Két hét a „hegyek kikötőjében”

2024 szeptember 28 10:40 de.11 hozzászólás

Hogy nyáridő tájt Egyiptom a magyarok egyik kedvenc úti célja, bizonyításra talán nem szorul. A kérdés sokkal inkább az, hogyan lehet választani az igen bőséges kínálatból. Azt például kevesen tudják, hogy Egyiptom két földrészen helyezkedik el, mert a Sínai-félsziget Ázsiához tartozik. Az afrikai oldalon sokan jártak már Hurghada környékén, tőle légvonalban 270 kilométernyi távolságra, délre fekszik a másik nagy üdülőközpont, Marsa Alam. A név jelentése: a hegyek kikötője, a szálloda pedig, amit idei nyaralásunkra kiválasztottunk, az ötcsillagos Malikia Resort Abu Dabbab.

Bevezetőként persze nem árt egy kis névmagyarázat. A szálloda közvetlenül a tengerparton áll, Abu Dabbab az öböl neve, a gazdag tengeri élővilágra utal, nem érdemtelenül. A Malikia pedig a Szaud-Arábiában élő tulajdonos családi neve. A hegyek kikötője elnevezés viszont sokkal régebbi, a későbbiekben még visszatérünk rá. Az utazás kezdete nem volt teljesen zökkenőmentes. A Smart Wings Boeing 737-800 gépébe a beszállás pontosan kezdődött, noha akkor még folyt a tankolás. Az indulás viszont 16.50 helyett 17.45-re tolódott, a rossz idő miatt, amint azt a kapitánytól megtudtuk. Az utasok fedélzeti ellátásáról inkább ne beszéljünk, még vizet is csak poharanként kaphattak. Felejtsük el! A lényeg, hogy 22.45-re már a szállodában voltunk. A szálloda vezérigazgatója, Nagy El Shaer úr nem magyar, bár a neve alapján első pillanatban azt gondolnánk. Találkozásunkkor viszont nem csak a nevéről beszélgettünk. Elmondta, a megnyitás – 2007 óta – a színvonal megőrzése érdekében minden évben végeznek valamilyen felújítást. A 348 szobában, telt ház esetén – ami a nyár folyamán szinte állandó – 1150 vendéget képesek fogadni, kiszolgálásukat háromszáz dolgozó végzi. Kifejezetten családi szállodának nevezik magukat. A beszélgetésünk idején, augusztus második felében is még 172 különböző korú gyerek volt a szállodában. Számukra gyerekklub működik, gyümölcsleveket, csokoládét kínálva az apróbbaknak-nagyobbaknak. Jelenlétük nem zavaró, a nagy területen épült hotelnek van kizárólag felnőttek számára fenntartott része is.  A gyerekek szeretete látszik a felszereltségen, a gyermekmedencék, csúszdák, játékok, mennyiségén, de ami ennél sokkal fontosabb, a személyzet viselkedésén is. Nem egyszerűen alkalmazottak, inkább a család tagjai, akik olyan kiszolgálást nyújtanak, melynek során a vendég úgy érzi, ez az én szállodám. „Nekem pedig ez az én ideám” – hangsúlyozta az igazgató – és még hozzátette: a vendég nagyon fontos fogalom az arabok életében, a házigazdának mindent meg kell tennie, hogy a vendége azt érezze, ez az én házam.

A szakácsok, az éttermi felszolgálók, a szobákat takarítók, mellett külön csapat gondoskodik a szórakoztatásról, nagy figyelmet fordítva a gyerekekre. A délelőtti habágyúnak mindig nagy sikere van, még a nem éppen gyerekek is odaszaladnak.  Ezek után talán nem meglepő, hogy igen sok a visszatérő vendég. Más egyiptomi szállodákban is megszokott, hogy törzsvendégeiknek emléket állítanak, egy-egy pálmafa tövében, a parkban. Itt sincs ez másként. Ez a szálloda főleg a cseh, lengyel, német és olasz vendégek kedvence – azért a magyarok sem hiányoznak. A felnőttek számára – kicsit távolabb a szobákat magukba foglaló épületektől – kapott helyet a színpad ahol minden este változatos műsort kínálnak. Kezdve mondjuk a fakírtól, folytatva a kabarétréfákkal, melyet az angolul nem tudók is megértenek. Minden kedden például „Oriental show” van, szerdán pedig egy kobra a főszereplő! A vendégek szórakoztatása napközben sem szünetel, ebben viszont az a különleges, hogy a foglalkozásokat vezetők között különféle nemzetiségű, európai fiatalok találhatók, akik így könnyen magukkal tudják hívni a napozóágyakon heverőket.  Az egyiptomi nyaralás, szerencsére igen sokak számára, nem csak strandolásból áll. Minden utazási iroda helyi idegenvezetői különféle kirándulásokat is kínálnak. Bár közvetlenül a szálloda előtti vizek is bővelkednek halakban, egy kellemes, délutáni hajókirándulással el lehet jutni a Vörös-tenger távolabbi részére, ahol a partközelitől eltérő élővilággal találkozhatunk. A szervezők minden részletre figyelnek, a hajóról a vízbe szálló utasok – ha kérik – mentőmellényt kaphatnak és a vízben is kísérők vigyáznak a biztonságukra. Ügyelnek arra, hogy senki ne „kalandozzon” el, mindenki visszatérjen a hajóra, ha valaki túlságosan elfáradt volna az úszkálásban, motorcsónak is rendelkezésére áll. Két különleges helyszín felkeresése után bőséges és igen ízletes vacsorát is tálalnak a hajón.  Két hétbe bőven belefér egy szárazföldi kirándulás is, több lehetőség közül választhatunk. A szállodából autóbusszal könnyen el lehet jutni egy háromezer éves múltra visszatekintő városba. Al Quisir története regényes. Nevének jelentése: „rövid”, ugyanis Hatsepszut királynő azért építette, mert Thébából a legrövidebb úton itt lehetett elérni a tengert. Ő pedig nagyon szeretett a tengerben fürdeni. A Vörös-tenger legfontosabb kikötője lett, innen indultak a zarándokok Mekkába. Volt itt gabonaraktár, „teveparkoló” az érkezők, távozók számára. Ugyanis nem lehetett csak úgy jönni-menni. Az indulás előtt, a visszaérkezés után, egyaránt 60 napot kellett itt eltölteni. Ezalatt kiderült, van-e az utazónak valamilyen betegsége – a járványok kialakulását próbálták így megakadályozni – 3000 évvel ezelőtt!

A város később sem veszített jelentőségéből. Egyiptom a mai napig híres arról, hogy ebben az országban a különböző vallások gyakorlói jól megférnek egymással. Létszámában a muszlim a legnagyobb, mecsetekkel, minaretekkel mindenhol találkozhatunk. Csak azt kell betartani, hogy egyetlen épület sem lehet magasabb Isten házánál, a minaret csúcsánál. Nem túl messze a minarettől itt is van keresztény templom. Még az olaszok építették, katolikusnak. Azóta viszont történt némi változás, jelenleg ortodox keresztényeké. Náluk hagyomány, hogy a gyerekek jobb csuklójára belül – a katolikustól eltérő – ortodox keresztet tetoválták. Így lehetett megkülönböztetni a muszlimoktól, ők nem mehettek be a mecsetekbe. Ma már nem kötelező. A helybeliek azzal tréfálkoznak, hogy míg a muszlimok igen, ők viszont nem válhatnak el – és mostanában ezért csökken a létszámuk! Szép templomukat érdemes meglátogatni.

(A szerző a Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen, a képek saját felvételei.)

11 hozzászólás

  • Akinek valaszoltam azt irta, hogy leszarja a szuklatokoruseget:

    Nem emlexem irtam-e mar, de szarbol nehez vajat csinalni, azaz egy szandekosan lepoukkasztott orszagbol tejjel-mezzel folyot senki sem tud csinalni 4 ev alatt. (A Fenyesseges Nyugaton nagy divat, hogy 1-1 politikus 4 ev utan atadja a helyet egy masiknak.)
    Ettol demokracia a demokracia: a globalista urakat kiszolgalo felnek 4 ev bosegesen elegendo ahhoz, hogy olyan kart okozzon, amit majd talan 30 ev alatt helyre lehet hozni, ami meg csak azt jelenti, hogy elerkezik az adott orszag a 34 evvel korabbi allapotaba. De meg mindig le van maradva.
    30 evig pedig nem fog egy part sem uralkodni, hacsak sikerul elhitetnie a lakossaggal, hogy a rossz jo nekik, vagy olyan sikeresen zsigereli ki sajat nepet, hogy a globalistak megengedik neki, hogy a halottak is feltamadjanak naluk es raszavazzanak.
    Talan ertheto ebbol, hogy kicsit sokat vartok el ti ott Magyaorszagon.

    Mindez komplikalodik a ‘kozos lonak turos a hata’ mondassal, amit mindenkinek tudnia kellett volna mielott egyaltalan foglalkoztatta volna az az idiota gondolat, hogy Magyarorszag lepjen be az EU-ba.

    Tovabba, az EU nem igazan EU. Se nem egyesult, se nem Europa, hanem az USA kihelyezett leanyvallalata, total eladosodva az USA-nak. Ez utobbi titkosszolgalata raadasul tud mindent az osszes europai politikus buntenyeirol es minden gond nelkul zsarolja oket. Azt mondanak es csinalnak amit a tartotisztjuk mond nekik.
    Es ti odahaza ezektol varjatok a felmento sereget.

    Jobb elet nem lesz Magyarorszagon, amig az EU be akar zaratni minden gyarat es szeretne minden foldet gazosan latni. Ezt tudva miniszterelnokotok probal diverzifikalni, nem csak az EU-hoz kotni a rozoga hajot. De nektek ez se tetszik, mert a hazaarulo ‘hireken’ (hazugsagokon) kivul semmit sem olvastok, hallgattok, neztek. Most, hogy hamarosan elsullyed nehany nagy EU-s orszag hajoja, a ti csodas ‘balos’ ‘sajtotok’ meg mindig azon sirankozik, hogy talan a magyar hajo nem fog elsullyedni.

    A magyar vezetes nem lopja ki a szemeteket. Az igaz, hogy Orban es a vezeto kore olyan embereknek adta az allami szerzodeseket, akik kozel allnak hozzajuk. De ez valoszinu azert volt igy, mert a korabbi vezetes kulfoldieknek adta a penzt, es olyan magyar elvtarsakbol lett nagyuraknak, akik aztan nem fizettek ki az alvallalkozoikat.
    Ezt is minduntalan elfelejtitek azzal egyutt, hogy ha az lopas, hogy egy magancegnek profitot fizet az allam, akkor surgosen be kell zarni a vilag osszes politikusat, kozponti allamtol a megyei ‘allamon’ keresztul a varosi eloljarokig mindenkit. Mert az, hogy az allam maganceget fizet bizonyos dolgok elvegzesre mindenhol igy megy.
    Hogy ez ad lehetoseg korrupciora? Persze. Epp tegnap beszelgettem az uj magyar baratommal itt az epuletben, (o Erdelybol jott annak idejen) es megemlitettem, hogy varosunk tanacsa egy feneketlen penz-kutnak tunik, dobalhatsz bele akar trilliokat is.
    De ez nem jelenti azt, hogy amikor az allam a torveny adta kereteken belul fizet valamennyi profitot is a maganvallalkozonak, az lopas lenne.

    Tovabba, el kene fogadnotok, hogy Magyarorszag kis orszag. Orban nem tud dirigalni az EU-nak, nem mondhat ellent, hiszen meg a penzeteket is Angliabol kontrollaljak nektek, hiszen ti ‘butuskak vagytok, nem ertetek a penzhez’ – ahogy a volt francia gyarmatok nepei sem ertenek hozza es a biztonsag kedveert Parizsban tartatjak a penzuket – amibol Macron elvtars neha ad nekik is egy keveset. Nyilvanvalo, hogy Orban csak pofazni tud, es a vegen kenytelen beadni a derekat, de legalabb akad egy olyan europai politikus aki felemeli a szavat a pofatlan amerikai nyomulas ellen es a normalitas mellett all ki.

    Hogy elszall nalatok a kenyer ara? Nalunk 1995-tol rombolja a kanadai gazdasagot True-Dope elvtars, ami olyan sikeres, hogy mar csak az albertai gazdasag docog. Nehogy azt hidd, hogy ez eleg neki, ezt is teljesen tonkre akarja tenni. Meg van ra minimum egy eve.
    De az USA-t is szepen gyeprevagtak az elvtarsak, Kalifornia mar rosszabbul nez ki mint barmelyik colombiai putritelep, bar van meg 3 allam, amit nem sikerult teljesen lepukkasztaniuk a demens Bident iranyito elvtarsaknak.
    Mindez itt Kanadaban es az USA-ban is emelte az arakat. Nalunk az 1994-es arak atlagban 3.33-szorosara emelkedtek mara, de meg csak most kezdodik majd igazan az aremelkedes, mert a mi derek kis idiotank szerint ha felemeli 2-szeresere az uzemanyag arat, akkor majd megszunik a kepzeletbeli klimavaltozas.
    Kozben ok aztan tenyleg sikkasztanak, csuszopenzeket fogadnak el, milliardokat kuldenek afrikai es azsiai orszagokba ‘segitseg’ cimen, amikbol Potemkin ‘gyarakat’ epitenek 40-50 milliobol, a tobbinek a felet pedig megkapjak a svajci szamlajukra. Aztan veszik fel a tovabbi kolcsonoket, persze az allam neveben, hogy azt mar lehetetlen visszafizetni.

    Valahogy ti megis azt hiszitek, hogy mikozben kozos pacit akartatok, azaz globalizmust, es meg is kaptatok, most, hogy a fonok a sajat feszket is szandekosan tonkreteszi sirtok, hogy mennek fel az arak. Hat ti akartatok ezekkel egy flotillaban hajokazni, most elvezzetek ahogy sullyed az osszes hajo. De ahelyett, hogy orulnetek neki, a Zorbant szidjatok, hogy miert nem allitja meg azt a folyamatot, amit o egymaga nem tud.

    A magyar inflaciorol: Figyeld meg az alabbi cikkben, hogy a Magyarorszagot ‘megelozo’ orszagok nem mindegyike EU tag… es talan azt is, hogy a tejjel-mezzel folyo Norvegiaban ezek szerint becukrosodhatott a mez es nem folyik tobbe. Vajon mi lehet az oka? A cikk kozepeig kell ‘legurulni’, hogy lasd a tablazatot.
    https://www.euronews.com/business/2024/03/05/inflation-in-europe-which-countries-have-the-highest-and-lowest-inflation-rates
    Irod, hogy: „Ezért van itt elegük az embereknek ebből a vezetésből.”
    Igen, a dezinformaciotol van elegetek. Talan mas hirekbol is kene olvasgatni, nem csak a globalistak magyarorszagi kirendeltsegen hazudozoktol. Azt hivnak szeleslatokorusegnek. Kar leszarni annak ellenere is, hogy akar kizarolag hazugsagokon muvelodve, vagy akar mindket oldalrol, sajnos nem lesz jobb nekunk sehogy se.

    A tobbirol szolni tul hosszu lenne. Csak annyit, hogy a vall-operaciomra 5 es fel eve varok csupan itt a vilag legjobb orszagaban, Kanadaban.

Leave a Reply


Trackbacks