Trudeau akarata — Előrehozott szövetségi választások Kanadában szeptember 20-án

2021 augusztus 16 11:16 de.74 hozzászólás

Justin Trudeau miniszterelnök előrehozott választásokat iratott ki vasárnap az alig egy hónapja hivatalba lépett új főkormányzóval, Mary Simon-nal — és tette ezt annak ellenére, hogy kisebbségi kormánya nem vesztette el a parlament bizalmát, az ellenzéki pártok elutasították a nyári vagy kora őszi választás ötletét és Trudeau maga még a tavasszal kijelentette, hogy a pandémia ideje nem alkalmas arra, hogy az urnák elé hívják az választókat. Mégis választunk szeptember 20-án. Összesen 36 napos lesz a választási kampány, ami a törvény által előírt lehető legrövidebb periodus. A miniszterelnök szerint útelágazáshoz értünk és mivel lassan a pandémia által okozott romok eltakarítása, illetve a visszaépítés kérdése merül fel ez egy olyan történelmi pillanat amelyet Kanada 1945 óta nem tapasztalt. Ezért szerinte helyénvaló lépés a választókhoz fordulni. Ezzel szemben a két országos ellenzéki párt miniszterelnökjelöltje — a konzervatív Erin O’Toole és a markánsan baloldali Új Demokrata Párt (NDP) Jagmeet Singh-je — úgy látják, hogy a nyári választás pusztán arról szól, hogy Trudeau vissza kívánja szerezni parlamenti többségét, amit a 2019-es őszi választason elvesztett.

Miniszterelnök-jelöltek, illetve pártvezetők: Justin Trudeau — Liberális (balfelső), Erin O’toole — Konzervatív (jobbfelső), Jagmeet Singh — Új Demokrata (balalsó), Yves-Francois Blanchet — Bloc Québécois (jobbalsó)

Már vasárnap délután — néhány órával a választások kiírása után — megérkezett az első vitatott kampánytéma. Trudeau liberális kormánya bejelentette, hogy kötelező lesz az oltás minden szövetségi közszolga és közalkalmazott számára — beleértve az koronavállalatoknak dolgozókat is. Továbbá a vakcína a repülőn, illetve vonaton utazók számára is kötelező lesz. A konzervatív O’Toole bejelentette, hogy ellenzi a kötelező oltásokat, ugyanakkor naponta teszteltetné azokat az közalkalmazottakat, akik elutasítják a vakcínát, illetve a belföldi utazókat is. O’Toole szerint egy mérsékelt megoldás kell, amely egyensúlyban tartja a közjót és a személyes szabadságjogokat. A vakcínák politizálásaval vádolta a miniszterelnököt. Egyébként többnyire megelégedett a kanadai lakosság a pandémia eddigi kezelésével. Bár lassú, döcögős kezdete volt a vakcína kampánynak, mára a teljes lakosság 63 százaléka megkapta mind a két oltást. A 12 éven felüliek körében ez az arány 72 százalék.

Bár ritkán lesz kulcsfontossági kampánytéma külpolitikai kérdés, az afganisztáni tragédiát nem fog lehetni kikerülni. Kanada ideiglenesen bezárta kabuli nagykövetségét, miután a tálibok nem csak a vidéki településeket, hanem Afganisztán fővárosát is villámgyorsan elfoglalták. A Saigonra emlékeztető totális amerikai kudarc és menekülés legkomolyabb politikai konzekvenciáit Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja fogja elszenvedni, illetve bizonyos fokig Boris Johnson brit miniszterelnök kormánya is. Kanada viszont a menekültválság kezelésével kap szerepet. Trudeau bejelentette, hogy Kanada 20 ezer afgán menekültet áll készen befogadni.

A Nanos közvéleménykutató cég szerint a kormányzó Liberális Párt támogatottsága 33,4 százalék — csaknem 6 ponttal alacsonyabb mint az egy hónapja mért szint. A Konzervatív Pártra 28,4 és az NDP-re 20,7 százalék szavazna. A jobboldal csaknem 5 százalékkal erősebb mint négy hete volt, az NDP pedig 1 százalékkal esett vissza. A kizárólag Québec tartományban induló szeparatista Bloc Québécois országosan mérve 6,3 százalékos támogatottságot élvez, de mivel csak Québecben indít jelölteket, helyben a második legerősebb párt — a liberálisok mögött. A zöldek 7,9 százalékon állnak, de kérdéses, hogy akár egyetlen egy választókerületben is képesek lesznek-e győzni, mivel a párt kimondottan durva, a pártvezért érintő belharcaitól volt hangos a sajtó a nyár folyamán. Az utolsó helyen a populista jobboldali Kanadai Néppárt áll — alig 2 százalékos támogatottsággal. A jelenlegi támogatottsági szintek valószínű egy újabb liberális kisebbségi kormányt eredményeznének — ami kellemetlen végeredmény lenne a kormányfő számára.

74 hozzászólás

  • akkó’ gyün a „cetli” és be kő’ dobnyi! úgy lesz, bedobom ON -ban a konzik a teljes csőd, a ződek sikoltozva küldik a kampány emiljeiket már elmagyaráztam nekik, hogy dolgozni kellene és nem rózsaszínű felhőkön lovagolva a délibábot kergetni egyébként is ki nem állhatom a kopaszra nyírt női hölgyeket akik túl hangosak ráadásul, az NDP az egy jó bohózat ők mindent nem akarnak tehát sohasem fogjuk megtudni mit is tennének amit utoljára belekormányoztak ON -ba az „felejthetetlen”

    a Justin győzni fog két hangyányival a többségbe… addig jó és mókás a kanadai szöveccségi választás, amíg a déli szomszédaink a kabátgombjaikat keresgélik, némejek a sliccgombjukat, addig itt jobb lesz és erre fogunk szavazni és a sznóbördök sem floridában szavaznak hanem itthon

  • Tudtam hogy rodeo lesz az első aki hozzáokoskodik egy olyan kérdéshez (is) amiről / amihez

    1 semmit nem nem tud
    2 semmi köze.

  • Afganisztani esemenyek egy totalis, veres, akar kesobbi vilagrengeto katasztrofa!
    Oriasi menekulthullam jon majd Europa fele! Szerintem tobb, mint 1millio!
    Oriasi hiba volt atengedni a hatalmat a taliboknak!

    Olyan volt ez, mint amikor a Bajnai-Oszko kormany atengedte o1g-nek!
    Oriasi verengzesek, leszamolasok, kivegzesek, csonkitasok meszarlasok lesznek, mert az osszes talib es Al kaidas, szelsoseges, terrorista oda fog gyulni es bosszubol mindenkit kivegeznek, aki nem borul le elottuk, vagy ellenuk volt, mint a regularis hadsereg is!
    Azert is veszelyes, mert ez lesz a centrumuk, haboritatlanul innen fognak mindent szervezni ellenallas nelkul!
    Innen epitik ki az Islam allamot (szo szerint is!), mint a muzulman vilag fellegvarat!
    A helyi lakosokat sajnalom, mert totalis terror lesz!

    Kina kiegyezett a talibokkal! A banyaszati jogok a kinaiake, cserebe nem lepnek fel a talibok ellen, (sot! Kvazi bebetonozzak oket a gazdasagi erdekuk miatt, a talibok megvasaroltak a kinaiak vedelmet, azaz ezek a banyaszati jogok jelentik a vedelmi penzt! Kesobb, meg biztosra veszem, h mas uzleteket, piacot is megkapnak, csak h a nagyhatalom vedje meg oket!)
    Lattunk fenykepeket kisebb telepulesrol, ahol az amerikaiak rengeteg fegyvert hagytak hatra!
    Furcsa csavar, h a kinaiak kialkudtak azt is, h a talibok elforditjak a fejuket az iszlam ujgurok kinai terrorja felol, es nem tíltakoznak, nem lepnek fel vedelmukben!
    Kivancsi leszek, h a talib hatalom hogyan fog az eddigi orosz ellensegukhoz víszonyulni!?
    Szerintem a talibok felfuttatjak, legalizaaljak a mak es kannabis termesztest, es a kabitoszereket fokenT az oroszokon keresztul Europara fogjak boritani!
    (Gyengebb variacio, h az oroszokra. Ok inkabb csak a csempeszei lesznek a horror merteku szallitmanyoknak Ukrajnan es Feheroroszorszagon keresztul!)
    Csavar lesz a dologban szerintem, h az oroszok gepfegyverekkel, raketakkal, terrorcselekmenyekhez hasznalhato felszerelesekre fogjak cserelni! Putyin pedig teriti az EU-ban a kabszereket, h bomlasszon es zavart keltsen, az EU-s seregek minel inkabb kimaradjanak a NATO-vedelmi lepeseibol a csendesoceani eskozel-keleti akciokbol, es nemutolso sorban Ukrajna feldarabolasaba ne avatkozzaanak bele tenylegesen, max ejnye-bejnyezzenek, ahogy a Krim annektalasanal is. (Folyamatos terror alatt fogja tartani Ukrajnat, nem ad nekik gazt telen, majd januarban az ukrajnai parlamenti oroszok nyomasara nepszavazast irnak ki minusz 20 fokban, igy a totalisan legyengulta, megosztott, szetpanamazott ukran szavazok nagyresze kozep es K-Ukrajnaban az oroszokra, Nyugaton a magyarokra, Eszak-Ny-on pedig szlovakokra, v lengyelekre fognak szavazni, azaz max az orszag kozepe marad Kis-Ukrajna, ahogy Jugoszlaviaval is tortent a 80-as evekben!
    (Persze az sem fontos, h a nepszavazas tiszta legyen, mert a putyini-orbani modon azt el fogjak csalni amennyire csak akarjak -ha egyaltalan szukseges lesz, hiszen oriasi elegedetlenseg lesz es a nyomor a gaz hianyaban generalt tuntetesek, belso lovoldozesek, akar polgarhaboru is helyenkent! es ehseglazadas!
    Csak gerjeszteni fogja ezeket Putyin, majd szervezett formaban millio szamraaz EU-ra boritani – szallitani az afgan menekulteket!
    Igy o1g is megdicsoulten fog kiallni, h „Na! En megmondtam!”

  • Geyza
    2021 augusztus 16
    5:58 du.

    kösz, de én választani fogok itt, te meg a nagycsótányos uccában a kisegér ucca sarkán esztergálod a csippeket és nem választasz Kanadában a többit majd gyűjtsd össze a geyza hüjeségei összkiadásához a sublót legalsó fiókjában

  • O1G666
    2021 augusztus 16
    6:57 du.

    lefogadom veled, egy 24 pack DAB -ba, hogy hüjeség amit írtál!

  • Geyza
    2021 augusztus 16
    5:58 du.

    te a grizi t hejettesíted, mert azt vártam, hogy kioktassa a sok hüje kanadait mi is az az akármi amit csak ő tud legjobban, leelőzted egy tehénlepénnyel

  • A kerdes, hogy miert lenne szulkseges a Canada-i PM-nek a mondhato azonnali Parlamenti part valasztasokra?

    De a hozzaszollasok a vasarnapi Kabul-ban tortentek alapjan lett korlatozva.

    „666” meglatasa eleg logikusan alapozva, de soha senki nem tudhatja a jovo esemnyeit.

    A US kivonulas Afghanistanbol 20 evvel kesve tortent.

    Persze Biden es Trump egymast vadoljak teljesen kaossza-valt elorebejelnetet kivobulas.

    Obama igerte ezt 2007-ben.
    Majd Trump kezdte a targyalasokat a Taliban-nal.

    Se Biden bejelntesere a heklyzet valodi kaossza valt.
    Az Afghan Hadsereg fegyveret letette es elszaladt, s az egesz kormanyuk.

    A Taliban igen kegyetlen veres hoheroknak bizonyitottak magukat a mai napig.
    Modszereik volt mielott meggyilkoltak aldozataikat, teljes csaladjaikat gyilkoltak meg szemeik elott.

    Nem csak iskolakat, korhazakat, es heti AQfghan piacokon allando bomba=robbanasokkal pusztitottak a lakosssag ezreit.
    A felelem-gerjesztes voklt valojaban a fegyveruk.

    De egy dolog nagyban valtozott az elmult 20 evben.
    Afghanistan ma, demografiailag egy nagyon fiatal nemzet!!!

    Ossz lakossagnak 50%a 25 ev alattik.

    Ami azt jelenti hogy a lakosssag fele a szabadsag, demokracia es egyenlo jogok gyakorlasai alatt szulettek es eltek eletuket.

    Kepes lessz majd a Taliban haziallatokkent majd velni a leanyokat es nokket a jovoben?

    Persze a kegyetlenseg mindent feleul mull.

    Anyagilag Kina a gyoztes.

    A mulktban sikertelen oroszok ,mint annak idejen a US nyujtotta a lehetoseget a Mijahedin-nek a Szoviet Hadsereg ellen.

    Az elmult 20 evben Moszkva nyujtotta mind a fegyverket a Taliban-nak.

    De a valodi gyoztes ismet Iran-i mulahk lettek, hasonloan Iraq-ban is, akik az ISIS-t alapitottak.

    Talan ma isnet Iran nyert teljes sikereket?!

  • O1G666
    2021 augusztus 16
    6:57 du.

    a CNN hejszíni tudósítója Clarissa Ward élőben egy félórája {meg napok óta} ennek az ellenkezőjét mondja {perfect pashtun és hájdzsábban de a legények ott vigyorognak körötte teljes kalasnyikovban, szandálban és vidáman [18 – 25 évesek] dumcsiznak vele}

    te honnan szerzed az infóidat? vagy csak agylúdtalp?

  • Véleményem Rodeórol :

    Ez a demokrácia „rákfenéje” :
    hogy az ilyen politikai baba-agyúak,
    mint ez a hegedázó , választójogot kaphatnak.
    Holott inkább „ankét” kellene nekik a téma körül :
    Ha folyton hülyeségeket hordanak össze kapnak ankét pofont..

  • O1G666
    2021 augusztus 16
    6:57 du.

    nézegetem, mint a cukorvattát a hetivásárban a ringlispil mellett álldigálva eme agysérvedet!

    zumbeispiel nur eine Frage:
    te még hiszel a gyermekmesékben és a nyugat fensőbbrendűségében

    {az, hogy én a nyugati kultúra mellett a másikakat is meg próbáltam megismerni és a gusztusom most mijen az azzal, miszerint: degustibus non est disputandum; számodra is válasz}

    akitől a kultúráját és azzal az identitását is elveszik, azt rovar állapotba kényszerítik, és „csak” ez nem jött létre…

    már több hejen írtam és fenn is tartom: mindenkinek (SIC) joga van a saját országában ojan kultúrában élni amijet ő maga létrehozott és mindenkinek a jó édes kurva annyát aki a sajáttyát rá akarja kényszeríteni

    [aljas anyagi okokból]

    az bármijen büntető reakciót megérdemel a halált is beleértve

    nagyon gusztustalannak tartom amit próbálkozol kialakítani a világban, EGY BIZONYOS ÚGY NEM LESZ! de ha ukránok patkányokká váltak akkor patkány sorsuk van és marad… nem jönnek a migráncsok, mert megvalósíttyák a saját kalifátusukat és neked nem adnak vízumot oda…

    itt röhögény következik, harsányan

  • O1G666
    2021 augusztus 16
    6:57 du.

    „Oriasi hiba volt atengedni a hatalmat a taliboknak!”

    Szerintem meg bevonulni volt katasztrófális hiba a csúfos orosz fiaskó után!
    Ennek most egyetlen kajánul röhögő nyertese lesz, a kínaiak akik „kecegtető” hitelekkel, drága fegyverek nélkül fogják Afganisztánt újáépítés szponzorálása címszóval vidáman magukévá tenni! A NATO által kiképzett és most a kollaborációért százezer számra Európába menekített „bátor” kormánykatonák meg szerintem hirtelen majd pálfordulókká fognak válni, nagy neglepetést okozva a szírekben már bevallottan csalódott Muttinak!

  • hexadodekaéder

    Bendegúz79
    Írja, hogy
    „A múltban sikertelen oroszok, mint annak idején az US nyújtotta a lehetőséget a Mudzsahedinnek a Szovjet Hadsereg ellen”

    No igen:
    Amit az USA Hadipari Komplexuma Stinger kézi kezelésű légvédelmi rakéták átadásával, illetve a mudzshedek katonai felszerelésével, a szovjet helikopterek ellen teljes sikerrel alkalmazott, hogy a SzU helyébe az USA vonulhasson be… És sikerült…

    A rakéta-beszerző ötletgazda és közvetítő Charlie Wilson alkoholista, kokainfogyasztó és kalandor képviselő háborúja győzött bizonyítva, hogy USÁ-ban még az ilyen léha csavargó is nagyra viheti, ha a szerencse úgy hozza és mája is bírja… Még milliárdokat is kereshet rajta…
    Mellesleg 2010-ben meghalt.
    Az afgánok saját halottukat tisztelhetik benne.

    Ezek kifizetését megoldotta a szintén US segítséggel létesített* mák (azaz ópium) ültetvényeken termelt opiátok eladásával az „anyaország” az US fekete csatornáin. Az üzlet ma is virágzik Washingtonnal. Az érdekeltek és a mudzshedek, tálibok most már a hatványozott kamatokat zsebelik be – mert a pénznek nincs szaga.
    ˙

    ˙

    * Addig nem foglalkoztak ópium termesztéssel, mert a vallásuk tiltotta. Most már azzal fizetnek azokért az US-fegyverekért, amivel most már az amerikaiakat verik ki az országukból…

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 17
    3:57 du.

    Elemér

    + vastaps!!!

  • hexadodekaéder
    2021 augusztus 18
    5:23 de.

    S vajon véletlen-e az a rengeteg hanyagul ottfelejtett korszerű hadianyag?!

  • ORSOS;
    Az Afghan elnok bejelntette Vasarnap reggel, hogy „bekes kormanyvaltas fog tortenni”.
    De mar vacsorara Uzbekisztnaban volt.
    Egy csep ver sem folyt Kabul utcain.

    Maga 40-50 evvel ezelotti Pravda cikkete masolta!!!!

    A Szovietek ur=szor tobb vesztesseget szenvedtek Afhganistanban, s semmit nem ertek el.

    Tegnap a Taliban sajto-konferencian kijelentette, mindenkinek amnesztiat, s nok es mindneki jogainak a betartasat.

    Persze szavahohetoseguket bizonyitani lessz szukseges.

    De a 25 ev-elotti allapaotokat keptelenk lesznek am ma a 7. szazadim dogmaik alapjan kovetni.

    Kabul 6 millios varos, s a villany, folyoviz, szemetszedest bistositani lessz szukseguk.

    S amikor az enegia es elelemiszer arak emelkednek, kit fog majd a lakosssag vadolni?????

    A szakal-turban es az AK 47 a nyakukban nem igen fog am sikereskedni.

    Talan a Taliban is a volt Szoviet „sikereket” koveti majd ???

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 17
    3:57 du.

    Miért, szerinted mit kellett volna csinálnia az USA -nak,
    miután Afganisztán megtámadta és megőltek 3000 amerikai állampolgárt?

    És most nekem ne gyere azzal a szar dumávak hogy azt az Al Kaida csinálta !

    Az Al Kaidát a mocskos és undorító tálib rezsim tartotta ki.

    Kisbush kormánya megalázkodott a mocskos és undorító tálibok előtt többszür is hogy adják ki Bin Ladent és társait, hogy New Yorkban bíróság elé állíthassák őket.

    Mire kiröhögték őt.

    A hiba ott volt hogy a mocskos és undorító Trump ahelyett hogy irtotta volna ott a tálibokat ahol éri, leállt velük tárgyalni az Afgán Kormány feje felett.

    A másik pedig hogy ha egy 38 milliós nép nem képes magát megvédeni minden katonai segítség dacára sem néhány tízezer gyilkos és bűnöző börtöntölteléktől* , akkor ott nincs mit tenni.

    A képsorokon, amiket láttunk, beigazolódott az az állítás hogy az afgán fegyveres erők tagjai az USA -tól kapott hadfelszerelést a feketepiacon EL AD TÁK az ellenségnek !!!

    Az USA 1000 milliárd dollárt pumpált beléje Afganisztánba az elmúlt 20 év alatt, minden látható eredmény nélkül.

    Lehet hogy ez híba volt. De nem bűn !

    A bűn az hogy itt ilyen Rodeó-féle csirkefogók tömjénezik a nők nemiszervét kivágó és a tanulni vágyó nőket megbotozó középkori gondolkodás-módnál leragadt ázsiai vadembereket !

    * Gyilkos és bűnöző börtöntöltelékek :
    Csak rá kell nézni a TV-ben menő képsorokon látható
    „vallási harcosokra” ! Egy szedett vedett lepukkant gyilkos banda !

    Ez az ócska társaság anno az USA hadereje előtt pár nap alatt összeomlott.

    Ja és még valami:
    A mocskos és undorító kínai rezsim ELSŐNEK üdvözölte a mocskos és undorító vallási fanatikusok „világraszóló” győzelmét.

  • hexadodekaéder
    2021 augusztus 18
    5:23 de.

    Lezárult topicban Gabrielhez irt válaszodra:

    TUDJUK honnan származik a ” Navigare Necessere Est”
    mondás !!

    Gabriel eltévesztette. Nem ez a fontosm hanem tudta mit mihez írjon.
    (Minden hülyesége ellenére.)

    Amit meg te füztél hozzá az már csak a szúnyog tökén a szőrzálhasogatás.

  • gyuri10
    2021 augusztus 17
    6:43 du.

    Jó , beszéljünk komolyan pár szót.
    (Lezárult topic-ban irt szövegedre)

    A Mandinert nem olvasom, a Népszava.hu és a Népszav.us-t
    szoktam csak olvasni. A Mandinerről úgy tudtam egy mértékadó lap.Ezért döbbentem le mikor Bartus Laci írt róla.
    Azok a kommentek..hát szóval..ha egy lap ezt megengedi akkor ott nincs mit keresni.
    És megint átsiklasz az felett hogy a Mandiner része a nagy magyar egyesített kormánypárti média-komplexumnak.

    „EGÁL” kérdés :

    Egyáltalán nem vagyunk „EGÁL” .-ban, ezt -gondolom- magad is érzed.

    Te belémkötöttél mert ellenzéki véleményeket szoktam hangoztatni olyan stílusban ami nem jellemző a jelen töketlen hazai álellenzékre.

    Ezért súlyt helyeztél arra hogy „móresre tanítsál” ami nem sikerült neked.

    Csak azért mert a jelen hazai kurzust védelmezned kell amiatt,hogy az ENSZ-ben általában Izrael mellett szokott szavazni.

    Ami ugyan szép dolog, de TELJESEN SÚLYTALAN.

    Holott, akinek egy csepp esze van, pontosan tudja
    hogy Izrael az elmúlt 50 évben elég jól elvolt az antiszemita ENSZ tagországok támogatása nélkül is.

    És azt is tudnod kell hogy a Mandinerben olvaható mocsadékok BÁRMIKOR kiléphetnek már itthon a Valós Életbe is ! Csak mert most hátrébb vonultak a 2010-es évekhez képest, az még nem jelenti azt hogy nem várják ugrásra készen a percet amikor hatalomra kerülhetnek.

    Különben meg nem kívánok veled gügyörészni,sem jópofizni.

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    12:42 du.

    Juci, a 911 az nem egészen pontosan úgy volt, a tv kamerák rá voltak állítva a „baleset” hejszínére és teljes tv stábok várták, hogy…

    a beruházás önkéntes volt az 1 trillió+$ (a FED tud többet is fedezni)

    és 20 év alatt semmire sem jutottak, mert a rongyfejűek firnyákabbak náluk és még firnyákabbak mióta usa menekül és én kuncogó fiatal szakállasokat látok a usa tevében amint… és a menekülőknek már megígérték nem báncsák üket meg lesz náluk is METOO és LGBTQZANZAXCSÉB + CIS, BLM, CRT + BAMBIZMUS ÉS HŐZÖNGIZMUS ÉS HIDEGRÁZÁSIZMUS is… illetve van

    a 911 ról a kisbust meg csénit és ramszfeldet kellene faggatnod ők találták meg a támadók vízumait a 3500 K°-ban égő lángokban teljesen olvashatóan

    és nemzeti ünnep lett belőle most lesz a 20.; 911 kor 2021. 9. 11.

    kérdés: {fizika mechanika ismereteid próbája} miért önmagába omlottak a tornyok és nem oldalra a hatalmas „csapástól”?

  • Bendeguz79
    2021 augusztus 18
    12:10 du.

    Gratulálok! Veled újabban nem lehet vitatkozni! 😀 (Mert egyre többször van igazad, speciel a legújabb kinai és devizahitelekkel kapcsolatos megállapításod is cáfolhatatlan és nem azért, mert már lejárt az a topik!)

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    12:42 du.

    Ha Te bevallod hogy benfentes vagy és belelátsz a nagyok cinkelt lapjaiba, akkor Isten bizony nem szállok meddő vitába veled! 😀
    Én azért beismerem hogy, csak dilettánsan találgatok! 😀

  • Rodeo!

    Nem ertelek, de amit igen, azt pedig nem akarom erteni!
    Illetve elfogadhatatlan! Szamomra penetrans velemeny!
    A kb. 40millio afgant 50e taliban iranyitja mostantol sotet kozepkori elvei, cselekedeteik mellett!
    A maradek kozel 40millio afgan velemenye miert nem fontos? Miert az 50ezer gyilkos, fundementalista akarata ervenyesulhet! A 40millio nem azt akarta, de nincs fegyveruk, amivel minden iranybol meg tudnak vedeni magukat.
    A cserencsetlen kb. 20millio fiatalabb lakos, akik az elmult 20 evben eltek, nem ok valasztottak a tálib vezetesuket, hanem akaratuktoĺ fuggetlenul a nyakukba zuhantak, es meg csak demokratius valasztasok kereteben sem kerdezik meg, h mit szeretnenek!
    En nem tudom, h miben tevednek! Lehet, h valami maskepp fog tortenni, de a leirt a heĺyes logikai menet, kovetkezmeny!
    Sokminden logikús dolgot leírtam, de szinte barmi valtozhat a prioritasok valtozasaval!
    A talibanok bejelentettek, h demokracia biztos , h nem lesz!

  • Gyuri10:

    Nincs vége a Mandiner ügynek.
    Hirtelen megélénkültek a mocsadékok Bartus Laci cikke nyomán.
    Vedd a fáradságot és olvasd el EZT :

    https://nepszava.us/az-amerikai-nepszava-irt-naci-kommenteket-a-mandinerbe-hogy-lejarassa-orban-ujsagjat/

  • Orsos
    Arra fel írtam, h a taliboknak oriasi kar volt igy atengedni ajandekba a vedtelen orszagot, mert a kb. 40millio afgan kiszolgaltatott es vedtelen minden agressziojuknak es kegyetlen elnyomásuknak, kizsigerelesuknek! Allat modjara bannak el pillanatnyi kedvuk szerint barkivel! Ez egy csoportos vaddiktatura! Itt meg a diktatura jatekszabalyai sem elnek, hiszen a diktatori csoport egyedei kulon-kulon is kiszamithatatlanok!
    A rendezoelvuk a fundamentalista kaotikus elnyomas! Meg kontroll sincs felettuk, hasonloan a vadnyugati allapotokhoz, csak itt meg vallasi kontosbe is van csomagolva! Mint valami közepkori onszorgalmu katolikus inkvizicios halozat, vagy elszabadult Ku klux klan aktivistak tobzodása!

    Hasonloan kiszolgaltatott, szánalomra melto elkeseredett várakozásu a lakossag, mint volt 56-bana magyar!
    Nem jott a messiaskent vagyott magasztalt amerikai-nyugati segitseg, csak a Voros-hadsereg fordult vissza „rendet tenni” a kaoszban, az utcai fegyveres bandak garazdalkodasat megszuntetni.
    Csereben a nyakunkon maradtak vagy 40 evig!
    Igen! A terrorista muzulman szervezetnek kvazi csak ki kellett varni az orszag vedtelen gyengesegenek pillanatat, hogy olebe hulljon a diktaturajuk hatalma!
    Ugy, mint o1g olebe 2008-as valasztasokkor, amikor oriasi politikai hibat kovetett el a Bajnai-oszko kormany, hogy bejelentette, nem folytatjak tovabb, ok csak a valsagkezelest vegeztek el. Diktatorunk igy tudott hatalomhoz jutni, amit maig sem enged ki a karmai kozul.
    O1g elmimeli a demokracia szabalyai szerinti valasztasoknak tuno hatalombebetonozasi procedurat latszatra, de a talibanok bejelentettek, hogy ok a demokraciat sem hajlandoak tiszteletben tartva iranyitani!
    Ugyan azt csinaljak, mint orban, csak a demokratikus latszat kontose nelkul. Ne legyenek illuzioink! Ha az EU nem tolna ide a penzet, akkor o1g azonnal kilepne az EU-bol es veres korulmenyek kozott eloltetne vegig diktaturajat! Az EU 1000milliardjainak ez a mimikri virtualis-demokracia az ára!

  • csak emiatt vagyunk meg eletben az EU penzbol font vedohaloja alatt!

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    12:42 du.

    és ez eljövend, mert már itt is van!

    https://www.youtube.com/watch?v=48ShCmL7Ew0

    majd ha ráérek sajnállak

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    1:11 du.

    „Különben meg nem kívánok veled gügyörészni,sem jópofizni.”
    ————————————————————
    Geyza,
    Én már amit akartam,minden jót elértem az életben.Veszteni is tudni kell.Ez esetben nehezen,de elviselem a veszteséget.Ettől még Kanadában sem lesz időjárás változás!Neked meg „legyen érdekes életed.”

  • O1G666
    2021 augusztus 18
    11:27 du.
    Az EU itt saját nyugati szponzor vállalkozóinak és befektetőinek tolja be a pénzét, nem a mi felzárkóztatásunkra, amik aztán megfialtatva visszakerülnek, tehát ha azt a csapot felelőtlenül elzárnák, akkor azt az EUt is pórázon tartó nyugati lobbi követelné a legerőszakosabban esetleg még intenzívebben kinyitni és ameddig a lobbi markában tartott EU vezérkar a látszak kedvéért csak nagy pofával és nem nekik is káros embargókkal fenyegetőzik, azaz kárt nem tesz nekik -szintén a látszat kedvéért- hagyják ugatni! Namármost Orbán ezt ügyesen számításba veszi, sőt nemnéha még ki is használja, úgy hogy nekik is csurran belőle valami! Más mindennel egyetértek!

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    7:23 du.
    Gyuri10:

    Nincs vége a Mandiner ügynek.
    Hirtelen megélénkültek a mocsadékok Bartus Laci cikke nyomán.
    Vedd a fáradságot és olvasd el EZT :

    https://nepszava.us/az-amerikai-nepszava-irt-naci-kommenteket-a-mandinerbe-hogy-lejarassa-orban-ujsagjat/

    Geyza,
    „Te itt most gügyörészni vagy jópofizni”akartál?Mert ez az egész elég szomorú!Minden esetre köszönöm.Gy.

  • gyuri10
    2021 augusztus 19
    4:38 de.

    Ha valaki itt veszített az én vagyok.
    Bíztam benned és havernek tarottalak. De tévedtem.

  • Rodeo11
    2021 augusztus 18
    11:47 du.

    Minden bizonnyal érdekes lehet.
    Ha majd ráérsz kettő pöngetése közt a szárazfának,
    mondd el pár szóval mi van benne.
    El ugyan azt sem fogom olvasni,
    de legalább lenyugszol.

  • O1G666
    2021 augusztus 18
    11:27 du.

    380 ezer fős hadereje volt Afganisztánnak, (kb tízszeres túlerőben a Talibánnal szemben) és amibe az ajándékba adott 1000 milliárd USD 95 % -át nyomták bele.
    Amerikai kikéképzők próbáltak katonákat faragni belőlük, sikertelenül.

    A fegyvereket megkapták az USA -tól (el is adták a feketepiacon egy részüket az ellenségnek, ilyet még a Világ nem b..szott,)
    de harcratermettséget, SZÍVET hazaszeretetet nem tudtak adni nekik.
    Így hát puskalövés nélkül átengedték az országot a mocsok bűnbandának.Kiszolgáltatva az új generációt, (akik mondhatni demokratikus érában nőttek fel) a középkori nőbotozó barbároknak.

    Kína már nyal náluk ! Gondolom Afganisztán természeti kincseire pályáznak amit eddig senki nem próbált meg kiaknázni továbbá új terepre számítanak az adósrabszolgaság révén történő modern gyarmatosításukhoz.

    Amerika adott..adott és megintcsak adott…és 2500 amerikai életet is adott 20 év alatt. Azért hogy azok a gyáva kurafiak megszaladjanak a karibi kalózokra hajazó baromarcú vademberek elől.

    Itt egy idióta
    már azt fejtegette hogy
    az USA.-haderejét KI VER TÉK a tálibok
    Afganisztánból, a tőlük elvett fegyvereikkel.
    Az illetőt aki ezt írta, legszívesebben leköpném.

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 18
    6:25 du.

    Nem vallok be semmit. Ártatlan vagyok !

    Mintahogyan például VágnerÚr szerint a Kékszakállú is ártatlan, mert mielőtt újranősült mindig megölte az előző nejét.
    Nincs az a bíróság aki el tudná ítélni bigámiázás miatt.

    /Jenő a Rejtő/

  • Geyza
    2021 augusztus 18
    12:42 du.

    hadd reagáljak „eme” cizellátumodra némi empirio criticizmus coefficiencya-ájával:

    {amúgy csirkefogósan}

    a NATO és benne az USA erre volt képes 20 év alatt, menekülnek lábuk között a farkuk és a nyakukban a lábuk pelenka híján SARS szaguk is van! ennyike lenne!
    most mondta a Foxnyuszi élőben 65000+ afgán bedolgozót kellene kihordaniuk 911-ig mert ebben a határidőben állapodtak meg a Mozlim Kalifátus vezetőivel akik segítenek a Pentagon 6000 + katonájának rendet teremteni a Hamid Karzai Reptér körül

    {mert ezek ojan rohadtak, de tartyák az adott szavukat, az is igaz, hogy a heji bankok üresek hiányzik belőle $600 000 000 000
    és a $2 000 000 000 000 nak összességében nyoma veszett, gazdálkoggy okosan alapokon}

    ezen felül minden USA állampolgártól $2000+ -t követelnek azért, hogy hazavigyék őket teherszállító repülőkkel semmi luxus; ülés a padlón!!!

    mindennek az okozói – SZERINTED – 75000 talibán akik eddig a hegyi barlangokban rejtőztek és semmit sem csináltak a Pentagon által kiképzett „afgán” hadsereg kapitulált, mind a 350000 -en a 75000 tálibnak! fegyvereket letették és most a hátrahagyott hadianyagraktárakat leltározzák!

    az EU külügyminisztere a NATO jelentőség nélküliségéről és sújtalanságáról sopánkodik és mindez néhány taknyos 20 éves rongyfejű okán akiknek elegük lett demokráciából, nyugatból, és úgy általában attól, hogy bárki megmongya nekik mit is szeressenek most ez az új generáció amej ezalatt a 20 év alatt nőtt föl ojanná amijenné lehetett most Sárika nevű Ló használatát a KORÁN -t mint törvényt… ugyanúgy mint a kis sapkásoknak a Mózes összes és a mellékelt tekercsek a parancs (egyiket a másikról másolták???)

    ennyi maradt tőlem csirkefogótól neked aki a világ esze lennél ha nem lennél geyza

  • Rodeo11
    2021 augusztus 18
    1:58 du.

    A kedves mamád..talán annak mondd hogy ” Juci” ..te idióta.

  • A mocskos és undoríto , senki által (kivéve a mocskos és undorító kínai rezsimet) el nem ismert tálib gyilkosok által hatalomra vergődött új afgán kormány..inkább entitásnak nevezném..bejelentette hogy folyó év 09 11 .-edikén kívánják bejelenteni megalakuláukat.

    Nyilván náluk nemzeti ünnepnek számít ez a dátum.

    Mert Orsós meg a Rodeo nevű barom szerint az USA csak úgy
    viccből , momentán megszokásból támadta meg szegény kis Afganisztánt. Hogy kizsákmányolhassa.

    Ócska lejárt szélsöbalos duma.

    Kb annyira ócska mint a ruszkik magyarázata mikor tönkretették az Afgán Királyságot anno:

    „Csak segítséget adunk a nemzetközi munkásmozgalom elvei alapján az Afgán dolgozóknak hogy lerázhassák végre magukról a félfeudális király zsarnokságát.”*

    Ez a szar duma kb. jellemző a Rodeo nevű barom gondolkozásmódjára (is)

    *Ezt az ócska dumát anno a (’70-es évekről van szó) a Kossúth rádióban hallottam.
    Tallóztak az eset kapcsán a „baráti” lapokból,
    így a Pravdából is.

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    8:12 de.

    Mirurgia

    egy röhögény olvasatod, kösz, mókás, vidám perceket szereztél ebben a SARS időszakban, csak így tovább, a valóság meg köszöni szépen jól van! én még annál is jobban!

  • Geyza
    2021 augusztus 19
    5:58 du.

    Leocádia

    ha mindig csak adtak és adtak és adtak és 2500 -an a fogukat is otthagyták nekik, akkó’ most miért menekülnek, miért nem adnak még nekik abból a sok égi mannából ami csak tankokból és föld-föld; föld-levegő rakétákból nől ki és B-52 -es bombázókból meg Bagram és Kandahar erődítményeiből {ez utóbbi kettő már csak macskaszarral és egérszőrrel van tele, meg ócskavassal}

    ez nagyon érdekelne querida Odalisca Milagrosa

    ha előadnád bőtintás tolladbúl ide a sok tudatlannak köztük a legtudatlanabbnak nekem, mert nem akarom leröhögni magam la miseria de la philosofia a la geyza végigókumlálása nélkül,

    lécci mi niñita

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    8:12 de.

    Szerintem SOHA nem álltak olyan rosszul, mint Vietnamban, sőt az ENSZ határozatok és a NATO felhatalmazásával akár narancslekvárral és sóval is beszórhatták volna őket fél év alatt és utána egy kis humanitárius Marshall segéllyel már 20 éve magukhoz tudták volna édegetni őket a másik három letaglózott terrorállam, Németország, Japán és Vietnam sikeres betagoltatása mintájára! Valamiért azonban ezt a kézenfekvő megoldást nem akarták, meghagyták ott őket lőporos hordónak, talán egy kis titkos adóságkompenzáció vagy más huncutság elnézése fejében! Szerintem nagy háttérpacsizások eredménye ez a beavatatlan balekoknak érhetetlennek és indokolatlannak tűnő kisomfordálás! De az is lehet hogy, mint mondád rosszul kombináló barom vagyok, ám mentségemre legyen, nekem -és még egy pár milliárdnak- még cinkeletlen lapot sem osztottak!

  • Geyza,
    szerintem végülis senki nem vesztett semmit.Felesleges hülyeségeket védve vagy támadva meg zrikáltuk egymást. Töredelmesen bevallom,hogy Neked jobb a fantáziád.Ha % arányban mérjük a fantáziát,akkor +- 90:70 arányban nyertél.Többen is figyelmeztettek mindkettőnket,hogy mindketten hülyék vagyunk,mert egy csónakban evezve süllyesztjük a csónakot.Most erre jópofizz amit akarsz.

  • Rodeo11
    2021 augusztus 18
    1:58 du.

    „Baleset” mi?
    Patkány voltál világéletedben az is maradtál.
    Különben jól látszik fennti mocskolódásodból hogy nem jártál
    te sehol a Világban, legföképpen pedig nem New Yorkban.

    Ha jártál volna ott akkor pontosan tudnád hogy az Ikertornyokat, amikor még az undorító mocskos tálibok és kitartottjaik a Bin Laden féle gazemberek még nem döntötték össze, egyidejűleg minimum nyolc-tíz túrista fotózta vagy videózta szerte a Nagyvilágból, amibe bele értendőek az USA távoli tájairól családilag New Yorkban túristáskodó derék vidékiek is. Pont annyira szoktak ámuldoznni mint pl én , innen Európából.

    Szóval nekem ne gyere ezzel az „odakészítették a kamerákat a kis baleset helyszínére” kezdetű undorítóan mocskos szélsőbalos dumával. Tartogassad Jucinéninek és más családtagjaidnak, akik talán benyalják a f#szságaidat.

  • gyuri10
    2021 augusztus 20
    9:51 de.

    Jólvan fejezd be a gyügyögést

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    9:50 de.

    Nagyon nem jól látod ezeket a dolgokat…

    Nem lehet párhuzamot vonni ezek között az országok és az ott élők mentalitása között.

    Vietnám esetében például NEM AZ USA LÉPTE ÁT az ENSZ által meghatározott Fegyvermentes Övezetet állandóan hanem az Északiak,

    Ehhez képest nagyon sokáig tiltott volt az amerikai haderőnek a határ átlépése még levegőben is.

    Csakhát aztán a helyzet eszkalálódott ugye…

    A probléma az volt hogy az amerikai politikai vezetés nem látta be idejében hogy ha egy ország kormánya alkalmatlan a vezetésre a népnek pedig nem nagyon akaródzik ellenállni az északi nyomásnak, akkor kár erőltetni a dolgot.

    Három millió vietnámi áldozata volt a háborúnak !
    Szerintem az USA-t ez győzte meg hogy abba kell fejezni a dolgot.

    Mert mit ér egy ország, amelynek a „pacifizálása” közben szép lassan elfogy a lakossága és ez belekerül amerikai életekben mérve kb. ennek a századrészébe ? A kidobott miliárdokról már nem is beszélve.

    Az kétségtelen hogy annyi hozadéke lett a dolognak hogy a Világ megtanulta (a mocskos és undorító kínaiak is) hogy Vietnámmal katonailag nem ajánlatos packázni.

    (Bár amint hallom a Vietnámi Néphadsereg mostanra már nincs annyira „toppon” : kissé elavult a fegyverzetük és nincs olyan katonai doktrínájuk ami alkalmas a megváltozott geopolitikai helyzetre.A szokásos antagonisztikus ellentét : Vagy életszínvonal, vagy fegyverzet-fejlesztés. Ez együttvéve eleddig csak az USA-nak sikerült )

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    9:50 de.

    Elemér, itt egy cinkelt lap:

    nézz a térképre és hasonlíccsad össze az általad említett 3 terrorállam és Afganisztán környékét, és a környezet létszámát!

    {egy másik cinkelt lap:

    „az” a terrorállam amejre a Pentagon [az USA gazdaságügyi headhoncho-ja] aszongya,

    bár (SIC) jó néhányan az erőteljes jelöltekből nem vették be a…. sz’al aszt, lásd Délamerika, Baltikum, a többiekben hullik a bombaáldás}

    Leocádia {alias geyza} másképpen lássa, mert kancsal is

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    11:10 de.

    Mariposa, fizikából és mechanikából egyes, leülhecc!

    kezeltesd magad, aggodalomra ad okot amiket ide betó’ssz?!

    de azért tó’jjad csak!

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    11:26 de.

    Emerencia,

    ídézlek:

    „.A szokásos antagonisztikus ellentét : Vagy életszínvonal, vagy fegyverzet-fejlesztés. Ez együttvéve eleddig csak az USA-nak sikerült )”

    namost az USA saját statisztikája: 45 000 000 lakos a nyomorszint alatt tengődik, reménytvesztve

    25000000 munkanélküli van akik állami adományokból és foodstampokból tengődnek mert annyiért nem éri meg álarcban pincérnek lenni a MEKI ben

    a $3 500 000 000 000 infrastruktúra beruházási kölcségvetés még nincs törvényerőre emelve, mert demokrácia van és vita a vitáról addig az utak elsűjjednek és a hidak leszakadnak és a vonatok kisiklanak és a távvezetékek leszakadnak meg a 5G sem műxik, mert nincs aki szelfizni akarna vele

    államadósság: {MA} $29 000 000 000 000 amit az ezután következő 4 generáció nem képes visszatermelni mert annyi F-35-öt nem lehet elsózni 15 szörös áron madárijesztőnek [egyébként is most ottragad némi hadianyag Afganisztánban abban bíznak usáék, hogy mivel az eszközeik 2-3 hónap után maguktól szétesnek [eszt most hallottam CNN ben] a tálibok nem mennek velük semmire meg a rozsda is rásegít

    üdv… légy vidám és mókás ne feledd várom soraidat epedve röhögény kis Lucreciám

    de te csak mondd, amíg kifér!!!

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    11:26 de.

    Na jó, lehet hogy, igazad van, de ha messze nem kellett szajgoni lélekszakadással otthagyniuk a már 21 éve -nem megszüntetett, hanem- konzervált káoszt, akkor miért felejtettek ott nekik legalább öt al-Kaidának elegendő arzenált és municiót és a láthatóan testvérgyilkosságot megtagadó, de jól kiképzett iszlámhitű hivatásos katonákat miért pont Európába és nem az USÁ-ba kell menekíteni, akik esetleg a gyaurok ellen már nem lesznek ennyire filantrópok? Te semmi ármányt nem érzékelsz ebben? Én még 6000 kilométerről is érzek némi intrika szagot!

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    11:26 de.

    Ezt most találtam:
    https://neokohn.hu/2021/08/20/megmenthettek-volna-afganisztant-az-amerikai-nehezbombazok/

    Szerintem igen, ha az lett volna a cél! Lehet hogy elképzelhető a puskaporos hordó elméletem?

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    5:46 du.

    Elemér, a cikk egy valós casus belli – frustracius vagabundus coefficiencyája!

    a felfuvalkodoccság (SIC) és a kapzsiság a korrupcióval karöltve létrehozta a HÜJESÉGET! az orosz és a kínai hadviselési költségvetés egyenként 10% -a {vagy kevesebb} mint USA ugyanaz, és mikor a Bojo odekű’tte a hadihajóját a Crim partjaihoz hogy bosszancsa az orosz medvét [céltudatos provokáció volt] az események óta nem ismétlődött meg ugyanaz még ígéret formájában sem, az orosz válaszadó hajó kapitánya közölte a behatolóval még egy méter és úszó hajóronccsá teszlek sugárzással {a bombák odaejtegetése a hajón tartózkodó brit újságíróknak volt mutatvány} [képes megbénítani a hajtóművet és a navigációs rendszert, seperc alatt]

    hetek óta egyetlen izraeli rakéta sem csapódott be {haj de igen kurvára becsapták} Szíriában mert az új rendszer leszedi tegnap volt az uccsó mutatvány…, Libanon kurvára ideges miatta mert az onnan felszálló izraeli gépekre légterében fognak vadászni mint agyaggalambra

    és mindezek ellenére a Huawei műxik, köszöni jól van, sok mással egyetemben {a NIKE -ot is beleértve} és Merkel fog tárgyalni a Zelenszkij nevű csepűrágóval is N2 meg kész a a szankciók az egészségére nem voltak károsak szvsz Merkel megaszongya a Volodimir nek, hogy segít neki megoldani a korrupciós gongyait, és hogyan lehet békében termelni ha van mit és van kivel? a Volodimír napok óta nem alszik mert hisztériás csuklási rohamai vannak

    geyza a bartusból merít és az 1953 as NYT, WAPO, FAZ cikkeiből… és rózsaszínű birka felhőkön álmodik; édesdeden

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    5:46 du.

    + Elemér!

    most kaptam, friss, kitüntetett CIA főtiszt a régmúltból azt elemzi, hogy {mint az mindig szokásos} a fejétől büdösödik a hal!

    az intelligencia különféle vonulatai és a karácsonyfának álcázott tábornokocskák és a WH régóta nem értenek egyet és egymás átbaszásában érdekeltek ez nagyon jó 60 hónapos gumicsont a MSM -nak és a NATO bepelenkázott tagjainak, és mint én napokkal ezelőtt írám {SIC} az a tény, hogy 2021 az nem 2001 sem nem 2003 és új generáció nőtt fel Afganisztánban

    [előszeretettel letalibánozzák őket, pedig AFGANISZTÁN -ról van szó]

    fegyvert termelnek, hatalmas üzleti vállalkozásokat pénzelnek és alvó sejteket alakítottak és a sejtek hírtelen életre keltek, pofátlanul fiatal emberek flangálnak és …a NATO menekül, lába között farkával SARS szag terjeng

    majd Emerencia alias geyza mond esztaszt de megvárom, hogy felmossa magát!

  • Geyza
    2021 augusztus 20
    11:10 de.

    Diadora, írád:

    …”Ha jártál volna ott akkor pontosan tudnád hogy az Ikertornyokat, amikor még az undorító mocskos tálibok és kitartottjaik a Bin Laden féle gazemberek még nem döntötték össze, „…

    a két torony az nem egy kispajtásoknak épült sátor az akácfa ágára lógatva!

    {itt most szünet, mert harsányan és velőtrázóan röhögök}

    „When complete, the Center met with mixed reviews, but

    at 1,368 (=417 méter magas) and the other 1,362 feet (415 méter) and 110 stories (=emelet) each (mindegyik), the twin towers were the world’s tallest,
    A VILÁG LAGMAGASABB ÉS LAGNAGYOBB ÉPÜLETEI VOLTAK A SEARS TORONY MEGÉPÜLÉSÉIG and largest, buildings until the Sears Tower surpassed them both in 1974.” (fordítás tőlem)

    néhány alkaloidás vagy talibányos nem tudott odamenni és seperc alatt összedönteni, hiába lökdösték, a repülőgép ojan lett volna mint vasbeton falhoz csapni egy nyers tyúktojást! ahol a repülő a tyúktojás!

    tehát ha bárki „össze akarta dönteni” akkor hónapokkal előtte el kellett kezdenie a döntögetés előkészítését

    hogy a Pentagonba mi csapódott bele arról mesék kerengenek de sem film sem más nincs róla csak egy luk a falon!

    én a többit rádbíznám gondolkodásra querida Mariela Sinistra, de rettegek nem vagy képes a rébuszt megfejteni, úgyhogy mi amor Bella Donna elhagylak, tépd a fürtyeidet és nyomd a texas instrument scientific gombjait hátha kijön valami? kétlem!

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    3:15 du.

    Jó hogy megkérdezted, mert ez egy külön „fejezete” volt a vietnámi háború lezárásánek.

    Kicsit hosszú lesz, készítsél kofit piát aprósüteményt

    Az amerikaiaknak másképpen van „bedrótozva” az agyuk mint a többi nációnak: pragmatikusak.

    Világosan látták hogy ha elpusztítják az el nem szállítható hadfelszerelést, azzal több kár is éri őket. Legalább három

    1
    Horribilis összegbe és
    emberi munkaórába kerül mindnek a felrobbantása

    2
    Amerika „imázsának” jót tesz az,
    amikor a Vietkong-káder beleül egy Ford kisteherautóba
    vagy kézbe vesz egy RCA gyártámányú
    rádióberendezést (owner manuálokkal együtt !)
    akkor alkalma lesz összehasonlítani a szovjet vagy kínai gyártmányú másod de inkább harmadosztályú felszereléssel.
    Ez kissé „fellazítja” a merev USA ellenes gondolkodásmódot.
    (Mint azt láthattuk itthon is a Hidegháború idején)

    3
    Azáltal hogy Vietnám, mivel csórók voltak akkoriban KÉNYTELEN
    használatba venni ezeket a járműveket, elektronikai rendszereket (NAGY SZÁMÍTÓKÖZPONTOKAT IS OTTHAGYTAK ÉRINTETLENÜL**, csak épp a szoftwereket törölték.)
    és egyébb számtalan hadfelszerelést, amíg ezek kitartanak, addig sem fog vásárolni a ruszkiktól vagy Kínától !!
    Ez azért gazdaságilag csapás volt az IGAZI ellenségre, mégha csak üzleti is.

    Tudomásom szerint
    harckocsikat és repülőgépeket nem hagytak ott.

    És végül a negyedik:

    Az USA PONTOSAN tudta hogy Vietnám nenm jelent fenyegetést az USA-ra nézve, tehát a szép rendben letárolt felszerelés, a telephelyeken glédában álló ottmaradt járművek sokasága,
    a tűzérségi felszerelések és a rengeteg lőszer nem jelent semmiféle katonai hátrányt Amerikának.

    A háború után diplomáciai csatornákon megüzenték Vietnámnak:
    „ne számítsanak semmiféle technikai támogatásra vagy pótalkatrészekre .”
    Ez a diplomácia nyelvén annyit jelent hogy számíthatnak rá ha azt teszik amit az USA akar.
    Vietnám ugyan nem azt tette amit az USA akart,
    de azért elég jól sikerült hasznosítani a cuccot,
    lásd a kínai Néphadsereg földbe döngölése
    a hetvenes évek végén.

    ** Ott hagyott számítóközpontok:
    Egy jó barátom, aki katonakoromban egy elsőlépcsős* hadosztály csúcs eletronikai főfelügyelője volt (BME-s villamosmérnők volt a srác) és CSAKIS olyan emberekker barátkozott akik kiválóan értették a szakmájukat, lett légyen az illető hivatásos tiszt vagy egyszerű sorkatona, kikerült Vietnámba a háború után a Katonai Ellenőrző Bizottság tagjaként.

    A hülye vietnámiak szétszedték a számítógépeket és mindenkinek paneleket meg részegységeket ajándékoztak. Így a barátom is hazahozott egy kéttenyérnyi panelt, de még csak tranzisztorok voltak rajta.

    A dolog érdekessége hogy akkoriban építettem magamnak egy nagyon fejlett műszert, de nem lehetett hozzá itthon beszerezni egy spéci tranzisztort. A barátom odadta a kártyát hogy vannak benne olyanok, szedjek ki egyet aztán adjam vissza.

    Ez az amerikai gyártmányű,
    vietnámí háborút megjárt veterán tanzisztor
    mind a mai napig kitűnően dolgozik a ketyerémban : ))

    *Elsőlépcsős Hadosztály
    Ez volt anno a státusza azoknak az alakulatoknak, amelyek a hazánkat ért NATO támadás esetén órákon belül bevethetőek voltak.

    Jellemző volt a kevesebb szögletesség és az hogy nem riadóztatták az állományt idiótikus váratlansággal és sűrűséggel, ha valami hülyének eszébe jutott hogy ugráltatni kéne az embereket.

  • Rodeo -val kapcsolatban
    -úgylátszik- némileg tévedtem:
    Mégiscsak járhatott valahol Délamerikában.
    Talán Caracasban ? (Amennyire áradozni szokott róla)

    És most itt felsorolja az összes
    repedtsarkú helyi ribancnak a nevét, akiknek
    pár Dollár ellenében megfordult a poloskás ágyában

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    5:46 du.

    Ugyan..illúzió..
    Kedves barátom..az USA NAPONTA 136 MILLIÓ DOLLÁRT
    nyomott bele Afganisztánba !!!! Húsz (20) éven át !!

    Hát meddig lehet ezt csinálni ??

    Gazdag ország Amerika, de azért annyira nem gazdag hogy eltartson egy 38 milliós országot,
    akiknek a többsége nem akar
    normális emberhez méltó életet élni !

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    5:46 du.

    Egyébként..amikor nézem az elérhető összes satellit hírtévén a megrázó képsorokat, bennem is mindig ilyen gondolatok ébrednek.

    Dehát..ismétlem : Illúzió.Sajnos.

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 20
    5:46 du.

    1000 Milliárd Dollár 20 év alatt…semmit nem mond egy átlag gondolkodású embernek. A 136 millió USD per nap sem.
    Kilátott együtt ekkora összeget ? Senki.

    De talán ha lebontom :

    ÓRÁNKÉNT 5,66 MILLIÓ DOLLÁR !!! Húsz éven át !!!

    Az kéremszépen 1700 milliárd Forint !!!!!!!!! ÓRÁNKÉNT !!!

    Vagy kb 28 Millió Forint prcenként !

    És egy ilyen országgal próbál keménykedni Árvalányhaj-land.
    Őrület.

  • Orsos Elemér:

    Sajnos az afgán Nemzeti Hadsereg teljes fegyverzete most a tálibok kezébe kerül.

    Ez van.
    Eddig csak módjával adták el a fegyvereiket az ellenségnek, most meg ingyen jutottak hozz a többszáz milliárd dolláros felszereléshez.

    Ez AMERIKA baromsága..Azt hitték segítenek, de nem sikerült.
    Afganisztán nem Németország vagy Anglia…akik jól tudták hasznos1ítani a Marshall-segélyeket.

    Még csak gazdasági haszna sem volt az USA-nak semmiből.
    Most majd a mocsadék kínaiak szépen adós-rabszolgaságba (próbálják) dönteni az ostoba tálibokat, ami val’szeg sikerülni is fog nekik. És így ingyen hozzájuthatnak a még szinte érintetlen , föld alatt lévő természeti kincsekhez.

  • HEXA;

    Az opium termeles volt a Taliban leheto leg-nagyobb kezpenz jovedelme.

    Persze az opium vilagszerte terjedt nem csak a kabitoszer hasznalaio ,hanem a gyogyszer-keszito uzmek hasznlataira is.

  • Geyza
    2021 augusztus 21
    5:31 de.

    Josefína Rebeca, ez amivel az Elemért hüjíted az mind lejárt – kiluka’tt bakelit lemez és ráadásul monochromaticus meg non chalant

    {ha a frász kitör akkor sem árulom el merre jártam, Rodelinda Barbara}

    ez a hathuszas szeméj kisbürgözdről alsóberkenyésre 363 -as [trumann] gőzmozdonnyal… ha nem használod a tranzit akkor örökéletű is lehet

    a világ meg köszöni szépen jól van bájbáj {angoloknak: bye bye}

    velem ne fáraggy,

  • Geyza
    2021 augusztus 21
    5:31 de.

    Germánia Cilantro, még az Elemérnek írottyaidho’:

    lopott, hamis pénzből könnyű {te’nnap aszongya egy usa szagértő az usából, hogy pontosan ez a célja a warmachine -nak a permanens háborúkkal, mert ekkora extra profitot semmi más korrupcióval nem tud produkálni}, a YEN {yüan} kemény valuta ezért használják az okosak

  • Kedves Geyza és Rodeo, a kettőtök miattam szövödő barátságából azt szűrtem le hogy, megtaláltam az afgán mizéria szarva között a tőgyét, magyarabbul: véletlenül beletenyereltem a tehénlepénybe és nem is konteo amit annak hittem! 😀

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 21
    2:13 du.

    Na ja, a tányér-akna..vagy tehán akna hehehe
    Akkor a jó mikor a széle kemény, teteje bőrös.
    Mert ha beletalpalsz, úgy fröccsen mint a repesz-akna : )))
    Falusiak mondják !

  • Jólvan idióta Rodeo reklámozzad csak az irániakat a tálibokat az északkóreaikat meg a többi mocskos diktatúrát.

    És olvasgassad magadat :

    ” a 911 az nem egészen pontosan úgy volt, a tv kamerák rá voltak állítva a “baleset” hejszínére és teljes tv stábok várták, hogy…”

  • Rodeo: Olvasgassad magadat :


    az, hogy a usa miért van csődben, azt talán warmongering idiótáitól kellene megkérdezned valamint a drágalátos FED nevű rablóbandától (usa nak nincs nemzeti banklja, a FED az egy 5 darab wallstret -i rablóból alakult kifosztó kft, minden kinyomtatott dollárbill után annyit kapnak mint az éppen esedékes “FED kamat”, azaz a világban összesen forgalomban lévő zöldsazínű wcpapír után ezek adót szednek és nem adnak érte semmit viszonzásúl (ja igen: kiröhögnek)

    a welfare system az morzsák a profitból a mit senkivel sem hajlandóak megosztani most a krump lee adócsökkentése az ő saját és a baráti körének csilliárdosainak ad 19% adókedvezményt 34 -ről 15 % ra csökkenti azaz az állami bevételeket ennyivel csökkenti és a magán profitot ennyiveol növeli és a wallstreet ről kiemelt pénzügyminisztere beleröhögött a kamerába amikor azt merte hazudni, hogy az adócsökkentés az jövedelemnöveleő tényező és a ma államcsődben lévő usa ezzel felvirágzik és eléri a kínaiak dolgos, kemény munkával elért 6,75% os GDP növekedésének töredékét 1,45% vagy kevesebb…
    közben a hidak maguktól leszakadnak és újra bányásszák a szenet akkor most lesz mindenkinek széntüzelési kis vaskályhája és télen azzal fűt, meg az olcsó lumberral???
    gondolkoggy egy picirit az az alamizsna amit az ingyen telefon és kajajegyek adnak az nem tétel a csilliárdos rablásban…közben több bomba mint kenyér”

    Te idióta : ))))

  • mikor a nácik összeborulnak :

    *****************************************

    charlie
    2017 április 27
    2:30 du.

    Rodeo,7:51, ritkán értek veled egyet, de most igen. Nálunk amúgy börtönbe utalandó fasiszta az, aki ilyen kódolt antiszemita gondolatokkal terhelt.

    rodeo36
    2017 április 27
    4:22 du.

    charlie
    2017 április 27
    2:30 du.

    anti??? meg a holló…elkendőzni az apartheid-et… most ugye rakétáznak a környékre a netán yahoo -ék mert??? mertcsak…mert hezbollah… és akkor gáz “A” és gáz “B” meg kiszorításos össznépi játékok…őket nem akarja megreguládzani a krump lee??? néhány anyányi hajóval meg na száddal és kilőni olyat, hogy csak úgy duraan mert meg akarta mutatni neki ilyen is van és bele lehet tenni nukleárisat is senki más nem de krump lee és a többiek most két államcsőd között harcolnak afganisztánban nem tudod véletlenül miért vannak ott és mit csinálnak már több, mint 10 éve??? hadgyakorlat ???? miért nem Arizo nában ahol Mek Kéjn is örülne neki nyomhatná a gombokat”

    *************************************************

    Rinyál a nyamvadt náci hegedás mert Izraelben az arab állampolgároknak nincs joguk a katonáskodáshoz továbbá vannak a parkokban padok amikre nem ülhetnek le.

    De az nem érdekli a rohadékot hogy É-Koreában a gyerekek éhen halnak mert a dagadt álkomcsi királyuk atombombát fabrikál selyemhernyó-gubóból, továbbá az sem érdekli hogy épp most fog pártízezer gazember rabszolgaságba dönteni 38 millió olyan embert akik 20 év óta viszonylagos szabadságban éltek.

    Ennyi telik ki ettől a büdös kis szervesanyagtól..

  • NA VÉGRE !
    ERRE A HÍRRE VÁRTAM NAPOK ÓTA !!

    Azt írja a Népszava hogy az Afgán nemzeti haderőből és helyi lakosokból szeveződőtt Nemzeti Ellenállási Mozgalom három körzetben leverte a tálibokat.

    Letépkedték az undorító fehér zászlaikat és a középületekre visszahelyezték az Afgán Zászlót.

    Az egységeket az Al Kaida és a tálibok által meggyilkoltatott híres mudzsahedin vezér, a ruszkik afganisztáni ellehetetlenítésének vezéralakjának, Sah Maszúdnak a fia vezeti !

    MOST kell(ene) amerikai légi és egyébb támogatás !
    (Amekkora fatökűek, nem fognak adni, remélem tévedek.)

    A Mindenoroszok Cárja, bizonyos tovarisch Putyin már most bejelentette hogy NEM KÍVÁN AMERIKAI KATONÁKAT LÁTNI A TÉRSÉGBEN !

    Biztos a levitézlett Vörös Hadseregét kívánná ott látni.
    Amit meg az afgánok nem akarnak.)

    Egyszer már romhalmazt csináltak Afganisztánból, amit a képsorok alapján az USA és az Európai Közösség szépen helyrehozott. Szép város lett Kabul meg a többi.

    Most majd a ruszkik, reményeik szerint, megint megmutathatják mire képesek a Nemzetközi Munkás meg egyébb mozgalmak szellemében.
    Tekintve hogy Szíriában már nincs mit lerombolni,
    Irakban ott a NATO Líbia meg messze van a kurafiaknak.

    Azért Ruszkiország MÉG NEM GLOBÁLIS HATALOM (az USA-val ellentétben) hogy a Globuson bárhol betudjon avatkozni,
    ha kell.
    De nem is hinném hogy azzá válik már valaha is.Szerencsére.

  • Geyza
    2021 augusztus 21
    3:54 du.

    Mirandolina

    ezt nem értem…vagy ha igen? akkó’ miről szól a vitád velem szemben?

  • Geyza
    2021 augusztus 21
    3:54 du.

    Barbara, mint az olvasható röhögényes rikoltozásodból vazallus alkat vagy szüxéged van a Nagy Bácsi -ra hogy az azt tegye veled amit akar és úgy ahogy neki teccik! mivel válogatós is lennél, ha erre lehetőséged lenne meg akarod választani, hogy kinek {minek} a rabszolgája, seggnyalója legyél, ebbeli jogodat nem vitatom, az eredményét meg nem kritizálom lévén magánügy egészen addig amíg le nem akarod nyomni mindenki más torkán a senkiségedet és benyali kis aljasságodat, minden valószínűség szerint anyagi hasznod is származik belőle

    mivel ugyaneszt már régóta tudom rólad, nem kellett volna mindeszt idetoszogatnod sokak rémületére, dehát a blog elbírja

  • Rodeo11
    2021 augusztus 22
    6:14 de.

    ?????

    nahát!!!………
    Ezt jobban cimezhetnéd a sok itteni nagy „tudományos” segfejnek – meg a sok alamuszinak
    Merthogy mi a kulönbség Uncle Sam és Bolsoj Brat között?

    Ja, hogy a krudy-álmoskönyv szerint nem jót jelent csatabárdot kiásni a Nagy Sárgaláb portáján?

    Ugyan már, mikor FED ez el; akkor mi jár a kis bucidban?

    Hiszen tökéletesen pont arról van szó, amit Geyza idecitált – hogy olvassad a saját bucidból irottan – hogy a FED aki hülyére veszi az amerikás népeket is – ennek ellenére anno átkoztad a Trump-ot, aki felfogta hogy miröl foly ik a „nagy játék”, és ellene próbáld játszani (a keretek között amit megengedtek nekije – belül a négy vörös vonalon)
    Dehát kilötték – most ül a nép a bidén, és van neki álarc meg vax meg cina (cinema) „a vontade”
    szóval miröl is folyik ez az entyem-pentyem …. meg a „nagy reszetelés” ….

  • Gabriel
    2021 augusztus 22
    9:20 de.

    azt is kikérem magamnak, hogy én valaha a krumplee-t normálisnak tartottam volna! egy a sok bohóc között…

    a többiről már unalomig írtam,

    a geyzát a sikítófrász kerülgeti miatta, mert azon felül, hogy állandóan lehüjéz, semmit sem képes cáfolni…

    megjegyzem: vannak birodalmak amejek képesek tanulni {kurva lassan} a múltyukból és

    vannak emejek már nem képesek FED -ezni a hüjeségük kőccségeit… amik ezekben a profitot elhappolják hüjeségekre

    {=haborúsdira mert abban mindenre ojan árcédulát tudnak tűzni ami még ráfér}

    azok meg nem fogják tudni túl sokáig élvezni, mert ha nem lesz rabszolga

    {jelek a falon: méne méne tekel upharsin}

    feldughattyák még az űrrepülőiket is oda, ahová sohasem süt be a Nap.

    a perverzió: azaz a legújabb gumicsont a lebutított álompó’gárok napi használatára a vírusok és álarcok lelki élete valamint a legeslegújab múlt csócsálása és a hogyan osszuk meg őket annyira, hogy ne legyenek képesek felismerni azt a tényt, hogy mindegyik nyugati politikai vonulat egységes abban, hogy átbassza az álompó’gárt a palánkon… a siker már láccik… a járdák hüjeséggel vannak kövezve és létrejött a CHÁOS

  • Gabriel
    2021 augusztus 22
    9:20 de.
    + aláhúzandó: a fogyasztóréteget

    {A FOGYASZTÓI TÁRSADALOMBAN}

    fenn kell tartani,

    tehát ha nem akar éhbérért melózni akkó’ adnak neki akkora segéjt, amejből meg tuggya venni a méjdincsájnát és a napi élvezeteit és ezzel az infláció el kezdett az égbe nőni …nem is ojan sokára – a billió milliárd milpengő mintájára lesz $ 00000000 val az 1 -es, 2 -es és 5 -ös megett és lehet majd érte kapni marijuanát érdekes módon a használt autók árai mentek fel 45+% ban 3 hónap alatt;

    azaz a gazdaság egyik mozgatója az új jármű gyártás csippek és egyéb bolhányi bizbazok hiányában lelassúlt

    DE VAN HÍRADÁS ORRBA SZÁJBA

  • Geyza
    2021 augusztus 21
    4:44 du.

    „Azért Ruszkiország MÉG NEM GLOBÁLIS HATALOM (az USA-val ellentétben) hogy a Globuson bárhol betudjon avatkozni,
    ha kell.”

    Kedves Geyza, most nagyon őszintén:
    miért is kell egy vagy akár több felsőbbrendű önjelölt „globális hatalom” ahhoz hogy, bárhol be tudjon avatkozni, amikor már van egy ENSZ nevű -igaz már rég nem független, hanem egy globális bank országával erősen befolyásolt- elvileg független államokkal felhatalmazott világszervezet, aki erre KIZÁRÓLAGOSAN hivatott lehetne?

  • Orsós Elemér
    2021 augusztus 22
    6:22 du.

    Ne menjünk most ebbe bele.
    Hogy ki miért és mennyire képes a Globuszon bárhol katonai akciókra.

    Csak a tényt írtam le :

    Per pill erre egyedül az USA képes és még esetleg .korlátozottabb mértékben- Nagybritannia.

    Namármost KUVVÁUL nem örülnék neki ha Ruszkiország pl. rajtunk kezdené megmutatni hogy de mégiscsak képesek ilyesmire.

    Szíriában -a törökök álságos segítségével- már megmutatták mire képesek.