Csődvédelem alá került a kanadai Laurentian Egyetem

2021 február 2 9:03 de.32 hozzászólás

A puszta túlélésért küzd az észak-Ontario-i Laurentian University, miután a csődvédelem maradt az intézmény utolsó mentőcsónakja. A járvány hatása miatt 10 millió dolláros hiánnyal zárta az állami egyetem a 2020-as évet és e hiány 70 százaléka a járvány egyik mellékhatása. Az egyetemi kollégium 30 százalékos kapacitással üzemel, mivel a városon kívüli és külföldi diákok többsége otthonról tanul. A költségek azonban alig csökkentek.

„A legnagyobb erőfeszítéseink ellenére, a Laurentian Egyetem fizetésképtelen” — jelentette be Robert Haché, a Sudbury városban lévő intézmény elnöke.

Az Ernst & Young Inc. lett a bíróság által kinevezve mint az egyetem csődvédelmi felügyelője. Ross Romano, Ontario tartomány egyetemekért felelős minisztere példátlannak nevezte azt, hogy Ontario egyik  egyeteme fizetésképtelenné vált. Hozzátette, hogy a kormány prioritása az érintett diákok segítése, különös abban a tekintetben, hogy a jelenlegi hallgatók gond nélkül folytathassák tanulmányaikat. A Progresszív-Konzervatív kormány kilátásba helyezte azt, hogy a jövőben a tartományi hatóságok jobban felügyelik majd az egyetemek anyagi helyzeteit és ez által védik mind a diákokat, mind pedig az adófizetőket. A kormány aggódik, hogy a közeljövőben további egyetemek is fizetésképtelenné válhatnak. Például a North Bay-ben lévő Canadore College 2020-as hiánya több mint 6 millió dollár. A főiskola felfüggesztett minden tervezett felújítást és új technológiákat sem fog vásárolni 2021-ben.

A járvány előtt több mint 9.500 hallhatója volt a Laurentian University-nek és az egyetemi dolgozók száma meghaladta a 900-at. A kétnyelvű (angol-francia) egyetem 1960-ban alakult, amikor egy római katolikus, anglikán és Egyesült Egyház-által vezetett szövetség kezdeményezte az új regionális oktatási intézmény létrehozását.

A járvány továbbra is tombol Kanadában. Eddig 20.136 kanadai halt meg és 2020 óta a fertőzöttek száma 783.589. Az oltási program keservesen halad előre, mivel Kanada jelenleg teljesen kiszogáltatott és külföldről érkező vakcina-szállítmányokra vár. Eddig a lakosság alig több mint 2 százaléka lett beoltva. A szövetségi liberális kormány e héten jelenti be, hogy Kanada visszaállítja az évtizedekkel ezelőtt beszüntetett hazai vakcina-gyártást

32 hozzászólás

  • A jelenlegi kanadai oktatás színvonalát nagyon erőteljesen emelni kellene bármi áron (réműlten láttam egy tv hírben, hogy 6-8 éves kölkek mikkel töltik drága idejüket a kis izé képernyőkre meredve ahelyett, hogy matematikát, irodalmat és beszédet meg beszédtechnikát és művészeteket oktatnának nekik ha kell erőszakkal és akkor is ha a kölök zokogni és hisztériázni kezd vagy megtanulja mi kell az élethez vagy megy a szemétdombra az élet szemétdombjára, nem lehet mindenki celeb és legkevésbé Kardashian)

    ezek a csődeljárások hatalmas pofonok a kanadai államnak amely mint ez is mutatja és nagyon jól nem azzal foglalkoznak a politikusok ami a dolguk lenne!

    politikai szélmalmozással nem lehet gazdaságot építeni viszont jó és kemény oktatással, fegyelemmel és megbecsüléssel viszont igen és erre élő példák vannak a világban még akkor is ha pont arra J. Trudeau sem néz (elfordítja a fejét?)

  • Magyarországon is kb. 1% alatti a 2 ampulaval beoltottak száma! De ezt legalább a kormány óriási eredményének tulajdonítják!
    A lakosság beoltottsaga tudja majd a virusmizeriat elharitva a gazdasagok visszalokdosni a kerekvagasba, addig csak kaosz es osszeomlas lesz!
    A masik, ha a mar a betegsegen atesettek is felmentest kapnak a megszoritasok alol!
    Persze a kormany hatalomerősito okobol felevente ujra kezdheti, hivatkozva arra, h elveszitenenk a vedettseget, ami persze így nem igaz!
    Akkor egy örök maszkban járo szabadsagjogait vesztett sokevig tarto idoszak jon!
    De lehet, h ez a terv?!

  • Sajnos, rövid időn belül elengedhetetlenné válik, hogy a társadalom egyes tagjai változtassanak a közösséghez való viszonyukon. Az én időmben (60-as évek) számtalanszor előfordult, sőt, mondhatni mindennapos volt például, hogy az emberek bizonyos feladatokat ingyen és bérmentve is ellássanak. Csak úgy belátásból, kötelességtudatból, vagy éppenséggel élvezetből…

  • Almási Alma
    2021 február 3
    4:20 de.

    Kommunista szombat-nak nevezték az olyasmit..
    A baj csak akkor let belőle mikor kezdték kötelezvé tenni.

  • Fennti kommentemnél kissé elírtam a Maimet 😀

  • Geyza
    2021 február 3
    7:09 du.

    már megint?

    nem csak kommunista szombat volt közösen építettünk házat egymásnak kalákában, persze amúgy kommenyista alapon ma neki holnap nekem alapon

  • Szó sincs róla, kedves Geyza! Persze volt kommunista szombat is, de amiről én beszéltem, az nem az. Hanem, hogy az emberek önként és minden anyagi ellentételezés nélkül takarították el a romokat a háború után, hogy ingyen és bérmentve vállaltak el cserkészek, úttörők és más gyerekcsoportokkal való foglalkozást, oktatást, korrepetálást. Lelkesedésből. Hogy például sportrendezvényeken ingyen beálltak segíteni a rendezésbe, sportvezetésbe, sportoktatásba…

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 február 3
    7:09 du.

    Pont ezt írtam, csak sokkal részletesebben, de az az oldal frissítése miatt elszállt! Namármost, a kommunista szombatokkal nem is volt nagy probléma, mert akkor a szombati munkarend még (ab)normális volt, de amikor az önkéntes felajánlásokat Vasárnapra is kiterjesztették, az már egy kicsit kiverte a biztosítékot azoknál akik fizetésemelést, kitűzött célprémiumot, vezetékes telefont, közös vécés és zuhanyozós, vágyálom balatoni beutalót(az NDK luxus tengerpart az a szakszervezeti- és pártelitnek járt!) és Trabant kiutalást szerettek volna látványosan benyalós lojalitás nélkül kapni!

  • A foszerkeszto jelzi cikkeben, hogy a diakok mind othonrol tanulnak, de azert nem csak a tandijjakat, de meg a room es board kpolrsegeket sem engedik el az egyetemek.

    Mind allitjak, hogy koltsegeik nem csokkent csupan mert ma az egyetemek uresek.

    De hat akkor mi a fewnere koltik mind az osszegeket???

    S vajon miert tilos azt kerdore tennim itten ?????

    Egy hint, ha nem fizetnenek 50-100 ezer doolarokat politikusoknak egy feloras beszedeikert, de most meg is korlatozott.

    Hat hol a felelosseg?????

  • Nade bezzeg, amikor megszüntettük a „komenizmusot”, és bejött a szabaccság és a kapitalizmus, akkor bezzegdoszt nyaralhatunk a Balatonnál ingyér… Hüjjjje vagy fiam, Elemér… Szia!

  • ALMASI-ORSOS

    Amit maguk „ingyen”-nek velnek valotlanul, valojaban masokat kenyszeritenek a koltsegegeikert fizetni.

    De bevallanak, hogy miert ne fizessen mindenki a sajat elveztenek es szeszelyeinek a koltsegeiert ??????

    S mi jogi alapon velnek a lehetosegeiket masokat kenyszeriteni a maguk elvezeteinek a koltsegeit????

    Hiszen miert nem lehetne masoknak is ugyan az a joguk magukat kenyszeriteni fizetni azok koltsgeit?

    Vajon velnek, hogy amodon MINDEN INGYENES MINDENKINEK?

    Vagy talan belatnak, hogy SEMMI ezen a Foldon NEM letezik ingyen!!!!!

  • ALMASI;

    Nagyon tevesen es felrevezetoen tette megjegyzeset!!!!

    NEM „megszuntettuk a kommenizmust”, hanem az osszeomlott a sajat ereje es keptelensege altal.

    Bedoglott mert az elkepzeles es a feltetelezes „holtan-szuletett” es mikodhetetlen volt!!!!

    Maskulomben boldogan szavazhattak volna orokke amodon elni!!

    De miert sehol, senki nem ohajtja azt ?????

    Miert mindenutt csak az eroszak alkalmazasaval kienyszeritve a lakossagra ??????

    Azert Maga sem lenne hajlando elni eletet azon rendszer alapjan, azert utasitotta vissza annak lehetoseget amikor ajalnlottam annak lehetoseget !!!!!

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2021 február 5
    5:22 de.

    A kapitalizmust most is azok csinálják vagy azok túltanult ivadékai akik annak idején a „komenizmusot”, ha Te ezt nem veszed észre, annak nyomós okai lehetnek, például az hogy, Neked az öt évenként, előzetes lekáderezés függvényében kérvényezhető balatoni SZOT üdülésért nem kellett fizetned -mert benfentes vagy túl lojális lehettél- ellentétben az egyszerű melossal vagy velem! Viszont, akkor még volt Kádár Róbert bácsinak szociális érzékenysége -amíg hagyták- és ingyenebédje és aki nem hagyta volna a csöveseit -ha lettek volna- az utcán éhendögleni vagy megfagyni, mert akkor még volt mindenkinek (leginkább látszat)munkahelye és ha más nem munkásszállása, amint a mostani komenista vérrokonok már a becsábított, kinyaltseggű globalista bérrabszolgatartokra bíznak, akiknek kizárólag CSAK a profit számít! (Persze még azt sem ingyért!)
    Nagy tisztelettel: a Te hüjjjjje fiad!

  • Alma:

    Ma magyarnak a magyar esküdt ellensége.
    Szomszád a szomszédot kanál vízben megfojtaná apróságok miatt.
    Az elmúlt 10 de talán 15 évnek ez a lagnagyobb hazai sikere.

  • Almási Alma
    2021 február 5
    5:22 de.

    Álmaink Almája!!!

    hogy te mit vártál ezért azt sohasem fogom megtudni, de azt, hogy mit kaptál azt bármibe le tudtam volna fogadni (baligán „a” Pártüdülőben” nyaralván megtudtam sok mindent… és akiket ott ismertem meg azok létének segítségével még sokkal több mindent: a grizi levakarja a vakolatot ha ezt elolvassa: olyan műszaki, külkereskedelmi, diplomáciai, mezőgazdasági szakember gárda volt ott együtt a vitorláson, akiket bárhol a világ tetején tapsolva fogadtak volna és ők csak úgy valami hazafiság meg ez a bicikli műxik alapon maradtak és havi $2500 -ért diplomaták voltak ahelyett, hogy „máshol” havi $25000 -ért csinálták volna ugyanazt… 70 es évek közepe!!!

    erről kellene cikket írni mert ezt senki sem tudja mint a mellékelt ábra mutatja… olyan részleteket tudok, amiket ide nem lehet betenni de te se’ hidd el!

  • Orsós Elemér (Almási Almának):
    „Neked az öt évenként, előzetes lekáderezés függvényében kérvényezhető balatoni SZOT üdülésért nem kellett fizetned -mert benfentes vagy túl lojális lehettél- ellentétben az egyszerű melossal vagy velem!”

    Lám Orsós úr, eddigi hozzászólásai alapján azt hittem, hogy a „reálszoci” idején Ön „egyszerű melós” volt és most azt írja, hogy mégsem? Érdekes…

    Orsós Elemér:
    „Viszont, akkor még volt Kádár Róbert bácsinak szociális érzékenysége”

    Orsós úr, az Ön tájékozottsága mindkét kérdésben egyenesen lenyűgöző! Épp annyira felel meg a valóságnak, hogy a szakszervezeti üdülési beutalóért nem kellett fizetni, mint az, hogy Kádár (János) keresztneve Róbert volt.

    (Az viszont tény, hogy a gyári művezetők, csoportvezetők, sőt még az „egyszerű” könyvelők, bérszámfejtők, adminisztrátornők is gyakrabban és könnyebben kaptak – ha kértek – akár a szakszervezeti, mint a vállalati üdülőbe beutalót, mint egy beosztott szakmunkás, nem is szólva a betanított vagy segédmunkásról.)

  • Orsós Elemér:
    „a kommunista szombatokkal nem is volt nagy probléma”

    Fene tudja… Úgy tudom, de lehet, hogy tévedek, előbb – talán pár évig – csak minden második szombat volt szabad, és ha (évente egyszer) kommunista szombatot szerveztek, az persze a szabad szombatra történt.
    Nagyon régi vicc lehet:
    Két szombat találkozik. Az egyik megkérdezi a másikat:
    – Te szabad vagy?”
    – Nem, én kommunista.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 február 5
    8:01 du.

    Pontosan! Miért is? Mert hagytuk magunkat az összefogásról, a kalákáról, a toleranciáról, a szociális érzékenységről, sőt még a minimális autarkia megtartásától is herótot kapni a sokkal korszerűbbnek hírdetett szélsőbaloldali indivídum felé való átterelés hatására! És ez szerintem nem 10-15 éve kezdődött, hanem már akkor, amikor a lángos sütöde engedélyeket kenőpézért vagy lojalitásért lehetett vásárolni, amikor az elégedetlen másod-, harmadrangú szocialista értelmiség szamizdatoban(mert nyíltan nem mert) követelt -csak magának- kapitalizmust, mert másként nem kerülhetett volna ilyen féltékenyen örzött kizárólagos hatalomba!

  • Almási Alma:
    „az emberek önként és minden anyagi ellentételezés nélkül takarították el a romokat a háború után, hogy ingyen és bérmentve vállaltak el cserkészek, úttörők és más gyerekcsoportokkal való foglalkozást, oktatást, korrepetálást. Lelkesedésből. Hogy például sportrendezvényeken ingyen beálltak segíteni a rendezésbe, sportvezetésbe, sportoktatásba…”

    Kedves Alma! Ez ma is létezik, romeltakarítás ugyan (már és egyelőre még) nem, de sok egyéb igen. Lelkesedés…? Hát, én például nem vagyok túlontól lelkesedő alkat, de vettem és alkamankét ma is veszek részt olyan önkéntes munkákban, amelyeket szerintem az államnak kellett volna és kellene megszervezni, elvégeztetni, de a magyar állam, hmm… tartózkodott, tartózkodik tőle.
    Persze, olyan önkéntes tevékenység is van, amit nem végeznék sem önként, sem pénzre, sőt ha valahogy (legálisan vagy kevésbé legálisan), de ki lehet bújni alóla, akkor „kötelességből”, parancsra sem.

  • Geyza, egyetértek.

  • Bendeguz, nekem szegezel olyan vádakat, amiket én sohasem állítottam. Ezért nem is válaszolok semmit.

    Majd, ha igazat, és őszintén írsz, vagy ha úgy látom, valóban félreértesz valamit, akkor beszélgethetünk.

  • Elemér, a kádári időkben minden különösebb feltétel nélkül hozzájuthattál balatoni üdüléshez (ha volt a munkahelyednek üdülője, vagy üdülőhely-bérlete). Persze az lehet, hogy személyes összeköttetések befolyásolták az időpontot, DE NEM POLITIKAI, hanem haveri alapon.

    Már túl rég voltak ezek a dolgok, így legtöbben elfelejtették, vagy már rég bevették a tetszetős újdumákat, hogy visszamenőleg mártírnak állítsák be magukat.

    Nem mindig szólok ezért, csak azoknak, akiktől még elvárnék egy kis objektivitást. Legtöbbször csak mosolygok magamban a sok „szegény politikai elnyomotton”, akik utólag itt javítgatják a saját történelmüket. 😀

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 február 5
    10:50 de.

    Már megint értelmezési zavaraid vannak, ugyanis senki nem beszélt teljes ingyenességről, csak a nyugatihoz képest elfogadható -túldotált- árakról, mert speciel például a kenyér és a tej is csak azért volt 3 illet 3,60 forint, mert ezeket is nyugati hitelekből támogatták a szocializmus dicsőségének hamis illusztrálására! Meg is lett az eredménye a túlzott függőséget okozó kiszolgáltatottság által, amire aztán csak késöbb jöttek rá hogy, miért is volt olyan kecsegtető a kamat a nyugati, örömmel felkínált hiteleken! Azért, mert megtervezetten előre tudták hogy, azok a keleti és nyugati prolikat elkápráztató fals árak eredménye majd egy nekik szívderítő pénzügyi összeomláshoz fog vezetni! És sikeresen bevált a csalétek, mert egyetlen szűklátókörű, önelégült szovjet tipusú nomenklatúra sem tudott távlatokban gondolkozni!

  • Orsós Elemér
    2021 február 6
    9:01 de.
    a grizibe kár a szóért!
    megjegyzem valami a hitel kapcsán mondottaiddal kapcsolatban sötét maradt!

    létre kellett hozni a hitelfelvevőket! mai (azaz már nagyon régóta) kapitalista módszer, teremtsünk hitelfelvevőket és mitadisten lőn! azaz vala! és amikor felvette és elfogyasztja és nem termelésre és gazdaság fejlesztésre használja (és nem mert ki van éheztetve hogy neki is legyen Doxája…) akkor sohasem tudja visszafizetni de hagyják kamatot kamatos kamatot termelni nem érdekük a hitelezőknek a hitel gyors és pontos visszafizetése, mert abban az esetben nem tudnák ugyanazt a tőkét kiscsilliárdszor kölcsönadni ( lásd:Andrew tól jelenleg is folyó világválság a Ponzi séma) azaz akkora világinflációt létrehozni amiből most ki akarnak vaxolni de nem lehet, abszolút értelemben lehetetlen… figyeld a tőzsdei adatokat és zokogva röhögjél

    és ez lett anno a KGST vesztének egyik oka pedig szvsz(SIC) az irigység volt a másik faktor mert mindezek ellenére élt és működött és egyre jobban kilátszott a lóláb .., pláne a vietnami háború hatalmas csődje és az összes többi hasonló háborúnak az a jelensége ami ma már annak is látható aki vak(!!!) miszerint a demokráciát sem nem illik sem nem lehet belőni ballisztikus rakétával és F-35 sel sem és más madárijesztővel sem! mert demokrácia az ami nincs tehát nem is lehet mozgatni sem most a DNC (usa ban) felmutatja milyen is valóban az ami… hogy ne mondjam ki mert akkor még…szóval jobb a békesség a blogon majd belegondolsz?

  • Alma:

    Na látod !
    Hát ezért röhögk csak (kínomban) az ilyen szar dumákom hogy például ” Összetertozunk”.

    Tartozunk a lószart tartozunk. Azt.Gennyes ócska duma.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2021 február 6
    8:38 de.

    A jogos bírálatodat, mely egyébbként általánosan jellemző, nem vettem magamra, mert soha nem kerestem a számomra kényelmetlen kegyüket, ami az átkosbeli munkahelyeim magas számán is megmutatkozott túl zabolázhatatlan pofámnak és megfontolatlan kritikáim csak hazugsággal cáfolható igazának köszönhetően! Viszont soha nem tudtak kirugni, mert azt előrelátóan mindig megelőztem! (De ezt már egyszer régebben is elsütöttem, ezért tovább nem is fényezem magam! 😀 )

  • Almási Alma:
    „Legtöbbször csak mosolygok magamban a sok “szegény politikai elnyomotton”, akik utólag itt javítgatják a saját történelmüket.”

    Ne becsüld le a mai (szélső)jobboldaliakat, se politikailag, még kevésbé erkölcsilag! Ők – bár fél életüket a Kádár-rezsim börtöneiben töltötték (ha másképp nem, mint smasszerok) – nem egyszerűen elnyomottak, hanem aktív forradalmárok voltak. Lám, hősies harcukkal és sok áldozatukkal (némelyeknek közülük például csak a vállalatigazgatói posztig sikerült vinni) sikerült elűzni a szovjet megszállókat, és megdönteni a rezsimet. 🙂 🙂
    Vagy talán mégsem ők voltak?

  • Kővendég, számból vetted ki a szót… 😀

  • Orsós Elemér
    2021 február 5
    6:40 du.

    Almási Alma
    2021 február 5
    5:22 de.

    „A kapitalizmust most is azok csinálják vagy azok túltanult ivadékai akik annak idején a “komenizmusot”, ha Te ezt nem veszed észre, annak nyomós okai lehetnek, például az hogy, Neked az öt évenként, előzetes lekáderezés függvényében kérvényezhető balatoni SZOT üdülésért nem kellett fizetned -mert benfentes vagy túl lojális lehettél- ellentétben az egyszerű melossal vagy velem!”

    ———————————

    Elemér, ennyi hülyeséget, hogy a fenébe tud összehordani valaki aki magát gondolkodó egyénnek tartja? Honnan a fenéből veszed, hogy öt évenként, „előzetes lekáderezés” útján juthatott valaki SZOT vagy vállalti beutalóhoz, és a tetejében még fizetni sem kellett érte, na pláne a bennfenteseknek meg a lojális jó kádereknek! De – kellett, ha nem is sokat, mert nem piaci alapon működtek ezek az üdülők, de valamennyi önrészes hozzájárulást be kellett fizetni, azonban ezt még az általad citált melósok is letudták perkálni, sőt éltek is a lehetőséggel! Egyáltalán próbáltál annak idején beutalóhoz jutni? Van / volt valami személyes tapasztalatod, hogy ilyen megfellebbezhetetlen „igazságokat” irkálsz?
    Azt már tudjuk, hogy Alma egy „lojális bennfentes” volt – legalábbis szerinted – de te vajon mi voltál, ha magadat egyik csoportba sem soroltad? Se lojális, se bennfentes, se melós – akkor mi, hogy utólag ilyen sarkítottan látod a helyzetet? Mint írtad, gyakran változtattál munkahelyet a „befoghatatlan pofád” miatt – nem lehet, hogy ez (is) közrejátszott egy cég/vállalat beutalóinak elosztásakor? Általában nem a vándormadarakat részesítették előnyben, de még ez sem volt igazán kizáró ok!

    Szerinted mi a fenét kellett lekáderezni egy vállalatnak a saját, esetleg több éve ott dolgozó és tisztességes munkát végző dolgozóját illetően, hogy aztán pl két hetes balatonfűzfői vagy mátrai üdülésben részesítse a szakszervezet vagy a vállalat által fenntartott üdülőjében? Semmiféle ötéves kitétel nem volt, max. ha kiemelt időpontban – pl nyár derekán – ugyanarra a füredi vagy siófoki időpontra jelentkeztek sokan, akkor mérlegelték a jelentkezők közül, hogy ki mikor részesült utoljára beutalóban, vannak e gyermekei az igénylőnek ( iskolai szünet miatt ) stb de ha semmivel és senkivel nem ütközött a kérelmed, minden további nélkül igénybe vehetted, mert ez még mindig jobb volt, mint a beutalókat „érdeklődés hiányában” visszaküldeni a „központnak!” – ettől tartottak, mert ha „kárba vész” legközelebb nem igen kapnak, vagy csak kevesebbet. Mindezt amit írtam, saját tapasztalat alapján tettem, de nem muszáj elhinni!

    Azt többé kevésbé jól látod, hogy akik annak idején a „komenizmusot” ( na ezt hogy bírtad kitalálni?) csinálták, általában azok érdekeltek ma a kapitalizmus „csinálásában” de mi ezen a meglepő? A „kommunizmust” egyfajta a kapitalista, szabadpiaci lét váltotta, de a gond általában abból adódik amikor a kapitalista elvek szerint boldoguló egyén / csoport a cselekedeteiben mégis valamiféle kommunizmusra hajazó elvek szerint jár el! Nézz körül a saját térfeleden, jó néhányan ott tapossák egymás sarkát az általad is jelzett megvilágosodottak közül – már aki él még! Találsz itt mindent és mindenkit, az utcai harcosoktól a belső bomlasztókon át az ötkilós keresztet nyakában viselő „mindig is hívő voltam, csak akkor elnyomtak…” c. figurákig bármit! A”túltanult ivadékokkal” úgy tűnik többszörösen meggyűlt a bajod, miután nem először hányod a szemükre az esetleges képzettségüket – ennek, hogy ki mennyire „túl” és miben, köze sincs a gyökereikhez!

    Szerintem Elemér te lehettél az a bezzeg szaki. aki pontosan tudta/látta a dolgokat, hümmögött is hozzá nagyokat, esetleg jártatta is a száját – főleg ahol és amikor lehetett !- de mindig lekéste a konkrét cselekvést! És most ugyanez a helyzet – ma is pontosan tudod hol szorít a cipő és miért, de „már elment feletted az idő” most a fiataloké a cselekvés! Ám szerintem olyan dolog nincs ami felett te ne tudnál pálcát törni, mert az mindig sokkal könnyebb megmondani hogyan ne, mint azt, hogy hogyan !
    Persze meglehet, hogy én látom rosszul, hiszen senki nem tévedhetetlen – még én sem! – az is tény, hogy nem ismerlek eléggé, de abból amit évek óta „publikálsz” magadról és a világ dolgairól, nekem ez jön le!

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2021 február 7
    6:13 de.

    Pontosan és vetkszik számuk a hajdanvolt antifasiszták, nácizmus üldözötteinek és partizánok szövetségének számával akikkel -ha igaz lett volna- az oroszok nélkül is fel tudtuk volna szabadítani magunkat és akkor most az osztrákok vágynának budapesti kávéházakra!!!

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2021 február 8
    8:07 de.

    Ha nem veszitek észre a feltételes módjaimat vagy alattomosan direkt kijelentő móddá alakítjátok, akkor tényleg nincs miről sportszerűen vitáznunk! 😀 Másrészről tényleg igazatok van abban, hogy szelektiv amnéziás nosztalgiába csap át -itt is- egyeseknél a beteges orbánféltékenység, noha a patás is ugyanabból a pufajkából bújt ki mint az összes többi -szintén CSAK szájjal- versengő demokratikus ellenzéki országmegváltó, viszont ők is -csak szebben álcázott- stratégiai partnerek lekötelező baksisaival, szintén a mi(szavazónyáj) nemiszervünkkel akarják a csalánt elverni! 😀 Naszóval, lehet hogy ide is egy „független” Mario Draghi lenne az ideális?

  • Hát… Családom végigélte az első és a második világháborút, zsidóüldözést. Egy nagybátyám meghalt a Donnál, két nagybátyám orosz fogságba került a háború után két évre, egy nagybátyámat hasba lőtték, de megmaradt, és az amerikai fogságban műtötték meg, majd hazaengedték, apám 1945 tavaszán Ausztriából szökött haza, családunk öt zsidó embert bújtatott 44-ben, végigéltük Budapest ostromát… Az ötvenes évektől új nevelőanyát kaptam, aki hithű komcsi volt már 1940-ben is. Szóval éppenséggel volt élményünk, tapasztalatunk, véleményünk elég.

    A háború után rendszeresen összejártunk és nagy meséléseket csaptunk alapvetően a vidám, humoros esetekre koncentrálva.

    Ha hiszitek, ha nem, nálunk senki sohasem ejtett ki a száján ilyen szavakat, mint fasiszta, náci, kommunista, antifasiszta, partizán… Nálunk ilyen szavak jártak, hogy német, zsidó, magyar, orosz, osztrák, lengyel, sőt: ruszin.

    Azok a szavak, amik belőletek dőlnek, csak a hivatalos iskolai és vállalati ünnepségeken hangzottak el főleg az ötvenes években – megfelelően utáltuk is valamennyit.

    Na, hát ennyi…