Magyar származású a montreáli székhelyű izraeli tanulmányok intézetének vezetője

2012 szeptember 30 3:27 du.9 hozzászólás

2011-ben alapították meg a Concordia Egyetemen az Azrieli Institute of Israel Studies kutatóintézetet, miután az Azrieli Foundation öt millió dollárral járult hozzá az interdisziplináris tanszék létrejöttéhez. Azóta Nikolényi Csaba politológus az intézet társ-igazgatója, Norma Joseph vallás tanulmányok professzorral együtt. A montreáli tanszéken kívül Kanadában kizárólag Calgaryban és Torontóban van hasonló, nemzetközileg elismert program. Az intézet megalapítása már azért is jelentős előrelépést jelent a Concordia Egyetem számára, mert tíz évvel ezelőtt gyakran illette súlyos kritika az egyetemet a különböző szélsőbaloldali diákcsoportok antiszemita és erőszakosan Izrael-ellenes akciói miatt.  

A Concordia Egyetem magazinjának őszi számában számoltak be az intézet erőfeszítéseiről. Nikolényi Csaba idén tavasszal nyerte el a Schusterman ösztöndíjat, melynek köszönhetően tíz napot töltött Izraelben, ahol egy új, az izraeli politikával és kormányzattal foglalkozó kurzus fejlesztésén dolgozott. Norma Joseph elmondta, hogy az intézet egy „semleges” terület, ahol bárki, bármilyen tudományos háttérrel (akár történelemből, szociológiából, politológiából, de mérnöki végzettséggel is) részt vehet intellektuálisan stimuláló, azonban mégsem ellenséges, vagy feszült dialógusban.

Joseph hozzátette, hogy az intézet munkája alapvetően nem politikai jellegű és nem kizárólag a zsidósággal foglalkozik.

Nikolényi Csabát a montreáli magyar közösségből leginkább a The Hungarians – A Montreáli Magyarság című heti televíziós programból ismerhetik, amely 2003 és 2005 között futott a képernyőkön. Csaba kutatási területe nem csak a kelet-európai posztkommunista pártrendszer kialakításával fogalkozott, hanem az indiai parlamentáris rendszer felépítésével is.

Az Azrieli Institute of Israel Studies máris jelentősen javította a Concordia Egyetem megtépázott tekintélyét. Éppen tíz évvel ezelőtt – 2002 szeptember 9-én – hiúsult meg Benjamin Netanyahu tervezett látogatása és elődadása az egyetemen, amikor palesztin és szélsőbaloldali tüntetők randalírozni kezdtek a belvárosi kampusz főépületében. Az épület előtt békésen, kigyózó sorban álló diákok és a helyi zsidó közösség idősebb képviselői inzultusnak és bántalmazásnak voltak kitéve. Különösen kellemetlen volt az egyetem számára, amikor kiderült, hogy egy holokauszt túlélőt, Thomas Hecht-et, is megtámadták. A Concordia vezetősége kénytelen volt felfüggeszteni az órákat és lezárni az egyetemet a káosz miatt, később pedig betiltották az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozó rendezvényeket és előadásokat. Az antiszemita randalírozók tevékenysége miatt egyesek a kanadai jobboldalon gúnyosan „Gaza U”-nak titulálták az egyetemet. A National Film Board of Canada pedig Discordia néven dokumentumfilmet készített az incidensről.

Mára azonban mindenképpen lecsillapodtak a kedélyek és az utóbbi években az indulatokat szító diákszövetség is mérsékelte baloldaliságát.

9 hozzászólás

  • Magyar? Szép is lenne, ha az a lenne ott nem lenne.

  • Ciseaux/Varga

    Sorry, goyim, but!! Who of you would have believed just a decade ago, that a state, as old as my uncle in Canada, actualy has its own Institute of Izrael Studies? That’s the way! As a matter of curiousity, states as Slovakia, Romania, or Serbia/Yugoslavia, Belgium, each older than Izrael… is there anybody studying those, scientifically? I dare to ask, is there anybody giving a damn about the origin, the language, or the saving of Hungarians, currently on the endangered species list of nations ?

  • Dear Ciseaux/Varga!
    It’s absolutely right!

    Kedves Christopher Adam! Nincs valami ötlete, hol lehetne megtalálni ezt a Discordia című filmet?

  • Az fogja eldönteni,ha legközelebb Natanjahu odamegy előadást tartani,és a diákok nem csinálnak botrányt.Addig mindegy,ki mit szervez és ki a vezető.
    Nem kell felvenni szélsőséges,terrorista hajlamú diákokat.

  • Gratulálok.Hiába a magyarokat mindenütt elismerik csak a saját hazájukban nem!

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Kedves Parittyàs,probàld meg itt megnézni: nem tudom, sikerül-e majd – én csak megkerestem neked, de nem néztem meg.
    http://www.nfb.ca/film/discordia_fr
    Üdv.
    P.S.:Majd szolj vissza légyszives, hogy sikerült-e.

  • Kedves Annamaria!
    Köszönöm szépen a segítséged! Megtaláltam a filmet a helyen amit megadtál. Le is töltöttem, csak még nem volt időm megnézni.
    Üdv!:)

  • Sok sikert Nikolényi Csabának!

    Ciseaux: fyi, there are Hungarian language and literature courses at McGill University, expanded in the 90s by popular demand into more courses.

  • Varga Jánosné /Gáti Katalin/

    Szia Csaba!

    Örülünk,hogy megtaláltunk. Mártival most kerestünk benneteket.

    Mi van veletek?

    Ha tudsz írjál pár sort magatokról.

    Gratulálunk a sikereidhez.

    Puszi Márti és Kati