CEU-párhuzamok

2017 április 11 10:48 de.31 hozzászólás

A CEU elleni tüntetések, ahogy annak idején a felsőoktatást általában érintve indult diáktüntetések, elég sok gondolatot ébreszthetnek. Akár olyanokat is, hogy a kormányzat szándékosan provokálta a közvéleményt a nagyobb mutyik függöny mögé rejtése érdekében. Azonban előfordulhat, hogy a hatalom elszámította magát. S az is, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik a lezsírozott forgatókönyvek szerint. Ezt megmutatja majd az idő.

Ahogy azt is, hogy milyen párhuzamok alakulnak majd ki a jövőben az egykori diáktüntetések, és a jelenlegi akciók között. A jelen azt mutatja, hogy nem kevés párhuzam máris megfigyelhető. S ez teljesen független attól, hogy majd megint lesznek többen, illetve sokan, akik szerint puszta fanyalgás a párhuzamok emelgetés. Ahogy annak a kétségbe vonása is, hogy a tátott szájú, esetleg kiabáló csodavárás megoldást kínál bármire. Még akkor a kérdéseket, a kérdezőket téve meg hibásnak, ha világosan látszik: válaszok tekintetében szűkös a kínálat. De egyelőre itt még nem tartunk, és az is előfordulhat, hogy bekövetkezik a hazai történelem ritka csodáinak egyike: tanulnak, tanulunk a korábbi hibákból. Akkor is, ha elsőre nem úgy tűnik. Azonban ne fanyalogjunk, hanem leltárazzunk.

Annak idején a diáktüntetések egy spontán kezdeményezés nyomán indultak meg. Szinte flashmob jelleggel. Annyira, hogy az első megmozdulások alatt még a jelenlevőket is meg lehetett volna fogni azzal a kérdéssel, hogy kik is a szervezők. A jelen CEU-megmozdulások szervezőinek firtatása szinte biztosan sokak részvevőnél hasonló hatást váltott volna ki. Nekik, meg úgy általában is, legkésőbb a legfrissebb nyilatkozat alapján az Oktatási Szabadságot csoport a szervező. Legalább is, ők mondta köszönetet azoknak, akik megjelentek a vasárnap délutáni tüntetésen. Amely után jött a séta. Nem először, de komoly lemorzsolódásokkal. Ahogy annak idején, a korábbi diáktüntetések esetében is. Akkor is, most is olyan látszatot kölcsönözve a megmozdulásoknak, hogy az eszköz vált a céllá. De ezt, éppen a vasárnapi séta kapcsán, már emlegettem. Akkor sem sokban járult hozzá ahhoz, hogy komolya eredményt hozzanak a tüntetések.

Annak idején, nem kis részben a hatalom vélhető legnagyobb megelégedésére, a tüntetések által megmozduló diákok jórészt magukra maradtak. Miközben tisztelet a számos szülőé, tanáré, akik jórészt személyes indíttatásból részt vettek a megmozdulásokban. Általánosságban azonban az látszott, hogy azok a szakmai szervezetek, amelyek akár komolyabb súlyt kölcsönözhettek volna a tüntetéseknek, hallgattak. Azok a tanárszervezetek is, amelyek aztán krokodilkönnyekkel reklamálták a társadalmi szolidaritás hiányét a Pukli-haknik során. A mostani tüntetések alkalmából látható, hogy sok szülő és tanár is részt vesz az eseményeken. Talán a múltból való tanulás egyik jele, hogy a Tanítanék részéről megjelentek a színpadon, hogy levezényeljenek némi jelmondat-skandálást. Ne hamarkodjuk el az ítéletet. Hátha a szolidaritás és nem csak a politikai haszon puszta learatása volt a cél. Miközben a rektorok egylete csak egy elég kétfenekű állásfoglalásra ragadtatta magát. Amivel máris túlteljesítette a Professzorok Batthyány Körét. A tanárok, az egyetemi tanárok szervezetei tehát jelenleg nem igazán törik össze magukat annak érdekében, hogy egyértelmű kiállást mutassanak a felsőoktatás meglékelésével kapcsolatban. Miközben azért ne feledkezzünk meg, az ELTE TÁTK lágymányosi kampuszára, a TÁTK tanárai szervezte egyetemi fórumról sem.

Amely utóbbival kapcsolatban még emlékezhetünk a spagetti-gyűlésre az ELTE-n. Amelynek nyomán aztán szépen a feledés kezdte beborítani a 2012-ben indult megmozdulásokat. Ugyanakkor, ahogy annak idején elkezdett elveszni a HÖOK a Hallgatói Hálózat bábái közt a gyerek, most is kezdenek megjelenni a „többiek”. Az Oktatási Szabadságot csoport nyilatkozatából tudjuk, mert támogatásukra szólít fel, hogy van egy „Civilizáció Facebook oldal”, amelyen a Hősök terére szólítják ki az embereket. Alkalmasint akár a köztársaság nélküli köztársasági elnök ellen is, mert Áder János időközben aláírta az inkriminált lex-CEU-t. De ennek ellenére talán itt lehetne leginkább tanulni a korábbi tüntetések eredménytelenségéből. Nem csak azt, hogy az ide-oda mászkálás nem vezet sehova. Akkor sem, 2012-ben ugyancsak voltak, akik nem akkor hagyták abba a tüntetést, amikor a szervezők hazaküldték őket.

2012-ben a kormányzat sikerrel szalámizta fel a diákságot. Résztárgyalásokkal, részmegállapodásokkal, Orbánnal fotózkodó díszpintyekkel, időhúzással, és nem egy kommunikációs trükkel, illetve blöffel. Miközben az egész megmozdulás-sorozat súlypontját sikerült Budapesten tartani. Néhány lokális kilengéssel. Ha most felül a köz annak, hogy lokális problémáról van szó, ha nem sikerül megszólítani a vidéki értelmiséget, ha belterjes bulivá válnak a tüntetések, ha Áder csontig-nyalása sem ébreszt fel sokakat, ha sikerül a szalonzsidózást becsempészni a kommunikációba, akkor a CEU nyugodtan mehet a levesbe. Még az egyetemeken is lesz majd talán, aki tapsol. Ahogy az egyetemeken sem mindenki bánkódott a 2012-ben elindult diákmegmozdulások elhalása miatt.

Tangled-1

(Tangled / Kate Norris)

31 hozzászólás

  • A CEU elvben es lapitio hatterei parhuzamos a Frankfurti Iskola Social Study alapitavnyi elvei es caljaival.
    Nemely alapitoja volt vezeto tagja a „Tancskoztrasasagnak”
    Nevzne azt „parhuzamossagnak” ?

  • Tüske Zsófia

    kedves Bendeguz,
    a CEU elleni támadás nem jelent mást, mint orbán megfélemlítési kísérleteit a felsőoktatással szemben.
    2014-ben az egyetemek nyakába fideszes kancellárokat nevezett ki, súlyosan megsértve ezzel az egyetemi autonómiát.
    Ilyen támadás érte 2015-16-ban a Corvinus egyetemet amikor azt szétdarabolással fenyegette, de végül beérte azzal, hogy a nyakába ültette rektornak Lánczi Andrást, aki most ugyan jobboldalinak mondja magát, de a szocializmusban a marxista-leninista esti egyetemen is oktatott.
    Ma mondvacsinált indokokkal a CEU van soron és egyáltalán nincs kizárva, hogy sorra kerülnek azok az egyetemek is, amik munkatársai tiltakozni mertek most ez ellen a nemzetközi felháborodást keltett akció ellen.
    És ami a háttereket illeti: lehet, hogy azok előtt, akik nem Magyarországon élnek, még nem elég világos, de itt a legsötétebb rákosi korszak restaurációja folyik.

  • @ Ms.Tuske; Kosonom ertesiteseit.
    Valaszommal szeretnem figyelmere hozni,hogy;

    1. Persze a CEU nem igen nevezheto a „felso-okatatas” egyik intezetenek. Semmi tudomanyos sem technikai vonalon nem nyujt kepzettsegi lehetoseget. Csupan az u.n. „tarsdalmi” alanyokon, teljesen a nemzetkozi politiaki vonal erdeke, s celjaban. Persze joga marmit is nyujtani. De a „magyae felsobb oktatas’ reszetol messze all.

    2. A torvenyhozo testule minden eggyes tagjait onok valasztottak. Mindenkinek van a sajat kepviseltetoje, kinek egyeni eskudt kotelessege kepviselnije erdekeit, ohajaik szerint cselekedi. Tudom van mindazoknak telephon szama, cime, sot e-mail cime is.
    Zaklatta mar sajat kepviselojet a modon, ez, vagy barmi mas ugyekeben is amikor nem a maga ohaja szerint dontoot,hatarozot Maga neveben ?

    3. A politikusok, akiket onok megbiztak szavazataikkal, azok kotelessege a torvenyekszeritn cselekdni. Mint az emlitett esetben azok nevezik ki minden kormany tisztviseloket. Tehat van Onnek is szavazata azon valtoztatni ohaja szerint.

    4 Van torvenyes eloirt lehetoseg barmit is valtoztatni a valasztoknak a kepviseltetoik alatal. Az a kepviseltett]ett demokracia legjelentosebb lehetose.

    Irt, hivta, zaklatta torvenyes kepviselojet mindazon dolgok eseten amivel On nincsen megelegedve ?

    Minel tobben hasznaljak torvenyes jogaikat, annal megfelelobben mukodik az allamhatalom/kormany a lakossag erdekei alapjan. Tette On mind azt ? Az a kerdes. Tegye minden nap. Minden oraban ha szukseges.

    A democraci nem csak egy lehetoseg, de kotlsseg is azt gyakorolni allandoan. csak ugy letezhet a nepi on-uralom.

  • Bendeguz79
    2017 április 12
    6:54 de.

    „1. Persze a CEU nem igen nevezheto a “felso-okatatas” egyik intezetenek. Semmi tudomanyos sem technikai vonalon nem nyujt kepzettsegi lehetoseget.”

    Tájékozódjon, figyelmesen olvasgassa és értelmezze:

    https://www.ceu.edu/

    Magyarul is olvasható a Central European University (magyarra fordítva: Közép-európai Egyetem) honlapja:

    https://www.ceu.edu/hu/kee/about

  • Tüske Zsófia

    Bendeguz,
    mi már régen túl vagyunk azon a ponton, amikor még azt hittük, a demokrácia jegyében figyelembe veszik az észrevételeinket és a kifogásainkat. Ha itt élni, tisztában lenne ezzel.
    A mi képviselőinknek jó részét ismerem személyesen, mert évtizedekig dolgoztam a felsőoktatásban, olyan intézményekben, ahonnan a mai fideszes politikusok kikerülnek. El kell mondanom, csak, hogy tisztában legyen vele, hogy ezek a képviselők nem a választók érdekeit képviselik, csak a saját pártjuk engedelmes pártkatonái.
    Itt még néhány fát sem lehet lakossági kezdeményezéssel
    megvédeni. Nemrég történt az, hogy lakossági tiltakozás volt egy budai sugárúti fasor kivágása ellen – ott mélygarázst akartak építeni. Amikor megnyugodtak a kedélyek, hogy sikerült megvédeni a több évtizedes fákat, egy hajnalban jöttek a láncfűrészek és a fasor elesett. A mélygarázs valamelyik csókos érdekeltségében épülni fog.

    Ami a CEU-t illeti, téved és fogalmam sincs, honnan veszi az alaptalan és valótlan információit. A CEU könyvtára ma a tudományos kutatók asyluma, mert a magyar állami támogatásból fenntartott könyvtárak – az egyetemeké is – olyan minimális támogatásból vegetálnak, hogy kurrens szakirodalomra nem telik. Mellesleg Magyarországon létezik Népfőiskola, Sámánképző és fizetős angyaltanfolyam is, felsőfokú reiki-képzés anélkül, hogy bárkinél is kiverné a biztosítékot, így nincs arra semmiféle indok, miért is kellene kiseprűzni innen a CEU-t.

  • Minden kedves valaszoloknak;

    Elsokben, en csupan a weblapjukrol szereztem erteesuleseimet. A CEU mindenek elott magan intezet.
    Fokent csak a „tarsdalmi” alapokon levo tanokkal, foglalkozo. Utobbiakban, a „matematica” is jelezve, de nem hogy mi foku az. Tanuloi fokent a „harmadik vilagbol”, tehat alig helyi magyarok.

    Hogy a kozoktatas, s a felsobb oktatas lehetosegi es eszkozei elhanyagolva az fokent az orszag gazdasagi allapotai miatt. Mr. Soros $ biiliokat kepes szorni, nem mint a magyar adofizeto.

    Az orszag gazdasagi allapota nemz ohajtott allapotokat teszi ki. Sajnos a lehetosegeik korlatozottak. S a kormany politkai is ertelemtlen iranyokba megy. Nagy a kormany, sokba kerulo, nem kivatokszerinti mukodese. Sajnos mind azok akik masok penzebol koltekeznek az mindeg ugy van mindenutt. Azert szukseges hogy MINDENKI reszt vesz a kozerdekek intezeseben , s nem engedik az allami tintanyalokat a sajat izleseik szerint vegezni kotellessegeiket.

    Tudomasul veszem,s sajnalom nagy sokaknak a megelegdetlensegeiket, azon en nem tudok maskent segiteni mint csak javasolni a lehetoseget, amit persze onmaguknak, a valaszto lakossagnak szukseges megtenni, DE allandoan am !Nem csak egy kiveteles alkalommal.
    Jelen lenni minden letezo es leheto koz-erdekul uleseken, gyuleseken, felszollani, folyamodni torvenyes formaban.

    Persze nem mindenben mindeg minden siker es gyozelem. Az a vilag rendje, mindeg mindenutt. Sajnos az nem javulokban leve sehol.

    Emlekeznek a Petofi „Kutyak es Farkasok Dala”-ra ?
    Az volt egy jo pelda 150 eve. Melyiket ohajtanak ?

  • @ Ms.Tuske;
    Az egyeni ellenkezeseknek sajnos nincsen sok ‘foga”.
    Azert a szuksegesseg szervezni politikai, tarsadalmi, szervezetvedo, stb.stb. celu helyi szervezetekt. Penzt osszedobni, s alkalmazni u.n. logy-istakat. Igazi P&V (vizelet es ecet)-el telt ugyvedeket, s folyamodni es perelni megallasnelkul. Akkor lessz foga a lakossagnak az onhatalom gyakorlasaban.

  • Tüske Zsófia
    2017 április 12
    9:39 de.

    „A CEU könyvtára ma a tudományos kutatók asyluma,”

    Milyen tudomány? Gender elmélet? 🙂

  • hazai lámpa,

    A gender, mint olyan nem akkora marhaság, mint a marhák hiszik. TAlán, ha belemélyednél abba, hogy mit is jelent valójában. De elhiszem, hogy számodra ez magas, mint bolhának a Himalája.
    S ez akkor is igaz, ha a valós tartalmába a harcos feministák is belemélyednének. Talán kevésbé rühelnék a feminizmust, az lmbtq…akármi szervezeteket is.
    A társadalmi szerepek ismeretével semmi gond. A gond az, amikor bármelyik gittegylet kiáll azzal, hogy az ő nézetük az egyedül üdvözítő, és mindenki vegye ezt alanyi alapon tudomásul.

  • +1. Folyhat-e egyáltalán bárminemű kutatás, kutatómunka társadalmi tudományos alapon? (social studies, social sciences) Lehetséges ezen kutatások és kutatómunkák alkalmazása és adaptálása a mindenkori hallgatók fejmosása nélkül? Véleményem szerint a társadalom- és bölcsészet-tudományok kizárólag követő jelleggel, a közelmúltat összegezve jöhetnek csak számításba, tehát a válasz: NEM! Kizárólag a műszaki és természettudományok területén folyhat igazi kutatás. A CEU nyilvánvalóan politikai céllal jött létre és a politikai agymosáson vezeti keresztül hallgatóit, különben mi értelme lenne az egésznek? „Mesterképzés” ? Politikusképzés az Soros ideák alapján? Mi az, hogy Nyílt (nyitott…?) Társadalom? Hogy együtt sodorhatok és füvezhetek az európai no-go zónákban az illegálisan bevándorló afrikaiakkal és ázsiaiakkal? Talán a zsidó-keresztény kultúra különbözőségeit is megvitattjuk az eritreai vagy pakisztáni nyílt és nyitott szívű „új barátokkal”? Vagy a szekularizáció és a kasztrendszerek szépségeit elemzzük ki a kontinenseken előforduló differenciák alapján? Hogy nézne ki ez a hőn áhított Nyílt Társadalom? Úgy, ahogy George Soros az amerikai pénzelitet és felsőosztályt elképzeli a katonákkal és biztonsági emberekkel körbevett lakóparkokban és villákban meghúzódva? Lakájos biztonságban whiskeyt szopogatva és kokaint szívogatva? Hát hol itt a Marxizmus kérem szépen? Lukács György is csettintene egyet a nyelvével, ha élne és látná, hogy hova fejlődött az új baloldaliság a 21. században. De valószínűbb, hogy inkább fordulna egyet a sírjában, miután köpött egyet..

  • Folyhat-e egyáltalán bárminemű kutatás, kutatómunka társadalmi tudományos alapon?

    Természetesen folyhat, csupán az objektivitást kell megtartani. A statisztika, mintavétel, hibaszámítás stb. olyan matematikai elemek, aminek a segítségével nagyon jól és objektíven vizsgálható a társadalom állapota. Persze a kérdéseket jól kell feltenni. Egyébként például kiváló kisérleti pszichológiai kutatások ismeretesek ma már. A bankszektor viselkedését például (konkrétan tudom) fizikusok elemzik analitikus matematikai és statisztikai modellekkel.

  • Szerény véleményem, hogy az egyetemnek politikai célja van. Még pedig, a mai kormány megbuktatása.
    Erre legalkalmasabb, a fiatalság agymosása!

  • Orsós Elemér

    CEU-Kutatások-2017
    2017 április 13
    6:46 de.
    Szerintem korrekt, csak áltudományos félremagyarázásokkal lehet cáfolni!

  • a témához írtam:
    Sólyom ezt „benézte”

    Áder nem talált kivetnivalót, de az alkotmányjogászok igen, én meg ….

    Sorra nyilatkoznak meg azok, akik az alkotmányos kérdésekben szaktekintélynek számítanak és akik többsége még az aláírás előtt nyilvánosan és/vagy magánúton jelezték az államfői posztot bitorló ócska pártkatonának a fenntartásaikat. Mint tudjuk lényegében hiába!
    A megszólalok között szerepel az egyik előd, aki ráadásul az AB-t is vezette, sőt az előző alkotmány elkövetője is volt. Sólyom László egyik érve az, hogy: „Az oktatás szabadsága olyan kiemelt alapjog, amit csak akkor lehet korlátozni, ha az egy másik alapjog védelme érdekében feltétlenül szükséges”, s szerinte ilyen nem áll fenn!
    Nos a helyzet az, hogy téved. Nem, nem az (az agyament baromság) amire hivatkoznak, hanem más. Neki, mint az alkotmány szellemisége és esszenciális jellege mellett éveken át érvelőnek, ezt értenie kellene. Nos azt tudnia kellett volna, hogy a regnáló alkotmány, akarom mondani alaptörvény legfontosabb alapjogi eszenciája: Őfenesége akarata! =))

  • tóth péter
    2017 április 14
    1:42 de.

    Idézet egy cecu egyetemre járt cikkéből csak nektek : …..”””””Miről is szól hát a CEU körüli háború? A valódi választ valószínűleg az Index újságírójának adta meg kérdésére: „Nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy ideológiai és politikai küzdelem része. Egy olyan hadseregnek a tiszti iskolája, amelyik kemény küzdelmet folytat a magyar társadalomban. Ez a lényeg.” Ebben az egyben a CEU vezetése is egyetért , ugyanis Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szerint is ideológiai küzdelem zajlik.

    Ebben az ideológiai és politikai küzdelemben a CEU egy nagyon jól körülhatárolható ideológiát – ha úgy tetszik: világnézetet – és konkrét ügyekben ebből az ideológiából/világnézetből levezethető álláspontot képvisel. És ez akkor is így van, ha emellett a CEU mára a magyar felsőoktatás szerves része, ha minőségi oktatást nyújt, ha színvonalas nemzetközi konferenciákat szervez és kutatásokban vesz részt.

    Azt, hogy a CEU-nak van világnézete, politikai karaktere, „szelleme”, a törvénymódosítással szemben fellépők közül is sokan elismerik, például Balázs Zoltán, a CEU korábbi oktatója, a jobboldali-keresztény értelmiség meghatározó tagja. Ezt a világnézetet lehet nevezni liberálisnak. Vagy baloldalinak. Vagy emberi joginak. Bárhogy is nevezzük azonban, ez olyan világnézet, amely ellenállhatatlanul önti el a mindennapjainkat, és amiből sokunknak nagyon elege van. Elegünk van a genderelméletből és annak a gyakorlatba való átültetési kísérleteiből. Elegünk van a klasszikus női és férfi szerepek eltörlésére irányuló törekvésekből. Elegünk van a női egyenjogúság leple alatt agresszíven nyomuló feminizmusból. Elegünk van az abortusz propagálásából. Elegünk van a homoszexuálisokból és abból, hogy azt próbálják a fejünkbe verni – és még inkább a gyerekeink fejébe –, hogy a homoszexualitás normális, sőt: támogatandó. Elegünk van abból, hogy a gyerekeiket a legdurvábban szegregáló elitiskolákba járató belvárosi értelmiségiek oktatnak ki bennünket társadalmi integrációból és magyar–cigány együttélésből. Elegünk van a folyamatosan felszínen tartott holokauszt témából. És elegünk van abból, hogy mindezt európai értékként akarják eladni nekünk. Nekünk, akik szintén európai egyetemeken tanultunk és szocializálódtunk””””””………

    Felföldi Zoltán

    közgazdász, volt CEU-s hallgató.

    Ez nagy árnyékot vet arra a túlhajszolt “demokratikus”megnyilvánulásokra,amiket lehet hallani.
    Aki meg nem látja : ezen és egyéb mostani megmozdulásoknak szervezői a volt szdsz-sek—-gyerekeiken keresztül,mert most már őket tolták előtérbe.
    Nem a magyar fiatalság van ott , hanem ezek a fiatalok.
    Demokratikus üdvözlettel.

  • Még az aláírás előtt készült ez a riport a Nobel-békedíjas Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, akinek tanszéke működik a CEU-n, de a mának és a holnapnak is szóló üzenetet hordoz.

    Természetesen ez az üzenet értelmezhetetlen és felfoghatatlan a Figyelő/Klárika féléknek, de talán mond azoknak valamit, akiknek eddig nem volt semmi ismeretük arról a magyarországi egyetemről, ahol „felnőtt az a generáció, és most ők a döntéshozók szerte a világban”.

    Sok magyar tudományos kutató jött haza és kapott helyet az egyetemen, akiket ismét elkezdtek csábítási szándékkal ajánlataikkal bombázni a külföldi kutatóegyetemek. Rajtuk kívül természetesen keresik azokat a kimagasló tudású külföldi kollégáikat is, akiknek a jelenléte és működésük biztosította a CEU nemzetközi rangját és elismertségét.

    Ezt dönti romba a regnáló hatalom. A riport mindenki számára közérthetően itt olvasható:

    http://hvg.hu/itthon/20170408_UrgeVorsatz_Diana_Felek_mar_most_hatalmas_a_kar

  • Tüske Zsófia

    lámpa: ha képes vagy eligazodni egy online integrált könyvtári katalógusban, megnézheted magad is, miféle állomány található a CEU könyvtárában.
    ha nem vagy képes, így jártál. de akkor nem kell ám itt teliszájjal genderezni.

  • Tüske Zsófia

    tóth péter, csak szólok: a ceu ellenei támadás az ideológiai és politikai küzdelem.

    akkor, amikor a kormány erősen igyekszik az általános iskolákat átpasszolni különböző egyházaknak, de nem járul hozzá, hogy a fenntartásukat az önkormányzatok visszaszerezzék,

    akkor, amikor csökkenteni akarja a gimnáziumok számát megyeszékhelyenként egy darabra és arra formál jogot, hogy maga irányítsa az általános iskolát elvégzetteket abba a középfokú intézménybe, amelyet ő jónak tart,

    akkor, amikor célzott támadást indított a Corvinus egyetem ellen, később meg akarta szüntetni annak Kertészeti karát, mert igen értékes és nagy gellérthegyi telken helyezkedett el,

    jelenlegi terveibe egy új mezőgazdasági egyetem létrehozása szerepel, holott már Gödöllőn van ilyen (de az el lesz sorvasztva)
    amikor egymás után létesítenek egyházi egyetemeket, nagyobb támogatással, mint a többszáz évesek eredetileg kaptak, de az oktatóikat mellékállásban a állami egyetemekről alkalmazzák
    [a Károli jogi karának első dékánja egy régi pártvezetőségi tag volt, hahahaha]

    akkor a CEU ellen intézett megsemmisítési kísérlet napnál világosabb, hogy ideológiai és politikai tett.
    Bár én még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán ezzel akarta kizsarolni a találkozót Trumppal, vagy védelmi pénzt akart szerezni tőle.

  • Ms.Tuske irta, 4/12-2;58 pm.

    „2014 ben az egyetemek nyakaba fideszes kancellarokat nevezett ki sulyosan megsertve ezzel az egyetemi authonomiat”

    Ms. Tuske, nem vagyok szakertoje a maguk torvenyinek, de az altalanos valosag amikor egy kormany kapja a megbizast a szavazolakossagtol, az a kormany felelosege minden allami penzbol iranyitott szervek felelos vezetoinek kinevezesere.
    Mivel alig lehet ottan „magan-tulajdonban levo oktatasi intezmeny”,( CEU kivateles ) mely nem az allamkoltsegen letezik.

    A kerdese lehetne, hogy azok teszik teendoiket az eloirt torvenyek alapjan az adofizatok erdekeben? Ha nem, felelosegre vonni oket. Ha nem megfeleloen, levaltani oket.
    De mind az miert On panaszkodna,azt az illetekes ,s azert felelos egyenek vonhatok kerdore, s felelosegre.

    Azert a democratikus jogainak mindenfoku gyakorlasa az elso szukseglet. Gyakorlja azt !

  • Tüske Zsófia
    2017 április 14
    9:37 de.

    tóth péter, csak szólok: a ceu ellenei támadás az ideológiai és politikai küzdelem.
    Úgy látom ebben az egyben egyetért az idézett :Felföldi Zoltán

    közgazdász, volt CEU-s hallgató.-Úrral!

  • Drizari
    2017 április 14
    6:48 de.
    Sajnos, én azokhoz tartozom , akik Nem hisznek a mai klíma változási elméletekben.
    Az egy nagy marhaság- Van még MÁS érdeme ennek a szervezetnek?

  • Figyelő
    2017 április 15
    10:04 du.

    Figyelő, neked már mindegy, a ma gyerekei fogják megszívni a klímaváltozást. Szerencsédre te ebből már kimaradsz.

  • Figyelő:
    „én azokhoz tartozom , akik Nem hisznek a mai klíma változási elméletekben. Az egy nagy marhaság-

    Helyes. Én pedig azokhoz tartozok, akik nem hisznek benne, hogy a Föld többé-kevésbé gömbölyű és kering. Hiszen ez a nézet egy nagy marhaság, Ha így lenne, akkor egyrészt a déli féltekén lévők leesnének, másrészt én magam is orra buknék egy keringő gombön járkálva. 🙂

  • Drizari
    2017 április 14
    6:48 de.
    Nem tudom, miért ugrik rám minden alkalommal, de én is TUDOK az egészről pro és kontra.Tudok olvasni még és interentet használom minden nap.

    .Drizari
    2017 április 16
    5:27 de.
    Gyermekeim NEM hisznek a klíma váltózás hírében.
    Szerintük, emberek butítása és pénzkidobás!

  • Belzebub
    2017 április 16
    7:57 de.
    Mindig volt klímaváltozás évszázadok múlásával.-
    Kanadai vagyok és sokat mutatnak a TV.n a közeli északi sarkról, ami éppen most olvad.
    Majd, ha újra jön egy új jégkorszak, akkor majd megfagy.

  • Ms.Tuske 4/12-258 am irta;

    Ms.Tuske; mar valaszoltam elobbikeben soraiban irtakra, kiveve a legurolso sorat.
    Ahol irta; „…itten a legsotetebb rakosi (sic) korszak resauracialasa folyik..”

    Persze a valosag az hogy a tomeges embertelen kegyetlensegek slkovetoit csupan kelet Europaban nem lettek tetteikert torvenyesen felelosegre vonva, valah is.

    Mint layja a vilaghirekben meg a Venezuellaiak is velik , s tartjak hogy a tomeges bunkovetok felelosegre vonasat kovetelik.
    A Marxistak 50 even at „harcoltak” megdonteni az allamot, s az uralmat atvenni, sikertelenul.
    Belatva a kurcaikat, vegre „bekes-megoldasokat ohajtva kozosen alkudozva, meg Castro elvtarsaik segitsegevel is.
    Ertek el eggyezmenyt. Amit a lakossag jovahagyasa szukseges. Amit persze a Veneziellai lakossag visszautasitoot. Koveteelik a buntettek kovetoit hivatalosan felelosegre vonni. Maskent nincs „beke”.

    Ma itten (a US-ban) a nemet kormany hivatalosan koveteli egy (94 eves)amerkai-allampolgar atadasat, aki az kovetelmenyek alapjan Hitler hadseregeben sorozott katona volt, s minr egy or-szolgalatos, haborusbunokkel van vadolva.
    Persze a US kormany megkoveteli a vadak valosganak lehetoseget bizonyitani.
    De az meg ma is egy keritest orzo sor-katona utan is mennek 75 ev utan. Persze ha bunt kovetett-el, akkor lessz atadva. Ugyanakkor, SS tabornok Wolv, aki volt Auswitz parancsnpoka is, alig volt buntetve. Sot meg-gazdagodott konven, amit irt Spandau-ban.

    De hany vereskezu, kinzok, s tomeg-gyilkosok voltak valaha is kerdore vonva mindakik a Marxizmus-Lninizmus-Stalinizmus-Maoizmus-Kimizmus, stb.stb. neveben kovettek el embertelensegeket milliok es milliok artatlanok ellen?
    S miert lenne az a „legsotetebb” tett? meg ha tortent volna is ?

  • Bendeguz79
    2017 április 17
    3:43 du.
    Így igaz! Soha nem olvastam, hogy valaki valahol ÁVH tisztet keresett volna. Igaz, sok Brazíliába ment és ott jól élt, nyugalomban.

  • FIGYELO soraira;

    Ugyan kerem, ki „keres AVH tisztet”???

    Veltem talan ezen a portalon valamly „elvtars”-nak tudata lehetne, informacoi,mely magyarazatot nyujthatna hogy Nagy Imre miert foldult volna eletfogytiglani kommunista-hite, elvtasai, es a dicso Szoviet haza ellen?

    NEM hiszem hogy egy napon felebredt (1956 Octobereben) s a hatalmas megvalto szellem alapjan 180 fokou elvi fordulaton hatarozott volna.
    Azt lehetoen a kenyszerites alapjan tette, felbontani, vagy megtagadni a Warsao-i katonai Szoviet szerzodest.

    Lattja On azt lehetonek ? Persze, mivel hogy Namy Imre nem tudna ma valszt adni arra, csak talan valaki benfentes elvtarsa tudna ! Rozomis ? Ponyimacsesz ?

  • Bendeguz79
    2017 április 18
    8:19 de.
    Válasz kérdésére:

    Ott voltam 1956 okt. 23-n este a parlamentnél.
    Órákig kiabált a tömeg, Nagy Imre beszéljen, Nagy Imrét akarjuk stb.
    Végre, már egész sötét lett, az emberek meggyújtották kezükben lévő újságokat és mint egy fáklyát tartották. Végre, mondom órák után, megjelent az erkélyen Nagy Imre és csak annyit mondott,: Menjenek haza békével ! Persze a tömeg nem ment haza, hanem egy része a rádióhoz ment, a másik fele a Hősök terére..
    Nagy Imrét aztán letartoztatták, de a forradalmárok kiszabadították, mint Mindszenty hercegprímást is.

  • Szerintem, soha nem fordult meg, de a nép, azaz a milliós tömeg akaratát értette, a pártjukra állt. Ez sajnos, az életébe került.
    A forradalmárok ismerték Nagy Imrét, már egyszer rövid ideig miniszterelnökünk is volt, csak Rákosi lett helyette.
    A kettő között , inkább Nagy Imrét akarták.
    Kádár sem volt sokkal különb, mint Rákosi.