Az Emlékezés Napja Kanadában és Magyarországon

2008 november 8 7:01 de.2 hozzászólás
A kanadai pipacs

A kanadai pipacs

November elején a hagyományoknak megfelelően pipacsokkal emlékeznek a háborúk áldozataira a kanadaiak. A Kanadai Királyi Légió, a legnagyobb kanadai veterán szervezet az idén is arra kér minden kanadait, hogy az Emlékezés Napján, november 11-én 11.00 órakor két perces csenddel adózzon azok emlékének, akik életüket adták a szabadságért– akár a két világháború vagy a koreai háború során, vagy éppen a közelmúltban Afganisztánban. Magyarországon a Brit Nagykövetség szervez megemlékezést a solymári katonai temetben, ahol mintegy 10 ország képviselője között a kanadai nagykövet is elhelyezi az emlékezés virágait. A rövid, mintegy 20 perces ünnepségre november 9-én 10:55-ös kezdettel kerül sor.

Idén különös jelentősége van az Emlékezés Napjának, hiszen 80 éve ért végett az Első Világháború, melyben csaknem 65 ezer kanadai katona halt meg.

Juhar Levél / Kanadai Magyar Hirlap

2 hozzászólás

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Számomra teljességgel érthetetlen, hogy miért a „szabadságért haltak meg” azok a kanadai katonák, akik Koreában, Afganisztánban vagy esetleg Irakban vesztették életüket?
    Zsoldosok voltak, akik pénzért szolgáltak – egy távoli országot, népet támadtak meg… (A jelzett országok egyike sem üzent hadat Kanadának és nem támadta meg az észak-amerikai országot!)

  • Véleményét köszönöm, de szerintem a nyugat nem támadott meg senkit Afganisztánban, kivéve talán a Talibánt. Irak természetesen teljesen másik kérdés és ott valóban nincs mentség arra, hogy George Bush kormánya jóváhagyta az inváziót. Van amikor szükség van a nyugati katonai beavatkozásra. Például mennyire szükség lett volna rá 1956-ban, de akkor az ENSZ és a nyugat többnyire hallgatott. Üdv, Christopher.