Továbbra is nagy vitákat kavar Horváth Adolf ügye

2008 június 1 4:09 de.1 comment

Adam HorvathAdam Horvath három éves volt amikor látta, hogyan verték meg anyját és apját Magyarországon. Most, tíz évvel később, már annak is örülne ha egyáltalán láthatná apját–irja mai számában a Toronto Star cimű napilap. Adam édesapja, Horváth Adolf tíz hete tűnt el amiután kiderült, hogy a kanadai hatóságoknak szándékukban áll deportálni a roma menekültet, Magyarország kérésére. Horváthot 2004-ben valóban menekültnek nyilvánitotta a kanadai bevándorlási hivatal miután kiderítették, hogy Magyarországon többször is durván bántak vele a rendőrök. Felesége és fia már 1999 január 1 óta élnek Kanadában és menekült státuszt élveznek. A magyar hatóságok azonban arra szólították fel Kanadát, hogy adja ki Horváthot, mivel zsarolással vádolja a dunaújvárosi rendőrség.

Bár eredetileg azt közölte a Toronto Star, hogy Kanada emigrációs minisztere 2005 januárjában visszavonta Horváth menekült státuszát, ez valóban nem történt meg, igy tehát a „protected person” státusz továbbra is vonatkozik rá. Rob Nicholson, Kanada igazságügy-minisztere a deportálással azonban egyetértett, mivel nem talált olyan bizonyítékot, mely arra mutatna, hogy hazatértését követően Horváthnak veszélyben lenne az élete. Már a kanadai Legfelsőbb Biróság is elfogadta a kormány érvelését és ezzel jóváhagyta Horváth deportálását.

De a Toronto Action for Social Change nevű társadalmi csoport harcba szállt Horváth mellett. „A kanadai kormány nem akarja kommentálni a magyarországi igazságügy tisztességét”–mondta Matthew Behrens. 2008 Május 1-én tüntetést is szerveztek a torontói Magyar Főkonzulátus előtt, melyben a részvevők egy része olyan narancssárga fegyházi öltözékben jelentek meg, melyek az amerikai Guantanamo börtönre emlékeztetnek. A tüntetésen szintén jelen volt Horváth Erika, Adolf felesége, valamint Ádám fia. Erika elutasította a férjével szemben elhangzott magyarországi vádakat és mondta, hogy bizonyítékkal is rendelkezik. Erika pontosabban azt állitotta, hogy a tanuk csak azért vallottak férje ellen, mert a magyar rendőrség nyomás alá helyezte őket. Horváth felesége „bolondságnak” nevezte, amit a kanadai hatóságok tesznek vele, mivel Adolfnak eredetileg védett személy státuszt adtak, most pedig abba az országba akarják vissza küldeni, amelytől akkor meg kellett védeni. Horváth Ádám tökéletes, kiejtés nélküli angolsággal mesélte kamerák előtt–mely felvétel a YouTubon megtekinthető–hogyan bántak családjával Magyarországon. „Azért jöttünk ebbe az országba, hogy egy remek új életet kezdhessünk. De az igazságügy miniszter nem ismeri el azt, hogy rasszisták voltak velünk szemben Magyarországon és hogy dúrván bántak velünk származásunk miatt”–állitotta Ádám.

Erika szerint hazudnak a magyar hatóságok amikor azt mondják, hogy Magyarországon nincsen szisztematikus diszkrimináció a romák ellen és arra mutatott hogy (más ügyben) még Gyurcsány Ferenc kormányfő is beismerte, hogy hazudott. „A magyar miniszterelnök beismerte, hogy éveken keresztül hazudott a népnek. Akkor nem annyira meglepő ha azt mondják, hogy minden rendben van, közben tudjuk, hogy ez sem igaz”–mondta Horváth felesége. Bakos László, az ottawai Nagykövetség kulturális attachéja azonban jelezte, hogy Magyarországon nincsenek olyan ügyek, melyekben felmerült a hatóságok által elkövetett kínzás.

A kihallgatásokon és tárgyalásokon voltak azonban olyan megjegyzések a kanadai hatóságoktól, melyek azt mutatják: lehet hogy hiányos az ismeretük Magyarországgal kapcsolatban. Az egyik emigrációs hivatalnok nem értette, hogyan lehet egy „Adolf” nevű ember roma származású. Azt is felhozta, hogy szerinte az, hogy valakinek egy szép kocsija és háza van nem egyezik azzal a valósággal, hogy a romák általában szegények. A biró, Eugene Ewaschuk pedig elmondta, hogy szerinte Horváth nem is néz úgy ki mint egy „tipikus cigány” és megkérdőjelezte a „roma” szó használatát, mondván, hogy igy hivjuk az „olasz paradicsomokat.”

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

1 Comment