Büntethető hajléktalanság

2013 szeptember 19 9:54 de.21 hozzászólás

Eleddig az alább taglalt témában csak a főváros fura ura, Tarlós – dakota nevén Tahó – Pista végtelen szociális érzékenységéről bizonyosodhattunk meg, amikor is büntetni rendelte a hajléktalanságot. Később ehhez csatlakozott Hoppál Péter fideszes hoppmester, aki – tanúbizonyságot téve pártja mély humánumáról – a hajléktalanokat egyenesen zavaró környezeti tényezőnek és esztétikailag sértő látványnak nevezte, mondván, a polgári többség (?!) a környezetükben való létüket zavaró és nyugtalanító dologként éli meg, ergo, tenni kell róla, hogy ez megszűnjön. No, nem az okra gondolt nagy tudású szájjártatójuk, hanem tüneti kezelésre, bármi is legyen az.

Most a nem létező KDNP dicséretesen nagy tudású képviselője, az emberjogi bizottság elnöke, Lukács Tamás nyilvánult meg a hajléktalanok ügyében, mi szerint ugyan alapvető szabadságjog, hogy mindenki a maga kedve, igénye, lehetőségei és módja szerint élje életét, node, az ő véleménye szerint ez első sorban emberjogi kérdés, és szerinte NINCS JOGA a hajléktalanságra! Azt, persze, lazán elfelejtette, hogy az alkotmány ezt úgy fogalmazza meg: mindenkinek joga van a lakhatáshoz, de hát, az ő fajtájának az alkotmány nem igazán mérvadó. Mi több, ő maga akár erőszak alkalmazását is javasolná a hajléktalanság megszüntetésére! Ugyan nem fejtette ki, hogy ez az erőszakos eltávolításukat, begyűjtésüket és tárolásukat (szándékosan használom ezt a kifejezést, mivel Lukács – ahogy szavaiból kivenni – nem tekinti embernek a hajléktalanokat) jelenti-e, de majdcsak kidolgozzák, mivel ilyen kérdésekben fölöttébb konstruktívak.

Fotó: thestreetspirit.org

Fotó: thestreetspirit.org

Ez a nagyon szociálisan érzékeny bizottsági elnök azt is kijelentette, hogy a hajléktalanság okozója a nő. Mindezt a parlamentben volt képes felöklendezni magából. Amúgy dehogy nőgyűlölő ő, kérdezzék meg a feleségét, minden szombaton vesz neki virágot! Igaz, izibe letagadta, hogy ő ilyet mondott volna, mi több, olvasta a jegyzőkönyvet – ami, mint tudjuk, a parlamenti ülésekről nem készül – és abban se találta. Azonban annyira buta a szerencsétlenje, hogy a riporter által visszaidézett mondatát, mi szerint minden 10 hajléktalan azzá válását 9 esetben a nő – konkrétan a válás – okozza, azonnal kijavította: nem 9, hanem 8 esetben. Mert hát, ő ilyet nem mondott.

Kérdés, hol lesz ennek a 2/3-os lejtőnek a vége, meddig süllyedhetnek még törvényalkotóink?

Attól tartok, mocsaruknak még korántsem értek az aljára…

Ille István

21 hozzászólás

  • Én ugy helyesbítenék keressed a nőt! Mert urasága biztosan nagyon silányul állhat odahaza ha kedves neje dacára virágcsokor és miegymás nem volt hajlandó nyilatkozni. Itt a swaigerlandban vagy mondanám inkább Bécsben is hatalmas kérdés a hajléktalan. De próbálná meg egy rendőr is azzal inzultálni a hajléktalant hogy megbünteti. Menten röhögő görcsöt kapna a hajléktalan sőt örömmel nyujtaná felé a két kacsóját hogy bilincselje is meg és kisérje be a fogdába. Koszt kvártély és meleg na meg tisztálkodási lehetőség. Budapesten is igy büntetik őket? A csahosok már azt sem tudják kit hogyan facsarjanak ki. Én már előre dörgölöm a mancsaimat ha egyszer majd a sok seggnyaló csókos lapátra kerül és a Mátyás templom (feltéve ha megengedik majd nekik) közelében a Szentháromság téren fognak koldulni meg menedéket keresni. Persze lehet, hogy majd még időben kiteszik a táblát, hogy fentartott hely kizárólag volt parlamenti tagoknak. Mert még ez sem elképzelhetetlen. Elvégre ami jár az jár( remélhetőleg már csak a nagy szájuk majd)

  • Nos „kedves”Ille!
    Tarlóst lehet kritizálni van amiben jogosan,de ebben a kérdésben bizony nem…..!
    Ha annyira aggódik a hajléktalanok miatt,akik a többi normális és többségében NEM GAZDAG!!!!hanem szerény,de
    rendes körülmények között élők hétköznapjait bizony nagyon
    megfertőzik, akkor állítson sátrakat a mogyoródi telkén,
    ahová befogadhatja őket!!!! és igyon velük!És szálljon ki néha a kocsijából nézzen szét az utcákon,meg az aluljárókban is!
    Nem csak alkoholista,koszos,kötözködő férfiakat,de nőket is talál köztük!
    A hajléktalanoknak szállás,kórház(új is!!!!),melegedő áll rendelkezésre,
    amit ugye azért nem vesznek igénybe,mert netán alkalmazkodni
    kellene,meg egymással sem jönnek ki….
    A pénzbüntetés az tényleg vicces,de a szabályozás az jogos lenne a többség érdekében.
    Hogy ki miért lett hajléktalan azon lehet vitatkozni (pár embert valóban sajnálni),de azon is,hogy egyesek milyen szintre süllyednek a saját hibájukból és mit tesznek ellene?.
    Különben ebben a témában már régebben több cikk is megjelent……megint csak ismételgetünk,rágalmazunk?….
    Nincs más téma?Szánalmas!!!Egyébként a KDNP ugye létezik,
    ha maga nem is „hallott”róla!

  • Ez a cikk egyszerüen egy rosszindulatú marhaság és csúsztatás.
    A hajléktalanoknak megflel mennyiségű, minőségű éjszakai szállásról, elátásról gondoskodtak.
    Az enem az emberi szabadság része, hogy az alúljárókban, büdös, koszos rongyokban, részegen, üres italos üvegek társaságában aludjanak, saját fekáliájukban és vizeletükben, ezzel undort keltve az óriási többségben.
    Kétségtelen, a hajléktalanokra támaszkodva lehet zavrt kelteni, mint csinálta ezt annak idején Antall alatt a kommunista titkosszolgálat alatt feltüzelt hajléktalan horda – s turbózta ezt tovább az szdsz-es sajtó, de ezek az idők elmúltak.
    A hajléktalanoknak vannak jogaik, emberi életre, ellátásra, ezt a társadalom kezeli most, de az alúljárók összemocskolása, undor keltés a társadalom óriási többségében nem tartozik ezek közé. A többségi társadalomnak is van joga tisztán tartott, normálisan viselkedő emberekkel telt alúljárókhoz, köztzterületekhez.

  • Marcsi
    2013 szeptember 19
    4:20 du.
    „megint csak ismételgetünk,rágalmazunk?….”
    „…akkor állítson sátrakat a mogyoródi telkén,
    ahová befogadhatja őket!!!! és igyon velük!És szálljon ki néha a kocsijából nézzen szét az utcákon,meg az aluljárókban is!”
    ez 3E-t ér.
    az ille-fóbiája meg már orvosért kiált 🙂

  • Mária ![én így szólítom, nem becézem Marcsinak]
    #
    Az emberek humanizmusára napjainkban tényleg ez a jellemző, mint az öné…
    #
    A Nyugati téren (alias Marx tér) történt az a Bár-baleset, ahol három, tulajdonképp mulató fiatal lelte halálát… No, rögtön meg is indult a részvét turizmus, és ott a bár előtti placcon napokig több-száz gyertya fejezte ki az emberek mélységes együttérzését egy véletlen katasztrófa áldozatai iránt. Mindenki aki oda zarándokolt pár perces néma álldogálással könnyített a lelkén, így aztán mindig csoportokba verődve „gyászoltak”.
    Akkor és ugyanott, a hátuk mögött egy hajléktalan hullámpapírba csomagolt alakja látszott kibontakozni a félhomályban, akár egy hulláé… A szolidaritásba olyannyira belefeledkezett „kultúrnépesség” egyetlen tagjának eszébe nem jutott, hogy megnézze, él e még egyáltalán, de legalább egy takarót hozzon ennek a . s o r s . és a . r e n d s z e r . á l t a l .
    s ú j t o t t, szerencsétlen szegényembernek.
    Sehogy sem akarózott egyiküknek sem még csak felé sem nézni, elvakította őket a mécsesek pislákoló világa… Ez volt az ő szolidaritásuk: ez is le van tudva, egy pipa a jótékonysági naptárba… Na mehetünk, jöhet a megkönnyebbülés.
    Csak úgy mellesleg, aznap kondoleált a gyertyaerdőnél a miniszterelnöki házaspár Orbanini és B. Neje is. Az olyan klassz fotogén téma, ahogy a szent együttérzés megható fénye beragyogja e magas tisztség viselőinek orcáját…
    (A hőmérséklet, úgy megközelítette a O C°-ot; Tarlóék épp akkor tiltották ki őket először, ezért volt kénytelen feljönni az addig némi menedéket adó aluljáróból és a szabadban tölteni a talán még neki is járó alvás-időt, az éjszakát…)
    A hajléktalanság, a koldus sors látható biztos és súlyos jele a rendszerhibának. És ezt a látványt érthető, nehéz elviselni…

  • Mondja Maruszja anyó. Maga miért ennyire egyodalu? Van egy halom ujságcikk arról, hogy Európa hírű kormányunk gondoskodik a hajléktalanokról, de Uram bocsá sajnos néha hónapokat kell várniuk mig felszabadul egy hely a menhelyen. Addig mit csináljon? Nos én megmondom. Költözzenek be Orbánékhoz van éppen elég birtokuk házuk esetleg adhatnának nekik is munkát hiszen van annyi cégük, hogy fél Magyarország eldolgozhatna náluk. De maga is nyugodtan adhatna nekik addig átmeneti szállást. Ha mindez megtörtönik és még mindig marad hajléktalan akkor szólhat az Illének, hogy állítson sátrat az udvarán. Megjegyzem ő valóban állítana mert ha valaki kutyát befogad akkor az hajléktalant is befog

  • FORTIMBRAS!

    A diszkó tragédia valóban megrázó esemény volt,és sok
    együtt érző ember fejezte ki részvétét,ami helyes mert
    az áldozatok nem tehettek róla,hogy rosszkor és rossz helyen voltak!
    Aztán a hullámpapírba takaródzó hajléktalannak más választása is volt (több is:szálló,kórház,melegedő)amivel
    nem élt,mert esetleg annyira részeg volt…..Egyébként több
    üres hely van,mint ahányan bemennek a szállóba!!!!!
    Egymástól is tartanak,meg piásan,koszosan nem lakhatnak ott!
    Aztán én nem jártam akkor az aluljáróban de maga ezek szerint igen,akkor miért nem vitt takarót,ha szabad kérdeznem?Meg persze mások sem …..aki itt vádaskodnak!
    Az utcánkban régebben egy üzlet mélyedésben rendszeresen itt lakott egy aránylag fiatal hajléktalan
    akinek én is mások is vittek ruhát,(én pokrócot is!!!)meg
    többször az étteremből ennivalót kapott!
    Persze ő nem volt mocskos és részeg,és később egy hajléktalan szállón vállalt munkát, aminek mindannyian
    örültünk(visszajárt az utcába beszélgetni)
    Egyébként a hajléktalanság nem most kezdődött sem itthon sem külföldön!
    Kíváncsi lennék az itt vádaskodók vajon mit tettek értük?
    és vajon elküldték e a jó édes….anyjukba,ha netán keveset adtak?Mert engem többször!Nos ez is az igazsághoz tartozik!
    Ez nem a járókelők felelőssége!

  • Marcsi

    A hajléktalansággal kapcsolatban teljes a sötétség a fejében, a kormány propaganda jeles szószólója.
    1. a hajléktalanok megítélése az Ön részéről abból áll amit az utcán lát, ha egyáltalán lát. No ez egy elenyésző réteg a hajléktalanok számához képest. Talán nem kellene általánosítani, mert még esetleg Ön is kerülhet hasonló helyzetbe, bár nem kívánom, de soha nem lehet tudni
    2. hogy ki miért lett hajléktalan azt igencsak csak széles skálán lehet meghatározni.
    3. 1990-ben csak Budapesten 60 ezer férőhely volt munkásszállón, míg 1995-re ez lecsökkent 5 ezerre. Az ott lakók – akiknek soha nem volt semmije, állami gondozásban nőtt fel ,stb – egy része került hajléktalan szállóra, illetve lepukkant munkás szállók egy része ideiglenesen hajléktalan szállóként működött, mára ezek mára sehol nincsenek, eladták, átalakították, lebontották. Csak úgy mellesleg ha nekem nem hiszi el, tessen már megkérdezni néhány I. és ii. kerületi őslakost, hogy a 70-es, 80-as években hol voltak a hajléktalanok? Megsúgom a vár kazamatáiban húzták meg magukat, meg barlangokban.
    4. egészséges hajléktalan nincs, nagy többségük valamilyen pszichiátriai betegséggel küzd és nem lehet soha az életben kideríteni, hogy azért lett beteg, mert hajléktalan lett, vagy azért hajléktalan mert beteg. De a pszichiátriai betegségek mellett más egyéb szervi betegségekkel is rendelkeznek
    Folytassam a felvilágosító tevékenységem? Kíváncsi erre a témára egyáltalán, mert kb 3 napig egyfolytában tudok beszélni erről a témáról.

  • javaslom bodának, olvasson több illét, akkor talán oldódik a görcse…
    tudja, a „történet az aluljáróból” c. kis kettősömre gondolok.
    nem az autómból kinézve írtam…

  • Avi ben Giora
    2013 szeptember 20
    3:54 de.
    nem csak a kutyák, bár azok még soha nem csaptak be, és nem csaltak meg.

    íme, a bizonyíték, mennyire le…om a mások nyomorát:
    http://www.tollal.hu/mu/a-telekszomszed-tortenete—csak-14-even-felulieknek

    csak jelzem, az azóta eltelt időben kapott tőlem egy mikrót, a légbefúvó mellé egy olajkályhát, némi olajjal (ugyanis kiderült, a sziesztától félt, meg a piezót is sikerrel eltörte), egy 3 égős régi karancs gáztűzhelyet,hűtőszekrényt, szintén régit, de működőt. a kutyájának minden hónapban veszek egy 10kg-os tápot, nem flancosat, de a buksi sem az.

    bodának is figyelmébe ajánlom, habár…
    tudod, avi, én már csak olyan vagyok – boda szerint – hogy az írásaim sehol máshol nem jelennek meg, csak itt 🙂

  • Lélfai Szilárd

    Avi
    a hozzászólásáról csak egy vicc jut eszembe:
    -két asszony beszélget:
    – Nézd ott jön a férjem egy nagy csokor virággal, megint tehetem szét a lábam!
    – Miért? Nincs vázátok?

    Régi elcsépelt vicc, de a maga delíriumos rémálmainál, vágyainál sokkal jobb!
    Különben már tényleg „ellenszéklet” szintűek a hozzászólásai!

  • Lélfai Szilárd
    2013 szeptember 21
    4:40 de.
    bocsika…hogy mibe jut? eszébe?
    oszt hol tartja?
    mert, ahogy elnézem, leginkább a gatyájában 😀

  • Ghost!
    A sötétség itt mások fejében van,én Pesten élek,maga hol?
    Az utóbbi pár évben több új szálló,sőt kórház is épült sőt
    melegedő,a TV-ben is mutatták az átadást,meg van amelyiket
    láttam is,csak nem mennek be…….több az üres hely,mint a
    hajléktalan.Én nem kintről,meg a „villából” osztom az észt!
    A tényeket azért nagyon szánalmas cáfolni!

  • Ille!
    Ha magától többet olvasnék már nagyon beteg lennék….
    Aztán ha tényleg „leszállt”..az alujárókba,akkor miért
    állít hazugságokat? persze így könnyű,egy riport erejéig,
    különben meg a kocsiból látja a világot és persze nem
    magát zavarja naponta a részeg csőcselék,hanem azokat akik
    tömegközlekedést vesznek igénybe,meg a maga mogyoródi ablaka
    alatt biztosan nem üvöltöznek,vizelnek meg….mint a belvárosban!Hány sátor van a telkén??????Pokrócot osztott
    már?Nem kell válaszolni!

  • Na és az teljesen igaz,hogy betegek,de nem csak pszhiésen,
    hanem némelyek fertőznek,tetvesek pedig ingyen fürdési lehetőséget is kapnak,több szállóban,fürdőben!A józanok ezt
    igénybe is veszik!de a többség nem!
    Sok padra nem lehet és nem is mer senki leülni……
    Aztán nézzenek csak szét a fejlett nyugati országokban,mielőtt itt uszítgatnak!

  • Avi meg akkor dumáljon ha netán itthon élne és nem Bécsben…meg nem emlékszem,hogy Gyurcsány telkén (no nem
    a saját,hanem csak a bitorolt bocs „kiutalt” házában)befogadott volna hajléktalanokat,mint ahogy itt
    senki sem!A nagy segítő készségük vajon miben nyilvánult meg?
    No túl van ragozva a cikk …….

  • Marcsi
    2013 szeptember 21
    2:43 du.
    nem hiszem, hogy ennél betegebb lenne 😀
    maga, fiam, kóros.
    riport?
    szegénykém…tényleg komoly problémák vannak a szövegértésével.
    még egyszer, csak magának:
    http://www.tollal.hu/mu/a-telekszomszed-tortenete—csak-14-even-felulieknek
    pokróc és sátor helyett…
    mondom, magának igen súlyos ille-fóbiája van. forduljon orvoshoz, amíg nem késő.

  • Marcsi

    Nekem ne ossza azt észt, hogy hol mennyi férőhely van, a szállók általában 100%-on vannak, a téli időszakban pedig van olyan amelyik 170%-os kihasználsági mutatóval rendelkezik. Az én adataim konkrétumok, mivel én pont azért dolgozom, hogy kevesebben legyenek az utcán. Én nap mint nap találkozom ezekkel az emberekkel, és nem csak a TV-ben, mint magácska

  • Kedves István és Ghost!
    Csodálom a nyugodtságotokat, amikor válaszoltok Marcsinak, ebben a témában.

    Marcsikám, megírom, mert MEG KELL ÍRNOM, hogy nagyon mellékvágányra tolattad a mozdonyodat, hát még a véleményedet?!

    Először is engem IS felháborít, hogy kis hazánkban az a „trend”: ELTÜNTETNI! Oszt nem lesz elől a problema. Tehát nincs is! A statisztikát pedig lehet ám javítgatni, mert radír is van, meg fehér festék, sőt a számítógép „törlője” is jól működik. MESZELNI kell! Nem megoldani. Ez ami engem is aggaszt, nemcsak Istvánt és a hozzá hasonló gondolkodású embereket.
    Nem állok egyik oldalra sem, de ami igaz, az igaz!

    Valóban sok a hajléktalan, de a többség nem a saját hibájából. Miért is? Először a hitelek miatt. Másodszor a munkanélküliség, ami mindenkit magával ránt(HAT). Családokat szórnak szét, mert nem tudják a rezsit fizetni, no meg képtelenek megfelelni a szülői kötelezettségeiknek. Nem azért, mert lumpenek, hanem mert nincs munkájuk és minden ezért dől be. Legfőképpen az életük.
    Állambácsi mit is csinál? Kivezeti a családokat akár az önkormányzati lakásokból, mivel felhalmozták a tartozásukat. Hangsúlyozom, nem azért (első körben!) mert elitták a pénzüket.
    Ez egy róka fogta csuka. Azért, nincs pénzük, mert nincs állásuk, mivel képzettséggel sem rendelkeznek. De miért nincs bármilyen képzettségük, akár befejezett általános iskolájuk sem?
    Többnyire a szüleik is tanulatlanok voltak, a kétkezi segédmunkát el tudták végezni, azzal keresték a kenyerüket. Az szegénység és az igénytelenség kéz a kézben együtt masíroznak egy reménytelen Életbe.

    Egy modern autó- vagy szerszámgyárba, egy szerelősorra nem tudnának beilleszkedni, mert tanulatlanok. Újból és újból visszaköszön a probléma, a miért van úgy ahogyan… Ok és okozat keményen összefügg.

    Tehát ott tartottunk, állambácsi szülőket kipenderíti a lakásból, a gyerekeket állami gondozásba veszi. Nem jó megoldás, „tűzoltás” a gyerekek szempontjából. Az állami intézetben tisztaságban, melegben lesznek, étel is kerül eléjük. Szülői szeretet – az ablakban…
    A szülők időközben teljesen lecsúsznak. Érzelmileg mindenképpen. A csőd ténye „óriáskígyóként” fojtogatja őket. Kénytelenek aluljárókban, egyéb helyeken „héderelni”. Nem tudnak mosakodni, elkoszolódnak, fürdőbe is mennek időnként, no meg a Máltai Szeretet Szolgálat ruhát is ad védtelen testükre. Lassan elveszítik az egyéniségüket az akaratukat, minden reményüket. Élnek bele a vakvilágba, isznak és vegetálnak.
    A gyerekeiket olyankor tudják meglátogatni, ha tiszták, no meg valahogy rendezettebb külsőt varázsolnak magukra. Gyerekeik viszont egyre inkább azt hiszik, szüleik már nem is szeretik őket, mivel ritkán látogatják. Egy kisgyerek képtelen az apró változásokat, a bajt észrevenni. Az okot tudni, vagy megérteni. Ők azt látják, anyu és apu jó cuccokban (Máltai Szeretet Szolgálat) jönnek be, esetleg borszaguk is van, mert közben rászoktak az olcsó vinkókra. De semmi gond, ha ők jól vannak, miért nem viszik el innen őket? A régi közösen megélt családi életükbe?
    Egy kisgyerek számára ezek megválaszolatlan kérdések.
    Az ünnepek megélése mindkét felet lelkileg tönkrevágja. Hiába a karácsony, ha nincs pénz ajándékra. Hiába a karácsony, ha nem érkezik anyu és apu az intézetbe, hogy kivigyék a gyerekeiket. Hiába minden, ha nincs pénz. Nincs pénz, mert állás sincs. Hajléktalanul szinte reménytelen az elhelyezkedés. Miért? Mert ha akkor sem volt rá esély, amikor lakás volt a fejük felett, amikor ún. „rendes, civilizált, családi életet éltek”. Akkor most, a lecsúszott korszakukban miért lenne bármire is esély.
    Ez a legszomorúbb. Egy személyzetisnek, egy munkaadónak mégsem mondhatják el, hogy a Határ uti aluljáróban töltik azokat az órákat, amikor éppen nem dolgoznak. Azonnal az orrukra csapnák az ajtót, de úgy, hogy ők kívül rekednek.

    Marcsi kérdése, hogy a hajléktalanok miért nem mennek be a szállókra?
    Először is. Rendes szállóra csak az juthat be, akinek bármilyen fizetése van. Mert ott is kell rezsit fizetni. Tehát nyugdíj vagy fizetés. Példának mondanám a Dózsa György utcai szállót. Ott külön pici szobák vannak, közös a fürdő a konyha. Valamennyi díjat ott is kell fizetni. Ott viszont „górcső” alatt vannak, folyamatos az ellenőrzés. Ami jó dolog. Irgalmatlanul nehéz oda bejutni. Többnyire kihalálos, vagy egyéb okból szabadul(hat) fel egy-egy szobácska.
    A másik megoldás, az átmeneti szálló. Estétől-reggelig. Utána ismét az utca, a melegedő, meg az ingyen „kajálda”. Ahol meleg levest, zsíros kenyeret, forró teát kapnak. Majd ismét az átmeneti szálló. Ahol mindig a szabad, más-más priccs, vaságy, a lemosható matraccal. A tisztálkodás lehetősége adott. Talán ruhát, cipőt is kap(hat) az akinek van szerencséje.
    Mégem mennek.
    A kérdést „hozzáértő szakemberek” felteszik, de a választ elmeszelik, vagy nem akarják tudomásul venni.
    Egyetlen egy az ok: egymást is meglopják. Ha egyetlen az a cipő, ami a lábukon van és azt ellopják. Bajban vannak. Ha kis motyójuktól „szabadítja” meg bárki őket, amibe utolsó emlékeiket tették, néhány fénykép, ezek pótolhatatlan dolgok. A kevéske pénz, meg az összeguberált ennivaló pedig nagyon tud ám hiányozni, abban az élethelyzetben.
    Úgy kell aludniuk, hogy közben figyelniük kell kevéske holmijukra.
    Annyi hozzáértő, ebben a témában képzett szakember van, de egyiknek sem jutna eszébe, hogy egy-egy ilyen átmeneti szállón egy csomagmegőrzőt létesítsenek. Akár, mint az uszodákban van. Ne tudják egymás motyóját ellopni.

    Dübörög a másik probléma, a pszichiátriai betegek megoldatlan helyzete.
    Sok, nagyon sok pszichiátriai beteget eresztettek szélnek, anno’ amikor a Sárga Házat becsukták. De a többi zárt osztályról is rövid időn belül jelenleg is, kipenderítik az arra rászorulót. Az egészségügynek, erre nincs pénze. A hajléktalan kórház, a Dózsa György úti szálló alagsorában nem tudom működik-e? Valaha működött, lelkiismeretes orvosok látták el a fagyott végtagokkal behozott szerencsétlenek. A gyomorvérzésben szenvedőket stb.
    Tudom, nagyon is jól, hogy veszélyesek. Kiszámíthatatlanok, mert van aki a pszichiátriai betegségére adott receptet is eladja, azon a pénzen italt vásárol. Iszik, hogy felejtsen, meg azért is, hogy elzsibbadjon. Ne érezzen sem fájdalmat, sem lelki ürességet, sem elhagyatottságot, de reménytelenséget sem. Az ital pillanatnyilag megsegíti őket. Igen, a szesz fűt is, aztán a téli zimankóban így fagynak meg az utcán. A szerencsétlenek meleget éreznek, de fájdalmas hidegben vannak, elalszanak és jön a kegyetlen fagyhalál. Kevesen tudják, de a hidegnél alig van fájdalmasabb. Amikor „rabol” végtagot, az már nem fáj, érzéketlen és nedvezik, bűzölög és elgennyesedik. Amikor a hideg, a fagy öl, akkor elalszanak, örökre. Egy szebbet álmodva. (Andersen: A kis gyufaárusleány című meséjéből ez IS kiolvasható).

    A fenti okok következményeknt nem tud(hat)juk, a mellénk álló mikor ránt kést, vagy mikor üt le minket. De az is lehet, hogy a cipőnket pisile le. Ezek éles helyzetek.
    Az is igaz, hogy nyugodt lelkiismerettel üldögélnek a BKV járatain, különösen télen. Azért, mert valamennyire védett a hely. Amikor felállnak, a helyük vízes. Bepisilnek, mert átfáztak, meg különben is tönkre a veséjük egyéb okok miatt.
    Ezeket az embereket nem szabadna egyetlen karlendítéssel letörölni.
    Igenis azért van az állam, hogy segítse őket.

    Megoldás?
    Vannak üres, elhagyott laktanyák. Főként orosz katonák hagyták el azokat. Lepusztultak, állnak, mementóként.

    Tarlós Úrnak feltenném a kérdést: azokat az épületeket nem lehetne felújítani? Sok hajléktalan még dolgozna is, a lakhatásának reménye miatt. Sok szakember vergődik ilyen állati körülmények között. Miért nem lehetne itt és így segíteni?
    Nem úgy kell megszűntetni a gondot, hogy elmeszelni a problémát. Aztán nincs is!
    Van és egyre keményebben.
    Ezen kellene és kell változtatni!

    Marcsi Kedves, nagyon egyoldalúan látod ezt a hajléktalan dolgot. A gondok MÖGÉ is kellene néha kukkantanod, javaslom. Nézzél ebben a témában kissé körül, ha kommentelsz. Nemcsak „fikázni” kell tudni, de megérteni: szívvel és ésszel.
    Gondolom, ha összeszeded magadat, biztosan sikerül. Gyakorold.

  • Azon gondolkodom, hogy a katolikus egyház miért nem tart fent 2-3 vagy több otthont, menhelyet a hajléktalanok számára?
    Pénzük az adófizetők jóvoltából volna erre! Hol van a keresztényi szeretett a katolikus egyháznál?

    no meg, hol van bodánál? egyáltalán, tudja, miről beszél, amikor az uszítást emlegeti?

  • Ille István
    2013 október 4
    8:44 de.

    Mér’, mér’..
    Há’ mera szentűttvizis drága, mega miseborotse aggyák ingyér..A gyertyákrú nemis beszíve..