Tragédia a kanadai prérin

2022 szeptember 8 1:25 du.22 hozzászólás

Az utolsó életben lévő késelő aki tíz embert ölt meg és 18 áldozatot megsebesített Saskatchewan tartományban meghalt miután rendőrségi őrizetbe került — jelentette be a királyi lovasrendőrség (RCMP). A 32 éves Myles Sanderson-t szerda délután fogták el, de miután válságos állapotba került kórházba szállították, ahol aznap meghalt. A Rosthern nevű péri településen kapták el négy napig tartó embervadászat után. Testvére, Damien Sanderson, aki egyben társelkövető ismeretlen körülmények között halt meg. Holttestét hétfőn találták meg a James Smith Cree Nation őslakossági közösség területén. A két testvér szülei – akinek neveit nem hozta le a kanadai közszolgálati média – bocsánatkéréssel fordultak az áldozatokhoz és az érintett hozzátartózhoz.

„Bocsánatot szeretnék kérni a fiamért, a fiaimért. Nem ismerjük az egész történetet, de szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni, akit ez a szörnyű helyzet érintett”–mondta az édesanya. „Nagyon sajnálom, hogy ez történt. Egyszerűen nem tudom, mit mondjak még, mit tegyek…”–tette hozzá az édesapa.

Rhonda Blackmore rendőrfőnök-helyettes elmondta, hogy Saskatchewan tartomány „kollektív megkönnyebbüléssel lélegzik fel,” hogy az utolsó gyilkos nincs többé szabadlábon. „Ma a James Smith Cree Nation-nél voltam. Beszéltem az ottani lakosokkal. Az emberek azt mondták: ‘Nem aludtam. Nem tudok aludni. Nem tudom lehunyni a szemem. Minden alkalommal, amikor becsukom a szemem, hallok egy zajt, és ez ő? Visszajön?’ Szóval remélem, hogy ez egyfajta lezárást jelent számukra…Most, hogy Myles elhunyt, talán soha nem fogjuk megérteni az öldöklés motivációját.”

Wally Burns, az érintett őslakossági közösség vezetője kérte, hogy imádkozzanak a kanadaiak az áldozatokért és a közösségért. „Nagy szükségünk van rá”–mondta Burns.

Még mindig tíz sérültet kórházban ápolnak, ketten pedig életveszélyes állapotban vannak. A legfiatalabb elhunyt áldozat 23 éves volt, a legidősebb pedig 78. Annyit tudunk Myles Sandersonról, hogy büntetett előéletű személy volt — súlyos, erőszakos tetteket követett el az elmúlt években. Öt éves börtönbüntetést töltött Testi sértés, rablás, garázdaság és fenyegetés miatt. Mylesnek 59 korábbi elítélése volt, többek között rendőrtiszt megtámadásáért. A tavasszal feltételesen szabadlábra helyezték, de már májusban el is tűnt. Tizennégy éves kora után kokain-függő és mint ahogy megtudtunk, a drog és alkohol használat miatt megvadult és szinte teljesen kivetkőzött emberi mivoltából. A drog és alkoholfüggőség súlyos probléma őslakossági közösségekben, illetve nagyobb kanadai városokban ahol a centrumban jelentős számban élnek őslakossági emberek. Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy itt a fővárosban — Ottawában — a belvárosi menhelyek és népkonyhák felhasználóinak megdöbbentő aránya őslakossági, miközben az összlakosságban az arányuk csupán 5 százalék.

Beszélhetünk a függőség, az erőszak és a bántalmazás körforgásáról, amely ezekben a közösségekben létezik, és arról is, hogy Kanada rendszerszintű kudarcot vallott e körforgás kezelésében.

22 hozzászólás

  • kezdjük, hogy Kanada kudarcot vallott, ez a lényeg, az őslakossági skanzenek vagy nevezzük bárminek a szegregáció pillérei de mialatt én magam messzemenően támogatom az őslakosok saját kultúrájának fennmmaradását de normálisnak nevezett azaz alkotó munkából nem sok részük jutott és ezzel az összes függőség is meg van magyarázva és a déli szomszédaink őslakosok híján sajut maguk alakítottak ki hasonlót és persz a kábítószer meg a kábítószerkereskedő a hibásak, nem az a társadalom amely kitaszítja magából a lakosság közel 40%-át

    majd elátkoztok meg mondtok amit akartok

  • Succubus Lilith

    Evekkel ezelott asszem mar irtam ide, hogy a kocsmaban olvasgattam az ujsagot egy szep nap, amikoris az egyik cikkben az allt, hogy egy „oslakos” fiatalember leszurta es megolte a feltestveret. Kapott erte ket evet.
    Kovetkezo oldal: Egy 50 ev koruli feher ferfi egy alkalommal megitta a szomszedek 10 eves kislanyanak a pisijet (mert beteg barom) es o ezert kapott 5 evet.
    Nemsokara mellem telepedett a nemet szarmazasu baratom, akinek mellesleg zsido no volt a felesege. Megemlitettem neki a ket cikket, es kerdeztem, hogy mikent lehetseges ez? 2 ev gyilkossagert, elmebajert meg 5 ev?
    Erre valami olyasmit mondott, hogy valoszinu a bironak meg tetszett is fogynak az indianok…

    Na, ebben ez esetben nem fogjuk mar tudni hany hetes bortonbuntetest kaptak volna ezek a 8 halottert, de nem is igazan erdekes.
    Ahogy Rodeo nagyon helyesen meg is emlitette, Kanada kudarcot vallott. (Nem csak ez ugyben.)

    Chris emlitette, hogy mi az indianok aranya a teljes lakossaghoz kepest.
    Csakhogy itt van egy masik problema is, meghozza, hogy ki szamit indiannak. Mert a kinezet nem szamit semmit. Ha az illeto apja indian volt, akkor mindegy ki az anyja, o indian. Sajnalatos azonban, hogy a keverek hazassagok, illetve legtobb esetben „kalandok” amik terhesseghez vezetnek ugy tortennek, hogy az anya indian, az apa pedig valami mas.
    Az ebbol a romancbol szarmazok nem szamitanak indiannak, de a kinezetuk annal inkabb indian.
    Ok nem jogosultak a rezervatumokban elni, maguk az indianok sem fogadjak be oket, de ha be is fogadnak oket, az allam rajuk nem fizetne semmit.
    Es ez az egyik, ami miatt egyetertek a Rodeoval ebben. Valamit itt kellett volna csinalni, mert ezek a szerencsetlenek ket szek kozul a foldre estek. Ugyanis altalaban nem nagyon szeretik oket alkalmazni meg a legocskabb allasokban sem, igy aztan marad a cocjalis segely, amibol azon kell gondolkodnia, hogy egyen es az utcan eljen, vagy kibereljen egy kis lakast es ehenhaljon.
    Ez aztan elvezet a kunyeralashoz, a drug-okhoz, alkoholhoz es a teljes kilatastalansaghoz. Ezek a dolgok pedig nem jo karakterformalok.

    Ez a ket ifju titan ugy latszik a rezervatumban lakhatott, tehat konnyen lehet, hogy azon pipulhattak be, amit tegnap vagy tegnapelott irtam, miszerint a fonok csak akkor ad penzt, ha leverik elotte a vigyazzmenetet.
    De az is lehet, hogy valoban csak valami tudatmodosito csodaszer okozta a dolgot, vagy tobb dolog egyutt.

    Mindenesetre, ahogy mar irtam korabban, a megoldas az lenne, hogy megszuntetik ezeket a megalazo tagas bortonoket, aztan adnak nekik valami jol fizeto munkat es a gyerekeiket kikupaljak. Maskulonben ez igy fog menni tovabbra is.

  • Rodeo!
    A tarsadalomnak mit kéne csinalnia?
    Lehet, h hibas, nem tudom.
    Van jo otleted?

  • O1G.66
    2022 szeptember 9
    11:14 de.
    igen, van!!!

    testvériség, egyenlőség és respect

  • A nyugati öngyilkos társadalmi berendezkedés és az „emberiesség”, a túltolt és képmutató humanizmus a bajok okozója. A médiájuk azt harsogja a kétbites szinten létezőknek, hogy ennél a libsi demokráciánál nincs és nem is lehet jobb, aki meg nem hiszi, az náci.
    Ilyen kicsi apróságok, hogy az újszülöttek hatvan százaléka morfiumfüggő az édesanya függősége miatt, itt nem számítanak, csak a gendersemleges wc-kefe, meg a multikulti mátrixba való elkerülhetetlen beolvadás.
    Persze a göllner-féle iránymutatók ilyenkor hallgatnak, felelősségvállalásuk nulla, csak az zavarja őket, ha a „pincelakók” unják már a sok általuk gerjesztett tragédiát.

  • Lilith, „Na, ebben ez esetben nem fogjuk mar tudni hany hetes bortonbuntetest kaptak volna ezek a 8 halottert, de nem is igazan erdekes.”
    De, érdekes, Budaházi 17 év fegyházat kapott a nálunk uralkodó demokráciában, míg a 87 éves asszonyt megerőszakoló, lábát baltával levágó és aztán megölő állampolgár 12 évet.

  • Succubus Lilith

    Rodeo, te latod itt a o1g irasat? Hogy csinalod? 🙂

    Mindenestre meg annyit azoknak akik kegyetlensegnek tartjak a rezervatumok megszunteteset arra hivatkozva, hogy az indianok az osi eletuket akarjak elni:

    A rezervatumokban nem az osi eletuk szerint elnek az indianok. Az osi eletuk a vandorolgatas, halaszat, vadaszat, eheto novenyek begyujtese volt.
    A rezervatumokban nezik a negy falat es unatkoznak. Raadasul ami penzt kapnak az alig eleg megelni.
    Persze vannak kivetelek, ahol cigarettagyarat, vagy kaszinot epithettek, de ezekbol sajnos keves van.
    A tobbseg unatkozik es nyomorog.

  • Közben közutálat tárgya lett sok helyen a liberalizmus, lázad a nagyvilág:
    https://index.hu/kulfold/2022/09/10/san-francisco-pc-kiabrandult-lakossag-bunozes/

  • charlie
    2022 szeptember 10
    2:56 de.

    Ne legyünk túlságosan igazságtalanok a -ráadásul még pozitivan is diszkrimináló- többségi elittel szemben, mert nálunk is hasonló inszinuációk történnek a hasonlóan beilleszkekésre képtelen vagy azt szándékosan megtagadók miatt! Egyszóval: hiába van meg a túlfokozott jóindulat, ha nincs rá igény vagy primitiv dafke ellenszegülést vált ki! (Persze ez úgy ahogy ott sem, nálunk sem jellemző az összes indiánra! Sőt, viszont nehogy már az elenyésző negativ kivételek erősítsék a sztereotipiákat! Egyébbként mocskosul útálom a kifejező magyar helyett az idegen szavakat, de ezt sajnos legrövidebb csak így tudtam kifejteni! 😀 )

  • Elemér, „..nálunk is hasonló inszinuációk történnek a hasonlóan beilleszkedésre képtelen vagy azt szándékosan megtagadók miatt!”
    …….
    Sajnos igazad van, az ok pedig a nálunk is létező liberális demokrata berendezkedés. Orbán ugyan látja a pöcegödörből való gyors kimászás fontosságát, de a „szagokat” nem fertőtlenítővel, hanem kölnivel kezeli.

  • Mellesleg ha Magyarországon így -kikockázatlanul- mernénk mutogatni a bűnözőinket, akkor milliós büntetéseket róna ki ránk az Európai Bíróság szegénykék személyiségi joganak súlyos megsértéséért!

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    4:15 de.

    charlie
    2022 szeptember 10
    2:56 de.

    Hát igen, ha jól rémlik volt egy pont Kanada életében, amikor még ott is megelégelték ezeket a magyarföldröl 10 ezres számban odamenekülteket, „akiknek személyiségi jogaikat a magyar kormányzat „rasszista alapokon” eltiporta és politikailag üldözte”
    Pedig ha jól rémlik mindez még az igen liberális, az Uniós kritériumoknak amugy minden másban igen megfelelö baloldali kormányzás idejébe nyulik vissza ….. krkrkrkrkrkrkr….

  • Ja a fenti bejegyzésemböl kimaradt:
    2022 szeptember 11
    7:33 du.

    A képviselöházban – ha jól tudom – egy kivételes törvényt hoztak, hogy a magyarországból menekültekre nem vonatkozik a „menekült-törvény”

  • Gabriel 2022 szeptember 11 7:33 du.

    ” Hát igen, ha jól rémlik volt egy pont Kanada életében, amikor még ott is megelégelték ezeket a magyarföldröl 10 ezres számban odamenekülteket …”

    Pedig volt koztuk sok rendes gyerek is, tobben is elhelyezkedtek, egy par meg biznicet is nyitott.

    De aztan volt olyan is, akinek meg meg se szaradt az utleveleben a pecset tintaja es maris le lett tartoztatva.
    Ugyanis a baratai mar vartak a repteren, es nem tudva, hogy a baratokat mar egy hete figyeli a rendorseg elvittek magukkal a frissen erkezot a soron kovetkezo „bevetesre”, ahol az egesz bandat letartoztattak. 🙂

  • Gabriel
    2022 szeptember 11
    7:38 du.

    „A képviselöházban – ha jól tudom – egy kivételes törvényt hoztak, hogy a magyarországból menekültekre nem vonatkozik a “menekült-törvény””

    És hasonlatosan az 50 dolláros „Gorenje túrizmus” idejében Bécsben és az Őrvidéken kitett „magyar ne lopj!!!” táblákkal, ügyesen egy füst alá lettünk helyezve -mint ahogy a többi európai bűnesetnél is- az elenyésző, de könnyen felismerhető kompromitálókkal! 🙁 (Mellesleg ez a nemzetközi közutálat nem újkeletű, mert már 907-től gyakorlat, csak azt ne mondja nekem senki, hogy a másoknak megtanulhatatlan hátrafelé nyilazás vagy a szíriuszi nyelvünk irigylése miatt! 😀 )

  • Succubus Lilith

    Ez megmagyaraz sok dolgot, bar a humor kisse fekete:

  • Mi a bajotok az „elso-nemzet” tagjaival????

    Hat „elso”-nek elnni mar nem jelenthet kivaltsagokat talan ?

  • Itten, Floridaban, s ha jol emlekszem masik 18 orszagokban is letezo az u.n. „Harom buntett es eletfogytiglan”-i buntetes.

    Mert a lakosssag megunta az ismetlodo bunozok eletfogytiglani buntette-kiveteseit.

    A bunozok 5%-a koveti el a bunok 50%-ait. Amodon csokknetheto a bonozesek sokszorosodasai.

  • bendeguz
    2022 szeptember 14
    12:17 du.

    „Itten, Floridaban, s ha jol emlekszem masik 18 orszagokban is letezo az u.n. “Harom buntett es eletfogytiglan”-i buntetes.”

    Meg fogsz lepődni, de a mi civilizálatlan nomád országunkban is van ilyen törvény, azonban a diszrmininációra és kettős mércére érzékenyített „független” bíróink ezt nagy ívben lesz…figyelembe sem veszik!

    „A bunozok 5%-a koveti el a bunok 50%-ait. Amodon csokknetheto a bonozesek sokszorosodasai.”

    Az első mondatod igaza nálunk is dettó, de a második mondat abszolúte nem, mert ekkor lépnek életbe a bírói diszkriminációs kettős mércék, amiket nem lehet hivatalból korrigáltatni, mert elvileg -csak papiron- függetlenek a bíróink! 😀 Bizony és pont annyira függetlenek, hogy az anarchiáig liberális EU-nak kiválóan megfeleljenek, csak a szittyák ősi egészséges igazságérzetének ne! 😀

  • rodeo irta;
    „deli szomszedunk az oslakosok hianyan…”

    A USA-ban 327 „oslakos” nemzetek elvezik teljes onallosugaikat, teljesen fuggetlenul a masokat korlatozo torvenyek elleneben is.

    A legutobbiak, a Blackfoot Indian nemzet kapott mindenek felett is 3.5 billios karteritest mert egy lovassggal megegyezett szerzodest az 1870-es evekbol a lovas kapitany elfelejtett kovetni.
    Persze az ugyvedek is kaptak abbol 6 milliot.

    De mi karpotlast fizetet a te imadott elvtarsaitok mind a leigazott, kirabolt es meggyilkolt millioknak???????
    (Talan „talalom” lett volna az egyedulli?)

  • lilith;

    Ma magyarorszagrol vajon ki lehetne „menekulo” a diktatura elol???

    Az ostobasagaik az nem kifogas a „menekulesre !!!!

    Nem „menekulesre” hanem feljozanodasra lenne szuksegeik inkabb!

  • bendeguz 2022 szeptember 14 12:13 du.

    „” Mi a bajotok az “elso-nemzet” tagjaival????
    Hat “elso”-nek elnni mar nem jelenthet kivaltsagokat talan ? „”

    Tehat szerinted az a tarsadalom a jo, ahol bizonyos csoportok szabadabbak, mint masok?
    Erre mondhatna itt a Rodeo es a tobbi marxista emlon felnovo, hogy „nem eleg nekunk eltartani azt a sok rohadt kapitalistat”?

    De amugy inkabb az a baj, hogy olyan elojogaik vannak tobbnyire, amivel csak jol kibasznak veluk. Na meg hogy nehany evtizede kiderult roluk, hogy egytol-egyig mind kornyezetvedo aktivista volt az utobbi 20 000 evben. 🙂

    bendeguz 2022 szeptember 14 12:17 du.

    „” Itten, Floridaban, s ha jol emlekszem masik 18 orszagokban is letezo az u.n. “Harom buntett es eletfogytiglan”-i buntetes. „”

    Three strikes and out? Ez a komcsikra is vonatkozik? 🙂
    En inkabb a Saria torvenyet alkalmaznam az USA-ban, meg persze itt Kanadaban is. Ugy tunik, hogy az sokkal elrettentobb, mint az eletfogytiglani semmitteves. Foleg, hogy ma mar bejelenthetem, hogy en egy no vagyok, es akkor betesznek a noi bortonbe.
    Mellesleg, Bendeguz testver, te okos ember vagy, mondd meg nekem kerlek, ha kapok 10 ev bortonbuntetest, es aszondom a bironak, hogy en mint elefant ajdentifalyozom magam, akkor az allatkertbe zarnak?