Európai szolidaritás: egy beszélgetés Zenon Kosiniak-Kamysz lengyel nagykövettel

2011 július 15 12:06 de. Európai szolidaritás: egy beszélgetés Zenon Kosiniak-Kamysz lengyel nagykövettel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Zenon Kosiniak-Kamysz

Egy egész kontinensen átívelő szolidaritásról, az európai uniós tagállamok egyenlőségéről, az Oroszországgal és a Belarusz Köztársasággal  való kapcsolatokról és a közel-kelet demokratikus általakulásáról adott interjút a Kanadai Magyar Hírlapnak Zenon Kosiniak-Kamysz , Ottawába kihelyezett lengyel nagykövet, akiről kiderült, hogy magyarul is beszél. A hírlapunkkal készült interjúra a lengyel EU elnökség első napjaiban került sor, melynek vezetését Magyarországtól vették át.  

Zenon Kosiniak-Kamysz Magyarországon szolgált a kilencvenes évek elején és így Budapesten élte át a rendszerváltás első hónapjait. „Ezek nagyon jelentős, reményteli idők voltak. Emlékszem a Magyar Demokrata Fórum választási plakátjára, mely hátulról ábrázolta a kivonulásra készülő szovjet katonákat és ezen a ‘tovarisi konyec’ felírat volt olvasható. Az átalakulási folyamat hosszadalmas volt, de Magyarországon vette kezdetét 1956-ban, aztán Czehszlovákiában folytatódott 1968-ban és a nyolcvanas években Lengyelország vitte tovább a küzdelmet”–mondta a nagykövet.

Kosiniak-Kamysz szerint a jelenlegi gazdasági krízis komoly problémát jelent az Európai Unió számára, mégsem reménytelen a helyzet, rámutatva arra a tényre, hogy Lengyelország kemény tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hiszen a rendszerváltás idején nem csak rendkivül magas munkanélküliséggel, hanem hiperinflációval kellett megküzdeniük Varsóban. „Pontosan tudjuk, hogy mit jelent egy válság. Sőt, talán jobban tudjuk (vagy legalábbis más perspektívánk van) mint a nyugati barátaink és szövetségeseink”–mondta a lengyel nagykövet.

Amikor arról kérdeztük Kosiniak-Kamyszt, hogy jelent-e bármilyen veszélyt Lengyelország számára Oroszország, illetve, hogy egy féle védelmi rendszerként, vagy garanciaként tekintenek-e az Európai Unióra, a nagykövet egy határozott „nemmel” válaszolt. „Nem hinném, hogy a konfrontáció lenne Európa jövője. Szeretnénk Oroszországgal együttműködni és partnerként tekinteni az oroszokra. Ugyanakkor elvárjuk, hogy ők is partnerként tekintsenek ránk. Voltak köztünk viták a lengyel mezőgazdasági termékek exportja körül, de ha globális kontextusban vizsgáljuk a helyzetet, látjuk, hogy ezek alapvetően kis problémák. A lengyel mentalitás alapvetően optimista, nem pedig peszimista és éppen ezért bízunk benne, hogy Oroszország Európa kiszámítható partnere lesz.

 Kosiniak-Kamysz elutasította azt az ötletet, melyről ő is bőven hallott a csatlakozási tárgyalások idején, miszerint két féle tagállamokból állna, illetve állhatna az EU: egy belső klubból, mely az eredeti nyugati tagországokat fogja össze és egy másodrangú csoportból, mely az újabb, főleg kelet európai országokból állna. „Nagyon nehéz lenne az európai szolidaritásról beszélni a népnek, amikor létezik egy külön nyugati európai és egy kelet európai szolidaritás. Senkinek sincs joga azt mondani egy másik tagállamnak, hogy nem kivánatos a klubban, vagy hogy a váróteremben kelle maradnia. Egyetlen egy szoba létezik és egyforma jogok vannak valamennyi tagállam számára”–mondta a nagykövet.

A Kanadai Magyar Hírlap teljes, angol-nyelvű interjúját itt olvashatja.

Comments are closed