Legyen Budapest városállam

2018 július 27 5:06 de.118 hozzászólás

Aktuálisan gumicsontnak tűnik. De Orbán esetében már számos látszólagos gumicsontról derült ki, hogy valójában nem az. Amúgy Budapest helytartósággá változtatásáról van szó. Mert a kormány által kinevezett polgármester Orbán személyes helytartója lenne. Akárhogy nevezze is meg a félintelligens banda által nyomogatott gombok nyomán a nyomtatvány.

A kétévente tervezett helytartóváltás ötlete szinte biztosan annak az orbáni komplexusnak a következménye ami büntetni akar mindent és mindenkit, ami nem őt szolgálja, illetve azt, aki nem nyal elég mélyen. Márpedig Budapest, a valóban polgári főváros, elutasította, és akár csendes rezisztenciával, esetleg tüntetésekkel, de elutasítja azt a feudáloligarchikus hűbéri rendszert, ami Orbán Viktor kedvence. Talán még abból az időből, amikor az MSZMP pártirodáin döntöttek szinte mindenről. Arról is, hogy a kádercsemeték körül ki kerülhet be vidéki lótifutiként, pártkedvezményezettként egy egyetemre. De az okok tekintetében foglalkozzanak ezzel azok a klinikusok, akik az ilyesmire szakosodtak. A végeredmény mégiscsak az, hogy van egy főváros, amelynek lakosai valóban a polgári értékeket tekintik elsődlegesnek, és ez rohadtul nem tetszik annak, akit zavarnak az olyan sallangok, mint emberség, demokrácia, bagy akár az egyéni szabadságjogok.

Tarlós erre mit is mond? Valami olyasmit, hogy ő akkor vállal jelöltséget, ha nem a kormány jelöli ki a főpolgármetert. Amiért azt hihetnénk, hogy ő azt hiszi, hogy ragaszkodik hozzá bárki is. Holott Tarlós gyakorlatilag szintén politikai komisszárként került a főváros élére, és igazán nem rajta múlik, hogy nem tudott mindenben Orbán feneke alá bújni. Nyitott, felfele tartott szájjal. A város egyszerűen nem tudott volna még annyira sem működni az orbáni keretek között, hogy Tarlósból ne karácsonyfadíszt csináljanak. Ha nem is szó szerint, de átvitt értelemben. Ahogy nincs az a parlamenti szavazás, amitől a derékmagasságban elengedett alma nem a tömegközéppont felé fog száguldani, hanem felfele fog esni. Így azonban Tarlóst aligha fogják kinevezni főpolgármesternek. Ugyanakkor ügyes húzásnak is gondolhatjuk a bejelentését. Egyfajta zsarolásként. Miszerint vagy megválasztotok, és akkor rajtam keresztül kussoltat meg benneteket a kormány, vagy nem, és akkor közvetlenül kaptok egy politikai kinevezettet. Tényleg ügyes.

Ahogy Orbán ötlete is. Különösen most, hogy az agyposvány indul Erdélyben. A Fidesz házi közönségválogatóján. Amennyiben válogatott közönség előtt léphet fel a Kárpátok éppen aktuális géniusza. Akinek azért van pár olyan, mostanság kibuggyant szólama, amiről nem okvetlenül káros elterelni a közfigyelmet. Legalább Budapesten és környékén. Nem feledve persze, hogy amennyiben a megyeszékhelyek, vidéki városok, vagy akár a kerületek vezetői nem elég hangosak, nem állnak ki Budapest önállósága mellett, akkor órák, napok kérdése lehet a lecserélésük. Akár egy üveg vodkára, akár a komisszár lovára. Amúgy a kerületek, városok vezetői között többségben levő kormánypárti jelöltseregre Orbán valószínűleg támaszkodhat. A budapesti kerületekére azért is, mert a tervezett ötlet szerint közülük kerülne ki a két évre megbízott szabadrablásügyi janicsár-pasa.

Miközben az orbáni ötletről inkább az az ellenötlet jut az eszembe, ami nem egyszer bukkant már fel korábban is az interneten. Budapestből önálló városállamot kellene szervezni. Nehéz lenne, de annyi értelme biztosan lenne, mint Orbán Viktor nem egy szemétdombra érdemesült ötletének. Lehetőleg árumegállítási és kitoloncolási joggal. Legfeljebb a kormány tagjai sem kapnának bebocsátást. Legfeljebb Felcsút lessz az új főváros. Annak idején, még Egyiptomban próbálkozott már valaki ilyesmivel. IV. Amenhotep idejében nyomorgók hátán épült a kevés kiválasztott gazdagsága. Ma mégsem Amarna a főváros. Ahogy egy újabb kori példakép szülőfalújában is ott rohad az akkor épült, stadionként épített, diktátori ritustemplom.

Budapest pedig megnyerné az itt termelt adókat, a kormány által használt, és a miniszterelnök által elbitorolni vágyott műemlékeket, amelyeket az itt termet adóból fenn is lehetne tartani. Orbán pedig megnyerhetne egy mikrofont a fia szektájában. Pénzt nem biztos, mert a vagyon papír szerint a nemzeti gázszerelőé. Márpedig nyilván van az a pénz, amiért inkább megtartaná, ha Orbán kiesik a hatalomból.

Fotó: EISimay

118 hozzászólás

  • Kerekes Sandor

    Látom, nem hallgattad a Stádium adást a Klubrádióban, ahol éppen erről volt szó, méghozzá a Te alázatos szolgád előadásában. Kivételesen megbocsájtom, a mulasztást és helyrehozandó azt, itt küldöm a linket, ahol meg hallgathatod mindazokkal együtt, akiket ez a téma érdekel.

    https://soundcloud.com/user-887858580/stadium20180719mp3

  • Ha már visszatértünk a kinevezések korához, amikor Szépvölgyi Zoltánt is kinevezték a Budapest Főváros Tanácsa elnöki pozíciójába – a polgármesteri hivatal helyett működött ez az intézmény a rendszerváltás előtt – a Nap is szégyentelenül sütött, ismét autóba ültem, hogy meglátogassam a már nem is emlékszem ‘mikor láttam utoljára Gárdonyt’.

    Az egyik rossz-hírem az, hogy nemrég érkeztem vissza, így ez a bejegyzésem nem készült el lapzártáig, ezért magyar idő szerint talán késő estébe nyúlóan jelenik majd meg, amikor tombol a teljes Holdfogyatkozás.

    Nagyjából emlékeztem, anno merrefelé is jártam, így a gugli térkép segítségével meg is néztem, még az utcaképet is. Úgy ahogy megfelelt a régi fazonjának, ezért legott beírtam a címet a navigációba, és elindultam.

    Természetesen ismét letiltottam az autópálya érintését, a déli hírekig éppen elég autótörő próbálkozóról lehetett ismét hallani.

    Szóval Gárdony. Nem ismertem rá. Ha nincs kitéve a lakott terület kezdetét jelző helységnév tábla, tovább megyek. Hiába no, az évtizedek múlása meglátszik. Eltűnt a proli fíling. Valamikor gyári munkások vityillói sorakoztak szorosan egymás mellett, ma inkább üdülő villák. De nem is ragozom tovább, mert ami címet beprogramoztam a navigációba, azon a részen nem lehetett tovább jutni, magánterületté vált. Így visszafordultam hajlékom felé, hogy csonka élményem itt leírjam. Ez a másik rossz-hír az olvasónak, ha bővebb beszámolóra számított. Viszont érdekes, nem találkoztam egyetlen Cimmer Ferivel sem.

  • No, így jár az, aki elüt egy betűt, máris megváltozik a megszokott avatar képe (mint fent).

  • „Legyen Budapest városállam”

    Ne legyen!
    Budapest csupán Magyarország egyik (legnépesebb) városa – nem több.

    ps: Van élet Budapesten kívül is – ámbár ezt a budapestiek igyekeznek nem figyelembe venni, de ez nem számít.

  • -budapest nem Roma!! es sohe sem fog arra a szintre elerni!!

  • A demokrácia feltétele, hogy az emberek szavazhassanak ▬ Ne engedjük, hogy a „népről a nép feje felett” a hatalom döntsön.

  • Fordítva gondolnám: legyen egész Magyarország Budapest!Legyenek azonosak a lehetőségek, körülmények. Persze, hogy van élet a fővároson kívül: de milyen? OK – jusson az itt megtermelt adóból vidékre is. Bár rászorítanám a vidéket is az adófizetésre: nemcsak tátjuk a szánkat, hogy kéne iskola, út, meg közlekedés – adózunk is. Bár már az is eredmény lenne, ha legalább nem utálnának minket azért, mert eltartjuk őket.

  • Városállam?

    Miért is ne?

    Uruk jól hangzik?
    Athén?
    Karthágó?
    vagy
    Singapur
    Hong-Kong
    San Marino
    esetleg
    Vatikán

  • @bar-lev

    DE !!!!

  • Kerekes Sandor
    2018 július 27
    5:16 de.

    Először akkortájt olvastam az ötletről, amikor London polgármestere a Brexit kapcsán felvetett hasonló eretnekséget. Melyet egyébként szintén azok szavaztak meg, akik a következményei alól jórészt mentesülnek. (vidéki, aluliskolázpzz 60+ -os korosztály)

  • Bar-lev szakértő megszólalt Dél-Izraelből. Budapest felől nyilatkozik, nem pedig Jeruzsálem fővárosi státuszáról. Mert az már ciki….

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 július 27
    10:57 de.

    „-budapest nem Roma!! es sohe sem fog arra a szintre elerni!!”

    Úgy legyen, a Jóisten beszéljen belőled!
    13 éve jártam Rómában -a 30 éves hetero házasságom megjutalmazására- és a Forum Romanum közepén a megrökönyödött magyar túristák alig tudtak kikerülni két férfiból álló begerjedten csókolózó szerelmes párt, amin az olaszok már akkor csak cinkosan mosolyogtak. Azóta gondolom már össze is házasodtak és boldogan nevelik a lekatéterezett spermájukból kitenyésztett lombikbébijeiket, akik remélem majd szintén homoszexbombák lesznek.

  • rengeteg hsz és csak a lényeghez nem…

    a lényeg az utolsó erődítményt akarja bevenni a csúti törpe, hogy ott megkoronázzák, mert az mégis -valóban- nagy pofáraesés lesz -ha lesz- amikor beköltözik a királyi várba és alcsútdobozról kell helikopáterrel odarepkednie a két helikopáter leésfelszálló még nincs tervbe véve, az mégis olyan snassz a királ VW kisbusszal zsebhokizva érkezik uralkodásának színhelyére ahol az alattvalók le sem szarják és nem érdekli őket mit is karattyol miközben szotyolát köpköd na ez a lényeg

    a többi hatalmi téboly és útonállás mint Ali baba és a 40 rabló csak ezek többen vannak addig amíg sokan fel nem ismerik, hogy csak létrafokok a kisgömböc meggazdagodásához vezető göröngyös sártengerben

    hahahahaha

  • Orsós Elemér
    2018 július 27
    5:27 du.

    csak nem? te is titkolod? hogy? nahát és az kit érdekel, hogy heteró vagy itt a blogon úgysem és sehol máshol sem tudod ezt bizonyítani, vagy ha igen hogyan képzeled a bizonyságot előterjeszteni

    és ne irigyeld a más boldogságát ez meg Jesszusmária szavainak elferdítése ‘a la Rodeo

    beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  • Almási Alma
    2018 július 27
    4:26 du.
    „aggyunk neki”

    egyetértek veled

    a Jerú Sálom még vár arra, hogy valaki kifacsarja siartó falat és vizet fakasszon, hogy a sivatagból (a lelki sivatagból is) ne csak száraz csipkebokor nőljön, hanem gargantuan ananász, meg avocado és banán meg sok lepke

  • Nagy pityuka

    neked ugyanannyira nincs semmi, semmi jogod Jeruzsálem státuszáról nyilatkozni, mint amennyire bárlev haverunknak Budapestéről

    Még kevésbe cikizni a státuszát!
    … a jó redves magyar rézfánfütyülőjét már!

    Te mondod a másikra, hogy bakkfitty… kelj fel ehhez előbb apukám, van még ebben a hazában magyar, nemcsak ilyen seggfejek

    Seggfej vagy mert a cikk nem erről szól, hanem arról hogy Budapest „városállam” e vagy nem – ezt a tryglicerin-szintedben nem mérik ki
    De azt nem bírod ki, hogy az aljas embergyűlölő mivoltod fel ne büfögjön

    kezeltesd inkább a koleszterinedet

  • Meghallgattam Kerekes Sándor úr által adott interjút.

    Pontosan kórképet adott arról, hogy miért a bokross Lajost támogatta a választások idején.
    Sajnos a politikai szemlélete változatlanul komoly kívánni-valókat hagy maga után.

    Fogalma sincs róla mi okból és hogyan jött létre a brazil, vagy a görög katonai rezsim, a Mecsiar-kormány létrejötte semmiben sem hasonlít az Orbán-rezsim kialakulásához.
    Azok a rezsimek pont azért vették át a hatalmat, mert a demokráciát veszély fenyegette, és akkor, a hatalomátvétel idején a nagy többség támogatta azt.
    Pinochet-et nem is említette, pedig az azért komolyabb „tisztogatásokat végzett – ma Chile Dél-Amerika legfejlettebb országa. Úgy adta vissza a hatalmat Pinochet, hogy visszaállította a demokratikus jogrendet.

    Orbánt pedig butának tartja – mit mondjak?

    Pont az olyan gőgös, lekezelő de unintelligens személyek miatt, mint a bokross, tudta a hatalmát a Viktor megszerezni.
    Hogy ezt Kerekes úr nem látja, szomorú.

    Viszont annál inkább felemelő, hogy az Endre cikke ismét briliáns!

  • Rodeo11

    1) Orbán nem fog a várba költözni miniszterelnökként
    2) Be fogja venni az „utolsó erődítményt” (is)
    3) A „kisgömböc meggazdagodása” jól hangzik két nagy fröccs között, de mi az igazság?

  • Orsós Elemér Januárban voltam Romaban egy hetet, Gyönyörű volt, csodálatos és hatalmas élmény. Sehol sem bujálkodtak homokosok, szépen éltek az életüket, ahogy az intelligensebb heterők is. A homoszexualitás nem örökölhető, ez alap. Kár volt ezert a rosszindulatú valamiért, csak lejáratod magad.
    Az olaszok nem 13 éve hagyjak élni a „masokat”, sokkal regebben. Ennyivel is előbbre vannak a büszke kelettől. Es igen, remélem összeházasodhatnak, nem ártanak vele senkinek.

  • Budapest kb. százötven éve pöffeszkedő vízfejként uralkodik az ország fölött. Volt már erről itt szó, akkor nem érdekelt senkit, mert a „csodás” dualizmust itt nem illik kritizálni. Bezzeg ha Orbán csinálja ugyanazt, akkor az bűn, és ker-nemzeti elnyomás.

    A dualizmus korában Béccsel versengett a főváros, azért is nőtt vízfejjé. Ilyen az európai fővárosok között egy hasonló van, London. Csakhogy az a Brit Birodalom fővárosa volt, és nem a vidéktől szedte el az erőforrásokat. Viszont Budapest mellett kialakult egy nyomorgó vidék, és visszamaradó kisvárosok. És a dualizmusban az akkori liberális párt volt kormányon.

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 július 28
    3:45 de.
    „A homoszexualitás nem örökölhető, ez alap.”

    Ez biztos, hogy igaz, DE az édes szülőktől kézenfekvően 99 %-ban eltanulható, mert ezt látják és tapasztalják vagy azt hiszed tudnak a szülők annyi okos önmérsékletet gyakorolni, hogy elmagyarázzák a gyermekeiknek, hogy nem ez a legtermészetesebb nemi állapot és ezért ne utánozzák őket? 😀 Nomármost megaztán, szerinted a szignifikáns többségnek kell a szemét befognia és kussolva elkotródnia amikor az elenyésző kisebbségben levő aberráltak az utcán provokatívan reklámozzák másokat megbotránkoztató mutatványaikat? 😀

    „Es igen, remélem összeházasodhatnak, nem ártanak vele senkinek.”

    Sőt a nyugdíj folyósítónak anyagi és a gyarmatokról betelepülőknek még etnikai hasznot is hajtanak! 😀

  • Kis Ferenc
    2018 július 28
    1:07 de.

    1/ Orbán maga mondta, hogy a Carmelita kolostort alakítják át miniszterelnöki rezidenciának;
    2/ Ergo, meg fogja szállni a várhegyet. Okkal. Amikor Budapest egy évtizeden belül elindul Orbánt akasztani, akkor jobban védhető a környéknél;
    3/ Orbán gazdagodására jellemző az, hogy idióta és hülyét csinált magából. A Pénzek jelenleg az oligarchia, elsősorban Mészáros számláin vannak. Gondolod, hogy ha van esély Orbánt félreállítani, pl. diliházba csukni, akkor Mészáros, L. Simon és a többiek egy fillért adni fognak a milliárdokból? Kizártnak tartom.

  • Gabriel/Kerekes S.

    Írod, hogy Kerekes Sándor nem is említette a Pinocet rezsimet, amely „úgy adta vissza a hatalmat…, hogy visszaállította a demokratikus jogrendet”.

    Pedig megjegyezném, hogy K.S. ugyanott a riportban kissé később mégiscsak azt mondja (így egy spec.fonetikával), hogy >””Pinocsét”” is meg lehetett buktatni demokratikusan< .

    Márpedig ez a mondat az autoriter rendszerek melletti érvelések egyik legtipikusabb – finoman szólva is – egy rém fals példája, amely itt ez esetben az USA érdekeket, történetesen a CIA-val védő és ténylegesen támogatott puccsista tömeggyilkos Pinocet tábornok [ 70˙000 halott és eltűnt személy mérlegével a háta mögött ] szerecsent igyekszik fehérre sikálni… Lehet, hogy nem direkt, de így sikerült.
    Ezen az alapon a Hitler által megsegített spanyol Franco tábornok, de a portugál Salazar több évtizedes diktatúráját is demokratikusan buktatták meg… Sőt hozzátehetnénk, hogy azóta már mindkettő két fejlett európai állam… És????? Felejtsük el azt a pár-százezer saantiagoi s t a d i o n b a (!) bezárt eltüntetett száezret…? A spanyol köztársaságért életüket áldozó szintén százezreket, meg az olasz fasiszta és a németnáci Kondor-Légiót bombázó rajait is? – Meg Picasso Guernica-ját… ? Ez egy belenyugvó tehetetlenség, vagy inkább cinizmus ?
    Megjegyzem, Pinocet még a "konzervatív" Angliában is persona non gratának minősült… ÉS, amikor kiutasították GB-ból azt a vén tömeggyilkost, nem tették mellé még azt sem, hogy az érdemei elismerése mellett…

    .

  • Kerekes Sándor !

    Bocsáss meg, de a Klubrádiós riportban tévesen alkalmazod Orbánra nézvést a . b a l e k . jelzőt. Ő egy cseppet sem balek, a naiv, jószívű gyereklelkű, átvert felnőtt. Nem! Ő helyesen inkább egy dörzsölt* csirkefogó, csibész, vagy szélhámos…, ahogy tetszik.

    Neki mégcsak az esze ágában sem volt – az első pillanatokban sem – a „”népét”” jó irányba vinni, mint azt Te ott a nyilatkozatodban feltételezed, ill. hogy „nem élt a az adott nagy lehetőséggel”… – Megsúgom, nem is akart. Ő azt akarta ami ma Magyarországot jellemzi a NER-t… Részletek a KMH lapjain is olvashatók…

    ˙

    * Kövér haverjával együtt már 1987-ban egy közös dolgozatukban úgy határozták meg a . j o g . szerepét, hogy
    a z . n e m . m á s , m i n t . b á r m i k o r . m e g v á l t o z t a t h a t ó . p a r a n c s o k . h a l m a z a .
    Ez a két „balek”, ma Magyarország miniszterelnöke és házelnöke, túl többezer sebtében összedobott számukra fontos jogszabályon.

  • Budapest – tetszik, nem tetszik – már most is állam az államban. Ez körülbelül a törökök kiűzésekor kezdődött, amikor Pest újjáépítésekor a telkek legalább fele részét németek (bécsi németek illetve stájerek) vásárolták meg. Magyar várossá Széchenyiék próbálták átalakítani a reformkorban. De ez csak részben sikerült, mivel az építkezéseket általában tótokkal végeztették, és így egy magyar-német-tót-zsidó egyveleg jött létre.

    Budapestnek nem csak az ipara volt sajátos, hanem saját nyelve, saját kultúrája van. Ezt még a Kádár korban sem vesztette el, amikor pedig milliószám költöztek fel vidékről a munka nélkül maradt parasztok. Budapest volt a munkásmozgalom melegágya, mivel a II. világháború előtt gyakorlatilag csak itt voltak nagy gyárak. És ez a polgári gondolkodás és baloldaliság még mindig erős, dacára az elszegényedett nemesség betelepedésének, valamint Horthy nemes-nemzetes politikájának.

    És mondok még valamit: dacára az szdsz rossz politikájának és végül bukásának, Demszky 20 évig volt főpolgármester, és NEM BUKOTT MEG, inkább csak kifáradt.

  • Kis Ferenc
    2018 július 28
    1:07 de.

    ha tudod, ne haggy itt tudatlanul… mi is lesz? ha ez folytatódik nincs messze a kőkorszak

    hahahahaha

  • NAGY István
    2018 július 27
    5:25 du.

    Lehet hogy NEKED ciki, de az mitse’ számít.

    Jeruzsálem gyakorlatilag Izrael főváros, mert ott vannak a Kormány intézményei.

    KIFOGÁS ??!

  • Orsós Elemér
    2018 július 28
    6:42 de.
    mint már írám vala neked fentebb, hogy mivel ez nem az ember kizárólagos fejlődésének egyik útja a természet végtelen lehetőségei közül hanem az állatvilágban is létezik, ezért toleranciára van szüxég, az aki „más” nem tehet róla de élni akar mert ő is egyszer él és azért mert vallások a korai kőkorszaktól pusztán abból a szempontból tiltották és semmisítették meg az alanyait mert az nem szaporodik és a törzsnek szaporodnia kellett az volt a „törvény”
    Akilleus és Patroclos története nem véletlenül maradt fenn… és Nagy Sándor mássága sem titok mégis voltak utódai mert abban ő is úgy látta, de a katolikus vallásban a kis angyalkák sem véletleül lebzselnek ott a szentek körül és mind hímnemű és a szentek döntő többsége is

    ha te nem vagy „az”, legyen az a te saját magánügyed és a családodon belüli oktatást ki kellene terjeszteni az őszinteségig mert nem tudhatod hogy az egyik nem titkolja e rettegve tőled aki szereti de!?

  • hazai lámpa
    2018 július 28
    5:41 de.

    HÜLYE !!!!

    …bocsánatot kérek, de ezúttal magam is kénytelen voltam félretenni a Politikailag Korrekt (PC) társalgási nyelvet…

  • Egyébként Budapest azért „vízfej”, mert az egész Kárpátmedence (Nagymagyarország) fővárosának épült. Trianon tette „vízfejjé”.

  • Geyza
    2018 július 28
    3:44 du.
    az ilyen seggségek nem szokták elérni az ingerküszöbömet… mi a bánatos lópimpili jelentősége van annak hogy néhány hülye ájvékol meg sikoltozik? mint mikor a bolha fingik? áááááááááááá még annyi se’

    te meg eszed a maszlagot ahelyett, hogy valami jófajta helyre bemennél és ennél innál valami egészségeset

    ez az egész egy beteges bullshit… éljenek boldogan, dolgozzanak és illeszkeggyenek be a többi (na azok sem normálisak?) sajtkukacok közé

    most másolom bodamarcs -ot:

    Meyerbeer Les Huguenottes és Wernesgrüner jég hidegen

    nincs reklám (sem)
    kkk

  • Almasi Alma
    almodozni szabad!! az ingyenes………….persze az alom attol meg marad hulyeseg!!
    Budapest soha a budos eletben nem for ROMA szintjere-(mint varosallam)-kerulni!!
    —————————————————————
    rodeo
    te gyoker! nyasgem!!

  • Simay Endre István cikkéhez:

    Írod a második bekezdésedben, hogy

    „Márpedig Budapest a … polgári főváros elutasította és … el is utasítja azt a feudáloligarchikus, hűbéri rendszert, ami Orbán Viktor kedvence.”

    Ezen csak annyit igazítanék, hogy a . h ű b é r i s é g . Orbánnak nem csupán a „kedvence”, mint mondjuk az ő jámbor Nárcisz nevű kutyája, avagy a legkisebbik lánya, Róza, vagy esetleg valami múló szeszély a több-ezer közül. Nem, hanem a . l é t e l e m e . neki, mint a levegő, vagy az alattomosság … Ami nemcsak stilisztika, hanem idejétmúlt förtelem és szomorú mély tartalom, egy ideig jövőképünk is…

    ˙
    Jó a cikked: Đ

  • na kerem!!mar megint ez a „trianon”-osdi!!
    nem unalmas kicsit orokosen a multba revedezve a multban elni?
    az mar elmult!!ami ot perce volt mar az is……!!!
    es kulonben is!!azt koszonhetitek kizarolag sajat magatoknak!!
    mert ugye oly egetoen szukseges volt csindadrattaval zeneszo mellett tisztara nyalnotok II.ik Wilmos Nemet Csaszar fenseges valagat 1914-18 kozt!!!!???
    igy ez utan-(miutan csufondarosan elbuktatok minden fronton!!)-lett budapest es vele az orszag a gyoztesek konca!!
    de megegyszer jelzem ezt kizarolag magatoknak koszonjetek!!
    —————————————————————–
    aztan jott a kovetkezo segg!! a Hitleraj!! onkent es dalolva kinyaltatok azt is!!
    kar tagadni ugy volt!!
    a vege? meg csufondarosabb vereseg mint a korabbi!!
    hozza a fortelmes es egyben a vilagtortenelemben addig egyedul allo bun a Shoah-ban valo Aktiv,Onkentes Magyar reszvallalas!!
    ujra csak konc lettetek stalin kezeben!!
    —————————————————————
    lattam egy Hofi felvetelt regebben ebben volt egy mondasa ami most is aktualis es nagyon-nagyon ide vago,;-„a magyar szaj ele mindig kell egy segg amit nyalhat….”
    milyen melyen igaz ez!!most is!!

  • Kiss Ferenc 7:31 írja a jógazdájától, Döbrögi uraságtól lopott szvakat, miszerint

    Budapest . c s u p á n .
    – Magyarország legnépesebb városa,
    – Van élet Budapesten kívül is.

    Sőt, ez a népmesei kisgömböcnek is becézett döjfös kegyúr az I. Orbanisztáni bemutatkozásakor még azt is tanálta monni, hogy „a Parlament ellenzék nélkül is működik”. Márcsak az a költői kérdés, ez nála csak módszer, vagy cél is ?

    Elég az hozzá kedves Ferenc, hogy ez a „csupán egy város a sok közül” a bruttó nemzeti termékből [GDP] n a p o n t a . termel meg 20 m i l l i á r d . forintot [az egésznek kb 18-20%-át!], melynek előállítóit, azok társadalmi és gazdasági igényeit és demokratikus jogait valahol még egy a töllük vélt sérelmitől* agyongyötört, tehát sérült(!) lelkületű, felkoronázott parasztlegénynek is illenék figyelembe vennie…

    ˙
    * Az igazság persze az, hogy Orbán a saját szavaival is a legnagyobb fizikai és léelki sérelmeket attól a jóságos, Dolomit Bányák-os édesapjától szenvedte el még suttyó korában és nem a várossijaktúúú. 😀

  • Geyza
    nem csak azert!!
    yirusalaim-ot zsidok epitettek,es alapitottak!!elotte ott az ures kies sziklakon kivul semmi sem volt!!a kutyanak se kellett!!a zsidoknak igen!
    David kiraly alapitotta meg!
    —————————————————————–
    de mondok ujabb kori ^peldat!!
    1948-ban a honvedo harcok utan,az arabok kijelentettek legyen a zsidoke a negev sivatag!!ott csakl homok es ko van ugyis!!nekik nem kell!
    a zsidok csinaltak ott kibbucokat,oazisokat,stb-stb!!
    erre fel -(mikor mar minden kesz volt!!!!)-az arabok jottek azzal hogy hat ugye az tulajdonkeppen a mienk es a zsidok adjak oda most rogton!!
    hat nem adtuk oda!!
    ertheto ugye mire celzok ezzel….?!!

  • bar-lev
    2018 július 29
    12:47 de.
    köszönettel, ugyanazt
    beeeeeeeeeeee
    kkk

  • Orsós Elemér Előítéletek béklyójában vergődsz, és próbálod hajlítani a valóságot téveszméid felé.
    Most kimondottan a hozzá nem értés, gyűlölet és megvetés szól belőled. Nem jó tanácsadó.
    Még senki nem volt attól különb a másiknál, mert hetero volt. Nem érdem.
    A szülök lehet nem tudják elmagyarázni (miért ne tudnák?), hogy jobb heteronak lenni, de a gyermeket folyamatosan hetero családok veszik körül, tehát a gyerekben megfogan a kérdés, jó ez így? Innen egyenes az út a kritikához és a „helyes” út megtalálásához. Egyetlen homoszexuálissal sem beszéltem, aki azt mondta volna, örülne ha a fia vagy lánya is „más” lenne. Azt is tudjuk, hogy minden homoszexuális hetero családban születik.
    Nekem pont annyira nem tetszik a homoszexuális bujálkodás az utcán, mint a hetero. Nem látok különbséget.
    Pride nem lenne, ha minden joguk meglenne ami jár, és nem venné körül őket a „normalitás” gyűlölete.
    Speciel én egyetlen Pride-t sem láttam, nem érdekel, nem nézem meg. Igaz, nem is nekem csinálják, én nem irigylem a jogaikat. Egyetlen felvonulásra járok, a St Patrick napira.
    Sokat hangzik itt el a többség akarata. Azért remélem tudod, ez téves gondolat? Szántsuk be az operákat, hangversenytermeket, mert a többségnek nincs zenei ízlése és Mágára, Havasira, Claydenmanra élvez? Gyújtsuk fel az értékes könyveket, mert a többségnek elég a Hot vagy a Story magazin? A többség nem az emberiség intellektuális csúcsa, ez sajnos mindig igaz volt, ráhivatkozni félrevezető. Olvasom itt a „többség normális” kommentjeit, igazol engem. A jelenség létezik, véleményem szerint elpusztítani Őket népírtás, jogaikat elvenni, Őket sárba tiporni aljasság és nem emberhez való cselekedet. Tehát ha embernek tartjuk magunkat, akkor hagyjuk Őket élni, ahogy a természet megalkotta Őket. Remélem egy mozgássérültet sem korlátozol a jogaiban? Inkább szeretnék Elton fogadott gyermeke lenni, mint egy kedves „keresztény”, ostoba, erőszakos, alkoholista hetero család tagja. És garantáltan nem lennék homokos, mert semmi erotikus érzés nem fog el egy férfi látványától. Pedig nem láttam rendes hetero családot körülöttem, mert apámnak hamar elege lett a gyermeknevelésből, mégsem tévelyedtem el. Aki nem a saját neméhez vonzódik, azt nem lehet csak rákényszeríteni az azonos neműekkel való szexre. Például pénzzel, vagy börtönbe zárással. De ahogy megszűnik a kényszer, megszűnik a látszathomoszexualitás is.
    De ez nagyon off, és annyiszor írtunk róla, itt pedig elveszi a cikktől a figyelmet.

  • DonGolo
    2018 július 29
    2:02 de.

    Nem véletlenül nyilatkozta a zsebcézár, hogy neki nem a kádárizmussal volt baja, hanem a vezetővel. aki akkor nem ő volt.

  • Kerekes Sandor

    Köszönöm DonGolonak a korrekciót, mert magamtól nem vettem volna a fáradságot.
    Ami hazailámpa okvetetlenkedéseit illeti, szeretnék rámutatni, hogy pontosan visszafelé érvel. Budapest ma ugyanolyan elszegényedett és elmaradott hely lenne, mint az ország többi része, ha a zsidó tőke, az ipar és a zseniális malomipari találmányok nem tették volna gazdaggá. Igy a város a kormányok és az ország visszahúzó erejének ellenében emelkedett a maga kitüntetett helyzetébe, nem pedig azért mert a vidék terhére gazdagodott meg. És már akkor, amikor 1910 táján Budapest a Monarchia teljes GDP-jének jókora hányadát termelte meg, azzal valójában anyagilag támogatta az egyre elmaradottabb vidéket. Másként érvelni teljes tudatlanságra vall.

  • Rodeo11

    Objektíven, kívül állóként:

    Rossz hírem van a bal-liberális politikai elfogultaknak:
    1) Az elfogultság vakká tesz.
    2) Orbán (akit nem kedvelek, de ez nem számít) nagy pályás játékos, nagyobb mint a magyarországi politikai ellenfelei gondolják.
    3) Ha A. Merkel, vagy a „megcsinált” francia pubi fiú Macron nem lesz J.C.Juncker utódja, akkor nagy valószínűség szerint az Orbán lesz 2019-ben. Ebben az USA nagytőkéseinek is lesz néhány szava – Orbán javára.
    4) Ezért nem tervezi Orbán az új, várbéli miniszterelnöki hivatalba áttenni a hivatalát.

    ps: Nem konteó

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2018 július 28
    7:21 du.
    OK, OK, elfogadom, hogy ilyen szabados világban élünk, de akkor a nyílvános vizelést miért büntetik? 😀

  • Kis Ferenc
    2018 július 29
    7:25 de.

    szóval a zorbán egy nagypályás? kkk hogy oda ne rohannyak? ahogy én látom, illetve amit én látok még a barlangi időszak a kőkorszakban él és „gyűjtögető” életmódot folytat… ezen kívül még pofátlan, simlis, senkiházi a süsüék hatalmi tébolyukban bármire hajlandóak még Jugoszláviát is képesek voltak szétverni apró darabokra mert nem gazsulált nekik, Szudán is ketté lett vagdosva a többieket eccerűen lebombázták, a kisgömböcöd a „nagyember” ugyanezt csinálja kicsiben… kíváncsian várom a románok mikor únnyák meg a posványosi kabarét a szlovákok már beintettek neki és a déli szomszédoknál sem comme’ il faut …

    ha igazi „nagyember” lenne akkor migráncsügyben arról karattyolna, hogy békét kell csinálni a Levantén és a Maghrebben és követelné, hogy a süsüék fizessenek kártérítést mindazért a sok „jó”-ért amit bebombáztak szerte szana, és építsék újjá afganisztánt… is!

    dehát egy kicsinyes lótolvaj szarossegű vagy ahogy mi vizsgáltuk a frissen kelt naposcsibéket a zorbán egy kis fostos

    hahahahaha

    van még ilyened? add ki egyszerre gyűjteményesen akkor egyben tudom kiröhögni

  • Orsós Elemér
    2018 július 29
    11:10 de.

    hahahaha
    a hetero puszi a főtéren fényes nappal az??? na jó haggyuk… túl van lihegve bár erről az üldözötteknek más a „véleményük”

  • Kis Ferenc
    2018 július 29
    7:25 de.

    Orbán a saját politikájának a foglyaként kénytelen lesz a várba költözni. Ha kikiáltják Európa császárjának akkor is.
    Az, hogy Orbán saját magát a hívek kis csapata számára el tudja adni nagypályás játékosnak, az nem jelenti azt, hogy túl is éli. Előtte persze még tönkreteheti az országot.
    Orbán is elkövette azt a hibát, amit a pályatársai korábban. Kijátszotta a szélsőségesek, radikálisok kártyáját, de a történelem azt mutatja, hogy ilyenkor maga is átcsúszik arra a partra, vagy belehal. Illetve előbb átcsúszik, majd belehal.

    Csak néhány példa:
    Cézár halála legendás (saját környezete);
    Nérót gyakorlatilag a saját testőrsége árulta el;
    Sztálint barátilag hagyták annyit inni, hogy elvitte a szívgörcs (vagy a méreg);
    Hitler maga volt a szélsőséges kártya. A végét ismerjük;
    Csau-t Romániában katonai pucsban a saját tisztjei árulták el, majd ölték meg villámgyorsan;

    Orbán mögül kifarolóban vannak a hívek. egyre szűkebb kör, egyre inkább hagyja bomolni.

  • „Egyébként Budapest azért “vízfej”, mert az egész Kárpátmedence (Nagymagyarország) fővárosának épült. Trianon tette “vízfejjé” – írta Alma.

    Miután látom az idézőjeleket, nagyjából azt is sejtem Alma mit gondolhat a „vízfej” kifejezést illetően!

    Azt vélem, ezt a jelzőt abban az esetben szoktuk használni, ha valaki/valami levakarhatatlan és kikerülhetetlen nyűgként éldegél – mint szükséges rossz – mások erőfeszítése eredményeként. Márpedig, hogy ez mennyire nem így van, azt – többek között – jól cáfolja a kézenfekvő tény, hogy Bp. a legnagyobb „adófizetője” a költségvetésnek, miután napi 20 milliárd folyik be általa a kasszába! Lehet tehát fanyalogni, frusztráltan nyilatkozgatni, aggódni, hogy a „vidék rovására építünk luxus fővárost” miután az elszívja a „vidéki lehetőségeket” de pontosan tudjuk, hogy erről szó sincs! Budapest „luxus beruházásait” melyek ezúttal tényleg luxusnak nevezhetőek, hiszen bőven nélkülözhetőek és odázhatóak lettek volna nem a budapesti polgárokon kell számonkérni, még csak nem is a jelenlegi „városgazdán” – gondolok itt a kormánynegyed és a minie. várbaköltöztetésére, és az ezzel járó tervezésekre, felújításokra, átépítésekre, egyedi kialakításokra, melyek már önmagukban horribilis összegek, majd a városligeti múzeumnegyedre, mely a jelen helyzetben bőven felesleges beruházás, a több tízmilliárdos sportlétesítményekkel együttvéve! A gombamód szaporodó stadionok, kötelezően fűthető pályákkal – kinek, miért, miközben emberek fagynak meg és hűlnek ki az otthonaikban, csak mert nem tudják mennyivel előnyösebb ilyenkor a fűtött helység? Nem hiányoznak ezek a bpestiek nagy részének, ám a kutya sem kérdezi mit szeretnének, hogy szeretnék, mire költsék az adóforintjaikat! Ők csak fizessenek, lehetőséget kapnak hogy eltartsák az országot, beleszólásuk ne legyen hogyan költik, szórják el a közpénzzé lett befizetéseiket! Egyáltalán nem túlzás, hogy a főváros „saját gazdát válasszon” aki felelősségteljesen gazdálkodva kikéri a véleményüket, és akaratukat szem előtt tartva vezeti a városukat és nem arra várnak, hogy a Budapesttel szemben frusztrált, gyűlölködő, „sok éves sérelmeket” cipelő duce mondja meg, mit érdemel Budapest! A vidék pedig próbáljon felzárkózni „magára találni” és mindjárt első lépésként talán ne nézze pislogva, hogy az egyetlen beruházás településeiken a kiskirály polgármestereik és brancsa által elnyert uniós pénzekből történő vendégházak, kilátók, üveghidak, kisvasutak, „fejlesztési célú” lovardák stb magánkézben történő hasznosítása, majd a köznép alias választó közmunkában történő alkalmazása a saját birtokaikon! Ehhez persze az kellene, hogy mindezt felismerjék, és ne emeljék a fejük fölé a saját hóhérjaikat, mert mentség mindig van, mindent meg lehet magyarázni, de amíg ezt teszik, újra és újra megválasztják őket és mindent eltűrnek, addig mindig eltartott, kihasznált bérrabszolgák lesznek, akik ugyan bőszen hirdetik, hogy „van élet Budapesten azaz a fővároson kívül is” de abban a pillanatban hogy felvetődik az egyenlőre csak elvi kérdés, legyen- e önálló városállam Budapest, máris rávágják „Ne legyen” – (Kiss Ferenc)
    Miért is ne?

    Alma: úgy általában egyetértek a véleményeddel, ami Bp. múltbéli és jelen státuszát illeti, de kivált az alábbival:

    „Demszky 20 évig volt főpolgármester, és NEM BUKOTT MEG, inkább csak kifáradt…” Ezt én is így láttam /látom !

  • egy regi vicc!!!
    egy videki bacsikara rajon a pisalhatnek a lanchid kozepen!!komotosan eloveszi a locset es kezdi!!
    jon arra egy csendor es raformed!!
    -„hat mit kepzel maga mi? azonnal rakja es es megbuntetem 20 pengore!!”
    az oreg papi elrakja fizet es csak vigyorog tovabb!!
    most mit vigyorog mi? kerdi a csendor meglepodve!
    az oreg,;-„asz’hiszi az ur abbahattam??”

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 július 29
    6:08 de.
    „Orsós Elemér Előítéletek béklyójában vergődsz, és próbálod hajlítani a valóságot téveszméid felé.”

    Hmmm! Ha jól belegondolok, meglehet. Kössz, most ettől az okos intelemtől megpróbálok magamba szállni! (Nem könnyű, mert mindig mindenről csak valami hülyeség, tréfás hecc jut az eszembe!)(Lehet, hogy ettől nem tudok megöregedni? 😀 )

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2018 július 28
    7:21 du.

    Hmmm! Ha jól belegondolok, meglehet. Kössz, most ettől az okos intelemtől megpróbálok magamba szállni! (Nem könnyű, mert mindig mindenről csak valami hülyeség, tréfás hecc jut az eszembe!)(Lehet, hogy ettől nem tudok megöregedni? 😀 )

  • Kis Ferenc
    2018 július 29
    7:25 de.

    Ha humornak szántad, gyenge volt.

    De..hogy ne érezzed magadat mellőzve humorilag : Kac..kac..

  • Kerekes Sandor
    2018 július 29
    7:19 de.

    Ezzel a Hazaival nem érdemes leállni.
    Irja a hülyeségeit vég nélkül.
    Néha vannak helyes meglátásai, kb.10:1 arányban.
    Vagy inkább 10 : 0,5 arányában.

    Szerintem ezek csak azért gyönnek ki belőle mert a vastyúkistalálszeget. Vagy fordítva. Mindegy.

  • bar-lev
    2018 július 29
    2:48 de.

    Az araboknak, pontosabban a Muszlimnak minden kell.
    Erről szól az egész történelmük.

  • Almási Alma
    2018 július 28
    2:33 du
    Ezzel egyetertek_

  • Almási Alma
    2018 július 28
    2:33 du
    Ezzel egyetertek_
    Meg emlekszem a regi slagerre: Budapest Te csodas!

  • Kanadai unokaim is meglatogattak. Fiam kanadai menyemmel dicshimnuszt mondott rola, foleg az ettermekrol.
    A Fatal, kedvencettermuk volt.

  • Hallgatom (jobban mondva olvasom) a vitát – Budapest „nagyságáról” jobban mondva méretéről.

    Most had szóljak hozzá szakmailag, félretéve a „magánvéleményeket”

    Valamennyi ország székhely-városa, vagy másképp mondva „fővárosa” normális körülmények között egy kiemelten kezelt (vagy különös) övezet.
    Ez így volt a teljes történelem során – Uruktol vagy Eridutól kezdődően – és így is marad a jövőre is nézve.

    A fentiekből kifolyólag ha a főváros szerepét kritizálók venni szíveskednék a fáradtságot, és összevetnek az egyes országok nagyságát a fővárosaikkal – lakosság, ipar, kereskedelem, szolgáltatások – hamar felfedeznék, hogy ez a NORMÁLIS.
    HISZEN HA SZINTE MINDEN ORSZÁGBAN MAJDNEM ÚGY VAN, AKKOR INKÁBB AHOL ELTÉRŐ – AZ A KIRÍVÓ!

    Ne is menjünk olyan messze, kezdjük mindjárt
    Becs – Ausztria
    Pozsony – Szlovákia
    Prága – Csehország
    Berlin – Németország
    Párizs – Franciaország
    London – Anglia
    Koppenhága – Dánia

    A fővárosok általában 15-20%-at képezik az országnak
    Még Berlin is,több mint 10%, aki ugye jó ideig szünetelt fővárosnak lenni.
    Vagy Róma, aki ugyan már volt egy világbirodalom URA, mint város – aztán több mint ezeréven át sehol sem volt – de az egyesített Itália korától újra növekedésnek indult a többi „városállam” kárára.

    Más szemüvegen keresztül kellene ezt a dolgot is nézni.
    Ugyanúgy mint a társadalom egészét
    Ugyanúgy mint az ország összességét, népességét…

    Összetartozónak és nem egymás ellenének.

  • Kerekes Sandor
    2018 július 29
    7:19 de.

    „Budapest ma ugyanolyan elszegényedett és elmaradott hely lenne, mint az ország többi része, ha a zsidó tőke, az ipar és a zseniális malomipari találmányok nem tették volna gazdaggá.”

    A malomiparnak legkésőbb a két világháború között leáldozott. A hazai alapanyag nemcsak erősen lecsökkent, de nem is kellett senkinek. Ugyanis nagyon olcsón érkezett Európába az amerikai gabona, és a magyar és egyéb közép-európai gabona senkinek nem kellett a nyugati piacon. Csak Németországnak, ezért is kerültek függésbe az itteni államok a náci Németországtól.

  • Kedves Alma! Mitől vízfej egy 9 és félmillós állam 1,7 milliós fővárosa? Nagyjából az az arány, mint Svédországban. Legfeljebb néhány épület túlméretezett az állam mai méretéhez, mint pl. az Országház. Akkor tornyonként osszuk szét a városokban, vagy téglánként a falvakban, hogy ne legyen „vízfej”? Minden állam közigazgatása egy központhoz kapcsolódik. Föderális államokban (mint pl. Németország, USA stb.) a helyi (tartományi, állami) kormányzatokban több döntés marad – ahogyan ezt ’90 után az önkormányzatok jogainak bővítésével akartuk. A tapló mai kormány meg szünteti meg az önkormányzatokat, legfeljebb valamilyen bürokratikus, a központi parancsokat végrehajtó helyhatóságokat akar engedélyezni, amiket a kormány nevez ki – coki a helyi választásnak.

  • Almási Alma
    2018 július 28
    8:57 du.

    „Egyébként Budapest azért “vízfej”, mert az egész Kárpátmedence (Nagymagyarország) fővárosának épült. Trianon tette “vízfejjé”.”

    Ahogy azt a mórocska képzeli … Béccsel versenyeztek a magyar főurak és iparmágnások. Abban bíztak, hogy idővel a Monarchia összeomlik, és a Magyar Királyság veszi át a helyét a térségben.
    Mit gondolsz, Orbán miért újítja föl a Budai Várat? És miért példálózik állandóan a V4-el? Ugyanúgy leszarja a vidéket, mint ti. Csak ugye neki Bp. nem egy végcél, ahol trónolhat az ország fölött. Neki az egy nemzetközi ugródeszka.

    Almási asszony és Kerekes úr, vak vezet világtalant, aztán együtt pottyannak a gödörbe …
    Az idióta pesti balliberális értelmiség általában csak azt nem veszi észre, ami az orra előtt van … Még le vagytok ragadva, hogy Budapest, de csodás …, aztán ti tartjátok legjobban életben azokat a dolgokat, amik az országot megbénítják, elsorvasztják.

    Ha nem volna a pesti szarakodás, a vidék a kis pártokkal mér rég elzavarta volna a fideszt a francba. Kivéve a fanatikus szektásokat, nyuggereket és a szerencsétlen segélyeseket, akiket a rendszerváltó kormányok tettek azzá.
    A vidéki öntudat fogja megmenteni az országot, vagy semmi. Ez a pesti ballibek belebújása Gyurcsány meg Bokros-félék s.ggébe, csak azt eredményezi, hogy Orbán addig is hatalomban marad …

  • Kis Ferenc
    2018 július 29
    7:25 de.

    Orbánt bizonyos társadalmi csoportok támogatják, és ezt a jólfizetett ballib tanácsadókon kívül mindenki megmondja. Csak ne szóljunk Kerekes úrnak, mert szomorú lesz ..

    A közmunkások azért támogatják, mert a mindenkori kormánytól függ, hogy van-e közmunka a faluban? Az üzleti vállalkozók azért támogatják, mert különben ráküldik a navot, vagy nem nyernek a pályázatai. Vannak szektás hívei is.

    A középosztály nagy része, aki a multitól vagy egy vállalkozótól kapja a fizetését, nem kötődik különösebben a kormányhoz, mivel a gazdaság azért annyira nem szárnyal. Viszont az ellenzékre se szavaz, mert annak semmi programja nincs, amit már ne ismernénk. Senki nem akarja vissza a NER előtti rendszert, csak Kerekes úr meg Bokros.

  • bar-lev
    2018 július 29
    2:40 de.

    „zeneszo mellett tisztara nyalnotok II.ik Wilmos Nemet Csaszar fenseges valagat 1914-18 kozt!!!!???”

    Csak az agg Ferenc Jóska után … Te nem voltál ott a tömegben, amely a pesti utcán vonult zeneszóval, és énekelte, hogy Éljen a háború!? Ezek az éneklő brigádok általában nagyvárosi értelmiségből álltak, akiket a sajtó felizgatott, szinte kikövetelték a háborút minden európai nagyvárosban!

    Azt is benyaltad mi, hogy „mire a falevelek lehullanak”, addigra hazaérünk?
    (Olcsó dolog lenne azzal érvelni, hogy a zsidó vállalkozók hogy meggazdagodtak a háborús szállításokon.)

  • Kerekes Sandor
    2018 július 29
    7:19 de.

    „Igy a város a kormányok és az ország visszahúzó erejének ellenében emelkedett a maga kitüntetett helyzetébe, ”

    Én úgy tudom, hogy a liberális Tisza-kormány teljes erőből támogatta a hazai nehézipart a dualizmusban, amelybe a rengeteg külföldi tőkét és hiteleket öntötte! A vasipar és a vasút külföldi (francia) tőkéből épült, amit aztán Trianonban nagyrészt el is vesztett az ország.
    Ebből az okból pl. a textilipar egyáltalán nem tudott fejlődni a dualizmusban, és ezért a vidéki tömegeknek nem volt munkahely a fővárosban! A textilipar az 1. világháború után fejlődött, miután Nyugaton az már elavult iparágnak számított (Goldberger).

    A nagybirtokra épülő vállalkozásokat a Tisza-kormány kevésbé támogatta, ez volt az agrárius-merkantil ellentét.
    Az úri középosztály sajnos semmilyen segítséget nem kapott az államtól, ezért rohamosan közeledett a csőd felé. Az állami hivatalokba és a hadsereg tisztikarába menekültek az elszegényedett középnemesek. Pedig mikor 1848-ban megszavazták a jobbágyfelszabadítást, főleg a liberális köznemesség, akkor úgy látszott, hogy ők lesznek a polgárosodás motorja!
    Csak aztán jött 1849 és minden következménye.

    A parasztság bizonyos helyeken polgárosodásnak indult a dualizmus időszakában (pl. Szeged), másutt elszegényedett vagy kivándorolt. Az ipar nagyon kevés embert szívott fel, ugyanis a könnyűipar egyáltalán nem volt támogatva, mint fentebb írtam.

  • hazai lámpa
    2018 július 30
    4:41 de.

    Az előbbinek a lényege: Budapest elnyomta az ország többi részét, azért nem tudtak fejlődni. Minek kellett pl. angol parlament méretű Országház?

    Csak azért, mert az idióták azt képzelték, hogy majd Londonhoz hasonlóak leszünk itt Közép-Kelet-Európában. Rákosi Jenő publicista „harmincmillió magyarról” ábrándozott, meg hogy a turáni népeket majd mi gyarmatosítjuk.
    Hogy a magyar (maga megfogalmazása szerint: zsidó) ipar viszi majd a vasutat Közép-Ázsiába.

  • Almási Alma
    2018 július 28
    8:53 du.

    Érzékeny pontra tapintottam?

    Tudod, az a legnagyobb hülyeség, hogy ti, te meg Kerekes úr meg Endre, dicsőítitek a dualizmust, de a keserűjét nem vagytok hajlandóak lenyelni!

    A dualizmus terméke néhány pozitívum mellett az ország kettészakadása, pl. gazdagok-szegények, de ti ezt nem vagytok hajlandóak elismerni. Nem alakult ki olyan középosztály, mint a nyugati államokban. A választójogot végletesen leszűkítették, főleg az alsóbb osztályok rovására. De a dzsentri se jutott az igazi döntések közelébe, mert a liberális párt uralta harminc évig a politikát. A nemzeti-függetlenségi pártok nem jutottak kormányra a kiegyezés rendszere miatt.

    Arisztokrata és iparbáró túlhatalom volt. Annyi a különbség, hogy anno volt egy földtulajdonos arisztokrácia. Manapság meg egy kézben van minden, a földek, az ipar és a bankszektor is.
    És velük szemben van egy végtelenül kiszolgáltatott tömeg, amelynek már az a kis menekülési útvonala sincs meg, hogy a saját földjét megművelheti. Vidéken nagyon lecsökkent a földtulajdonosok száma, vagyis kevés kézben van a földek nagy része.
    Vagy éppen a kisvállalkozásba menekülne, ami függetlenséget biztosítana, csak éppen a kkv-kat az elmúlt harminc évben nem támogatták. Örülhettek, mert újra itt van a dualizmus döglött rendszere, az összes igazságtalansággal, amit már 100 éve próbálnak a nagy magyarok lebontani!

    Remélem, erre gondoltok majd, mikor a légkondis Néprajzi meg egyéb Múzeumokban nézitek a méregdrága műkincseket! Hogy Orbánnak és az EU-nak köszönhetitek, aki azt mind értelmes beruházásoktól lopta el!
    Ugye a független, széles középosztály nem attól jön létre, hogy Pesten néhány idióta ballib értelmiségi azt mondja, hogy „mi vagyunk azok”? Attól jön létre, hogy van az EGÉSZ országban egy olyan széles középréteg, amely nem függ szolgaian se az államtól, se a multiktól, se az oligarcháktól.

    Gondolkozhatnátok már, ha van mivel …

  • Besancon
    2018 július 29
    2:59 du.

    „A vidék pedig próbáljon felzárkózni “magára találni” és mindjárt első lépésként talán ne nézze pislogva, hogy az egyetlen beruházás településeiken a kiskirály polgármestereik és brancsa által elnyert uniós pénzekből történő vendégházak, ”

    Kurva jó, hogy miközben a vidéken a kis pártok képviselik a választók problémáit, azokat a pesti ballib rókák marják itt is nap mint nap! Mennyi mocskot kell még olvasnunk az lmp-ről, jobbikról, hogy pl. ” a fidesz kottájából játszanak”?

    Ami megmaradt a régi pártokokból (mszp és a belőle kinőtt DK), azok nem a fidesz seggéből lógnak ki? Ráadásul azt a látszatot keltik, mintha itt csak Bpestnek lenne problémája. A Jobbikon és LMP-n kívül ki viszi az országos szintre a vidéki problémákat, hogy pl. hiányoznak a vidéki bekötőutak az autópályákhoz?

    Botkát, mint népszerű vidéki polgármestert hogy kimarták maguk közül a pesti öreg rókák.
    Hányszor volt az mszp helyi szervezetének tüntetése pl. a vendégházak vagy a nemzeti trafikok, vagy bármi ellen? Az mszp-nek, ha egyáltalán még megvannak a helyi szervezetei, már tagsága nincs. Pedig nem tűntek el a balos szavazók vidékről sem, csak nem látszanak.

  • Mi Orbánék titka?

    Az okok mélyebbek a párttérképnél, de a személyi tényezőknél is: egy olyan hatalmi struktúráról van szó, ami csak a magyar társadalmi rendszer működése felől érthető meg. Nem sokat ért, aki azt hiszi, csak Orbánról van szó – mondja Kovách Imre szociológus, akinek a vezetésével az MTA TK Szociológiai Intézetében a közelmúltban készült a mai Magyarország, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) társadalmának legátfogóbb kutatása. Vele beszélgettünk a politikai tanulságokról.

    https://index.hu/tudomany/2018/03/26/az_orban-rendszer_mukodese_kovach_imre_interju/

  • Hát lehet, hogy a Parlament túl nagy, de Miviktorunknak mégis szüksége van a várbeli bővítésre…

    Egyebekben pedig olvassátok Jókai „Jövő század regényét”. Választ kaptok, hogy is volt elképzelve az egész magyar jövő…

    Trianon nagyon megterhelte a fővárost, például azzal, hogy a vasúti szárnyvonalakat elcsatolták, és minden közlekedés Budapesten keresztül zajlott. É még sok más problémával. Ez a kádárkorban is így maradt, ráadásul a mezőgazdaság rossz működése következtében sokan jöttek föl Pestre, akiknek itt munkát kellett biztosítani. Budapest már-már elérte a hárommilliós méretet…

    Visszakérdezek: a nagyon jó termőföld vajon miért nem késztette a szövetkezetbe tömörült falusiakat olyan kemény, de övedelmező munkára, mint egy ausztriai paraszt esetében? A rendszerváltáskor Magyarországra jött Teller Ede például kifejtette, mekkora nagy üzlet lenne, ha a lepattant mezőgazdaságot kis „biogazdaságokként” működtetnék… Az MDF meg is hirdette a „kertmagyarország” mozgalmat. Nade nyilván sokkal kényelmesebb volt vegyszerezni, meg a kárpótlási jegyekkel üzérkedni, mint dógozni…

    Csak úgy mondom… Rosszindulatú én is tudok lenni, ha akarok… ?D

  • @lámpa, itt már mindeki tudja, mennyire irígy vagy személyekre, és most már az is kiderült, hogy a városokra is… 😀

  • Házy Lámpacsacska!

    A cikk nem arról szól – , már megbocsáss, csak a te a tökfejedben, hogy Budapest „vízfej” e az országban vagy nem!

    A cikk arról szól, hogy Orbán szeretné, ha valamilyen úton-módon narancs-színre festhetné az eget a Budán és Pesten is.
    De a választási térképen még-inkább.
    Nyilván megtetszett neki a választási „kifestőkönyv” – úgy egybe narancs színnel. Feltételezem, hogy nem szeretné belőle a fővárost se kihagyni.

    Ezért pont most elhatározta, hogy szétrombolja Budapest adminisztrációját is, letiporja a még meglévő önállóságot is hogy felszámolja az utolsó „ellenállás” tűzfészkét. Annak az árán is, hogy ha ezáltal lezülleszti a város nagyobb részét mély-szegénységi szintre, létrehozva az engedelmes közmunkások tömegét, akik szavazatai majd szép narancsra festi a térkép maradékát is.

    Te meg beszélsz oltári blődségeket – aminek egyetlen forrása van – a belsődből kijövő mérhetetlen irigység mindenkire, aki más mint te.

    Minden populista vezérnek – kommunistának, fasisztának – pontosan az ilyen maguk bajáért másotok okoló hőbörgőkre van szüksége.

    Akiknek annyira korlátolt a látása, hogy az istennek se fogadja el – mert magától képtelen meglátni – hogy itt a nagy többség kifosztottságának nem az az oka, hogy a népesség egy másik nagy csoportja többet halmoz fel magának a közjavakból, (zsidók, fővárosiak – mit tudom én mi megy bele abba a fertőzött lelkébe) hanem egy szűk bennfentes csoport vesz ki „aránytalanul sokat” – EZ A POLITIKAI ELIT.

    Úgyhogy a sok birka pedig kiáll az egyik vagy másik „ELIT” csoport mellett, marakodván egymással, azok meg EGYÜTTESEN röhögnek a markukba.
    Ugyanazon a pályán játszanak, ugyanazt a játékot – és mindenki nekik fizet, értük szurkol.
    Ja hogy időnként még mezt is cserélnek? Átigazolnak? Hát istenem így működik ez, vagy nem?

    Istenem, hogy lehet ennyire vaknak lenni?

    Ja, hogy egy kis kastélyocskát szeretnél mucsa-alsóra is – nem látod hogy mennyi helyen építettek már a „mai uraságok” szanaszét a vidéken???

    Nem szúrja ki a szemed?
    Lehet ott is cselédnek lenni, mint ahogy majd a felséges nemzetvezér Buda-vári vityillójában…

  • Lampacsacska

    Például amit a „”hazai lámpa 2018 július 30 4:24 de.”” bejegyzésedben Kis Ferencnek írsz teljesen helyénvaló – de hogy bírod akkor azt a sok gyűlölködéssel telített irigységet kihozni magadból a székváros kapcsán? A főváros 20¨%-os lakossági aranyával a nemzeti jövedelem 40¨%-át termeli meg.

    Nem lehet minden városba Operaházat meg Nemzeti-színházat építeni.
    Nem lehet minden városba Országházat építeni.
    Pest előtt Pozsonyban volt egyébként az országgyűlés. Aztán lett közben egy határ ottan, még jó hogy előtte Pestre építettek egy másik házat.

    Megértem én, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy mit jelent egy Főváros szerepe egy országban – így azzal sem, hogy mit jelent a vidék.
    Ha csak annyit fogsz fel belőle, hogy ott lakik a király, akkor sajnálom, de nincs miről beszélnünk.

    „2018 július 30 4:45 de.” írod: Hogy Budapest elnyomta az ország többi részét, és az idióták azt képzelték, hogy majd Londonhoz hasonlóak leszünk.

    Nem az idióták képzelték, hanem az idealisták.

    De az egész megbukott az ilyen idióta hozzáállások tömegén, mint amit Te még ma is képviselsz – a sárga irigységen.

    A mély-magyarok rögtön rácsaptak a normális polgári fejlődésre, a sok buta elszegényedett kis-, nagy- nemes, de igen nemtelen rögtön elkezdett Pestre Budára csődülni, és felélni, kisajátítani és leuralni azt amit a polgárok és a melósok összehoztak.
    Elkezdték a zsidózást … és a többit már unalomig ismételve.

    Eljátszották ugyanazt a „nemzetieskedési” ámokfutást, amit ma is folytat a „kormányzó elit”

    Ez az út nemcsak hogy nyílegyenesen Trianon irányába épült, hanem olyannyira lejtősre, hogy visszaút soha ne is lehessen.

    A határtalan és ostoba „nemzeti gőg” szétrobbantotta az országot.

    A háború is ezért lett – itt és most írom alá, és nem csak azért mert Ferenc Jóska úgy akarta, vagy mert a franciák szerették volna.

  • Orsós Elemér Kikerülted a választ. Mindegy, nem probléma.

  • gabriel
    2018 július 30
    7:09 de.

    A házat sem a tetőnél kezdjük építeni, hanem az alapoknál!

    Közismert (kéne legyen), hogy hazánkban a polgári fejlődés előzménye volt Széchenyi arisztokratákhoz kötődő reformprogramja, illetve a köznemesség liberális követelései (Kossuth). Ennek pénzügyi fedezetét mindkét csoport úgy képzelte, hogy a földbirtokot fölszabadítják, és az így képződött tőkéből kapitalista vállalkozásokat indítanak be.

    1848-ban úgy tűnt, minden sikerülni fog. Aztán jött a hidegzuhany, és a Habsburg-abszolutizmus. Hazánk polgári fejlődésének első 60 évét az abszolutizmus, majd a kiegyezés határozta meg. Ez természetesen rányomta a bélyegét erre a fejlődésre, ami igen torzan, felemásan valósult meg. A kapitalizmus kiépítését nem a józan ész vagy a társadalmi érdekek határozták meg. A gyors gazdagodás mindenáron és az uralkodóház szolgálata sokkal jellemzőbb volt.

    Így nem szabad bevezetni a kapitalizmust egy országban. A dzsentri elindult a csőd felé, tőke és szakértelem híján. Nem tudott így a polgárosodás motorja lenni.
    A zsidó középosztály vagyonilag meg tudta volna ezt tenni, de kulturálisan és identitásban egész világok választották el a magyar köznéptől.

    A parasztság egyes vidékeken teljesen elszegényedett, mivel a falu túlnépesedett, de a városokban se volt elég munka. Egyes helyeken elkezdett polgárosodni, pl. mezővárosokban.

    A felső tízezer arisztokrata része teljesen elavult nagybirtok rendszert konzervált, megmerevített. A zsidó iparmágnások lassan a tulajdonukba kerítették a hazai ipari és pénzügyi ágazatokat. Ebben a kormány is támogatta őket. Kirajzolódott egy olyan zsákutcás fejlődés, amire a teljes összeomlás (egyeseknek fizikai megsemmisülés) és káosz tett pontot a 2. világháborúban és az utána lévő években (holokauszt, majd a kommunista hatalomátvétel).

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 július 30
    7:35 de.

    „Orsós Elemér Kikerülted a választ. Mindegy, nem probléma.”

    Bizony mondom, nem kerültem ki a választ, mert rejtjelesen elfogadtam az érvelésed, miután belegondoltam, hogy valószínű csak minden tizmilliomodik Orsós gondolkodik ilyen elavultan! 😀
    (Okulva ebből a negativ önlelepleződésből, megigérem, hogy többé nemi identitás témában inkább kussban maradok!)

  • gabriel
    2018 július 30
    6:50 de.

    A cikk nem arról szól, hogy a csodálatos pesti polgárnépséget elnyomja a csúnya Döbrögi-Orbán?

    Mint fentebb utaltam rá, természetesen teljesen nonszensz azt állítani, hogy csak Pesten léteznek öntudatos polgárok, akiknek nem tetszenek Orbán intézkedései. Eleve az teljes tévedés, hogyha itt a polgárok végre kezükbe kapnák a hatalmat, akkor itt mindenki libacombot vacsorálna még aznap este. A múltban a polgárság egyszer kaparintotta magához a hatalmat, az 1918-as Károlyi-kormányban, akkor is csúnyán megbukott.

    Ennek oka, hogy nem volt társadalmi beágyazottsága, illetve nem volt pénz a föld és munkanélküliek számára létesítendő munkahelyekre.
    A 2. v.háborúban államosították a nagypolgárok gyárait, és az arisztokraták földjeit szétosztották. Ez így történt minden kelet-európai országban. A bevételekből hozzáfogtak egy nagyarányú iparosításhoz. Az új nagyvárosokban a munkások kispolgári életszínvonalra tudtak emelkedni.

    Magyarországon a vidéki népesség is megindult a polgárosodás útján. Ugyanis helyben voltak munkahelyek, és fejlődtek a vidéki kisvárosok, falvak kulturálisan.

    Tehát már eleve az nem igaz, hogy itt 1990-ben csak a főváros lett volna alkalmas a kapitalizmus bevezetésére! Inkább az volt, hogy a vidéki (és a vidékre menekülő) népességet cserben hagyta a politikai-gazdasági elit.
    Itt tartunk most. A vidéki és a városi népesség között egyáltalán nincs olyan különbség, hogy a fővárosi demokratikus lenne, a vidéki meg fideszes! Aki ezt állítja, az nem itthon él vagy hazudik.

    Pesten is van egy csomó ker-nemzeti kispolgár vagy gazdag vállalkozó. Vagy éppen értelmiségiek, akik jól megélnek a Liget beruházásokból vagy a felújításokból!
    Ugyanígy vidéken is vannak szocialisták vagy jobbikosok, akik sajnálattal nézik az alsó-középosztály lecsúszását, a médiumok elfoglalását.

  • Almási Alma
    2018 július 30
    6:39 de.

    Alma, az egy dolog, hogy én mi vagyok, de te meg érzéketlen vagy mások problémái iránt. Most röhöghetsz.

    „ráadásul a mezőgazdaság rossz működése következtében sokan jöttek föl Pestre, akiknek itt munkát kellett biztosítani.”
    A te őseid már a fán ugrálva is biztos a számológépet nyomogatták … a városok mindenhol úgy képződtek, hogy valakik „fölmentek” lakni oda. Magyarországon a városiasodás úgy alakult, mint a többi Kelet-Európai országban. Vagyis viszonylag nagy népesség maradt vidéken.

    Különben meg minden városba mentek a földnélküli falusiak. A szocializmus idején nem csak Pestet iparosították, mint a dualizmusban!

    ” a nagyon jó termőföld vajon miért nem késztette a szövetkezetbe tömörült falusiakat olyan kemény, de övedelmező munkára, mint egy ausztriai paraszt esetében? ”
    Mi a kérdés? 1945 előtt nem léteztek szövetkezetek, amik a gazdák önkéntes társulásán alapultak volna.
    1948 után megkezdődött a szocialista típusú kolhozosítás (közös tulajdonba adták a földeket).
    1990 után a szocialista időkből maradt tsz-ek megszűntek, többek között a kormányzati támogatások hiányában.

    Azóta több szövetkezet alakult, ami értékesítésre van, de nem egy falu határát fogja össze.
    Melyik szövetkezet típusra gondolsz? Nem hinném, hogy az ausztriai parasztnál gyengébben dolgozott a magyar paraszt, csak éppen itt mások a körülmények.

  • Találom:
    „Legfeljebb néhány épület túlméretezett az állam mai méretéhez, mint pl. az Országház.”

    Túlméretezett, de milyen ronda. Ronda és giccses, akárcsak a Halászbástya. Idegenforgalmi szempontból viszont mindkettő hasznot hajtó, veszik a a turisták a belépőjegyeket, mint a cukrot, a tehetősebbje még fogyaszt is valamit.

    Budapest szerintem se túlméretezett az
    ország lakosságához képest.

  • Almási Alma
    2018 július 30
    6:38 de.

    „Nade nyilván sokkal kényelmesebb volt vegyszerezni, meg a kárpótlási jegyekkel üzérkedni, mint dógozni…”

    Nyilván nem gondolod komolyan, hogy a párhektáros gazdák álltak le bizniszelni! Az újdonsült kisgazdák, családi vállalkozók csak szerették volna eltartani a családjukat, lehetőleg polgári színvonalon, ahogy a háztájizós időkben megszokták.
    A rendszerváltáskor az volt a szakmai elképzelés, hogy kétszázezer család, családtagokkal egymillió ember meg tud majd élni a kapitalista mezőgazdaságból.

    Csakhogy az egymás után következő kormányok inkább a nagyüzemet és a nagyvállalkozókat támogatták. Ha valaki kíváncsi, hogyan süllyedt idáig az ország, az keresse az okokat a „dicsőséges” 1990-es években.
    Manapság odáig jutottunk, hogy a hazai feldolgozóipar lassan nem tudja magát ellátni nyersanyaggal. Mert sajnos kihalnak, kiöregednek azok a tapasztalt zöldség és gyümölcstermesztők, akik a hátukon vitték az ágazatot (Erős Pista és egyéb paprikatermékek stb.)

    Az oligarchák fölözik le a mezőgazdasági támogatásokat, és eltűnt az a szakmai tudás, ami a szövetkezetekben volt felhalmozva. Ennek megfelelően a vidéki középosztály az EU-s projektekből él, amit földekre meg panziókra kapnak (már ha a kormány megbizonyosodik feltétlen hűségükről).
    De Alma szerint ennek biztos a buta parasztok az okai meg az Antall! Horn Gyula meg Csányi nyilván szentek voltak, és csak mi nem értjük az ő áldozatos jószívűségüket meg zsenialitásukat …

  • Almási Alma
    2018 július 30
    6:38 de.

    „a lepattant mezőgazdaságot kis “biogazdaságokként” működtetnék… Az MDF meg is hirdette a “kertmagyarország” mozgalmat.”

    Teller Ede legalább akkora mezőgazdasági szaktekintély lehetett, mint te … 1990-ben többszöröse volt az állatállomány és a megművelt földterület a mainak. Lehet, hogy nem amcsi traktor volt meg amcsi műtrágya. DE mind a gépesítettség és a gazdálkodás megfelelt az akkori nyugati színvonalnak.

    1990-ben nem állt vissza a háború előtti nagybirtokrendszer. A mezőgazdaság összeomlását és a vidéki társadalom lecsúszását inkább a rosszul bevezetett kapitalizmus okozta. Illetve a szocializmus-fóbia, amiben szenvedtek a konzik és a liberálisok egyaránt.

    A fóbia miatt kellett a tsz-eket szétverni gazdasági eszközökkel (megvonni az állami támogatást), amik már akkor a gazdák önkéntes társulásai voltak. Mert a tsz-elnökök és a tagságuk politikai ellensúlyt tudtak volna képezni, ami nem lett volna jó a „demokratikus” pártoknak.
    Horn Gyula helyettük a nagyüzemekre akart támaszkodni, ezért támogatta a zöldbárókat. Azóta már a szocialista párt mögül is kihátráltak a dúsgazdaggá tett vállalkozók.

  • gabriel
    2018 július 30
    7:09 de.

    „Nem lehet minden városba Országházat építeni.”

    A környező országokban szerinted van ekkora Országház? És a többi közintézményre ugyanúgy igaz, hogy túlméretezett és reprezentációra épült. És ez nem csak azért volt, mert még nem tudták, hogy lesz egy Trianon.

    Inkább Budapestet akarták egy új Béccsé tenni. Amit Alma ajánlgat, A jövő század regényében úgy képzeli Jókai, hogy Bp. az új Bécs.
    És nem kell mindent a dzsentrire kenni. Ezt ugyanígy képzelték az arisztokraták, a zsidó iparmágnások is. A zsidó nagyvállalkozók is díszmagyarba bújtak ünnepségeken, és Ferenc József nem egyet bárósított közülük!

    A milleniumi ünnepségeket a zsidó vállalkozók meg az osztrák származású földbirtokosok ugyanúgy megünnepelték pazar pompával, mint a katolikus egyház. Ünnepelték, hogy Árpád „apánk” bevonult, és elnyomta itt a szőrős talpú szlávokat.

    Csak éppen erről nem illik beszélni, illetve a szocializmusban tabu is volt. Most Orbán Viktor gyönyörűen fölújított minden giccses szart, amit valaha is a dualizmusban megálmodtak ennek az országnak a „nagyságát” dicsőítendő. Nem mellékesen a pesti bérpaloták is sorra kormányközeli vállalkozókhoz kerülnek, akár zsidó, akár keresztény mágnás volt egykor a tulajdonosuk.
    És ezekről az építményekről állítja Kerekes úr, hogy ez innováció volt, és a főváros nem a kormány és az ország segítségével gyarapodott …

  • En az ipart es kereskedelmet okolom, az otthoni problemanak.
    A kinai aruk halmaza ellepte Europat es Magayrorszagot olcso aruval.
    Ez tette tonkre a magyar mukas reteget es reszben a parasztsagot is’

  • Hazai lampa, erdekes a magyar parlamenti epulet milyensege es az orsaghaza faj neked,á6 tonbbek kozott” Voltal mar benne, turista modon_ Én igen. Olyan impozans epulet, ami nincs tobb ilyen Europaban. Kivulrol es belulrol is.

    Mar, ha mas nem is, mar ez buszkeve tesz egy magyart. Kulfoldi csaladom is impressd volt, sokkal jobban mint az ottawai parlamenttol.’

  • Meg valami. Mar nagyon unalmas a magyar ertekek, a mult es jenkor erdemeit es erdmenyeit allandoan annak, kritizacioit olvasni!

  • Anyam meg emlékezett a budapesti Eurasztikus kongresszysra ,amit 1899 ben volt MAGYARORSZAGON, ES A VILAG AZT UNNEPELTE’_

  • HAZA LAMPA, BOCSI, DE AZ NEM IGAZ, HOGY bUDAPESTET elnyomta a vdeket. Meg emlékszem a haboru utani ehinsegre Budapesten, mikor videkrol hoztak elelmet a fovarosdba szekerekkel. Nem penzel, hanem haznalt ruhaval lehetett a pestieknek cserelni elelmre.

  • Orsós Elemér Én nem szeretném ha „kussban” lennel, azt szeretnem, ha másként gondolnal a „masokra”. De azt hiszem, ez nem most lesz. 🙁

  • hazai lampa

    -„csak az agg ferencjoska utan….”
    teved!! 1914-ben a ferencjoska leptette haboruba a magyarokat akik mentek dalolva szerbet verni!!utan jott IV.ik Karoly!
    szepapam reszt vett benne a Pecsi XIX.ik nepfolkelo honved gyalogezredben isonzonal,sokadmagaval,mind zsidok!!
    ennyit arrol kik gazdagodtak meg!! szepapam nyert a harcteren egy karolycsapat keresztet, egy kis ezustot es egy vitezsegi ermet!
    ennyit nyert rajta;………….meg 6 sebesulest!

  • hazai

    aztan 44-ben, megkoszonve a szolgalatat a haza vedelmeben waggonba raktak sarga csillaggal es irany auschwitz!!nem jott vissza!!a csaladunk sem!!csak apam egyedul a 40 fobol!!
    megerte szolgalni a „hazat”!!szepen megkoszontek ugye?? micsoda nyereseg tenyleg!!

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2018 július 30
    1:04 du.
    Bocsánat, rosszul emlékezel, ezért jóindulatu szándékkal kijavítanálak:
    az első magyarországi Eucharisztikus világtalálkozó 1938-ban volt, a Budapest stimmel.

  • Lámpácska!

    A várostervezés, városépítés, városgazdálkodás nekem tanult szakmám.
    Hozzátartozik a fentiekhez a várostörténet mélyreható tanulása, és ismerete.
    Nyilvánvalóan hogy ebbéli ismereteim a legmélyebbek.

    Amiket te össze-ollózol várostörténet címen azt annak idején a középfokú marxista tanintézetekben oktatták lejárató propaganda okán.

    Ha tényleg, őszintén vágysz a valós ismeretekre, akkor ezeket töröld ki a fejedből, elmédből, lelkedből – „delet-gomb” és utána „reinstall”. Ha mindez megvolt akkor jöhet a „restart”.

    Igaz sok mindennel foglalkoztam életemben – a legkülönfélébb területeken.

    Mindegyikben volt viszont egy közös szál – soha nem a meglevő ismereteimet próbáltam görcsösen applikálni, hanem teljes alázatosság nekiálltam az adott szakterületet megtanulni, elsajátítani.

    Erről a szokásomról máig nem mondtam le, már „az én koromban” a „szokásait nehezen változtatja az ember” 🙂 🙂 – pont ezért a „begyepesedést” messze elszoktam kerülni.
    OKés?

  • Figyelő
    2018 július 30
    12:58 du.

    Budapest jelen állapota kétségtelenül közös magyar érték (műemlékek, stb.) Éppen a védelme indokolná Orbán távoltartását….

  • Orsos Elemer

    egyidoben a Magyar Irredente kongresszussal 1938-ban a Varosmajorban!!
    ott osztogattak a fekete-arany szinu nagy „T” betu jelvenyt amibe felul volt irva „trianon”

  • Orsós Elemér
    2018 július 30
    6:02 du.
    Koszi Elemer, nem neztem utana a googleon, Csak Anyam meselt rola mindig, de az evszammmal nem voltam tisztaba!

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 július 31
    4:05 de.
    Lehet, hogy volt ilyen, elhiszem. Én hiába kutakodtam az interneten, nyomát sem találtam. Megkérlek, küldj egy linket róla, mert kiváncsivá tettél!

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 július 30
    3:29 du.
    Kössz, rendes vagy, ezért derekasan próbálkozom!

  • Kimaradt az a teny, hogy Buda es Pest kulon elo varos volt, csak 1896 ban valt eggye!

  • gabriel
    2018 július 30
    7:31 du.

    Gábrielkém, akkor lehet menni a pénztárhoz, mert Orbán Viktor tárt karokkal vár a Liget-felújításban, mondjuk a pincsikutya-jégpálya és papagáj-wellnes részlegen! Vagy a Budai Vár Ferenc Jóska-korabeli, eredeti öntöttvas vízköpőkkel díszített macska-szanatóriuma rekonstrukciójához!:)

    Mert körülbelül ezekkel az „innovációkkal” járult hozzá a főváros a dualizmusban az ország polgárosodásához! Nem mellékes, hogy az élelmes vállalkozók akkor is, most is jól megélnek a felújításokból, mindegy milyen politikai oldali. Szokták itt mutogatni a Szépművészeti igazgatóját, az nagy liberális volt régebben, ha jól emlékszem.
    Különben Kádár János is felújította a Várat, csak éppen nem rokkant bele az ország, mert nem szivattyúzták oda a fejlesztési kapacitás nagy részét.

  • Figyelő
    2018 július 30
    12:58 du.

    „Meg valami. Mar nagyon unalmas a magyar ertekek, a mult es jenkor erdemeit es erdmenyeit allandoan annak, kritizacioit olvasni!”

    Mit tekintünk érdeknek, értéknek és eredménynek? Már a középkorban is viták voltak arról, hogy az ország ereje a királyok kincseskamráiban vagy a jobbágyok éléskamráiban található-e?

    Többféle válasz létezik. Az biztos, hogy a dualizmus időszakában a magyar állam a kapitalizmust akarta mindenáron kiépíteni. Ezért kellett a kiegyezést védelmezni, és az elnyomó Ferenc József császár minden kívánságát teljesíteni.
    A paraszt és munkásréteget nem tekintették államalkotó tényezőknek. Minden, ami az ő felemelkedésüket hozta volna, háttérbe szorult a kapitalizmus gyors kiépítése mögött.

    Sajnos ezmiatt nagyon későn és felemásan indult be a polgárosodás, és a liberális demokráciára való áttérés. 1919-ben ezért bukott meg a Károlyi-kormány.
    Ezért fogadták el az emberek a jobb és baloldali diktatúrákat. A diktatúrák keretében volt arra lehetőség, hogy a vadkapitalizmust korlátozva a szegény népnek juttassák a fejlődési lehetőséget.

  • bar-lev
    2018 július 30
    4:04 du.

    „1914-ben a ferencjoska leptette haboruba a magyarokat akik mentek dalolva szerbet verni!!”

    Én is ugyanezt mondtam, hogy a Ferenc Jóska lépett be a háborúba. Pontosabban a Bécsben lévő hadügyminisztériumban a héják és galambok érveiből a héják, vagyis a háborúpártiak érvei győzték meg a császárt.

    „utan jott IV.ik Karoly!
    szepapam reszt vett benne ”
    Szépapa az az ükapád apja, aki a dédapád apja, legalábbis mifelénk így mondják.
    Én a negyvenet közelítem, tehát a harmadik generáció tagja vagyok az első világháború óta eltelt száz évben. A te értesüléseid az özönvíz előtti időkben talán pontosak lehettek …
    Jellemző, hogy minden európai nagyvárosban az értelmiségi tömeg először éltette a háborút, míg a munkások és parasztok inkább kötelességből vonultak be. Ezt már föntebb is leírtam, csak éppen akkor se olvastad el.

  • azai lámpa
    2018 augusztus 3
    7:55 de.
    Itt elfelejted az europai mozgalmat a kapitalizmus fele! Ez egy vilagmozgalom volt! Minden orszag ervenyesulni , gazdagodni akart a maga korulmenyeiben. VOLT Meg akkor ipar es munkasosztaly, MA MAR NINCS!
    NINcs szukseg sem parasztra, sem munkasra. Az aru erkezik Kinabol, minden valtozatban. Csak eppen, meg kell venni jo penzen.
    Ha penz nics, akkor baj van!

  • Figyelő:
    „Kimaradt az a teny, hogy Buda es Pest kulon elo varos volt, csak 1896 ban valt eggye!”

    De jó, hogy itt van Figyelő és néhány hasonló színvonalú kommentelő. Én például kb. 5-ik általános iskolás koromtól máig abban a tévhitben éltem, hogy Pest, Buda és Óbuda városok 1873-ban egyesültek Budapest (székesfőváros) néven. Most végre megtudtam a valót, amit a kommenisták eltitkoltak. Nagyon rám fér, hogy Figyelő felokosítson.

  • Meg annyit a Karolyi kormanyt a 1919 es magyar kommunista forradalom buktatta meg!
    Akkor jott be Horthy Miklos feher lovan, es vegezte ki a forradalmarokat. Az akkori forradalmarok, az I. Vilaghabotu katonainak tobbsege volt,.
    Edesapam meselte, aki resztvett az I. vilaghaboruban, hogy a katonak erosen haboru ellenesek voltak. Egy tisztivacsoran, az egyik volt katona mondta, „akasszatok fel a kiralyokat”!
    Az illeto 5 ev fogsagot kapott ezert.

    Maradjunk a tenyeknel, azert.

  • Kedves Figyelő, Györffy György régész-történész azt állítja, hogy mielőtt a budai királyi vár megépült volna, Buda és Pest testvérvárosok voltak, sőt a kezdeti magyar időkben Buda neve Minor-Pest volt, és voltaképpen a Pestiek „nyári szállása”. Mivel az ősmagyar honfoglalók kezdetben „vándoroltak” a nyári legeltető szállásuk és a téli, vízparti, halászó szállásuk között, és ez a települések neveiben ma is fennmaradt. Például Budakeszi-Dunakeszi a Keszi törzs nyári illetve téli szállása volt…

    Lehet találni több ilyen iker helységnevet is, aki keres.

  • Azt is írják a történészek, hogy Pest-Buda voltaképpen egy 30-40 km sugarú terület gazdasági egysége volt (mert ennyi volt a piacra felkocsizó árusok hatásterülete).

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 augusztus 3
    6:18 du.
    Tiszakeszi meg az keszik őszi sámán fesztivál helye volt! 😀
    Ikervár meg egy olyan szállás volt, ahol egy tunyábbik, patópál mentalitásu ősmagyar törzs télen és nyáron is ott maradt, ezért pusztult ki ott a legelő és a hal állomány is! 😀

  • Figyelő
    2018 augusztus 3
    12:51 du.

    „Itt elfelejted az europai mozgalmat a kapitalizmus fele! Ez egy vilagmozgalom volt! Minden orszag ervenyesulni , gazdagodni akart a maga korulmenyeiben.”

    A nyugati kapitalizmus lényege volt, hogy kialakuljon az erős polgárság. A polgárság Nyugat-Európában egy független és széles osztály volt. Nyugaton a kisrészvényes is be tudta fektetni a pár fontját vasútépítésbe vagy más vállalkozásba. A munkások szervezkedtek és védték egymás érdekeit.

    Kelet-Európában politikailag gyenge volt, és az államtól függött a kapitalista polgárság. Kialakult egy olyan társadalmi rend, hogy a kőgazdag ipari vállalkozók szédítő vagyonokat halmoztak fel az állam által támogatott nehéziparból. Az állam biztosította a vasútépítéseket. A bankok kölcsönt adtak a vasgyárak alapításához, és persze, hogy nem hagyták elveszni a milliárdokat.
    A társadalom többi része tőke vagy állami garancia hiányában nehezen vagy nem tudott vállalkozni. Ez olyan társadalmi feszültségeket szült, ami nyugaton ismeretlen volt.

    1. Vagy azt kellett volna csinálni, hogy az állam védi a kisvállalkozók érdekeit is. Ez a liberális elvek miatt lehetetlen volt. Tisza István kézzel-lábbal hadakozott, hogy az állam nem avatkozhat be a gazdaságba.
    2. Vagy az államnak kellett volna alapítani a gyárakat, de ez szintén ütközött az akkori liberális felfogással.

  • Figyelő
    2018 augusztus 3
    2:16 du.

    „Meg annyit a Karolyi kormanyt a 1919 es magyar kommunista forradalom buktatta meg!”

    A Károlyi-kormány 1919. márciusban lemondott. Hivatalosan azért, mert nem fogadták el a Vix-jegyzéket.

    Gyakorlatilag inkább azért, mert akkora problémahegyet halmoztak fel, amivel nem tudtak megbirkózni.
    Az első világháború utolsó éveiben megígérték ellenzékben a fronton küzdő katonáknak, hogy új rendszer lesz. Megkapja mindenki az általános választójogot és földosztás lesz. Ezért győzött az őszirózsás forradalom, amely meghozta a köztársaság megalapítását.

    Csakhogy Károlyi polgári kormányzata semmit nem adott a köznépnek. Halogatták a földreformot és az általános választásokat. A katonák fizetség nélkül kóboroltak az utakon. fegyverrel zsákmányoltak maguknak élelmiszert. A kormány képtelen volt az új hadsereg gyors felállítására.
    Ennek a szánalmas bénázás sorozatnak az egyik oka az volt, hogy tele voltak gyenge vagy ostoba, tehetségtelen polgári politikussal. Akik csak azt lesték, hogy mikor esnek le nekik a zsíros falatok a koncból. Át akarták venni a helyét a régi, gyűlölt feudális osztályoknak. De még ahhoz is hülyék voltak, ráadásul kicsinyesek és önzők …

    Pont mint a balliberális „értelmiségi elit” az 1990-es években.

  • Figyelő
    2018 augusztus 3
    2:16 du.

    „Akkor jott be Horthy Miklos feher lovan, es vegezte ki a forradalmarokat.”

    Horthy nem adott parancsot senkinek a kivégzésére. De egyébként se a forradalmárokat végezték ki, hanem a kommunistákat (vagy akit annak tartottak). Ez Európa minden országában így volt, ahol a fehérek és a vörösök harcoltak, különösen Oroszországban.

    Az első világháborúban a régi Magyar Királyság szó szerint összeomlott. Semmi nem maradt a régi világból, csupán a hatalmas társadalmi különbségek. Az 1918-as polgárok megbuktak az új világ kiépítésében, a kommunisták szintén. Horthy és miniszterelnökei jutottak legtovább időben, de később ők is megbuktak. Ennek oka az volt, hogy a magyar társadalom szerkezetét nem lehetett megreformálni.

    Ahogy József Attila írta, itt már mindenki gyűlölt mindenkit, és félt a másiktól. Ez sajnos Habsburg-örökség volt, mert a Habsburgok politikája az Oszd meg és uralkodj! volt.

    Hazám
    „Retteg a szegénytől a gazdag
    s a gazdagtól fél a szegény.
    Fortélyos félelem igazgat
    minket s nem csalóka remény.”

  • Hazai Lámpa 1:54

    . 5*. 🙂

    Egyedül az a mondatát egészíteném ki, ahol az mondja, hogy
    „Horthy nem adott parancsot senki kivégzésére” azzal, hogy Horthy csak egy olyan 25 éves rendszert épített ki, ahol a politika bármikor ürügyet szolgáltathatott az ilyen aljasságokra… A fehérterrort is csak – e rendszer, illetve a maga legitimitása érdekében – nemzetközi követelésre állíttatta le…

    1 megj.
    Amennyiben leállíthatott valamit, az azt jelenti, hogy meg is indíthatta azt. 1919-ben ellenforradalmi seregével bevonulva a külföld által előkészített Budapestre, mögötte vonultak a fehérterrorban élenjáró fehérkesztyűs, kócsag és darutollas sneidig legényei…
    Másrészt: Ezt a csapatot ő nevezte el ellenforradalomnak, ergo akiket ezek földbe tapostak, kivégeztek, felhúztak, megbicskáztak és felnégyeltek, azok forradalmárok voltak.

    .

  • Hazai Lámpa/ Fortimbrasz 11:52

    Véleményem még azzal egészítem ki, hogy Hazai Lámpa minden, az e cikkhez és a kommentekhez fűzött kommentje rendkívül tárgyszerű és ezért értékes összefüggéseket tartalmaz. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    ˙

    Ui
    Többekközt van egy hibám, ill., egy módszerem, hogy a kommenteket a végéről, tehát sorrendben az utolsók felől olvasom el.

  • Gábriel! 7:31 –> „Lámpácskának”

    A vitapartner megcímkézése a világ leggyengébb érve, sőt nem is érv !

    Önmagad hozsannázása ugyanitt pedig egyszerűen izléstelen… 🙁

  • Figyelő 1:04

    Már megint téved – vagy a kedves mamája (ny.b.) tévedett.

    Ti. 1 8 9 9-ben Budapesten . s e m . v o l t . eucharisztikus világkongresszus. – Sorry…

    .

  • Hazai Lámpa júli.30 4:24

    Mára „a falu” [országos] gazdasági jelentősége szinte teljesen megszűnt, lévén – illetve nemlévén – paraszti (kétkezi) munkaerő , vagyis a nagyüzemi mezőgazdaság teljes átállása a gépre… Lassan a társadalmi jelentősége is erre a sorsra jut.

    Sajnos a falvak kiürülőben vannak. Gazdasági jelentőségét tekintve igazi, klasszikus paraszt már nincs is. A közmunka is csak kegyelemkenyér, illetve afféle „kegyúri jótétemény”… Az egykori földműves, ha van még ilyen egyáltalán, már rég a kertecskéjében kapirgáló kis téesz-vagy ÁG-nyugdíjassá redukálódott. A falu látszatát már csak az előbbi réteggel közösen, a városiból falusivá visszaszármazott, afféle romantikus „műélveztetből” oda leköltözött, az állami nyugdíját ott elköltögető, városi középréteg tartja még fenn.

    A mi József Attilánk így énekelte meg a falu bomlásának korábbi folyamatát, anno még 1932-ben:

    „Mondd mit érlel annak a sorsa,
    kinek nem jut kapanyél;
    kinek bajszán nem billeg morzsa,
    ki setét gondok közt henyél;
    ültetne krumplit harmadába,
    s nincs szabad föld egy kapa se,
    csomókban hull a hajaszála,
    s nem veszi észre maga se?

    Mondd mit érlel annak a sorsa,
    akinek öt holdja terem;
    lompos tyúkja kárál a torsra,
    s gondjai fészke a verem;
    igája nem zörög, sem ökre
    nem bőg elnyújtva – nincs neki –
    s mélyéről párolog a bögre,
    ha kis családját eteti? …”

    (Minden látszólag prózai, ám csodás csokorba kötött szóvirága komolyan elgondolkodtató. Néha még megható is.)

    Üdvözlettel: F

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 4
    11:52 de.

    Mint helyesen megállapítottad, törekszem a tárgyszerűségre, de azt nem szeretném, ha papírízű lenne. Hozok gyakorlati példát is.

    „mögötte vonultak a fehérterrorban élenjáró fehérkesztyűs, kócsag és darutollas sneidig legényei…”
    Erről múltkor már volt egy vitám másokkal, ha te is olvastad, akkor bocs az ismétlésért.
    IV. Károly a későbbi trón visszafoglalási kísérletei során ezekre a királyhű tisztekre támaszkodott. Pl. az operett (szerző testvére) főhadnagy Lehár Antal. Az arisztokráciát az zavarta, hogy Horthy egy felkapaszkodott dzsentri, de az nem zavarta, hogy a katonatisztek fölhúzattak a fára akárhány vöröst?
    Egész Európában hidd el, hogy féltek attól, hogy megismétlődik a cári család kivégzése, és nem bántak kesztyűs kézzel a vörösökkel.

    „a csapatot ő nevezte el ellenforradalomnak, ergo akiket ezek földbe tapostak, kivégeztek, felhúztak, megbicskáztak és felnégyeltek, azok forradalmárok voltak.”

    Nem volt kommunista forradalom, hanem egy szociáldemokrata puccs, azért hogy a Vörös hadsereggel megvédjék az országot. Ebben a honvédő seregben sok nemzeti érzelmű tiszt vett részt.
    A tanácsrendszer idején a román ill. francia megszállás alatt lévő városokban szervezkedtek az arisztokraták, és a hozzájuk kapcsolódó katonatisztek, akiknek elkobozta a vagyonát a kommunista állam. Társadalmi bázisukat a vagyonos polgárság és a konzervatív rétegek adták.
    A vörösök oldalán sok nincstelen, nyomorult, rokkant katona vett részt a tanácsrendszer fenntartásában. A társadalom alsóbb rétegének volt vonzó a kommunista állameszme, de a doktriner, értelmiségi vagy kalandor, haszonleső vezetői és hivatalnokai a vörös rendszernek, még a lehetséges bázist is tovább csökkentették.

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 4
    11:52 de.

    „Horthy csak egy olyan 25 éves rendszert épített ki, ahol a politika bármikor ürügyet szolgáltathatott az ilyen aljasságokra…”

    A szocializmus idején volt ez divat, hogy max. 10 ember által ismert kommunista „mártírokról” mindenfélét el kellett nevezni (a tízből egy a detektív volt, aki utána nyomozott), utcát, úttörőcsapatot, közintézményt. A Ságvári-hiszti idején mondta Ungváry, hogy ezeknek nagy része valszeg ávós lett volna a 2. világháború után, ha megérték volna … (tisztelet a kivételnek), vagy az ávósok fogták volna őket koncepciós perbe.

    Azon kívül, hogy a nevük benne van a törikönyvbe, jó ha van 10 ember az országban, aki tudja és érdekli, hogy mit csinált a Somogyi meg a Bacsó. Ugyanez elmondható amúgy a keresztény-nemzeti „sérelmekről” is, annak is nagy része már egy letűnt kor mondvacsinált problémái.

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 4
    11:52 de.

    “a csapatot ő nevezte el ellenforradalomnak, ergo akiket ezek földbe tapostak, kivégeztek, felhúztak, megbicskáztak és felnégyeltek, azok forradalmárok voltak.”

    A lényege az lenne az előző kommentnek, hogy se a reakciósoknak, se a komcsiknak nem volt széles társadalmi bázisa.

    Itt egyedül a Károlyi-kormánynak volt társadalmi támogatottsága, de azok meg annyira hülyék voltak és tehetségtelenek, hogy minden szimpátia elolvadt irántuk. Az is igaz, hogy a nyugati típusú polgárság nálunk igen vékony réteg volt, és nem magyar.

    A szociáldemokrata pártot nálunk a Kisgazda párt helyettesítette, ahogy ez mindenütt Kelet-Európában volt. A Károlyi-kormánynak az alig létező polgárság helyett a birtokos parasztságra kellett volna támaszkodni, ezt azonban ostobaságból, gőgből és tehetségtelenség miatt nem tették meg a pesti polgári politikusok.

    1990 után pont ugyanígy cseszték el a ballib pártok. Lemondtak a vidéki népesség megszervezéséről, és az oligarchákat támogatták államilag. Mert ostobák voltak, ráadásul lenézik a vidékieket, gyönge szavazóbázisnak tartják. Ez főleg a pártok felső vezetésére igaz, amelyek szimbiózisban vannak a tehetségtelen fővárosi értelmiséggel. Ebben, és csakis ebben az értelemben teljesen jogos a „körúton belüli” kifejezés.

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 5
    2:50 de.

    „ültetne krumplit harmadába,
    s nincs szabad föld egy kapa se,”

    1. Ezt az elmúlt harminc évben úgy hívták, hogy segélyes. Abban különbözik a Horthy-kor nincstelenjétől, hogy már nem képes földet művelni akkor sem, ha kapna. A zsellér régen képes volt tyúkokat tartani, vagy a házat karbantartani. A mai mélyszegényeknél azok a csirkék is elpusztultak, amiket Hegedüs szociológus szétosztott közöttük.
    De addig nem lázonganak, amíg a lopott árammal nézni tudják a tv-n a Győzike-show-t …

    „akinek öt holdja terem;
    lompos tyúkja kárál a torsra,”

    2. A Kádár-korban a tsz-be belépő szegényparasztságnak volt munkatapasztalata, és motivációs készsége. Az elmúlt harminc évben pont a kezdeményezőkészséget ölték ki a vidéki emberekből a bármilyen színű kormányok.
    Mint írtam, a rendszerváltáskor úgy számoltak a szakemberek, hogy 250 ezer család meg tud élni a piaci alapú mezőgazdaságból. Most ennek a negyede él belőle, mert a nagybirtokok egyre nagyobb helyet elfoglalnak. Az oligarcháknál gabonatermelés folyik, amihez valóban nem kell élőerő, csak minimális.
    Ebből kifolyólag a vidéki népesség igen kis része él mezőgazdaságból. Mégis miből él a vidéki munkakorú népesség, amely mai napig igen jelentős számú? Ingázik a környékbeli városba, kivándorol külföldre vagy albérletben lakik valamelyik nagyobb városban.

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 5
    2:50 de.

    „Mára “a falu” [országos] gazdasági jelentősége szinte teljesen megszűnt, lévén – illetve nemlévén – paraszti (kétkezi) munkaerő , vagyis a nagyüzemi mezőgazdaság teljes átállása a gépre…”

    A tsz-korszakban is voltak nagyüzemek, de igen jelentős számú kétkezi munkaerőt foglalkoztattak. A munkahelyek egy része szociálisan segített azokon a félanalfabétákon, akik a piacgazdaságban két perc alatt munkanélkülivé váltak.
    A tsz-eket és a mezőgazdasági termelést államilag támogatták, aminek következtében nem volt munkanélküliség vidéken. Ennek az volt a pozitív hatása, hogy beindult egy polgárosodási folyamat a Horthy-kor szegényparasztsága körében.
    Lehet, hogy ez a liberalizmus elveinek ellentmond, de a vidéki népesség a Kádár-korban polgárosodott.

    „Sajnos a falvak kiürülőben vannak. Gazdasági jelentőségét tekintve igazi, klasszikus paraszt már nincs is.”
    Mai napig sokan laknak vidéken, ha a faluszerű kisvárosokat és nagyközségeket is idevesszük, valamint a tanyán élőket! Az lehet, hogy a dunántúli apró falvakban sok a turista, meg Pest környékén a friss betelepülő, de nem az a jellemző! Ezt csak a félvak pesti látja így, amikor „lemegy” a Balatonhoz nyaralni …
    Lehet, hogy ma nem parasztnak hívják magukat, de ettől még lehet egyfajta vidéki öntudatuk. Nem feltétlen mezőgazdaságból élnek, de mégis sajátos életformájuk van, ami különbözik a nagyvárosiétól.

    „A közmunka is csak kegyelemkenyér, illetve afféle “kegyúri jótétemény”…”
    Akkor menjél oda, és mondd meg nekik, hogy majd ezután újra 23 ezer forintos segélyt kapnak! Vagy költöztesd „föl” őket Pestre, majd örülnek neki a városlakók, ha szép nagy bádogvárosok nőnek ki Rákospalota határában …

  • FORTIMBRASZ
    2018 augusztus 5
    2:50 de.

    „Az egykori földműves, ha van még ilyen egyáltalán, már rég a kertecskéjében kapirgáló kis téesz-vagy ÁG-nyugdíjassá redukálódott.”
    Mai nap is élnek emberek a mezőgazdaságból, bár egyre kevesebben.

    A nagybirtokosoknál, ugyanúgy, mint száz éve, a gabonatermelés a menő. Erre kapnak EU-s pénzeket meg gépvásárlásra.

    A kisgazdák zöldség és gyümölcstermeléssel foglalkoznak. (Gabonát ők a gyengébb talajon vagy takarmánynak termelnek.) A felvásárlóik a konzervgyárak. Pl. a kisebb-nagyobb családi gazdáktól (de nem oligarcháktól) fölvásárolt pritaminpaprikából készül az Édes Anna meg a Piros arany.)
    Vagy a jó minőségű meggyet Németországba exportálják befőtt formájában.
    Politikai képviseletük hivatalosan a fidesz, de a gyakorlatban egyetlen párt sem képviseli őket.

    A rendszerváltás óta több piacról kiszorult a magyar termék, a lengyel, román ellenében. Ennek hibás politikai döntés volt az oka, nem a magyar mezőgazdaság bénasága.
    Ezenkívül a vidéki lakosságnak más bevételi forrásai is vannak, bár egyre nagyobb a szegénység. Mégis ragaszkodnak vidéki lakásaikhoz, ami egy biztonságot ad.
    A városokban nagyon drága az albérlet, a lakhatás. És nem is szeretne mindenki városba költözni.

    A vidéki népességet nem megszüntetni kell, hanem támogatni! Ezt ismerte fel a fidesz, hiába hisztiznek a régi ballib pártok. A fidesz nem úgy uralja a vidéket, hogy minden szavazatot begyűjtene. Inkább úgy, hogy kiszorít onnan más pártokat. Pl. a vidéki lapkiadás egyetlen kézben van, ellenzéki megyei lapok nem léteznek.
    Vannak kis ellenzéki pártirodák, de nagyobb eseményeket, pl. ételosztás nem szervezhetnek pártok.
    A fidesz bázisát vidéken a bálozós, falunapos, panziós középosztály adja, illetve a mélyszegények, akik hálásak a közmunkáért.