Nagyobb kényelem, nagyobb biztonság

2021 december 2 10:33 de.18 hozzászólás

 A tajvani China Airlines átvette első Airbus A321neo típusú repülőgépét. Az gép számos újdonsággal szolgálja a kontaktmentes szolgáltatások lehetőségét és a COVID megfékezésére alkalmas megoldásokat. Ráadásul – mindezeken túlmenően – lényegesen kevesebb üzemanyag felhasználásával, nagyobb távolságra repülnek.

Mindössze két repülőgéppel alakult meg 1959 decemberében a tajvani illetőségű China Airlines. Az idén hatvankettedik születésnapját ünneplő légitársaság útvonalhálózatában ma már a legkorszerűbb gépek szállítják az utasokat. Az Airbus A321neo repülőgépekben a Premium Business Class osztályokon vízszintesre dönthető ülések, a legmodernebb szórakoztatási rendszer, nagy képernyők és a gyors Wi-Fi kapcsolatok szolgálják az utasok maximális kényelmét. Ez a gép kényelmes utasterével, komfortos belső kabin elrendezésével és az átlagnál nagyobb csomagterével a legkorszerűbb igényt is kielégíti. A gép belső berendezése 180 turista és 12 Premium Business utas szállítását teszi lehetővé. A China Airlinesnél elsőként vezették be a smart link támogatást, melynek segítségével az utasok saját mobil eszközükkel vagy a Bluetooth fülhallgató rendszerrel tudnak kapcsolódni az in-flight szórakoztató rendszerhez.

Az Airbus A321neo repülőgép ma joggal nevezhető élvonalbelinek. Története az átgondolt fejlesztés példája lehet. Az Airbus, 2006-ban elindította az A320 Enhanced (A320E) programot, amely fejlesztések sorozataként 4–5%-os hatékonyságnövekedést célzott meg, 2,5 %-kal nagyobb szárnyakkal, aerodinamikai finomításokkal, súlycsökkentéssel és új belső kabinnal. Az új motortechnológia felhasználásával már 2009-ben sikerül 3,5%-kal csökkenti az üzemanyag fogyasztást 2800 km-nél nagyobb távolságú repüléseken. Ma az új hajtóművek 16%-kal kevesebb üzemanyagot égetnek el. Az Airbus 2010. december 1-jén piacra dobta a 930 km-nél nagyobb hatótávolságú vagy 2 tonnával (4400 fonttal) nagyobb teherbírású A320neo-t. Az A320neo-t 2010 tavaszán, az A321neo-t hat hónappal később állították forgalomba. Mindez akkor 15%-os üzemanyag-megtakarítást és több mint 5%-os vázszerkezetsúly csökkentést jelentett.  Fontos szerep jutott a szárnyak alakjának is. Megváltoztatásuk célja az volt, hogy a légellenállás csökkentésével javítsák a repülőgépek hatékonyságát. Akik már több, különféle repülőgépen utaztak, látták, hogy a szárnyvégek kialakítása eltérő. Más-más módon működnek, céljuk mindig az, hogy a csúcs örvényenergiájának részleges visszanyerésével csökkentsék a repülőgép légellenállását. A szárnyvégi eszközök javíthatják a repülőgép kezelési jellemzőit és növelhetik a repülőgépek követésének biztonságát. Az ilyenek fokozzák a szárny hatékonyságát anélkül, hogy a szárnyfesztávolságot növelnék. A fesztáv csökkentése lényeges lehet még a különböző repülőtéri kapuk mérete miatt is. Természetesen gondoltak az utasok kényelmére is. Az új „Space-Flex” opcionális kabinkonfiguráció növeli a helyhatékonyságot az új, hátsó konyha beállításával és a „Smart-Lav” moduláris mosdókialakítással, mely lehetővé teszi két ülés áthelyezésével egyetlen, akadálymentesített WC kialakítását A mosdókban kontaktmentes szenzorok működnek, amelyek az esetleges fertőzések elkerülését szolgálják. A kabin levegőjének 2-3 percenkénti tisztításáról a magas teljesítményű HEPA rendszer gondoskodik. A HEPA szűrők három különböző módon használják ki a levegő áramlását. A légáramlatban lévő nagyobb részecskék közvetlenül a szűrő rostjaiba jutnak és ott megrekednek. A közepes méretű részecskék rostról rostra haladnak, a tehetetlenségükből adódóan enyhén irányt változtatnak, a szűrő rostjai feltartóztatják ezeket a részecskéket. A kisebbek egymásnak ütköznek, nagyon kicsi az esélye annak, hogy úgy haladjanak el a rostok mellet, hogy nem ütköznek nekik. Végül még egy újdonság, ami a csomagokkal kapcsolatos: Az A321neo teheráru kapacitása 10-20%-kal nagyobb a hasonló típusú gépeknél. A palettás konténer rakodótérnek köszönhetően a ki- és berakodás sokkal gyorsabban zajlik és az utasok poggyászai lényegesen nagyobb biztonságban vannak.

18 hozzászólás

  • ijen omicronos időszakban ez nagyon érdekes lehet, a mostani repülésnél a verekedés a divat mert a nyakadba dönti az előtted ülő a támláját és rádborúl a kisasztalodon lévő akármi, és se ki se be nem lehet lépni mert rajtad fexik az előtted ülő… majd jön a reptéri be és kiszálláskori tortura több órán át, ahol 12 generációra visszamenőleg megvizsgálják a családfádat, megtesztelnek mindenféle lukaidba mindenféle dolgokat dugnak fel, majd 2 hét vesztegzárra kötelezően egy osztájon felüli kategóriájú hotelba visz a közeg ahol nem léphecc ki a fojosóra sem és mindennap feldugnak mindenfélét és ha gyanús vagy akkó’ visznek a koncentrációs táborba ez az utazás örömei közé sorolandó, ehejett jobb lenne egy magányos tengeri teknős aminek a hátán evezve ugyanannyi idő alatt érkeznél 2022 karácsonyra 2021 karácsonya hejett amire elindultál… és mindez csillagászati árakért… én gyalog járok… és ahhoz nem kell álarc, mert a többi gyalogos sem hord ijet és lesütött szemekkel tartyuk vissza a röhögést amikor elsuhanunk egymás mellett és a kutya meg is ugat…

    vidám mókás élete van az eccségsugarúnak a többiek prájvet dzsetekkel flangálnak és zárt alagutakon közlekednek a reptér alatt a helikopáterjükhöz… szeretem a légi közlekedést különösen aszt amikor a fele cuccot kirabolják a rakodók a bőröndödből és csak a vesztegzárban tudod meg, hogy a mamuszodat és a pizsamádat is Doxával ellopták… a bisztosító meg nem fizet, mert nincs rá bizonyítékod, hogy beleraktad

  • Zaphyr Czenzi

    Azon rohogtem, ahogy a kepet neztem, hogy ha az ablaknal ulo el akar menni pipikelni, vagy kakikalni, akkor at kell masszon a masik ketton, akik eppen fexenek. De nem is olyan nagy baj, ha az illeto ferfi es ket non kell atmasznia, „might as well” alapon meg is dughatja oket.
    Es akkor meg jon az a sok nyalanksag, mint pl. a vastagbel es vesetukrozes. Ez utobbiak kulonben nem is olyan nagyon rosszak, legalabb szolnak, ha valami elvaltozast latnak.

    Tovabba, csupa orom es elvezet az utazas, ha tudod, hogy talan be sem engednek, hanem azonnal visszakuldenek az elso jarattal. Annyi kell csupan, hogy vegre megtalaljak az omegat, es lezarjak a cel orszagot, ahova utaznal, amig a levegoben vagy.

    Persze izgalom nelkul nem szep az elet. Mi sem jobb, ha megerkezel valahova, ahonnan nem tudsz visszamenni, mert lezar az egesz vilag, es nincs eleg penzed arra, hogy 1-2 evig ott elj egy hotelben, igy aztan a hid ala koltozol, vagy egy pofas kartondobozban elve keregetsz az utcan. Csak ne felejtsd el magaddal vinni a hegedudet, vagy a klarinetodat, hogy tudj az utcan zenelni egy kis borravaloert.
    Na es ez jo arra is, hogy megtanulj rendesen egy uj nyelvet a tobbi hajlektalantol, bar ok altalaban nem tul valasztekosan beszelik az anyanyelvuket. 🙂

    Nincs semmi ertelmes tema?

  • chris most jött be, türelmetlen voltam… bár várom, a kedves olvasótársak amint kinövesztik humorukat, és a kötelező kűröket arra ami a 20 hónap után semmi ojan eredményt nem hozott amit a vaxolás {talán majd a balzsamozás?} kellene hogy hozzon de van már 12 -dik booster is meg milliomos NFL játékosok hamis igazolásokat visznek, hogy kergethessék a tojáslabdát… amit én kergetek aszt nem publikálom, nem akarom, hogy lemásoljátok

    várok egy cikket a Star Wars mintájára valami hosszú és komplukált űrutazást sok zűrrel és halandzsa nyelvvel 45000000 fényévnyire a Naprencertől esernyővel és kalucsniban

  • Ez egy valóban(és váratlanul)tisztességes lépés.

  • Zaphyr Czenzi
    2021 december 2
    4:48 du.

    Arról volt szó hogy ide többé már nem jössz, bár melegen ajánlgatják neked valakik hogy mégis jöjjél ide.

    Ezekszerint -szokásodhoz híven- ismételten hazudtál.

  • Szép röpülő.

    Kár hogy a franciák az adófizetők pénzéből finanszírozzák az építését, ami az ún.üzleti világban meglehetősen szokatlan és visszatetsző.

    Hogy egy piaci vállalkozást az Állam finanszíroz.

    Kivéve persze Kínát, Oroszországot Árvalányhajlandot stb..

  • Eloszor kell elismernem Gyuri10 hasznossagat, hiszen elolvas va az ajanlott cikket jutottam el vagy 10 masikhoz, ami az altalam eddig nem hallott Etiopiaban 1 eve kitort polgarhaborurol szol!
    Eddig egy stabil , bekes -szigetallamnak ismertem meg a forrongo szomszedaival szemben, mint Eritrea es D-szudan….
    Ez megerositi azt az elkepesztoen szomoru kepet, h egy bekes kornyekbol hogy lehet haborus-polgarhaborus ovezetet generalni pillanatok alatt, akar kisebb kulso beavatkozassal es belso beke megbontasaval, a feszultsegek fokozasaval, gerjesztesevel!
    Vakok vagyunk es felelotlenek!
    Ez tortent kozvetlenul is a deli szomszedjainknal nemreg es mi csak elforditottuk a fejunket, hogy egyutterzes nelkul csak ugy tekintsunk ra, mintha film lenne az egesz!
    Etiopiaban is most nepirtas, civilek meszarlasa zajlik, ami nemcsak belpolitikai veres incidens, hanem kifele is eszkalalodik. Etiopia darabjaira hullhat, mint Jugoszlavia sok nepirtassal es civilek lemeszarolasaval, csoportos megeroszakolasaval!
    Izrael is lassan , reszlegesen lep az aliazas ugyeben, a tobbi orszag pedig nema, nem mozdulnak, ahogy 56-ban sem!
    Meggyozodesem, h nagyon hamar kitor a 3. Vh, csak az a kerdes szamomra, h hol lobban fel a szikra! Barhol lehet….
    A Kozel-Kelet, Tajvan, v a D-Kinai tengeren barhol, Toroko, Ukrajna feldarabolasa Putyin -orban segitsegevel, de barmijen kicsi es eldugott helyen kirobbano szikra eleg lehet, h a 3 nagyhatalom egymasnak ugorjon! Szerintem Kina es Oroszorszag szovetsegre lep es nehany kisorszaggal es az arab (muzulman) kozossegekkel oszefogva gerjesztik majd a vh-hoz vezeto dolgokat, mig veluk szemben a NATO-szovetsegesek vedekezhetnek uj szovetsegesekkel, pl lndiaval….
    Az egesznek szerintem jelenleg az egyetlen gatja addig tart, amig Kina gazdasagilag oriasit tud profitalni! Ha bedol akar az ingatlanvallalatuk, v kerdeses lehet a gazdasagi hegemoniajuk vilagviszonylatban, v akar csak gazdasagi visszaeses miatt a lakossagukat egy haboru elinditasaval tudjak lefoglalni, az eleg lehet, h elinduljon a lavina.
    Ausztralia, Japan mar kinyilatkoztatva is potencialis atomtamadasi celpontjuk lett!
    A kisebb D-Kinai tengesri szigetorszagok, de Korea, Vietnam is veszelyeztetve van.
    D-Koreat E-Koreara bizzak kinai -orosz fegyverek biztositasaval.
    Tajvan sorsa nem ketseges, csak a datum.
    Fulopszigetek mar eddig is behunyta szemet, amikor Kina szigeteket, atollokat foglalt el toluk! (Fsz ki van ehezve a kinai tokere, ezert nagyon elnezo vele, miutan USA gyakorlatilag kivonult tamogatasaival….)

    Jelenleg nem tunik Etiopia a 3vh kirobbanasi kozpontjanak, de barmi lehet, ahogy az 1. Es 2. Vh is a jugokhoz kotheto!
    De tovabbgondolva sokmillios menekultvalsagot gerjeszthet, es nemcsak a 8000 zsido, hanem a 100.000-res ,v nagyobb osi keresztenytomegek kimenekitesenek kerdese is lehet kirobbanto ok!
    A keresztenyseg kialakulasa, oshazaja, ma is fenntartott, de el nem ismert resze Etiopia! (Sot, valoszinusitheto, h a frigylada orzohelye maig is!)

  • Etiopia pedig a Fold talan legszebb termeszeti adottsagu orszaga, oriasi termeszeti ertekekkel, pl.a Kék-Nilus eredese, a felfold,vizesesek,….
    Sot az emberi faj egyik aganak oshazaja is….
    (egyik kedvenc orszagom!)

  • Orsós Elemér

    És ezt az EUt is megvétózta, nagyon helyesen:

    https://mandiner.hu/cikk/20211202_riccardo_simonetti_lmbtq_gender_kulfold_szuz_maria

    (Nagy kár hogy, nem Mohameddel reklámozta magát, mert akkor milyen jól vonulgathattak volna hívei Brüsszelben „je suis Riccardo Simonetti” feliratú trikókban gyász szalagos plüsmacikkal a kezükben! És van merszük még csodálkozni hogy, a provokációik hatására rohamosan gyarapszik az euszkeptikusok száma!)

  • Orsós Elemér

    És ezt az EUt is megvétózta, nagyon helyesen:

    https://mandiner.hu/cikk/20211202_riccardo_simonetti_lmbtq_gender_kulfold_szuz_maria

    (Nagy kár hogy, nem Mohameddel reklámozta magát, mert akkor milyen jól vonulgathattak volna hívei Brüsszelben „je suis Riccardo Simonetti” feliratú trikókban gyász szalagos plüsmacikkal a kezükben! És van pofájuk még csodálkozni hogy, a provokációik hatására rohamosan gyarapszik az euszkeptikusok száma!!!)

  • Geyza 2021 december 4 11:41 de.

    Ez a lelki zavarban élő többszörös személyiségű balfácán sajnos nem tud a magában bujkáló haverjai létezéséről, de gyanítom, hogy csupán cselesen megjátsza itt magát. Különböző nevü ürgepásztorok bukkanak föl – Zaphyr Czenzi, Marci II, Szava Zogepek, Rodeo11 – különböző időkben hol az egyik, hol a másik kerül a felszínre.

  • Gyuri

    Ugyan nem friss hir, de az ebben a cikkben leirtak viszont nagyon aggodalmasok
    Mit lehet ellene tenni?
    Most egyéb dolgokat félretéve, Izrael biztonságát, a védelem hatássoságát akadályozzák, azt ami az Izraeli gyözelmeket jelentette, az azonnali reakciót, az ellentámadást
    A beteg kommunista/baloldali befolyás reális veszély

    https://neokohn.hu/2021/02/10/jogaszok-onkenyuralma-avagy-mindent-a-netanjahu-perrol/

  • Gavriel,
    köszönöm a NEOKOHN blog általam jól ismert és nagyra becsült cikkeit.Végig olvastam és sajnos túl sok ismeretlent nem találtam benne.Még inkább sajnálatos,hogy jelenleg a koromra és a korom miatti szenvedőképességem miatt,véleményemet megtartom magamnak. Ha a Jó Isten is megengedi,eljön még az ideje,lehetőleg minél hamarabb,hogy „legyen szőlő lágy kenyérrel.”Gy.
    (Igyekeztem fogadalmamhoz híven Izraelről semmilyen infót nem adni.)Sikerült?—Nem!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Rodeo11
    Agyszakadás
    c.zárolt.c.
    12.01. 4:33
    alatt írod;

    hogy „a Lewin csak Wagner van a koncertyén” alighanem aztat akarod mondani, hogy a Lewin zsidó szokásokhoz méltatlanul vesz műsorára a Wagnert…

    Nagyon humoros,ill.gunyoros kedvedben elfelejted, hogy pl. már rég Izraelben sem tiltott szerző a nevezett, amúgy anti-sémita művész. Sőt mit szólsz akkor, ha megtudod, hogy a köztudottan és ugyancsak zsidó származású Heinrich Heine német költő Tannhäuser c.történelmi románcából lett Richard Wagner opera témájává ? – Jól eltitkolta.
    Ezen kívül még Schubert, Schumann, Menndelsohn(!),sőt Liszt(!) is Heine romantikus műveiből merített zenei ötleteket…
    ˙

    (!): Ha kívánod ezt a jelölést is a fenti összefüggésben megindokolom.

  • Koszonet, hogy emlitetted Heinrich Heinet.
    Rodeo es masok oromere, elkuldom egyik hires verset.

    http://old.sztaki.hu/~blb/irodalom/faludy/test/clara.html

  • Gyuri

    Köszönöm
    Csak ennyit akartam.
    Pont korodra való tekintettel, pontosan az abból(is) eredö tekintélyre – vettem a lapot

  • Izraeli
    2021 december 7
    7:27 de.

    a német zene és irodalom remekei, isteni csoda… mint a Walpurgis Éj