Náci túrát reklámoz Budapest önkormányzata

2014 január 16 12:32 de.186 hozzászólás

SS-egyenruhába öltözött, felfegyverzett neonáci akciócsoportok tartanak emléktúrát 2014 február 8-án és 9-én, a Budavártól Szomorig. A túra főreklámozója közvetve nem mást, mint a magyar főváros önkormányzata. A túrát jól teljesítő nácik vaskeresztet kapnak díjként, céljuk pedig megemlékezni „a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet -és ezzel együtt Nyugat-Európát- a bolsevik Vörös hadsereggel szemben.” Minderre egyébként Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokrata Párt elnöke hívta fel a figyelmet- teljesen váratlanul – az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este.

Ezeket az SS-egyenruhába öltözött nácikat reklámozza Budapest önkormányzata

Ezeket az SS-egyenruhába öltözött nácikat reklámozza Budapest önkormányzata

Az nem meglepő, hogy Magyarországon túráznak ennyire romlott és szellemileg leépült emberek. Az viszont elképesztő, hogy az Európai Unió kellősközepén Tarlós István polgármester és a budapesti Fidesz mindezt reklámon keresztül támogatja. A kereszténykonzervatív oldal cinizmusának netovábbja, hogy mindez a Holokauszt emlékévvel politizáló Fidesz-KDNP kormány alatt és annak támogatásával történhet. „A 60-as távot 10x teljesítők egyedi oklevelet és a másodosztályú Vaskereszt pontos másolatát kapják meg”–írja a Budapest Városháza által támogatott náci akciócsoport. „Miután 1944. karácsonyán a szovjet ostromgyűrű bezárult a vár körül, az „Európa Erőd” védői a harc nélküli lemészárlást jelentő kapituláció helyett -esküjükhöz híven- 1945. február 11-én a kitörést választották. Utunk során teljesítményünkkel tisztelgünk a hősi halottaknak és azoknak, akik mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak.”--teszik hozzá.

A túra szervezésében egyébként az óbudai Jobbik is részt vesz, a náci rendezvényt pedig Budapesten kívül a kuruc.infó és Schmuck szerint a Magyar Természetbarát Szövetség is népszerűsíti. De természetesen a legnagyobb probléma, hogy a Budapest kupa című, fővárosi támogatással készült 2014-es eseménynaptárban is szerepel a hitlerista szeansz.

Nehezen tudom elképzelni, hogy van még olyan uniós főváros, ahol ilyen előfordulna, különösen a Holokauszt-emlékév idején. A szégyent csak fokozza az a tény, hogy éppen az a jobboldal szervezi az emlékévet, és igyekszik ezt pártimázs szempontból felhasználni, amely belföldön suttogva szövetkezik a szélsőjobboldallal.  

186 hozzászólás

  • Fispán Géza

    Buda Ferenc
    _ Balassi Bálint emlékkarddal kitüntetett költőnk írta:

    „…gót hun görög bolgár kabar
    tót kun török alán avar

    örmény oláh tatár zsidó
    meghóditott és hóditó

    itt fortyog a fél kontinens
    minden csontunk ambivalens

    és örvénylik és kavarog
    magyarok? vagy nem magyarok? ”

    )

    „Az eruropaik es a zsidok kozott nincs jelentos kulturalis kulonbseg. Vagyis a tulreprezentaltsag kulturaval nem magyarazhato”
    Akkor elmagyarazom:amikor az orosz pogromok elol az akkor europai viszonylatban is liberalis MO teruletere bevandoroltak az ottani zsidok es a nyakaban akasztott talcarol arulta a cipopertlit , elere rakott minden garast es a fiat mar 4 eves koraban a zsinagogaban megtanitottak irni es olvasni, es az apja gondoskodott rola,hogy a gyerek iskolaba jarjon es tanuljon,ha mast nem egy kereskedelmi iskolat, es a gyerek mar nem a nyakaba akasztott talcarol arulta a cipopertlit hanem nyitott egy kis boltot ahol a lampabelet es a kocsikenocsot arulta, de az o gyereket mar a legjobb iskolaba iratta es erre nem sajnalta a megtakaritott garasait. Mig a magyar meg megszokta,ha az apja paraszt volt akkor a gyerek is legyen paraszt, ha melos akkor a gyerek is legyen az, ha nemes akkor meg legfeljebb mezei jogasznak, vagy katonanak allt vagy kibulizott maganak egy jo kis zsiros allami hivatalt. Mig a zsido kereskedett,ipart alapitott es ha uzletet latott a szinhazban akkor beszallt abba is,hiszen egy magyar urnak a szinpadi maskarazas az meltosagan aluli, aztan jott a film es abba is beszallt mert abban is uzletet latott. Kozben meg a dzsentrik szepen elkartyaztak az atyai orokseget es kezdtek irigykedni a kozben kapitalistava valo zsidokra, akiktol kartyaadossagaikra penzt kerni tudtak, de megadni mar nem nagyon akarodzott nekik,. es ekkor jott,hogy a zsidok mindenki mindenhonnan kiszoritanak. Igaz o nem ment muszaki egyetemre se kereskedelmi akademiakra, de azert irigyelte a tollasodo ,polgarosodo es kozep nagy es kiskapitalistava valo zsidosagot akik nem szegyelltek azok lenni,mig az egy magyar urnak meltosagan aluli volt,mert hat hogy is kepzelik,hogy o szodat szallitson hazhoz lovas kocsival es jeget pl.

    Minap hallottam egy idevágó viccet.

    1938. Kohn és Grün beszélget a kávéházban.
    Kohn: Mit olvasol, te Grün?
    Grün: Hát mit, a Völkischer Beobachter-t.
    Kohn: De Grün, az egy náci lap, miért nem olvasol helyette valami rendes zsidó ojságot?
    Grün: Má miért olvasnék én zsidó újságot? A zsidó újságok állandóan siránkoznak. Így végünk van, úgy végünk van, jönnek a nácik, megölnek mindnyájunkat. A Völkischer Beobachter ezzel szemben azt írja, hogy a zsidók milyen hatalmasok, ők a világ urai, övék minden, övék a pénz, övék a sajtó, övék Hollywood, mindenki csak az ő kegyeiket keresi. Hát mit tegyek, ha választani lehet, én szívesebben olvasom a Völkischer Beobachtert…

  • asher alexander

    orbanistan nem fasiszta orszag!!
    nem-nem!!
    NACI ORSZAG!!!!NACI ESZMEKET REKLAMOZO NACIFEREG VEZETOKKEL!!!

  • Hová tűnt a 3 comment? Betette a TEK a lábát?

  • bocs, de nincs sem a spamok közt, sem a lomtárban.

  • Gyula Bognar, Jr.

    A magyar emberek tetemes része vállat von, tagadja másnak, de főleg magának, hogy az országban az átlagnál sokkal, de sokkal nagyobb számban vannak szélső jobbos, náci, fasiszta elméletet valló soviniszta és primitív csőcselékből álló csoportok. Az önámítás sokkal kényelmesebb, mint bármit tenni. Senki nem akarja a korrupt, aljas politikusokat lemondásra kényszeríteni, annak hiányában elkergetni, kiebrudalni és becsületes, józan embereket választani meg, hogy a náci férgeket letartóztassák, megbüntessék. Az emberek várják, hogy valaki más kaparja ki a gesztenyét a tűzből, ezért lett birkanemzet a magyar. Még az ország nevét, alkotmányát és a nép alapvető jogait is elrabolta, megnyirbálta a Stadionos viktor és a koszos bagázs, mert az emberek még arra is lusták, hogy elolvassák a tákolmányt és megakadályozzák a jogállam lerombolását, a diktatúra bevezetését. A Stadionos viktor és a koszos bagázs ezért tudott egy totális focidiktatúrát bevezetni, a népet kirabolva, önkényuralommal tehetik tönkre az országot és a lakosság három generációjának jelenjét és jövőjét. Aki nem harcol és nem érvényesíti jogait, az megérdemli, hogy rabszolga legyen.

  • Ez a tervezett és meghirdetett tura is jelzi a fideszes politikusok kétszinüségét.Ez is mutatja,hogy egy szavukat sem lehet elhinni.Azt viszont nem értem,hogy ezt a tervet miért csak egy baloldali ember vette észre.Miért hallgat az ellénzék változsát hirdető pártjai.Netán ők is támogatják ezt a gyalázatot.

  • Ma olvastam a német teletext-ben,hogy Izraelben megtiltottàk a nàci
    kifejezés hasznàlatàt,ARD TEXT 147.oldal.
    Miért nàci az a magyar katona,amelyik kitört a budai ostromgyürüböl?
    Mert -esetleg-folytatta a harcot az intenacionalista ellenségünk
    ellen? A hàboru kimenetele utàn màr tudhatjuk,hogy talàn felesleges volt a kitörés,de az egyének szàmàra esetleg megérte.
    Ha tovàbbra is csak fehéret és feketét làtunk,akkor a nàcinak az
    internàci a megfelelöje.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Dénes ERŐS a korlátoltságát mindig könnyedén fitogtatni tudja!
    Nem az 1945-ös magyar/német náci katonákról van szó, hanem a mai mélymagyarnácikról és a jelenlegi kormányban, az önkormányzatban és a polgárság között levő komoly számot kitevő fasiszta, náci csőcselékről. Ezeknek kellene kitörni – a nyakát!

  • kedves gyula, erős már régóta csak az ellentmondás kedvéért mond ellent, rendszerint fogalma sincs a kiváltó témáról 😀
    maradnia kellene a propagandaanyagainál, mert mihelyt önállóan kezd gondolkodni, ilyen hülyeségek jönnek ki belőle 😛

  • asher alexander

    erosdenes nemzettestver kemenysepronek alcazva fog vonulni egyedul!!
    itt-ott majd hangos „hurrraaaaa”-val nagy gzezerect csapva megtamad egy-egy temùplomajtot,es furfangos echt magyarosch honfiui-hevulettel elfoglalja az elso utjaba kerulo korcsmat!!

  • asher alexander

    eroske!!
    kisfiam!!annyit mar ille-ne tudnod illetol is hogy addigra azok a magyarok mar nem voltak magyarok,hanem tagjai a nemet waffen ss-nek!!aki oda belepett az azonnal megszunt magyar allampolgar lenni!!az olyan kriteriummal-(is)-jart!!
    a magyarok meg olyan barmok -(meg most is!!)-hogy ok unneplik a nacikat,holott meg a nemetek ok maguk is magasrol leszarjak oket!!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kedves Ille István: Köszönöm hozzászólását. Szerintem a Dénes ERŐS stílusú, korlátolt bolondok aránylag kevesebbet ártanak a társadalomnak, mint a szélsőséges csoportokba tömörülő csőcselék. Az egyes csoportok ugyanis vezetőket választanak és célokat tűznek ki, ami lehet csak rendbontás, de sok esetben a rendszer megdöntése, a polgárság egy részének félelemben tartása, megkülönböztetése, kirekesztése vagy akár anarchia is lehet a céljuk. A hatóságoknak pedig alkotmányos kötelességük (volna) a betiltott és jogsértő csoportokat ellenőrizni, megbüntetni és feloszlatni, vezetőiket állandó megfigyelés alatt tartani, amíg szabadlábon vannak. Sajnos Magyarországon a nácizmus eszméit ösztönzi a Stadionos viktor kormánya, hiszen önkényuralomra van berendezkedve. A szélső jobbosok képviselik a Fidesz háta mögötti bunkót, amivel megfélemlíthetik sok lusta és alamuszi embert, akik önámítással mindenre csak legyintenek, vagy azt hajtogatják, hogy nincs semmi baj, semmi nem változott, mert csak „Ezek is ugyanazok.”

  • Dénes Erős
    .
    A náci a nacionalista szinonímája.
    .

  • …szótanilag,
    azonaban nácinak lenni annak is a legszélsőségesebb, gyilkos válfaja.

  • pontosabban a nemzeti szocialista (nationalsozialist) közbeszédi rövidítése. ideológia is volt, meg mozgalom is, meg párt is. azonban nem minden náci volt gyilkos, és nem minden gyilkos volt náci.
    ennyivel tartozunk az igazságnak, mert azért a két dolgot összemosni nem lehet.
    a hazai portálokon korántsem a gyilkos hajlam, hanem az ideológia okán használják a kifejezést.

  • Dénes Erős !
    .
    A II.Ukrán front parlamenterei úján töbször is felhívta a német-magyar szövetséget a megadásra. Ám rájuk az ellenfél egyértelmű fölénye sem hatott. Már önmagába véve is súlyos fanatizmus kellett a hatalmas szovjet túlerőnek ellenállni, és ezzel Budapest lakosságát a kelleténél is ezerszeres eséllyel kitenni a pusztulásnak. Mindezt akkor, amikor a szovjet front egyéb részei már akkor a Dunántúlon előretörtek Belin iányába. Ezért szó sem lehet ezeknek az eszüket vesztett erőknek a hősiességéről beszélni, hazugság.
    Erről a náci – német és magyar – akcióról megemlékezni tehát igenis náci megnyilvánulás.
    Már csak azért is, mert voltak ám, nem is kevesen magyar katonák, akik felismerve ezt az esztelen militarizmust, ezért még időben átálltak, illetve megalakították a Budai Önkéntes Ezredet. Ebből 2450 magyar harcosból kb. 600-650 fő vesztette az életét a „kirörő hős náci erők” elleni harcokban…

  • Nagy szégyen ez „menet” a magyarokra nézve! Mi lesz a következő? Meg fognak emlékezni a Berlint védő hős német katonákról is? Vagy emlékgyűlés lesz a Nürnbergben elitélt náci főbűnösök tiszteletére? Esetleg koncertet szerveznek az Auschwitzban oly kemény és odaadó munkát végző bátor német katonák erőfeszítéseinek emlékére? Ezután már csak egy Hitler-szobor hiányzik Budapestről… Ezek a magukat igaz magyaroknak nevező egyének teszik tönkre azt a kevés tekintényt is, amit Magyarország nehezen szerzett az elmúlt negyedszázad alatt. Kár…

  • Ezek a „kitörő” hősök a kitörő fanatizmusukkal döntötték romba a gyönyörű Budapestet.

  • asher alexander

    nem kerem!
    a kovetkezo emlekturaval egybekotott „kozosules” a hirhedt wannsee konferenciat fogja propagalni,ahol honleanyok-es honfiuk hazafiasch melankolichkus gorgedelemmel kozosulnek!!

  • Egyetlen kérésem lenne a nácikhoz csak lőjétek magatokat főbe valahol egy elhagyatott helyen legalább nem kell eltemetni a mocskot 🙂 mert az un igazi náci az elvileg Árja 🙂
    De aki 170 cm alatti és nem kék szemű és nem echte szőke az miért is akar náci lenni 🙂

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kordon Blued: Elnézést, hogy közbeszólok.
    1. A téma nem a WWII végén való Német/Magyar katonák kitörési kísérlete Budán, hanem egy Magyarországon alakult neo-náci csőcselék, annak elismerése és támogatása Budapest önkormányzata által.
    Ha már a WWII témát is érintjük.
    2. Az én történelmi ismeretem szerint, a kitörés azért volt szinte teljesen sikertelen és így öngyilkosság, mert a Szovjet hadsereg tisztjei helyre, időre pontos információkkal rendelkeztek és csapataik készen várták a kitörést, ami így mészárlássá fajult.

  • asher alexander

    sehr gute frage!!
    was fur ein nazi ein nicht deutsche mann!!am welche grunde zoge er oder sie ein schilde der deutsche uniform, reichsadler,und hakenkreuz??
    kopierung!!!!
    deutschen schon gesagt am 1944,;-ungaren sind nur der herdenvolke!!-(wesenmayer)
    -und der verruckten spielen immer noch der arschleckkeit gegen der deutsche reichs arsch!!

  • aus schauspielerei, mein freund. nur kostüme. aber, falls auch die seele nazi ist, das ist schon sehr große probleme…

  • asher alexander

    echt!!
    whenn mann gut gesehe das foto,;
    da war ein -(half-hintern)-mit artillerie SS uniforme,eine mit camouflage uniform weste der waffen ss, ein der mit obergruppenfuhrer der allgemeine ss,und ein standartenfuhrer der SD!! noch nie gesehe ich ein „kompanie”,zwar auch nicht untern der NS zeit!!
    ins strafkompanie hatte kein grad!!nur der wache!!

  • Töprenkedek..
    Csak nem Wittner fogja kiosztani a vaskereszteket?
    A túrára nevezőknek kötelezővé tenném, hogy egy éjszakát kelljen eltölteniük a a mi Máriánkkal..
    Asszem, nemigen maradna túrázó..

  • asher alexander

    no ha annyira hibadzik egyvalakinek az a kurva vaskereszt adok egy igazit,az SS longservice medaliaval es az atlanti fal jelvennyel,meg az afrika feldzug eremmel!

  • Egy kis kiegészítés: a Természetjáró Szövetségnek a vezetője, amelyik ezt a túrát a programjában tartja és anyagilag is támogatja, az a Garacsi úr, aki Orbán Puskás Akadémiájának tulajdonosa. Ő az a felcsúti, akit a gázszerelő Mészáros mellett okkal lehet a KV vagyona egyik „őrzőjének” tekinteni. Éppen most mosakszik Kálmán Olgának egy illetékes, hogy ez a kitöréses izé nem tartozik a programjukba, csak pontokat lehet kapni a teljesített távért, és nem támogatják. Szerinte a budapesti Természetjáró Szövetség nem is tagja a Magyar Természetjáró Szövetségnek, ezért nincs semmi köze hozzá.

  • asher alexander

    NO ES EGYENRUHABAN,FELMALHAZVA,FEGYVERREL HOGYAN KELL-LEHET „TERMESZETJARNI”??
    VAJON MI LEHET ABBAN A BONI??

  • asher barátom, a középső nevelt fiam valami olyasmit csinált a ZMNE felderítő tanszéken, csak azt túlélő gyakorlatnak hívták 🙂

  • asher alexander

    ILLE!!
    ezt en ertem,de itt kimondottan termeszetjaroklubb-rol van szo!!ok reklamozzak a a „kitores tura60-at”
    jajj!!es mieret eppen eccakai tura??kiosztanak per fo egy-egy infraszemuveget is?mer anelkul eccaka egy teli erdoben…………………erdekes lenne!!
    mi is csinaltunk tulelosdit a negev sivatagban!120 km-es tav-on ket guidon vizzel fegyver,iranytu, nelkul!!csak egy kes!!
    ido,;-maximum= KET NAP!!

  • egy Bécsben élő magyar szerint – volt német katonától tudja, s a Klub rádióval osztotta meg az értesülést a múlt héten – a kitöréshez két, rablott holmikat tartalmazó, súlyos bőrönd
    egyszerűen nélkülözhetetlen.

  • a legfrissebb hír, hogy tapló pista felülvizsgálja a klub támogatását, meg magát az egész emléktúra engedélyezést.

  • Puchert János

    És akkor mit szól ehhez Putyin?
    Barátkozunk az oroszokkal de egyben a náci söpredékkel is.

  • Nem szép,hogy Kertész Ákos hitler szavait idézte,amikor azt mondta,hogy a magyar „alattvaló nép”.Mostanság folytatólagosan bizonyosodik,hogy az én megállapításom a helytálló: A magyar egy „alávaló nácihorda”. Sajnos az ország egyharmada, pedig vagy birka vagy áldozat vagy fél,hogy áldozattá válik.Az itt kommentelő náci-szimpatizáns izomagyú D., frivol marcsák és a varga békák tudomására pontosítok:Izrael nevét nem kéne,a mocskos pofájukra venni.A megalázó náci jelzőt pedig csak a hozzájuk hasonlókra szabad és kell is alkalmazni.Egyébként a magam részéről 23 emelet magasságából vannak le…sajnálva.

  • asher alexander

    no akkor amelyik probanaci borondok nelkul-(jobb hijjan kovel megrakva)-tor ki,az CSALO DISZNO!!nem kaphat 2-te klasse eisenherzkreuz-ot meg badogbol se!!
    annak buntibol tollseprut kell a valagaba dugni es puceron vegig zargatni egesz budapesten szelteben-hosszaban!!

  • asher alexander

    ez a vizsgalosdi mania mindig csak akkor jon rajuk mikor a baj mar megesett!!
    elotte kell azt tenni!!utna mar annyi mint a halottnak a trombitaszo!!

  • Ti mekkora gyíkok vagytok 🙂

    Elolvastátok a túra leírását?

    A Kitörés teljesítménytúra sport rendezvény és történelmi megemlékezés. Politikai célja nincs! Különlegességét az adja, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok mint szereplők, mutatják be a korabeli hadviselő feleket. Az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek! A hagyományőrző szereplőknél látható fegyverek vagy makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban)! A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják!

    Haza lehet jönni megváltoztatni a politikai berendezkedést.
    Ha meg krizizálunk, akkor legalább alaposan tájékozódunk a témáról, hogy ne röhögjön rajtatok a túrázó társadalom. Az ilyen jellegű hozzászólások a Való Világ szintjét súrolják, remélem, azt is tudjátok nézni Kanadában!

  • Valaki feljebb megírta, hogy a szovjet hadsereg pontosan tudta a kitörés helyét, így aztán tényleg mészárlássá fajult ez a kitörés.
    Hogy honnan tudták? Egy német túlélő tiszt elmondása szerint a magyar tisztek és katonák telefonon értesítették hozzátartozóikat, hogy ekkor és ekkor lesz a kitörés, a pontos helyet is megnevezték, az oroszok meg csak lehallgatták a telefonokat, s felkészülve várták a kitörőket.
    Ezt az eseményt magyar részről nem ünnepelni kellene, hanem mélyen hallgatni róla.

  • delhaze? hogy maga mekkora gyík, azt, ugyebár, egy állattani meghatározóban kellene tárgyalni.
    maga, fiam, nem tartozik a túrázó társadalomhoz, már, ha egyáltalán bármelyikhez is tartozik.
    jól tenné, ha felfrissítené ismereteit, és elolvasná a városháza legfrissebb kommünikéjét a maguk kitörés túrájáról.
    de ha már teljesítmény: kíváncsi volnék, mennyit futna százon, oldalozó géppuskatűzben, két rablott holmival teli bőrönddel a kezében?

  • delhaze
    2014 január 17
    2:58 de

    Miről hablatyolsz te itt sötét idióta?! Pont ez a probléma lényege, hogy a hatályos jogszabályok megengedik, hogy a magadfajta senkiházi szociopata véglények náci maskarában bohóckodva nácikra emlékezzenek! Milyen túrázó társadalomról beszélsz nyomorult? A túrázók épp eszű fele az első szakadékba belerugdosná a tüdőbeteg hitvány formátokat!

  • A városházának annyi köze van egy túrához, mint a tisztelt egybegyűlteknek a mai magyar realitáshoz.
    A téma felkapottságát jellemzi a választások közeledtével a (leendő) ellenzék muníciókeresése. A túrát már pár éve megszervezik, eddig (tudtommal) nem volt ekkora visszhangja.
    A szervezők bemutatnak egy történelmi eseményt, és rendezvényt kanyarítanak köré. Betiltsuk pl. a Terror Házát, mert ott is láthatók önkényuralmi jelképek? Ha valahol látunk egy emlékcsatát pl. a kalandozó magyarokkal, elítéljük, mert valószínűleg ők is sok ártatlan embert megöltek?
    Ja, hogy ez az esemény nem volt olyan régen? Az más. Kérem szépen, meghalt a fél magyar hadsereg, amely nagyrészt véleményem szerint olyan katonákból állt, akik elítélték a rémtetteket. A felkent honatyák és parancsnokaik elküldték őket a harcmezőkre, ez van. Olyan erők hatnak az egyénre, amivel nem tud mit kezdeni.

    Akinek nem tetszik, szervezzen emléktúrát a szovjet csapatok Várba való bejutására emlékezvén.
    Megjegyzem, én nem járok a Kitörés túrára, mert ide sok olyan ember is jár, akik egyébként nem jellemzők a teljesítménytúrákon. Épp ezért nem járok Gerecse 50-re és Kinizsi 100-ra sem. Ha valaki innen járt már valamelyiken, tudja, miről beszélek.

    A hozzászólások kellően egysíkúak, nem tárgyilagosak (járt már innen valaki a nevezett túrán?) Megkérdeztek túrázókat, szervezőket? Javaslom az FB teljesítménytúra fórumába írogatni, ha a részletekre is kíváncsiak.

    Nem értek egyet a nemzetszocialista és csatlós országok második világháborús cselekedeteivel, de ettől még bárki arra emlékezik, amire akar. Ha talál hozzá társakat, emlékezzenek többen. Ha szerveznek köré egy túrát, sok olyan ember is megjelenik, aki nem emlékezik, csak túrázik egy jót.

    Elképzelem a helyzetet, hogy egy besorozott, a rendszerben nem hivő fiatal magyar honvéd, jobbnak látván elkerülni a hős vörös felszabadítókat, inkább a távozás lehetősége mellett döntött, majd elesett menekülés közben. Emlékezzünk mondjuk rá. És ne 70 év távlatából ítéljünk meg minden kisembert, aki mondjuk csak életben szeretett volna maradni.

    Mennyire lehet elítélni a törvényesen megválasztott kormánnyal rendelkező országok haderőit, akik végrehajtották a felettesek parancsait? A stigmát mindig a győztesek teszik a vesztesre.

    Két megjegyzés:
    -az előző pápa Hitlerjugend-tag volt
    -a túra az Önöknek szimpatikus magyar hatalmi berendezkedés idején is megrendezésre került

    Lehet, hogy a fentiek nem teljesen vágnak ide, mindenesetre a fenti cikk sok hülyeséget és túlzást tartalmaz, a hozzászólások pedig kellően demagógok és egysíkúak. Egyébként mindig idegesít, ha megmondják, mennyire szar itt nekem Magyarországon. Tetszettek volna emigrálni Észak-Koreába, és onnan megítélni, mennyire rossz ez, ami itt folyik.

    „a Fővárosi Önkormányzat a Börzsöny Akciócsoportot sem anyagilag, sem más formában nem támogatja és nem is támogatta, tehát Schmuck Andor nem mondott igazat az ATV Egyenes beszéd műsorában.”

    Persze szólásszabadság van, jöhet a savazás.

    Mennyit futok két bőrönddel 100-on? Méter vagy kilométer?
    Mutasson valaki egy hadsereget, amelynek katonái nem követnek el törvénytelenséget.

    A tisztelt (nem)túrázók milyen emléktúrát tudnának elfogadni? Görgey/Wass Albert/Cseh Tamás stb. jöhet? Biztos lehet rajtuk is fogást találni…

  • Kedves Fispán Géza! Köszönöm a sorokat és elárulja a ver címét, hogy megtaláljam az egészet? Kösz
    Buda Ferenc
    _ Balassi Bálint emlékkarddal kitüntetett költőnk írta:

    “…gót hun görög bolgár kabar
    tót kun török alán avar

    örmény oláh tatár zsidó
    meghóditott és hóditó

    itt fortyog a fél kontinens
    minden csontunk ambivalens

    és örvénylik és kavarog
    magyarok? vagy nem magyarok? ”

  • nem kell ide ez a burkolt propaganda, delhaze. ezt a túrát, fiacskám, még nem szervezték meg régebben, hacsak nem a maga néptársai nem annak hívták a bakancsos-zászlólengetős toporgást ott fenn, a várban, némi importnáci feltöltéssel.
    sajnos, az ide idézetteknek semmi köze a tényekhez – már, ami a finanszírozást illeti. maga maszatol, fiacskám. de ennek, mint javasoltam, inkább maga nézzen utána.
    az pedig, hogy magát mi idegesíti, teljesen érdektelen.
    jellemző, hogy nem a rablott holmin akadt ki, hanem a távon.
    az pedig, hogy a kalandozó magyarokat a don-kanyarral, a kitöréssel hozza párhuzamban, kétségtelen elégtelen történelmi ismeretekről tanúskodik.
    ha pedig nem jár a kitörés nevű izére, akkor árulja már el nekem: köze?
    szebb jövőt!

  • A kiírásban én látok 2006-os dátumot is, azt nem tudom, volt-e korábban.

    Lehet, hogy az idézettek nem fedik a valóságot, ezt sajnos nem tudom megcáfolni, csak a javaslat alapján próbáltam tájékozódni a városházán, ezt találtam.

    Ha egyetértünk vele, ha nem, a nagy szabadságjogok időszakában lehetséges rendezvényt szervezni olyan témában is, ami más embertársainknak nem tetszik.
    Én sem járok, valóban, mert nem tetszik. Jó észrevétel!

    Számomra is indifferens, kit mi idegesít.

    Akkor zárjuk is ezzel a kérdést az egybegyűltek felé:
    „ha pedig nem jár a kitörés nevű izére, akkor árulja már el nekem: köze?”

  • delhaze
    2014 január 17
    6:08 de.

    De most tényleg kit akarsz hülyének nézni ezzel a ködösítő dumával? Veletek ez a legnagyobb probléma, hogy ilyen ótvar hazug módon, úgy próbáljátok beállítani ezeket a vegytisztán a náci eszme dicsőítéséről szóló megmozdulásokat mintha elsőáldozók ártatlan teazsúrja lenne. Én itthon élek ember, így mint mindenki tisztában vagyok azzal, hogy aki egy ilyen megmozdulásra elmegy az nem a jó levegő meg a nyiladozó pitypangok, vagy az ugrándozó mókusok de még csak nem is a sport teljesítmény kedvéért vannak ott, hanem kizárólag mert a fasiszta-náci-nyilas eszmék valamelyikének elkötelezett híve, ki-ki ízlése, degeneráltsága szerint. Ez a realitás ott bazdmeg nem a besorozott kiskatonák tragédiája ami egyébként igaz, csak épp mint gondolat köze nincs ezekhez a rendezvényekhez! Te frankón Cseh Tamással akarod összehasonlítani meg az indián táboraival! Magadnál vagy? Cseh Tamás a tiszta szívű jobboldaliságával, végtelen emberségével elájult volna ha meglát egy náci egyenruhát a börzsönyi indiántáborban te hülyegyerek!
    Egyébként senki nem állította, hogy neked rossz itthon! Dagonyázol a jobboldali mocsokban, naná, hogy jól érzed magad, de csak szólok élnek itt olyanok is ám akik európaiként akarnak magyarok lenni, és nekünk kevésbé tetszik ez a híg barna fos amiben kezdünk nyakig ülni!

  • asher alexander

    volt ollan bizony korabban is!!csak azt delutan rendeztek meg es a budai varban!!
    ugy nyervogtak ott mind a huszan hogy „becsuletnapi” koszoruzasdi!!
    a szervezok akkoriba a „blut und ehre” fedonevu neonaci csocselek volt!!
    van rola par foto is itt-ott!!
    aztan ott volt meg a gyure gauleiter-(nek hiszi magat ez a lokott majom!!)-fele „gruppe 88” is!!mind az oten!!
    utana a mieink -(zsidok)-alaposan megklergettek az egesz naci bagazst,akik jajjveszekelve-szukolve,kikabalva,; rendoooorseeeeg!- futottak meg mind 50 zsido fiatal elol!!

  • asher alexander

    lehetseges hogy ket-harom jol kikepzett zsido egyseg most is jelen lessz a tura utvonalan itt-ott!!
    erdekes lessz az is!!

  • asher, kérlek, hagyd ezt. részint valószínűtlen – az irgun-nak nincsenek magyarországi egységei, a hazai zsidóság meg még mindig inkább a megalkuvásban jeleskedik, mint a megelőzésben, netán a visszacsapásban – másrészt csak feleslegesen provokálod az itteni izomagyúakat.

  • Én kizárólag a túrára értettem a rendezést, más rendezvényekkel nem foglalkoztam.
    Az erős nemzet fogalmát pártolom, a korábbi rémtetteket elítélem, teljesítménytúrán részt veszek.
    Éljen a szabad véleménnyilvánítás!

  • asher alexander

    ILLE!!
    sulyosan tevedsz!!!
    VAN ott is „olyan”!!!ugy hivjak pl,; BETAR TAGAR,vagy a masik h’SHOMER h’TSAIR,de ott van meg az ETZEL magyarorszagi szekcioja is!!
    ne hidd hogy csak mert nem lathatoak mindenutt es mindig akkor nincsenek is…………!!!
    meglepodnel ha…………;nagyon-nagyon!!!!

  • éljen. azért javaslom, ezzel fejezzük is be.

  • asher, akkor sem látom be, miért kell ezzel fenyegetőzni. nem olvasok, nem látok sehol konkrét fenyegetést, ami a hazai zsidóság ellen irányul, a nevezett – ráadásul már valszeg hamvába holt – emléktúra sem ellenük irányul, akkor meg, ha szabad kérnem, hagyjuk a szélsőséges megnyilvánulásokat!

  • asher alexander

    TENYLEG NEM LATOD VAGY CSAK NEM AKAROD LATNI,,??!!
    nezd a fenti fotot!!
    SS EGYENRUHAK!!
    minket zsidokat szerinted ez mire emlekeztet minduntalan???

  • asher alexander

    -es minek fogsz beoltozni??
    waffen ss?hunyadi panzer ss?csendor? nyilaskeresztes parttag?
    miert okvetlenul szukseges az a tetves naci oltozek??

  • Így van! Ahogy abnormális náci megemlékezést tartani, ugyanúgy céltalan és oktalan zsidó erőszakszervezetekkel fenyegetőzni! Nem tartunk itt ez nyilvánvaló, és fölösleges ilyesmivel mélyíteni azt a kibaszott szakadékot amit inkább temetni kellene!

  • 1. A budai várból kitörő magyar és német katonák nem nácik voltak, hanem HŐSÖK, akik hazájukat és Európát védték a hódító vörös csürhétől.
    Rájuk megemlékezni állami kötelesség lenne, és filmeket kéne forgatni (mint ahogy pl. Sztálingrádról is készült már nem egy film)

    2. A cikkből már kimarad, hogy a Fővárosi Önkormányzat az interjú után kijelentette, hogy megvonják a támogatást ettől a rendezvénytől. Igaz, akkor nem lehetne fasisztázni meg nácikkal kokettálónak nevezni a Fideszt.

    +1: az egyik oldalon a szálkát meglátjátok, a másikon a gerendát sem. Ez az emléktúra párszázezer forintnyi támogatást kapott (volna) az adófizetőktől. A Józsefvárosi holokausztemlékmű pedig tött mint hatmilliárd (!) forintot. Csak ennyire van fasiszta a kormány.

  • vipera: hogy mik voltak? hősök? ne röhögtess, mert cserepes a szám! mondjuk, sima ágyútöltelékek, max.
    a józsefvárosi holokauszt emlékmű meg nem holokauszt emlékmű lesz, úgyhogy, mielőtt jobban beégsz, olvass utána.
    csak neked, csak itt:
    „A holokauszt gyermekáldozatainak sorsát bemutató emlékközpont épül Budapesten. A Sorsok Házát a régi józsefvárosi pályaudvar épületében alakítják ki, oktatóközpontot, és legmodernebb eszközöket felvonultató kiállítást, és parkot is építenek.”
    van valami kifogásod ellene?
    a fasizmusnak – mint ideológiának – semmi köze ehhez. nem ártana, ha ennek is utána olvasnál.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Vipera: (találó név). Hősök azok általában, akik a közös érdeket előbbre helyezik a magukénál és ezért elismerésre méltó, komoly tettet visznek végbe, esetleg feláldozzák életüket másokért.
    A WWII kitörés az nem hősies cselekedet volt Magyarország (de akár Németország) polgárainak érdekét szolgálva, hanem egy esztelen kirohanás a saját életüket próbálták menteni a katonák. Ezzel nem lenne baj, csak az a baj, hogy mindvégig nácik voltak, egy aljas célért harcoltak, embertársaik faji alapon való elpusztításában segédkeztek, vettek részt. Ezt igazából nem magának írom, mert maga nem érti mi az emberiesség, humanitás és becsület, ezért rasszista nézeteket is vallhat, hanem azoknak, akik szintén ezt gondolják, csak nem írták ide.

  • Szukits Rezső

    1526 óta Magyarország sohasem volt önálló állam, még kevésbé önmagában zárt népi elem. Csak 1686-ban következett el Buda felszabadítása a törököktől, és Magyarország azután is többé-kevésbé valamiféle függőségi helyzetben volt 1918-ig. Sohasem volt kellő népi ereje és forradalmi lendülete, hogy önálló állammá váljon. Így az 1703–1711. évi, Rákóczi vezette forradalom is csak zendülés volt, nem alapvetően forradalom. Lázadtak és szabotáltak minden felsőbb hatalom ellen, mely az ország sorsát meghatározta. De ez mindenkor passzív rezisztenciában nyilvánult meg, kockázatmentes ellenállásban, amit felfuvalkodott szólamokkal lepleztek, és messzemenően kihasználták a más vérségi elemeket, azok magas teljesítőképességét és jobb adottságait. Magyarország részvétele az 1848–1849. évi eseményekben szintén csak úgy vált lehetségessé, hogy Bécs utat mutatott. Csak Ferenc József halála után lettek valamivel bátrabbak, de mielőtt Magyarország önállósításának útjára léptek volna, óvatosan kivárták, míg a birodalom összeomlása 1918-ban világosan láthatóvá vált, majd magukhoz ragadták azt, ami még megmaradt. Azóta létezik az úgynevezett magyar nemzet, és időközben bebizonyította, hogy nemzeti életre alkalmatlan, és az marad a jövőben is. Vezető rétegének folyamatosan negatív kiválasztása következtében törvényszerűen ahhoz a ponthoz kellett elérkeznie, ahol ma áll. Még az erőltetett elmagyarosítási folyamat sem tudott azon változtatni, hogy a 14 millió lakos közül csak mintegy 8 millió a magyar, és még azok számából is le kell vonni 2 és 1/2 milliót, mert azok másfajtájúak, és ezért állampolitikai szempontból megbízhatatlan elemek.

    VEESENMAYER JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL
    1943. december 10.

  • Nem tudom, hogy érdemes e nekem is ehhez hozzászólni.?
    Szerintem, Christopher mindig túl gyorsan felkap egy témát, és később derül csak ki, hogy nem olyan „forró a kása” ahogy lefesti! pl. a fénykép ami felizgat egyeseket! T.i. az egész csak egy tervezet, még NEM kezdték el, tehát a kép NEM mai……!
    Mivel én sajnos, már éltem és korban elég nagy voltam ahhoz,. hogy tudjam mi folyik 1944 karácsony utánm, a bérelt villa a Svábhegyen német főhadiszálás volt, amiben laktunk.
    Véletlen folytán a villa Bakay Szilárd altábornok tulajdona volt, az a Bakay, aki megbizott parancsnoka volt Budapest védelmének magyar részről. Mivel Hitler követelte, hogy Budapestet a németek vádjék amig lehet, Bakay Szilárd ezt a legnagyobb mértékben ellenezte a korai ’45janurájában. Mi történik?a gestápó letartoztaja Bakayt, majd elegedik.Ettől kezdve, nem ő már a magyar részről a parancsnok.
    Később, az oroszok kivégzik Bakayt és fiát Oroszországba végzik ki.
    Házunkban a földszintet felgyújtják a németek, mikor már az orosz jött és visszavonultak egész Budaörsig.A végső csatát már szomszédos villa pincjében éltük át, s az orszok bejövetele után, engem küldtek megnézni mi lett a házzal. A német tiszt parancsnok bajor volt (tehát ausztriai) az ő test darabjait találtam meg elsőnek, karját a kertkapunál.Egy magyar halott katona volt csak az ebédlő romjaiban.
    Nekem ezek az emlkeim erről a korról, de bizony minden országnak abban a korban hasonló emlékei vannak, melyről megemlékezni nem árt az utókor számára.

  • ” Azóta létezik az úgynevezett magyar nemzet, és időközben bebizonyította, hogy nemzeti életre alkalmatlan, és az marad a jövőben is. Vezető rétegének folyamatosan negatív kiválasztása következtében törvényszerűen ahhoz a ponthoz kellett elérkeznie, ahol ma áll. ” ez a veesenmayer igencsak jól látta a helyzetet! akár ma is írhatta volna.

    hajaj, rezső barátom, most lettél igazán nemzetáruló a turulban született nép-nemzeti agyonmagyarok szemében!
    meg én is 😀

  • Gyula Bognar, Jr.
    2014 január 17
    10:48 de.
    Azt a katonát lelővik minden hadseregnél, aki megtagadja a parancsot!
    A magyar katona ilyen formán „segédkezett” a németeknek és a náciknak. A német elfoglalta Magyarországot 1944 március 19-én, és oktobertől kezdve náci kormány volt Szálasival az élen.
    Kicsit gondolkodni kéne, és ismerni a történelmet, mielőtt fröcsögünk végtelen gyülőletből.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Látom nem csak én vélekedek úgy, hogy Magyarországon az aktív, tettre kész polgárság kialakulásának hiánya és egy olyan függőségi viszonyban tartotta az embereket, hogy maguk fölé helyezik a kormányt mint omnipotens hatalmat. Ezután sokan kritizálják az önkényeskedést, diktatúrát, elnyomást és sokan a szájukat jártatják, de tenni nem igen tesznek semmit, legkevésbé azt, hogy változtassanak nézetükön, tanuljanak a fejlettebb kultúráktól, felzárkózzanak legalább Nyugat Európához kissé és kevesebb korrupcióval, tudás alapú érvényesüléssel felépítsenek egy becsületesebb, igazságosabb polgári demokráciát. 1989 nem rendszerváltás volt a nép számára, hanem a kormány tagok, politikusok, a húsos fazék köré ültek, hogy nem csak jobban éljenek, hanem meggazdagodjanak a maguknak kialakított „állam kapitalista” korrupcióból. Az akkori SZDSZ kivételével, az összes pártokra el lehetett mondani, el lehet mondani ma is, hogy „Ezek is ugyanazok”. A Simicskás Fidesztán egy része, a békamenetesekkel és CÖF-el együtt Áprilisban kap esélyt, hogy néhány óráig valamit bégessen. Meglepetést nem várok.

  • Szukits Rezső
    2014 január 17
    10:54 de.
    Érdekes, hogy egy vezér náci idézetét hozta ide magyar hazafi révén.
    Persze, kimaradtak a törökök és a Habsburg uralom is e csodás történelmi idézetből.

  • te jó ég, figyelő! ezt tényleg nem kellett volna!
    a német tiszt bajor volt, tehát ausztriai? a földszintet felgyújtották, az meg olyan szolid volt, hogy nem terjedt felfelé, ami pedig a rendes lakástüzeknek jó szokása?
    a német főhadiszálláson pedig simán ott hagyják a magyar bérlőt? ennyire hülyék lettek volna a németek? nem csoda, hogy elvesztették a háborút!
    bakay szilárd – altábornagy, és nem altábornok – meg kiadta bérbe figyelőéknek a villát?
    „1944. augusztus 1-től a budapesti I. Hadtest parancsnoka, egyben Budapest vezénylő tábornoka. Bakay elsőrendű feladatát képezte, hogy szervezze meg Budapest belső védelmének biztosítását, a helyőrségekben összevont csapatokkal.” ennyi igaz.
    ráadásul 1945 májusában szabadítják ki az amerikaiak mauthausenből, mivel „A szövetségi hűséggel ellenkező mindezen cselekményeiket azzal a nyílt kihívással tetézték, hogy a budapesti hadtestparancsnokot, Bakay Szilárd altábornagyot a belső rend fenntartása érdekében tett intézkedései közben a német Gestapo ügynökei egy ködös októberi reggelen, a rossz látási viszonyok felhasználásával, lakása előtt autójából kiszállásakor orvul megtámadva, elhurcolták.”?
    nahát, nahát…
    hogy mikor, és hol halt meg, arról nincsenek biztos információk.
    de hát, ne kételkedjünk. ha egy olyan valaki, aki 1938-ban, hat évesen már pontosan tudja, hogy ss-ek masíroztak bécs utcáin, 12 évesen érti, hogy a kalmük katona mit is akar, tinédzserként meg az ÁVÓ zaklatja folyamatosan, az biztosan pontosan emlékszik mindenre.
    habár, egy 12 éves gyereket terepfelderítésre küldeni, azért nem volt valami dicséretre méltó cselekedet a szülőktől.

  • Gunyoldni nem kerül pénzbe, igaz ILle?
    A Wikipédián elolvasható, hogy Bakayít ki ölte meg. Egy könyvben is szerepel, az a címe: Szovjet viláág Magyarországon
    Nem nekem adták ki, hanem szüleim bérelték a házat, mert a nővéremnek friss levegő kellett, megbénult a gyermekparalizistól.
    Igen, a pincét felgyújtották sajnos, ott égett a családi ezüt, szönyegek stb.
    Mi nem tetszik még a beszámolómból? Sajnos ilyen öreg vagyok és ennyi mindent átéltem. Majd olvashatja az Emlékíratomban ami majd angolul is meglesz.

  • Szukits Rezső

    Magyarország német megszállásáról szóló dokumentum egy részletét idéztem.

    Veesenmayer „1943-ban Magyarországról készített hosszú jelentést, amelybe a Felvidéket és teljes Erdélyt is belefoglalta, ettől az évtől kezdve pedig kizárólagosan a magyarországi viszonyok tanulmányozásával foglalkozott.
    1943. szeptemberében született meg a döntés Magyarország német megszállásáról. Veesenmayert novemberben Budapestre küldték, majd 1944. február 8-án hívták vissza Hitler főhadiszállására.”
    Veesenmayer az SS számára is több különleges megbízatást teljesített az idők folyamán. Adolf Hitler 1944. március 19-én, Magyarország német megszállásakor a Harmadik Birodalom nagykövetének és teljhatalmú magyarországi megbízottjának nevezte ki. Ez azt jelentette, hogy a Wehrmachton kívül minden megszállóerő fölött – beleértve a Gestapót is – rendelkezési joga volt.

    A Szálasi-puccs során (1944. október) segítséget nyújtott a nyilas hatalomátvételhez, meggátolva ezzel Magyarország kiugrását a II. világháborúból.

    Itt a jelentés teljes szövege: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/ng5560.html

  • Szukits Rezső

    Azt mondja István, „hajaj Rezső barátom, most lettél igazán nemzetáruló a turulban született nép-nemzeti agyonmagyarok szemében!”
    Szerintem pedig nyilvánvaló, hogy ők a hazaárulók, a túrát szervező mélymagyarok. Az sem baj, ha tudják, sőt az sem, ha tőlem tudják!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Figyelő: Ugyan már, gondolkodni, minek? mert ugye az nem gondolkodás, hogy az Olasz katona, a Román katona, a Szerb katona, a Cseh katona, no és a többi szövetséges katona azt tehette amit csak akart, ezért amikor a háború elvesztése világossá vált, leléptek, vagy a Németek ellen fordultak. Mert csak a Magyar katona tartott ki mindvégig a Német bajtársaival – kényszerből, természetesen.
    Kivetítve. 1989 óta nincs Orosz megszálló hadsereg Magyarországon, nem kényszerítik a Magyarokat semmire, oda állnak be, ahova akarnak.
    No akkor milyen kimagasló eredményeket értek el 25 év alatt? Mire lehetnek büszkék? Arra, hogy az anti-szemitizmus a legmagasabb Európában és emellett nyalják a Németek fenekét, mert nélkülük, a kivonulásuk után, a GDP 20%-al alacsonyabb lenne. Változó arányban, de korrupt, becstelen, rablóbanda minden kormány, az volt WWII előtt, alatt és utána is, különösen most. A nép szavazott rájuk, 25 éve pedig pedig senki sem lövi őket halomra, de becsületes, tudás alapú társadalomra nincs képessége a többségnek, nem is kívánják. Kertész Ákos röviden, de jól ábrázolta a magyar emberek egy részének karakterét, ami sajnos meghatározza az ország karakterét is.
    Bár ne így lenen és a Magyar emberek jobban fel tudtak volna zárkózni Nyugat-Európához, de inkább Keletre Nyit a Stadionos viktor és a koszos bagázs, mert kultúra, becsület, tudás, felelőség tudat az „Нет” korrupció, rablás, jogtiprás „Дa”!

  • „1945 nyarán hazatért. A Népbíróság világháborús katonai tevékenységéért vádat emelt ellene, de felmentették. A Honvédelmi Minisztérium vizsgáló bizottsága igazolta, nyugállományba helyezték. 1946. április 11-én Szombathelyről, Lipp Vilmos utcai házából (ma Somlai utca) bírói végzés nélkül elhurcolták. 1947. március 17-én, azóta is ismeretlen helyen (feltehetően Sopronkőhidán) kivégezték.”
    Bakay Szilárd a Wikipédiából.

  • nem gúnyolódom, csodálkozom.
    nekem más forrásom van, mint a wikipédia: http://www.kobold.theka.hu/historia/tortenelmi_alakok/bakay_szilard.html
    figyelőék=többes szám. nem maga, hanem, mondjuk, a család.
    a földszint nem a pince.
    a bajor nem ausztriai.
    bécsben az anschluss napján nem vonultak ss-ek az utcán.
    a kalmük katonát nem értette.
    azt hiszem, ezek után egész jól el fogok tudni boldogulni az emlékirataival.

  • rezső barátom, elhiszed, hogy figyelőnek teljesen mind1?
    bármit mondunk, írunk, ő ab ovo elutasítja, kritizálja, hazugságnak nevezi stb., mivel minden formáját gyűlöli a baloldali megszólalásnak.

  • Vipera
    2014 január 17
    9:41 de.

    „A budai várból kitörő magyar és német katonák nem nácik voltak, hanem HŐSÖK, akik hazájukat és Európát védték a hódító vörös csürhétől.”

    Szerinted! De nektek ott a zárt osztályon lehet mindenféle véleményetek, az ápolóidnak csak az a fontos, hogy ne kenj össze semmit az ürülékkel ami dől belőled alul-fölül!

  • Szukits Rezső
    2014 január 17
    12:00 du.
    Így volt. De mi köze ehhez a tura szervezőinek?
    A történelem TISZTÁN kimutatja, hogy a magyarok csak egy eszköz azaz bábú volt a nácik kezében?! Tehát, nincs igaza annak, aki a magyarokat okolja a történtekért.

  • Gyula Bognar, Jr.
    2014 január 17
    12:07 du.
    Látom hiányos a történelmi tudása, csak a mai világ az ami piszkálja!
    Mivel, sem az olasz(végig fasiszta volt) a román, cseh és szerb NEM volt német uralom alatt abban az időben, azoknak egészen MÁS volt az élet lehetősége, mint a magyarnak, amit a németek uraltak, kormány stb. ez idő alatt!

  • Fuser
    12:24

    Emberileg meg tudom érteni, ha némelyik honfitársunk számára az orosz megszállás úgymond felszabadítást jelentett, de a hallott, majd érzékelt tapasztalatok után már racionálisan nem. A háború után születettek számára a háború borzalma, bárkit bármilyen módon is ért el, „csak” egy különféle leírások által megjelenített történés volt, a szovjetizmus pedig már a szemünk előtt játszódott le, még akkor is, ha azok jó részét még valójában fel sem tudtuk fogni. Ma már tisztábban látunk. A háborús veszteségek pedig szinte minden családot érintettek, de a mindenkori hatalom csak nagyon keveseket kárpótolt. Sokakról hallgatni kellett, mert a katonának bevonulók a parancs teljesítésével bűnrészessé váltak.

  • A kitörésben résztvevők egyébként kivétel nélkül tisztelendő hősnek számítanának minden épeszű országban. Vajon mit kellett volna tenniük? Kollaborálni az orosz megszállókkal? Azt megtették az utánuk következő történelmi hulladékok. Ezek a katonák nem meleg szobában írogató, jólfésült, legfeljebb megfelelési kényszertől terhelt firkászok voltak, hanem többségükben a vörös megszállás ellen harcoló, életüket kockáztató és elvesztő hősök.

  • Kedves Christopher Adam!
    Mivel valamelyest belelátok a Kitörés túra részleteibe, kénytelen vagyok billentyűzetet ragadni Schmuck hazudozásai és a te tévedéseid/hazudozásaid miatt.
    Felvezetésnek egy kis töri neked és a sok itteni überokos kommentelőnek: bár mi döntöttünk a hadbalépésről, Magyarországnak nem sok választása volt, hogy belépjen-e a háborúba, vagy sem. A háborúból való kilépéssel kapcsolatban sem osztottak nekünk sok lapot, mivel a szövetségesek már megrajzolták Európa új térképét, az angolok nagy ívben tettek Horthy közeledésére. Pedig a szándék megvolt, meg is lett a következménye: a német megszállás. Illetve Horthy fiát is meg lehet kérdezni, milyen volt a német vendégeskedése édesapja kiugrási kísérlete miatt. Ha már a holocaust emlékévet a szádra vetted, akkor talán köszönetet mondhatnál Magyarországnak, ugyanis a német megszállásig, a nyilas hatalomátvételig az ország a béke szigete volt a zsidóknak Európa német kontroll alatti részeihez képest. Na mindegy, közeledünk a kitöréshez… Budapest sorsa szintén a fejünk felett dőlt el, nem volt közvéleménykutatás, feladjuk-e. A várban rekedt német (nem náci) és magyar (nem nácinyilas) katonák a teljes lemészárlás helyett a kitörést választották. Mellesleg ők sokunknak apái, nagyapái 🙁 A statisztikákat megnézve (megerőszakolt, szifiliszes nők, várban rekedt sebesültek és ápolóik bestiális lemészárlása, a sztálinnak hazudott védősereg nagysága miatti polgári személyek összefogdosása és elhurcolása) helyesen döntöttek. Rájuk emlékezni kell!
    Na de ugorjunk a jelenbe. Komikus, hogy egyenes beszéd a műsor neve, amit Schmuck végig hazudott. A kitörés túra egy maximum 60 kilométeres megemlékezés a halottainkra, nagyjából a kitörés útvonalán. Ezen a túrán civil túrázók, erdőjárók, tájfutók vesznek részt. A pihenőpontokon (a történelmi hitelesség kedvéért) korabeli egyenruhákba öltözött pontőrök adják a pecsétet és a meleg teát. Ez erről szól! De ha ti, demokraták máris tiltanátok, akkor felmerül a kérdés, mennyivel másabb egy kor történelmi bemutatása egy tematikus túrán, mint pl a múzeumok éjszakája? vagy akkor mondjuk zárassuk be a Hadtörténelmi Múzeumot is? Ott is viselnek német és magyar (amit olyan felkészült szakemberek, mint Schmuck nyilasnak hívhat)egyenruhát a kor bemutatása érdekében. Hol is tartunk eddig? Nézzük Schmuck hazudozásait (aztán majd jönnek a tieid is):
    náci ruhában túrázók? nem!
    náci ruhás pontőrök? nem! A pontőrök orosz, német, magyar és amerikai ruhában vannak! (milyen érdekes, hogy ez kimaradt, Kálmán Olga is csak a horogkeresztre pavlovi reflexezik) Schmuck még valami nyilasokat is vizionált oda, de lássuk be, egy hazugsággal több, vagy kevesebb már nem számít.
    Budapest támogatja a túrát? mint kiderült, nem 😀

    Most jönnél te, ha megengeded. Voltál már a túrán? Beszéltél egyáltalán valakivel, aki volt? ATV-s híradáson kívül utánaolvastál egyáltalán? Milyen alapon nácizol? (roppant unalmas már és mivel minden nap ezt szajkózzátok, az emberek is immúnisak már rá) kifejtenéd, mit takar a hitlerista szeansz? pontosan mit takar a romlott és szellemileg leépült ember kategória?

    Mindezzel csak az a baj, hogy ha politikai beállítottságod miatt írtad ezt a cikknek gúnyolt szennyet, akkor egy utolsó hazudozó vagy, ha magadat újságírónak hívva teljeskörű tájékozatlanságból, akkor pedig totálisan alkalmatlan arra, amit épp csinálsz 😀 Nem is tudom, a helyedben melyiket választanám, mindkettő borzasztó rossz fényt vet rád 🙁

  • zoli: majd chris megválaszolja emelkedett esszéjét – már, ha érdemesnek tartja rá.
    én csak az utolsó két mondatára reagálok: mi van? ezt a szókapcsolatot hogy kaparta össze: cikknek gúnyolt szenny? azon felül, milyen kompetenciája van megítélni, hogy chris alkalmatlan-e, vagy hazudozó-e? ne értékelje túl magát, fiacskám, és főleg, kezelje magát a helyén. remélem, tudja, hol van?
    azt pedig felejtse el, hogy abban a helyzetben lenne, hogy itt a bármelyikőnkre vetődő fény minőségét meghatározza.

    ” A kitörés túra egy maximum 60 kilométeres megemlékezés a halottainkra, nagyjából a kitörés útvonalán. Ezen a túrán civil túrázók, erdőjárók, tájfutók vesznek részt.”
    aha. tudja, fiacskám, ha egy kacsa úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa, az, biza, kacsa!
    maga meg nácinak kinéző náci. igaz, csak próbanáci. még nem biztos, hogy beválik 😛 ki ne találja már, hogy porosfalváról, ahol lakik, direkt ezért felutazik a fővárosba?

    „Ha már a holocaust emlékévet a szádra vetted, akkor talán köszönetet mondhatnál Magyarországnak, ugyanis a német megszállásig, a nyilas hatalomátvételig az ország a béke szigete volt a zsidóknak Európa német kontroll alatti részeihez képest.”
    pimasznak ugyan pimasz, csak a jelennel van egy kis gondja. íme:

    „a nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, valamint az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű, és a nemzettudatot erősítő céllal történő feldolgozása, továbbá a közösségi emlékezet és a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása” – ezzel a céllal tavaly októberben Veritas néven alapítottak új történetkutató-intézetet.
    Ennek a kormányzati intézetnek vezetését Szakály Sándorra bízták, aki szerint: Az csak egy idegenrendészeti eljárás volt, amikor a magyar hatóságok zsidókat küldtek a halálba.
    van még hozzá fűzni valója, vagy előszedte a ’44 mintájú rohamásóját?

  • Delhaze,frivi,Figyelő!

    Kár az energiát pocsékolni,ez egy gyűlölködő,hazug többnyire
    tájékozatlan és primitív társaság,akik csak a saját „múltbéli”sérelmeiket szajkózzák(már akiknek egyáltalán volt…)más ártatlan emberek veszteségei,fájdalma (legalább
    annyian vannak…!)nem érdekli őket,a tudatlanságukat még
    ráadásul alpári stílusban fröcsögik a náluk szellemileg,meg emberileg is különbek felé…..!!!!

  • na, úgy tűnik, ez egy olyan nap, amikor ismételnem kell magam: boda honnan tudhatná, hogy kik is a nálunk szellemileg meg emberileg különbek? mert hát, az, hogy ő ilyesmit tudna megállapítani, min. barokkos túlzás lenne 😛
    amúgy jellemző, hogy önálló gondolattal megint nem jött elő, csak simán beállt segget nyalni. hiába, no, a képességei erre predesztinálják 😛
    örök vesztes…

  • Nem túl kedves istván!
    nem tudom, mikor lettünk ennyire jóban, de megkérem, a fiacskámozást és egyéb idétlen, lekezelő szófordulatait mellőzni szíveskedjen irányomban 😀
    kompetencia-mérés…. mint írtam volt, tudom, miről szól a kitörés, szemben a cikkíróval, vagy bármelyik hozzászólóval 😀
    (már most kezdem belátni, hogy felesleges volt, de) tényeket írtam, míg a szerző és a kommentelők egy politikai műsor hazugságait hazudják és ferdítik tovább.
    milyen tagság kell, hogy valaki kedvére nácizzon le másokat? csak puszta érdeklődés, mert épeszű ember nem tesz ilyet 😀
    a szellemesnek szánt (csak nem olyanra sikerült) utolsó szakasszal kapcsolatban: mivan??? 😀 a háború alatti zsidó deportálások elodázásának/szabotálásának mi köze valami Veritas alapítványhoz??? ezt most mondjuk betudom annak, hogy akartunk egy nagyot írni, csak hát ahhoz tartalom, meg érzék is kéne 😀 😀 😀
    no de félre a tréfát, amennyiben nem érzi képesnek magát kulturáltan, érdemben válaszolni, kérem ne terhelje se saját szűkös agykapacitását, se engem! üdvözlettel!

  • zoli, miből gondolja, hogy lekezelő lennék? csak a helyén kezelem, ami, ugyebár, korántsem ér fel az én szintemig.
    az utolsó szakasz nem szellemes – bár, ha annak tartja, a maga baja – hanem orbán nulla toleranciájának bemutatása. a veritas alapítványhoz az utolsó mondat kapcsolja: a vezetőjének személye és az általa előadott – a gyengébbek kedvéért vastag betűvel szedett – álláspont.
    mivel érzékelhetően komoly szövegértési gondjai vannak, nem fárasztom magam azzal, hogy egy kis fényt gyújtsak abban a sötétségben, ami a koponyájában honol.
    hogy maga mit tud be, és minek, teljesen érdektelen.
    ami pedig a további verbális asszót illeti, hagyom rozsdás fringiájával hadonászni. tudja, nem lenne sportszerű magával vívnom. mert hát, egy fegyvertelent nem lenne nagy dicsőség legyőzni 😀
    a próbanácin már fel se háborodik…na, kezdi már kapiskálni, mit akartam azzal mondani, hogy kezelje magát a helyén?

  • Ille István
    2:24

    Lehet kifogásolni Zoli(2:04)hangvételét, stílusát, de a tartalmi igazságait nem. C.Á. címválasztása is dehonesztáló, és tudatosan megtévesztő. A védők nem nácik, hanem katonák voltak, mind a magyar, mind a német részről. Sőt, tovább megyek, hősök. Ami pedig ezt a Schmuck Andor nevű, balosnak mondott, megélhetési ékszarhalmazt illeti, vélhetően a kitörési útvonal egy tizedénél visszaadná lelkét az őt amorffá hizlalt teremtőjének. A világ egyik legügyesebb helyezkedője. Mind a mai napig megúszta, hogy a társadalmilag hasznos tevékenységgel a legkisebb közelségbe is kerüljön. Legalább azzal bünteti a sors, hogy parazita életformája látványosan is rázsírosodott. Ami pedig Szakály Sándor Veritas intézményét illeti: csak bízni tudok abban, hogy nomen est omen.

  • hősök. aha. frivi, nincs mit mondanom ebben a témában se magának, se zolinak.
    egyáltalán, már azt is bánom, hogy bepiszkoltam magam zoli megszólításával.
    elfelejtettem, hogy aki disznókkal birkózik, az ne csodálkozzon, hogy sáros lesz…

  • Marcsi
    2014 január 17
    2:32 du.

    De jó, hogy megjöttél Boda! Nem volt senki akin egy igazán jót tudtunk röhögni! Most hogy megvolt a szokásos segnyalásod és tárgyilagos alpáriságod mesélj mi volt a független Estében? Melyik független szakértővel beszélgetett a független Obersovszky aki csak véletlenül volt élőistenes pólóban? Tényleg te rendeltél már? Állítólag most adnak mellé sugárzó mosolyú moszkovitya kulcstartót is…! 🙂 )))

  • István… miért kell ez? mondhatnám, hogy válasza csalódás volt, de valójában nem lepett meg, megelőlegeztem már ezt az eredményt.
    tanulságnak azért nem volt rossz, ahogy értelmesen írni nem tud, úgy a szövegértésnél is komoly kihívásokkal küzd. kértem, hogy csak tényekkel bombázzon… azok híján megmaradt a primitív személyeskedésnél 🙁 ez van, bizonyos emberek nem változnak, főleg ha értelmi képességei is hiányoznak hozzá 😀

  • zoli: képes volt értelmezni az utolsó mondat és a veritas közti összefüggést? nem. szóval, kinek is vannak szövegértési gondjai?
    az értelmi képességeim megítélésére – sajátja hiányos voltán – nem igazán alkalmas, úgyhogy, javaslom e témában még fusson egy-két kört, hogy utolérjen 😀
    tényként közöltem, hogy maga – az egész témafelvetés szánalmas igazolásából következően – náci. valószínüsítettem, hogy csak próbaüzemű.
    van ellene valami kifogása?
    az pedig, hogy csalódást okoztam-e magának, vagy sem, teljesen hidegen hagy.
    szokjon hozzá: az élet nem habos torta! 😛
    amúgy hol volt eddig, hogy csak erre a témára cuppant rá? vagy eddig nem tartott méltónak minket arra, hogy elméjét megcsillogtassa, és gondolatait gyöngyszemként elénk szórja?
    vagy megfújták a harci kürtöt?

  • Zoli
    2014 január 17
    2:41 du.

    ” mint írtam volt, tudom, miről szól a kitörés, szemben a cikkíróval, vagy bármelyik hozzászólóval”

    Szóval! Ennél egy picit szerényebben forgasd a pennát hacsak nem vagy időutazó aki onnan jött, bár ezen sem csodálkoznék mióta a fajtársaid ufó leszálló pályát vizionálnak a Pilisbe. Ezt írod:
    ” A várban rekedt német (nem náci) és magyar (nem nácinyilas) katonák”
    A német erők parancsnoka Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornok volt. Mesélj főtudor az SS mi volt ha nem náci alakulat? A magyar erők parancsnoka Hindy Iván vezérezredes aki tevőlegesen részt vett Horthy kiugrási kísérletének elszabotálásában és Szálasi nevezte ki a Bp.-i csapatok főparancsnokává. Valóban nem nyilas volt csak a nyilas kormány egyik főtisztje.

    És már egy másik elvtársadnak írtam, lökheted itt az okoska ködösítést, mindenki számára nyilvánvaló, hogy aki részt vesz egy ilyen kitörés túrában az nem a könyvtárszagú és emelkedett emlékezésért van ott, hanem mert van annyira primitív, hogy ezt a náci bohóckodást menőnek tartja, de valszeg tízből kilenc nem tudna két releváns tényt említeni a világháborúról azon kívül, hogy heil hitler.

  • Anyám,hogy egyesek mennyire degeneráltak… Náciznak.. valakit lenácizni,mitől jobb,mint le zsidózni,cigányozni??? Ez egy kurva túra,nem több és rengeteg külföldi túrázó is részt vesz benne és a beöltözött emberek nem Nácik,hanem hagyományörzők,csak egyesek baszott tudatlanok és nem fogják fel!!! Amúgy meg a kitörés a Magyar történelem része és a katonáknak állít emléket,nem az eszméknek. Amúgy meg nem kéne történelmet hamísítani,illetőleg mindenbe belemanifesztálni az ideológiát,ill letagadni a multat és nyalni más seggét!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Figyelö:
    1. A cikk a mai neo-náci csőcselékről szól, akiket letartoztatnák egy becsületes országban, de Magyarországon a fasiszta ideológiát ösztönző és annak alapjain dolgozó Stadionos viktor diktatúrája nem teszi, a Jobbik kedvében jár, mert összenő, ami összetartozi.

    Néhány véres szájú fideszgyík azonban a kitöréssel szeret inkább foglalkozni.

    2. Magyarországra a szövetséges Német csapatok simán bevonulhattak, egyetlen puskalövés sem dördült el. Tár karokkal várták sokan és a nyilasok azonnal túl akartak tenni mindenben a Német barátaiknál. Az Adolf Eichmann per során elhangzott több száz tanú vallomásokból tudjuk az alábbit is, ami hiteles, nem úgy mint a hazug mese, amit évtizedek óta próbálnak elhitetni generációkkal a magyar kormányok és több soviniszta „történész”, a Jobbik és, a Fidesz is! A Németek egyik érdeme volt (ma is az), hogy mindenről részletes és pontos adatot vezettek.
    =========
    „The German army was accompanied by a special unit (Sondereinsatzkommando – SEK) with orders to „dejewify” the country. The SEK was placed under the command of SS-Lieutenant Colonel Adolf Eichmann, head of the Reich Security Main Office’s (Reichssicherheitshauptamt – RSHA) IV/B/4 department, which was responsible for Jewish deportations across Europe.

    A: The SEK had no more than twenty officers and a force of over one hundred (including drivers, guards and secretaries, etc.). It was obvious that on its own, without the cooperation of the Hungarian authorities, the unit could not organise the collection and deportation of 760,000-780,000 Jews scattered all over the country with an area of 170,000 km2.

    A: A Sondereinsatzkommando alig 20 Német tisztből és kb. 100 kisegítő személyzetből állt, katonából, szakácsból sofőrből, titkárnőkből, etc.. Nyilvánvaló, hogy a 760,000-780,000 zsidó begyűjtésének szervezését, végrehajtását, a fogolytáborok, gettók igazgatását és a deportálást ez a maroknyi Német nem vihette végbe a magyar hatóságok, katonák, csendőrök lelkes és teljes részvétele nélkül a 170,000 négyzet kilóméter területen.

    B: Under German pressure, a few days following the occupation, Regent Miklós Horthy appointed a collaborating government ready to serve Nazi interests, led by former ambassador to Berlin Döme Sztójay. Interior ministry officials of the Sztójay cabinet (Minister of the Interior Andor Jaross and State Secretaries László Baky and László Endre) cooperated with the Germans with unexpected zeal. The „Final solution of the Jewish question in Hungary” got under way with a speed and efficiency surprising even the Germans: between mid April and late May practically the entire Jewish population of the countryside was ghettoized and, in the largest deportation operation in the history of the Holocaust, between May 15 and July 9, over 437,000 people (with the exception of 10,000-15,000) had been transported to Auschwitz-Birkenau. The speed with which the Hungarian authorities cast out Jews from society, then robbed, segregated and deported them was unprecedented in the entire history of the Holocaust.

    B: Néhány nappal a megszállás után, Német nyomásra, Horthy kormányzó kinevezte Német kollaboráns kormányt, hogy kiszolgálja a Németek kívánalmait, a Berlinből hazarendelt Sztójay Döme vezetésével. A Sztójay kabinet, belügyminisztere Andor Jaross és államtitkára László Baky és László Endre volt, akik a Németekkel mindenben együtt működtek, váratlan mérvű lelkesedéssel és eredményességgel, ami még a Németeket is meglepte. Április közepe és Május végére szinte az összes zsidó lakosságot még vidékről is összegyűjtötték és gettókba tömörítették. Május 16 és Július 9 között pedig (54 nap) 437,000 zsidót (kivéve10-1 ezret) deportáltak Auschwitz-Birkenau táboraiba. A gyorsaság, amivel a Magyar hatóságok kirekesztették a zsidókat kirabolták, eltulajdonították vagyonukat, szétválasztották a lakosságtól és deportálták, páratlan az egész Holokauszt történetében! ERRE LEGYEN AKKOR BÜSZKE FIGYELŐ! 1945-BEN MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍTETT!

    Magyar „történészek” és az emberek nagy része a mai napig azt hazudják, hogy a főleg a Németek deportálták a zsidókat, holott csak magyar katonák, csendőrök, nyilasok, gonosz nyilas sihederek végezték azt, lelkesedéssel. Mint olvashatjátok, még a Németek is megcsodálták az eredményességüket, gyorsaságukat, kegyetlenségüket!

    Nehogy már maga akarjon történelemórát adni nekem, vagy bárkinek! A Magyarországon élő embereket hazugságok tömkellegén nevelik fel, a történelmet költik és nem a bizonyítható tényeket tanítják soha. Magának a Schmitt Mária történelmet fogják most megtanítani és büszke lehet Wass Albert náci gyilkosra, az anti-szemita Nyírő Józsefre és Tormay Cecile-re. Az utóbbit 1937-ben, majd Hitlerrel egy évben 1939-ben is, Nobel díjra javasolták az európai nácik! Könyvét (A Bujdosók 1925) a Tanácsköztársaságról 1924-ig újságcikkek ollózásával állította össze, mert be volt tojva minden percben 7/2 és az Isten háta mögött egy falusi ház pincéjében rejtőzködött amíg Horthy be nem vonult és a Fehér Terrort kimehetett megtapsolni és éljenezni.

    Európában szinte minden ország a Németek ellen fordult a háború végén, azok is, akik mellette voltak az elején, kivéve Magyarország, ahol a nyilasok, nagy élvezettel és lelkesedéssel irtották a zsidókat, cigányokat, baloldali embereket, még akkor is, amikor Budapestet már körülzárta a Szovjet Hadsereg. Szálasi is úgy tett, mint a Stadionos viktor. Meg akarta mutatni, hogy Magyarország Jobban Teljesít – zsidó mészárlásban is! Ez a történelem, nem az amit maguk hazudnak!
    ====================
    P.S Dániában egy éjszaka alatt Otóber 1, 1943, a becsületes Dán polgárok, hősök mind, összehívták az összes zsidót és átvitték hajókon, csónakokon, ladikkal Svédországba családostól, MINDET, (7,800 embert) amikor a Németek bejelentették, hogy deportálni akarják a zsidókat! A maradék 450 zsidót a Dán kormány, a király és a Vöröskereszt nyomására Theresienstadtba deportálták a Németek, ahol szinte mind életben maradt, kivéve akik nagyon öregek és betegek voltak. A Dánok rendszeresen küldtek nekik ellátási csomagokat és Vöröskereszt osztotta ki a tábor lakói közt! Ezek voltak a becsületes polgárok, nem a szarházi Németek seggét nyaló anti-szemita magyarok!
    ====================

  • Az SS-ről meg annyit,hogy a háború végén azt is besorozták az SS-be aki nem volt ,,Náci” mivel bizony az a náci,aki párttag is…

  • frivi
    2014 január 17
    1:41 du.

    Frivi ezzel a hozzászólásoddal racionalitása és igazságtartalma okán nem tudok vitatkozni! És alapvetően ebben az egész vitában ami most itt folyik, ahogy céloztam is rá nem a történelmi események megítélésével van gondom, azt sem látjuk teljesen egyformán de nem tagadom -botorság lenne- a másik fél igazságát. A jelen „megemlékezésként” feltüntetett eseményének hamisságát hangsúlyozom, amiben ráadásul látok egy nagy adag sunyi gyávaságot a résztvevők és támogatóik részéről! Frivi ezek racionális, empirikus igazságok! Hát oda kell menni és megnézni azokat az arcokat akik részt vesznek! Nyilván érted miről beszélek…! Egymás közt büszke öntudattal vállalják a náci eszmeiséget, de ha valamelyik idekeveredik egy ilyen fórumra mint a zoli nevű kommentelő jön ez az óriás kamu mellébeszélés, meg a nagyi mézeskalácsa és a bájosan libbenő pillangók (pedig a pillangók szárnyrebbenésével csak a baj van… 🙂 ) de ne má! Miért kell ez? Ha valaki elkötelezett legalább vállalja hisz demokrácia van, még ha furcsa egy demokrácia is…

  • Ille István
    2:57

    Ha sokáig folytatjuk, még a végén kiböki, hogy Leonidasz is csak egy rossz kis antiperzsiszta náci volt, és az akkori, korabeli, ógörög náci hajnal párt tüzelte fel, a Spárta főterén levő szobra pedig csak görögkeresztes szellemű uszítás.

  • menace: most akkor, mi is a lényeg? a vér és becsület napján is voltak import részvevők 🙂 a lajbisok is hagyományőrzők, meg ráadásul katonasír ápolók 🙂
    amúgy mióta is hagyomány a kitörés, a maga fene nagy dicsőségével?
    valóban a magyar történelem része, csak éppen egy nagyon sötét, szennyes fejezet erejéig!
    lábjegyzet, na, az lehetne, nem, hogy emléktúra!
    történelmet, kisfiam, a nemzetvezető testvéred hamisított azzal, hogy kitörölt negyvenegynéhány évet! ami a seggnyalást illeti, ugyebár, nem kell megneveznem a maga fajtája célpontját?
    az ss-be pedig nem soroztak, oda csak önkéntes alapon – de még ott is szűrve – lehetett belépni.

  • Menace
    2014 január 17
    3:42 du.

    A retardáltságodra te sem panaszkodhatsz nyűves! Erősen klinikai szintű!

  • mit szedett be ma, frivi? mert korábban még nem szállt el ennyire. baráti alapon, privátban megadná a dílere telefonszámát?
    de csak akkor, ha hivatkozhatok magára!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Zoli: Az a szenny, amit te írkálsz! Vegyél részt a Kitörés túrán, élvezd a társaságot, remélem kapsz vaskeresztet és oklevelet is! hazamenet ne felejts szalutálni „Heil Vona, Heil kleine viktor!”

  • hozzászólása a MODEM alapján törölve. a moderátor

  • Az a maga baja ,,kisfiam” hogy benyal egy cikket ami úgyszintén félrevezető,sőt ilyesformán úgyszint antiszemita,hiszen elítél minden túrázót,pontőrt,külföldi teljesítménytúrázót,s mind ez a tetejében lopott képekkel van illusztrálva(mely direkt félrevezetésből,nincs feltüntetve hol készült,s kiket ábrázol),mivel a képeken hagyományörzők láthatóak akik pontőrök voltak a túrán,nem pedig túrázók… De semmi probléma,mert már megtörtént a feljelentés,illetöleg a per benyújtása is néhány napon belül megtörténik.

  • Kedves Fuser! A retardált az,aki Náci fóbiás és egyböl mindenre nácizik.. Magyarázza már el nekem valaki,hogy mi köze lenne a Magyaroknak a nácikhoz???? max a nyilasokhoz lehetne.. a neonáci megint más,bár aki elmegy túrázni,nem feltétlen neonáci,hisz ez a túra is része a többi teljesítmény túrának,s a profi túrázók bizony részt vesznek rajta európa szinten,de ezért le nácizni mindenkit és az egész túrát nem sok értelemre vall. S mielőtt bárki félreértené,nemértek egyet sem az ideológiával,sem az eszmeiségével a Nácizmusnak. De baromira nem erről szól az egész.

  • menace: mondja, még nem röhögték ki? kicsi fiúk maguk ahhoz, hogy ezt lejátsszák 😀 hol is történt meg a feljelentés? mert hát, a hivatali idő rég lejárt, holnap hétvége 😀
    pert nyújtanak be? én azt hittem, keresetet 😀
    bohócok 😛

  • Menace
    2014 január 17
    4:00 du.

    ” per benyújtása” 🙂 ))))
    Ezen még dolgozz egy kicsit, vagy mitomén érettségizz le…! Idióta!

  • szegény beteg asher ,ha már magyar nyelvet elfelejtette olyan régen él kint(PERSZE MINDENBŐL NAPRAKÉSZ)
    (eddig is törte)németül próbálkozik,amit még többen értenek,de ne váltson dühében héberre,mert azt itthon csak
    kevesen értik,meg ugye ez egy kinti,de állítólag magyar hírlap!

  • Ille István.. gratulálok.. kiérdemli a géniusz címet.. Maga tényleg ennyire hülye?? nézze már meg mikori a cikk.. Múlt időben írtam hogy megtörtént. Bár maga úgylátom értelmezési problémákban szenved. 🙂 De,oda se neki,minden bizonnyal már elitta az agyát,látszik is a felpüffedt arcán.:)

  • menace, hízelgéssel nálam semmire se megy 😀
    amúgy argumentum ad personam, kisfiam.
    a cikk tegnap jelent meg, magyar idő szerint officetime előtt. maga, kisfiam, pár órával ezelőtt kezdte itt védeni a haza becsületét. fajtársairól azt akarja elhitetni, hogy tegnap már reggel kilenckor, fogadóóra kezdetekor, ott álltak valahol egy feljelentéssel? mert hát, már hajnalban azzal foglalkoztak 😀
    na, ezen dolgozzon még egy kicsit. 😀

  • Csak nem az akarod mondani Figyelő, hogy ez a „Kitörés” -túra, a parancsot végrehajtó magyar bakáról szól?! Csak nem azt akarod mondani, hogy a német egyenruhában „túrázó” magyar náci ezzel a túrával az akkori magyar -és a németek által kitörésre kényszeritett – magyar katonára emlékezeik?! Miért kell ehhez akkor SS egyenruha?!
    Egyebekben meg emlékeztetnélek: a második világháborúba nem akkor kerültünk bele, amikor az oroszok bejöttek, hanem akkor, amikor az akkori dzsentri, nemzetes uraink, élükön egy Horthy nevű lovastengerésszel, kizavarták azt a szegény magyar bakát rossz felszereléssel Oroszországba megvédeni a magyar hazát! /Amit egyébként a németek nem kértek tőlünk, henem Horthy és nagy „nemzeti” barátai önszorgalomból irtatták az orosz hadsereggel a magyar katonákat. Na, most aztán úgy néz ki a helyzet, hogy visszajött ez a nagyon nemzeti, nagyon magyar dzsentri világ! Az a világ, amikor a dzsentri lefelé tapos, fölfelé meg nyal! Talán Te is közéjük tartozol?!

  • Fuser örülök,hogy ilyen jól szórakozik egy gépelési hibán,azonban el kell,hogy keserítsem,mert az éretségim más biza 23esztendeje megvan a diplomámmal együtt,sőt nem piacon vettem,mint ahogy azt a politikusoknál szokás,szimplán csak késő van,s fáradt vagyok.

  • hallod, fuser, egy diplomás nemzetvédővel van dolgunk! hogy mi torzítja el egy elméletben intelligens ember látásmódját ennyire, az megérne némi kutatást.
    a per és a kereset közi különbség nem gépelési hiba: fogalmi gond.
    hiába, nem ez a szakmája, ne mentegetőzzön, ez jött ki.
    magánál okosabbakkal is előfordul az ilyen 😀

  • Menace
    2014 január 17
    4:12 du.

    Kedves Menace ha valaki a Német juhászkutyát farkaskutyának hívja, bele lehet kötni, hogy olyan nincs is mégis mindenki tudja melyik fajtáról beszél. Teljesen mindegy minek hívjuk ezt a szubkultúrát, nácinak, fasisztának, neonácinak, nyilasnak, vagy csak civilizálatlan idióták ordas gyülekezetének, a társadalomnak ugyanarról a konkrét, jól felismerhető rétegéről beszélünk. Senki, én biztos nem nácizom le a túrázót aki kimegy sportból, természetszeretetből a hegyekbe, de miért akarjátok szőnyeg alá seperni a tényt amikor a szélsőséges eszméiket egymás közt, saját honlapjukon, saját köreikben nyíltan vállalók szerveznek egy ilyen túrát, történelmi eseményhez kötve persze de korántsem annak lényegével törődve hanem az ideológiájuk nyílt ápolására alkalmat találva?! De tényleg miért kell erről ennyit és így vitatkozni mikor minden épp eszű, és racionálisan gondolkodni képes ember tudja hogy egy ilyen esemény miről szól, milyen eszmei síkon halad?!

  • Menace
    2014 január 17
    4:32 du.

    Hát ha 23 éve van meg az érettségid akkor biza majdnem pont egy korosztály vagyunk, és akkor pláne furcsállom a hozzáállásod, mert az én generációm, legalábbis az értelmiségi része éppen az amelyik sokrétű társadalmi tapasztalata okán eléggé objektívan szokta látni az életet…

  • todor48
    2014 január 17
    4:26 du.
    Olvassa el Zolti beírását, abból megtudhatja, hogy milyen ruhát viselnek MAJD a turázok. T.i. még SENKI nem ment el, csak terv van róla.
    Christopher sietett fényképpel illusztrálin cikkét is, ami kissé előbbre szaladt és másképp a tényeknél!
    (Mikor ittunk mi pertut?)

  • asher alexander

    gyermekem!!
    az SS-be senkit se soroztak be!!az kizarolag onkentes alapon mukodott!!
    nem veletlen-(vagy eliras)-az hogy FREIWILLIGE SS DIVISION

  • asher alexander

    figyelo!
    ne hazudozzon kerem!!
    hallott-e mùar olyanrol hogy „czech-moawie protektorat”? mert az mar az volt 1938-ban!!
    olaszorszagot is megszallta az ss sondereinsatz,und der deutsche wehrmacht

  • Fuser
    8:59

    Azt hiszem, most nagyon egyet értettem veled. Sziklakeményférfi Asher barátunkat nagyon elragadta a hév. Ille 8:48 István is most meglepően józan volt, csak neki nem akarom ezt megírni, mert a végén még elbízza magát. A nem létező problémákat nem feltétlenül kell valóságossá hegyezni.

  • Beleolvastam a hozzászólások hosszú sorába, igaz nem értem a végére… nem is akartam… úgyis csak a szokásos: megy a nagy ideológiai harc meg a „fiacskámozás”.
    Állítólag szabadság van, de lassan egy nyamvadt emléktúrán sem lehet részt venni az ajvékolás miatt… már a csapból is „terjedazantiszemitizmus” folyik, de most nem is erre akartam kitérni pontosan.
    Látom, hogy a hozzászóló „mélyen megrendült, rettegő” tábor ki van akadva a túrán. Tudják mit? Legyenek csak! 😀 Ha látnák, hogy mennyi fiatal van ezen a túrán :)Minden csak idő kérdése, mert a öreg csak öregebb lesz, aztán… na de ne is szaladjuk előre!
    Amúgy meg nem tetszik, hogy van ilyen is? Idézek egy klasszikust: „el lehet menni innen, kérem szépen!”. Ha meg már a „mélyen tisztelt” rettegők elmentek, akkor ennyi – probléma megoldva! Mindenkinek sokkal de sokkal jobb!!! Ha annyira rossz, nem kell itt rontani a levegőt! A túrán pedig sokan lesznek (és évről-évre, egyre többen) maguk meg csak hadd háborogjanak az Interneten 😀
    Még valami! Köszönet smuck andornak! A negatív reklám is reklám.
    További sikeres Internetes észosztást és virtuális felháborodást 🙂 Majd elmesélem milyen volt a túra 😉

  • A sok tudatlan ember nincs tisztában azzal, hogy a Nácizmus és a Hagyomány őrzés kötött össze függés, mi hagyomány őrzők nem parádézunk Neonáci felvonulásokon, vagy ilyesmin, egyszerűen a történelem miatt csináljuk ezt.
    De csak ez a retardált ország azokat veszi észre akik a VESZTESEK! Mellet állnak ki, és nem a Kommunizmus vagy a zsidók mellet, mivel persze a 45 utáni generációnak azt a rizsát adták be hogy ezek ilyenek, meg olyanok, persze a kommunistákat nem szólják le mivel ők voltak itt majdnem egy ember öltőnyit.

    De most akkor meg lehet kövezni mert a sok barom, azt gondolja hogy Nácik vagyok, hát ki jelenthetem hogy TOTÁLISAN nem vagyunk azok, és még 1x ki jelentem, a Neonácizmus és a Hagyomány őrzés nincs egy kalap alatt, valaki régi paraszt módi ruházatot visel, mi katonai ruhákat, kb ennyi a különbség, de akkor kövezzék meg a paraszt embert a hagyomány őrzése miatt.

  • A helyes írásomat meg nézzétek el, bár, tutira lesz beszólás emiatt is és nem csak azért amiért merem védeni a hagyomány őrzőket.

  • Noszticzius Judit

    Sem-sem elfogadjunk a náci programjaikat !!!!!!!!!!!!!!!!!!:-( 🙁

  • horvá jenő, melisandre:
    akkor mélyedjünk el egy kicsit a fogalmak közt:
    „Hagyomány alatt általában az elődök örökségéből azokat a cselekvéseket, dolgokat értjük, amelyeket nemzedékről nemzedékre változatlan formában tesznek és készítenek az adott társadalom tagjai szociokulturális öröklés (beleszületik az egyén az adott társadalomba és tovább viszi ősei hagyományait) alapján. A hagyományok az adott társadalom értékrendjét, világszemléletét tükrözik.”
    ebből melyik is vonatkozik a kitörésre? csak nem a társadalmi értékrend? esetleg a világszemlélet?
    a hagyományt azonban teremteni is lehet – leginkább valamilyen érték mentén – lásd várjátékok, virágkarnevál, bajai halászléfőző verseny stb.
    a kitörés olyan érték, ami hagyomány teremtésre alkalmas? ráadásul annak őrzésére?
    nálunk, mogyoródon van egy huszárcsapat, na, ők hagyományőrzők. szilasligeten van egy egész regiment ’48-as hagyományőrző, nemcsak ruházattal, de korhű fegyverekkel, kürtjelekkel, harci alakzatokkal stb. na, ők is hagyomány őrzők. de horthy szobrának avatásakor azok a majmok, rendfokozattal, rohamsisakban, kitüntetésekkel, ugyan, milyen értéket képviseltek?
    de maguk, fiacskám, elárulnák, hogy milyen hagyományt őriznek és tartanak értéknek?
    a kitörést? mint szociokulturális örökséget, amit változatlan formában szükséges átörökíteni a jövő nemzedékeinek?
    mert akkor visszavonom a nácizást.
    maguk nem nácik, egyszerűen csak értéktévesztett, szerepjátszó bolondok…

  • Hello Mindenki!

    Végigolvasván az összes kommentet úgy érzem az egész vita és egymásnak feszülés teljesen felesleges, mondhatnám gyerekes.
    A cikk egy csöppet szenzáció hajhász, hiszen a probléma nem az, hogy ki és miért túrázik, hanem hogy ezt a Fövárosi Önkormányzat támogatja. Persze már megvonta az előirányzott pár tízezer forintot, tehát a fenti vita a nagy semmiről folyik. Ha valaki náci és túrázni akar, tegye, élvezze. Ha másvalakinek ez nem tetszik kerülje el, mint Toronto polgármestere a Pride felvonulást. Azt gondolom ez egy olyan apró és jelentéktelen hír az „Emlékmű készül a német megszállás 70. évfordulójára” mellett, hogy…
    Dehát Kanada messze van és onnan sajnos egészen másképp látszanak a dolgok.

  • Farkas Zoltán

    Ille István! Nekem volt szerencsém fotósként résztvenni egy ilyen eseményen és azt kell,hogy mondjam, A, maga olyanról beszél,amiről fingja sincs. B, Maga is fasiszta,rasszista,antiszemita stb,hogy egy kalap alá vesz mindenkit… Tudta-e,hogy a beöltözött emberek között,volt Orosz,Magyar,Magyar csendőr, sőt Amerikai katonák is? Amerikai és Orosz Nácik??? Amiről maga beszél,hogy neonácik megemlékezése lenne,korántsem igaz,azok,nem öltöznek be ilyen ruhákba,azok feketében pompáznak és bizony 25km-nél nem igen jutnak tovább… De A résztvevők kb 20%áról itéli el a maradék 80%ot. Érdekes az értékrendje. Ami meg a hagyományokat illeti,maga a kitörés,valóban nem hagyomány,de aki részese,még hagyományőrző és nem a túra miatt. Aki Népi táncol és mondjuk egy stadionba lép fel,akkor maga szerint már nem hagyományőrző népitáncos,hanem focista??? Logikus. Minden ami nem kör az biztos kocka lehet…

  • Én még csak most értem ide, de roppantul meglepett amit olvastam, hiszen itt, ahogy az Élet Menetén is állandó résztvevő vagyok jó ideje, ahogy erőm engedi.

    Ezek az emberek (katonai hagyományőrzők, hadiemlék-ápolók, „hadijátékosok” ahogy tetszik) a képeken ugyanis olyan a hadtörténelmünk iránt érdeklődő, azt bemutatni kívánó önkéntesek, akik fővárosi, és vidéki múzeumok programjában is helyet kaptak sőt, adott esetben külföldi (franciaországi, belgiumi) múzeumok élő történelmi munkájában is közreműködtek. Lelkes amatőrök, egészen addig, míg nem csinálnak politikát a civil teljesítményből azok, akik ebben muníciót látnak. Jobbról is, balról is.

    Sajnos tetszik, vagy nem, itthon 1944-1945 során nem voltunk sorsunk kovácsai. Hogy ezt ünnepelni kell? Nem! Emlékezni és emlékeztetni kell rá? Igen. Ez a vészkorszak mindenki vészkorszaka volt, hiszen egyforma lyukat ütött a puskagolyó civilen, és katonán is. A már említett „önkéntes” SS-ekhez egy idézet:

    „Miután Magyarország 1944 márciusában német megszállás alá került, Németországnak lehetősége nyílt arra, hogy most már alaposan kiaknázza az SS számára a magyarországi népi német (Volksdeutsch) embertartalékot is, hasonló KÉNYSZERSOROZÁSSAL, mint Romániában (…) és hogy véget vessen annak az egyedülálló jelenségnek, hogy Magyarországon az SS-hez bevonulókat megfosztják állampolgárságuktól. Az áprilisban Magyarországgal megkötött – harmadik – egyezmény alapján már augusztus végéig mintegy 40 ezer népi németet SOROZTAK BE az SS-be (…) A Sztójay-féle bábkormány a magyar csendőröket rendelkezésre bocsátotta a bevonulni vonakodó népi németek előállítására.” Nem én találtam ki, ez a sulinetről van.

    Az általunk katonai hagyományőrzőkként önként vállalt feladat (a pontőri feladatok ellátása, védőital biztosítása, egészségügyi ügyelet) során találkoztam-e „szélsőjobbosokkal”?
    Találkoztam, ugyanúgy, mint megboldogult nagymamám 1944-1945 fordulóján, Wallenberg menlevelét szorongatva.

    Délután négytől, hajnali kettőig álltunk kint. Voltak ott karlengető „vitézurak”, akik még mindig a szovjet Vörös Hadsereg egyenruhájában lévő hagyományőrző barátainktól kapott csokit majszolták, igen hálásan, és politikailag egyáltalán nem korrekt módon.
    Voltak olyan „kopaszok”, akik leültek „egy percre” a tábortűz mellé, majd sírva kijelentették, hogy ők innen tovább nem mennek egy lépést sem. Hol volt már akkor a szokott nagyképűség? Megszeppenten szipogtak, pedig rájuk nem is lőttek, és jóllakottan indulhattak útnak. Örömmel fogadták el tőlem, a zsidótól a meleg teát, amit a szellemi elődeik nekem nem adtak volna meg. Számomra már ez felért egy „eszmei” diadallal.

    Volt, aki azt hiányolta, hogy rá nem lőnek, „bezzeg akkor…”. Megoldottuk az igényét, akadt nálunk riasztólőszer.

    Viszont ott voltak a professzionális túrázók is, igazi természetjáró fanatikusok. Ahogy láttam, többségben. Egyikük futva tette meg a távot, azt hiszem tőle származik az az ötlet, hogy a következő Kitörésről visszafelé is induljon egy túra, „Betörés” néven, csak a természet szeretete, a teljesítmény miatt. Tudtommal a legutóbb egy vak srác is legyalogolta a távot, az előtte menő hátizsákjába kapaszkodva, a kihívás kedvéért.

    Miért népszerű körükben is a Kitörés? Véleményem szerint egy olyan okból, ami érthető: Nehéz terepen, nehéz időjárási körülmények között kell megtenni egy olyan utat, aminek története van. Nem szép, nem is nemes, de ha elfelejtjük, újrázunk. A fejfákon lévő magyar nevek pedig semmiben nem különböznek a Donnál porló bajtársaiktól.

    Kik is ezek a hagyományőrzők? Ahogy én tudom, mind egy kicsit „őrültek”, „military-mániások”, de nem mozgalmista turulharcosok, vagy „SS-romantikus” alkatok. Az ilyenek ki szoktak kopni a közösségből, mert a történelem diverzitása összeegyeztethetetlen a fanatizmussal.
    A legtöbbünknek akár két, három eltérő korszak öltözete is megvan otthon összegyűjtve, ismerek olyat, aki egyaránt be tudja mutatni a világháborús szovjet katonától, az SS-katonán át a magyar királyi honvédig a hadviselő felek öltözetét, fegyvereit, de ha kell, a Néphadsereg katonájaként koszorúz.
    Mert ő erre költi a pénzét, amiért megdolgozott.
    Keresik is az állami múzeumok, hiszen legtöbbször a gyerekekhez kell és lehet így eljuttatni a történelem egy szeletét megfoghatóan, látványosan, kiemelve a vitrinekből, és a könyvek lapjairól.

    Hogy miért pont Waffen-SS? Szerintem két részre bontható: Egyrészt ez nemzetközi hagyományőrző-(vagy angolosan „re-enactor”) tünet. Amerikában, Angliában, Franciaországban, és még Oroszországban is divatja van, hogy az „elitet” jelenítik meg a hagyományőrzők. A tengerészgyalogost, az ejtőernyőst, a „kommandóst”. Pedig igény lenne az ellátó-alakulatok katonáinak bemutatására is…
    Aki a német II. világháborús haditechnika, harceljárások, katonák iránt érdeklődik, annak a Waffen-SS az „elit”. Felül is reprezentálják őket rendesen.
    A legtöbbször pont ők, a W-SS hagyományőrzők (vagy hadijátékosok, vagy élő történészek) ismerik a legjobban ennek a soknemzetiségű alakulatnak az igen hosszú, nem kevésbé széles bűnlajstromát, és a szorosan katonai értelemben vett hőstetteit is.
    A másik összetevő merőben történelmi okokból ered: Budapesten 1944-1945 során a Waffen-SS volt erőfölényben.

    Egy szó, mint ezer, a Kitörés túrasorozat sikerének kulcsa abban áll, amit akár egy középkori várjáték által megtöltött nézőtér is hozhat: látványos, izgalmas, „extra”. 2008 óta járok egyenruhában hagyományőrző rendezvényekre itthon, és külföldön, és ebből tudom, hogy egy rendezvény megszervezésében és lebonyolításában részt vevő emberek halmaza nem törvényszerűen azonos az ott megjelenő látogatók halmazával. Az a hagyományőrző pedig, aki mindenféle eszmék mentén dolgozik, hamar korpa közé keveredik, és nem talál majd olyan rendezvényt, ahol szívesen látnák, és olyan egyesület, csoport, kommuna, aki szívesen együtt dolgozna vele. Mindkét szélsőség képviselőit láttam már repülni ilyen okból a körünkből.
    (A Horthy-szobor avatásán NEM hagyományőrzők jelentek meg, hanem egy szélsőjobboldali brigád tagjai, korhűnek nem mondható ruházatban).

    Köszönöm szépen annak, aki végigolvasta a gondolataimat. Ez vihar egy pohár vízben, valamelyik szekeret épp tolni kell. Nem is csoda, hiszen most is hullahegyeken gázol át, könnyen megakad.

  • Na tessék! Már megint a „fiacskámozás”… hiába, a „bölcs” öreg megmondta 😀
    Értékvesztettek lennénk? Hmmm… soha nem értettem, hogy: miért zavar egy nem-magyart az, ha egy magyar a saját népének történelmét meg akarja ismerni és a benne talált értéket megőrizni? Ez lenne a nagy liberalizmus és tolerancia, amit annyira szajkózik mindenki?
    Ez teljesen az a felfogás, hogy: „ha nem vagy a barátom, úgy az ellenségem vagy…” Politika…
    Értem én, hogy jönnek a választások, a balosoknak meg kell a muníció, keresni kell nekik is ellenségképeket(most épp egy túracsoport),mert ugye eredményeket nem nagyon tudnak felmutatni, csak habzó szájjal fröcsögni a sablonos régi dumákat. Egyébként meggyőződésem,hogy ha egyszerű túrázóként – részt vennének a „rettegők” ezen a túrán, rádöbbennének, hogy milyen felesleges hisztit csaptak körülötte… Történelmi emléktúrán történelmi ruhák… Júj! Ez tényleg szörnyű! 😀
    Érdemes lenne a túra honlapján ezt elolvasni:
    „Különlegességét az adja, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok mint szereplők, mutatják be a korabeli hadviselő feleket. Az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként , bemutató jelleggel szerepelnek! A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják!”
    Ennyi!
    Ha az ember nem csak szelektíven tud nézni, akkor észre lehet venni, hogy bizony a magyar és német egyenruhákon kívül látható amerikai és szovjet is. Ja, hogy ha ruszki az nem zavar senkit! A nagy vörös csillagok történelmi jellegűek, a német egyenruha pedig gonosz-ordas-nácifasiszta? 😀 Hogy is van ez? Amúgy érdekes az is, hogy bizony, már jó pár éve vannak ilyen túrák és eddig a kutyát nem érdekelte. Nagyon kell a hatalom ezeknek a „korszakváltóknak” és a szolgáiknak 😀 már túrázókat is felhasználnak erre 🙂 Nevetséges…

  • NixHUN!

    Végre egy korrekt hozzászólás! Kár, hogy kevés ilyen ember van, aki így látja ezt az eseményt mint Ön. Legjobbakat!

  • Tisztelt Szerkesztő!

    Most majd nyilván szervezetünket is le lehet majd fasisztázni, vagy akár komcsizni.
    Magyarországon mostanában úgyis ez a két véglet vette át a helyét a normális párbeszédnek…

    A Schmuck-félék (politikusok) miatt tartunk itt, a közhangulat folyamatosan rosszabb mint az 50-es években.

    Mi immár sok-sok éve hadisírokat gondozunk, elesett katonák sírjait keressük, és a megtaláltakat lejelentjük a hadisírgondozóknak. (Nemzetiségre való tekintet nélkül) Hiszen a halott katona már nem ellenség, és a katonát megilleti a végtisztesség.

    A Budai kitörés az ott rekedt magyar és német csapatok kétségbeesett kitörési kísérlete volt a szovjetek által körülzárt Budapestről.
    Mint ismeretes a kitörés valóban szó szerinti mészárlásba torkollott, hiszen a szovjetek már számítottak erre, és várták őket.
    Nem volt jellemző hogy hadifoglyokat ejtettek volna,a katonák többségét akkor is egyszerűen lemészárolták ha megadta magát.

    Nem szeretnék átesni a ló túloldalára, a magam részéről úgy tekintem hogy egy háborúban a harcoló felek mindegyike követ el atrocitásokat, és nem jellemző a harcok hevében a könyörületesség.

    Éppen ezért mindkét félnek joga van emlékezni a halottaira, sebesültjeire, hiszen ők mindannyian egy értelmetlen háború áldozatai.

    Így van ez a kitörés elesettjeivel, áldozataival is…

    Kár ebbe politikai kampánytól túlfűtött indulatokat gerjeszteni, bármelyik oldalon is.

    Schmuck-nak pedig javaslom vegyen történelemből leckéket, hiszen a dolgok sohasem feketék-fehérek!
    Nem csak Holokauszt volt, hanem Drezda porig bombázása is, stb.

    Van amiről folyton túl sok szó esik, van amiről mélyen hallgatnak…

  • asher alexander

    „had es kulturtorteneti csoport”
    hogy nem sul le a retkes pofajarol drezdat a holocaust zsido aldozatainak veszetesegehez viszonyitani!!
    maga elfelejt tudatosan hogy a derzdai bombazas,ak oka is volt!!nevezetesen az a teny hogy a hitleri nemetorszag hadat uzent az USA-nak!!
    a holocaust viszont egyontetu lepes volt!!mi zsidok nem uzentunk hadat senkiknek!!

  • frivi: van egy javaslatom, takarodjon innen a jó büdös 3,14csába!
    meglehetősen sokáig tartott, mire ki tudtam nyomozni, hogy ki is maga, pedig ez a pimasz, felsőbbséges szöveg ismerős volt valahonnan.
    egykori személyes kapcsolatunk emléke okán, választási lehetőséget kívánok magának.
    vagy marad – és akkor kitárom a nyilvánosság elé házasságtörését, munkahelyi konfliktusait, amik mértéktelen italozása következményei, liezonját a postás feleségével és egyéb korántsem erkölcsös és tisztességes dolgait, valamint megadom a linkeket szélsőséges megnyilvánulásaihoz a blogtéren, amikből egyértelműen kiderül, hogy maga, farkaskám, vérbő jobbikos – vagy szépen visszavonul, és nincs harag.
    egyet ne felejtsen el: a nolblogról kitiltották, pedig semmi közöm nem volt hozzá. a saját blogomból én tiltottam ki, méghozzá teljes joggal.
    ha nem hajlik a jó szóra, innen is ki tudom tiltani, mivel megvan hozzá a jogom – különös tekintettel a múltjának, jellemének és pártállásának ismeretére. ez itt nem a maguk fajtájának fóruma.
    ha szabad javasolnom, ne is jöjjön nekem a demokráciával, meg a szólásszabadsággal.
    egy ilyen ordas jobbikosnak, mint maga, ezen a fórumon nem terem babér.

  • Georgina Bojana

    István!
    Ilyet még nem láttam, a Pi-nek az értékét írtad le!
    No ezt terjeszteni fogom, engedelmeddel (( 🙂 ))
    Micsoda ötlet!
    Ráadásul „menthető”, mivel aki nem tudja, mit jelent a 3,14 az arra gondol, hogy géphiba?! (( 🙂 ))
    ÓRIÁSI!!!!
    (( 🙂 ))

  • Ille István
    2014 január 18
    11:30 de.
    Ille, különös ez a liberális demokratikus blog, aminek Christiopher ha jól emlékszem a tulajdonosa.
    Személyes ellentéte frivivel miért befolyásolja annyira, hogy képes lenne egy olyan aktusra, ami teljesen antietikus és szégyelni való. Frivi talán kissé nyersen ír magának, de szerintem általában beírásai visszafogottak és realisnak hatnak. Semmiestre sem Jobbikosnak.Annál intelligensebb.,Személyes élete meg nem tartozik ide.VLehet az is, hogy valakivel össze téveszti?!
    Ha minden értelmes ellenzékit, a blog szellemi termékei miatt kitilt, valóban magukra maradnak s nem érdemes idejönni….ezt akarja elérni?
    Akkor mire jó az egész?
    Miért kell

  • figyelő: én ismerem frivit, maga nem. az ellentét nem személyes, hanem ideológiai. én olvastam szélsőjobb indíttatású hozzászólásait a nolblogon, maga nem. én olvastam ugyancsak vastagon széljobbos postjait a nolblogon. maga nem.
    engem fenyegetett meg már kiirtással, kijelöltem már a lámpaoszlopot is az andrássy úton, magát békén hagyta.
    van még kérdése?

  • Gyalázat,felháborító!Hallgatólagosan a mai kormány összekacsint velük azért hogy szavazatokat szerezzen tőlük.Ezért engedélyezték az uj náci párt a Magyar Hajnal megalakulását is,ezért engedélyezik hogy a betiltott Magyar Gárda masírozását az országban,ill. a Hősök terén is esküt tenni.Nem értem hogy az EU,USA és más demokratikús állam miért hagyja szankciók nélkül!

  • kovács éva: mert ez belügy. ez orbán problémája és nem más államoké.

  • Azért az nem semmi amikor egyeseknek a nácikról,csak a holokauszt áldozatai jutnak eszükbe és az nem,hogy a német
    megszállás sok más magyar áldozatot is követelt,akiket
    nem a németek hanem az oroszok nyírtak ki itthon és külföldön.
    Az sem semmi amikor Ille alpári és jellemtelen,embertelen módon gúnyolódott egy másik cikk kapcsán az Anyám öccsének halálán,amikor is megírtam,nem tehetett róla,hogy fegyvertelen szakácsként kivezényelték a frontra és elesett,soha nem tudjuk meg hová temették,na ha ezen akár egy zsidó,akár egy „sima” liberális gúnyolódik,az bizony semmi szánalmat,roleranciát nem érdemel,csak megvetést és undort,mert nem EMBER…..!
    Az ilyeneknek minden további jót kívánok…..!

  • hiába, no, a szakácsok korán halnak. a mosónők is.

  • NixHUN
    2014 január 18
    7:29 de.

    Abszolút korrekt és tárgyilagos hozzászólás! Nem győzött meg teljesen de mindenképp árnyalja a képet és ami még fontosabb kíváncsivá tett, úgy hogy jelentkezni fogok és részt veszek a túrán, és a személyes tapasztalataimról be fogok számolni itt a KMH-n.
    Tisztelt NixHUN, mint gyakorlott résztvevőt kérdezem, kutyát lehet vinni a túrára?

  • fuser, csak akkor, ha vakvezető! de úgy vélem, nincs annyi, amennyire ezeknek a vakoknak szüksége lenne 😀

  • Marcsi
    2014 január 19
    2:24 du.

    Boda egy picit vegyél vissza mert emlékszem az ominózus cikkre és kommentekre, senki nem gúnyolódott a rokonodon, te lettél az értetlenséged és korlátoltságod miatt kikacagva!
    Ugyanakkor pontosan emlékszem arra is mikor Asher vészkorszakban átélt borzalmain te konkrétan cinikuskodtál!

    Tükröt Boda, Tükröt!!!

  • Íme az aljasság és a szemétség bizonyítéka,van a aki ezzel kérkedik is……Kívánom,hogy az ilyenek rosszabbul végezzék
    az Isten vagy (aki nem hiszi itt sokan…)a sors mindenkinek
    megfizet remélem!!!!
    Egyébként még az ártatlan állatok pusztulását is sajnálni
    szoktam,de az állattá aljasult emberekét nem!!!
    Remélem az EMBEREK…. hasonlóan gondolkodnak!

  • fuser, ez egy kicsit nem igaz, mivel én valóban gúnyolódtam – bodán. arról nem is beszélve, hogy a don-kanyarban nem volt szokás szakácsokat az első vonalba vezényelni. persze, tábori konyha már kapott telitalálatot.
    ami boda tükrét illeti, van neki. csak nem hiszi el, hogy amit mutat, az ő. pedig nem torzít.

  • boda, lesz olyan, aki MAGÁT fogja sajnálni? aligha…

  • Ja! Akkó rosszul emlékszem! Na, most Boda diadalittasan sikoltozva fogja a fejemet követelni! 🙂 )))

  • fuser, tud ő mástól is élvezni 😀

  • Georgina Bojana

    Janus, a kétarcú isten. Janus az egyik arcával a múltba, másikkal a jövöbe tekint.
    *
    Országunk „vezetőinek”, feltenném a kérdést, fárasztó dolog kétfelé nyalni?! Meg is válaszolnám, ha két arca van valakinek, akkor két nyelve is van. Akadályuk nincs.

    Egyik oldalon lepaktálnak az oroszokkal, Pakssal kapcsolatosan, a másikon pedig ez az SS megemlékezés. Aztán kiket emelnek a piedesztára?!
    Szégyen.
    A második kérdésem, orbán szerint melyik a múlt és mi lenne a jövő? Mármint a miénk, amit megterveznek, leszerveznek, aláírnak, engedélyeznek és meg is csinálnak.
    Helyettünk, csak úgy a fejünk felett, önhatalmúlag.
    Félelmetes!

  • Az értelmes és okos állatokat bizony szeretem,de a férgeket nem,az előbbiek kedvesek kár,hogy nem tudnak beszélni,az utóbbiak sem (ami nem baj!)de miért próbálkoznak vele?
    Na befejeztem,a férgeket el szokták taposni…….

  • megértem a félelmét. javaslom, nem menjen az utcára. sajnos, ha a szomszédai kihívják magához a féregirtókat, azon már nem lehet segíteni.

  • Na két há…..s között rájöttem,hogy miért erősödik a Jobbik
    bár nekik nem kell erőlködni,hogy bejussanak a parlamentbe.
    Eddig a normális arany középúton voltam,de mivel a Fidesz
    úgyis vezet,elgondolkoztam…..

  • hogy mit csinált, boda? elgondolkodott? és azt mivel csinálta?
    gyomorpanaszaival, javaslom, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez. ez nem egészségügyi tanácsadó fórum 😀

  • G.B!
    A pi illetőleg a 3.l4 jelentését minden iskolázott ember ismeri,nem Ille találmánya és szellemessége….csak kínjában
    írja,hogy saját magát ne kelljen moderálnia,de nem is akarja
    meg tudja szegény(késő)…..csak erőlködik a „humorával”…
    Ha be is csomagolja ,amit mondani akart akkor is bemutatkozik
    mint főmunkatárs…ezen az oldalon! Az ellenvéleménytől roppant
    ideges!

  • Georgina Bojana

    Kedves Marcsika,
    „előző életemben” is olvastam, tehát nem ma kezdtem az újságok lapozgatását. Ma már nem lapozgatok, klaviatúrán nyomogatom a billentyűt, aztán online felületeket olvasok, a szememmel.
    A Pi értékét, azért nem mindenki tudja, van aki el is felejtette. Istvánnak a humorát díjaztam, hogy milyen találóan szerkesztette bele a szóba.
    Igen a szó, nem éppen szalonképes, akkor sem ha kimondjuk, pláne, ha le is írjuk.
    De így, ebben a módban?!
    Ha csalódsz is bennem, el kell ismernem, találó a szókép.

  • Úgy látom a hazugság még torzabb formában jutott el Kanadába. Elmondom hát az igazságot az olvasásra és gondolkodásra képtelen tisztelt olvasóközönség nagy hányadának.

    A túrán német, szovjet és brit egyenruhába öltözött emberek teljesítenek pontőri (gyengébbek kedvéért: az útvonalon meleg teát, ételt osztanak) szolgálatot. Akkor ilyen elvek mentén ez egy kommunista-szovjet, netalán brit gyarmatbirodalom imádó túra?

    A vaskereszt mióta náci jelkép? Tessenek inkább utána olvasni.

    Ille úrnak pedig üzenem hogy mielőtt mocskolódik, nézzen utána a dolgoknak: http://www.kitorestura.hu/2009.html

    2009-től van túra. Kínos ugye? Pofára esni a saját hazugságában.

    Megyek is erről az oldalról mert történelemismeretük, kitörés túra ismeretük 0.

  • nyert, obsitos. mégis, hova megy erről az oldalról? nos, a kitöréstúra már akkor is ciki volt. de a két bőröndnyi rablott holmival, oldalozó géppuskatűzben történő síkfutás imitációját magának is ajánlom kipróbálásra. de azután fussa végig a kitűzött távot, méghozzá szintidőre, mert nem lesz pecsét!

  • Kedves internacionalistàk!
    Ugye megint csak”vihar a biliben”,a vàlasztàsok elötti jàték?

    Màr többször kérdeztem,tudtàk-e az elszàllitottak,hogy milyen
    tàborba viszik öket,mi vàr ràjuk?
    Eredeti Dokument Filmet làttam,amit a tàbor felszabaditoi
    készitettek,ebben a környezö lakossàgnak kellett a tetemeket elhantolni,akik szörnyülködtek és tagadtàk,hogy ök tudtak volna
    a gyilkossàgokrol.
    Esther Bejarano Auschwitz tulélö-az Auschwitz Komitee elnöke/de-
    nyilatkozta 2013.12.27.-én az eins/plus tv-ben:”Nem tudtuk,hogy hova kerülünk,2 civil jött értünk….,neki szerencséje volt,mert a tàbori zenekarban muzsikàlt…,elöször csak a németeknek,
    késöbb a tàbornak is,amikor jöttek a szerelvények-amelyek màr a
    halàlba szàllitottàk az utasaikat,akik mitsem sejtve integettek a zenekarnak-,ök csak szomoruan muzsikàltak tovàbb.

  • Marcsi
    3:00

    Inkább százszor a Jobbik, mint egyszer a triumvírek!

  • erős: „akik szörnyülködtek és tagadtàk,hogy ök tudtak volna a gyilkossàgokrol.” aha. sőt, mindegyik bizonygatta, hogy ő személyesen legalább egy zsidó életét megmentette. arról az érdekes szagról, ami a halotti máglyákból, meg a krema felől volt érezhető, úgy gondolták, hogy valami gyár terméke lehet.
    hát persze. maga meg többször kérdezte.
    szánalmas egy emberke maga, erős elvtárs, nagyon szánalmas…

  • Ille István
    2:29

    Gondolom, ez az alappontja, mert ennél már tényleg nincs lejjebb! József Attila meg forog a sírjában.

  • Ille István

    Látom, rátett még egy lapáttal. A szokásos sablonszövegétől függetlenül úgy tetszik, hogy Ön a fegyvertelen, akivel akár méltatlannak is tűnhetne a hadakozás, hiába gyomlálgatja ki a másoknak szánt írásokat is, amit egyébként legfeljebb közönséges bunkóságnak minősítenék, ha minősítgetésekhez lenne kedvem. De számolnia kell azzal, hogy az ilyenfajta kedvem bármikor megjöhet.
    Egyébként Ön is tudja, meg mindenki, köztük persze én is, hogy nagy bakit követett el az alaptalan vagdalkozásaival. Most már azt is tudjuk, hogy Ön egy gyáva, tetteit vállalni képtelen ember, aki a visszautasítások, cáfolatok megválaszolása helyett pótcselekvésbe kezd. Csak azért nem mondom Önnek, hogy szégyellje magát, mert tudom, hogy a „szégyen fogalmával” nem tudna mit kezdeni.

  • frivi: meg sem kérdezem, hogy jön a cikkhez józsef attila rotációja 😀

  • frivi: hogy mihez jön meg a kedve, és mihez nem, teljességgel érdektelen, magánügy. a cikket nem én írtam, hozzászólásaimat vállalom, az pedig, hogy maga mit tart szégyellni valónak, számomra igencsak közömbös.
    na,na jelzőin még dolgozzon egy kicsit, tud maga ennél jobbat is 😀

  • Tisztelt Fuser!

    Köszönöm, hogy árnyalhattam a képet, meggyőződésem, hogy itt sem fekete és fehér a kép, csak éppen ahogy Göbbels is rájött már, a tömeglélektan csak abszolútumokban manipulálható állatfajta. Ergo: a Kitörés-túra „rossz”, aki felszólal ellene, az „jó”, és ki ne akarna „jó” lenni akár egy komment erejéig?

    A túrán három táv teljesíthető: 25, 35, és 60 kilométeres. 25 kilométerre még be lehet vállalni egy blökit, de 35-ön, vagy 60-on már szerintem sok lenne a jóból. A „rohamosztagosok” nagyjából 35 kilométernél szoktak kihullani.
    Én azt tanácsolom, hogy megbízható kétlábú barátokkal vágjon inkább neki a történetnek, elég kaland lesz a változatos terepen haladni így is.

    Az idei menetre én azt prognosztizálom, hogy a szokottnál is több lesz az oldalra esett bolond, mert ez a hírverés felkorbácsolta az érzelmeket, és bizony most kimenni a túrára egyfajta „becsületbeli” ügy lett a végletekben politizálók kicsiny, ám annál hangosabb táborában. Kimennék csodálkozni én is, de egy másik túrán sajnos sikerült a térdem keresztszalagját elnyúznom.

  • NixHUN
    2014 január 20
    1:03 du.

    Tisztelt NixHUN!

    Köszönöm a válaszát! Túrázni, így szervezett keretek között nem szoktam, de most ki fogom próbálni. A hegyek mélyére járok idétlen idők óta, meglátjuk ez mire lesz jó a hegyek felszínén. Remélem a 25-ős távot végig tudjuk baktatni a feleségemmel meg a négylábú elit alakulatunkkal! 🙂
    Jobbulást önnek, a szalag sérülések nagyon kellemetlenek tudnak lenni, tapasztalatból tudom!

  • Ille István
    11:25

    Marcsi anyja öccsének (szakács) halálára tett cinikus és lapos moralitású válaszára utaltam, amelyben az írta, :”hiába no, a szakácsok korán halnak, a mosónők is”. J.A írta, ha jól emlékszem, hogy „a mosónők korán halnak, cipeléstől reszket a lábuk, fejük fáj a vasalástól”,stb. Lehet, hogy nem pontosan idéztem.

  • frivi: és? köze? kompetenciája az ítélkezésre? na, ugye.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kedves Ille István,
    A magyarok nagy részének nem érdemes az igazságot, tényekkel bizonyítva lefektetni, az csak FALRA HÁNYT BORSÓ! Hazugságban, önámításban élnek és becstelenül torzított maszlagot írogatnak un. történelemnek, újra és újra minden kormányváltás után. Most pedig nagyon sokan a fasizmus és nácizmus ideológiájával ötvözött soviniszta álomvilágban akarnak élni, mert SEMMI elismerésre méltó teljesítményt nem tudnak 25 év függetlenség után az asztalra tenni.
    Ez azt is jelenti, hogy a becsületes és kultúrált magyar emberek milliói arra sem képesek, hogy elkergessék a néhány tízezer ocsmány, aljas barmot, beleértve a Stadionos viktort és koszos bagázsát, akik az ország látszólagos karakterét kialakították, a nyugati Világ megvetését vonva maga után.
    Az utóbbi néhány év csak azt bizonyítja, hogy a magyar társadalom szélsőséges elemei a legjobb esetben is csak majmok, utánozzák a letűnt náci fasizmust, mint Szálasi. Elődeik pedig majmok módjára utánozták a Szovjet kommunizmust. Banán való nekik, semmi más, aztán a fára velük, hogy ott lógjanak kedvükre!

  • Gyula Bognar, Jr.
    2014 január 20
    2:09 du.
    Nekem az a bánatom, hogy 25 év után nem tudták elkergetni, lehetetlené tenni a magyarok a bolsi komcsikat!
    Ja, és Szálasi náci volt, nem fasiszta. Tudja mi a különbség?
    Én tudom. A nácik alatt is éltem és a bolsik alatt is.
    Egy kutya a két név alatt!
    Szóval, ne panaszkodjon, ami ma otthon van az boldog szabad élet!

  • Ille
    01.16.
    1:09
    Jobb lenne, ha azt moderátorkodná, amitt németül bevakart!

  • Tisztelt asher alexander!

    Trágárságát nem kívánom kommentálni, Ön valószínűleg egy sajátos szemüvegen keresztül látja a világot…
    Nekem a Holocaust áldozatai is áldozatok, mint ahogy a Drezdai asszonyok, gyerekek is áldozatok…
    A frontra kihajtott katonák is áldozatok, akik a vérüket áldozták egy értelmetlen háborúban, bármely oldalon is harcoltak.
    Az USA szerepét is érdemes újraértelmezni, hiszen a háború óta számos konfliktus kirobbantója, és gazdasági gyengeségeit katonai erejének fitogtatásával próbálja kompenzálni.

    A magam részéről – mint ahogy azt korábban is próbáltam érzékeltetni – úgy gondolom ez az egész „hegyi túra” ügy túllihegett, és átpolitizált.
    Mi történik egyébként ha gyalogolnak?
    Semmi…

    Kit zavar ez?

    Úgy látom Önöket, akik mindent elhisznek amit néhány ezer kilométerről összezagyvál egy elhízott politikus, aki mellesleg sokadmagával a nép zsírján hízott el…

    Gondolom baromira tájékozottnak érzi magát a hazai eseményekről ugye?

    Akkor ide kell jönni, és meg kell próbálni annyiból megélni, mint az itteni nyomorult lakosság!

    A kérdéssel nem kívánok a jövőben foglalkozni, pusztán zavart a felsőbbrendűsége ami a kommentjéből sugárzott.

    Úgy minősített, hogy valójában semmit nem tud rólam, a nézeteimről, a hazai helyzetről…

    Őszintén sajnálom Önt…

  • gyík a nénikéd hülye náci
    Lámerek vagytok mind.
    Agyagba döngölték szellemi elődeiteket , rátok sem vár más sors ha sokat ugráltok.

  • Ahogy itten olvasom ezeket cinikus magyarázatokat a régi budatepsi nácik hálistennek balul sikerült akciójáról továbbá összevetem a szakálmocsok-áltörténész ” rendészeti kérdés ” szó-fuvallatával , az jön le nekem hogy hamarosan megérhetjük az ” Auschwitzi Kulturális Napok és Fesztivál ” megrendezését is…mondjuk Balatonfenyvesen , költői környezetben. Vagy valami hülye katakombákban.

  • Gyula Bognár Jr.!
    25 évvel ez előtt sem „lőtte őket halomra” senki. Legföljebb addig, az évezredes indulataik, melyeket a 40 év kordában tartott, azok szabadultak fel ismét és bizony fokozódnak is napjainkig…
    A többivel tökéletesen egyetértünk.

  • Megjegyezni kívánom, hogy ez a Kitörési Túra nem újdonság. Évek óta hirdetik a „Természetbarát” Szövetség nyilvános programjai között elrejtve. Most azonban az tette többszörösen feltűnővé, hogy a szíve mélyén náci indíttatású főpolgármesterünk hatalmas összegekkel támogatja őket…

  • Delháze !
    Ez a
    „más polgártársaknak nem tetszik, de demokráciában ezt is szabad”
    duma,a tipikus náci módszer, a demokrácia achilles sarkának a kihasználása. Hitler ugyanezt a módszert űzte, majd később a tettleges erőszakkal erősítette meg…
    Anno a „weimari köztársaság” formális demokratái be is dőltek ennek a blöffnek és ami látszólag demokratikus volt, annak szabad utat engedtek…
    Azóta határozottan, milliók értelmetlen halála árán tanultuk meg – már aki megtanulta – hogy a nácizmus nem egy nézet, nem egy vélemény hanem egy gyilkos lázálom, amivel párbeszédbe elegyedni önmaga az őrültség.
    A mi „liberálisaink” is így, ezen az alapon hagyták máig kibontakozni a nyilas-náci újjáéledés vérszagú hiénáit, amikor a gyűlöletbeszédet besorolták a demokratikus párbeszéd részének. (ld. Fodor Gábor – egykori Orbán-haver – nyilatkozatai a témáról).
    Mint élő példa, itt is látható, hogy a gyűlöletbeszéd előbb-utóbb átmegy a gyakorlatba és egyelőre még, többek közt a náci vonulásokban testesül meg. Nehéz arra nem gondolni, hogy ezt nem sokára majd az ólmosbot és ki tudja mi követheti…
    Normális felnőtt embernek ezt a jelenséget fel kell ismernie…

  • Gyula Bognar, Jr.

    Magyarországon nyugodtan szervezkedhetnek, működhetnek, randalírozhatnak a szélső jobbnak titulált, fasiszta ideológiát valló és a nácikat majmoló soviniszta emberek, mert a polgárok tetemes része szimpatizál velük. A maradék emberek pedig önámításban élnek, letagadják, hogy az anti-szemitizmus és a fasizmus feléledt a Horthy kultusszal együtt, vagy nem akarnak törődni semmivel, csak a saját életükkel, esetleg megalkuvással szolgálnak ki bármilyen kormányt.
    Minden nemzet történelmében vannak periódusok, amikor becstelen, hazug, önző emberek kezébe kerül az irányítás egy ideig. Csak azok a nemzetek haladhatnak előre, amelyeknek polgárai aktívak és részt vesznek sorsuk irányításában. A rossz periódusokat így közös erővel kijavítják, mert felelősséget tudnak vállalni a hibákért gyakran tanulnak is belőle, hogy azok ne ismétlődjenek meg.
    A mai magyar emberek jelentős része apátiában szenved, tehetetlen és inkább vár arra, hogy majd jönnek mások, (vajon kik?) akik tesznek valamit. A múltban a társadalmi és politikai változást gyakran idegen megszálló hadseregek idézték elő.
    Vajon mire lesz képes a mai magyar társadalom? Talán megint behívnak valakit, hogy húzza ki a szekerüket a kátyúból? Putyin nem bánná, hiszen 10 éven belül összeállítja a Második Szovjet Uniot.

  • Gyula Bognar, Jr. :valóban hallatszanak olyan hangok, hogy inkább csatlakozzunk hozzájuk. gondolom, azerbajdzsán, türkmenisztán mellett orbanisztán is elfér…

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kedves István. A Második Szovjet Unió alakulóban van, évek kellenek hozzá, hogy a kapcsolatok, érdekszövetségek újra megszilárduljanak. Azt azonban kétlem, hogy Magyarország többet tud nyújtani, Putyin új Uniójának, mint extra védő zónát. Addigra ugyanis Magyarország már nem biztos, hogy az EU tagja lesz. Azt is kétlem, hogy Putyin kormányának jó véleménye lenne a Magyar társadalomról, nem mintha az Orosz társadalom azonos, vagy magasabb szinten lenne, sőt.
    Ezek után nehéz lesz önkénteseket találni külföldön, akik kikaparnák a gesztenyét a tűzből, mert az túl kevés és túl kicsi.

  • Azt hiszem szorosan kapcsolódik ez a cikk az eddigi „tömeghisztériát” kiváltó cikkhez.

    A cikk forrása a Mazsihisz honlapja…

    http://www.mazsihisz.hu/2014/01/17/a-budapesti-getto-megmentoje-6716.html

  • egybesület: javaslom, szakadjon le erről a témáról. de, ha már kényszeres, akkor jöjjön fel a subjából, és olvasson némi karsai lászlót, aki, attól tartok, maguknál egy hangyányit jobban ismeri ezt a korszakot.
    nem szégyen ám a tanulás!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Azért annyit itt is meg kell jegyeznem, hogy a háború után az USA, Kanada, Argentina és Brazilia, tehát az úgynevezett nyugati „demokráciák” is a szólásszabadságra hivatkozva bujtattak és álcáztak is bizonyítottan háborús bűnösöket, de olyanokat is akiket nem köröztek háborús bűnök miatt… Csak akkor adták ki őket, ha már az egész világ üvöltve követelte, különben jobban éltek kinn, a „szabad világban” mint akik európában maradtak.
    Most ezek egyes fiai, lányai és unokái aktivizálták magukat – többek közt itt fent is némelyek – mert kapóra jön nekik az Orbanisztán által tapasztalható fasiszta feltámadás… Ebben tehát Amerika is finoman szólva vétkes…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Egybesület !
    A kivétel erősíti a szabályt !
    Tessék néha magyar közmondásokkal is foglalkozni !

  • Kedves @Fuser!

    2014 január 20
    1:43 du.

    Köszönöm szépen az együttérzést, a térdem jobb nem lett, de reménykedünk!
    Hogy ment a túra? Milyen volt? Szívesen vennék egy rövid élménybeszámolót az idei sárdagasztásról, ha már Ön belevágott! 🙂

    Tisztelettel és üdvözlettel:
    NixHUN

  • nixhun: ezzel a nicknévvel még választ vár? tudja, mit jelent?

  • Junior Bognár írásához :
    Valóban , a Gorbacsov utáni ( eleint FÁK elnevezésű ) Oroszország SOHASEM deklarálta azt , hogy lemond a volt érdekszférájáról.
    Csak épp a kilencvenes évekbeli gazdasági nehézségei miatt jegelte ezeket az elképzeléseket.
    De most Orosz főldanyácska megerősödött. ( Mint a régi orosz népmesékben.)
    Az szinte bizonyos hogy a letteket meg hasonlókat illetve a cseheket , lengyeleket nem fogják tudni visza édesgetni.
    Csak idiótákkal tudják ezt megcsinálni.

  • Fuser & nixhun: Rengeteget járok a természetben. De eszembe sem jutna ezt katonaruhában elkövetni. Ez a fajta „hagyományőrzés” nekem beteges. Ahhoz, hogy elmenjek túrázni nem kell ilyen beteges címet adni a túrának. Egyáltalán az egyenruha szeretete nem normális dolog. Kutyával vagy kutya nélkül, mindegy. Véleményem szerint.
    Nekem az is sántít, hogy emberek százezreinek szenvedésének megemlékezésére jól szórakozunk?
    Sajnos ha nem politikai okból lenne ez a kitörés túra akkor nem is lenne. Ezen nem változtat az sem, ha olyan is részt vesz rajta akit nem érdekel a cím. Mert keresek más túra lehetőséget. Rengeteg van. Véleményem szerint.

  • látva ezt a sok gyűlölködő kommentet csak gratulálni tudok a sok hülye baromnak, ez a kitöréstúra nem a nácizmusról szól, aki írta ezt a “cikket” de nevezhetném, összehányt hazugságtengernek, ahol eléggé uszítani próbálja az embereket a túra ellen, felköthetné magát az író, megérdemelné a vastag kötelet, ja és ne is beszéljünk arról a sok hülye tudatlan, vadbaromról, akik szidják és köpködik azokat a magyarokat, akik részt vettek a kitörésben, ők az igazi hősök, rájuk kéne emlékezni, mert amin keresztül mentek, hullahegyek voltak ott, civileket is lemészároltak az oroszok, de hősiesen harcoltak tovább, nem volt megadás, a sok köpködő nyomorék a helyükben egy áruló patkány lett volna akik siránkozva térdre rogyva könyörögtek volna az életükért….. köztük lehetnek Gyula Bognar, Jr. Ille István asher alexander, szánalmas egy banda…. és még ezek pofáznak

  • Christopher Adam

    Kedves Illadun,

    Kötelet a náci vérengzők kaptak a II. VH után…

    A kitörés túra a magyar nemzeti történelem egyik szégyenletes és tragikus fejezetét ünnepli.

  • Christopher Adam
    2016 augusztus 5
    3:02 du.

    Úgy látom, ez egy régi topik. Én annyit fűznék hozzá, hogy Ungváry Krisztián nemrég bemutatott a honlapján egy idős budai kitörés túlélőt. A kevés német katona egyike volt, akinek rémálmai vannak, és rajzokat készít a hullahegyekről. Megemlíteném, hogy azok a német katonák is a halottak között voltak, akik a pesti nagy gettó lakóit megmentették Eichmann mészárlásától!