Egy érzés, amely mindent eltakar – A Fidesz békemenete egy kanadai magyar szemszögéből

2012 február 21 12:03 du.37 hozzászólás

A világ 1975-ben megváltozott. Ekkor jelent meg a Science and Behavior Books kiadásában A Mágia Struktúrája (angolul: The Structure of Magic), amelyben Richard Bandler és John Grinder részletes térképet készített az érzelem és a magatartás közötti kapcsolat lényegéről. Ekkor tudtuk meg, hogy érzelmeink befolyásolásával az egész világot a feje tetejére tudjuk állítani. Ekkor tudtuk meg azt is, hogy érzelmeink nemcsak kiváló szolgák, hanem zsarnoki uralkodók is. Innentől tudjuk, hogy annak a meghatározására, mire vagyunk képesek, a legjobb módszer úgy tenni, mintha tudnánk. Innentől kezd a valóság leírása érzelmi kérdéssé válni. Ekkor tudtuk meg, hogyan korlátozhatjuk világunkat a nyelvhasználat útján, és hogyan törhetünk ki ezen korlátok közül a kommunikáció eszközeivel.

Cikkem azoknak a honfitársaimnak szól, akik szeretik a hazájukat és szabadon szeretnének élni, függetlenül attól, hogy a világ melyik táján élnek, és milyen politikai szemszögből nézik a valóságot. Mivel ezen soraim az interneten keresztül jutnak el az olvasókhoz, kérem, kattintsanak a YouTube-ra – vagy tegyék fel lemezüket, CD-jüket, ha esetleg megvan Önöknek –, és mielőtt tovább olvassak az írásomat, hallgassanak végig két nagyon szép magyar dalt.

Az első Cseh Tamástól a Petőfi halála, a második, Zorántól A szerelemnek múlnia kell című dal. Mindkettő a hazaszerető magyarok szívéből, a hazaszerető magyarok szívéhez beszél. Kérem, hallgassák meg ezt a két dalt, higgyék el, segíteni fog, nemcsak abban, hogy megértsük egymást, hanem abban is, hogy megértsük önmagunkat.

Amikor az óriási tömegeket megmozdító budapesti „békemenet” tudósításait nézegettem, és elgondolkoztam a menetről szóló, egymástól eltérő elemzéseken, az én fejemben is ez a két nóta zúgott, zakatolt. Régóta kedvelem őket, olykor még kicsit könnybe is lábad tőlük a szemem. Talán azért is, mert oly szépen árad belőlük egyfajta magyar érzelem. Pedig egyik énekes sem Árpáddal jött a Kárpát-medencébe. De ez kit is érdekel, hisz mindkettő magyarnak tartja magát. És látják? Ez az érzés az, ami mindent eltakar.

Nézzük akkor, hogy mi is történt 2012. január 21-én Budapesten. Volt, aki üdvrivalgással fogadta a felvonulást, volt, aki magába roskadt, és úgy érezte, mindennek vége. Volt, aki néhány tízezerre zsugorította a résztvevők számát, volt, aki feltupírozta egymillióra. Volt, aki arról áradozott, hogy milyen jó arcokat látott a felvonulók között, és volt, aki gúnyolódott az arcok láttán. Volt, aki az óriási tömeg láttán sírt, és volt, aki csak nevetett. Volt, aki békemenetnek látta a nagy tömeget, és volt, aki „civil” hadseregnek. A tanulság? Mindig az történik, amit érzünk, ami a fejünkben él, és nem az, ami előttünk zajlik. Mit is mondott erről Dr. Wermer András pszichológus, Orbán Viktor egykori kommunikációs guruja, a mágia struktúrájának legtekintélyesebb hazai szakértője ? Azt, hogy „ami egyszer bement a fejekbe, azt onnan isten sem veri ki”. (Magyar Hírlap. 2006. április 3). A jelenséget, amelyről mások tankönyveket írnak, Zorán négy szóval a helyére teszi: „Egy érzés mindent eltakar”. Cseh Tamás pedig a következőképp teszi ugyanezt: „szemben velem, lovak dobognak, és senki sem….”

A méret és az élet

Engem nem nagyon érdekeltek, sőt, kifejezetten hidegen hagytak a találgatások arról, hogy hányan vettek részt a Fidesz „békemenetén”. Tudom, egyeseknek kicsit bántó lesz az, amit most mondani fogok, pedig nem az a célom, hogy bárkit is megbántsak. „Ha fáj, a kezed ne húzd el, annyi csodát idéz, amikor hozzám érsz” (Zorán). Lehet, hogy tévedek, lehet, hogy igazságtalan vagyok, de én azt gondolom, hogy akik a méreteikkel hencegnek vagy mások méretein gúnyolódnak, azok tudatosan, vagy tudat alatt, valamelyik hiányosságukról, kisebbségi érzésükről szeretnék elterelni a figyelmet. Krisztus a maga idejében nagyon magányos férfi volt, mögötte csak egy tucat ember menetelt. Egy idő után viszont már nagyon sokan követték. Én mindig a „méret” mögé nézek, mindig azt keresem, vajon mit takar. Cikkemben a békemenet mérete által eltakart érzelmekről szeretnék beszélni.

Előrebocsátom, hogy egy pillanatra sem kételkedem a budapesti békemenet óriási méretében, a menetelők hazaszeretetében, a magyar kormány iránti őszinte, meghitt vonzódásukban. A menetelők nagyon, de nagyon sokan voltak, sokkal többen, mint azok, akik a kormány ellen tüntettek a budapesti Operaháznál, hetekkel korábban. Abban is biztos vagyok, hogy Orbán Viktor teljes seregének száma jóval meghaladja a budapesti békemenet méretét, hisz különféle okok miatt a miniszterelnök összes rajongója nem tudott a helyszínen lenni. (Az utóbbiak között van a saját nővérem is, aki egyike annak a valamivel több mint százfős kanadai magyar rajongótábornak, amely táviratban, a Magyar Hírlap lapjain üdvözölte a szervezőket, és hazugnak nevezett mindenkit, aki ne adj Isten, másként látja a valóságot, mint a jelenlegi magyar kormány).

Ellentétben egyesekkel, én nagyon jónak tartom, ha a hazájukat és kormányukat szerető magyarok időnként kimennek az utcára, hogy megmutassák hovatartozásukat, méretüket, és főleg, ha ezt békésen, méltósággal teszik, mondjuk egy szál gyertyával kezükben. A politikát nem szabad kizárólag a parlament folyosói közé szorítani. Éljen a haza! Éljen a hazaszeretet! „Vive la republique!” (Cseh Tamás). De itt most nem a magyarok hazaszeretet-érzésről fogok beszélni, amelyet én magam is nagyon tisztelek, hanem arról, amit a hazaszeretet érzése nagyon sok honfitársam szeme elől eltakar. „Hogy lásd egy napod mennyit ér, néha látnod kell, hogy az élet hogyan fogy el”…(Zorán).

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Miért kell óvatosan bánni a mennyiségi mutatókkal? Szakmámból kifolyólag rendszeresen nézegetem, tanulmányozom a közvéleménykutatásokat, a politikusok népszerűségi indexeit a világ minden tájáról. Mindig nagyon ügyelek arra, hogy a számokat megbízható forrásokból merítsem, mert megtanultam: minden szám mögött valamiféle érdek dübörög. A fehér nyulak sosem maguktól jönnek elő a fekete cilinderekből. „Fehér zubbonyban, sötét nadrágban az úton futok, hátam mögött – vive la republique – két ló dobog” (Cseh Tamás)

A Tárki Zrt-re mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szociálliberális agytröszt. A cég tulajdonosa és Orbán pártja között már több mint egy évtizede szoros a kapcsolat. A Tárki gyakran végez közös közvéleménykutatásokat a Századvég Alapítvánnyal, amelynek tulajdonosa, főrészvényese, Stumpf István alkotmánybíró, Orbán Viktor egyik legrégibb harcostársa. Nincs okom azt gondolni, hogy a Tárki Zrt. kutatói tudatosan a Fidesszel vagy a konzervatív jobboldallal óhajtják szembefordítani a magyar emberek gondolkodását. Többek közt ezért is hivatkozom rájuk. Néhány évvel ezelőtt a Tárki kutatói megmutatták, mi az, amit a hazaszeretet érzése nagyon sok magyar ember elől eltakar, mi az, amit a hazájukat szerető konzervatív, jobboldali magyarok nem hajlandók észrevenni, vagy Wermer András szavaival élve, nem hajlandók, a fejükbe vinni.

„Magyarország a világ értéktérképén… egy zárt gondolkodású, magába forduló társadalom… a magyar gondolkodásmód a nyugati kultúra magjától távol, az ortodox kultúrához közel helyezkedik el… Az alapvető kulturális térképen Magyarország Bulgáriához, Moldovához, Ukrajnához vagy Oroszországhoz közelebb van, mint Szlovéniához vagy a nyugat-európai országokhoz… a magyar adatok a ’nyugati tömb’ szélén elhelyezkedő cseh és szlovák adatoktól is távol helyezkednek el… Mit jelent mindez a mai magyar értékszerkezetre vonatkozóan?… [azt, hogy] mi a nyugat-európai nem posztszocialista országok átlagához viszonyítva

1. kevésbé tartjuk fontosnak a polgári és politikai szabadságjogokat

2. kisebb mértékű a mindennapi politikai szerepvállalásunk

3. kevésbé toleráljuk a másságot

4. értékszerkezetünkben kisebb szerepet játszanak az önmegvalósítási értékek

5. kevésbé bízunk másokban

A magyar mutatók (az általánosított bizalom kivételével) a nem ortodox posztszocialista országoknál is rosszabbak.” (Lásd: „Bizalomhiány, normazavarok, igazságtalanságérzet és paternalizmus a magyar társadalom értékszerkezetében”. Tárki Zrt. Budapest., 2009).

„Ha sírsz, a szemed ne takard el, mért titkolnád, hogy egy kicsit nehéz?” (Zorán)

A Magyar Tudományos Akadémia, amelyet az Orbán-kormány egykori minisztere, Pálinkás József vezet, szintén nem nevezhető szociálliberális patkányfészeknek. Az Akadémia nagyszerű kutatói 2009-ben egy kérdőíves tanulmányt készítettek a 18 és 30 év közötti magyarok körében. Arra voltak kíváncsiak, miként is viszonyul ez a generáció a társadalmi előítéletektől leginkább sújtott két kisebbséghez: a cigánysághoz és a zsidókhoz. A kutatók szerint az EU tagországai közül Magyarország az antiszemitizmussal leginkább fertőzött országok közé tartozik. A felnőtt lakosság kétharmada – tehát egy sokkal de sokkal nagyobb tömeg, mint az Andrássy úti békemenetelők – azt gondolja, hogy nálunk a zsidók túlhatalommal rendelkeznek az üzleti világban. A Tudományos Akadémia kutatói szerint a magyar fiatalok 30 százalékát a nyílt, kirekesztő antiszemitizmus jellemzi. Egyötöde még azzal a szélsőségesen antiszemita kijelentéssel is egyetért, hogy a zsidók bomlasztják és gyengítik az őket befogadó nemzeteket.

A hazájukat szerető konzervatív magyarok, és főleg Orbán Viktor rajongói bizony nem nagyon szeretnek beszélni a fenti adatokról, nem szeretik észrevenni, „fejükbe venni” az ilyen adatokat, mert rossz érzéssel töltik el őket. És ebben nincs semmi meglepő. Én se jövök jó hangulatba, amikor ezeket a tanulmányokat nézegetem, olvasgatom. Engem is lehangolnak. Ami viszont meglep, hogy azokat, akik az ilyen adatokra rávilágítanak, Orbán rajongói általában magyarellenesnek, szennyesteregetőnek, olykor szarkeverőnek nevezik. Azoktól, akik az ilyen adatokat feszegetik, gyakran azt kérik, hogy beszéljenek inkább másról, a kommunizmus barbarizmusáról, Trianonról vagy Gyurcsány Ferencről, az előző kormány miniszterelnökéről. Azt pedig végképp nem értik, mi köze van a fenti adatoknak ahhoz a nemes, áhítatos békemenethez, amely január 21-én végigvonult Budapest legszebb utcáján. Mért kell azt is bemocskolni hamis vádaskodással?

Szeretnék mindenkit megnyugtatni – beszélni fogok az egypártrendszerre visszakacsintgató magyarok táborának méretéről és arról is, hogy az ő hazaszeretet-érzésük mit takar. Jobbról balra pásztázok, kérem, legyenek egy kis türelemmel. Nem fogok senkit sem kihagyni, még azokat sem, akik a politikai mezőny közepe felé húznak. A fenti adatokat nem azért közöltem, hogy elvegyem a jó érzésüket, a jó kedvüket a békemenetelőknek, vagy hogy bepiszkítsam ezekkel az adatokkal a békemenetelők táborát. Célom az, hogy szembesítsem az olvasókat azzal a ténnyel, hogy a békemenetelők táborán kívül még nagyobb méretű csapatok menetelgetnek Magyarország főutcáin, és ha ezekkel a menetelőkkel nem fordulunk szembe, sosem lesz béke hazánkban. Mindaddig, amíg a Fidesz békemenetelőinek hazaszeretet-érzése eltakarja a tábor tagjai elől azt a tényt, hogy a magyarok fejében nagyon gyengén pislákol a demokrácia lángja, és azt, hogy a fajgyűlölet és a kirekesztő intolerancia egyre inkább hódít a hazámban, nem lesz megbékélés, igazi összefogás vagy testvéri szeretet e szomorú és oly gyakran megtépázott tájon.

Igaza van-e Wermer Andrásnak? Ami egyszer bement a fejekbe, azt onnan isten sem veri ki? Csak részben. Én hiszek abban, hogy ha valamit beviszünk a fejünkbe, azt ki is tudjuk onnan vinni. A művelet csupán akarat kérdése. A legjobb bizonyíték erre maga Orbán Viktor, aki viszonylag gyorsan és könnyen kiverte egykori liberalizmusát a saját fejéből és mindazokéból, akik anno beálltak mögé. Ő tudja talán a legjobban, hogy a szembeforduláshoz nem kell isteni erő, ez csak saját akaratunkon múlik. És az egészhez Cseh Tamás már rég megírta a háttérzenét, Bereményi Géza meg a szöveget: Fehér zubbonyban, sötét nadrágban az úton futok, hátam mögött – vive la republique – két ló dobog. A hátam mögött, vashegyek futó célra hajlanak, dzsidája végét kengyelbe akasztja a két lovas. Most, szembefordulni… Vive la… szembefordulni… (Cseh Tamás). Hajrá Magyarok!

Most… szembefordulni?

Mivel is kell most szembefordulni? Nem a békemenetelőkkel – nyugodjanak meg, testvéreim –, hanem azzal, ami a fejünkben van, és azokkal, akik a köztársaság, a demokrácia egyetemes értékrendszerének lelkét futó célpontnak tekintik, amit dzsidájuk vashegyével át akarnak szúrni, meg akarnak semmisíteni.

Magyarországon, a különféle közvélemény-kutatási adatokból én kb. egymillió hazáját szerető, fajgyűlölő nyilast számolok – akik dzsidájuk vashegyét futó célra hajlítva lovagolnak. Ha netán valaki most ebből arra következtet, hogy a Jobbik szavazótáborára gondolok, vagy össze akarom mosni a nyilasokat a békemenetelőkkel, kérem ne tegye! Bár a nyilasok és a Jobbik közt gyakori az átjárás, sőt, gyakran együtt mulatnak, ünnepelnek vagy szervezkednek, azért itt mégiscsak két táborról van szó, és tudni kell, hogy mindkettő bojkottálta a békemenetet! A félreértések és a sértődések elkerülése végett leszögezném máris: a Jobbik táborának mérete jóval meghaladja a nyilasokét – mintegy 20 százaléka az összmagyar lakosságnak, és elég szépen duzzad. Mérete ötszöröse az Andrássy úton békésen menetelő magyarokénak. De akár a Jobbik, akár a nyilasok táborát nézzük, kettőjük hazaszeretet-érzése, kettőjük impozáns, meghökkentő mérete egy közös fóbiát takar, melyet úgy hívnak, hogy antiliberalizmus. Most erről a fóbiáról szeretnék röviden beszélni.

A választ arra a kérdésre, hogy a nyilasok és a jobbikosok közös hazaszeretete mit takar, nem egy szociálliberális bolhafészek aljából fogom elővenni, hanem a magyar nyilasok, Jobbikosok vezéreinek szájából. A nyilasok egyik legbefolyásosabb vezérét Lantos Jánosnak hívják. Lantos egy 2011. október eleji nyilvános interjúban („Haragudjunk-e a zsidókra?” Kitartás.hu 2011. október 6.), majd október 23-án, 1956 közszellemiségének szent helyén, a Corvin közben, egy nyilvános előadás keretében tájékoztatta a magyarokat arról, hogy miért kell bosszút állni a liberalizmus vírusával fertőzött embereken, miért kell elnémítani őket. Lantos, a magyar nyilasok szellemi vezére Szálasi Ferenc szavaival kezdte antiliberális tájékoztatóját (minden kiemelés az idézetekben tőlem – GA):

„A zsidó sohasem tud állampolgár lenni: vagy lázadó vagy burzsuj. Ha lázadó, istent, hazát, népet, fajtát, vallást, családot, vagyont és minden népi erkölcsi, szellemi, anyagi sajátosságot ki akar irtani, el akar pusztítani. Ha pedig burzsuj, istent, hazát, népet, fajtát, vallást, családot, vagyont és minden népi, erkölcsi, szellemi, anyagi sajátosságot a maga ronda képére akar formálni” Lantos János, aki ma is szabadon szívja a magyar közélet levegőjét, így folytatja: „nekünk a zsidó szellemiséggel kell leszámolnunk kíméletlenül! És legelőször saját népünk berkein belül… a zsidóság nem tud mást adni, mint ami a lényege, de a fajárulókat (legyen ez akár szellemi vagy faji) mélységesen meg kell vetnünk. Olyanokról beszélünk, akik készakarva, tudatosan szolgálják ki a zsidóságot és sátáni ideológiáját, a liberalizmust. Mert ez népünk és fajtánk számára a halál, a dögvész ideológiája… Egyet jegyezzenek meg… Árulóknak nem járt sohasem kegyelem.”

A közös „nyuszi” a nyilasok és a Jobbik sötét kalapjában az, hogy a liberalizmust vagy kozmopolitizmust mindkét tábor a zsidóságtól származó és súlyosan fertőző vírusnak tekinti. Vona Gábor és Morvai Krisztina két táborra osztja a magyarokat. Az egyik táborban laknak a magunkfajták – a jók, a liberalizmus vírusától mentes magyarok. A másik táborban laknak a magukfajták – a judeo-liberalizmus vírusával fertőzött kozmopoliták, a meleg fajtalankodók, a bűnözés ösztöne által fűtött cigányság, a szabadkőművesek, akikkel nincs megbékélés, akikkel mindörökké harcban kell állnia a magyaroknak. Vannak jó zsidók – ezeket Józsinak becézik, a rosszakat meg Rózsinak. A Józsik azok, akiket nem fertőzött meg a liberális dögvész vírusa. Néhány idézet, hogy megkönnyítsem a budapesti békemenetelők szembefordulását ezzel a valóság show-val.

A pár napja elhunyt Csurka Istvánnal szeretném kezdeni, hisz nevét majd mindenki ismeri odahaza és a tengeren túl. Ő az az ember, akinek Budapest fideszes főpolgármestere nagyvonalúan, szegről végről odaajándékozta a főváros tulajdonában lévő Új Színházat, hogy ott élje ki magát. Csurka, aki mindig is nagyon szerette a hazáját, és nagyon sok hazáját szerető magyar ember tisztelte, már évtizedek óta a nyilasok nyelvén beszél, de tisztelői ezt képtelenek voltak észrevenni. Vagy ki tudja, tán ezért is tisztelték? Ezt csak ők maguk tudják. Lezsák Sándor, a Országgyűlés alelnöke így búcsúztatta jó barátját, szövetségesét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, amikor a politikust az 56-os hősök parcellájába helyezték örök nyugalomra február 19-én: „azt vetették a szemére többek között, hogy radikális, és ezt mindig úgy értették, hogy szélsőséges, pedig nem szélsőséges volt, csak radikális a magyarság ügyében”. Csurka temetésén a gyászolók között volt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára, Kocsis Máté, L. Simon László, Papcsák Ferenc és Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselők, Bayer Zsolt újságíró és Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, de részvétkoszorút küldött Orbán Viktor miniszterelnök is. (Lásd: „Eltemették Csurka Istvánt” Heti Válasz. 2012. február 20)

Csurka István nyolc évet lenyomott a magyar parlamentben. Csurka lapjának, a Magyar Fórumnak 2007. augusztus 9-ei számát tartom a kezemben. („Ellenállás” 2. oldal). Nézzük hát, mit takart Csurka hazaszeretete, parlamentarizmusa: „Azt a technikát, amellyel most dolgozik a Gyurcsány-kormány, 1882–83-ban dolgozta ki a magyar és nemzetközi zsidóság. Akkor, 1882. április elsején örökre eltűnt Solymosi Eszter 14 éves szolgálólány, akinek utolsó útja a zsinagóga előtt vezetett el, ahol a sakterválasztásra összegyűlt vad lengyel zsidók (…) rituális okból vérét vették, hulláját eltüntették… (…) most a neoliberalizmus mocskos századában valami hasonló történik (…), most látjuk, hogy milyen kegyetlenek tudnak lenni a zsidók a nem zsidókkal szemben. (…) Nem az a baj, hogy a Jobbik Fekete Gárdát szervez, hanem az a baj, hogy ez komolytalan, komoly meg nincs.” (Kiemelés GA.).

Amikor az angliai írók és színészek két szövetsége – a Writer’s Guild és az Equity – megtudta, hogy 2011-ben Csurka Istvánt micsoda megtiszteltetés érte a Fidesz által jelölt budapesti főpolgármester részéről, azonnal felmondott minden együttműködést Magyarországgal, valamint annak nagykövetségével, és egy tiltakozó nyilatkozatban, 68 aláíróval, az angol kulturális élet színe javának közös hangjával állt ki a magyarországi kisebbségek emberi jogainak tiszteletben tartása mellett. Ez az a szembefordulás, amit én is elvárnék az Andrássy úton békésen menetelőktől, az Országgyűlés alelnökétől. Ne hagyjuk, hogy csak külföldiek szólaljanak fel a magyarok emberi méltóságának védelmében! Kezdeményezzék ezt a magyar békemenetelők! Tudom, nem könnyű ezt megtenni, ehhez más-ként kellene érezni magukat, rendet kellene tenni a fejükbe, ki kellene onnan vinni azt, amit egyszer már bevittek oda.

A Magyar Jelen, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az „egyesülő magyar nemzet” hetilapja. A lap főszerkesztője Toroczkai László, a Jobbik elnökének Vona Gábornak és Morvai Krisztinának egyik legszorosabb szövetségese, harcostársa. A Magyar Jelen 2007. augusztus 9. számának vezércikkéből megtudhatjuk, hogy mit takar Toroczkai, Vona és Morvai hazaszeretete, mi lapul fekete cilinderük mélyén: „Mostantól egyszerűen ne tűrjünk tovább… és legkevésbé feleljünk meg annak, amit emberinek, európainak és demokratának hazudtak nekünk. (…) Ne mérlegeljük többé a következményeket: mindössze erőt kell felmutatni (…), erőt és határozott választ a társadalmon kívüli söpredéknek… a köztársaság szó nálam már a hazaárulás szinonimája lett (…)”

Én inkább Cseh Tamással, Petőfivel és a békemenetelőkkel karöltve mondanám, hogy Éljen a köztársaság! Vive la republique! Megtennék, kedves testvéreim? Ha nem okoz rossz érzést, mondjuk együtt, kedves békemenetelők: Éljen a köztársaság! Vive la republique! Ugye nem volt nehéz? A jó érzés ettől csak növekedni fog.

2008-ban, egy évvel a fent idézett Magyar Jelen vezércikkének megjelenése után a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) mai napig tartó szövetséget kötött a Jobbikkal. A HVIM hetilapjának 2008. június 7-i számában, a 13. oldalon Toroczkai már így ecseteli a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye közös útvonalát: „A magyarországi zsidóságot soha a magyar néphez tartozónak el nem ismerhetjük.” Siklósi András ugyanitt „Tiszaeszlár tanulságai” című cikkében Csurka korábbi nézeteit a következő szavakkal eleveníti fel: „100 millió halott tanúsítja a zsidók többségének égő, olthatatlan vérszomját… Magyarország legnagyobb tragédiái mögött – Muhi, Mohács, Világos, Trianon – rendre ott álltak a zsidók.”

A HVIM vezére, a Jobbik legfontosabb civil szövetségesének vezetője a Magyar Jelen, 2008. október 30-ai számának 2. oldalán így tájékoztat bennünket: „Szálasi Ferenc az utolsó olyan vezetőnk, aki a Szent Koronára esküdött fel… nem kézfogás, önfeledt játszadozás jár a mi részünkről nemzetünk legsötétebb ellenségeinek, hanem pofánverés (ahogy például 2008. július 5-én sikerült Orosz Józsefnek és más buzeránsoknak adni egy pár nyaklevest), s a kötéllel sem hancúroznunk kell velük, pusztán azért, mert egyelőre nem tudjuk őket fellógatni egy fára.” (Gondolom, bár ezt nem tudom megerősíteni, hogy Orosz József Pulitzer-emlékdíjas magyar újságíró azért távozott Kanadába, mert nem akart részt venni a neki szánt szereposztásban).

A Jobbikos Morvai Krisztina a következőképpen reagált Toroczkai üzeneteire: „Nem udvarlásként mondom, hiszen számos előadáson, felszólalásomban említettem már, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat szoktam példaként felhozni, hogy a civil szervezetek mennyire fontosak” (Toroczkai László interjúja Morvai Krisztinával. Magyar Jelen, 2009. április. 2. 9. oldal). A Magyar Jelen előbb idézett számában megszólal Vona Gábor is, a Jobbik vezére, és megerősíti Toroczkai szavait: „A magyarországi zsidó kisebbségnek végre egyértelművé kell tennie viszonyát a magyar nemzethez és országhoz.” Jól hallották? Igen. Egyenes beszéd volt. Vona ígéretet tesz arra, hogy a melegeket pedig következetesen ütlegelni fogják, „mert ez ugyanannak a sátáni folyamatnak a része, amellyel a hagyományos értékeinket akarják megsemmisíteni”.

Én már rég szembefordultam Morvaiékkal, Vonáékkal, már rég azt tartom fontosnak, hogy a magyar nemzet tegye végre egyértelművé viszonyát a kisebbségeihez – a zsidókhoz, a romákhoz, a liberálisokhoz, a másként gondolkozókhoz. Ne szarkeverőként, kártékony féregként, hanem megbecsült családtagként kezelje őket, és akkor végre béke lesz Magyarországon. Kanada, ahová az egyre növekvő hazai intolerancia elől visszidáltam, a világ legjobb példája arra, hogy rendet lehet tenni a fejekben, ki lehet kergetni onnan azokat a romboló, kártékony szemléleteket, amelyek odahaza és a világ több táján testvéreket egymás ellen fordítanak, és milliókat taszítanak a sötétségbe. De a legjobb az, hogy a rendteremtés nagyszerű érzéssel jár. Én azt szeretném, ha Magyarország is a békesség szigete lenne, mint Kanada.

Ha valaki netán még most sem értené, mi köze van a fentieknek a január végi békemenethez vagy a Fideszhez, a következő részben elmondom.

Szerzőnk írása a Galamus Csoport szerkesztésében jelent meg.

37 hozzászólás

  • Magyarország népe halad valimefelé..
    Valamifelé, ami nagyon sötét , nagyon mély és amiből nincs visszatérés…
    Talán…talán Európa többi népe megtudja állítani ezt a halál-menetelést , ha akarja.
    De akarja e ?

  • Geyza

    minek szolna bele, hogy legyen megint bunbak? a magyar embereknek meg kell tanulni vegre felelosseget vallalniuk a sajat tetteikert, akkor lesz valtozas, ha annak erdekeben kepesek osszefogni…

  • Dr. Göllner András

    Így van Misi !

  • ami az irast illeti en azt erzem, hogy fizetni fogunk ezert a helyzetert, nem tudom, mi lesz az ar, de osztonosen erezzuk, hogy ijeszto…. azt a beket, amiben felnottem, azt elfelejthetjuk….es meg arra mondtak, hogy diktatura??? gyerekkent nagyon boldog voltam abban a diktaturaban es nem tunt fel benne, hogy a magyar emberek ilyen gyalazatosak lennenek, epp ellenkezoleg, beke, mindenkire egyseges boldog szegenyseg, szeretet, egymas iranti tisztelet es biztonsag jellemezte….es akkor egyszercsak feltunt ez a videki bugris es beleszart a bekenkbe, osszeveszejtette a csaladtagokat, baratokat, munkatarsakat es egymasnak uszitotta a nepet elobb orszagon belul, majd kivul….felmerhetetlen karokat okozott….verje meg az Isten!

  • Kovács Árpád

    Vége a lopitikai kormányzásnak melyet az mszmp-mszp-szdsz folytatott,,siratjátok .

  • ..és folytatódik a nemzet teljes leépítése, a pusztulásba taszajtása! Ennek meg örvendezzen és tapsoljon Kovács!

  • Kovacs

    nem siratjuk, keszulunk az osszecsapasra! nehogy azt hidd, csak a jobbikot lehet tamogatni kulfoldrol!

  • Dr. Göllner András

    Azt siratjuk, hogy elszabodáltátok a demokráciát, Kovács !!!! . De nem fogtok győzni. Ezt Te is tudod, mert nem tudtok szállítani. Befogtok csödölni, és vasvillákkal fog elkergetni titeket a nép. A történelemkönyvek olvasása után, az unokáid, dédunokáid, nagyon szégyelni fognak Téged,apukám !!!!. Nagyon. Azt fogják majd kérdezni, hogy hol volt a nagypapa, amikor hazavágták a magyar köztársaságot a bitangok ???? Felemelte a hangját a nagypapa, amikor ledózerolták a demokráciát a fasiszták ???? Védte az emberi méltóság tiszteletbentartását, vagy ő is mint a Jobbik, a Morvai, a Toroczkai, a Csurka, egy fára akarta akasztani, mindazokat, akik a szabadság, a szabad gondolkodás mellett, a hazug zsarnokság ellen küzdött.???? Ő is azt a kis felcsúti törpét támogatta, aki mind ennek a szégyennek szabad utat engedett ?? Kovács, Te nem Petőfit hanem dzsidásokat követed. Nagyon le fogsz bőgni. Most nem sírsz, de később nagyon sírni fogsz. Emlékezni fogunk rád, ebben bízhatsz. Majd adunk egy zsebkendőt. Jó ? . . ….

  • Ha már a zenénél tartunk és ha már Kanadából szerkesztjük ezt a lapot, szerintem a Leonard Cohen-nek is van egy fantasztikus száma, ami fontos üzenetet hordoz a magyarországi kormánypárt számára:

    Szerintem valahol mélyen még a Kovács Árpád barátunk is érti… 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=9F8QM3tjkTE

    A Fidesz olyan helyzetbe lavirozta magát, melynek biztosan csúnya vége lesz.

  • A cikk nagyon jó szerintem, minden „oldal” találhat magának benne gondolkodnivalót. (Ha már az egyetértés eleve elutasítandó minden ponton és mindenfelől.)

    Azt azért szeretném megjegyezni, hogy a mostani kormány nem konzervatív. Ezért sajnálom a konzervatív jobboldali embereket (különösen az értelmiséget), mert hinni akarnak ebben, ugyanakkor valami nem stimmel mégsem, és ettől fusztráltak. Hogyha nem konzervatív a kormány, akkor micsoda? Nem tudom, én nem látom őket másnak egy csomo elvtelen, hatalomvággyal eltelt nullingernél.

    Jelezni szeretném, hogy az itt epét hányó Kovács, sem konzervatív, hanem egyszerűen egy hülye, akinek fogalma sincs miről is beszél.

  • Atyaeg!Ennyi zagyvasagot!
    Egyedul ennek volt valami ertelme, hogy:
    ” Lehet, hogy tévedek, lehet, hogy igazságtalan vagyok, de én azt gondolom, hogy akik a méreteikkel hencegnek vagy mások méretein gúnyolódnak, azok tudatosan, vagy tudat alatt, valamelyik hiányosságukról, kisebbségi érzésükről szeretnék elterelni a figyelmet.”
    Ez pontosan igy van , emlekszem amikor a 2008-as valasztasok elott az volt a tema baloldalon , hogy Orban Viktor milyen alacsony, es ezen elcelodtek.

  • Zorán és Cseh Tamás nem két táborra oszthatók. Mindkettőben megvan az az idilli, kicsit csibészes polgárpukkasztó hozzáállás, ami miatt azok lettek, amivé válhattak. Nem hiszem, hogy bármelyikük dalai a kádári korszak falainak lerombolói lettek volna, inkább egy kicsit a múltból néző, jövőbe látó regélő bárdok hangjai. Cseh Tamást nem lehet politikai kategóriába beszorítani!

  • Toth Piroska | február 22, 2012, 3:52 de., Egyetértek a véleményével. Egyet nem tudtam még eldönteni: Göllner András a képességeiből fakadóan ir ennyi ostobaságot, vagy tudatosan? Tekintve, hogy saját lapjukban teszik ezt, igy értelmetlen tételesen rámutatni az önmagának is ellentmondó „megállapitásaira”.

  • Kedves Eszter! A fenti cikk a galamus.hu-n is megjelent ami nem a KMH oldala.

  • László! A galamus.hu is egy tudatosan szélballib orgánum. :-((

  • De kedves Eszter! Ugye nem gondolja komolyan, hogy majd egy tudatosan jobboldali orgánum fogja és leközli Göllner Úr írását egy az egyben? Amióta világ a világ azóta a jobboldali sajtó jobbra beszél a bal pedig balra… ez szinte evidens is, pedig éppen, hogy az lenne a célratörő, ha az egyik oldalról a másikra is eltudnának jutni egyes gondolatok az emberekhez. Az egyénen, az olvasón múlik, hogy több oldalról tájékozódik avagy sem. Van e mersze beleolvasni a „másik oldalba” vagy sem. Bízik e saját magában annyira, hogy mérlegelni tudja és helyén kezeli a „másik oldalról” jövő írásokat, vagy bátortalanul és konzekvensen elkerüli azokat. Ilyen szempontból Ön példamutató, hiszen itt van, olvas és kulturáltan véleményt formál és ez nagyon jó dolog. -pedig úgy hiszem, nem a demokrácia, a szabadság, és az igazságosság oldalát favorizálja.

  • László! Bizony vannak üdítő példák a „jobboldali” sajtó bizony ellensúlyként leközöl ellentétes (és ezen a szón van a hangsúly!) szemléletű írásokat. A vele ellenséges prüszköléseket viszont valóban nem, sajnos Göllner András ez a kategória.

  • Dr. Göllner András

    Kedves Vinch Eszter. Nem fogja elhinni, de Magának írtam ezt a cikket !!!!! Meg hát az összes testvéremnek, a világ minden táján. Ugye észrevette, hogy azt írom a békemenetelőkről hogy három, négy ember kivételével tisztelik a demokráciát, ??? Ugye olvasta, hogy azt írom, hogy a nyilasok, a kádáristák, a jobbikosok mind távol maradtak, bojkotálták a menetet ???? Ugye azt is olvasta, hogy megtisztelem a menetelők nagy méretét ??? Ugye teccet látni, olvasni, hogy nem anti-szemitázom le a békemenetelőket, sőt saját trubadúruktól, Cseh Tamástól játszok nekik egy nótát, hogy jól érezzék magukat, hogy megbékéljene a köztársaság szóval ????. Annyira rendes vagyok nem ???? Tényleg egy rendes srác vagyok !!!! Nem csak táncolok, hanem imádkozom is !!!! És képzelje, beküldtem a dolgozatomat a budapesti Magyar Hírlapba és a Magyar Nemzetbe is, hogy tényleg ne csak ilyen holmi szélsőséges lapokban mint a Chris Adam lapjában, ahol egek úra, véleménynyílvánítási szabadság van, ne csak itt jelenjen meg ez a munkám, amibe nagyon sok időt fektettem. Ugye tetszik értékelni, hogy minden idézet eredeti, minden szépen alá van támasztva, még az is, hogy fel kell minket akasztani egy fára !!!! Kedves Vincs Eszter ! Én elképzelem, hogy maga egy korrekt, igazságot szerető hölgy. Segít nekem abban, hogy leközölje írásomat a Magyar Nemzet ???? Vagy a Magyar Hírlap ??? Szerintem nagyon illene oda, ugye Őn is így látja ??? Na ??? Tessék majd válaszolni. Megvárom. Addig is, kezicsókolja, András

  • Tothpiri

    dehat meg annak oruljon, ha csak a mereten elcelodnek, mert egy eltaposnivalo mocskos fereg, lesz itt nemulass neki hamarosan de gyanitom, hogy meg a disznoszaros felcsutrol is elzavarjak…anyjaba kontarkodjon ezutan! toth te meg szaldhatsz utana, mert magyarorszagon tobbe SOHA nem lesz orbankormany, ezt ne felejtsd!

  • witcheszternek
    szelektiv a hallasa es latasa, ezert neki teljesen felesleges mondani es irni is barmit, kizarolag provokalni jar ide, amig haza nem megyek es percenkent szet nem porlasztom az ujjait…..meglasd ugy jarsz, mint Bencsics!!

  • Dr Göllner András: tisztelheti azokat a tüntetési méreteket, amelyek PONT UGYANAKKORÁK VOLTAK, mint az előző évi nemzetközi részvételű szakszervezeti tüntetés: a vonulók akkor is a Hősök terétől az Oktogonig értek – és nézzen utána ha nem hinné: akkor a magyar rendőrség 12.000 azaz írd és mond Tizenkétezer főre saccolta a résztvevők számát! Ehhez képest az Operánál majd 100.000 ember volt – technikai adottság, hogy az ÁLLÓ tömeg kisebb helyet foglal el, mint a vonuló! És a békamenet több ezer felvonulója ráadásul import volt – Erdélyből.

  • nem kell elkeseredni emberek, mert lehet latni, hogy mozgolodas van a bal es a liberalis oldalon, remelhetoleg az mdf-nek is lesz valami utanpotlasa….ha remenytelen lenne, nem bukkannanak fel ilyen Kuncze-felek! gondolom eddig hagytak, hogy jatsszon a „gyerek” hatha a nagy pofajan kivul mutat valami mast is….mivel erre nem kerult sor, sot! majd osszefognak vegre es elkergetik ezt a felcsuti parasztot a csocselekevel egyutt! addigra a nepben is olyan indulat gyulik, hogy oruljon, ha elve megussza!

  • Figyelmeteket kérem Hölgyeim és Uraim :
    Vinch Eszter bárminemű állításának egyszerűen a fordítottját kell venni….pl. azt is nagyhangon propagálta itten hogy a TÁRKI az egy ” cucilista ” orientálódású közvéleménykutató vállalkozás.
    Holott mindenki tudja hogy Orbán Viktor közeli baráti körében keresendő a TÁRKI tulajdonosa.
    Ennyit az idétlen vezetéknevű Eszter tisztánlátásáról.
    Gyakorlatilag Murphy törvényét követi :
    ” Ha a tények nem felelnek meg az ízlésednek , változtassad meg őket ”
    Kovács kartárs:
    MAGA annyira hülye egyhelyből , mint más nekifutásból.

  • Ismételt üdvözletem minden kedves NagyÉrdeműnek! :))) És Nagyérdeműnek is!:)))

    Elnézést, h sajnálatos módon kénytelen voltam valamelyik másik cikk után említett pár napon-héten belül nem jönni, de az az igazság, h jöttem, láttam, visszamentem…:DDD
    Vagyis hát voltam itt, de a bemásolt Alkotmánnyal /óóóó, bocsi, nem tudom, h mivel a múltunkhoz tartozik már, még mindíg nagybetűvel illik-e kezdeni?? :)))/ nem tudtam mit kezdeni…

    Sajnálatos apropó miatt jöttem most is ide:
    elolvastam nagyjából a cikket…:))) És kénytelen voltam ismét belátni: ugyan nem vagyok full balos, szerintem, de sajnálatos módon még mindíg inkább balos, mint jobbas vagyok… Sőt, ami ennél is rosszabb:
    egyenesen 2balos vagyok! Mind kézben, mind lábilag:DDD.

    Közben, vagyis hát a cikk/ek/ olvasása közben, azon agyaltam /így aztán el is felejtettem, mire ide jutottam, h tkp mit is akarok írni:DDD/, h vajh’ miért is van az, h Magyarországon az emberek a rossz miatt a rosszabbat választják…
    Miért is van az, h egyszerűen nem tudnak csak simán embert nézni az oldal helyett?! :(((
    Bár valami hasonló miatt kissé már vitába keveredtem egyik prominens itt-író-úrral:))), ugyanis tutibiztos, h bennem van a hiba, és nem kicsi, de én nem tudom sehogysem megérteni, h miért nem tudjuk végre megérteni, mi, legalábbis itt Mo-n a többség /bár talán, remélem, inkább a kisebbség, vagyis másképp a kevesebbségessg:DDD/ azt, h ELMÚLT a világháború, ELMÚLT a szocializmus, ELMÚLT a fasizmus /legalábbis az eredeti, echte német-származású nemzetiszocializmus/, az orosz-szovjet ideiglenesség, ill miért akar mindenki a múltjához ennyire ragaszkodni?!

    Én azt meg tudnám érteni, h valaki, aki 50 éve cserkész volt, szeretné, ha megint cserkész lehetne…
    Ugyanakkor azt is megértem, h én, aki fiatalon kisdobos és úttörő voltam, NEM szeretnék cserkész lenni, én úttörő szeretnék lenni!
    Mindezek ellenére nem fogok népszavazást kezdeményezni, ill visszahozni az úttörőséget, mert tudomásul kellett vennem, és meg is értettem, h annak az időszaknak VÉGE.

    Vége van ugyanezzel a lendülettel a szoci bűnöknek is, illetve vége van a szociban megvolt jólétnek is, vagyis ugyanúgy, ahogy az annóbeli hátrányoknak, ugyanúgy az előnyöknek is vége van.
    Mint ahogy ez történt minden háború végén, aminek a történetét term a győztesek és vesztesek is megszenvedték.

    DE!!!

    Azt nem értem, h miért is gondolja egyik ember magáról, h ő biza’ nyugodtan hazaárulózhat bárki mást, amikor nincs rá /neki magának/ bizonyítéka?!
    Miért gondolja bárki is azt, h NEM VOLT zsidó népirtás?! ÉS miért is gondolja azt bárki, h márpedig ő nyugodtan, meghívott igazi német neonáci vendégekkel, nyugodtan tagadhatja a dolgokat?!
    Egyetlen dolgoban tudok nekik kicsit igazat adni, mégpedig abban, h kicsit túl sokat halljuk mostanábanaz erre való emlékeztetést…

    DE!!!!!
    Mindenkinek felhívom a figyelmét, h most term magamból kiindulva írom amit, és lehet, h nincs igazam!!!!!

    Szal velem ez történt annó, amikor 2001 szeptember 11.-én belerongyoltak a repülők a tornyokba…
    Emléxem, Exemmel voltunk moziba, és miközben vártam rá, akkor hallgattam a rádióban a híreket, és ott mondták…
    Azután csak mondták… és mondták… és megint csak mondták… És még mindíg…
    A végére oda jutottam, h ha meghallottam, átkapcsoltam máshova.

    Azután ugyanez történt amikor a NASA egyik, amjd másik űrsilója is felrobbant:
    akár mennyire is nagyon érdekel a csillagászat, egyszerűen besokalltam a hírektől, szinte érdektelenné vált… :(((

    Azon agyaltam sokat azóta, h lehet, talán nem csak én, hanem sokan, vagyis lehet, h az emberi pszihikum olyan, h ha valamit sokat mondogatnak, az automatikusan átmegy ellenkezőjébe, az érdeklődést teljesen leredukálja??
    Lehet, h ez megy most is??

    NEm szoktam zsidózni, legalábbis nem pejoratív értelemben, merth valamennyire inkább a krisztusi szeretetben hiszek, mint az egypárti személyi kultuszban, de az az érzésem, h sajnálatos módon a sok megemlékező, emlékeztető dolog miatt egyre többen durrannak be a zsidókra.
    MEgértem, h ez nekik egy baromi nagy csapás volt, főleg maga a tény, h NÉPIRTÁS jelleggel folyt, nem csak egy csapat ember miatt, hanem maga a származás volt a kiválasztásuk oka, de sztem ettől függetlenül a megölt zsidók létszáma és a világháborúkban amúgy meghalt katonák, civilek létszáma okán is lehetne, és kellene emlékezni, amikor, hiszen minden országból, minden népből rengetegen haltak meg…

    Ugyanakkor az az érzésem, hogy szinte mindenki elsiklik a szocializmus ama eszmei meglátása felett, h márpedig a szocializmus egy valamilyen többségi jóléti társadalom lett volna.
    Az, hogy sajnálatos módon kialakult, valószínűleg szükségszerűen, egy egypártrendszer, ill abból egy személyi kultusz, és a politikai ellenfelekkel eléggé el nem ítélhető módon végeztek, akár fizikálisan, akár etikailag, de maga az eszme, a rendszer, nem lett volna rossz!

    HA azt vesszük, h akkor /is/ volt egy réteg, bár telán nem túl nagy/, aki jól élt, de sokkal nagyobb réteg volt, mint most, akik MEGÉLTEK, és hát annyira nem túl rosszul, illetve elvileg egy jó, igazságosabb rendszer lehetettv volna, mint ez a kapitalista demokrácia…
    Itt, sztem, ui egyrészt VALAMILYEN mértékben mégiscsak megvan a szólásszabadság, ugyanakkor a jobb-közeli vélemények szerinti „zsidótőke”, az én véleményem szerint pedig csak simán a pénz, ami meghatározza az ember helyét.

    Egy ismerősöm erre azt mondta rám, h nekem az istenem a pénz…:DDDD

    Holott még csak nem is hajszolom, mert mivel talán lusta vagyok, de inkább azt szeretem gondolni, h jűózanul fel tudom mérni a lehetőségeimet, és nem leszek pszihoszoma amiatt, h nem keresek milliókat havonta, ameddig meg van a lehetőségem arra, h tudjak TV-t nézni, legyen villanyom, vizem, és tudjak netezni, már psze a saját lakásomban…

    Nos, szerintem az az igazság, h az embereket ez a változás, h egyszerűen kiestek egy bizonyos biztonságból, még ha annak voltan 3/3 és-vagy hasonló hátulütői is, bele egy létbizonytalansággal terhes, munkanélkülivé válással, szegényedéssel, gyújtogatással sújtott világban találták magukat, szóval az emberek kissé meginogtak.

    Ráadásul Isten emberei sem a hitet, a szeretetet hirdetik, és ez nagyjából egyházfüggetlen, sajnos, legalábbis, mint mindíg, szerintem!!!, hanem próbálják a híveket, a még megmaradó templomba járó embereket irányítani hol erre, hol arra…

    Ugyanakkor jelzem azt is, h az egyház is tanulhatott volna a múltja hibáiból:
    a keresztes lovagokat is kissé rendbetették, egy kis idővel azután, h a felhatalmazást megkapták az egyháztól, illetve itt-ott kissé megnyirbálták az egyházakat….
    NEm gondolják vajon, h ez most is eljöhet? Vagy épp attól félnek talán, h ha nem állnak a jelenlegi ormány mellé, akk nem csak a nagy egyházak, hanem a kicsik is megint képbe kerülnek, és kisebb szelet jut a tortából?!
    Esetleg, h ha nem állnak ki, akkor tőlük is megint megvonásokat eszközölhetnek?!

    Nos, mivel lassacskán le kell lépjek:))), gyorsan leírom, h részemről azt szeretném, h ha már mindenki külföldiektől várja hatalmat, akkor jöhetne valaki, bárhonnan, aki azt mondja, h na, akk most nincs többet NAGY jobb oldal, NAGY baloldal, és összehozná az országot, h legyen egy irányvonal, amit mindenki, akár egy emberként is, tud támogatni, h az ország mégiscsak legalább egy irányba tudjon haladni, aztán a többit, amikor már elindultunk, majd csak megbeszéli az épp aktuális kormány!!
    Vagy ez is csak egy fantasy-történet lenne?? Hogy végre legyen egy olyan országunk, ami megfelelően megy ELŐRE, létezik az emberek közti szeretet, béke és megértés?!

    Ne haragudjanak-haragudjatok, de az lenne a kérdésem, h ha valaki ezt a kis irományt elolvassa, és lát benne fantáziát, az tenne is érte valamit?!
    Sajnos, nekem nincs meg a lehetőségem arra, h bármit is tegyek, hiszen én csak egy kis emberke vagyok, aki még csak nem is fecske, pedig egy fecske SEM csinál nyarat….
    De szeretnék egy vidám, élhető országban élni, és MEGÉLNI is, sőt, ne adja Isten, még utazni is benne, akár nyaralni, akár a munkahelyemre, akár rokonokhoz is!

    Ill valaki meg tudná nekem magyarázni azt, h miért szükségszerűen lesz rosz az, amikor valami egypártrendszer?!
    ÉS tényleg: miért kell pénz-istennek irányítania az országot-világot?!
    Soha nem lesz már végre emberi kapcsolatokon alapuló „tisztaság”?! És mindíg, minden változás után valakinek a gyerekkori álmaiban kell élnünk?!
    NEm lehetne, h valamikor, egyszer felébredjünk, és a saját, európai, közösségi, világ-utunkat járjuk?!

    Remélem, lesz valaki, aki meg fog tudni nyugtatni, és nem puhafalú, rácsos-hálós ágyú szobába kerülök nyugtatás-képpen, kedves, fehér kabátos személyzettel körbevéve!!:DDDDD

    Elnézést a zavarásért, mindenkinek további sok sikert és szerencsét, jó egészséget, megegyezést:és IGAZI Magyarországot:

    Dody
    :)))

  • Bocsi, kicsit vissza: most találtam csak meg

    Vége a lopitikai kormányzásnak melyet az mszmp-mszp-szdsz folytatott,,siratjátok .
    Szerző Kovács Árpád | február 21, 2012, 6:24 du.

    hsz-ét…:)))

    És, mint… hát, inkább balos, meg szeretném kérdezni az urat, h ugye, most akkor nem dől be majd a MALÉV?! A BKV-val is fogok tudni majd dolgozni menni??
    És term a fideszesek közül senki nem érintett semmilyen kabai földmutyiban?!
    Mag hát psze az is érdekelne, h ugye, most nem a gazdagabbak járnak jól?
    Ugya, az eddig, a kb 2 év alatt kapott uniós pénzek is mind oda mentek, ahova címezték?
    De természetesen a begyűjtött adományokat is csak!!! a szerencsétlenséget szenvedők kapták meg??
    MEg hát psze, ugye, mindenféleképpen a politikusdok nem nyereészkedtek egy fillért sem a forint gyengülésén, sem pedig a hiteleseknek hozott rendeleteken?!
    Ugye, a szegényebbek, a szegények, a lakásnélküliek sem mennek börtönbe, ha kukázak?!

    És legtermészetesebb, ugye, h a fideszben nicsn egy darab volt MSZMP-s sem?! Vagy van, csak olyan, aki nem töltött be annó semmilyen tisztséget? Vagy csak olyanok fidesz-tagok, akinek nincs tokaji lehetőségük? Esetleg arra gondolhatott, h nem akarnak magunkak megszavazni, sőt, KÖZFELHÁBORODÁS miatt még csak napirendre sem venni olyat, h egy politikusnak kb 750EZER!!! Ft-os fizetése legyen?!

    Ugye, egyik sem kap SZÁMLA BEMUTATÁSA NÉLKÜL pénzt, semmire?!

    Ja, kérem… persze, ezek után természetes, h nincs MÁR lopás, hisz lassan nincs mit, egymástól meg már csak nem…:DDDD

    Jó éjt!!:DDD

  • Bocsiiiika!:DDD

    Még kicsit vissza, mert az az érzésem, h jó lenne kissé olyan kormány is, akikre lehet számítani, és lehetőleg nem olyan irányban, h egyre lejjebb tornázzák az ország visz korrekt hírét, hanem egy olyan, aki ha mond valamit, azt bárki, bárhol elfogajda.
    Egy olyan, akinek nem hinni kellene, hanem elfogadni, amit mond, mert visszanézve is igaz, és nem változtatnak VISSZAMENŐLEG a dolgokon… bár lehet, h mostanság nem ártana…:)))

    Persze, lehet, megint én vagyok a rossz, de nagyon szeretnék már végre békét, békés országot!!!

    Egyben jelzem, h nem túl rég, azt hiszem, az Echo TV-ben, nyilatkozott egy Jobbikos képviselő. Nem tudom, ki volt, csak azt, h amikor megláttam, ill megtudtam, h jobbikos, majdnem átkapcsoltam máshova, de azután ottragadtam:
    értelmesen, értelmeseket mondott!:)))
    Azok után nem csodálom, h annyi értelmiségi fiatal akad a támogatójuk között!!

    Nagyon sok mindenben igazat adtam Neki, csak az a baj, h a jobbikra nagyon sok rosszat is tudok mondani… Szóval ilyen gondolatok után találtam ki, h jó lenne, ha nem az oldalt, hanem az irányt, az embert néznék!
    Szerintem, ha nem számítjuk, vagyis inkább leszámítjuk, azt, h valójában mik történtek a jobbik vezetésével, irányítása alatt, akkor egy egész jó kis idea lenne!:)))
    Összegyúrni kis szociális érzékenységgel, megmásíthatatlan pályaképpel, lehetőséggel… hááát, lehetne mazsolázni az Ő elképzeléseikből is…

    Ja, és kissé vissza a cikkre, ha más visszatértem én is:
    szerintem igenis jó volt ez a cikk, de sajnos, azt kellett /ismét/ tapasztalnom, h kb ugyanazt mondja, amit én is, vagyis amitől én is félek-tartok, amit gondolok…
    Nagyon sajnálom, h ezt írta Göllner úr…:(((
    NEm lehetne, h legközelebb valami vidámabb cikket írhatna, hátha abban is egyetértenénk, és végre jó kedvem lehetne a cikkeket olvasva is?!:)))

    Lehetne mondjuk egy cikk Paulo Coelho-ról… Esetleg, amint azt a fakebuk-os üzenőfalamon írtam, James Redfield „próféciáiról” valami kis ismertető, esetleg a hátteréről…:DDDD

    Vagy mondjuk, egy jó kis tejlevesről, paprikáskrumplival!:)))
    /Na, ez nálunk, itthon szólás, ui ez volt az „ünnepi” kaja, hiába, nem egy gazdag család gyereke vagyok…:DDDD/

    De tényleg jó éjt!:)))

    Dody
    :)))

  • Hello Eszter , ezekben a korokben , (amerikai magyar nepszava , nepszava , es ugy latom a kanadaihirlap is) , egy cel motivalja az irokat: ki tud minel hamarabb es minel simabban rasiklani a zsidozas/nacizas biztos es sima vizere.
    Ha sikerul a barmilyen nyakatekert osszekapcsolas , onnan mar tiszta az ugy.

  • Tothpiri

    de igy komolyan? leirod, hogy az egesz egy szar es csodalkozol, ha apadfaszara kuldelek? jah vagy mar ott vagy? bocs…

  • Dr. Göllner András

    Húú, kedves Dody, ez nagyon hosszú volt, és nagyon kacifántosan tekergeted a mondókádat – kérlek ezt ne csináld. Ne nehezítsd a megértést. Mért nem írsz egyszer egy cikket a Chrisnek, mert ezzel a sok DDDD, vel meg egyébb tekergéssel nehezíted a kommunikációt. ….

    Ha jól értem, azt hiányolod, hogy mért nem megyünk szépen, kéz a kézben együtt, egy irányba, mi magyarok.De jó is lenne. Azért nem, Doddy, mert ezt egy személy, vagy egy házaspár esetében talán még el lehet képzelni, de a társadalmak másként működnek, mert több személyből állnak. Tudod ? Több fajta érdek, érzelem, érték él párhuzamosan, egy időben, ugye nem kell sorolnom Neked – tessék – csajok, fiúk, gazdagok, szegények, zsidók, muzulmánok. Na. Szóval ilyen a valóság, szerteágazó. Úgy mozog mint a vizipók. Olvasd el Szabó Lőrincet. Lírta már. Régen, a megoldás az volt, hogy fegyverrel mindenkit kordába tartottunk, ha túl sok volt a zsidó, gázkamrákba raktuk őket. De van egy másik megoldás. A demokrácia. Ez nem erőszakra épít. Azt tanítja, hogy a közös irányt az eltérő értékek nyilvánosság előtti szabad megnérettetésén keresztül – az egyenlő jogokat élvező szabad emberek közti vita, az értékek és érdekek szabad versenye során tudjuk kijelölni. Nos, én ezt az utóbbi megoldást tartom jónak. Én ezt az utat komálom. De nagyon. Sajnos, ezt a megoldást, Horthy Miklós, Kádár János, és Orbán Viktor nem komálja. Ezt Orbán Kötsén szépen ki is fejtette, már mint azt, hogy elég volt a vitából 20 évre, és két éve ezt is gyakorolja. Én nem válaszolhatok a Magyar Krónikába, a gyalázatokra, nem szólalhatok meg a Katolikus egyház pódiumán, nem száll vitába velem Androvich plébános, úr, mert egy gyáva kukac, mert egytöl egyig GYÁVÁK azok akik az erőszak birtoklásával akarnak irányt szabni annak, mit szabad és mit nem.!!!!!!!! Nekünk csak azt a szabadságot adják, hogy boruljunk térdre előttük, és hallgassuk az igéjüket. Röviden: Félnek a versenytől:

    MINDENKI AKI NEM DEMOKRATA, FÉL AVERSENYTŐL. ÉS KOMMUNIKÁCIÓS MONOPÓLIUMRA TÖREKSZIK. Hallotta kedves Mailáth grófnő ???? Mi nem félünk a versenytől. Ide engedjük a Kovács Árpit, hogy ide piszkítson, oszt utána szépen, közös erővel, a józan eszünkkel, kitakarítunk. HOPPPÁÁÁÁ !!!!! Ugye ???? Na, szóval, Ezért járatjuk mi annyit a szájunkat, mert mi kizárólag a szellemi versenyben, és nem az erőszakban látju a haladást, a felvilágosodást, a megbékélést. .Két megoldás van a közös irány kiszabására – az egyik az erő a másik az ész. Aki azt mondja – Hallgass a szivedre, szavazz a FIDESZ.re – az át akar verni !!!!! .Ezzel a szlogennel indult a betyár 1989-ben, és azonnal rossz irányba terelte a magyar demokráciát: a varázslók, az érzelemkeltők irányába, a mágia és nem a felvilágosodás házába. ,Tudja a bitang, mert ismeri a Magyart, hogy mennyire megtud fogni minket az érzelem húrjaival. Mennyire hajlamossak vagyunk mi erre a csalira. Tudja, hogy az érzelemmel be tud lapátolni 30-40 százalékot, főleg ha a saját haverjaié a sajtó, a tömegtájékoztatás. Ez ilyen egyszerű. A Viktor nem egy buta fiú. Nem az eszével van a baj, hanem azzal, hogy egy erőszakos csávó, és gyáva. Ma oda van érte mindenki, aki nem tartja fontosnak a versenyt, aki nem az eszével, hanem az érzelemmel akar navigálni, és bunkóval akar rácsapni arra, aki a haladást másként akarja megvalósítani. Még többségben vannak, a parlamentben gyáva kukacok, de a társadalomban már egyre csökken a számuk. . Hát erről ennyit, Kapitány.Belefog törni a bicskája a felcsútinak. Ez tuti. És fájni fog ez neki. Nagyon ciki lesz. Nagyon. Az egészet kihagyhattuk volna a magyar történelemből.

  • neeem kedves Gollner

    az orszag 3/4-e nem szavazott ra….nem a nemzettel lesznek itt a problemak, hanem az eroszakos, aljas, buta kisebbseggel, azokat majd nem lehet demokratikus eszkozokke, ejnyebejnyevel, de meg egyertelmu szavazatfolennyel se leallitani, ez tunik a legnagyobb gondnak, orban belehajtja a nepet az osszecsapasba…

  • Dr. Göllner András

    Misi Bá’…én nem mondtam, hogy az ország 3/4-e Orbánra szavazott. Politológus vagyok apukám. Vigyázz má’ 🙂

  • Kedves Göllner András! Úgy látom, önnel is az történt itt a hozzászólások mezején, mint Iványi Gáborral az egyház/nem-egyház vitában, vagy Geréb Ágnessel a büntetö perében. Az ön számára Vich Eszter állította fel a döntö paramétert: miért nem jelenteti meg az írását a jobboldali sajtóban. Ha erre ön elmondja, netán bizonyítja is, hogy ön ezt megtette, és nemcsak ott, máshol is megtette – – – akkor ez a paraméter máris nem fog számítani.

    Miért nem? „Mert nincs ilyenfajta tudatosságuk.” – lehet egy válasz. „Mert megvannak ijedve, a sokszínüségtöl, a szabadságtól, a másvéleménytöl” – – lehet egy másik válasz. „Mert Magyarországnak nincsenek demokratikus hagyományai, itt még most is feudalizmus van.” – – – szólhat a harmadik.

    Ami a tömeget illeti, már írta kekec, hogy mi a helyzet. Nem akarom kifejteni az egész katonai szakértöi véleményt, amit olvastam, inkább emlékeztetek a lánchidi, fáklyás felvonulásra: Mikor a menet eleje felért a várba, a menet vége még a Lánchidat taposta….A hid szélességét, a vonulás kb. 2,5 Km/óra sebessegét és az egy mozgó ember igényelte 2 métert figyelembe véve kb. 30 ezren lehettek…..

  • Tóth Piroska:
    lehet, hogy csúcsot szerettél volna felállítani? Neked már a második sorban sikerült ezekre a területekre rácsúszni!
    Dr. Göllner András:
    Lehet, hogy nem lehetett megspórolni, mert valakinek meg kellett végre fogadnia Antall József tanácsát: „Tetszettek volna forradalmat csinálni” Orbán most csinált amolyan magyarosat – a budikban. Meg elkezdte leépíteni a demokráciát amit mi túl könnyen, kvázi ajándékba kaptunk – és nem is tudtuk megbecsülni, amíg volt, csak a hiánya kezd nagyon kínossá válni: pont úgy működik, mint a levegő. Ezért remélhetően amikor fuldoklás után megint levegőhöz jutunk: sokkal jobban meg fogjuk becsülni és vigyázni rá – mint korábban.

  • „A demokrácia álarca arra kell, hogy néhány esztendőnként eldönthessék, az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni.” http://www.politaktika.hu/hirek/Munkas_osztalyismetles3236598

  • Tiszteletem ismét! 🙂

    Akkor, talán, megint megpróbálok kevésbé mosolyogni ezeken a komoly témákon… pedig nehéz, és ezt bárki elhiheti nekem!!
    Egyrészt nehéz nevetni, másrészt kevésbé nevetni is, hiszen ha egyszer elneveti magát az ember, nehezen tudja abbahagyni!:) Mindenesetre egyből elnézést kérek, az összes eddigi és ezutáni hozzászólásom, kommentem esetleg túltengő vidámsága vagy szomorúsága okán!

    Válasz:
    kedves Göllner úr! 🙂

    Tudom, h nagyon, talán túl egyszerűnek is tűnök, de úgy vélem, ez is egyfajta ÚT, amin haladni lehet. A kezdetét nem mesélném el, mert nagyon a régmúlt ködébe vész, de a vége azt hiszem, egyre inkább közeledik… főleg, h lassan 50 éves leszek! 🙂
    Szóval nem nagyképűsködök, simán bevállalom, h „egyszerű gyereknek” gondolom magam. Az ÉN nézetem, felfogásom az lenne, amit tudom, h sokan nem nagyon akarnának még csak megérteni sem, hogy ugye van egy ország. Van egyfajta lehetőség, mondjuk, a politikai. Ennek van sok-sok iránya, ami természetesen NEM PÁRTFÜGGETLEN, és SZERINTEM!!!!! van egy, legalábbis nem sok, olyan iránya, amit nem kéne pártok keretei között látni, vagy ezek közé szorítani. Mert akárhonnan is kezdtem a dolgok tanulásának, mindenképpen és állandóan oda lukadtam ki, h nakéremszépen-ez-nemjó….
    Aztán megpróbáltam másik párt szemszögéből is… hát, onnan sem volt jó, mert ugye, már eleve a jobb- és baloldal, akár ha csak 1-1 pártból is áll, máris 2 nézőpont.

    Ugyanakkor vannak, szerintem, talán, esetleg olyan irányok, lehetőségek, felvetések-feltevések, amik mind a 2 oldal, sőt, jobb esetben talán jóóóóval több párt esetében is összehozhatók lennének, vagyis szerintem nincs minden párt-szervezet-egység-ember mindenben szemben egymással, tuti, hogy létezik valami olyan verzió, amit mindenki el tud fogadni, ami mellé mindenki fel tud sorakozni.

    SZERINTEM most azt, ha tényleg van ilyen, azért nem tudjuk elérni, mert sikeresen szembeállította valaki-valakik az országot, akár több szögből is, vagyis nemcsak jobb-bal, hanem ezek oldalhajtásai mentén is…
    Ezt sajnálom, és pl ezért is gondolom, h jó lenne, ha végre valamely szervezet el tudná űzni azt az átkot, h ne tudjon két fél akár csak kicsit is összefogni egy közös, jó cél eléréséért!

    Most nem tudok ilyen célt mondani, mert ha mondjuk felvetem a „Krisztusi szeretetet”, akkor valaki azonnal feldobná az iszlám szent háborút a kereszténység ellen, holott elég sok a közös a 2 vallásban… Mint ahogy a zsidó vallásban is ezekkel…

    Na, mindegy, csak azt óhajtottam volna, erősen, hogy egy irányba lehessen menni, azonosulni lehessen valamely nézettel, cselekedettel, pártoktól, oldalaktól függetlenül. De sajnos, jelenleg ezt megakadályozza ez a hatalmas szemben állás, amibe belekeverik a cigányokat, a nyuggereket, a csökkent munkaképességűeket, a zsidókat, a szocikat, a jobboldaliakat, a középsőoldaliakat, a baloldaliakat, a külföldi szocikat, a külföldi liberálisokat, az amerikaiakat, az EU-t, vagyis mindenkit szembefordítanak mindenkivel, a régi dolgokat hányják egymás szemére, hánytorgatják fel…
    És amíg ez folyik, addig szereintem teljesen mindegy, h ki a vezető, ki követi, ki kivel ért-neért egyet, addig szerintem soha nem lesz „jó világ” Magyarországon…

    Nem emléxem már, és lusta is vagyok utánanézni, h kivel „vitáztam” az egyik itteni cikk után azon, h Ő márpedig utálja a nyilasokat, és soha nem fog velük kezet, de ha valaki megérti, mit szeretnék elérni, akkor, ha nem is kezet nyújt, de legalábbis a „közelébe sodródik”, ha ezzel segíthet az országnak.
    Ne haragudjanak-jatok, részemről nincs egyértelmű párt-vallásom, én azt szeretném, ami a legtöbbünknek jó lenne, mert tudom, h olyan nincs, ami mindenkinek egyformán jó. De ha csak annyit sikerülne elérni, hogy ha nem is egyformán, de valamennyire azért egy jó irányvonalat tudjanak felvázolni, már „nem éltem hiába”! 😉

    És ismét csak egy kis ingyen-reklámot csinálnék azoknak a bizonyos „próféciáknak”, mint pl „A mennyei prófécia” és a többi része a „szagának”, de abban eléggé le van írva, amire gondolok: magyarán h nem magát az embert kell nemszeretni vagy megvetni akár, hanem a tulajdonságát, mert az ember eredendőden nem bűnös… A tulajdonságai azok, amik azzá teszik, illetve ha a tulajdonságát leveti, akkor a csupasz lelke „bűntelen”… Azt kell/ene/ becsülni, tolerálni, amellett kellene kiállnunk.
    Ezért is mondom, h ugyan nekem szegény OVi eléggé ellenszenves, és nem is szeretem sem őt, sem sok emberkét, de nem magát az embert nem szeretem, illetve a szocialisták közül is sokakat nem szeretek, de ott sem magát az embert nem szeretem, hanem azt, AMI… LEgfőképpen talán a politikus-t bennük, azt, amit és ahogy csinálnak, azt, amit és ahogy mondanak, irányítanak…

    Lehet, h én tkp egy anarchista vagyok, de nincs olyan párt, aminek a nézetével maradéktalanul tudnék azonosulni, mint ahogy, akár megértenek, akár nem, az én nézeteimmel sem hiszem, h bárki maradéktalanul azonosulna, hacsak nem Ő maga a Krisztus… 🙂

    Cikket pedig azért nem írhatok, mert nem akarok. Nem szeretnék olyat tenni, ami másokat, CIKK-szintem bánt, de 1-1 kommentet, még ha kissé akár a cikk terjedelmén túl is nyúlik :), azt nyugodtan be merek vállani!:)

    Illetve most kissé megilletődve el is gondolkodtam:
    egyáltalán írhatok-e én ide, vagy bárhova is kommenteket?! Létezhet-e, hogy az, amit én érzek, amit én szeretnék, bárkivel azonos hullámhosszra találna?!
    Már csak azért is, mert egyértelműen érzem, tudom, hogy mit szeretnék, de valahogy nagyon hihetetlen, hogy ezt akármikor is el lehetne érni… Talán túl álomszerűnek tűnik egy olyan ország, ahol a fő irány egy, mindentől függetlenül, és csak a mellékes dolgokban van nagy különbség….
    Pl mondjuk, egy ilyen fő dolog lehetne akár a vallásszabadság is…
    Aztán mondjuk a munkához való jog… A megélhetéshez való jog… A nyugdíjhoz való jog /ha már megdolgoztunk és fizettünk érte/… A lakhatáshoz való jog… A munkánk ellenértékéhez való jog….
    És természetesen az ezekhez társuló kötele/zett/sségek is…

    Szóval egy csomó minden van, amiben talán sokan egyetértenének… csak az a baj, h még ha így is lenne, jelenleg a széthúzás megy, az oszd meg és uralkodj-elv miatt…
    Ezt veszem észre az egyházügyi dolgokban is: nem hiszem ugyanis, hogy ha mondjuk én nem keresztény akarok lenni, hanem mondjuk azt a hitet szeretném vallami, amit én vallok, akkor miért kéne nekem csak és kizárólag a keresztény eszméket dicsőítenem?! Ha akarom, hadd döntsem már el én, hogy miben szeretnék hinni!

    Bár ezzel együtt továbbra is vallom, amit olvastam valahol:
    megvan a kezdet és a cél is, csak nem mindegy, milyen az odáig vezető út…

    Elnézést, szerintem megint kissé hosszasra sikeredtem, ennek ellenére mindenkinek további sok sikert és szerencsét, jó egészséget is:

    Dody
    🙂

    UI: aki a jobboldali sajtóban NEM megjelenő balos cikkek miatt reklamált, azzal közölném, hogy sajnálatos módon a finoman ellenoldali írásokat SEM jelentetik meg néhol, még komment szinten sem… 🙁

  • Dodyg

    kurva nehez elolvasni, amiket idefirkalsz, deha nehezen vegigragom magam, akkor a tobbsegevel, felteve, ha valoban azt ertem, amit mondani szeretnel, egyetertek! a mai kozepkoruak nincsenek ehhez a szemesnek all a vialg cimu tarsasjatekhoz szokva es valoban ok beket szoktak meg maguk korul….a szocializmusnak, mint kovetendo eszmenek pedig csak bizonyos „magas” poziciokban voltak zavaro megnyilvanulasai, amik jocskan nem erintettek a tobbseget es kulonoskeppen nem az orbannal egyidos korosztalyt, akik gyerekkent eltek meg a kesei Kadar idoszakot, velem egyetemben! mar ekkorra senkit nem gatoltak ezek az „eszmek” es indulataink se voltak, mert azokat a tenyeket es tortenelmi esemenyeket, amik indulatot lettek volna kepesek gerjeszteni, kulonosen nagy tomegekben, azokat rendesen kifelejtettek a tortenelemkonyvekbol, hiradasokbol de a lenyeg megiscsak az, hogy beke volt a lelkekben es fejekben…..erre a bekere lehett volna alapozni a rendszervaltast, ami orbannak nem kedvezett volna, de a tobbsegnek bizonyosan….igy most elmondhatjuk, hogy a megtevesztett emberek megszavaztak orbannak a gyarapodast, azon az aron is, hogy sajatjukat nagyvonaluan bealdoztak (biztos nem tudatosan)….most az maradt a kerdes, meddig mer elmenni orban hatalma megorzese erdekeben…..tartok tole messze, egeszen pontosan addig, ameddig hagyjatok neki!

  • Üdv, és szia, kedves Ludas Mátyás!:) Izé, Mihály, vagy ki!:)

    Köszi a „jó” kritikát, és ba kell lássam, már többen, ismerősök, rokonok is panaszkodtak, h nem-e-lehetne-e 🙂 ezt az egészet kb annyiban összefoglalni, h IGEN avgy NEM…:D
    Hát NEM!:D

    A válaszom:
    igen, kb erre gondoltam, bár nem teljesen… Mindenesetre maga az a rész, h BÉKE, az az, ami az én nézetemben lenne a lényeg, hiszen egy nyugodt, normális világban, országban sokkal jobb, könnyebb lehet/ne/ boldogulni, kivéve azokat, akik a hatalom bűvöletében élnek…
    Sajnálom szegény OVit valahol, emrt emléxem, amikor nem szavazták meg az előző választáson, rosszul lett, és idegileg kezelték… Ezt psze nem kivánom sem neki, sem másnak, mert ez arról is tanuskodik, h sikertelenség esetén mekkora belső válságot élhet át…

    Neki, és minden hasonszőrűnek azt kívánom, h valahol, valamiben tényleg legyen végre sikeres, és nyugodjon meg, igazából egyáltalán NINCS HÁBORÚ, csak annak, aki ezt HISZI.
    Egyszerűen tudomásul kéne venni, h létezik egy olyan közeg, ami reakciót mutat a mi akciónkra:
    ha hülyeséget csinálunk, belénk rúgnak, ha nem, akk akár még békén is hagyhatnak, sőt…. Bár azért remélem, h nem én értem félre a dolgokat, és az a „hülyeség”, amiért belénk rugnak, az valóban az, és az, h ha nem csináljuk azt jelenti, h értelmesen, rendben mennek a dolgok… 🙂

    Szóval nekem mindenképpen egy békés, nyugodt ország az álmom, ami nem jelenti azt, h mindent fel kell adni bármiért, egyszerűen csak annyi, h utálom, h álllandóan „harckényszer” van…

    Ill nem azt utálom, h „szemesnek áll a világ”, hanem azt, h a bárminek az elééréséért bárkit, akár mindenkit is le kell taposni ahhoz, h előrébb jusson valaki… Ennyire mindenképpeni kénytelenség van az emberek fejében? Ennyire mindenáron kéne az a valami, ami akármi, amit nagyon el akar érni?!
    Ez elég undormány dolog… bár mindenki maga tudja, én azért azon a néhány „véleményen” vagyok, h
    1: ” a jó úttörő ahol tud, segít”;
    2: mindenki tegyen-viselkedjen úgy, ahogy azt szeretné, h vele tegyenek-viselkedjenek!
    /Részemről igyexem is így élni, és be kell valljam, nem igazán bánom meg, eddig legalábbis még nem bántam meg soha, h azt csinálom, amit… :)/

    OVi meg h meddig mer-akar elmenni?? Hát, ha átgondolod, amik eddig történtek, akk nyugodtan kijelenthetjük, h a végsőkig, bármit is takarjon ez. 🙁

    Na, mindenkinek további legjobbakat, sok sikert és szerencsét, jó egészséget is:

    Dody
    🙂