Magyar sors Kárpátalján (2): A nagy háborúban és az összeomlás után

2021 január 10 9:16 de.11 hozzászólás

Kulcsár Zoltán: Magyar sors Kárpátalján

Tartalom:

Megjegyzés: korábbi fejeztek a linkre kattintva olvashatók

Boldog békeidők Ugocsa vármegyében

A Nagy háborúban és az összeomlás után

A harmonikus fejlődésnek és a békés életnek az első világháború vetett véget. Senki sem gondolta volna a kezdetén, hogy olyan borzalmas és hosszú lesz, rengeteg véráldozattal, amely óriási tragédiával végződött Magyarország számára.

Nagyapám a kezdetétől harcolt a háborúban, mint huszár a Magyar Királyi Kassai 5. honvéd Huszárezrednél. Több fronton is megfordult és csak 1918. február 1-én mentették fel bizonytalan időre a szolgálat alól – bizonyára a korára és a sok gyermekére való tekintettel.

Nagyapám felmentési lapja az 5. Karsai huszárezredtől 1918 február 1-én

Ugocsa vármegyét közvetlenül nem érintette a háború, de a szomszédos Ung, Bereg, Máramaros vármegyék északi sávjába többször is betörtek az orosz csapatok, nagy veszteségeket okozva. 28 települést pusztítottak el, elhurcolva a lakosság állatait, élelmiszerét, súlyos károkat okoztak a vasúti közlekedésben is. Csak 1915. április közepére sikerült kiűzni az oroszokat az országból.

1918-ra Ung, Bereg, Ugocsa, Máramaros vármegyékben is katasztrofálissá vált az élelmiszerhiány, amely még jobban sújtotta a hegyvidéki ruszin lakosságot. A ruszinok között kezdett erősödni a propaganda a Magyarországtól való elszakításában. De nagyon sok helyen a magyar haza mellett tettek hűségnyilatkozatot a ruszinok. Így, az 1918. december 5-i Nagyszőlősön tartott gyűlésen Ugocsa vármegye 22 ruszin községének képviselői kimondták, hogy Magyarország kebelében kívánnak maradni.

A háború végén az országot irányító Károlyi kormánynak sikerült megegyeznie a ruszin vezetőkkel, hogy északkeleti ruszinok lakta területei 1918. december 21-én autonómiát kapjanak Ruszka-Krajna néven. A megalakult ruszin önkormányzat a Tanácsköztársaság 1919. március 21-én kikiáltása után is fennmaradt.

Első világháborús harcok emléke, a monarchia oldalán harcoló lengyelek által emelt kereszt a Légió-hágónál

Nagyszőlősön is megalakult a kommunista direktórium, és önkéntesekből szervezték a Vörös Gárdát. Iván Turjanica – aki 1944-1954 években a sztálini rezsim kárpátaljai szolgálóinak legmagasabb rangú végrehajtója volt – szintén harcolt a Vörös Hadseregben.

Azonban nem sikerült a románokat megállítani és a hatalmuk a megyében csak rövid ideig tartott. 1919. április 23-án a román katonaság bevonult Nagyszőlősre, és még aznap a Tekeházi utcában kivégezték a hadifoglyokat.

Rögtön ispánnak nevezetek ki egy Johanesz nevű román származású ügyvédet és bevezették a kijárási tilalmat. Aki megszegte ezt, huszonöt botütéssel büntették. Sokszor a város polgárai is áldozatul estek, mivel nem ismerték a román nyelvet.

Egyszer egy Balsai Gábor nevű becsületes szabó este jött haza a műhelyből és belebotlott egy román járőrbe, akik valamit kérdeztek tőle – ő azt hitte, hogy a nevét kérdezik. Mikor megmondta, azok rámordultak, hogy „hát te bolsevik vagy!” – majd azonnal kiosztották a huszonöt botütést. A román megszállás 1919. május 30-g tartott, amikor bevonult a csehszlovák katonaság. A lakosságnak nem jó visszaemlékezései voltak a román megszállásról.

A csehszlovák hadsereg által elfoglalt ungi, beregi, máramarosi és ugocsai területeken 1919. július 6-án rendkívüli állapotot és katonai diktatúrát hirdettek ki, amelyet csak 1922. január 22-én vontak vissza.

A mesterségesen életre hívott közigazgatási egység, Kárpátalja az egykori Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros vármegyék nagyobb részeiből lett létrehozva, amelyek a történeti Magyarország északkeleti vidékének szerves részét alkották. Az új létrehozott földrajzi egység Saint-Germain-ben csak 1919. szeptember 10-én aláírt kisebbségi szerződéssel került Csehszlovákiához, amely kötelezte, hogy Podkárprátszka Rusz területén autonóm ruszin tartományt létesítsen. Ez azonban sokáig nem valósult meg és a vidéket elárasztotta a cseh kolonizáció.

Következő rész: Kisebbségben a Csehszlovák Köztársaságban

11 hozzászólás

  • A fenti cikk adatai egy masik tagadhatalan bizonyitek, hogy a XX. szazad volt a leg-sotetebb, kegyetlenebb, veresebb es pusztitobb evszazad nem csak a Karapatlajaiaknak, magyarorszagnak, egesz Europanak, de az egesz vilagnak is.

    A ket vilag haboru, az azt koveti Spanyol-natha, majd a veres politikai kegyetlensegek europa-szerte, s a masodik vilag-haboru, sot az utanna kovetkezo hatalmi vilaguralmi torekvesek kovetkezmenyei is.

    S nem csak az ember-ember elleni kegyetlensegek, hanem az emberiseg let-lehetosegeinek a pusztitasai is a leg-nagyobb vilagszerti pusztitasokat erte el.

    A Fold athmospherejanak , maganak a fold-termeszetes mukodeset, a tengerek nagymeretu fertozesenek es minden foldon levo elolenyek pusztitasai a leg-nagyobb mereteket ertek el a szerves-elet kezdetetol a Foldon.

    Most olvasva egy jelentest, hogy az afrikai nemzeti parkok a jarvany miatt a turizmus nem letezik.
    S nem leve jovedelem a parkok alltait etetni, az alatokat tomegesen szuksegsek elpusztitani.

    De a jarvany utan ha lennenek latogatok is, de nem lessz am allatileny amit lathatnanak.
    Tehat a termeszeti turizmus vege is az, s minden jovedelem lehetosege abbol.

    Az emberiseg nagyon gyakorlott a sajat emberi tarsait pusztitani mar az u.n. bibliai Cain idejetol.

    Mikor lessz majd annak vege????
    Talan csak amikor majd mindennek vege lessz???

    Az emberi tortenelem sem a magatartasaik ketsegtelenul nem mutat semmi mas remenyekre!!!!!!!
    De az am nem remeny !!!!!

  • Az egyéni sorsok mindig úgy mutatják egy nép sorsát, mint cseppben a tengert. A férjem nagymamája ruszin volt – vélhetőleg. Erre ugyan csak a neve – Fedorovcsák – utalt, meg a születési helye: egy Hajasd nevű kárpát-alji község. Élete végéig fura akcentussal beszélt magyarul, és soha nem tanult meg írni-olvasni.
    1901-es születésű volt, és 10-12 éves kora körül cselédnek adták Debrecenbe. A szüleire csak halványan emlékezett, meg arra, hogy nagyon sokan voltak testvérek – tíznél is többen. A háború vége felé a gazdáival került Pestre, de hogy azzal a családdal mi lett, nem tudta, mert itt már nem tudtak cselédet tartani. Így ő a Wanders-nél – ma Egis Gyógyszergyár – kapott munkát: konyhai kisegítő volt.
    Ahogy egy régi,fekete-fehér fényképről látni lehet, nagyon szép lány volt, meg is akadt rajta egy városi tűzoltó szeme. (Régen a vegyi gyárakban volt külön tűzőrség.) Kaptak is egy lakást a Hatházban.
    A huszas-harmincas években több ilyen lakótelep is épült a nagyobb gyárak környékén. Sok ma is megvan: a legismertebb a Ganz Kolónia. Ezek a korhoz képest magas színvonalúak voltak: minden lakáshoz tartozott külön WC, emeletenként meg 1-1 közös fürdőszoba.
    Szóval: a Hatházban Fedorovcsák Évának született egy lánya (az anyósom). A tűzoltó viszont lelépett. Dédi sose beszélt arról, hogy hogyan és hová tűnt a férje – dehát dédi nem volt valami simulékony természet…
    Az én anyai dédszüleim meg valahonnan osztrák területről érkeztek a zalai faluba. Ahogy Anyu mesélte, a nagymamája sose tanult meg rendesen magyarul.
    Szóval a fiam – osztrák, tót, meg ruszin felmenőkkel – már „echte” magyar… (Az apai nagyszülei a Felvidékről származtak, – erre a vezetékneve is utal.)
    Azt hiszem, a mai magyar családok többségének hasonló a története. Szerintem ez nem baj – sőt. Hiszen a magyar életképességet bizonyítja, hogy annyi nációt – svábot, jászt, kunt, részben tótot – képes volt asszimilálni.
    De azért szerénységre kellene, hogy intse az ősmagyarkodókat.
    Nekem, mint a demokráciában hívő szocialistának, fontos a magyarságom: csak nem más nemzetek ellenében. Illyés Gyula (költő) fogalmazta meg ezt pontosan: Nem az a fontos ecsém, honnan jössz. Hanem az, merre tartasz!
    (Az iddézet nem betűhív, ezért nem használtam idézőjelet.)

  • ˙

    ÉRDEKES, hogy már napok óta dúl a KAPITÓLIUMI PUCCS, és a KMH-n CIKK formájában egy árva sor, de még annyi sem jelent meg róla.

  • Málnaszőr
    2021 január 12
    7:59 de.
    azért, mert málnaszőrszál esett a levesbe és még nem tudni ki is az akit majd imádni kell és a biblia következő passzusát fogja megszentségesíteni…

    nekem vannak ötleteim, de nem nézek híreket, mert még a vízcsapból is kibüfög, hogy most azután van kit útálni hát útáljuk má’ gyerekek és homokozzunk tovább

  • MAKNASZOR Jan 12,7;59 de;

    De-hogy-nem, sot tobb es reszletes, de amind a tobbi cikkekel, amit a cenzor megtiltotta mindet !!!!!

  • Mivel lezartak a COVID elleni vakcinarol es az oltasrol
    szolo cikkeket-
    1} Koszonom hogy kozoltek Izrael helyzetet e teren
    a 60 ev felettiek 60%a megkapta az elso oltast {Pfeizer}.
    Marcius vegeig a felnott lakossaga tobbsege atesik rajta.
    {Nem kenyszer}.
    Itt azonban- szeretnek kijavitani 2 adatot= amiben a Telex
    cikke- tevedett.
    a} Izrael lakossaga 2021-ben 9,921 millio-
    73,9% zsido, 1,959 millio arab, 456.ooo egyeb.
    b} Izrael beoltja sajat- arab lakossagat.Kelet-Jeruzsalemet is,
    es kuldott a Palesztin Onkormanyzatnak is.

    https://neokohn.hu/2021/01/08/vakcinakat-kuld-izrael-a-palesztin-hatosagnak/

  • Ez most nem e cikkhez való hozzászólás, hanem egy bejegyzés Karikó Katalin tudósról.
    Egy izig-vérig elkötelezett, tudományos kutató asszonyról, aki több alkalommal is a pillanatnyilag előnyösnek látszó (anyagi) lehetősége helyett – akár kárára is – abban a kutatási témájában  hitt, és minden erejével, szorgalmával tovább dolgozott rajta, amit „nagy” egyetemi profok kinevettek, de ő, Karikó Katalin nem adta fel.Mindenkor, minden – férfi vagy nő – tudományos kutató példaképe lehet. Büszkék vagyunk arra, hogy „ráadásul”még magyar is.Minden magyar kutató követendő példájának tekintem.Horatius egy ódájának egy elhíresült sora illik ide leginkább: Exegi monumentum, aere perennius. (Ércnél maradandóbb emléket emeltem)Köszönjük Neked Katalin!

  • Rodeio

    Merthogy nem tudod – a malnaszort is lehet hasogatni

    A capitoluimban pedig eppen ím piccselnek nem pedig puccsolnak

  • Most megy teljes gozzel a tuntok elleni megtorlasok.

    A kepek alapjan mindenkit felismernek, vagy felismerteteseikert jutalmak igerve.

    S az okozza ma valojaban nagyobb felelmet mint maga a zaszlos tuntetok a Capitoliumban.

    Egyszeruen mert valosgara jon a felismerteteseik-altal okozott a gondokat.

    Nem mcsak Antifa tagok kozottuk, hanem neves politikusok, birok csaladtagjaik, rendorok, katona-tisztek, olympia bajnokok, s nem csak a Hilary altal nevezett „deplorables” es mint a cikkel kozolt kepen lathato tetovalt munkanelkulli-szinesz a Viking sisakkal, akit 34 eveskorara szulo-anyja tartja el.

    Az adatok tisztan mutataja a tomegek teljes es szelekoru megelegedetlenseg a Congreszussal.
    Az ami felelmetesebb a politikusoknak mint a bejaratot maszo es rebel-zaszlo lengetok jelene ottan Jan.6-an.

  • Presbiter
    2021 január 13
    3:17 de.

    a Karikóék sok munkát meg tudtak volna takarítani, ha időben megkérdezik a vírustól az ID-jét: hogy mi a neve és kik is a szülei, hol született és mikor?

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 január 13
    7:01 du.

    Az ím piccs és a az ím puccs között jelen esetben elég kevés külömbség lehet, főleg ha esetlen még az is kiderül hogy, egy kis segítő rájátszás is előfordulhatott. Node, tegyük félre a rossz májakat és reménykedjünk hogy, egy kis újvilági benfentes hatalmi civakodás nem lesz káros kihatással a házon kívüliekre! 😀