Több mint 200 gyerek földi maradványait fedezték fel egy korábbi bentlakásos iskola területén

2021 május 28 11:59 de.44 hozzászólás

Összesen 215 kiskorú földi maradványait fedezték fel a Brit Columbia-i Kamloops városban található volt bentlakásos iskola területén. A legfiatalabb áldozat három éves volt. A felfedezés újabb sötét bizonyíték arról, hogy Kanada Őslakossága genocídium áldozata volt a tizenkilencedik és huszadik századokban. Rosanne Casimir, a Tk’emlups te Secwepemc nevű őslakossági nemzet vezetője szerint a 215 gyerek halála valószínű nem volt sehol dokumentálva. „Ez egy felfoghatatlan veszteség, amelyről ugyan beszéltek, de soha nem dokumentálták”–mondta Casimir. „A helyi őslakossági közösség felelősséget vállal az elveszett gyermekek gondozásáért” — tette hozzá Casimir.

(A Kamloops-i bentlakásos iskola a hetvenes években. Fotó: Indian Residential School History and Dialogue Centre)

A Kamloops Indián Bentlakásos Iskola 1890-től 1978-ig működött a Római Katolikus Egyház adminisztrációja alatt és a szövetségi kormány anyagi támogatásával. Az indián bentlakásos iskolarendszer lényege az volt, hogy a kanadai szövetségi kormány római katolikus és protestáns felekezeteket bízott meg az őslakossági ifjúság „civilizálásával,” „modernizálásával” és keresztény hittérítésével. 1893-ban a szövetségi kormány az Szeplőtlen Szűz Mária Oblátusai nevű katolikus rendet bízta meg a fiú gyerekekkel, a Szent Anna kongregrációt pedig a lányokkal. 1910-ben az egyik feljegyzés szerint, az iskola igazgatója jelezte, hogy elegendő állami támogatás elmaradása miatt, nem volt pénz a gyerekek rendes étkeztetésére. Egy másik feljegyzésben az oblátusok kabátokra és ruhára kértek pénzt, mivel sok fiúnak téli kabátja sem volt. A szövetségi kormány viszont szinte minden alkalommal elutasította a kérést. Kamloops a bentlakásos iskolarendszer legnagyobb iskolája volt az ötvenes években, amikor több mint 500 diák tanult és élt az iskola területén. Mint valamennyi bentlakásos iskolában, az őslakossági gyerekeket erőszakosan eltávolították szüleiktől és közösségeiktől. Az iskolákban tilos volt az őslakossági nyelvek használata, úgy szintén saját vallási hagyományaik megtartása. Mint máshol, itt is szenvedtek lelki terrort, valamint fizikai és szexuális bántalmazást a fiú és lány tanulók.

1969-ben vette át a szövetségi kormány az iskola adminisztrációját, 1978-ban pedig bezárták az intézményt, miután annak fenntartását túlságosan költségesnek találták.

Összesen 150 ezer őslakossági gyereket kényszerítettek több mint 130 bentlakásos iskolákba 1874 és 1996 között. Az eddig ismert adatok szerint, összesen 4.100 diák halt meg az iskolákban. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

44 hozzászólás

  • Pokoli!!!

  • Szörnyű.

  • Nagyon szomorú hír de legalább abban bízhatunk, hogy tisztességesen ki fogják vizsgálni és megpróbálják megfelelően reparálni a bajt, már amennyire lehetséges ez egyáltalán így utólag. 🙁

    Ezzel együtt különösen „megnyugtató”, hogy az egész világ által irigyelt, mindenben jobban teljesítő kis hazánkban egyre inkább kerül egyházi kézbe az állami iskolahálózat és gyermeknevelés :
    „Úgy tűnik az állam számára túlságosan megterhelő feladat volt a nevelőszülői hálózat fenntartása, ezért inkább kiszervezik a fővárosi nevelőszülői hálózatot a kormány szívéhez legközelebb eső egyházmegyéhez.
    Júliustól már nem az állam, hanem a katolikus egyházhoz fog tartozni a legtöbb nevelőszülő …”
    https://hvg.hu/elet/20210528_Tarol_az_egyhaz_a_gyermekvedelemben

    Kiss-Rigó Lászlóék veszik át a budapesti állami nevelőszülői hálózatot
    „a minisztérium úgy döntött, átadja fővárosi nevelőszülői hálózatát a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, illetve a fenntartásában levő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak… Az új fenntartó híresen jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, ami egy állami pénzből felhúzott stadionban is megmutatkozik. Kiss-Rigó László megyéspüspök egy 2018-as interjúban azt mondta, erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja.”
    https://444.hu/2021/05/28/kiss-rigo-laszloek-veszik-at-a-budapesti-allami-neveloszuloi-halozatot

    Végül egy most megjelenő könyvről ami talán segíthet a probléma megértésében:
    „Nem gyűlölöm a katolikus egyházat – nyilatkozta a 24.hu-nak Perintfalvi Rita, akinek a napokban jelenik meg a Kalligram gondozásában az Amire nincs bocsánat című könyve, melyben az egyházon belüli szexuális bántalmazások ügyét dolgozza fel. A grazi egyetemen oktató teológussal nem a paráznaságról beszélgettünk, hanem a spirituális hatalomról, a lélekgyilkoló titkokról meg a cölibátusról. Azt mondta, végtelen a gonoszság, amivel szembe kellett néznie, és még a szadizmusnál is van gyötrőbb bántalmazás.”
    https://24.hu/belfold/2021/05/28/egyhaz-szexualis-bantalmazas-aldozatok-perintfalvi-rita-konyv-interju/

  • A XIX. szazad masodik feleben, ill. a US-ban a Polgar Haboru utan az „indianok” egyenlosegenek ” erdekeben a fiatalokat az allam, ill. az adofizetok alatal financirozott iskolakban tanitottak, az „egyenloseg” lehetoseget elertni. Maskulomben tobbseguk maig is ugy elennek az erdokban staraikban, alig kulombul mint a vadallatok. Na de a tomeg-iskolakban az ellenorzes soha nem lehetet 100%-os, sot az sem letezik.

    Manapsag is hallani a hirekben az oktatok, tanarok, sot meg az egyhazi iskolakban is a papaok-altali sexualis kihasznalasat a gyermekeknek. De a lenyeg, hogy a leg-tisztessegteleneb es kegyetlenebb esetek is napvilagra johetnek. Bistos vagyok, hogy a RCMP kepesek mind a jelentetteket kivizsgalni a torveny eloirasa alapjan.

    Harom-eves nem igen iskolas-koru. S adatok hianyaban nehez feltetelezni a halalozasaik okat. Persze betegseg, halalozas sehol nem kivtel sem lehetetlen.

    Szomoru ezetet nyujt a cikk, de varjuk a kivizsgalas eredmenyeit.

  • Ne feledd a tenyeket, hogy az eszak-amerikai, sot hasonloan a del-amerikai „indianoknak” NEM letezett termesztes ellenallasuk az europabol , sot azsiabol behurcolt jarvanyok ellen. Ami a „benszulottek” felenel is tobbet pusztitott meg XVI szazadtol is. Sot volt 1918-20 kozott a „Spanyol-natha”, amely 10 millio+ halalt okozta. 4.100 a 150 ezerbol magas, de nem rendkivulli halalozas.

  • Felfoghatatlan hogy ez csak 2021-ben derül ki… Az is meglep hogy mindez BC-ben történt és ott ezt eddig hivatalosan nem vizsgálták és beszéltek erről…

  • Most olvastam a „Telegraph”-ban, hogy a 251 gyermek maradvanyai TOMEG-SIRBAN volt talalva.

    Eddig semmi adatok nem talalva azon, de a nyomozas megindult.

    A cikk jelezte azt is ,hogy 1935-ben (measles)”kanyaro-rubiola” jarvany utott-ki az intezetben, s keptelenek voltak a gyermekeket elkuloniteni a fertozes terjedesetol.

    A kiviszgalas feltarja a tortenet adait, de ki lehetne ma azert felelosegrevonhato?

    Lessz majd ezen tovabbi jelentes az esemenyek kialakulasan a hirekbenm!!!

    Az bentlako iskola, mint Kollegium volt ismerve magyrorszagon, sot en is voltam annakidejen kollegiumi diak.
    24/7 teljes ellenorzes alatti intezetek voltak,s magasra becsulten akkor.

    Persze 1947-tol Rakosi mindent „allamositott” egy arva-vas karterites-nelkul, meg a kocsmakat is, csapot-papot mindent felejtve, elrabolva.

  • GYORGY;

    Lehetseges hogy ismert es tudatos volt annakidejen az eset.

    Hiszen a „tomegsir” egy jarvany esetere mutat.

    Bizonyara annak idejen nem a mai hirtkozlese nem letezett.

    Hiszem, hogy a kivizsgalas majd mindent feltar es bizonyit.

    Tartsad iteleteidet amig az adatok valora valnak.

  • Cudar lény az Ember…

  • Az már önmagába véve is borzasztó és megbocsáthatatlan, primitív bűn gyermekeket vérségi származás okán elvesznni a szüleiktől, a családjuktól aztán felelőtlenül bánni az amúgy is megalázott s így elárvult „csöppségekkel”… – Borzasztó!

    Az az indok, hogy „különben úgy éltek volna,mint az állatok” tarthatatlan – finoman szólva is – az a már eleve rasszista beállítású nevetséges mentegetőzés, amit gyarmatosítók agyaltak ki és terjesztenek az őket a bennszülött lakosság kárára elkövetett folyamatos genocid’ terület és értékrablás vádjával szemben…

    E védekezés legeklatánsabb példája, amikor asszondja, hogy „viszont mi odavittük nekik a civilizációt”… Hogy erre mást ne is mondjunk, nézzünk rá egyes őserdei népek mai „civilizált” állapotára turistáktól kapott műszálas reklámpólóikban, műanyag edényeikkel, gyári üdítőikkel és eszközeikkel, valamint maradék emlékeikkel az egykor még úgymond szabad időkből… Az alkoholról, kábítószerekről és a civilizátoroktól átvett fertőző betegségeikről már nem is beszélve… Siralmas !

    Ami a néprajzukból talán mégis valódinak mondható, az a maradék sajátnyelvű zenéjük, esetleg még létező mondaviláguk lenne…

    Ahol van ilyen, rezervátumnak nevezett gettóikban egy inkább giccses, mint néprajztudományilag feltárt népművészetféle dekadenciáját reprezentálva vívják, főleg emléktárgyboltok színvonalán és formájában jelezve kultúrájuk már nem is távoli ki és elhalását.

    Egyszóval: az őslakosság sehol nem kérte azt, hogy őket civilizálja 😀 valaki. Ellenben azzal együtt kizsákmányolták élő-munka munkaerejüket, természeti kincseiket kisajátították akár a területeiket, ahol az akkori keresztény jótevők az engedélyük nélkül telepedtek le, vagy ócska csecsebrecsékkel becsapva és megvesztegetve vezetőiket kakukktojásként fészkelték be magukat a fegyverrel meghódított földrésznyi zsákmányokba…

    Az már egy frissebb téma, hogy az I. és a II.világháborúban úgy az USA, mint az UK[+CDN] afroamerikai és indiai katonákat szegregálva harcoltatott a frontokon, sőt az ilyen „fekete”,v. más színesbőrű katonai alakulatok hadászati eseményeit, azok hősi halottait is egyszerűen kihagyták a hadtörténetből.
    Jelenleg egy rehabilitációs mozgalom hatására próbálják e súlyos csorbát is kiköszörülni névsorok nyilvánosságra hozásával esetleg katonasírok rendbehozatalával

    Néhai Bencsics Klára (figyelő) KMH olvasótársunk – nyugodjék bn. – egyszer már járt egy rezervátumban is ahol, mint írta Ő megállapította róluk, hogy úgymond „…az indiánok mindent szeretnek csak dolgozni nem…” Csak azt hagyta ki kanadai diaszpóránk oszlopos dísze a maga szűkös tudatából, hogy azok „az indiánok” Kolumbusz előtt már jóval – vagy 15000 évvel – már ott (itt) éltek, ergo valahogyan csak, alighanem mégiscsak munkával tartották fenn magukat méreteiben és kultúrájában is nagy történelmi kultúráikat.
    – Ugyanezt üzenném tisztelt Bendegúz79 floridai migráns olvtársnak is, aki fentebb ártatlan, őslakos gyerekek cikkbéli genocídiumát azzal a bölcsességgel próbálja szépítgetve elütni, hogy „hiába, de hát el kellett őket venni a szüleiktől,stb.., mert máskülönben állati sor várt volna rájuk…”

    ui:
    Ha már itt tartunk a hasonló furcsa célú egyházi intézmények szellemére mutat rá a 200 éven át működtetett
    >Magdolna Mosodák< intézménye is.
    Természetesen ott is rengeteg halottal.

  • Bendegúz 5:32

    Amit az egyházi gyermekgyilkosságokról figyelem-elterelés céljából úgymond „Rákosiék gyermekpolitikájáról” írsz az úgy nem igaz, ahogy írod.

    Azon túl, hogy a gyermekvédelemre akkor külön hangsúlyt fektettek, külön államtitkárság vigyázott a gyermekek jogaira szellemi és szakmai fejlődésére, ami később, a „Kádári” időkben is így volt.

    Mi sem mutatja jobban ezt a törekvést, hogy az országszerte deklasszálódott nagybirtokosok 2000, azaz Kettőezer 🙂 kastélya közül, mintegy 100 kastélyt avattak háborúban elárvult és szociálisan elmaradott gyermekek intézeti elhelyezésére, a háború után több-ezer érintett gyermek és fiatalkorú oktatására és fejlődésére.

    Ma viszont épp aktuális téma pl. a fent ismertetett gyakorlatnak megfelelően hivatalosan 1958ban Gyermekvárossá avanzsált fóti Károlyi kastély sorsa, amelyre most két éve az új parasztarisztokraták – Orbán szinténdiktátor strómanja – Mészáros Lőrinc vetett hálót, a 10 hektáros parkot is beleszámítva, ill. emiatt az egész gyereksokaságot és a pedagógus személyzetet is széjjelszórandó az egész ország területén.

    Vagyis Orbanisztán Önztársaság, amely ma igazából a Horthy rendszer restaurálásán fáradozik teljes erőbedobással, jelen stádiumában a „gyermekfalvak és gyermekvárosokon” keresztül az új arisztokrácia megteremtésén mesterkedik, azaz a sajátmaguk milliárdos anyagi vagyon helyzetbehozásán – kastélyok várak műemléklakások, stb. „megszerzésével” – sáncolja el magát a köznéptől.

    Ám a közfelháborodás és botrány miatt azonban egyelőre két éve ez a puccs még talonban várakozik az Orbán-Mészáros duó jobb lapjárására.
    Addig is reméljük 22 után is a kis bentlakók százai és tanárai örülhetnek tovább a Fóti Gyermekváros fűtött szobáinak játszótereinek és hatalmas gondozott parkjának… – Ámen!

    Cukihara Jakumo

  • BrunszvikTeri

    Fortimbrász
    máj.29.8:44

    Egy kis adalék a kersztényi irgalom ájtatos intézményeihez:

    https://mult-kor.hu/bukott-nök-kegyetlen-brtnei-ilyenek-voltak-irorszag-magdolna-mosodai-20180314

    Brunszvik

  • BrunszvikTeri

    AH ! 404-et ad ki a NET szelleme, bár alighanem az én hibámból, mert >börtönei< helyett "brtnei"-t jelöltem meg az URL-ben. Tehát ugyanez helyesen:

    https://mult-kor.hu/a-bukott-nok-kegyetlen-börtönei-ilyenek voltak-irorszag-magdolna-mosodai-20180314

    Brunszvik 🙂

  • ˙

    Nem tudom miért, de a főoldali fotóra rápillantva mindjárt

    az első pillanatban az auschwitzi embermegsemmisítő tábor

    főbejárata* mögött látható,legelső -pirostéglás- épületekre

    kellett asszociálnom…

    .

    * Emlékszel – a főbejárat fölött az áttört betűs, galádul cinikus szöveggel; „a munka felszabadít”.

  • Jichak Perlmutter

    Bendegúz79
    05.28.2:04

    Jellegzetes bendegúzi, „tárgyilagos”, inkább maliciózus megállapításod ez a

    „4100 a 150-ezerből magas,de
    . nem rendkívüli halálozás.”
    ˙

    Úgy nyilatkozol itt . e m b e r é l e t e k r ő l, mint egy

    jóllakott tábornok valamely háborús csata esti vacsoráján; a

    megengedett veszteség,tára,elhullás, mint eldobhatógöngyöleg

    – a gyalogos állomány mérlegegyensúlyát illetően…
    ˙

    De elgondolkodtál e már azon,hogy a hullanormákba bekerült

    „szerencsétlen”, peches emberek között mennyi kitűnő művész,

    író, festő, vagy a szakmájában élenjáró, alkotó mesterember

    vesztette nemcsak az életét,egy-egy halála fosztotta meg az

    utókort az általuk létre-n e m-hozott emberi alkotásoktól az

    emiatt meg nem született gyermekek és egész generációk

    milliós sokaságáig…?

    A csupán csak deklarált humanista hozzáállásod mégse terjed

    túl az „önpusztító emberi faj” gyakori kárhoztatásán, amit

    összehasonlítva a „jóságos állatvilággal”, mely szerinted

    „csakis éhesen pusztít”, ami dettó nem igaz. Szóval miközben

    fenti példádban is, csak a malíciával vegyes cinizmusodat

    felejted besorolni e pusztító normákat kreáló tényezők közé,

    mert hát Te is csak emberből vagy, ugyibár…?
    ˙

    Hail to thee: Jichak 🙂

  • YITZAK;

    A cikk alanyan talan varnal amig valami felfedezett adat leheto lenne.
    Nem hinnem hogy az „maliciouzus ” lehetne ?

    De remesen teves allitast tettel a „haboru” esetein!!!!

    Mert a haboruk aldozatai mindeg a szegeny fiatal ferfiak.

    De nema maradtal az egyedulli tagadhatalan tenyen, hogy mindeg az embertlen, kegyetlen ego-manic es hodito vagyu verszomjas politikusok okznak mindeg minden haborukat, s NEM a nep, nem a lakossag.

    Vajon miert maradtal nema azon????????

  • VORONYEZS:
    A piros tegla epeuletek?????

    Ha emlekezne, azok az epeuletek alkalmazasai Canadaban az 1840-es evetol kezdodott.

    Az 1840-1940-es evekig a kozelepuletek vilagszerte azt az epiteszeti moruvumot kovettek.

    Iskolak, laktanyak, kozepuletek, stb.sot mind amiket meg en magam annakidejen ateltem europaban.

    Azt keptelen lettel volna elismerni, de a gazkamrak ami egyedul az elmedbe jott.

    Vajon miert??????

    Az nem csak az ‘egyiranyu gondolkodas’ bizonyiteka????

  • FORTIMBRAS
    2021 május 29
    8:44 de.

    Talán nem meglepő, de a cikk olvasása közben nekem is rögtön a néhai Figyelő jutott eszembe, egyrészt a „dologtalan indiánok” kapcsán! Figyelő előszeretettel ragaszkodott egy- egy rögeszméjéhez, és teljesen mindegy, hogy a vita kapcsán milyen behatások érték, láthatóan nem rendítette meg a nézeteiben, mert legközelebb bármi cikk kapcsán megint képes volt előadni ugyanazt amit már addig kb hússzor megcáfolt valaki – hol ez, hol az! Állítását néha érvekkel is alátámasztotta valamiféle építkezések kapcsán, melynek részleteire pl már nem emlékszem, de a felháborodása amiatt, hogy „ezek az emberek mindent az államtól vártak ahelyett, hogy dolgoztak volna” még élénken él bennem. Ugyanakkor a „méltányosságára” is fény derült, többször írt egy indiánról aki elment az ő beteg anyukájához ( gyalog!) és segített rajta, amennyiben az addig mozgásra alig képes vállát, karját, gerincét leápolta valamilyen csak általuk ismert módon, ami csodát tett, mert az édesanyja lényegesen jobban lett, sőt mi több, 106 évig élt!
    Másrészt – ez az indián őslakosok gyermekeit bentlakásos intézményekben ért inzultusok és aberrációk kb öt – hat éve volt már itt téma egy hosszabb cikk kapcsán, én pl akkor olvastam erről először és tényleg megdöbbentem! Figyelő folyamatosan tagadta, nem hitte és az egyház elleni gyalázatos vádaskodásnak valamint a „komcsi húzásnak” minősítette mellyel teljesen elakarták lehetetleníteni az egyházat, és lejáratni a papokat ! Nehéz ügy, mert sajnos a világban nagyon sok „Figyelő” van /volt akik a folyamatos tagadásukkal és elvakultságukkal rengeteget ártottak és ártanak még a mai napig is az ilyen ügyek 1. megakadályozásában 2. felgöngyölítésében, kivizsgálásában 3. az elkövetők ellehetetlenítésében, és a kiérdemelt büntetésben, még akkor is ha ez sosem teszi meg nem történtté a cselekményeket, és alig nyújt vigaszt a testi/lelki megtiportaknak.
    Mert tény, hogy egyetlen szervezet, egyház, állam által működtetett intézmény nem tudná ezt évtizedeken át titkolva, szemet hunyva eltűrni, ha a polgári lakosság a maga istenhívő felekezetével nem nyújtana segédkezet ehhez – még akkor is ha ennek a „segítségnek” az alapja nem a szándékosság hanem a bigott vallásosság és a szimpla tudatlanság!

    A Magdolna nővérek mosodájáról is akkoriban olvastam, és őszinte „meghasonulást” éreztem annak kapcsán, hogy a megrázó események Írországban történtek több mint 200 éven át, egyház /állam /igazságszolg.ügyészség/ gazdag, befolyásos családok stb közreműködésével, és akkoriban Írország másféle mítoszt teremtett – itt legalábbis! A magam részéről csodáltam az írek tartását, büszkeségét, rendíthetetlen hűségét és tisztességét, szóval mindazt a becsülendő emberi tulajdonságot és főleg őszinteséget ami e néphez kötődött – bár hallottam a makacs fanatizmusról és keményfejűségről is ami egyes íreket,, ha nem is mindenkit jellemez, és akkor puff bele a dolgok közepébe ez a megrázó és valós történet. Nem sokkal utána egy többrészes dokumentum filmet is láttam róla a history-n, ami teljesen szíven ütött.

  • Béla István

    Meglepett, hogy a kétezres év küszöbén még élt az Európában a középkorra jellemző „keresztyén” módi az Újvilági Kanadában, amikor kényszerrel katolicizáltak embereket. (Sárospatakról 1675-ben küldött Báthory Zsófia, visszaélve a földesúri jogával, gályarabságra reformátusokat. [Remélem jól emlékszem.]) Nem véletlen Ferenc pápa küzdelme a rögeszmékkel.

  • Geyza
    2021 május 28
    6:04 du.

    Az. Valószínűleg a Föld nevű bolygó legkártékonyabb állata.

  • Jichak Perlmutter
    2021 május 30
    4:18 de.
    Rokon téma… Ha már mások is emlegették a haláltáborokat

    „Minden ártatlan áldozatért kár. Minden oktalan halálért kár. Minden megölt gyermek hatalmas veszteség.

    Sosem fogjuk megtudni, hogy a Holocaust miatt hány zsenit vesztett az emberiség. Sosem fogjuk megtudni, hogy hány, az egész emberiséget előre vivő élet húnyt ki a bombázások alatt, a gázkamrákban.”
    https://endresy.blogspot.com/2018/01/blog-post.html

  • ANDREW_S . 5/30, 2;57 du.

    NEM „Valoszinuleg” hanem tagadhatalanul az emberileny ezen a Foldon az egyedulli es LEGpusztitobb leny.

    Amig anatomiailag noveny-evo lettere is a leg-kegyetlenebb ragadozo es pusztito leny.

    Nem csak hogy MINDENT pusztit, de meg sajat embertarsait is celzatosan es tudatosan pusztitja tomegesen es allandoan.

    De emlekeznel mit vesett kobe Mozes???????

    S hogyan jellemezte az emberi gyarlosagot ????

    Hany fa volt a termetes kertjeben?????

    A „mindentudas-faja” es az „orokelet-faja”.

    Melyiknek a gyumolcset koveti mindenki ????????

  • Andrew_s
    2021 május 30
    2:57 du.

    Azért ilyet nem mondanék.

    És különben is :

  • Jichak Perlmutter
    2021 május 30
    4:18 de.

    Szerintem a katonák sokkal kevésbé vérengzőek és sokkal kevésbé akarnak háborút a politikusoknál.

    A politikusnak mindegy. Sohasem látott emberi testből törött csontokat kikandikálni és nem érezte soha a kiloccsanó agyvelő szagát, ellentétben katonákkal.

    A politikus a legcudarabb lény a világon, ha elveszíti emberi mivoltát.

  • Bendegúz79
    5.30.10:47

    Mielőtt még részletezném, én a fotómelléklet és az ott látható épületnek csak hasonló hangulátara utaltam…

    A vöröstéglás, backstein burkolat és struktúra egyfajta világhatalmi törekvést közvetítő, avagy kifejező építészeti irányzat. Legjellemzőbb példáit – főleg a korai német birodalmi törekvések területein hódító Teuton Lovagrend északi-gótikus épületei produkálták.

    Ergo, jómagam alapjában vagyok tisztában azzal amiről beszélek. Vagyis az auschwitzi uniform laktanyaépületeket is – tehát nem a barakkokat – ugyanígy backstein borítja, annak ellenére, hogy azok a német megszállásig egy nagy, lengyel katonai laktanya épületei voltak és természetesen nem épültek gázkamrának, mint azt méltóztattál fejemhez vágni. De ez sem jelenti azt, hogy azt lengyelek építették volna, hisz’ ez a történelmi terület, dél-Szilézia évszázadokon át habsburg, kvázi „német”, ill. a K.u.K. fenhatóság alá tartozott, ahol ezt a stílust valóban, már nosztalgiából is kultiválták, ahogy írtad…

    Tehát ez a kaszárnyaépület csoport volt az egyik német – a sokezer közül – haláltábor az első, akkor még „csak” politikai büntető, koncentrációs és hadifogoly tábornak kiszemelve, ill. felhasználva.

    Ám rövidesen, ezt az egész területet a Wannseei Konferencia intenciói alapján bővítették ki az ismert és ikonikus megsemmisítő táborrá. Ennek a hulla-előállító és tetem megsemmisítő képessége, vagyis precízen morbid, tudatosan és tervszerűen gyilkoló „ipari kapacitása” révén vált Auschwitz a fasizmus és a nácizmus komplex szimbólumává…

    Ott még központi számvevő és könyvelő irodaház is működött a Birodalom számára elrabolt értéktárgyak és különösen a halottakból kitermelt – kitört – aranyfog . t e r m é s . értékelése és nyilvántartása, és szakszerű továbbküldése céljából a Birodalmi Nemzeti Bankba. Hozzátéve, persze csak amit a SS-ek nem tudtak zsebre tenni…

    – Az ezer tonnákban mérhető aranytömb mennyiség, utólag áthelyezve „független” 🙁 svájci bankokba, még ma is titkos.

    Te kedves Bendegúz, az én gondolkodásom nem egyirányú, ahogy vádaskodva azt te állítod, hanem csak logikai sorrendet állít fel mennyiség és mennyiség, na meg módszerek között…

    Csak azt nem értem, hogy ezeket a tényeket te miért vágod vissza az én fejemhez, holott téged nem vádollak velük. Vagy van valami közöd ezekhez, mert már évekkel ez előtt is ugyanígy, tízkörömmel védted azt a legalább 1millió halottban és egy ország rommá válásában bűnös vitéz nagybányait is… Ugyan honnan is ez a fene-nagy elán az ő irányába ???? Tehát „akinek nem inge, az ne vegye magára”!

    Béke és szabadság!

  • Jichak Perlmutter

    Bendegúz79
    V.30.10:40

    Már megbocsáss, de te passziánszoztál életekkel, amelyeket ha csak statisztikai adatként kezelünk, akkor valóban úgy tűnhet, hogy „ez sok, az meg kevés”, vagyis ezzel a 150ezerből 4100 NEM RENDKÍVÜLI-vel puszta számokká degradáltál jövőbeli Lonardókat, Petőfiket, v.Martin Luther Kingeket, de szorgos hétköznapi családanyákat, apákat és gyermekeket is…

    Az meg egyszerűen nem igaz, hogy én háborús áldozatokra pejoratív megjegyzést tettem volna, sőt épp az ellenkezője az igaz !
    De áruld már el nekem kérlek azt, melyik az a rész, vagy mondatom ahol ez ilyen értelemben szerepelne…

    Abban pedig tévedsz, hogy akár csak egy célzással állítottam volna, hogy a háborúk áldozatai nem elsősorban a szegény férfiak. Igaz, ezt is esete válogatja, mert lehettek kevésbé szegények is. Amit viszont a „hódító és vérszomjas politikusokról” általánosítva állítasz, az vagy tévedés, vagy hazugság. Az általánosítás mivel nem konkrét, tehát pontatlan.

    A politika – ezt te már is több helyen vallottad – a „gazdaság meghosszabbított karja”, ergo annak háborúkban elsősorban érdekelt tényezői a katonai és hadipari beszállító tulajdonosok. Így minden látszat dacára nehéz és téves állítás mondjuk például egy bérből és fizetésből élő képviselőt, v. hivatalnokot – tehát a tulajdonos szolgáját – vérszomjas ragadozóként beállítani, akkor amikor a magántőkés tulaj az – cipőfűzőtől a puskapor gyárig – aki a háborús gyártáson milliárdokat keres.
    Ezeket kell név szerint megnevezni és mindjárt kibújik a szög a zsákból. …Mert ez tényleg: tehát „nem a nép és nem a lakosság”. Naugye Bendegúz, micsoda egyetértés van köztünk … 😀

    Lám ennek is a „cui protest” a kulcsa, mert a politika bár legyen az akármennyire mélyre ható is, de a társadalomnak csak az egyik, felszíni jelensége, egy sokszínű festék…

    Ha pedig őszinte, amit te itt papírra vetsz, akkor a fentiekkel szoros összefüggésben én is meggyőződéssel vallom, hogy >a háborúk áldozatai a szegény fiatal férfiak<
    valóban. é l ő . á g y ú t ö l t e l é k e k . voltak, hozzátéve, hogy nem megfeledkezve a háborúk egyre több polgári áldozatáról se:
    II.VH-ban a SZU-ban több volt a polgári a katona áldozatnál.

    Hi! Jichak

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Geyza 7:06

    A katonák helye a társadalomban örök dilemma. Ezen belül, lévén improduktív réteg az őszinte önbecsülés kérdése is sokszor vetődik fel. Természetesen az indokolt(?!) honvédelmi feladatok kivételt képeznek, de egy biztos, hogy az olyan „munkakörök” mindig és mindenhol keresnek – akár mesterséges indokot állásuk igazolására, ill. annak szükséges, sőt nélkülözhetetlen mivoltára. Békés feszültségmentes időkben a fölöslegesség érzése számára nyomasztó kérdés. (Parkinson törvénye Zrinyi katonai kiadó)

    Ebből következőleg az a kérdés, hogy egy katona mennyire akar háborút azt földrajzi és a katonai hierarchiában elfoglalt státusza, valamint a pillanatnyi világpolitikai helyzet szabja meg, azaz az ő tudatát is csakis a testületi „lét” az érdek határozza meg.

    Amennyiben viszont a hierarchia felső rétegében a
    k a t o n a i . e l i t b e n . foglal helyet, akkor nem lesz egy csöpp lelkifurdalása sem egy kis háborús politikai hangulat keltétől a politikusok között, hisz az neki is létérdeke, a megélhetése múlhat rajta.(szintén Parkinson) Persze a konkrét háborús válságtól vsz. ő is fél, mert mint mindenkinek, neki is a saját élete és „tepsi épsége” a legdrágább.

    Egy biztos, hogy a katonai elitben szolgálók nem csak katonákkal, politikusokkal érintkeznek, de néha a beszállítókkal is bensőséges kapcsolatokat ápolhatnak. Azaz nem mindegy, hogy kitől és mivel töltik fel nemcsak az arzenált, de honnan rendelik a surranót, vagy a katonák élelem raktárait, az sem mindegy. Kemény ezermilliárdok forognak ezen a kockán az adófizetők büdzséjéből és ki tudja min múlik néha egy-két milliárd sorsa? És itt megint visszajutottunk a katonai lenni vagy nem lennihez, amit alapvetően az egyes beszállítók által . d i k t á l t . katonapolitika, pontosabban a nemzetközi katonai-hadipari-komplxum határoz meg az ő számára is.

    Egyébként tisztázzuk: az államtitkár,az oszt.vez.,de a katona se politikus, hanem állami alkalmazott, hivatalnok.

    Kár a dolgok és jelenségek gyökerét a felszíni jelenségekben politikusokban keresni, ill. a port csak rajtuk elverni, amikor azok többsége csupán 4 éves intervallumokban szolgál, míg a beszállítók, gyártók, importőrök st. általában szinte örökre m a r a d n a k, és ez utóbbi érvényes a katonákra is. Ergo e belterjes kapcsolatból hatalmas üzletek jöhetnek össze, ami már országos problémákat, sőt nemzetközi összefüggéseket is felvet.

    Egyébként a mondatodra:
    B á r k i, aki elveszti emberi mivoltát az a . l e g c u d a r a b b . lény, tehát ennek a mondatodnak nincs is értelme. Írj nevet és a hibákat ott fent az >örökös belterjesek< közt keresd. 🙂
    .

    Ui.
    Természetesen ha néha a hivatalnok és a politikus munkaköre egybeesik, az csak a véletlen műve lehet.

  • VORONYEZS:

    NE ALLITSON VALOTLANSAGOKAT!!!!

    NEM VAGTAM SEMMIT A „FEJEHEZ”!!!!

    Egyszeruen emlekeztettek az allitasnak az indito okara!

  • B79,
    251 nem azonos 215-tel.Van néhány lehetőség a tévedésedre,mert a számok melléírása már nem is nyelvi hiányosság.Lehet klaviatúra hiba,figyelmetlenség,trehányság,vagy teljesen más történés idehozatala.Mindegy melyik a reális ebben az esetben.Figyelj oda amikor írsz.Ne csk a gombokat inzultáljad.

  • Izsák 2021.
    máj.30.4:18

    Kár, hogy t.Bendegúz kolléga állítását az állatvilág humánus mivoltáról nem boncolgattad tovább. Ti. nemcsak ő, de még Geyza is itt hányja az emberiségre, a maga hamis antihumán sérelmi következtetéseit az egész csapnivalóságáról, ahol pl Bendegúz – a KMH-n már százszor előadta azt a hamis dogmát, hogy az állat állítólag csak éhesen öl, míg az ember viszont csakis gonoszságból… Igaz, ezen belül elismeri a nyereségvágyból elkövetetett bűnt is, de a tőke, a tőkés ilyen irányú érintettségét mindig kifelejti.

    – Pedig több dokufilmben is láthattunk olyan felvételt, ahol orkák – gyilkosbálnák – egymásközt baseball labdaként dobálóznak egy foglyulejtett fókával.
    – De olyat is, ahol csimpánzcsapat tépi miszlikre az elfogott, idegen hordából közéjük tévedt fajtársát…
    – Na persze az se semmi, amikor a párzó nőstény imádkozó-sáska – alias ájtatosmanó – az ő orgazmusát 😀 követően, a fejétől kezdve a farkáig falja fel az ő szerelmes élete-párját. Persze szóljon az a mentségére, hogy szeretkezés után mindenki megéhezik, ami viszont Bendegúzt igazolná…
    – Aztán, csak úgy általában, minden fajra nézvést is igaz az, hogy az állatvilág berkeiben a domináns hím törzsön belül vélt ellen-híme számít az adott törzs, horda, v. nyáj legfőbb ellenségnek. Az ilyen akadékoskodó „bestiának” persze tisztán csak „a nemzetség védelmében” 🙂 akár – foggal, körömmel, szarvval, agyarral, patával stb. – fölnyársalása,eltiprása is „megengedett” sőt, máshol pedig, pl. jegesmedvéknél, vagy az oroszlánoknál a fajtárs hímivarú kölykének a felfalása sem ütközik a dzsungel harmonikus törvénykönyvének egyetlen mennyei paragrafusába sem…

    Az embergyűlöletnek ez a hamis és meseszerű, végsősoron egyfajta terjesztői beállítás, önigazolás, azaz a legalkalmasabb kamu szembeállítás, a félművelt tömeg meggyőzését szolgálja azért, hogy íme mi emberek már a tiltott gyümölcs leszakajtásától kezdve mindannyian már eleve gyarlók voltunk és vagyunk, ám nemúgy az állatok „akik” tiszták és szűziek. Hozzáteszem én, igen, mint Kroki, a ma kikelt krokodilbébi édesanyja selymes szájnyílásától védve…

    Az embert, mint egyedi biológiai lényt megvádolni a vele született gonoszsággal tehát hamis vád. Hanem mint közösségi, egymástól feltétlen függő és a társadalomban elfoglalt helyét ill. részét összehasonlítva egymás és az egész kölcsönhatásában az minden, magát humanistának valló ember kötelessége.

    A példákat nem az állatvilágból kell tehát meríteni, hanem a társadalmi szövet találkozási pontjai, azok ellentmondásainak feltárása és feloldása felől úgy, mint munka és áru, vagy termelés és érték, az elvégzett munka értéke és a bér, termelés és túltermelés, bér és nyereség, munkanélküliség, hadipar, háború, stb.

    Amúgy nagyon jó ez az elemzésed.

  • Jichak/10’46

    Az ötödik, rövid bekezdésedben az államhivatalokban, de a hadseregben alkalmazottakat te hivatalnokoknak sorolod be, bár lehet, jobb lett volna tisztviselőket említeni, amely fogalom valahol az alkalmazott és politikus elegye annyiban, amennyiben a tisztviselő mint a választott vezetők leghűbb követője, elvileg utasításokat, kötelességeket teljesít és jogokat gyakorol.

    Az viszont kétségtelen, hogy az állami alkalmazott, legyen az hivatalnok, akár tisztviselő, a helye és a posztja sokkal stabilabb, mint egy mezei, csak 4 évre, a következő választásig „időzített”, képviselő kalibrált hivatali széke.

    Ennél fogva jól látod, hogy a kényes, vagy beteg gócok kialakulása elsősorban nem a 4 évre lebegtetett politikusi, hanem a jól . b e á g y a z o t t . á l l a m i. hivatalokban és katonáéknál keresendők.

    Tény, hogy a legfelső – parlamenti választás útján hatalompotenssé tett – presidentministeri szék törvényes keretek között, több ciklusban [x4 év] ellenőrizetlenül hagyva alapvetően veszélyezteti nemcsak a demokráciát, de az ország mindennemű stabilitását is…

  • Vögelein
    2021 június 1
    4:13 de.

    „állati” vita a 4500+ gyerek kínhalálával kapcsolatban!

    én nagyon szeretem az állatokat egyeseket simogatva másokat ropogósra sütve, de erről filo Zsófiát kialakítani nincs időm, mert a paradicsomot is fel kell szépen karikázni meg a hagymát is, és akkor még jöhet az, hogy a most divatos állatvédő ligai merengések után én mindig megsiratom a búzát is meg a rizst is (a ‘la Gilgamés) mielőtt megfőzöm meg palacsintát csinálok a tehéntejből mert szója párti lettem és még a tojás a sok hüje abortusz ellenes mind össze is foshattya magát amint gyilkolja a McDonalds a sok szendvicsébe a jobb sorsra érdemes csirkéket, hát nem rettenetes?

    inkább borítsuk gyászba Kanadát ott sok a vadon termő marha (is)

  • Bendegúz79
    5.31.10:54

    Elnézést,de az hogy valaki egy

    vádat >a másik fejéhez vág< az

    nem valamiféle fizikai attak ,

    a magyarban közismert METAFORA

    🙂

  • GYURI;

    A mai napig semmi feltarasa a gyermekek maradekainak NEM tortent!!!!

    Csupan a „ground penetrating radar” altali altalanos saccolasok leteznek!!!!!!!!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz 28.5:32
    Cukihara 29.10:17

    „A Rákosi és Kádár-rendszerek gyermek és ifjúságpolitikájáról” folyó vitához járulnék hozzá egy nagyon is jellemző epizóddal, a . B é k é s t a r h o s i . Állami Zeneiskola éppen 1947-es(!!!)létrehozása példájával. Ez az akkor még csak egy nagyszerű gyermekintézmény, kijelenthetjük, hogy egyszerű szegénysorból, árvaságból „kiemelt” gyerekek, illetve fiatal tehetségek gondozását volt hivatott teljesíteni Budapesttől 200 kilométerre lévő Békés község mellett, a tarhosi Wenckheim . u r a d a l m i . k a s t é l y b a n.

    A mára Magyar Örökség díjas zeneiskola és intézet a magyar alföld partvonalán többekközt olyan világhírességeknek adott otthont és művészi perspektívát, mint Simándy József, Szokolay Sándor, Komlóssy Erzsébet, Korondy György, Juhász Ferenc…és még sokan mások…

    Bendegúz tévképzetéhez hozzátéve még azt is, hogy mint állami intézmény sok hasonló között a puszta létével teljesen, szinte már várossá változtatta a korábban még periférikus, paraszti környezetet. Eközben alapítása a magyar kultúrát gazdagabbá téve hamarosan a nemzetközi zenekultúra egyik bázisává lépett elő, világhírű művészeket is adva a nagyvilágnak. Ma koncertek és zenetudományi kongresszusok is öregbítik a . m é g i s c s a k . 1 9 4 7-ben alapított . i n t e r n á t u s . jó hírnevét, az egykor rosszhírű Viharsarokban.

    thu 🙂

  • Bendegúz,Voronyezs,Málnaszőr!

    Az mindenesetre biztos, hogy az uradalmak és uradalmi

    kastélyok 1947-es (stb) államosítása szükségszerű, azaz

    történelmi lépés volt, amennyiben ezáltal az ezer-éves

    Magyarországot szabadította meg a feudális uralmi

    hierarchiájának a legfelső csúcsától.

    Az is egy más lapra tartozik, hogy nem minden kastély és

    uradalom kaphatta meg az minőségéhez és továbbműködéshez

    szükséges folytonossági rehabilitációt, mint pl. az említett

    kitűnő gyermekintézmények, mely szükséges helyreállításnak

    főleg a háború utáni pénzhiány szabott szigorú határt.

    Üdvözlettel! DG

  • ORBAN VIKTOR bejelentette tegnap, hogy meg ha elvesztene is a 2022 valasztasokat, annak ellenere is KEPVISELO marad a Parlamentben.

    Bizonyitek hogy NEM a lakossag valaszt, hanem a part-vezetok!!!!

    Nem csoda hogy a magyarok miert imadjak a Parlamaenti diktaturat!!!!

    De vajon mi ertelme lehetne amodon a „valasztas”-nak????

  • VORONYEZS 6/1, 11;37 de

    Valotlansag!!!
    Semmit nem vagtam senki fejehez!!!!
    Csupan a tenyekre emlkeztettem!!!!

  • Rodeo
    11:22

    )))))) 😀 ((((((

  • Jichak Perlmutter 10:46
    és Málnaszőr 11:20+Géza

    Nemtom, hogy egy katona mennyire beágyazott a felső hatalomba, mindenesetre a magyar hadsereg főparancsnoka épp tegnap mondott le a megtisztelő címéről.
    Az okáról egy rohadt szót sem közöltek, viszont az utódját azonnal kijelölték, ami arra utal, hogy nem lemondott…
    Pedighát ez a hű . c s i c s k a . végigcsinálta a rezsimmel azt a vegyes – a világ minden tájáról származó – milliárd a köbön nagyságrendű úgymond fegyverarzenál „korszerűsítést”, amely ettől beszerzés szempontjából sokszínűségtől nyilvánvalóan nem lett rendszerszerű.
    Ebben a „modernizációban” szerepeltek azok a katonai csapatszállítóként 😀 „bemutatott”, normál polgári utasszállító jetek, nagyok és kicsik egyaránt, melyek azóta is, ill. köztudottan Orbán és Szíjártó furikázását, tehát . csak p o l g á r i . célt szolgálnak. …És senki nem tud arról, hogy a vezérkari főnök, többekközt ezt a milliárdos költségvetési csalást kifogásolta volna, minden estre mára a mór megtette kötelességét, a mór mehet.
    Most már csak az a kérdés, hogy ezzel a csatár-cserével – a választások előtt 1 évvel – ugyan milyen váratlan húzásra készülhet a Junta.
    Egyszóval minden katona olyan területet szolgál, amelynek hajtóereje a polgári világ részéről a titok és a megközelíthetetlenség, vagyis mint ellenőrizhetetlen költségvetési szereplő egyeseknek abszolúte szuper jó buli. Hogy ezt némán kiszolgálja, ahhoz kellenek ezek a hallgatag libériás lakájok, amikor és ha nincs is háború, itt van a békebeli, beszerzési hadjáték az adófizetők milliárdjaival. 🙂

    Utószó:
    Idézze már föl valaki kérem, minedenki Ursulája történetét, akit a hadügyéri bársonyszékéből mentett át barátnéja, mindenki Angelája a mai, Európai Unió-elnöki bársonyszékébe, mert t. személyét éppen valami katonai korrupcióval hozták összefüggésbe… Hogyvolt?

    +1:
    Orbán Vezér, amikor szorult a hurok az EP-és botrányában, egy laza mozdulattal* – ellenőrizetlen költségvetési beavatkozással – hajtott végre egy X a köbön nagyságrendű fegyverbeszerzést a német hadipar termékeiből, mire egy időre legalábbis lazulni látszott az a hurok.
    Persze az EU-s „kohéziós források” azóta is csak az ő teli kulacsába csobognak bele… Úgy tűnik a politika és a fegyveripar között mindig konvertibilis csere egynérték a fegyver…

    * Ehhez a bevásárláshoz is valahol érdekelt katonák kellettek bólogatni, akik persze maguk se olcsó-jánosok.

  • Orsós Elemér

    Gorgonzola
    2021 június 3
    4:25 de.

    „Utószó:
    Idézze már föl valaki kérem, minedenki Ursulája történetét, akit a hadügyéri bársonyszékéből mentett át barátnéja, mindenki Angelája a mai, Európai Unió-elnöki bársonyszékébe, mert t. személyét éppen valami katonai korrupcióval hozták összefüggésbe… Hogyvolt?”

    HAHAHA, én pár hónapja idéztem mindenki Ursulájának, sőt az EU összes Ursulájának(Jourova, Kohn-Bendit, Juncker, Mogerini… stb.) -számomra meghökkentő- felfelé bukási karrierjét, ezért had kérdezzem diszkréten meg: Kigyelmed is feketeseggűségre pályázik, mert figyelmetetőnek mondom, akkor nekem többen nagynyomású alvázmosást ajánlgattak! 😀 Igaz hogy én főleg avval húztam ki a legrövidebb gyufát, amikor naivan rákérdeztem hogy az EU vezérkarában tényleg alapkövetelmény-e a zsarolhatóság és ki tartja porázon az így begyűjtött, szelidített ebeket! 😀

  • Orsós Elemér

    Gorgonzola
    2021 június 3
    4:25 de.

    „Utószó:
    Idézze már föl valaki kérem, minedenki Ursulája történetét, akit a hadügyéri bársonyszékéből mentett át barátnéja, mindenki Angelája a mai, Európai Unió-elnöki bársonyszékébe, mert t. személyét éppen valami katonai korrupcióval hozták összefüggésbe… Hogyvolt?”

    HAHAHA, én pár hónapja idéztem mindenki Ursulájának, sőt az EU összes Ursulájának(Jourova, Kohn-Bendit, Juncker, Mogerini… stb.) -számomra meghökkentő- felfelé bukási karrierjét, ezért had kérdezzem diszkréten meg: Kigyelmed is feketeseggűségre pályázik, mert figyelmetetőnek mondom, akkor nekem többen nagynyomású alvázmosást ajánlgattak! 😀 Igaz hogy én főleg avval húztam ki a legrövidebb gyufát, amikor naivan rákérdeztem hogy az EU vezérkarában tényleg alapkövetelmény-e a zsarolhatóság és ki tartja porázon az így begyűjtött, szelidített ebeket! 😀

  • DON GOLO 6/2. 6;11 de

    Kijelentett verlemenye igen egyoldalu, s teves meglatasat mutatja.

    Sajnos, a feudalis tarsadalmi es gazdasagi rendszert nem reformalta a remelt szuksegeletek alappjan.

    Csupan egy elavult rendszert egy idegen hatalom katonai eroszakkal sikertelen ,mukodhetetlen rendszeret eroszakolta tobb kelet-europai nemmzetekre, nem csak Magyaroszagra.

    A „hatalom-mania” celjabol, mind a szuksegessegek es lehetosegeket teljesen figyelemenkivul hagyva.

    Egyszeruen mert az uralkodok bagot sem adtak a tarsadalmak, nemzetek es lakossaik szuksegleteire, korulmenyeire.

    Azert dult ossze a rendszer egy evszazados kegyetlen probalkozzsai ellenere is.

    Sot sehol a vilagon nem volt meg felig-meddig sem sikereskedni sem.

    De vajon miert oly lehetlen belatni a tenyeket????

  • Bendegúz79

    Baj van a tisztelt szövegértésével.

    Újra elmondom, hogy „az uradalmak és uradalmi kastélyok államosítása szükségszerű történelmi lépés volt, amennyiben az 1000 éves Magyarországot szabadította meg az addigi feudális hierarchia legfelső csúcsától.”

    Tudniillik az 1920-ban a monarchiából főnixként újra föltámadt arisztokrácia ugyanott folytatta, ahol a Habsburgok előtt, pontosabban alattuk az uralkodást – a nép fölött közvetlenül – keményen gyakorolta.

    Gyakorlatilag a földesúri elnyomás, ill. ennek szándéka Trianon után sem változott sőt, a dzsentri réteg polgárságba diffundálása – vállalkozási próbálkozásaik, befektetések, strómankodás stb. folytán – a városokra is kiterjedt. A nagybirtok védelme a „magántulajdon szentségére” hivatkozva, a Horthyrendszer legfőbb politikai irányzata volt.
    A földbirtokosi lét hatása tehát az ellenforradalmi[SIC] Horthymagyarország teljes politikai uralmi jellegét abszolúte áthatotta olyképp is, hogy a legfontosabb állami tisztségek és tisztviselői állásokat ők, a nemesek és az arisztokraták töltötték be. S akiknek közülük magas állás nem jutott, azok a hivatásos katonai és rendőri, v. csendőri tiszti állományt töltötték fel.

    A faluról szükségszerűen városba felszármazott munkás is megtapasztalhatta a késői főurak és arisztokraták még oda is elérő döntő hatását.

    A nagybirtokos arisztokrácia eképpen uralta nemcsak a parlamentet, de vele kifejezte sőt igazolta a fent állítottakat is,. Így parádézott a főnemesség díszmagyarban még 25 éven át a fővárosban is, míg bele nem bukott a . m a g a-á s t a . háborús csapdába minek által, mint osztállyal az önmaga ellen kihívott sorsa végzett…

    Ebből adódott aztán, hogy a felszabadulás utáni, illetve a nagybirtok fölosztása a szegényparasztság (béresek és cselédek) között már törvényszerűen hozta az uradalmak* és a kb 2000 kastély felszámoládsát is, mint az évezredes nagybirtokos, azaz uralkodóosztály legfőbb b á z i s a i t, [ld.még: Thu.06.02.5:34] mely évezredes uradalmi rendszer megérne még egy misét az ott kizsákmányoltak oltárán. 🙂
    ˙

    .

    *Uradalom= Az 1000 holdnál nagyobb földbirtok:
    Németo-ban: 24%
    Francio-ban: 20%
    Magyaroszágon 46% volt!!!