Énekek éneke…és megnyúlnak az árnyak

2021 március 27 10:01 de.46 hozzászólás

„Érleli gyümölcsét a fügefa és a virágzó szőlők illatoznak. Kelj föl, kedvesem, szépségem, jöjj már! Galambom a sziklahasadékban, a lejtő (lépcső) rejtekében! Mutasd meg arcodat, hallasd a hangodat, mert kellemes a hangod és bájos az arcod! Fogjátok meg a rókákat, a kölyökrókákat, a szőlőpusztítókat, virágzó szőlőink pusztítóit! Szerelmem az enyém és én az övé vagyok. Övé, ki a liliomok között legeltet. Ha hűs szél támad és megnyúlnak az árnyak, jöjj vissza szerelmesem, a hegyszakadékon át, gazellához, vagy fiatal szarvashoz hasonlóan!” (Énekek Éneke 2,13-17)

Az Énekekben gyakran előforduló, állatvilágból vett hasonlatok között előkelő helyet foglal el a galamb. Ebben nincs semmi különös, mert a galambok mindig is megjelenítették a szerelmeseket. Bölcseink allegorikusan értelmezték az itt szereplő galambokat, azaz Izrael Közösségével azonosították őket, melyeket a ragadozó madarak (és nem csak a madarak) üldöznek és prédának tekintenek.

A rókák – akik „pusztítják a szőlőt” – említése, a psát szerint, azt jelenti, hogy a kedves kénytelen elutasítani szerelmének hívó szavát, mert őriznie kell a szőlőt az elszaporodott rókakölyköktől, és mindenkit kér arra, hogy fogják meg a rókákat, akik – Ámosz Cháchám szerint – tulajdonképpen sakálok (canis aureus).

Ovadja Szfornó szerint a rókák itt szintén parabolaként jelennek meg, akik alatt olyan embereket kell érteni, akik felöltik a Talmud-tudós ruháját, de szemforgatók, és hiányzik belőlük Isten szelleme.

* * *

A Midrás is allegorikusan értelmezi a rókákat.

„Amikor a fáraó elrendelte, hogy a zsidó gyerekeket a Nílusba kell dobni, a héber nők elbujtatták őket. Amikor az egyiptomiak kutattak utánuk, ezt oly módon tették, hogy karjukra egy-egy egyiptomi csecsemőt vettek, s mikor beléptek a házba, megcsípték őket, akik természetesen sírni kezdtek, mire az elbújtatott zsidó gyerekek is rázendítettek. Eszerint a »kis rókák« a csalétekként szolgáló egyiptomi csecsemők.” (Midrás)

De honnan tudták, hogy egy zsidó házban gyerek született?

„Mit tettek az egyiptomiak? Kislányokat küldtek a közfürdőkbe, hogy meglessék, melyik nő terhes, így alkalmas időben lecsaphattak az újszülöttre és elpusztíthatták. Hogy hány héber gyereket dobtak a Nílusba? Az egyik Midrás-bölcs szerint tízezret, más (rabbi Lévi) szerint hatszázezret…”

Egy másik Midrás a „rókákat” a négy nemzetnek – Babilónia, Perzsia, Hellasz és Róma – tartja, amelyek leigázták Izraelt. A szőlőskert pedig Izrael, hiszen a próféta is a „Seregek Ura szőlejének” nevezi Izraelt. (Jesáj , 5,7)

A Targumban (Jonatán ben Uziél) a róka a gonosz Amalékot személyesíti meg, aki – mielőtt nyíltan megtámadta volna Izraelt – az őket beborító felhő leple alatt, Dán törzséből való zsidókat ragadott el, s ölte meg őket. Ibn Ezra a rókák alatt az aranyborjú imádóit érti, azokat, akiket rábeszéltek erre a gyalázatos cselekedetre.

„Szerelmem az enyém, és én az övé …”

Önmagában véve a szöveg szerelmi vallomás. A Dáát Mikrá hűségnyilatkozatnak tartja, ami a szerelmesek közti egyenlőséget hangsúlyozza. A Midrás (Rási) a kölcsönösséget emeli ki, miszerint Isten mindent tőlem kért (áldozatok, Peszach, elsőszülöttek, Szentély) így én is mindent tőle követelek, s nem egy más „Istentől”. „Annak ellenére, ami történt, Isten nem undorodott meg tőlem és nem hagyott el, és én sem hagytam el őt, idegen bálványok kedvéért.” (Nöciv).

Részlet Naftali Kraus Ősi Forrás sorozata „Az öt Tekercs” című könyvéből

Boldog Pészáchot kívánunk a KMH olvasóinak!

46 hozzászólás

  • Köszi és minden KMH látogatónak kívánok:
    Chág Pészáh Számeah!
    Örömteli szabadulást a szolgaság házából, és boldog szabadságot!

  • Orsós Elemér

    SzandiMandi
    2021 március 27
    12:15 du.

    Kedves SzandiBandi, nem gondolod hogy, ezen a magyarul beszélő fórumon esetleg a Magyarországon többségben levő keresztények is előfordulhatnak, akiknél ez a zsidókkal egyidőben előálló vallási ünnep Nekik is közös jókíváságot érdemelhet? Vajh az ilyen kiemelt elkülönülések nem okozhatnak-e ellentét gerjesztést az amúgy barátságot vágyókban? Szerintem, IGEN!

  • Kedves Elemér!
    Szívesebben várnék még majdnem egy hetet a kellemes húsvétozással amikor aktuálissá válik, mivel idén éppen egy hét eltérés van az egyik legfontosabb zsidó és keresztény ünnep között 🙂
    Őszintén sajnálom, ha egy egyszerű jókivínság ilyen óvatoskodó reflexet váltott ki belőled. Reméljük nem jönnek vissza azok az idők amikor a Pészah megtartása ismét az ellentétek gerjesztésének a jele lesz és, hogy a keresztény nem fog ismét arra utalni, hogy az illető még véletlenül sem zsidó.
    Szóval drága Elemér, szerintem pedig NEM! De ettől még őszintén tisztellek és nagyra becsüllek. 🙂

  • ˙

    Orsós Elemér 2021.3.28.4:46

    Vigasztald őket, azzal hogy

    Jézus is azon a nyelven tett

    hitet nem más, mint a zsidó

    Törvény = a Tóra mellett 🙂
    ˙

    [Máté: 5. 17 – 19.]

  • Orsós Elemér
    2021 március 27
    4:46 du.

    A „keresztények” ugyanazt azt az ünnepet tartják (peszach – az egyiptomból való kivonulás/megszabadulás ünnepe) és ugye nem tévedek nagyot azzal, hogy a kereszténység alapja a BIBLIA, Isten kijelentései Mózes és a próféták által. (merthogy erről referált Jézus, mondván hogy ebböl – Tóra és próféták könyve egy „jotta és egy pont se fog elveszni”)
    Jézus (keresztény próféta/megváltó) szerint aki követi öt, ennek az Istennek (Abrahám-Izsák-Jákób/Izrael) a fiaivá válnak.
    Viszont a kijelentése szerint Izrael fiaihoz lett kiküldve, megtérést hirdetni!
    Megtérni csak az tud, aki valamikor ELTÉRT!
    De mielőtt elkeserednél, lehet zsidóvá(izraelitává) válni körülmetélkedés által is!
    Merthogy sok ószövetségi bibliai személyiség is igy lett zsidóvá.
    Nem beszélve nőkről – mint például Dávid király anyja – és hosszú a sor (Ruth, Eszter..)

    AZ ELLENTÉTET A TUDATLANSÁG GERJESZTI – A TUDATLANSÁGOT PEDIG MEGLEHET SZÜNTETNI
    Sajnos a gyakorlat az, hogy a tudatlansághoz sokkal jobban ragaszkodnak az emberek, mint hogy keressék a tudást
    Pál (eredetileg Saul) is zsidó volt – aki inventálta, hogy körülmetélkedés nélkül is lehet Izrael-Istenéhez – a Teremtőhöz megtérni – a vízbemártással (vízkeresztség) Amit a római császár a Niczeai-zsinaton már csak szimbolikus locsolkodássá degradált! Soha nem hallottál még a Husvéti locsolkodásról?

    Amikor az Urvacsorára mész, akkor a Széder-estére emlékezel – mert amikor a Széder-estét megtartották, ott mondta az Úr, hogy amikor a kenyeret megtöritek, és a borotokat megisszátok, emlékezzetek meg rólam – vagyis erről az estéről amikor utoljára vacsoráztam veletek!

    A SZÉDER-ESTÉRŐL!

    A DOLOG ILYEN EGYSZERŰ –

    Annyira, hogy akinek ez a lelkében/szellemében/ elméjében ellentétet gerjeszt, az nem keresztény (vagyis nem krisztusi – christos-követö – CHRISTO-PHER)

  • Remelve Mindenki boldog Pass-over-t jo-egeszsegben toltott szeretteivel, s hogy az Unleavened-bread napjaira is a bekesseg, szeretet es egyettertes szellemeben koveti Mindenki eletet.

    S hogy nem feledtetek volna, hogy az egyptomi rabsagbolvalo-szabadulas az igeret alapjan tortent!!!

    Mind a Rabbinikai szektak a Pass-over-t a Hold allaspontja alapjan hatarozzak meg.
    Az elso Uj-Hold az elso tele-Hold az ev elso Eqinox-a utan.

    De a Torah alapjan amikor a mandula-fa rugyezik Jerusalemben.
    Na es persze a Torah megszabta az AVIV, ill. amikor az elso eret arpa az aratasra kesz. Az u.n. „first fruit”.

    De a rabbik elismerik „erett”-nek, ha az arpa szem nem nedves.

    A Karaitak mennek keresni az erett arpat, az Aviv-ot.

    Persze ha az nem talalva, akkor az ev utolso honapja megismetelve.
    Az az u.n. „szoko-ev” a Heber calendaron.

    A Vatikan persze azt figyelemen kivul veszi, tehat a Husvet nem egyenlo idoben esik.

    De aki koveti a Heber bibliai kalendart eveken at, meg-figyelhette, hogy a termeszet valojaban azt kovetve mukodik.
    Neha mikor a tavasz kesve, vagy korainak tunik, lasd a Heber kalendart.
    Hiszen a Foldi-szerves elet kozvetlenebbul van befolyasolva a Hold cyklisa altal.

    S a Pass-over betartasa a bizonyitek, hogy meg az atheistak is elismerik a termeszet, sot a vilagegyetem okozojat, ill. letrehozojat.

    Tehat nem csak a mindent a semmibol a semmi altali eelkepzeles alapjan.

    Na az am a legmelopobb latni a hozzaszzollok soraiban.

  • GABRIEL;

    Ha figyelemben tartanad, hogy a fiatal rabbi a Chassidik szekta kovetoje volt, akik a Sanhadrin felsobbrenduseget nem fogadtak el.
    Tehat egy NEM rabbinikai szekta voltak.
    Azert csupan a Torah (a Torveny), Pslams es a Prophetak alapjan kovettek hitiket.

    Vedd a Torah (Mozes 5 konyve)-t hasonlitva a Vatikan-i Bibliahoz,(a caino-gorog) s tisztan lathatod hogy mi szivargott a keresztenyseg teoloigaiba, fokent a Helenismus es a Mitraizmus-bol.

    Es meg a „kereszt” is, ami Tamuz, a babiloniai termeszet istenenk a szimboluma.

    A caino-gorog-kerszteny szovegben NEM letezik „kereszt” szo.
    Az egyedulli „STAROUS” szo letezik, ami NEM „kereszt”!

  • Bendeguz79
    2021 március 28
    10:55 de.

    grizi, hogy te miket ide nem biggyesztesz?

    március 20/21 az északi mérsékelt égövön az első equinox azaz tavasz csillagászati kezdete, most az újhold és a telehold az két különféle jelenség…

    a Baktérítő Ráktérítő -k höz való geográfiai viszonya az adott országnak meghatározza a ponts vagy sohasem létező mert ugye a déli félteke és az egyenlítői területek a két térítő között nem igen észlelnek ilyesmit, de azért lehet ott is árpát termeszteni meg banánt… az való neked grizi sok „banana” amit itt elővezetsz … rettenetesen izgalmas, pontosan a gábrielnek való, az tud még banana -kat elővezetni veled hótt versenyben

    és ha már agnoszkálsz te is; intelmemhez ennél szebben én sem tudnám, HATALMAS BÖLCSESSÉG (a bibliában Lót és neje):

    Kölcsey Ferenc Huszt

    Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
    Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
    Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
    Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
    És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
    Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
    Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
    Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

  • Bendeguz

    Én tudom, hogy a kereszt és keresztény kifejezésnek semmi köze egymáshoz, mint ez az egész világban tudvalevő, csak Magyarországon hívják a Christianokat keresztényeknek.
    Kereszténység kifejezés nem létezik, csak a magyar fejekben, mindenhol Christianismo a megnevezés.

    Csak azért írtam keresztény kifejezést, mert nem kívántam magyarázni mindezt most.

    Ez is világosan mutatja, hogy a magyarok mindent összekevernek mindennel, a tényeket valami hiedelmekkel, nemcsak ezen a téren igaz.
    Azért egy olyan nemzet, amilyen.
    Azt sem értik, fogják fel ésszel, hogy az eredeti Árpád vezérelte honfoglalók is már eredetileg minimum 7 különböző nemzet szövetsége volt, a magyarok csak egyik a hagyomány szerinti 7 közül (bár többen voltak, minimum tíz (10). Ugy iszlám népcsoportok, mint jelentös izraelita közösség.
    Mivelhogy Álmos fejedelem felesége a Kazár fejedelem lánya volt – askenázi-zsidó.

    Persze ezt elfujják még az iskolában is, meg pusztaszert is felépitették – ahol utólagos ki-találmánnyal jött volna létre a vérszövetség.
    Csak megjegyezném, hogy hogyan bír ilyesmi a fejükbe férni, nem tudom. Ha a honfoglalás után kötöttek volna szövetséget, akkor a fene megette volna az egészet.

    Visszatérve az írosokra, valóban a görög szövegekben az létezik, hogy elkézdték CHRISTIANOKNAK HÍVNI, VAGYIS KRISZTUS-KÖVETÖKNEK A JOSHUA TANITÁSAIT KÖVETÖKET.

    CHRISTUS/CHRISTOPHER = MESSIAH = MEGVÁLTÓ

    Persze, hogy a KRISZTIANISMO-t, mint elfogadott vallást csakis ugy akceptálták a rómaiak, hogyha belekeverték róma vallását, a Mitrianizmust, és mivel már abban az idöben a római birodalom inkább volt görög, mint román, ezért a görög hagyományokat is természetes hogy belszötték. Így lehetett a Niczei-zsinaton mint az állam által (a birodalom) elfogadott vallásá változtatni azt, mint ahogy a históriából köztudott.

  • GORGONZOLI;

    Igen.
    A fiatal Chassidic rabbi azt kovette es hirdette, de miert a „keresztenyek” azt semmibe vettek es veszik maig is???

    S miert meg a leg alapvetobb Mitzwoh-okat ( 10 Parancsolatokat)is ?????

    Fokent az elso, (A fital rabbi nem lehetett a Teremto, sem a megbocsajto, sem a megvalto!)

    A masodik, (No objects, nor images, you shall not bow down to them, nor worship them).

    A Harmadik (kinek a nevet tisztelned?)

    A Negyedik, ( a Sabath betartasa a Teremto elismeresenek bizonyiteka, a Vasarnap, a het-elso napja a Nap imadasanak a napja. Mitraizm.

    A Tizedik, egy parancsolat, NEM ketto a nemek alapjan!!!
    A RC Miser (1049) kettove teszi a nemek alapjan, mert a Negyedik eltuntetve.

    Now, how does that grab you?

  • Jichak Perlmutter

    Bendegúz79 28.11:11

    Tévedésben tetszik lenni, hogy „Jézus Ön szerint Chassidik rabbi” lett volna, hiszen a (magyarul:)haszidizmus egy XVI-XVII.században kibontakozott mozgalomból fejlődött ki, ergo 1500 évvel korábban annak még maga Jézus sem hódolhatott, pláne nem lehetett a rabbija…

    Viszont amennyiben Ön a haszid szót, csak mint melléknevet, pozitív jelzőként kívánja használni, akkor minden rendben.

    Ugyanakkor a Josephustól és a jóval később azonosított Qumrani Tekercsek anyagából is megismert hitbuzgó esszénusokról [lehet, hogy Ön ezekkel azonosítja a haszidokat] feltételezik, hogy a Jézus az életéből [a szinoptikus evangéliumokban nem közölt homályos „sivatagi”], hiányzó időszakát e mélyen hívő közösségekben tölthette, akárcsak az ő példaképe; Johannes Baptist [„Keresztelő” szent János] is, kinek mellékneve éppen a megmerítkezés szokására utal, amelyben viszont feltétlenül a . z s i d ó . rituális fürdés, a mikve szokását eleveníti fel… Ti. a Qumran környéki feltárt települések mindegyikében ilyen rituális fürdők maradványai kerültek elő.

    Üdvözlettel Jichak

  • YITZACK;

    Israel tortenelmeben a Chassid volt az egyedulli szekta amely a vizbemerites (kereszteles-baptismo)symbolumaval jelkepeztek az egyen erkolcsi/szellemi valtozasat, mahatartasat/vallasi-hitet.

    Igen, tobb Chassic szektak leteztek a milleniak folyaman.
    Sot ma is leteznek es igen jol vannak, mint az „Elizer” es a „Szatmar” (Titlebaum) szektak agaik.

    (Vajon ismerned az „Elizer” eredeyu-szekta tortenetet,ill. allitolagos mytholgiajukat???)

    A Szatmar branch Brooklyn-ban fokent.
    De semmiben nem hasonlitanak a romai bibliaban levo szoveg-re. Inkabb egy Orthodox agnak az szakadekai.

    De az a szabad-vallas-gyakorlas !!!!!!!

    A Qumram-i barlangokban talalt, sot a jelenben is talalva, regi papirus maradbanyok, amelyeket a sivatagokban rejtozo Macabes-testverek forradalami idejebol eredok.
    SEMMI caino-gorog (kerszteny)iratok nem talalva!!!!!

  • U.I.
    Ha olvasna az adatokat, unoka-yestvere (Janos) volt a szekta kezdoje.

    S a bibliai szovegben tisztan a „rabbi” megszollitassa talalhato .

    S NE feledje, vallasuldozesek leteztek az ev-ezredek folyaman is, de csak manapsag korlatozva „sarkalatos-torbenyekkel”, s csupan ottan a politikusok es burokratak altal!

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 március 28
    4:18 du.

    „Ez is világosan mutatja, hogy a magyarok mindent összekevernek mindennel, a tényeket valami hiedelmekkel, nemcsak ezen a téren igaz.
    Azért egy olyan nemzet, amilyen.
    Azt sem értik, fogják fel ésszel, hogy az eredeti Árpád vezérelte honfoglalók is már eredetileg minimum 7 különböző nemzet szövetsége volt, a magyarok csak egyik a hagyomány szerinti 7 közül (bár többen voltak, minimum tíz (10). Ugy iszlám népcsoportok, mint jelentös izraelita közösség.
    Mivelhogy Álmos fejedelem felesége a Kazár fejedelem lánya volt – askenázi-zsidó.”

    Nem akarlak elkeseríteni, de nem a magyarok keverik az eredetükről a szart, ez mind abból adódik hogy, a fába faragott krónikás rovások értelemszerűen elporladtak, a fémbe vésettek pedig műgyűjtők kezébe vagy trezorok mélyére kerültek és a leghitelesebbnek tartott krónikás ,Bíborbanszületett Konstantin meg a magyarok sarcfizető lekötelezettje volt, tehát őt -az érintett fősodorral ellentétben- nem szabadna abszolut hitelesneknek elfogadni! A másik ilyen bizonytalanságot okozó tényező az hogy, az itteni számos hódító legeslegelső ténykedése az volt hogy, a még fellelhető eredetbizonyítékokat és pozitívumokat eltűntesse és gyártson helyette neki megfelelőbbet, amivel igazolhatja a szerinte hitványabbon való gyámkodását! Tehát nem „Azért egy olyan nemzet, amilyen”, hanem azért mert elvették vagy meghamisították az eredetét és alaposan felhigították eredeti genetikáját és mentalitását! A másik nagy talány hogy, ha a kazárokról még annyit biztosat sem lehet tudni mint a magyarokról és ráadásul még nyomtalanul el is tűntek, akkor kinek a száz-ezer évekkel későbbi bizonytalan feltevései az elfogadhatóak, magyarul: ki gyártja folyamatosan a „tudományos” (hamis)bizonyítékokat?

  • T.Jichak Perlmutter
    március 29. 7:46

    Jó és alapos kommentárodat azzal toldanám meg, hogy ez az .
    e s s z é n u s . meg . h a s s z i d i m . kérdés bizony a téma legnagyobb szakértőit is hasonlómód foglalkoztatja. Sőt ide sorolják még a zelóták és/vagy szikáriusok korabeli fontosságát és azonosságát a fenti, Flavius által tévesen, (v.szándékoltan) és hibásan szektaként kimerevített, de földrajzilag is tévesen, csupán a Holt-tenger környékére behatárolt kép, valójában pedig az egész „szentföldre”, de főleg Júdeára kiterjedő, mindenütt egy hitelvet valló(!) szent zsidó gyülekezeteket termelt ki magából.
    Nagy valószínűséggel és „a tekercsek” tanúsága szerint is, ezek a Római Birodalom-ellenes alapokon álló inkább radikális, mint csendesnek, vagy jámbornak mondható gyülekezetek adták nemcsak zsidó hit, a provinciává tiport hazájuk védelmét, de egyben a Jakab („”az Úr testvére””!) vezette köztük kialakult, utólag Ó, avagy Ősegyháznak nevezett őskeresztény >szektamagját< is, amely az akkorra már vagy kétszáz éves zsidó messianizmus általános feszültségét kizárólag ezen az úton látták feloldhatónak.
    És tényleg, jól látod, hogy Jézus (és János is) – ha történelmi személynek tekinthetjük őket – ezen az úton járhatott élete gyakorlatilag elhallgatott(?), vagy Niceában elkevert avagy inkább eltüntetett hosszabb szakaszában, amiről csak annyit hoznak a szürke mezei hívő tudtára, hogy azalatt még sáskát is evett, miközben pedig a ""vidéki"" zsidóság szanaszét elterjedt – nemcsak "Qumran" környékén – harcosan messianisztikus zelóta gyülekezeteiről egy kummányi szót, annyit nem ejtenek.
    Hozzá kell tenni azt is, hogy mindez a fals kép alapvetően Josephus Flavius megtévesztő beszámolóinak köszönhető hamis beállítás, amire Pál önjelölt apostol nem is egy lapáttal még rá is tett, pedig e Róma-ellenes "túlbuzgók" közül még a tizenkét apostol közé is bekerült, vagy kettő, olyanok, mint Péter (alias Simon), a későbbi katholikus szent Péter is, aki ráadásul még a legvéresebb sicariosként is bemutatkozott… 🙂

    A második bekezdésed és Bendegúz hászidim véleményének alátámasztására:
    Eisenmann a Qumrani tekercsek konszenzusos nemzetközi tudós bizottságának a tagja kijeletette:

    "A modern tudománynak be kell látnia, hogy az olyan kifejezések, mint . ebionim . nocrim . hászidim , vagy. cáddik…
    . v a r i á c i ó k . e g y . t é m á r a."

  • Jichak Perlmutter

    Bendegúz79 11:56-12:04

    Jómagam csak arra kívánom a hangsúlyt föltenni, hogy a kérdéses időben a mozgalomról – talán jó szándékkal – csak Josephus állította azt, hogy az egyetlen szekta. A Holt-tengeri Tekercsek már bebizonyították, hogy ez egyszerűen nem igaz.

    Egész Izráel belföldön természetesen bár politikai pártokra tagoltan, de a lényegét tekintve . e g y s é g b e n . fordult a római megszállással szembe és fogott fegyvert a Római kolonializmus ellen.

    Az említett, régészetileg feltárt településeken fegyverkovács-műhelyeket kész és félig kész fegyvereket is találtak – az állítólagos „békés szekták” székhelyein.

    Mert, ha a zsidó vallás . a k k o r . valóban és jellemzően szektákra tagozódott volna, Rómának nem lett volna szüksége még . h á r o m . úgynevezett Zsidó Háborúra, plusz még 70 évre, amelyek valójában a zsidó nép szabadságharcának három utolsó stációja volt s mint felkelés szélesedett háborúvá, mely fölött már csak a fizikai túlerő volt képes győzedelmeskedni.

    Mellesleg Josephus a szekta tagok cölibátusáról is mesélt gazdáinak, akik a császári(!) Flaviusok voltak,(tiszteletből vette fel a nevüket) miközben a régészek az említett településeken női és gyermek temetkezési csontvázak sokaságát tárták fel…

    Azt is állította, hogy mint szekta, ezek az „esszénusok” nem vettek részt a jeruzsálemi Templom életében és nem mutattak be állat-áldozatot. Manapság ennek az ellenkező bizonyítékait hozzák fel és mutatják ki régészeti kutatások…

    Üdvözlettel: Jichak

  • J.Permutter!

    Érdekes fölvetés, hogy „ha a zsidó vallás akkor szektákra tagozódott volna, Róma megspórolhatta volna az ún.zsidó háborúk nehéz 70 évét…”

    Bizony nem is gondolod rosszul, hisz a bomlasztás, a fellazítás az oszd meg és uralkodj jegyében már régi találmány, melyben elsősorban a római állam járt az élen és eredménnyel is alkalmazta. Ezt szolgálta volna tarsusi zsidó polgárának, Saul bevetése is, aki a zsidók fő erejét és Róma legfőbb akadályát a hódításban a harcos vallási hagyományt vette célba, és bár ha akkor azonnal nem is sikerült neki, ásatag tevékenysége révén végül is sikerült egy új, a zsidósággal ellenlábas vallást összefuserálnia, amely Jeruzsálem, a Templom fizikai elpusztítását követően maradt a világra, ahol a zsidó diaszpórát épphogy megtűrték, sőt …

  • Orsós Elemér
    2021 március 29
    2:29 du.

    Mielőtt mondanék egy biztató dolgot, kijavítanám az előző mondandómban elkövetett hibát, kihagytam egy szócskát.
    „…mai…”
    Szóval a mai magyarok …
    Logikus, hogy a mai magyarok messzemenőn nem azonosak a jó 1000 év előtt ide betévedettekkel, hiszen a keveredés, – mint ahogy Európa-szerte – bizony alapos volt.
    Nincs ebből semmi baj, pont az ellenkezője, én arra szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy már akkor sem lehetett semmilyen szinten egy törzsről/népről beszélni.

    Most jön a biztató az eredetkutatók számára:
    Mondjuk úgy, hogy meglehetősen tisztán sikerült feltárni a magyarság (és a velük tartó törzsek) etimológiáját.
    Talán még NEM jött el az ideje, hogy mindez közkinccsé is legyen téve. Nagy meglepetéseket okozna …. vele persze félzúdulást és rengeteg köpködést/

  • Jichak Perlmutter

    Gavriel
    29.6:02 – 6:14 pontjaihoz:

    1./ A 14-es „eseményeket” közvetve és alapvetően a császári, királyi, cári, stb-stb ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági beszállítók készítették elő, majd robbantották ki. Nem volt véletlen, hogy a szarajevói startpisztoly eldördülését követő néhány – történelmi – másodperc múlva a teljes arzenál azonnal működésbe tudott lépni, hogy a világ lángba boruljon, és mintegy láncreakció önmagától 4-5 éven keresztül automatikusan vonzza és
    provokálja az állami megrendelések végtelen halmazát…

    2./ Az uralkodó családok hatalmi vágya a „saját országaik” gazdasági, ipari és mezőgazdasági potenciáljára és vélt katonai erejére épített, közben sanda mód bazírozva az esetleg majd így megszerezhető területek gazdasági potenciáljára is…

    3./ Nagy-Brittania évszázadokig a legfejlettebb tőkés ipari
    ország volt. Ma is az 5. a világgazdaság tabelláján függetlenül az államforma illetve a múló és felszíni kultúrális jelenségektől. Természetesen ebbe a körbe tartozik a formaságok és címek tetszetős látszatrendszere is, amelyet az alkotmányos monarchia szabályoz.
    Magát idézve, a „királyok, hercegek , grófok”, 😀 ha nincs saját földbirtokuk, akkor e címeknek abszolúte nincs gazdasági jelentősége, legföljebb csupán a fogyasztás szférájában, az is az államtól juttatott apanázsból, de nem termelésből nyer forrást.
    Ma a „monarchiák” az állami vagyontárgyakat csupán csak „birtokolják”, de nem a tulajdonuk és nem is gazdálkodnak rajta. (hacsak a látványos vadászatokból nyerhető finom vadhúst nem vesszük figyelembe). Különben is, Anglia mezőgazdasági szerkezetére inkább jellemző a közép és kisbirtokos farmer-gazdaság.
    A lényeges tényező itt mégiscsak az, hogy a mai monarchiákban, minthogy modern tőkés gazdálkodás működik, vagyon vonatkozásában nem érvényesül sem a hűbériség sem pedig a hitbizomány. Ergo ezek a címek puszta formalitások gazdasági funkciók nélkül.

    4./ Az e pontban foglaltak ugyancsak egy vesztes, kalandor-háború sajnálatos következménye.

    5./ Tekintettel arra, hogy az alapvetően . m a g á n é r d e k b ő l . kirobbantott Világháborúval – nemzetiségtől függetlenül – a frontot véletlen túlélő katona tömegek hócipője színültig tele lett, de nagyon, ezt nemcsak Oroszországban, de német földön és Magyarországon is katonai zendülések jelezték az élő ágyútöltelékek súlyos elégedetlenségét úgy a civil lakosság, mint a katonák növekvő nyomora miatt.

    Sajnálattal, fenti logikus okok, okozatok és összefüggések miatt nem áll módomban a 29/6:35-ös rövid szösszenetemet visszavonni.

    Halihó ! Jichak

  • Jichak Perlmutter

    Ui.

    Természetesen a gazdasági résztvevőkön felül a háború kirobbantásában fontos, katalizátori szerepet játszottak [játszik] nemcsak a jól megfizetett politikus réteg, de a katonai tisztikar is.

  • Mind a fenti hozzaszollasokra vonatkozoan.

    Elsonek, nehanyak cronologiat osszekevrik.

    Constantine a 4-ik (C.E.)szazaban lett csaszar,
    A Huniok (Attila) a 5.-ik szazzadban,
    A het Ugon-Magor migransok a 9. szazadban koltoztek Europaba.

    Titus legioi valojaban megsemmisitettek Izrael-t mint egy mukodo kiralysagot/tarsadalmat.
    Majd romai uralom alatt tartomanykent mukodott.
    A zsido lakossag gyulolte a romai uralmat, s tobb lazadasaok, felkelesek tortentek.

    Jozephus (hivatalos romai) adatai valosagos adatokat nyujt azon. Jerusalem legetve, elpusztitva, a lakossag bagyresze elpisztitva sot meg a romai ranszolgasagba hurcoltak szamat is adja.

    Tehat nem csak a Babyloniai, Syriai, de a romai diaspora Israelet megsemmiristette.

    A Masada-i ellenalas volt a legjelentosebb egyseges ellenallas.

    A sivatagban bujkalo ellanallok, mint „gerilla” harcosok leteztek amig elepusztultak.
    Azok barlangokban eldugott vallasi tekercseik talalva evezredekkel kesobb, sot ma is neha.

    Azok kozott semmi a „kereszteny” vagy a „jezus-fele” irasok NEM letezett s nem talalva !!!!!

    Testvere James altal vezetett maradek megsemmisult az elso C.E. szazadban!!!!!

    Saul tevekenysege a miterjesztette a romai (mai torok-gorog) Foldkozi-tengeri videkeken a hitet.

    A „Chassid” jelzo ismeretlenne valt, mert a rabbi egyeniseget vettek a kovetendo celnak, s nem a tanitasait.

    Az a telejes elteres a Torah-ban alapozott hittol!!!!

    Zsidok eltek meg a Babylonia fogsagtol kezdve az eszak-es nyugatra-valo migralo lehetosegek alapjan.

    Kazar, volt egy jelentos „zsido” lakosu tarsadalom.

    S a magyarok migralasaval a Kazar-on keresztul,zsidok is csatlakoztak hoozajuk.

    Sot eltek zsidok a mai Pannonia es Dacia tartomanyokban is fokent lakottteruleteken, mint Aqincum, Savari, stb.

    A „Jewishgen” kivallo kutatasi lehetosgeket es adatokat nyujt.

    A 7 migralo torzsekkel jovok akik nevei eredeti heber, mint az en csaladi nevem is.
    Habar no-nemu nev, de ertelmet es jelentoseget nyujt.
    Sot genelohiai adatokat talalva Magyaroszagon 1092-ig visszamenoleg.

    A Slav-nevuek, akik Besarabia, Bukovina, stb. keleti tarsdalmakbol erdetek.

    A magyar, de nemet nevuek, az u.n. Bohemia-i zsidok.
    Akik a kuric-labanc haboru idejen, a Habsburg hatalom a zsido-iaparosokat-kerskedoket adoztatta a habotu koltsegeit fedezni.
    Tehat menekultek az adoztatastol a keleti (magyar) Habsburg uralt teruletekre.

    Az I.V.H utan csupan a nyugatra valo menekulseik letezett. Akik a szabad lehetoseg alapjan igen sikeresek is lettek a modern elet minden terein.

    De a vallasi , ill.teologia alapja, hogy az u.n. „Kersztenyseg” egy teljesen mas iranyba haladt, a sok kulombozo Romai birodalomban letezo vallasok befolyasai altal.

    Mind azt felre-magyarazotokkal, es egyeni elkepzelesekkel cafolni eredmenyelen, s csupan ketelkedeseket teremt!!!!

    De a kerdes,hogy miert maig sem lennenek hajlandok azt belatni es talan korrektalni HA az allitott hit valo lenne????

    Miert az ellensegeskedsek allandoan???????

    S azt miert senki nem hajlando elismerini, sem figyelembe venni???????

    Hiszen a Torah, NEM vallasi eszmeket, hanem az egyenek szukseges es sikeres magatartasainak utmutatoja.

    S a Torah, nem csak az egyen, hanem a kozosseg/tarsadalom, de minden letezheto tarsadalmak leg-szuksegesebb mukodeseinek a fundamentumat adja.

    Kiterjedve reszletesen a tarsdalmak minden letezo es alpvato szuksegleteire.

    A nemzeti terulet meghatarozasa.
    A nemz eti teriulet egyenlo es igazsagos megosztasat minden tag szuksegletet biztositva.

    A mezogasdasag, ipar, kerskedelem, bamkolas, hitel-kolcson tisztesseges alapjait.

    A „Jubeli” biztositotta a gazdaasgi lehetoseg egyenloseget. Korlatozta tul-gazdagodas, mint a tul-szegnyedes megakadlyozasat.
    S nem rablasokkal, hanem egyenlo-anyagi-lehetosegek, az ujra-elosztas elven.

    A hazssag, csalad, gyermek-neveles, valas csinnyat-binnyat.

    Az igazsag-szolgaltatas biztositasat, meg a leg-kegyetlenebb bunozok vedelmet is, a „menedek-varosok” letevel.

    Abbol erdeo a mai „inkabb 100 bunozo legyen buntetelen, mint egyetlen artatlan igazsagtalanul buntetve.

    Megszabta az artatlansag biztrositasat.
    A bizonyitekok valo-bizrositasat.

    A hadviselesek szabalyait, a foglyok, bunmozok banasamodjat. Az iragalmassag parancsolataval.

    Sot meg a fiatal-holgyek bizonyos idoszaki szuksegletei is.

    S ne feledd, a „valasztott-nep” nem a kivaltsagok, hanem az emberiseg iranti kotelezetseget szabta meg a Horeb es Moab mezejen tett eskuk alatal. Amit MINDENKI, ferfi, no, fiatal, idos tett ugy Mozes, mint Joshua vezteseidejen is, mind a jovo generaciok neveben!!!!

    A kerdes lehetne mind a Sanhadrini szektak kovetoihez, hogy mi elfogadhato teny mentesithet barkit is annak kotelezettsegetol??????

    Az nem vallas, hanem Mindenki eletbeli allando kotelezttsege !!!

  • Lári-fári

    Mindannyian keresztények-, zsidók-, muszlimok- stb. vagyunk, még az ateisták is-:)
    Másként: A Mindenható teremtményei vagyunk. Ki így, ki úgy-, ki amúgy ünnepel.

    Boldog Ünnepeket mindannyiunknak!

  • Joshefus Flavius-Joszef ben Matitjahu egy RENEGÁT.A zsidó nép árulója volt.Sajnos,történelmünk folyamán nem ő volt az egyetlen.

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 március 30
    11:49 de.

    Sok mindenről tudok, de ha egy kicsit körülírnád, akkor ki tudnám bogozni, hogy melyik tudományos felfedezésre céloztál! (Mert tudok egy Semino-jelentésről és egy Kazáriai feltevésről is! 😀 Szerintem a másodiktól is kapnának egyesek hasonló sikítófrászt! 😀 )

  • Igazan csodallatos tobb hozzaszolok allitasa, amely neha oly mesze vannak a valosagtol, mint az eg a Foldtol.

    Mint az egyik allitja, hogy a pisztoly loves pillanatana utan Sarajevoban, a haboru kirobbant.

    A merenylet 1914 Juniusaban tortent, s a haduzenet Bacstol csak negy honappal kesobb tortent.

    Kozben a Bosnyak hatoasg kivizsgalta reszletesen a merenylet adatait, egy merenylot kivegeztek (az egyedulli felnott koru 19 ve-felulit, a toobiek mind kiskoruk es TBC-esek voltak.
    Mind elhalt a bortonben mielott a haborunak vege lett.

    A merenylet 3 szervezoit, ker Szerb diplomata es egy Szerb tabronok, akik kiadasat Becs kovetelte.

    Mivel Szerbia a kiadasukat megtagadta, Becs hadat uzent.
    Az lett a haboru kezdo oka.

    Ostobe, esztlen sot nagyon kegyetlen felfogason alapult hatozozata volt Bechnek.

    S mivel Magyarorszag csak 1918 November 11 utan valt-el Austriatol, de csak 1920 Juniusa utan lett hivatalosan onallao, fuggetlen nemzet.

    A „Qumram”-i barlangokban 1948 es mai is talalt heber vallasos tekercsek ket evszazaddal a „Jezus rabbi” elete elott, az u.n. Maccabees Helenistik-ellenes felekles harcossai alatal maradtak hatra.

    (A tekercsek leg-kivalobb szakertoje Geza V…., aki nallam ket evvel idosebb. Elete igen erdekes.
    Mert szulei az 1930-as evelben ‘ki-keresztelkedtek. Geza nem csak hogy khatolikus iskolaba jart, hanem khatolikus pap es biblia szakerto is lett.
    Csak a haboru utan ebred fel erdetere.
    S amodon valt a Holt-tengeri tekercsekkel foglalkozo leg-kibalobb szakertojeve es forditojava.)

    Tehat, tobb bizonyitott tenyek ketsegtelenul tagadjak az e itt allitott megjegyzeseket.

    Barki gyanitana azt, barmit adatokat talalhat a web-en egy kattintassal.

    Fejezd ki velemewnyedet oszinten, szabadon es tisztan, de bizonyitekok elleneben ne allistd tenyeknek!!!!!!!!!

  • Eloszor is, kellemes Peszachot kivanok mindenkinek,aki unnepel.
    Sok munka vart rank az unnep elott,de vegre,mivel Izraelben
    a Covid fertozottek szama hanyatlik,es lassan megindul
    az elet,ujra csaladi korben unepelhettuk a Szedert.
    Orommel latom, hogy a KMH-ban a vitak valahogy „megszelidultek”
    es az elobbi „stilust” egy lenyeghez szolo,informativ,kulturaltabb hang valtja fel.
    Ma szep kirandulast tettem gyermekeimmel es unokaimmal-bibliai
    tajakon,ami nincs messze tolunk- Tel Azeka- ahonnan gyonyoru
    kilatas van az alatta huzodo Emek Ha Ela-ra ahol David legyozte
    a filiszteus Goliatot. Alattunk gazdag novenyzet,uveghazak,
    utunkon archeologiai asatasok es nehany meterenkent kovek-
    bibliai idezetekkel- melyek a helyhez viszonyulnak.
    De nezzuk az erdekes beszelgetest koztetek, amiben sok igazi
    es jol felepitett informacio volt, talan csak nehany hozzatetel.
    Gabriel irja- „Mert hogy sok Oszovetsegi szemely igy lett
    zsidova. Nem beszelve a nokrol {Rut, Eszter}.
    Rut, valoban-igy van. De Mordechai es unokahuga, Eszter, akik
    Judeabol menekultek, zsidoknak szulettek.Hiszen errol szol
    Purim; hogyan mentette meg egy zsido no- nepet a nepirtastol.
    Brunszvik Teri irja – „Flavius altal tevesen,{v.szandekosan}
    kimerevitett,de foldrajzilag behatarolt kep….”
    Idezet Josephus Flavius – ” A zsidok tortenete” bol.
    Igyekszem, csak nehany sort idezni- mert nagyon hosszu.
    „A zsidoknal mar regota harom filozofiai irany volt,tudniillik
    az esszenusok,szadduceusok es farizeusok,es ambar a zsido
    haborurol irt muvem masodik konyveben,errol mar beszeltem,
    roviden most is szeretnek errol beszelni.
    A farizeusok onmegtartoztato eletet folytatnak,es minden elvezettol tartozkodnak, amit az ertelmes megfontolas alapjan
    jonak tartanak, azt cselekszik es kotelesseguknek tartjak
    az esz parancsainak engedelmeskedni.Tisztelik az oregeket
    es nem mernek parancsaikkal ellenkezni.

    A szaddaceusok tanitasa szerint a lelek a testtel egyutt
    elpusztul; ezek egyetlen zsinormertekul a torvenyt ismerik el.
    Tiszteletre meltonak tartjak meg azt is,ha valaki a sajat tanitomesterevel vitaba bocsatkozik.Egyebkent semmi jelentos
    munkat nem vegeznek,s ha kenyszerbol hivatalt vallalnak
    csak a farizeusokkal egyutt teszik,mert a nep kulonben
    nem turne oket.

    Viszont az esszeneusok azt tanitjak,hogy mindent ra kell
    bizni Isten akaratara.Hisznek a lelek halhatatlansagaban
    es a legkivanatosabb jonak az igazsagot tartjak.Ha fogadalmi
    ajandekokat kuldenek is a templomnak,nem mutatnak be aldozatot,
    s azzal mentik ki magukat,hogy nekik sokkal szentebb tisztulasi
    eszkozeik vannak.”

    „Most e 3 iranyzat melle a galileai Judas egy negyediket
    alapitott,amelynek hivei minden egyeb dologban megegyeznek
    a farizeusokkal,ezen kivul azonban szivosan ragaszkodnak
    a szabadsaghoz, es csak Istent ismertek el uruknak
    es kiralyuknak. Semmifele halalnemtol nem rettennek vissza,”

    Josephus Flavius- valoban arulo volt. De- rengeteg informacio
    maradt rank konyveibol es az altala emlitett helyeken
    folyo asatasokbol- sokat tanultunk.

    Mivel emlitettek az Enekek Eneket-szeretnem soraimat
    innen vett, megzenesitett dallal zarni, mely elhozza
    a tavasz remenyet- mindannyiunknak.

    „Mar latni a rugyeket az orszagban es eljott a fulemule ideje”

  • Koszonet ISRAELI ismerteteseket nyujto beszamolojaert.

    S jol lathato soraibol, hogy miert van a mai kozmondas, hogy a vallasok olyan mint szel, valtoznak allandoan.

    Persze a tortenelem folyaman kicsit lassabban tortent, de tortent es tortenik ma is es mindeg, s fog ugy menni a joboben is.

    Beszamoloja tisztan bemutatta a mult Izsael szektait.

    Ma az megy vilagszerte.
    Isreaalben az Orthodoxok variacioi jelentos befolyassal.

    A US-ban az orthodoxok kisebbsegben, fokent a Conservativak, Reformok, s hasonloan a Chassidikok. Ugy az Elizer-ag, mint a Szatmar,ill.a Titelbaum altaliak.

    Persze letezenk vilagszerte a modern szekatak. Mint a tipikus amerikai „Reconstructionist”-ak. Foleg del-Floridaban.
    Akik fo-allasponyja, hogy az Isten es a Torah nem ervadok.

    Hasonloan tortent Magyarorszagon is annak idejen.
    Az Orthodoxok a haterbe kerultek, s a Neologok a folenybe.
    Sot bolt a szekta is amelu meg a Shabat-ot is elhagyta a vasarnap-ert.
    De a jelentos kerdes, s mindeki egyeni meglatasa valtozo, de mi szazalekban az u.n. „Istenfelok”????

    Itt kozep-Floridaban, a „Villages” jelentos zsido lakossag letezik. A jo-modu Mew York es az eszak-keleti US-bol jovo nyugdijasok.

    90%-kuk soha, semmi valloasi eletetben nem tevekenykedtek.
    De mint nyugdijasok, van elegendo szabad-idejuk, s Temple Shalom jelentos es igen tevekeny „Reform” kozosseget alkot.

    Amint a tomeg eletkorulmenyei valtozo, magan es vallasi reszvteleik is az elet-lorulmemyeit koveti.
    Leteznek meg a Messionic-szekta is.
    Sot a „Jews for Jesus” szekta is.

    De a kerdesem lenne, hogy milyen Izraelita (zsido)az aki szarmazasa alapjan veli magat, de annak erkolcsi alapjait semmibe veszi?????

    Mint mar jelezetem mashol,az elodok alatali esku (Horeb es Moab-i) volt a alapfeltetele az „igeret”-nek.

    S a Termeto igerete nem semmisult meg a mi engedelmessegeink elhanyaglasa altal.

    Mindeg volt, az igeret alapjan, a „remnant” ( a megmentett-maradvany) meg a gaz-kamrakbol is !!!!!

    S ma az Irani Ayatohlak pusztitobb fegyvereken szorgalmaskodnak!!!!

  • Nehany kiegeszites- Bendeguz hozzaszolasahoz –
    „A Masadai ellenallas volt a legjelentosebb egyseges ellenallas”.

    Nem csak a Masadai- hanem Bar-Kochba felkelese- i.u 132-135
    de tovabb tartott es kezdetben sikeresnek bizonyult.
    https://www.facebook.com/MagyarNumizmatikaiTarsulat/posts/3635742759789198/

    A felkeles idejebol szarmazo penzermeket talaltak,amely
    egy szabad nemzet letezesere utal, sajnos csak rovid idore,
    mert Hadrianus leverte ezt a felkelest es Jeruzsalem nevet-
    Aelia Capitolia – ra valtotta ahova zsidoknak tilos volt
    a bemenetel.
    Meg valamit – Hadrianus nevezte el Judeat-Palesztinanak
    a zsidok osi ellensegerol a filiszteusokrol- akik Izrael
    tengerparti varosaiban eltek {Gaza,Asdod,Askelon,Gat,Ekron}
    Azoknak,akik nem tudnak ivritul- filiszteus= plistim=betolakodok.
    Ez kihat napjainkra is, mert a „palesztinok” akik arabok,
    ugy, mint a terseg tobbi orszaga – toluk „vettek” nevuket,
    holott a palesztinok{plistim} feltehetoleg-az Egei-Tenger
    kornyekerol jottek. Igaz, szerintuk- Jezus{Joshua bar Joszef}
    is „palesztin” volt.

    Meg egy kiegeszites-” …az igazsag szolgaltatas biztositasat
    meg a legkegyetlenebb bunozoket is a menedek varosok letevel”
    Kivetel- ” HA NEM SZANDEKOSAN OL MEG VALAKIT”.

    Ezt fontosnak talaltam megjegyezni,mert az araboknal pl.
    maig letezik a verbosszu fogalma- amig valamilyen
    kozvetitessel nem tesznek „szulcha”t {bocsanat}.

    https://abibliamindenkie.hu/uj/JOS/20/

    Egyebkent kik a „szanhedrini szektak” kovetoi?
    Lehetseges, hogy a zsido NEP tobbsege, legyenek bar askenazok,
    szefardok, ultra vallasosok,nemzeti vallasosok vagy ateistak?

    Lehetseges, hogy el kell hajitani amit a Ramban,Rambam,
    vagy joval kesobb a Chabad megalapitoja Rav Zalman Schneerson
    vagy Rav Kuk irtak- nem relevans?

    Meg egy erdekes teny- karaitak szolgalnak az IDF-ben is-es
    a hadsereg tiszteletben tartja szokasaikat,ugy,mint
    a tobbi kisebbseget.

    Mennyiben erzitek magatokat- ha egyaltalan- a zsido nep
    tagjanainak -osztozonak-sorsaban?

  • Izraeli

    Neked is további kellemes Peszach ünnepeket.

    Valóban szarvas tévedésként írtam le Eszter nevét ilyen összefüggésben
    Ráadásul annak ellenére, hogy nagyon szeretem Eszter történetét, így nagyon sokszor elolvasom

    Josef Flaviust, mint parancsnokot a maga megadásáért valóban árulónak lehet tekinteni, főleg ha olyan személyre tekintünk mint Eszter, bár igaza volt, hogy a római csapatokkal szemben semmi esély nem volt – csak arra, hogy mindenki meghaljon – a rómaik nem nem irgalmasságukról voltak hírhedtek
    Később könyveit – benne a rómaik szájíze szerinti sok-sok ferdítéssel és színes mesével szintén ön-nyerészkedésből is írhatta, bár valahol maga írta, hogy így szőhette bele az igazságot is és annak aki majd megérti, hasznos lesz …

  • Orsós Elemér
    2021 március 31
    3:48 du.

    Nem tudnád kibogozni, mert eddig sehol se jelent meg.
    Fellelhetsz persze szétszórt darabjait, de egyben sajnos egyelőre nem publikált

  • ISRAELI megjegyzeseire;

    Igen, a Massada-i ellenallok tette maig is a LEG-szellemi befolyosalobb esemeny volt a Titus legioinak a pusztitasa idejen.

    Oszinren am, hogy nem celzom senki erzelemeit sereteni, DE a valosagban a Massada erodben menekultek semmi katonai ellenallast, sem serelmet nem okotzak Titus kegyetlen legioi ellen.

    Titus a helyi lakossagot kenyszeritette sok millio tonna homokot szallitani az erodbe leheto feljarot epoteni.

    S mire az kesz lett, a romai legiok csupan holtesteket talaltak.

    De a kerdesem, hogy valoban kik voltak a Massadba menekultek??????????????????

    Nem csak hogy az ON-GUILKOSSAG, de a sajat csaladaid, tarsaid gyilkolasa erkolcsileg tilos a zsidoknak.

    S a tagadhatalan valosag, meg ha elhihetlenek is tunne, de a vilagszerti adatok bizonyitja, hogy zsidok nem kovetnek gyilkossagokat, sot fiziakai eroszakos bunoket sem!!!!!

    Meg a USA-ban, ami nevezheto a vilag gyilkossagok csucspontjanak, sem talalnal azt ellenbizonyithato adatot.
    Talan a New York-i, ugy ismert „Son of Sam” (psychoatric-sex-maniac) eseten kivulli esetet.

    Inkabb a csalas,sikkasztasok esetek elkovetoit, pl. a Wall Street-i Milliken, Boski es Bernie Maddof-ot, aki 150 eves bortonbuntetest tolt tobb billio dollaros sikkasztaert.

    S ONGYILKOSSAG a vilagszerti zsodsaga altal, a valosagban yeljesen nem letezo!!!!!!
    ( Ha lennel kepes azt ellenbizonyitani, adataidat boldogan elfogadom!)

    Tehat az igazi es jelentos kerdes lehetne, hogy valoban kik voltak a Massada-i erodbe menekultek????

    A fiatal rabbi szavai olvashato (valahol az Uj-testmentben)hogy utasitotta kovetoit a megprobalatatasok idejen ‘menekulni wilderness-ekbe’.

    A ‘Joshua ben Josef’ az adtok alapjan Betlehemben szuletet, ami ma egy Palestin-helyseg.

    De az olvashato adatok alapjan biologiai apja Josef a Juda torzsebol, s anyja Miriam a Levi torzsebol szarmaztak.

    S minden mai letezo irott adatok alapjan Torah koveto Chassid volt.
    Unoka testvere volt a szekta kezdemenyezoje, s hogy mi szekta kovetoje lett volna allitolagos 30-ik eve elott azon nem letezik semmi adat.

    De amin nema mardtal, hogy koveted eletedben a Torah utmutatasait, vagy a regen elt gyarlo rabbik sajat feltetelezeseit?????????????????????????????

    Mert mint a mondas: ‘that’s where the rubber meets the road’.

    Minden mas csak ures blah blah blah.

  • Boldog eleszo-mentes kenyer napjait Mindenkinek!!!!!

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 április 1
    11:46 de.

    Kössz! Látod ezért szaporodnak az összeesküvés elméletek! Még annyit azért elmondhatnál hogy, az eredményeket hallva mi itthoni magyarok vagy újonnan felfedezett ősi rokanaink fognak-e köpködni, esetleg mindketten?!

  • Koszonet Gabrielnek megjegyzeseert es tevedese
    elismereseert- amit itt a vita forumon, kevesen tesznek.
    Bendeguznal – nem lattam a viszonyulast valaszomra-
    megjegyzeseire.
    „A Massadai ellenallas volt a legjelentosebb egyseges ellenallas”.Azt irtam, hogy nem CSAK ez, hanem Bar-Kochba
    szabadsagharca- mar Jeruzsalem felegetese UTAN. {i.e 132-135}
    Itt mar volt bizonyos ALLAMI fuggetlenseg-igaz, rovid ideig-
    amit a penz ermek is bizonyitanak.
    Sot,ennek a szabadsagharcnak esemenyei-maig hatnak.
    Miutan Hadrianus csaszar leverte a szabadsagharcot,
    es Judeat Palesztinanak nevezte-a zsido nep osi ellensegeirol
    a filiszteusokrol.
    A teruleten levo arabok- „palesztinok”nak nevezik magukat,
    melynek semmi koze ehhez az osi nephez.
    Az osi zsido torvenyekben megemlitette a „menedek varosokat”
    is, „ahova a legkegyetlenebb bunozo is menekulhetett-”
    de „elfelejtette” megemliteni-pedig ez is irva van-ha nem
    szandekosan olt meg valakit.Ezt osszehasonlitottam
    az araboknal maig letezo „verbosszuval”.
    Kulonben- Massadan-volt ellenallas- a szikeritak altal
    akiket Josephus is emlit.
    Az ongyilkossag- valoban tilos a zsido vallasban,de
    talan itt valik kulon a NEP fogalma a vallastol-
    Elazar Ben-Jair- a parancsnok szerint-meghalni,mint
    szabad emberek- nem mint Roma rabszolgai.
    Vegul-kik a „szanhedrini szektak kovetoi?”
    Csak nem akik el-ismerik a Misnat a Talmudot es olyan
    „alakokat” mint a Ramban, Rambam.Rabbi Zalman Sneur,
    Rav Kuk,stb.
    Igaz,nem mindannyian vagyunk vallasosak, de mindez-
    resze a zsido tortenelemnek ,ebben megegyezik
    a NEP tobbsege.
    Tehat- akkor- kik a „szektak”?

  • Javitas- Bar-Kochba szabadsagharca i.u. 132-135.

  • Orsós Elemér
    2021 április 1
    4:49 du.

    Nem, az „ősi rokonaink” bizonyosan nem köpködnek majd, mivel egyrészt nincsenek u.n. elmaradt népi-részek, másrészt ha olvastad Julianus utazásának leírását, akkor az bizonyos, hogy u.n. „szórvány-magyarok” bizony léteztek, és amely közösségek azonban sajnálatos módon a tatár(mongol)-pusztítást nem élték túl.

    Ezen túlmenően sajnálatos módon igaz ez két-három másik törzsre is – a valóban magyarnak nevezetten kívül.
    A többieknek pedig maradványaik léteznek, és nem hinném hogy ez bármelyikük között is „köpködésre” adnak okot.
    Azt sem hinném, hogy úgy általában a mai hazai magyarok (leszármazottak) köpködnének.
    Viszont van olyan ma is létező törzs, amelynek népessége ma az eredeti földjén nagyobb mint hazánk népessége.
    Söt van olyan valódi rokon nép, (történelmileg és vérségi/genetikai összefonódással az eredeti hazában) amely mint állam és nemzet jelenkorban is igen jelentős.

    Akik majd fognak köpködni, azok a mindent meghamisító, (vagy csak egyszerűen tudatlan) történészek rétege, egyes, magukat külön kasztba (osztályokba) soroló, ősi kiváltságra hivatkozó pojácák siserahadai …

  • Izraeli
    6:02

    Jól mondod; f i l o z ó f i a i . i r á n y z a t (!) tehát nem szekta.

    Nagyon fontos tényező, hogy Izráél szektákra szakítása csak és egyedül Róma érdeke volt, de a birodalomnak ez még úgy sem sikerült, hogy vallási felforgatókat próbált beépíteni a gyülekezetekbe, úgy zsinagógákban, mint a Templomban, melyek legerősebb kötőanyaga éppen a vallás, az egységes hit volt. Ezért a Birodalom számára nem maradt más hátra, mint a fegyveres harc eszköze, amely „a 3 zsidó háború” néven (valójában mint három lázadás története) nyert valóságot és került be a történelembe.

    S mivel ez itt fent a bizonyos „történelmi” Jézus kapcsán merült fel, a Máté 5. 17-19. (Hegyi-beszéd) alapján is állíthatjuk, hogy neki, az ott leírt személynek nem állott szándékában semmi új vallás alapítása, illetve ő semmiképp nem akarta a zsidó vallás egyetlen tételét sem megsemmisíteni, hanem betű szerint(!) „egy ióta vagy egy vessző” veszteség nélkül akarta megtartani és tanítani.

    Ergo spekulatív és későbbi fondorlat, azaz kizárt az, hogy ő valamiféle . s z e k t a . r a b b i j a k é n t . lépett volna fel. Sőt, ő a Tóra és a zsidó próféták jegyében a legszigorúbb vallási szigor híve volt. Csak az az úgynevezett Pál próbálta ezt a tényt hamisan beállítva az „Ószövetséget” megtagadni, illetve saját hitsorsosaival félredobatni, azaz meggyalázni.

    Pállal ellentétben Josephus műveit mint forrást kényszerhelyzete és hadifogsága, illetve „római polgárrá válása” teszi megbízhatatlanná, hisz a legfőbb ellenség a világi és vallási vezető *, a császár fogadta őt a saját kegyeibe, mely „jóságért” tudjuk viszontszolgálatok járnak…
    Másfelől Josephus kitűnően megírt műveit gyakran fölhasználták zsidó ellenes célokra is sőt, betoldások révén még történelem hamisításra is…

    Üdvözlettel: Brunszvik
    ˙

    * Köztudomású, hogy a korabeli zsidókat különösen súlyosan irritálta az a pogány szokás, hogy a megszállók az (isten-)császár szobrai előtt elhaladván őket is tiszteletadásra kötelezték. Ezen kívül ugyanilyen ellenszenvet éreztek a római pénzérméken virító császár portrék iránt is…

  • „Kik a szektak”?????

    Mind azok akik barmi onzo-emeberi otletek, elkepzelesek, feltetelezesek kovetoi a Termto ‘alapszbalyai’ ellenere, a Sanhadreni, s barmi mas hatalmat gyakorloknak behodolnak!

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2021 április 1
    9:05 du.

    Én semmi kivetnivalót sem találnék ebben, mert szerintem a távolba szakadt európai rokonok fajzottak el a legjobban az eröltetett és kényszerű kereszteződések által:

    https://szkitahun.wordpress.com/2014/09/25/ujgurok-es-a-magyarok-testvernep/

    Leszámítva hogy, szerintem ez az idézett honlap egy kissé nacionalistán elfogult, teljesen elfogadhatónak tűnik.
    (Egyébbként már attól tartottam hogy, az Álmos fejedelem házassága okán levezethető csekély askenázi genetikai örökségről akartál meggyőzni, mert vannak ilyen mutogatások is, ki tudja milyen célzattal!? 😀 )

  • Gabriel
    2021 április 1
    9:05 du.
    még mit nem tudunk?
    ne kímélj, csak írjál, majd én nem olvasom el… egyébként sem járok köpködőkbe

  • GABRIEL es nehany masok allitasan is.

    Vajon mi okbol veled Josefus Flavius-t „arulo”-nak?

    Semmifel „parancsnok” nem volt!

    Mint romai tortenesz-irnok a Romai legiok pusztitasait a romai hadakkal , Izraelita leven, igen oszinten es reszrehajlas mentesen orokitte az utokor szamara.

    A tortenelmi adatok nagyresze azok alapjan lettek kesobb fogalmazva.

    S az „Eszter”-Mordochai tortenete mas-hol, mas-idoben, teljesen mas tortenelmi esemenyt orokitett meg!!!

  • BrunszvikTeri

    Bendegúz79
    4.02.12:49

    Tisztázzuk, a Szanhedrin [Szünedrion(gör.)] az egykori zsidó állam legfőbb politikai és ítélkező szerve volt; 70-72 közismert, minden szempontból tisztelt és bölcs taggal a soraiban…

    Soraiból nem tűnik ki, hogy a Szanhedrint és a szekta fogalmát tulképp’ Ön miféle megítélés alapján helyezi „az önzés és más ötletek, feltételezések követőivel a Teremtő szabályai ellenére” egy platformra? Tán gépelési hiba lenne ? Lehetséges, hogy csak nyelvileg lenne zavaros e mondata ???

    A Szanhedrin . a l a p v e t ő e n . a zsidó állam leghatékonyabb törvényhozó, hatalmi és bírói ítélkező szerve volt, amely a vallásos zsidók körében általános tiszteletnek örvendhetett. A király (a felkent=messiás) hívta össze. Távollétében viszont a főpap – aki szintén viselhette (ha-Kohen ha-Messiasch) a papi messiási címet – kötelessége volt a testület összehívása, amit kétségbe vonni senkinek nem volt joga.

    Az azonban már egy más lapra tartozik, hogy a római elnyomás, a prokurátorok(!!!) idején Róma, messiás-király hiányában, az adminisztratív, illetve állami feladatokat részben a főpapra, illetve Szanhedryonra testálta, ami ennélfogva ellentmondott a Tóra bizonyos főbb előírásainak. Ebből a Hasmoneusok óta hiányzó illetékességből vezethető vissza a zsidó nép harcos messiásvárása, még pontosabban türelmetlen messianizmusa, amely az idegen elnyomás hatására már gyúelegyet képezve, eredményesen veszélyeztette a Római Birodalom palesztina provinciájának a „pax-romanaját” …

    E jelenségbe tartozott sok más önjelölt messiás megjelenése után még Jézus királyként történt bevonulása és fellépése is, mely a hatályos római törvény szerint lázadásnak minősült… Az ő összeütközésében a papi vezetéssel, tehát ez a két összetevő (ti. a római kényszer és a Tóra megütközése egymással) játszotta a konfliktus fő szerepét és nem a Szanhedrin hatalmának az általában vett el, vagy el-nem ismerése, hisz azt az örök Tóráról tett ígérete alapján Jézus sem vonhatta kétségbe (Mt.5.17-19.).

    Éppen ezek miatt Jézus, pláne hogy már nem vonulhatott félre valami szektás magányba, amikor magát – egyesek szerint – ő már eleve Izráél messiásának tekintette, mely képzet nemcsak kötelezte őt, de minden cselekedetét determinálta is, azaz kénytelen volt végigcsinálni azt, amit talán kiszabott rá a sors is…

    Pészah-húsvéti üdvözlettel: Bruszvik T. 🙂

  • Jichak Perlmutter

    T.Izraeli
    4:49&4:51

    ANNO DOMINI ?

    Elgondolkodtató, hogy Bar-Kochba szabadságharca több mint

    . 1 0 0 . é v v e l . J é z u s . u t á n . (Kr.u. 🙂 )

    vívta ki Izrael mindössze 4 éves függetlenségét.

    Ő viszont valóban . m e g v á l t o t t a . a zsidó népet.

    Az önálló állam pénzérméin tehát j o g g a l olvasható:

    . ” B A R . K O C H B A . I Z R A E L . M E S S I Á S A ”

    .

    Shabat
    Shalom
    Jichak

  • A „szektak” ,vagy kulombozo vallasok, kulombozo elvu felekezetek, ugy valtoznak mint az idojaras.

    Pl.itt a US-ban egy igen szamotevo vallas/felekezet, amely jelntos szerept jatszott a nemzet kialakulasa idejen, a „SHAKERS” , ma teljesen nem letezo!

    Hasonloan a „Mannenite”,sot meg a „QUAKER” es a UU (Universal Unitarian) is alig letezok manapsag.

    A US-ban a Muslim es Budhism a novekedo vallas, a Kersztenyek kozotta Romai Catholikus, egyszeruen mert azon tarsadalmakbol van ma a bevandorlok zomei.

  • gyuri10
    2021 március 30
    5:41 du.

    Te sem vagy különb.
    Csak te titkolod..

  • ferenct
    2021 március 30
    2:48 du.

    Az ateista lehet zsidó,
    de keresztény vagy muszlim alagha..

    TE tudod miket skribálsz ide le ??!