Budapesti olimpia és egy különös logó — Rengeteg pénzt áldozunk egy kínos ügyre!

2016 április 19 12:12 du.45 hozzászólás

Nem kell feltétlenül mindenről véleményt nyilvánítani. Főként, ha az ember csak szemlélődőként, és nem szakértőként teszi. Tudom. De lehet, ezért megteszem.

A feltételezett budapesti olimpia logójáról lenne szó. Mondjuk, az kérdés, hogy minek kell már most, amíg azt sem tudni, hogy kidobhatunk-e újabb milliárdokat egy extragagyi üzletre, elkezdeni a lelkes pénzszórást. Egye fene, a grafikusoknak is élniük kell valamiből.

Van, akinek tetszik a színes képecske, nekem több kifogásom is van. Mindjárt az első, hogy nekem úgy tűnik a tervezők túlspilázták kicsit a koncepciót. A véleményekből is látható, hogy sokan, sokféleképpen értelmezik. Az olimpiai karikák létét alig lehet fölfedezni. Aztán megmagyarázzák: ott vannak azok, csak töredezett formában, mintegy a víz hullámtarajaként! Ja, hacsak úgy nem. Az sem biztos, hogy a főalakról mindjárt a Gellérthegyen álló Szabadság szobor jelenik meg lelki szemeink előtt, hiszen még honfitársaink közül is sokan találgattak: az meg mi? Miskakancsó? Hát képzeljük el akkor azt, aki soha nem látta Budapestet. Az aláhulló színes lapocskákról meg szinte senki nem érti, hogyan, miért kerültek oda. Nem akarok a kelleténél jobban büszkélkedni asszociációs képességeimmel, de szerintem azok az „éremesőt” jelképezik. Igaz, akkor miért az olimpiai színeket – kék-piros-sárga-fekete-fehér – viselik? Úgyhogy azért nem vennék mérget erre a megoldásra.

A tervezett budapesti olimpia logója.

A tervezett budapesti olimpia logója.

Művészi szempontból nem bátorkodnám megítélni a művet. De egy jelkép (na jó, logó), az alkalmazott művészeti kategóriába tartozik. Aki tehát tervezi, az jó, ha figyelembe veszi: kinek szól az üzenet? Ebben az esetben millióknak kellene a láttán a homlokukra csapniuk: Hát persze, a budapesti olimpia!

De van még egy csúnya, piszkos, aljas – tetszés szerint folytatható a jelzők sora – üzleti szempont is. Vajon hogy lehet ebből a kompozícióból szorongatható szőrös figurát, lóbálózó kulcstartót, emlékként hazavihető arasznyi szobrocskát csinálni?

Amúgy sem rajongok a megrendezés gondolatáért, részletes indokaim itt olvashatók. Ez a logó dolog csak megerősíti aggodalmaimat: rengeteg pénzt áldozunk egy kínos ügyre. Még csak nem is a pénzt sajnálom a legjobban: dobtunk mi már ki ennél többet vacakabb ötletekre is. De azért szívesen elkerülném, hogy újabb oka legyen a feszengésnek, ha szóba kerül a magyarságom.

Rátesi Margit

45 hozzászólás

  • Szolgálati közlemény: bocsi, az olimpiai színek természetesen a piros, sárga, kék, fekete, zöld (és nem fehér). Az egymásba fonódott öt karika az öt földrészt jelképezi: Fekete=Afrika, sárga=Ázsia, piros=Ausztrália, kék=Amerika, zöld=Európa.

  • Katona Zsombor

    Nézzük a praktikus oldalát is ennek a talányos logónak:
    ha a Miskakancsót behelyettesítjűk a hasonló jelentésű Miskaköcsögre és ha folytonosnak vesszük a színes vonalkákat szivárvány lesz belőle, nos akkor úgy is vehetjük hogy, ez egy kettős hasznosítású logó, mert a következő Pride-ra is felhasználható, így viszont nem drága!

  • Gyula Bognar, Jr.

    A logó pontosan a Gellérthegyen álló Szabadságszobor grafikája, gyatrán méghozzá. A pályázatok 99%-a szebben nézett ki és modern, mai, friss üzenetet tolmácsolt

  • Margit, tudjuk, hogy nem kapsz honoráriumot az írásaidért, de azért jobban felkészülhetnél. Már pár hete is kínos kommenteket kaptál hasonlók miatt… Azt meg tudomásul kellene venned, hogy valamiért nem kerültél be a szakértői zsüribe, mely sok tucat pályaműből választott. Illik szerényebbnek lenni, mindenki másban nagy…

  • eveline
    2016 április 19
    4:17 du.
    Nekeseredj, galambocskám.. Téged sem az eszed miatt szeretünk..

  • Katona Zsombor

    eveline
    2016 április 19
    4:17 du.
    Sajnos nem a kommentek kínosak, henem ez a „remekmű” és az érdemtelen bírálatod, mert ezért a logóért kár volt pénz pocsékolni, sőt még egy -már nem is sportot csak kétes hasznot, de leginkább kárt eredményezhető- lehetőségeinket meghaladó olimpiáért is, sokkal nagyobb hasznunk lenne belőle, ha azt a pénzt a régen nagyon jól és hasznosan működő tömegsport és a bakancsos túrizmus újraélesztéséra fordítanák, szerintem!

  • Olympiát mi ?

    Atomrakétát mikor építünk a Hold-utazáshoz ?

  • Eveline! Szolgálati közlemény – azt jelenti, hogy szerző észrevette a hibáját és elnézést kérve korrigált. Attól még, hogy nem szakértő, lehet véleménye. Te sem tudsz tojást tojni, mégis észrevételezheted a rántotta minőségét…

  • Persze a kedves cikkíró szó nélkül hagyta a legutóbbi, londoni olimpia logóját, ami egyesek szerint a ZION szót formálta, és csekély négyszázezer fontot markolt fel érte a tervezőcsapat.

  • charlie
    2016 április 20
    9:22 de.

    Most hogy mondod, ez a fenti logó mintha

    1. Orbánt formázná, miközben virágot visz Helmut Kohlnak.
    2. Ráchelt, ahogy az Operaház királyi páholyában pezsgőzik.
    3. Matolcsyt, mikor megkapja az ötmilliós fizetését.
    4. Gyárfást, amint lecseréli a vizes vb logóját a matyóhímzésre.

  • Na, ez az Charlie! Nem érdekel, hogy hány százezer, millió trillió fontot, forintot, fabatkát kap a tervezőcsapat!Az érdekelne, hogy a világ nem élsportbuzi, számottevő része melyik városra emlékezik? Én pl. a közhelyszerű moszkvai macira, meg a pekingi pandára. Mindjárt megnézem a londonit, ami a Te nünükéd szerint valamiféle zsidó izé lett volna – bár igaz, az angol nem feltétlenül, csak a német nyelv mondja a „z”-t c-nek. De ez ne zavarjon! Az újkori olimpiák is biztos valami zsidó találmány, legalábbis az első magyar olimpiai bajnok zsidó volt. (Hajós Alfréd, ha emlékszel.) Coubertin báró pedigréjét még tisztázni kellene esetleg. Szerinted. Én meg lesz@rom, ki, milyen vallású, nekem az összes istenhit – akár egy, akár több – nevetséges. De nem röhögöm ki hangosan: a hit fontos dolog, elfogadom, hogy sokan nem képesek az emberi lét nagyszerűségével és hiábavalóságával szembenézni Mózes, Allah, Buddha, Jézus segítsége nélkül. De mi köze ennek egy balul sikerült logóhoz?

  • Hazai lámpa, az én felvetésemet az egész világ észrevette, a humoros felvetéseid azonban csak a te fejedben léteznek.

  • Kedves talalom. Én a cikkírónak jegyeztem meg milyen anomáliák voltak az elmúlt olimpia logójával kapcsolatban, valahogy annak köpködése elmaradt.
    Vess rá egy pillantást és értelmezd:
    http://www.boldognapot.hu/blog/wp-content/themes/bn/images/uploads/83156783715440313115.jpg
    ………
    A mostani logó nekem se jön be, ehelyett én is az internetes közösség választotta magyaros motívumokkal díszítettet szavaztam volna meg. Persze, tudom, az nagyon nacionalista lett volna ebben a multikulti értéktelenségben.

  • Egy olyan téma, mint egy ország, benne egy város, igenis lehet közérdek, szakmai felkészültségtől függetlenül alkothat véleményt.
    A jó logó kibírja ezt a próbát.
    Kérdés, hogy ez kibírja-e…
    Egy alapötletre ráültek, ami azonnal behatárolta a tervezést – az olimpiai ötkarika viszonylag vékony karakter. Ez lett beleerőltetve és vált a kifejezés eszközévé. Az eredmény első pillanatra meghökkentő és mint az ilyen hamar unalmassá, bóvlivá válik. Ami ma trendi, jövőre már a kutyának se kellene. A logó körüli hóka-móka, a gilisztákkal tovább silányítja. Erre a témára szinte a legjellemzőbb, legáltalánosabb igény, a végtelen közérthetőség, beazonosíthatóság, a rendező ország-város egyértelmű imázsa. Ez egy formai katyvasz, mindenről akar szólni és nem szól semmiről.

  • charlie
    2016 április 20
    1:16 du.

    Csak kíváncsiságból kérdezem: szerinted mit ábrázolnak a széttört és levegőben úszó olimpiai karika-cafatok? Egy cirkuszi bohóc féltéglákat dobál? A gazdasszony tereli össze a csirkéket? Valami egyéb ötlet?

    Ha te a 2012-be belelátod a Cion bölcseit, akkor szerinted mit fognak látni a külföldiek ebben a logóban? Kapásból megmondom, hogy az Európai Unió szétverését szimbolizálja, középen a Szarabbság-szoborral, mely fenyegetést Orbán Viktor hozza el a csúf háttérhatalmak és külön Soros Gyuri számára!

  • Egyetértek az utolsó beíróval!

  • talalom
    2016 április 20
    12:58 du.

    A moszkvai logó valamilyen tornyot ábrázol egy vörös csillaggal a tetején, az atlantai meg egy csillagokat szóró Szabadság-szobrot. Nos, ebbe a sorba szépen illeszkedik Budapest kommunista emlékműve, ami eredetileg a hős szovjet felszabadító katonák emlékére készült!

    Nem érthető számomra, hogy a logónak miért kellene a fővárost szimbolizálnia (a nyertes pályázat indoklása szerint)? Ez most ilyen új divat? Nekem az aranyszarvas tetszik legjobban azok közül, amit láttam. Nem azért, mert a szkíták szent állata volt, és a magyarok is szkíták lennének, hanem mert utal a magyar mondákra, és a környezetvédelemmel is azonosítható.

  • charlie
    2016 április 20
    1:38 du.

    Szép dolog a tulipán, főleg ha a hollandiai olimpiát akarod vele reklámozni!

    A vizes vb eredeti logója is szép magyaros motívum volt, azt miért kellett lecserélni egy ugyancsak matyóhímzésre? Itthon nem zavar, hogy röpködnek a milliók, százmilliók ellenőrizetlenül, ha sportról van szó?

  • Katona Zsombor
    2016 április 19
    1:45 du.

    Te miről beszélsz? Orbán megmondta március 15-én, hogy nem fogadunk be a menekültekkel együtt homofóbiát is az országba! El is felejtettek tapsolni a hívei, lehet, hogy te is ott voltál.

    A 2012-es olimpiát szó nem érheti, csárli véleményével ellentétben ugyanis egyesek szerint heteroszexuális aktust ábrázol a londoni logó.

  • hazai l.
    Javaslom nézd meg a Béres c. színdarabot (bár nehéz rá jegyet kapni). Ott is egy hazai „kínos ügy”-ről van szó, ami a te fiatal korodban játszódik. Párhuzamot lehet vonni.

  • Hazai! 6,40

    Azért kell a fővárost szimbolizálnia, mert a jelentkezés a város nevében történik és nem az országéban.
    .

    Egyébként a „szkíta aranyszarvas” sajnos Imrédy Béla szélsőnáci pártjának, a Magyar Élet Pártjának (a Csurkapárt, a Magyar Igazság és Élethez [MIÉP] hasonló neve természetesen csupán a véletlen műve volt 🙂 ) jelvényen is hordozott szimbóluma az arany csodaszarvas volt… 🙁

    Amúgy pedig azért „sajnos”, mert kétségtelen, hogy ez a valóban, talán a világ kézművességének a kiemelkedően legszebb, és művészi magasságokban csodásan megformált szimbolikus örök alkotása végigkíséri a vándorló – későbbi európai – népeket a kelet-Szibéria és Mongólia pusztáitól egészen a Kárpát-medencéig bezárólag… 🙂

    .

  • Hazai Lámpa! 11,55

    A fenti logóban talán méginkább látni vélem:
    ./
    ./
    3.
    .
    4./
    .
    5./ Tiborcz Istvánt, amint kicseréli Keszthely elavult utcai lámpáit korszerűen nem világító led-lámpákra, plusz még az egész ország közvilágítását is.
    6./ A nem ám stróman Mészáros Lőrincet, ahogy „lecseréli” az egyszeri bátor juhászt – Várady Andrást [aki nyugodjék békében] – egy „néma kertészre”…

    .

  • Ja! és még egy:

    .
    .
    .
    7./ Pintér Sándor rendőrfőnököt, amint az egykori pénzzel telt szőkített olajos-táskáját lecseréli a belügyi „tárcára”…
    .
    .

  • FORTEEN BRAS,

    Azért ebbe logóba igazán bele láthattad volna Kövér Házmester Lászlót is, ahogy Romániában, egy rögtönzött népitánc hevében szanaszét szórja Nyírő József nyilastestvér általa összesöpört hamvait…

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 április 20
    8:00 du.
    Kedves Hazai Lámpa!
    (Én minden év március 15-én az ezen a napon született középső lányomnak és az ünnepi asztalra helyezett jófajta egri kékfrankosnak tapsolok szeretettel immáron 37. éve, mert Öket sokkal jobban értékelem, mint az ezen a szép tavaszi napon az ünnepet vásári komédiává zülesztő politikusokat. Azt is elárulom neked hogy, a családomban dúló és néha aggasztó női dominancia (nejem+3 leány+anyósom+2 nőivarú kutya) ellenére még soha nem gondolkoztan azon hogy, másfajta nemi kapcsolatot is ki kéne próbálni csak azért hogy, reklámozzam magam egy sál feszes tangában az Andrássy úton az aggasztó többséget képező heteroszexuálisok és a gyermekek ijesztegetésére.) Azért raktam zárójelbe az egészet, mert az ilyen dolgok szerintem mindenkinek intim magánügyének kellene lennie!

  • HL 6:40. A moszkvai a Kreml tornyát, ami elég jellegzetes abban a városban. A londoniak talán nem akarták utánozni a maguk Big Ben-jével. Emlékeim szerint a mondában nem az aranyszarvas, hanem a csodaszarvas vezette Hunort és Magort.
    Charlie! Megnéztem a londoni jelképet: akinek arról a z(c)ion jut eszébe, annak mindegy. Az a TOWER sziluettjéről is megjegyezné: biztosan azért, mert nincs csúcsos sisakja, ahogyan a zsinagógáknak sincs.
    Többeknek. Magyaros minta nem létezik: van mezőkövesdi, sárközi, kalocsai stb. A műdíszekre festett izék gagyi vacakok.
    Egy ilyen jelképnek szerintem, mint meghívónak kellene szerepelnie, amin rajta van a dátum és a hely neve. (Ez egyébként NOB előírás is.) Ezért csak olyan jelképrendszerrel operálhatunk, ami milliók számára világos. A Szabadság-szobor maradhatna – elég jól egyszerűsíthető alak, a város legtöbb pontjától látható. Ráadásul tonnaszám lehetne eladni szabadságszobor-alakú sörnyitókat:))) A kommunistázóknak lásd, amit Charlienak írtam a Z(c)ion-ról. Még jó, hogy Árpádot nem tagadják ki, mert a nemzetsége lobogója vörös volt.

  • talalom
    2016 április 21
    10:27 de.

    A sörnyitó jó ötlet. 🙂 Én valszeg lemaradtam egy brosúrával, mert eddig úgy tudtam, hogy a Szab.-szobor egy kommunista emlékmű, amit a rendszerváltás után többször is el akartak távolítani – politikai okokból. Ezért meglepő számomra, hogy az Orbán-kormány ehhez a jelképhez ragaszkodik, nem a liberális Lánchídhoz.

    A szarvas ugyanolyan számunkra, mint a medve az oroszoknak, a panda a kínaiaknak, és igazán nem tehetünk róla, hogy szélsőjobbosok kisajátították. Én inkább csoda fiú szarvasra emlékszem, illetve az olimpiai pályázaton arany színben szerepelt.

    Végre szegény puli fölszabadult volna a nyomás alól, hogy állandó kabalaállat ötletként erőltetik. Plüss kivitelben szörnyű, egyszerűen nem lehet visszaadni a hangulatát a loncsos szőrének. Egyszer találkoztam édes mini puli utánzattal, fekete fonalból egy maroknyi kis szőrcsomó piros filcnyelvvel. Az nagyon élethű volt, és egyáltalán nem gagyi.

  • HL! Úgy tudom, a Gellérthegyre eredetileg Horthy István (az elhunyt fiú) emlékműve készült volna, a nőalakot meg is szoborta Kisfaludy Stróbl, csak közben történt egys-más, pl. a háború – nem egészen a Horthy elképzeléseknek megfelelő – befejezése. Ezután kerültek mellékalakok – katonák – a szobor mellé, egyiküknél csillagos (nem sávos) lobogó volt. Ezeket ’90 után elvitték a szoborparkba, de addigra a nőalak a pálmaággal már eléggé a város szerves része lett, így azt hagyták. Nem tudom, mi egy jelképes nőalakban, ami a béke szimbólumát, a pálmaágat tartja a feje fölé, mi a kommunista. Talán kérdezd meg Charlie-t, ő igen járatos ezekben. Hacsak az nem, hogy az ismert okok miatt csak az ötvenes években állították föl. 43-44-45-ben sürgősebb dolguk akadt a szobormániásoknak.
    A kabalaállat. Imádom a pulit – ilyet szerettem volna, de kaptam – kérés nélkül, meglepetésként – egy berni pásztort, ami szintén egy szeretnivaló fajta. Nem dobhatom ki drága Bocikámat egy puliért.
    De imádom – éppen ezért nem nagyon szeretném megint megalázva látni korcs formákban. Viszont ajánlanám kabalaállatnak Gombóc Artúrt. Kitalált állat, nem sértené egyik meglévő egyedet sem, ráadásul ennivaló. Éppúgy, mint imádottja, a csokoládé…

  • http://www.meska.hu/ProductView/index/352464
    Na, itt van egy Gombóc Artúr kép. De szerintem szóba jöhetne még a veréb. Pici, pimasz, hangos, életrevaló. És nem utolsó sorban: a veréb is madár!

  • Az olimpia nem érdekel, egykor sport volt, ma már üzlet, mégpedig – ha jól tudom – az utóbbi időben a rendező városoknak, országoknak általában nem nyereséges üzlet.

    Ha mégis nekem kellett volna ötletet adnom a magyarországi olimpiához, talán egy régi, de ma is jellemző igazán magyaros logo ötletét dobtam volna be. Fagylalt-tölcsér, benne háromszínű fagylalt; egy jól öltözött úr nyalogatja. A tölcsér felett egy viseltes, kopott ruhájú, láthatóan megviselt, fáradt angyalka röpdös. És ez miként jelképezi a várost, az országot? Egyszerű: aki nem nyal, az röpül. 🙂

  • Talalom:
    Mondják hogy eredetileg a lenge nő kezeiben egy légcsavar volt.
    Csak asztán kiszoborták a srófot és átszoborta az alkotó pálmaágra.
    Merthogy kár lett volna a bronz-csajért.
    Pláne háború után,mikor mindenfelé alig van már réz.

  • talalom
    2016 április 21
    12:30 du.

    Sok oka lehet, amiért a Felszab.-szobrot le akarták bontani egyes rendszerváltók, most meg elővették Orbánék, ezek közül a legvalószínűtlenebb, hogy Moszkva hozzáállása megváltozott időközben. Igaz, hogy nincs ott szovjet katona és cirill betűs felirat, de mégiscsak a Vörös Hadseregnek köszönhetjük a 35 méteres Szabadságot a város központi helyén.

    Gyerekkorunkban az unokatestvérem megesküdött, hogy gyereket tart a nő a levélen. Soha nem hallottam ezt a Horthys legendát, ill. nem tudtam, hogy sörnyitónak becézik a pestiek. Talán ha koronát viselne, és szembenézne a közönséggel miközben integet a pálmaággal, talán népszerűbb lenne országosan. Ahelyett, hogy kinyúlt köntösben igyekszik a pókhálót kiseperni a sarkokból. Nálunk a városban volt egy hasonló stílusú szobor, Vasmarcsának becézte a népnyelv. A rendszerváltás után a vastag bokájú, tunikás hölgyek közül csak azokat hagyták meg, akinek az ölében kisgyerek ül.

  • FORTIMBRAS
    2016 április 21
    6:20 de.

    Melyik a koppintás? Imrédyék koppintottak a szkíta szarvasról vagy az olimpiai logóra pályázó grafikus az 1933-as cserkész dzsemboriról?

    A szarvas, mint a koronánk is, tartalmaz nyugati és keleti elemeket egyaránt. Keleti a népszokások totemisztikus szereplője (regösének), nyugati a királyfit bizonyos helyre vezető szarvas alakja (Szent Hubertusz legendája). Azontúl, hogy ez sokat jelent a magyar kultúrának, a világban évtizedek óta hódít az „ethnic” öltözködésben, zenében, játékfilmben meg a likőr reklámokban …

    „Homlokomon vagyon felkelő fényes nap,
    Oldalamon vagyon árdeli szép hold,
    Jobb vesémen vannak az égi csillagok,
    Haj regö rejtem, regö rejtem.

    Szarvam vagyon, ezer vagyon,
    Szarvam hegyén vannak
    Százezer sövények,
    Gyulasztlan gyulasztnak,
    Oltatlan alusznak,
    Haj regö rejtem, regö rejtem.”

    Dozmati regösének

  • talalom

    2016 április 21
    12:30 du.
    Nem tudok a Horthy emlékműről, pedig ott éltem Budapesten.
    Mivel a Rákosi korban készült a szobor sokan nem szeretik a szobrot, azaz amit képvisel.

  • Figyelő !
    A francokat készült a Rákosi korban!
    1945-ben még nem beszélünk Rákosi korról. Ugyanis akkor készült, akkor is avatták fel ezt a gyönyörű Béke szimbólumot, amelynek terméskő talapzatába, vésett arany betűkkel írták bele a Budapest felszabadításában elesett többezer szovjet katona nevét…
    Megnyugodhatsz, a rendszerváltást követően e halottak neveit a revánsvágyó bosszúállók – a budai kitörés résztvevői és a nyilasok unokái – mind, az utolsó betűig kicsiszoltatták…

    Találom !
    Nem „katonák”, hanem 1 szovjet k a t o n a-alak állt, lent a szobor előtt a 25 méteres diadaloszlop lábánál, egy másik talapzaton. A kompozíció két másik alakja a lépcsőzet mellett elhelyezett szimbolikus titánok, az egyik a legnagyobb gonoszt – a nácizmust – elpusztító sárkányölő, a másik robusztus férfialak – a fáklyavivő – pedig a haladás jelképes szimbóluma.

    Geyza !
    Az igaz volt, hogy Kisfaludy Strobl Zsigmond, az alkotó akkoriban dolgozott a fronton pilótabaleset áldozatává lett Horthy István emlékművén és tényleg egy, a légcsavart egyik kezével előre nyújtó nőalakban tervezte megformálni, ámde ez sem méretében, sem pedig formájában korántsem volt azonos a pálmaágas béke, illetve szabadság nőalakkal. Márcsak azért sem, mert utóbbihoz már ’45 ben állt modellt egy fiatal nő, aki a kilencvenes évek elején halt meg idős korában… Ő is többször nyilatkozott a szobor keletkezéséről.

    Amúgy a . s ö r n y i t ó
    hasonlat Nagy Bandó András kabarista egy, a nyolcvanas években elmondott rádiókabaré konferanszában hangzott el először.

    Érdemes lesz a képeket is végignézni. 🙂

  • DonGolo
    2016 április 22
    4:31 de.

    A wikipédián azt írják, és ilyenekben megbízható a Wiki, hogy még vége se volt a háborúnak, de már az Ideiglenes Kormány budapesti részlege határozott a szobor felállításáról! Ilyen egy „demokratikus” döntés, ugye? A méltán híres szobrászt nem kisebb műértő választotta ki, mint maga Vorosilov marsall! 🙂
    „Az országgyűlés 1945 szeptemberében törvénybe iktatta az emlékmű felállítását a Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről”, igaz pont Talalomtól tudjuk, hogy szovjet barátai is „megszállásnak” hívták oroszul a magyarországi hadműveleteket.

    A munkát a magyar állam fizette és felügyelte, de a marsall is „valamiért” szívügyének tekintette. 🙂 „Az általa kirendelt szovjet tanácsadók nyomására változtatták meg az emlékműnek a polgármesteri hivatal által kijelölt helyszínét, a Horváth-kertről a Gellért-hegyre, a méretét pedig 8-10 méterről csaknem 35 méterre.”!!
    Az avatáson már hogy hogy nem, az egész hálás magyar nép képviseletében jelent meg a köztársasági elnök és a miniszterelnök 1947. ápr. 4-én, akik pár hónap múlva pár buktak is a hatalomból.

    Tudom, hogy elmondhatatlanul fontos dolog, hogy véget ért a háború. De ez ugyanolyan „igazmondó” szobornak tűnik, mint a Náci megszállás emlékműve. Jól illik a háta mögötti Habsburg katonai erődítményhez, azt is bele kéne rajzoltatni Orbánéknak az olimpiai logóba. A ballib ellenzéknek nem lehet semmi kifogása.

  • DonGolo
    2016 április 22
    4:31 de.

    Apróság, de én úgy tudom, hogy a budai kitörésnek szinte nem maradt német túlélője, a nyilasok unokái meg nagyobb részt ott voltak a Pártban, esetleg a Munkásőrségben.

    Ha a magyarországi németekre gondolsz, azoknak nagy része ki lett telepítve a háború után, de szerintem utólag hálásak, hogy az NSZK-ba kerülhettek a mi segítségünkkel.

  • DonGolo
    2016 április 22
    4:31 de.

    A művészek sokszor életművészek is, ha a hatalom kiszolgálásáról van szó. A nácizmust legyőző sárkányölő Nyíregyházán 1928 óta gyepálja a bolsevizmust magyaros ingben-gatyában, szintén Kisfaludi alkotásaként. Felavatta Horthy Miklós, I.vh. emlékműként.

    https://www.kozterkep.hu/~/415/hosok_szobra_nyiregyhaza_kisfaludi_strobl_zsigmond_1928.html

  • DonGolo
    2016 április 22
    4:31 de.

    Szerinted lehet, hogy Béke szimbólum, és a pestiek szerint is békét áraszt a nőalak. De ez eredetileg a hősi halált halt szovjeteket jelképezte, aztán a magyar és egyéb mártírok allegóriája lett. Hol itt a Béke? Teljes lenne a kompozíció, ha az Orbánra hajazó Szabadság téri férfiangyalt oda állítanák alá, a hatméteres szovjet katona helyére …

    Jelenlegi felirat:
    „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért.”

    Már csak a szuverenitás hiányzik, és akkor tényleg sínen leszünk, mint szegény József Attila …

  • A 2019-es zsidó olimpia megtartását sem tartom jó ötletnek sem Magyarországon, sem sehol máshol se, mert nagy az esélye a müncheni tragédia megismétlődésének!

  • Lámpa!

    Erőlködj és bosszankodj csak, s bármit összehordhatsz, ám a gellérthegyi emlékmű a pestiek szójárásában akkor is
    csak SZABADSÁGSZOBOR maradt és marad… 🙂

    .

  • DUbois
    2016 április 23
    4:54 de.

    Hát igen, a Titanicon is játszott a zenekar, mielőtt elsüllyedt. Álszentségnek tartom, ha volt párttagok hergelik a fiatalokat a Náci emlékmű ellen, míg maguk a Felszabadítási szobrot ajnározzák.

    Ha volna eszük az ilyeneknek, mint ahogy nincs, kikérnék maguknak, hogy Orbán a Szabadság emlékművel reklámozza az országot a világban! De nagyot nevetnék, ha az izé ott fönn már glóriát és szárnyakat kapna országalmával a kezében, mire az olimpiáig érünk! 🙂 🙂

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 április 23
    7:57 du.
    A pufajkás és géppisztolyos mellékkfiguráktól megszabadított emlékmű már nem utal semmilyen felszabadulásra, ha még a feliratokat is eltávolítanák és csak a formás nő állna ott büszkén, kezében egy békét szimbolizáló pálmaággal, akkor kibírnák-e egyesek hogy, csak a látvány kevéért van ott?

  • Katona Zsombor
    2016 április 24
    4:27 de.

    Sokszor van, hogy aki kitart a rossz elvek mellett, az több embert menthet meg, mint aki jószándékból akár, de ügyeskedik. Pl. Horthy talán több zsidót menthet meg, ha kitart a kényszerű háborús szövetség mellett, de kőkeményen kiáll a magyar érdekekért.

    Ilyen ügyeskedésnek tartom a Náci emlékmű szar, de a szovjet Szabadság fasza c. okoskodást. Az efféle nyakatekert okoskodás nagyon jellemző a hazai ballib értelmiségre. Mi a különbség a két szobor között? Mind a kettőt sunyin, széles körű társadalmi megegyezés nélkül állították föl. Esztétikai értéke mindkettőnek vitatható.

    Ez volt a nagy paktum talán? Hogy rendben, elnézzük neked a náci emlékművet, te meg cserében pakold föl az olimpiai logóra a másik önkényuralmi jelképet? Akinek ettől nem fordul ki a gálája, az vagy fideszes vagy ballib értelmiségi …

    Megjegyzem, ebből az angyalszerű izéből ott fönn csak a fidesz jöhet ki jól, és a ballibek megint ott állnak majd, mint a prostinak állt háziasszony, aki olcsó kölniért adta el magát …

  • Katona Zsombor

    Minden véleményeddel egyetértek, de mi is hibásak vagyunk, mert nekünk -egyszerű politikán kívülieknek- nem kellene hagynunk hogy, ök a nekünk nem tetsző intézkedéseket politikai szinezettel a riválisra mutogatva magyarázzák, szépen elmismásolva az ország érdekeire való és számonkérhető hivatkozást, magyarul nekünk sem a pártpolitika, hanem kizárólag az ország érdekeit kellene nézni pártszimpátiától függetlenül egyszerű, de önérzetes állampolgárként, viszont ez a több évtizedes árokásás miatt ma már szinte lehetetlen.