Párhuzamok a líbiai felkelés és 1956 között

2011 március 17 9:41 de. Párhuzamok a líbiai felkelés és 1956 között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Muammar Gaddafi uszít Tripoliban

Érdekes levél jelent meg a március 15-ei Globe and Mail című országos kanadai napilapban, melyben Clyde Sanger ottawai lakos párhuzamokat von a líbiai felkelés és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc között. Magyarra fordítva szavait, Sanger a következőket írja: „Vajon észrevették többem is, hogy párhuzamok vannak a jelenlegi líbiai forradalom és az 1956-os magyar forradalom között? Mindkét esetben bátor, de szegényesen felfegyverkezett reformerek szálltak harcba egy autokrata rezsím ellen és a demokratikus országoktól várták a segítséget. Mindegyik esetben, a nyugati erők más problémákkal voltak elfoglalva: 1956, a brit és francia katonák Szuezt próbálták visszaszerezni, miután államosította ezt az egyiptomi elnök. 2011-ben a NATO katonák Afghanisztánban harcolnak.

Úgy ahogy 1956-ban, az elnyomó rezsím végül  2011-ben is visszaütött, miután elmúlt az első napokban tapasztalható sokk. Magyarországra bevonultak a szovjet csapatok, úgy ahogy ma vonulnak Muammar Gaddafi haderői. Harminchárom évig tartott mire Magyarország ismét kivívta szabadságát. Vajon Líbiára is hasonló sors vár?”

Tags:

Comments are closed