Megvalósul a Főváros legnagyobb, zöld-fejlesztési terve

2021 június 30 5:47 de.69 hozzászólás

Új parkot kap a budapesti XIII. kerület. A jelenleg még meglehetősen elhanyagoltnak látszó, összesen 9300 négyzetméternyi terület hasznosításáról tavaly döntött az Önkormányzat, de előbb kikérték a környéken élők véleményét is. Az Árpád-híd közvetlen közelében várhatóan már ez év végére elkészül a sokféle igényt kielégíteni képes Vizafogó park.

Budapest XIII. kerületén belül több résznek is saját, önálló neve van. Az egyik ilyen, a Vizafogó. A név még azt a rég letűnt kort idézi, amikor erre a Duna felé zsombékos területre, idáig úszott fel a Fekete-tengertől az értékes hal, a viza. Ikrázás idején a halászok itt nagy számban foghatták. Az ikrája a híres kaviár. Ahogy a város nőtt, a vidék a XIX. század végére már jelentős ipari helyszínné változott, számos gyár, gőzmalom épült errefelé. A Duna tőlünk délre eső szakaszának szabályozása végül lehetetlenné tette, hogy a halak idáig felússzanak. de a hangulatos név napjainkig megmaradt, hivatalossá vált. A terület rendezésére még a Fővárosi Közmunkák Tanácsa dolgozta ki az első javaslatot 1938-ban, azóta lassan, fokozatosan lakottá vált. Itt nyílt meg a népszerű Dagály-fürdő 1948-ban, körülötte lakótelepek épültek.  Hogy az átgondolt tervezés után eljött a kivitelezés időszaka, azt mi sem jelzi jobban, minthogy, a leendő park helyén megtörtént az alapkő, az időkapszula ünnepélyes letétele. Először Baranyi Ferenc Kossuth– és József Attila-díjas költő mondta el saját versét, mely azért is különleges, mert szerzője már negyvenkét éve, pont ezen a környéken él. Hosszú sétákat tesz a Vizafogó-parton, számára ez szinte szabadtéri alkotóház. A verse harminc évvel ezelőtt született, akkor még kavicsbányák sorakoztak a parton, de úgy látja, hogy a Duna széle itt még ma is családias. Száz gyerek rohangál és a kutyák sem bántanak senkit, a gazdik őrködnek felettük. Máskor pedig a vízillatú csöndet csak a hajókürtök rekedt üzenete töri meg. A hallgatag pecás csapat türelme végtelen, béke van körülöttük.

Ennek a területnek a története 130 évre nyúlik vissza – emlékeztette az ünnepség résztvevőit dr. Tóth József, a kerület polgármestere. Kezdetben több sínpárral, vontatóvágányok húzódtak erre, saját pályaudvara volt. A jelentős fejlődés a II. Világháború után kezdődött, az Árpád-híd építésével. A hatvanas években a lakótelep építése jelentette a következő nagy lépcsőfokot, a hetvenes években pedig sorra szűntek meg errefelé a gyárak: a Parkettagyár, a Gyapjúmosó, a Magyar Acéláru Gyár, Bútorgyár, Csavargyár. A vágányok szerepüket vesztették, gőzmozdony-tárolónak használták, szinte egy vasúttörténeti parknak is megfelelt volna. Újabb nagy lendületet adott a fejlődésnek a Vizafogó-lakótelep második ütemének felépítése 1987-89 között.  Az egykori állomásépületet viszont megtartották, fel is újították, erre rövideden ismét sor kerül. A nagyjából kéthektáros területhez akkor jutott a Fővárosi, valamint a XIII. Kerületi Önkormányzat, amikor a gyárak alatti földterületet átvehették az államtól. Építési területként tartották akkor nyilván és valójában ettől kezdődően beszélhetünk a jövőjéről. A XIII. Kerületi Önkormányzat a hosszú távú fejlesztési terv és az „Angyalzöld” program alapján dönti el a fejlődési, fejlesztési lépéseket. Egy nagy elhatározással ezt az építési területet 2020-ban, átminősítettük zöld területté – emelte ki a polgármester. Szervesen illeszkedik a város szövetébe, elmondhatjuk, hogy a főváros legnagyobb zöld-fejlesztési terve valósul itt meg.

 Persze egy sereg feltételt kell majd figyelembe venni, a „Klímabarát település” rangjához illően a környezeti viszonyokat, a környezet-tudatosság elveit szem előtt kell tartani. Az integrált fejlesztés szempontjainak megfelelően a zöldfelület és az „okos eszközök” kihasználása, a lakosság kényelmének fokozása, mind szerepel a célok között. Fontos eleme lesz az ökopark, figyelembe véve a természet-közeliséget és a fenntarthatóságot. Központja a dísztó lesz, Múltidéző gyanánt a „vizafogóra” utalva kap majd helyet egy szobor. Várhatóan közel 10 ezer darab évelő növényt és 55 előnevelt, nagy lobkiterjedésű fát telepítenek, öntözésről, locsolásról több fúrt, talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer fog gondoskodni. Vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak az esővíz hasznosítása érdekében, a világítást pedig alacsony energiafogyasztású LED-es világítással valósítják meg. A padokat UVS csatlakozással látják el.  Lesz egy épület is, szolgáltató jelleggel, a tóhoz kapcsolódóan. Könnyű, fából készült szerkezete illeszkedik a park jellegéhez és természetesen WC is lesz benne. A tervezés során vita volt róla, de sajnos a jelenlegi viszonyok azt indokolják, hogy a parkot – a rongálások megakadályozása érdekében – be kell keríteni. A beruházás 682 millió forintba kerül, a munkálatok napokon belül elkezdődnek és remélhetően ez év végéig be is fejeződnek. Tartani kívánjuk ezt annak ellenére, hogy a járványidőszakban meghozott központi rendelkezések a kerületi Önkormányzatnak 12 milliárd forintos veszteséget okoztak! A lakosság életminőségét előnyösen befolyásoló intézkedések mégis elsőbbséget élveznek, fejezte be tájékoztatást a polgármester, majd sor került az alapkő elhelyezésére.

69 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Nem helyeslem, sokkal praktikusabb, olcsóbb és természetesebb lenne „Mézlegelő, nem gaz/dudva!” feliratú táblával természtvédelmi területté nyílvánítani!!! 😀 😀 😀
    Egyébbként örvendetesnek tartom ezt a -mint az ábra is mutatja, belvárosiaknak szokatlan- parkosítási törekvést!
    Csak zárójelben had tegyem fel nyílvánvalóan költői és provokáló kérdésem:
    kedves fővárosi sötétzöldek, tudjátok mit kapnék a rezedaillatú kisvárosom jegyzőjétől, ha fenti táblával próbálnám 13×2,5 méteres előkertem gondozatlanságát, elhanyagoltságát kimagyarázni?

  • dr. Tóth József által irányitott Angyalföld valóban egy kiemelkedő pozitív szinfolt Budapest kerületei között. Igazából nem is értem, hogy a szerencsétlenkedő Karácsony Gergely Szilveszter helyett miért nem őt futtatja a Baloldal ?! A kormány-oldal annyira lefuttatta a (méhlegelős, rovarklinikás, Budapestet közlekedési káoszba döntő) Karácsonyt, hogy az Index felmérése szerint is a rátermettség Orbánnal szemben 12:51 arányra süllyedt. Bullshit? -g-

  • Sajnos ebben egyet kell értsek:
    Amit Karácsony G csinált Budapest közlekedésével az tragédia…
    Most pedig, hogy irdatlan dugók alakultak ki, a félhülye Levegő Munkacsoport nevű, idiótákból álló gittegylet „Budapesti Útadó” bevezetését szorgalmazza.

  • „Park” a XIII .keruletben?

    Az tul-messze van a varostol, s 9,300 meter, az alig 17 hold.

    S keritessel beketirve? Hat az inkabb egy 12 milliardos tiltott terultnek lehetne mevezheto.

    A 9 millios lakosu Manhattan New York varos kellos kozepen a Central Park 35 holdas park, eredeti termeszeti allapotaban mint amikor meg Mr. Manhattan pokrocokert vasarolta az egeszet. Magaban a varosban lenne am szulseg a termeszetes parkok letesitesere. Persze az az ingatlan arak miatt koltsgesebgb lehetne, de mivel sok ingatlan a kormanyszervek tulajdona, hat amodon nem lerzne az ingatlan felvasarlasra szukseg.

    De a kezdet a ZONA-k alapitasaval lehetseges am. Na azert maj jol lehulyeznek a mindent-tudok.Hm???

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 június 30
    11:47 de.

    Szegény motorizált budapestiek isszák meg a levét annak hogy, Karácsony Gergely nem volt képes letenni a jogsit, ezért most kisstílű bosszúból rajtuk veri el a port, mint anno a kiskirályfi csínyeiért direkt nevelési céllal tartott jobbágy játszópajtásán! 😀 Valamelyik nap csak kíváncsiságból munkaidőben bekukkantottam 10 év után gépkocsival a Belvárosba, bár ne tettem volna! 😀

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 június 30
    1:49 du.

    „Az tul-messze van a varostol, s 9,300 meter, az alig 17 hold.”

    Tévedés, 9300 négyzetméter az 1.61 katasztrális hold vagy 2.15 magyar hold és a távolság sem igazán sok! Viszont tényleg bakfitty!

  • Orsós Elemér

    Még utoljára elnézést kérek az általam nagyrabecsült Szerzőtől és az itt előforduló türelmes szakértőktől, de az alanti magas labdát muszáj volt feldobnom válaszul a mindenhez értő és ezért mindenkit feljelentő Szabó Tímeának, akinek a túlbuzgó és megfelelési kényszerben szenvedő Fidelitas helyett inkább a másik, még nála is elismertebb polihisztort, Karácsony Gergelyt kellett volna feljelentenie:
    https://metropol.hu/aktualis/mehlegelo-gyomnovenyek-karacsony-gergely-345720/

  • D.Bernstein
    2021 június 30
    10:48 de.

    Az Index nem készít felméréseket, sem ilyet sem olyat, max. lehozza – mint rendes kormányközeli hírportál – a Fidesz házi közvélemény kutatójának a Nézőpont intézetnek az „eredményét” mely szerint 18 : 50 a júniusi állás Orbán javára. Mráz Ágoston Sámuel, vagy ahogy pestiesen hívják Nézőpont Samu, még a választások előtt is fényes győzelmet mért Tarlós Istvánnak, aztán valahogy az eredmény nem igazolta azt. (Karácsony 50.89%, Tarlós 44.10%) A fennmaradó pár százalékon osztozott a két celeb Puzsér és Berki.
    Egyébként nem értem ezt a Karácsony fóbiát, minden patronjukat ellövik Karácsonyra, miközben egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz Orbán kihívója, mert az előválasztás győztese lesz az ellenzék közös mine. jelöltje, az meg bárki lehet, de ha most minden mérget szétfröcskölnek Karácsonyra, nem marad a többiekre! Vagy ettől ne tartsak?
    Persze az sem mindegy, hogy hogyan teszik fel a kérdést – mint tudjuk a „konzultációs levelek” óta, ebben a Fidesz potentátok nagymesterek – mert ha úgy szól a kérdés, hogy Ön szavazna – e K.G.-re, nagy valószínűséggel sokan, köztük én is nemmel válaszolnék, de az nem azt jelenti, hogy akkor Orbánra voksolnék, hanem valamelyik másik ellenzéki jelöltre ( hatan vannak) kinek ki a szimpibb, ki kiben bízik, kit talál legalkalmasabbnak! Így tehát okafogyott és egyben értelmetlen is a kérdés, hogy K. vagy O. mert K. jelen esetben csak részszavazatokkal bír, a többi ellenzéki szavazat a többi jelöltnél van! Ám ha a kérdés az, hogy Ön az összevont ellenzékre voksolna vagy a Fideszre akkor már közel sem veregethetné vállon magát Samu – ezért aztán ezzel nem is rukkolnak a nyilvánosság elé egyelőre. Magyarországon ugyanis nem miniszterelnökre szavazunk, hanem pártra, és a mindenkori minie. a győztes párt jelöltje, azaz a Fideszé Orbán, az ellenzéké meg majd az, aki az előválasztáson a legnagyobb támogatottságnak örvend – hogy ez miként alakul, az még sok mindentől függ, van közel egy évnyi idő a kampányra!

  • Orsós Elemér

    19 Kevesebb elnézést kérj a kitől is? Vállald fel- és védd meg magad, ha kell.

    2) +A fenti íráshoz:
    Komplett baromság a méhlegelő projekt és nevetséges is. Aki kitalálta, az kb annyira „természet közeli” mint amennyire Karácsony autó versenyző.
    Még tovább fokozzák: Birka nyájakat is terveznek a baromira zöldek.

  • 7/1, 12;17 du

    Besancon soraiban bevalotta, hogy : „Magyarorszagon ugyanis nem miniszterelnokre hanem partra szavazunk”.

    M<agyaraoirsag ma is 'part-allam hatalom' ural.

  • Orsós Elemér

    ferenct
    2021 július 2
    7:18 de.

    A témától való eltérésért kértem elnézést, másrészről meg ha nem vetted volna még észre, folyamatosan védekezek! 😀 A méhlegelőről meg az a szerény véleményem, hogy azt is lehetne jól csinálni, de ha elsumákolják még azt a minimun 2 kaszálást is amit illene, akkor semmit sem ér az egész és a figyelmeztető tábla csak pofátlan mentegetőzés! Például a Hajógyári szigeten nagyon jól csinálják, mert nem hagyják hogy, az invaziv gaz elnyomja a méhcsalogató növényeket, tehát minimális gondozást azért ezek is igényelnek!

  • ferenct
    2021 július 2
    7:18 de.

    Teneked az a szokásod, hogy bemész az ivóba ahol van egy társaság, levered a pálinkásüveget aztán odaköpsz a helyére az asztalra, hogy igyák azt ?
    Utána meg még elvárod hogy bocsánatot kérjenek tőled ??

    Attóltartok nagyon elszaladt veled a NER vagy mifene..

  • Levegő-Munkacsoport mégegyszer:

    Talán kora tavasszal a Klubrádiót hallgatva a kocsimban végig kellett „élveznem” anak a hülye nőszemélynek a fröcskölődéseit az autókra, aki ennek a „Levegő Munka (SIC..MUNKA ??) Csopornak” valami alelnökének mondta magát.

    A következőket bírta kényeskedő hangon és tudálékosan bele prüntyögni annak a hülye Klubrádiónak a mirofonjába
    (Mert azok is hülyék akik ilyet kiengednek az Éterbe)
    Idézem :

    „Mert mi az autó? Az autó nem más mint egy szánalmas bádog-doboz, ami állandóan akadályozza, veszélyessé teszi az E-rollerek és kerékpárok közlekedését. Az autó semmi egyébbre nem alkalmas, csak arra hogy az EGYEDET ELSZÁLLÍTSA A-ból B-be.Arra meg ott a tömegközlekedés.
    Mindenkinek az lenne a legjobb ha Budapest utcáiról KI TIL TA NÁK az autókat !!!”

    Azthittem kiesek a kocsimból.Ez elhangzott a Klubrádióban !!
    Talán jobb is hogy azt a stupid adót betiltották.
    A NET-en egyszer kétszer hallgattam de totál érdektelen mostanra már.

  • Geyza
    2021 június 30
    11:47 de.
    Ez egyáltalán nem tragédia ::: Tudatosan felépített dologról van szó ::: első lépésként komoly dugót kell kialakítani::: második lépésként követeltetik a dugódíj bevezetését ::: harmadik lépcsőként bevezetik még ebben az évben a dugódíjat::: negyedik lépésként nem építenek ki a város szélén parkolókat::: ötödikként ::: kevesebb lesz a beszedett parkolódíj, kevesebb lesz ezzel a költségvetés ( persze a zorbán miatt ) ::: hatodikként megemelik a parkolási díjakat ::: hetedikként külön megadóztatják a lakótömbök alatti parkoló,gépkocsi tárolókat: nyolcadikként adót kell fizetni a személyautók után::: kilencedikként minden személyautó tárolási adót fog fizetni ,melyek az épülettömbök alatt vannak , amelyek közterületen tanyáznak éjjel,nappal:::tizedikként :::kitiltják , vagy külön megadóztatják a dízel autókat Budapest területéről ::: tizenegyedikként kitiltják a benzines autókat ::: tizenkettedikként nem javítják semmivel a főváros tömegközlekedését ::: tizenkettedikként ::: a tömegközlekedésben keletkező többletbevételeket elveszik a bkv -tól:::tizenharmadikként Budapest összes utcáját bicikli -és gyalogos úttá alakítják (Az élelmiszert lovas kocsikkal fogják széthordani de csak igény szerint amit családonként határoznak meg– mivel kevés ló van )….. és nem is sorolom tovább , hogy mikre kell készülni!!!
    De ha ezt mondtuk volna —- nem hittétek volna el !!!
    NEKTEK Ő kellett !!! Ti választottátok magatoknak !
    együtt érző üdvözletével

  • Megvalósul a Főváros legnagyobb, zöld-fejlesztési terve

    Révay Úr !
    Létezik ,hogy csak „”” méhlegelő „”” lesz belőle ???
    megértő üdvözletével

  • Canadaban, Winnipeg varosaban tuntetok leromboltak Victoria es II.Erzsebet kiralyno szobrait, mint ellenzekeik kifejezesekent az „indian 0skolak” teruleten levo allitolagos jelzett sirok miatt.

    A megdobbenes kifejezese ertheto, de miert a szobrokat tamadnimazert?

    Miert senki nem koveteli a teljes adatok feltarasait es a leheto bonosek fewlelosegrevonasat???

    Talan a valo adatok nem a tomeg-gyilkossagot bizonyitana???

  • SchumackerLady

    Geyza és Gyuri10

    Ezt a cikket olvassátok el. Ez arról az egykori Angyalföldi Vizafogó és környékéről szól…

  • toth péter
    2021 július 2
    3:00 du.

    Ne relativizálj szépfiú:
    Tarlós mester volt itt a fő hátramozdító
    jópár évig.Vagytalán ezt már elfejtetted,
    esetleg mondták neked hogy felejtsd el?

  • SchumackerLady
    2021 július 3
    11:22 de.

    Én minden „fejlesztésnek” ellene vagyok.
    Eddigi tapasztalataim szerint ahol valamit „fejlesztettek”
    ott lényegesen élhetetlenebbé vált a Város.
    Mostanra gyakorlatilag az egész élhetetlenné vált,
    de még mindig tudnak mit kitalálni.
    Még szerencse hogy bő húsz éve elmenekültem belőle.
    De úgytűnik ide is jönnek utánam a rohadt „fejlesztéseikkel”..

  • Az egyik hozzaszollo megjegyzese kisse ellentmondo allitasokat tett.

    Egyszer allitva, hogy Magyarorszagon a szavazok csupan a partokra szavazzhatnak.

    S masik allitasaban nyujtva adatokat ,hogy megnevezett egyenek (Karacsony es Tarlos) mennyi egyeni szazalek aranmyban egyeni szavazatokat kaptak.

  • Igazan kivancsi lennek, hogy Magyarorszagon azok a „szakertok” mi aranyban allapitottak-meg a nagyfovaros lakossainak egeszsegi erdeeikeben a „termeszet-asfalt aranyat”????

    Talan az lenne a nemzeti tervezes alapjanak a meghatarozasa.

    A ket-holdas minden termeszeti lenyek nem lete alig velheto a „Fovaros Legnagyobb Zoldfejlesztesi Terve”-nek.

    Hany szazaleka az mind a beton es asfalt-nak Peten????????

  • GEYZA Julius 3, 1;12 du soraira;

    Sajnos az emberiseg szamanak novekedesevel es vilagszerti elohaladasok „fejlesztesei” elol menekulni csak rovid ideig leheto.

    De ami elmaradhatalanul szukseges, hogy NE a kivaltsagos politusok es allami burokratak, hanem a lakossag korlatlan tobbseghatarozta lehetne a dontes mind a „fejlesztesek” es minden kozossegi ugyekben is.

    De mivel az a demoktarikus, lakossag tobbseghtaorozat altali dontes, azt az itteni hozzaszollok tobbsegei gyuloloik, es gunyoljak.

    Persze azok meg a magyarok-kozott is kissebbsegben vannak am !!!!

  • Bendeguz79
    2021 július 3
    2:27 du.

    Kedves uram,
    valamikor a hetvenes években Pártunk és Kormányunk kiadott egy rendeletet hogy Budapest területén TILOS újabb zöld területeket és játszótereket beépíteni.
    Rá jónéhány hónapra annak voltam szemtanúja hogy kilóméteres körön belül ( a Budafoki út környékén) felszámoltak négy zöld területet és játszóteret. A rakéta alakú ormótlan diákszálló , a mostani MOL székház (akkor más neve volt) egy irdatlan irodaépület és valami lapos bevásárló központ kedvéért.
    Ennyit a „városvédelemről”

  • Ez a cikk mi vegbol lett megirva?

  • Gejza
    30.11:47&
    02.11:54
    Tárgy: Iránytű hovatartozás kérdésében tévelygőknek…
    ˙

    ˙
    Testvér! Te főzöd vagy égeted a pájinkát? Tudod te hol vagy?

    Klassz srác vagy! Na!! Te köllösz néköm, nem az a Tóth Pityu

    Ja!!! Üsd csak őket, ahunn csak éred !!! Az enyém vagy !

    Csuti Üdvözlet:

    Orrban Viktátor
    miniszterálnok
    sajátkezüleg 😀

  • SchumackerLady

    Gejza
    3.1:12

    Oszt,hun is va’jaz az „ide is” utánad jönnek ??? De hová is?

    Egyszóval már magadévá tetted a VILLÁK PROLETÁRJAI jelszót.

    Elég bajaz, ja, csak ne terjesztenéd oly nagy elánnal…

    Kissé meg vagy zavarodva, s mégis te vinnéd itt a prímet…

    De, hallottál e már valamit a kispolgáriságról…? -Tipikus.

    https://www.kislexikon.hu>search>searchWord=kispolgár

  • Géza

    Motto1: Az igazság fél úton van”
    Nem szaladt el velem semmilyen ló.
    Kritikus vagyok mindenkivel akivel nem értek egyet. Az egy más kérdés, hogy „itt” többnyire(!) olyan vélemények olvashatók, amik szellemiségével és „objektivitásával” nem értek e”

    Motto2: „Nem értek vele egyet de z életemet adnám, hogy elmondhassa a véleményét” – ismered, ugye?
    Képzeld, hogy mennyire unalmas lenne az életed, ha csak a hozzád hasonlóak gondolkodásúakat olvasnád-:)
    A magam részéről minden értelmes vitának a támogatója vagyok, de az indulatból zsigerből vitatkozókat lehetőleg kikerülöm, mint a részegeket v. a bolondokat, mert nem beszámíthatók.
    Az nem vita és komolyan nem vehető vélemény, hogy „hülye vagy”

  • Bebdegúz79
    2021 július 2.8:31; és 2021 július 3.2:21

    Besancon soraiban bevalotta, hogy : “Magyarorszagon ugyanis nem miniszterelnokre hanem partra szavazunk”.

    ————————-
    Bendegúz, „bevallani” általában a különböző vétkeket, netán bűnöket, vagy az eldugott tárgyak helyét szokás!
    A magyarországi választási rendszert ismertető tényszerű közlés egyik csoportba sem tartozik!

    Túl azon, hogy már elég régóta itt élesíti a „vitakészségét”, tehát éppen emlékezhetne is ill. tudhatná amit számtalanszor megkérdezett és leírtunk a választ, ám most ismét és sokadszorra nem érti a dolgokat, pedig nem olyan bonyolultak. Úgy látom, az okoz Önnek gondot, hogy Karácsony Gergely neve kétféle vonatkozásban is felmerül, ennek ellenére nincs itt semmi ellentmondás!
    Tehát : 2019-őszén voltak az önkormányzati választások, ahol többek között Budapest főpolgármesterét is megválasztottuk – ez közvetlenül és személyekről szóló választás volt. A két releváns jelölt közül ( Karácsony Gergely – Tarlós István, az addigi főpm.) Karácsony G. nyerte a választást a fent már leírt eredménnyel – most tehát ő Budapest főpolgármestere!
    Ám, 2022-ben négyévenként esedékes országgyűlési választások is lesznek, melyen viszont közvetlenül és személy szerint nem szavazunk elnökjelöltekre hanem csak pártokra, amelyek élén az adott párt saját jelöltje áll. Hogy ki lesz a a miniszterelnök, az attól függ tehát, hogy mely párt nyeri a választást.

    A magát jobboldaliként aposztrofáló jelenlegi kormánypárt, azaz a Fidesz jelöltje változatlanul Orbán Viktor, míg az ellenzék oldaláról valamennyi párt – akik között vannak kisebb nagyobb pártok, és ez idáig külön indultak – most egyesülve egy nagy koalíciós tömörülést alkotva indulnak a választáson. Ám hogy ki lesz az ő elnökjelöltjük aki majd Orbán kihívója lesz, az még egyelőre kérdés, miután többen is aspirálnak a posztra, valamennyi pártnak van jelöltje, szám szerint hatan vannak ( ebből egy független) és majd 2021 őszén úgynevezett „előválasztáson” döntik el az ellenzéki választópolgárok döntésével, hogy ki legyen közülük az az egy, aki a jelenlegi kormányfő ellenfele lesz, az egyesült ellenzéki párt élén. Ha tehát valaki a Fideszre szavaz, akkor tudnia kell, hogy Orbánt lesz a minie. ha viszont az Egyesült Ellenzéki pártra ( nevezzük így őket), akkor az lesz a minie. aki majd az előválasztáson nyer! Eddig érthető?

    Nos Karácsony G. ismételten ott jön be a képbe, hogy az egyesült ellenzéki pártok egyik jelöltje ő lesz, miután a választási törvény nem tiltja, hogy hivatalban lévő polgármester is induljon minie. jelöltként valamelyik párt élén. Ha tehát az előválasztást ő nyeri, akkor ő lesz az ellenzéki miniszterelnök jelölt, ha a maradék öt aspiráló személy közül valaki más nyeri, akkor az lesz. A lényeg, hogy Orbán „kihívója” az lesz akinek az ellenzéki választópolgárok a hat jelölt közül a legnagyobb számban bizalmat szavaznak, akit leginkább támogatnak a posztra, ergo, aki megnyeri az ellenzéki előválasztást!
    Tehát ismétlem, míg a főpolgármesteri tisztség közvetlenül és személy szerint választott, addig miniszterelnök valaki csak a győztes párt élén lehet !

  • T.András!

    Kérlek, közöld le itt a cikkben említett Barany Ferenc verset.

    Előre is köszöni:

    Cukihara Jakumó

  • helysbítés
    „Barany” helyesen: Baranyi

  • ferenct
    2021 július 4
    3:38 de.

    OK !
    De nem tudsz érveket felhozni
    azokra a közismert tényekre amiket
    itt és másutt folyamatosan a nyilvánosságra kerülnek
    Jelen hatalom olyan tetteiről beszélek, amelyek még egy
    banánköztársaságban is büntetőeljárást vonnának maguk után.

    Ezek „hallatán” te többnyire pökhendi módon gúnyolódni szoktál. Akkor meg mit vársz mégis?
    Sohasem olvastam hogy akár EGYETLEN idejáró jobber
    érdemben reagált volna az unalomig felhozott tényszerű adatokra.
    Ugyanakkor mi már ezerszer reagáltunk a jobberek idiótikus gyurcsányozásaira meg egyebekre, de semmi eredmény.
    Pedig a NET-en kis utánanézéssel mindent fel lehet ásni elsőkézből.

    Ne várd el hogy ítéletnapig irogassuk a válaszokat a harsány hazugságaitokra, mikozben ti semmit tudomásul nem vesztek a kipattant nyilvánvaló tényekből.

    Konklúzió:
    Trollok vagytok, csak okosabban csináljátok mint a féleszű Marcsi aki be is vallotta hogy az.

  • SchumackerLady
    2021 július 4
    2:11 de.

    Nem vok orvos de felírnék neked aggyantát.
    Attól talán kissé megélesedik a felfogó képességed.
    Arra céloztam hogy a nagyvárosi esztelen terjeszkedés
    kezdi elborítani a környező falvakat.

    Villám pedig nincs, egy faluban építettem magamnak házat.

  • DonGolo
    2021 július 4
    1:40 de.

    : ))))))))))))))))))))))))

  • huncutsag
    2021 július 4
    12:07 de.

    Abból a célból hogy a magadfajta idiótáknak legyen mint rágódni.
    Remélem elégedett vagy a válaszommal.
    Mindent az Olv-társakért.

  • Bendeguz79
    2021 július 3
    6:19 du.

    Az emberiség növekedéséről
    a kövcsi példabeszéd ugrott be nekem:

    1
    Földünk intelligencia-mennyisége állandó, akárcsak az édesvízkészlet.
    2
    Földünk lakosainak száma folyamatosan nő….

  • SchumackerLady
    2021 július 3
    11:22 de.

    Szerinted a Gyuri10.-et érdekli bármi is
    ami itthon történik azon kívül hogy nyalhassa
    a hatalmasra hízott fáraói hátsót ??

  • Új OIM* született.
    Ezúttal ékezetek nélkül hehehe
    De pont olyan pökhendi és idiótikus.

  • GEYZA;
    Sajnos a „part”-juk es „kormany”-uk korlatlan hatalom gyakorlasaira emlekszem, de a kerdes hogy ma miert nem lehetne az maga a lakossag donteni a sajat ugyeiken?????

  • Orsós Elemér

    toth péter
    2021 július 2
    3:00 du.

    ::::tizennegyedikként kitiltják a gyalogosokat, mert kell a járda is méhlegelőnek! 😀

  • Mrs.BESANCON;
    Nyugalom kedves asszonnyom, nyugalom, az aggodalom art a holgyek szepsegenek!

    Semmivel NEM vadoltam kerem!!!!
    On minden szonak minden leheto kulombozo ertelemzeseit firtogatott.

    Koszonom valaszat a magyarorszagi valasztasi modszeren, de oszinten az mind maig is nagyon kodos ertelmu szamomra.
    Hiszen az On allitasa, a „partszavazas” es az „egyen” valasztas is ellentmondo.

    De a torvenyes megszabott modszereiket keptelen voltam a web-en letezzo torvernyes adatpokbol kibogozni.

    Mi a szavazatok „elosztasai”, a „nemzmeti-kisebbsegi” szavazatok hozza-adasai, stbk.???

    S hogyan a partvezerek hatarozhatnak a valsztas utan is?
    Mint pl. az EP valsztasok eseteben, a partvezer egy-hettel a valasztas utan dontott, hogy neje menjen Strasburgba, s onmaga maradt Peten.

    S Orban „kihivoja” (vagy barki kihivoja)nem ohajtana es probalna ismerte valni a verseny lehetosege elott a valaszto tomegek altal, meg ha meg-gondolna magat kesobb?

    A „kepviselo” valasztasan.
    Hogyan donthet, hogy kit ohajtana kepviselo-kerulete kepviselojenek valasztani?????

    Hat az nem az igazi „zsakba-macska” amit maguk hajlandok boldogan elfogadniuk, hogy a partvezerek dontenek, s enem a lakossag.

    Az csupan egyszeru feltett kerdesem, hogy On hogyan velne azt. Belatva hogy semmi dontesi lehetose nem letezik azon.

    Minel nagyobb lehetoseg a lakossaghnak dontenmi a sajat eletuk iranyitasaban, annal kisebb a lehetoseg a politikusok onkeny-uralmanak.
    Szabadabb es novekvo lehetoseg a lakossag jogainak es ehetosegenek novekedeseire.
    Igen csodalkozom azon hogy azt itten sokan ellenzik.
    Vajon miert????

  • DonGolo
    2021 július 4
    1:40 de.

    Javaslom, majd egyszer csúcsforgalomon kívül próbálj meg végig menni a Nagykörúton.

    Kb olyan mintha csúcsforgalom lenne.

    Három forgalmi sávból csak 1 sávban közlekedhetnek az autók, 1 sávban parkolás van és 1 sávban kerépkárközlekedés.
    Közben meg a baromi széles járda gyakorlatilag üres.
    Vagyos nem a járdából vettek el kerékpárútnak egy KESKENY sávot, hanem egy EGÉSZ GÉPKOCSISÁVOT neveztek ki annak !!!

    A gyomrog forog ha véletlenül ott van dolgom és miközben nyelem az araszoló autók füstjét, bámulom a két használaton kívüli sávot.

    Minden tiszteletem a Karácsony Gergelyé, de EZ undorító.
    Meg az is hogy MINDEN APRÓSÁGÉRT lebilincselik az autót
    és 16000 Forintért veszik le a kerékbilincset.

    Én pl azt követtem el hogy egy mellékutcában a járda melletti kijelölt parkolóhelyre menetiránnyal ellenkezöleg álltam be.

    Hát EZEKKEL az aljaskodásokkal biztosan nem fogják visszahozni azokat a veszteségeket amiket a Kormány idézett elő nekik. Viszont jól megútáltatják / útáltatták magukat.

  • Nem fogom csak azért dícsérgetni a Karácsony Gergelyt, mert véletlenúl nem a Kormánypárt indította.
    Különben is, ezek a Zöldpártok amikben eddig jeleskedett, nekem mindig is kissé gyanúskásak voltak.Bármit is állítanak magukról.

  • Zöldek téma még.

    Kb 9 éve (még volt magyar TV valamennyire)
    a BME egyik nagy előadótermébőll ment egy nagyközönségnek szóló energetikával, erőművekről szóló előadás.
    A Villamos Művek (akkoriban még nem nyelte le a Kisgömböc) elnök-vezérigazgatója tartotta, aki egy doktorált villamosmérnök volt.

    Atomerőművekről is szó esett, nagyon tárgyilagosan de a köznépnek érthető müdon.

    A végén kérdéseket lehetett feltenni.

    Felált egy nyakigláb valaha jobb napokat látott vágott göndörös melírozott hajú bige,(olyan volt kb.mintha az Üdvhadseregből lépett volna elő) és miután mondta hogy ő a Zöldek irányvonalát követi,
    megkérdezte fenyegető hangon hogy–idézem- :
    -Akkor az én konnektoromhoz atomreaktori elektronok is jönnek?
    Egy olyan „nagy össznépi sóhajt” lehetett hallani a közönség felől, az előadó meg döbbenten ránézett a nőre:
    -Hát persze..természetesen !!
    Ere a spiné emeltebb hangon :
    -Nem lehetne valahogyan elérni hogy hozzám CSAK ZÖLD ELEKTRONOK jöjjenek???!
    Az előadó ekkor már látta hogy hülyével van dolga, csendesen annyit mondott:
    -azt sajnos nem.De miért nem jó önnek a paksi elektron?
    Erre a nő hisztériába esett.
    Elkezdett hadonászva rikoltozni:
    Ne..NEEE…Atom-eletront NEEEEEMM..Nem akarok az otthonomban atomelektront, csak zöld elektronokat akarookk !!!!

    Na hát nagyjából ennyit a zöldekről…

  • SchumackerLady
    2021 július 4
    2:11 de.
    DonGolo
    2021 július 4
    1:40 de.

    Na így beszélnek a valamirevaló LUMPENPROLETÁROK (és volt besúgók)

    Mellesleg nem kellene még legalább úgy 9 nicknevet használni?

    Csavargók …. (vagabundos)

  • Az alanti irás nem én követtem el; de teljes mértékben osztom.
    Az „elkövetö” Dinya László, akinek az engedélyét beszreztem a közzétételhez. Tehát:

    „És hová álljanak a belgák?!”
    Időnként elkövetek egy-egy bejegyzést a FB-on. Megosztanám az egyik nem túl régit e helyen, mert ebbe a mikrokultúrába illőnek tűnik.
    Fehér Klára egyik regényének ez az indító kérdés a címe, és az alapjául szolgáló sztori így szól: „A brüsszeli kaszárnyában az őrmester sorakoztatja az újoncokat. – Flamandok balra, vallonok jobbra! – harsogja. Kovács Péter, akinek a szülei ötvenhatban disszidáltak, egy darabig tanácstalanul topog, azután kilép az őrmester elé. – Őrmester úr kérem, hová álljanak a belgák?!”
    Nagyjából így toporognak sokan nálunk manapság, amikor a kormányoldal két, egymást kizáró „véleménybuborékba” szeretné gyömöszölni az embereket. Az általuk „nemzetinek”, meg a velük szembenálló, megvetően „moslékkoalíciónak” titulált táborba.
    Az én felfogásom régóta teljesen más. Nem egymással szembenálló, és egymásra acsarogva tekintő kormányoldali, meg ellenzéki „gyűlöletközösségekben” gondolkodom, hanem Deák Ferenc példáját követem. Ő egyszerre volt konzervatív – nemzeti – szabadelvű. Nem azt kereste, ami elválaszt egymástól, hanem azt, ami összeköt bennünket. Így volt képes „összehozni” a kiegyezést 1867-ben, amire a jelenlegi kurzus is azt mondja: Magyarország polgárosodását és gazdasági fejlődését rendkívül felgyorsította.
    Csakhogy ehhez tudomásul kellene vennünk, hogy:
    – a „konzervatív” nem az árvalányhajas múlton merengő, hátra és nem előre tekintő, maradi embert jelenti, hanem a rendpártit,
    – a „nemzeti” nem másokat alsóbbrendűnek tartó nácit, hanem hazáját szerető hazafit jelent,
    – a „szabadelvű” ember pedig nem bigott liberális, hanem nyitott a sajátjától eltérő gondolatokra, a másságra, meg a párbeszédre.
    És a legfontosabb közös érték: tilos a gyűlölet!
    A címben foglalt kérdésre a fentiekből következik a válasz: amíg birkamód tudomásul vesszük, hogy csak „flamandokra”, meg „vallonokra” osztják a magyarokat, addig bizony ebben a pocsolyában fogunk egymást gyűlölve dagonyázni. Ezért lenne szükség minél előbb és minél több „belgára”… Akikre nem hat a manipuláció, és próbálnak a tényekre, meg a jövőre figyelni.
    Persze ehhez üdvös lenne még valami, szintén Deák Ferenctől: „Ha rajtam múlana, a sajtótörvény egyetlen paragrafusból állana – hazudni pediglen tilos!”

  • Geyza
    2021 július 3
    1:07 du.
    Országos egyetlen Jóbarátom ! Nagyon kedves vagy.ugy látom hogy cipőd abban a bizonyos tehénylepény szerű valamiben van — nem baj de neked akkor is védened kell !!
    De vajon ha a bajuszod szintjéig fog érni akkor ezt fogod tenni ??? Hát persze !!! Az Élharcos mindent megtesz
    üdvözletével

  • Geyza
    2021 július 3
    1:12 du.
    Te nemcsak a pincédben élsz??? Azt hittem
    üdvözletével

  • Orsós Elemér
    2021 július 4
    10:58 de.
    SZUPER !!!
    Üdvözlettel.

  • Geyza
    2021 július 4
    2:49 du.
    Itt értelmesen adtad elő a zöld témát ! Gratulálok!
    Üdvözlettel.

  • Géza
    (BME előadás)

    Neked jót tett a pandémia-:)

  • Geyza

    Karácsony egy falusi suttyó „magabiztosságával” mélyített ki egy amúgy is meglevő törésvonalat. Mert a fővárost egyszerűen és prózaian nem akkora autóforgalomra tervezték, mint ami van. S erre hivatkozva neki állt kedvenc hobbijának hódolva biciklisvárost fejleszteni.
    Ilyenkor szokták a nagy zöldek elkezdeni a külföldi példákat sorolni. Csakhogy nekem Budapest jutott, és Hollandia a hollandoké. Alkalmasint Bécsben éppen úgy „imádják” a biciklistákat, mint Budapesten, ahol a bicikliutak nem kis részét a járdából kanyarították ki.
    Úgyhogy Karácsonynak sikerült szembeállítani az autósokat és a gyalogosokat a biciklivel közlekedőkkel, és viszont.
    Ami a lebegőlevegősöket illeti, az egy ugyanolyan kókler gittegylet, mint az elvi GMO-ellenesek, akik azért mégsem mennek ki a zöldbe bogyókon élni. Találtak pár hangzatos frázist, aminek a tartalmát, ha számonkérnék rajtuk, akkor furán állnának ki az asztalukból.
    Minden esetre nagyon rondán „nézett” valamelyik aktivista, amikor felajánlottam, hogy az internetes kampány helyett nyírfakéregre tanninos tintával írja fel a kiáltványát, és azt az utcasarkon üvöltse szét. Mert a nethez áram, a számítógéphez egy csomó nehézfém, stb. kell.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2021 július 4
    2:29 du.

    Hát…, magam pont ezekért a „budapestiumokért” nem megyek be, maximum csak oda, amit föld alatt is meg lehet közelíteni! 😀 (Egyébbként Budapest imádó vagyok, pedig sokak szerint Prága szebb és sokkal tisztább, de már sajnos ez utóbbi sem igaz!)

  • Orsós Elemér
    2021 június 30
    4:40 du.

    Geyza
    2021 június 30
    11:47 de.

    Szegény motorizált budapestiek isszák meg a levét annak hogy, Karácsony Gergely nem volt képes letenni a jogsit, ezért most kisstílű bosszúból rajtuk veri el a port, mint anno a kiskirályfi csínyeiért direkt nevelési céllal tartott jobbágy játszópajtásán

    ——————————
    Kedves Orsós uram, úgy tűnik nem igen mész a szomszédba egy kis pitiségért, de ez az állításoddal még magadat is felülmúlod.
    Tudod, amikor én annak idején vezetni tanultam „jogosítvány szerzésének céljából” úgy 36 évvel ezelőtt, kb félúton megkérdeztem az oktatómtól, hogy szerinte fog ez menni nekem? Mire ő lakonikus nyugalommal válaszolta „drága csillagom, még egy csimpánzt (csimpánzot?) is meglehet tanítani autót vezetni, ha elég következetes vagy, hát akkor magadat hova helyeznéd intelligencia terén, a csimpi elé vagy mögé?” Megnyugodtam – és bár a csimpánzok intelligencia szintjéről sokat olvastam, sőt a veszprémi állatkertben meg is tapasztaltam – ám onnantól kezdve kezdtem bízni magamban, nem hiába! Hát valahogy így. Ha meg még azt is alapul vesszed – az eddigi tapasztalataink legalábbis arról tanúskodnak – hogy túl sok gógyi nem igazán szükséges az autóvezetés elsajátításához, csupán egy nagyon átlagos felfogóképesség és némi odafigyelés : ez esetben végképp nem értelek, azaz hogy nagyon is!
    A jó Karácsony G. még a megválasztása előtt elmesélte a nagy nyilvánosságnak – nem kérdésre, csak úgy magától, és bár ne tette volna – hogy neki pl nincs jogosítványa, és ez egy önmagának tett fogadalomhoz kötődik. Bár senkit nem beszél le róla, de ő maga nem érzi hiányát! Rövid története a dolognak: az édesapja egy este nem jött haza. Autóbaleset áldozata lett , Gergely ez időtájt még nagyon fiatal volt – és akkor eldöntötte, hogy ő sosem fog vezetési céllal autóba ülni, mert rá ez így hatott, és azóta sem érzi szükségét, miután a főváros kellős közepén lakik, bárhova eljut tömegközlekedéssel, amúgy meg nagy bringás. Nyilván akkoriban nem gondolta, hogy valamikor főpolgi lesz, és ez a tény sokak fejébe nem fog beleférni, de nyugi – én ugyanis nem gondolnám, és szerintem te sem, hogy Karácsony „nem volt képes letenni a jogsit” és azért nem vezet, azt meg főleg nem, hogy emiatt „kistílű bosszúból veri el a port szegény motorizált budapestieken” mert miféle porelverésről is irkálsz?

    Miért gond az, ha a közlekedésben a bringásokat is emberszámba veszik? Ezer és egy embernek nincs jogosítványa és autója sincs – bármi legyen is az oka, pl a piszkos anyagiak – viszont arra alkalmas időben a tömegközlekedésen kívül a bringáját is használná, ha így eljut A-ból B-be ! A dugó azon is múlik, hogy egyre több az autó, egyre többen érzik úgy, hogy feltétlen kocsival kell megtenni azt az utat is, amit simán sokkal rövidebb idő alatt megtehetne másként, de csak nyomja a sódert meg a dudát, és elfelejti, hogy Tarlós alatt éppúgy dugó volt ha bármit csináltak, felújítottak.Továbbá azt a tényt, hogy a főváros nem bír el több „motorizált budapestit” mert a kocsik beborítják az utakat és mozdulni sem tudnak – ez még akkor is így lenne, ha semmiféle felújítás, útfelbontás, építkezés nem zavarna be!
    Az M0 -ás déli kapuja kormányzati beruházás, mióta is töketlenkednek vele, és mit eredményez ez a bedugult fővárosi közlekedésben? A kíváncsiságod odáig nem terjedt még, hogy ezt megvizsgáld? Tarlós a két ciklusa alatt el sem kezdte a Lánchíd felújítását, noha évek óta azt magyarázta, hogy nem tűr halasztást – a kormánynak meg Karácsony eltelt másfél éve ( nagyjából mindannyian tudjuk hogyan és miként tel ez a másfél év) alatt minden előbbre való volt, mint hogy a nehezen kialkudott pénzt erre a főváros rendelkezésre bocsássa! Szemmel láthatóan nem heverte ki és nem is fogja a főváros elvesztését, és mivel savanyú a szőlő, most azt játssza, hogy valamennyi szolgálatos idiótát rászabadítva bebizonyítsa, hogy K. mennyire alkalmatlan – kvázi hülye!
    Nagyjából én is hasonlókat gondolok most, hogy miniszterelnökségre (is) aspirál, de egészen más okokból mint akár a kormányfő és a bandája, akár te magad kedves Orsós uram! De ez egy külön történet.

  • Geyza
    2021 július 5
    8:43 de. – Cikk: Válaszlevél …

    Neked Geyza, ma itten sajnos igen, így veszi ki magát … de lehetne másképp
    Az elfogult (begyepesedett) szemléletből kifolyólag.

    Már bocsi haver, hogyan bírsz Te az USA-ról mint a liberalizmus védőbástyáról beszélni, ha közben az elmúlt diktatórikus rendszereket védelmezed – merthogy barátaid közé számlálhatóak akik hasonlóan szűk-látókörűek?
    Csak mert kedveled a Besancon nyanyát és félsz kiállni a valóság mellett – megírtam neki is: nem sok hiányzik neki hozzá hogy kiérdemelje „IGAZI BANYA Titulust”
    Ez egy magas titulus – amit ki kell érdemelni!

    Beletartozott a lehajtható MÉRCÉK” száma, a világról alkotott felvilágosult látás és hasonlók …
    Megírtam Besanconnak nyugodtan érdeklődhet olyan körökben felőlem, akikbe ö beletartozó.
    Megtudhatja, hogy mennyire nem vagyok Gabriel (szent arkangyal) de azt is, hogy inkább (mondjuk úgy) eltévedt álmodozó. (nem én tituláltam magamat imigyen, csak idézem)

    Szóval, merthogy inkább tetszenek a valódi provokátorok, azoknak a beszéde édes, fülbemászó ….
    A Bartus Laci neked egy FAN? Csak mert ocsmányabbul beszél és ir mint a Bayer Zsóti?
    A Lacikának csak egyetlen kérdést tettem fel, miután egy könyvben világgá harsogta, hogy szerinte hogyan sajátította ki a Sándor a Gyülekezet sajtóorgánumait – Persze ezt a könyvet nem ingyen osztja ám, hanem busás haszonért – amiből a kenyerét eszi, meg a kisded játékaival újságot lop …

    ….- És arról mikor írsz egy könyvet, hogy Bartus László hogyan sajátította ki Bartus László számára az Amerikai Népszavát?
    Abból a pénzből, amit a gyüli nem fizetett ki? Vagy abból, amiből a Judást pénzt megnyerted? ….-

    Nyilván a guta ütögette, nyilvánvaló volt hogy többet nem nemhogy nem válaszolt, hanem letiltott.
    A napnál világosabb
    Rühellem a képmutató hipokritákat, ezért írtam meg neki – ennyi.
    Na de ha Te ilyenektől akarsz okosodni, akkor barátom az a Te problémád….
    A világ számára bejönnek az ilyen kis segdugaszok ájtatos dumái.
    Leszarnám Géyza, ha nem arról lenne szó, hogy ugyan azt teszi, mint az Orbán Viktor, megoszt, gyűlöletre uszít igenis önös egyéni anyagi érdekekből.

    Ítéljem meg a Németh Sándort meg az Orbánt és imádjam benne a tükörképüket??
    Hát mit kívánsz Te tőlem, hogy én is álljak be a sorba GAZEMBERNEK??

    Mint már írtam egyikkel sem őriztem disznónyájat – sem vele sem az ellenségeivel (konkurenseivel) sem az itteni MALMOSOKKAL, akik futtatják, de reszketnek a saját identitásukat a nyilvánosságra hozni, mert az egyenlő lenne azzal, mintha kiállnának a NAPRA sipkájuk alatt a vajjal.

  • Besancon
    2021 július 5
    5:10 du.

    Kedves ismeretlen „Besancon” a fenti Geyzának szánt bejegyzésemben citáltam a nickedet egy általam mindössze abszolvált „minősítési rendszer”-re való hivatkozással
    A minősítési cím kitalálóját valószínű ismered is, de nem ez a lényeg most, hanem az, hogy a magam részéről megkövetlek, és ITT és MOST EZENNEL a hivatkozott bejegyzés alapján megadom Neked a BANYA címet, mert ez legkevesebb amivel ez a bejegyzés minősíthető.

    Karácsony Gergellyel ellentétben ugyan én 17 éves koromban jogsit szereztem, kettő dózis (1 dcl) konyakra hitelesítve – merthogy hasonlóan a Saint Exupery ideje-beli pilótákhoz én is hasonlóan ledöntöttem a deci konyakot a vizsga előtt – de mint mondám nem ez a lényeg. (azóta több millió levezetett kilométerrel a hátam mögött – hála az Úrnak baleset (és autókár) mentesen mondom amit mondok)

    Alá tudom írni, hogy milyen érzés a szülőt elveszíteni valami olyan okozat miatt amire gyerekként nincs befolyásunk, és ezért felnőttként annak tárgyát magunktól messzire elvetni, vagyis a tárgybeli okozót messzire kitolni.
    Esetemben az anyám volt elszenvedője olyan kívülálló okoknak, ami az én jövőmre vonatkozó gyerekkori vágyálmaimat menet közben valami kapcsán alaposan átformálta.
    Valamikor írtam, talán te is olvastad, hogy anyámat többször műtötték. Sajnos a többszörös műtéti beavatkozás az első műtét műhibájából következett, a továbbiakat is újabb műhiba követte, vagyis a többszörös műtéti beavatkozások mindössze az első hiba korrekciójáról szóltak volna, ha nem további hibák sorozata követte volna azt.

    Ez bennem is létrehozta azt a következtetést, amit „ma” Karácsonyban megérlelődött – hogy semmi belekeveredés abba, ami apám(anyám) halálát okozta
    Csakhogy én gyermekkoromtól kezdve biofizikusnak (vagy orvosnak) készültem.
    Amit a fenti okok miatt megtagadtam. Anyám halála után érdekes volt, hogy műtősként kipróbálhattam magam, ami alatt az illető osztály orvosai egyhangúlag próbáltak meggyőzni az orvosi pálya választásáról.
    de a döntésem mas volt, és erre az időre már az építészet rögös útjait tapostam (kerestem a lehető legnagyobb távolságot a szakmától)
    Hogy bánom-e, nem tudom. De az a meglepetés ért az élet vizein, hogy gyerekeim maguktól rokonpályára álltak, pszichológus, szakápoló, biomedikus. (Erről én soha nem beszéltem nekik)

    Hogy nekem mi közöm a Te Karácsony G. kapcsán kifejtett beirásodhoz? Csak annyi, hogy saját magam megéltem amit kifejtesz, vagyis tökéletes tanú vagyok szavaidra.
    Hát így esett ….

  • Orsós Elemér

    Szerinted az a megoldás hogy, egymás Karácsonyára vagy Tarlósára kenjük a bűnbakságot? Meglepődnél ha azt mondanám hogy Tarlós sokkal felelősebb a fejleményekért, mert ő meg szakmaisága ellenére hagyta magát politikailag befolyásolni és Karácsonynál(és Demszkynél is) a szakmai dilettentizmus enyhítő körülmény? 😀 Egyébbként ahhoz képest hogy az M0 szükségessége már 1942-ben felmerült, 1977-ben a tervei el is készültek, a kivitelezés csak 1987-ben kezdődött és ez a patópálos igyekezet az eddig regnált kormányzatokat mind jellemezte, pedig ha mondjuk 10-15 év alatt kompletten kényelmesen elkészül, akkor a költségek és bosszuságok minimum felét meg lehetett volna spórolni!

  • Andrew_s
    2021 július 5
    3:26 du.

    Jó hogy mondod a bécsi autó-helyzetet.
    Valamikor a ’80-as évek végefelé kezdtem el bizniszelni nemzetközileg, a gyártmányaimmal.
    Volt olyan hét hogy hatszor voltam Bécsben.
    Hajnalban indultam, koraestére Pesten voltam.
    Olcsobb volt (akkor) a benzin Mo.-n, mint egy szálló Bécsben.Vezetni meg szerettem.

    Az tűnt fel hogy Bécsben SOKKAL TÖBB az autó, mégis elférnek az utakon. Pesten meg akkoriban kezdett egyre nehezebbé válni a közlekedés.

    Az ok : Ami Pesten kettő széles forgalmi sáv volt, az Bécsben három, némileg keskenyebb.

    Persze a derék hülye magyaroknak még a széles is kevés volt Pesten, a fegyelmezetlenkedéseik miat.

  • toth péter
    2021 július 5
    11:57 de.

    ” Ha a gyűlőlőd dícsérget, valamit elcsesztél…”

    U.I.
    Pláne ha az álságos dícséret egy echte nácitól jön.

  • ferenct
    2021 július 5
    12:20 du.

    Komolyan mondom neked

    1
    vagy sérült a szövegelemző képességed

    2
    vagy pedig egy aljaskodásra ide akkreditált troll vagy

    Világosan leírtam hogy az előadás a FIDESZ hatalomra kerülése után nem sokkal került adásba.Hol volt akkor még „pandémia”
    (Leszámítva a hozzád hasonlók szellemi megfertőződését )

    Vagytalán el sem olvastad az egész írásomat,
    úgy reagálsz rá ??!

  • Geyza
    2021. Júli.04.2:29

    „Meg az is hogy MINDEN APRÓSÁGÉRT lebilincselik az autót
    és 16000 Forintért veszik le a kerékbilincset.
    ………………..

    Hát EZEKKEL az aljaskodásokkal biztosan nem fogják visszahozni azokat a veszteségeket amiket a Kormány idézett elő nekik. Viszont jól megútáltatják / útáltatták magukat.”

    ————————————-
    Geyza, – ugye tudod hogy a kerékbilincs nem Karácsony találmánya? Nem értek egyet a bilincseléssel én sem, mert tapasztalatom szerint sokkal tovább foglalja indokolatlanul a helyet az aki rossz helyen parkolt, és „megbilincselték” mert nem biztos, hogy akkor és pont eltudja vinni onnan a kocsiját – pénz! ügyintézés stb órákba esetleg egy két napba is beletelhet míg az illető személy el tud onnan állni, sőt, az utóbbi esetben külön pótdíjat is felszámolnak – de ugyanakkor az is tény, hogy nagyon sokan nem veszik figyelembe a tiltó táblákat, ill. vakon bíznak benne, hogy megússzák… !

    Így jártunk mi is, sok évvel ezelőtt – Karácsony még kis túlzással ugyan, de azt sem tudta eszik vagy isszák a fővárosvezetést – amikor egy decemberi estén, Mikulás napján, végre a harmadik nekifutásra sikerült megfelelő napon és órában megközelíteni az operát, és az ömlő esőben – nem lévén sehol szabad parkoló, az operaház oldalában, közvetlenül az ezt tiltó tábla mellett álltunk meg: a tábla egyik oldalán szabad volt, a másikon – kb egy méternyire tőle, csak 19.30 pertől volt szabad! Miután alkalmi öltözetben voltunk, úgy döntöttünk, nem rohangálunk az esőben, egyébként is kb 5 -6 perc volt a kezdésig és még be kellett vágtatni a megfelelő páholyba, ezért, bár szabálytalan, de megreszkíroztuk, bízva abban, hogy az esti órákban félórával a tiltás lejárata előtt már nem lesznek olyan szőrös szívűek az ellenőrök, tudva, hogy az ott szabálytalanul parkoló személy vélhetően benn van a színházban – az Opera előtt hatalmas tábla hirdette a Diótörőt – az egy-két szabálytalankodót meg talán békén hagyják, annál is inkább miután az ég világon senkit sem zavartunk, senkinek útjában nem voltunk, hisz ha félórával később érkezünk, már semmi gond nem lett volna! Az első felvonás utána a férjem kinézett, még minden rendben volt – mire vége lett a balettnek, döbbenten álltunk, a megbilincselt, csoda szép és vadi új Nissanunk előtt , amit alig két napja hoztunk el a szalonból – ezt mondjuk ők nem tudhatták – főleg én, talpig körömcipőben és tanakodtunk, hogy mi a teendő- hívjunk taxit? De nem igen akarózott ott hagyni az autót, és hála Istennek már mobilos világ volt, így az ablakra tett tájékoztató „eligazított” A férjem kiderítette, hogy ha éjfélig „odaérünk” a Petneházy (?) utcába és rendezzük az akkor még 15 ezer ft. bírságot, akkor ők rögtön értesítik a bilincselőket, azok jönnek és rögtön leveszik! Érted? Minden „rögtönre” ment. Jobb híján beültünk a mozgásképtelen kocsiba, hogy meg ne fagyjunk, a fiamék meg elvágtattak az adott címre, szerencsére a kisföldalatti épp az orrunk előtt volt, állítólag azzal kellett menni, a diszpécser hölgy pontos útleírást adott. Innentől ment minden mint a karikacsapás, mire a fiamék visszaértek, már a bilincselők le is vették a szerkezetet, mert amint befizették a pénztárba a lóvét a megfelelő „ügyszámon” már jeleztek is a kollégáknak, hogy mehetnek szabadítani! Mellesleg a fiam elmondta, hogy jó néhányan álltak előtte a pénztárhoz, olyan élet volt ott mint egy éjszakai lokálban!

    Nagyon bosszantott a dolog, és elsősorban nem a pénz miatt, mert nincs mit tenni, szabálytalanok voltunk, ennyi! Erre azonban úgy tűnik, külön iparág szakosodott – a tiltás feloldása előtt, a kollégák még egyszer körbe futották a terepet, pontosan tudták, hogy mindig akad egy – két „szükségmegoldó” akire le kell csapni, mert a szabály az szabály. De, ha akkor és ott nem tudom elvinni az autót – bármi oknál fogva – akkor másnap, munkaidőben nem vagyok tízszer annyira útban egy esetleges rakodásnál stb? És egészen addig nem akadályozom a célforgalmat, míg nem rendezem az ügyet?

    Szerintem, egyértelműen a helyszíni bírság, ill. ha erre nincs mód, akkor a jól bevált mikulás zacsi lenne a megoldás, ha az illető „kihágó” adott határidőn belül nem fizeti be a bírságot, lehet intézkedni, ez egyetlen illetékes hatalomnak sem okozott még eddig gondot!

  • Besancon:
    Tudom hogy nem Karácsony találta ki a kerékbilincset.
    De minden apróságért alkalmazni ??!

  • Gabriel:

    Mikor utoljára
    láttam (majdnem naponta)
    Besancont, egy szexbomba volt.
    Úgy él emlékeimben.Többi írásod nemérdekel.

  • Csávókám,
    jól ki vagy éhezve!Igyál kevesebbet és nem lesznek álmaid a régmúltról,ami akkor is csak álmaidban lehettek,mert ilyen szellemi hiányossággal ki a franc vett téged emberszámba? Neked a neandervölgyben kellett volna mélyrepülnöd valami ős Turul madár szárnyakon.Baráti(sic)üdvizelettel:Gy.

  • Geyza
    2021 július 6
    5:37 de.
    Nálad nincs nagyobb náci ! kisnyilas ,majd komenista is voltál ! mind a kettő benned lakik!!! Pontosan mint a szivárvány koalícióban !! csak benned egyben van minden !!! A szivárványban Jakab péter Jobbikos !!! ( állítólag zsidó felmenőkkel rendelkezik — különösen öt nem érdekli —- de ő a legszélsőségesebb fasiszta párt vezetője,tagjai zsidóznak , listát akartak készíteni a parlamentben !!! Hogy van ez ??? ) — és a legszélsőségesebb baloldalról a gyuriferi !!! a többi nem számít hisz feri a megmondó ember !!! És te ezeket pátyolod !!!
    Normális dolog ez ? Régebben a jobbikkal akartátok összevarrni a fideszt !!! mert akkor bőségesen lehetett volna nácizni őket ,ez lett volna a jó!!! de a fidesz levakarta magáról , nem jött be a számításotok ! No de ott maradt a jobbik mi legyen vele ??? Csináltatok belőle egy””” néppártot””” elzavartátok régi főnökét ,hogy valódinak is látszódjanak !!! és jött a Jakab peti,meg jöttek a polgármesterségek ,meg egyebek de azok lassan önállósodnak — mint ” függetlenek „”” — mert megvan a hatalom egy része ,meg a jó fizetés,meg az emberek félrevezetése.
    Na így jött létre a baloldali nácizmus nálatok !! Tehát a jobb és bal bennetek egyben van !!!
    Kérdés : melyik lesz az erősebb : feri— vagy peti ??? baloldali kegyetlenkedés lesz — vagy jobboldali??? De mit gondolsz??? Mi mind a kettőt ismerjük , mind a kettő járt ebben az országban!!! Vagy összefognak teljesen és egyszerre valósul meg mindkettő — ebben még nem volt része az országnak !!! De amerikai segítséggel még ez is meglehet ! Na te mit gondolsz ezekről???De üljél le a pincében , ne igyál — gondolkodjál és úgy mond meg -gondolom te a ferivel azért elég jóban vagy!!!
    Persze ha megnyerik a választást !!!
    Láttad a klárikát a cnn-ben — mit össze hazudozott ? lenne egy jó jelzőm rá , de nem nem akarlak megríkatni.
    üdvözletével

  • Geyza

    „Mikor utoljára
    láttam (majdnem naponta)
    Besancont, egy szexbomba volt.
    Úgy él emlékeimben..”

    Azt akarod mondani haver ezzel, hogy a Besancon már nem egy jó nő, vagy hogy egy vén …??!!
    Szégyellhetnéd magad igazán ….
    Én az ellenkezőjét állítottam – merthogy a „banya” másképp „boszi” jelentése nemcsak egy „jó csaj”, hanem egy INTELLIGENS ÉS SZÉP NŐ!

    Te meg simán szexbombának titulálod, amit a jó testtel de igen hiányos intelligenciával megáldott hölgyekre szokás érteni…
    Úgyhogy vagy nagyon megöregedtél, vagy nem tudod mit beszélsz.
    Mindegy, az biztosan kilátszik hogy a fiatalos gondolkodásod már nagyon a távoli múltban jár …

    Mindenképpen nyugodtan szégyellheted magad, nem ilyet vártam el tőled, azok alapján amilyen képet festettél az ifjú éveidről …

    Van egy barátom, volt gimis osztálytársam, aki már évekkel ezelőtt mondta, hogy nem megy el többet osztálytalálkozókra, mert nem hall mást mint öreges nyöszörgéseket azoktól, akikkel ifjan együtt éltük vidám életünket, álmodoztunk, terveztünk … nemhogy lehangoló, hanem olyan mintha ravatalozóban lenne ….

    Most dumáltam éppen egy taggal aki velünk egyivású korban, elektrotechnikus, a legújabb digitális biztonsági rendszereket installálja és…. és! … műrepülő, éppen visszajött egy műrepülős buliról – szinte havonta van valahol az országban – repül, oktat együtt táboroz 20-80 évesekkel.
    Brasil kicsike ország – 4000 km É-D, 5000 km K-NY.
    Géyza
    Megértettem; a gondolkodás vén, begyepesedett úgy általában Magyarországon – a fiatalos alkotókedv, a gondolkodás – bizony már csak emlékekben él …

    Gyuri10 20 évet ver rád, de az írásokból fordítva lehetne gondolni.
    Én is megmondtam – figyelj rá – (bár nem muszáj)

    HÁT EZÉRT MENNEK EL A FIATALOK, HA TEHETIK …

  • Orsós Elemér

    Csak nagyon halkan jegyezném meg újfent, hogy a Demszkyé volt az egyik parkolócég ( a Belvárosi ) és emlékeztetnélek rá, hogy az ö idejében vezettek be a kerékbilincset

    (a másik parkolócégnek a barátom volt a főkönyvelője és 5%-os tulajdonrészese – csak azért mondom ezt, hogy nem véleményként írom, hanem tényközlésként)

  • Geyza
    2021 július 6
    5:19 de.

    Budapest egy átmeneti város.
    Az autósok, de a gyalogosok közlekedés-moralitása inkább Isztambulhoz hasonlít. Az elvárások viszont Bécshez.

    Ezt cizellálja a hájpolt biciklizmus, ahol a morál ugyanaz, az elvárás pedig…., mint a szatírnál. Mutogatnak mindenki másra.

    De nézd a jó oldalát. Ha Karácsony pl. evezni szeretne, mert nem egy poros falu kultúráján szocializélődik, akkor jöhetne a kutyák ötlete a csónakázó Budapestről, és úszhatnál Orbán hobbijába focit nézni.

  • Besancon
    2021 július 4
    7:04 de.

    Csak két gondolathoz a sok szövegből 🙂

    Karácsony az ellenzékvezésség vállalásával kiírta magát, mint főpolgármester, mert a fővárásért valóban tenni, és átgondoltan tenni akaró politikusból egy hatalomra ácsingózó, a főpolgármesterséget az ehhez vezető úton lépcsőnek, a korábban rá szavazókat meg hülyének néző senkivé vált. Akér nyer, akár veszít. Hatalommániás senkiből pedig jelenleg is jól állunk.

    Meggyőződésem, hogy decibelhungaristáinkkal az élen, a lakosság nagy része simán bukna egy állampolgári vizsgán. Ezek közül azok, akiknek be lehet adni, hogy miniszterelnököt választanak mindenképpen.

  • Csávókám,
    csak vigyázz azzal a gyanta osztogatással,mert ha elfogy,nem marad a vonódra.Hogyan fogsz bozseválni,ha elszakad a húrod?Mostanság különösen szükséged lesz a vonóra,ennélfogva a gyantára is mert együtt kell bozseválni a két régi-új nemzeti himnuszotokat:
    „Fel vörösök proletárok,csillagosok,katonák…”
    „Hogyha összefog majd magyar a magyarral,győzelemre visz majd a myilaskereszt…”Azt már nem lehet bele bozseválni,hogy szálasi ferenc.Neki már talpa alá tették a levegőt!Kiváncsi vagyok mi lesz az új,közös himnuszotok,mert a balsors már régen és még most is tép,de a víg esztendő még az aluljáró végén sem látszik. De tudod mit?Legyen ez a ti bajotok,meg az is,hogy Orbán Viktor elzavarási ügyében csak a hozzád hasonló bunkók fáradoznak akár szivárvány színű álmaitokban is.Bár tudom,hogy nyelvzseni nem vagy,de azt azért nehéz felfogásod ellenére,biztos megtanultad, hogy Viktor az Győzőt jelent.Ha képtelen voltál ezt a szót felfogni majd most +- 1év múlva bevésik a homlokod mögé! Nem akartalak megsérteni,ezért nem írtam az agyadról.Remélem marad továbbra is érdekes az életed.Gy.