Borban az igazság

2015 április 19 10:55 de.8 hozzászólás

Barbácsi Simon Gábor Sukorón élő képzőművész, a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borrend alapító tagja. A borszakma iránti szeretete és tisztelete művészi fantáziáját is folyamatosan megmozgatja. A település képzőművész-borásza, valamint alkotótársa Jankovics István „Az Öreg Borász” című szoborral a sukorói Borjúvölgy történelmi pincesorát gazdagították, amelyet a helyi borgazdák, pincetulajdonosok és borlovagok 2015. április 11-én avattak fel, Takács Péter művészettörténész méltatásával.

Az Öreg borász c. szobor avatása A sukorói borjúvölgyben. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Az Öreg Borász c. szobor avatása a sukorói borjúvölgyben. Fotó: Hatházi Ibolya.

A vasból és acélból készült alkotás – a hely szelleméhez illő kedves figura – Sukoró község egykor jelentős szőlőművelési és borászati kultúráját idézi fel. A mű ezekre a hagyományokra alapozva értékmegújító, értékmegőrző és értékteremtő erejű. A település kulturális életének fellendítéséhez, vonzóvá tételéhez – a tájegység csodálatos természeti adottságain túlmenően – a helyi művészek alkotóereje mindig jelentősen hozzájárult.

Az Öreg borász c. alkotás. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Az Öreg Borász c. alkotás. Fotó: Schieder Nándor.

Ám a FIDESZ-KDNP kormány a kulturális, oktatási, művészeti és közművelődési célú programokat, alkotásokat, az alkotó közösségeket, a művészeket – főként az ideológiailag nem elkötelezetteket – ellehetetlenítő szemlélete ma már odáig jutott, hogy pl. „Az Öreg Borász” című alkotás is kizárólag önerőből, a helyi szőlősgazdák összefogásával és lelkesedéséből jöhetett létre. Ahogy hallottam a lelkesedés olyan töretlen és erős, hogy a sukorói művészek nem kis feladatra vállalkoztak. A közeljövőben a Szabadság téri megszállási emlékmű, az ún. hazugság szobra ellen, minden ízében igaz, történelmileg hiteles szoboralkotását szeretnék megvalósítani. HAJRÁ! 🙂

Barbácsi Simon Gábor. Fotó: Garai Édler Eszter.

Barbácsi Simon Gábor (jobbra). Fotó: Garai Édler Eszter.

Sukoró község a Velencei-tó és a Vértesalja tájegységbe ágyazott, csodálatos fekvésű és festői szépségű panorámájú település, amelyet a vidék gyöngyszemének is neveznek. Földrajzi adottságának köszönhetően egykor jelentős szőlőtermesztő vidék volt, de mára jelentősen lecsökkent a szőlőterületek nagysága. A település üdülőterületté vált, ma már csak hobby szinten foglalkoznak szőlőműveléssel és borkészítéssel.

Borlovag és a mester, Barbácsi Simon Gábor. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Borlovag és a mester, Barbácsi Simon Gábor. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Minden borbarátnak, borturistának melegen ajánlom a Borjúvölgyi Pincesort, hiszen „Az Öreg Borász” szobra a művészet meggyőző erejét bizonyítja, a kellemes helyi bor élvezete pedig igazi élmény nyújt!

Kellemes sukorói bortúrát kívánok, mert: „ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró.”

Garai-Édler Eszter

8 hozzászólás

  • Sok hülye sznobság helyett jó bort kéne termelni!

  • bortúra…rendben, de ki visz haza?

  • Talicskára is kell jogosítvány?

  • Pista, borozás után nem kell gyorsan hazasietni! 🙂

  • eszterlánc: ki beszél itt sietésről?

  • A szoborhoz csak gratulálni lehet, minden ideológia nélkül!

  • „Sznobsag” mellet bor is termelodik! Indokolatlan vadaskodas helyett gyere kostold meg a kepen lathato pincenel!

    Jelen cikk szerintem elteritette a temat… Ez a szobor nem idelogiat testesit meg, hanem baratsagot es tiszteletet.

    Egy objektiv beszamolo:
    http://www.fehervartv.hu/video/index/13325

  • A mai Magyarországon ha valami nem igazodik az állami ideológiához az halűlra van ítélve. Hagy ne kezdjek felsorolásba. A jó bornak nem kell cégér. Ami a bórtúrát illeti ennek is van sajnos egy nagy hátulverője. Csak azokat a pincészeteket támogatják, és persze azokat nyomják ezerrel. akik kiszolgálják a fő ideológusokat. A szerencse az, hogy itt a borászok valóban borászok és komolyan veszik, hogy mit tesznek a vendégeiknek az asztalra. Lőrét azt biztosan nem. És mégvalami. A környéket sokkal jobban kellene fejleszteni turisztikailag. Velence nincsen messze Sukkorótól de ami a szálláslehetőségeket illeti? Szóval arról is lehetne cikket írni. Tavaj nyáron volt alkalmam pár órát eltölteni a környéken. Az éttermek mind olyan puccosak mint a balaton környékén, sőt az áraik is. Az igazi jó halászcsárda az valahogy ki van közosítve mert relativ normálárai vannak és nem kizárólag a halételek kedvelőinek van. Ille istvánnak sajnos igaza van, hogy ő abszólut nem egy sietős ember de ha teszem azt nem akar aznap este kocsiba szálni ugyan hol tud a környéken éjaszakázni? Mondjuk elég romantikus a Velencei tó partja de azért éjszakázásra nem hiszem, hogy alkalmas hely. Még véletlen hajléktalannak nézik és elpróbálják kalapálni.