Szembesülnünk kell a bentlakásos iskolák fájdalmas örökségével

2021 május 30 3:40 du.23 hozzászólás

A Szeplőtlen Szűz Mária Missziós Oblátusai (OMI) nevű római katolikus rend kanadai rendtartománya adminisztrálta a szövetségi kormány részére azt az egykori indián bentlakásos iskolát a Brit Columbia-i Kamloops nevű városban, ahol a héten 215 gyermek földi maradványait fedezték fel. Országszerte félárbócon vannak a kanadai zászlók valamennyi szövetségi kormányzati épületen és intézményen. A kanadai oblátusok a következő nyilatkozatot osztották meg a sajtóval. Magyar fordítás: KMH. 

Rendünk nevében szeretném kifejezni szívből jövő szomorúságomat és őszinte sajnálatomat a mély fájdalom miatt, amelyet az eltemetett gyermekek maradványai felfedezése okozott, elsősorban a Tk’emlúps te Secwépemc nemzet és más érintett őslakos közösségek számára is, különösen az elhunytak családtagjainak. Nagyra értékelem az érzékeny és tiszteletteljes módot, ahogyan ezt a nehéz felfedező munkát végzik.

Ez a szívszorító felfedezés a bentlakásos iskolarendszer tragédiáját hangsúlyozza. A múlttal, örökségünkkel való szembenézést köveleti tőlünk.

A misszionárius oblátusok a Kamloops-i indián iskola igazgatói és tanárai voltak. Saját folyamatos reflexiónkon keresztül, valamint az Igazság és Megbékélési Bizottság munkája nyomán egyre mélyebb tudatosságra ébredünk a súlyos károkat illetően, amelyet ez a rendszer az őslakos népeknek okozott. A gyarmatosítás által okozott maradandó károkra gondolunk és elismerjük azt a szerepet, amelyet vallási rendünk játszott ebben az iskolarendszerben.

Ez a növekvő tudatosság arra késztet bennünket, hogy meghallgassuk és tanuljunk az őslakos közösségektől, különösen ott ahol az oblátusok továbbra is élnek és szolgálnak. Az oblátusok elkötelezettek, hogy alázatosan részt vegyenek a megbékélésre és nemzeti gyógyulásra irányuló folyamatos erőfeszítésekben. Felelősséget vállalunk történelmünk e fájdalmas fejezetében játszott szerepünkért.

Ken Thorson
A Szeplőtlen Szűz Mária Missziós Oblátusai kanadai provinciálisa

Ken Thorson. Fotó: Grandin Media

23 hozzászólás

  • A tomeg halalozas okat maig nem tudvan, de a kivizsgalas megallasnelkul halad.

    Persze minden eggyes gyermek halala, barmi is okozta, erossen sulyto es megdobbento.

    Ma, a CBC a feleloseget erossen a Romai Canadai Egyhazra veti.

    Persze az allami es tartomanyi hatosagok is feleloseg lehetnek mivel az ellenorzes a felelosseguk volt.

    De ma nagyban a Papara haritva a vad, mert a Papa eddig nema maradt az ugyon.
    Sot a karterites felelosegert vadolva, amig a Canadai Puspok serkenti Romat a jovatatelfizetesenek felelosegeert.

  • mindjárt elzokogom magam! ha nem fedezik fel akkor ez az ájtatos fajankó egy árva buznyák betűvel sem szólal meg, thanks but NO THANKS

  • rohadeo,
    az emberi nem szégyene vagy.

  • Nagyon gyanitom, hogy a Szeplotlen Szuz-Maria mission tagja talan nem tomegmeszarlast kovetett volna el. A „tomeg-sir” csupan a jarvany letere mutat. De mivel, hogy teljes egyhazi vezetes alatt volt az intezet, az ellenorzo burokratak csak kezsegesen bolintottak a problemakra. Hiszen nem sokat lettek volna kepesek tenni a jarvanyok ellen ugy sem 100-150 evvel ezelott.

  • gyuri10
    2021 május 31
    7:14 de.

    „…és nem vagy ember…” mondá Sarastro, nekem már nem kell semmit sem mondanom

  • Gyuri10

    Vedd már észre, hogy Rodeo a hamis – vagy hamisítatlan ? – egyház ájtatos, a gyarmatosítókkal [lásd a „provinciális” rang] együttműködő, jótékonyságnak álcázott missziós tevékenységét karikírozza ki.

    Sokat írtunk már itt is a középkori egyház és a világi uraság elvi és gyakorlati, fals egymásrautaltságáról, amely jelenségben a résztvevők rendületlen érdekközössége nyert mindig gyakorlatot. Először a feudális, földesúri, majd fokozatosan a „polgári” osztályhoz alkalmazkodva voltak rendíthetetlen támaszai a mindenkori elnyomó hatalomnak, amiben odáig eljutottak, hogy úgymond missziót teljesítve csatlakoztak a „felfedezőkhöz”, ahol partot érve mindjárt erőszakkal lőfegyverekkel és hazugság cselvetésekkel terjesztették az Újszövetség csínját és bínját, amiből azok egykummányi szót nem értettek. Lévén ők az őslakosság kultúrája kiirtásának az élharcosai, többek közt így, misszionáriusok és felfedezők semmisítették meg a . m a j a . kultúrát is… Egyetlen kivétel igazolja utóbbi kultúra és a maják kimagasló, kiterjedt tudását az a véletlen megmaradt 75 oldalas, ún.Drezdai Kódex (ld.ott).

    Tehát így fosztották meg őket nemcsak vagyonuktól, földrajzi területeiktől, de még a hitüktől is, csináltak belőlük hibrid hívőket, akik ma is mosolyra késztető tudatlanságban vszik magukhoz az úgynevezett szentséget…

    Tudjuk,hogy az ember megváltása nem a j ó t é k o n y s á g, hanem csak az . ő s z i n t e . j ó s á g . útján valósulhat meg – a többi smafu, amely előbb-utóbb ilyen és hasonló hipokrita missziós zsákutcákba torkollik, mint ami ebben az intézetben is történt. Szomorú.

    A missziós tevékenység minden felekezet maga hitének a terjesztését szolgálja s nem elsősorban a jó-cselekedetet. az csak a látszat, de sokszor már az se. Tény azonban, hogy azoknak akik ilyen estben a válságos életből veszélyeitől szabadulnak meg, azok pillanatnyilag ezt megváltásként élik meg, mégha az hamis és őszintétlen is… Ezért tud még mindig hatni.

  • Voronyezs
    2021 június 1
    1:00 du.

    ÜDVÖZLEGY!

    annyit teszek hozzá (már máshol leírtam lehet elkerülte figyelmedet) együtt éltem hosszú évekig különféle latino és afrikai törzsekkel!!! afrikában bocs a szóért, de leszarjék az újszövetséget is és ott csakis a saját isteneiket tisztelik hatalmas reverenciával, a latinok meg összeházasították a katlik „szenteket” a saját afro latino isteneikkel (így mutatta meg (nem egyedüli) Santa Barbaráját a barátném amely életnagyságú szobor volt az összes áldozatokkal egy megfelelő oltáron és egy sekrestyében a ház legbiztonságosabb sarkában mint XANGO a győzhetetlen harcos aki az Ördögöt is átvágta mert firnyák is a srác!)

    ez idekívánkozott a mexikói csodás kultúra megsemmisítése nincs egyedül azoknak a bűnöknek a sorozatában amit az inkvizíció és mai demokrácia csinál az elfoglalt és demokráciával beoltott szerencsétlenekkel

  • Voronyezs:

    „az ember megváltása nem a j ó t é k o n y s á g,”

    https://mek.oszk.hu/05500/05551/html/adypr0156.html

    Mi is változott – a technológián kívül – majd százhúsz esztendő múltán Hunnia úri trágyadombján? Semmi.

    Voronyezs:
    „hanem csak az . ő s z i n t e . j ó s á g . útján valósulhat meg”

    […]
    Huncut a jóság, ha szégyent hoz a jóra –
    Minek jóság-festék a jót-akaróra?

    Van hű komondora, van bő karikása –
    Melyik juhász bőg, ha megszalad a nyája?

    A vasnál több az olvasztó kohó,
    Jónál több, jobb a jót-akaró.
    […]

    (József Attila: Jónál jobb)

  • rodeio

    Gondolhattam volna – mi fogta meg „értelmedet”(sicc!) – a MACUMBA
    Na jól van, macumbázgass csak távol tőlünk –

    Csak aki nem tudja, ahhoz drogból főzött teát iszogatnak
    (még-hogy nem drogos…. hmmmm)
    latino-törzsek alatt mit értesz?
    Szóval azok favella-beli csórók, mi?

    És még te mersz hadoválni egyenlő emberi jogokról??
    Nem sül ki szemed, egy részeges rasszista macumbéiro vagy – a stílus ahogy az afrikaiakról, ahogy a latin-amerikaikról (spanyolok-portugálok-olaszok) beszélsz, az maga a legmélyebb soviniszta duma.
    Wagner-operák – személyed az élő példa, hogy a marxista tanok és a hitleri mutációja mennyire eggyek.

  • Gabriel
    2021 június 1
    9:20 du.

    olvasni talán, de értelmezni nem az bizonyos! nem tagadok semmit … írj amit a Cenz Ura beenged, legfeljebb jókat röhögök rajtad…hejretyutyutyú

  • Kővendég
    8:40 🙂

    Meg kell mondjam, kommenteden őszintén meghatódtam. Köszönöm.

  • T. Rodeo!
    6.01.4:22

    Mondjon bárki bármit is, latin-Amerika lakosai kis kivétellel latinó-k.
    A földrész azon országai tartoznak ide, USA-tól délre, ahol az egész lakosság rájuk oktrojált latin [eredetű] nyelveket beszél.

    Ténykérdés azonban, hogy mindez az állapot az erőszakos kolonizáció és ugyancsak az őslakosságra mért féktelen missziós nyomás következménye, amely nem elvi, hanem történelmi ténykérdés azt bizonyítva, hogy ebben az erőszaktevésben a spanyolok és a portugálok jártak az élen …

    Tehát ez nem elvi kérdés. De az egyes szavak értelmén csak azok nyekeregnek, akik legszívesebben zsákutcába terelnék még a békés >beszélgetést< is…

    Pedig amit írsz, abban igenis tényszerű valóság az, hogy a katolikus egyház ősrégi "rugalmas" hittérítési módszere ma is, hogy az úgymond' megtérítettek korábbi hitvilágát, népszokásait, tabuit, sőt babonáit, avagy ezek egyes elemeit is beépíti a római katolikus vallás helyi rítusaiba, ami megkönnyíti a más vallásúak átszokását az új uralkodó hitre. Vagyis a misszió egyrészt tűz és vas, másfelől a meglazított póráz jótékony, a cél szentesíti az eszköz pragmatikus megválasztásával honosítja meg a szent tant, adott esetben lesajnált, úgymond primitív "indiánok" között…

    Ezért látni ma is latin-amerikai templomokban falra erősített engesztelő táblácskák mellett ma már műanyagból préselt hálaadó ajándékokat, mint meggyógyított emberi lábakat, kezeket, hasakat , füleket, de egész kaucsukbabákat is, mely jelenség a kereszténység kezdetén még jószerivel is a bálványimádás bűnös szokását bizonyította volna. Na, dehát "a cél szentesíti az eszközt". A cél pedig a hatalom és az egyház… Semmi más.
    A 2000 éves egyházi hivatkozási alap pedig az:
    Jézus is azt mondta hogy, az vesse rá – ti. a bűnösre – az első követ… – Meccsoda cinizmus !

  • VORONYEZS, 6/3, 8;30 de

    Ha hajlnado lenne emlekezni tortenelmi leckejere, az egesz amerikai foldresz a Spanyol korona felfedezese es tulajdona volt eredetileg!

    A Spanyol korona fedezte es hatalmazta Colombust a felfedezo utazsara.

    S Admiral Menendez, a korona utasitasara alapitotta az elso eszak-amerikai gyarmatat es varosat, Szent Augustin-varossat es tengeri var-erodet 1566-ban.

    Sot, Menendez egy kis Francia telepules 100%-t meggyilkoktatta (Floridaban) a Franciak gyarmati lehetoseget megsemmisiteni.

    Az Angol Mayflower csak 1619-ban erkezett eszakon.

    De az Angol telepulesek sikereskedtek, terjedtek, mert a teljes lehetosget biztositott az europabol erkezo fold-tulajdont es egyeni-szabadsagot remelo tomegeknek.

    Amikorra mar del-amerikai benszulottek ,Maya, Aztek, Inka birodalmak aranyai elrabolva, lakosaik fele elhalt europai jarvanyok altal.

    De lassak-be kerem, maskulomben az emberiseg maig is csak az Oldowai-kornyeken szaladgalna vadaszva ma is.

    Azert a technicai lehetosegek alapjan ma a Hold, a Mars, s ki tudna mi lessz a jovo celjaban?!

    Az elohaladas nem all-meg soha, meg ha Fold-i onpusztitast is biztositnana!!!

    Az a termeszet torvenye !!!!!!!!

  • Voronyezs
    2021 június 3
    8:30 de.

    hogy ketten együtt (ismeretterjesztés címén) bemutassuk, az általam említett egyedek egyike sem (és ők számtalanok) látogat semmijen katolikus műintézetet, viszont a lakóhejének megfelelő részén van egy kis zug ahol viszont Cochabamba, Yemayá, Ochún, Xango +++ Orúnmila, Obbatalá megkapják a megfelelő áldozatokat és rendszeres „konzultáció” révén döntik el ki kicsoda és mi micsoda és hogyan tovább (majd gábriel mond bármit) én „egészen belülről” ismerem mindezen napi életviteli tartozékokat, hogy ne mondjak többet (és eddig sohasem hazudott!!! Valaki jelenlétében csináltam és az halálsápadtan mondta végén, hogy ez hatalmas dolog lehet…sima kanadai valaki… volt)

  • Bendeguz79
    2021 június 3
    1:05 du.

    grizi!!! hatalmas vagy! ki tud ma többet gyilkolni és rabolni mint tegnap, hogy azért holnapra is maraggyon

    grizi történelem leckéje az egységsugarú olvasónak kóser uborkalében…

    tudod a Mayflower is mint a magyar viccben szereplő kanos kiskakas… minden arrajáró madarat meghágott majd az egyik tyúk réműlten odaszól neki: Kiskakas vigyázz jönnek a héják…

    és a kiskakas (mint Csőrcsill) aszongya: pszttt, most jönnek a héják

    egészen meglódúlt az agyam olvasatodtól

  • Bendegúz79
    1:05

    Nálam ez nem hajlandóság kérdése, hanem tudom és kész…

    Ámde mindaz nem változtat a módszerek górcső alá vételének és kritikájának kötelességszerű, sőt szükségszerű folytonos feldolgozásán és a tanulságok leszűrésén…

    Az ugyanis, hogy hát’stenem, ez a fejlődés, mit mondjak, útja és velejárója(SIC) és, hogy nem is lett volna más megoldás, még mindig lándzsával üldöznék „a felsőbbrendű fehéreket”, ami persze csak a hódítók és más térítésre kész, ill. hajlamos bűnös lelkek önigazoló mellébeszélése.

    Ti. az nem hihető el, hogy a „korszerű” acélfegyverek előtt életükért esdeklő, addig nyilakkal és kőszakócákkal felszerelt maják, aztékok és inkák Jézusban, vagy a szüzanyában keresték volna a megváltás lehetőségét, mert ők inkább az esőistenben, vagy Con Ticsi v. Viracocha-ban szerettek volna megboldogulni, és nem egy kereszt alakú acélkardban, vagy intarziás nyelű lőfegyver jószándékú és perspektívát kínáló, úgymond keresztény-missziós muskétasorozatban húscafatokká szétfröccsenni…

    Ergo, akár őskeresztény, akár mai, emberjogi etika szerint vizsgáljuk is a spanyol vagy portugál, „latin” hódítást (de a hollandot is), azok a bilincsben megváltott, ún. bennszülötteik . n e m . k é r t é k . ezt a fajta, „egyszer majd a Holdra, v.a Marsra vezető” modernizációs megváltást..

    Az őslakosok a maguk világnézete szerint évezredeken át igen jól érezték magukat és fejlődtek a mai fogalmaink szerint is fejlett birodalmaik metropoliszaiban már az európaiak odaérkezte – Columbus, de különösen az istenre,v. Jézusra hivatkozó Cortes, v. Amerigo Vespucci előtt is, kiknek szent nevében ősi, a keresztény kultúrával legalább egyidős, amerikai kultúrájukat tették a földdel egyenlővé. Nem is tudni, a felebaráti, avagy az arany szeretete hajtotta e felsőbbrendű kultúra állig fölfegyverzett keresztes misszionárius képviselőit. 😀

    Gyakorlatilag küldetéstudattal tették ugyanazt a vandál pusztítást amit idehaza Európában az Anyaszntegyház Szent Inkvizíciója akkorra már végre is hajtott… Következett hát az új világ: El Dorado.

  • Rodeo 3:32

    Érdekes világ az úgymond modern államban.

    Ha jól értem ezek az „i z é k” helyfüggő
    beépülések valamely „hivatalos” (bevett)
    keresztény vallás napi ceremóniái közé??
    – Avagy azokra csak hivatkozó svindlerek
    „ügyes” próbálkozásai begyöpösödött agyú,
    babonás hívek újra megnyerésére, avagy a
    benntartása érdekében a csuha uszályában?

    Szerintem a lakosság erősen polarizálódik:
    1. A modern technológiát kiszolgáló sarok;
    2. A lakásába szorult középszer, a saját
    .. műveletlen hitvilága és babonái között.

    Klek,tájékoztass kissé bővebben. Köszönöm:
    Voronyezs

  • Voronyezs
    2021 június 4
    7:10 de.

    tengerbe vizet hordani? grizinek tudományt?

    neki van app – tya és anny – a és azok által, mint az usa – ban az manapság dívik már lehet rendelni McDonalds – ot ami közvetlenül a telefonybú kiugrik és azonnal bezsírozza még az ölebet is amejik meg friss kaját kap amit friss marhából csináltak mert annyi a marha hogy jut belőlük kutyaeledelbe is… két szankciódzás közepette mert szankció nélkül nincs élet és infláció sem az utóbbi 2 évszázad legmagasabb (ebben is világelsők) ja!
    És akkó’ AOC aki most forradalmasíttya… az akármit de nagyon

    most meg van nekik LGBTQ+++ amiből engem a +++ érdekelne; ha tudnál erről valami méjenszántót (bár ötleteim vannak)?

    és meg fogja magyarázni…

  • VORONYEZS;

    Remelem nem fulna-bele a szo-fosos vallasuldozesebe!
    Nem szukseges magaeva-tenni egyet sem, csak ismerje-el, hogy az minden emberileny alpvato joga!

    Az emberileny celzatosan koveti osztonet, mint a magyarok is valami okbol, vagy celbol hoditottak meg Pannonia es Dacia romai tartomanyokat es mind a szomszedos nepeket.

    A Spanyol udvar is kereskedelmi celokbol kuldte Colombus-t rovidebb hajo-utat felfedezni. S annak remenye az egesz tarsdalom erdekeit es elolenditeset szolgalni.

    De mi tarsadalmai elolendites celt kovettek a Moszkovita baratai a hoditas, rablas es onzo-diktaturajuk
    terjesztesen kivul ?????

    Nem unna meg hypocratanak lenni ??????

  • Bendegúz
    6.4/9:38

    Tudtommal jelenleg nem a maga szájmenése(SIC) a napirend.

    Azt írja, hogy Columbust felfedezni a spanyol udvar is tiszta jó szándékkal 😀 , a >társadalom érdekeit jobbítani< 😀 küldte ismeretlen tájakra. Hozzáteszi még, és hangsúlyozza, "a moszkoviták" mindenre kiterjedő önző és rabló szándékát… – mi összefüggés lehet a spanyol Isabella önzetlen aranyimádatát összehasonlítva egy elbaltázott társadalmi forradalommal..?
    Érthetetlen és buta logika, na de mindegy, hisz bendegúzi…

    Szóval I.Izabella – az inkvizíció feltalálója(!!!) – számára miután kincstára több évtizedes háborúskodások és csaták után kiüresedett, annak arannyal, ezüsttel feltöltése érdekében számára nem maradt más megoldás, mint hogy újabb távoli hódításokban gondolkodjon.

    De n e m "az egész társadalom érdekei és megjobbítása" – mint ahogy azt Bendegúz állítja – hanem éppenséggel ellenkezőleg; a tény az, hogy az . a r a n y . t o n n á i n a k . a sürgős, a gyarmatosítás eszközeivel való "megszerzése", a királyi trezor feltöltése érdekében történt.

    Isabella többször is fogadta a genovai születésű Columbus Kristófot azért, mert az kész meggyőződéssel állította, hogy az erre kiszemelt és alakalmas Kína, Japán és India legrövidebb megközelíthetősége, szerinte az Atlanti-óceánon keresztül valósítható meg.

    Az expedíciót 1492-re sikerült nyélbe-ütniük. A téves, mégis történelmi felfedezést követően, Columbus a r a n n y a l . m e g r a k o t t . h a j ó k k a l, összesen még háromszor fordult. Ezzel megkezdődött a spanyol gyarmatbirodalom kiépítése, de miből is ?

    Azt persze csak a királynő és Bendegúz állíthatja, hogy mindez a társadalom megjobbítását szolgálta-volt sőt, a fenti eszmecsere tanulságaként is láthatjuk azt, hogy a meghódított amerikai népek, az őslakosság sorsa a világ sok más leigázott népénél is még sanyarúbbá vált…

    Ami a fentiekkel összefüggésben a királynő, illetve a spanyol udvar (a pápától kapott "katolikus királyság" címen) "társadalomjobbító" törekvéseit illeti, Isabella az expedíciót hónapokkal megelőzve űzött ki több-százezer zsidót az ibériai félszigetről, amit alighanem a kincstár kipótlása követett, és tett számára szükségessé az elűzöttek vagyonából, ezzel lehetővé téve a világrengető Columbus-expeició megvalósulását.

  • Voronyezs Bendegúznak
    05. 09:00 írja, hogy
    „Colombus arannyal megrakott hajókkal összesen még háromszor fordult”, ami tényleg nem tükrözhette „a spanyol udvar jószándékát és társadalomjobbító szándékát” sem. Ám Voronyezs ehhez már nem írta le, hogy a fordulók során mivel, vagyis milyen rakománnyal tért oda vissza, tekintve, hogy mindig több és-több hajó képezte a flottája sorát. Azokat márpedig üresen, csak úgy cél nélkül nem szokták úsztatgatni, tehát valamit odafelé – ti.az újvilágba – is kellett hogy szállítsanak. Tehát hoztak, ámde vittek is valamit 🙂 .

    Egy biztos, hogy a matrózokon kívül nagy létszámú katonaságot fegyverekkel, méghozzá lő’ fegyverekkel, ezen kívül papokat és szerzeteseket, akik a „vadakat” majd megzabolázzák, ill. a korona irányába, annak javára fordítják. – Hogy ennek az aranykalandnak akkor hány vadember esett áldozatul arról nem szól a fáma, viszont a későbbi folyamat a történelemkönyvekből már jól ismert; az milliók életébe került.

    Arra viszont Voronyezs sem ad választ Bendegúz kollégánknak, amikor „79” azzal jön /júni.3.1:05 utsó.bek./ végkövetkeztetés gyanánt állíván, hogyaszongya:
    „hiába, ez a természet törvénye!!!!!”
    vagyis, szerinte az erősebb joga a gyengébbtől megszerezni, amije csak van nekije, akár minden jövedelmét, vagyonát, életét, de még munkaerejét is… Ez hazugság!!!!

    Eközben persze meglepő amnéziás tünetet mutat az őmaga, ugyane’páston vívott igazságharcát illetően, ahol viszont fölöttébb való igazságtalanságként tálalja azt, amikor fordul a kocka és a „gyengébb” veszi vissza a tőle csellel és erővel elcsaklizott javakat. Például egy forradalom során. Tudniillik Bende’ Úr meglátása szerint az ilyen történelmi igazságtétel maga jogtalan lenne, sőt a régiek is méltánytalanok, mi több tisztességtelenek voltak. – De Izabella őfelsége, az tisztességes volt. – A forradalmi történelmi gyakorlat szerinte, mindig önző és érdemtelen, sőt mi több, gonosz is. – Nemúgy, mint „a felfedezők” aranyvágyból levezetett egész kultúrákat kiirtó amerikai forradalma… 🙁

    Már pedig az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nemcsak, hogy kifejezi, de le is vezeti azt, hogy az /pl.a spanyol udvar, Izabella akkori, XV.századi eljárása a korona – vagyis sajátmaga – nevében/ tényleg a természet, értsd a dzsungel törvényének felelt meg. Semmiképp sem az emberiességnek, vagyis az azóta is csak ájtatos hangon deklarált krisztusi irgalomnak és a szeretetnek. Amit ugyanis a királynő küldöncei – columbusok, cortesek, vespuccik és a többiek – misszionáriusai kereszttel a nyakukban és a kezükben, a hátterükben puskákkal és vértes gyalogsággal az őslakosoknak oly fennen hirdettek. Akik pedig azok közül ezt nem értették, azoknak úgy igaz, a természet ragadozó-törvénye szerint pusztulniuk kellett. A többiek viszont azóta is szolgálhatnak akár a mai napig. Engesztelésül vasárnaponként a hódítók katholikus templomaiban hallgathatják az őket leigázók szentbeszédét,szintén a hódítók nyelvén–>Latin+Amerika. Pacsakuti fiai tehát a saját hazájukban irgalomért is csak Jézushoz könyöröghetnek. Csak így és ebben van igaza Bende’ kollégának…

    Pedig ma az emberi jogok alapelve összefoglalva a következő:

    – Jog az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz;
    – Jog a művelődéshez;
    – Jog a kultúrális életben való részvételhez;
    – Jog a magántulajdonhoz;
    – Védelem a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód és ..büntetés ellen;
    – A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága;
    – A vélemény és kifejezésének szabadsága.

    Ergo azt állítani, hogy sajna’de a természet törvénye márcsak ilyen, tehát ütközik nem csak a krisztusi irgalom és szeretet, de méginkább beleütközik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába, mely egymásból is következve hálót képez, egy egészen más védőernyőt az Ember és Emberi Méltóság fölé.

    Sajonara:
    Cukihara Jakumó

  • Voronyezs 6/5, 9;00 de es Jukomo 6/6, 3;37 de.

    Voronyezs soraira reagaltam de cenzor megsemmisitette.

    Uram Isten, de sok remes valotlan ostobasagokat osszefecsegetnek!

    Ha valoban elhinnek ,hogy az emberiseg szaporodasa es technikai elohaladasat a kereskedelem nem az emberiseg jobb let-lehetosegenek elolenditese lett volna, kerem bizonyitsak, s NE alkalmazzak azt soha semmi modon eletukben.
    Maszoval eljek amit hisznek, s ne eljenek hazugsagaikban!!!

    A kozolt „emberi jogok alapelvei” szephangzasu, amig azt meg-nem erti!
    Mert csupan csak ures es jelentektelen elv!
    Bagot sem er amig a magukm szeretett allamhatalmuk minden tetteivel az ellenkezot koveti el!!!!
    Szeretett szocialista allmhatalmaik (Hitler,Stalin, Mao, Po, Pot, Kim,Castro, stbk.stbk.a vilag LEG-kegyetlenebb zsarnokai, fiktatorai es hoherjai volta.
    Meg Gin-gis-khant, Sulejmant, mind az inqizitorokat is szegyenre tettek!!!!!

    De hogyan lehetne barki joga biztosithato es ki alatal, kinek a kotelessege azt biztositani, s hogyan? Hm????

    Javaslom legalabb olvassak a US „Bill of Right”-ot.

    S persze annak a csiraja meg az 1620-as „Mayflower Comapct” volt.
    1620 November 11 -en a Matflower-on erkezo elso eszak-amerikaban hont-alapitok minden (41) ferfi taggjai az elso tarsdalami szerzodest alkottak, hogy letuk minden hatarozatait onmaguk egyuttesen hatarozva, s amit fogadtak egyuttesen kovetni, s hatrozataikat betartani.

    De miert SOHA nem reagalnak, hogy miert nem hajlandok elni eletuket hiteik alapjan??????

    Nem latnak-be ,hogy maskulomben egesz eletuket hazugsagaikban elik???????????????????????????????????

  • Bendeguz79
    2021 június 6
    9:32 de.

    grizi, remélvén, hogy mindkét címzetted majd szépen eligazít, azért addig is ismertetnéd az utóbbi 75 + évben a Mayflower gyilkos utasai által sajtcetlikre körmicélt tanmeseként aposztrofált csasztuskák hogyan is valósulnak meg kies fogadott hazádban?

    néhány eklatáns példa AOC DNC és a GOP Rand Paul Ted Cruz szavai alapján nagyon előnyös lehetne eme förmedvényed igazolására? nemdebár?

    remélvén a Cenz Ura megengedi neked hogy ezt elolvasd?