Rémek az esőben

2015 augusztus 23 11:11 de.21 hozzászólás

Hogy mi lesz velük később, azt most ne is vizsgáljuk, csak menjünk ki este az erkélyre vagy a teraszra, esetleg az utcán sétáljunk egy nagyot a tizenhat fokban. Mondjuk egy órácskát, hogy a hideg kellőképpem át tudja járni a csontjainkat. Képzeljünk hozzá még huszonhárom órát, majd még egy napot, még egy hetet, hónapot aztán migránsozzunk egy nagyot.

Közben azért jusson eszünkbe a szír kisfiú a afgán csecsemő, vagy a farmerban-pólóban Európát elfoglalni induló muszlim, aki a fiunkkal-lányunkkal, vagy az unokánkkal egyidős, és az éjszakát a hideg földön ülve, fekve fogja eltölteni. A ruhája átnedvesedik, magyaros vendégszeretetünket élvezve reggelre már didereg. Holnap majd valamelyik idióta – észlelve a tüsszögését – megállapítja: Na ja! A kis genomnak igaza volt, hurcolnak ezek idefelejbe mindenféle kórságot, járványt! Ez is itt, köpködi a vírusokat, mint a hatalom számítógépe, ha nem tetszik neki az, ami megjelenik a számítógépeden.

Nem azt kérem számon, hogy a kormány miért nem oldja meg a menekültkérdést, nem a pengés kerítés embertelensége ellen tiltakozom, nem a politikai szinten megjelenő rasszizmus ellen akarok most fellépni, nem a gyűlöletkeltés undorítóságára akarom felhívni a figyelmet, nem. Mindössze a humanizmust kérem számon a kormányon, de a jelenlegi helyzetet eltűrő választókon is.

Azokon, akik előszeretettel nevezik Magyarországot Mária országának. Azokon az egyházakon és felekezeteken, akik eltűrik hitük meggyalázását. Merthogy nincs annál gyalázatosabb, mint magukra hagyni az elesetteket, a minimális életfeltételeket is megtagadva tőlük. Ha ezek a közösségek valóban keresztények lennének, vagy hithű zsidók közösségei, már az összes templom fedelet adna nekik, a hívek meg kenyeret, meleg ruhát, jó szót.

És a magukat demokratikusnak nevező pártokon is, akiknek ilyen esetben kutya kötelességük lenne kiállni a menekültek mellett, és befejezni a sunnyogást. Hogy a mai közhangulat menekültellenes? Hát miért ne lenne az, hiszen a csapból is terroristák, járványok, a megélhetésedet fenyegető migránsok folynak! De köszönhető ez azoknak is, akik ebben a helyzetben sem képesek tovább látni az orruknál, vagy ha tovább is látnak, egyszerű politikai számításból hallgatnak, mert félnek, hogy még maradék választóikból is veszítenek.
Így majd mindet el fogják veszíteni.

És a kormánypárt hívein is számonkérem ezt a helyzetet, mert a politikai álláspont ugyan fontos, a migráció megoldására tett intézkedéseken is el lehet vitatkozgatni, de annak, aki jobboldali és még ember, nem lehet kétségbevonnia a humanizmus szükségességét ebben a helyzetben. Orbán szociopata, ha valaki, ő aztán igazán tudja, hogy minek és milyen céllal teszi ki szánt szándékkal az utakon kóválygó családokat, fiatalokat. De mivel szociopata, hidegen hagyja, mert számára egyetlen szempont létezik csak: a haszonszerzés. Anyagi és politikai egyránt. Ő ilyen – éppen a simicskai definíciónak megfelelő.De, hogy egy egész politikai közösség szociopata legyen, ilyen nincs. Vagy ha van, azt úgy hívják: nácizmus.

Nem követelek a menekülteknek minden napra piláfot libamellel, csak egy kis emberséget, és csak annyi segítséget, amennyire az országnak lehetősége van. Hogy legalább ebben a helyzetben ne lopják el a menekülthelyzet kezelésére kapott uniós összegeket, ne mások nyomorán akarják még jobban megszedni magukat azok, akik már egyébként is olyan gazdagok, hogy amikor szarnak, kopog a porcelánon az arany. Nem villamos kell ide Szeged és Hódmezővásárhely közé, hanem autóbuszok, melyek a határról a menekülttáborok kapujáig szállítják az utasokat.

Egy csepp humanizmust, kis empátiát, jószándékot.
Olyan nagy kérés ez?

21 hozzászólás


  • https://www.youtube.com/watch?v=LNfbMC4cN0I
    Ezek a lényeges kérdések, erről kellene beszélni, és írni.Az összes többi, felesleges hablaty.
    Nekem azért persze lenne még néhány kérdésem. Miért is embertelen a határzár? Melyik ország az, amelyik ölbetett kézzel, bárgyú mosollyal tűri, hogy naponta, azonosíthatatlan személyazonosságú emberek ezrei lépnek be illegálisan a határon úgy, mint egy nyilvános vécébe? Próbálja ezt megtenni bárhol a világon, aztán ha túléli, mesélje el a tapasztalatait.Milyen szörnyű igazságtalanság éri a bevándorlókat? Hogy a legális, nyitott határátkelőkön át kell belépniük? Hogy felveszik az adataikat, fénykép készül róluk, és rögzítik az ujjlenyomatukat? Ó borzalom, ez tényleg maga a fasizmus…Csak a világ összes okmányirodájában teszik ugyanezt.
    Miért is szociopata Orbán? Mert magyar miniszterelnökként, szeretné Magyarországot megőrizni magyar országnak? Hát ki másnak lenne ez a feladata, és mi más lenne a legfontosabb feladata egy ország vezetőjének?

    Milyen menekült ellenes hangulatról beszél? Ez az ország mindig is egy emberként segítette a menekülteket, bármelyik határ felől is érkeztek, és ez ezután is így lesz. Magyarország összlakosságának csaknem az 5%-a külföldi, több tucat nációból. Legálisan, ellenőrizhetően érkeztek az országba, munka, tanulás, vagy családi kapcsolatok miatt. Soha, senki nem kérdőjelezte meg az ittlétük jogosságát.

    Nem menekült, hanem illegális bevándorló ellenes hangulat van. És hogy ez milyen mértékű, azt talán mi sem jelzi jobban, mint az, hogy dacára a feltört határmenti tanyáknak, a meglopott gyümölcsösöknek, összetiport veteményeseknek, a tönkretett városi parkoknak, a bevándorlók után, és a környezetükben lévő szemétdombnak, még egy haja szála nem görbült egyiküknek sem. A létszámukhoz képest,tán három esetről lehet tudni, amikor kamu embercsempészek rabolták ki valamelyiküket.

    Ki lopja el az unió pénzét? Mint ha nem tudná pontosan, hogy az EU nem a Máltai Szeretetszolgálat. Egy árva centet nem ad senkinek sem ajándékba, sem úgy, hogy ne ellenőrizné a felhasználását folyamatosan. Fizeti a befogadótáborok fenntartását, bővítését, a személyzet képzését, a munkájuk hátterét. Fizeti a BÁH – kényszerűségből végrehajtott -létszámbővítéséhez kapcsolódó képzéseket, és a munkájukhoz szükséges technikát. Slussz. Az összes többi, a mi zsebünkből megy. Ebből van étel, ital, gyógyszer,ruha, orvos, kórház, ingyen vonatozás, ingyen busz Debrecenben pályaudvartól a befogadótáborig.Pesten légkondis tranzitzónák,vécével, zuhannyal, tolmáccsal, pályaudvartól-pályaudvarig autóbusszal. Meg persze takarítás, és fertőtlenítés, amiről nem illik beszélni. Az égő szemű afgán kisgyerekek és szüleik ugyanis nem pusztán náthásak, hanem rühesek, hánynak, az idősebbje között pedig akad szifiliszes, hepatitiszes, HIV fertőzött is. Mi kéne még? És főleg miért? Miért meggyőződése némelyeknek, hogy nekünk kötelességünk erőn felül bármit tenni, és szimpátiát mutatni olyan emberek iránt, akik törvénysértő módon érkeznek az országba, és azt sem tudjuk, hogy kicsodák valójában? Miért kéne nekünk részt venni egy olyan kísérletben, aminek a végeredménye biztos kudarc? Nem csak számunkra. Tud esetleg markáns pozitív példákat bármelyik nyugat-európai országból, ahol lassan két évtizedes múltra tekint vissza az európai és azzal szemközt ellenkező kultúrák együttélése?

  • Miközben hőbörög a „keresztény mélymagyar”, hogy ki kell lépni az EU-ból, otthagyni a „velejéig rohadt, liberális” nyugatot és kelet felé fordulva keresni boldogulásunkat – ugyanakkor szögesdrótot épít a fasiszta barmja, hogy kirekesztje a kelet felől érkező embertársait, testvéreit !
    Meg áll az ember esze !
    Szégyenlem, hogy magyar vagyok !

  • Lanchaster: „Nem menekült, hanem illegális bevándorló ellenes hangulat van.” Na, ettől kezdve nincs is értelme tovább foglalkozni nagyívű hozzászólásával.
    Olyan, hogy illegális bevándorló, nem létezik.
    Egyet azonban mégiscsak megemlítenék: az uniós pénzek egy nagy kalapba ömlenek be, felhasználásuk individuális és majd valamikor a ködös jövőben számoltatják el Orbánékat – akik nem mellesleg folyamatosan sírnak, hogy jajistenem, mekkora költségekbe veri őket ez a migránshullám!

  • Lanchaster:
    Egy árva szót nem ért az egészből. Nem arról van szó, hogy egy hang nélkül vegyük tudomásul a háborús menekültek áradatát. Arról van itt nagyba’ beszéd, hogy ennek a kezelését az állam, az egyházak, a civilek végezzék szervezetten és emberségesen. Hogy ne baxák át és ne szívassák a menekülőket mindenféle trükkökkel, hogy kezeljék őket embernek, hogy ne uszítsák a lakosságot ellenük. Hogy szervezzék meg az ügyintézés menetét, az eljárás alatt az ellátásukat. Ha kell legyenek éjjel-nappal irodák az ügyintézésre. Legyen szervezett az egészségügyi ellátás, az utaztatás és a tájékoztatásuk, akkor majd nem kódorognak tanácstalanul városok, pályaudvarok között. Az uniós pénzeket erre kapja a kormány és nem a mutyizásra. És majd akkor legyen nagy a szája, ha mindez már meg van oldva, de a menekültek mégis agresszíven viselkednek, különösen az útközben megerőszakolt nők, a kisgyerekek, a szülők nélkül utazó kiskamaszok.

  • Fényes István

    Hát akkor csak sorba, kedves Lanchaster.
    1. Nick Griffin egy neonáci angol pártocska vezetője volt, és azt hiszem, hogy a legkevésbé sem kell törődni a véleményével, ócska rasszista ő is, meg a pártja is, aki csak más rasszisták által elfogadható, mivel nem szobatiszta.
    2. A határt őrizni kell, de a határ őrizete megoldható ám szögesdrót nélkül is.
    A mai technikai eszközökkel egyszerűen felesleges a fizikai határzár, a tetejébe még drágább is, mint más megoldások, csak arra jó, hogy sérüléseket okozzon azoknak, akik át akarnak mászni rajta, és akiket aztán éppúgy elfognak, mintha kerítés nélkül jöttek volna.
    A szögesdrót nem a menekülteknek készül, hanem a nagyar választóknak, akikben persze először félelmet kell gerjeszteni.
    3. A határokat őrizni, a határforgalmat ellenőrizni kell.
    Erre megvannak az eljárások és az eszközök, tízmillióan lépik át évente Magyarország határait, amiről meg itt beszélünk, az hatvanezer ember.
    A menekült azért jön a zöldhatáron, mert fél attól, hogy visszautasítják, ezt hitetik el velük az embercsempészek is, akik számára egyszerűbb a krumpliföldeken szabadon ereszteni a menekültet, megmutatva neki az irányt, mint kitenni magát annak, hogy elfogják a hatóságok.
    4. Orbán azért szociopata, mert ilyennek nevelték, erről talán nem is tehet, de ettől még ő szociopata.(http://www.stresszdoktor.hu/A-szociopata-Onnek-van-ilyen-ismerose.html)
    5. Magyarország magyar marad akkor is, ha a összes migráns itt telepedne le, de momentán szinte egy sem akar ittmaradni.
    Aki képzelt ellenség ellen hadkozik, az meg idióta, vagy csirkefogó, mert meg akar hülyíteni másokat – sikerül is neki időnként, Q.E.D.
    6. Nincsenek feltört tanyák, tönkretett váárosi parkok, viszont vannak negyven fokos hőségben tíz kilométert gyalogoltatott kisgyermekes anyák.
    És vannak egy magyar nyelvű tájékoztatóval útbaindított migránsok, akiket sátorban akar a hatalom elhelyezni.
    És van egy hatalom, mely mindenképpen félelmet akar gerjeszteni, mert ha a menekülttel foglalkozol, nem tudsz a quaestor – üggyel foglalkozni, ami nagyon helyes, hiszen a hatalom prominenseihez vezetnek a szálak.
    7. Az kétségtelen, hogy aki ezer kilométereket gyalogol, annak lehetnek egészségügyi prtoblémái, erre van példa nálunk is, gyaloglás nélkül is.
    8. A menekültekkel kapcsolatos előítéleteidre nem reagálnék, úgy hülyeség, ahogy van, mindössze azt kérdezném meg, hogy a szögesdrót miért előbbrevaló,. mint a kulturált elhelyezés és a korrekt bánásmód?
    Megkérdezném, hol vannak az Unió által átutalt milliárdok, merthogy ezidáig egyetlen férőhellyel sem bővültek a menekülttáborok, iugaz erre szükség sem volt, mert sehol nem volt zsúfoltság, csak ahol mesterségesen csináltak.
    A segítség nem erőnkön felüli, ez az ország remekül bírja azt a megterhelést, hogy átmenetileg 5-6000 ember itt él közöttünk.
    Menekültek, akiknek a sorsáról dönteni kell, denem nekünk, hanem Európának.
    9. Ami meg a markáns példákat illeti, bármelyik vezető európai ország belefulladna a saját szemetébe – szarába, éhendöglene és a kórházait becsukhatná, ha nem lennének bevándorlói, menekültjei, vendégmunkásai.
    Persze ezt nehéz megemészteni, de el kell kezdeni, és menet közben eltöprengeni a mi ötszázezer menekültünkről, akik szintúgy azt akarják, mint a szír vagy az afgán – jobb életet egy demokratikus országban…
    :O)))

  • Lanchaster

    2015 augusztus 23
    6:28 du.
    Egyetértek.

  • Figyelő: végre kezdi felfogni a menekült és a bevándorló közti különbséget. A cikkíró címadása meglehetősen ostoba: nem ennyien kaphatnak – tudja, megengedő mód – hanem ennyien jogosultak a BÁH szerint . Mecsoda különbség!

  • Élvezze őket, kedves Ille!

  • Figyelő: azt teszem.

  • Ma először hoztak híreket a BBC-n a magyar határról és az migránsokról.
    Na most láthattam, a híres keritést is.

  • Na végre egy elfogulatlan, szakértői vélemény:
    „71 halott volt a menekültekkel teli kamionban. Ezt hiába akarják románokra kenni! Ez Orbán lelkén szárad! Ha ezeknek az embereknek nem kellett volna a magyarok elől is menekülni, akkor még élnének!”
    Szanyi Tibor

  • charlie: mi van magával, csak nem beteg? Esetleg sokat volt a napon? Helyesel egy baloldalinak? Vagy csak gúnyolódik?

  • Szanyi Tibor marad ami volt.
    Miért szárad Orbán lelkén a 71 halott? Szerintem a sofőr lelkén, aki ott hagyta őket bezárva. Sehol nem olvastam, hogy az magyar lett volna, ha a kocsi esetleg az is vol,a magyar-osztrák határon.

  • Van még más dicsérni való is a mai nap:
    „A zsidó felvilágosodás és emancipáció eszméje arra tanít minket a tórai és talmudi hagyományokkal egyetemben, hogy nincs olyan helyzet, amikor zsidóként megengedhetnénk magunknak azt, hogy ne segítsünk az elesetteken.
    Ezért és emellett szeretném megkérni minden felelősen gondolkodó, a holokauszt traumáit a családban hordozó és a kisebbségi lét tapasztalatával rendelkező valamennyi zsidó intézményt működtető felelős személyt: most, hogy jön az ősz, engedjétek fedélhez jutni intézményeitekben a menekülteket!”
    (a zsidomindenitt)

  • Figyelő: megint nem ért semmit. Ha Orbán nem indította volna a gyűlöletkampányt, ezek a menekültek nem akarták volna minden áron elhagyni Magyarországot.

  • charlie: megint hiányzik a forrás megnevezése. Ki ez a nagyarcú követelődző?

  • Ille, ez a „nagyarcú” a magafajtának oly kedves liberális eszme régi zászlóvivője, szóval gójként csak óvatosan a jelzőkkel.
    Itt van a gyülekezőhelyük, érdemes olvasgatni:
    http://akibic.hu/kozosseg/item/1919-menekultkerdes-nyissuk-meg-ajtoinkat

  • charlie: ha esetleg ide részletezné, milyen is a magamfajta, nagyban segítene megérteni, mijafaszért idézte ide ezt a cikket? A Fényes-féle cikkhez nem kapcsolható.
    Az pedig, hogy engem gojnak nevez, feltételezi, hogy maga zsidó, ugyanis ők nevezik a nem zsidókat annak.
    charlie, mivel még nem süt elég erősen a nap – később fog – mi ártott meg magának?
    Már elég sokszor említettem, hogy fölényeskedése nem vezet semmire, hacsak arra nem, hogy jól beledöngölik a sárba.
    Fogja már fel, maga max. játékszer. Nekünk legalábbis. Macska-egér játékról van szó, és nem maga a macska.

  • Ille én a Tommy and Jerry-n nőttem fel. 🙂
    …..
    A Fényes-féle cikkből:
    „Ha ezek a közösségek valóban keresztények lennének, vagy hithű zsidók közösségei, már az összes templom fedelet adna nekik, a hívek meg kenyeret, meleg ruhát, jó szót.”
    Erre válasz az idézetem Schönberger Ádámtól.
    …..
    Megint kiderült, hogy én figyelmesen olvasok. Szedje már össze magát.

  • charlie: azon nőtt fel? Akkor már értem a gyerekes reakcióit és hozzáállását.
    A forrást most nevezte meg (tudja, ki szokták emelni, linket adnak hozzá, ilyesmi) szóval, ne játssza az eszét.
    Ami kiderült, semmi más, minthogy változatlanul pimasz. Tudja, ha valakinek itt össze kellett volna szednie magát, az a kedves papája volt. Ha jobban odafigyel, kicsivel jobb lett volna a produktum 😀