Eszmecsere egy rabbival az Orbán-kormány által támogatott Tett és Védelem Alapítványról

2013 július 25 7:29 de.73 hozzászólás

Eszmecsere következik egy rabbival arról, hogy a Tett és Védelem Alapítvány nevű jogvédő szervezet 42,5 millió forintnyi támogatást kapott az Orbán kormánytól.

Hangos gondolkodás következik… (a tévedés jogát fenntartva)

Radnóti Zoltán, rabbi

Radnóti Zoltán, rabbi

1. Radnóti Zoltán: A régi szabály szerint: aki fizet, az rendel…

1. Édler Eszter: Ius murmurandi – A morgolódás joga mindenkit megilleti. Különösen egy rabbit, aki szerencsére még gondolkodni is mer. Bár ez a hangos gondolkodás távolról sem tévedések nélküli, de továbbgondolásra nagyon is alkalmas. Pontokba szedem.

2. Radnóti Zoltán: Most a kormány fizet fél évre 42,5 milliót (szerződés szerint).

2. Édler Eszter: Csakhogy mindenki számára világos legyen! A Tett és Védelem Alapítvány eleve az Orbán kormány minisztériuma alá szerveződött. Soha nem volt civil és független szervezet, amikor még csak gondolatban létezett, már akkor is alapból a kormánnyal együtt képzelték el. Ebből a frigyből született is meg. Ezt első kézből tudom, tudniillik engem is megkerestek, hogy legyek a munkatársuk. 2012 augusztusában felhívott Simonyi András, volt amerikai nagykövet és találkozót kért tőlem. A találkozóra még két jó barátjával érkezett: Bodnár Dániellel (EMIH) és Szalai Kálmánnal. Előadták nekem az elképzelésüket, és részletezték a tervüket, amelyben egyértelművé tették, hogy olyan szervezetről lesz szó, amely az Orbán kormányzat minisztériuma alatt fog működni. Határozottan kifejtettem véleményemet, hogy ezzel a kormánnyal ilyen vállalkozást elképzelhetetlennek tartok. A Fidesz-KDNP kormánnyal az antiszemitizmus ellen, ezt csak Köves Slomó és társai gyomra képes elviselni.

Közöltem velük, hogy én ezzel a kormánnyal soha, semmilyen szinten nem vagyok hajlandó együttműködni, és váltig soroltam az érveimet. (Mivel több találkozóra is sor került, volt időm kifejteni az álláspontomat. Többek között: akik miniszteri asszisztenciával Horthynak, Teleki Pálnak, Wass Albertnek, Prohászka Ottokárnak, Tormay Cécile-nek és más cégéres antiszemitáknak szobrokat állítanak, róluk terek és utcákat neveznek el, antiszemita írókat és költőket a NAV-ba emelnek, azokkal nincs miről tárgyalni.

3. Radnóti Zoltán: Köztudomású, hogy a kormány üzenete a világnak a magyar antiszemitizmusról, hogy az nem létezik, ha mégis, akkor maga OV kapkodja el a felénk szálló nyilakat…

3. Édler Eszter: Ezzel a ponttal nem értek egyet. Azt mindig elismerték, hogy a hazánkban is komoly gondot okoz az antiszemitizmus megerősödésének ténye. Orbán Viktor 2013. május 6-án a Zsidó Világkongresszus megnyitásakor mondott beszédében is elismerte a magyarországi antiszemitizmus terjedését, ígéretet is tett arra, hogy „minden eszközzel fellép” az antiszemitizmus terjedése ellen. Én ott látom a problémát, hogy még mindig a Jobbikra próbálják tolni a felelősséget (eddig teljes sikerrel), miközben a kormány számos intézkedése súlyosan terhelt fasisztoid elemekkel. A Jobbik legfeljebb tapsol ezekhez az intézkedéseikhez, de ezeket a 2/3-os Orbán-kormányzat hajtja végre, ki más? Ezért fontos a Tett és Védelem Alapítvány, a Fidesznek nagy szüksége van arra, hogy kifelé demokratikusnak látszódjék, ezt a kormányigényt szolgálja és védi a Tett és Védelem Alapítvány (hangsúlyozom, sajnos nem csak ők). Meg kell érteni: a Fideszt semmi és senki nem érdekli, ami a hazai megítélést illeti;, magasról tesz rá! Egyetlen dolog viszont nagyon idegesíti, mégpediglen, az hogy külföldön hogyan ítélik meg. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam, amikor az általam Jeruzsálemben beterjesztett magyarországi helyzetképtől kis híján agyvérzést kaptak! Ezért is az a sok álságos, ámde roppant látványos erőfeszítés, és érvelés kifelé (zsidó-reneszánsz, Tett és Védelem Alapítvány stb.) Semmi nem idegesítené őket annyira, mint az, ha országlásukra egyértelműen rásütnék az antiszemita pecsétet! Ez pedig már régóta jogos lenne! Ezért egyenesen bűnnek tartom, hogy Izrael államának magyarországi nagykövete is nemhogy homályosan fogalmaz, de lényegében csúsztat: „The Israeli government is aware of the fact that the Hungarian government knows it has to fight anti-Semitism and is making efforts to do so. The question is always to what extent, and the answer the more the better.”

Köztudott, hogy nemcsak Magyarországon vannak gondok az antiszemitizmus, a rasszizmus terjedésével. Szerte Európában megerősödött a szélsőjobboldal, de az uniós országokban a kormány, a jogszabályok és a civil kezdeményezések „karanténban tarják” ezeket az erőket, sikeresen lépnek fel a szélsőjobb eszméi ellen. Itt viszont a hivatalos kormánypolitika intézkedései egyértelműen vádolhatók azzal, hogy rasszisták és antiszemiták. Ebben döntően különbözik az európai antiszemitizmus a magyarországitól. Rajtunk kívül nincs még egy olyan ország, ahol a HIVATALOS KORMÁNYPOLITIKA alapjaiban kérdőjeleződik meg mindennemű emberjogi kérdésben, míg más európai országokban ennek még a gyanúja sem merülhet fel. Azzal érvelnek, hogy pl. Franciaországban napirenden vannak a zsidó szervezetek elleni robbantásos, támadások gyermekgyilkosságok, illetve zsidó családok elleni merényletek, és hazánk azért itt még nem tart. Ez a legnagyobb csúsztatás és hazugság, amit el lehet képzelni. Egyértelműen kimutatható tény, hogy azokban az országokban, ahol a muzulmán lakosság populációja a 15%-ot megközelíti, ezeket a súlyos bűncselekményeket minden esetben az ott élő muszlim közösség néhány szélsőséges tagjai követik el a zsidókkal szemben, nem pedig a többségi társadalom agressziója a jellemző, mint nálunk. Tehát egészen másról van itt szó, az antiszemitizmus gyökeresen más jellegéről. Ez a témakör is megérne egy értekezést, de ebbe itt most nem mennék bele.

4. Radnóti Zoltán: Akkor most a T&V fogja szembesíteni a kormány(fő)t saját tévedésével – ráadásul a saját pénzén – ???

4. Édler Eszter: Nem, a Tett és Védelem Alapítvány a kormány pénzén azt teszi, amit elvárnak tőle.

5. Radnóti Zoltán: Vagy megelégszik azzal, hogy „az elmúlt fél évben összesen 24 feljelentést tett, jórészt  Országgyűlésben lévő szélsőjobboldali politikusok ellen.” Azaz „jórészt” a FIDESZ politikai ellenfelei ellen tett heti egy feljelentéssel?

5. Édler Eszter: A Tett és Védelem Alapítvány küldetése és létének szükségszerűsége nem szól másról, mint egy állami megrendelésről, vagyis (nyilván ez meg a pénzről szól) az egyértelmű neonáci kormánypolitika valós tevékenységének minél szélesebb (nemzetközi és hazai) körben történő elkendőzéséről, a felelősség áthárításáról (pl. a Jobbikra), a kormány „erőfeszítésének” legalizálásáról, természetesen súlyos csúsztatásokkal és a tények elhallgatásával.

6. Radnóti Zoltán: Vagy megelégszik azzal, hogy „2013 májusában kilenc antiszemita gyűlöletcselekményt azonosított, négy esetben gyűlöletbeszédet, három fenyegetést, egy-egy támadást és rongálást rögzítettek.” – gyakorló zsidóként mondom, szerintem ennyi egy faluban is van egy hónap alatt…

6. Édler Eszter: Igen megelégszik, hiszen a Tett és Védelem Alapítvány innentől kezdve az egyetlen hiteles és legbefolyásosabb „Antiszemita Kutatóintézet” lett, (pénz beszél, kutya ugat) mindaddig, amíg mi nem teszünk semmit az igazságért.

7. Radnóti Zoltán: Szóval kíváncsian várom ennek az ismételt és csodás, elfogultság nélküli összeborulásnak az eredményét az állam és a T&V (EMIH) között…

7. Édler Eszter: Kedves Zoli, ezt inkább ne tudd meg soha!

Radnóti Zoltán  a Budapesti Zsidó Hitközség Lágymányosi (Bét-Sálom) Körzetének rabbija. Garai-Édler Eszter polgárjogi, antifasiszta aktivista és a KMH szerzője. 

73 hozzászólás

  • Remek összefoglalása, jellemzése az antiszemitizmus magyarországi helyzetének.
    Viszont a „…muszlim közösségek néhány szélsőséges tagjai követik el…” mondatban vagy a néhány vagy a többes szám használata helytelen! A magyarban a sok, kevés, néhány stb. után egyes számot használunk.

  • …ja és még valami:
    Hogy Köves Slomó gyomra mit visel el, az az ő magánügye, mást nem érdekel.
    Az sokkal érdekesebb, hogy mások (köztük nagyobb közösségek) gyomra hogy viseli el Köves Slomót.

  • KÉRDÉS: Mi a közös az alábbiakban?

    -Nyírő József
    -Tormay Cecile
    -Wass Albert
    -Horthy-kultusz
    -Szaniszló Ferenc
    -Kárpátia Zenekar
    -Bayer Zsolt
    – „30.000 forintos” kárpótlás
    – kifejezetten a holokauszt-tagadást büntethetővé nyilvánító rendelkezés kivétele a BTK-ból
    -Alaptörvény (1944. március 19-től Magyarország nem szuverén…” = a holokauszt bűneinek hárításával)

    VÁLASZ: Fidesz

  • Avi ben Giora

    Egy helyesbítés nem ártana ide. Ha megkérdezhetném, honnan tetszenek venni azt az infót, hogy ezt a pénzt a FIDESZ adta? Mert ez a része nem igaz. Ha adta akkor azt kapta, ugyan is az EU adta a pénzt. Hogy ezt ki kérte vagy ki nem arra nem tudok választ adni, de hogy nem Orbánék „nagyvonalusága” juttatta pénzhez a szervezetet az szent igaz. Sőt azt is megkontrázom, mint ahogy azt Eszter is irja, hogy Orbánékat valahol pont az foglalkoztaja, hogy nehogy véletlen a törtélem lapjaira úgy kerüljenek be mint a Horthy féle Magyarország utáni első antiszemita kormány. Magasról leszarják ezt. Nem érdekli őket az EU csak odaáig mikor mennyit fizet. A többi mellékes. Ha valaki kicsit is odafigyel akkor,jól láthatja, hogy a magyarországi befektetők zöme arab tőke. hagy ne soroljam őket. Ergó Orbán nem fog csak ugy hoci 47 millát odaadni egy zsidó szervezetnek. amivel elriasztaná a még befektetni vágyó arabokat.
    Radnóti Zoli annak ellenére, hogy fiatal, ambíciózus rabbi. Nem tudom de nagy valószinűséggel Raj Tamás tanítványa volt. Nem ismerem személyesen nem az én generáciom. Egyet tudok, hogy sokkal több mozgásteret kellene neki biztosítani ami jelenleg van neki. Remélem megkapja.
    Nem csak a Köves Slómóval van gondja a magayrországi zsidó közösségnek(bár ne követnék a Köves urat, de pénz beszél kutya ugat a karaván az ugyebár meg halad)Sajnos ez egy éppen olyan klikk és érdekszövetség mint a Magyar parlamentben a Jobbik. (ha túl erősnek találja valaki a hasonlatot nincs igaza, abszólut nem erős. Ők is hatalomvágyó hazug bagázs) Remélhetőleg Heisler az uj elnök felfogja ismerni a soha vissza nem térő lehetőséget, hogy végre lábra állítsa a magyar zsidó hitközséget és ott ne csak hatalmi harcokról legyen szó. Megjegyzem most először volt olyan eredménye a zsidó hitközség vezetés választó szavazásának amik többé kevésbé megfelelnek a valóságnak. Sokaknak elegük volt Zoltaiból és bandájából. Ők aztán tényleg nem néztek senkit és semmit összeborultak bárkivel akivel csak lehetett, mert foggal körömmel ragaszkodtak a bársonyszékhez.
    A magyarországi izraeli nagykövet nem saját maga gondolatait fejezte ki. Nem akart ujjat húzni a még Zoltai és társai irányította népséggel. Ez amolyan „udvariaskodó” megnyilvánulás volt. Mert az álltalános izraeli álláspont az nem ez. Ha valakik emlékeznek arra bizonyos focimecsre amin az izraeli himnusz alatt a gyalázkodás volt akkor annak fényében tessenek gondolkodni. Izrael csak amolyan visszafogott tiltakozást tett, mivel nagyon is tisztában volt és van a magyarországi antiszemitizmussal. nem akar további nehézségeket okozni azoknak akik még nem mentek el. Ezért a visszafogott és néha érthetetlen megnyilvánulás.

  • Garai-Édler Eszter

    Joti, igen köszi, figyelmetlen voltam, a szabályt én is ismerem, javítom!

  • „Én ott látom a problémát, hogy még mindig a Jobbikra próbálják tolni a felelősséget (eddig teljes sikerrel), miközben a kormány számos intézkedése súlyosan terhelt fasisztod elemekkel.” (fasisztoid)

    Melyek is?

    Mi a baj Köves Slomóval?
    Zoltai Gusztáv munkásőrrel nincsen baj?

  • Garai-Édler Eszter

    Itt található a forrás: http://nol.hu/belfold/20130723-senki_ne_jatszadozzon_a__zsido_kartyaval?ref=sso

    A mostani megállapodás révén a kormány átruházza a feladatot az alapítványra, és ehhez az idén 42,5 millió forintot bocsát a rendelkezésére. Az összegben – a rendszeres, havi monitoring mellett – országos kutatások indítása és az alapítvány által létrehozott jogsegélyszolgálat támogatása is benne foglaltatik.

  • Az úgynevezett antiszemitizmus Magyarországon Fidesz támogatásával, nem felel meg a valóságnak.
    Akik Fidesz ellenesek ezt a tényt előszeretettel híresztelik, azzal a tudattal, ha sokat és sokszor állítják, akkor igazá válik.
    A jelen kormány tagjai közt is van néhány zsidó származású tag. Pl. Orbán vezette be a holocauszt megemlékezést is.
    Akár mennyire figyelem, nem látok semmi „Horthy kultuszt”.
    Vád ellene, hogy azokat az írókat újra megbecsülik, akiket a 60 évig tagadtak, hogy létezett, nem látok benne semmit.
    Hiszen hozzátartoztak a magyar kultúrához, irodalomhoz. Mindegyiket a magyar olvasó kedvelte.
    Nem hiszem, hogy van mégegy ország ahol ennyire számon tartják, hogy 75 éve melyik párthoz tartozott egy író. Pl. Arthur Koestler ma is elismert írónak számít nyugaton, bár egyszer kommunista volt. Vagy Edward király, aki elhagyta a trónját szerelméért, Hitler barát volt. De több német, francia vagy angol író, politikus náci barát lévén, vagy éppen kommunista szimpatizáns volt, valaki, valahol ezt emlegetné, csak a magyarok!
    Az pedig nem igaz egyáltalán, hgy MÁS országokban nincs antiszemitizmus, csak nálunk. Németországban hosszú évekig működött egy neo-náci párt, több gyilkossággal, sokáig nem tudták „megtalálni”. Nemrég volt csak néhány letartoztatás.
    Szerintem, más kifogást nem találva a jelen kormány ellen, probálják annak ellenségei rossz hírüket, azaz az antiszemitizmus GYANÚJÁT terjeszteni. Nem kosher az egész…

  • A magyar kormány adta a pénzt a szervezetnek, akár honnan származott!
    A fenti cikk meg úgy tűnik, mint az a kutya, amelyik megharapja annak a kezét, aki enni ad neki.

  • A Tett és Védelem Alapítvány a közelmúltban megállapodást írt alá Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral. Az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) van egy ajánlása, amely elvárja az államoktól, hogy tudományos igénnyel vizsgálják és kísérjék figyelemmel az antiszemita jelenségek alakulását. A magyar kormány vállalta, hogy eleget tesz az ajánlásnak, de érdemben nem történt semmi.

    A mostani megállapodás révén a kormány átruházza a feladatot az alapítványra, és ehhez az idén 42,5 millió forintot bocsát a rendelkezésére. Az összegben – a rendszeres, havi monitoring mellett – országos kutatások indítása és az alapítvány által létrehozott jogsegélyszolgálat támogatása is benne foglaltatik.

    Ez a Népszabi cikke. De ugye senki sem gondolja komolyan, hogy amit már fentebb is irtam, hogy maga a kormány fogja saját zsebiből finanszálni. EUs pénzből teszi csak kozmetikázva van. Kell a pénz választásra meg stadion építésre. Ám mond, hogy lesz pénz is, mert a szervezetnek lesznek támogatói. Viszont! Ki a jó Isten fog törődni a jelentésekkel és egyáltalán ki fogja azokat orvosolni? Majd a szervezet? Ugyan hogy? Nem hiszem, hogy azon kivűl, hogy jelentgetne megint ide oda történni is fog valami. Max az EBESZ, fog irogatni, hogy ejnye benye most már pénz is van szervezet is van még sem történik semmi? És mondjuk ki nyiltan ezzel a pénzzel azt is kifejezik, hogy na oldjátok meg magatok, kaptatok lét is rá akkor tessék működni. Minden felelősséget ráfognak ruházni a szervezetre. Mondanám azt, csináltak valamit, hogy nevén lehessen nevezni valamit, de azáltal még semmi sem változik majd meg.

    A jogsegélyszolgálat meg szintén falrahányt borsó. Ugyan hogy legyen már jogsegéy Magyarországon, ha még mai napig nincsen törvény ezeknek a megnyilvánulásoknak a büntethetőségére. Pont most olvastam, hogy a rendőrség feloszlatott egy jobbikos tüntetést. A Jobbik szokásához híven beperelte a rendőrséget jogtalan intézkedés cimén. Kinek is lett igaza? Naná, hogy a jobbiknak. Szóval szép szép ez az egész de szkeptikus vagyok a sikert illetően. Ahhoz ujból átkellene irni az egész alkotmányt. Orbán biztosan nem fogja ezt megtenni

  • Na kérem, akkor most hogy is van? A most alakult szervezet milyen jogsegélyt vagy bármit is tehet ilyen esetben? Van pénze mehet perelni avagy?
    http://index.hu/belfold/2013/07/25/polt_szerint_nem_volt_holokauszttagadas_gaudi_auschwitzozasa/
    A kutya nem csoválja a farkát, de a farok az csoválhatja a kutyát. KLASSZ

  • Féniász László

    Remélhetőleg a Véd és dacszövetség a fidess mellett „Tett és védelem alapítvány” hozzászólása kérdéshez és nem menekül a szélsőjobbos Szegedi a Csanád mögé!
    Undorító a jobboldal mögötti tóheszfénysítés és veszélyesebb min azt a jött-ment oroszok gondolják! A történelem megmutatta, hogy mit is ér ez a mentalitás, a vége a SOÁ volt!

  • Némedi Mária Margareta

    Mindenki figyelmébe ajánlom szociológiai és filozófiai kutatásaim eredményeit, amikkel a zsidó vallás kizárólagos erkölcsi hitelességét igazolom, a kereszténység felszámolását sürgetem, és amikre hivatkozva felvállaltam a zsidó nép által várt messiás társadalmi szerepét.
    Az alábbi link egy Messiás nevű Facebook csoporthoz tartozik, amelynek Fájlok menüjéből a legfontosabb kutatásaim hozzáférhetőek és elolvashatóak:
    https://www.facebook.com/groups/319444801461110/doc/443851272353795/
    Amíg Isten kiválasztott népe ezekre a kutatásaimra nem figyel, addig a keresztények antiszemitizmusától nem fognak tudni megszabadulni a zsidó nép tagjai. Se akkor nem fognak tudni megszabadulni a keresztények antiszemitizmusától, ha tesznek ellene, se akkor, ha nem tesznek ellene. Ha ugyanis tesznek ellene, akkor kiélezik a helyzetet, (felgyorsítják a tragédia bekövetkezését), ha pedig nem tesznek ellene, akkor elbagatellizálják azt, amit komolyan kellene venni, mielőtt még nem lesz túl késő, komolyan venni…
    Összegezve: a kutatásaim messiási munkaként elismerése nélkül nem fog tudni a zsidó nép megküzdeni a problémával, ami ismét sok ártatlan zsidó áldozatot követelne majd, ha bekövetkezne.
    Ostobaság lenne, ha a zsidóság nem figyelne a kutatási eredményeimre, mivelhogy nemcsak a baj bekövetkezését lehetne kiiktatni ezzel az Örökévaló által felkínált lehetőséggel, hanem egyébként csupa jó eredményekkel szolgálok: a zsidó nép a kutatási eredményeim szerint az egész világban fölényes erkölcsi győzelmet arat!
    Kérem a kiválasztott népet, hogy a kutatásaimat szigorúan ellenőrizzék le!
    – Van -e benne logikai hiba?
    – 100%-os -e a bizonyító ereje, avagy axiómára épül a logikai okfejtésem? (Egyébként nem épül axiómára, még Isten létezése is be van bizonyítva!)
    – Van-e a munkáimnak olyan tartalma, ami a zsidó vallással összeflérhetetlen?
    Ha nincs a munkáimban logikai hiba, 100%-os a bizonyító ereje a logikai okfejtésemnek, és nem összeférhetetlen a zsidó vallással a gondolati tartalom, akkor érdemes lenne meghozni a döntést róla, hogy messiási munkának tekinthető. És ezt követően ki lehet húzni a talajt az igazságtalan és erkölcstelen kereszténység alól és minden politikai erő alól, ami a kereszténységre hivatkozás lehetőségével él és visszaél.

  • A parittyás hangja

    joti
    2013 július 25
    8:48 de.
    Így igaz! Köves Slomó a FideSS alibiként használt dísz zsidója akit egyre kevésbé vesz be a zsidó közösség gyomra…

  • Garai Éder Eszter!………………Ezzel az irásoddal azt akarod sugallni,hogy még nincs elég rabszolgalelkű ember Magyarországon?Magyarországon kivül hol van még egy hetes zsidőfesztivál?Pénzről beszélsz?A zsidó gasztronómia népszerűsitését fele arányban /750millio/a magyar kormányzat állja,de még sorolhatnam a listát a költségvetésből.Az persze senkit ne zavarjon,hogy zsido gárda /T és V/lehet.de magyar gárda az nem.A nagy liberális eszmétekkel tönkretettétek az országot.A Ti demokráciátok abból áll,hogy bomlasszatok,felforgató tevékenységeket hajtsatok végre és növeljétek a széthúzást.

  • GALAMBOS JOZSEF

    Sajnâlatos hogy ujra antiszemita uszitâs folyik MAGYARORSZAGON és minden eszköz lehetöség intézmény
    fontos ennek lekûzdésére. Nemcsak feljelentések,hanem felvilâgositâs,sajtó,kapcsolatok és amellet esetleg
    Önvédelmi csoportok létrehozâsa is szûkséges, nem egymâs közti nyilt vitâk.

  • Egy friss hír: a 2OO9 július másodikán törvényileg betiltott Magyar Gárda két nappal későbbi, bejelentés nélküli tüntetésén letartóztatottaktól a rendőrségnek bocsánatot kell kérnie, illetve személyenként négyszázezer forint kártérítést kell fizetnie az önkormányzatoknak..
    Méghogy a Fidesz nem szélsőjobb..

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 július 25
    10:30 de.
    Ez egy ritka ostoba katyvasz volt! Próbálom sorra venni!

    „Akár mennyire figyelem, nem látok semmi “Horthy kultuszt”

    Te mit nézel, a cseh kettőt?! Ha valaki nem veszi észre,
    hogy a mai magyar társadalom a Horthy-korszakban keresi a jobboldali identitást, az vagy hazudik, vagy őőő… hazudik, na jó, esetleg csont hülye! Terek, szobrok, a korszak nettó antiszemita írói, példaképek, könyvek, újra írt történelem. Tomból a Horthy-reneszánsz! Ezt nem látod?!

    „Az pedig nem igaz egyáltalán, hgy MÁS országokban nincs antiszemitizmus”

    Te egyáltalán elolvastad a cikket?! Senki nem állította, hogy másutt nincs antiszemitizmus! Az állítás az volt, hogy a mindennapok kultúrájába ivódott antiszemitizmus egyre nyíltabban, a regnáló rezsin tudatos közgondolkodás formálásának is az eredménye, és ilyen a nyugati demokráciákban elképzelhetetlen!
    Az meg hogy Németországot hozod fel a véleményed igazolására, egész döbbenetes baromság! A német állam elveiben és gyakorlati intézkedéseiben is a világ egyik legkövetkezetesebb rasszizmus ellenes politikáját folytatja. Persze ott is vannak szélsőségesek nem kevesen, de például akikről beszéltél az nem párt volt hanem egy háromtagú náci banda. Kettő öngyilkos lett, a harmadik nőt elkapták, jelenleg is folyik a pere. Nem zsidók hanem török bevándorlók ellen követtek el gyilkos merényleteket.
    Tájékozódj mielőtt okoskodni kezdesz!

  • Kedves Zsido embertàrsaim!
    Miért feledkeztek meg a Töletek szàrmazo gyülölet keltésröl,
    Kertésztöl,Bartustol,az itt irtakrol és a hallgatàsotokrol?
    Miért irtok,terjesztetek àlhireket?
    Miért nem léptetek fel Gyurcsàny,Vadai,Mesterhàzy,Bajnai és Simor ellen,amikor az orszàgot tönkretették?
    Az elözö kormànyok gazdasàgi kàoszàban jobban érvényesülhettetek?
    Miért mértek kettös mércével? Nektek szabad? Nem!
    Csak egymàst respektàlva tudunk egy mindenki szàmàra elfogadhato
    közös jövöt épiteni.

  • Christopher Adam

    Tisztelt Dénes ERŐS,

    elmagyarázná nekem, hogy miért „zsidó embertársainak” cimezte hozzászólását? Mi köze van a zsidóságnak ahhoz, hogy Önnek nem szimpatikus az amit lapunk oldalain olvas? A KMH nem zsidó közösségi, vagy kulturális lap, hanem liberális, demokratikus sajótermék. Miért éppen a zsidóságnak lenne kötelessége fellépni az Ön számára nem rokonszenves Gyurcsány, Vadai, Mesterházy, Bajnai és Simor ellen és nem – például – a buddhistáknak, muszlimoknak, katolikusoknak, reformátusoknak?

  • Dénes ERÖS, On azt akkarta mondani hogy ,,Csak egy-màst respektàlva tudunk szàmunkra elfogadhato fityeSS-KDNP-Jobbikos
    közös jövöt épiteni.
    Köszönettel, nem kérünk az ajánlatából!

  • Christopher Adam
    2013 július 25
    3:56 du.
    ne várj tőle lehetetlent. ő csak egy ostoba pártcsahos.
    bájos, amikor az egymás respektálásáról ír 😀

  • T Szerző,
    nem sikerült megválaszolni a kérédéseimet, megpróbálom ismét feltenni:

    “Én ott látom a problémát, hogy még mindig a Jobbikra próbálják tolni a felelősséget (eddig teljes sikerrel), miközben a kormány számos intézkedése súlyosan terhelt f a s i s z t o d elemekkel.” (fasisztoid)

    Melyek is ezek?

    Mi a baj Köves Slomóval?

    Zoltai Gusztáv munkásőrrel nincsen baj?

  • Ha támogatják az antifasizmust az a baj.
    Ha nem támogatják az a baj.

    Próbálj valamit csinálni…

  • Avi ben Giora

    Kedves Némedi asszony! Ismeri azt a mondást, hogy amelyik zsidó hülye olyan hülye nincsen senki? Sajnos maga egy olyan baromságot szeretne lenyomni az emberek torkán amit már Izraelben sem lehet. Pedig ott aztán vannak magához hasonlatos ultra ortodox fajbarmok. nem akarok magával vitatkozni, de még is mi szükség van ekkora blődségeket irogatni terjesztgetni. Menjen már bele abba az üres hibrid fejibe némi tudás is. A zsidók nem lettek kiválasztva. Kiválasztották őket, de az nem az Örökkévaló volt. Megjegyzem nézzen kicsit magába hogy sok olyan magához hasonló van akik feltünési viszketegségben szenvednek. Ezáltal valóban kiválasztottakká teszik magukat de sajnos más zsidót is.
    Erős Dénes uram. Valamit nagyon rosszul irt maga ide és eltévesztette a házszámot. Ez valóban nem zsidó fórum(az másutt van. Megadom magának a helyes cimet: http://www.jmpoint.hu vagy http://www.zsidó.hu Ezeken irhat ilyeneket talán ott még ráakad olyanokra akik hajlandók elfogadni ezeket a beirásokat. Engem mint izraelit is kissé idegesit az ilyen, de nem jelent semmit) A Canadai Magyarhirlap liberális oldal. Valóban azt irhat ide ami a száján van, de tartsa be az alapszabályt. Mindenkinek megvan azon joga, hogy a maga elveit próbálja eladni, de azt érvekkel próbálja meg alátámasztani. Egyformák vagyunk bizonyos téren mert emberek vagyunk. Teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszine vallása stb. Összefogni csak úgy lehet ha ezeket a kirekesztéseket mellőzzük. Járt már maga Londonban? Képzelje el, hogy hétmilló ember egészen jól megtud lenni egymás mellett pedig aztán ott van minden: sárga fekete fehér muszlim budhista shintó zsidó. És képesek együt és egymásmellett élni. Ja eszembe jutott valami amit ajánlok mindenknek(főleg akik beszélik az angolt vagy a németet) Láttam a napokban egy szuper filmet. Aki teheti nézze meg vagy szerezze be az amazonon. Alles koscher a cime. Több mint jó és több mint időszerű.

  • Garai-Édler Eszter

    Varga Béla: „Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a mai rádiószózatában (MR 180 perc) Blitzkrieg kifejezést használta. Talán nem kevesen tudják, hogy ezt a kifejezést ADOLF HITLER HASZNÁLTA A WERMACHT főparancsnokaként a II. Világháborúban. Nem tudom! Engem egy ici-picit zavar, hogy olyan teljhatalmú vezetőnk van, aki már-már leplezetlenül HITLER-t TEKINTI PÉLDAKÉPÉNEK!!! (Az élettér kifejezést is használta régebben, az is Hitlertől származott!!!)”

  • Varga Sándor

    Gondolná valaki, hogy a KMH egy vicclap?
    Hol máshol lát ilyet az ember?
    A KMH „A hét vicce” sorozatából: „A cionista meg az antifasiszta a gojok pénzéről vitatkozik”….LXVIII. évad.

  • Avi ben Giora

    Ha maga vicclapnak tartja miét olvassa? Maga egy vicc, hogy keveri a szezont a fazonnal.Varga ur tudja mi a cionista meg az antifasiszta? Olyan mint a giliszta meg a súrólókefe.
    Nem lennék meglepődve ha Viktor Piktor Szép Adolfot nézi videón és őt próbálja utánozni. Sajnos a Lipótot bezárták valószin ezért futkározhat szabadon. De hogy a Parlamentben? Úgylátszik az lett a kihelyezett Lipót. Ha már nincs pénz egészségügyre vlahová be kell nyomni őket. Csak sajnos a munkaterápiás kezelést azt a nép eszi meg. Nem lenne jobb, ha hagynák őket simnán csak vitatkozni, de hatalmuk az nem lenne?

  • A parittyás hangja
    2013 július 25
    1:44 du.

    „Köves Slomó a FideSS alibiként használt dísz zsidója…”
    Ez nem egészen így van. Köves nem Fidesz-, nem Orbán-párti, hanem hatalom-párti és karrierépítő. Ha most a szocialisták kormányoznának, akkor körülöttük sündörögne.
    Sajnos egy kicsit annak megtestesítője, amivel – többnyire antiszemita felhanggal – a zsidókat szokták kritizálni… esetében nem teljesen alaptalanul.

  • Garai-Édler Eszter
    2013 július 26
    6:35 de.

    A Blitzkriegről:
    A szót azért használta Hitler, mert németül beszélt. A kifejezés (tükörfordítása: villámháború) teljesen általános, senkihez nem köthető.
    Hogy a kifejezés a második világháború és első sorban a Wermacht hadműveletei kapcsán terjedt el, csak azon múlik, hogy a villámháborúk technikai, harcászati feltételei igazán akkorra születtek meg.
    De például az 1967-es Hatnapos izraeli-arab háború is villámháború (Blitzkrieg) volt, sőt annak egy iskolapéldája.

  • Kedves Eszter, megjegyzésén valóban csak nevetni lehet! Orbán szabadidejében Hitler filmeket néz és abból tanulja a diktátorságot.Orbán most volt 50 éves, honnan ismerné Hitler kifejezéseit? Jotinak van igaza, mindennapi használatban vannak ezek a kifejezések…….
    Először is jellemző gondolkodás módjára, nem csak önnek, hanem ennek a blognak is.

  • Garai-Édler Eszter
    2013 július 26
    6:35 de.

    T. szerző, zöldségek helyett, próbáljon választ adni a feltett kérdéseimre.

  • Garai-Édler Eszter

    Kedves Figyelő! Ezt aztán komoly érv, honnan a fenéből tudhatná Orbán ezeket a szófordulatokat, amikor csak 1963-ban látta meg a napvilágot! Csak azt nem értem, hogy vajon miért van az, hogy Magyarország legfontosabb közterét, a parlamentnek helyet adó Kossuth Lajos teret az 1944-es állapotoknak megfelelően alakítja át? Hol volt ekkor még Orbán Viktor? Ez az év az ország történelmének legsötétebb időszakát idézi: Magyarország egy bűnös fasiszta koalíció része volt. A parlamentben nyilas képviselők ültek, ahol elfogadták a zsidótörvényeket, és beléptünk egy igazságtalan háborúba.
    Orbán egész rendszere az 19944-es állapotok előtti Horthy-rendszerrel vállal kontinuitást. Mi köze ehhez a mai modern Európának? Okos fiú Orbán, ne becsüljük le, a történelem eme fejezetét kitűnően ismeri, ezt számtalanszor és folyamatosan be is bizonyítja. Simán akadémiai székfoglalóján laudációt is tarthatna a történelem eme tudományagából! Tudja, amit az ember magáénak érez, azt megtanulja, ha nem ostoba nagyon magas szinten művelheti. De Orbánnál sokkal fiatalabb és tehetségtelenebb neonácik is betéve tudják a náci ideológia nyelvezetét és főleg a hatásmechanizmusát, ugyanis valamitől erre áll rá az agyuk! Találnak elég „irodalmat”, (egyre többet)hogy „művelődjenek”!

  • Figyelő
    2013 július 26
    10:12 de.
    na, ez már eredmény, sikerült mosolyt csalni az arcára 😀
    milyen jó is nekünk, hogy ilyen jót tud derülni a cikkeinken!
    és a scsi, vagy tea vidítja-e, mint máskor?

  • Enterprise
    2013 július 26
    10:22 de.
    hehehe
    pedig az álszent és idióta köztévé óránként adja le a kormányzat cinikus hirdetését:
    egészsége megőrzése érdekében naponta többször fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt!
    hát, akkor fogyassza egészséggel 😀

  • Eltávolodva a konkrét témától.
    Ezt a bejegyzést szinte bármelyik cikk hozzászólásaként le lehetne írni:
    Kicsiben egy ilyen fórumon is megfigyelhető, hogy különböző beállítottságú, alapállású emberek vitatkoznak, kizárólag a saját többnyire teljesen zárt érvrendszerüket használva. Áthallás, a legcsekélyebb kísérlet a másik érveinek megértésére teljesen kizárva.
    Én megmondom a tutit, te, másik meg vagy egyetértesz velem, vagy teljesen hülye vagy.
    Az ilyen viták, polémiák terméketlensége előre garantált.
    Mindehhez a nagy politika adja a példát. A magyar országgyűlésben és a politika egyéb színterein már jó ideje ugyanez zajlik.
    Nehéz ezt másként jellemezni: ez olyan, mint a háromévesek veszekedése a homokozóban.
    Ide süllyedtünk, és ezért nem jutunk egyről a kettőre.

  • A parittyás hangja

    joti
    2013 július 26
    8:37 de.
    Köszönöm a kiigazítást! Amit írtál a bejegyzésemhez abszolút helytálló és igaz, Köves valóban bármely más hatalomhoz így törleszkedne, de most a FideSS a regnáló hatalom, ezért fenntartom az állításomat, mert úgy gondolom, hogy aktuálisan tényszerű, Köves az Orbán adminisztráció kirakat zsidója!

  • Enterprise
    2013 július 26
    10:22 de.
    Há’ üdvözűlek esmeg, jókomám!!
    Énugyann még Eszter sosevótam, de a plébánosur aszonta, hogy szeressük a zembertásajinkat, há’most tenekeditten ingyenn (másnak nemszokok!) főho,ájosíttást tartok kérdésügyileg. mer itten mink szeressük a zokos embert, aszt ha valahun elakad, há’ besegíttünk..
    Szal.
    Esőre emondomneked, hogy:
    a Musso Linni mintájára kialakutt faszista álomrend árvalányhajja diszített, turulbaótott tojásrántottájja mijatt mongyák mostan miránk, hogy fasizállódunk. Énugyan inkább faszkalapkodásnak szokom hínya, de kicsire nemadunk, a nagy meg nemszámítt.
    Merhogy kopertációba tömöríttik az érdekvédelmi szervezeteket mega egész társadalmat, Há most mégcsak ittartunk. Deámmegde utánna gyön a beintís. No, nema zalkaros, merazza má beintettek, hanem a nyujtottkezes, nyitottenyeres. Oszt akkó’ annyi. Nekedis, jókomám, mertha szomszídnak, vagya kípviselő urnak megteccik a kecskéd, akkó belekőttözik. Má nema kecskébe, hanem házadba. Aza Musso Lányi kezdetben ipeg annyit engedett csak meg a pártusoknak, minda Zorbán, oszt ipeg annyit engedett meg az érdekképviselősöknekis. De aza rencer itt nemát meg, ahogyann ezarendszarse nemáll meg, láccika jövő.
    Ennyit tenéked faszikállódásbú kifojásilag, különös tekintette a Csodaszrvas hasított jobbeső patájába furódott sarjutüskére.
    Eza Somló, (aki nem galuska)vagy tízéve lett robi. Várgyá. Nem. Aza rágcsánivaló, emmeg orrtudáx pópa lett.
    Oszt mijutánn fölavatták, nekiátt Statusqojó Anti (eisorrtudáx, deja világosrais nyitott, mega másik robik irányzotttyaira is nyitott. A Zirányijéra nem, deammeg nemiskap támogatásot, hát leszarni.) vállási filózófijájú Egysegges Magyarországi Izraelita Hitközség megszőrvezérlsének, amitasztánn 2004. május 24-én bejegyesztek a nagykönnybe.
    Má – köszkivánásra- 2010 tavassza óta a főszépített és ujjratárt óbudaji zsinagóga robija lett nemzettkinevezésileg.
    Oszt 2012. május kettedikénn a Hende Csaba hunvédelmi ministráncs (nemrokonnya a királyfinak!) a Magyar Honvédség tábori főrobijává neveszte ki. mermind tuggyuk, a zönkéntess haddsereg asz televan megéhetési meggondulásbú adódottann zsidóvallású, viszketőujju zsódosokka.
    nemvóna vele semmi baly, ha kásának osztogatnák, de tod, -aszongyaja plébánosur,- hogy a zijenér pízt adnak. Aszy- esztetmeg a korcsmáros mongya,- hogyhameg pízt adnak, akkó ammuzsikátat, aki füzet.
    Zukorurnak a munkásörrsége má’ nemizánn érdekes. Többokbúse, demostancsak a fontossabbakat.
    Egyríszt, nemvót azjó semmire, csak néha egyenruhába köllött innya a többijekke összetartásilagg a székházba, másrészrűmeg lűszeret neis láttak, aszt ezér legtöbbgye esetutta vóna tanányi tizlípisrű a Tanácsházát még akkorse, ha kitámasztya a lasnyikovvot.
    mera munkásőrrségg tokka-vonóva a kerületi rendőrsíg alávót rendűve, deja tagokk fölvitelérű mega párbizocsságok döntöttek. Azmeg ugyment, hogyaki nempofázott vissza a züzemi nígyszögbe, asztatat javasútták, hadlegyen sörrediszitett szabadnaptya, amimég kijis fizetnek!!

    Asztánnmega munkásőrsíg nemnagyonn élveszte a párvezetís korlátlan bizalmát, merugyann a honvídség tartalékk puskinnyaiva főfegyvereztík, deámmeg éles lőszart elejinte egyáltalán nem kapott.Mer munkássparaszt kormány ide, éjjenlenyineltárs oda, ötvenhatba a legtöbb munkásis aszonta: coki!! szal, inkábbossan csak patyom kinn társaág vótak.
    Pediga zeredetlegendáriumgya avvót, hogya „elánnfóradalmi” kiheréllésk alatt a munkás-paraszt uralmat megvídő munkások vótak az alapíttótagok, pedig lószarot.. nekem különössenn a zeggyenruhájjuk teccett.Bádogos-tetőfödő munkaruha, meg rámáscsizma. A Lenyinsapka azonba nem ruszki, hanem kínaji formájju vót.. (Mer akkoriba próbátunk rizsátis termeni, deasztán a Majó nemárúta e, hogy mijatitka neki.)Onnand lehetett tunni, hogya kínaji pirisgárdisták visetek illesmit.
    Osztánnmega munkásörr asz harci bevetésenn nemvettrészt, deja zárvízvédelembe, mega szájjéskörömmfájáskorr fölállított vityászásokkó aktívan réstvettek a heji korcsma forgalmának a főlendítésibe.. Mive méga nőkis a taggyaji lehettek,há nemvótak unalmassak a zesték, mega ziccakákse.
    Há’, szóva ennyittuttunk hozzátennyi a zsenilájissan főtett kérdeseidhő, mermink itten igazi hazaffyjak vagyunk, ammegugye keresztényszeretetbű méga zsidórabbikka kapcsulatbais igazbalátó.
    Most üdvözűve tígedet a zittenijek áttal, akija plébánosur, a tanittóur, a kántor mega korcsmáros, de magamilagis megtiztűlek bucsuzásilag.
    (Igyá valamit..Aszongyák sörkentija gondúkodást.)

  • A parittyás hangja

    Némedi Mária Margareta!
    Ezek a teóriának aligha nevezhető agyrémei konkrétan olyanok amik csak gerjesztik az antiszemitizmust!
    „felvállaltam a zsidó nép által várt messiás társadalmi szerepét.”
    Mondja kedves, ön őrült? Mert ép eszű ember ilyen rettenetes baromságokat nem ír le! Amit itt elénk tárt, az nem csak szörnyen káros, de roppant ciki is! Sírva kérem, gyorsan forduljon elme orvoshoz, és addig is, ha lehet ne tartózkodjon más emberek közelében!

    Srácok ez tényleg roppant kellemetlen! Elnézést kérek minden tisztességes kereszténytől, hogy egy zsidó ilyen otromba marhaságokat képes állítani!
    Hiába na, hülyék mindenhol teremnek… 🙂

  • Hegedűs Sándor

    Kedveseim!
    Sajnos, én hasonlóan gondolkodom, ahogy Eszter! Nem hiszek ennek az izzadó, magát szégyellő Radnóti rabbinak! Mindig meg voltak nekünk a saját árulóink, voltak akikkel golyó végzett (Kasztner), volt akit az Örökkévaló büntetett meg!!!
    Igenis van jó, és van rossz ember, mindenki viselje a lelkével a maga terhét, de engem ne kábítson, hanem inkább szégyellje magát!!!
    Hegeda

  • A parittyás hangja

    Hegedűs Sándor
    2013 július 26
    2:50 du.
    Tisztelt Hegedűs Sándor! Valóban, mint minden nemzetnek, a zsidóságnak is akadtak árulóik, de Kasztner nem volt az! A bejegyzése azt sugallja hogy Kasztnert kivégezték ami konkrétan nem igaz! Az izraeli legfelsőbb bíróság 1958-ban, a rágalmazáson alapuló kollaboráció vádjában meghozott elmarasztaló ítéletet hatályon kívül helyezte és Yisrael Kasztnert minden vád alól felmentette. Kasztnert két ultrajobboldali szélsőséges lőtte le. Kasztner kb, húszezer magyar zsidó életét mentette meg, a körülmények adta minimális és kényszerű lehetőségeket kihasználva! Mit tekint ebben árulásnak?!

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 július 26
    2:36 du.

    🙂 )))))))))

    Óriási vagy!:)

  • Figyelő,Dénes!
    Teljesen igazuk van,egyébként ez a cikk megint a rasszizmusról,antiszemitizmusról szól sokadszorra és kihangsúlyozva a magyarországi „súlyos”helyzetet,támadva
    a kormányt,akinek több zsidó tagja is van,holokauszt emlék-
    nap,törvényi védelem,kiállás minden megkülönböztetés ellen
    és még sorolhatnám (mint több régi cikkben!)
    Aztán körülöttünk több országban sokkal jobban terjed az antiszemitizmus,(atrocitások,durva tüntetések,megmozdulások)
    és a rasszizmus,de nem egy egész ország,nép részéről,csak
    bizonyos csoportoktól.
    Aztán Némedi Mária már bocsi,de tényleg egy nagyon hülye
    kártékony zsidó (a keresztényeket akarja kiirtatni,akik
    ugye azért jóval többen vannak)
    Örülök,hogy az ellenzéki oldalról is többen felháborodtak és elítélik ezt az őrültet,aki a maga módján legalább olyan faj illetőleg vallásgyűlölő,mint
    az ellenkező oldalon lévő szélsőségesek!
    A legtöbb normális ember igyekszik azonos jogokkal és békében együtt élni a más fajúakkal illetőleg vallásúakkal!

  • Aztán,hogy Radnóti Zoltán nem fogadta el a lehetőséget és kritizál,vádaskodik az az ő dolga,attól még nem biztos,
    hogy igaza van,ahhoz meg semmi köze,hogy a kormány mennyi
    pénzt ad egy alapítványnak,különösen ha figyelembe vesszük
    a zsidók támogatását,illetőleg a nagy összegű kárpótlást!!!
    (többek között a holokauszt túlélők 50%-os nyugdíjemelését,
    amit a kommunizmus áldozatai ugye, nem kaptak csak most
    az utóbbi időben pár ezer forint kiegészítést!!!)

  • Tisztelt Christopher!
    Az elözökormànyok képviselöit nem szimpàtia miatt tàmadom,hanem eredménytelenségük miatt-amit felszoktam sorolni-.
    Bartust és Kertészt a megjelent-ismert- cikkükért.
    Tämadok valakit,mert zsido? Tàmadtam Szemenyeit,Illét,Kerekest,
    Gerét stb.vallàsa miatt?
    Lehet,hogy esetenként sértöen fogalmaztam,elnézéseteket kérem!
    Én is megkaptam pl.”szopjam le Miklost és irjam meg,hogy kosher volt”
    Asher-töl
    Fideszhivö,fidesznyik,fideSS,nàci,hülye.
    Tisztelettel ERÖS Dénes

  • Dénes ERÖS
    2013 július 26
    4:53 du.
    és? megtette? 🙂
    amúgy valakinek a támadásához némi erőt is fel kellene vonultatni, ami, ugyebár, az ön esetében…
    figyelmébe ajánlom, hogy egy ellenvélemény nem az ellenség véleménye, bár boda, varga, topapó és többi elkötelezett jobboldali fan ezt nem így látja.
    amúgy miből gondolja, hogy én bármilyen felekezethez is tartoznék?
    ezen belül, miből gondolja, hogy zsidó lennék, pláne, hogy még a vallást is gyakorolnám?

  • Garai-Édler Eszter

    Orbán gyakran idéz a Bibliából is. Nem csak szavakat, de egész mondatokat is. Sőt, gyermekeinek is bibliai neveket adott. Akkor ő egy szent, esetleg próféta? Mondta már azt is, hogy „minden relatív.” Ettől ő máris olyan okos, mint Albert Einstein? Igen, sokak szemében az. Te pedig igazolod őket, ha magad is ilyen alapon minősítesz.

  • Ha van ilyen, hogy „Horthy kultusz”, szerintem az a két háború közti csonka ország gazdasági teljesítményének szól, amely gazdasági csodának – mellesleg – részese volt a holokauszt előtti magyar zsidóság is.
    Horthy náciknak behódoló vesztes politikáját nincs miért dicsőíteni.

  • Norbert! Összemostál aztán rendesen mindent, amelyeknek közük nincs egymáshoz!! Mint ha, összemosnám a zsidó maffiát, a Sziciliai maffiával, az igazságot, a hazugsággal, az ortodox zsidóságot, a cionizmus ellenes, zsidósággal!! A világhatalmon lévő zsidóságot, a bantu indiánokkal!! Az ál nemzeti, Orbánt, Bayert…..ál Magyar Szegedi Csanáddal….Wass Albertet, Ben Gurionnal…. te is, a cion bölcsein nevelkedtél…vagy még nem dobtad be, a PIROS PIRULÁDAT…ál Magyar!!

  • Nem létezik antiszemitizmus. Komolyan, én kis gój világosítsam fel a zsidókat, hogy kaukázusi eredetűek ők is, csak mint én? Hogy genetikai alapon csak 10%-uk keleti, szemita eredetű? Pontosan ezt akarják a cionisták, hogy amíg a zsidók, nem zsidók egymás torkát harapdálják, ők biztos keményen tevékenykednek a háttérben és nem érdekli őket sem a kis izraeli katona élete, sem a palesztin felkelőké.
    http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/01/megdolt-az-antiszemitizmus-genetikai.html

  • „Kedves” Tom!
    „Nem letezik antiszemitizmus”- irod, es -milyen
    erdekes! – az altalad kuldott cikkre reagalo-
    elso hozzaszolo-{talan nezz utana}-irja „takarodjanak
    Magyarorszagrol!”

    Ennyit a „nem letezo” antiszemitizmusrol .
    A kazarok- akik a 10-ik szazad korul kiralyukkal
    egyutt attertek a zsido hitre- valoban leteztek.
    Errol sokkal pontosabb kepet ad a mai kutatoknal-
    a spanyol zsido kolto – Jehuda Halevi- aki korban
    kozelebb volt hozzajuk – ” A kazar ” cimu muveben.
    Ugy nez ki, hogy Aba Samuel- aki az osmagyarokkal
    jott be Magyarorszagra es 3 evig uralkodott=
    szinten kazar zsido volt.

    Ez azonban nem jelenti azt- hogy „csak 10% semita eredetu”.
    Egy MASIK kutatas szerint{megkeresem legkozelebb szamodra}
    az Europaban elo zsidosag genjei nagyobb hasonlosagot
    mutatnak a keleti {pl.marokkoi} zsidosaggal, sot, a
    „palesztinokkal”, mint a „gazdanep”pel, ahol eltek.

    Engem, sot sokunkat ez nem erdekel tulsagosan, mind
    addig, mig- elo nem rangatjatok- a „cionizmus buneit”.

    Apropo, mi a velemenyed,hogy a „nem letezo genek” de foleg-
    hagyomanyok,evezredeken at megorzott tradiciok-
    alapjan kezdtek visszaterni az elveszettnek hitt-
    10 torzs { i.e 722 ota Assziria altal Eszak-Izraelbol
    {Somron, a „palesztin” Szamaria} szamuzottek
    leszarmazottai is, Etiopiabol, es Eszak-Kelet Indiabol
    {meg nem tudjuk teljesen, hanyan mentek el a „selyem utjan”
    Kinaig es a Tavol Kelet mas orszagaiba}.

    Mai napig- folynak a kutatasok-es a „diaszpora”
    „eltaszitottjainak” ” felfedezese”- onmagukrol.
    Nagyon sok, tobb mint 500 eve attert „marannus”
    fedezi fel zsido gyokereit Portugaliaban es
    Del-Amerika kulonbozo orszagaiban, ha nem is akar
    mind „hazaterni”.

    Az antiszemitizmus valoban- „nem letezik”.
    „Nem letezett”- az inkvizicio.
    „Nem leteztek”- a „vervadak” {lasd Tiszaeszlar}
    „Nem letezett” -a Dreyfus per Parizsban
    „Nem letezett”- a feher terror Magyarorszagon
    „Nem letezett”- a Holocaust
    „Nem letezett”- a pogrom Kunmadarason 1946-ban
    a nemetek kivonulasa- utan

    es „palesztin” reszrol
    Haj Emin el Husseini
    „nem menekult” Hitlerhez- hogy biztositsa
    a „palesztinai” zsidosag kiirtasat= is.

    „nem volt” Palesztinaban „arab forradalom”
    ahol 1926 ,1929,1936-ban az arabok zsidokat
    gyilkoltak.

    „nem estek neki” 1948-ban az osszes „jo szomszedok”
    az alig hogy kikialtott Izraelnek
    „nem zavartak el” 800.000 zsidot az arab orszagokbol
    -minden nelkul- holott tobbsegukben- pl/Irakban
    mar 2000 eve eltek.

    es azota-

    a „palesztin felkelok” –
    „nem robbantottak”- polgari celpontokat,buszokat,
    szallodakat ,uzleteket,iskolabuszokat Jeruzsalemben,
    Tel-Avivban,Natanjan,Ejlaton
    „nem gyilkoltak” le bekes polgari lakossagot
    Izrael varosaiban,falvaiban {Pl.Vogel csalad,
    apa.anya, 4 gyermek-kozottuk 4 honapos csecsemo-
    Itamar faluban- nagy „batran”- almukban.

    „Nem raketazzak” Del-Izrael varosait,falvait,
    polgari lakossagat Gazabol- ahonnan Izrael mar
    2005-ben- onkentesen- kivonult-
    tonkreteve 8000 zsido csalad otthonat,megelheteset-
    akiket a mai napig- nem sikerult teljesen rehabilitalni.

    Es a legujabbak

    „Nem volt antiszemita tamadas” Touluse-ban
    „Nem volt antiszemita tamadas ” Burgoszban.

    Ertem, ezek mind „felkelok” voltak.
    Egy azonban- megis magas nekem-
    Miert nem faj az a jo szivetek a szir polgarhaboru
    aldozataiert-

    az „arab tavasz” aldozataiert{pl.Egyiptomban}.

    vagy a nok helyzeteert az Iszlam orszagaiban
    lasd a 16 eves pakisztani Malala Juszefzai
    esetet akit egy Al-Kaida „felkelo” fejen lott-
    mert tanulni mereszel- es erre biztatja a lanyokat.
    {Szerencsetlensegukre- felgyogyult- es beszedet
    tartott az ENSZ-ben}.

  • Felháboritó!Az emberek éheznek,4 millió ember mélyszegénységben él,500 e ember külföldön,500 e gyermek éhezik!ez a fidess kormány!szégyeljék magukat és a csókosoknak mindent megadnak.Lásd a Tálai Mezőkövesdi fudbalcsapatának 400 millió!

  • A parittyás hangja

    Tom
    2013 július 27
    3:13 du.
    Ez a minden logikát nélkülöző orbitális baromság igazán csak egy kérdést vet fel, hogy te magad vagy hülye, netán másokat nézel annak?! Vázolom miért! Az antiszemitizmus mint fogalom egy társadalmi jelenség neve mely a zsidóság előítéleteken, sztereotípiákon alapuló negatív megítéléséről szól. A társadalmi jelenséget hívhatjuk bárhogy, antiszemitizmusnak a rasszizmus egyik válfajának, brüntyörködésnek, avagy az aljas idióták fa…opóskodásának, maga a jelenség ugyanaz marad! Azért mert egy egyébként is számtalan sebből vérző etnográfiai elmélet igazolni látja, hogy mondjuk a Közép-európai zsidóság nem szemita hanem kazar, akár hotentotta eredetű, az meg nem történté tesz a társadalmi jelenség napi szintű megnyilvánulásait??? A Kaszpi-tengert mindenki a világon Kaszpi-tengerként ismeri annak ellenére, hogy valójában a tudományos-földrajzi besorolása tó. És ha valaki erre hivatkozva azt állítaná hogy a víztömeg a maga háromdimenziós, földrajzi valóságában nem is létezik azt diliházba zárnák. Ember te most valami olyasmit hadoválsz ezzel az ide tett linkkel együtt, hogy csak azért mert egy néprajzi elmélet esetleg szemantikai problémákat vet fel az antiszemitizmus kifejezéssel kapcsolatban máris, mondjuk a magyar-izraeli meccsen nem is volt zsidózás, Auschwitz emlegetése, szappan mutogatás, mert hogy az antiszemitizmus nem is létezik! Az eszem megáll! Ezek az idióták mi mindent fognak még kitalálni, csak hogy igazolják fasisztának, rasszistának, antiszemitának, stb. lenni a legemberibb dolog a világon!

  • Ille Istvàn
    Én iràsokat-azok tartalmàt-tàmadom.
    Elvtàrsakrol példàloztok,azok vàltoztak,mert minden vàltozik.
    De Ti kevesebbet!? Ezért neveztelek Benneteket Internacionalistànak.
    Mert Orbàn,Kövér stb. vàltozott-gondolkodott-„gondolkodok,tehàt vagyok”.

  • Kedves Erős Dénes!Amennyiben önnek örömet okoz hogy Orbán,Kövér és a többiek igy változtak ,nagyon sajnálom.Egy liberális gondolkodókból,egy szélsősséges gondokodók lettek!Én ezt megnevezném,de nem tesszem.Az elvtársak változtak igaz,mert a legtöbb elvtárs a fidessben található,jó nyugdijjal és mellé még jó fizetéssel.Van aki havi min.2 millát is összekapar.A szegény emberek ha egyáltalában kapnak valamilyen minimális ellátást az havi 22.800.-Ft.Amennyiben ez önnek örömet okoz?

  • Dénes ERÖS
    2013 július 28
    3:17 du.
    orbánék nem „cogito” hanem „coitus”…még hogy gondolkodtak…ha igen, még rosszabb, mert akkor a gondtalanság szándékos károkozásba fordult.

  • Kovács Éva,

    Egy 28 éves ember és egy 50 éves ember MÁSKÉPP gondolkodik, különösen akkor, ha meglátja az igazi értékeket, liberálizmus ide vagy oda!
    A Fidesz tagok nyugdíja kissé hihetetlen, mert a legtöbbje még nincs abban a korban.
    Talán az MSZP-vel tévesztette össze!

  • Parittyás, nem mindenki ostoba, hülye stb. aki a kazár eredetre gondol vagy rámutat. Komoly tudósok munkája alapján írt erről Koesztler anno. Néhány könyvem van a témáról, angol-amaerikai szerzőktől.
    Nem tudom, miért kell annyira védeni a palesztiniai eredetet..
    A kozár leszármazott zsidók NEM mind fekete és göndörhajú!
    Tehát, ha a kozár eredetű zsidókat szidja valaki, nem antiszemita, mert az illető nem szemita.
    Ez a problémája?

  • Figyelő
    2013 július 29
    1:12 du.
    meg a sumér eredet és a piros pöttyök a babapopsikon 😀
    sőt, a kozár, mint nép 😀 😀 😀
    ami azt illeti, egy idősebb ember tényleg másképpen gondolkodik. erre élő példa maga.
    bár, az, hogy gondolkodna, barokkos túlzás. leginkább tökéletesen egyoldalúan elfogult.

  • A parittyás hangja

    Figyelő!
    „Tehát, ha a kozár eredetű zsidókat szidja valaki, nem antiszemita, mert az illető nem szemita.”
    Kérem nyugtasson meg, hogy ezt nem gondolta komolyan! Mert nem akarom elhinni, hogy felnőtt, magukat értelmesnek valló embereknek ezt el kell magyarázni!
    Az ótestamentum szerint Noé egyik fiát hívták Sémnek. Az ő leszármazottaiból lettek Elő-Ázsia, Babilónia, Mezopotámia népei, a zsidók, az arabok, ammoniták, filiszteusok, szarmaták, stb. akiket mind szemitáknak neveznek, és így a szemita alapból egy nyelvcsalád, ide tartozik többek között a héber, az arab arámi, akkád, stb. Az antiszemitizmus kifejezés a zsidók ezen biblikus eredetére utaló szóból alakult ki de kérem értse már meg, hogy nem néprajzi, hanem szociológiai fogalom! Nem a zsidók eredetére utal, hanem kizárólag az őket megkülönböztető évezredes társadalmi jelenségre függetlenül attól, hogy a zsidóság honnan származik! Azon az alapon amit itt erőltetni próbálnak a fajgyűlölő szó is baromság, hiszen szemantikai szempontból boncolgatva ember gyűlölőt jelentene, mert a Földön ma élő minden ember egy faj, mégse akad ezen fel senki, mindenki tudja, miről van szó! Az antiszemitizmus is, szemantikai szempontból elvont fogalom, mert nincs néprajzi jelentése, és mert nem általában a szemita népek gyűlöletét jelenti! Senki nem a szintén szemita eredetű palesztinokat, arabokat stb. rühelli aki antiszemita, ez gondolom elég nyilvánvaló…! Ezért ez a súlyosan logikátlan magyarázta az antiszemitizmus nem létezésének, -nem tudok másra gondolni- semmi más mint tudatos kiforgatása egy, az egész világ számára ugyanazt jelentő fogalomnak!

  • Elnézést, hogy okoskodom, de az antiszemitizmusnak soká csak vallási, illetve kulturális jelentése volt. A hitleri nácizmus helyezte faji alapokra. Korábban, ha egy zsidó ember keresztény hitre tért, attól kezdve „rendes embernek” számított. A nácikat viszont nem érdekelte, ha valaki áttért, ha közben nyilvánvaló volt a származása. Többek közt ezzel is magyarázható, hogy az áldozatok száma magasabb, mint az izraelita hitközségben számon tartottak száma. A zsidó származású keresztényeket és ateistákat ugyanúgy elhurcoltak. Papirokból és szubjektív szemrevételezéssel állapították meg, hogy ki a „zsidó”.
    A szóban forgó genetikai vizsgálat „csak” a faji alapú antiszemitizmust döntötte meg. Persze, csak ha tényleg tudományos volt a vizsgálat…

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 július 29
    5:15 du.

    Jani! A hozzászólásod nem okoskodás volt, hanem „csak” okos!:) Annyiban vitatkoznék vele, hogy a szóban forgó vizsgálat semmilyen antiszemitizmust nem döntött meg, lévén, hogy egy a zsidósággal kapcsolatos kulturális antropológiai vagy etnográfiai vizsgálat nem tud megdönteni egy a zsidósággal kapcsolatos szociológiai jelenséget csak mert nyelvészeti hibát vél felfedezni a jelenséget nevesítő fogalomban!

  • parittyás

    OK. Én is úgy gondolom, hogy az antiszemitáknak csak részletkérdés, hogy ki mennyire kazár illetve szemita.

  • Lélfai Szilárd

    Garai-Édler Eszter
    2013 július 25
    10:24 de.
    Itt található a forrás: http://nol.hu/belfold/20130723-senki_ne_jatszadozzon_a__zsido_kartyaval?ref=sso

    Nem kell mentegetőznie, inkább ne használjon ilyen forrásokat, csak ha mint most is beleillenek a koncepciójába!

  • Lélfai Szilárd

    Izraeli

    „Ugy nez ki, hogy Aba Samuel- aki az osmagyarokkal
    jott be Magyarorszagra es 3 evig uralkodott=
    szinten kazar zsido volt.”
    Az „egyes vélemények szerint”, és az „úgy néz ki” magyarul nem ugyanazt jelenti! Persze ha az idézett mondatból elhagyjuk – előbb-utóbb – „az úgy néz ki”-t akkor már rövidesen az onogurok is zsidó származásúak voltak, stb…

  • Lelfai Szilard!
    Megjegyzese kisse „tanito bacsis”- ezert utana neztem
    allitasomnak- a Wikipediaban is.

    Csak a vitankat erinto adatokat kozlom.

    Aba Samuel- Magyarorszag kiralya volt{1041-1044}
    „Arra vonatkozoan,hogy zsido vallasu volt e vagy sem,
    kulonbozo velemenyek allanak fenn.
    EBBEN AZ IDOBEN VISZONT CSAK EGY OLYAN KELETI
    SZARMAZASU TORZS ELT MAGYARORSZAGON AKI KELETROL
    ERKEZETT ES TELEPEDETT LE MAGYARORSZAG TERULETEN,
    EZEK A KAZAROK KOZUL KIVALT KABAROK{KAVAROK}
    RESZET ALKOTO KALIZOK VOLTAK.

    A KAZAROK VALLASA AZ IZRAELITA VOLT.
    EZERT TOBBEN ARRA A MEGALLAPITASRA JUTOTTAK,
    HOGY ABA SAMUEL ZSIDO HITRE TERT CSALADBOL SZRMAZOTT.

    SAMUEL OSEI A KAZAR BIRODALOMHOZ TARTOZO NEP ELITJELENT
    VEHETTEK FEL A ZSIDO VALLAST.

    MAS FELTETELEZESEK SZERINT NEM ZSIDO HANEM EGY OSI
    KERESZTENY VALLAS AZ U.N, NESZTORIANIZMUS KOVETOJE VOLT.

    EZEKET ALTALABAN AZZAL UTASITJAK EL,HOGY NEM LEHETETT
    VOLNA KIRALY NEM ROMAI BIZANCI KERESZTENYKENT, VISZONT
    ISTVAN NEM EGESZEN NEGY EVTIZEDES URALMA KEVES VOLT
    MEG A KERESZTENYSEG TELJES GYOZELMEHEZ.

    AZ IS HIHETO VERZIO HOGY A ZSIDO KAZAR ELIT ELLEN
    A NEM ZSIDO KABAROK LAZADTAK FEL.”

    Ennyit a Wiki-bol.
    Ehhez csak annyi- sajat- velemenyt- fuzhetek-
    hogy Samuel ugyan- heber nev- melyet nem zsidok is
    hasznalnak, de eddig nem talalkoztam peldaval-
    hogy a masik neve- Aba {heberul-apa} hasznalatos
    lenne- nem zsidok kozott.

  • izraeli
    2013 augusztus 6
    7:16 de.
    túlterheled lélfait 🙂

    egyet azonban kérdezek: olyan, hogy izraelita vallás, a kazarok idejében létezhetett?
    mert hát ugyan izráel népe egy hangyányit ősibb,de kérdés, hogy nevezhették-e vallásukat izraelitának?
    aba sámuel idejében meg pláne!
    igaz, izmaelitáktól korábban is, későbben is királyaink szívesen kölcsönöztek – van, aki meg sem adta, ez tekinthető orbán forrásmunkájának – de inkább a hitük szerint – izráel gyermekei – mint gyakorolt vallásuk szerint nevezték őket annak.

  • Ille Istvan,
    Orulok hogy olvasod a postjaimat idonkent.
    Megjegyzem,vallasi teren ugy Asher mint Avi ben Giora-
    joval tobbet tudnak nalam.
    En csak a tortenelem iranti olthatatlan szeretetemet
    es erdeklodesemet igyekszem csillapitani.
    Ez nalunk kulonosen egyedi,ahol joforman naponta
    ujabb leletek kerulnek felszinre,es a politikaban
    szerepe van az archeologianak is.
    Terjunk a targyra – amely erdekelt teged.

    Kerdes – mit nevezel izraelita vallasnak?
    Amennyire en tudom- nem csak az egyisten hit-
    hanem egy nep eletmodjanak meghatarozasa-
    torvenyek altal- a bolcsotol- a sirig.

    Ellentetben a masik ket monoteista vallassal-
    {keresztes haboruk,muszlim hoditasok}nem akart
    vilagvallassa valni.

    Most terjunk vissza a kazarokhoz.
    Tudva levoleg- idejukben mar regen letezett
    a zsido diaszpora es pl. Perzsiaban is eltek
    zsidok-nagy szamban.
    Mivel azonban en nem vagyok tortenesz- hagyjuk
    oket beszelni.

    Wikipedia : Az onallo birodalom.
    „750 korul a kazar elokelok zsido hitre ternek”.

    A regi Belso Azsia tortenete
    Vasary Istvan {1945- }

    A Kazar Birodalom.
    „Sajatos helyzetenek megfeleloen,a legkulonbozobb
    politikai es kulturalis hatasoknak volt kiteve.
    Magat a birodalmat nomadok alapitottak s fo katonai
    erejet is a kulonbozo nomad torzsek kepeztek,
    de teruleten letelepedett foldmuvesek is nagy szamban
    eltek.
    Az uralkodo reteg es a nomadok nagyresze a steppek
    hagyomanyos vilagkepenek voltak orzoi,de
    a BIZANCI HATAS NYOMAN A KERESZTENYSEG, AZ ARABOK
    REVEN AZ ISZLAM IS MEGJELENT A KAZAR BIRODALOMBAN.
    A 7-8 SZAZADBAN MINDKET NAGY VILAGVALLAS ELTERJEDT
    A KAUKAZUSBAN S A KAZAR BIRODALOMBAN DE A KAZAR
    URALKODO RETEG MEGMARADT A REGI STEPPEI VALLASNAL.

    A BIRODALOM EROSODESEVEL A KET NAGYHATALOMTOL,
    BIZANCTOL ES AZ ARABOKTOL VALO FUGGETLENSEG
    DEMONSTRALASARA EGYRE NAGYOBB SZUKSEG VOLT
    IDEOLOGIAI TEREN.

    S EKKOR VARATLAN DOLOG TORTENT.
    FELTEHETOLEG A 8-IK SZAZAD UTOLSO NEGYEDEBEN
    A KAZAR URALKODO ES KORNYEZETE FELVETTE A
    ZSIDO VALLAST ES A JUDAIZMUST TETTE MEG ALLAMVALLASNAK”.

    Ennyit a kutatasokrol.
    Hozzam azonban jobban beszel Jehuda Halevi-{1075-1141}
    a Toledoban szuletett zsido orvos,kolto es filozofus-
    es a Kazar cimu muve. Kora nem volt messze a kazaroktol.
    Halevi koraban {kulonosen Spanyolorszagban} folyt
    a harc a keresztenyseg es az iszlam kozott.
    Ebben a muben probalja megmagyarazni a kazar fejedelem valasztasat.

    Figyelmedbe ajanlom meg Arthur Koestler „A 13-ik torzs”
    cimu muvet.
    Azt hiszem Arthur Koestlerrol – tudtok.

  • Lélfai Szilárd

    Garai-Édler Eszter
    Az alábbi levelet Önnek is címezhette volna Avi ben Giora!

    Kedves Némedi asszony! Ismeri azt a mondást, hogy amelyik zsidó hülye olyan hülye nincsen senki? Sajnos maga egy olyan baromságot szeretne lenyomni az emberek torkán amit már Izraelben sem lehet. Pedig ott aztán vannak magához hasonlatos ultra ortodox fajbarmok. nem akarok magával vitatkozni, de még is mi szükség van ekkora blődségeket irogatni terjesztgetni. Menjen már bele abba az üres hibrid fejibe némi tudás is. A zsidók nem lettek kiválasztva. Kiválasztották őket, de az nem az Örökkévaló volt. Megjegyzem nézzen kicsit magába hogy sok olyan magához hasonló van akik feltünési viszketegségben szenvednek. Ezáltal valóban kiválasztottakká teszik magukat de sajnos más zsidót is.

  • Lélfai Szilárd

    izraeli

    Nem szándékom vitatkozni, de:
    – ‘Az “egyes vélemények szerint”, és az “úgy néz ki” használatát kifogásoltam! Az egyes vélemények még a honfoglalás idejét is eltéró időpontra teszik, az okok is többfélék, a résztvevők száma, összetétele is vitatéma!
    – Sámuel kaphatta a nevét, – vagy fölvehette – a bolgár cár iránti tiszteletből is! „Az egykorú német elbeszélő írások Obó, Ovo, vagy Aba néven említik”
    – „Árpád vezér nagy földet adott Ednek és Edöménnek a Mátra-erdőben, ahol az unokájuk, Pata később várost épített. Az ő sarjadékukból származott hosszú idő után Sámuel király is, akit kegyességéért Abának hívtak”.
    – ami Jehuda Halevi-{1075-1141} könyvét illeti, a kabarok, kavarok, kazárok történetéről, stb., ő is csak hallomásból tudhatott, és biztosan hallottál arról is, hogy a portugál királyok magyar eredetűeknek tartották magukat (valódi alap nélkül!).

  • izraeli
    2013 augusztus 7
    6:15 de.
    köszönet a kifejtésért, sokat tanultam belőle!

  • Lélfai Szilárd
    2013 augusztus 7
    3:14 du.
    Esszem Szilárdom.. Te akkora bunkó vagy, jókomám, hogy részleges, vagy teljes áramszünet esetén a vágóhíd örömmel alkalmazna az elektromos bunkó helyett.
    Mi a bánatos lóherének képzelet te magad! Hogy a redves vaginába veszed a bátorságot, hogy egy nőnek így írj?
    Hugy tuskó vagy, az egy dolog. Hogy emellett okosnak és intelligensnek is szeretnél látszani, az nemmegy.
    Szégyelld magad!!

  • Lélfai Szilárd

    Falusi

    Lehet, hogy bunkó vagyok, mivel az idézőjelet elfelejtettem kitenni, hiszen idéztem egy elismert KMH szerző leveléből!
    – ha nem lennél diszlexiás, ezt megértetted volna így is!
    – a szerző, mint az írástöredékből kiderül, szintén nőnemű lényhez szólt!
    – te mint ellenszékletes jobb ha nem beszélsz bunkóságról, max. ha magatokról szólsz!