Farm a víz alatt

2021 július 24 8:44 de.14 hozzászólás

A nyaralni utazók programjában általában ritkán szerepel egy farm felkeresése. A szó hallatán legtöbbször mezőgazdasági területre vagy állatokra, juhokra, marhákra gondolnánk, legfeljebb struccfarm jutna még eszünkbe. Halakra nem sokan tippelnénk. Szlovéniában, a Trieszt – Koper vonaltól kissé délnyugatra, a piráni öbölben élő Fonda család évszázadok óta haltenyésztéssel foglalkozik. Érdemes hozzájuk ellátogatni.

Az óceánok túlhalászata és kizsákmányolása napjaink egyik égető problémája. Erre kínál megoldást a Fonda házaspár farmja, akik a fenntarthatóság mellett nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy a világ leggondosabban nevelt és legfinomabb tengeri sügérei tőlük kerüljenek ki az éttermek asztalaira. Az etikus gasztronómiai élménynek bárki részese lehet, aki a szlovén tengerpartokra látogat. A biológus végzettségű házaspár, felismerve a túlhalászat kockázatait, sok évvel ezelőtt olyan halgazdálkodásra váltott át a szlovén Isztria mentén, ami a világon is egyedülállónak számít. A munkát a fiatal halak ívásának gondos kiválasztásával kezdik. A nyílt vízben, szabadon úszó hálós ketrecekben nevelik őket. A tengervíz állandó cserélődése, a folyamatos mozgás lehetősége, a jellegzetes helyi éghajlat, a tenger alacsonyabb sótartalma a Piran-öböl ezen részén, kedvezően befolyásolja a halhús szerkezetét, minőségét. A halak 4-5 éves nevelési ciklusa során semmilyen vegyi anyagot nem használnak. A halakat kézből etetik, a piacon kapható legjobb – és persze legdrágább – kizárólag tengeri állatokból és növényekből származó haltáppal. A családi gazdaság így számos más hal és tengeri szervezet menedékhelyévé vált. Eddig több, mint harminc olyan halfajt számoltak meg, melyek a haltenyésztő ketrecekben élnek, ott táplálkoznak. A halgazdaság által létrehozott kiváló természeti viszonyok ideálisak a Piran-öbölben már évtizedek óta tenyésztett kagylók számára is. Főként a ketreceket a bójákhoz rögzítő köteleket kedvelik, azokon telepszenek meg csakúgy, mint más apróbb élőlények, a halak számára eleségül szolgáló tengeri férgek, moszatok. A kishalak pedig elrejtőzhetnek a kagylótelepek és a hálószemek között. A Fonda-gazdaság tehát a tengernek ezen a részén hasonló feladatot lát el, mint máshol a víz alatti zátonyok vagy az elsüllyedt hajók. A halak mennyisége és a tarka élővilág változatossága itt jelentősen meghaladja az Adriai-tengerben másutt tapasztalható viszonyokat.  Nem véletlen, hogy nagy a kereslet a Fonda farmról származó tengeri sügérekre, hiszen azok nevelése teljesen organikus módon történik. Ugyanakkor – tekintettel a természeti környezet és a műanyagok viszonyára – fontos szempont a szállítás, csomagolás is. A minőség garanciája még a 24 órás kiszolgálás, azaz maximum ennyi idő telik el, míg a kifogástól számítva a vendég asztalára kerül a sügér, készétel formájában. A halak kopoltyúfedelén egy címke mutatja a kifogás időpontját, a csomagolóanyagokat is igen gondosan választják ki, hogy azok megóvják a halak minőségét a szállítás során. A dobozuk hungarocellből készül, ami kimosva még sokáig használható. Bennük az alacsony hőmérsékletet különleges hűtőpatron őrzi, ami szintén többször is felhasználható. Kiszárítva vízmegkötő, ha valahol száraz környezetre van szükség, mélyhűtőben megfagyasztva viszont hűtésre alkalmas. A környezetre ártalmatlan.

A sajátos módon nevelt tengeri sügérek által kínált különleges gasztronómiai élménynek bárki részese lehet, aki Szlovéniában járva ellátogat a Fonda farmra. A háromórás program során a látogatók betekintést nyerhetnek a fenntartható halgazdálkodás módszereibe, és személyesen is meggyőződhetnek a Fonda család elhivatottságáról. Hajókiránduláson, közelről is megnézhetik a halak és kagylók élőhelyeit. A hajós túrát egy halkóstoló zárja, amelynek során friss sügérdarabokat kóstolhatnak meg egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal megfűszerezve. A kulináris élmény garantált, amelyet a nap végén egy pohár napérlelte – e tájra különösen jellemző – Malvesia fehérborral koronázhatnak meg.

14 hozzászólás

  • Kivallo reklam, brought to you by the Fonda family , Revay Andras altal.

  • Ketsegtelen a tengeri alolenyek fogyasztasa igen egeszseges, de sajnos ma mar nem csak a tengeri-lenyek szervezetebn megallapitva plastic-molekulak, hanem az emberi test-szerveiben es a verben is.

    Mindeg nagyon kedveltem es elveztem a lazacc-fogyastasat.
    Kulonosen egy u.n. „Wild Alaska” nevu brand-et.

    Amig a valosag kibujt a zsakabol.
    A hal soha nem latta Aalszkat, s nem volt „wild” (vad).

    Nagy takokban tenyszetettek mint a Fonda csalad cege.

    De a halak tartlyokban rem lassan nonek.
    S azt tul-szarnyalni egy vodor „gyorsnovest-serkento-hormon”-okat ontenek a tartalyba.

    De annak eredmenetekent a lazacc husa nem rozsaszin, hanem sargas-szurkeve valik.
    Persze annak is van am orvoslasa, egy vodor masik vegyszeert ontenek a tartaltvizebe ami a husat szep-rozsaszinre valtoztatja.

    Yehat az aztalra nem „Wild Alaska Salmon” , hanem hormon es husfestek fogyasztva.

    Na mit velenel, hogyan befoltasolja az az emberi eletet es egeszseget.

    Ma a „tengeri elelmek” 90%-a Kina es mas del-kelet-azsiai orszgokbol eredok, ahol SEMI eroirt torvenyek, ellenorzesek a fogyasztok erdekeit, egeszseget vedeni NEM leteznek!!!!!!!!!

    De vilagszerte arusitva mert a lEGolcsobban produkalva.

  • Valojaban, NEM „Farm a Viz Alatt”, hanem alatt-tenyesztes a viz-ben.

    De erdekes es tanulkmanyos lehetne nemi adatok ismertetesevel am!

    Mi volt befektetesuk, hogyan kezdtek, mi volt az otlet eredete, hany dolgozoval mukodnek, mennyi a termelesuk, s mind azt penz-ertekben ismertetve.

    Amodon egy ertelmes es teljes hir-jelentes lenne , a hirdetese melett.

  • és íme a:

    Sügérlegenda kagylovakkal

    végre nem polityíka és az emberi gyarlóságok 50+ szürke árnyalata, hanem gasztrománia…

    az már egy jó jel lehet, ha a sügérnek nincs penetráns „halszaga” hanem a tenger illata leng felette amikor a tányéromra kerül, emlékeim szerint a spanyol és a portugál a franciáról nem is beszélve kulinária remekei (én – mongyuk úgy – sajtokat is szeressem)

    a tenger gyümölcsei egy hatalmas tálon jégkockára tálalva és a frissen sült sügér kizárólag friss kerti párolt zőccség kísérettel érkezik, hogy a finom francia konyakot és portugál brandy-t előtte és a fehér borokat aranyló csillogással a hosszúlábú pohárból lassan és a dallamát összhangzattanát elemezve az ember magáévá tegye…
    nincs is annak párja (Petronius ha ezt olvashatná?)

  • Bendeguz, igazad vagyon ebben, de nem biztos, hogy mindehol iszonyatos korulmenyek kozott nevelnek halakat a hal-farmokon.
    A Youtube-on lehet keresgelni videokat a del-azsiai hal-farmokrol, amik egy eletre elveszik a kedvedet a hal fogyasztasatol.
    De meglepne, ha Chileben, az USA-ban, vagy Kanadaban sokkal kulonb lenne.

    En azt vettem eszre a valoban „vad” es hal-farmon „termett” lazac kozott, hogy ha a vad lazacot lefagyasztod es aztan kesobb kiolvasztod es nekiallsz megnyuzni, hagyja magat, mig a farmon nevelt husa szetesik nyuzas kozben.

  • CHECK ATKA;

    Az eletben semmi nem „biztos”!

    De ahol semmi fogyaszto-vedelemi torveny sem ellenorzes nem letezik hat mit velnel hogyan tenyesztik a lazaccot, vagy barmi mas tengeri lenyeket emberi tapalaleknak???

    A lazacc-ot nem kell „nyuzni”, az borevel arusitva, de sutes, gozoles, Bar-B-qrue-zassal a bore egyszeruel elvalik a hustol.

    De a bore nem csak hogy fogyaszthato, hanem az egeszseges antioxidant a bore-alatti zsiradek-sejtekben letezik.

  • CHECK ATKA;

    A lefagyasztott hal hus „szetesik” a ki-fagyasztas utan mert a fagyasztassal a rostjai serulnek.

  • „Olyan az ember vallás nélkül, mint a hal esernyő nélkül”

    /Murphy/

  • Bendeguz79
    2021 július 26
    10:54 de. hozzaszolasodhoz:

    A haltenyeszet csodairol kuldok egy videot, remelem nem baj, hogy angolul van. (Nem neked, hanem a cenzuranak.)

    https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E

    A cim Norvegiat emliti, de van benne masrol is szo. A legerdekesebb benne a szokasos „revolving door policy”, amit te mint amerikai jol ismerhetsz.
    Lehetnek itt torvenyek es szabalyozasok, de ha az orszag kivitelenek ez jelentos szazaleka, sok embert alkalmaz, akkor senkit sem erdekel, hogy mivel mergezik a vilag tobbi nepet.
    No es, amint a videobol hallhatod, vannak helyek, ahol szandekosan nincsenek szabalyozasok.

    Abban igazad van, hogy nem kell nyuzni a lazacot, sot meg abban is igazad van, hogy a boreben sok fontos taplalek van (bar a zsir a bor alatt van, azt a bor nelkul is meg lehet tartani). De en ugy szeretem, ha nincs rajta bor, foleg hogy ritkan eszem a lazacot „egyben”. Le szoktam daralni fozes utan es a tuna salad-hoz hasonlot csinalok belole, csak sokkal egeszsegesebbet, friss gyomberrel, fuszerekkel, neha fokhagymaval.

    A nyuzas pedig epp arra jo, hogy megmutassa vajon a „vad” lazac valoban vad, vagy hazudnak a mocskok.

  • cHECK ATKA;
    Mivel a seafood nepszeru vilagszerte, annak jovedelmi lehetosget vilagszerte kihasznalava van.

    A legnagyobb termelok ahol a termeles a leheto leg-olcsobb.

    S eredmnenyekent tobb tengeri fajok mint a lazacc no de meg a mekek, bekak, lepkek, stb oriasi mkeretben csokkenve, aminek pusztito ripple-effect-je van am a termeszetre.

  • Bendeguz79
    2021 július 28
    10:54 de.

    come on, grizi

    mai adat CNN USA 5000 deaths delta variant non vaxed

    ez a szerény matematikai tudásom alapján
    usa összlakosság ma usa adat: 333077263{SIC} az 5000 ennek pontosan a:

    0.001501 % -ka és ez a csúcs az utóbbi 4 hónapban, minden nap kevesebb volt, mint ez az 5000 {SIC}

    a többit beszéld meg USA 46. elnökével aki ma korábban Buy American Tour -on vett részt (semmi maszk) és panaszolta nincs melós a manufacturing jobs -ra ami üres 547856 felajánlottra egyetlen jelentkező sincs {SIC}

    szerinted mi az oka?

  • Rodeo11
    2021 július 28
    10:57 du. hozzaszolasdhoz:

    „ez a szerény matematikai tudásom alapján
    usa összlakosság ma usa adat: 333077263{SIC} az 5000 ennek pontosan a: 0.001501 % -ka és ez a csúcs az utóbbi 4 hónapban, minden nap kevesebb volt, mint ez az 5000 {SIC}”

    Itt a rettegtetes a lenyeg, a tobbi (pl. logika, biologiai ismeretek…stb) nem szamit.

    ” a többit beszéld meg USA 46. elnökével aki ma korábban Buy American Tour -on vett részt (semmi maszk) és panaszolta nincs melós a manufacturing jobs -ra ami üres 547856 felajánlottra egyetlen jelentkező sincs {SIC} ”

    Ehhez nem ertek, de meg merem kockaztatni, hogy a havi 2 vagy 3 ezres segelyeken elok tulzottan el vannak foglalva ugyanazzal, amivel e fenn emlitett elnok fia is el van foglalva. Tehat nem ernek ra dolgozni szegenyek.

    No de sebaj, a bolcs megoldas mar kialakuloban van. Ugye emlekszunk meg arra, hogy a szocialista tarsadalomban nem csak jog a munka, hanem kotelesseg is?

    Csak azt nem ertem hogyan fogjak ezt a nagyszamu drug dealert es kabitoszerektol egeszsegileg tonkretett embert ravenni a munkara?

  • Ez a szloven pelda a legjobb fenntarthato tenyesztesi forma.
    Ha a vadokat fognak be, azzal a biologiai egyennsuly dolne be! (Bar az Adria mar sivatagszeruen ures, halat nem nagyon latni benne a szennyezes es tulhalaszas miatt.)
    Mivel a tengerben korbe keritett telepeik vannak, ezert folyamatos a termeszetes tengervizzel valo kapcsolatuk. A tengeri allatok takarmanykenti felhasznalasaval pedig nagyreszt a termeszetesseg biztositasat is megoldottalk. Altalaban a haltap az vegyes mindenfele mellektermekekbol all, de halmaradekokbol is.
    Kedvezo, h a halon keresztul a predaallatok azert bejutnak, ami gazdagitja az elelemforrasuk minoseget!
    A kagylotermelessel kombinalva kulon jo , mert , ha egyszerre csinaljak, a kagylotelepek is eletteret biztositanak kisebb elolenyek szamara, amelyek taplalekok lehetnek!
    A kagylo maga pedig a vizszuresben jelentos, a bejuto szervesanyagokat hatekonyan szuri, tisztitja a vizet.
    De vigyazni kell, mert a szennyezodestol is, igy az a kagylo akkor taplalek formajaban a szennyezodest is belenk juttatja!
    Kulonben en is igy csinalnam, biologiailag fenntarthato gazdalkodassal a kagylokat, rakokat , tengeri uborkat es a halakat egyszerre! Sot! En meg felturboznam alga, moszat , hinar-termelessel es garnela-termelessel!
    Szerintem ez a jovo taplaleka, mert egeszseges es az oceanjaink segitsegevel akar 100milliard ember is ellathato elelemmel! (Szarazfoldon a gomba es az edesvizi algak, hinarok kis es nagyuzemi termelese…. Egysegnyi teruleten 4 m magassagig gombabol evente akar 50 x annyi mennyiseg termelheto, mint kukoricabol, vagy 100x annyi, mint buzabol!
    A gombat akar fold alatti silokban, barlangokban is lehet termeszteni, igy terben merve ennek tobbszórose is lehet!)
    Hasonlo feherjetermelesi irany lesz a rovar es gilisztak termelese, ami akar human, akar minosegi takarmanykent lesz jelentos!
    A kerteszetben lesz nagy fejlodes a hidroponias es foleg az akvaponias termesztessel, amelyek tovabb fokozhatoak, v kombinalhatoak reszben biologiai tragyatermeles, foldigiliszta tenyeszetek es celiranyos talajmikrobatenyeszetek turbojaval, amelyek kepesek a termesmennyiseget duplazni, triplazni, sot! A leghatekonyabb biogazdalkodassal, foleg, ha emiatt az arakat is nezzuk!
    En ezt is szeretnem tovabbfejlesztve tobbszorozni a termalvizek felhasznalasaval. Elvileg letezik, csak gyakorlatban elenyeszo….
    Ugyancsak fontos fejlesztesek vannak az uveghazas – folias gazdalkodasban, amelyek mar nemcsak a napsugarzas befogasat hasznositjak, hanem komplexebb modon az eszaki oldaluk egy hoszigetelo fal es a folia fole pedig szigetelo paplanrendszert alkalmaznak hideg ejszakakra. Ezt is en tovabbfejlesztettem egy vekonyabb arnyekolo textillel, v haloval es kombinalnam napelemes rendszerrel is.
    Ugyan igy az allattartas is megoldhato napelemes kombinacioval, de a szantofoldi novenytermesztes is sok noveny eseteben. Allithato dolesszogu napelemek alkalmazkodni tudnak a napsugarzas maximalizalt befogasara, persze ugy telepitve, h a novenyek is megfeleloen reszesedjenek abbol. Az allatoknak pedig nyari idoben arnyekolo vedelmet is biztositanak. Igy extenziv-felintenziv kombinacioval egeszseges es jominosegu hus termelheto joreszt bio, okologiai modon.
    Ennek fokozasa, ha komplex a gazdalkodas! Ugy, hogy kulombozo allatfajok vannak egyutt tartva. Pl. Nyul, birka, kacsa, liba, gyongytyuk , facan es fogoly.
    Tavakban mar gyakorlat: ponty, busa, amur es keves harcsa.
    Azsiaban osi gazdalkodaskent: rizs, alatta a vizben a halak es a kacsak.( igy a vegyszermentes biologiai vedekezes is megvan.)
    (En ezt is kisse tovabb fejlesztettem kagylokkal es rakokkal.)
    Valoban jonehany intenziv haltermeles van Azsiaban is, ahol a tavakban zsufolasig vannak a halak es naponta zsakszamra etetik tappal. (De ez meg mindig jobb, mint a fejlett vilag intenziv termelesei, amikor tartalyokban nevelik a halakat, es sajat urulekukben uszkalva azt is fogyasztjak nagymennyisegben.)
    Az erdekes kerdes, hogy az allatvilagban a tragyajuk rekuperalasa elterjedt a termeszetben is, igy ez csak nekunk fura! De nyivan higienikusabb lenne tiszta vizben….
    Ezert is jo az altalam preferalt komplex tartas, mert a kulonbozo halak, madarak es alsobbrendu szervezetek (es novenyek) kiegeszitik egymast az elsodleges termeszetes taplalekhasznositasukban.
    En pl. A haltartasnal tartanek mesterseges kistavacskakat az eleseg mikrobak, haleledel rakok es tubifex szaporitasra es ezzel egyutt rovartermelest is szaraz sotet meleg helyen, amelyek gyorsan, hatekonyan szaporodnak, novekednek zoldseg, gyumolcs es pekaru hulladekon is!

    Harcsat es rakokat tartanek az elhullott allatok eltakaritasara, kagylokat a viztisztitasra, illetve komplex rendszeben akvaponiasan az uveghazi kerteszettel osszekotve a novenyek vennek fel az allatok maradekatnak, urulekenek tapanyagait.

    Ez lesz a jovo utja is. Szerintem a gabonakon, ipari novenyeken kivul majdnem mindent igy fognak termesteni kerteszetekben intenziv okorendszerekben akvaponiasan.
    En a gyumolcsosoket is mar vegyesfaju komplex rendszerekben latom. Fakat, bokrokat, lagyszaruakat vegyesen, biologiai vedekezeskent baromfifajokkal.
    Ma meg szinten nem letezik, de en a meheszettel is osszekotnem a fentieket, illetve biologiai vedekezeskent katica es mas ragadozo fajok tenyesztesevel is.
    Az altalam tervezett intenziv biokerteszeti folia, vagy uveghazas rendszer sokkal dragabb, mint a szantofoldi, de 3-5 ev alatt behozza az arat, utana hasonlo mertekben termeli a profitot

  • ilyen haltermeles mukodik USA (tonhal), KANADA (lazac es tengeri pisztrang), Ausztralia, Ujzeland, de olvastam mar Csillebol is.
    Szerintem a fajokat kombinalni kellene a rendszeren belul)