Történelmi kordokumentum

2022 szeptember 15 12:44 du.24 hozzászólás

Az elmúlt huszonöt év grafikai alkotásainak legjava látható október 22-ig Budapesten, a Műcsarnokban. A Magyar Grafikáért Alapítvány által kezdeményezett, „Az év grafikája” díjat 1996 és 2021 között elnyert alkotások – így egymás mellett – jól mutatják, mi minden változott eszközben, személetben, a megvalósítás módjában, az elmúlt negyedszázad alatt. Csak egy maradt állandó: a művészi érték!

Érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet dr. Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, a Székelyföldi Grafikai Biennále kezdeményezője, aki maga is grafikus. A Biennále ötlete, valamint „Az év grafikája” díj első átadása nagyjából egy időbe esik és a digitális technika elterjedése is erre az időszakra tehető. Ez a technika eléggé izgalomba hozta a művészet akkori képviselőit. Azokon a néha apokaliptikus reakciókon nincs mit csodálkozni, hiszen ez szinte mindig így volt, az új irány megjelenése mindig „üzemzavart” okozott. Így történt a litográfia, a fotó, a szitatechnika megjelenésekor. Ez történt a digitális képalkotás belépésekor is, a grafika megítélése kibillent addigi egyensúlyi állapotából. A sokszorosított grafikát az új gazdasági – társadalmi igények hívták létre. A nagy példányszámban való reprodukálás, a kép tökéletesen pontos megismételhetősége és terjeszthetősége keltette életre. A későbbi sokszorosításról – egy idő után – a hangsúly áttevődött a kifejezésre, és így vált önálló műfajjá. Ez a műfaj a továbbiakban integrálta az újonnan megjelenő sokszorosítási lehetőségeket. Az ezredfordulón ekkor olyan vészjósló hangok is megjelentek, hogy az egyedi fájlok végtelen sokszorosíthatósága, valójában fölöslegessé is teszi a grafikai eljárást. Ez a sarkos vélemény azóta sokkal árnyaltabb lett. A pixelalapú és a hagyományos, analóg grafikai eljárások viszonyában felszínre jött, hogy sokkal összetettebbek, sokkal megtermékenyítőbbek egymásra, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A digitális technika a környezetünket is megváltoztatta. Épület méretű digitális nyomatok vesznek körül és nemcsak a méretek nőttek meg, hanem a példányszámok is már milliókban mérhetők.  A biennálékon eleinte volt egy kategória az analóg klasszikus kifejezési módokra és egy másik kategória a digitális technikára. Egy idő után ezt már megszüntettük, de megfogalmazódott bennünk egy kérdés. mi a különbség? Olyasmi hiányérzetünk volt, mint amikor a klónozásnál arra gondolunk, hogy vannak a testvérek és vannak a klónozással létrehozott egyedek. De nemcsak a környezetünkben vette át az uralmat a digitális technika, segítségével felfedeztük az emberi test belsejét is. Még a világűrből is egyre több és tökéletesebb képi információt kapunk, akár körbe is utazhatjuk virtuálisan a világot. Egy dolgot mégsem tudunk megtenni: nem menekülhetünk a virtualitásba a létező és az általunk kreált, földi valóság elöl. Nem tudjuk itt hagyni a tönkretett természeti környezetünket. megromlott emberi, szociális kapcsolatainkat, melynek „eredményét” naponta érezhetjük.

 Itt a kiállításon, ezeket a folyamatokat, ezekre a problémákra adott válaszokat kiolvashatjuk a falakon lévő munkákból, melyeket együtt nagy eredményként értékelhetünk. Elmondható, hogy ez a negyedszázadra visszatekintő kiállítás történelmi kordokumentum, akár évi bontásban is megtekinthetjük. A reflexiók nagyban különböznek egymástól, hiszen különböző érzékenységű, vérmérsékletű alkotóktól származnak, de egy biztos: hogy az adott év grafikai termékének legkiemelkedőbb alkotását látjuk! Ez azért is garantált, mert nem egy önkényesen összerakott zsűri döntötte el, ki kerülhet be ebbe a csapatba, hanem maguk az addigi díjazottak választottak új tagot. Mivel a díjazás idején készült munkák mellett láthatunk aktuális nyomatokat is, érdemes megvizsgálni, mennyire változott az egyes művészek érdeklődése, mennyire koncentráltak az idők folyamán a technikai eszközök bővülésére, a technikai lehetőségekre. Látunk példát arra is, hogy akár az egész műfaj határait figyelmen kívül hagyják. Az is érdekes vizsgálódási lehetőség, hogy generációs szempontból hogyan tekintünk az alkotókra? Mennyire provokatívak, harsányak a fiatal generáció tagjai? Mennyire tud érvényesülni néhány diszkrét formába öntött mű, vélemény, az idősebb nemzedéktől? Ha mindezt alaposan szemügyre vesszük, sokféle attitűddel találkozhatunk – és ez így van rendjén! Sokféle a hang, mely mégis egy kellemes kánonná áll össze. Itt most egy huszonötéves folyamatra tekinthetünk vissza, ami – reméljük – még legalább huszonöt évig tovább folytatódik. Ebben a kaotikus, depresszív világunkban egyre ritkább az igazi ünnepi alkalom, most részesei lehetünk egy kitüntetett pillanatnak. Értékeljük!

24 hozzászólás

  • Bartók vagy Kodály mondta: kunyhóban hallgat a múzsa

    a mai kor kunyhóvá változatta és még teszi a palotákat a szellemi nyomor és kőkorszaki ideológiák az emberből az embert írtják ki ezért kell a művészet mert az felmutat, megjeleníti ezt is mert a művész vátesz és ez a szerepe a társadalomban a tudománnyal karöltve életet önt az üressé váló szellembe

  • Ródeo11
    2022 szeptember 15
    12:55 du.

    Hogy mennyire arcul tudod saját magadat csapni néha ….

    ennyire sovinisztának lenni!
    Vagy nem jártál mégsem azokban az afrikai kunyhókban amiröl beszélni szoktál, vagy a perui havasok közé kis eldugott házacskákban, ahol az inka-gyerekek Bethoven-szimfóniát hegedülnek?

    Az erdélyi havasok közt nem tudom mire gondolhatott Kodály amikor a mügyüjtéseit végezte – de gondolom vagy tul sok páleszt ivott, vagy cocaleveleket rágcsált, mikor ilyeneket leirt
    – már ha igaz

    a müvészetnek meg a politikának egymáshoz semmi köze nincs
    maximum az egyéni érvenyesüléshez néha
    – de attól még soha senki nem lett müvész, hogy az ÁLLAMOT KISAJÁTITÓK –
    MINDEGY HOGY KIRÁLYNAK VAGY PáRTFÖTITKÁRNAK HIVJÁK -kiszemelte a házi pincsijét az állam fömüvészének

  • Gabriel
    2022 szeptember 15
    9:47 du.
    te meg félremagyarázol?
    kunyhó alatt lelki szegénységet, műveletlenséget azaz elnyomást kell érteni!!!

  • Gabriel
    2022 szeptember 15
    9:47 du.

    erről hosszasan tudnék elemzésbe bonyolódni, de minek, az utóbbi évek demokratikus fejlődése
    létrehozta az agyficamot és az agylúdtalpat és a selejtesre gyártott emberszabásúak akarják megmondani a testileg normálisaknak hogy hogyan kell élniük kérdésem: a szaporodás az abortusz kérdés mellett még sincs megoldva? ennyi selejtet „kiengedni” az kinek jó?
    maradok Kodálynál és a többinál amit te is említesz, igen nádkunyhóban is énekelnek ha nem gyűrűzött be hozzájuk a nyugat mai izéje

  • Ródeo11
    2022 szeptember 15
    12:55 du.
    Gabriel
    2022 szeptember 15
    9:47 du.

    Mielőtt összevesznétek, had javítsak:
    „Fegyverek közt hallgatnak a múzsák” mondá Cicero rossz vagy ferdített fordításban, mert eredetiben így szólt: „inter arma silent leges”, azaz „fegyverek közt némák a törvények”

  • Végül ez is egy történelmi kordokumentum, habár friss keletű. Néztem és hallgattam a felszólalót, aki hazáját képviselte. Vajon kiben milyen gondolatokat ébreszt? Indítsd a videót:

    https://www.europarl.europa.eu/plenary/hu/vod.html?mode=unit&vodLanguage=HU&playerStartTime=20220912-22:12:41&playerEndTime=20220912-22:13:54#

  • warrior
    2022 szeptember 18
    12:07 du.

    Kiváló ország és önlejáratás, de ez utóbbi felismeréséhez minimális önérzet és inteligencia is kellene, amit úgy látszik az ellenségnek(nem konstruktiv ellenzéknek!) képzett politikopitekuszoknak kevés munkával és bőséges eus fizetéssel ilyen kivánatosra lehet sorvasztani! És hasonló okok miatt lett látványos bukás a legendás demokratikus ellenzéki előválasztás is! Meg sem próbálnak egyes politikusok párt helyett országban, pláne nemzetben gondolkodni és ezzel sajnos leginkább a magyarok ellen kitalált negativ sztereotipiákat erősítik az amúgy is félre tájékozott civilizált nyugati mintapolgárok felé! Ezt a személyeskedésnek álcázott ország lejárató gerinctelenséget még akkor is kikérném magamnak, ha ennek a sikertelenség miatt a sebeit nyalogató dékás elvtársnak 100 %-ban igaza lenne! Legszomorúbb viszont az, hogy nincs egyedül ott az orwelli eurokolhoz központban!

  • Bocs András, de ez is történelmi kordokumentum:
    Embert barátjáról …..

  • Jéééé, másnak is eszébe jutott 🙂

  • Akár a háborúról, akár a rezsiről, akár a tanárok fizetéséről van szó, Magyarországon zavartalanul folyik a valóság felszámolása.

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 20
    2:49 du.
    Elemér, talán te megfejtenéd hogy a nyugat mit akar mondani amikor a demokráciáról vartyog, mi is az az ő felfogásuk szerint mert a nyugaton csak demokrácia nincs van sok minden de ez speciálisan sohasem volt!

  • SzundiMandi
    2022 szeptember 21
    7:41 du.

    3 konteó egy rakáson, te bizonyosan tudod a pontos részleteket megoszthatnád a becses olvasóval így itt maradunk egy merő kétségben

  • Ródeo11
    2022 szeptember 22
    1:59 de.

    Szerintem nekik a demokrácia egy olyan téveszme, amit még a jóságos Kelet Indiai Társaság haszna indukált, legalább is a briteknek! 😀 Viszontag(ez lopva Benedek Tibortól!) ez az azóta eltelt 75 év kevés volt a téves tudatalattiukból kiíródtatni! 😀 És persze a többi -gyarmataiból- fejlett nyugati demokrácia téveszményesnek is hasonló fixa ideái lehetnek a demokráciáról, mert az utólag becsábított keleti blokkosokat is megfejhető indiainak vagy indiánnak hiszik! 😀

  • SzundiMandi
    22.9.21.7:41

    Hiába! Virág elvtárs (A tanú c.film) szavaival látszik, kissé

    másképp, hogy az

    . E R E D E T I . T Ő K E F E L H A L M O Z Á S

    . S E M . H A B O S T O R T A … 😀

    Márpedig a posztszovjeet államokban ma ugyanaz zajlik és

    játszódik és játszódik le, mint anno a klasszikus nyugati,

    tőkéssé alakuló nyugati államokban.

  • SchumackerLady 2022 szeptember 23 6:50 de.

    ” Márpedig a posztszovjeet államokban ma ugyanaz zajlik és
    játszódik és játszódik le, mint anno a klasszikus nyugati,
    tőkéssé alakuló nyugati államokban. ”

    Na ja, ez felveti azt a kerdest, hogy Magyarorszagnak illetve a magyaroknak erdemes volt-e „felzarkozni” (vagy azt akarni) a Fenyesseges Nyugathoz az utobbi 150-200 evben?
    Foleg amikor egyertelmuen latszik, hogy a Fenyesseges Nyugat egyaltalan nem akarja, hogy masok felzarkozzanak hozza gazdasagilag, csak a korrupt rendszeruket engedik honositani.

  • SchumackerLady
    2022 szeptember 23
    6:50 de.

    Pontosan! Viszont az EU-ban meg ippeg az zajlik ezerrel mint a Szovjetúnió 1970-1980 közötti fénykorában! 😀 Vajh miért nem sejtik a drága jó vízfejek, hogy ez ugyanoda fog vezetni? Pénzért vagy szabadlábért, mivel hogy legalább fele fölbuktatott kompromitálódott!? 😀

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 22
    3:58 du.
    Elemér, érdekelne az álláspontod!

    abból a szemszögből szemlélve, hogy kiscsilliárd $-rt a holdrakéta még mindig a kilövő talapzaton van hónapok óta akkor mit kell rettegni a többi hajcihőn amit a zselé és bandája kapnak és oda lőnek vele ahol bizonyosak, hogy nem lőnek vissza?
    mindehhez a 200+ civil & 70+ katonai műhold állandó adatfrissítése ellenére ahol harc is van ott zselé bevalottan napi 50 katonát veszít, ismerve zselét ezt be kell szorozni legaléább 10-zel?
    az Atlanti pocsolya innenső oldalán a media harsonái szólnak a NAGY HATALMAS GYŐZELEMRŐL AMI MÁR ITT IS VAN azután azonnal átváltanak a novemberi időközi és alapvető választásokkal kapcsolatos hekkmekükütyűre és abortusz kérdéssé teszik az egész nemzetgazdaságot még jó, hogy van circensees és ott rohangálnak és nem kell a 46. elnököt és csatolt schlepp-jét nézni neaggyisten hallgatni
    mondanál erről valami üde bájosat?

  • Ródeo11
    2022 szeptember 25
    2:02 de.
    Kb. fél éve azt jósolám fogatlan kasszandrailag, hogy az a végkifejlet fog történni mint a baronfiudvarba újonnan került kivánatos tyúkocskával, aki háromszor körbefutotta a szemétdombot nehogy a kakas még az elkerülhetetlen megkapás előtt címeres kurvának nézze, azaz a bájos nagyhatalmaink még egy elterelő kört futnak a közös szemétdomb körül, hogy az oroszok Ukrajnát, Kína Tajvant és az USA Venezuelát vagy egykét mégjobban kívánatost közmegegyezésükre és a többi naiv szemlélő sikeres megtévesztésére ügyesen meghághassa! Egyszóval: már pár évvel ezelőtt összecsapott világújrafelosztó pacsikat sejtek! 😀 Ergo: nem kell fosni az általános jód hiánytól, csak a pacsizók által generált inflációiktól való megfagyástól és éhen halástól! 🙁

  • Ródeo11
    2022 szeptember 25
    2:02 de.

    Sajnos huncut háttérpacsikat sejtek!

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 25
    2:10 du.
    Elemér, bácsi kérem én is!!!!

    friss hír: kilukadt a NS2 is meg a NS1 azaz kiteljesült
    a zselé és a kuleba: szerelmi álmok Liszt Ferenc után szabadon

    az a gáz, hogy nincs gáz a Furfangos Nyesztyerka elintézte:
    egyetlen lövés nélkül a z€ is meg a nato is ccsak a szerelmi álmaikat hortyogják

    én meg töltök még egy jéghideget

    te is? egs.!

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 25
    2:10 du.
    Elemér, bácsi kérem én is!!!!

    https://youtu.be/yqWvZ4oaxUM

  • Míly elképesztő véletlen: napokkal ezelőtt ruszkiimádó bérből és fizetésből élő németek követelték az Északi Áramlat-2 azonnali megnyitását és mit tesz Isten, véletlenül másnap meghibásodnak a már sikeresen nyomáspróbázott és megfelelőnek talált -ám atlanti szelid kérésre- máris nyugdíjba helyezett csövek! Oszt kinek az érdekében hibásodhatott meg? 😀 Mellesleg a nem bérből és fizetésből élő németek és hasonló cipőben járó prüsszeli cimboráik természetesen egyből erre a huncutságra is a északi-tengerre való kijutás lehetőségével és technikai eszözökkel sem rendelkező ukránokat és a csövekből legnagyobb hasznot remélő ruszkikat gyanítják, miközben NATO üdülőhajók cirkálnak a térségben! 😀 vajh meddig tudják még hülyének nézni a megfagyásra, túlzott kuporgatásra,liszkukac evésre, gatya szellőztetésre, nylon zacskóba ürítésre és egyébb sötétzöldségekre bíztatott bégetőket? Ezekből az isteni sugallatokból pedig sokkal nagyobb baj keletkezhet mint anno a weimari köztársaságból!

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 20
    2:49 du.

    A fiatalember ékes hozzászólásával próbálja elérni, hogy Magyarország NE kapja meg az Uniós pénzügyi támogatásokat. Igazi patrióta módján.

  • warrior
    2022 szeptember 27
    6:22 de.

    Volt erre még a normálisabb időkben egy kiváló kifejezés, ha jól emlékszem akkor talán a hazaárulás! 😀
    (Mellesleg mikroszkóppal kellene keresni még egy olyan országot, ahol még sorsdöntő országérdekben is csak a szomszéd tehenére kibicel a politikai ellenzék! 🙁 Sajnos ezt is a rencerváltás utáni -erkölcsi alkalmasságilag és büntetőjogilag felülvizsgálatlan- megélhetési többpárt rendszernek köszönhetjük! 🙁 )