Mindig az arány számít!

2024 augusztus 7 4:36 de.31 hozzászólás

 Szinetár Miklós legújabb könyvét nem elég egyszer elolvasni. Lehet, de nem elég! Az alcíme: „Önéletrajz-szerűség és egyebek” szerint talán a szerző maga is bizonytalan volt, hogyan tudná a legjobban megragadni, összefoglalni a lényeget. Legyünk merészek és a következő kiadásoknál javasoljuk neki az Ön- helyett a MIéletrajz megnevezést! Mert ebben a kötetben benne vagyunk valamennyien. Elsőbben is Szinetár Miklós maga, rengeteg művész, a munkatársai, és bizony mi, az olvasói, akik a leírtaknak – az 1957-től a rendszerváltásig terjedő időszaknak – már tanúi voltunk, vagyunk.

Az élet és a történelem nagy pillanatait mikrotörténetekkel magyarázza, hogy érthető legyen. Nem olyan drámaiak a történések, mesél érdekes élményekről, hiszen – úgy érzi – nem panaszkodhat, nagyon eredményes és szép az élete! Szilárd álláspontja szerint, az IS a fontos, nem a CSAK! Mi pedig, miután már elolvastuk ezt a könyvet, állításával egyet fogunk érteni. Ahogyan ő rendezőként, az István a Király operaházi felújításakor igazad adott annak az Istvánnak, aki egy csomó bűnt elkövet, és megérti Koppányt is, aki lázadásával csak azt szeretné érvényesíteni, ami meggyőződése szerint a legjobb ennek az országnak.

Bizonyára sokan vagyunk, akik egy könyv olvasását a tartalomjegyzéknél kezdjük. Itt az a feltűnő, hogy a harminc címet felsoroló jegyzékből csak kettő kapta híres ember nevét. Fényes Szabolcs és Aczél György. Mindkettőjüket sikerült egyetlen mondattal jellemezni. Fényes Szabolcs: Szerette az életet, szerette az embereket, szerette a művészeket. Aczél György: Ennek a korszaknak fontos szereplője – és az életemnek is. Szinetár Miklós élettapasztalata gazdag. Megállapítása a szabadság – demokrácia – érdek viszonyáról, több, mint figyelemre méltó. A könyv fő témája, a művészpályára való visszaemlékezés, nem véletlenül kezdődik a Fényes Szabolcs fejezettel, és mindjárt van is benne egy erős mondat: Az életemet végigkísérte, hogy több kezdeti „ellenségemmel” lettem nagyon jó barát. Ennek az állításnak majd számos igazolását találjuk. Annak ellenére, hogy akkortájt a feljelentések írása nálunk virágzó iparág, a legtöbb írója nemcsak rosszindulatú, de még tehetségtelen is volt.  Talán ennyiből már kiderül, hogy a bölcs életlátással és – nem mellesleg – finom humorral megírt könyv összes fejezetének részletes taglalására nem vállalkozhatunk. Ugyanakkor pedig egy-egy 1958-tól máig érvényes megállapítás mellett sem mehetünk el szótlanul, mint például: „…nálunk a politikai érdekek gyakran írják felül a valóságos értékítéletet.” Oda kell figyelnünk minden elejtett mondatára, melyet viszont száz-és száz, ugyancsak őszinte, de roppant szórakoztató követ. Hogyan menti meg önfeláldozó módon Ilosfalvy Róbert a feleségét, Házy Erzsébetet? A történetek egymásutánja a Budai Vártól Hanoi-ig, a névsor Horthytól Fidel Castróig, és még tovább is terjed. Kulisszatitkok a zenés színpad világából, melyek mindig érdeklik a nézőt, de szinte soha nem kapja meg. Most itt van egy sereg – első kézből! Sikerek és kudarcok, a kultúra akkori állapotának pontos helyzetképe – kínálja az összehasonlítást napjaink eseményeivel. No és a szereplők: Honthy Hanna, Latabár, Feleki Kamill, Domján Edit, Agári Gábor, Dayka Margit – micsoda névsor! Melléjük a könyvben korabeli fotók garmadát találjuk. Sajnos a minőségük változó, bár lehet, hogy ezt nem a fényképész, hanem a nyomda technikájának számlájára kell írni.

Írói bravúr, amint a mesélés, anekdotázás közben fel-fel bukkannak gondolatok, melyek az olvasóban majd biztosan tovább élnek. „Törvényszerű, hogy minden forradalomnak terror a vége?” De a megválaszolásban segít is egy olyan mondattal, ami nála vezérelvnek számít: „Azt hiszem, itt is, mint mindenben, az arányok számítanak…”

 Egy önéletrajzból nem hiányozhatnak a magánélet eseményei. Ez is jellemezhető egyetlen szóval: őszinte! Szerelem volt az operafilm: Mozart és a Cosi fan tutte, a TV-sorozat: a Rózsa Sándor, mely megadta az 50 év óta máig kitartó igaz szerelemet Hámori Ildikóval! Amiből erőt meríthetett a harcokhoz, hiszen a Magyar Televízióban és a Szegedi Szabadtéri Játékoknál fő célja volt, hogy remekműveket vigyenek el a nézőkhöz, közérthető formában, emeljék általuk az ország gondolkodási színvonalát! Mindezt úgy, hogy miközben akik ezen dolgoznak, még jól is érezzék magukat. A tapasztalt rendező jól látja a visszásságokat is. Volt, amikor több, különböző stúdióban készültek a filmek. Ha az egyik nem fogadta el a tervet, hat másiknál lehetett próbálkozni. Ekkor a magyar film sorra nyerte a rangos nemzetközi díjakat. Most egy döntőbizottság működik, az eredmény… vitatható! A filmekről szóló, szórakoztató történetek közé is becsempész egy lényeges mondatot: „…én mindig a szegényeknek, a veszteseknek, a megtámadottaknak, a nehezebb helyzetben lévőknek drukkolok. […] Ez számomra a baloldaliság lényege, és nem az, hogy melyik párt éppen mit mond.”

A színházakról és Aczél Györgyről szóló fejezetre különösen igaz, hogy nem elég egyszer elolvasni! Talán itt tudunk meg legtöbbet a szerzőről, magáról – no meg másokról is. A korról, azokról a viszonyokról, amiben az emberek akkor éltek. Meglepetés ajándékot is kap az olvasó. A fejezet végén van egy QR kód. Az Aczél Györggyel készült utolsó interjút lehet megtekinteni, érdemes rászánni az időt!

 A sokszor igencsak elgondolkodtató események felidézése mellett a visszaemlékezések sorát könnyedebb témák is gazdagítják. Lehetőségünk nyílik arra, hogy a sikeres rendező, televíziós személyiség, színházigazgató szemével láthassuk meg a világhírű, nagy fesztiválok apró kis titkait. No meg Pestről is néhányat. Ki emlékszik már arra, mi volt az Ódry tál az egykor volt Bástya étteremben? Itt, most nem áruljuk el. Helyette inkább valami mást. Mert azt is kevesen tudják, hogy a nagy sikerű musical, a Kabaré fordítója, a darab szövegének írója is Szinetár Miklós volt, nem csak a rendezője. Fel is kavarta vele az állóvizet. Ha pedig itt Pesten az idő kerekei akkor csak egy picit is lassabban forognak, ma talán az okkal sokat vitatott minőségű és elhelyezésű helyett egy nagyszerű, tágas, minden szakmai szempontnak tökéletesen megfelelő, központi helyen álló Nemzeti Színházunk van a mostani gödör helyén!

Akik úgy gondolják, kár volt itt abbahagyni a mesélést, vigasztalódjanak! Ha szerencsénk van, lesz még folytatás.

 

        Szinetár Miklós

                        SZINETÁR 2.

                        Önéletrajz-szerűség és egyebek

Free Sprint Publishing

ISBN 978-615-6713-02-5

Faktum Print Nyomda

 

31 hozzászólás

  • Bendegúz
    07.30.12.13
    Sóhajtok c.
    cikk alatt

    [Részedről régi trükk, hogy nem jelölöd meg sőt, eltitkolod a vitatott kérdés alapját. Szerintem csak azért, hogy az olvasónak elvedd a kedvét attól, hogy visszalapozzon a vita hivatkozási, kiindulási alapjára, mint érvrendszerre, mégpedig és csak azért, hogy csakis a te véleményed legyen az ő számára olvasható…]

    2-3., Azt azért te sem állíthatotod, hogy a tőke-exportőr azzal a küldetéssel viszi ki tőkéjét, hogy annak a külső gazdaságnak a sikereit, ill.”lakosság életszínvonalát növelje. MIKÖZBEN PERSZE NYILVÁNVALÓ, HOGY HOSSZÚ TÁVON EZZEL OBJEKTÍVE HAJT HASZNOT ANNAK A TÁVOLI GAZDASÁGNAK:
    a.Egyrészt szükségszerűen tesz pl.egy paraszti országot iparivá.
    b.Másrészt a gépesdő mez.gazd.lakosságot átkonvertálja munkássá.

    4., „Az idegen tőke befektetés örökre abban az országban marad”.
    EZ EVIDENS, TERMÉSZETES ADOTTSÁGA A PROFITOT CSAKIS NEKI HOZÓ ÉS E NYERESÉGET KI IS VIHETŐ TŐKÉNEK…
    Ugyanakkor ne feledd a termelőeszközök amortizációját se, ha ismered ezt a kifejezést.

    6., Ne feledd, hogy a profit gyöke a kizsákmányolás, ami a munkának nem az értékén történő honorálása teremt meg, ami tehát nem jó, vagy rossz szándék következménye, hanem a maga, a tőke adottsága. A tőke exportja mint expanzió a töke természetéből fakadó velejárója.

    A KÜLFÖLDI TŐKEBEFEKTETÉS KORÁNTSEM ÁTKOZOTT, amint azt te hamisan, mint a mi állításunkat próbálsz ránk oktrojálni.
    A „mi” álláspontunk pedig csak annyi, hogy A NEMZETKÖZI TŐKE A MUNKA HONORÁLÁSÁT KÉT MÉRCÉVEL MÉRI ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY AZÉRT HAZAI, VAGY KÜLFÖLDI PÁLYÁN FIZET. TEHÁT ESZERINT UGYANAZÉRT A MUNKÁÉRT MUNKÁS ÉS MUNKÁS KÖZÖTT KETTŐS MÉRCÉT ALKALMAZ.

    ENNEK MEGFELELŐEN, MINDEN SZOCIÁLIS ISMERTETÉST ENNEK A KETTŐS – hazai és exportált – MÉRCÉNEK KELL MEGFELELTETNI.

  • Nem az „arany”, hanem az EREDMENY, ami szamit mindeg!!!!!

    S a szerzoalatali allitas, hogy „minden forradalmak terrorral” vegzodnek, a totalis valotlansag es tudatlansag.
    Ugy az amerikai forradalom nem csak sikerrel, de az amerikai angol gyarmatok fuggetlensegevel es egy tarsadalom letrejottetet okozta amely nem nemzetisgen , hanem minden emberileny elzalogosithatalan jogainak es szabadsaganak az eredmenye lett.

    Hasonloan Uljanov (Lenin) forradalma is sikereskedett, de sajnos az teroor-eredmenyt produkalt azon es a meghoditott szomszedos tarsadalmak szamara.

    Malnaszor soraira;
    Sajnalom , de soraid totalis valotlansagokat ,ill. remalmaidat tukrozi.

    Ha zz elet fejlodese es az elorehaladast nem ohajtod, boldo
    gan maradhatsz az elekpzelt multodban. Remelve elvezed majd azt !!!!

  • SchumackerLady

    Málnaszőr
    08.08.6:57
    repríz
    Bendegúz

    Ezt jómagam is megfigyeltem, hogy Bendegúz amikor a kapitalista termelés előnyeit zengedezi, a tőkének csak a hazai – USA-beli – munkás számára előnyös momentumait igyekszik feldicsérni, miközben ilyenkor az expandertőke jóvoltából távoli országokban újonnan létrehozott nemzetközi munkástömegek szociális helyzetét sőt, nyomorát mégcsak meg sem említi.

    Kollégánk ilyenkor elfelejti azt, hogy ugyanaz a cégtulajdonos tízezer kilométerrel odébb is ugyanazt a rendszert képviseli, amit odahaza; a kapitalizmust.

    Tudniillik a Föld túloldalán, a birodalmi provinciákon a tőkés már kivetkőzik elegáns úri mivoltából és bemutatja a kapitalizmus 200 évvel korábbi arcát, a dolgozónak fizetett tizedannyi munkabérrel és minimális, vagy nulla munkajogi juttatással… Oda már nem viszi magával az „anyaország” munkásmozgalmi harcai által kivívott munkás-jogokat.
    A szakszervezeteket is tiltó tőke úgy gondolja, hogy minden nemzet munkásosztálya vívja ki újra azokat kétszáz éves munkajogokat, amit elődeik megharcoltak.

    Nyilvánvaló, hogy ugyanazon cég (tulaj) kihelyezett tőkéjéhez, ugyanazon jogoknak kellene tapadnia, vagyis egyenlő munkáért a távoli gazdasági >impérium< munkásának ugyannyi bér és juttatás járna, mint az anyaországi dolgozónak… Tehát a kettős-mérce nemcsak igazságtalan, de tőkeexportban is méltatlan…

  • Bendegúz
    30.12 .13
    Schumékker
    .08.09.4:02

    Bendegúz ama 6./ megfogalmazása, miszerint

    „A MUNKÁSSÁG ÉRDEKEINEK úgy, mint ecologiájuknak a védelme az ottani bürokrácia kötelessége…”

    Azért fából vaskarika, mert a fogadó ország „bürokráciája” ahogy az USA bürokráciája . s e m . foglalkozik >a munkás érdekekkel<, sőt a távolkeleti országok munkáltatói – lévén újdonsült tőkések – ellenérdekeltek a munkás-jóléttel szemben, így eszük ágában sincs azt képviselni.

    Így a munkásérdek "bürokratikus" érvényesítése is csak szövetkezett szakszervezetek – Trade Union – hatékony és működő a tulajdonossal megkötött munkjajogi alapok, a kollektív szerződések révén fokozatosan válhat valóra.

    Jelenleg Kínában, Pakisztánban, v. Bangladesben, STB. tiltott a munkás szervezkedés, vagyis a szakszervezet, miközben a szintén felbérelt . k o m p r á d o r . t ő k e . hét bőrt is lehúz a dolgozóról. Úgy kezelik őket, mint egy hadsereget… Parancsuralom és úgymond katonás fegyelem érvényesül… Nincs képviselet… Ellenben egy pillanat alatt utcára kerül a parancs, vagy "szabályszegő" munkás.

  • Kiegészítés a 08.09.6:50-hez:

    – Akárcsak 300 évvel ez előtt…

  • Van akinek az arany nagyon kell:
    „az Algériai Olimpiai és Sportbizottság durva összeesküvés elmélettel válaszolt a viták kereszttüzében álló ökölvívó, Imane Khelifet ért bírálatokra – írta a Welt. Az arab ország sportvezetése szerint a cionisták meg akarják törni az algériai bokszoló szellemét.”

  • SchumackerLady
    2024 augusztus 9
    4:02 de.

    Nagyon érdekes újra olvasni ezeket a marxista hókuszpókuszokat tőled és harcostársaidtól. Ha nem haragszol, lenne néhány kérdésem a dialektikus materializmus igazi szellemében:

    Igaz-e, hogy a kapitalizmus szó a „capital” szóból származik?
    Igaz-e, hogy a „capital” azt a pénzt jelenti, amelyet egy vállalkozásba fektetnek be abban a reményben, hogy az majd visszahozza az összes befektetett pénzt, sőt később még többet is?
    Gondolod, hogy az úgynevezett rabszolgatársadalmakban a gazdag emberek a pénzvesztés gondolatával fektettek pénzt az üzletbe?
    Az úgynevezett feudalista korszakban a gazdag emberek abban a reményben fektettek pénzt az üzletbe, hogy mindent elveszíthetnek?
    Az úgynevezett szocialista vagy kommunista országokban, a szovjet blokkban a kormányok azért fektettek be pénzt, hogy elveszítsék a tőkét, vagy azért, hogy visszanyerjék a befektetett pénzt és profitot termeljenek?

    Nos, ha te is látsz itt egy mintát, mint én (nevezetesen, hogy minden társadalomban a „capitalt” profittermelésre használták), akkor miért csak a „kapitalizmus” a kapitalizmus, és miért nem kapitalizmus a rabszolgatársadalom, a feudalizmus és a szocializmus is?

  • BENDEGÚZ
    8.8.1:54-es
    reakciója
    Málnaszőr
    soraira :

    Soraim, szerinted „valótlanságot” állítanak.

    DE KONKRÉTAN! MELY SORAIMRA GONDOLSZ? MERT AZT NEM JELÖLTED MEG.

    Szerinted nem óhajtom A HALADÁST,MIKÖZBEN ÉN ITT MÁSRÓL SE ÍROK.

    Állítod,hogy jómagam valami elképzelt múltban 1-helyben topogok.
    Teszed ezt a sárdobálást úgy és akkor is,amikor én a veled EGYETÉRTÉSEMNEK ADTAM HANGOT, pl a TŐKEKIVITEL HALADÓ VÉGKIFEJLETÉVEL KAPCSOLATBAN IS, vagyis annak, hogy a kitelepült és ott maradó állótőke végsősoron az adott ország gazdaságát gazdagítja…

    Abban is egyetértek veled,hogy a távoli ország parasztjaiból lett bérmunkás tömeg megalapozza az ez által korszerűsödő ipari munkásságot, ill.felduzzasztja a helyi munkásosztály létszámát. E tény egy teljesen új tudás-minőség létrejöttében,s vele a helyi társadalom megváltozott – OBJEKTÍVE HALADÓ – összetételében játszik visszavonhatatlan és alapvető szerepet… Mert, ahogy nő a munkások száma azzal együtt akaratlanul is egyre növekszik az öntudatos dolgozó tömeg osztály jellege is.

    BENDEGÚZ köztünk abban sincs vita, hogy a tőkekivitel a tőkés gazdálkodás objektív és szükségszerű velejárója,mely nélkül a tőke, mint a gazdaság mozgatórugó szerepe halhatna ki.

    Részedről tehát szándékos félreértelmezés, vagy koholt propagandafogás azt károgni, hogy a liberális gondolkodók szerint a tőkekivitel egyfajta átoknak minősülne s ettől veszít progresszív szerepéből. Tudniillik épp ellenkezőleg tudniillik objektíve nem átok és nem retrográd. Legföljebb csak hosszú távon haladó…

    Márcsak azért is, mert szerintem már ELEVE JOBB A TŐKÉT TERMELÉS-BŐVÍTÉSRE FORDÍTANI, M I N T . szánt-szándékkal
    pusztítandó tankokra, gyilok fegyverekre, lőszerekre, bombákra, vagy emberrel együtt szétlövendő katonaruhákra valamint általában az ember és az emberi kultúra pusztítására…

  • nagyon érdekes a szinetár cikksorozat és könyv, érdekes, hogy akkor a kurva nagy elnyomásban és nyomorban ami a mostani seggfejek szerint a szocializmus lényege, lehetett beszélni, hogy a Herskovics miért ment el mint dédelgetett művészkém az számomra rejtéj marad és a többi is, meg az emberi jogok, a mai és a visszamenőleg 80+ évben kapitálistapistáéknál egyetlen „T” sincs nemhogy 3, van viszont az, hogy tárgyalás nélkül bebörtönzik és lehetetlenné teszik azaz éhenhal ha nem szajkózza az éppen aktuális maszlagot

    rövidebben is lehetett volna, ami így néz ki:

    a Pejparipa Fityegő Pimpillője na az van ma wokéknál és a többi nagypofájú senkiházinál azért az napi kabaré amikor megvitattyák hogy egyiknek sincs igaza de sokat szófoschik! és politikát csinálnak nem gazdaságot a trampot is beleértve aki firnyák tőzsde és ingfatlan huszárgyerek ló nélkül

    és ez meg is láccik rajtuk… minden reggel bekapcsolom ezeket és úgy ülök le otthonom legkisebb hején a reggeli ürítéshez a tv reggeli rablómeséi gyorsabbá és egészségesebbé teszik a bowelmovement-emet köszönet érte, nehogy abbahaggyák
    a foxnews, msnbc, cnn a legfőbbek de a többi is dobogós

    polityinkában manapság ez van aki bírja az marad aki nem kért bevándorló útlevelet Putyintól a világ leggonoszabb valaha élt diktátorától és alapos vizsgálat után esetleg meg is kapta, és amit onnan írt nekem levélben az a Bajkál tó kies partyának lankái és egészséges nyugodt friss levegője és a lepkék, pillangók meg a medvék és a borzok nem borzolják az idegeit, azaz boldog

    nincsenek milliói! és mégis

    üdvözletem a cikkírónak

  • Hóligóst
    2024 augusztus 9
    12:32 du.

    @Hól Í hol nem de Papagáj drágám, mint már máshol és többször kifejettem és Holi Molly Naccsád erről mindig megfeledkezik abból a célból, hogy b..sa az akárkit mert az mégsem lehet, hogy amit Ő Elnagyolcsága ide betol az ne lenne a Deus ex machia?

    tehát K. Marx- hoz és a többi zsenihez hasonlóan a kapitalizmus annak az eklatáns mintája, ahol Ali Baba és a negyven zsidó elhorgya az összes profit 99,9999%-át és a megmaradó Péter Fillérekből éljen meg az aki neki mindeszt létrehoszta, és ha nem teccik neki akkor rögtön bevezeti a demokráciát, a zemberi jogtalanságot, és a fasizmust {mint kies déli szomszéd országában ez megfigyelhető mint a beteg ló} és mindezek „tetején” az eltulajdonított haszonból lökhajtásos biciklit és Csillagközi vitorlás csolnakot építtet és létrehozza a? namitis? hát a: „rule based order”-t ami magyarra fordítva aszt jelenti és kizárólag aszt, hogy mindenkinek kuss és neki mindig igaza van vagy ha nem akkor nem akkor nem eccer hanem többször lelövi, szóval aszt aki nem érti a „rule”-t

    {én sem értem de van}

    a cucilizmusz avagy szovjet rencer még a kevesebb profittyát is másképpen osztya el mint itt fentebb írám, és ettől nem „a” minta része! hanem annak pontosan az ellenkezője!

    de neked valamit elmagyarázni az kidobott profit és elfecsérelt idő meg effort!

    de azért csak irigáljál nyugottan, ha téged ez megnyugtat és nem tesz Imán Khelib-bé persze ezutóbbi elvitte az aranyérmet amitől a 2024 es Páris-i olympipipipiúccsemondomkimi értékét lenullázza, bár a Szajna szajhányi tisztasága és a maratón úszókavalkád a döglött halak között az maraggyon meg kapitalistáéknak mert olympi.-ból is csak a profitot gyártják nem is kicsit, de már kezdenek rájönni, hogy sok minden más mellett a profittal nem lehet verébre sem lőni mert a véletlenek során az halálra röhögi magát ami fojamatban van a nemzetközi hejzet fokozódik

    meg te is

  • ro DE Jo ??? miert putyintol kell bevandorlast kernie az usa-ba ? bides Biden be-enged barkit es ORBAN a hibas

  • MISTER RODEO OF CANADA … canada.com … azt amit mond meselte SZINETAR UR azt most MONDJA ,,, akkor NEM volt szabad mondani ,,, utalhatsz engem de attol meg en vagyok az okosabb

  • Holigost
    8.9.12:32

    Másról beszélsz, mint amit én a megjelölt 9/12:32 kommentemben kifejtek. Mégpedig azt, hogy a tőke-exportőr másképpen más elbírálás alapján fizet a hazai és más mércével mér példul. a kínai munkás számára, ha munkabérről, vagy munkajogról van szó.

    Természetesen azt én is, és bárki tudja, hogy a befektető, csak akkor utaztatja a tőkéjét, ha az megéri nekije. Naná!

    Viszont, Rejtő Jenő szerint is”Az úr a pokolban is [legyen] úr”, tehát ne mérjen elfogultan… Ergo – csak úgy dialektice 😀 – a vietnami munkásnak ugyanazért a munkáért illenék ugyanannyit fizetnie mint amennyit a hazai pl.USA-beli munkásainak fizet érte. – Mi van ebben kivetendő???

    Tudniillik amikor Bendegúz olvtárs’ naphosszat az amerikai munkástartás jótéteményeiről regél, olyankor elfelejt ugyanannak a „befektetőnek” ázsiai impériumain századrész bért nulla munkajoggal, azaz mínuszban honorált munkáltatói kötelmeiről is áradozni. Erről van ott szó és nem másról: hogy ti.az is, ott messzi országba települten is, csak kapitalizmus, vagy miafene.

    Nade, hogy ne hidd, hogy mellébeszélek, a kapitalizmus mibenlétéről olvasd el a https://hu.wikipédia.org/wiki/Kapitalizmus
    objektív tanulmányt. Aztán persze még folytathatjuk.

    Annyit azért megjegyeznék, hogy a tőke (das Kapital) nem csupán pénz, ahogy azt te aposztrofálod…

    Vajh – szerinted – a rabszolgálnak „juttatott” napi betevő, pl. babfőzelék* az tőke volt, avagy pénz ?

    ˙

    * Kérlek ez esetben tekints el a bab amerikai eredetétől, vedd csak jelképesnek, hogy az ókorban Európában még nem is ismerték, azonban az USA-beli afro-amerikai rabszolgákat – mert 250 évig hivatalosan is azok voltak – mint őshonos amerikai, nagy tápértékű táplálékkal puffasztották…

  • Hihetetlen hogy bele vannak ragadva nemelyek a szanalmas marxista fantazia vilagba hogy meg egy Szinetar Miklosrol szolo cikk alatt is a voros zagyvasagaikat nyomjak vegtelenul. Az ilyenek nyilvan tobbet jartak partkonferenciara mint szinhazba azert floodolnak ilyen batran egy kulturalis tema kapcsan. De van hozzajuk par szavam.
    Tovarishi! Az eszme megbukott, a „dicsoseges” hadsereg pedig, ami annak idejen fenntartotta a Socialismus nevu hazug eszmet rank eroszakolo rendszert, most rugja az utolsokat. Elobb persze elkovet nehany olyan haborus bunt, ami inkabb Hitler csapataihoz lett volna melto. De vege a jatszmanak. A birodalom masodszorra is megtorik es nagyon jo van ez igy, mert ez utan mar az se tamaszja fel az Orosz-Soviet Imperiumot ha Vladimir Lenin maga foltamad es elomaszik a Krasnaya Ploshadon levo sziklasirbol. Ha pedig az osszeomlas bekovetkezik, a Magyarok lebonthatjak vegre a Szabadsag teren levo voros csillagos emlekmuvet. Nem lesz aki megakadalyozza mert a parttitkar fia Orban mar el lesz menekulve valahova a Balkanra ahova valo.
    Es akkor majd a Magyarok bocsanatot kernek vegre a Czechektol es a Slovakoktol is az 1968-as gaztettert.
    Keszuljetek ezekre az idokre, mert nincs messze.

  • joshua
    2024 augusztus 10
    6:00 du.
    MISTER RODEO OF CANADA … canada.com … azt amit mond meselte SZINETAR UR azt most MONDJA ,,, akkor NEM volt szabad mondani ,,, utalhatsz engem de attol meg en vagyok az okosabb
    @jó huha egye fene legyél te az okosabb, de az hogy „akkor” nem lehetett kimondani bármit az merő hazugság, és erre nekem személyes tapasztalataim vannak te meg dumálsz a légbe

  • Holigost
    8.9.12:32

    A különböző történelmi korszakok felosztásának célja többekközt azok egymástól egyszerűbb megkülönböztethetőségét célozza…

    A legcélravezetőbb szemlélet egy-egy adott korszaknak termelési, vagyis gazdaságtörténeti beosztása, vagyis a . t e r m e l ő e s z k ö z ö k . használatához és tulajdonához szorosan kapcsolódó s ettől korszakonként változó tulajdonviszony, illetve a . t e r m e l ő e r ő k ö n . belüli erőviszonyok, értsd . t e r m e l é s i . m ó d . szerinti felosztása.Így minden társadalmi formátum legfontosabb alapja a teszk.tulajdonos és a dolgozó kapcsolata az érték[többlet] létrehozásában, illetve annak kisajátításában.

    A rabszolgatartó termelési mód,a kvázi ingyenes rabszolgamunkára épített. Persze a Te értelmezésedben a rabszolgát is csak meg kellett vásárolni, azaz szerinted tőkét kellett beleinvesztálni. Ami pedig attól lehet ingyenes sőt, jól jövedelmező eszköznek, azaz tárgyi tulajdonnak tekinteni, hogy azt az emberre alkalmazott legerkölcstelenebb fogalommal még „szaporítani” is lehetett, illetve ettől volt célszerű biztosítani a véleményed szerint „a tőke” megtérülését.
    Ergo, e korszak gazdasági – érték[többlet], profit előállító – centruma a rabszolgamunka. Aki ezzel az élő eszközzel bírt, azt a „”befektetőt”” a gazdaságtörténet rabszolgatartóként tartja számon…

    A feudalizmusban gyakran éltek az áruk cserekereskedelmével, ahol a pénznek – mint általános csere egyenértékesnek – kisebb szerep jutott. De talán nem is ez a lényeg, hisz ama gazdasági rendszer a . h ű b é r i . hatalmi . h i e r a r c h i á n . alapult aszerint, hogy ki rendelkelzett nagyobb, avagy semmilyen földbirtokkal. A hatalmi piramis alján a „befektetni”képtelen!!! jobbágy-milliók osztálya . s z o l g á l t a . a legnagyobb . f ö l d j á r a d é k . j ö v e d e l e m m e l, ennélfogva írdatlan vagyonnal rendelkező >m a r é k n y i . b i r t o k o s o s z t á l y t<.
    A feudális elnyomás előnye a rabszolgatartással szemben az volt, hogy a jobbágynak . k ö l c s ö n b e . a d a t a . a . s a j á t földtulajdon érzését,illetve annak látszatát,azt az illúziót, hogy a magáén termel és "gazdálkodik" is. Pedig ez a legkevésbé sem volt igaz, hisz Ő és családja a nagybirtok részét képező jobbágyfalu, jobbágytelek kalodájából kitörni mindörökké képtelen volt… És ezt az égbekiáltó igazságtalanságot a "feudalista" uralkodó osztály másik, elmaradhatatlan tartozék-intézménye, az Anyaszent Egyház volt hivatott egyensúlyban tartani valami-fajta isteni elrendelésre hivatkozva…

    Mert tegyük fel, hogy a társdalmi érték létrehozásában mindenki részt vesz, ellenben az abból való részesedés – elosztás – már nem egyenlően sőt, sokkal-inkább differenciáltan történik attól függően, hogy a termelőeszközöket ki, vagy kik birtokolják, holott az érték első szikrája is abból a munkadarabból pattan ki, amelyre a dolgozó munkás kalapácsa először lecsap…
    Ettől független'vannak kapitalisták, akik akár . t ö b b – e z e r s z e r e s . jövedelemben részesülnek, mondjuk ki: az összprofitból. Másoknak pl.a gazdasági érték zömét az értéktöbbletet, avagy a profitot valóságban tényleg előteremtő dolgozóknak ahhoz képest ebből csupán morzsák jutnak. Még amerikában is, nemhogy Bangladeshben, vagy Kínában…

    Annyiban még visszatérve a rabszolgaságra és a feudalizmusra, hogy a polgári forradalmak tulképp' az ún.földjáradékot váltották fel a bérrabszolgaság jövedelem rendszerére, amely akkor, kétszáz éve ugyancsak új illúzióval ajándékozta meg a dolgozó tömegeket, mégpedig a szabad költözködésen túl "a szabad munkaválasztás illúziójával" mely . v á g y á l o m . a tudjuk, d i k t á t u m k é n t . fukcionáló munkaszerződésekben van ma is elrejtve, illetve azokba – a Te kifejezéseddel b e f e k t e t v e , azaz . t ő k é s í t v e …

    Midehhez tegyük még hozzá, hogy a csodatevő polgári kapitalizmus íme, munkások százmilliói teremtette értéktöbbletből mára megteremtette az önmaga ellenpontját, a . f e u d á l i s .
    a r i s z t o k r a t á v á . k o n v e r t á l t . ú j a b b . n a p k i r á l y o k . tőkés birodalmát, mely ellen anno még oly vehemensen harcolt, hogy most behúzódhassék a neo-Wersailles . k a s t é l y a . biztonságos menedékébe – a sans-culotte polgártásaai elől…

    Liberté, egalité, fraternité!!!
    SL

  • Leslie Simai
    2024 augusztus 11
    12:40 du.

    nahát!?
    a zemberfia miket meg nem tud?

    és hogyan volt amikor megbukott?

    és akkor az egész nato meg AUKUS, G7 és a Náncsi néni a Wallstreetről mindöszefogva is percenként cserélnek pelenkát és kurva nagy bűz szállong mindenhol ahol „ezek” vannak! maguk alá rondítottak, mert te nem engedted nekik elolvasni Marx-ot!

    nem cáfolom hasmenésedet, inkább javaslom füröggy meg valami jó fertőtlenítő szerrel higított vízben mert ez itt amit elkövettél az kabarénak selejtes gyászmisének meg ordenáré

    egyébként honnan a frászból kerültél ide, a félliteres cseresznyepálinkás üveggel a kezedben büfögve megbotlottál és ide sikerült beesned?

    közröhejre

  • Lesliae Simai
    24.08.11.12:40

    Jellemző . r á t o k, hogy csak részletmentes általánosságokban és szubjektív szitokszavakkal tűzdelt szóáradatokkal szálltok szembe az akár minden részletet kitárgyaló érvrendszerrel is.

    Legalább egy apró . k o n k r é t , epizódot ragadj ki azokból a szerinted „vörös zagyvaságokból” amit te egyáltalán képes lennél megcáfolni. De úgy tűnik, hogy egzakt érvek helyett csak a saját fejedben termett düh lárvák ficánkolnak, mert neked fáj a jelen igazsága…

    Ami pedig a fenti kiváló recenzió témájától eltérő kommenteket illeti, annak az az oka, hogy a KMH kitűnő szellemi pástján a kommetelési idő elég szűkös – kb 1 hét – ami azt eredményezi, hogy az adott intervallum alatt el nem készült válaszokat, így magát a vitát egy kevés idővel rendelkező olv.társ kénytelen egy később megjelent cikk alatt szerepeltetni. Persze volt idő, amikor viszont korlátlan idő állt e szellemi műhely rendelkezésr mikor a viták akár végtelenségig eltarthattak. Ezt megelégelve a T.Vezetőség úgy döntött, hogy meghúzza a fenti kb egy-hetes cezúrát, mely határvonal gyakorlata igengyakran ugyancsak rövidnek bizonyul. Ennélfogva a fenti ellentmondásosnak látszó helyzetben a kommentátor kénytelen a cikk-határokat átlépve a kommentjeit kiterjeszteni. Tény-ami tény, ezek a disputa bővítmények önmagukban nem is válnak a KMH tartalmának a kárára. Hisz az érzelemmentes – d i a l e k t i k u s – vita egyezteti, illetve konszenzus felé tereli még az eltérő véleményeket is.

  • hexadodekaéder

    Lezlie Símai 11.12:40

    Igencsak szűkösen szemléled a világot.

    Szerinted a rendszerben van a hiba amikor footballista lesre fut.

    Igen -a hülye játékosok teszik tönkre a labdarugás gyönyörűségét.

    Ja persze! Meg a bírók…

  • Lezli! Olvass egy kis Marxot amit nem is ismersz. Legalább

    kivonatolva… És tételesen kritizáld, ne gyomorból. Az még

    helyes is lenne…

  • MALNASZOR, es mind a pufalykasoknak;

    Dolgozol, vagy dolgoznal ingyen , s adnad megsporolt penzedet ingyen befektetesekben sot reszkiroznad mind azt is?????

    Hat akkor miert elitelendo masok alatal az ???????

    De ha ohajtanal is ingyen dolgozni, penzt adni barmire masoknak, hat miert vadolod azokat?????

    Hiszen a befektetok nyujtanak minden lehetosgeket az emberissgenek vilagszerte az elohaladasra, fejlodesre es a jobb letere.

    Mit velsz, miert a Minaiak zillios kolcsonoket vewszznek hazajuk ipari fejlesztesenek celjabol?
    Hat nem melnek jobban a Kinaiak mind az iparifeljlodesekbol????

    Ahol nincs befektetes az elohaladasra ottan csak a elmaradottdseh letezik!!!!!

    bUTELLA:

    Meg maga Marx sem volt kepes alaklmazni elmeletet, hiszen az nem egy mukodtetheto elmelet volt, hanem egyedulli celja a tarsadalmi uszitas a tarsdalami rend ellen.

    De bevallana kerem, hogy miert sehol a vilagon nem mukodott az elmelet a gyakorlatban???????
    S sehol, senki a vilagon nem ohajtotta s nem alkalmazta a lakosssag dontese alatal, csupan a fegyveres eroszakkal kenyszeritve lett barhol a vilagon.

    Na, arra „olvassa” Marx elvtarsa valaszat!!!!!!!!

  • BENDEGUZ
    2024 augusztus 13
    12:33 du.

    grizi, óriási szerencséd a Cenz Urának békés türelme, mert most én ojan illetlen és csúnya szavakkal küldenélek el a melegebb éghajlatra, hogy arról kódulnál.
    viszont megjegyzem, hogy amit ide is körmicéltél az az állatokra lenne merő sértés ha állaccságnak kategorizálnám!

    ezt írád:
    „Hiszen a befektetok nyujtanak minden lehetosgeket az emberissgenek vilagszerte az elohaladasra, fejlodesre es a jobb letere.”

    egyetlen kérdés a „befektetőnek” honnan a pejparipa pimplillőjéből származik a befektetendő tőkéje?

    a gyarló és undorító valóság az, hogy „az” a tőke aljas erőszakos útonállással mások kifosztásából keletkezik és Marx pont eszt mutattya be számszerúen mint egy chartered accountant és műveleteit A WALLSTREET URAI TANKÖNYVKÉNT HASZNÁLJÁK
    és a wallstreet urai pontosan ezek ismeretében tuggyák a maguk „moráljára” alakítani a világot ami most az utóbbi 500 évben szépen ki is teljesedett, és ma már Marx nevének használata nélkül de eszmeileg is felfegyverezve az általad istenített útonállás amihez a tőzsde mint egy hatalmas harckocsi, szépen szét kezd lenni szétbarmolva {de szép a magyar nyelv} azaz mint a jelenlegi csinnbummcirkuszban {nálatok elnökválasztásnak nevezik} ki is derült az aki a kapitalista rendszer nyugati formáját akarja fenntartani az rendszerhibás azaz selejt és az igazi harc nem a donbaszban és gázában zajlik hanem a befektetők
    megvásároltak nagy fegyveres rablóbandákat mint a nato és próbálják még fenntartani de ez rendszerhibás és magától szét kell hogy essen és ez fojamatban van
    tudniilik még akkor is van jobb kapitalizmus mint ami a BRICS ben kezd alakulni ha ezt Morgan Stanley dolgoszta ki és most fideli mekkora világsiker, azaz a befektetőid maguk ismerték fel hogy rendszerhiba van és nics az a karbantartás ami életben tuggya tartani öntörvényei szerint elpusztul és a hamvaibóli valami más lesz, ha nem is „a” jó maga, de jobb!

    erre kössél masnit és gyónnyál meg, szórjál a fejedre hamut és itt meg kérjél bocsánatot

  • Bendegúz
    8.13.12:33

    Áruld mán el kérlek, hogy hol mondom én azt, hogy a befektetés elítélendő. – Klek’ idézd azt a mondatomat ! Nem fogod tudni, mert sehol nem nyilatkozom a befektetésről negatíve.
    Mert „ilyen az élet Bendikém drága” – amit te félreértesz, azt midjárt készpénznek veszed.

    Tudniillik itt fent jómagam épp fordítva ahol, 8.8.6:57 veled együtt én is állítom, hogy hosszú és rövid-távon is segíti azt a gazdaságot ahol beruház leszámítva, hogy e távoli garnizon dolgozóit . n e m . f i z e t i . m e g . u g y a n a z o n . a . medián . s z i n t e n, mint amennyit odhaza ugyanazért munkáért – talán többszáz-vagy több-ezerszeresen fizet…

    És igaz, azt is hozzáteszem, hogy amikor Te itt a fejlett kapitalizmus előnyeit ecseteled, miközben kihagyod a külső mini-bér-munkára épülő, extra-profitábilis beruházások, már eleve a béka-s@gge alá kalkulált „helyi” bér-és munkajogi színvonalát.
    Pl.egy bangladesi munkás . n a p i . átlagbére kb. 500 Ft-nak felel meg, ami kb. 0.7 $, pedighát ugye ott is kapitalizmusról kéne beszélned, amikor azzal kevélykedsz…

    Azt is külön hangsúlyozom, hogy kultúremberekként e gazdasági . f o l y a m a t o k r ó l . tárgyalván érzelemmentesen kell nézeteinket közös nevezőre hozni. Én soha nem átkozódom, amint azt Te állítod.

  • na ez VEGRE arrol szol amibol a cikket Mr Revay ur-tol https://index.hu/belfold/2024/08/15/haziorvoshiany-haziorvosi-praxis-korhaz/ olyan ertelemben hogy MINDIG AZ ARANY SZAMIT ….mennyi aranyu hazi-orvos hianyzik

  • Bendegúz
    13.12:33
    írja,hogy

    „Bevallaná kérem, hogy a miért a világon nem mukodott az elmelet a gyakorlatban ?”

    Elmélet és gyakorlat, nem mindig talállkoznak azonnal. Sokszor évek, évtizedek sőt évszázadok telnek el egy-egy elmélet és a gyakorlat bizonyossága között, különösen így van ez társadalmi kérdésekben, hisz a hatalmi erőviszonyok nem mindig a történelmi szükségszerűségnek kedveznek…

    Pl. Edmond Halley angol csillagász . k i s z á m í t o t t a , hogy – a később őróla elnevezett – az akkor megjelent üstökös csak 75,3 év(!) alatt fog újra visszatérni a Föld körzetébe, amikor a tudós már rég nem fog élni. Ezért felhívta a jövő csillagász-társadalmai figyelmét, hogy majd akkor figyeljék meg az esemény bekövetkeztét, mely találkozás percre pontosan be is következett. Történt ez akkor amikor sokan vélték a Földet lapos tányérnak… Akkor nem is hittek Halley „jóslatában” egészen addig, mígnem az üstökös a megadott időpontban 76 év elmúltával elő nem tűnt, és hetekig ott ragyogott a londoni égen…

    Einstein elméleteinek is sok ellenhangot „hitetlenkedést”kellett elviselniük. Így volt ez a gravitációs hullámokkal,a relativitás-elméleteiről már nem is szólva. Az elsőhöz kapcsolódva csak m o st! a mester halála után hosszú évtizedekkel egy új műszer által nyert teljes bizonyítást, hogy egészen eddig – a te szavaiddal élve – „miért az egesz vilagon nem mukodo sem tt az elmelet a gyakorlatban…”

    Már a burzsoázia forradalmát is totális reakció fogadta, az akkori uralkodóosztály részéről. Bármennyire birtokában voltak is a történelmi szükségszerűségnek – igazságának – mégis hány puccs és restaurációs kisérlet csapott le a fiatal, alkotmányos polgári államokra? Az ún. szocialista forradalmak sem számíthattak másra az addigra megerősödött polgári államoktól. Onnan kezdve már ezek gyakoroltak totális reakciót a szárnyait próbálgató munkásosztállyal szemben olyannyira,hogy imperialista háborús ellenség államok is összefogtak mindennemű, csupán forradalmi jelenség láttán is. Lásd a Szovjet-Oroszország elleni nemzetközi intervenciót, avagy addigi háborús ellenségek, az Antant parancsnokság és a magyar Ellenforradalom „gyakorlati” katonai összefogását, illetve Horthy trónra ültetését egy modernebb ancien-regime megőrzése érdekében…

    De mit mondjak még? A vátesz Petőfi Sándort, aki korábban még „a szellem napvilágáról” és „királyok felakasztásáról”, meg nyíllal átlőtt királyi trónról és persze a tömeg felsőbbrendűségéről, a gálya, mint alcsonyabbrendű arisztokrácia, a fejlődés gátja „A magyar nemesről” elmélkedett; a saját választó-körzetében a múltat képviselő ottani reakció, a konzervatív földesur által fölheccelt helyi „választók”,azaz jobbágy/parasztok furkósbotokkal zavarták haza. Ő is szembe találta magát az elmélet és a gyakorlat keserű, sokszor ellentmondó viszonyával.

  • MINDENKI SORAIRA;

    Elosszor is, remelnem hogy mindenki kepes lenne emlekezni sjat hozzaszollasair a, s hogy hol mi allitast tettetek!!!!!!
    (Mert en nem toltom az idot mind azt felsorolni!!!!)

    Az elohaladast csupoan a szbad versenyzes teszi lehetove!!!!!!

    Igen az elet minden vonalan, meg a szerelemben is !!!!!!!!!!

    A gazdasagilag elmaradt tarsadalmakban , az iparosodas kezdeteben, sok a munkara remelkedo agrar egyen, akik versenyeznek a jobban fizeto ipari munkaert.
    S azert a fizetesek alcsonayk mert mideg van sok ‘paraszt’ aki bagoert hajlando dolgozni.

    De amint az iparosaodas fejlodik tobb es tobb munkalehetoseg nyillik meg, s tobb es tobb munbkast alaklmaz, tehat kevesbb „olcso-munkas veresnyzik a lehetosegert, s a munkaberek emelkednek, mert szukseg lessz a kepzetteb munkasokra.
    s abban is helyi hatosagok, s fokent a munkas-szervezetek toltik be a szukseglketket.
    S azt is az elohaladas hozza letre barhol is.
    Persze a leg-fejletebb ipari tarsadlmakban lessz az a leg-elorehaladotabb.

    Tehat NE ellenzd es atkozd az elorehaladas lehetosget, hanem szuksges azt fejleszteni, minmdenki lehetosget elosegiteni!!!!!

  • BUTELLA:

    Kerlek probalj felebredni, s hagyd mind a valotlansagokon elkepzelt eszmeidet kifejezni, s remlnem kepes lennel az elet- VALOSAGain- kifejezni meglatasaidat, akkor majd leheto lenne az eszme-csere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • rodeo;

    „honnan, mibol ered a befektetok tokeje?”

    Az orrod elott van az egered es az irotablad, keresd minden ismert es altalad atkozott „tokes” eletenek es sikereinek az adtait!!!!!

    Csupan olvasno szuksges!!!!!

    pl; Astor $100 kolcsont kert az anyukajatol, amit visszafizetett.

    Carnegi 12 eves koraban egy koszos gyarban napi 12 orat es heti 7 napot dolgozott, de munka utan ment a konyvtarba ahol tanitotta onmagat.

    Buffet, koran kelt es kihordotta kornyeki ujsagot mielott ment az iskolaba.

    Stb, stb. olvasd mindet, s aztan ird meg itten hogy Te mit tettel a penzedert amit a banknak adtal 5%-os kamat kizsakmanyolasert?????

  • Kedves BUTELLA;

    Mar egy parszor megirtam itten, hogy Karcsi bacsitok propaganda hirdetesei miert volt lehetelen mukodonek lenni!!!!!

    Remlenem kepesek lenntek emlekezni annak olvasasa utan.

    De ismet megirom itten.

    Annak egyeszeru es egyedulli oka az volt, hogy Marx allitasi nem a valosagon alapult.
    Nem a tarsadalom sikereinek es lehetosgeinek az elosegitese volt a cel, hanem , amit tisztan es nyilatan kijelentett es hirdetett .
    A tarsadalmi rendek es rendszerek megsemmisitese!!!!

    Hasonloan mint az u.n. „Francia forrdalaom”, ami semmi tarsdalami, gazdasagi elohaladas lehetosegeit njem is celozta.

    Temrke nem volt mas mint 50 ezer artatlan egyen lefejezese, csupan tarsadalmi rangkaik miatt.

    Na mi elohaladast hozzott az a francia nepnek???????????????????

    Egy masik es veresebb csaszarsagot, semmi mast.
    Napoleon hatalmat europaszerti haborura, sot meg Moszkva is a foldig egett.
    S csupan a „kapitalista” iparosodas hozott jobblet-lehetosget a francia es minden nepeknek!!!!!!

    Karcsi bacsid tarsadalmat pusztito celja csupan a trasadalmak pusztitasat hozta, meg a dicsitett Szoviet Uniotok szmara is.
    Nem is emlitve Rakosi,Kadar dicso „nepi proletar hatalmat” es az igert joletet a dolgozok szamara. Hmmmmmmm??????

    Remelhetnem hogy majd emlkeztek ezen sorokra a tovabbi kerdesek hianyaval?!

  • Aurora Borealis

    BENDEGÚZ
    8.13.12:33

    „a világon miért nem működött a marxista elmélet a gykorlatban..”

    Leonardo da Vinci ‘helikopter’ és más zseniális szerkezet-rajzai még 400, azaz . n é g y s z á z . é v i g . pihentek fiókok, vagy raktárak mélyén, mertidőben még nem álltak fenn a működtetésükhöz szükséges, azaz a . s z ü k s é g s z e r ű . f e l t é t e l e i, ráadásul Leonardo „találmányai” úgy, ahogy Ő elképzelte, éppenséggel anyagukban és részleteiben sem voltak alkalmasak a rendeltetésszerű használatra…

    Elképzelés, vagyis alkalmas technológia hiányában, a pattintott kőszerszámok . é v e z r e d e k i g . tartották vissza az emberi fantáziát – szellemet – s annak technológiai feltételeit. Mígnem aztán a neolitikum csiszolt eszközei szinte forradalmi . e l ő r e l é p é s t . hoztak az emberiség számára a mezőgazdaság és a kézműipar rohamos fejlődésének elősegítése révén.

    STB STB STB STB …