Justin Trudeau: Az ő szilárd kegyelme és határozottsága vigaszt és erőt adott mindannyiunknak

2022 szeptember 8 4:50 du.18 hozzászólás

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke, fekete nyakkendőben és könnyekkel a szemében nyilatkozta az alábbiakat II. Erzsébet, Kanada királynője halála kapcsán:

„A legnehezebb szívvel értesültünk Kanada leghosszabb ideig uralkodó uralkodója, Őfelsége, II Erzsébet királynő haláláról. Ő állandóan jelen volt az életünkben – és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökre fontos részei maradnak országunk történelmének. Nehezen hiszem el, hogy az utolsó, márciusi beszélgetésünk valójában az utolsó volt. Annyira hiányozni fognak ezek a beszélgetések. Egy bonyolult világban az ő szilárd kegyelme és határozottsága vigaszt és erőt adott mindannyiunknak. Kanada gyászol. Ő volt az egyik kedvenc emberem a világon, és nagyon fog hiányozni.”

Erzsébet királynő 22 hivatalos látogatást tett az országban, minden tartományt és területet felkeresett.

Utolsó, 2010-es látogatása során a királynő azt mondta Stephen Harper akkori miniszterelnöknek, hogy édesanyja „egyszer azt mondta, hogy Kanada királynője számára ez az ország olyan, mintha az otthona lenne. Miniszterelnök úr, örömmel jelenthetem, hogy még mindig így van”.

Amikor 2002-ben az aranyjubileumi ünnepségek alkalmából Kanadába látogatott, a királynő azt mondta, hogy nagyra becsüli helyét „Kanada életében és a mindenütt élő kanadaiakkal való kapcsolatomat”.

„Megtiszteltetés számomra, hogy Kanada királynőjeként a legjobb tudásom szerint szolgálhatom Önöket, hogy szerepet játszhatok a kanadai identitásban, hogy fenntarthatom a kanadai hagyományokat és örökséget” – mondta.

Ottawai idő szerint d.u. 1 óra 30-perkor III. Károly király lett Kanada új államfője.

KMH/Justin Trudeau/CBC

18 hozzászólás

  • Christopher

    ….”Erzsébet királynő 22 hivatalos látogatást tett az országban, minden tartományt és területet felkeresett….”

    Nem tehetek róla, de erröl a fenti sorról nem tudtam másra asszociálni mint az alábbi sorokra, amelyek 165 évvel ezelött lettek papirra vetve:

    „Edward király, angol király
    Léptet fakó lován:
    Hadd látom, úgymond, mennyit ér
    A velszi tartomány.

    Van-e ott folyó és földje jó?
    Legelőin fű kövér?….”

    egy közbülsö részlet, csak emlékeztetönek:

    ….”Vadat és halat, s mi az ég alatt
    Szem-szájnak kellemes,
    Azt látok én: de ördög itt
    Belül minden nemes.

    Ti urak, ti urak, hitvány ebek!
    Ne éljen Eduárd?
    Hol van, ki zengje tetteim –
    Elő egy velszi bárd!…”

    és a vége:

    …”
    Se künn, nem hallatik:
    „Fejére szól, ki szót emel!
    Király nem alhatik.”

    Ha, ha! elő síp, dob, zene!
    Harsogjon harsona:
    Fülembe zúgja átkait
    A velszi lakoma…

    De túl zenén, túl síp-dobon,
    Riadó kürtön át:
    Ötszáz énekli hangosan
    A vértanúk dalát.””

    a ballada relativ hosszú, de gondolom nem kell nekünk, akik magyar földön nevelkedtünk fel, ide idézni Arany Jámos eme balladájának a teljes szövegét

    A Belfast-i látogatásod kapcsán felmerült gondolataidra nem véletlenül nem reagáltam, de ez a mostani esemény valahogy mintha nem is véletlen lenne ….
    És a Hazád miniszterének fenti sorairól – kapcsolódva a nemrég általad hozod Arany Jánosi sorokat, (ugyan nem rimekbe szedve) nem véletlenül jutott eszembe rögvest ezt a történet, ami valós-közeli történelmi eseményt dolgoz fel

    Merthogy ugyan a tegnapelött még „Wels-i hercegböl” mára a Brit-birodalom királya lett, attól még a welsziek számára Wels ma is az angol-szászok által elfogfoglalt Hazájuk

    Nem reagáltam arra az amugy primitiv megjegyzésre se, amit az amugy mint gondolatébrésztésnek egész jól sikerült cikked kapcsán egy (mondjuk ugy) munkatársad rögtön megejtett

    Igen, ezzel a megjegyzéssel pontosan kifejezte azt a lelkileg és szellemileg problémás életét amin maga is keresztülment (legalább most már azt is tudjuk, hogy rádásul még felesége révén egy másik ugyanolyan feldolgozatlan problémát fogadott be életébe, mint amilyen a magyar identitásbeli problémái.
    A leirásodban megtestesitett személyiségeket (mint irodalmi figurákat) pontosan éltre keltette a megjegyzésével saját magával, mint példával
    Valami döbbenetes, ahogy megelevenedtek benne az esszébeli figuráid
    És sajnálom, hogy amugy egy valamikor jóravaló személyiség történelmi éretlensége (és értetlensége) okán a legjobb példává válhatott, hogy milyen módon keletkeznek azok a belsö emberi konfliktusok, amelyek a táptalajáva vállnak nemcsak a Belfasti, hanem a világ megszámolhatatlan pontján élö és létezö egy az egybeli vele azonos konfluktusoknak. Amelyek mindig kapóra jönnek az egyes hatalomra ácsingozó hóditó személyelnek és csoportoknak.

  • J.T. nem sokat tanult II. Erzsébet-től a tettein nem igen látszik

  • Oh come on Gabriel.
    Edward gadakkal hoditotta meg Walse-t.

    Habar az angol kerskedok ,kalandorok es kutato hajosok a felvilagot hoditottakmeg, de ma Erzsebet 52 fuggetlen es onklormanyzatru nemzetek allafojekent eleismerve mindazokalataL.

    Vajon miert meg fegyveresd agressio ellenere sem ismernek el Putin elvtarsadat meg az Ukranok sem?????

    Nem is emlitve a hirekbol, hogy meg a Cremiaiak meg a Dponetziek is ellentetben alnak Putin uralmanak.
    Nem is emlitve a rohano es visszavonulo Oroszhadsereget.

  • rodeo;
    Inlkabb remeltened hogy Orban tanulna valami alapvetoket a Canadai PM-tol!!!!

  • Mr.Adam;

    Maga leve kepzett irodalmar es tortenesz, igen kivancsi lennek mi a meglatasa a kovetkezokon;

    1., Ki lehettet volna Shakespeare author-ja?

    2., Mi lehetett volna I.Erzsebet kiralyno jelentos egyeni es anyagi gondviselesenek az inditoja a IX. Oxford-i Earl-hez?

  • bendeguz
    2022 szeptember 12
    1:16 du.

    grizi hídd fel OV-t telefonon és javasold neki!

  • Succubus Lilith

    bendeguz 2022 szeptember 12 1:16 du.

    ” Inlkabb remeltened hogy Orban tanulna valami alapvetoket a Canadai PM-tol!!!! ”

    Valoban, lenne mit tanulnia. Orban kozel sem lop annyit, mint a Kasztro-gyerek es bandaja, es a Zorban egyaltalan nem tudja hogyan kell teljesen mellebeszelni es ugy valaszolni egy kerdesre, hogy abszolut semmi valaszt nem adunk ra.
    De az ellenzek bankszamlainak befagyasztasa is olyasmi, amit meg a Zorbannak el kell sajatitania.
    Na meg az orszag szandekos csodbe kergeteset is tanithatna a Kasztro-gyerek. Nagyon tehetseges abban is.

    Mit felejtettem el?

  • rodeo;

    Miert nem te teszed azt, hiszen te vagy a magyar allapolgar es szavazo.

  • LILITH;

    „mit felejtettem el?”

    Elmeselni hogy valami „Kasztro gyerek”-nek mi koze a Canadai PM-hez!!!!!

    De barmi panaszaitok is letezne Magyarorszag es a jelen-kormanya eseteben, csupan ON-magatokat vadolhatjatok azert!!!!!!!!!!!

    Vajon hany korlevelet kulkdtel ma a WWW-en es a public-mediak lehetosegeivel, jelezve hogy mindenki kuldje azt 100 masokhoz.

    Legyetek igazi „Johny apple-seed”-ek!
    Miert nem cselekdtek, csak oberkodtok allandoan?

    Bizonyara mert lustak vagytok mint a kutya!

  • Mas alany.

    Az Ukran hadsereg Aug. 30-an kezdte hazajuk felszabaditasat az Orosz megszallastol, s mar is tegnapig 3600 negyzet-kilometernyi teruletet szabditottak fel.

    A szembenallo Orosz csapatok Oroszorszagba rohantak, s oly nagmennyisegu felszereleseket, loszereket,stb. hagytak hatra,hogy az Ukran hadsergnek problema lett a leltarozasaik.

    Sot egy vicc megy ma Ukrajnaban, hogy ‘ MINDENKINEK LESSZ MAJD TANKJA’.

  • Mr.Adam, 9/12,1;29 du soraim talan nem igen erdekelne a hozzaszollok sokait, de en igen kivancsi vagyok a Maga meglatasara, ill.velemnyere.

  • Vajon mikoze a „kegyelem”-nek, Erzsebet volt kiralyno egyenisegehez, ami valojaban jelentette vilagszerti eleismereset?

  • bendeguz
    2022 szeptember 14
    12:02 du.

    grizi senkinek sem lesz tankja, mert nem lesz senki akinek tankja lehet, hacsak te nem szerződsz yuki bérkatonának, hadi stratégiához nem sokat értesz, a hatalmas győzelem pontosan ugyanolyan, mint Pyrrhus-é és amikor a legyek elfoglalják a légypapírt… ez a hír is el fog tartani addig, amíg a usa abortuszról szóló vitája és a kinek milyen genderje van és azt hol hordja és meddig meg a blue cities be buszoztatott migrácsok nem akarnak beköltözni a Kapitóliumba mint Jan 6-dikán az usa állampolgárok akartak kis háztűznézőt de az sem sikerült igazán, bár sámánok is hordták a szarvakat körbe-körbe most van kommittée az meg rágja, mint a gittegylet tagjai…
    mikor szálltok le a Holdra? vagy megvárjátok, hogy Elon MUsk csináljon elektronyos meghajtású rakétát?
    hja amíg el nem felejtem mit talált a Pentagon kartárs Yemenben a múlt héten?

  • bendeguz
    2022 szeptember 14
    12:02 du.

    „Sot egy vicc megy ma Ukrajnaban, hogy ‘ MINDENKINEK LESSZ MAJD TANKJA’.”

    Osztán miből lett mindenkinek Ukrajnában tankja, abból hogy, az USA és dörgölőző, megzsarolt, agymosott EU csatlósai elárasztották már az első majdani sütemény osztástól őket visszafizethetetlen hadi hitelekkel, fegyverekkel, fősodor média hamis uszításokkal és már az éhezést is csak mérsékelni tudó segélyekkel? Ki fogja és kinek ezt a már csak Ukrajnának csúfolt, szétlánctalpazott USA és tsai. proxi hadszinteret újra gabonával(rosszabb esetben sóval) bevetni, az idegenek által már felvásárolt csernozjom földek védelmére mundérba kényszerített egyszeri embereket újra ukránnak vagy engedelmes szolgának vissza- esetleg átnevelni, mert már -mint egyértelműen látható- a maradék őslakóknak szabad akarata nem lehet, csak a demokratikusan rájuk kényszerített és damilon irányított ripacs álukrán alkirály közvetített akarata érvényesülhet? És legnagyobb bűne, de egyben leghatalmasabb, sőt katasztrófális kára is ebből annak az agyhalott EU-nak származik, aki az atlani káros befolyásolást határozottan visszautasítva simán megakadályohatta volna a második holodomort és Európa kiprovokált öngyilkosságát! Egy fikarcnyi törekvése az EU-nak nem volt ennek az európai (III.)proxi háborúnak a megakadályozására -mert még a Minszki Megállapodást is hagyták 8 évig szabotálni, sőt az összes érintettet fondorlatosan erre kapacitálták! És lehetne még sorolni a dicső imperializmus defektjeit elfeledni képtelen „művelt nyugat” gátlástalanságait, akik most minden szellemi, erkölcsi és gazdasági recessziót a „gyarmatosító” ruszkikra és az erőszakos dollártól megszabadulni próbáló kinaiakra kennek!
    Kedves jó Bendegúzok, nem hülye mindenki, majd rá fogtok jönni, DE sajnos abból is ti fogtok hatalmasat profitálni és persze hogy, már megint a saját kárán soha nem tanuló Európa veszteségeiből!

  • Ródeo11
    2022 szeptember 16
    9:49 du.

    Szépen kérlek Téged is, el ne üldözd innen Bendegúzt, mert olyan jól lehet vele halálosan humorosan gúnyolódni hogy észre sem veszi! 😀
    Ritka az ilyen jó médium! 😀

  • rodeo ,ORSOS es mind a tobbieknek;

    Az Ukranok vicce abbol eredt hogy remesen sok Orosz tankokat hagytak hatra a menekulo Orosz csapatok hogy minden Ukranra majdnem jut egy tank majd.

    Na mi abban az erthetelenseg, s talan meg a gyengebbek szamara is?

    De bizonyara meg a „Szabadnep” is kozolte mar Ukjrajnabol a feltart tomeg-sirokat, a kezeiket osszekotozott aldozatok sokasagaikkal, min.440-et mutattak.

    Varjatok majd egy Nuhrenberg-i haborusbunok targyalasait ????

  • U.I.

    Na miert nem reagaltok az esemnyeken, miert csak a „halalosan gunyolodas”-aitokat ismetelitek?

    Miert nemak vagytok mindeg a vilag mediainak a kozolt adtain????

    Az lenne am itten az igazi „ritkasag” !!!!!

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 19
    1:34 du.

    Márpedig Te igenis ritka kiváló médium vagy! 😀