Nagy Imre-emléknap az új koncepciós perek árnyékában

2017 június 18 12:12 de.70 hozzászólás

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete hagyományainak megfelelően rendezvénysorozattal őrzi az 1957-58-as politikai gyilkosságok emlékét, az 1958. június 16-i hajnali kivégzések évfordulóján.

A NIT Koszorúzott a Vértanúk terén Nagy Imre szobránál, ahol a 60 éve meggyilkolt Losonczy Gézára, az 59 éve kivégzett Szilágyi Józsefre, Gimes Miklósra, Maléter Pálra, Nagy Imrére, a börtönre ítélt pertársakra: Tildy Zoltánra, Donáth Ferencre, Kopácsi Sándorra, Jánosi Ferencre, Vásárhelyi Miklósra, a KGB fogságában Romániába deportált családjaikra, és társaikra: Fazekas Györgyre, Lukács Györgyre, Újhelyi Szilárdra, Vas Zoltánra, Erdős Péternére, Szántó Zoltánra emlékeztek.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete (NIT BP) számára természetesen ünnepnap is a mai – a rendszerváltás előtt, 28 évvel ezelőtt, az 56-os vezetők újratemetésével megnyíló útra, az akkori jogos reményeinkre emlékezve ünnepeltek. A Budapest szívében rendezett gyűlésen Mécs Imre szólt az egybegyűltekhez, aki maga is a halálos ítélet árnyékában élt 56 után – és akinek 2002-es temetőbeli kifütyülése korszakhatárt jelzett a “polgárinak” nevezett magyar jobboldal eltorzulásában.

Újra szükség van Nagy Imrére

Mécs Imre a Nagy Imrét a hídon állva megjelenítő híres szobornál emlékeztetett, hogy Nagy Imre és társai kezdettől meghatározzák a huszadik század második felében kibontakozott magyar szabadságmozgalmak sorsát. Az, hogy őket 1956 után “orvul, gyalázatosan, maffiaszerűen” meggyilkolták, mementó, és egyértelmű irányt mutat a jó és rossz közüli választáshoz.

De 1989-ben is “ő lökött meg minket”, folytatta Mécs Imre, hiszen a hatalmas tömegdemonstrációvá nőtt újratemetés döntötte el véglegesen, hogy nincs több habozás, a demokratikus erők megszerveződnek és elindulnak a rendszerváltás felé. Akkor egy halálraítélt rendszert temettünk, azt gondoltuk, véglegesen – és ezt reméljük továbbra is.

Ma pedig az új küzdelemhez ismét Nagy Imrétől várjuk a lendületet, őt és társait idézzük meg az előttünk álló új küzdelemben szabadságunk kivívásáért – mondta Mécs IMre.

“Mint friss politikai elítélt”

A NIT BP, a demokratikus közéletben, szabadságunk maradványainak védelmezésében igen aktív civil szervezet számára június 16-a közvetlen napi üzenetet is hordoz.

“Nem koszorúzó kft. vagyunk, hallatjuk a hangunkat napi ügyeinkben is” – mondta a Vértanúk terén Donáth Ferenc.

“Eljött a koncepciós perek legújabb periódusának ideje. Ne engedjük félelemben tartani népünket! Csak a nyilvánosság mutathatja meg, hogy nem csak az elítélt veszít ezekkel az ügyekkel, hanem az egész magyar társadalom is. Álljunk sarkunkra és tiltakozzunk a mai, megfélemlítést célzó kirakatperek ellen!” fogalmazott internetes felhívásában Donáth Ferenc orvos, a kiváló jogvédő.

Az idei június 16-án beszéd megtartására kérték fel dr. Császy Zsoltot is, akit a “Sukoró-ügyben” évek óta hurcolnak meg társaival együtt, és a napokban ítélte jogerősen letöltendő szabadságvesztésre a Kúria. Így is mutatkozott be – szavait mint “friss politikai elítélt” mondta el a téren.

Császy Zsolt arról beszélt, hogy koránál fogva nem ismerhette Nagy Imrét történelmi és politikusi példáját azonban jól ismeri.

Személyesen ismeri azonban a mai rezsim vezérét, Orbán Viktort, aki 1989-ben Nagy Imre újratemetésén a jelképes hatodik koporsónál állva beszélt.

Nagy Imre és Orbán Viktor – fény és árnyék – az ő példájukat állította szembe Császy Zsolt hosszan sorolva, hogy 2017-re mi minden került abba az 1989-ben még üres hatodik koporsóba.

Mi van ma, abban a bizonyos hatodik koporsóban?

– vissza a Szovjetunióba, amit “keleti nyitásnak” becéznek;
– szabad piacgazdaság helyett oligarchagazdaság;
– szabad sajtó helyett lemérszárolt sajtó és központból vezényelt gyűlöletkampányok;
– közmunkára alapozott szolgarendszer, amit “munkakalapú társadalomnak” becéznek;
– az Orbán-kormány által irányított Magyarország ordító egérként harcban áll a világgal;
– folyamatos és szisztematikus a történelemhamisítás;
– ez a rezsim újrajátszaná a második világháborút, bár a hajdani német szövetségesre szerencsére nem számíthat;
– jogállam helyett rendőrállam, de rendőrség nincs;
– jönnek a koncepciós perek (Császy Zsolt itt autentikus forrást, Vida Ferenc vérbírót idézte a nyolcvanas évek végéről, ő már csak tudta, mi az a koncepciós per)
– ezen a ponton a letöltendő szabadságvesztésre váró friss politikai elítélt köszönetet mondott családjaiknak, barátaiknak, mindenkinek, akik mellettük állnak, hiszen – bár politikai gyilkosságok nincsenek, de a koncepciós meghurcolással megölik az áldozatok jövőjét, szenvedésre ítélik őket és egész környezetüket;
és a legfontosabb:
– a politika itt egyszerűen üzlet: ez a becsületért pénz és a pénzért becsület rendszere.

A beszédek után Donáth Ferenc és Eörsi László helyezte el koszorúját a Nagy Imre szobornál.

Tamás Tibor / Zárójel

70 hozzászólás

  • Orbán nem favorizálja Nagy Imrét, de kedvére való Erdogan és Berdimuhamedow (türkmén elnök). Az utóbbi születésnapi köszöntése:

    http://www.youtube.com/watch?v=lwV10J2khU0

  • Nagy Imre gyilkossai mind tagjai voltak Nagy Octoberi kormanyanak, mint „allam-miniszterek”.

    Tudtak hogy a Moszkva nem fohatdta volna el a fuggetlen Magyarorszagot. Tehat kenyszeritettek nagyoy valami olynara miert majd egyedul Nagyot vadolhattak.
    S az volt a Warsaoi szerzodes felmondasa. Az garantalt halal buntetest Moskva altal.
    Mint a regi biliai modszer „jobbegy egyent megoletni, mint mindanyiunknak buntetve lenni”.
    Persze khrushcsov latta azt, s aert lett kikotese hogy Kadareknak latni \uk kellet Nagy kivegzeset.

    Ma ge a harmadik generacioik ismetelten Nagy csontjait hasznaljak ismet a sajat gyuloleteik terjesztesere.

    Igazi jo magayros tettek. Hm???

  • Orsós Elemér

    Aki Császy Zsoltra és a „Sukoró-ügyre” hivatkozik Nagy Imre kapcsán, az híján van a legalapvetőbb értékitélő és értelmező képességnek, azon kívül abnormálisan beképzelt!

  • Nem tudom ki látta Mészáros Márta filmjét, Nagy Imréről,
    ” A temetetlen halott” címmel? Remek film, valóban megismerjük abból Nagy Imre akkori szerepét és életét.

  • Különben, a filmben egy remek mondása volt Nagy Imrének, amiben meglátta a jövőjét is. Nem tudni, hogy valóban mondta e?!
    A tárgyalása jelenetében, mondta: ” Most, elítélnek az elvtársak, de majd virágot hoznak a síromra”!
    Szerintem, beigazolódott a jóslata!

  • Tévedtem, a fönti videóban nem szülinapi köszöntőt lehet látni, hanem a helyi alkotmány születését, amiben egyeduralkodói jogkört kapott a felköszöntött. Hiába no, idegen nekem az orosz nyelv, nem tudtam, miről van szó, s csak utólag tájékozódtam.

    Ahogyan az ötvenes években se sokan tudták, mi történt pontosan 1945 februárjában Jaltán, így remény ébredt 56-ban a nemzetközi segítségben. Ezért kevesen gondolták azt, hogy Nagy Imrét kivégzik, de maga Nagy Imre se gondolta, hogy a jugoszláv menedékkérésből romániai internálás, végül bitófa lesz.

    Azt gondolom, ma sem fog rajtunk senki segíteni, hiába vagyunk tagja az EU-nak, talán egyedül Németország az, aki a két vesztett világháború velük szövetségeseként tekint ránk. A franciák és az angolok mindig ellenünk voltak, ahogyan az amerikaiak is mindkét világháborúban az ellen oldalon állt. Az oroszok? Velük mindig rosszul jártunk, ma Orbán dörgölődzik Putyinhoz és a volt szovjet tagköztársaságok diktátoraihoz, lesz ennek ismét böjtje.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Láttam a filmet–ha jól emlékszem, egy lengyel színész játszotta Nagy Imrét.

  • S ha már szóba került a film, aki nem látta, vagy régen látta, itt ismét megnézheti:

    http://www.youtube.com/watch?v=ZQjAfK9q1pQ

  • Nem emlékszem, ki játszotta a főszerepet, de nagyon jó volt a film!
    Mellesleg, Nagy Imrét valóban, berángatták a forradalmárok az egészbe.
    Ott voltam akkor este az Országházánál 1956 okt. 23 án. Órákig kiabált a tömeg, Nagy Imrét követelte. Ő nem jött ki az erkélyre. Hosszú idő után jött csak ki, mert a tömeg nem ment el, már egész sötét volt. Csak annyit mondott, hogy kedves barátaim, (elvtársaimmal kezdte, de a tömeg lehurrogta) majd „barátaim” szóra váltott.
    Annyit mondott csak, hogy ” menjenek haza, békében!” Sajnos, ezután ment a tömeg a rádióhoz, és a Hősök terére.

    Nagy Imre további szereplése végzetes volt, kivégezték elvtársai. Pedig valóban igazi szocialista volt, de nem volt olyan véres kezű mint Rákosi és Gerő Ernő, éppen ezért ragaszkodtak hozzá az emberek.

  • Drizari
    2017 június 18
    1:43 du.
    Sajnálom, nem tudom MIÉRT kéne most segíteni bárkinek a magyarokon.
    A magyarok által megválasztott kormány uralkodik. Alacsony a bér, drága az élet, ezt sajnálom, de fogalmam sincs, ki tudna segíteni? Eddig, egyik kormány sem tudott.
    De talán, maga a nép tudna magán segíteni, ha nem mindent a kormánytól várna!
    Van egy ősi magyar mondás: ” Segíts magadon, az Isten is megsegít!”

  • Egy Nap Októberben…

    „A Duna-parton hittől égve,
    Nem félve járt a város népe
    S a fák hullaták lombukat.”
    (Kannás Alajos: Hazám, 1956)

    Az utcán sárga faleveleket kavar a szél, s én mint minden oktoberben, gyönyörködve csódálom a napsúgártól bearanyozott színes fákat és emlékezem! – Akkor is, 60 évvel ezelőtt, ragyogó napsűtés volt oktober 23-án

    Reggel kilenc óra lehetett, hogy leszálltam a Kálvin téren az autóbuszról. A Múzeum- körútra siettem, hogy aznapi bevásárlásomat elkezdjem a Keravill üzletben.
    Kezdő anyagbeszerző voltam a Radelkisz Hiradástechnikai Szövetkezetnél.Kitünő állás volt, mellette elvégezhettem az esti technikumot. . .
    Egyszóval, a Múzeum körúton mentem és gyönyörködtem az őszi színekben, mikor a fák törzsére ragasztva piros-fehér–zöld keretes plakátokra lettem figyelmes, s megdöbbenve olvastam; lehetséges lenne, a diákság követelései 16 pontban, itt az utcán? Hallottunk már az Irodalmi Újság forradalmi hangú cíkkeiről, a Műegyetemen tartott gyűlésről, de itt a pontok követeléseit olvasni , bizony megrázó élmény volt !
    Az üzletbe érve az eredeti vásárlásom mellett, kötöző, elektromos zsinórokat is kértem, piros, fehéz, zöldet., hogy kokárdát készítsek belőlük. Hiszen itt tudtam meg, hogy a Petőfi szobornál az egyetemisták tüntetést szerveznek és szavalni fog Sinkovits Imre! A Ferenciek terén felhívtam az udvarólomat, későbbi férjemet, hogy mi készül a városban. Ő lebeszélt arról, hogy odamanjek, ”ki tudja hová fajulhat” felkiáltással
    Visszatérve az iródába, azzal fogadtak, hogy a Bem szobornál is lesz tüntetés három órakor Mire ódaértünk, már hatalmas tömeg gyűlt üssze. Bessenyei Ferenc színművész szavalta a Nemzeti Dalt és a Szózatot. A szobor mögötti kaszárnya ablakaiból a katónák magyar zászlót lengettek ki, de már a lyukas zászlót.
    Akkor már sejtettem, hogy ez a tüntetés nem mindennapi lesz…
    Aztán a tömeg elindult a Margit hídon a Parlamenthez, addigra már a munkások is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Száz és százezer ember ment a.hídon, köztük menve, a Himnuszt énekelve értettem meg, hogy egy történelmi pillanatnak vagyok a tanúja és ezért a pillanatért érdemes volt élni!
    Mire a parlamenthez értünk a tömeg még nagyobbra nőtt. Sok órás várakozás után, teljesen besőtédetett és valaki újságból fáklyát gyújtott, majd a többiek is követték . Száz és ezer fáklyás magyar állt a sötétben , és Nagy Imrét követelte, hogy megjelenjen.
    Végre Nagy Imre kijött a Parlament erkélyére, és így kezdte beszédét: Elvtársak! A tömegben hangos morgás volt rá a válasz!
    Majd beszédével csillapitani akarta az embereket (Menjenek haza békében stb.) de a kedélyeket ez nem nyugtatta meg. A tömeg két csoportra oszlott, : volt aki a Bródy Sándor utcába ment a Rádióhoz, mások a Hősök terére ledöntni a Sztálin szobrot.
    Mi udvarlommal, a Rádióhoz mentünk, már a Múzem körúton nagy tömeg fogadott. A végén, a Nemzeti Múzem kertjében álltunk meg és vártuk, hogy a diákoknak sikerül e bemondaniuk a rádióba a 16 pontot?
    Elmúlt már talán 10 óra is, mikor az első lővéseket meghallottuk, majd egy egész sorozatot. Egyre „melegebb „ lett a helyzet, a Múzeum kertben az embereken pánik tört ki, hiszen a fegyvertelen diákokra lőnek az ÁVÓ-sok.( Egy montreali ismerősömnek a feleségét is itt lőtték le.) A hazafias lelkesedésnek máris áldozatai voltak.
    Váratlanúl, a Múzeum körútra teherautókkal katonák érkeztek, mi úgy gondoltuk, fegyvereket hoztak a felkelőknek! Leírhatatlan volt a reakció, többen sírtak! „A katonaság mellettünk van, hihetetlen!” (Jóval később tudtuk meg, hogy az ÁVÓ-sok hívták ki a katonaságot, hogy segítsenek a Rádiót megvédeni, de a katonák, a felkelők mellé álltak.)
    A tűzharc erősödött és a tömeg szaladni kezdett a Múzeum-kert távoli sarkába..
    A nagy izgalomban, alig vettük észre, hogy átáztunk a hideg őszi esőben, mely már órák óta szemerkélt…Úgy döntöttünk, hogy a szembenlévő Múzeum kávéházba megyünk egy kávéra, mert egész nap alig ettünk és halálos fáradtak is voltunk. A kávéház zsufolva volt. Kávézás közben láttam Szabó Sándort színművészt szintén kávézni. Akkor láttam őt utoljára életemben..
    .A harcok, a fegyverek még harsogtak, de mi már nem tudtunk semmit tenni.
    A Rádió körül a harcok egész éjjel folytatódtak, de ahogy később megtudtuk, már reggelre a forradalmárok átvették a Kossuth rádió adását.
    A villamosok rég nem jártak már , ideje volt hazagyalogolni……
    Mégegyszer körülnéztem a feldúlt Múzem-körúton és valahogy úgy tűnt, hogy évek teltek el reggel óta, mikor az őszi színeket csodáltam!
    Azóta, minden októberben erre a napra emlékezem, mikor a természet újra felölti színes köntösét. Egy napra, ami megváltoztatta a magyar történelmet és mindannyiunk életét !

    Ez egy cikkem volt, az akkori eseményről, elnézést a hosszabb szövegért.

  • ENYÉM A VÁR 🙁 TIED A LEKVÁR *

    Orbán már akkor, ott a Nagy Imre temetésen sem, mint a nagy áldozat ifjú, ahhoz méltó tanítványa, hanem csak és kizárólag egy, a saját >jólfelfogott< érdekét szem előtt tartó . m a c h i v e l l i s t a . játékosként kezdte meg máig-tartó, mélysötét hatalmi játszmáját…

    Ott, a Műcsarnok gyászbaborult lépcsőjén állva nem is kellett mást tennie, mint ama, ma már közismerten sanda tekintetével rápillantani, a mára már gyilkosok és más bőrfejűek által őrzött Lendvai-utcai, jövendő Fid-SS székházra**, ahol az Ő éles lelki szemeivel már akkor láthatta Magyarország jövendőbeli leggazdagabb, és lényegében teljhatalommal felruházott maffiózó földesurát és nagytőkését pöffeszkedni, amint aranyhintaján éppen Budai Várba készül felhajtatni…
    ˙

    .

    .
    *Egy népi gyermekjáték neve, amelyben a gyermekek egy dombra törekedve lökdösik egymást vissza, illetve lefelé…
    ** Akkor még Állami Egyházügyi Hivatal.

  • megjegyzés „málnaszőr 2:47”-hez :

    Tudom, ez a harc már néhány évvel korábban a „koleszban” elkezdődött, amikor joghallgatóként azt írta az egyetem faliúságjába, hogy
    „a jog nem más, mint bármikor megváltoztatható parancsok halmaza”.[Pályfutása során bármikor, ahol csak tudott élt is ezzel a hatalmi fogással.]
    De hát, ez a szöveg már maga is a fenti állításom bizonysága.

  • Bocsánat! még 1

    Így változtatta meg többek közt a köztársaság alkotmányát, és szűntette meg magát a köztársaságot is, valamint tette teljesen formálissá az Alkotmánybíróságot, az ügyészséget és szüntette meg a >fékek és ellensúlyok<, az előző 20 évben végsősoron bevált rendszerét…

    Ma már élesen és hatalmi esztközökkel, az általuk kreált új jogszabályokkal, a jogot í g y használva fel, támadja a . c i v i l . szférát is…

    Röviden ilyen az általa kitalált . i l l i b e r á l i s . d e m o k r á c i a . azaz a fasizmus mutáns változata.

    .

  • Figyelő 1:39

    A rendszerváltás hajnalán a rádióban hangfelvételről lejátszották Nagy Imre utolsó szavait, amelyek szó szerint így hangzottak:

    „Most elítélnek az elvtársak, de engem amajd a nemzetközi munkásmozgalom fog fölmenteni.”

    Az a filmbéli szöveg a rendezőnő költői szabadságának a részét képezi.

    .

  • Figyelő ! 9:26

    Drizarinak írott soraiban a kis ártatlan, „nem tudja miért is kellene ma bárkinek segíteni a magyarokon.”

    Válasz: Többek közt az . o r b á n i . illiberalista, fasiszta önkény miatt…

    „De talán a nép tudna magán segíteni, ha nem mindent a kormánytól várna” – íra ugyancsak.

    Bizonnyára úgy gondolja a kedves „lincs-nagyi”, hogy ezt a kormányt is csak egy új ’56 válthatná le…

    Jó tnács 😀

    .

  • málnaszőr
    2017 június 19
    2:47 de.

    Nem kellett volna őt kijelölni az ünnepi beszédre. Ha már Mécs Imre akkor látta, hogy ez ilyen sanda, akkor miért őt jelölte ki?

  • Figyelő
    2017 június 18
    1:32 du.

    Én nem láttam, láttam viszont egy hete egy kiváló dokumentumfilmet Mindszenty bíborosról a Duna tv-n.

    Smitt Mária kormánybiztos megmondta, hogy Nagy Imre már zárójelbe van téve a kormányközeli megemlékezésen. Ugyanis a ballibek 56-jával le akar számolni a fidesz kormány, nem érdekli őket a balos értelmezésű 56, ami a „kommunisták fájdalmáról szól” Smitt szerint. Az 56-os 60. emlékévnek Mindszenty és az utcai forradalmárok voltak az arcai, lásd a Nagy sikerű óriásplakátokat.

    Az az igazság, hogy bár pofátlan a fidesz, de tényleg sokkal népszerűbb volt az emlékéve, mint bármilyen balos magyarázkodás a megszűnt 56-os Intézetnél. Persze, abban igaza van a történészeknek, hogy jelentős számú hithű szocialista ember vett részt a harcokban, pl. az egyetemisták, munkások között. Ott volt a sok Munkástanács, hát az tipikus szocialista képződmény.

    Nagy kérdés, hogy ha lett volna elég idő, akkor hányan állnak Mindszenty mögé, aki a királyságot és a nagybirtokrendszert is vissza akarta állítani?

  • Figyelő
    2017 június 18
    10:49 du.

    Ha már filmekről van szó, szintén mostanában egy kiváló dokufilm volt a Dunán az 56-os menekült Prokop Péter pap festő életéről, képeiről.

    Rácsodálkoztam, hogy milyen szép képei vannak vidéki kis magyar templomokban, mert dolgozott ő mindenhova. A modern keresztény művészetet vitte az ilyen kis falvak újonnan épült templomába.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Prokop_P%C3%A9ter#R.C3.B3mai_.C3.A9vek_.281956-1999.29

  • Christopher Adam
    2017 június 18
    3:29 du.

    Jan Nowicki- volt a szóban forgó film főszereplője aki M.M. férje és több filmjének is szereplője volt, pl a Napló gyermekeimnek c.trilógiában is.

  • málnaszőr
    2017 június 19
    4:24 de.

    „Többek közt az . o r b á n i . illiberalista, fasiszta önkény miatt…”

    Csak tudod sokat elmond a hazai ballib oldalról, hogy nem a szavazóbázisuktól várják a megmentést, hanem külföldről. Ugyanis szavazóik 10 % alatt vannak, nagyrészt nyugdíjasok.

  • málnaszőr
    2017 június 19
    3:52 de.

    Ugyebár milyen köztársaság az, aminek a megszűnését nem veszi észre az állampolgárok nagy többsége?

    Még jogászok is arról vitatkoznak, hogy akkor a NER most alkotmányos vagy nem az? Még az értelmiség nagy része is demokráciának tartja azt, ami itt van, akkor miről beszélünk?

  • hazai lámpa
    2017 június 19
    9:28 de.

    Vagy ha nem demokráciának, de törvényesnek.

  • FIGYELO soraira;

    Ugy a Nagy Imre perenek teljes adatai a (Hungarian Lobby) „Magyar Lobby” lapjan kozolve talalhatok. Minden adatok kivegzesenek kepei a biton, eltemetese, (harmat egy sirban), a az egesz Oktoberi esemenyek adatai, stb.

  • málnaszőr
    2017 június 19
    2:47 de.
    Itt szívből jövő Orbán gyűlölet lett leírva.Talán komenista vagy ,vagy régi káder?Vagy munkás? mert ezeket látom ilyen gondolkodásúnak.
    Nem megbántó üdvözlettel.

  • málnaszőr
    2017 június 19
    2:47 de.
    Kedves málnaször,
    beírásaiban, meztelen gyűlölet látható a mai kormány ellen-. Nekem nincs semmi közöm hozzá. Az emlékeimet leírtam a forradalom kitöréséről, ennyi !

  • hazai lámpa
    2017 június 19
    4:53 de.
    Hát, én akkor hallottam Mindszenty rádióbeszédét, mikor kiszabadították. Még aznap mondta, a püspöki palota előtt. Sajnos, rosszul fogta meg a témát, mert máris az egyház és a földbirtokok javairól beszélt, azaz annak visszaadását követelte. Még nekem sem volt szimpatikus ez a beszéde.Szegény lemaradt egy lépéssel.
    Hiszen , valóban a fiatalság között sok munkás és más ember is volt, akik egyszerűen a Rákosi diktatúra ellen harcoltak.

  • „””…hazai lámpa
    2017 június 19
    9:24 de………nagyrészt nyugdíjasok”””””
    Lehet,hogy nem egészen jó ezen megfogalmazás!
    Nem biztos,hogy minden nyugdíjast meg kellene bántani.
    Inkább pontosítani kellene a nyugdíjasok körét : Azok a nyugdíjasok akik a kádár rendszerben élték le életük nagy részét, haszonélvezőik voltak annak a kornak,az akkori párt hívei voltak,pártkatonák voltak,ebbéli életük miatt nem tudják már gondolkodás módjukat,érzelmeiket , kötődéseiket stb.megváltoztatni! Megszokásbál és abból a gondolkodásmódból hogy : ők engem képviselnek,ők jót tettek nekem életem alatt—- és várják a jótevéseket!!!!
    De amikor odakerültek ezek sosem jöttek el!!!?azt hitték,hogy ha rájuk szavaznak visszajön a Kádár rendszer a maga jóságával,szerethetőségével stb.-vel együtt! És ebből a körből már nem szálnak ki amíg az úr másként nem intézkedik. ezért nem kell megvetni őket. Olyan nagy az érzelmi kötődés,hogy a megszakítása nagyobb kárt tenne nekik min hasznot.
    Nem megsértő üdvözlettel.

  • Mécs Imre egy hamis ember, mindenhol személyes érdekeiért eladná a saját anyját is.
    Nem értem miért bíznak még benne.és most miért javasol bármit is? Nem szabad egy szavát sem elhinni!

  • Az újratemetési jelenetről annyit, hogy erősen kétlem, hogy akkor Orbán már, a miniszterelnökségre gondolt. Elég spontán történtek a dolgok. Viszont, akkor még az átlag magyar nem nagyon bízott a politikusokba, és Orbán megalakított FIDESZ pártja sem ragadta meg őket. A hosszú hajú Orbán viszont elkötelezettnek érezte magát és utazni kezdett a nyugati világba. Akkoriban járt Montrealban is. Elmentem a Magyar Házba meghallgatni és beszédéből felismertem egy nagyon okos embert, kitűnő szónoki tehetséggel.
    Mentségére mondva állítom, hogy aki a kommunizmusban nőtt fel még, annak fogalma sem lehet, a diplomáciai adottságokról, vagy ennek megfelelő képzettségről. A nyugati politikusok többsége erre készült fiatalkoruktól, főleg jogi tudományok alapján. Dániel Trump -nak is az a problémája, hogy őt sem képezték ki arra a pozícióra, amit most betölt.

  • málnaszőr
    2017 június 19
    4:24 de.ennyi fasizmus csak a te fejedben van amit itt leírtál.
    málnaszőr
    2017 június 19
    3:52 de.
    az alkotmány az 1945-től jött , toldozgatott,foltozgatott , majd a váltáskor– még szovjettel a háttérben–fogadtatták el az alkotmányt,mely un. balos alkotmány.
    ez változott meg akkor amikor az erőviszonyok ezt lehetővé tették. kétségtelen–nagyon sok minden megváltozott benne ,ami balos volt,azok törlődtek—-ezért van az ujjal szemben ilyen ellenszenv–mert az már nem a ti szájatok íze szerinti ,ezért van a köpködése,pocskondiázása részetekről,mert csak azt tudjátok elképzelni hogy annak úgy kell kinézni ahogy ti akarjátok azt meghatározni.
    és mivel ezen nem nagyon tudtok változtatni—- ezért a nagy és vad gyűlölet minden iránt amihez orbánnak köze van , vagy ha nincs akkor is,mert az ő ideje alatt történik.és kikezdtek mindent ami tőle ered , lassan már odáig fajul,hogy világra jötte előtti időt is átkozni fogjátok.
    tévedés azt hinni : bevált rendszer!
    Nem bevált—csak addig nem lehetett megváltoztatni.ez valószínű csak nektek volt jó.ezért állt ki mögületek a választások alatt a nép. a kiállás a ti alkotmányotok,választási rendszeretek alatt történt,ezzel együtt sem tudtátok a hatalmat megtartani.mert a népnek már nem kellettetek.ezt sem bírjátok megérteni,csak ragaszkodtok a ti általatok teremtett rendszerhez,de az embereknek már nem kellett. ezt el kellene fogadni már végre!
    Vagy a heves harcos hevület ezt nem teszi lehetővé?mindenáron forradalmat akartok csinálni–ha kell,ha nem!!!mert nektek kell a permanens forradalom ,csak abban érzitek jól magatokat.
    kicsit át kellene gondolni az elmúlt évtizedeket úgy,hogy a dolgokat megvizsgálva–nem mindent elutasítva,—elemezve,következtetéseket levonva—de nem zsebből lőni és semmit nem elfogadni–csak azt amit ti akartok!
    meg is értő üdvözlettel.

  • bocsi, Donáld Trump akart lenni, még félig aludtam mikor a fentieket írtam!

  • Lényeg a lényeg : az Orbán-kormány nem preferálja a Nagy Imre megemlékezéseket, kommunista vircsaftnak tekinti. Ezért nem volt figyelemkeltő része az orbáni 56-os emlékévnek. A koncepciós perek áldozatai között se sűrűn említik, helyette beszélnek inkább másokról.

  • Mondhatnak talan ma hogy Nagy Imre remesen elszurta a helyzetet akkor?

    Egy eletfogytiglani meggyozodott komunista volt fiatal srac koratol. Sot meg egy pro-szoviet kommunista.

    kezdte kommunista politikai palyafutasat a hatalmon a Mezogazdasagi Miniszteriumban, minmt a „Begyujtesi Ugyek allamfonoke”. Magyarul a mezogasdasagi beszolgaltatasok ugyeit intezte husegesen.
    Azt husegesen minden leheto kenyszerekkel vegrehajtotta.

    Az adatok szerint nem kevesebb mint 400,000 magayr foldmuvesek ellen intezett a voros diktatura torvenyes eljarast. Nincsen afatt (legalabb is en nem talaltam) a legszelszosegesebb buntetesek adtait. Nem tudva hogy volt-e talan halal bunyeyesek eredmenyei annak.
    De emlekszem hogy nagyon sok mezogazdasagi termelok 0egyszerubben foldet-turo „parasztok”.
    De akaik nem teljesitettek a „beszolgaltatas kovetelmenyeit, azok voltak mutatva a lakossagnak mint a nepi-demokraciat’szabbottalo-kulakok.

    1953-ban, mikor Nagy Imre a Miniszter-tanacs elnoke volt egy rovid ideig, o eletorolte ugy a „beszolgaltatas kotelezetsegeit” mint az u.n. „bika-penzt”.
    Ami az volt hogy a rendszer anyagilag csodbe volt, s minden lehetot megtett tobb penzt csikarni ki a lakosoktol. Ugy a fiatalokat akiknek nem voltak gyermekeik, megadoztatta kormany. Azt nevezve a sokasag „bika-penz”-nek.
    Azzal tett Nagy Imre emlekeztetest nevenek 1953-ban.
    Arra emlekezve a tomegek, omvolt az egeyedulli kommunistra akiben remenyt latott a nep 1956 Oktobereben.

    Ugy lett Nagy Imre Miniszter elnok a tomeg jovahagyasa alapjan.
    De kommunista hite es meggyozodese megrogzodott volt.
    Elvtarsaait kinevezte mint „allam-miniszterek”.

    Persze „elvtarsai” tudtak, s Nagy is tudhatta volna, s meggyozodesem hogy tisztaban is volt azzal, hogy Moskva soha nem engedne egyetlen keley-eutopai nemzetet Moszkvatol fuggetlenul letezni.

    Elvtarsai belattak hogy valakit szukseges felelosnek tenni, legalabb is latvanyosan Moskva szemeben. Maskent mind a biton fognak logni.

    Akkor kenyszeritettek Nagyot a Warsai szerzides felbontasara. A doah meg-nem bocsajthato tettre.

    A kovetekzo ejszaka folyaman Kadar es tarsai a Szoviet katonai bizorsag Vorosilov uti szekhelyere menekultek.

    Nagy Imre az igazi „Judas” aldozata lett azzal.

  • FOLYTATAS.

    Mondhatnank ma hogy talan Nagy Imre valoban elszurta a helyzetet 1956 Oktober- Novembereben?

    A valosag hogy Nagy Imre NEM volt semmi iranyito helyzetben, sem a Kommunista rendszer (Nepkoztarsasag)kozhatalmi szervei folott. Sem a „nephadsereg” folott.
    Az utobbit a part-be-epitett parancsnokai (politikai tisztikara) hasonloan mint 1918-ban szetszeledetettek a Nephadsereget, hazakuldtek mind a katonakat.

    Nagy Imre nem volt pozicioban, kapcsolatban meg a Moszkvai ,ill. kozponti bizotsaggal sem.
    Nem volt kepes meggyozni a Szoviet hadugyi erdekek meg-nem-szakitasait.
    Nagy Imre nem volt kepes, sem volt barmi lehetosege a lakossagot valami kozeputra iranyitani.
    A kommunista erok, vilagszerte a magyar erdekeket ellenztek. mert az csupan a Szoviet hatalom megdontesenek a kezdetet mutatta.

    Persze teves volt a Yugoszlav kovetsegrol kilepnie.
    No de nem tudhatjuk hogy volt-e kenyszeritve a Yugoszlav „elvtarsaik” altal. Vagy valoban elhitte hogy nem lessz bantalmazva.

    A tobbi esemenyek eleg reszletesen ismeretesek ma.

    Az itelete es kivegzese adatait ma tisztan latjuk.

    Kadar es tarsai , igazi Judas szerepet jatszottak, Nagy Imre felaldozasaval a sajat nyakaikat vedve, es hatalmaikat biztositva.

    Elhiheto hogy talan Nikita belatta azt, s azert volt kikotese hogy Kadarnak szemlelni kell Nagy Imre halalat.

    No de az nem volt igazan rgy nagy ar fizetni sajat nyakat menteni es uralmat nyerni.

  • Bendeguz79
    2017 június 19
    4:29 du.
    Igen helyes volt a fenti helyzet analízis!

  • tóth péter
    2017 június 19
    11:35 de.
    Van egy pár mondat a fenti írásban, amivel nem értek egyet.
    Nem látom még ma sem miben volt „jó és szeretetre méltó” Kádár elvtárs.!? Saját elvtársát felakasztatta,Nagy Imrét, majd sok ártatlan embert börtönbe csukatott!
    Egy áruló volt, aki saját elvtársát is feláldozta saját előnyeire!
    Jobb volt az életszínvonal a magyaroknak? Azért mert hatalmas kölcsönöket vett fel nyugatról, amit neki felajánlottak. A magyarok még ma is fizetik a kamatokat!

  • tóth péter
    2017 június 19
    11:35 de.

    A fideszes nyugdíjasok nagy része is a Kádár-rendszerben élte az életét.:)

    Az megfigyelhető, hogy az MSZP-nek a vidéki bázisa szinte elolvadt, és nem a természetes fogyás alapján, már bocsánat a kifejezésért. Szóval az ipari városokban élő nyugdíjasok maradtak mszp-sek, azért amit te is írsz, a pártbeli vagy párthoz közeli kötődések miatt illetve munkahelyi nosztalgiák miatt.

    A vidékiek is nosztalgiáznak a TSZ-ekről (késő Kádár korból!= nagyüzem + háztáji), de ott sokkal több embert veszített a baloldal, valószínűleg a neoliberális gazdaságpolitika miatt.

  • Figyelő
    2017 június 19
    9:39 du.

    Kádár a megtorlások után konszolidálta a rendszerét, pl. nem volt személyi kultusza. Nem engedte vissza a sztálinistákat a hatalomba Hruscsov bukása után sem.

    Nem volt szemüveges bölcsész, aki mindenáron meg akarja váltani a buta népet, ez is egy előnye volt.

    A megtorlásokról annyit, hogy az egy más világ volt, Horthy is a fehérterror után került hatalomra.

  • Tobbek reagalasaira a Nagy Imre eseteben.

    A Szoviet bolshevizmus egyedulli let-lehetosege volt mindeg a tomeg-gyilkossagok. S sajat tarsaik is mindeg a vonal elejen alatak arra.
    Senki, soha nem volt kivetel. Kegyelem nem letezo volt altaluk mindeg.
    Mind a Sztali eszmei szerint, ” a halal megold minden problemakat”.
    ” Nincsen ember, nincsen problema”.

  • Figyelő
    2017 június 19
    9:39 du.
    Önnek e bejegyzésében betűről-betűre igaza van , egyet értek , én is így látom,. A „Szeretett kádár rendszer” azokban az emberekben él akik ott élték le életük nagy részét , nosztalgiázva még ma is azt hiszik és mondják,hogy az az időszak nagyon jó volt. Én ezen emberek érzelmeit,gondolatait tolmácsoltam.
    Nagyon jól tudom,hogy a kádár rendszer kb.20 milliárd dollár adósságot hagyott maga után.Ezt az emberek nem érzik,értik! Azért nem mert akkor nem mondták ezeket el nekik.Ezért vannak tévhitben,hogy ott minden jó és szép volt : mondják : még akkor is ha ez-az rossz volt.Tudom!!! sok mindenről nem tudtak az emberek : elhallgatták előlük,és az emberek sem akarták a rosszat tudomásul venni.Ezek általában a munkások,munkás jellegű emberek,nem vezető beosztású alkalmazottak,parasztok (tsz tagok)szokták mondani nálunk : egyszerű emberek.Ezek a mai napig a kádár rendszer támogatói,szemükben a szocialisták e rendszert testesítik meg,ezért szavaznak rájuk! Ők már nem tudnak e gondolkodásból kiszállni.Ezt nap mint nap hallom , érzékelem! Apám a rendszerváltást ezért úgy élte meg,hogy visszajött a Horthy rendszer és nem tudott megbékélni a helyzettel—mert ő még a horthi rendszerben is élt és azt utálta.De a szocialista rendszerek felemelték őket mint munkásokat és ők kerültek a középpontba ,minden politikai megszólalás ezen emberekhez szólt,mert ők minden bajt is megértettek-amikor az ilyet esetleg bevallottak a rendszerben.
    Tudom : ma is fizetjük a kamatokat,mert a hiteleket–mint most a deviza vagy egyéb hitelben szenvedők- egyik kölcsönből a másikba lépve tudják törleszteni,így van az ország is.JÓL tudom azt is ,hogy a gyuriferi féle rendszer után is 20 milliárd dollár körüli adósság maradt!Mert ők is hitelekből finanszíroztak mindent–és ezért kellett az IMF hez fordulniuk!!!És ha nem Orbánék jönnek akkor ma is nyögnénk az újabb kamatokat,hiteleket,de ők kihúzták a méreg fogát!!!
    Én mindezeket és egyebeket is látok és értek–csak itt vannak sokan akik ezeket nem akarják megérteni és főleg : elfogadni — mert érintettek a rendszerben pl. gondolkodásukkal és egyébbel.Ezért ezt nem akarják megérteni és elfogadni utolsó vérükig védelmezik::: — a védelmezhetetlent!
    Bizonyára hallott arról.hogy kádárék „fehér”könyvet jelentettek meg : ebben magyarázták szájuk íze szerint 56-t és egyebeket.Ez és ennek politikai magyarázatai nagy hatással voltak az „egyszerű”emberekre.És mivel más oldalról nem kaptak információt,ezt elfogadták,magukévá tették ,majd egy idő után már ragaszkodtak hozzá.
    És amikor a rendszerváltás során jöttek a valódi igazságok—dacból ezeket nem fogadták el,ellenállás szerűen védekeztek,védték a régit!Minden egyebet hazugságnak tekintettek.
    Sok mindent megértő üdvözletével!

  • Mi van ma, abban a bizonyos hatodik koporsóban?
    Ami itt le lett írva úgy marhaság ahogy van.
    Szavak játékai.
    Egy biztos : a leírójának semmi nem tetszik ami most van ,csak az ő elgondolásuk a jó.ezért ír úgy ahogy ír.!
    nem megértő üdvözlettel

  • Tóth Péter,
    fenti leírása igen érthető és informáló volt számomra! Köszönöm.-

  • Tóth Péter, még a lemaradt arról is az én véleményem, ami megegyezik a tieddel.
    Még van Magyarországon egy réteg magyar, aki a Kádár rendszerben jól élt és sírják vissza, ezek azok, akik utálják Orbánt a legjobban!

  • Málnaszőr:
    „Így változtatta meg többek közt a köztársaság alkotmányát, és szűntette meg magát a köztársaságot is, valamint tette teljesen formálissá az Alkotmánybíróságot, az ügyészséget és szüntette meg a >fékek és ellensúlyok<, az előző 20 évben végsősoron bevált rendszerét…"

    Mindez igaz, egyetlen döntő pont kivételével; nem igaz, hogy ami megszünt, az az előző 20 évben végsősoron bevált rendszer volt. Ellenkezőleg; végső soron nem vált be, teljes kudarcot vallott. Ha a rendszert az első jött-ment kalandor – komoly népi ellenállás nélkül – meg tudta szüntetni, akkor a rendszer "végsősoron" önvédelemre képtelen, tehát rossz volt. Nem valamilyen külső erőszak, hanem a társadalom teljes közönye miatt lehetett szétverni.

    Málnaszőr:
    "Röviden ilyen az általa kitalált . i l l i b e r á l i s . d e m o k r á c i a . azaz a fasizmus mutáns változata."

    Ez stimmel, a 2010-től kialakított rezsimet ugyan én is mutáns fasizmusnak tartom, de azért mégiscsak szimptomatikus, hogy komoly népi ellenállás hiányában jutott hatalomre.

  • Tóth Péter:
    „Talán komenista vagy ,vagy régi káder?Vagy munkás?

    Nocsak, nocsak! Érdekes összehasonlítás. Ha a munkás=kommunista kijelentés helytálló volna, akkor az Orbán-rendszer ki sem alakulhatott volna, s még kevésbé regnálhatna még sajnos elég sokáig. Lehet, hogy csak egy újabb nemzeti tragédia söpri majd el.

    Minden tisztelet nélkül

  • Belzebub, az Orbán rendszer azért alakult ki, mert a nép megszavazta, elég nagy többségben. Tudom, hogy a régi hatalom, azt állítja, hogy ez nem igaz, csak csalással sikerült. A magyaroknak elegük volt a „szociális” kormányokból, ezért választották .
    Biztos, ennek is sok hibája van, hiszen a vezetői is a régi rendszerben nevelkedtek, nem is tudják jobban.
    Össze se lehet hasonlítani a nyugati kormányokkal, még sok idő kell ahhoz, hogy olyan ember és kormánya is kinevelkedjen abban az országban.

  • BELZEBUB 2017, June 20; soraiban irta;

    „Igy valtoztatta meg a Koztarsasag Alkotmanyat is…megszuntette a Koztarsasagot is…”

    Ma allitolag nincsen Alkotmanyuk, csak az u.n. Alaptorveny’.

    S ha nem Koztarsasag tobbe akkor mi lehetne a Magyarorszag allam vagy kormany formaja ?

    Es

    „..lomoly nepiellenallas hianyaban jitott hatalomra.”

    Nem „mandatimmal” lett megvalasztva a lakossag dontese altal a kormanuy alkotni ?

    Tetszik-e az ma nekunk, ill. maguknak, de az a valosag.

  • HAZAI LAMPA irta;

    Hogy „Mindszenti a kiralysagot es a nagybirtokrendszert ” is visszalaitani” igyekezett volna.
    Lenne bizonyiteka arra?

    Maga valosagkent veszi mozi-keszitok alkotasait?

    Az elso szabad kijelenteseben emlitette hogy az egyhaz jogait visszavrata.
    De jelenthettet volna az mast mint a szbadvallasgyakorlasat ?
    A a „nagybortokrendszerre” vonatkozoan, a mai „hazdagok” (olygarchok) a „vorosbarok” nem nagyban tultettek anyagilag a volt multbeli „nagybirokrendszeren”?

  • Figyelő
    2017 június 19
    9:39 du.

    Szerintem nem a kölcsönök miatt fuccsolt be a Kádár-rendszer!

    Hanem mert felbomlott a Szovjetunió, és a szövetségi rendszere. A központi tervgazdálkodás csődöt mondott. Ugyanis nem mentek át a csillagászati összegű hadiipari fejlesztések a modern gazdaságba, ahogy az USA-ban történt. Mondok egy példát. Nekünk, vagyis szüleimnek 1997-ben lett telefonunk 1981-ben épült családi házunkban, pedig nem egy eldugott tanyán éltünk, hanem kertvárosban.
    Anyai nagyszüleim viszont tanyán éltek, és nekik is ebben az évben lett telefonjuk!

  • tóth péter
    2017 június 20
    11:56 de.

    Manapság szuperhatalmak is eladósnak, de attól még pörög a gazdaságuk. Magyarország viszont a dualizmus óta egyik adósságból a másikba bukdácsol, miközben milliós a szegénység lélekszáma, és az állampolgári jogokat is szűken mérik (Ormos).

    Ennek nemcsak a földrajzi kitettségünk az oka, hanem káros beidegződések is rendszereken átívelően. Közismert, hogy az ország évszázadokra elvesztette a szuverenitását a Habsburg uralom alatt. Hiába kaptuk vissza a szuverenitást a Habsburgok bukása után (1918), sajnos a káros örökség erősebb volt az elmúlt 100 évben, az eltorzult polgárosodás tudniillik, és nem igazán látszik a kilábalás útja.

    A szocialista gazdaság legnagyobb hibája nem az adósságok eltitkolása volt szerintem, inkább az, hogy a kezdeményezőkészséget elnyomták, ha az éppen ütközött a Párt érdekeivel. Pl. a modern ipari beruházások terén, informatika, biotechnológia stb.

  • Figyelő
    2017 június 20
    12:48 du.

    „egy réteg magyar, aki a Kádár rendszerben jól élt és sírják vissza, ezek azok, akik utálják Orbánt a legjobban!”

    Bocs, szerintem ezt rosszul tudod. A liberálisok utálják legjobban Orbánt, a nemzeti retorika miatt, és mert úgy érzik, hogy beleharapott a kezükbe, ami a kenyeret adta neki. A liberálisok a komenistákat is utálják, pedig vélhetően nem éltek legrosszabbul a Kádár-korban.

    A szoci kisnyugdíjasok sok mindenben egyetértenek Orbánnal, pl. magyar ipar védelme és a „buzifelvonulás” üldözése.

  • Figyelő
    2017 június 19
    11:31 de.

    Mindszentyhez. Még az egyházi birtokokat elképzelhető lett volna, hogy visszaadják, mert a rendszerváltás óta is sok mindent visszakaptak a katolikusok. Főleg épületeket, pl. az ELTE épületét a piaristák a pesti Duna-parton.

    A nagybirtokrendszer visszaállítása rossz ötlet volt szerintem is, de Orbán Viktor ezt másképp gondolja, azért választották a bíborost példaképnek! Az Orbán-kormány tesz róla, hogy ezt a vágyát beteljesítsék a néhai főpapnak, pl. EU-s támogatások elosztásával. Mészáros meg Garancsi mind arról ismertek, hogy a nagymamájuk meg az unokahúgaik papíron gazdálkodók. Ha van kilenc rokona egy oligarchának, azt szorozd be mindet 300 hektárral!

  • Nem volt eltitkolva az adosag. Mindig lehetett tudni, mikor Fekete elvtars ment kolcsonkerni. Csak altalaban senkit sem zavart. Aki tudni akart, az tudott is, nem lehetett mindent titokban tartani. Nem is kellett, hiszem minden rossz nyugatrol gyuruzott be. Mint most. Csak a jo nem akar begyuruzni soha. Most is jon sok kolcson, de valahogy nem propagalja a Fidesz. Ki erti ezt, a hivok kivetelevel?

  • Nem volt eltitkolva az adosag. Mindig lehetett tudni, mikor Fekete elvtars ment kolcsonkerni. Csak altalaban senkit sem zavart. Aki tudni akart, az tudott is, nem lehetett mindent titokban tartani. Nem is kellett, hiszem minden rossz nyugatrol gyuruzott be. Mint most. Csak a jo nem akar begyuruzni soha. Most is jon sok kolcson, de valahogy nem propagalja a Fidesz. Ki erti ezt?

  • Bendeguz79:
    „Nem “mandatimmal” lett megvalasztva a lakossag dont ese altal a kormanuy alkotni?”

    Orbán úr kormánya? Dehogynem, teljesen törvényesen jött létre. Akárcsak annak idején a Hitler úr kormánya.

    Bendeguz79:
    „Tetszik-e az ma nekunk, ill. maguknak, de az a valosag.”

    Valóban, ma ez valóság Magyarországon. És? Ön szerint tehát ami valóságos, az feltétlenül helyes? Ha Ön így véli, akkor olyan mély erkölcsi felfogásbéli árok választ el kettőnket, hogy egymással olyan túl sok megbeszélni valónk nemigen lehet.

  • FIGYELO fejen utotte a szeget megjegyzesevel amikor irta hogy a jelen rendszer vezetoi mind az embertelen elobbi rendszer gonoszsagainak a tanitvanyai.

    A Marxizmus celja volt, hogy „az egesz emberiseg ujja alkotasa”, persze eszmeileg.

    S hany generaciora lessz majd szukseg azt elhagyni elmeikbol?

  • Par szot a FIGYELO es HAZAI MLAMPA kozotti eszmecserekrol.

    Nem tagadhato valosagokat hoztak letre soraikkal mindektten.

    Csupan adhato hozza a Kadar-kolcsonok eseteben, hogy azt Kadar azert vette mert felt az 56-os esemnyek megismetlodesetol. S probalta az anyagi helyzetet orvosolni.

    Persze a penzt nem volt a gazdasagirendszeruk a kozgasdasag fejleszteben alkalmazni, csupan azt elkoltottek.
    Tehat a kozgasdasag eselye nem fejlodhetett.
    Az volt a „szocialista kozgazdasag” atka. A rendszer atka.

  • BELZEBUB megjegyzesere;

    Korrektaljon engem ha tevesen emlekeznek de a jelen Orban adminsztracioja a Parlamenti valasztasok jelentosen az 50% feletti szavazatokat kapott.
    Az altalaban van jelezve mint „mandatum”.

    Hitler soha nem kapott eggyetlen szavazatot sem, mert onmaga soha nem versenyzett semmi pozicioert.
    Csupan partja, a Nemzeti Szocialista Munkas Part 1932-ben kapta legmagassabb eredmenyeket az az 32%-ot a szvazatokanak.
    Az rem tul messze meg a gyozelemtol is. de talan dondhato lenne hogy az ellenzekei kaptak 68%-ot. Az volt a „mandatum” ellene.
    De mivel 34 part versenyzett, es a 32% volt a legmagassab, Hindenburg haloyyi agyan Hitlert jelolte ki Kancelarra.
    Azy neverzne barki is „demokratikus”-nak ?

  • Koszonetem FIGYELONEK a sajat Oktober 23-iki eletbeszamolojaert !

  • Bendeguz79
    2017 június 21
    9:05 de.
    Nem tudok válaszolni kérdésére. A generációk többnyire öröklik szüleik filozófiáját. Itt, ezen a fórumon is még ez tapasztalható!

  • Bendeguz79
    2017 június 21
    5:05 du.
    Köszi, kedves Bendeguz!

  • ……”””””Belzebub
    2017 június 20
    2:26 du.
    Minden tisztelet nélkül”””””…….
    Tudod kedves!?
    Mindenkinek annyit amit ő nekem!!!!!

  • Kedves FIGYELO;
    Koszonom kedves valaszait.
    DE sajnalatomra, ellenezni vagyok szukseges elozo meglatasat.

    Az ostobasag, elmaradotsag, ertelmetlenseg, szelsosegesseg,s mind azon magatartasok NEM genetikaiak, hanem tanult, ill. egyenileg elfogadott, felszedet, rea-ragadt hagyomanyok.

    Azert predikalom hogy a magyar gondolkodas modjai ami a legszuksegesebb belatni,valtoztatni es szmeiket kinyitni a valosagokat latni, ill. azt elismerni.

    Talan akkor majd valtoztanak eletmodjaikon, s nem masokat szidnak a sajat elmaradotsagukert.

  • BELZEBUB irta;

    ” oly mely erkolcsi felfogasbeli arok valaszt el mind kettonket…”

    Belzebub, barmi alanyt is vitaztunk eddig, de soha senki erkolcsi magatartasat nem hoztam kerdore.
    A tarsadalmak altalanos erkolcseit igen, mert az a tarsadlamak jellegeit tukrozik.

    Soha , senki egyenisegeit, nem a magaet, sem masoket nem gyalazoltam.
    Remelem tisztazna kijelenteset.

  • Llanfair
    2017 június 21
    5:15 de.

    A szovjetek többször nem engedélyezték nyugati pénzkölcsön felvételét.

    A magyar kormány néha szinte titokban szerzett nyugati kölcsönöket, hogy ne tudja meg a szovjet fél (Ormos).

  • Belzebub
    2017 június 21
    9:02 de.

    Attól, hogy egy fél ország állt Orbánék mögött 2010-ben, még nem lesz helyes a kormány működése.

    De azért egy fél országgal elhitetni az ellenzéknek, hogy ők a hülyék, és tévedésből szavaztak Orbánra, ez igen nehéz, szinte lehetetlen. Pedig ezt teszik nap, mint nap a ballibek, lyukas korsóba töltik a vizet folyamatosan.

  • Bendeguz79
    2017 június 22
    11:47 de.
    Ezen írásával egyetértek.
    A magyarok megszokták, hogy mindig másokat okolnak balsorsukért. Van némi igazság is ebben, de ahogy fentebb írtam, azért a magyar is tanulhatna valami keveset a mai politikából, nem szabadna szemellenzősnek lenni semmi téren sem.
    Orbánra sokan azért szavaztak, mert nem akarták folytatni a gyurcsányi féle „szocializmust!

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2017 június 24
    10:19 de

    „A magyarok megszokták, hogy mindig másokat okolnak balsorsukért. Van némi igazság is ebben, de ahogy fentebb írtam, azért a magyar is tanulhatna valami keveset a mai politikából, nem szabadna szemellenzősnek lenni semmi téren sem.”

    Nagyon igaza van, a legnagyobb hibánk hogy, túl jóhiszeműek vagyunk, de ha meg túl bizalmatlanok lennénk, akkor meg azt vetnék a szemünkre, viszont akkor sokkal kevesebb lehetne a pofára esésünk!