Mély tisztelet, alázatos szolgája, ezer bocsánat?!

2014 június 30 4:19 de.9 hozzászólás

Orbán posztkommunista maffiaállamának építése kétségkívül nem a Mazsihisz bűne, amiképpen a Mazsihisznek a kormányzat megegyezés-képtelenségében sincsen szerepe. Mégsem magyarázható semmivel, hogy a Mazsihisz a mély tisztelet, alázatos szolgája, ezer bocsánat stílusban levelezget ezzel a kormánnyal. A Mazsihisz nem vesz részt a szabadság tériek tiltakozásában, noha a „diplomatikus” eszköztáruk elfogyott. Rendben van, megértettem. De számomra megmagyarázhatatlan a Mazsihisz szervilizmusa.

Alázattal szolgál a Mazsihisz.

Alázattal szolgál a Mazsihisz.

Igen Tisztelt Miniszterelnök Úr! Így kezdődik a Mazsihisz vezetőinek levele Orbán Viktorhoz, és mindvégig így is szólítja a kormány fejét a zsidó vallási szervezet.

Miért, mire föl, mivégre ez az álságos és elképesztően dagályos stílus?!

Az Igen Tisztelt Miniszterelnök Úrnak írt levelében. A MAZSIHISZ MÁR EGY SZÓT SEM EJT BOJKOTTRÓL!

A Mazsihisz nagy dérrel-durral kijelentette, hogy távol marad a Holokauszt Emlékév kormányzati programjaitól, amennyiben nem lesz pozitív előrelépés az általa vitatott alábbi kérdésekben:

1. Állítsák le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását;

2. A józsefvárosi Sorsok Háza-projektbe vonják be a zsidó szervezeteket;

3. A „közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt” váltsák le a VERITAS Kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

Ám mindhárom ügyben csak a látszat javul.

1. Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítása elleni küzdelemben a Mazsihisz nem vesz részt, sőt, kiveti magából. A hazugság és a gyalázat szobrának talpazata áll, amit nagy vehemenciával óriási rendőri készenléttel védelmeznek. Az átadás időpontját a

szabadságtéri tiltakozók maroknyi csapata egyelőre csupán késlelteti! Gondolom, senkinek sincsen kétsége afelől, hogy előbb-utóbb – akár az éj leple alatt – elhelyezik az immár hetek óta felállított talpazatra a korábban elkészült „remekművet”!

Talán, ha lenne végre egy többezres össznemzeti tiltakozás, bizony, zsidókkal az élen!

No, de addig, amíg a Mazsihisz elnökének kijelentése szerint „… ez az egész nem zsidó ügy, és hogyha a Mazsihisz, a hitközség kimegy oda, akkor azt zsidó üggyé tesszük, ez a társadalomnak az ügye és ez a társadalom problémája” (Heisler András, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, 7. perc 40. másodperc: itt látható), addig ez nem remélhető! Mert a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítása elleni küzdelem ZSIDÓ ÜGY IS, de még mennyire, hogy az! A magyar zsidóság minden képviselőjének ügye, kötelessége, hogy következetesen, minden fórumon, határozottan tiltakozzon az országos gyalázat ellen, amihez nem szükséges „Igen Tisztelt Miniszterelnök Uram”-ozni, amely tiltakozást, mégha „a társadalom problémája” is, nem szabad, egyenesen megengedhetetlen a társadalom egészétől várni. A magyar zsidók (és képviselőik) sokszor várták el az ilyen, valóban az egész társadalmat sújtó ügyben – az ő személyes kiállásukkal „nem terhelt” – társadalmi összefogást, ami 1944-ben se jött össze. És nem jöhet össze ott, ahol a kormány a társadalom megvezetése céljából tudatosan történelmet hamisít, ahol a hivatalos kormánypolitika a tiltakozók kirekesztésére is törekszik. A magyarországi holokauszt-relativizálás emlékművének felállítása ellen tagadhatatlanul főképpen a magyar zsidóknak (és az ő képviselőiknek) van dolguk küzdeni, ezt éppenséggel Mazsihisznak kellene tudatosítania, s a társadalom mozgósítását nem szabadna másoktól várnia.

A látszat javul, de a valós helyzet nem.

2. A Sorsok Háza-projekttel kapcsolatban is homályosak az tárgyalási eredmények. A Mazsihisz 2014. május elején kezdeményezett egyeztetést magával a kormányfővel, de úgy tudom, Orbán a Sorsok Háza koncepciójának kérdéseire nem is reagált. Félek, hogy ezügyben is

minden maradt a régiben, azaz Schmidt Mária a szokásos kormányzati arroganciával felvértezve, következetesen és egyoldalúan – mind a magyarországi zsidó közösségek, mind a nemzetközi felek érdemi részvétele nélkül – javában formálja a leendő múzeum szellemiségét.

A látszat javul, de a valós helyzet nem.

Haraszti György

Haraszti György

3. Nem váltották le a VERITAS Intézet éléről az 1941-es kamenyec-podolszki deportálást „idegenrendészeti intézkedés”-nek nevező Szakály Sándort. Szakály köszöni szépen, azóta is jól megvan VERITAS Intézet élén, és örül annak, hogy Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) a VERITAS Történetkutató Intézettel kötött együttműködési megállapodása Haraszti Györggyel botrányt kavart. Hiszen ez volt a cél, hogy nagyobbat szóljon, mint az általa „idegenrendészeti intézkedés”-nek nevezett 1941-es kamenyec-podolszki deportálás.

A látszat javul, de a valós helyzet nem.

Garai-Édler Eszter

9 hozzászólás

  • GEE
    Eszterke, azért megkérdem, és nem minden ok nélkül, hogy dolgozik-e a MAZSIHISZ-en belül és tartozik-e valamelyik BZSH körzethez ?

  • GEE

    Ami a megszólítást illeti, intelligencia kérdése, Ön sem örülne ha a GEGE megszólítást használnám!
    Amit már régebben is szóvá akartam tenni, gondolom most is hiába: miért hiszi két-háromszáz ember, hogy Ők az igazság letéteményesei, mindenkinél mindent jobban tudnak? (Igaz Lenin is, Hitler is egy lelkes, kis csapattal kezdte!)
    Miért nem veszik észre, hogy az értelmes zsidó vallású emberek nem azonosulnak az „akcióikkal”, nem tartanak igényt az extra vélemény nyilvánításaikra!
    Ha Önök a „kiválasztottak”, miért nem veszik át a MAZSIHISZ vezetését?
    Pestszentlőrincen van egy régi, elhanyagolt zsidó temető! Szervezzenek akciót annak megmentésére, rendbehozatalára, mondjuk a Holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából! Vagy ez nem jó mert lenne értelme?

  • Ivánka, miért fontos ez?

  • eszteredler: olthatatlan tudásvágytól vezérelve teszi fel ezeket a kérdéseket. nomeg, csipetnyit provokálólag. dehát, nincs mit várni tőle, jóindulata végtelen. ahogy N. Juditot – akit állítólag személyesen ismer – beajánlotta DK szóvivőnek, az kétségtelenül példa nélkül álló toleranciáról és empátiáról tanúskodott…

  • Jeruzsálemben tárgyalt a Mazsihisz elnöke

    Heisler beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem antiszemita, s a Mazsihisz abban érdekelt, hogy a kormánnyal tárgyalások útján tisztázzák eltérő nézeteiket.

    http://www.hirado.hu/2014/07/01/jeruzsalemben-targyalt-a-mazsihisz-elnoke/

    ÉE: Egy zsidó vallási szervezet nyilván nem antiszemita nézeteltérést tisztáz(gat) – mert ez az érdeke – a nem antiszemita kormánnyal!

  • „…Halált virágzik most a türelem. – Der spring noch auf, – hangzott fölöttem…” (Radnóti Miklós: Razglednicák)

  • Az a helyzet,hogy vannak tárgyilagos,normális ítélőképességű,békés együttélésre (és nem uszításra!!!)képes
    zsidó szervezetek,pláne,hogy itthon élnek és tudják az igazságot!

  • Fekete György

    Osztom Marcsi nézetét (2014 július 5
    3:06 du.). Az „uszítás” soha nem célravezető. Itt tulajdonképpen ezt fejtem ki magam is:

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=764253116958069&id=100001201620145