Életörömre hangolva

2022 augusztus 5 8:54 de.9 hozzászólás

Az elmúlt, már több mint két évtizedben Budapest kulturális életének mindig hangsúlyos pontja volt a nyárvégi Zsidó Kulturális Fesztivál. A 24. Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét helyszínen: a Dohány utcai, a Frankéi Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban és idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában, valamint a Magyar Zene Házában is. A színes kínálatban könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek, hazai és a külföldi művészek előadásában. A zsidó naptár a gyász és az öröm váltakozó ritmusa alapján határozza meg a zsidó emberek mindennapjait – emlékeztetett Mester Tamás, A Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Most is egy gyászidőszakban vagyunk, helyénvaló, hogy felváltsa az öröm, a fesztivál mottójának választott életöröm! Szeptemberben a hét helyszínen több mint 24 zenei, irodalmi, művészeti programot kínálunk, oly műfaji kavalkád között választhat a közönség, hogy nincs az a kényes ízlésű, vájt fülű érdeklődő, aki nem találna magának valamilyen csemegét. Jól tudjuk: klezmer nélkül nincs fesztivál – most is lesz négy klezmerkoncert. A jazz művészei az amerikai jazzt keverik a hagyományos haszid stílussal. Megidézzük a sanzon, a klasszikus táncdalok, a beatkorszak hangulatát, Barbara Streisand dalai is felcsendülnek majd. Radnóti Miklós versein és felesége naplórészletein alapul a zenés irodalmi est, a klasszikus zene kedvelőinek Bach csellószvitjei szerezhetnek örömet. A rendezvénysorozatról bővebb információ a www.zsidokulturalisfesztival.hu címen található.  A Fesztiválnak fontos szerepe van a főváros kulturális turizmusában és abban, hogy a zsidónegyedként ismert, hetedik kerületi városrészre is komoly feladat vár – emelte ki dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója. Új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz a Madách Színház, melyről igazgatója, Szirtes Tamás elmondta, a jelszó, az életöröm a színháznak is állandó iránytűje, estéről-estére meg is valósítják. A Covid idején létrehoztak egy saját TV-stúdiót és benne színészi és filmes eszközökkel, híres íróinkról, Adyról, Karinthy Frigyesről, Móricz Zsigmondról, az ő életükről készültek játékok. A legfrissebb, Szép Ernő, Emberszag című művének „filmszínjáték” formában történt feldolgozása, a főszerepben Gyabronka Józsefet láthatjuk. Bemutatója a fesztivál keretében lesz szeptember 12-én.

 Malek Andi és Jáger Bandi együttműködése hat évvel ezelőtt a Rumbach utcai a zsinagógában kezdődött, főleg a jazz és a világzene területén mozognak, de ápolják a zsidó zenei hagyományokat is. Idén is ott lépnek fel szeptember 5-én. A zsidó jazz legszebb elemeit saját hangszerelésben tartalmazó programjuk első részében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő dalokat adnak elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál dalait énekli. Először lép fel a Zsidó Fesztiválon Janicsák Veca, aki a Klezmerész zenekar sztárvendége lesz, ugyancsak szeptember 5-én. A Dohány utcai zsinagógában két nappal később Barbara Streisand dalai szólalnak majd meg Szulák Andrea, Gájer Bálint, Veres Mónika, László Boldizsár és a Don Lázi Swingtet előadásában. A „Zsenik a zsiniben” című műsor már hagyománynak számít a fesztiválon. Szeptember 6-án, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Gubik Petra szinte lubickolni fognak a világ dalirodalmának számukra legkedvesebb számaiban, Seress Rezsőtől Edit Piafig. Fesztbaum Béla évekkel ezelőtt egy „őrült ötlettel” állt elő: Kern András korábban lemezre énekelt dalait koncerten mutassa meg a közönségnek. Az ötlet megvalósult, ma már tíz éve létezik, szeptember 5-én a Dohány utcai zsinagógában lesz ismét hallható. Heilig Gábor, Hegyi Barbara, Hernádi Judit – és az ötletgazda közreműködésével. A Rumbach utcában, 12-én, különleges előadásra kerül sor. Bauer Andrea operaénekes, sémi filológus számára a Sába királynője operában Szulamit imája sajátos inspirációt adott. Sába és Salamon találkozása a bölcsesség és a gazdagság viszonyát helyezi szokatlan megvilágításba. Gergely Róbert évekkel korábban még csak néző volt egy zsinagógai koncerten, most viszont zenekarával, a Studio 11 Comboval olyan sláger és feldolgozás produkcióval áll színpadra, ami maga lesz a megtestesült nosztalgia. Szécsi Pál, Nádas Gábor, Fényes Szabolcs, Hajdú Júlia és még sok más, ma is élő vagy éppen elfeledett dalait – ahogy ő számítja – valószínűleg a közönség is vele fogja énekelni szeptember 8-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. Ezen a napon a Dohány utcai zsinagógában A Budapest Klezmer Band sztárvendége a világhírű rost Andrea lesz. Ők is már tíz éve dolgoznak együtt és most a Kárpát-medencét, mint zenei olvasztótégelyt, a magyar, a cigány és a zsidó dallamok kölcsönhatását fogják virtuóz módon bemutatni. A Sabbathsong Klezmer Band koncertjén – egyebek mellett – Fényes Szabolcsra és Jávor Pálra is emlékezni fognak szeptember 12-én, ugyancsak a Hegedűs Gyula utcában.

9 hozzászólás

  • Révay úr, TODÁ RABÁ !!! -b.g.-

  • Gyuri10

    ezt a youtube videot elsösorban Neked ajánlom
    a hölgy (Aline) ugyan portugalul kommentál, de a video beállithato angol feliratozás módra

    A process módra kattintva (kis kerék) lehet választani angol vagy portugal felirat között

    a text módot be kell kapcsolni – (csak rá kell klikkelni)

    A video cime:

    הנבואה מתגשמת היום!
    ישראל עם אלין
    בואו לראות את נבואת יחזקאל 47 מתגשמת בימינו!

    az egész tested bizsereg, ahogy látod hogy a prófécia beteljesedik

    https://youtu.be/30uYDoM1DjA

  • Valóban nagyon remek és irigylésre méltóan gazdag, érdekes programok lesznek a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon. Köszi András a kitünő tájékoztatást.

  • Succubus Lilith

    Gabriel, mindez szep es jo, de egyelore a bibliai „profecia beteljesuleset” az emberek okozzak, a tengerviz sotalanitasaval.

  • Succubus Lilith
    2022 augusztus 11
    4:57 du.

    Akarod mondani, hogy a történet merö hamisitvány
    A hölgy (Aline) egy egyszerü „fake-news” gyártó, aki évek óta hamis történeteket mutat be Izrael állam kulturájáról – nyilván dominánsan a zsidó törtenelmiséget és kulturát, de valamennyi izraeli nép, kultura és vallás részét képezi a palettájának
    Persze lehet, hogy „csak egy áldozat” – magyarul becsapta a zsidó uriember, aki a „kalauza” volt

    De tegyük fel, hogy ö is „ártatlan”, aki szintén csak simán a zsidó-állam manipulációjanak áldozata
    Akik a tengerviz-sótalanitás „melléktermékeként” bevetettek egy „kis csodát” az izraelben élök, és az izraelbe látogatók számára a mediterrán tengertöl távol, a holt-tenger völgyében

    Hisz ma már ugyis megszoktuk az ilyen „csodákat”, velük élünk – be is oltatjuk magunkat, és behuzott nyakkal viseljük a többi „intézkedést” ami mind az egészségünk védelme okán róttak ki ránk
    Nem irok már egyebet, mert már ennyitöl is az én hozzászólásaim kicensuráztatnak

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 augusztus 12 12:16 du.

    „” Akarod mondani, hogy a történet merö hamisitvány
    A hölgy (Aline) egy egyszerü “fake-news” gyártó…
    Akik a tengerviz-sótalanitás “melléktermékeként” bevetettek egy “kis csodát” az izraelben élök, és az izraelbe látogatók számára a mediterrán tengertöl távol, a holt-tenger völgyében…””

    Nem gunynak szantam, csak mint tenyt emlitettem meg, hogy Izraelben nagy mennyisegu vizet pumpalnak a felsivatagba es sivatagba.
    Hogy az illeto aki csinalta a videlyot mennyire tud errol, vagy hogy meg akarta-e jatszani a „csodat” azt nem tudhatom.

  • Succubus Lilith

    Gabriel, nem tudom olvastad-e a masik cikkben a Voronyezs neven iro tarsunk tutijat… de ha nem okvetlen olvasd el. En gurultam a rohogestol.

    Neki a KMH a mervado hirportal, ahova a legtobb cikkiro feligazsagokat ir, vagy eppen hazudozik es tuloz.
    Voronyezs szerint ha a KMH-ban megjelent, hogy Kanadaban irtottak az indian gyerekeket a gonosz katolikus papok, akkor az csakis igaz lehet.
    Kit erdekelnek mas forrasok?

    De a legviccesebb az, hogy a Papa tortenelmileg ebredt biblikus ontudatra. Hogy ez pontosan mit jelent nem erdekes, eleg jokat rohogni rajta. Mert ez ugye azt sugallja, hogy egyetert velem a Voronyezs a Papat illetoen, annyi csak a kulonbseg, hogy szerinte a bocsanatkeres elott me’g csalo, magat megjatszo gazember volt a Papa, de most mar angyalka lett belole. 🙂

    Ugy nez ki igazad volt, amikor jellemezted a korabbi magyar vezetest.

    Furcsa teremtes az ember, nem gondolnad? Mindegy, hogy ateista, vallasos, liberalis (a szo eredeti ertelmeben) rojalista, naci, komcsi… stb …, mind bezarkozik a sajat gondolatbortonebe es nem mer onnan „kigondolkodni”. Retteg, hogy elveszti a hitet valamiben, ami meghatarozta az addigi eletet, vagy annak jelentos reszet.
    A vallasokra emlekeztet ez a voronyezsi attitude, amelyek megtiltjak, hogy egy masik vallasrol (beleertve az ateizmust) tanuljon a hitsorsos. Vigyazni kell, meg a vegen gondolkodni kezd a masik, raadasul a sajat fejevel, es nem csak a masok altal elore betaplalt zoldsegeket fujja, mint egy komputer.

    Lathatoan sikerult is elerniuk annak idejen az elvtarsaknak, hogy ezek meg ma is mereven elutasitsak a kutatast, a vizsgalatot, vagy nyomozast, hogy amit olvastak igaz-e, es elutasitsanak minden mas velemenyt, sot meg tenyeket is.

  • Succubus Lilith
    2022 augusztus 15
    1:41 de.
    BrunszvikTeri 2022 augusztus 14 2:11 du.

    megjegyzésem a nemlétező tüntetésben eltüntekhez>>>

    A hasonlóság az, hogy a csőre más és más pöttyök vannak rajta az már nem ugyanaz a pinty és a teremtést sem bizonyíttya, mert ha teremtő létezne akkor lehetnének kocka alakú macskák és tetraoctaéder formájú pintyek mert mijazneki teremteni bármilyen baromságot, még lapos földet is képes mert ő mindenható csak nem képes akkora követ teremteni amit nem tud felemelni