A Fidesz könnyítené az államfő lemondását

2012 március 23 8:49 de.15 hozzászólás

A magyar parlament kormánypárti többsége olyan módosításokat javasol a házszabály körül, mely könnyítené a mindenkori köztársasági elnök lemondását. Nem kell túlságosan nagy fantázia azt feltételezni, hogy ezzel a lépéssel éppenséggel a plágium-botrányba keveredett Schmitt Pál lemondását segíhetik elő a kormányoldalon, hiszen egy héten belül készül el az államfő kisdoktori disszertációját vizsgáló Semmelweis Egyetemi bizottság jelentése.

A módosítást a fideszesen Lázár János, valamint Gulyás Gergely nyújtotta be és hozzájuk csatlakozott a KDNP-s Harrach Péter. A hét paragrafusból álló bekezdés szerint: amennyiben az államfő lemond, 15 napon belül vita napot kell rendezni az országgyűlésben és ekkor bármelyik frakció kezdeményezheti azt, hogy a lemondását benyújtó államfő fontolja meg döntését, melyről aztán az országgyűlésnek is szavaznia kell. Amennyiben az elnök nem vonja vissza lemondását, a háznak kötelessége tudomásul venni az államfő távozását. A kormánypárt módosítása szintén lehetővé tenné az államfő tisztségétől való megfosztását, ha a köztársasági elnök törvényt sért, vagy bűncselekményt követ el.

A HVG januárban robbantotta ki a Schmitt Pál kisdoktorija körüli plágiumbotrányt, miután kiderült, hogy a disszertációt alkotó szöveg többsége szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sporttörténész Analyse du programme olympique c. francia nyelvű dolgozatával. Később az Index azt deritette ki, hogy Schmitt disszertációjának további részletei Klaus Heinemann német szociológus tanulmányainak szó szerinti fordítása.

A Fidesz-KDNP frakciószövetsége megosztotta a Schmitt-ügy. A HVG eredetileg úgy tudta, hogy Orbán Viktor nem szívesen „engedné el” azt a köztársasági elnököt aki valamennyi elődeivel való ellentétesen egyszer sem küldött vissza a parlamentnek bármilyen általuk elfogadott új törvényt további megfontolásra. Ezen kívül sokan a jobboldalon úgy vélik, hogy Schmitt-ügye inkább a diplomázott, értelmiségi lakosságot foglalkoztatja, az alacsonyabb végzettségűeket viszont sokkal kevésbé. Az utóbbi kategóriába tartozó jobboldaliak inkább politikai támadásnak vélik a plágiumvádat.

A Semmelweis Egyetem március 28-án áll elő jelentésével.

15 hozzászólás

  • persze Schmitt a legekesebb bizonyitek arra, hogy ezeknek nem a kommunistakkal, a diktaturaval volt bajuk, hanem csupan azzal, hogy nem ok iranyitottak azt…..ujult erovel, meg dorzsoltebben, meg aljasabban ugyanazt a diktaturat epitik, mint a mindenki altal megvetett kommunistak es segitenek feleleveniteni amit mar majd elfelejtettek az emberek, a felelem erzeset… szep munka fiuk! minden penzt megertek! marmint az ostobaknak! sajnos sokan vannak!

  • Érdekes ország furi módszerei…egy párt ( AZ egypárt ) nevezi ki az Államfőt..bocsánat…álamfött .

  • kopacsi,
    miutan egyedul beszelgetsz itt magaddal, itt van egy tortenet szeretett rendőrödről. Errol is tudsz diskuralni magaddal, miutan latom , hogy nagyon unatkozol. Meg aztan en is iro es oktato vagyok!

    (Moderálva!)

  • “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.”

  • Szolzsenyicin! Ezt a gusztustalan történetet a napokban valaki már ellőtte, csak akkor Gyurcsány főszereplésével.Ezek szerint te is plagizálsz, mint Schmitt, akiről a cikk szól!!!?? Ideje lenne abbahagyni a gyalázkodást és a trágárkodást! Kopácsi Judit még nem is reagált erre a cikkre, most mit piszkálod? Mi lenne, ha a te apádról írna valaki ilyet? Szégyelld magad!

  • kopacsi

    te vagy a leggyalázkodobb itt.

    (Moderálva!)

  • Puchert János

    Na azért Szolzsenyicin több tiszteletet érdemel mint hogy egy ilyen féreg használja a nevét. Csak mellesleg Szolzsenyicin Moszkvától Berlinig üldözte náci elődeidet

  • Judith Kopacsi

    Hát öregem ebből is látszik, hogy te még életedben nem találkoztál az én anyámmal, aki még 88 éves korára is képes lenne úgy pofán vágni a pimaszkodásodért, hogy a másikat a téglafal adná. Mars innen, te gyáva féreg. Ez az utolsó szavam hozzád.

  • kopacsi

    te már megint erőszakoskodsz, verekszel és ocsmánykodsz? Mást úgy sem tudsz. Hiába van 32 neved!

  • kopacsi

    Tegnap még a legnagyobb antiszemita voltam, mára náci kergető. Azért neked sem anyád a leghülyébb!

  • ha valaki itt nem valtoztatgatja a nevet, AZ KOPACSI JUDITH es meg veletlenul sem egyenlo libas misivel, aki en vagyok! persze nem muszaj elhinni, csak a kovetkezo alaptalan gyanusitgatas mar annyira unalmas lesz, hogy szinten felajanlanam moderalasra…

  • SZOLZSENYICIN- ne légy lusta, és keresd ki Márainak a keresztény úri osztályról, és annak kártékony voltáról írott szövegét. Kismillió példányban fent van a NET-en, és a mai magyar körülményekre SOKKAL irányadóbb, mint az OROSZ kommunistákról írt szöveg (ami egyébként kísértetiesen illik Orbán és csapatára!)
    Visszatérve Schmittre – azért kevés államfő került bele az angol szlengszótára, ő pedig két szócikknek is „örülhet”
    http://www.nyest.hu/hirek/ujabb-schmitt-szocikkek-az-urban-dictionaryn
    Olyan nagyon nem örülnénk ha lemondana – jelen állapot szerint akkor legalább másfél hónapig a nemsovány bajuszkirály lenne az ideiglenes államfő. Rémítő kilátások!

  • T.Szolzsenyicin!Ön már orvosi eset!Annyira gyülüli a máskép gondolgodókat az már elképesztő!Irja hogy gyalázatos ember tipusa önnek ki.Ugy láttom hogy a történelem óráról ön kimaradt!Amennyiben önnek szinpatikus a náci,szélsősséges ember tipus az magáért beszél!S ahogy itt megnyilvánul az is elképesztő!Látszik hogy nem volt gyerekszobája!

  • Sajnálom, hogy a hozzászólások lezárása után nem tudtam válaszolni tatulusnak a szólásszabadságos cikknél ezért itt üzenem: PONTOSAN!!!! Figyelembe kell venni, hogy milyen állapotban vette át az országot Orbán és bandája! A jelenlegi árfolyamok 2/3-án, az országkockázati felár 1/3-án, és a hitelminősítőknél felminősítési előjelzéssel. Ehhez képest most az árfolyam ott van, ahol a part szakad, az országkockázat megháromszorozódott, és mindhárom nagy minősítőnél bóvliba vágtak, negatív kilátásokkal. Ja: és a növekedési kilátások negatív spirálban – a Bajnai korszak felmenő trendjeivel szemben. És akkor még a pár év múlva törlesztendő 10 %-os kamatozású kötvényekről nem is szóltam!
    Egyébként 140 ezres UTCASEPRŐI állásra több diplomás is jelentkezett, ezért legyen szíves ne azt számolni, hogy NORMÁLIS országban mennyit keresne egy több diplomás – hanem szíveskedjék az államcsőd felé tántorgó Magyarország TÉNYEIBŐL kiindulni. Ha kérhetem! Már ha nem akar segget csinálni a szájából!

  • Kovács Árpád

    Megmaradhat Schmitt Pál doktori címe

    A napokban nyilvánosságra hozza jelentését a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának keletkezési körülményeit vizsgáló bizottság, mely lezárta vizsgálatát ,az öt tagból álló testület megállapította, hogy az akkori, tehát az 1992-ben hatályos jogszabályoknak és az egyetemi szabályzatnak megfelelt Schmitt Pál dolgozata, ezért nem indokolt a doktori cím elvétele.

    Na kedve elvtársak ,lehet könnyezni ,ismét egy szocik által kreált hazugság dőlt meg.Aljas támadás volt Schmitt Pál doktori címén keresztül,Köztudott hogy a szocik mást nem tudnak ,nem képesek .Vehetjük az egész rágalmazás része a Magyar nép elleni támadásnak,,,,,gratula szocik ,magatokról adtok elő a 2014-s választás idejére nemet,mert már a Magyar nép undorodik ezektől kádárista több pártban több név alatt több színben bujkáló ország romboló pribékektől.