A vendég

2021 április 19 5:05 du.48 hozzászólás

Nemrég csatlakoztam a Szent József a Munkás lelkipásztori közösséghez, a kenyai Nakuru Egyházmegyében. Ez egy érdekes hely az előző lelkipásztori és képzési közösségemhez képest, amely Kisaju településen volt, Ngong Egyházmegyében. A két hely teljesen más: a mostani közösség mezőgazdasági jellegű (földművelés), míg Kisaju inkább az állattartásra épült. Mára megtaláltam helyemet új közösségemben hála Faustin és Soki atyáknak. Együtt vitorlázunk és evezünk az oblátus karizmánk hajóján, miközben válaszolunk a közösség és a helyi emberek szükségleteire.

A Covid világjárvány idején sok fiatal nem jár iskolába, és valószínűleg nem is nagyon foglalatoskodnak. Néhányan frusztráltak és erősen inni kezdtek, amit nemrég saját szememmel is láttam.

Egyik este sétáltam a főút mentén egy Store Mbili néven ismert bevásárlóközpont felé, körülbelül két kilométerre a plébániától. Amit tapasztaltam, az egészen megdöbbentő volt. Azon a napon, hazafelé menet, mindössze egy kilométerre a templomunk kapujától, köhögést hallottam a csatornából. A kíváncsiság hajtott, hogy megnézzem, ki az. Meglepetésemre  egy 20-as évei elején járó fiatalember volt, aki ivott. Barátságos, sokatmondó beszélgetésbe kezdtem vele. A fiatalember, Makip. a szegénység miatt kényszerült elhagyni a családját, és mert a szülei nem tudták anyagilag megengedni azt, hogy a középiskolát befejezze. Ezért úgy döntött, hogy alkalmi munkák után néz. Ugyanakkor a a világjárvány miatt nem igazán lehetett munkát találni.

Gyengének és betegnek tűnt. Elmondta, hogy három napja nem evett. Sört ugyan ivott, de rosszat tett gyomrának. A kezében egy régi és koszos kabátot és egy csomó rongyot tartott, amivel betakarta magát éjszaka.

Makip megosztotta, hogy az alkohol tönkretette őt, és hogy küzd azért, hogy leszokjon. De a nehézségek miatt az ivászatban találja a vigasztalást — akkor is ha közben rosszul lesz és elgyengül az italtól.

„Az út szélén, vagy egy ilyen víznyelőben töltöm az éjszakát, mert nem tudok hazamenni. Olyan sokat várnak tőlem”- mondta.

Közeledett az éjszaka, ezért meghívtam vacsorára. Összeszedte a rongyait, és együtt sétálva beszélgettünk. Azok az emberek akikkel útközben találkoztunk, értetlenül néztek ránk. „Vajon miről beszélgethet a szerzetes egy őrült emberrel?” — tűnődtek.

Biztosítottam Makipot a vacsoráról, és nem tudta elrejteni a könnyeit mielőtt a kapuhoz értünk. Amikor bementünk házunkba, megosztottuk vele vacsoránkat. Miközben az asztali áldást mondtuk, éreztem, hogy mennyire vágyik arra, hogy már vége legyen, és megehesse az ételt, amit aztán nagyon élvezett.

Amikor eljött az esti imánk ideje, biztosítottam őt arról is, hogy a reggeliről is gondoskodok. Előkerestem egy csomag kukoricalisztet és egy gyufásdobozt, hogy kását készítsek magának másnap reggel miután felébred a csatornában. Makip hálás volt, bevallotta, hogy küzdött alkohollal, és megígérte, hogy továbbra is megpróbál leszokni. Sajnáltam őt ahogy elment. Mégis, a lelkem mélyén tudtam, hogy jobb állapotban távozott, mint ahogy jött. Amikor elváltunk, megígérte, hogy egy nap meglátogat minket, ha képes lesz megváltoztatni az életét. Imádkozom, hogy ez a nap eljöjjön.

Zachary Mwenda, OMI

Fordította: KMH

A cikk eredetileg az Oblate Spirit c. kanadai magazin áprilisi számában jelent meg angolul.

48 hozzászólás

  • Ez a cikk a Rodeo11 és mindnyájunk figyelmébe szól.

    Köszönjük KMH !

  • Pityi Palkó
    2021 április 19
    5:46 du.

    pityike lelkem bogárkám( hány féle rovar van, valamelyik te is lehetsz)

    éveket töltöttem fekete Afrikában együtt ővelük családtagként

    a többit beszéld meg a tükörrel

  • Magyarországon inkább az a divat, hogy az elesetteket segítőket korlátozzák (pl. Iványiék), egyházfők nyilatkoznak az elesettek eltiprása mellett (mint amikor Erdő tagadtatta meg a kapunyitást, az akár keresztény, menekültek előtt), vagy „csak” egyszerűen kidobták a fagyba a templom előterébe húzódott hajléktalant. Vagy hatóságilag zárnak be hajléktalanokat segítő kórházat.

    Miközben persze tisztelet azoknak az önkéntes segítőknek, akik sokszor ellenszélben segítenek az elesetteknek, dependenseknek, nincsteleneknek.

  • Orsós Elemér

    Ez a cikk leginkább azoknak szól akik kifosztották Afrikát és mellékesen még Ázsiát és Amerikát is és Európa „alsóbbrendű” perifériáját, azonkívül még azoknak is akik anno ebből az erősebb kutya elvére hivatkozó gazemberségből kimaradtak, de nem emelték fel a szavukat ellene, most meg tiltakoznak még a verbális kollektiv szolidaritás vállalásért is!

  • Nagy tisztelettel a szerző és szándékai iránt 2 megjegyzés.
    Az egyik általánosabb. Nem kell ahhoz Afrikába menni, hogy hasonló sorsokkal találkozzunk. Valamennyiünknek lenne hát dolgunk a Földön, ha az ellenségeskedés helyett energiáinkat arra fordítanánk, hogy a Föld többé-kevésbé élhető hely legyen – és maradjon!- minél többünk számára. Ez eddig persze csak jámbor óhaj.
    Ez a baj a jótékonysággal hogy ideig-óráig elfedi a bajt, és közben még felmentést is ad: lám, milyen jóembr vagyok…
    Pedighát, mi tötént? Magib ételt kapott néhány napra, esetleg hétre. Igyekezett leszokni a piáról, legalább arra az időre józannak maradni amíg meg nem kapja a kaját. Ééééés?
    Mellékesen: érdekes, hogy csak a nyomorultak alkohol vagy más függőségén akadnak ki az erkölcscsőszök: a pezsgőző, szipuzó „úri” társaság az olyan „laza”..
    Az egész történet legálságosabb, szemforgatóbb része,amikor gyakorló altruisták azt hajtogatják: dolgozzon, akkor majd jut étel, fedél!
    Mit, és hogyan? Egy rongyokba burkolózott, a csatornában töltött éjszakától bűzlő embert a kertjébe se szívesen enged be az ember,hogy valami gazolással „megszolgálja” aznapi élelmét. Így van ez Afrikában is, Magyarországon is – szerintem az USA-ban, Kanadában is.A nyomor, a kiszolgáltatottság mértéke persze eltérő, az adott ország gazdagságától függően. Egy, az életét az utcán leélő inndiai „érinthetetlen” nyilván palotának látná bármelyik budapesti hajléktalanszállót, ahol nemcsak fedél, takaróval bélelt ágy, hanem vacsora is jár.Pár napig, hétig…
    Még egyszer: miden tiszteletem mellett erősen hiszem, hogy a jótékonyság csak elfödi a bajt.Márpedig „növeli,ki elfödi a bajt”… (Illyés Gyula)

  • Igen!

    Sajnos gyakori ez a sors! Sokkal gyakoribb lett 1 év alatt.
    Határozott velemenyem, h a novenytermesztes fejlesztesevel lehet hatekonyan javitani rovid es hosszutavon is a helyzeten.
    Mert nemcsak munkat, hanem kozvetlenul ennivalot is ad!
    A szarazabb tropusi, szubtropusi es mediterran teruleteken a vizgazdalkodas fejlesztesevel (viztarozok es kozottuk csatornarendszerekkel), a mersekelt es sarkvidek feloli teruleteken az uveghazas, napenergias es csiraztatos-, valamint microgreen rendszerek kiepitesevel!
    A szegenyebb teruleteken fejlesztenem a gyogyhatasu novenyek termeszteset, amely termekek ara a fejlettebb orszagokban 10-20-szoros sokszor!
    A melioracioval a szavannas, sivatagos teruletek gazdagon termore fordulhatnanak es okologiailag is fejlodes lenne, hiszen a Fold szaraztoldi feluletenek kb. harmada kietlen!
    Ezeken a teruleteken ontozve a biodiverzitas is nagysagrendekkel none, ami mellett eros gazdasagi potencialt alakitananak ki a novenytermesztesukkel! (Ilyen volt az Ókorban Egyiptom, Mezopotamia, a Kmer-birodalom es mind a mai napig D-K-Azsia nagyresze! De ezt csinaljak ma Texas-ban, Californiaban, az USA kozepso es nyugati reszen, ahogy lzrael sivatagjaiban is!
    A Szahara parezer eve szavannas terulet volt. Mind a mai napig oriasi edesvizkeszlet deponalodott, amely sokszaz even keresztul is eleg lenne a sivatag ontozesere! Talaja nagyon termekeny! A szelek szallitjak a homokot az Amazonas-medencebe, ami a nagy termekenyseget biztositja! (A nelkul valszeg csak vekonyka -gyorsan kimerulő talajreteg maradna hamar, ahogy Borneon is! Bár sokhelyen az Andokbol erkezo folyok tovabbra is biztositanak a termekenyseget, de ahova az onnan erkezo viz nem jut el, ott kimerul a talaj es ugy, mint Borneon, nem teremnek minden evben a novenyek, csak 2, vagy tobbevenkent!)
    Ausztralia is erdekes, hiszen a Nagy sivatag alatt szinten tenger meretu edesvizreteg van!
    Erdekes a helyzet Marokkoban! Nagyon szegeny orszag , gyenge mezogazdasaggal, pedig gyonyoru Alpok jellegu hegysegrendszere van sok csapadekkel, folyovizzel, amit nem hasznositanak szinte egyaltalan! (Csak lejjebb a sivatagban kozvetlenul a folyo menten a folyovolgyben)
    Potencialisan oriasi lehetoseg rejlik a szegeny orszagokban , akar ezzel egyutt a napenergia megkoteseben is!
    Egesz Europa energiaszuksegletet tudna biztositani a Szahara!
    Foliaval, uveghazzal befedve, egesz Europa zoldsegszuksegletet tudna fedezni! Sőt! Ugy, hogy a szabadfoldi vizfogyas 1/10-evel, 1/20-ával!
    Igy egesz evben 100-200 forintert lehetne paprika es paradicsomunk! (Spanyolorszagban is hasonlo rendszer reven egesz evben lehet paradicsomot venni 0,5-1,1 euro kozott!)

    Masik a tropusi-szubtropusi gyumolcsok es a gyogyhatasu gyumolcsok, zoldsegek, novenyek reszei!
    A spanyoloknal egesz evben lehet venni a piacokon 1, max 1,5€-ert mindenfele extra tropusi gyumolcsot, a legdragabbakat is! (A banan es narancsfelek sokkal olcsobbak!)
    Ha pl granatalmat, sarkanygyumolcsot termesztenenek es sok fuszernovenyt, akkor oriasi beveteleik lehetnenek az Europaba szervezett eladasukkal! Ezek gyogyhatasuak es rettento dragak!
    (NY-AZSIABAN es Egyiptomban jelentos a granatalma termesztese, ezert ott fillerekbe kerul a szezonban, de nincs jol megszervezve az europai ertekesitesuk! Nyilvan ezt egyutt kell megoldani, ami nem is lenne tul nehez, mert a feleknek kozos az erdekuk!
    Tehat potencialisan oriasi lehetosegek vannak!
    Nyilvan a kisember most csak annyit tudna, hogy elmenne eģy nagyobb elomunkaigenyu novenytermeszto helyre dolgozni, ahol az ennivaloja is megteremne!
    (A Nilus videke ma is oriasi mezogazdasagi potencialu hely lehetne, mint az okori birodalomban, amikor is aradasokkal es csatornarendszerrel biztositotta a vizet! Ma a viztarozok helytelen hasznalata miatt en nem igy van! En evente 2-szer rovid idore megnyinam elarasztani a teruleteket es a csatornarendszereket , ezaltal akar 100km-es tavolsagra is zold mezogazdasagi teruletek lehetnenek, ami ma nincs! Minimalis mertekben van csak kihasznalva az elfolyo vizmennyiseg! Pedig Kozep-Afrika dzsungelĺal boritott hegyvidekeibol es az Etiop magasfoldrol folyamatosan potlodik! A kozepafrikai hegyek labanak tobb orszagnyi mocsarvidek van a gyenge vizelvezetesi kepesseg miatt, ami szuper a biodiverzitasnak, de eleg lenne sokkal kevesebb viz is!

  • a viztarozokban es csatornarendszerekben a haltermelesrol nem is irtam!
    A harcsa, tilapia, busa, amur, ponty alapvetoen, de helyi klima es piac alapjan dragabb, extra halak – mint a sügérfélek es pisztrangfelek, rakok, kagylok tartasa is!
    En komlex rendszert alakitanek ki, amely reszben letezik Azsia egyes reszein. Kacsak, rakok, halak, rizs es mas novenyek! Ennek egy lebutitott mesterseges mersekelt egovi valtozata az aqvaponias gazdalkodas, ami meg nagyon gyerekcipoben jarva kezdetleges a tenyleges lehetosegeihez kepest! (Azt en felturboznam, de ez uzleti titok)
    Ennek megkezdetlegesebb primitivebb valtozata a hidroponia, ami picit fejlettebb, de nem elterjedt meg.

  • melioracio és tragyatermeles! Ez a kulcsa mindennek.
    Foliaval es uveghazzal, vagy a foldfelszin alatt pedig barhol lehet! Folegg nap-, geotermikus-, szél – es dagályenergiaval!
    De egyszeruen akar a dunaparton is, hiszen a Duna sodrasat egy fix vizkerekkel felfogva barmennyi energiat tudunk hasznositani magunknak a haztartasunkba es a termelesunkbe!

  • Ráadásul még valamelyest aktuális is.
    Egyre többet lehet olvasni arról, hogy a bezártság, a távolságtartás miatt az emberi kapcsolatok meggyengültek. Nagyon jó, szeretetben élő párok is eljutnak odáig, hogy egy idő után már nincs mit mondaniuk egymás számára, vagy csak idegesítik, ha a partner csak ismételni tudja magát.
    Emberi szóra, jó szóra van szüksége mindenkinek. Tudom, hogy a fertőzésveszély szabályai ellentmondanak ennek, de ha nagyon akarjuk, egy-egy jó szót mindig mondhatunk akármelyik embertársunknak.
    PRÓBÁLD MEG TE IS!

  • Sajnos az emberiseg vilagszerti robbanas-szeru sokasodasai altal, s mind az evezredes erkolcsi, csaladi, tarsadalmi rednszerek felredobasaval, s amodon a korulmenyeiket onzobbe teve, sot az egesz-vilagszerti kovetkezmenyeit mellozve. Bizony, ami MAKIP eletkorulmenyeit leirt, azt naponta tobben es tobben kovetik.

    A hozzaszollok tobbsege, mint altalaban sokan, masokat vadolnak korulmenyeikert, vagy a tarsdalmat, vagy valami kifogast keresve inkabb. Persze, elore-nem-latott tragikus korulmeny erhet barkit, barhol is eleteben, de azon esetekben majdnem minden tarsdalmakban a szukseges segely-megoldas lehetoseg fenn-all es megfeleloen mukodik. Foldrengesk, arvizek, hurrikanok, stb. tomegeket sulyt vilagszerte, de mind reszesul aleheto-leg-gyorsabb-idon-belul megoldasra. Sajnos, a MAKIP-hoz hasonlo eseteket milliok es milliok kovetnek.

    De legyunk oszintek, az ovo-nenik latjak a kisgyermekek eseteiebn, hogy kik lesznek azok akik hasonlo eletmod kovetesebe esnek. Hogy kik akik az alkohol, a kabitoszerek, a szex es minden mas kegyetlen bunszervezetek alatali kihasznalasok gyakorli vagy aldozatai lehetnek majd. Persze a regi, u.n. nucleus-csalad erkolcson alapulo mindentagert egyuttmukodes, sajnos ma mar alig letezo.

    S azt, nagyban a Marxista, szocilaista istentelenseg, annak elhitetese hogy az uralkodo hatalom egyedul kepes gondolkodni, donteni mindenki letenek szuksegletein. Az igert „ingyen csaladihaz”, az ingyen szerelem, az ingyen alkohol, marijuana, stb. Ami az egyen hitet, kepesseget, szorgalmat nem csak semmibe veszi, de mindenkit csupan az uralkodikon tesz fuggove. Hiszen az uaralkodo hatalom az isten, s megkovetelve isteniteni , szolgalni azt.

    Segitsd aki segitsegre szorul es keptelen segiteni onmagan!!!!!! Utemezd azt eleted altalanos tevekenysegenek! Adakoz, csatlakozz barmi kozossegedben letezo es mukodo szervezetek munkaival!

    De NE probalj, s ne kotelezz senkit fuggove tenni rajtad, vagy a tarsadalmon, persze akik lete rajtad fugg, mint sajat csaladod. Segits barkit reszrehajlas es onzo-celok nelkul !!!! Vajon miert nem azt kovetnek, s gyakorolnak mind a segitokszsegeseket kritizalok itten?????

  • „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni Isten országába”

    A magát folytonosan kereszténynek aposztrofáló jobboldali konzervatív gazdagrezsim a városokban 2-3 éve még hajtóvadászatokat tartott hajléktalanok és koldusok, azaz a szegények ellen, mi több e szegregatív alapállásuk igazolására még kétharmados törvényeket is létrehoztak. Az aluljárókból kitiltották őket.

    Sajtójuk, médiájuk a híres „Padon alvó (hajléktalan Jézus) bronzszobrát” gúnyolódásnak tették ki. Majdhogynem azt is kiüldözték a városokból, ahol e szuggesztív alkotást bemutatták…

    Szóval, így lett több jogszabályuk is úgymond’ törvényes, de hogy nem keresztényi az biztos.

  • Ui

    Az idézett szövegrész Máté 25. 24. (Jézus szavai)-ból való.

  • A fantasztikus alkotást Ferenc pápa megáldotta:

    https://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/a-halektalan-jezus

    Ő nemcsak tudja, de vallja is a Máté idézetet.

  • Málnaszőr!
    áp.20.9:18

    És még ők azok, akik birtokukban a média 98%-ával, folyton gyűlölködéssel vádolják a másik oldalt. Dehát lássuk be kereszténységet hirdetni s közben másokat mocskolni nem lehet egy könnyű feladat. 😀

    Bár tegyük hozzá, ez az álszent Fid-SS-KDMP bagázs azért a pénzért…
    – Akár még a kárhozatot is szemrebbenés nélkül vállalja…

  • Jaj B79! Nagyarországon az állami segély összege havonta 22800 forint. Ehhez kapható gyereknevelési támogatás, családi pótlék stb.címen kiegészítés. Tavaly a legmagasabb állami segélyként kifizetett összeg 48 ezer 795 forint volt havonta. (Ez kb.135 USA dollár)
    Ez még élelemre is kevés -lakást fenntartani,gyermeket nevelni végképp lehetetlen ennyiből. (Egy 40-50 nm-s lakás fenntartási költsége – ha állami bérlakás, illetve saját tulajdonod -fűtés nélkül 30-35 ezer, a fűtés lenne még 15 havonta.)
    Nagyon alsó hangon számoltam, mert, ha olyan szerencsétlen vagy, hogy a saját lakásodra kölcsönt törlesztesz, akkor jobb, ha addig mész a híd alá, amíg legalább télikabátod van.
    Az ember társadalmilény – egyedül képtelen fennmaradni.(A robinsonok elenyésző kivételek.) Mentálisan is – ahogy most a járványban a kénytelen elzárások mutatják. De fizikailag is.
    Sőt. Ha például nem lenne energiavezeték,és csak az emberek fele – úgy 4 milliárdan – akarná megfőzni a reggelijét szabad tűzön – belefulladnánk a füstbe.Nem véletlenül tilos sok nagyvárosban az avarégetés,tábortűz-gyújtás.
    Minden ember értékes – de egyénként nincs sok esélye a megélhetésre, egyáltalán az életre. Ezért – bár mindenkinek van felelőssége önmagáért – ez édeskevés az életben maradáshoz.

  • málnaszőr 2021 április 20 9:18 de.

    “Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni Isten országába”

    A tű foka Jézusnak Lukács 18:25 példamondatában szerepel.

    ‘Azt a szoros kis kaput jelentette, amelyet szükség esetén a nagy városkapu bezárása után használtak. Az utasnak csak görnyedten, meghajolva, alázatosan, a tevének meg csak teher nélkül, térden kúszva lehetett átmenni rajta.
    De még a teve is könnyebben átszuszakolja magát ezen a kis kapun, mint a mennyek országának kapuján az a gazdag ember, aki a gazdagságában bízik. Ugyanis mindig csak mérlegel. Megéri ez nekem? Mennyit nyerek az ügyön? És mi van, ha veszítek? S mialatt mérlegel, bezáródik az a bizonyos kapu.’

    Egy olyan verziót is olvastam, hogy egy város kaput úgy hívtak hogy tű fok, hol a vámszedők nagyon levágták azokat a kereskedőket kiknek a tevéjük túl meg volt pakolva.

  • ˙

    A Katolikus Egyház – a II.Vatikáni Zsinat eredményeként –

    már gyakorlati tevékenységével is elismeri a munkásság

    osztálylétét. Számomra ez a fő mondanivalója a cikknek.

    Sajnos az afrikai országok többségében egyelőre nemhogy

    gyáripar nincs, de még mindig a féltörzsi viszonyok az

    uralkodóak. Szívesen megtudnám, van e tőke kihelyezés,

    illetve táv bérmunkáltatás, mint a távol-keleti országokban.

    Mind emellett sok sikert a Munkás Lelkipásztori Közösségnek:

    Cukihara

  • TALALOM
    Koszonom felvilagosito adatait es meglatasaait!

    Sajnos nem vette figyelembe, hogy az allamhatalom, barmi elvek-alapjan mukodo, koveto lehetne, DE az allamnak nincsen semmi lehetosege segitseget, penzt nyujtani.

    Az allamhatalomnak, meg ha eroszakkal fentartja jogat a penz-veresre is, de annak erteket a dolgozo/termelo lakossag kenyszerul erteket termelni/letrehozni.

    A mai magyar-allamhatalom, a dolgozok, termelok fizetesenek, jovedelmenek kb. felet rabolja el kulombozo adok formajaban.

    S annak legnagyobb reszet az allamburokracia letere es hizlalarsara koltik.

    Csupan azon osszegek egy kis-resze jut segiteni a raszorulokat.
    De ha az allamhatalom nem zsebelne munkaik/fizeteseik felet, tagadhatalanul, minden dolgozo/termelo a sajat munkaja altal produkalt jovedelmebol jobban tudna elni.

    Nem szorulna allami-alamizsnara lakasat futeni, gyermekeit etetni, stb.
    Hiszen a ‘joszivunek tuno’ allamburokracia valojaban a sajat jocedelmenek elrabolt penzebol nyujtja azt.

    Abbol a kozmondas, az allamhatalom NEM produkal semmi hasznalhato termeket, csupan elrabolja es a sajat onkenyes modjan elosztja az elrabolt penzekjet/ertekeket.

    „Ki-rabolja Petert, megjutalmazni Pal-t”, de abbol a rablo-megjutalmazo az elgnagyobb jovedelmezo.

    S miert nem lenne az allamhatolom kotelezettsege Mindenki jogainak, biztonsaganak, lehetosegeinek a torvenyesen kotelezett vedelmezoje/biztosiyoja?????

    Maskent az allamhatalmak altalaban nem a kozosseg problemainak a megoldoi, hanem a problemak okozoi !!!
    Igen „talalom”, nagyreszben a szegnyseg , ostobasag, elmaradott-gondolkodas okozoja is!
    Ugy a szegenysegtol mint a veres haborukig!!!!

    Persze, manapsag a kozel 8 billios emberiseg letevel a kozugyek intezese az igazi u.n. „szukseges Satan”.

    Amodon a kozmondas; („The least government is the best government.”) A LEG-minimalisabb allamhatalom a leg-jobb kormanyzas/kozigazgatas!!!
    S a legolcsobb is, kevesebb korlatrozas, tobb jog. lehetoseg es m,agasabb eletszinvobnal lehetosege.

    Az minden problemak okozja vilagszerte, sot meg itten a USA-ban is.
    A politikusok, probalkoznak mindenbe beleutni a mocskos orraikat.
    Nagyobb allamburokraciat, magasabb adokat, csokkeno es korlatozotabb lehetosegek es jovedelem-maradva a lakossagnak.

    De allandoan novekvo eberiseg szaporodasa, novekvo tarsadalmi, gazdasagi, ekologiai problemakat okoz.

  • cukihara
    2021 április 21
    5:18 de.

    cukika, emlegetsz itt olyasmit ami Magyarországon a 60 as évek végén már bevett gyakorlat volt: tőkekihelyezés és termelés dezintegrációja (KFT-k, háztájik, stadionhosszakkal előzve meg a kapitalizmus OFFSHORE jait amit -szerintem- rólunk másoltak!)

    namost az afrikai ember oktatás hiányos de issza magába a tudást mint száraz szivacs a tiszta vizet! (ez személyes tapasztalatom! egy egész várost arrébb lehetett velük tetetni (na jó ez jelképes) megfelelő irányítással amihez nagyon pontos pragmatikus instrukciókat adtam, és amikor megvalósították ők maguk sem akarták elhinni, hogy én semmi mást nem adtam nekik, mint a hiányzó tudást de ők megtanulták és megcsinálták! 1000 éves oktatási lemaradást csak akkor lehet áthidalni, ha megértem őket és aszerint instruálom őket és akkor első lépésre kételkednek de a második lépés az első sikeressége után már mint a karikacsapás és nem felejtenek! anélkül kaptak felsőszintű oktatást, hogy annak tudatában lettek volna.

    viszont amiről te zengessz, az a fehér kizsákmányoló rabszolgatartó szemléletének és gyakorlatának eredménye a halál és az örökös kőkorszak.

  • Találom

    Köszönöm, nagyon igaz minden szavad, amit B79-nek írtál

    Tömören nagyon jól megírtad hogy mit jelent a társadalmi létforma
    Sajnos valószínű ezért sem kaptál volna valamikor piros pontot – magyarul előbb-utóbb trockistának bélyegeznének az idei baloldali fősodor „kiváló” agymenői is …

    …”Az ember társadalmi-lény – egyedül képtelen fennmaradni.(A robinsonok elenyésző kivételek.) Mentálisan is – ahogy most a járványban a kénytelen elzárások mutatják. De fizikailag is.
    Sőt. Ha például nem lenne energiavezeték,és csak az emberek fele – úgy 4 milliárdan – akarná megfőzni a reggelijét szabad tűzön – belefulladnánk a füstbe.Nem véletlenül tilos sok nagyvárosban az avarégetés,tábortűz-gyújtás.
    Minden ember értékes – de egyénként nincs sok esélye a megélhetésre, egyáltalán az életre. Ezért – bár mindenkinek van felelőssége önmagáért – ez édeskevés az életben maradáshoz.””

    B79 azt nem érti, hogy az általa védelmezett „liberalizmus” az pont ugyanezt jelenti
    Mert minden ember a másikból él – nem értelmezhető „PÉNZKERESET” „JÖVEDELEM” és hasonló fogalmak csakis a társadalom másik tagja irányába – magyarul és egyszerűen pénz akkor keletkezik, amikor valamely dolgot, szolgáltatást (ez munkát jelent) eladsz – és ezt a társadalom valamely tagja értéknek jegyzi fel! (vagyis pénzt ad ellenében!)

    Két dolog van – amit egyesek el akarnak takarni, mások elhazudni, harmadikok nem látják – hogy vannak alapvető össztársadalmi szükségletek, amelyekhez mindenkinek alapból valóságosan hozzá kellene „EGYENRANGÚAN” FÉRNI, a társadalmi harmónia érdekében!
    Amelyeket bizony ilyen értelemben valóban a kormányzatnak kellene adminisztrálni!
    Ebbe nemcsak az egészség és oktatás tartozik bele, hanem az infrastrukturális szolgáltatások is!
    Félve merem leírni, nehogy valami barom itt rögvest felfigyeljen és megsúgja a kormányzatnak, hogy a BKV-t is privatizálni kell! Amely Bp. nagy szerencséje, hogy közérdekű.
    Minden olyan szolgáltatás, amelyre egyszerű formában meghatározható a közérdek, nem lehet privát!
    Se a víz, se a villany, se a gázszolgáltatás – és hasonlók!

    én belesorolom ebbe az alapvető élelem-ellátást is!
    Hogy ha létezne, akkor a kaja-jegyet elinnák?

    Akkor kell nyitni elégséges közéttermet, ahol mondjuk 100 forintért reggel-délben este minden gyerek, öreg és aki rászorult kaphat kaját
    Nem is kell ezt ellenőrizni – minek? – akinek van többpénze és dőzsölni akar, menjen luxus-étterembe, egyen ott amihez kedve van!
    Hogy ez valami létezhetetlen dolog???
    Brazilban a legtöbb nagyvárosban működik!!
    1,00 azaz egy reál (60 forint) egy adag étel reggel, délben, este – vehetsz két adagot is senki sem kérdi meg, hogy magadnak viszed mind a kettőt, vagy valaki társadnak
    Sok dolog itt sem működik persze – mióta az átkozott PT kormány hatalomra került (szocik/komcsik) azóta a szegénység megtöbbszöröződött!

    Tudod miért?
    Mert a szocik sohasem akarják a szegénységet megszüntetni!
    A szocik szavazótábora a szegények, hiszen azt hazudják, azt próbáljak elhitetni velük, hogy ők a szegénységet jöttek megoldani
    Persze abból húznak saját hasznot!
    Jézus sohase hirdette, hogy a megtérést pénzért kell árulni!
    Pál jött – aki sose ismerte Jézust – de annál inkább a követőit gyilkoltatta – aztán rájött, hogy:
    Idézek tőle:
    Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!
    Mit jelent ez egyszerűen?
    Amit a marxista vezérek is gyakoroltak és hitterítői ma is hirdetnek! (csak ma szociológusoknak és a fene tudja ki fityfenének hazudják magukat
    Bizony ebben a szerepben ők a nyomtató-ökrök!
    Az igehirdetők
    Ebből alapozta meg vagyonát és hatalmát a katolikus-egyház is (még görög akkor – később vált külön a római)

  • Rodeo11
    2021 április 21
    4:43 du.

    Máshol sem mások szerintem.
    Abban sem, hogy nem egyformák valószínűleg ott sem, és itt sem. Rasszista hülyéink szerint a cigányok lusták és bűnözők. Vannak lusták és bűnözők is. De azt tudom, hogy a „fehér magyarok” sehol nem voltak anno teljesítményben a „barna magyaroktól”, ha az ember nem arcoskodott, és alkalmazkodott olyasmihez. hogy közvetlen utasítást jobbára saját maguk választotta vezértől fogadtak el. Meg amikor elkezdték, hogy a „mérnök úr tán kaszát sem látott”, akkor a mérnök úr nem duzzogott, hanem lekapta a rézsűről a fű magasabbját, és közben nem törte el a kaszát, és nem vágta le a saját lábát. Azt azért persze mondták utána, hogy azért ők ezt gyorsabban is „megcsin’á’ták vón'”, de utána azért másként néztek az „aszfa’ton nőtt parasztra”. Amellett, hogy egy rozsdás szög sem tűnt el. Ellentétben a TSz-irodából el-eltünedező papíráruval, ásványvízzel stb.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 április 21
    5:51 du.

    Az általad említett majdnem „ideális” állapot kb. 1960-1983-ig a munkakönyv, valamint a KMK megszünéséig még a bujtatott látszat állások finanszírozásával is -igaz siralmas termelékenységgel- meg a nyugati életszínvonal felé való összehasonlítások tiltásával, de a mostaninál sokkal humánusabb szociális védőhálóval azért működött, amit akár kis elszántsággal még korszerűsíteni és hatékonyságát növelni is lehetett volna, de szerencsére feltalálták a gmk-kal, vgmk-kal és legalizálható másodállásokkal az elavult gazdaság és a fejek liberalizálását ránktukmált nyugati hitelek segítségével, oszt azóta szépen fejlődünk, minden téren! Vissza! Na persze ahhoz a nagy testvér okos előrelátása és együttműködő neoliberalizmusa is kellett volna, a kiprovokált túlfegyverkezésnek csődbe vezető bedőlése helyett!

  • Rodeo11
    21/4:43

    Sok igazság van a szavaidban, de hozzá kell tenni, csakis a történelmi fokozatosság mindennek a nyitja.

    Ilyen lépcsőzetesség az is, hogy a kőkorszak után nem jöhet rögtön kapitalizmus, de mégúgy sem szocializmus. Szükség van fejlődési átmenetekre, melyek sokszor évszázadokig is eltartanak.

    Lássuk be – persze csak így egymás közt 🙂 – hogy ha szojúz anno nem ugrik egyszerre két történelmi lépcsőfokot, ma a világ (a mai világ) is egészen máshol tartana.

    Tény, mi tény a türelmetlenség és a szereptévesztés óriási bajok forrása volt mindig a történelmi evolúció terepein. Vannak dolgok amit sajnos ki kell várni, ha törik, ha szakad. A legnehezebb a történelmi tudat, munkásoknál az öntudat önálló felismerése.

    Egy dolog, hogy parasztból előbb, vagy utóbb munkás lesz de, hogy ezt a dolgozó mint szükségszerűséget fel is ismerje, azt hogy Ő EGY miféle gigászi társadalmi csoport – osztály – szerves tagja illetve, hogy az lehetne, na ezt fölismerni több – sok-sok – generáció és óriási idő kérdése. Ezt már csak a különböző meghatározó osztályok(!) hosszas gazdasági érintkezése, kapcsolata és súrlódása determinálja, csakis az érdekek és ellenérdekek szakadatlan, kis és nagy „konfliktusai” közepette. Elsősorban nem szubjektív óhaj (akarat), de nem is nem egyetlen ember saját szakmai előremenetele kérdése…

    Azért mégiscsak érdekes, és állításomat igazolja, hogy például, Kína és Vietnam is, hogyan csúsznak vissza a kapitalizmusba, sőt a monopolkapitalizmus világába és megfigyelhető, hogy „tőkekihelyezett” dollárcent-béres munkásaik egyelőre még katonás, vagy méginkább robotszerű fegyelemmel tűrik el a tengerentúlról jövő távkizsákmányolás
    „minden nyűgét s nyilait”.

    Mikor jön még el annak is az ideje, hogy különböző országok helyi (nemzeti) és távmunkásai felismerjék összetartozásuk törvényszerű mivoltát, szükségszerűen előbb, vagy utóbb ez is el fog jönni… Egyelőre viszont, még tízmilliók érzik megtisztelve magukat hogy egyáltalán és ott munkához jutnak. Megszólalni sem mernek az érdekükben. – Bizony, Chaplin Modern idők-je egy csöppet nem volt túlzás, de már Ő is megkongatta a vészharangot a mai 10% feje felett, akik a társadalmi összvagyon 95%-át birtokolják.

    Különben csak nézzünk itt a KMH-n is körül. Az „ellenérdekű fél” minden trollságot elkövet csak, hogy ez a fenti igazság nehogy a felszínre kerüljön, avagy ha akkor mégis nehogy szem előtt maradjon…

    Sayonara

  • cukihara
    2021 április 22
    5:55 de.

    cukika, kösz, igazán!

    a lét meghatározza a tudatot, azaz, amikor én új létet hozattam velük létre saját maguknak, seperc alatt magukévá tették, de UGYANAKKOR megőrizték identitásukat, amihez én tudatosan -még véletlenül sem- nyúltam hozzá

    a Carib térségben ugye a katolicizmus dívik, de minden katolikus szentnek van egy természtevallási megfelelője, sőt úgy is mondhatnám, hogy minden természetes vallási jelenség istensége megfelel egy katolikusnak, kedves barátom egyetemet végzett materialista szemléletű mérnökként a házának legbecsesebb sarkában rejtve az illetéktelen szemek elől (nekem megmutatta)
    Santa Barbara életnagyságú szobra teljes díszben és az oltárhoz tartozó minden részlettel Xango-ként a Nagy Hatalmas győzhetetlen Néger Harcos volt, az ördögöt is legyőzte mert megbolondította a zseniális trükkjeivel… és akkor a többit nem mondom, azt sem, hogy nekem is van… mialatt az utcán és közösben bárhol a technika legújabb vívmányait kisújjukkal üzemeltetik és az AI szakember anno 20 on éves fiatalember is ebben a világban élt és ez volt neki (mai napig is) a napi normalitása… Afrika és a Távolkelet ugyanaz,

    az anglosaxon műveletlen agyament részeges mindezt el sem tudja képzelni és retteg tőle mint a buta ember minden ismeretlentől és írtja tűzzel vassal de kiírtani nem tudja, bár nagyon sok kárt okoz és ahogy Bandi (Andrew’s) momdja a magyar fehér emberről az meg eklatáns példája a seggbutaságnak, boldogult anyám, mikor bemutattam neki chilei barátaimat akik akkor már évek óta ott éltek Kies Magyar Földén aszongya meggondolás nélkül: ezek olyanok mint a cigányok azok meg sikoltozni kezdtek a haragtól látva az ilyen begyepesedett szemléletet én meg égtem, mint a pampafű

    oktatással mindent meg lehet oldani és a TÁVOLKELET LEBEG ELŐTTEM PÉLDAKÉNT MERT OTT EZT MEGOLDOTTÁK LÉTKÉRDÉS VOLT ÉS MÁR NEM AZ ÉLETÜK RÉSZE sem nem kapitalista sem nem kommunista hanem JÓLÉTI TÁRSADALOMMÁ NŐTTE KI MAGÁT mert a javak elosztása (antidemokratilus diktatórikus kényszerrel) meg lett valósítva és aki kapja és elégedett vele (SIC) az nem fog holmi demokrácia érthetetlen és tartalmatlan demagográcia izéken rágódni, éli minden napját és nem érdeklik eme ráerőszakolni akart terra incognita amitől pont incognita lényege miatt rettegnek és láttam tegnap élőben órákon át a Szent Pétervári „tüntetőket” vihogva csevegve battyogtak laza sorokban szépen betartották a piros lámpa tiltásait és minden 20 percben egyszer 1 percre el kezdett valaki kántálni hogy Nyavajnyij ígymeg úgy néhányan csatlakoztak hozzá de MSM -ks kurva nagy bajban voltak semmi sem történt azután megunták és a csodálatos folyóparti sétányról szépen hazamentek vihogva unatkozó diákok akiknek jól esett a friss levegő… ott lettem volna megkérdeztem volna egyiket mi lenne ha… és az miért lenne neki személy szerint jobb? de nem voltam ott… már ők sincsenek

    és sokfelé máshol ugyanaz a helyzet nagy a gyanúm hogy nem ingyen csinálják… jól jön egy kis zsebpénz alapon hogy a legújabb izével tudjon Tik-Tok -olni

    ÉN EZT EVOLÚCIÓNAK NEVEZEM!!!

  • cukihara
    2021 április 22
    5:55 de.

    cukika, kösz, igazán!

    az előzőek mellé javaslom, kapjál elő egy plajbászt, egy kockás A4 méretű füzetet és csináld végig számokkal azt amit te mondasz és azt amit én mondok

    (egy megjegyzés ugye köztudott a járműipar bármely nemzetgazdaság hatalmas mozdonya, mégis az USA járműipara a gyártástervezés alapján önmaga dugájába dőlt és addig amíg be nem engedték a konkurenciát addig állandó bérviták gyilkolták az egészet tömegesen, ha egy x teljesítményű USA eredetű jármű eladási ára $85000 (a hitelkonstrukciókkal ez a szám nem igaz + biztosítás) ugyanaz az x teljesítményű TOYOTA USÁBAN GYÁRTVA $48000

    a Toyota meg van elégedve a GM meg hisztériás rohamokkal küzd mert az itt adott árból nem tud kijönni!

    namost nem fejtem meg neked ezt a rébuszt legyen ez neked házi feladatod, hogy ahelyett, hogy elméleteket elméletekkel összevetve eltévedjél; vezesd magad új utakra mint Lucifer Ádámot

    meg fogsz lepődni

  • Orsós Elemér
    2021 április 21
    7:30 du.

    Az azért nem majdnem volt ideális sok szempontból, mert alapvetően egy integrációs pályára állította a cigányság nagy részét. Társadalmilag és emberileg is. Nem a nyóckeres roda környékén, hanem általában.
    A KMK megszüntetése (nem nevében, jellegében) az egyike volt a nagyobb ökörségeknek. Nem a cigányság miatt, hanem általában. Ahogy a mezőgazdaság előre megfontolt szétverése és egy csomó minden. Nem véletlen, hogy a ’90-es évekre a kapitalisztikus fejlődés azon szintjére sikerült félgyarmati viszonyokkal becsatlakozni, ahol a kapitalizmus nagyjából az 1800-as évek utsó negyedében tartott.

  • Andrew_s
    2021 április 22
    7:59 du.
    Bandi SZVSZ feudalizmus volt az, és maradt a törökök kivonulása utáni időkből…

  • CUKIHARA, 4/22, 5;55 de.

    Vajon mit allitasz „tarsdalmi kozvagyon”-nak????

    Tevedes, Kina, sem Viet Nam nem „csusznak vissza a kapitalizmusba”, hanem belattak, hogy a Mao „Great Leap Forward” es a ” Cultural Revolution”-ja bevallasaik alatal, kozel a canibalizmus elott latak, s Dong Xio Ping tobb del-keleti tartomanyokban a korlatlan nyugati befelteteseket engedte.

    Csupan annak eredmenyekent Kina ma a vilag masodik legsikeresebb kozgadasaga.

    Viet Nam is hasonloan sikereskedik, gazdagodik, s mindenki jobb eletszinvonalat elvezhet.

    Vajon miert Maduro is remenykedik, hogy a „kapitalista” olajvallatokat kepes lenne visszacsabitani????

    Sot meg Raul es Diaz is vegre engedelyeztek a „haztalyi zoldseg es kisiparos” termelest a lakossaiknak.

    Az a „kapitalaizmus-csiraja” am, Lenin szavai-szerint !

    Vajon miert ?????
    Ha a dicso proletar-diktatura valoban nagyszeru, miert nem eltek annak alapjan ma Magyaroszagon is ???????

    Hiszen szabadon alakithatjatok kommun-jaitokat, kolhozaitokat, stb.

    Vajon miert senki nem hajlando allitott-hite alapjan elni ?????????

    Allandoan vizet-predikaltok, s draga italokat isztok.

    Nem ellentmondasatok az ?????????

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 április 22
    7:59 du.

    A messze kiaknázatlan lehetőségű mezőgazdaság megszüntetése már csak azért is tragédia volt, mert általa nagyon sok szakképzetlen embernek lehetett hasznos termelő -és megalázó segély mentes- munkát biztosítani, ezt elsorvasztani emberiség elleni bűntett volt, mert még a gengszterváltók „szerint racionálisan padló alá csökkentett” szocialista nehéziparából is tudott volna olyan munkaerőt felszívni akik aztán onnan jobb esetben nem londoni mosogatóként, rosszabb esetben segélyen -a szerencsés aktiv munkavállalók adójának(bérének) megkutításából- most putri- vagy hídlakóként tengődnek! Az általad kitalált „kapitalisztikus fejlődés” szerintem telitalálat erre a közvagyonból vadkapitalistának hazudott idegen magánvagyonná változtatott rablásra, mely a mára már csak szeliden stratégiai partnereknek titulált legnagyobb nyertesek nélkül még magyar maradhatott volna, a „kapitalisztikus fejlődés” miatt azonban csak maximum magyarországinak lehet szépítgetni!

  • Bendeguz79
    2021 április 23
    8:52 du.

    grizi hajszál pontos a levezetésed

    az USA a kapzsiságába és a hüjeségébe pusztul bele a többiek élvezik

  • ORSOS ELEMER 4/24, 5;23 de.

    Miert jutottak az allitolagos magyar „sikeres TSZ-ek” a csodbe?
    Illetve, miert nem lennenek kepesek ma is sikeresen termelni mezogazdasagi-elelmiszer termekeket???

    Hiszen a vilag-emberi-lakossag naponta novekedik, s a szuksegeletek emelkedoben.

    A valoasg persze az, hogy soha sem volta sikeresek, mindeg veszteseggel mukodtek, hasonloan az allami vallalatok zomei.
    A szocializmus dogmai nem engedte a valosagot bevallani es a szuksegletek alapjan valtoztatni azt!

    Az allamhatalom kenyszerult a vesztessegeieket potolni az atlag-lakossag munkajanak eredmneyeibol.

    S amint az a rendszer megszunt, semmi mas lehetosegeik nem letezett mint elarusitani hatramarad ertekeiket.

    Sajnos azokbol eredo osszegeket az allambuokracia elsemmizett ertelmetlen es nem jovedelemzo pazarlasokra.

    JOVEDELEM nelkul semmi nem muokodhet !!!!!
    S a vesztesseg mindent tonkre tesz.

    De mivel azt visszautasitjak ocska-elcsepelt propagandaik alapjan, soha nem vonjak-le a tanulnivalo kovetkezmenyeket.

    Azert allandoan csak ismetelik a mult sikertelensegeit.

    S azt nevezik maguk „a szocialaizmus dialektizkus elohaladasanak”.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 április 24
    1:01 du.

    Kedves Bendeguz, soha nem mondtam hogy, a szocialista magyar mezőgazdaság hatékony volt, de az isteni adottságaink miatt az lehetett volna a Sovjetúniótól és a KGST-től független önállósággal és legfőképpen kiváló szakmai, nem pártkövetelményeknek megfelelő szolgalelkű, parancs végrehajtó vezetőkkel! Nyugodj meg, a legegyszerűbb, tanulatlan parasztember is tisztában volt ezzel, de Ő is megtapasztalta a saját bőrén hogy, nem érdemes széllel szemben hugyozni és mivel a munkaegységből nem tudott volna megélni, ki vette magának a pártirányított vezetők által is tudott külömbözetet, úgy hogy, még a felülről diktált előirányzatok is meglegyenek, így hát mindketten jól jártak! Nos főleg ezért volt -látszatra- veszteséges a magyar mezőgazdaság! A lehetőségek megvoltak, csak „valamiért” azokat nem lehetett maximálisan kihasználni!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 április 24
    1:01 du.

    Kedves Bendeguz, mivel csak pejorative vagyok paraszt(valójában útépítő), ezért elnézést kérek Tőled fenti szakmaiatlan, csak megérzéses indoklásomért!

  • Bendeguz79
    2021 április 24
    1:01 du.

    grizi, elmesélnéd annak akit még érdekelsz, hogy Elon Musk, GM, Ford, Fiat-Chrysler és a teljes USA hadiipar miért kap állami szubvenciót? (szvsz.: mert anélkül nem lennének képesek létezni)

    a többi amit itt ömlengsz pedig szemen szedett ócska hazugság, te találtad ki

  • Bendeguz79
    2021 április 24
    1:01 du.

    grizi, ha jól értem bömbölményedet (meglehetősen nehéz olvasmány!), a szocializmusban minden veszteséges volt és a teljes veszteséget az állam kipótolta, de mivel? nyomtatott tonnaszámra $$$-t? és azt a fedezet nélküli hamis pénzt mire használták a veszteséges gazdasági egységek? vettek belőle rágógumit? ha minden veszteséges volt akkor az állam kurva nagy bajban lehetett, mert nem volt honnan elzabrálni azt amivel ki kellett egészíteni a veszteségeket?

    vagy az egész egy agyficam amit itt leírsz, és valóságtartalma zéró!

    úgy látom emez utóbbi a helyes meghatározás, meg az hogy továbbra is egy hüje vagy… konzultáljál gábriellel vele megértitek egymást és olvasd el a Wagner Hertzog brazil portugálul költött gyermekmeséjét, tudod, amit neked szánt a gábriel őszinte barátsággal … abban le van írva ugyanez és ennek ellentettje is, mert az az ürge egy zseni (gábriel szerint!)

    én nagyokat kuncogtam olovasván (tudod nekem nem kell a gúgli a fordításhoz felsőfokú büfészakos vagyok portugálból)

    te majd leírod… és mesélj grizi olyan röhögény az egész vidám perceket szerzel

  • ˙

    Rodeo
    9:53-10:53

    KÖSZÖNÖM 😀 egy élmény…

  • Uram Bendegúz 1:01 !
    Nagyon rosszul tudja, vagy kapásból hazudik és lózungokat mantráz.

    A magyar MG-téeszek teljesítménye világhírű eredményeket produkált, ahogy ezt Rodeo is említi még a Tacher látogatással kapcsolatban.

    Ha a rendszerváltást már annyira akarta jobboldal, csak egy lépés lett volna a mezőgazdaság tőkés átalakulása is, ahol a tagok által még anno bevitt, azóta arányos már megemelkedett és beépült vagyoni értékeit tette volna a tagok részvényük alapjává.

    Az ifj.Antall József-Torgyán pökhendi jobboldali(!!!) MDF kormányának bűne volt az, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek számára a tőkés részvénytársasággá alakulást – amikor pedig bárki más ilyeneket alakíthatott – nekik ezt mindjárt az elején törvényileg tiltotta meg a nemzethy jobboldal…

    Mára az ugyanazok a jobboldali Orbán-slepp ezekből a fillérekért összevásárolt nadrágszíjakból, gépekből, melléküzemekből stb. lettek a Magyarország leggazdagabb és legnagyobb(!!!) földbirtokosai és kastélytulajdonosai… a többiről már nem is szólva…

    Inkább cincálták széjjel, vagy loppatták el! Apró darabokra és szálanként azt a mezőgazdasági nagyüzemet ami addig együtt volt és termelt az ország számára méghozzá nem is rosszul… (ld.Dimitrov-téri csarnok 1983.) Vajhon véletlenül, vagy előre spekulálva a mai állapotokra, a hazay mezgazdasági termékek inflálódására spekulálva…

    Tehát ebből következett a csőd, aminek egy többmilliós TSZ tagság=a falusi lakosság látta, és látja a kárát. Sőt falusi lakosság mint olyan, mezőgazdasági dolgozó már nincs is… Vagyis a hazai jobboldal a tökés átalakulás szándékos
    e l s z a b o t á l á s á v a l . a magyar falu totális tönkremenetelét hozta vissza a magyar paraszt számára. Kivéve 1 parasztot, az Orbán Viktort, annak egyedül begyütt… Ja!…

  • Utóirat.Bendének:

    Egyszóval éppen fordítva mint azt Bendegúz gondolta. 😀

  • Bendegúz 8:52

    Na látja, hát a maga által felsoroltakat nevezem én békés átmenetnek, konvergenciának.

    Szíves kérdésére pedig „a társadalmi összvagyon”:

    Anyagi javak és jogok pénzben kifejezett összessége, melyeket a munkás által előállított értéktöbblet profitjaként sajátított ki ezek tulajdonosa …

    Nagyon szívesen:
    cukihara

  • Minden szocialistakhoz.

    A „PROFIT” es „KIZSAKMANYOLAS” allitasaik alanyan mar tobbszor tettem a kerdest, remelve, hogy valaki kepes es hajlando lett volna tisztesseges hangon es ertelmesen azt megvitatani.

    Tettem a kerdest;

    Amikor a pek sut kenyeret (vagy a hentes, fogasz, fodrasz, stb.stb.) s azert a fogyasztok fizetnek , ki a „kizsakmanyolo” vagy ki a „kizsakmanyolt” ?

    S a pek (vagy a hentes, a fogasz, a fodrasz) fizetese termekeiert, szolgaltatasaiert valojaban a „profit”?

    Mert az az osszeg nem csak a lisztert, tuzloanyagert fizet, hanem abbol nyeri jobb letelehetoseget es csaladjaet.

    S xsak abbol kepes tobb es jobb pek-termekeket sutni, tobb segito-pekeket alaklmazni, tobb es jobb termekeket produkalni mindenki jarara!!!!

    Sot az a jovedelem, megelhetesenek forrasa.

    Miert az elatkzott Maguk szocialista dogmaik alapjan????

    Ketsegtelenul, mert nem az allamhatalom, a part a tulajdonos es minden joivedelemek zsebeloje.
    Hmmmmmm??????????????

    Hat mi mas lehetoseget talalnanak kifogasaiknak, ellenkezeseiknek ????

  • Bendeguz79
    2021 április 24
    1:01 du.

    Kedves Bendegúz, az itt felsorolt rengeteg sületlenséget a magyar mezőgazdaságról honnan sikerült összevakarni?
    A magyar mezőgazdaság elég hatékony volt a teljes lakosság ellátásához, és nem kevés exporthoz.
    A rendszerváláts nagy vívmányához csak egy esetleírás:

    Magyarország egyik első nemzetközi fajtaoltalomban (UPOV) részesített növényfajtája egy Szegeden nemesített napraforgó-fajta volt. abban az időben, amikor a hazai növényolajipar exportra is termelt és a hazai időjáráshoz nemesített fajták köszönték teremtek a célgazdaságokban. Munkát adva a feldolgozóiparnak, a célgazdaságok dolgozóinak stb. A hazai napraforgó-olajra meg nem volt minőségi kifogás.

    Amikor a növényolajipart eladták, akkor ez volt a null-állapot. Valamint az, hogy a franciák beledöglöttek a túltermelésükben. Mert ugyan szerinted ott annyira hatékony volt a termelés. hogy a vidéki munkanélküliség elkerülésére nem győzték dotálni a mezőgazdaságot, aminek a termékére minőségi okokból sem volt kereslet. (magas víztartalmú olajok, alacsony alkoholtartalmú és ízetlen borok, stb.)
    Ez volt a null-2 állapot.
    Hazánkban először az új gazdik kitalálták, hogy igazi (amúgy rossz) napraforgó-olajat csak a saját (értsd külhoni) fajtákból lehet…
    A hazai vetőmagtermesztés azzal a lendülettel követte a kutatásokat a levesbe.
    A francia fajták a magyar klimatikus viszonyok között gyakorlatilag visszafele nőttek.
    Öntözés nélkül, nem bírva a légköri aszályt, részben csorogtak a lisztharmattól, részben permetezve is kiszáradtak.
    Öntözve viszont gyakorlatilag lábon főttek meg, rohadtak szét.
    A külföldi gazdik erre közölték, hogy a magyar mezőgazdák hülyék, és a célgazdaságok is mentek gyakorlatilag a levesbe.
    Viszont lett piaca nyugati napraforgónak, olajnak.

    De ez csak tanmese.
    Neked életed nagy meglepetése lesz, ha egyszer találkozol a realitásokkal, és rácsodálkoztok egymásra, mint sosem látott ismerősre.

  • Orsós Elemér
    2021 április 24
    5:23 de.

    Anno gondoltam, és gondolataim szabadságát fenntartom abban, hogy Antall olyan szintű (máig ható) kárt okozott az országnak, amiért nem szobrot érdemelne. A világ olyan nyűgösebb helyein, mint Kína lehet, hogy nem csak szobrot nem kapott volna, hanem egy helyre kis ólomdarabkát utaltak volna ki. Közvetlen kézbesítéssel a koponyájába.

  • Rodeo11
    10,53

    Már bocsika’, bár a példád itt ül, de a nagy történelmi, avagy a makró gazdasági fejlődést nem az egyes „fogyasztási” cikkek egyedi árán lehet lemérni, ill. helyes hosszútávú következtetéseket levonni. Egész nemzetgazdaság éves, tízéves,stb. szumma átlagát figyelembe véve, ill. másikkal egybevetve tudunk összehasonlítani és kiértékelni.

    Evolúció dolgában viszont én is azt tartom óriási előrelépésnek, amikor konkurens cégek törnek fel a nemzeti dióhéjakat, miközben belülről nivellálják a gazdasági és szociális viszonyokat, vagy teremtenek még-újabb feszültségeket, beleértve a munkabéreket és az árakat is.

    Ennek persze adott időszakban(!), az adott országon belül lehet pozitív, de negatív mérlege is. Összességében azonban a világgazdaság szempontjából óriási előrelépésnek számít, ami akarva-akaratlan, mégicsak a történelmi progresszió szekerét tolja maga előtt…

    Mondanom sem kell, hogy a táv-munkáltatás, által nemzeti határokat jócskán túllépő táv-bérrabszolgatartás, a föntebb részletezett „kiváló profitábilitásánál” fogva távoli vidékekre mágnesként szippantja ki a nemzeti ipart, ugyancsak >nemzetközivé< 😀 teszi a korábban zárkózottabb, vállalati individualizmusra épült ipari és komplex gazdasági szerkezetet…

    Mivel persze a profit így is a hazai/nemzeti mezőben fog realizálódni – hazaviszik és utalják – ám ezzel együtt is a globális gazdaság teremti meg önmaga kihelyezett konkurenciáját sőt, a saját "külső szervezésű munkásosztályát" 😀 is, melyek következményei ma még csak történelmi, beláthatatlan léptékben mérhetők fel, további globális változásokat generálva odakint – világszerte – de odahaza ugyanúgy.

    Ennek az opciónak sajnos egy, és nem is kizárható akadálya lehetséges, a katonai-gazdasági-politikai-komplexum súlyos befolyása, ahol csupán reménykedni lehet TŐKE és PROFIT józan (?) belátásában…

  • cukihara
    2021 április 26
    5:14 de.

    Cukika már csak azért is mert a kis krampuszom bizigál és állandóan csiklandozva nem hagyja abbahagynom a röhögést!

    én ezt a te általad említett „globalitást” vagy makro ökonómiát nem vagyok képes felfogni abban a tükörben amit te magad tartasz önmagad elé!

    ha el kezded a legutolsó mondatod alapján újra kezdeni az egészet, akkor számokat használva (te magad is írtad a magyar MGTSZ ek – +++ – sikerét)

    ki tudod ókumlálni, hogy a finánctőke olyan mértékű koncentrációja jött létre, amely nemzetektől független és kizárólag a nemzetekfeletti (IMF = AGYFICAM)
    rablást tartja szem előtt és a biztosító társaságát NATO nak nevezi és kitartja mint ringyót!

    egész országok válnak ezen „elv” (Monroe doctrine +++) alapján fölöslegessé és már bombázzák is őket… nem látnak a $$$$ -on túl és színvakok csak zöldet látnak… a valóság beköszöntött és aNAGY VITA MOST EZEN RÁGÓDIK

    üdv. újra plajbász ás kocekás papír (na jó, radírt használhatsz meg logarlécet)

  • Kedves Bendegúz79

    Arra adjon mán válszt, hogy a magyar jobboldal miért is

    akadályozta meg (???) akkor a több-ezer mezőgazdasági

    termelőszövetkezet átalakulását részvénytársasággá, vagyis

    azt, hogy az akkor még több-millió TSZ-tag (magyar paraszt)

    végre egy tőkés társaság részvénytulajdonosává válását !!!

    Talán a rendszerváltó jobboldal mégse bízott a kilátásba

    helyezett, mindenható csodában, a tőkés gazdaságban, vagy

    valami más, ösztönös akaratból ?

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2021 április 25
    5:30 du.

    Az általad Antallnak kiutalt olmot már a 80-as évek harmadától ki lehetett volna(szerintem kötelezően!) utalni a mmagyar mezőgazdaság fősodorjának! (Példának okáért feleleveníteném azt a régi kommentemet amikor az 1983-as Sasad tsz-beli legeslegelső magyarországi csúcstecnikás John Deer traktor fél év utáni csúfos leselejtezéséről írtam! Röviden: a fentnevezett vadiúj szupertraktor fél év hasztalan szarakodás után leselejtezésre került, de amint Thorma gépészeti főmérnök elvtársnak MÉH haszonvasként szarért-hugyért a tulajdonába került, elkezdte az amerikai normákat megdönteni Thorma elvtárs SASADtól -szintén szarért-hugyért- kibérelt földjein! És hogyhogynem ez a huncutság nem tűnt fel senkinek! (Csak nekem és még egy-két egzisztenciálisan megfélemlíthető, tanácsi bérlakásban tengődő háromgyermekesnek!)De bátran merem feltételezni hogy, ilyen bájos jelenetek az ország más mutogatható téeszeiben és állami gazdaságaiban is előfordulhattak! Mellesleg az egykori Bábolnával és Nádudvarral egyenértékú Sasadról(Rozmaringról és egyébb hungarikumról!) már a neten sem lehet adatokat halászni, mert még a helyét és hírét is vastag sóval beszántották!)

  • Orsós Elemér

    cukihara
    2021 április 26
    5:14 de.

    Tökéletesen egyetértek, bár a szerinted értékelendő pozitiv világgazdasági hatások a magyarországi szignifikánsok bugyellárisára nagyon nem hatnak, sőt! 😀

  • CUKIHARA. 4/26. 5’14 de

    Maga a XIX szazadbeli Mirx-altal feltetelezett korulmenyeken fogalmazta meglatasat.

    Marx egy igen sikertelen ugyved volt.
    Semmi kozgazdasagi hozzalatasa nem letezett.
    Csupan mint iszakos-diak, a kocsmarosok es borkereskedok jovedelmezeseit ellenezte.
    annak alapjan alakitotta elkepzeleset.

    Manapsag, a technmologia nem csak naprol-napra, de valosagban orakrol-orara valtoznak az megallasnelkulli inovaciok alatal.

    S minden leheto-otletek megvalositasaira, valosaggal sorban alanak, sot kozel-verekednek, az u.n. „venture capitalist”-a szak-kepzett „Mutual Fund”-ok, amik tonna penzekkel minden leheto befektetese lehetosegeit megragadni az elso percben.

    A Marx-idejebeli feltetelek Kinai segedmunkas dolgozok sokasagai akik a „kuli” munkakat vegzik bagokert.
    Csupan a part-propagandak a mitivaloik.

    Tehat a Mrx-altak elkepzelet „forradalom” lehetosege ottan forr a felszint alatt.

    Latta azt a vilag a Tienanmen teri demokraciaertvalo mozgalom eseten.
    Amit a Part-tankokkal tiport le.

    De a kinaik sem robotok!
    Minden emberileny, eloleny, allat, noveny letcelja a sajat ohjai, lehetosge alapjan elni.
    S nem a part eroszakos kovetelese alapjan !!!!

    S mi fog majd tortenni amikor a CCP a jelent „kapitalista kozgazdasag mukodeset” allamositani fogja ?

    Ma, Kinaban Lenin N.E.P.-je mar is 35 even felulli.

    Lehetene az majd allamosithato????

    Vagy allandoan „kapitalista” maradni ????

    De akkor a part fog jelentektelenne valni !!!!

    A ketto nem letezhet allandoan egymas-mellet!!!!
    Azt maga Marx tanitotta !!!!!!