Aun Szan Szú Kji eltévedt

2013 szeptember 18 7:08 de.13 hozzászólás

„A demokráciát soha nem szabad magától értetődőnek venni.” Aun Szan Szú Kji egy ötven éve katonai diktatúrában működő országból üzente ezt a magyaroknak a Corvinus Egyetemen tartott előadása végén. A mianmari Nobel-békedíjas politikus nő azért is vállalkozott a Varsót, Budapestet és Prágát érintő közép-európai körútra, hogy begyűjtse ezeknek az országoknak a tapasztalatait a demokratikus átmenetről. Ő maga 15 évig volt házi őrizetben egy katonai diktatúra „vendégszeretete” által Mianmarban. Szerinte az emberek „harcoljanak a jogaikért akkor is, ha félnek.”

Fotó: asiasociety.org

Fotó: asiasociety.org

Hát nálunk a legjobb helyen van, hiszen itt azt tudja megtekinteni, hogy milyen az, amikor egy ország a demokratikus átmenet után 20 évvel visszasüllyed az autokrácia mocsarába. Ez a hölgy eltévedt, ha itt demokráciát keres, még akkor is, ha az itteni, 3 éve tartó posvány még mindig különb jogállamnak tűnik, mint a mianmari. Mert csak látszatra az, mint a Potemkin falvak. A fényes máz mögött ott az üresség, a kiüresített demokrácia. Azzal az Áder Jánossal pacsizott a hölgy a Várban, aki semmilyen minőségében nem lehetne államfő egy normális demokráciában. Se a személyes kvalitása nincsen meg hozzá, se a politikai függetlensége. Egy köztársasági elnöknek olyan személyt kéne megválasztani, aki tett valamit a hazája érdekében pályafutása alatt. Az nem lenne elég egy normális országban, hogy ha valaki ügyesen tud vakondozni, törvényt sérteni és szúrósan nézve baromságokat beszélni egy párt péni…, izé, égisze alatt. A mianmari katonai diktatúrában lehet az, hogy pártkatonát neveznek ki ilyen fontos pozícióba, de egy demokráciában ez bűncselekmény, hiszen ez a fékek és ellensúlyok lebontása. Vagy éppen egy szintén pártkatona gyakorló elmebeteget az országgyűlés elnökének kinevezni, aki szerint a baloldal örüljön, hogy bent ülhet egyáltalán a parlamentben. Mert ő ma már nem MSZMP tag, mint régen. A három közjogi méltatlanság egy kollégium belterjes tenyészete a mi pompás Potemkin demokráciánkban. Mianmarban hasonlóan épülhet fel a diktatúra kormánya.

Aun Szan Szú Kji, aki egy 50 éve fennálló diktatúrából érkezett, tanulságos leckét adott demokratikus ismeretekből. Arról beszélt, hogy „egy demokráciában érdemes értékelni a különbözőségeket, és együttműködni a régi ellenfelekkel, vagy arról, hogy az állampolgároknak mindig joguk van egy jobb társadalomhoz, mint amelyben éppen élnek, de ezért meg is kell küzdeniük, és a döntéseikért vállalniuk kell a felelősséget. Vagy arról is, hogy a valódi fejlődéshez befogadásra és nem kirekesztésre van szükség, különös tekintettel a szegényekre, akiket végképp nem büntethet egy kormány. A kormányt kell megbüntetni, ha szegények az emberek, és nem fordítva – figyelmeztetett.” Ez utóbbi mondatot az ellenzéki pártjaink is a zászlajukra tűzhetnék.

Elemezzük a fenti idézetet, kezdjük mindjárt az elején: együttműködés a régi ellenfelekkel. Hát itt olyan nincs. Különösen a kétharmad birtokában. Mint már szóba került, az ellenfelek örüljenek, hogy betehetik a lábukat a parlamentbe. A kétharmaddal (51%) az is az övék. Meg az egész ország. A magyar parlament

színvonala lesüllyedt egy szavazógépek segítségével, egy személy által működtetett diktatórikus, kvázi rendeleti kormányzássá. Kövér elvtársnak ez sem elég, a múltkor már konkrétan a rendeleti kormányzás szükségszerűségéről beszélt. Persze utána kénytelen volt cáfolnia saját magát, pedig jobb lenne, ha mielőtt kimondana valamit, végig is gondolná. És utána csendben maradna.

Szóval az elmúlt 3 évben vagy 600 törvényt (gyakorlatilag az összeset) módosítottak azok, akik program nélkül nyertek választást, és az ellenzéki oldalról egyetlen egy javaslatot sem vettek figyelembe. Az együttműködés felcsúti magasiskolája. Vagy akadémiája. A legtöbb javaslatuk egyéni képviselői indítvánnyal érkezett, így „törvényes” lett mindjárt az, hogy senkinek a véleményét nem kellett figyelembe venniük. Csak egyetlen felcsúti betegarc érdekeit vette figyelembe a 268 kormánypárti jobbágy, szó nélkül megszavazva a demokratikus jogállamunk rendszerszintű fölrúgását. Még az Alkotmányunk kihajítása után létrehozott taknyolmányukba sem javasolhattak semmit. Nem hogy az állampolgárok, de még az ellenzék tagjai sem. Hiszen az csak Magyarország és a benne élők alapvető jogait tartalmazza, az elég, ha csak pár elvtárs érdekei szerint készül el a mi fejlett demokráciánkba. Gránit szilárdsága ellenére most fogják ötödször is megváltoztatni az elvtársak szó nélkül, egyöntetűen, mind a 268-an. Ilyen pártfegyelem Mianmarban nem lehet különleges, de az európai demokráciákban ez enyhén szólva is példátlanul káros, hiszen magát a parlamentet üresíti ki, teszi azt alkalmatlanná eredeti szerepére. Kár, hogy a burmai hölgy nem mesélte el nekünk, hogy ott az utóbbi ötven évben hány törvény született, de biztos vagyok benne, hogy ennél a 600-nál nem több, mint amit itt 3 év alatt készített el a törvénygyár. Valahol, valakik által, de sajnos ezt az ellenzék soha nem is firtatta. De hogy nem Lázár, Rogán, Kósa, Gulyás, meg az a pár beterjesztő írta, abban biztosak lehetünk.

A kirekesztés pedig fidesznyik specialitás, a létük alapja. Egy a tábor, egy a zászló! Befogadásról szó sincsen, aki nem azokat az elavult, begyöpösödött klerikális konzervatív mantrákat fújja, mint a 0%-os KDNP, vagy nem azon a mindig változó állásponton van, mint a kedves vezető, az ki van rekesztve a nemzetből. Azokat amortizálják keresztény módra. Mesélhetne erről a volt Kisgazda Párt, az MDF, vagy az eredeti Kereszténydemokraták. De a mai politikai szereplők közül Gyurcsány, Bajnai, Szilvásy és a többiek is. Aki nincs velük, az nincs. Vagy nem lesz. A befogadás annyit jelent a fidesznek, hogy te, ellenzék, befogod a pofád. Meg mindenki az országban.

Az pedig, hogy a szegényeket nem büntetheti egy kormány, az maximum hangos kacajt vált ki azokból, akik szerint „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Ezek a fajkeresztények nem csak a szegényeket, és így a segélyre szorulókat vagy a munkanélkülieket szopatják, hanem a hajléktalanokat is. 150ezer forintos büntetésre számíthat nálunk 3 éve az a hajléktalan, aki az utcán mer aludni, ahelyett, hogy haza menne. Kitiltják őket a főváros majd minden pontjáról, mert ha nem látszanak, akkor nincsenek. A kommunisták csinálták azt, hogy ha valamiről nem beszélünk, akkor az nem is létezik. Hát most újra itt tartunk, 20 évnyi demokrácia után.

Bizony, a kormányt kéne megbüntetni a sok szegény ember miatt, mára 4millióan élnek a létminimum alatt, és másfél millióan mélyszegénységben. Ötszázezer magyar hagyta el az országot és ment külföldre dolgozni. Ők a gazdasági menekültek. A politikaiak majd kicsit később indulnak utánuk, azok majd a következő ciklusban indulnak meg kifelé. Ha addig ki nem lépteti a Fidesz Magyarországot az Unióból, és le nem zárja a határokat. De Magyarország jobban teljesít, a hazug propaganda szerint.

Aun Szan Szú Kji 15 évet töltött házi őrizetben, mert egy választáson 1990-ben elsöprő győzelmet arattak, és arról beszéltek, hogy a demokrácia mindenkit megillet. Erre a katonai rezsim azt a választ adta, hogy a mianmariak nem érettek a demokráciára, így kár is vele foglalkozni. A mi kedves idiótánk szerint a magyar nép félázsiai származék, csak az erő nyelvén ért, és csak egy erős kormány tudja őket a megfelelően vezetni. Ugyanazt hazudja, mint a mianmari katonai diktatúra vezetői, hogy az ország népe nem elég érett egy jogállamra, tehát azt megszüntetjük. És így is tett a kétharmadot hazaáruló módjára kihasználva.

Aun Szan Szú Kji pártja hiába nyerte meg az alsóházi helyek majd 100%-át a tavalyi választásokon, a hadsereg súlya sokkal nagyobb maradt, mint a többi államhatalmi szervezetnek. Tehát a győzelmük csak formális lett, politikai befolyásuk nulla maradt. Ugyanez a helyzet lett kialakítva nálunk is. Ha még nyerne is az ellenzék a következő választáson, minden fontos pozícióban fidesznyik katonák ülnek 9 évre bebetonozva, és a kétharmados, meg sarkalatos törvények megkötik a kezüket mindenben, 10 ciklusra előre, ahogyan a felcsúti elmebeteg eltervezte. A köztársasági elnök személye se ad semmilyen garanciát nekünk, magyaroknak arra, hogy a jogállami demokráciát preferálná. Sokkal inkább azt, hogy miként szolgálja a főnökét, aki abba a pozícióba helyezte, ahová egy normális országban sose kerülhetne adottságai alapján.

A mianmari alkotmány nem kedvez a demokratikus átmenetnek, ezért azt kell elsőként megváltoztatniuk, ha jogállamot akarnak. Nálunk azért kellett az elsők között a demokratikus Alkotmányunkat kidobni a szemétbe. Még vége se volt a parlamenti, Alkotmányra való esküjüknek a hazaárulóknak, már repült is a kuka felé a ’89-es demokratikus Alkotmányunk. Minden országromboló lépés elő volt készítve, precízen meg volt tervezve, a hazaárulás metodikája régen készen állt. Már csak a hatalmat kellett megszerezniük, amit sok csalással és hazugsággal sikerült is 8 év éhezés után. Most azért is zabálnak és zabrálnak kétpofára.

„Az embereknek nem lehet azt mondani, hogy ne féljenek, de azt igen, hogy folytassák az életüket, és harcoljanak a jogaikért annak ellenére, hogy félnek.” – a burmai ellenzéki vezető szerint. Nekünk sincsen más lehetőségünk, mint felvenni a kesztyűt a diktatúrával szemben. Vagy követni 500ezer honfitársunkat.

Itt tartunk elvtársak, Burma is lassan jobban teljesít!

A.G. / a KMH Ellenszék rovata

13 hozzászólás

  • Azért nagyon hiányzik nálunk egy Aun Szan Szú Kji kaliberű politikus.

  • Mondjam azt itt az élő bizonyíték? Nem irja ki a gép, ugyn hányan olvasták el ezt a remek cikket és hányan gondolkodtak el rajta. Érdekes módon egyetlen egy komment van itt szégyen szemre. Ja ez nem a Fideszről szól és am blok mernek benne véleményt mondani. Igy igaz: a demokráciáért harcolni kell még akkor is ha az sok fáradsággal jár.

  • Avi ben Giora
    2013 szeptember 18
    11:13 de.
    Nyugi, Avi..
    Lesz itt olyan anyázás napokon belül, hogy a Nagyfuvaros utca egykori kocsisa is elismerően sercintene rá..
    Mert az írásnak alig egy kis része,- a tulajdonképpeni tény, hogy Aun Szan Szú Kji itt járt és beszédet mondott,- a többi a szerző véleménye, meglátása.
    Arra viszont ne számíts, hogy bármit is tételesen fognak cáfolni. De lesz, hazaárulózás, komcsi-libsisezés, gyurcsányozás, emeszpézés..
    Szal, türelem…(Állítólag rózsát terem. Remélhetőleg nem Hoffmant..)
    🙂

  • Kedves àlszent oldalt képviselö!
    Hol voltak a „fékek,egyensulyok,stb.,az EU PARLAMENTI szavazàskor?
    A bort ivo és kristàlyvizet prédikàlo labancaink nem vették észre,
    hogy egy kis gyözelemért a sutba vetették elveiket?
    1-2 hazai tovàris beterjesztése utàn,1 portugàl tovàris elemzése utàn, a többségi tovàrisok és BOKOR megszavaztàk a tovàrisok
    véleményétöl eltérö demokràcia felfogàst.
    Ilyen demokràcia elképzelésetek van! Ilyen féktelenséget akartok?
    Ilyen tovàrisok vagytok.

  • Dénes ne Erőlködj
    Demokrácia egy féle van, nincs többféle, nincs ilyen is meg olyan is, tehát demokrácia felfogás sem lehet több féle.
    Vagy vannak fékek és ellensúlyok, független intézmények,szabad és egyenlő választások, esetleg jogállam, vagy nincsenek.
    A „labancok” pedig pont nem sutba vetették elveiket, hanem kiálltak mellettük azzal, hogy megszavazták a jelentést. Mert ők demokraták.
    Minden mondatod vagy hülyeség, vagy hazugság, kár erőlködnöd.
    Amúgy a fékek és ellensúlyok nem a parlamentekben vannak, ott csak megteremtik azokat. Vagy kinyírják, mint nálunk.
    Ebből is látszik, hogy azt se tudod miket írogatsz.
    Ülj le, egyes!

  • szocdem
    2013 szeptember 18
    10:01 de.
    …is- vagy : egy Vaclav Havel kaliberü – nekik nem a hatalom megszerése volt a cél, és itt van a daxli elhantolva.

  • A parittyás hangja

    A cikk szenzációsan jó, az időzítése volt rossz! Pont a Gyurcsány meg a Zuschlag cikk közé került amire azonnal ráugrik mindenki, ráadásul az utóbbi négy cikk a KMH-tól szokatlan sűrűséggel jelent meg, én is csak utólag vettem észre, hogy nini, itt van még egy cikk. 🙂
    Pedig kár kihagyni mert szerintem az utóbbi idők legjobb írása! Vegytiszta, igaz korlap a beteges hatalomról!

  • Antifülke!
    Te nem tudsz erölködni,mert rossz vége lenne,maradj csak gyenge,féktelenül és egyensulyok nélkül.

  • Na majd a politikus nő begyűjti a tapasztalatait,remélhetőleg befolyásoltság mentesen,mint
    mások is akik idelátogattak,mint például a kanadai menekült
    ügyi miniszter,aki a csaló cigányokat sajnos!! haza zavarta
    és saját állítása szerint is meggyőződött a magyar demokrácia valóságáról.!!!!
    Nincs sok értelme vitatkozni egy ilyen erősen „szubjektív”..
    (és akkor még finoman fogalmaztam)tényekkel alá nem támasztott cikken és egyáltalán kiknek?
    Csak pár megjegyzés:Az alkotmányt valóban többször módosították,legtöbbször az EU nyomására,….de volt rá példa,hogy Áder több dolgot kifogásolt illetőleg visszaküldött,(érdekes…)Na az értelmét,intelligenciáját
    itt egyeseknek önkritika hiánya…..vitatni!
    Aztán az pár embernek valóban „kellemetlen”,hogy bizonyos
    törvényeket 2/3-dal ugye meg lehet szavazni,de ez teljesen szabályos!
    Meg nem hinném,hogy a következő választások(2014!)után
    az ellenzék 2/3-os helyzetben lenne?…..Lehet,hogy tévedek?
    Ami a demokráciát illeti,akkor bizony már sokan nem lennének szabadlábon,ha nem működne……
    Na lehet örülni,hogy netán valaki hozzászólt……..
    vagy nem?Sebaj,megtettem,most tovább nem érek rá mert tartalmasabb szórakozást választottam!

  • Chris!!

    A vírusírtóm közölte, hogy az oldal fertőzött, valami Backdoor nevű BOA-val..
    Érdemes lenne megfuttatni egy keresőt..

  • Christopher Adam

    Kösz szépen a figyelmeztetést. Kicsit utánanéztem ezzel az oldallal: http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/

    és itt is megnéztem: http://sitecheck.sucuri.net/results/kanadaihirlap.com

    De amikor beírtam a honlap címét, azt jelezte, hogy nincsen virus.

  • Karcsi és Déneske
    Éppen rólatok beszélt tegnap az idióta:
    „a remény fontosabb a magyar választópolgár számára, mint a tény; ez egy döntő eleme a magyar népléleknek” – jelentette ki Orbán.
    Csak a magyar szó helyére a fidesznyiket kell behelyettesíteni 🙂

  • Az előzőhöz idézethez a link, csak a TÉNYEK kedvéért:
    http://www.origo.hu/itthon/20130920-hat-het-kozmuceget-allamositana-orban.html?sec-1
    Ebből is tisztán látszik, hogy segg hülyének nézi a magyar választókat, azt hazudja, hogy a tények nem érdekelnek senkit, az idiótáknak elég a remény, amit ő ad meg nekik.
    Pedig csak a senkiket nem érdekelnek a tények!