Kiütni az első követ a falból

2015 május 15 12:56 du.13 hozzászólás

Hanem a Munkásőrség.
Mai fiatal el sem bírja képzelni, mit jelentett ez a szervezet. Mondjuk az jellemző utólag is, hogy hatvanezer emberről van szó, akiket olcsó egyenruházattal, s persze fegyverrel is elláttak. Nem aprócska szervezet! Ha úgy tetszik, akár hatalmi tényező is lehet. Minden megyében parancsnokság, raktárakkal (persze a fegyverek), a fővárosban a legnagyobb. És hát a Gellért-hegybe bunkerszerűen megépített székház, az országos parancsnokság.  A Munkásőrséget a párt öklének nevezték. Hogy joggal-e, vagy sem, azt az utókor nemigen tudja eldönteni. Mindenesetre volt egy eset, amikor a föllépésük napirendre kerülhetett volna. A Nagy Imre temetés előtt Borbély Sándor, a Munkásőrség parancsnoka azt nyilatkozta, hogy munkásőrök nem lesznek az utcán, de provokáció esetén egy órán belül háromezer fegyverest képesek mozgósítani. Provokációra nem került sor, így lehet találgatni, valóságos volt-e a Borbély Sándor fenyegetése, vagy sem.

munkásőrség

1989-ben már új helyzet alakult ki a magyar politikában. Németh Miklós kormánya deklarálta az MSZMP-től való elszakadását, hogy nem a párt által előterjesztett személyek lettek a miniszterek, hanem őket a kormányfő válogatta össze. A kormány – meg a parlament – nem az MSZMP Politikai Bizottságának döntéseit hajtja végre, s nem is a Központi Bizottságét, hanem saját politikai vonalát igyekszik megvalósítani. Ez pedig nem más, minthogy a létezett szocializmusnak nevezett akármiből békés úton egy demokratikus állammá fejlődhessen az ország.

Közben a szabaddemokraták már szeptember végétől aláírásokat gyűjtöttek, amelyben népszavazásra kívántak bocsátani négy kérdést. Ez lett később a „négyigenes” népszavazás. E kérdések egyike volt, hogy a lakosság egyetért-e a Munkásőrség feloszlatásával. A kormány ez idő tájt többször tanácskozott a kérdésről. Volt olyan vélemény, hogy katasztrófa elhárítással foglalkozhatna ez a népes szervezet, de végül olyan döntés született, hogy jogutód nélkül föl kell oszlatni. Ezt aztán a parlament is elfogadta. Valójában a népszavazási kérdés immár nyitott ajtón való dörömbölésnek számított.

Csak végre kellett hajtani a döntést. Csak? Hát igen. A Munkásőrség parancsnokságát 1989 október 23-án, szombatra hívták össze, Németh Miklós pedig csütörtökön megkérdezte a kormányülésen, hogy ki tart vele a Gellért-hegyre. Nagy tülekedésre nem került sor. Hallgatás. Egyedül Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter jelentkezett kísérőnek.

A lépcsőkön fölfelé tartó miniszterelnök látta, hogy a civilben lévő Kárpáti Ferenc olykor bólint egy-egy ismerősnek, nyilván a saját embereinek. A helyzet igencsak veszélyesnek hatott, Németh Miklós felesége például aggódott a nap reggelén, hogy látja-e még életben a férjét. A gyűlés azonban meglepően simán lezajlott. A parancsnokok egy része nyugdíjba mehetett, más részüket átvette a hadsereg, s a fegyverraktárakat is. A Munkásőrség e napon megszűnt. A gyűlés után Kárpáti Ferenc megjegyezte a kormányfőnek: „Persze téged meg engem lelőhettek volna, de utána mind otthagyták volna a fogukat.” Nyilván a miniszter emberei nem véletlenül tekeregtek a Gellért-hegyen. (Oplatka András: Németh Miklós – „Mert ez az ország érdeke”, Helikon, 2014. 271 oldal.)
x
A hatvanas évek elején olykor – főként a napokig tartó ribizli szüret idején – elsétáltam anyáméknak a kőszegi Kálvária hegy tetején lévő szőlőjük mezsgyéjére, és nézegettem alant a vasfüggönyt. Vagy amelyet így hívtak. Drótkerítést láttam, és fölgereblyézett sávot előtte. A helyiek mesélték, hogy van aknazár is, de azt ők sem tudták pontosan, hogy hol fektették le azokat az aknákat. Ettől függetlenül akadtak, akik olykor átrándultak osztrák területre, rokonlátogatásra, bevásárlásra, névnapokra. Persze ők ismerhették, hogy hol nem veszélyes az átkelés, és a határőröket sem hagyták ki: vagy az itt termő, jóféle kékfrankos bort ajándékoztak nekik, vagy az odaátról hozott snapszot.

Így nézett ki a vasfüggönynek nevezett határ. Ezt számolták föl 1989 nyarán. (Borzasztó sokba került volna felújítani, és az idő tájt annak értelme sem volt már.) Érdekes módon elterjedt a hír. A nyáron itt nyaraló NDK-s polgárok rendszerint a Balatonnál találkoztak nyugat-német rokonaikkal vagy barátaikkal, mert ide jöhettek, nyugatra viszont nem. Volt is a tónál német invázió évtizedeken keresztül! A vasfüggöny felszámolásának hírére azonban a keletiek jókora része nem ment vissza, abban reménykedett, hogy az akciót újabb lépések követik. A Dunántúlon sok ezren táboroztak – és táboroztak még NDK-turisták Romániában és Bulgáriában is -, s megtöltötték a nyugat-német nagykövetség kertjét is, lehetetlenné téve az ottani munkát. Vártak valamiféle csodára. Jól számítottak.

Augusztus 19-én a helyi ellenzéki pártok Sopron közelében rendeztek egy Páneurópai Piknik névre keresztelt összejövetelt, sok osztrák vendéggel, és – minő meglepetés! – NDK-s polgárokkal. A piknik végén pár száz kelet-német átlépett az immár akadálymentes határon, és ezzel elérte a célját: nem akart többé az NDK-ban élni.

Augusztus 22-én a kormányfő szobájában négyfős kabinet tárgyalta meg a határnyitás lehetőségeit, és az egyhangú döntést Németh Miklós mondta ki: az NDK-val fennálló szerződés egyes tételeit felfüggesztik, azt is, amelyik a magyar felet kötelezi az NDK-s polgárok harmadik országba történő távozásának megakadályozására. Az ülés arról is döntött, hogy a nyugat-német nagykövetségre bezsúfolódó kelet-németeket a vöröskereszt segítségével Bécsbe röpítik. Németh Miklós pedig sürgős találkozót kért Helmut Kohl kancellártól.

Erre augusztus 25-én került sor. A kormányfő és Horn Gyula külügyminiszter a Bonn mellett lévő Gymnich kastélyban informálta a németeket a döntésről. „A menekültek visszatoloncolása az NDK-ba szóba sem jöhet. Kinyitjuk a határt. Ha kívülről jövő katonai vagy politikai erő nem kényszerít más magatartásra, nyitva fogjuk tartani a határt az NDK-polgárok számára” – mondta Németh Miklós. „Könnyek szöktek a szemembe, mikor ezt Németh kimondta – írta a kancellár később. – Többször megkérdeztem Németh Miklóst, hogy a magyarok nem várnak-e ellenszolgáltatást és minden alkalommal leintett ezekkel a szavakkal: Magyarország nem ad el embereket.” (Im. 253. oldal) (Micsoda tapasztalatai lehettek Kohl kancellárnak! Hát igen. Ceausescu rendszere a szász polgárait fejpénzért engedte áttelepülni az NSZK-ba.)

A határt végül a magyar kormány szeptember 11-én nulla órától nyitotta meg. Ezrek és ezrek utaztak ekkor Ausztrián keresztül az NSZK-ba, a berlini fal leomlásáig kereken ötvenezren. Ám a határnyitásnak ennél a kiengedett hatalmas tömegnél volt nagyobb jelentősége is. Ez pedig nem más, minthogy a határnyitás ütötte ki az első követ a berlini falból. A többi már történelem.
x
És még volt valami.
2013 májusában a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) Budapesten tartotta közgyűlését. Ezen Ronald Lauder elnök átadta Németh Miklósnak a Nahum Goldmann érmet. a szervezet legmagasabb kitüntetését. Annak az elismerése volt ez, hogy a Németh-kormány lehetővé tette Budapesten keresztül a szovjet zsidók kivándorlását Izraelbe. Ez 1988-ban kezdődött. Lauder emlékeztetett rá, hogy a nyugati határnyitás nyomán mintegy ötvenezer NDK-polgár hagyta el Magyarországot, ám ez eltörpül amellett, hogy összesen 432 000 szovjet zsidó utazott Budapesten át Izraelbe.

Németh Miklós ezt nem tartotta reálisnak. Úgy számolt, hogy még akkor sem lehetett ennyi, ha naponta tíz charterjárat indult volna. Kételyeit közölte Lauderral. A világkongresszus elnöke azonban megismételte: ők jól számoltak. A történet persze nem a kitüntetéssel kezdődött. A WJC tisztségviselői már korábban is jártak Moszkvában, és találkoztak Gorbacsov főtitkárral. Moszkva azonban nem egyezett bele a zsidók kimentésébe. (Lényegében arról volt szó.) Valami okból a világkongresszus képviselői Németh Miklóshoz fordultak, aki akkor még KB-titkárként dolgozott. Ő sem hitt a sikerben, de kétszer fölhívta Gorbacsovot. Több tárgyalás után Németh Miklós azzal érvelt Gorbacsov merev álláspontjával szemben, hogy neki is hasznos lehet, ha a rendszer ellenzői elhagyják az országot. Az érv hatott.

A Szovjetunió nem tartott fönn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. (Hazánk ekkor már tárgyalt, és a Németh-kormány idején föl is vette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, sőt Dél-Koreával, Chilével és a Vatikánnal is. Mindegyik eretnek megoldásnak tűnt.) Így lett a Ferihegy átszállóhely Moszkvából Tel-Avivba.
x
Németh Miklóst 1988 november 24-én iktatták be miniszterelnökként. Kormányfőként a szabadon választott országgyűlés első napjáig, 1990 május 2-ig munkálkodott (utána már csak megbízottként, Antall József kormányának megalakulásáig dolgozott). Ez bő tizenhét hónap. Mit lehet ennyi idő alatt elvégezni? Valójában nem sokat. Történelmileg másodpercnyi idő ez. De nézzük csak!

1989-ben kihirdették az 1949-es alkotmány módosítását, amely csak a nevében viselte a régit: döntő többségében a politikai rendszerváltás alkotmányává lett. És az év október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot. A Németh-kormány indította a szovjet csapatok teljes kivonásáról szóló tárgyalásokat, és erre meg is kötötte az egyezményt, megalapozva ezzel az ország szuverenitását. Sarkalatos törvények sokaságát alkotta meg, természetesen az ellenzék egyetértésével. Így született az egyesülésről, a gyülekezésről, a sztrájkjogról, a népszavazásról, a szabad választásról, a pártok működéséről, az Alkotmánybíróság megalapításáról, az Állami Számvevőszékről, , a vallás- és lelkiismereti szabadságról, az egyházakról, és a sajtószabadságról… Hogy csak a rendszerváltozás gócpontjaiból válogassak. Sokkal több volt. És mindezt úgy, hogy a Parlamentben valójában a régi káderek ültek és szavaztak többségben, noha egyre népesebb lett a reformkommunisták tábora, és az ellenzékieké is.

Egyet nem sikerült a kormányfőnek elérnie, azt, hogy a kerekasztal tárgyaljon a jövendő gazdaságról is. Hogy mit s hogyan. Az ellenzék úgy vélte, hogy az ország állapota, a gazdaság csődje a kommunisták vétke, és azt ők nem vehetik magukra. De – fájdalom – tévedtek. És a kialakult viszonyokkal immár kormányon kellett (volna) megbirkózniuk. Nem sikerült. Németh Miklós: „Tudomásul vettem, hogy rosszul fekszem a magyar sajtónál. A sajtó velem szemben már 1989-ben is megosztott volt. A Magyar Nemzet egyre erőteljesebben szorgalmazta a rendszerváltást, a Népszabadság szerkesztősége viszont tartotta magát Lakatos Ernő vagy Grósz Károly vonalához. A párt lapja hűen alkalmazkodott a tulajdonoshoz. Igaz, a pártlaptól is meg tudok nevezni néhány újságírót, akik támogatták a kormányt: Hovanyecz László, Szigethy András. Ha valamit a sajtó révén akartam elérni, akkor például kettőjükhöz fordultam, és nem Rényi Péter köréhez.” (Im. 391-392.oldal).

Olyan nagyon ez a helyzet a rendszerváltozás után sem változott. Kitüntetéseit, díszdoktorrá avatásait a baloldali lapok is elhallgatták, vagy mínuszos hírben közölték. Például egy frissebb eset: 2014 júniusában Németországban a Point Alpha díjjal tüntették ki, amelyet korábban nem akárkik kaptak: Helmut Kohl, Gorbacsov, vagy az idősebb Bush. Számottevő a politikai ellenszenv. Gondolatom szerint ezt csak a történelem foszlatja majd szét, és az értékeli majd Németh Miklós korszakos jelentőségét, messze kiemelkedő szerepét egy békés, vértelen átmenetben. Mert az volt. A negyven fölötti korosztályban Németh Miklósnak ma is komoly nimbusza van. Nem az őt idegennek tekintő szocialistákhoz sorolják, hanem azon sorsfordító évhez, amikor egy puskalövés sem dördült el, mégis megnyílt az út egy csodálatos világ felé. Amely úton másoknak kellett volna végigmenniük, más politikusoknak, ám ezt vagy nem tekintették céljuknak, vagy nem sikerült.
x
A magyar származású, MTA-tag Oplatka András – aki körültekintő történész is, meg hát kitűnő tollú (klaviatúrájú) újságíró is, olyan könyvet alkotott e korszakról és Németh Miklósról, amelyet gondolkodó embernek vétek nem elolvasni.

Oplatka András: Németh Miklós

Oplatka András: Németh Miklós

Nem hiszem, hogy lett volna az újkorban, a leginkább kezdetleges választások óta olyan kormányfő, aki saját pártjának vereségét kívánta, s ezt cselekedetekkel elő is segítette volna. Németh Miklós azonban látta, hogy a megcsontosodott rendszer nem folytatható tovább, váltani kell, különben az ország összeomlik. Kemény költségvetéseket készítettek, s amikor megkérdezték tőle, hogy miért ilyen megszorító jellegű a tervezett büdzsé, talán ártani akar saját pártjának, akkor így felelt: „Ez az ország érdeke, és ez minden pártszempontot felülír.”

Kulcsmondat. Korformáló. Nos, manapság ez a mondat és a belőle következő cselekedet hiányzik a vezérlő politikusok szájából.

Kun István

13 hozzászólás

  • Túl van ez a Munkásőrség dolog misztifikálva.

    Ahogy 1989-ben az MSZMP úgy olvadt el, mint hó a napon – tagsága menekült, belső összetartó ereje megszűnt, hatalma semmivé foszlott – ugyanígy járt a Munkásőrség is. Néhány egyenruhása verbalice keménykedett, de ha kiadja a parancsot, a mezei munkásőrök úgy oldalogtak volna el, mint a volt párttitkárok. Nem volt akkorra már ebben a szervezetben semmi erő, a fegyvereket pedig Szabó 23 János és Kovács 42 István munkásőr nem emelte volna az emberekre, mert hülyeségért ő sem lett volna hajlandó lövöldözni.

    A mai militáns szélsőjobb gárdákban több erő van, mint akkorra a Munkásőrségben volt. Németh és Kárpáti is túlzott: senki nem akarta őket lelőni 1989 Magyarországán.

    Németh Miklós nálam is valamelyest respektált politikus – túl vagyok a negyvenen. Ugyanakkor emlékszem, 2002 táján nagyon kapacitálta az MSZP, hogy jöjjön haza, legyen miniszterelnökjelölt (valószínűleg ugyanúgy járt volna, mint Gyurcsány: mikor komolyan nekiment volna a megkövesedett állapotoknak, szépen kihátrálnak mögüle).

    Nos, Miklósunk hazajött Londonból, szétfintorogta, szétfanyalogta magát az MSZP-n, semmi nem tetszett neki, így meg az iránta a pártban táplált vágy erősen lohadni kezdett, mondván, míg minket itthon ütöttek, te Londonban pénzt kerestél. Nem mondom a nevét, de egyik legfőbb itthoni támogatójának, az MSZP egyik megyei elnökének pár hét alatt annyira elege lett belőle, hogy hallani sem akarta többé Németh Miklós nevét.

    A halott Horn elleni becsmérlő hadjárata meg olyan emberi gyengeségekről árulkodik, ami felől iránta érzett tiszteletem ellenére sem vagyok hajlandó eltekinteni. Nála nagyobb mélységekbe csak Medgyessy volt képes süllyedni.

  • Fényes István

    Csak tájékoztatásul:
    A „vasfüggöny” Churchill kifejezése arra a politikai állapotra, hogy a II. Világháború befejezése után a korabeli Szovjetunió és a Nyugat között megszűnt a szövetségesi viszony, a Szovjetunió nem engedte meg, hogy a nyugati hatalmak a területén , illetve a befolyási övezetében hozzájárulása nélkül tevékenykedjenek.
    A híres fultoni beszéd (http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1946_marcius_5_churchill_fultoni_beszede/) a „vasfüggönyt elvont fogalomként említette, de a képzelőerejéről elhíresült magyar számára kellett valami konkrét dolog is, hiszen ő az Istent sem tudja anyagtalan lényként elképzelni, neki az Öregisten a lábát lógatja egy felhőről, mellette ül Krisztus, és a galambot nézegeti, mely a Szentlélek egyébként és azon töri a fejét, hogy kijön e ebből az egyből egy jó kis becsináltleves.
    Ezt a szükséges valamit aztán megtalálta az SZ-100 -as jelzőrendszerben, mely két vadfogó kerítés közé épített drótkerítésből állt, melyet szektorokra osztva gyengeárammal üzemeltettek – ahol az áramkör megszakadt, ott vágták el a kerítést a határsértők, ha eljutottak odáig.
    Akkor a készültségben levő határőrök kirobogtak a tett színhelyére és elfogták azokat, akik illegálisan kívánták átlépni az államhatárt.
    A fölgereblyézett sáv a nyomsáv volt, aknazár meg Németh Miklós idejében már csak a mesék világában létezett, 1966-70 között a második telepítést is felszedték.
    A nép szeret borzongani, a Terror Házában például egy szovjet óvóhelyi légszűrő berendezés láttán lúdbőrzenek a honfihátak.
    A Munkásőrség pedig maga volt a nép, elgyakorlatozgattak, főztek maguknak jó pörkölteket bográcsban, ha megszökött egy bűnöző, akkor segítettek a Rendőrségnek az elfogásában, ha árvíz volt, akkor majdnem olyan jók voltak a gátakon, mint Orbán Viktor csak ők pakolták is a homokzsákokat, nem csak pofáztak.
    Ők már nem vettek részt az 56-ot követő megtorlásban, de a rendszerváltó tájékozott értelmiség összekeverte őket a pufajkásokkal és ha meghallották a nevüket, összecsinálták a lábuk szárát, jóllehet, eszük ágában sem volt a népre lövöldözni, meg aztán nem is volt miért.
    Németh Miklós meg – hogy a klasszikus terminológiát alkalmazzam – „gyenge emberi minőség”, az Úr adott még egy sanszot a baloldalnak, mikor nem őt, hanem Horn Gyulát hozta helyzetbe – igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy a politikai megpróbáltatások helyett Németh Miklós inkább a pénzkeresés hálás műfaját választotta, később meg a saját szobrát próbálta meg felpolírozni, ezzel is tudtára adva a világnak, hogy mecsoda képességei vannak a politikai helyzet értékelésének tekintetében.
    Ott van jó helyen, ahol van.
    :O)))

  • Fényes István

    Ja!
    És a Párt ökle az ÁVH volt, a Kádár-kori szervezetek pedig úgy irtóztak a személyi kultusz éveinek gyakorlatától, jelszavaitól, mint ördög a tömjénfüsttől és a hatvanas évekre a fegyveres erőktől, testületektől – legfőképpen a parancsnoki állományból – kiszorították a volt ÁVH-s prominenseket.
    Aki maradt, az építőzászlóaljaknál felügyelte az árokásást és várta a nyugdíjas éveket…
    :O)))

  • Valahol kimaradt a történet kezdete. Vagyis a peresztrojka.
    A két nagyhatalom megegyezett, hogy felbomlik a keleti blokk. Ez az USA és a SzU megállapodása. Így katonai beavatkozásra nem kellett számítani. A tiszaugi népfőiskolán lemodellezték a rendszerváltás menetét tíz évvel a tényleges váltás kezdete előtt kezdődően. Vagyis megvolt a forgatókönyv.

    A munkásőrség félkatonai szervezet volt, a hadsereg alá rendelve. Vagyis erő ugyan volt benne, meg fegyelem is, így külön a saját feje után menve senki nem kapkodott a fegyveréhez. Igaz, a megalakulásakor beleolvadtak a pufajkások is, de nem ők voltak az irányítók, csak közkatonák. Ez a rész túldimenzionált.

    Maga a rendszerváltás, nagyon jól ment az előzetes tervek szerint, plusz érdem a szovjet zsidó kérdésben vállalt szerepe. Viszont a gazdaság átalakítását is fel kellett volna vállalni. A forgatókönyv megvolt, de az MDF kukába dobta, vele együtt a magyar gazdaságot is.

  • Még egy érv NémetH Miklós és az akkori nomenklatura mellett :
    Azért Budapesten keresztül történt a zsidó származású szovjet állampolgárok Erec-be menekítése, mert különféle rohadék arab terrorszervezetek géprobbantásokkal fenyegetőztek ! De Magyarország és az akkori MALÉV tojt rájuk és megcsinálták !!
    Szemtanúja voltam az eseményeknek :
    Seremetyevón kb. olyan állapotok uralkodtak , mint a régi háborús filmek pályaudvar-jeleneteiben: Tumultuózus jelenetek, kétségbeesett emberek kis motyóval , síró kisgyerekek, feldühödött fegyveresek stb. A különbség csupán annyi volt hogy ez esetben a TU-154.-es tetejére nem lehetett felszállni. Mellettem egy idősebb zsidó-orosz hölgy ült…végig rettegte az utat Moszkvától Budapestig. Mikor leszálltunk , kitört a taps. A hölgy szemébe könnyek szöktek és azt a felszabadult mosolyt sosem felejtem el !
    A reptéri szarházi trógerek meg rugdalták , hajigálták a csomagjaikat. Láttam még a kép kis kerek ablakából hogy egy bőrönd kinyílt ahogy kivágták a gép hasából és minden a betonra borult belőle. Ott taposták rugdalták valakinek a megmaradt kis holmiját. EZ A MAGYAR VIRTUS…undorító volt nézni is. Ennek ” fényében ” nincs mit csodálkozni a vészkorszak magyar szervezeteinek lelkes viselkedésében , mikor a zsidók kiirtásában kellett segédkezniük.

  • Amikor Ferihegyen – bocs’ Lisztferencen – valakik felrobbantottak egy Izraelbe igyekvő utasokat szállító Ikarus autóbuszt, a k k o r . döbbentem rá csak igazán, hogy itt valóban egy „új korszak” köszöntött Magyarországra…

  • Geyza !

    90-ben utaztam először – üzleti úton – Izraelbe.
    Az El-Al légitársaság gépén, amely Zsúfolásig volt töltve alijázó szovjet utasokkal…
    Már a ferihegyi váróban feltűnt nekem, egy 80 év körüli, a hazulról magával hozott karosszékében ücsörgő utastárs, aki polgári zakóján viselte a Nagy Honvédő-Háborús kitüntetéseit. Ha ott nem volt legalább 20 darab a szovjet katonai érdemrendek közül, akkor egy se…

    Tel-Avivba érkezvén, az egyhangúan zakatoló, kiürült poggyász-futószalagon, végül már csak e bátor katona a nádfonatos karosszéke zötyögött búsan, és magányosan körbe-körbe – a maguk mögött hagyott haza utolsó morzsája…

    .

  • Fényes István !

    A számból vetted ki a szavakat, bár én véletlenül sem tudnám ennyire szellemesen összeszedni azokat, mint Te.

    Ó igen, honffytársaink a vasfüggöny elnevezést, csak a szögesdrót nem is szimbolikus valóságában érzik értelmezhetőnek. Érthető, hisz sokan közülük még életükben nem láttak színházi vasfüggönyt sem. Márpedig Churchill már 1946-ben ezt, és így mondta:
    „…v a s f ü g g ö n y . e r e s z k e d i k . E u r ó p á r a …”

    Ez a Fultoni Beszéd és kijelentés volt a hidegháborús startpisztoly dörrenése, mely hidegháborút tehát nem a Szovjetunió kezdeményezett. A szögesdrót pedig jóval későbbi telepítésű műszaki zár, a korábbiak folyománya volt.

    .

  • Lássuk be kedves olvtársak, annak a falnak annyi értelme azért mégiscsak volt, hogy rádöbbentse a németeket, hogy ahogy és ami annak előtte ment a XIX. században egyesült Németország politikájában, az úgy tovább nem mehet. II.Vilmosok és Hitlerek többé nem határozhatják meg a világpolitikát és nem vihetik újra csődbe illetve pusztulásba a németeket. „A fal” által eljátszhatták a mártír, „az áldozat” szerepét, pedig abban a falban bizony nekik is részük volt, méghozzá rendkívül nagy szerepük. …És ahhoz képest, hogy kétszer is ők lobbantották lángra az egész világot, a fal lebontásával mégiscsak visszakapták az ő egyesült Németországukat, ami az 1945-ös totális vereséghez mérve, nekik felért a II. világháború megnyerésével.

    Ismét hozzáteszem, ezt és minden bűnüket ők már láthatólag és deklaratíve is belátják, megbánták ((szemben például a magyarokkal)), és inkább törekednek gazdasági, mint katonaihatalomra, ami egészséges tendencia.

    .

  • Azért Némethben már korábban érlelődött valami.
    1988-ban a Műcsarnok mögött álló Lenin szobrot leszedette vörösgránit talapzatáról azzal, hogy . f e l ú j í t j á k… Ő már tudta, hogy azt oda soha többé vissza nem teszik…

    .

  • Voronyezs !

    Igen. Amikor ilyen szimbolikus címet kap egy írás, hogy „kiütni az első követ a falból”, akkor illenék az általad elmondottakon is elidőzni:

    Az a fal a Nyugat, és nem a keleti blokk által gerjesztett hidegháború terméke volt, és abban a Németországban emelték, amely felelős volt a II.Vh-ért is, és igen sok bujkáló nácinak és reváns politikusnak menedéket és teret adott. Az NDK állandó provokációk célpontjaként volt kénytelen felhúzni.

    Nem árt tisztázni ma sem, fal ide, fal oda, a németek nem áldozatok voltak! A második világháború 60-millió halottja (benne a Holokauszt 20-milliójával), az volt az áldozat, de nem a „befalazott, mártír német nép” mely sztereotip fogalomként, valójában a hidegháború hamis és nyugaton igenkedvelt lózungja volt. Már szegény Kennedy, de a minden hájjal megkent cowboyszínész Reagan is ezzel a fogalommal operált…

    .

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ja, igen, a kettéosztott németek itt találkozgattak egymással nyaranként a kádári legvidámabb „barakkban”…
    Amúgy meg nálunk is jobban éltek abban az „elnyomott” NDK-ban…