Le az olimpiával!

2015 június 11 3:22 du.37 hozzászólás

A legvadabb rémálmaink válhatnak valóra. Kétségem nincs, hogy a kormány, a parlament egy emberként mond lelkes igent arra az utóbbi évtizedekben igencsak megkopott glóriájú nemzetközi bizniszre, amit újkori olimpiának hívunk. Nem tudom, van-e valaki, aki úgy gondolja, hogy a NOB tisztább szervezet, mint a FIFA vagy a magyar paralimpiai bizottság. Korábbi elnöke, Samaranch távozása idején már voltak hasonló mende-mondák, mint amilyenek most a nemzetközi labdarúgás vezetőinek letartóztatásához vezettek. Biztosak lehetünk abban, hogy a jelenlegi magyar kormány sem fog spórolni az „érvekkel”, csakhogy világraszóló győzelemként ünnepelhesse saját magát.

Eleinte nem értettem, hogy politikai erőknek miért érdekük, hogy egy ország valamennyi sportklubjának vezetését maguk alá söpörjék. Ma már érteni vélem: a sportkluboknak, csakúgy mint a különböző elemző, meg határozatlanul körvonalazott tevékenységi körű cégeknek nagyon is fontos szerepük van. Egyszerűbben szólva a parasztvakítás. Részletesebben: a hangoztatott „nemes elvek”, meg „szakértői” izék paravánja mögött így lehet a közpénzeket magánzsebekbe, meg tiltott pártfinanszírozásokra fordítani. Bár a hatályos magyar törvények szerint nem tilos sem magánembernek, sem cégnek pártot támogatnia. A feltétel, hogy a támogatás legális, adózott jövedelemből, és névvel vállalva történjen.

Főként a fogyatékkal élő sportolókhoz áramló pénzek lenyúlása gusztustalan. Mert ugyan ki venné a bátorságot, hogy irigyeljen némi közpénzt a testi hátrányaik leküzdéséért, emberi méltóságukért küzdőktől? Szerintem meg az egész „élsportot”, úgy ahogy van, végre oda kellene rakni, ahová való: a szórakoztatási (entertainment) üzlet berkeibe, ahol az üzleti szempontok dominálnak. És ha nekem fontos, hogy éppen egy nemzetem-béli legyen a leggyorsabb, legerősebb, akkor vegyek jegyet a küzdelmekre. De ne hagyjam, hogy e jegyek árát amúgy ép testű (ám mégsem ép lelkű) kufárok tegyék zsebre.

Ezekkel kiegészítve: Le az olimpiával!

Amíg nem lesz számottevő erő, ami ezt kimondja, addig mindig itt függ a fejünk fölött egy újabb esztelen költekezés réme. Mert mi is az az olimpia? Sokezer ember válogatott kínzásoknak veti alá a testét, hogy különböző kunsztokra legyen képes. Sokmillió meg áhítattal nézi, és közben oda van magáért, hogy milyen „sportszerető”, de nem lenne képes körülfutni a saját háztömbjét se. Pár ezer meg röhögve söpri be a milliárdokat, amikhez a bárgyú drukkerek juttatják. Hol van már az újkori olimpiák jelszavának tartalma? Hol van már az „ép testben ép lélek”? És hol van, az a még múlt században is élő követelmény, ami ezt a jelmondatot visszaigazolhatná? Vagyis az amatőrizmus. Mert eredetileg az olimpiát a XIX. század végén arra találták ki (elevenítették föl), hogy a fizikai erőfeszítésre egyre kevésbé rászoruló ember rádöbbenjen: ahhoz, hogy szelleme ép maradjon, a testét is karban kell tartania, aminek a legjobb eszköze a mozgás. Ezt akarták népszerűsíteni abban a korban, amikor a fizikai erőkifejtés alantas dolognak számított, amire csak a pórnép kényszerül.

És mi lett belőle? Gyereklányok elkorcsosítása, hogy minél „éteribben” tudják tagjaikat kifacsarni. Fiatal nők „nemtelenítése”, hogy erősebb karcsapásokkal tudják megelőzni a többieket, erős férfiak tönkretétele, hogy nagyobb súlyt tudjanak megemelni a másiknál, vagy messzebbre dobjanak akármit a többieknél. Várom már, hogy a síkfutó mikor ér célba MÍNUSZ x másodperc alatt. Nemes versengés? Ugyan már! Legfeljebb a droglaborok és a „szerek” gyártói között. Az igazi mozgatóerő a pénz, ami lehetővé teszi a sokaságtól elzárt sportlétesítmények építését és pár száz megszállott megélhetését. Bár inkább a megszállottak hátán felkapaszkodott „sportvezetők” megélhetését. Nemzeti büszkeség megerősítése? Akinek a hazaszeretetéhez, magyarsága megéléséhez csillogó érmek támogatása kell, nem ismeri a saját hazáját, nem ismeri annak értékeit, és főként nem becsüli azokat.

Tornatermet, ezeret! Öltözővel, zuhanyzóval! Uszodákat, sportpályákat! Nem kell, hogy bonyolult „nemzetközi előírásoknak” megfeleljenek. Elég, ha csak alkalmat adnak egy-egy település lakosainak, hogy kimozgassák a tagjaikat a heti munka után. És néhány ezer embert, akit azért fizetünk, hogy a pályák, termek, uszodák hétvégeken is nyitva lehessenek, és ne fulladjon vízbe az úszni tanuló, meg ne verje ki egymás szemét a sok gyakorlatlan atléta. Esetleg arra is, hogy a „nemes versengés” ne torkolljon verekedésbe. Azt sem bánnám, ha mindezt a költségvetésből fizetnék, és a mozogni vágyó ingyen, esetleg olcsón juthatna hozzá.

Mert senkinek ne legyen kétsége: a jelenlegi kormány és annak feje, ha kell, egyesével nyúz meg mindannyiunkat, csakhogy illegethesse magát a ma már torz, bár szépen csillogó tükörben.

37 hozzászólás

 • Az utóbbi 100 évben – talán kivéve a hitleri berlini olimpiát – egyik sem volt megtérülő befektetés, cserébe az utolsó 20 év leginkább a korrupcióról és a csókosok gátlástalan nyerészkedéséről szólt, álljon itt utolsó pédaként a szocsi-beli téli olimpia.
  Erre hazai nagyokosaink ki merik jelenteni, hogy – üdítő kivételként – a budapesti olimpia, valahol a ködös jövőben rentábilis lesz.
  Na ja, elvégre Magyarország jobban teljesít.
  Egyetlen kérdésem van: és, ha mégse? Mégis, hol a bánatban lesznek 2024-ben a jelenlegi nagyokosok?
  Vagy most is a más nemiszervével csalánt illető történésről van szó?
  Felhívom a figyelmet a főcím kísérő fotójának szövegére:
  „… és hirtelen mindenki sportszakértő és büszke lesz!”
  Magam részéről kiegészítem: és agyonnemzeti, kerül, amibe kerül!

 • Le az olimpiával!

 • ÉLJEN AZ OLIMPIA !

 • Nem a pénz a legfontosabb. Néha költeni kell a közös örömre, büszkeségre is. De az olimpia mára kivénhedt, az elmúlt évtizedekben ezerszer megcsúfolt eszméje nem az. 1896-ban az volt a cél, hogy a hivatásos sportolók bajnokságai mellett az amatőrök is megküzdhessenek. Tessék nekem mutatni úgy 20 évre visszamenőleg egy olimpikont, aki úgy tudta kvalifikálni magát a részvételre, hogy hobbiból űzte a sportágát. Az egy afrikai úszót kivéve, aki majdnem belefulladt a medencébe.

 • talalom: egyetértek, ahogy anno Coubertin báró fogalmazta meg: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos (vagy valami ilyesmi). Csakhogy, ma már biznisz lett. Megrokkantani egy országot a büszekség miatt? Olyan már volt.
  Elvinni a központból egy világsiker sportágat Szegedre (a Duna holtága nem alkalmas)? Kivinni a vitorlázást az Adriára ( a Balaton nem alkalmas)? A gyorsvizi kajakot Szlovákiába vagy Szlovéniába (a Rábában vagy a Körösökben nincs elég víz)? Ne komolytalankodjunk már! A többi versenyző ezt egy köpésnyire leszervezi!

 • Bölcs asszony vagy ,örülök hogy olvashatlak.Visszasírom azokat a falusi kispályákat ahol annyi öröm és kudarc ért.Nevelődtünk ott megtanultunk sírni és nevetni ,na az kéne most nem olimpia.

 • Rátesi Margit „Le az olimpiával!” c. cikkénél nem olvastam még destruktívabb irományt a KMH-on . Merjünk már minél kisebbek lenni: „Parasztvakítás, adózott jövedelem, válogatott test-kínzások, fiatal nők nemtelenítése, külföldi és honi vezetők megrágalmazása, droglaborok haszna…” Kiemelt főgondolatok… De: Emlékszem az 1988-as Calgary-i Téli Olimpiára. (Ott voltam…) Egyértelmű volt, hogy Alberta állam nem jön ki belőle nyereségesen. Az időjárás sem volt kegyes: iszonyú mennyiségű műhavat kellett gyártani napokon belül. Önkéntesek tizezrei dolgoztak, kékgallérosok, kapitalisták, diákok , nyugdíjasok, katonák, versenyző sportolők stb. a sikerért. És SUCCEEDED ! A kanadaiak példát mutattak. Mert hogy nem a PÉNZ a minden.

 • Christopher Adam

  Montrealban még katrasztrofálisabb volt az olimpia. Mai napig van egy stadionunk, ami időnként omladozik és az önkormányzat csak tömi bele a pénzt.

 • hehehe
  Kanadával összehasonlítani Magyarországot, ráadásul egy jelen garnitúra számára minden kockázatot nélkülöző bevállalás okán…bravó, Che, bravó!
  Ha javasolhatom, ugyan, nevezze már meg, mi a bánatból leszünk nagyobbak? 2024-re már Paks II-t is nyögni fogjuk! Ráadásul ezzel a korrupt gárdával akar maga olimpiát szervezni? Mert, biza, tévedés: EZEKNÉL a pénz minden!
  Mi a véleménye a más nemiszerve és a csalán kapcsolatáról?

 • De legalább ezen a stadionon van felvonó, hogy magasból lehessen kilátni :))

  Egyébként épp akartam mondani, hogy ’76-os montreáli olimpiának a hitelköltségeit még csak mostanában, talán pár évvel ezelőtt sikerült csak visszafizetni. Majdnem 30 év telt el! Persze ez a többinél is erősebben elszámolt olimpia volt, mármint költségében.

 • 40 évet akartam írni..telik az idő 🙂

 • HunCanada: a belső csatározásoknak hála, egyetlen olyan cég nincs ma Magyarországon – Közgép, Swietelsky, Kolas, Atlas és a többiek kizárva – ami két kupac földet egymásra tudna lapátolni, nemhogy a megfelelő komplexumokat és infrastruktúrát ki tudná vitelezni! Attól, mert fideszes csókos, még nem lesz meg sem a szakértelme, sem a rutinja!
  Ha visszatekintünk Szocsi költségbotrányára, ugyan, mi lenne másképpen Magyarországon?
  Az utóhasznosításról nem is beszélve, és itt nem az amúgy is siralmas szállodakapacitásra gondolok.
  Mit kezdünk egy olimpiai faluval? Hát azokkal a létesítményekkel, amik csak akkor és egyszer hasznosultak? Mi a bánatot kezdünk egy base-ball pályával, ami semmi másra nem jó? Hát a softballal, ami detto? A vitorlázást eleve határon kívül kell vinni, mert a Balaton alkalmatlan rá! A szlalom kajak-kenut hol az anyánkban rendezzük meg? A szilvásváradi patakban?
  De majd rohadt büszkék lehetünk a gatyánkból kilátszó seggünkre!

 • Ille István
  2015 június 11
  1:42 du.

  Már most kilóg és addigra gatyánk se maradna, csak a pucér vala..vala..valamicsodánk.

 • Az élsport nem más, mint egyesek magánhobbijának pénzelése közpénzekből csak azért, hogy ez a pár ember jól érezze magát, a nemzetek meg dagaszthassák a keblüket,a sportvezetők meg a pénztárcájukat. A boldog és bárgyú nép meg tapsol.

  Magyarország közállapotait jól jellemzi, hogy a Zemberek az egészségügy tragikus állapota, vagy az oktatás legyalulása miatt nem mennek az utcára, de ha valaki kijelentené, hogy semmi szükség erre a pénzpazarló hókusz-pókuszra, meglincselnék.

  Mert a magyar az bizony sportnemzet! – tartja sok önértékelési tévképzetünk közül az egyik.

  Holott nem az a sportnemzet, ahol pár ember rakásra nyeri az érmeket, míg a többi sörrel a kezében bámulja ezt a fotelból, hanem ahol az emberek minden kampány és felszólítás nélkül hétvégén vagy munka után mozognak egy kicsit, és ezt teszik rendszeresen, örömmel és kényszer nélkül.

  Nevetséges ez az egész felbuzdulás, persze mi nem nevetséges ma Magyarországon?

 • Ilyen ellenzék mellett a mostani brancs a legszebb férfikorában fogja levezényelni az Olimpiát, sőt lehet, hogy az olimpiai falu Gödöllőtől egészen az Ivó utcáig nyúlik majd le. Csak szólni kellene ! Kérdésem lenne, hogy Kanadát miért nem figyelmeztette korábban , kétszer is, a várható pénzügyi kudarcról? Szerintem még Kuba is képes lenne megvalósítani egy olimpiát 9 év múlva,ott kemény lelkes munka folyna és hamar kizsuppolnák a nyavalygókat !

 • cornelius: annak az átkosnak mégis csak volt egy hasznos dolga is – MHK! Ha kényszerből is, de eléggé megmozgatta a nemzetet 🙂

 • A cikkben jelzettek igazak, de ezeken (főleg a sokéves építkezési panamán) túl a nagy tömegek mozgatása is cél. Nem véletlenül rendezett hITLER is olimpiát. Egy-egy nagy tömeget megmozgató sportesemény jó alkalom jelszavak skandálására, a tömeghangulat keltésére, azzal azonosulásra, sikerpropagandára, kritikus hangok elnyomására.

 • Tegnap, a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában egy (talán) Wiener nevű istentudja kicsoda az Olimpiai Bizottság kedvezményezettjei közül legalább 15 perces monológban ismertette a 24-es olimpia Magyország számára üzletileg is biztos lehetőségeit.
  Mindezt olyan pátosszal és fennhangon adta elő, hogy egy gondolkodó hallgatónak csak az juthatott róla az eszébe, hogy na bizony ezt a pasast annyira megfizették, hogy költővé változott.
  A „beszélgetés” közben annyi azért kiderült, hogy ez a zseni vezethette azt munkacsoportot, amely a munkájáért óránként vágott zsebre 32ezer Eurót…
  Csak egy példa, a nagy projektből, amit minden újságíró raporter ájultan visszhangzik, hogy a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi utat addigra végre majd kiszélesítik. Nekem meg az jutott eszembe erről, hogy ennél sokkal fontosabb lenne az amúgy vonalzó egyenesben lévő metró vonalat, mindössze 3 kilóméterrel meghosszabítani kéreg alatt – a „kiszélesített” út alatt – kéreg alatt elvinni a repülőtérig. Ez annyira evidens lenne, és olimpia ide-vagy oda már rég meg kellett volna csinálni. Ez lenne a még a nemzetközi játékok előtt is a „legmegtérülőbb” beruházás, aminek szinte azonnal a turizmus látná az előnyeit…
  Ámde – ezt nem én találtam ki – már régen nálamnál sokkal okosabbak és valami mindig megakadályozta. Állítólag a taxis maffia, amit én is logikusnak tartok.
  De ez az Ódry Árpád stílusú magasan érdekelt titán két felsőfokú stadion (a pancsó, meg a moncsó) dícsérete között sem említette meg ezt az egyébként teljesen evidens megoldást, amely önmagában naponta turisták millióit mozgathatná a sport létesítmények között… Vajh miért ?

 • Ille úr !

  Ön viszont elfeledkezik a közmunkások hadáról, amelyet ez a . j u n t a . bármikor hadra foghat, hogy stadionokat, uszodákat és utakat építsen. Ez a mi várható sikereink titka. H u r r á !!!

  .

 • FORTIMBRAS: igaza lehet. Ha ehhez még hozzávesszük a munkára kötelezhető menekülteket, hát kétségtelen, hogy Magyarország jobban fog teljesíteni!

 • Che! Korábban írtam, igen, időnként kell pénzt áldozni az örömre, a büszkeségre is.
  De az olimpia egyre kevésbé ad okot mindkettőre. Nagyjából 50 éve, hogy el lett szabva az egész. Akkor, amikor NÉVLEGESEN még mindig csak amatőrök indulhattak, valójában pedig a diktatúrákban közpénzekből finanszírozták az élsportolókat. Emlékszik még valaki a „Váci utcai bányászokra”?
  Mi a bánatos franc erkölcsnemesítő van abban, hogy miközben pár fanatikus a belét kidolgozza egy jobb eredményért, a szomszéd pályán (tatamin, bármin) induló kilométerrel jobb, mert modernebb a cipője, jobb az edzője, nopláne: kimutathatatlan a drogja.
  Ezen az egészen két réteg nyer: aki zsebreteszi a milliárdokat beruházóként, meg az állítólag politikából – valójában önfényezésből – élők népes serege. Közülük is a legundorítóbb fajta a „sportdiplomata”, meg a sportvezető. Mondjuk jellemző rájuk, hogy Magyarország legsikeresebb sportdiplomatája Schmitt Pál volt.
  Mellesleg: a Népszabadság körkérdést tett föl, és magam is megdöbbentem, hogy a „le az olimpiával” opcióra több mint 70 % szavazott. Ez nem reprezentatív felmérés, de azért jelzi: Magyarországon azért még nem mindenkinek ment el az esze.

 • TALALOM
  A feasibility study 300 milliárd plusszal számol. (S még a kajak-kenut is Szegedre viszi, így Ille is kissé megnyugodhat !). Én ebben a témában kiváncsi volnék Polgár Judit véleményére is. Ő valóban kifacsarta magát a siker érdekében, de közvetve biztosan előmozdította a magyar ifjúság sakk-kulturáját/érdeklődését, – s ez nem semmi!!!. (Hátha még a sakk iskolai tantárggyá is kinőné magát…!)

 • Che! Nem tudom mi az a fs, nyilván a remélhető haszon. Nem érdekel.
  Még egyszer: Ha már költünk, akkor ne egy kiüresedett, felfújt, álságos parasztvakításra költsünk, mint az olimpia. Inkább arra, hogy a gyerekeink a kötelezően mindennapos tornaórán ne tornafüzetből(!) tanulják a „mozgás örömét”, hanem legyen tornatermük, és a futkosás után tudjanak emberi módon lezuhanyozni!
  Egyáltalán nem tartom se hősiesnek, se nemzetiesnek, hogy lelketlen idomárok arra kényszerítenek gyerekeket, hogy egyetlen fajta fizikai adottságukat mutatvánnyá tökéletesítsék”, aztán a mutatvány árát zsebre tegyék. Aztán a szerencsétlen fiatal felnőtt korára ott áll kisemmizve, esetleg fizikailag is megrokkanva (aranyérem viszonylag keveseknek jut), az életben eligazodni képtelenül. Hacsak nem sikerül beférkőznie a „sportvezetők” mérhetetlenül korrupt, undorító világába.

 • Che: nem igazán izgat, hogy mit hoz ki egy kormányzati szerepvállalásnak aládolgozó megvalósíthatósági tanulmány. Naná, hogy nyereségesnek fogja kihozni! Igaz, hogy eddig nálunk gazdagabb országok is veszteséges olimpiát rendeztek, nodemajd mi!Egyébként nem Szegedre, hanem a Maty-érre, ahol ugyan van egy Olimpiai Központ, de az csak a hazai olimpikonok felkészülésére szolgál, nem az olimpia lebonyolítására. Nyilván fejleszteni kell, mert jelenlegi infrastruktúrája nem alkalmas másra. De semmi gond, van itt pénz, doszt!
  A plusszos számoláshoz: az ez évi költségvetést hányszor is módosították eddig? Paks-II. mikor is lesz gazdaságos? Megsúgom: ha az elektromos energia abban az időben, maikor a szittya erőmű eladható áramot termel, háromszor olyan drága lesz. De már készül a tanulmány, hogy’ lehet eltenni befőttesüvegben a nyakunkon maradt áramot 🙂

 • Ja, Polgár Judit. Ő és a testvérei nem a klasszikus értelemben „élsportolók” és nemcsak a sportáguk miatt. Ők azt akarják megmutatni, hogy mire lehet használni a sakkot, mire jó, ha megtanul az ember logikusan, előre gondolkodni. (Úgy tudom, a másik két lány nem is nagyon versenyez már.)
  Muszáj egy személyes példát elmesélnem. A fiamat 6 éves korában elkapta egy csontbetegség. Az orvos megmondta: mozognia lehet, de futni, ugrani tilos. Úszás, bicikli jöhet számításba. Hiába mentem bármelyik egyesületbe úszás miatt – á, ebből sose lesz olimpikon, kár vele fáradni. Végül suttyomban, iszonyú pénzért volt hajlandó vele egy úszómester foglalkozni.
  Az orvos azt is mondta: ez a fajta csontbetegség elég gyakori, de mivel nem jár látványos mozgásképtelenséggel, a szülők nem nagyon törődnek vele. Műtéttel, kezelésekkel gyerekkorban meg lehet gyógyítani, mert 14 éves korig befolyásolható a csontozat fejlődése. Aki viszont nem törődik a gyerekkori tünetekkel (sokszor hónapokig is panaszmentes a kór), az 40 éves korára könnyen tolószékbe kerülhet. A fiamnak 15 éves korára helyreállt a kérdéses terület, és bár hegymászó nem vált belőle, sőt szobafestő sem lehetett volna (nem bírna létrázni), dolgozik, él, sőt eljutott a Himalája alaptáboráig is.De elgondolkodtató, hogyha nem a fővárosban, nem viszonylag jól kereső szülőkkel él, vajon még ma is dolgozna (adózna!)? És vajon hány olyan, ma 22 ezer forintos rokkantságiból tengődő van, aki ma is fürgén szaladhatna, ha gyerekkorában akár egy tornaórán felfigyelnek a suta mozgására, és megkapja a szükséges ellátást?
  Aki az olimpiai aranyérmek számából következtet a „sportnemzeti” mivoltra, az olyan, mint az a háziasszony, akinek a küszöbe ugyan fényesre van suvickolva, de a kredencben egerek rágják a kéthetes kenyérsarkat.

 • .

  Minden esetre, növeli a magyar Hitleráj – azaz Orbanisztán – dicsőségét, a többi meg levanszv…a !

  .

 • ÉLJEN AZ OLIMPIA!
  ÉLJEN A MAGYAR ÉLSPORT:
  MAGYARORSZÁG FINNORSZÁG 1-0

 • Che
  2015 június 13
  4:44 du.

  FIN-HUN 0-1 ? Jégkorongban? :O 😉

 • Finnország meg világelsők között a gazdasági mutatók tekintetében.

 • Che: „Éljen a magyar élsport: Magyarország Finnország 1-0”
  (Csak kérdem: nem a házigazdák szerepelnek mindig elöl? Tehát Finno-Magyaro: 0:1?)
  A gólszerző Bieber Zoltán 1988-ban született Sárváron. 2005 óta gyakorlatilag külföldön nevelkedett. Pl. az Aston Villa futballakadémiáján. Jelenleg a Hamburg játékosa.

 • Elkeserítő kommentek … Savanyú a szőlő!
  (Egyébként Bieber nevű úr sem gólt nem rugott a magyar csapatban, sem nem játszott. Egy B.Zoltán atya jöhet a képbe, aki a fehérvári papi otthonban éldegél , és két mankóval járogat…)

 • Che
  2015 június 14
  5:39 de.

  Nem savanyű a szőlő, miért is volna egy győzelem után? Csak úgy írta le ezt magyar győzelmet, mintha a magyar jégkorong válogatott elverte volna Finnországot például. Kedvelem a Dárdai csapatot, és gratuláció a győzelemért, de az, hogy egy gyengébb képességű válogatottat fociban elver a magyar válogatott, az miért olyan világraszóló esemény, ahogyan az a nagybetűs kommentjéből érzékelhető? Ez egy elvárható győzelem volt és ki is lett pipálva. Ennyi

 • HunCanada
  Köszönöm, és örülök, hogy egyetértünk. Lehet, hogy majd a jéghokiban is ütünk egyet, – a kapott 14 mellett…

 • Savanyú a szőlő?

  De szerencsétlen vagy te, che- zd meg, 🙂 … most akkor én meg kezdjem idemásolni a mérvadó válogatottak ellen elszenvedett súlyos, kevésbé súlyos, és katasztrofális vereségeket, egészen 1986- tól?

  Oszt’ tán erre kellene olimpiát építeni? A pénzügyi vonzattól nem is beszélve. Hagyjuk már.

 • „..sőt lehet, hogy az olimpiai falu Gödöllőtől egészen az Ivó utcáig nyúlik majd le..”

  Aha… szerintem meg kb. a felchuti stadion majomkerítésétől a legközelebbi bolondokházáig érne, hogy a törpediktátor és bandája minnél többet szaladgálhasson, míg a friss almozásra várnak odabent, 🙂 Ezt Che- zheted.

 • Inquisitor!

  A Vezérnek már I.Orbanisztán (’98-2002)idején is ez volt a fixa ideája,már nagyon pedzegette.
  És most, hogy az egész választási rendszert végre sikerült 40 évre előre bekalibrálnia a saját zakó méretére, hát nyugodtan ihat nemcsak a medve bőrére, de a miénkre is. Így van ez Pakssal és most már így lesz az olimpiával is, és ki tudja még mennyi gazdaságtalan állatság jön ki abból az öklelő bika homlokból…
  .

 • Inqisitor
  „falusi” néven sokkal értelmesebbnek tűntél….