Göllner András válasza Szigetvári Viktornak

2016 június 12 6:58 de.84 hozzászólás

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, üzenetet küldött Gyurcsány Ferencnek a minap, melynek az volt a lényege, hogy a DK hagyjon fel a gyűlölködéssel, alkalmazkodjon az „élni és élni hagyni alapelvéhez”, ne bántalmazza, sértegesse a nálánál kisebb demokratikus ellenzéki pártokat. Szigetvári Viktor azt állítja, hogy ennek az alapelvnek a tisztelete nélkül nem lesz győzelem 2018-ban. (Lásd KMH 2016. június 11.)

Én részben egyetértek Szigetvárival. A demokratikus politizálás alapelve a verseny iránti tisztelet. Amerikában, e tiszteletlenség legjobb példája ma Donald Trump. Magyarországon, ez a kitűntetés egyértelműen Orbán Viktort illeti. Nem véletlen, hogy Orbánnal együtt, Trumpnak drukkol ma az egész Fidesz establishment. Mindkettő, Orbán és Trump, azt bizonyítja, hogy a politikai verseny iránti tiszteletlenek is képesek választásokat nyerni, de arra már alkalmatlanok, hogy a rájuk bízott közösségeknek tartós gazdasági jólétet, igazságosságot, és demokráciát biztosítsanak.

Szigetvári Viktor érzékenysége, sértődöttsége a DK-val szemben, érthető. Nagyon fontos taktikai szerepet játszott Gyurcsány 2006-os választási győzelmében. Nem egy óvodás, nem egy amatőr, a magyar politikai palettán, akit egy legyintéssel a sarokba illene zavarni. A Fidesz akár a nagymamáját is feláldozná érte, ha soraiba állna. Kampánystratégiai kérdésekben, a politikai marketing és mozgósítás terepén, Szigetvári Viktor Magyarország egyik legjobb szakembere. Sérelme, rossz érzése hasonló ahhoz a 16 republikánus pártvezéréhez, akik Trump ellen futottak Amerikában az elmúlt év során. Trump riválisai együttesen több szavazatot sepertek be, mint a narancsbőrű rasszista, és lám, mégse ők futnak a demokratákkal szemben ez év, novemberében.

Bernie Sanders sérelmei is ugyan úgy érthetőek, mint Szigetvárié. Pedig Sanders-t se Obama, se Clinton nem zavarta le a pályáról, miközben mindkettő tudja, Sandersnek semmi esélye, hogy ringbe szálljon Trump ellen az amerikai országos választásokon. Rá bízták a visszalépést, tiszteletben tartották a demokratikus politikai verseny játékszabályait, mert tudják, hogy Sanders tiszteletben fogja tartani a demokratikus politikai verseny etikai követelményeit. De Clinton és Obama tudnak még valami mást is Bernie Sandersról. Tudják, hogy a vermonti szenátor, a real-politika talaján áll. Sanders, félre fog állni, mert tudja, hogy ha nem, akkor a narancsbőrűé lesz a vár, és övé a lekvár. Ezt a leckét képtelen Szigetvári Viktor, a PM, és a többi kis magyar ellenzéki párt megtanulni.

Amit Szigetvári és a magyar demokratikus ellenzék képtelen megérteni, az az, hogy a Fidesz-Jobbik 40-45 százalékával szemben, a magyar demokraták az életbe se fognak kormányt alakítani, ha saját megélhetési fazekukat a magyar társadalom megélhetése elé helyezik. Egy pár hónapos ellenzéki előválasztási kampány – hasonló, mint az amerikai primary rendszer – egy érdekes ötlet, semmi se tiltja. A Fidesz által működtetett Országos Választási Bizottság nem tudja ezt megfúrni. Házon belül megszervezhető. A kérdés, megvalósítható e, ez az ötlet? Erre az opcióra már nagyon rövid az idő és teli veszélyekkel is, főleg egy olyan közegben, amely nagyon hajlamos az átverésre, ahol a médiumok legjelentősebb része a Fideszt támogató oligarchák zsebében van, ahol Vajna, Finkelstein és Habony a király, ahol a közélet/közérdek fontos kérdéseiben annyira alulinformáltak, félretájékoztattak a fogyasztók, mint a magyar. Mindent eltanultunk azoktól az amerikai ifjaktól, akik ma a világ híreit az okos telefonjukról hívják le pisilés közben, és képtelenek csiripelés nélkül álomra hajtani fejüket. Mind ettől függetlenül, az ötletet nem kellene kapásból lesöpörni az asztalról. De van egy másik alternatíva is. Ennek a lényegét már régóta fújom. Ennek is egyre kisebb az esélye, hogy sikert produkáljon 2018-ra, de ha ezt is elvetjük, akkor a magyar demokrácia hosszú-távú esélyei, az önkényuralom demokratikus megdöntése, elveszett.

Szigetvári Viktornak és a kis magyar demokratikus pártoknak, nem kizárólag a demokratikus politikai verseny etikáját, hanem annak gyakorlati játékszabályait is illene eltanulniuk, a Bernie Sandersektől. A kis magyar ellenzéki pártoknak fel kellene nőniük társadalmi szerepükhöz, ki kellene menniük az emberek közé, a határon belül és túl. (Ma már 1 millió határon túli magyar beleszólhat abba, ki kap mit, hogyan és miért Magyarországon. Ezeknek a határon túl élő magyaroknak a lojalitását, a Fidesz a magyar adófizetők pénzén finanszírozza. Őket is úgy vásárolta meg tokkal vonóval, mint a TV2-őt Vajnának, hogy az onnan, az adófizetők pénzén profitálva, etesse a magyar szavazókat a Fidesz hazugságaival, csalétkeivel. Ezt, a külhoni szavazó tábort, úgy a Fideszre hagyta a magyar demokratikus ellenzék, mint az a felelőtlen balatoni szőlős-gazda, aki a seregélyekre bízta a termést a szüret előtt, miközben benn a lakásában, nagyszerű kis szövegeket gyártott borának minőségéről.)

Szigetváriéknak és a magyar demokratikus pártoknak nem a publicisztikába, hanem a munkába kellene bizonyítaniuk. Fel kellene tűrni az ing újukat, meg kellene tanulni annak a nagyrészt önkéntes, „grassroots”, tömeg-párt politikai munkának a lényegét, alapjait, amely az országos és széleskörű társadalmi bizalomhoz, támogatottsághoz vezet. Az a baj a magyar demokratikus ellenzékkel, hogy ezt a munkát képtelen elvégezni. Csak szövegeket tud gyártani. A termést meg viszik a seregélyek. A magyar demokratikus ellenzék sajnos képtelen tanulni, jobban szeret puskázni. Évek óta abban reménykedik, hogy a Fidesz saját hibáinak köszönhetően össze fog dőlni és akkor a hatalom, munka nélkül, az ölébe fog esni, hisz ez mindig is így volt. Tény, és ezt a legtöbb magyar szavazó tudja: a magyar demokratikus ellenzéki pártokat eddig olyan emberek vezették, akiknek elég volt, ha ők és egy pár társuk beülhet az Országház bársonyszékeibe, oszt jó napot. Paradigma váltásra van szükség a demokratikus ellenzéki politikában.

Orbánt úgy lehet legyőzni, ha a legerősebb demokratikus párt száll vele szembe a ringben. Ki lehet az a személy, melyik párt állhat ki legnagyobb eséllyel Orbán és Vonával szemben 2018-ban? Hogyan állapítsuk meg az Orbánnal szembemenő rivális alkalmasságát? Milyen elvárásoknak kellene megfelelnie, mielőtt rá bízzuk a magyar demokrácia védelmét, a tartós gazdasági jólét biztosítását, a korrupció felgöngyölítését? Mit kellene felmutatnia, hogy jogosultságot kapjon arra, hogy egyedül szálljon a ringbe a magyar demokraták védelmében, az önkényuralom verőlegényeivel szemben?

Szigetvárinak és Bajnai Gordonnak öt éve volt, hogy be bizonyítsák pártjuk erejét. Erre képtelenek voltak. Az az érv, amellyel Szigetvári felhatalmazást kér arra, hogy egyhelyben vizet taposson, nagyon vérszegény. Idézném: „Támogatottsági adataink érdemben javultak 2016 folyamán, rendszeres a 4%-os adat, ami – látva, hogy a kispártokat manipulációs szándék nélkül alulmérik a mérvadó intézetek is – bizakodásra ad okot, és a megkezdett munkát folytatjuk tovább.” Máshol, más demokráciákban azokat a pártvezéreket, akik a tartós alulmaradást erénynek ábrázolják, úgy repítik a helyükről, mint a kacsákat, mielőtt leengedik a városligeti tó vizét.

Orbán legalkalmasabb ellenfele az, akitől leginkább fél, és aki már egyszer nagyon csúnyán felmosta vele a padlót, akinek még a tekintetét is kerüli. Ez személyileg Gyurcsány Ferenc. De ez a félelem nem ad okot a bizakodásra, egymagában ez nem ad elég okot arra, hogy mindenki kiszálljon a ringből és Gyurcsány háta mögé állva várja a biztos megváltást, a biztos TKO-t. Gyurcsánynak először is lehetőséget kellene adni arra, hogy bizonyítsa, tanult e valamit utolsó vereségéből, tanult e valamit hibáiból. Meg kell mutatnia, hogy valóban ő a legalkalmasabb, leg esélyesebb ellenfele Orbánnak. Ezt az esélyt képtelen megadni már hat éve Gyurcsánynak, a magyar demokratikus ellenzék. Hogy miért, azt most ne firtassuk. A lényeg: a ringbe szálláshoz szükséges feljogosítást Gyurcsánynak tettekkel, és nem kizárólag szavakkal kell bizonyítania, elnyernie.

Gyurcsányt valóban csak az után lenne szabad egyedül beengedni a ringbe, ha bebizonyítja, képes egy olyan pártot működtetni, amely közel áll a néphez, helyén van minden választókerületben, és élvezi az emberek bizalmát, támogatottságát. Ez a feladata az összes ellenzéki pártnak is. Aki képtelen ezt bebizonyítani 2017 közepéig, és továbbra is a sor végén kullog, az lépjen ki, mint Bernie Sanders, és adjon esélyt a magyar demokráciának az újjászületéshez. Egy igazi demokratikus párt, a győzelem esetében, nem fogja ezt a hátralépést, ezt a gesztust, rossz néven venni. Egy győztes demokratikus párt nem fog megfeledkezni a társadalmilag felelős kis ellenzéki pártok vezetőiről, támogatóiról. Lesz annyi ereje, hogy tiszteletben tartsa azokat, akik áldozatokat hoztak azért, hogy le kaparjuk nemzetünk hátáról azt a szégyent, amit Orbánék ráhalmoztak. Egy erős és győztes demokratikus pártnak lesz annyi ereje, hogy integrálja, befogadja mind azokat, akik vele együtt, de a ringen kívül küzdöttek a népünket sújtó önkényuralom, a gazdasági fosztogatás, az EU finanszírozás elherdálása, a szélsőséges jobboldali lég szennyeződés ellen. A kis magyar demokratikus pártoknak azon az etikai kérdésen kellene elgondolkozniuk, amelyen Bernie Sanders és egyre több republikánus vezető is elgondolkozott. Utána pedig munkába kellene állniuk, és nem azon fáradozniuk, hogy minél többen a ringbe szálljanak Orbán és Vona Gábor ellen. Az „élni és élni hagyni” alapelv mindenek feletti fenntartása nem előre hanem az árokba vezet.

Göllner András

Göllner András

Göllner András

84 hozzászólás

  • @drgöllnerandrás

    nagyon hosszú ez a cikk!!! clintonnénak meg kell győznie a sanders ra szavazókat, hogy ő a jobb… és ez nem fog menni

    a trump meg akkorát fog pofára esni, mint az ólajtó, mert ezek előválasztások (sanders a végsőkig maradni akar és joga, kötelessége a rászavazókkal kapcsolatban) és az emberek csak rájönnek, hogy az usa elnöke nem is akkora potentát mint aminek külföld felé le van festve, és az usa államvezetés nem egy entrepreneurship aminek ő a CEO-ja hanem a személyzeti osztály famulussa… és csalni is csak egy darabig lehet…

    a levédiab…di viszonyokat az ottlakók alakították akkor is ha nem csináltak semmit sőt azok a leginkább… most meg próbálnak túlélni vagy másolni a szíriai menekülteket akiket persze nem akarnak befogadni és mekkora lenne a pofájuk ha londonország kitenné a táblát: MEGTELT és a többiek is még a szlovákokat is beleleértve nem engednék őket munkához jutni, segély nyista

    hagyni kell hadd rothaggyon szét teljesen, fődetrá, majd lesz valami úgy sohasem volt hogy valahogy ne lett volna…

    ott levédiab..don nem tudnak önmaguk érdekében szervezkedni aszt is meghaggyák „a” pártnak, az meg persze szervezi a saját érdekei szerint….lásd a tanarak bukását…melyik állat is az amelyikért pont akkor nem ment az annya amikor tényleg veszélyben volt? na úgy jártak

    1987 ben valaki mondta nekem hogy vannak új fiatalok és megmutatta őket…és akkor mondtam neki: ezek kéremszépen szerencselovagok és a te javaidat akarják mert nekik nincs és nem képesek semmit létrehozni… az én próféta lelkem a szamizdatot ki is lehetett volna radírozni meg csúnyákat mondani a sorosalapítványnak… a többi ma láccik? csak ma? te mióta ismered ????

  • hogy kapjam a válaszhíreket

  • Az alapvető probléma, az ellenzéknek csúfoltak jellembeli tulajdonságain túl, az az alaphazugság, hogy szavazócédulákkal leváltható ( a „független” választási bizottsággal és bíróságokkal, a „kissé” eltorzított egyéni képviselői körzetekkel, importált szavazókkal stb. ) az önkény, pláne amikor már nyílt terrorra adott magának a hatalom felhatalmazást. Nem is értem, felelősen gondolkodó, művelt ember, akinek – felteszem – anyagi, egzisztenciális érdekeltsége sincs a kollaboráns álellenzéki pártokban, hogy állíthat ekkora blődséget. Ha lassan is de egyre több értelmiségi gondolkodó áll ki nyilvánosan kimondani, hogy mind elvi, mind gyakorlati szempontból a rendszer bojkottja mozdítana bármit is előre. Persze a saját megélhetőségüket az ország elé helyező – jobban mondva a társadalom kárára elképzelő – kultúrfelsőbbrendűségi érzéstől, osztálygőgtől szenvedő középpolgári réteg igencsak fázik a rendszerrel való valódi konfrontáció gondolatától. Sztrájkszervezés vagy polgári engedetlenség az már alantas a decens, úri középpolgároknak… De hát ők valójában a rendszer fontos támaszai, nem pedig ellenfelei. A valódi ellenfél a kizsákmányolt, politikailag tájékozatlan és osztályöntudat nélküli, eladdig saját politikai képviseletét, érdekérvényesítését megszervezni képtelen több milliónyi alattvaló, akiket agymosással és/vagy megfélelmítéssel kell féken tartani. A nagyhatalmak, mindenekelőtt a rendszert kitartó Európai Unió ( részben Moszkva ) cinkossága pedig egy olyan gyalázat, amely már messze túlmutat a provinciális, reakciós pesti politikán, ez már a tőkés rendszer alapvető ellentmondásai felé mutat.

  • Eleftheria, Lev Davidovics Trockij/Bronstein -úgy látom-
    nem élt hiába….!

  • Végig olvastam Göllner cikkét és a hozzászólásokat.
    Mindent megértek, de vannak nehézségek elvtársak!
    Az első, hogy Göllner ma is Gyurácsány személyét tartja a fő és hasznos ellenfelének a mai kormánynak.
    Sajnos, Gyurcsány valahogy a magyar nép szemében általában megbukott. Részben az elmúlt uralma, majd az utólagos harcmodora nem kedvező a nyerésgre.
    A többi ellenzéki pártok azért alakultak, hogy a vezetőjük is kis kakas legyen a szemétdombon. Szó sincs egységről, bár mindegyiknek egy a célja, megbuktatni a Fideszt!
    Csak egységesen lehet. Hiszen régi magyar mondás: Egységben az erő!

    Végül, hadd állapítsam meg, innen kintről, hogy úgy látszik a magyar népnek ELEGE volt a balos kormányokból, melyeket sok éven „élvezett”!

  • András!
    Hiába szajkozód azt, hogy a magyaros beidegződést a magyaros választási rendszert megkellene reformálni. Véleményem szerint Gyurcsánynak és az úgynevezett ellenzéknek még hosszú idő fog kelleni, hogy végre valóban munkába álljanak és ha nem is az amerikai modelt próbálják meg alkalmazni, hanem úgy ahogy van sutba dobják az egész mostani magyaros beidegződést. Egyetlen egy dolgot nem veszel számításba. A magyar szavazók szemében Gyurcsány leszerepelt. Nem csupán azért mert amikor ő ült a parlamentben szinte semmit sem tett, hogy a szavazók legközelebb is rá szavazzanak nem tett olyant ami alapján nagyobb támogatottságot kapjon mint Orbán. Orbán jogosan fél tőle ennek ellenére valóban ő volna az az erő aki ha tényleg munkába állna akkor volna remény a 2018-as kormányváltásra. Ám ahogy már több helyen levéstem a magyar nem egy olyan népség aki hajlandó közösködni. Illetve ha hajlandó akkor olyan feltételeket szab az együttműködésre ami egyik oldalról sem teljesíthető. És ha véletlen meg is nyernék a választást egymás képibe köpködnének. Vona és Orbán papiron nem szövetségesek de valamiért a Fidesz nem vág alá a Jobbiknak és fordítva. És mi van az ellenzékben? Egyik a másiknak vág alá. Mindenki király akar lenni. Ha kicsit visszamész a magyar történelemben az mindig is erről szólt. Kiválasztottak valakit akit királynak akartak. Aztán jöttek a pártoskodók, hogy na jó melette szavazok de mit kapok tőle ha ő lesz a király? És ha az ellenkirály jelőlt többet ad? Nyilván akkor őt fogja támogatni. Én nem tudok a magyar történelemből egyetlen egy olyan esetről (na jó volt azért pár példa rá hazudnák ha azt mondanán nem vol) amikor egy jelöltet tök mindegy minek nevezzük királynak vagy elnöknek egyhangulag szavaztak volna meg. Mindig is volt mahináció. Persze joggal mondhatná valaki akkor te hogyan is értelmezed a demokráciát? Szóval amig valóban nem lesz egy olyan ellenzéki vezető akit támogatnak illetve hagynak dolgozni és félre állnak ha nem tudnak vele szövetségre lépni addig semmi sem fog történni. Gyurcsányban lehet hogy meg van a tenni akarás és minden ami az ellenzék vezetői posztjára alkalmassá tenné, ám keresztbe tesznek neki és ez nem csupán a Fidesz aknamunkája. Nincsen egységes ellenzék és nem is lesz. Valaki már írta fentebb. Bemenni a parlamentbe megkapni a haví gázsit aztán jól is van minden. Nos ezen kéne gyökerestül választani de két év az nagyon kevés idő erre. És mit lát a magyar ha megnéz más államokat? Mondjam azt, hogy ugyan ezt? Bekerülni a parlamentbe és bologatásért felvenni a havi zsirós pénzes boritékokat. Korrupcio az egész EU. Akkor mit várjunk? Nincs akkora magyar virtus hogy bebizonyítsák lehet másképpen is.

  • evelin,

    úgy fest az antiszemita reakció „nagyjai” sem éltek hiába… ( ezzel az erővel Soros-ozni is lehetne, bár való igaz, ezt a retorikai fordulatot a most regnáló rezsim már kissé elcsépeltté teszi… ) Brávó!

  • Figyelő, jól látod, gyurcsány a szemünkben megbukott. De nem csak politikai értelembn, hanem emberileg is. Amivel tudnám őt jellemezni: ő az ország bohóca (s ezzel csak udvarias voltam). De ez csak addig igaz, míg nemjut eszembe a 2006. évi szemkilövetéses időszaka.

  • Figyelő!

    Tényleg sok kis kakas kukorékol,de minek?…..nem fogják fel,pláne Gyurcsány,hogy nincs esélyük,eljátszottál a becsületüket…!
    Persze tárgyilagosan meg kell jegyezni,hogy vannak intelligens,normális ellenzéki politikusok is(nagyon kevés például Hiller),de ilyen „bandával”
    nem mennek semmire!Se ész,se program,se összetartás,csak hazug gyűlölködés,szánalmasak!

  • Avi Ben Giora
    2016 június 12
    12:05 du.
    Nagyjából egyértek a beírásával!
    Én ott látom a problémát, hogy olyan sokáig volt EGYPÁRT rendszer Magyarországon, hogy mikor ez megszűnt hirtelen rengeteg kis párt létesült, mintegy reakciója lenne az előbbi évek tapasztalatainak. A másik, Magyarországon SOHA nem volt demokrácia, szabad választási lehetőség! A sok kis párt és a választók furcsa butasága erre megy még vissza!
    Angliában pl. a demokrácia szülőhazájában ez nincs.
    Kanadában sem, Bár most már 3 párt van , de szépen eloszlanak ebben a szavaztok.

  • 1990-ben „mindenkinek elege volt a komcsikból” (Figyelő)

    Az MDF kapott 1,2 millió szavazatot,
    az SZDSZ 1 milliót,
    az MSZP, a kisgazda és a fidesz egyenként félmillió körül.
    ___________________________
    1994-ben az MSZP 1,8, millió körül,
    az SZDSZ tartotta az egymilliót,
    az MDF 600ezer, a fidesz 400ezer, a kisgazda 500ezer körül.
    __________________________
    1998-ban a
    fidesz 1,3 milliót
    az MSZP másfél milliót
    az SZDSZ 350ezer körül
    az MDF 130ezret
    a kisgazdák 600ezret
    _______________________
    2002-ben és 2006-ban
    az MSZP 2,35 milliót kb,
    a Fidesz 2,3 milliót
    a többi ment a levesbe, 300ezer alatt.
    _________________________
    2010-ben
    a fidesz 2,7 milliót
    az MSZP egymilliót
    a Jobbik 850 ezret
    ___________________
    2014-ben
    a fidesz 2,2 milliót
    az MSZP és vidéke 1,25 milliót
    a Jobbik majd 1 milliót.
    _______________________
    __________________

    vagyis100ezerben (egészen durván):

    fidesz: 4__4_13_23_23_27_22
    szdsz: 10_10__3__3
    mdf: 12__5__1__*__3__1
    mszp: 5_18_15_23_13_10_12
    fkgp: 6__5__6__4
    miépjobbik: 2__2__1__8_10

    Semmi sem állandó, és csak képzelgetjük, hogy a „magyaroknak” mikor kiből van elegük.

  • Van benne egy hiba, az mszp kétszer egymás után 23, és sajnos nem tudtam egymás alá hozni az oszlopokat…

  • Sokszor hallom hogy „gyurcsány a szemünkben megbukott.”, hogy a magyar nép szemében megbukott, lehet hogy ezt tényleg valakik, akár sokan is gondolják, joguk van hozzá, mindenki a saját kapacitásait bevetve próbálja megérteni a környezetében zajló dolgokat, sokuk ennek híján inkább betanulják a közismert lejárató rigmusokat, hogy miért? hát azért mert nem kell gondolkodni, saját véleményt alkotni és mivel többen vannak így az IQ-juk összeadódik. Gondolják ők, az igazság sajnos az hogy a hülyeség adódik össze, a józan ész, tisztán látás nagyon kényes dolog és kevesebben rendelkeznek vele és párhuzamosan kötve sajnos nem sokat nyom az átlagban, ezért fontos a tömegeket felvilágosítani, sok energiát fordítani.

  • @figyelő

    az a sok párt csak egy párt különböző álruhában vagy más árvalányhajjal

    levédiab…nád még nem nőtt fel és amíg szaros pelenkában felnőttet játszik ki is röhögik

    röhögény az egész

    és a Gyurcsánnyal kapcsolatosan el lehet mondani, hogy mint az állatorvosi főiskola beteg lova mindent ráaggattak mert valakit kell útálni a zsinagógában az útálatos kép, sikerült a cigánygecinek és mégis beszarik ha csak hall róla

    kibasztatok magatokkal amikor megettétek a sok maszlagot amit az a sötét útszéli rablógyilkos teuer adott nektek azért, hogy benneteket is kiröhögjön és ki is fosszon, meg is érdemlitek

  • Ok, értem az egészet. Tehát annyira lefogyott az MSZP szavazata 2010-ben, hogy akkor ért a csúcsra a Fidesz választók száma.
    Nagyon meggyőző, de miért ?
    Csak addigra fogyott el az MSZP támogató tábora?
    Vagy addigra jött meg a bizalom a Fidesz felé?

  • Almási Alma!

    nem teljesen érthető a statisztika,(legalábbis nekem)de nem tesz semmit,tudom igyekeztél elemezni számokkal!
    Nincs jelentősége a dolognak,mert három cikluson keresztül győzött a Fidesz,ami egyértelművé teszi,hogy kikből is van elege a magyaroknak:a tehetségtelen ,széthúzó,egymást irtó és jobb híján kétségbeesetten uszító baloldalból(akkor is ha a jelenlegi jobboldali kormány sem hibátlan…)ez bizony egyértelmű!
    Ezt nincs értelme ragozni!

  • Mielőtt elfeljtem otthon voltam 2006-ban is.
    Soha nem feljtem el azt az élményt gyermekeimmel együtt, amit okt.23-án kaptunk a kormánytól és rendőreitől!

  • Figyelő!

    megértelek és igazolom,amit írták,mert szörnyű dolgokat műveltek,láttam,hallottam….!
    Jelenlegi közvélemény-kutatás szerint a következő a helyzet:

    Az össz-népesség körében a Fidesz 29%-on áll
    a Jobbik 13%-on ”
    az MSZP 9%-on ”
    a DK 5%-on ”
    az LMP 3%-on ”
    (az Együtt-et nem jegyzik…)

    A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 44 %,
    a Jobbikra 24 %
    az MSZP-re 16 %
    a DK-ra 8 %
    az LMP-re 4 %
    szavazna,az Együtt-et nem említik……

    Tények,számok…ezen nincs mit ragozni,lényeges változás nem
    várható pláne,ha a balliberális ellenzék így folytatja…számukra még alacsonyabb szavazat lesz!
    Ha addig alakulna egy hiteles,programmal (de sötét múlttal nem..)rendelkező ,a többséget képviselő párt,az esetleg változtatna a jelenlegi kormány állásán,de erre nincs sok esély!

  • @marcsi
    statisztika és a lét
    nincs lé éhhalál van és egyre rosszabb

    az EU hülye

    az országok vegyenek fel hitelt a központi kalapból kamatra a fejlesztéseikhez és ha teljesűl akkor kapják vissza a kamatot

    nincs előre finanszírozás vagy az ami van egy nagy határ szar és átbaszás

  • evelin,
    nem az összes,de néhány antiszemita jobber a bizonyíték rá,hogy Szamuely Tibor és Eisenberg Benő bizony hiába éltek.Kádárról és holdudvaráról már nem is beszélve.

  • rodeo36!
    Gyurcsányra nem kellett „ráaggatni” semmit,bevallotta (persze zárt körben az övéinek…nem a népnek!)kiszivárgott…kiderült,és még jóval a bukása után is sok dolog,…a jelenlegi tevékenysége,meg
    különösen igazolja ezt,minősíti…(nemcsak a saját pártjába rondított bele,azon kívül,hogy hazudott,csalt,becsapta a népet)jelenleg mindenkivel” hadba” áll,a kormánnyal és a szétesett baloldallal egyaránt….Ez ő…!

  • A folyamatos elhiteltelenedésben levő jelenlegi kormánykoalíciónak nincs és jól láthatóan, még választási koalícióban sincs és nem is lesz alternatívája. Még álcivil szervezetek megerősítéssel sem.
    Ez teljesen egyértelmű azok számára akik megnézik, hogyan változott az elmúlt pár választás során az ábra. A trend teljesen egyértelmű, jól extrapolálható.
    Erre akarva, akaratlanul ez a cikk is jól rámutat.
    Az előre borítékolható választási paródia fiaskó után megmaradó lehetőség a nagykoalíciós ügyvezető szakértői kormány létrehozása.

  • @marcsi asszittem, hogy te komoly vagy de ez röhejes…

    nem érdemesítlek hosszabb szövegre, semmkit nem értessz mint a levédiabasznádiak

  • @gyurka

    te annyit értesza a politikához, mint ló a hegedüléshez

    ha egyetlen (ÍROM EGYETLEN) európai ország!!!!!!!!! tudott volna olyan életet teremteni mint a Kádár (ugyanabban az időben, ugyanazon adott induló körülmények között) akkor isde le is írhatod

    mondandóm: mindenkinek volt munkahelye, következésképpen mindenkinek volt törvényes jövedelme, egy idő után (69 után) már lehetett valami szelekciót is csinálni és elkezdődött a gulyáskommunizmus… és összeálltunk hogy a Benőnek legyen akkora háza amiben a két növekvő gyermekét tuggya nevelni… kiástuk az alapot, beöntöttük a betont, és falaztunk…mindeszt egy jó ebédért fröccsel meg annak öröméért, hogy a Benő nek most már beindúlt az OTP hitele és a többit már tuggya finanszírozni

    ez ma nincs, ma van kapitalizmus meg a geci orbán és bandája szerte europában tele munkanélkülivel, hajléktalnnal és reménytelen kábítószeressel…

    a verseny megöli az embert és nem ad érte semmit mert holnap a győztes megy a gillotin alá, mert lesz másik győztes

    te meg egy agyament hülye vagy

  • @nagygyula

    drukkolok az ötletednek!!!!!!!!!! de előbb lesz éhhalál, és a bili kiborúl még 2017 közepe előtt

    az ami van nem tartható fenn

    állítom: 90000 milliárd HUF-nál magasabb az államadósság azaz az állam már hosszú ideje csődben van
    a GDP nem emelkedik de nem is stagnál, csökken de erről a kiscsoportos pisisedknek a homokozóban lehet előadást tartani, mert nincs ma levédiabasznádon olyan egyed aki közgazda (mattolcsi és varga az házinyúlnak is randa és nincs jó bundájuk, a húsuk ehetetlen)

    az EU nak nem érdeke leleplezni a levédiabasznádi eseményeket, mert csinált magának görög ügyet ami nem a görögök bűne hanem azé a rohadt gecié aki arra adott hitelt nekik amire sohasem lesz törlesztésük a kurva annyát az IMF nek és az EU központ banknak… és ott van ukrajna egy határ szar azaz csőd, de volt fortradalom és másik oligarcha került hatalomra aki usa barát de az usa most nem akarja…de jó lenne ha… és a lengyelek, meg a többiek

    mikor lesz egy eurázsiai unió és szakittya meg kapcsolatait az usa val? mint Jean Chretien aki sohasem vette fel a telefont amikor a bush hívta és túlélte, sőt

  • @drgöllnerandrás

    50 halott és számtalan sebesült Orlando ban, nem az isis hanem ők maguk lőttek, de terror

    akkor mi is a baj a perzsákkal? hogy kibaszták a rezapahlavit mint macskát szarni? és azóta (ugye nem találták meg a saját embereiket a saját dugájukba dőltek külső segíccséget kértek és az lett a végük mint Kiplingnél a Nag és Nagaina )

    én imádom a bölcs és okos professzorasszonyokat, de ha annyi eszük van mint az a mellékelt ábrán látható… mikor és kinek sikerült „ellenséges propagandát és ellenséges kérdéseket feltennie az usa-ban???a Fehér házba is csak előre válogatott szabad sajtósokat engednek be, olyan mint a Rákosi idők???

    na jó …fejlődőképes, még nőhet de esze nem lesz több van neki trump és =ms clinton

  • Én egyre derűlátóbb vagyok.
    Továbbra is úgy látom, h a legfelső vezérkar már egy ideje az aranykori működésrendbe vivő trendfordító, korszakváltó átalakítást csinálja.
    A népünk pedig hatalmas gyakorlatot szerzett a leggyilkosabb nyomorítás túlélésére is. A nyomorítók kijátszásával és megélhetés teremtéssel, ehhez szövetkezéssel. Erre is remek recept van a hagyományainkban.
    A jelenlegi rendszer nyilvánvalóan számszaki nonszensz, valahogy el fog tűnni. A hiperinflációk túlélésében is van gyakorlatunk.

  • rodeo,
    nem tudtam,hogy értelmes mondatokat is tudsz összetákolni.Azt hittem,hogy a portugál makogás a profilod.Amiért veled szóba állok azt hiszem tényleg kezdek szenilis lenni.Mivel sok mindenben igazat írsz,elég ordenáré szavakkal,én is visszavonom amit neked írtam.Nem kell szájba löknöd a kibaszott kurva anyádat. Mellesleg éltem 4 évet a vidám barakkban,nem is túl rosszul.Mivel nem éreztem magam az ázsiai horda közé tartozónak, hát Haza jöttem.Akinek nem tetszik átveheti a neked tett tevékenységi ajánlatomat a saját anyjánál.Felvilágosításként csak még annyit, hogy nekem is és rajtam kívül még a legtöbb fajtámbelinek is fekete seggünk van.

  • Frocsog a gyulolettul sok hozzaszolas. A realitashoz nem sok koze van. Multba revedni, allandoan visszamutagatni Fidesz retorika.
    Dunaujvarosi valasztas , DK akarta az osszefogast de nem kapta meg az ellenzektol, es lon vilagossag a Fidesz nyert.
    Fidesz 422 36%
    DK 243 21%
    Jobbik 203 17%
    Mszp 98 8.5%
    PM 84 7%
    Fuggetlen 84 7%

    Egy idokozi valasztas volt de vilagosan feheren, feketen lathato az eredmenybol ha osszefogtak volna nem jon be a Fideszes.

    Miert is nem a Mszp kritizaljatok ilyen vehemenciaval, akik csak sutogetik a gesztenyejuket es kulon alkukat baratsagokat kotnek , es szinte lefekzenek a Fidesznek. Az biztos jobban ellensegeskednek Gyurcsannyal mint akit le akarnak valtani.?????

  • @gyurka…csak nem????????

    nézd (a zizivel ellentétben kizárólag olyan nyelveken szoktam bejegyzéseket tenni amit anyanyelvi szinten írok és beszélek -jól megélek a fordításokból is mikor excellent eredményt kaptam portugálból akkor -mellékesen- katalánúl beszélgettem az egyik bizottsági alelnökkel)

    te @gyurka a gyurkától kaptál hidegrázást és azóta rezex…

    szeretem érteni a dolgok valós lényegét és nem aszt, amit oktrojálnak rá és akkor aszt közölni is tudom a kedves nagyérdeművel

    a vidám barakk -ez tréfa?- néhány dologban jobb, mint a világ legnagyobb, lexebb legokosabb legerősebb sőt a galaxis…ugyanaz

    mai napig visszamenőleg… és ezek sohasem fogják megoldani hacsak nem váltanak „alsóneműt” gondolok itt egyes amendmentek-re, és tényleg lesz demokrácia nemcsak szócséplés kurva drágán és eredmény nélkűl, a hatalom 4 fő ága sohasem fog kiegyezni, azaz az összes gőz a dudákra van terelve és a hajó meg ki van téve az elemek kényére kedvére

    senkinek segge sőt annak színe sem érdekelt sohasem… a feketék törzsfőnököt akartak csinálni belőlem képzeld el a nagy fehér ember nagy szakállal mint fekete afrika egyik törzsfőnöke…bennem nincsen rasszizmus, nem is igazán értem mi az…valahol a hit környékén kell vakargatni, mert aki hisz az bármit ….

  • Melitta Abraham
    2016 június 12
    9:24 du.
    Hibás a retorika.
    Az összefogással van még egy probléma. Ki a frontember.
    Így papíron szépen mutat a statisztika, de aki támogat egy jelöltet, nem biztos, hogy a közös jelöltre szavaz.
    Vagy ennyire nem fontos az, ki mit képvisel? A pártokat egy eszmerendszerrel azonosítják. A szavazók 60-70 % az eszmerendszer alapján kötődik a párthoz. Durva példával, a Munkáspárt kommunista eszmeiségű választója nem fog Jobbikos frontemberre szavazni, és a fasisztoid szavazó sem kommunistára, hiába fognának össze.

  • Göllner András
    Írásodat egyetemi előadásként olvastam, de mintha a hallgatók más intézménybe járnának…)))
    Döbbenetes a fröcsögés, a kioktatás, ami akkor különösen sértő, ha valaki már régen nem él a mo-i hétköznapokban, fogalma sincs múltról és jelenről, de nagyon durva fenyegetéseket enged meg magának a jövőre nézvést : konkrétan azt, hogy az ellenzéket/baloldalt majd jól elzavarják a parlamentből (hivatalból, oktatásból, eü.-ből ?!?!), és ezzel sikerre viszik az EGYPÁRTI diktatúrát. Szép !
    Szervuszttok, jó napot !

  • Egy egészséges, civilizált, modern társadalom építéshez idő kell. És nem csak idő de részvétel is. Mindnyájunk részvétele ! Hazánk józan tettekre vágyik, ami megfelel a józan, sikeres életre vágyó, európai módon élni szerető embereknek.
    Sajnos, ma még hazánkban a szomorú tény az, hogy a második világháború után a tolvajkomcsigengszterek törvénytelen, cinikus dicsőséges proletár diktatúrája, ország és társadalom pusztító parancsuralma teljesen kibelezte a magyar társadalmat az értelmiségektől – sikeresen kicserélte a magyar társadalmat egy hazugságokkal elszédített, toló kocsikban ülö, műveltség, tehetség, képzettség, hozzáértés nélküli, állami gyámság alatt élni szerető félkegyelműekkel, olyan bunkókkal akik még ma is kényelmes poziciókban ásítoznak és elvárják, hogy a jólétünket, majd “valaki”, ezüst tálcán fogja felszolgálni.
    Honfitársaim ! – gondolkodjunk el ezen a kérdésen : Miért hagytuk, hosszú generációkon át, hogy hazánk ilyen szomorú sorsra jusson ?

  • Tartok tőle, hogy idegenből nem lehet megérteni a nép mostani helyzetét. Ehhez ide kell jönni és itt kell próbálni élni (sírva fogtok futni!).

    Megengedem, Gyurcsány rossz miniszterelnök volt. Igen. Hibázott, megfutamodott, stb. Na, de kihez képest volt rossz? Pl.: Churchillhez képest biztosan.

    Orbánnal egy lapon (és napon) említeni sem lehet. Egy hazáját tönkretevő gazemberhez képest Gyurcsány maga az erény, a megfontoltság, az intelligencia, az együttérzés és a kellem (bocs).

    Jó lenne, ha lenne Magyarországon is egy olyan miniszterelnök, akihez képest Gyurcsányt becsmérelni lehetne. Akkor – akár látogatóba is – haza lehetne jönni!

  • Vadakat Terelő

    Úgy látom elég sok támogatója van a jelenleg regnáló klerikál-feudalista (fasisztoid) orbanizmusnak ..
    A 2006-os futballhulliganizmus eseményeit is sokan az orbáni összeesküvő média fröcsögéseiből ismerik (akarják ismerni)

    Aki egy kicsit is figyelte a 98-2002-es orbán-kormányt, a 2002-es vereségüket, az akkori reakciójukat, az tudja, tudhatta, hogy orbán bármit (még az ellenkezőjét is) képes megtenni a hatalomért. Ezt már Tölgyessy is belátta.
    Mára már annyi bűncselekményt követtek el, hogy orbán
    élve nem távozhat a hatalomból.

    A fentiek miatt tehát mindegy, hogy Gyurcsány vagy Hiller, vagy valaki más lenne az ellenzék összefogója, ma ez fikarcnyit sem ér.
    Nincs semmi, ami a kb. 1.2 millió fidesznyiket eltántorítaná orbántól. A Jobbik is csepegtet neki pár százezret.
    Tehát a mai, megosztott, kamupártokkal turbózott választási környezetben 2/3-ot szerezne, s ehhez nem is kell ordas csalás, csak a vettmagyarok szavazatai, közmunkás-közalkalmazott megfélemlítés ..

    Ha nemtán magához térne az ellenzék, és valós győzelmi esélye lehetne, akkor jön a B terv, a most gránitba vésett TIBEK. De erre, amíg a migráncsozás tarol, nincs szükség.

  • OIM:
    ugye viccnek szántad az idecitált statisztikádat?

  • Melitta:
    Nekem spec. az a bajom Gyurcsánnyal, hogy nem követi a saját maga által, még 2010-ben kijelölt utat.

    Ehelyett „befeküdt” a mosthatalmonlévőnek.

    Ami miatt a szarházi jobberek gyalázzák Ferit, azok csak hibák.
    Nem komoly dolgok.
    De ez, amit említek, bűn !
    Úgy is mondhatnám hogy azoknak az elárulása, akik hittek benne , akiknek reményt adott az hogy van valaki akitől Orbán tart, akinek féli a szavát .

  • Avi Ben Giora
    2016 június 12
    12:05 du.

    Nagyon jó megoldás volt a király és ellenkirály (pontosabban két törvényes király) ötlete! A baj ott volt, mikor azt hitték, hogy egyik erősebb a másiknál (tizenöt éves háború)!

    Manapság olyan kicsi országban élünk, hogy azt már nem lehet tovább osztani. Ergo: a magyar szellemi elitnek le kellene ülni egymással, és kimondani, hogy soha többé nem lesz olyan eszme, ami kibékíthetetlen ellentétet szítana az ország két (három) része között! Minden problémát a jövőben konszenzussal oldanak meg a magyarság különböző csoportjai, és nem engedik, hogy egyik a másik megsemmisítésére törekedjen.

    De ehhez előbb Orbánt kell elszámoltatni, mert bármiféle megegyezés törvénybe foglalásához jogállam szükséges … Na ezt nem engedik a nagyhatalmak és itteni helytartóik, mert egyiknek sem érdeke egy békés ország, normális Közép-Európa, mert a zavarosban mindig jobb halászni …

  • Geyza
    Legyek vakegér ha értelek…(((
    Mi volt Gyurcsány saját maga által kijelölt útja amit nem követett és kiket árult el 2010-ben ?
    Volt a baloldalon a maroknyi DK-son kívül, aki nem akarta a vérét venni ? Pártok és szélhámos politikusok a mai napig abból élnek, hogy kikészítsék.
    De ez még hagyján, az igazi baj az , – nem mennek el az emberek szavazni !

  • hazai lámpa
    2016 június 13
    10:24 de.

    Azért volt jó a két király ötlete, mert a Magyar Királyságnak nem volt egyértelműen előnyös kizárólag az egyik nagyhatalomhoz tartozni (keresztény Európa ill. Oszmán Birodalom). Ti. geopolitikai helyzetünk miatt egyik se garantálta a biztonságunkat.

  • rodeo36
    2016 június 12
    5:07 du.

    Ebben a linkben, azt írod, hogy a Kádár idejében milyen jó volt, volt mindenkinek munka, megélhetés stb.
    Két fontos dolgot elfelejtesz: Kádár külföldi kölcsönből , nem is kevésből teremtette meg a „jólétet”, amit még ma is fizet vissza a magyar kormány!
    Másik nagy változás történt még a Kádár kor óta. AZ Eu-ba léptünk, és ezért kevesebb a munka lehetőség, több a munkanélküli. Miért is? Én megmondom. Azelőtt a magyar gyárak termeltek mindent. Élelmet, a ruhákat és cipőket, a butorokat sőt esetleges az elektronikus mütyüröket is!
    Ezeket ma már nem kell Európában gyártani, mert mindent Kinából, vagy Pakisztából importálnak, feleáron. Ez van egész Európában!

  • Göllner Andrés, természetes, hogy az őrültnek drukkolunk, hiszen Mrs.Clinton már rég leszerepelt tőbb hamis,kétszinű megnyilvánulásában.
    Mellesleg, igen szomorú az USA számára, hogy ennek a nagy népnek csak ez a két jelőltje van elnökségre.

  • rodeó36!

    én pontosan értettem amit írtál,nem tudom miért dúlsz-fúlsz….
    talán Te nem étetted a válaszom,nekem sincs időm és kedvem tovább ragozni!Itthoni tényeket írtam,de más dolog is érdekel mint a politika!

  • Ja és Kedves rodeó36 kérlek ne légy közönséges és sértegető…van belóle elég ezen a fórumon!

  • geyza már megint akkora baromságokat ír,hogy az már szinte fáj…
    (fájna ha számítana!)
    nem veszi észre magát….sötétebb mint az éjszaka!

  • Figyelő!

    Régen valóban nem volt demokrácia,de most szerencsére van,minden
    hazug,alaptalan állítás ellenére és nem három,hanem több párt van,persze a törpepártokkal együtt.
    Ennél fogva a következő választáson mindenki arra szavaz,akire
    akar, a törvényességet itthon és „kinti” szervezetek is ellenőrzik(az utóbbi időkben is így volt!!!)a csalások mindig
    kiderültek szerencsére,de érdekes módon a baloldal részéről….akik nem tudnak beletörődni,ha alulmaradnak…..

  • @figyelő

    kibaszott nagy fejlődés tolatásban már lassan a kőkorszakot is elhagyjátok és lesztek amőbák

    a kölcsönök az átkosban mindíg vissza lettek fizetve, a maiak még esse tuggyák mert a őcsótánysága főgeci szotyola elvtárs kottájából játszotok…

    azért a német gazdaság jobban dübörög mint a levédiabasznádi pedig sok mindent kiadtak kínába…

    Kína nem megoldás, az volt a megoldás amit Kádár csinált …volt is mit ellopni majdnem két év kellett hozzá, hogy teljesen kifosszátok az országot

  • @marcsi

    mi nem teccik?levédiabasznád tolat és sűllyed
    a többi rablómese

    és Kína veletek kapcsolatban nem igaz, ti mit adtatok ki Kínába

    kizárólag lopott pénzek mennek offshore és nem mennek vissza

    90000 milliárd hiány a zorbángeci eredménye

  • rodeo36!

    Egyre zavarosabban…..(valaminek HATÁSA ALATT?)írsz és egyre közönségesebben….Kínáról egy szó sem volt,a süket zavaros gyűlölködésed meg nem érdekel!
    Próbáld meg másként…!

  • geyza!

    A statisztika hiteles,utána lehet nézni,pláne aki képes rá….!
    Én tényeket közöltem!Akár tetszik akár nem…..ez van (PÖCS)
    A rossz vicc te vagy (szándékosan kisbetűvel a te…!)

  • @Marcsi
    2016 június 13
    2:41 du.

    Szerintem hiba demokráciáról beszélni, mikor a leadott szavazatokat egy torz, manipulált választási rendszerben kell értékelni.

    Még akkor is, ha az többeknek megnyugvást ad, hogy „Mi” nyertünk. Egy ilyen rendszerben garantáltan veszt mindenki, mint ahogy most is tapasztalható. A magukat „nyertesek”-nek gondolók csak azzal járnak rosszabbul, hogy sokkal később veszik észre az átverést.

    Tehát itthon demokrácia nyomokban (sincs?), gazemberség virágzik. Kár másokat megalapozatlan vélemények szajkózásával félrevezetni próbálni!

  • Bocs, ez lemaradt a végéről: A félrevezetés szándéka még fizetség fejében is bűn!

  • @marcsi

    nem kívánok veled a továbbiakban…írj amit akarsz a papír elbírja

  • Figyelő és Marcsi
    Ha jól tudom, Ti nem voltatok a rohattkomcsik ideje alatt termelés közelben, tehát a gazdasági adatokat csak a stat.-ból ismeritek. Ez kevés, kérdezzetek ! Nagyon szivesen válaszolunk mi öreg rókák…)))
    Szervusztok, jó napot !

  • Az egy birodalmi vezérkari kacsa ami szerint a Kádári időszakban hitelekből éltünk.
    Annak akinek export aktívuma van, minden importja exportból fedezett.
    A megvezetőségünk csak azért vett fel hitelt, h hivatkozási alapot gyártson (ehhez a kacsához is) és fizettethesse velünk a hitelmanegementet.
    A hivatalos módszerváltás időpontjában az export aktívumunk nagyobb volt, mint a hitelállományunk.
    Emellett (aranyban is) nagyobb tartalékunk volt, mint a hitelállományunk.
    Egy pillanatig sem volt gazdasági, megélhetési kényszerünk az amit a vezérkarunk tett.
    A hitelhez a beetető tömegpropaganda az volt, h nyugatról csak ebben a konstrukcióban adnak (részben cocom listás) technológiát. És szerződében rögzítetten, a hitelt a hitelből megvett gyárak termékeivel fogjuk visszafizetni.
    Ebben a konstrukcióban jött a B&D üzem. Az aszinkron motor gyártósor. Az Ericsson telefonközpont és gyártás. És a farmer gyártás is.

  • @nagy gyula

    ne fáraszd magad, ezek olyan sötétek, hogy kérdezni sem képesek
    de kurva nagy pofájuk van, mint -köztudottan- a nagyon buta embereknek

  • Nagy Gyula
    2016 június 14
    5:39 de.
    Szerintem, aattól fügött kihez, mihez volt valaki közel. Egy nyugdíjas házaspár, bizony éhezett …mi segitettük őket Kanadából.
    Aki közel van a fazékhoz, az jól lakik és szereti a főztét is.
    De a többség, aki nem volt „vonalas” vagy párttag, annak annyi.

  • rodeo36
    2016 június 14
    6:31 de.

    A nyugati hitelek körül valóban sok a púder, na de mi van a Nagy tesó segítségével? Nem volt gond a sok orosz, benzinfaló motor, mert volt olcsó kőolaj például!

    Ha abban a rendszerben maradunk, az se lett volna Kánaán, de annyi szegény, nyomorult ember biztos nem lenne, mint most!

  • Kedves Figyelő!
    Osztályidegen családba születtem (Nemesi család, az előző rendszerben középvezetői pozícióban).
    Már nagyon fiatalon megtapasztaltam a rendszer árnyékos oldalát.
    Sokmindent csak sokkal később értettem meg, tudtam a helyére rakni.
    Ez abból is adódott, h a szüleim úgy döntöttek, családi önvédelemből sokmindenről nem beszélnek még a gyermekeiknek sem.
    A kapitalizálásunk után is az árnyékos oldal maradt az osztályrészem.

  • Figyelő
    Tíz millió állampolgárból 800 000 volt párttag, a 9,2 millió ember sem éhezett. Manapság GYEREKEK ÉHEZNEK SZÁZEZERszámra !!!
    Szervusztok, jó reggelt !

  • Figyelő,
    az „átkosban” volt a nemzeti banknak egy Fekete János nevű (gevalt)zsidó vezére aki gondoskodott róla,hogy mindig minden kölcsön időben vissza legyen fizetve.Ő volt az egyetlen az egész kuruciában akivel nyugati üzletemberek szóba álltak.Ami haladás és modern előrelépés volt, az mind Neki köszönhető.Van egy autobiográfikus könyve.Címe:A Fekete bárány.Érdemes elolvasni. Akkor is ha vékony lapokkal túl van az ezer oldalon,sűrűn szedve.

  • Gyuri bácsi, ugyan nem olvastam az idézett könyvet – majd megpróbálom beszerezni – de Fekete János egyike azoknak, akik hazánknak az utóbbi évtizedekben legnagyobb kárt okozták.
    Azt elismerem, hogy remek szakember lehetett, ezért is tudta kifosztásunkat a legnagyobb sebességre kapcsolni. Az csak egy dolog, hogy a kommunisták 2/4-es hírszerző ügynöke volt „Lektor” fedőnévvel. A legnagyobb bűne mégis az, hogy az ország eladósodottsága a négyszeresére emelkedett „áldott” regnálása alatt. És mindig csak olyan hitelt „sikerült” szereznie, amit a fogyasztás és a jólét finanszírozására használhattunk, sem az infrastruktúrába, sem a termelő szektorba nem pumpálhattunk pénzt. A mély gazdasági gödrünket ő ásta, ugyan megvolt a hétvégi rántotthús az asztalokon, de a pénzügyi maffiának történt kiszolgáltatottságunkat levezényelte. Miután 1982-ben a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzója lett, elkezdődhetett a végkifejlet, amit „rendszerváltásnak” meg „privatizációnak” szoktak a nyertesek becézni.
    …….
    Ha valamiféle magyarokkal szembeni bosszúvágy vezérelte cselekedeteit, akkor tényleg sikeres szakember volt.

  • A megélhetésünket a reálgazdaság biztosítja.
    A háború után közel nulláról, erős sarcolás mellett létrehoztunk egy masszívan túlméretezett gazdaságot.
    Ehhez még hozzáadódott az a termelői kapacitás ami az új gazdasági mechanizmus adta nagyobb szabadság mellett épült.
    Félhivatalos adatok szerint, mintegy 30%-os munkanélküliséggel (vatta munkahelyek, vatta emberekkel) üzemeltünk.
    Ezzel produkáltunk Hazánk épülése mellett komoly export aktívumot. Sokfelé gyalázatos cserearánnyal. Emellett voltak még a támogatások. Ez is komoly tétel volt kifelé.
    A pénz csak efelett van. Számunkra a hitelek csak arra szolgáltak, h kamatért valódi anyagi javakkal fizessünk.

  • Seres Róbert

    agost
    2016 június 14
    agost
    1:50 de.
    „Szerintem hiba demokráciáról beszélni, mikor a leadott szavazatokat egy torz, manipulált választási rendszerben kell értékelni.”
    Már meg ne haragudj a kötekedő kérdésemért, de ha nem a Fidesz, hanem egy másik párt került volna ugyanennyi szavazattal és ilyen torz és manipulált választási trükkel törvényesen hatalomra, akkor is ezt mondanád? Lehet hogy, hibás a választási törvény, mégis a választók akarata dönti el a hatalomra jutók sorsát! Egyébbként nézz utána, az angol választási törvények ugyanígy a győztest hozzák előnyösebb helyzetbe, csak sokkak brutálisabb prémiumokkal, akkor a nép ott is töketlen birka? Több szavazót kellett volna elkábítani a szintén beválthatatlan igéretekkel mint a Fidesz és akkor nem kellene most csalásról keseregni!

  • A vezérkarunk jogi státusa az általuk diktált törvények szerint, hatalom bitorlók.
    A jogrendszerünkben közösségi felhatalmazottságot csak a közösségi többség egybehangzó akarata adhat.
    A kormány tagjai a választásra jogosultak minegy egyharmadától rendelkezik megbízási szerződéssel.
    Kisebbség pedig semmire sem adhat közösségi szintű felhatalmazottságot.

  • Sereském amit itt írtál:

    Seres Róbert
    2016 június 15
    8:44 de.

    Az csak egyszerű blabla.
    Hiányzik a füle, se farka.

  • Rodeókám
    a fene essen beléd nem tudlak tisztaszívből rühellni, holott az olyan jóóóó dolog.
    Mindig mondasz valamit amitől meg6ódok.

    Egysze megihatnánk egy sört.
    Persze a rugóskésem azzé itt lesz a zakóm belsőzsebében hehe.

  • OIM*:
    Amiket TE tényeknek tartasz, azok többnyire annyira tények mint amennyire a takony baracklekvár.

    *OIM az egy egyszerű mozaikszó.
    Jelentése: Olyan Ismeretlen aki MArhaságokatmondmindég.

  • Mavtelep:
    Nézzél utána Gyurcsány beszédeiben, miket mondott még 2010-13 tájékán.
    Miket hirdetett.
    Ehhez képest mostanra egészen mást hirdet.
    Ezért nem kedvelem már őt.

  • Seres Róbert

    Geyza
    2016 június 15
    12:56 du.
    No Geyzám, ha ez szerinted blabla, akkor a szokásos kifinomult egyszavas válaszoddal mondd el nekem, de őszintén, mi lenne a véleményed, ha ugyanezen törvénnyel Ti nyertetek volna és valaki csalással merne vádolni benneteket: gyanítom hogy az egyszavas válaszod lóval kezdődne és a reprodukciójához szükséges alkatrészével folytatódna, tárgy raggal kibővítve!

  • charlie,
    a Feketéről írt szöveged jól hangzik.Ha a fele igaz lenne már be lennék csapva.A másik feléből pedig dől a rosszindulat.Valaki besegített neked a beírásban,mert egyedül ennyi szart összehordani Te képtelen vagy.A vitát folytathatjuk miután elolvasod a könyvet.De azt is minek?Én téged meggyőzni úgy sem akarlak vagy tudlak.Engem pedig az egész téma még kuriózumként sem érdekel.Fekete „regnálásakor”én már rég szabad ember voltam.

  • mavtelep
    2016 június 14
    5:13 de.
    Már ítrtam erről is.
    Ha jól emlékszem, Kádár egy szép nagy kölcsönt kapott a gazdaság újjá fejlesztésére anno. Abból jött ki a szép termelés is.

  • Ez is egy máig is élő propaganda maszlag.
    Nem volt szükségünk a hitelfelvételre.
    Érdemes megnéznetek a háború a nemzet ellen című propaganda filmet.
    És utána érdemes megnéznetek a nemrég elkészült privatizáció című mostani propaganda anyagot.
    Jó megnézni, h miben módosítottak. Miben változtatott a vezérkarunk a propaganda műsoron. http://komlomedia.hu/mp4_presser.php?id=2016052301

  • G.: örülök,hogy gyuriferit rühelled!
    Azt hittem azért ahogy a táncot lejtette –de hát nem!
    De alapos az érvelésed.
    Üdvözlettel!

  • Nagy Gyula
    2016 június 17
    2:40 du.
    Sajnálom, de igaz! Kéne néha gondolkozni is. A békafeneke alatt volt Magyarország, és a külföldi kölcsönök segítették valahogy talpraállni. A m. kormány fizette vissza a kölcsönt, nem régiben olvastam, hogy sikerült ezt visszafizetni.Igen, az Orbán kormánynak!

  • Figyelő Nagyszerű. Leírnád azt is, miért nem csökkent a magyar adósság, mikor ilyen nagyszerű dolgot vitt végbe a Fidesz? Azt nem olvastad?

  • Kedves Figyelő!
    Attól, h ismételgetik a hamisságokat, azok max csak a hitvalósági felszínen válnak igazzá.
    Ez is működik. Így lehet demagógiával valóságfelszíneket gyártani és ezekben tömegeket kényszerítve is mozgatni.
    Azokat is, akik átlátnak a szitán, ha ehhez elegen vannak olyanok akiket a becsapással az ellenállókkal szembe lehet mozgatni.
    Ellenőrizhető adatokat mondva egyértelműen bizonyítottam, h hamis a hitelből éltünk állítás.

  • HUNT*:
    Ne röfögj ha nem érted mit írtam köszike.

    *HUNT = Rövidítés. Jelentése: Humornélküli Tóth

  • Tudomásom szerint visszafizette a kormány AZT az adóságot! Az viszont lehetséges, hogy új kölcsönt kapott azóta…

  • Figyelő:
    Az az érzésem több haszna van annak ha egy kőszobornak magyarázzuk a hazai államaddósság alakulását, mint tenéked.

    Valszeg hamarább megértené miről van szó.

  • Kedves Figyelő!

    Darabolással, szétcímkézgetéssel sokmindent el lehet rejteni, sok nagy varázslatot lehet csinálni.
    Ha az egészet nézzük, akkor azt látjuk, h hatalmas export aktívummal működtünk és országos szinten sokszorosa volt a tartalékunk, mint az az ominózus hitelcsomag.
    A hitel felvételhez nyomatott propagandacsomagban még az is benne volt (megkereshetően benne van), h a kurva nyugatiak csak ebben a konstrukcióban hajlandók lazítani a COCOM embargón. Emellé ment az a szöveg, h így is remek buli, mert a hitelt az ebben a konstrukcióban megvett üzemek termékeivel lazán vissza fogjuk fizetni. A megkötött szerződésekben benne van a vásárlási garancia is.
    A szerződésben rögzített vásárlási opció propagandát is többször eljátszotta a vezérkarunk. Többek között a Grippen bulinál is mondták, h barter üzletet kötöttek úgy, h ennek keretében röpcsi részegység gyártást is fogunk csinálni. A szerződésben pedig benne van, h az anyacég megveszi.
    Sok jó tanulmány található a neten is a jelenlegi pénzrendszer konstrukcióról is.
    Ezekben benne van, h a hitelpénz konstrukció egy számszaki nonszensz. Ez a konstrukció ahogy nő a rendszerben a pénz fedezetlenségi rátája, úgy már pusztán a fedezetlen rész kamat managementjével az időben hatványfüggvény szerint (kamatos kamat) szaporítja magát (a rendszerben levő pénzmérőszám mennyiséget), tovább növelve az össz pénzmérőszám mennyiség fedezetlenségi rátáját.
    A vezérkarunk azért csatolt bennünket ehhez a konstrukcióhoz ADÓSOKKÉNT, mert a semmiből keletkeztetett pénzmérőszámot valós anyagi javak tulajdonjogára lehet cserélni.

  • Tudjátok, engem nem döbbentenek meg az országok, kormányok adósságai, mint benneteket!
    Kanada novemberben cserélt kormányt, ami 36 millió adósságot örökölt. Mostanában a média arról beszél, hogy k.b. 100 millió dolár adóssága van az új kormánynak.

  • Itten müködött a cenzora

  • Figyelő na és akkor mivan?
    100 Millió dollárt egy jobb mai magyar oligarcha a mellényzsebébők kifizet.
    (Merthogy ott tartják az adófizezők pénzét, mintha a sajátjuk lenne.

    A mai magyar államadósság körülbelül a GDP 75 százaléka , cirka 100 milliárd USA Dollár.
    Ennmyit sikerült összelapátolnia imádottjaidnak azután, hogy ellopták a zemberek nyugdíjjmegtakarításait állítólag azért hogy azzal a kb. 10 milliárd USA Dollárral csökentsék az államadósságot.

    De leginkábbcsak növekedett azután is.

    Pedig még utojára az IMF-től is felvettek jó sokat, „kiebrudalásuk ” előtt közvetlenül.

    Abból a pénzből Imádottad kicsit tözsdézett . Veszített is olyan 200 milliárd Forintot a MOL részvénypaketten( kb. 650 millió USA Dollár.)

    Sakkó mivan ?
    Semmi sem van. ú

    Kanadában már ezért várfogságra itélték volna rég, itt meg ajnározzák a football-huligánok Városszerte , hogy Orb. felemelte a nemzetet 40 évnyi kommunista elnyomás után, ami a focit sújtotta.
    Úgyhogy minden maximálisan OK.
    Szebb jövőt elvtársak.