A „kretén, hülye, marha” Ferenc pápáról és a Magyar Katolikus Egyház hallgatásáról

2017 július 29 8:43 de.293 hozzászólás

Megpróbálom elképzelni, hogy milyen SZDSZ-ellenes kampányba és liberálisozásba kezdtek volna a magyar katolikus egyház és a jobboldali pártok, ha egy liberális közéleti szereplő beszélt volna úgy a pápáról, ahogyan ezt bayer zsolt tette néhány napja. Orbán és Semjén Zsolt kebelbarátja, a Fidesz egyes számú szellemi verőlegénye Ferenc pápát „kreténnek”, „hülye, ostoba argentin libsinek”, „genderben hívő marhának” nevezte a minap egy tévés beszélgetés során.

Annyiban túlságosan nagy képzelőerő szükségeltetik ehhez, amennyiben elképzelhetetlen, hogy egy SZDSZ-es politikus ilyen alpári, ocsmány módon minősítse a katolikus egyház fejét, mert a liberálisok tisztelik mások hitét, meggyőződését. Persze ahhoz, hogy az ember ne beszéljen így, még liberálisnak sem kell lenni, csak egyszerűen a másik személyiségét tiszteletben tartó kultúrlénynek.

Annyiban viszont nagyon is könnyű elképzelni, hogy mit műveltek volna a megélhetési katolikus politikusok, megmondóemberek és egyházi vezetők, ha felidézzük, hogy mit műveltek minden esetben, amikor az SZDSZ politikusai az egyház és az állam szétválasztásának próbáltak érvényt szerezni vagy az egyházak privilegizálásának, jogtalan anyagi előnyökhöz juttatásának próbáltak határt szabni. Huszonhét éven keresztül az SZDSZ elleni jobboldali gyűlöletkampány egyik fő vádpontja az egyház és vallásellenesség volt, holott soha semmi sértőt nem mondtak az egyházakra és még kevésbé a vallásos emberekre, csak azt gondolták, hogy véget kell vetni annak, hogy a jobboldal – az egyházi vezetők többségének mohóságát és hatalomvágyát kihasználva – politikai haszonszerzésre használja az egyházakat és olyan privilégiumokhoz juttatja őket, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák a világi intézményeket. És valahányszor a (szélső)jobboldal – kizárólag politikai érdekek által motiválva – felkapott egy-egy témát, amellyel a liberálisok vallás- és egyházellenességét kívánták bizonyítani, a katolikus egyház vezetői boldogan akaszkodtak rá és ítélték el kórusban a liberális pártot.

Most viszont, amikor bayer valóban minősíthetetlenül, nemcsak a hívőket, hanem minden jóérzésű embert sértő módon beszélt – nem először – a katolikus egyház fejéről, az egyházi vezetők mélyen hallgatnak. Ahogyan – néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve – mélyen hallgattak és szorgosan együttműködtek a valóban egyházellenes, vallásüldöző pártállammal is.

Ismerőseim, akik belenéztek a korabeli titkosszolgálati iratokba elborzadva meséltek arról, hogy mi mindenre voltak hajlandóak egyházi vezetők, hogy elnyerjék a diktatúra működtetőinek jóindulatát. Azokat a kisközösségeket pedig, amelyek nem voltak hajlandóak együttműködni a pártállammal, nota bene nyíltan szembeszálltak a diktatúrával maguk az egyházi vezetők közösítették ki, hurcolták meg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy hogy viselkedtek a holokauszt idején (tisztelet a kivételnek) vagy arról, hogy megáldották a frontra vonuló – vágóhídra küldött – kiskatonák fegyvereit. Ugyanúgy kollaboráltak a pártállammal, ahogyan most a nagy egyházakat szavazatszerzésre használó álkeresztény pártokkal. És gyűlölik a pápát, amiért ő szigorúan ragaszkodik a biblia tanításához, szót emel a menekültek, üldözöttek, elesettek érdekében.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Csehország mellett Magyarország Európa legvallástalanabb országa és nálunk a legalacsonyabb az egyházak tekintélye. Az elmúlt száz évben mindent megtettek az egyházi vezetők ennek érdekében. Mint ahogy hallgatásukkal, a hatalommal való erkölcstelen kollaborálásukkal ma is elárulják hitüket és híveiket.

Vásárhelyi Mária

1 (2)

293 hozzászólás

  • Miklos Bánfi

    Pontosan. Az elburjánzott bigottria-ria-Hungaria:( megfojtja az országot nem csak a fejekben, hanem a szívekben is és a pénzvilágban is!

  • A pápa megérdemli, ha szó nélkül tűri a magyar katolikus egyház hallgatását. De nem különösebben szólt be a pártállami időkben sem, miért is kifogásolná ma?

  • Christopher Adam

    Eljutottam odáig, hogy ma már alig tudok szenvedélyesen, vagy felháborodva reagálni a Magyar Katolikus Egyházra. Ma már inkább csak közömbös vagyok feléjük. Annak ellenére, hogy Kanadában immár 6 éve igazgatói pozíciót töltök be egy római katolikus egyházközségben és karitatív szervezetben. Az elmúlt évek tanulsága, hogy lehetek úgy is katolikus, hogy nem vállalok közösséget a Magyar Katolikus Egyházzal. És ma már nem is hiányzik.

  • Dienes Erzsébet

    Nem kell képzelődni!

    Elég lenne emlékezni is mondjuk a „pápa-cápára” még kezdeti liberális időkből!

    Üdv: DNS (Gondolom tudja ki vagyok!)

  • „mi mindenre voltak hajlandóak egyházi vezetők, hogy elnyerjék a diktatúra működtetőinek jóindulatát.”

    Ugye ezen csak az borzad el, aki nem nézi a másik oldalt, hogy viszont mire voltak képesek a diktatúra ellen a katolikusok. Pl. Mindszenty, akit megvertek az ávósok kihallgatás közben és fogva tartották. Vagy a 2. vháború alatt, aki vértanúként halt meg, apáca és püspök is.

    Nem követem Bayer munkásságát, szerintem a katolikus egyház sem.

  • „nálunk a legalacsonyabb az egyházak tekintélye. ”

    Én erről még soha nem hallottam, de ha így van, akkor az a szocializmusnak köszönhető.

    Akkor hergelték az embereket az egyházak ellen, sokszor hazugságokra alapozva. A rendszerváltozás után meg lehet nézni, hogy melyik pártok vicsorogtak legjobban a hittan iskolai bevezetése ellen!

    Az egyházak népszerűsége nagyon sokat emelkedett a rendszerváltozás óta, többek közt a modernizálásnak köszönhetően, pl. a hittantanításban. Más kérdésekben, amikről nem folytak társadalmi viták Magyarországon, természetesen előfordulhat, hogy ósdi nézeteket vallanak.

    Pl. az egyház és politika összefonódása nálunk mai napig tabu, miközben Nyugaton diadalútját járja a kereszténydemokrácia. Így tudta Orbán maga alá gyűrni a KDNP-t, a „humánus” ballib pártok csendes helyeslése közepette.

    Ez a baj manapság, hogy nincs önálló, modern jobboldaliság a fideszen és jobbikon kívül. Tetszettek volna a Kisgazdákat, KDNP-t, MDF-t megvédeni a leszalámizástól, most lenne kire szavazni a jónépnek, aki nem akarja vissza a bukott baloldalt!

  • Christopher Adam
    2017 július 29
    10:26 de.

    Chris, ne haragudj, de te minden jószándékod ellenére több kérdésben is nehezen tájékozódsz a magyar viszonyokban. Pl. nem értem, hogy most minek szól ez a kirohanásod a katolikusok ellen.

    Előrebocsátom, hogy sok mindennek nem értek egyet, de a katolikus egyház egy fokkal nem rosszabb, mint a többi kretén magyar szervezet, pl. a Hitgyüli meg a bukott pártjuk az SZDSZ.

  • Az egykori SZDSZ-es politikus lányától elég szemforgató a szövege !

  • Christopher Adam

    Hazai lámpa,

    azt nem állítom, hogy a Magyar Katolikus Egyház rosszabb lenne mint a Hitgyüli. De mivel nem voltam soha a Hitgyüli tagja és mivel Bayer most nem a Hitgyüli vezetőjét gyalázta, a kommentem sem a Hitgyüliről szólt, sem pedig a többi egyházról. Mint katolikus mondom el, hogy taszítónak találtam az elmúlt években „saját” egyházamat, de ma már odáig jutottam, ami bármely egyház számára a legnagyobb problémát jelent(het): amikor az egykori tagok már csak indifferensek feléjük. Mert indifferenciából nincsen visszaút.

  • Christopher Adam
    2017 július 29
    11:32 de.

    De konkrétan milyen lépések váltották ki belőled az ellenszenvet pont a magyar katolikusok felé?

    És ennek pont most kell hangot adnod, mikor ez egy felfújt ügy, mint Bayer körül minden? Azt még megérteném, ha Erdőt szidnád, vagy a többit, aki lapít, mikor a fidesz valami disznóságot csinál. De annak is van magyarázata, ugyanis a kormány rendkívüli kedvezményeket biztosít az egyháznak, akik félnek, nehogy visszajöjjenek a „komcsik”, és betiltsák a hittant meg a vallási tévéműsorokat.

  • Christopher Adam

    A katolikus Kurir főszerkesztője írja:

    „A közösségi oldalakon Ferenc pápát „szenilis öregemberező” kritikai hang megjelenésekor tavaly azt hittük, elértük a hazai „közbeszéd” mélypontját. Tévedtünk. A magyar sajtót nemrég járta be a Miskolci Televízióban adott „helyzetkép”, amely a műsor címével egyezően egy látlelet a sajtóból táplálkozó féligazságokból, csúsztatásokból kiinduló, félelmeinkre alapozó társadalmi közbeszédünkről. A pápát „argentin libsiző”, „genderben hívő marhának” tituláló és persze összeesküvés-elméleteken alapuló vélemény előtt mintha bénultan állnánk.”

    Tehát csak úgy létezik, lebeg egy vélemény. Valaki valamit előadott a miskolci tévében. A közösségi oldalakon megjelentek kritikai hangok. Bénultan áll a főszerkesztő.

    Esetleg meglehetne nevezni a botrányt okozó forrást? Valahogy kimaradt Bayer Zsolt neve a cikkből.

  • Soraikbol velheto hogy ohajaik a Romai egyhaz beavatkozzon a magyar politikai igyekbe ?

    Hat nem letezne ottan, lehalabb is elmeletben, vagy latszolagosagban az egyhaz es az allam elvalasztasa?

    S kerdesem, mi ,vagy kik fedezik az egyhazak anyagi koltsegeit ottan ?

    S mar elobb jeleztem a homosexualis papok altali nemi kihasznalasait a fiatal sekrestyes fiuknak. Azon mindenki nem amaradt !

    S alig par napja, kb. egy hete hogy a Vatikan harmadik legmagasabb puspok volt vadolva torveenyhatosagi szervek latal annak letakrasaival.
    Az lathatoan elfogadhato maguknak.

  • Christopher Adam

    Nem a magyar katolikusok váltottak ki belőlem ellenszenvet, hanem a Magyar Katolikus Egyház. És nem csak pont most adok ennek hangot, hanem többek között itt:

    http://kanadaihirlap.com/2015/11/25/en-ezert-bojkottalom-a-magyar-katolikus-egyhazat/

    Meg itt:

    http://hungarianfreepress.com/2017/07/16/fidesz-co-founder-calls-on-hungary-to-exit-eu-attacks-non-european-pope-francis/

    Meg itt:
    http://www.christopheradam.ca/ES_09_1.pdf

  • „mélyen hallgattak és szorgosan együttműködtek a ”

    Talán mert a kommunista párt koncepciós pereket alkalmazott ellenük 1945 után? 1947-ben államosították az egyházak vagyonát és iskoláit, hátuk mögött az orosz hadsereggel.

    Más szervezetek még jobban együttműködtek velük, pl. a szocdem Szakasits Árpád mindent megtett nekik, egyesült a szocdem párt az MKP-val és hálából börtönbe zárták.

    Biztos voltak lezsírozások a katolikusoknál is, de ez a nemzeti fröcsögés már elég lejárt lemez. Ti. nem kell mindig ellenségképet fölmutatni, főleg nem a másik oldalban, már nem a kilencvenes években élünk, t. szerző!

  • a bayer 3 jelzovel illette a papa-t.
    Ra egy:- GENETIKAI HULLADEK.

  • Christopher Adam
    2017 július 29
    11:46 de.

    Chris, ezeket olyan egyszerű plébánosok mondják, akik elhiszik a népszerű összeesküvés elméleteket a fidesz fanatikus híveihez hasonlóan. A Katolikus Egyház inkább tanult és felvilágosult papokból áll.

    Ajánlom a Magyar Televízió vallási műsorait mindenkinek, akit érdekelnek ilyen témák! Rendkívül felkészült és tudós szerzetesek magyarázzák a Bibliát. Múltkor Prokopp Péter világhírű festő freskóit mutatták be kis magyar falvakban, amik a szocializmus (!) idején készültek a hívek adakozásából.

    Vagy ott van Pál Feri atya, országos hírű pszichológus, és egyáltalán nem üldözi az egyháza, sőt.

    Más kérdés, hogy a fidesz irányváltásával nagyon sokan nem értenek egyet közülük vélhetően, de beszorultak a csapdába, mint annyi más normális jobboldali magyar ember.

  • Szerintem, egy politikus ne mondjon véleményt egyházakról, vagy egyházi emberekről.
    Privátim, lehet véleménye, de nem való erről nyilatkoznia.
    Én senki sem vagyok, sok más katolikussal együtt,de megvan a véleményem nekem is a mostani pápáról.
    Sajnálom, de valami bibi van Ferenc pápával. Nemcsak politikai nézeteiben, hanem a katolikus egyház kétezer éves tanításairól szóló véleményében is!
    Mindenesetre nem tesz jó az egyháznak, pláne a mai világban, mikor a katolikus egyház elég rossz hírnek örvend!

  • hazai lámpa
    2017 július 29
    11:55 de.

    Rendkívül felkészült és tudós szerzetesek magyarázzák a Bibliát az EVANGÉLIUM c. műsorban.

    Azért ez a hétköznapokba is átmegy a hittanórák révén. De tegyük hozzá, hogy minden hülyeséget, amit a kormány elterjeszt, még az egyház se tud cáfolni.

    Mire egy fideszes hazugságot megcáfolsz, már régen másikat fújnak. Ki emlékszik már az illiberális demokráciára, mikor épp a Soros plakátok vannak soron? Majd két hónap múlva meg rothadó nyugat lesz vagy pápa szidás, és ezzel nagyon nehéz versenyezni. Főleg, hogy a fanatikusok meglincselnek mindenkit verbálisan, aki kicsit mást mond, mint ők. Talán ezért nem nevesíti Bayert a katolikus újság.

    Aki megmondja, hogy a náci korszakban mit kellett volna tenni Hitler hatalomra jutása után a propaganda ellen, annak én is megmondom, hogy mit tegyenek a katolikusok!

  • Hazai! Beszélsz összevissza,amit hallottál. A hittant nem tiltották be. Én 1954-55-56-ban jártam hittanra, 1955-ben voltam elsőáldozó(rómkat).
    Ha egy állam biztosítja a vallásszabadságot, az nem teheti lehetővé egyetlen vallás oktatását sem a kötelező közoktatás keretében. A közoktatás az állam feladata: ott nincs helye semmilyen vallásoktatásnak. Ugyanakkor az egyházi iskolák is megkapták az állami pénzeket a tanulók után, ha közoktatási (vagyis a tankötelezettségi kor eléréséig) feladatokat végeztek.Most az a gond,hogy az egyházi iskoláknak jóval nagyobb támogatást ad a kormány – a mi adóinkból, mint az állami iskoláknak. Köllenek a papok a népbutításhoz, köllenek arra, hogy a szószékről hirdessék: csak a fideszre szavazz! Ez a helyzet, és a magyar katolikus klérus – egyébként a református is – befeküdt a Pártnak.

  • Pofon egyszerű a helyzet: Orbán Viktor pénzeli az adófizetők pénzéből Erdő Péter egyházát, aki ennek fejében eltűri az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosának alpári megnyilvánulását a pápáról.

  • A hittant nem tiltották be, de(ha jól emlékszem, 54 őszén)már nem lehetett az iskolában tartani, – nincs is helye a közoktatásban – át kellett mennünk a plébániára a hittanórákra.
    A KÖTELEZŐ hittant én is azonnal betiltanám.

  • György Molnár

    Miért kell foglalkozni egy ilyen elmebeteg fasiszta (régebben „kommunista”) állattal, ezzel a hányingerrel? Bayer Orbán tahóinak az egyik vezéralakja.

  • Parács Péter Pál

    Sajnálom, hogy egyesek a politikát összekeverik a vallással és a hitet kvázi felhasználják gyarló politikájukhoz. A komcsi rendszerben lehet éppen ezért volt, hogy nem lehetett a vallással érvelni, de senkit nem lincseltek meg hitük miatt és a templomokat sem zárták be, sőt a pravoszláv dogmatizmus sem lépett előtérbe.
    Aki a Hittel kíván konfliktus szítani azt az embert vagy politikai irányzatot nem tudom minek nevezni.! DE, azt sem, hogy két különböző hitet valló miért áll szemben éppen a vallással, azaz az a különböző módon imádott Istenünkkel! Ő, minden hitben az élet teremtője és nem hiszem annak kioltására, háborúskodásra, viszálykeltésre tanítana! „Ha már hívőnk vagyunk! De egy józan paraszti ésszel rendelkező materialista is a békesség pártján van és ha ezzel szemben cselekszik, akkor a Btk. bír relevanciával és minden polgárra vonatkoztatva, legyen az hívő is. Ezt nevezik társadalomnak, melyben az emberek különbözősége érték (kultúra stb.), de ezek tiszteletben tartása emberi méltóság és tolerancia!

    P.P’P.

  • Probalva lenni oszintenek, a keresztenyek, ill a vallasi hituk igen sok es pusztito tamadasokkal altak szemben az elmult fel evszazad alatt.
    Nem csak az istentelensegek propagandai, de meg a nemzetkozi liberal politikai erok is mind korlatozni es megsemmisiteni igyekeztek.

    Ottan a nagyreszben szocialis orszagban, mint TALALOM soraival bizonyitva, az allamhatalom ,az adofizetok penzebol taplalja az egyhazakat.

    Igen, talan elfogadhato volt az hogy az allam megteritesek nelkul eltulajdonozta az egyhazak tulajdonait.

    De meg itten az USA-ban, ahol minden egyen torvenyes jogai az allam-hataskorenek a tiltasaval biztositva.
    Kezdve azt a vallas eseten. Ami tiltja ugy barmi vallas-egyhaz tamogatasat mint barmi tetteiknek a tiltasait.

    Reg ,meg a Bush (41)elnok probalkozott a kozoktatas teren az egyhazi iskolakat az egyenlo, ill, tanuloszerinti koltseg megteritesere. Azt hogy amibe minden iskolas tanitasa kerul, azt barmi iskola, amely nyujtja az oktatasat , kaphatja azt a koltseget a kozos adoztatasbol.

    Maig is megye a teljesen sikertelen vita, meg a Trump elnok is igyekszik azt lehetove tenni.
    De az barmi egyhaz anyagi tamogatasa alapjan torvenytelen.

    Persze, sok nagyvarosi, fokent fekete-negyedekben levo iskolak eseten, csupan az egyhazi iskolak meleyek kepesek valami magatartas es oktatast eredmenyet elerni.

    De a vallas-szabadsag szabad gyakorlasa, azt titlja. Mindakkor barki alapithat barmi vallasokat, egyhazakat, nevezheti onmagat barmi papanak, puspoknek, fo-rabbinak, Mulahnak, stb. Oly egyhazi epuleteket emelhet amit anyagilag kepes. Semmi korlatozas nem tortenhet.
    De a teljes semlegesseg az elkerulhetetlen.

    Tehat TALALOM soraibol velheto, hogy meg a Rakosi vallasuldozese is anyagilag sikeresebb es jovedelmezobb lehetett volna mint a teljes vallas-szabadsag.

  • Lovagkeresztet Bayer Zsoltnak!
    Éljen Figyelő és a lámpás!

  • Ne feelejtsek, barmely oldalan alnak ezen az alanyon, de Ferenc papanak van am igazan elegendo problemai.
    S kapja am a tamadasokat minden oldalrol.

    A liberalisok nagyon megelegedetlenek, hogy nem hajlando reformokra. Mint pl. a nok papi avatasatra.

    A conservativok jasonloan tamadjak hogy tul messze ment a reformjaival. S ez a papa volt az u.n. Liberation teology kezdemnyezoje del amarikaban.A forradalmi papa.

    Hasonloan allando problemakkal all szemben a papjaiknak a nemi eletevel. Tul sok a homosexualais pap.
    A puspokok letakrgatjak azt amikor a botrany uti az egyhazat.
    Nem csoda ,hogy az elozo papa feladta a papasagat.
    S Ferenc is jelezte azon lehetoseget.

    Evszazadokon at haboruztak, harcoltak minden leheto erokkel a papasagot elnyerni. Ma a lemondasaik kozel a napirendhez.

  • Nos az,hogy egy jobboldali,keresztény kormány politikusa(a fideszes Bayer Zsolt) durva stílusban szidalmazza a pápát egy köztiszteletben álló egyházi méltóságot,az valóban
    elítélendő,az sem mentség,hogy egyébként is időnként nagyon kategorikus és sértő a stílusa!Többször kért már elnézést,ah túlságosan sértő volt,most is ezt kellene tennie!!!
    A másik dolog az,hogy a pápa egyházfő és nem kormányfő,nem szólhat bele egy ország politikájába sem,különösen,hogy azzal az
    emberek többségének a biztonsága,érdekei ellen agitál….
    Az,hogy a Vatikánban fogad (pár előtte gondosan átvilágított!!!!)
    migránst ,akik utána szépen elmennek…….az kb.olyan nagy hőstett,mint amikor Gyurcsány Fletó (szintén maximálisan átvilágított pár migránst befogad néhány napra…)
    Különben az Olaszországnak,(ahol a Vatikán is működik )is nagyon elege van belőlük és fellép a további bevándorlás ellen.
    A jelenlegi pápa nagyon modern és „demokratikus”,de neki elsősorban a kereszténység védelmében kellene fellépni!
    A keresztény egyház és a papok sem osztják az „ötleteit”,akkor sem ha nem főméltóságok!
    Tárgyilagosan kellene nézni a dolgot!
    Amúgy ebből nem kellene politikai ügyet csinálni,különösen az egyébként is hiteltelen balliberálisoknak,akiknek a „kommunista elődei” anno…..sok
    papot és keresztényt kínoztak meg és végeztek ki…..!

  • Más a politika és más a vallás,hit,mindenki a maga területén
    ügyködjön,ne lépje túl a hatáskörét és tartsa tiszteletben a másikat,párt és vallási hovatartozástól függetlenül,ez lenne
    normális!!!!

  • Parács Péter Pál!

    Nagyon jó hozzászólást írt(!!!)de sajnos annak ellenére,hogy hivatalosan”szabad vallásgyakorlás ” volt a kommunista rendszerben én sajnos ennek az ellenkezőjét is megtapasztaltam
    ugyanis elemistaként a komcsi tanárnő miután megkérdezte és megtudta,hogy én és pár gyerek hittanra is járunk,megalázott,leosztályzott,de szerencsére az iskola normális
    kommunista igazgatója jól helyretette!
    Na sok múlik az emberek tisztességén,akkor is és ma is!!
    Különben a Pápa és Bayer Zsolt nincsenek egy szinten….,így ennek a cikknek következménye soha nem lesz,de tanulsága igen!

  • Egyébként abban tökéletesen igaza van C.Á-nak,hogy az igazi hit,emberség és a vallás nem a papokon és egyházakon múlik,ők ugyanúgy földi emberek,akik tévedhetnek,esetleg uszíthatnak is…!
    A hit „belül” van és Istenben!!!Ez a lényeg

  • A kommunizmusban, valóban üldözték a vallást és a vallásos embert. Már többször itt leírtam, 17 éves koromban átélt „kálváriát” hitem megnyilvánítása miatt.
    A mai ateisták képtelenek ezt megérteni.
    Ma már a Kommunizmus megbukott a világon a legtöbb helyen, de megmaradt a filozófiájukból az ateizmus. Az viszont elterjedt valóban, nemzetközileg.

  • talalom,és György Molnár!

    Nos régóta nincs kötelező hittan(biztosan nem itthon él?…!!)
    Egyébként Bayer se nem fasiszta,se nem kommunista,aki ezt állítja
    nagyon nevetséges…)csupán egy rendkívül értelmes,okos ember,aki
    bizony sokszor nagyon jól látja a dolgokat,csak az indulatai elragadják,ami tényleg nagy hiba!

  • http://endresy.blogspot.hu/2017/07/aproban-otos-szamu-keresztenyseg.html

    Olvasom, hogy ‘Bayer Zsolt szerint a pápa “hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az” ‘. Ha ezt mondta, akkor ez egy érdekes kijelentés attól, aki a neve szerint valahonnan a német sörföldekről származik. De ez részletkérdés egy országban, ami köztudottan a népek országútján fekszik. Illetve, Rejtő után: „Mindenki onnan jön, ahonnan akar, vagy ahonnan szabadon bocsátják”

    Ugyanakkor az a valamikor falun hallott mondás jutott eszembe, hogy: ha egy nagy rakás gané a víz tetején úszik, attól az még gané marad.

    Egyébként valószínű, hogy Bayer már egy önerősítő licit-ciklusban van. Egyre vadabbakat, gusztustalanabbakat kell mondania azért, hogy azt az öt perc média-figyelmet megkapja.

  • Chris,

    A kereszténység nem azonos az egyházzal;
    Az egyház nem azonos a katolicizmussal;
    Ergo,
    A kereszténységnek szinte semmi köze a katolikus egyházhoz.

    Mindamellett, a magam véleménye az, hogy vannak jó emberek és rossz emberek.
    Harrach Péter, vagy Erdő Péter rossz emberek. Akármilyen kereszténynek, katolikusnak is hazudják magukat, és bármennyire betartják az ezzel kapcsolatos rítusokat.

    Várszegi Asztrik, a váci püspök, vagy Iványi pedig korántsem attól sokkal jobb emberek, hogy milyen tisztséget töltenek be.

    Az olyan csirkefogóknak, mint Harrach, Jézus nem több egy keresztre faragott fétisnél.
    Mert a Jézus nevével fémjelzett tanítások alapvető humanizmusától messze vannak, mint ördög a tisztítótűztől.

    A „magyar katolikus egyház” sem egységes. A neohorthystáktól a humanistákig sokféle ember „lakja”. Ahogy a reformátusok között is ott vannak az olyanok, mint ifjabb Lóri, aki Horthy-bálványt avatott, a sehonnai Balog Zoltán, vagy az olyan decibelkeresztény tróger, mint Orbán.
    De ismerek nagyon rendes református lelkészt is.

    Annak, aki jó ember, annak a hit segíthet, hogy Ember maradjon.
    Egy szemétnek a hit jelszavai nem többek, mint spanyolfalak a lelkéből áradó bűz leplezésére.

  • talalom
    2017 július 29
    12:59 du.

    A ’60-as évek vége felé biztos, hogy volt hittan. Azt hiszem kétszer voltam a cisztereknél. Először és utoljára. Egyszerűen halál unalmasnak éreztem, és volt az egészben valami álszentség. Valószínűleg nem a megfelelő ember tartotta.

    A fiaim már a gengszterváltás után jártak iskolába. Magam javasoltam nekik, hogy menjenek el hittanra. Aztán rájuk bíztam, hogy akarnak-e járni. Nem akartak.

    A kötelező hittant ugyanolyan ideológiai pedofíliának tartom, mint a „világnézetünk alapjai” című tárgyat, vagy az úttörő-gyűléseket annak idején.

    Ugyanakkor, aminek értelme lenne azt nem véletlenül nem tanítják. Mert amennyiben a diákok megismernék pl. a négy nagyobb judaista vallást, akkor szemközt röhögnék az iszlámfóbiás vagy antiszemita idiótákat.

  • Mr.Adam soraira,ill. panaszaira;

    Tehat maga megelgedetlen saajat egyhaz kozosegevel.

    Mit ohajtna hogy azok tegyenek maga elegedetlenseget kielegiteni ?

    S ha maga aktive tagja a kongrigaciojanak, miert nem igyekszik kezdemntezni amit ohajt?
    Ha masok is ugy velik a helyzetet akkor nem lehet sok proplemakba utkoznie.
    Nem lessz kepes valtoztatni az egyhaz vilagszerti teologiajat, szertartasait, sem delsobb mukodeset, de a maga szervezeteben minden valtozas a tagokon mulik.
    Miert nem ?
    A leheto legrosszabb esetben excomunikalhatjak majd.
    No de vannak a „rebellious” gyulekeztek ahol majd orommel veszik magat. S meg akkor is Romai Khatolikus marad am.

  • Andy, minden szavad éles és igaz! Respect!

    Chris, aki ilyeneket ír Rólad, akié ez az újság, az már tényleg őt minősíti. Én a helyedben nem reagálnék, mert ez egy szükségtelen védekezés csak.

  • Andy Mage
    2017 július 29
    7:44 du.
    Andy, én öreg vagyok, tehát jártam otthon apácákhoz és kommunista gimnáziumban is.
    A hittant amit nekem tanítottak, az a szokásos katekizmus volt bibliai alapon.
    Főleg a az egyház hittana, amit egyszerű formában adtak ki. A főünnepek, a főparancsok, törvények alapján.
    Az Ószövetség és Újszövetség rövid történetei stb
    szerintem a hitet nem az iskolákban lehet megtanulni, hanem hazulról, a szülök feladata a gyereket először imára tanítani és templomba vinni. Ha ez nincs meg, akkor nagyon nehéz a későbbiekben a gyereket vallásra nevelni.

  • Hohó, én is jártam hittanra a legsűrűbb Rákosi időkben. Méghozzá az iskolában volt helyileg, bár ez csak terem kérdése volt, mert „különóraként” tartotta egy katolikus hitoktató nő.

    Aki azt állítja, hogy Kádár alatt üldözték a vallást, az hazudik, mégpedig azért, mert valóban ugyanakkor nem lehetett buzgó párttag és párttitkár is egyben, ha magánéletében a templomot bújta. De egy hős, tisztaszívű keresztény minek akart párttitkár is lenni egyben?

  • Christopher Adam
    2017 július 29
    11:46 de.
    A helyzet az, hogy még ma is igen sok ember él otthon, akik nem kaptak semmi vallás oktatást, vagy nevelést.
    A magyar Katolikus Egyháznak még ma is nehéz sora van és eszerint beszél és cselekszik.Sokszor túlzásba megy biztos, vagy egyes pap rosszul beszél. Örülök, hogy Te itt megtaláltad a megfelelő egyházat, ahol jól érzed magad!

  • Figyelo Miert kell a gyereket vallasra tanitani? Ha Isten azt akarja, hogy higyjen, meg van ra az eszkoze. Ha belenevelem a hitet, akkor az nem valos hit. Ez nevetseges, elveszem a gyerek szabad valasztasat. Nekem az is megoldhatatlan problema, hogy Krisztus tanitasa utan szembesul a gyermek az egyhaz gazdagsagaval, eroszakossagaval, a papok viselkedesevel. Nehez megmagyarazni a gyermeknek, hogy ezek utan is tisztelje az egyhazat a KDNP-t, vagy a „megtert” kormanyt, miutan Bayerokat es Hegedusoket tart a soraiban. A peldak utan hamarabb fordul el Istentol, mint ratalaljon. Persze belenevelni is lehet eroszakkal, es vaknak nevelni, de ez felelos szuloi magatartas? Elhitetni egy gyerekkel valamit, amit en sem tudhatok biztonsaggal? Es miert pont a katolikus vallast? Miert pont a keresztenyt?

  • AndyMage! Igaz,és PPP is sok igazságot mondott.
    Boda állítólag itthon él, de biztos nincs iskolás ismerőse, mert KÖTELEZŐVÉ tették a hittant. Kb.egy év múlva – amikor már nagy volt a felzúdulás, és kiderült: nincs is elég hitoktató -, akkor lett VÁLASZTHATÓ a hittan és egy erkölcstan nevű izé. Ugyan erkölcstan tanár sincs elég, úgyhogy jobb híján „átképzett” hitoktatók művelik szegény gyerekeinket. Mert a magukat keresztényeknek vallóknak valahol beakadt,hogy csak ők ismerik az erkölcsöt- igen érdekes lenne, ha egyszer el kellene mesélniük, miben is áll ez az „erkölcs”?
    Az unokám jár hittanra(rómkat) a másik nagyszülei amolyan „látványkeresztények” – templomba ugyan nem járnak, dehát megszólnák őket,ha nem lennének „hívők”.
    Az unokám értelmes kislány, tudja, hogy én nem vagyok keresztény(bár megkereszteltek), ezért kicsit félve újságolta, hogy jár hittanra, vajon mit szólok hozzá? Annyit mondtam neki: mindenütt lehet tanulni valamit, de ha nem ért valamit, kérdezzen. Aztán Szegeden jártunk és megnéztük a Dómot is (nagyon szépen felújították). Kijövet a kislány azt mondja nekem: A Melinda néni azt mondta, hogy Jézuskát zsidó katonák ölték meg! Olyasmit válaszoltam,hogy ez nem egészen így volt. Most hogy mondjam meg egy hatévesnek, hogy a hitoktatód egy antiszemita ribanc,ráadásul hazudik is?

  • Szent Biblia – (Magyar nyelvre fordította Károli Gáspár.) Lukács evangyélioma 17:21. “ Sem azt nem mondják: Íme itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.” A bennünk élő szellem mindig egyetértésre, szeretetre sarkall – viszont az egonk pedig mindig arra hajhász, hogy megosztjon és szétvállasztjon bennünket. A felelet erre csak az lehet, hogy az ego nem kiván senkinek jót !
    Végeredmény az, hogy az ego, a mai zavarban/káoszban szenvedő világ napi terepszemléje után, jó nagyot röhög a markába !
    Az egészben az a vicces, hogy mélyen bennünk minden tökéletes – végül is az Isten országa bennünk van ! Nem ?

  • talalom
    2017 július 29
    12:51 du.

    „Hazai! Beszélsz összevissza,amit hallottál. ”

    Gratula, sikerült az egyetlen félreérthető mondatomat kiragadnod (persze időpont jelzése nélkül), és gyorsan félremagyaráztad! Amúgy örülnék, ha nem az lenne állandóan az érved neked és többeknek, hogy „(viszonylag) fiatal vagy, ezért nem tudhatsz a kommunizmusról, Kádár-rendszerről semmit” …

    Ez milyen bunkó szokás már, hogy egy harmincas éveiben járó embert lehurrogtok csak a kora miatt, ha már nincs más érvetek? Hát nem demokratikus szokás.
    Egyébként ezt írtam 11.37-kor:

    „nehogy visszajöjjenek a “komcsik”, és betiltsák a hittant meg a vallási tévéműsorokat.”
    Természetesen itt az MSZP-re gondoltam, és a törpepártokra. Mivel állandóan csak mocskolódás olvasható a mostani iskolai hittanról, itt is, ezért jogos a félelem, hogy egy ballib kormány rögtön betiltaná, ha hatalomra jutna! Egyébként nincs is igazából pártprogramjuk (ebben a témában sincs).

  • Avi Ben Giora

    Nem vagyok képes megérteni, hogy valaki feldobb egy témát, és utána a hozzászólások mindenre odavakkantanak, csak sehol sincsen meg a lényeg. Mert gondolom akadnak olyanok is akik kíváncsiak arra, hogy ha már ilyeneket mond Bayer az miért csupán nálunk veri ki a biztosítékot, és miért nem ott pláne a kormányon belül? Nos ez is egy olyan dolog amit a jó magyar politikusok(legtöbb ilyennek hiányosak nagyon az ismeretei. Na nem napi politikában, hanem más tanulmányok terén)igyekeznek felhasználni, hogy elégedetlenséget és úgynevezett „árok mélyítésbe” (mert az árok régóta megvan)fogjanak. Nos vegyük a pápát ért támadásokat vádakat. Őszentsége már csak „hivatásánál” fogva sem beszélhet a menekültek ellen. Ergó nem fogja azt mondani, hogy Olaszország ne fogadjon be több menekültet. Sőt! Hiába nem katólikusok de emberek és mint embereket nem érheti őket sérelem(nem tudom hogyan mondják ezt a katolikusok, hogy szeressed felebarátodat mint tenmagadat)Az egy más lapra tartozik. hogy néha(sőt eléggé gyakran) ezek a „felebarátok” abszólut nem szeretnek és még meg is gyilkolnak. Tehát,hogy néha „kifakadnak” a pápa ellen valahol érthető. Miért védi a gyilkosokat a katolikus egyház feje? Jogos kérdés de erre nem csupán én nem tudom a választ. Bayer arra fakadt ki, hogy maga a pápa is támogatná, a betelepítést, mint ahogy egy csomó állam is. Valahol megjegyeztem: egyetlen egy szuverén független államot sem lehet kötelezni, hogy kiket fogadjon be kiknek adjon menedék jogot. Mert ez se nem az EMBERI JOGOK betartására való felszólítás(hol van az leírva hogy gyilkosoknak egyenlő elbánás jár a nem gyilkosokkal? Na ja a Francia Forradalom ebbe is belebukott amikor elszabadult a vérrontás)és totál antidemokratikus. Olyan amikor a második világháborúban illetve még az elsőben kezdődött, egy okkupált területről igyekeztek eltávolítani a helyi lakosságot és helyükre „idegeneket” telepítettek. Bayer kirohanása érthető bizonyos szempontból, csak ő sem politikus nem tud sem fogalmazni, se nem ismeri a diplomácia nyelvét(nem védeni akarom, És kéretik nem leSorosozi. Annak ellenére hogy egy valláson vagyunk én is elítélem és nem értek vele egyet. Nála a menekültkérdés csupán koszos bisnisz)

  • Andy Mage
    2017 július 29
    7:44 du.

    „A kötelező hittant ugyanolyan ideológiai pedofíliának tartom, mint a “világnézetünk alapjai” című tárgyat, vagy az úttörő-gyűléseket annak idején.”

    Az EU legtöbb országában van iskolai hittan, főleg a nyugati országokban! Úgy tudom, Németországban a legutóbbi időkig még a kereszt is kinn volt az osztálytermek falán!

    http://www.magyarkurir.hu/hirek/hittanoktatas-europai-korkepe

  • Figyelő
    2017 július 29
    10:20 du.

    „szerintem a hitet nem az iskolákban lehet megtanulni, hanem hazulról, a szülök feladata”
    Összességében szerintem inkább pozitív az iskolai hittan bevezetése a fidesz által. Ugyanis sok szülő van a mostani ötven és harminc év közötti korosztályban, akiket nem mertek vallásosan nevelni a szülei, mégha a nagymama el is vitte őket hittanra.

    A mostani iskolás korosztály szülei inkább negatívan viszonyultak eddig a valláshoz. Aki nem volt elkötelezett vallásos vagy jobboldali konzervatív, az inkább a közvélekedést követte. A rendszerváltás után sokáig az országot uraló ballib retorikában az volt, hogy katolikus=bigott bunkó, református=horthysta bunkó stb.
    Ezt közvetítette inkább az országos tévé és a nagyobb médiumok, persze elrejtve a sorok között.

    Szóval annak nagyon örülök, hogy most sok gyerek az iskolában találkozik bibliai történetekkel, amiket otthon nem hallanak a szülőktől! Ami nem jó, hogy a fidesz ezt is erőből vitte át, és farizeus módon viselkedik. Szóval pápább akar lenni a pápánál, mikor mindenki tudja, hogy ők is komcsik voltak annak idején vagy a szüleik.

  • Bevezették a hittan (római katolikus) oktatást az általános iskolákban, aztán ezt Kádár törölte 1957 tavaszán. Pap jött reverendában hittanórát tartani.

    Érdekes egyesek szelektív emlékezete, mert a Fortepan-on lehet találni vallásos témájú fotókat az ötvenes évekből, bérmálkozó gyerekekről, körmenetről, templomi esküvőről stb.
    Az egy másik téma, hogy betiltatta Rákosi a gyülekezeteket, a szerzetesrendeket, az apácaneveldéket és az apácaközösségeket, de a történelmi egyházak nem lettek betiltva. A falvak népe, de a fővárosiak is, jártak buzgón misékre, csak a lelkes párttitkárok és a lelkes párttagok kerülték a tömjénfüstös helyeket.
    _________________________________________________

    Megemlítenék egy másik témát is, ha már itt egyesek lelkesen kommunistáznak, hogy a kommunista Kína hatalmasat fejlődött Mao halála óta. Erről megosztok itt egy videót, amit egy Kínában egyetemet végzett magyar lány készített. Ebben a videóban az ott eltöltött utolsó napjairól számol be, és húgával bebarangol néhány várost és települést. Nézzétek figyelmesen a felvételek környezetét és hátterét, a járműveket, az épületeket, az üzleteket, aztán csodálkozzatok a kommunista Kínán.

    (praktikusan oldották meg a G20-as találkozó biztonsági védelmét, az egész város népét elküldték szabadságra, és kizavarták őket a városból)
    .
    .

  • talalom
    2017 július 29
    12:59 du.

    Így dolgoztak a komcsik a konszolidált Kádár-rendszerben. Pártutasításra nem kellett támadni az egyházakat, csak éppen befolyásolták az embereket kulturális oldalról. Ráadásul egyes családokban otthon vallásos nevelés volt, de az államiból természetesen nem lehetett kivenni a gyerekeket!

    http://mult-kor.hu/20070816_templombol_a_kulturhazba

  • Drizari
    2017 július 30
    6:42 de.

    Senki nem mondta, hogy betiltották az egyházakat, a szocializmusban! Ez egy szalmabáb érvelés, hogy ezzel vitatkoztok.

    De a cikkíró azon lovagol, hogy az egyházak kollaboráltak a komcsikkal. Hát akkor legyen megemlítve, hogy ki mindenki kollaborált még, és nem is erőszak hatására!

    És abszurdum, hogy a rendszerváltás után 30 évvel még nem magától értetődő, hogy el kell ítélni az egyházak üldözését. Biztos sok bűnt, hibát elkövettek a katolikusok is, de nehogy már ők legyenek hibásak azért, mert üldözték őket!

  • Almási Alma
    2017 július 29
    11:28 du.

    „Aki azt állítja, hogy Kádár alatt üldözték a vallást, az hazudik,”

    Ekkora hazugságot le mertél írni, és nem szakadt rád a plafon?! Kádár alatt ugyanúgy ellenség volt a vallás, csak más formában üldözték, mint Rákosi alatt.
    Pl. a fiatalok kötelező ideológiai nevelést kaptak az iskolában, ifjúsági közösségben, és nem választhatott a szülő! Az állami ideológia természetesen a marxizmus volt, és a cél a szocialista ember nevelése. Ebbe nem fért bele a vallásos világnézet, sőt az elmaradottnak számított.

    Pl. nem volt az iskolában egyházi ének a tananyagban, vagy átírtak bizonyos részeket. Ezek neked apróságnak tűnnek, de a gyermeki identitás ebben a korban alakul ki!

    Pl. Karácsonykor a „Kiskarácsony, nagykarácsony, Jézus Krisztus születése” helyett
    „Jaj de szép a karácsonyfa, ragyog rajta a sok gyertya”-t kellett énekelni.

    Vagy pl. Weöres versében át kellett írni:
    „De az angyal ha leröppen”
    helyett
    „De a cinke, ha leröppen”

  • talalom
    2017 július 30
    4:53 de.

    „Most hogy mondjam meg egy hatévesnek, hogy a hitoktatód egy antiszemita ribanc,ráadásul hazudik is?”

    Lehet, hogy az unokád félreértett valamit. Ugyanis Jézust valóban római katonák ölték meg, de a zsidó főpapok adták római kézre, és ők panaszolták be Jézust a császár megsértése miatt. Kizárt dolognak tartom, hogy egy hitoktató ezt ne tudná.

    Viszont könnyen elképzelhető, hogy az unokádnál összefolytak a részletek, és csak a „zsidó katona” maradt meg benne. Különben meg a jó hittannak nem az a lényege, hogy a horrorisztikus részeket taglalják a gyerekeknek, és gyűlöletet szítsanak a zsidók ellen. Inkább azon van a hangsúly, hogy Jézus is zsidó volt, mégis a zsidó szokások megsértésével vádolták a főpapok.

  • Avi Ben Giora
    2017 július 30
    6:20 de.

    Ugyebár a cikk sem a lényegről szól. Ugyanis kiemeli Bayer mocskolódó mondatait a szövegkörnyezetből. Azt már nem írja le, hogy Bayer miért bírálja a Szentatyát, egyébként pofátlan stílusban. Ti. a migránsválság kezelése miatt.

    Persze, mert ebben tulképp. sokan egyetértenek, hogy Ferenc pápa kissé túlzásba viszi a migránsok védelmét.

  • Avi Ben Giora
    2017 július 30
    6:20 de.

    „Annak ellenére hogy egy valláson vagyunk én is elítélem és nem értek vele egyet.”
    Bele sem merek gondolni, hogy te milyen valláson vagy egyben Bayerral.

    Szerintem mikor európai zsidók hisztérikusan követelik a migránsok eltávolítását, az nagyon kontraproduktív. Nehogy már az döntse el a betelepítést, hogy kitől félnek a zsidók! Az ő véleményük legtöbbször nagyon elfogult. Lehet, hogy most esetleg igazuk van, de olyanok ők, mint a farkast kiáltó fiú, már normális ember nem hisz nekik, legalábbis Magyarországon.

    Pl. mikor én annyit kértem, hogy Horthyt ne tessenek nácizni, akkor artikulálatlan ordítás volt a felelet. A tények legteljesebb figyelmen kívül hagyása.

  • Olvassa már el kedves Lámpocska a saját eszement beírásait. Maga lépten-nyomon saját magát cáfolja. Egyszer azt mondja üldözték egyszer meg hogy nem, és állandóan saját ellentmondásaiba ütközik bele. nem unja még?
    Voltak egyházi iskolák, és aki akarta oda iratta a gyerekét. Pannonhalmán ott voltak a bencések mint ahogy ma is. A Piarista gimnázium is működött és micsoda agyakat termeltek ki. És természetesen volt zsidó gimnázum és egész Kelet európában itt volt rabbi szeminárium. Na akkor még valamit? Mielőtt levésne valamit kicsit tájékozódjon, hogy hikető is legyen és ne keveredjen saját magával vitába.

  • Dienes Erzsébet

    Avi Ben Giora (2017 július 30 6:20 de.)

    A világvallásoknak ugyanaz a bajuk, ami a nemzetközi ideológiáknak. Nem mindegy, hogy ki képviseli és milyen szellemi határok között. Amelyik vallás- vagy egy ideológiai vezető nem a hitélet, a politika elméletet szolgája, hanem a nemzetét, amelyikből származik, máris etnikai konfliktusokat gerjeszt.

    És ez valamennyi felekezetre, ideológiára érvényes.

    Nálunk a Hit-gyülekezete az élő példa rá. Egyáltalában nem keresztény, ám remek amerikai rendszerű pénzforgalmi vállalkozás anélkül, hogy helyi vezetője egy picit is ismerné az országot és a népet, amelyikben működik.

    A mostani Pápával szinte ugyanaz a baj, mint Németh Sándorral.

  • HL! Nem írtam,hogy azért beszélsz összevissza, mert fiatal vagy. Nem is tudtam, hogy ilyen fiatal (de már felnőtt, úgyhogy felelősséggel tartozol a gondolataidért). A hsz-id alapján inkább egy hatvanas vaskalapos nyárspolgárnak gondoltalak.
    Többeknek! Ha egy állam a vallásszabadságot elismeri – márpedig még az alaptörvény is elismeri, akkor KÖZPÉNZBŐL FENNTARTOTT KÖTELEZŐ KÖZOKTATÁSBAN NINCS HELYE SEMMILYEN HITTANNAK!
    Ez nem azonos a betiltással – senki nem mondott ilyet,ne hallucináljatok. Az állami iskolában viszont nincs helye ilyesminek. Aki hittant akar tanulni, azt tanítsa az egyháza.

  • Avi Ben Giora
    2017 július 30
    10:11 de.

    „Egyszer azt mondja üldözték egyszer meg hogy nem, és állandóan saját ellentmondásaiba ütközik bele. nem unja még?”

    Te fogyatékos vagy, vagy diszlexiás, már bocsánat?

    Azt írtam, hogy végig a korban üldözték az egyházakat és a vallást. Csak ez a Rákosi korban az egyházi szervezetekre irányult, a konszolidált Kádár-korban meg az emberek hétköznapi vallásos életére.
    Pl. 1947 törvény az egyház és állam szétválasztásáról, Mindszenty-per, egyházi vagyon kisajátítása.

    Pl. Kádár-korban az iskolában átnevezték fenyőünnepnek a Karácsonyt, Télapónak a Mikulást. Ideológiai fejtágítást tartottak a szülőknek a fenyőtündérről. Szovjet meséket adtak ki a Télapóról, míg vallásos meséket nem lehetett kiadni a Móra Könyvkiadónál.

    Régebben Talalomnak írtam, hogy még a Grimm meséket is bezúzták a Rákosi korban. Erre írta, hogy neki van mesekönyve abból a korból. Persze, mert bezúzás után olyan formában adták ki, ami már átment a központi cenzúrán. Mondjuk Grimmnél nem a vallás a jellemző, hanem hogy királylányok meg egyéb „reakciósok” vannak, és az is üldözendő volt akkoriban.

    Szóval voltak kompromisszumok, de ezek csak taktikai okokból, mert ugye egyszerre nem lehetett az emberek fejéből kiverni a vallást. De a végső cél minden esetben a vallástalanság lett volna, illetve a kommunista ember.

  • talalom
    2017 július 30
    10:37 de.

    Többek közt az úttörő topikban írtam, hogy tízéves voltam a rendszerváltáskor.

    „KÖZPÉNZBŐL FENNTARTOTT KÖTELEZŐ KÖZOKTATÁSBAN”
    Nyugat-Európában sok helyen van iskolai hittan. Ott azért régebbi demokráciák vannak, mint nálunk, és igazi szekularizáció.

    Viszont ahol nincs iskolai hittan, ott pont balosok tiltották be, pl Hollande. Nem kétséges, ha az MSZP valami csoda folytán hatalomba kerülne, akkor itt is ez történne.

    Egyébként lehetne valami változás, de a teljes betiltást tuti csak a ballib oldal támogatja.

  • Az nagyon jó, gondolkodásodat irányító nemtomki világosítson már föl. Szerinted mit jelent a +betiltás”?
    Még egyszer, de ne játssz már bendegúzt: A vallásszabadságot elismerő államban nincs helye a kötelező, közpénzből fenntartott közoktatásban semmiféle hittannak! Ez nem betiltás! A társastánc sincs betiltva, de nem része a közoktatási tantervnek, attól még te tanulhatsz tangózni.Milyen teljes betiltásról delirálsz???

  • Avi Ben Giora

    Ez szörnyű. Gondoltam, hogy a tulajdon édesanyja aki agyonferzőzte az agyát, mert bármennyire is szidják a magyar oktatást, azért még mai napig jó.(talán azért kedveli annyira a „szegény palesztinokat”, mert azok is ezt csinálják. Már óvodában a gyülöletre nevelik a kölkeiket) Hogy Horhyt te nem engeded lenácizni? Pedig az volt ő is. Ő maga mondta nagy büszkén, hogy antiszemita.(csak zárójelben jegyzem meg Orbán is olyan mint maga. Egyszer nagy államfőnek nevezte aztán amikor azt kellett elismernie, hogy antiszemita volt, akkor szépen le is hordta ellentmondva saját magának. Nem pusztán azért tette mert Natanjahu volt a vendége. Utána is ezt hangoztatta, amikor „Bibinek” már hült helye volt csak. Tanulni soha sem szégyen) Az egy dolog, hogy ő mint kormányzó leállítatta a budapesti zsidóság deportálását. De nem azért tette mert volt köztük pár olyan akik kölcsönöztek neki, illetve az ország fejlesztésére adtak annó millókat. Ő egy beszari gyáva szarházi volt aki félt mint a legtöbb náci a számonkéréstől. Talán emiatt úszta meg a kötelet a szövetségesek fogolytáborában. Megérdemelte volna és nem pusztán a zsidók miatt. Sok tizezer magyar katona élete szárad a lelkén akiket a biztos halálba küldött. Ha magácska hátulgombolos de szobatiszta kislány volt a „rendszerváltás” idején akkor sok hiányosság van az agyában. Ám ez nem ok arra, hogy baromságokat írkáljon ide. Fogalma nincsen semmiről hiszen nem is élt akkor még és akik meg „tanították” magát hát enyhén szólva műveletlen suttyok voltak. De maga sajnos fogékony az ordas eszmékre.
    Bayer nem zsidó hiába akarja annak beállítani. Egy ocsmány sültbarom, aki mint haver lett ekkora posztra téve. Deutch viszont az, és a Köves Slómó is. Igaz utóbbiról tudja mindenki.
    Ami meg a HITGYÜLI főnökét illeti, azt kellene mindenütt terjeszteni amit ő terjeszt. Nem pénzért csinálja, hiába vádolják azzal. Képzelje el, hogy HITBŐL és MEGGYŐZŐDÉSBŐL. Furcsa ez magának és magas mint a malacnak a zsebvekker, mert olyant mer hirdetni és terjeszteni ami szöges ellentétben van az őn „eszmeiségével”.

  • ˙

    A magyarországi Katolikus Egyház, valamint herr Bayer és pl. frau Figyelő katolicizmusával is valami baj van, mert amikor . ő s z e n t s é g e , mint „független” egyházfő 40 éve még a lengyelek érdekében – ezt őmaga be is ismerte, sőt… – tehát . p o l i t i z á l t, azt ezek az urakhölgyek nagyon is helyénvalónak tartották, sőt tartják ma is… De, amikor a Pápa csupán csak komolyan veszi a Biblia, az „Újszövetség”, esetleg Assisi Szent Ferenc, vagy ‘stenments(!), sőt mi több, a II. Vaikáni Zsinat szellemét és annak tanítását az irgalomról, szolidaritásról és kiáll a szegények és a földhözragadottak érdekeiért, ezek fenenagy vallásosságán rögtön felülkerekedik a tipikusan . a r i s z t o k r a t i k u s . g y ű l ö l k ö d é s . szelleme, mert ők a pápai megnyilvánulás mögött most éppen a maguk politikai szempontjait látják veszélyeztetve…

    Íme az ő igazi hitük… Nem több, mint azoké a nagyuraké, akik Dózsa Györgyöt is izzó trónusra ültették…

    .
    Ui.:
    Az egyik esztergomi egyházi iskolában diákok és tanárok együtt, néhány éve hatalmas ovációval fogadták Bayert…

  • hazai lámpa
    Ez valami mánia, hogy épp az 1947-89 -es évek szakértője akarsz lenni ??? Döbbenetes, hogy miket tudsz összehordani, ( ja, nem felejtem, hogy Hitlert is képes voltál védeni)
    Szervusztok, jó estét !

  • Dienes Erzsébet

    talalom (2017 július 30 11:56 de.)

    A vallás helyére beszorították az ideológiát. Az viszont kötelező volt!

    Egyetlen ideológia sem érte még el eddig a „krisztusi kort”!!! (Ez esetben 2000 évre utaltam, de hivatkozhatnék a mózes hitre is!)

    Viszont az ideológiák közötti háborúk áldozatai rövid életük alatt is felérnek a vallásháborúk áldozataival.

  • Dienes Erzsébet

    Avi Ben Giora(2017 július 30 1:43 du.)

    „Ami meg a HITGYÜLI főnökét illeti, azt kellene mindenütt terjeszteni amit ő terjeszt. Nem pénzért csinálja, hiába vádolják azzal. Képzelje el, hogy HITBŐL és MEGGYŐZŐDÉSBŐL. Furcsa ez magának és magas mint a malacnak a zsebvekker, mert olyant mer hirdetni és terjeszteni ami szöges ellentétben van az őn “eszmeiségével”.”
    ————————————————-

    Nem tudom, kinek szólt ez az üzenet, mert csak ezt a kiemelt részt vehettem magamra, az édesanyámat már nem, de talán el kellene olvasnia Bartus László: Fesz van című könyvét a Hit-gyüleketéről, vagy legalább megbeszélni vele az ő tapasztalatait. És, ha sikerült, csak azután minősíteni a hozzászólásokat és a hozzászólókat.

  • cukihara
    2017 július 30
    1:46 du.
    Nem tudom mi baj van az én katolicizmusommal?! T.i. egy ember véleménye lehet egy másik emberről anélkül, hogy a másik ember címét, rangját figyelembe vegye.
    Az én fiatalkoromban Mindszenty volt a „példakép”! Aki élete kockáztatásával kiállt a hite igazságáért! Ez a pápa, ennek a jellemnek éppen a fordítottja.
    Mellesleg, minden szabad embernek jogában áll valamiről, vagy valakiről véleményt alkotni!

  • mavtelep
    2017 július 30
    1:52 du.

    Nem védtem Hitlert. Azt írtam, hogy egyesek a saját hibájukat azzal fedik, hogy Hitlert tolják előtérbe.

    Nem vagyok szakértője sajnos semminek, viszont érdekel a közélet, ami az én életemet is befolyásolja.

  • Avi Ben Giora
    2017 július 30
    1:43 du.

    Nem az agyammal kéne foglalkoznod, hanem cáfold meg, ha rosszat írtam!

    „Hogy Horhyt te nem engeded lenácizni? Pedig az volt ő is.”
    Nem volt náci. Szelektív antiszemita volt. Nem követeltem semmit, csupán kértem, nem mintha lenne foganatja.

    Tudom, hogy téged nem érdekel, de az antiszemitizmus meg a fajelmélet nagyon nem ugyanaz. Apró részletnek tűnik, de ugye te se örülnél, ha „orbánbérencnek” hívnának, mikor csak szimplán utálod a migránsokat.

    „Sok tizezer magyar katona élete szárad a lelkén akiket a biztos halálba küldött.”
    Ez tévedés. Pont azért küldték a gyorshadtestet Ukrajnába 1941-ben, mert azt hitték, hogy a német sereg fél év alatt fölmorzsolja az oroszokat! Hiszen Franciaországot pár hónap alatt elfoglalták! Mindenki azt hitte, hogy az orosz védelem összeomlik pár hónap alatt.

    1939-ben kezdődött 2. vháború, és a magyar elit 2 évig kimaradt belőle! Pedig beléphettek volna már Csehszlovákia megszállásakor. Azért nem léptek be, mert ki akartak maradni a balhéból. Kár, hogy 1941. júniusban nem maradtak ki.

    Viszont 1942-ben a Don-kanyarhoz már muszáj volt kiküldeni a 2. hadsereget, mert akkor a németek már egy éve harcoltak az orosz fronton. Román seregek is mentek, és azoknál is sok tízezer katona meghalt.

    A tanáraimról meg leszállhatsz, úgyszintén a családomról, mert lehet, hogy értelmesebben tanítottak, mint itt sok agymosott balliberális.

    „De nem azért tette mert volt köztük pár olyan akik kölcsönöztek neki, illetve az ország fejlesztésére adtak annó millókat.”
    Ez mekkora hülyeség. A zsidó milliomosokat első körben a Gestapo letartóztatta, már a megszállás másnapján 1944 márciusban, pl. Weiss család és Goldberger.
    Akármiért is mentette meg a pestieket, de nem azért mert kölcsönadtak neki.

  • cukihara!

    Nagyon szánalmas és igaztalan a Figyelőnek írt véleménye,meg egyáltalán a cikkel kapcsolatos minden tárgyilagosságot nélkülöző álláspontja,talán figyelmesebben kellene a hozzászólásokat elolvasni és némi önkritikát gyakorolni a szánalmas vádaskodás
    helyett!

  • hazai lámpa
    2017 július 30
    11:28 de.

    Móra Könyvkiadóhoz. Janikovszky Éva volt sokáig az igazgatója, akinek a rendszerváltás után is sokáig kimaradt az életrajzából, hogy ávós volt a férje, és szocialista lányregényeket írt.

    Ez persze nem von le abból, hogy a gyerekkönyvei tényleg jók. De az igazsághoz hozzátartozik(tartozna).

  • Avi Ben Giora
    2017 július 30
    1:43 du.

    „a HITGYÜLI főnökét illeti, azt kellene mindenütt terjeszteni amit ő terjeszt. Nem pénzért csinálja, ”

    A Hitgyüli is tarthat hittant, mert benne van a 8 engedélyezett egyházban. De azt olvastam, hogy kevés szülő választja őket. Elég megnézni a Vidám Vasárnapból 5 percet? De a rendszerváltáskor sokan érdeklődtek egyébként az új kisegyházak iránt.

  • TALALOM HL!-hez cimzet soraira;

    Atkozza azt a rettenetes Bendeguzt megallas nelkul, de soraiban HL!=hoz cimeve pont az ellenkezo allaspontot vette.

    Mert itt az USA-ban ahol a SAJTO-VALLAS-SZOLLAS_KIFEJEZES_EGYUTTMOKODES-es KORMANYELLENI_ELLENZES jogai biztositva vannak az ALLAMHATALOM, s minden foku kormanyszervek barmifele befojasatol azon alanyokon levo barmifele akciok TILTASAVAL.

    Ami pont azt jelenti amit TALALOM erosen vel.
    Tehat nem csak az ut kozepen jar, hanem az ut masik oldalara ment,mert az atkozott USA fele elvet veli ma.
    Na az am a ngy a valtozasa.

    Hogy meg minden kozossegi oktatasokat vegezve az egyhazak oktatoi, tanarai ,iskolaik altal, nem kaphatnak anyagi megteritest munkaikert.
    De ugyanakkor az egyhazi egyetemeken az allami stipendiumaikat haszanlhatjak a tanulok.

    Semmi „vallastan” NEM ertve abba. Mert a kotelezo oktatasok anyagait csupan a lakossag altal valasztott „iskola bizotsag” hatarozza meg.

  • TALALOM allitasaira;

    Lenyegeben Talalomnak igaza van abban, hogy a VALLAS, s mint mas egyenei jogok, kozottuk a szollas, sajto, velemnykifejezes, gyulekezes, egyuttmukodes es a kormany elleni panaszok kifejezese NEM volt irott torvenyeik altal TILTVA.

    De kivancsi lennek bevallane-e ,hgoy mi kovetkezmenyeket szenvedtek akik a legkisebb mertekben mertek volna gyakorolni azon jogaikat?

    Mar irtam mas alanyon, unokatestverem ferjenek esetet.
    Tanult, kepes (40 eves)fiatalember volt. Jo allasa is volt kepzettsege alapjan.
    De elt egy testvere Brusselban. s egyszer irt neki egy levelet. El nem tudnam kepzelni hogy mit irhatott volna. De az „elvtarsak” eszmeiben az egy nemzetkozi ossze-sekuves gyanujat veletek.
    Szegeny Bandi kb. 3 honapot toltott a 60-ban.
    A naapvilagot soha nem latta. Minden eggyes napon kinoztak, vertek a legkegyetlenebb modon.
    Vegre belattak, hogy szegeny e,bernek semmi „bevallanivaloja” nem volt. Elengedtek.
    Kb. egy evet elt utanna, DE soha nem volt labra alni. Agyra rokkant embere vertek. Alig egy ev utan meghalt.

    Az persze celzatos, tudatos, es elkerulheto gyilkosag volt szeretett elvtarsai altal.De miert?Arra valaszoljon !

  • Bendeguz79
    2017 július 30
    6:01 du.

    Ugye a fenti cikkben is írja a szerző, hogy milyen „szörnyű” kollaborációt végzett a katolikus egyház szerinte a kommunistákkal.

    De ugye a ballib értelmiség önmagától nem várja el ugyanezt a szembenézést!
    Pl. Janikovszky Éva esetében mikor írták meg, hogy ávós férjének és kommunista múltjának is köszönhetően lett a Móra Könyvkiadó igazgatója, és ettől határolódjon el? A Móra sok kiváló irodalmi mű kiadása mellett mégiscsak egy komcsi állami kiadó volt.

    Ugye baloldali ember esetében semmi nem szégyen, de jobboldali az még a fogpiszkálóval is számoljon el! Mivel a proletárdiktatúra totális volt, ezért egy könyvkiadónál nem lehetett bizonyos könyveket kiadni, és cenzúra volt. De itt fönt többen is kifejtették, hogy az nem baj, mert aki akart járhatott a templomba suttyomban. Igaz, nem ugrottak a gerincének, mint Mindszentynek az ávón. De akkor is elég furcsa, hogy „demokraták” csak mentegetni tudják azt a rendszert.

    Ezt nagyon tisztességtelennek tartom a balliberálisok viselkedésében.

  • Vásárhelyi M. cikkében is ott van a mondat, hogy
    ” megáldották a frontra vonuló – vágóhídra küldött – kiskatonák fegyvereit.”

    Kétségbeejtő, hogy itt egyesek mennyire nem ismerik a magyar történelmet. Lustaságból, igénytelenségből vagy érdektelenségből?

    A háborúba Magyarország 1941 júniusában lépett, és ez mai napig a történészek egybehangzó véleménye szerint hiba volt. Magyarázata, hogy gyors német győzelemben hitt mindenki, nem csak a magyarok. Moszkva sikertelen ostroma előtt volt ez!
    1942-ben, mikor kiküldték a 2. hadsereget, akkor már tudni lehetett, hogy nem lesz gyors a német győzelem, ezért „csak” egy hadtestet küldött a német követelésre Szombathelyi Ferenc vezérezredes. Azt is mondta állítólag, hogy „aktatáskában fogom hazahozni a katonákat”, mert ő már nem is hitt a német győzelemben. Az urivi áttörés szörnyűségeit sok könyvben lehet olvasni, ezeket nem is részletezném, de annyit megjegyzek, hogy Hitler soha nem engedte meg a visszavonulást a németeknek se.

    Hozzá kell tenni ehhez, hogy a zsidók voltak legjobban betojva, hogy nehogy fölmondják a magyarok a németekkel kötött szerződéseket! Mert az azonnali német megszállást vont volna maga után, ahogy 1944-ben meg is történt, és az ÖSSZES zsidó deportálását.
    Na most ezek után pofátlanul mindent a magyarokra (Horthyékra) fogni, ehhez azért olyan vastag arcbőr kell, ami a túlélők leszármazottaitól is túlzás!

    Gyengébbek kedvéért: nem a magyar bűnöket védem, mert voltak azok is. De maradjunk a kulturált vitánál és a tényeknél, ha kérhetem!

  • Ő a t. szerző papája? Ezek után én kérek elnézést, amit föntebb az elszámolásról írtam …

    https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1s%C3%A1rhelyi_Mikl%C3%B3s

  • Aczél Gábor

    Bayer = Jupiter

  • Úgy tűnik, néhány alapfogalmat tisztázni kell.
    TANKÖTELEZETTSÉG – civilizált államokban az a kor, ameddig minden állampolgárnak iskolába kell járnia – ezért a szülők/gyámok felelősek. 1962-ben ez 14 év volt, fokozatosan emelkedett 18 évre,hogy minél többen vegyenek részt középfokú oktatásban. Ezt szolgálta a hatvanas években kiépített szakközépiskolák hálózata, ami szakmai ismeretek mellett érettségit is adott. Egyben megszűnt a munkaügyi minisztérium alá tartozó szakképzés, minden oktatás az oktatási minisztériumhoz tartozott. Lényeges, hogy eddig a korig jár a családi pótlék – ezután már csak iskolalátogatási igazolás alapján kapható. A tankötelezettségi kor alatt munkaviszony nem létesíthető, mert gyermekmunkának minősül, ami tilos. Ma ezt a kort 16 évre szállította le a Párt – megmutatva ezzel,mire tartja az egész magyar társadalmat. Sőt, nemzetet.
    KÖZOKTATÁS – Mivel a gyermeket kötelező iskolába járatni a tankötelezettségi kor eléréséig, ezért az állam KÖTELEZŐ feladata, hogy MINDEN GYERMEK SZÁMÁRA ingyenes iskolai helyet biztosítson, és az iskolák működését, fejlesztését közös pénzeinkből fedezze. (A két évnyi mínusz – 18-ról 16-ra – olcsóbbá tette a közoktatást, lehet másra költeni.)
    VALLÁSSZABADSÁG – A fogalom – nem véletlenül – kikerült az alaptörvényből,csak az szerepel benne,hogy a hite miatt senki nem lehet üldözni. Nagy különbség! Ez tette ugyanis lehetővé, hogy a kötelező közoktatásban bevezessék a hittant. Elméletileg ugyan ez nem volt valláshoz kötve, de bocs:ki tehet arról, hogy pl. egy háromezres község iskolájába nem tudnak unitárius, baptista vagy metodista oktatót küldeni. A rómkat., meg a református plébános/tiszteletes meg ott van. Mellékes, hogy pap, teológus nem feltétlenül pedagógus is. A felháborodás miatt enyhítettek úgy, hogy a hittan helyett választható az „erkölcstan” – mivel ilyen tanárok sincsenek, háát, bocs, megtartja a helyi pap, prédikátor.
    MAGÁNISKOLÁK 1947 és 1989 között is léteztek, iskolaalapításra nagyon szigorú feltételek mellett -pl. semmilyen állami pénz nem járt ezeknek – főleg egyházak tartottak fenn ilyeneket. A nyolcvanas években Horn Gyula (akkor még külügyminiszter) kötött a rómkat klérussal egy egyezményt, ami szerint az egyházak is megkapják az állami pénzeket. Mivel akkor 18 év volt a tankötelezettség, a középiskolások után is, hiszen „államtól vállaltak át feladatot”. Már a rendszerváltás előtt is enyhültek a szabályok, megjelentek a más nevelési metódusú iskolák: Waldorf, Montessori stb.

  • Az áttörés az volt,amikor az állam lemondott az iskolaalapítás monopóliumáról, és az állami közoktatás intézményeit átadta az önkormányzatoknak.
    A Párt(a néhai fiatal demokraták) visszaállamosította az iskolákat, igen furcsa módon. Az önkormányzattól elvette mindjárt azt a pénzt is, amit az az iskolákra fordított, úgy hogy az épületek fenntartása továbbra is a helyhatóságok költsége-gondja. A működtetés, a tanári kar foglalkoztatásától kezdve a kréta beszerzéséig viszont az állam gondja. Erre alakult a KLIK. Az verte ki a tanároknál a biztosítékot, hogy MINDEN beszerzést ez a központ engedélyez, a másolópapír beszerzésétől a napközisek zsemléjéig. Bár az „olcsóbb lesz!” indokkal alakították a KLIK-et, drágább lett. A központ fenntartása iszonyú drága – viszont sok száz pártkádernek ad szinekúra állást. Naná: ha a községi iskola eddig a helyi péktől vette a napközisek zsemléit, most nem teheti: kötelező a KLIK-en keresztül megrendelni, akkor is, ha drágább. A „kockásinges” tüntetések „eredménye” az lett, hogy a KLIK már nem egyetlen központból működik, hanem 43 ilyen központot alakítottak, és az iskolaigazgató – a KLIK-től kapott bankkártyára megveheti a krétát, vagy a nyomtatóba a patront.
    A LEGFONTOSABB azonban, hogy sem tanárt, sem igazgatót,de még egy pedellust se vehet föl az iskolaigazgató – minden alkalmazásról a KLIK – vagyis az állam dönt. Ebbe sem az önkormányzatnak, sem az igazgatónak, sem a tantestületnek – a szülőknek naná, hogy nem, hiszen ők csak fizetik a kócerájt az adóikból – nincs beleszólásuk.Ez nagyjából a Rákosi rendszer közoktatásának felel meg.
    HOGY KERÜLNEK IDE AZ EGYHÁZAK? Hát úgy, hogy a már említett vatikáni egyezmény alapján az állami normatívát (az iskolák minden tanuló után kapnak a költségvetésből egy összeget) az egyházi iskolák is megkapták a nyolcvanas évektől. Ezt a pénzt a Párt(a néhai fiatal demokraták) kormánya felemelte: most az egyházi iskolák többet kapnak az állami adókból, mint az állami iskolák. A KLIK-en keresztül tehát a személyekre, a költségvetésen keresztül meg a pénzzel szerzett hatalmat ez a „keresztény-nemzeti” kurzus, ami se nem keresztény, se nem nemzeti. És főként nem konzervatív: csak egy csökött, bigott bugris klikk.

  • Avi Ben Giora

    Én hiába cáfolom meg a hülyeséget, maga jottányit sem enged belőle. Monddja: leírtam pár olyan zsidót akik dicsőséget hoztak a magyaroknak. Erre mit tudd írni arany virágszál? Én nem szálok le rólatok amig ti nem száltok le rólunk.(még ideirnám a magyar kardvivó olimpikon nevét Petschauer Attilát. A frnoton halt mneg de magyar antiszemiták közreműködésével. Horthy a kisújját ne mozdította érte pdig tudott volna mit tenni az érdekében) Mi si tartjuk magunkat anynira magyaroknak mint ti.Sőt! Mi tevőlegesen is adtunk valamit a magyaroknak.(sok Nóbel díjas vagy Oscar díjas. csak így zárójelben hogy nagyrészük zsidó)
    Ki is küldte a halálba a második magyar hadtestet? Horthy nem? És tök mindegy miért. De látnia kellett volna, hogy ha a nácik minden csatlósuktól elkivánják a támogatást akkor nem áll jól a szénájuk. Horthy azt gondolta a németek oldalán visszaszerezheti Kárpát Ukrajnát és diadal menetben vonulhat be példul Ungvárra. De hagyjuk ezt.
    Ez mekkora hülyeség. A zsidó milliomosokat első körben a Gestapo letartóztatta, már a megszállás másnapján 1944 márciusban, pl. Weiss család és Goldberger.
    Akármiért is mentette meg a pestieket, de nem azért mert kölcsönadtak neki.
    Na ezt is hagy cáfoljam meg tényekkel. Annó a gyárakat és a zsidók vagyonát elkobozták. Ám mivel nem voltak szakembereik kénytelenek voltak a zsidó szakembereket tartani. Tetszett hallani Horthy két fiáról? (nem a Szondy két apródjáról az más)Egyiket elrabolták és a végin mint egy zsidót KZ lágerbe küldték. A másik meg „véletlen” lezuhant a repülőjével. Nem lelötték! Lezuhant! Horthy Budai Goldberger Leotól kért kölcsön pénzt, hogy Eichmannt vagy más náci vezetőt megtudjon kenni a fia érdekében. Ugyan is volt egy ilyen lehetőség, hogy zsidó életet pénzért.(ezt a Gestapó maga szervezte így)Volt éppen elég gazdag zsidó, akik fizettek a náciknak és így megmenekültek. Ezekről nekem is megvan a véleményem soha nem rejtettem véka alá. Monddtam hogy mielőtt leír valamit tájékozódjon, de hiába.

  • AVI, Goldberger már rég Mauthausenben volt, mikor Horthy fiát elrabolták. Ezt le tudja ellenőrizni egy lexikonnal.

  • Találom, a lényeg, hogy a balliberálisok eltörlik az iskolai hittant, ha megnyerik a választást, mert elvi kérdés, mégha a gyakorlatban lenne is rá igény. Illetve az önkormányzati rendszer is igazságtalan volt, de ehhez fog visszatérni a balliberális oldal, mert csak, szóval újra fölforgatnák az országot. Különben azért nincs programjuk, mert úgyse nyernek, és ezt ők is tudják.

  • AVI, „tök mindegy miért”. Így gondolkodnak a szélsőségesek. Ha minden mindegy, akkor az se érdekes, hogy a zsidók adtak-e vagy elvettek? Mert akkor elég az egyiket kiemelni.

  • Találom, attól, hogy meghagytak néhány egyházi gimnáziumot, az iskolarendszer totálisan államosítva volt, és a Pártnak rendelték alá. A KLIK-et bezzeg őrjöngve szidod, pedig az elvileg akár jó is lehetne. Ma nem pártállamban élünk (egyelőre).

  • Az állami, ingyenes iskolai hittan nem fér össze a vallásszabadsággal. Ezt kéne megértened, ha nem lennél reménytelenül ósdi,vaskalapos.

  • Találom, az EU-nak megfelel, csak neked nem? Vagy már neked az EU is ósdi?

  • HAZAI LAMPA;

    2017 July 30 7;55 d.u. sorait nekem cimezte, DE ketsegtelenul tevesen !!

  • A VALLASok oktatasaira vonatkozo vitazokhoz;

    Persze a vallas-toborzasi eszkozok hiamyaval, miert nem lenne a koztudat erdekeben a VALLASOK torteneteinek es alapevleinek tanitasa jovedelmezo ???

    Mindenfele hasonlo eszmek, az u.n. „tarsdalaom-tudomany”,
    „politikai-tudomany”, „kozossegi-szervezkedesi-tudomany”, es par tucat mas NEM technikai vagy „tudomany”-t terjeszto alanyok milliokat oktatva vilagszerte. Hat valoban miert nem ?

    Izraelben, legalabb is volt ido amikor az iskolaikban az u.n. „uj-testament”, a mai „kereszteny-vallasok” alapeleve mint kotelezo olvasasi-anyag. Legalabb is volt nem tul regen.
    Mi a problema ha tomegek erteelmei, ill.tudatai szeleskorubbe valik minden alanyokon ?
    „Va;llas” soha nem volt, s ma sem elszigetelt valosag billiok eleteben.
    S mindeg jelentos szerepet jatszott az emberiseg leteiben.
    Miert az oriasi ellensgeskedes ???
    A tudas az hatalom. Maguk mindenhez ragaszkodnak a hatalomert. Miert ellenezni a tudas minden lehetosegeit ?

  • talalom
    2017 július 31
    9:34 de.
    Nem kell megijedni !
    Már az én időmben is az volt a rendszer, hogy ha a szülő NEM akarta a gyerekét vallásoktatásra engedni, az osztályt akkor a gyerek elhagyhatta . Szóval, NEM kényszer sehol a vallásoktatás.
    Különben azt is bevezették, hogy az állami iskolákban, volt protestáns, zsidó és katolikus oktató.

  • Találom és másoknak. Sajnos itt Kanadában is van olyan aki ellenzi a vallásoktatást, pl. a menyem. Unokáim meg sincsenek keresztelve, hadd válasszanak magunka vallást később.
    A kettőből a lány hozzám fordult, mikor 1o éves volt, hogy ő szeretne valahová TARTOZNI, mint a többi gyerek. Azt mondtam akkor, várja meg a 18 évét , akkor jogában áll választani vallást.

  • cukihara, ez pontos volt Tőled, látszott is, hogy hatott a troll vezérek között..
    Margit, csodálom türelmed, de Te akarod így megválasztani a vitapartnereid? Én meg válogassam, hogy melyik hsz-t olvasom…

  • Van vallásuk, vagy nincs, nem tudom. Akiket lejjebb látni-hallani fogunk, ők is egy ország állampolgárai. Összeköti őket a földrajzi helyzetük, de a származásuk is, hiszen sokan sok országból települnek be hozzájuk. Kevesebbek volnának más országok népeinél? Nem hiszem. Ím erre egy példa.

    Ma bukkantam rá a neten, az eredetijét Robbie Williams énekli. Angyalokról szól, de nem vallási értelemben, és említenek benne szerelmet is, halott szerelmet. Talán ez az angyali hang még a szerelmet is életre keltheti (pihentetőül a nagy csihi-puhiban jeleskedőknek is):
    .
    .

  • TALALOM ket hosszu beszamolojara a mai ottani kozoktatas rendszerenek beszamolojara;

    Koszonom hogy adta mind az informaciokat a mai ottani allami-kozoktatasi rendszer mukodeserol.

    Sajnos amit reszletekebn adott az bizponyitja, hogy a rendszer csak gyakorlatozik kulombozo modszerek lakalmazasaival.
    Mint a regi momdas, ‘amint a fiatal kan-kutya csak probalkozik a kezdetben.’

    De a demokratikus modszer azt is intezni, ill. a helyi lakossag kezeben a sajat modjuk es ohajaik alapjan, DE az allami-szakertok felugyelet alatt.
    S valojaban az az allam kotelezetsege, biztositani hogy minden, mindenutt a tisztesseges modon a lakossag erdeke alapjan mukodik, DE maguk a lakosok mukodtetik.
    Az a demokratikus modszer. S NEM az allam-isten felobbsegenek a joga. Hanem kotelessege.
    De ez alakalommal, NEM a Dzsugaszvili eszmeinek alapjan irta sorait ! Na ez am a fejlodes !

  • Dzizari!
    Atah jiszrali? Mi ejfoh lakahta et ha ketaim ha éleh: na ja min ha youtub. Aval löpahot atah caeich ladaat et ha szafa, afilu se ata ló haj sam. Bö kol mikre toda mamas haja kcat nuach.
    Ana Timofijah ha zamret ha russzija(nifil ha sem salach)jas lach ko, jaffa.

  • Ferenc pápát a katholikus egyház vezetői is is nyíltan, v. kevésbé nyíltan kritizálják ma már világ szerte – hát még az egyházon kívüliek. A kritika a pápa liberális politikai túlmozgása miatt van. Azért nem szólal meg a magyar katholikusokat vezetők közössége, mert a többségük nem ért egyet a pápa tevékenységével. Kivéve Beer Miklós váci püspököt, de ő egyedül van.

    ps: Nem lenne meglepő, ha Ferenc pápa is „idő előtt” távozna tisztéből, mint elődje.

  • Bendeguz79
    2017 július 31
    10:22 de.

    Neked címeztem. Arról szólt, hogy nálunk a baloldaliak relativizálják a kommunizmust, mivel kevesebb halálos áldozattal járt, mint a 2. vháború.

    A 2. vháború alatt, előtt jobboldali kormánya volt az országnak. De a legtöbb áldozat a háború és a holokauszt miatt halt meg. És egyiket se Horthy kezdeményezte, és nem a konzervatív magyar kormányok.

    Szóval a baloldaliak a háborús áldozatokra mutogatnak. Miközben azt kéne összehasonlítani, hogy mit tett a baloldal és a jobboldal:
    a magyar iskolaügy,
    az ipar,
    és a mezőgazdaság területén.

    Ebből az első kettő a Horthy-korban jó színvonalon állt. A Kádár-korban a mezőgazdaság sok embernek munkát adott, és polgárosodási lehetőséget.

    Meg kell jegyzeni, hogy a demokratikus kormányok óta haldoklik az ipar is, a mezőgazdaság is. Iskolaügy kicsit pozitívabb a jobboldaliak alatt.

  • Hat nem hianyzott egy olyan papa a keresztenyeknek, aki Krisztus tanitasat koveti. Ki hallott mar ilyen butasagot? 🙁

  • Valasz HAZAI LAMPA soraira;

    Relaitvizaljak a kommunizmust ?

    Velnem azt kisse alul-jellntesnek.
    Mert „communism” elveinek valositasai vilagszerte haladnak teljes gozzel. Csak KOMUNISTA szot mellozik, mert az igen rosszul hangzik a multszazad kudarcai utan.

    Vilagszerte igen hatalmas gazdasagi es politikai erok kuzdenek, akik meglatasai, hogy a kommunizmus megbukott, csupan mert nem az ok alatali modon volt vezetve.
    De majd ok kepesebbek es sikerekre fogjak azt vinni.
    Az megy ma a „golalizmus” neve alattt.
    Nem nevezik VILAGHODITAS celjanak ma, hanem GLOBALIS anyagi sikereik celjainak.

    Masik soraban teljesen teves volt.
    Kommunizmus meggyilkolt aldozatai vilagszerete nem kevesebb mint 94-100 millio.
    A masodik V.H. aldozatai 28 millio. Az elso V.H.aldozatai 9 millio volt.

    Magyarorszag soha nem volt, s nem is lessz egy ipari-allam. Nincsen semmi nyersanyaga, sem energia forrasa azt letrehozni.

  • Dienes Erzsébet

    Llanfair(2017 augusztus 1 9:09 de. )

    Nem túl sok pápa követte Jézus tanait! Az inkvizíciós pápák aligha. De a Vatikán már az elején alaposan megrostálta, mit fogad el Jézus tanaiból és mit nem. Jézusnak 74 tanítványa volt, de csak 12 apostola. Az apostolok egyeztek egymással, de a többiekkel elég sokat vitatkoztak. És a vatikáni szentírásba mindössze 3 tanítvány került be, + Péternek, a „kősziklának” néhány levele. A többi teljesen kimaradt!!!!!! Pedig mindegyiknek volt írott evangéliuma. Ezt az apokrif iratokból tudjuk.
    Hogy a titkos irattárban mi maradt meg a hiteles „okiratokból”, azt nem lehet tudni. Pál került túlsúlyba az Újtestamentumban, aki nem hogy tanítványa nem volt az igehírdető vallásalapítónak, hanem egyenesen üldözte a keresztényeket.

    Aztán „megtért” ugye. Ellenőrízhetetlen égi sugallatra, vagy inkább a zsidó szokás szerint.

    Minden vallás át lett alaposan politizálva az idők folyamán. Még Mózes tanai is!!!!!!! És gondoljunk csak arra, mennyit ostorozták a bibliai próféták is saját vallásuk követőit, méghozzá jogosan. Talán egyedül a buddhisták élik meg saját ősi hitvilágukat, de nem EURÓPÁBAN, vagy más idegen területeken. Idegen kultúrákban már jó üzletemberek használják Buddha tanait pszichozisként, vagy kuruzslásként.

    Az úgynevezett békepapokat, békerabbikat már meg sem merem említeni. Azok egyszerűen csak politizáltak a vallások leple alatt.

    A vatikáni pápaságnak meglátásom szerint hamarosan vége is lesz. A világpolitika rendkívül keresztényellenes és ez a mostani pápa képtelen, vagy nem is akarja megvédeni a vallását. Hite pedig olyan, amilyen, de inkább politikus, mint egyházfő.

  • figyelő 3,25 !

    Őszentsége esetében más a helyzet. Ő nem csak „egy másik ember”, ahogyan Őt maga aposztrofálja. Ő egy szent, aki csalhatatlan… Vagy nem az ?

    A katolicizmus a . m i n d e n e k . f e l e t t . álló anyaszentegyház, élén a szentnek tartott és annak kinyilatkoztatott [csalhatatlan] pápával. Mindez a politikai hatalom érdekében kialakított, működő rendszer.
    S ha a pápák közül egy-valaki mégis veszi a bátorságot, hogy a Bibliát és a vallási dogmákat, intelmeket, vagy szólamokat, mint egyes reális társadalmi jelenségek megnyilvánulásait komolyan vegye, arra jó esetben is csak kígyót és békát szórnak az ilyen, magukat híveknek hazudozó álnok álszentek, mint maga és Bayer… Maguk, akik teljesen természetesnek tartják azt, ha az egyház a Föld szinte minden szegletén hatalmi harcot folytat, de elutasítják, amikor egy jezsuita a tőle eskűje szerint is elvárható puritán egyszerűség (maga Figyelő valahol az egyszerű ruházatát illetően még ezt is kifogásolta – lám ez is micsoda formális képmutatás) és a humánum jegyében gondolkodik – pápai nevét is a szintén eszerint élt szent Ferenctől kölcsönzi – mely erkölcsi felfogását a mai mindennapi politikája is bizonyítja…

    Tehát, állítólagos katolikus vallásossága mellett ne hivatkozzon a maga szabadságra az, aki épp a többi ember, köztük főleg a szegények és földfönfutók szabadsághoz való jogát tagadja… Ugyebár nem hihető, hogy Jézusnak éppen ez az álságos hamisság tetszene…

    .

  • cukihara
    2017 augusztus 1
    1:04 du.
    Olvassa el D: Erzsébet beírásának utolsó mondatát.
    Ebből láthatja, nem én vagyok egyedül a véleményemben.
    Egy pápát a katolikus sem tartja „szentnek” ahhoz meg kell előbb halni és idők folyamán csodákat is tenni, hogy valakit az egyház szentnek nyilvánítson.
    Ez a pápa, eltér a többitől, t.i. a katolikus egyházi tanításokat akarja megváltoztatni, a melyek évszázadok óta vannak.
    Egyeseknek ez nem tetszik, ennyi.

  • Még annyit, más beírásra: az állam sehol sem tartja fenn az egyházat, hanem a hívek tartják fenn. Igen, a katolikusok fizetnek egyházi adót rendszeresen, évtizedek óta!

  • Llanfair
    2017 augusztus 1
    9:09 de.
    Bocsi, ez a pápa nem Krisztus tanítását követi, ez a pápa napi politikát követi.

  • HAZAI LAMPA irta,3017,July 31, 8;54 de;

    „AVI,Goldberger mar reg Methausenben volt amikor Horthy fiat elranboltak….”

    Nem sokat tevedett, de tevedett, mert Horthy fiat Skorzeny elrabolta 1944, march 15.
    Apjat alairni lemondasat a fia kivegzesevel a kovetkezo reggel, fenyegette Skorzeny es Wassenmeyer.
    Goldberger Leot March. 19-en fogtal el.
    tehat Horthy mar nem volt kepes segiteni, mert ot is fogolykent vittek Salzburgba az SS.
    Leo Goldberger Majus 5-en hunyt el, parnappal a felszabadulasa utan. (Wikipedia)

  • Tüske Zsófia

    Figyelő, te honnan követed Krisztus tanítását? A vasárnapi miséről, ahol jó esetben felolvasnak egy rövid verset az Ószövetségeből és egy kisebb fejezetet az Újból? Talán meg kellene próbálni az Újszövetségből tájékozódni, ha már el akarod dönteni, ki követi Jézus tanítását – az a négy Evangélium nem olyan sok – hogy észrevedd, nem pohos és pedofil papok közvetítik Jézus tanítását. Már beraktam valahova, de itt és most csak neked:
    „Amikor az Emberfia eljön dicsőségében, és vele együtt az angyalok mindnyájan, akkor leül majd dicsőséges trónjára. Összegyűjtenek eléje minden nemzetet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat a jobbjára állítja, a kecskéket pedig a baljára. Akkor a király így szól a jobbja felől állóknak: ‘Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta. Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felöltöztettetek, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám.’ Akkor az igazak megkérdezik majd tőle: ‘Uram, mikor láttunk téged éhezni, és tápláltunk téged, vagy szomjazni és inni adtunk neked? Mikor láttunk mint idegent, és befogadtunk, vagy mezítelenül, és felöltöztettünk téged? Mikor láttunk betegen vagy fogságban, és meglátogattunk téged?’ A király így válaszol majd nekik: ‘Bizony, mondom nektek: amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.’
    Ezután a balján levőknek ezt fogja mondani: ‘Távozzatok tőlem, átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és az ő angyalainak készült. Mert éheztem és nem adtatok enni, szomjaztam és nem adtatok inni, idegen voltam és nem fogadtatok be, mezítelen voltam és nem öltöztettetek föl, beteg voltam és fogságban, és nem látogattatok meg engem.’ Erre azok is megkérdezik: ‘Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, mint idegent vagy mezítelenül, betegen vagy a fogságban, és nem szolgáltunk neked?’ Akkor ő így felel majd nekik: ‘Bizony, mondom nektek: amikor nem tettétek meg ezt egynek e legkisebbek közül, nekem nem tettétek meg.’ És elmennek majd, ezek az örök gyötrelemre, az igazak pedig az örök életre.«

  • Tüske Zsófia!

    Tökéletes. Gratulálok.

    Csak sajnos, ezt se Figyelő, se Dienes nem értheti meg. Ahhoz jóval nyitottabbaknak, illetve kevésbé bigottaknak kellene lenniük.

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 1
    4:02 du.
    Másodszorra olvasom ezen a lapon bibliai idézetet tőled, ami igen dicsérendő-!
    Én is ismerem a Bibliát, azon nőttem fel jóformán. Nagyon szép idézet!
    Ha elárulód, hogy Ferenc pápa HÁNY menekültet helyezett el a Vatikán városában, nem kell., hogy az ő lakosztálya legyen, de ez egy külön város. Akkor meghajtom a fejem. Amíg csak valaki prédikál, az engem nem érint meg. Én is tudok néhány idézetet Jézustól pl. ezt.: „Cselekedetiről ismeritek meg őket.”
    Tudom volt film, kép Ferenc pápáról, mikor lábat mos egy ilyen menekültnek, sőt meg is csókolja azt. Filmezték az biztos.
    Nekem, mégis „fake-nek tűnik őszentsége.

  • Dienes Erzsébet

    T. Figyelő!
    (2017 augusztus 1 2:12 du.)

    Nálunk ez is módosult a „felszabadulás” óta. Ugyanis az Árpádházi királyok ugyanúgy földbirtokokat adományoztak az egyháznak, mint az arra méltó emberekneknek, hogy legyen miből eltartani magukat. A főnemesek pedig sorra építették s templomokat a hívőknek, akik egyházi tizedet fizettek a keresztény egyháznak. Az egyház nem csak a hitélettel viszonozta, hanem a szegények gyámolításával, a betegek gondozásával, később az iskolákkal, a sebesült katonák és az árvák életben tartásával, szóval amire csak hívőknek szükségük volt.

    1945 után mindent államosítottak, ami az egyházak ilyen működéséhez és az önfenntartásukhoz nélkülözhetetlen volt. Vissza nem kaptak semmit, legfeljebb néhány templomot de hogy mégis tudjanak működni, az állam bizony máig kénytelen a magyarországi egyházakat „dotálni”. Amire pedig nem kaptak állami támogatást, az a templom, zsinagóga bizony raktár lett, vagy romba dőlt!

    Kis kitérő érdekességként a tizedről:

    1481. évi III. törvénycikk

    a ráczok nem tartoznak dézsmát fizetni és miattok a keresztényeket nem szabad egyházi tilalommal sujtani

    Továbbá, hogy a ráczokat és egyéb ilyen szakadárokat nem kell tizedfizetésre szoritani és a vármegyék ispánjai se kényszeritsék arra, hogy mások módjára dézsmát fizessenek.

    1. § És hogy a keresztényeket (a kiknek körében az ilyen szakadárok tartózkodnak vagy megforditva) e szakadárok végett és a dézsma meg nem fizetése miatt nem szabad egyházi tilalommal sujtani.

  • Dienes Erzsébet

    m.m.
    (2017 augusztus 1 4:28 du.)

    Mire legyünk nyitottak? Nem dogmatizmusból utasítjuk el hazánk megszállását, elfoglalását, egy idétlen ideológia által gerjesztett népvándoroltatással. Olyasmit idézzetek már a Bibliából, akár sz Ószövetségből, akár az Újszövetségből, hogy küld saját gyermekeidet idegenbe, hol meg tud élni, és fogadj helyükbe idegeneket, akikről azt sem tudod, milyen szándékkal akarnak megtelepedni hajlékodban.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 1
    2:23 du.

    Bocs, de pont fordítva. Az ifjabb Miklós szervezte a kiugrási irodát 1944 októberében! A német nácik valamilyen ürüggyel titkos megbeszélésre hívták, akkor csavarták a szőnyegbe Skorzenyék.

    A kormányzó Horthy 1944 október 14-n beolvasta a Rádióban a kiugrási nyilatkozatot. Ezután Veesenmayer fogságba ejtette a Várban. Követelte, hogy Horthy vonja vissza a proklamációt, és adja át a hatalmat Szálasinak. A fia életével zsarolták a kormányzót.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 1
    5:35 du.
    Köszönöm, érdekes és tanulságos tájékoztatót!
    Sajnos, az én iskolámat is államosították, otthon voltam , 57-ig.

  • Figyelő
    2017 augusztus 1
    4:50 du.

    Kedves Figyelő!

    Ez túl magas labda, de mégis lecsapom. Google a barátod!
    http://www.magyarkurir.hu/hirek/ujabb-harom-menekultcsalad-kapott-szallast-vatikanban
    A Vatikán erején felül segít a menekültek elszállásolásában.
    A legnagyobb „gond” ezzel a pápával, hogy hitelesen viselkedik, és – tisztelet a kivételnek! – ellentétben a legtöbb püspökkel, nem csak vizet prédikál, és bort iszik!

  • Tüske Zsófia

    Figyelő:
    http://vilag.transindex.ro/?hir=31830

    és elárulnád, Ferenc pápa kitől származó és miféle politikát követ?
    Csak szólok, Jézus egyköntösű, mezítlábas zsidó próféta volt.
    A tanítását nem arannyal kibélelt templomokban közvetítette és nem csak egy órára, a vasárnapi mise idejére szólt, olyan papokkal, akik a kifejezett tiltása ellenére atyának hívatják magukat.

    „Akkor odajött hozzá egy írástudó és azt mondta neki: »Mester, követlek téged, ahová csak mész.« Jézus azt felelte neki: »A rókáknak odújuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét.«

    ….”Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél, sem a szolga uránál. Elég a tanítványnak, ha olyan lesz, mint a mestere, és a szolgának, mint az ura.”

    „Nem mindenki, aki azt mondja nekem: ‘Uram, Uram!’, megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van. Sokan mondják majd nekem azon a napon: ‘Uram, Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk ördögöket, és nem a te nevedben tettünk sok csodát?’ Akkor majd kijelentem nekik: ‘Sohasem ismertelek titeket. Távozzatok tőlem ti, akik gonoszságot cselekedtetek!’

  • Tüske Zsófia

    Dienes Erzsébet: „egy idétlen ideológia által gerjesztett népvándoroltatással.”

    elárulnád, hogy a magyar népvándorlást miféle „idétlen ideológia” gerjesztette?

  • Tüske Zsófia

    ószövetségi parancsot kértél, voilá:
    „az Úr, a ti Istenetek az istenek Istene s az urak Ura, nagy, hatalmas és félelmetes Isten, aki nem néz sem személyre, sem ajándékra, igazságot szolgáltat árvának és özvegynek, szereti a jövevényt, s ad neki eledelt és ruházatot. Szeressétek tehát ti is a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén.”

    Ha jövevény tartózkodik köztetek az országban, ne nyomorgassátok! Olyan legyen a köztetek tartózkodó jövevény, mint a közületek való született izráeli! Szeressétek, mint magatokat, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban.

    A jövevényt ne nyomorgasd; hiszen ti ismeritek a jövevény életét, mivelhogy jövevények voltatok Égyiptom földén.

  • Tüske Zsófia

    szájkeresztényeknek: Ferenc, a napi politikát és nem Jézus tanítását követő pápa üzenete:
    http://www.magyarkurir.hu/ferenc-papa/ferenc-papa-uzenete-vandorlok-es-menekultek-2016-os-vilagnapjara

  • Dienes Erzsébet

    Tüske Zsófia
    (2017 augusztus 2 4:45 de.)

    „elárulnád, hogy a magyar népvándorlást miféle “idétlen ideológia” gerjesztette?”
    ———————————————————–

    Szívesen, ha nem ismernéd a történelmet és a különböző korszakok kultúráját. Ugyanis a népvándorlások egyáltalában nem ideológiai megfontolásból folytak, hanem a természet törvényeinek megfelelően. Tudod, a földművelés helyhez köti az embereket, a legeltetés pedig legelő keresésére. Ebben nincs semmi ideológia.

    Van aki még nem vette volna észre,hogy a népvándorlás okafogyottá vált?
    Mégis létezik!
    Ennek oka már viszont az ideológia.!

  • Dienes Erzsébet

    Tüske Zsófia
    (2017 augusztus 2 5:13 de.)

    Ferenc pápa viszont, jó „liberális” szokás szerint, a szarvai között keresi a tehén tőgyét.

    Nem a helybéli lakosság elüldöztetését és elhontalanítását akarja megakadályozni, hanem a megszálltakat akarja eliszlámosítani, akár saját felekezete felszámolásának árán is a jó pásztor.

    Pedig észreveszi, hogy mekkora veszedelemnek vannak kitéve hívei a menekült területeken is, meg a befogadó országokban is. Nem Ferenc pápa akarja kereszténnyé tenni az iszlámot, -hiszen erre legyengített, lejáratott felekezete már nem lenne alkalmas-, hanem az iszlám fegyvereivel akarja ráerőszakolni a kereszténye a totális megadást.

    Üdv: egy szájkeresztény!

  • Dienes Erzsébet

    Egyébként az invázió nem azonos minőség a jövevénnyel akkor sem, ha PC-nyelvezet már összemossa a két fogalmat. Jézus soha sem beszélt az invázió békés eltűréséről. Igaz, nem is az Amerikai földrész elfoglalónak prédikált.

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 2
    4:43 de.

    „Csak szólok, Jézus egyköntösű, mezítlábas zsidó próféta volt.”

    Ez csak részben igaz, és talán nem kéne idemásolni a bibliai idézeteket, ha fogalma sincs róluk valakinek.

    Volt háza Kafarnaumban, és tisztességes foglalkozása. Mikor 30 évesen vándorprédikátor lett, akkor a követői támogatták. Pl. Lázár családja, vagy a Magdalai Mária, aki jómódú üzletasszony volt. Vagy ott van a bűnös asszony, aki drága keleti olajjal kente meg lábait, és Jézus nem tartott azt pazarlásnak, de azt inkább halotti kenetnek tekintette. Nem mintha a kenőcsre lett volna szüksége, inkább az önfeláldozást dicsérte.

    Kár ironizálni a középkori templomokon, mert azok az európai művészet csúcspontját jelentik. Inkább arra adja szívesen a pénzt a kisember, mint az aktuális Vajna Timi gyémántjaira.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 1
    5:35 du.

    Én úgy tudom, hogy a katolikus királyok csak a katolikus egyháznak adtak földbirtokokat. A reformátusoknak ilyen nem volt, de a Horthy-korban az ő képviselőjük is bekerült a parlamenti felsőházba.

    Az evangélikus inkább városi vallás volt, őket a polgárok eltartották.
    A szekularizáció sok mindent jelent Nyugat-Európában is. Amiben közmegegyezés van, az hogy ne az egyház adja ki a születési, házassági, elhalálozási anyakönyveket.
    Illetve az egyházi birtokok elkobzása mindenhol megtörtént, ha jól tudom.

    A hittan meg a többi kérdés Nyugaton sem egységes, pl. hogy ki tartja el az egyházakat. Szerintem is szükséges az állami támogatás az iskolák, kórházak részére, ha erre lakossági igény van, vagy a műemlékek fenntartásában! Természetes, hogy többen érdeklődnek nálunk manapság az egyházi intézmények iránt. De az is megfigyelhető, hogy a jobboldal szimpatizál ezekkel az intézményekkel, a baloldal meg nem.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 2
    9:22 de.

    Még annyit ehhez, hogy Magyarországon sok templom a barokk korban épült. Copf stílus volt vidéki városokban a divat és előírás, német hatásra. Manapság a kisebb és modernebb templomok a kedveltek.

    A dualizmus korában épültek a pénznyelők, pl. a historizáló Szent István bazilika. Na arra én nem adnék pénzt. Bár a turizmusnak jól jön.

  • TALALOM jelezte soraiban, hogy a vallas-gyakorlasa nem volt nyiltan tiltva az elvtarsak altal. Az valosag !!!

    Csupan az ertesiteseik voltak,hogy a nepkoztarsasag ontudatos tagja nem kovetne semmi vallasosagot.

    Finoman dondva, ha nem ohajtasz bajokbe jutni, allasodat megtartani, csladodat nem kitoloncolni, akkor NEM fogsz semmi vallast kovetni. Pont ! Mindenki megertette azt.

    Amig a hivatalos kiadasban a „vallas-szabadasgot elismerte az llam”. Az volt egyenlo elismerni hogy az eg kek.

  • HAZAI LAMPA;

    Az adatok alapjan Wassenmeyer fia Miklos kivegzesevel a kovetkezo reggel zsarolta Horthy-t alirni lemondasat.

    Az armistic Moskvaval kudarcot vallott, mert a gestapo tudataban lett a probalkozasnak.

    NEM volt semmi visszavonnivalo.

    A nagy hibat Horthy 1920-ban kovette el. Talan katona lettetre a semlegesseget el sem tudta volna kepzelni.

    Azert velem, sem katonai, sem ugyvedeket a nemzetvezetesere soha !
    Csupan tisztesseges erkolcsos egyenek a megbizhatok. Senki mas !!!

  • Dienes E. „Idétlen ideológia”???
    Nagyon jellemző felvétel egy tévéből.Valahol Afrikában egy fiatalasszony nyilatkozik. A fején nagy badellában viszi a vizet a házába. Szemmel láthatóan nem nyomorog – európai ruhában, tisztán, – kicsit telt, de nem elhízott – külseje ápolt. És azt mondja a kamerába: A tévében láttuk, hogy vannak helyek a Földön, ahol a falból jön a víz. Melyik anya ne szeretné, hogy a gyerekei ilyen helyen élhessenek?
    Lehet, hogy Árpádék is hallottak „helyekről”, ahol dús legelő várja az állatokat?

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 2
    9:22 de.

    Egyébként Jézus nem volt mezítlábas, mert szandálban járt.

  • Dienes Erzsébet

    hazai lámpa
    (2017 augusztus 2 9:34 de.)

    Reformációt csak 1517 Október 31-től tarthatunk számon. Ugyanis ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 pontos tételét.

    A római katolikusok viszont már Istvántól kaptak földbirtokokat. Abba az időben ugyanis még nem a bankszámlák, hanem a megművelhető föld volt a megélhetés egyetlen forrása.

    Látod, azt már nem tudom, a reformátusok miből tartották fent magukat egészen mostanáig, de hogy őket is kegyetlenül üldözte a Vatikán, azt mindenki tudja.

  • Dienes Erzsébet: szinte látom, amint a pápa keresztes háborút hirdet, hogy megakadályozza a világban mindenütt a menekülést kiváltó okokat. lehet, hogy neked nem elég jó ok a lakosság menekülése a háború-sújtotta övezetből, de csak szólok, a magyarok menekülésének 1956-ban is részben ideológiai, részben a gazdasági boldogulás volt az oka, ja, de ha rólunk van szó, az mindjárt más.
    Nem kéne gyötörni a jövevény fogalmát az ókorban: a zsidók menekülése Egyiptomból volt a mérce és nem az egyik településről a másikba költözés – és pláne nem az érkezők azonnali megbélyegzése, ahogy itt és most nálunk ez szokás.
    És rendkívül sajnálom, ha neked az ószövetség nem elegendő bizonyítéknak arra, hogy az másra buzdít és nem a kirekesztésre, sőt, azt is, hogy Ferenccel kapcsolatban holmi tehénalkatrészeket emlegetsz és képtelen vagy azt a tényt tudomásul venni, hogy Jézus nem a farizeusokért jött erre a világra, hanem a szenvedőkért, betegekért és nélkülözőkért. Jézus ezt mondta és ezt nem lehet félreértelmezni és csűrni-csavarni: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak. Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem moly, sem rozsda nem emészt, és ahol tolvajok nem törnek be és nem lopnak. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.
    A test világossága a szem. Ha tehát a szemed jó, egész tested világos lesz, de ha a szemed rossz, az egész tested sötét lesz. Ha pedig a benned lévő fény sötétség, mekkora lesz akkor a sötétség!
    Senki sem szolgálhat két úrnak; mert vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy tiszteli az egyiket, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.”
    Megható az aggodalmad a kereszténység iránt, de ha már olyan jó ismerője vagy a történelemnek, gondolhatnál arra, hogy volt idő, amikor a Via Appiát kilométerhosszan szegélyezték a keresztre feszített keresztények testei, az ősegyház mégis fennmaradt. Jézus egyértelműen üldözést ígért az őt követőknek – nem nagyobb a tanítvány a mesterénél – tehát nem kéne sivalkodni, mint a vett malac, hanem ki kéne állni a próbát. Már, ha valaki kereszténynek mondja magát.

  • lámpácska, örülök, hogy te Bukfenchez hasonlóan mindent (jobban) tudsz, tehát felül tudod bírálni az én ismereteimet is a Szentírásból. Nem is vagyok meglepve, de azért nem fogom szíven szúrni magam szégyenemben.
    Most már csak azt kellene megmagyaráznod, hogy jön ide Palácsik és Vajna.

  • Orsós Elemér

    Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 1
    12:03 du.

    „Hogy a titkos irattárban mi maradt meg a hiteles “okiratokból”, azt nem lehet tudni. Pál került túlsúlyba az Újtestamentumban, aki nem hogy tanítványa nem volt az igehírdető vallásalapítónak, hanem egyenesen üldözte a keresztényeket.

    Aztán “megtért” ugye. Ellenőrízhetetlen égi sugallatra, vagy inkább a zsidó szokás szerint.”

    Persze csak tippelek, valószínű már Ő is ismerte a „ha nem tudod megakadályozni, állj az élére” című hatásos vezérelvet.

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 augusztus 2
    12:18 du.
    Saját két dühtől csipás szememmel láttam Vatikánban azt az elképesztően felbecsülhetetlen, feleslegesen hivalkodó kincshalmazt, amiért ma Jézus ostort ragadna, amiből bőven jutna kielégítő megoldás a gyarmatosításoktól és a legújabbkori demokrácia exportoktól nincstelenné tett övezetek nagyvonalu megsegítésére az EREDETI jézusi elvek szerint.

  • Dienes Erzsébet

    Tüske Zsófia
    (2017 augusztus 2 12:18 du.)

    Elolvastattam valakivel a hozzászólásomat, amit méltóztattál kifogásolni. Ugyanazt értette, amit én. Te nem érted, vagy kerültél egyet.

    Értelemszerűen azt írtam, hogy Ferenc pápa a KERESZTÉNYSÉG ELLEN folytat kereszteshadjáratot, és a menekültekkel csak annyit törődik, hogy „a bika szarvánál keresi a tehén tőgyét”. (Eddig érthető?) A gyilkosok lábainak megmosásával még jelképesen sem képes a keleten lefejezett keresztényeket feltámasztani!

    Idézni szépen tudsz a Bibliából, gondolom nem meggyőződésből, hanem a google segítségével, de a fogalmakkal már kissé hadilábon állsz. Le is írtuk sokan, nem is egyszer és elég sok helyen, hogy Teréz anya ölébe vette az utcán haldokló bélpoklosokat, de nem simogatott meg minden, vele szembejövő embert. Attól ugyanis nem anyának, hanem már kurvának tartották volna még Kalkuttában is. És nem is avatták volna szentté.

    1956! Mi valóban menekültünk a rezsim és a megtorlás elől, de nem megszállni akartuk a befogadó országokat, hanem hozzájárulni erőnkkel és tudásunkkal az életükhöz.

    Ami pedig a kincseket illeti, most éppen abban a korszakban élünk, te is, meg én is, hogy csak a bankszámlák számítanak, az erkölcs és a hit pedig egyenesen gúny tárgya.

  • Dienes Erzsébet

    Orsós Elemér
    (2017 augusztus 2 1:07 du.)

    Pontosan! Kicsit megnyugtattál, hogy lehet értelmezni is a leírt mondataimat. Ha nem kötekedni akar vele valaki.

  • Dienes Erzsébet

    talalom
    (2017 augusztus 2 11:18 de.)

    Az lett volna a gyarmatosítók kutya kötelessége, hogy átadják az ismeretlen technikát a bennszülötteknek és megtanítsák őket használni. Szerintem legalábbis. Te szerinted?

    A legelőválasztási vád Árpád idejében már nem állta meg a helyét. Tudtak földet művelni, nem itt fedezték fel, mire való az ökör, és hogyan is kell fogni az eke szarvát. Építkezni is tudtak. Szóval ők már nem legelőt kerestek, hanem hazát a hét törzsnek és a hét törzs egész házanépének.

    És képzeljétek el! Senkit sem üldöztek el lakóhelyéről, senkit sem öldöstek halomba. Őket támadta meg a nyugati „kultúra”. A nyugatiaknak mindnek volt már akkoriban hazája! Csak egyik sem elégedett meg vele.

    A Hunor, Magor vitára, vagy a hun örökségre, a kettős honfoglalásra nem szeretnék kitérni, mert a Vatikáni témához már csak István kora tartozik

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 2
    4:43 de.
    Köszönöm az infót, hány családról is szól a linked?
    És hány család menekült valóban?

  • talalom
    2017 július 30
    10:37 de
    Sajnálom, de az általános műveltséghez tartozik a vallások megismerése, bármi legyen az ahová születik. Itt pl. a zsidók a gyerekeiket viszik 12 éves koruktól a zsinagógába a vallásukat megtanulni, persze főleg a fiú gyermekeket.

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 2
    4:45 de.

    Dienes Erzsébet: “egy idétlen ideológia által gerjesztett népvándoroltatással.”

    elárulnád, hogy a magyar népvándorlást miféle “idétlen ideológia” gerjesztette?

    A jelen népvándorlást jobbára nem ideológia, hanem háború gerjesztette. Valamint a megélhetési menekülés. a száraz területek növekedése, meg hasonlók. Maga az iszlám sem sokkal agresszívebb, mint a többi judaista vallás.

    A magyar népvándorlás is háborús népvándorlás volt. Nem véletlen, hogy Jenő törzse gyakorlatilag megszünt létezni. Mert harcos törzsként gyakorlatilag felörlődve védte a vándorlókat a tatároktól. Miközben a tatárokat a gazdasági erőforrások fogyta „kényszerítette” expanzzióra.

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 2
    4:43 de.

    Csak szólok, Jézus egyköntösű, mezítlábas zsidó próféta volt.

    A szó szoros értelmében sarut hordott 🙂
    Egyébként valóban népi tanító volt, és ebben az értelemben „mezitlábas”, mert nem tartozott a papi hierarchiába. Zokon is vették, hogy miért magyarázza a Tórát, amikor nem befogadot pap. Azonban tudjuk: a tanítás értelmezése nem papi kiváltság ma sem. Ahogy „zsinagóga” azaz a tanítás helye lehet akár egy ház valamelyik csak erre használt szobája is.

    Szegény Jézus még csak vallást sem alapított. Egyháza sem volt. A kősziklának mondott szöveg valószínűleg szimpla hamisítás Nagy Konstantintól. Tekintettel arra, hogy az evangéliumok egész szellemével szembe megy.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 2
    2:14 du.

    „Értelemszerűen azt írtam, hogy Ferenc pápa a KERESZTÉNYSÉG ELLEN folytat kereszteshadjáratot, és a menekültekkel csak annyit törődik, hogy “a bika szarvánál keresi a tehén tőgyét”. ”
    Tévedés. A kereszténység nem azonos a katolikus egyházzal (sem). Jézus tanításai alapján Ferenc közelebb áll a kereszténységhez, mint Erdő Petya és Ratzinger együttvéve.

    „A gyilkosok lábainak megmosásával még jelképesen sem képes a keleten lefejezett keresztényeket feltámasztani!

    Nem is kell. Nem is ez a célja. Jézus még a kereszten is a megbocsátást hirdette. Ferenc gesztusa sokkal közelebb áll ehhez, mint a hazai státusz-katolikusok „dögöljenek éhen” hozzáállása. Ugyanakkor a keresztények voltak az elsők, akiket menekülésre kényszerítettek. 2015-ben Orbán egyaránt kirekesztette a keresztényeket és muszlimokat. Csaxolok.
    Az IS háborúja nem a keresztények ellen zajlik, hanem egy területfoglaló háború. Mindenki ellen. a vallási köntöse is inkább a szunita, siita ellentét.

    „Le is írtuk sokan, nem is egyszer és elég sok helyen,”
    Ami persze nem érv 🙂

    ” hogy Teréz anya ölébe vette az utcán haldokló bélpoklosokat, de nem simogatott meg minden, vele szembejövő embert. Attól ugyanis nem anyának, hanem már kurvának tartották volna még Kalkuttában is. És nem is avatták volna szentté.”
    Bélpoklos-ügyben nem tudok nyilatkozni. De Teréz anyát speciel nem ezért tartották nagyra (magam sem), hanem atzért mert felkarolta a társadalomból kivetett nőket. Zömmel prostitáltakat. Zömmel olyanokat, akiket kényszerítettek erre, majd megvetették érte.

    „1956! Mi valóban menekültünk a rezsim és a megtorlás elől, ”
    Azaz pont olyan háborús menekületk voltak az ’56-osok, mint azok, akik ellen mos ágálnak. Ehhez csak gratulálni lehet.

    „de nem megszállni akartuk a befogadó országokat, hanem hozzájárulni erőnkkel és tudásunkkal az életükhöz.”
    Egy fenét. Számszerűen nem voltatok annyian, hogy bárkit megszálljatok. ’56 „hősei” közt elég sok irredenta volt ahhoz, hogy szíve szerint megszállta volna még a kis-Triabnon palotát is. Ha teheti. S nem véletlenül voltak a „pihentető” táborok, ahol kiszűrték a beépült hírszerzőket és köztörvényeseket. amely táborok létrehozása Orbán teleplekátolta az országot hülyeségekkel.

  • T. Figyelő! ValláSOKRÓL tanulni nem ugyanaz, mint egy vallás hittételeit bemagolni. Egyébként a történelemórákon elkerülhetetlen lenne. Inkább ezek óraszámát kellene növelni, mint pl. a katekizmust magoltatni. Az egyébként is úgy aránylik a katolikus bibliához, mint egy ml középiskola tankönyve a marxi elméletekhez.
    Talán kevesebben kevernék a diktatúrát a terrorral, a többségi hatalmat a demokráciával, a nemzetet az állammal stb.

  • Kedves Orsós Elemér!
    írod: „Saját két dühtől csipás szememmel láttam Vatikánban azt az elképesztően felbecsülhetetlen, feleslegesen hivalkodó kincshalmazt, amiért ma Jézus ostort ragadna, amiből bőven jutna kielégítő megoldás a gyarmatosításoktól és a legújabbkori demokrácia exportoktól nincstelenné tett övezetek nagyvonalu megsegítésére az EREDETI jézusi elvek szerint.”

    Rosszul látod, azt hiszem. Egyrészt olyan kincsek, amelyeket NEM GYŰJTÖTTEK ÖSSZE, rendszerint elfolytak a „csatornában”, és még sohasem oldották a szegénységet, vagy a nyomort. Másrészt a Vatikánban, vagy bárhol, bármely egyházban összegyűjtött kincsek nagyon fontos szerepet játszanak az emberi kultúrában. Az egyházaknak többek között ez is a dolguk: kincseket, tudást, hagyományokat összegyűjteni és megőrízni az utókor számára. Ezt ne becsüljük le.

  • Tüske Zsófia

    Én nem vonom kétségbe Ferenc Pápa jóindulatát vagy inkább naivságát. Viszont a bal-lib politikusokét igen. Nem hiszem, hogy együttérzésből támogatják a más vallású tömegek Európába özönlését. Ez az „együttérzés” sehol nem volt amikor terrorizmusra illetve vegyi fegyverekre hivatkozva szétbombázták Irakot, Afganisztánt, Líbiát. Aztán mégsem találtak vegyi fegyvereket. Most pedig 180 fokos fordulattal csacsiságnak mondják, hogy félünk a terrorizmustól.

    Hiába idézel a Bibliából. Jézust is bibliai igékkel kísértette a sátán. A történelemben sokszor szembesültek a keresztények azzal, hogy ön-és közveszélyes a keresztény fundamentalizmus is. Életszerűtlen a fogamzásgátlás tiltása, a válás kategorikus tiltása,

  • Bocs. Véletlenül nyomtam meg az elküldést, még nem fejeztem be.

    Életszerűtlen szó szerint venni, hogy megütnek jobb felől, tartsd oda a másik orcádat is vagy megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, vagy az, amit a Jehova tanúi tesznek, hogy egyáltalán nem fognak fegyvert. Ugyanilyen félreértelmezése a krisztusi tanításnak, hogy kritikátlanul fogadjunk be bárkiket, bármilyen számban. Bún az esztelenség is.

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 3 3:06 de.)

    Így is lehet valamiről gondolkodni, meg úgy is. Ez itt tudtommal csak egy vitafórum, remélem minden következmény nélkül.

    Végeredmény, hogy nincs szintézis közöttünk.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 3
    8:59 de.

    A jelek szerint nincs. Igyekszem legalább a tényeket úgy-ahogy tiszteletben tartani. Amennyire az emlékeim és a Google engedi 🙂

    Márpedig Orbán plakátkampánya elég tényszerű. Ahogy Teréz anya pártfogoltjainak összetétele is.

  • jani
    2017 augusztus 3
    7:56 de.

    „Ez az “együttérzés” sehol nem volt amikor terrorizmusra illetve vegyi fegyverekre hivatkozva szétbombázták Irakot, Afganisztánt, Líbiát. Aztán mégsem találtak vegyi fegyvereket. ”

    Az index akkor még létező, és mára orbán-fun-klubbá alakult fórumáról nem egészen így emlékszem. Nagyon is voltak hangok a gyarmatosító támadások ellen.

  • talalom
    2017 augusztus 3
    3:57 de.
    Ha a vallás az iskolákban egy elfogadott tantárgy, amiből vizsgázni is illik, jobb ha „bemagolja” a gyerek az anyagot.
    Kedves találom,
    ha téged olvaslak, nem kételkedem abba, hogy még sok IGAZI, hithű kommunista él magyar földön. Remélem, hogy hamarosan letűnik ez a káros rétege a magyar társadalomnak.
    T.i. Sok, sok évig „élveztem”, azaz megszenvedtem annak ideológiáját-

  • Tüske Zsófia

    Dienes Erzsébet gondolhatsz az én hitem felől bármit, különösebben nem érdekel. Az álszent szemforgató szövegetek sem érdekel, ahogy gondolom Ferencet sem, mert teszi a hite szerint azt, amit a lelkiismerete diktál. Amit tesz, az inkább rokonszenvessé teszi őt és a kereszténységet, amit képvisel, az egész világon. Hogy nektek ez visszatetsző, az nem rá vet rossz fényt.
    Te meggyőzően előadod, TI miért menekültetek el innen 56-ban, de a szíriai háború képei, a lemészárolt gyerekek és civilek menekülését területfoglaló és ideológiai háborúnak látod.
    Hát, mit mondjak, ez sem a menekülőkre vet rossz fényt. Megmérettél….

  • Tüske Zsófia

    Andy Mage, örülök, hogy egyetértünk.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 3
    2:53 de.
    Ebben azt hiszem téved. Ugyanis Paul, azaz Szent Pál, eredeti neve Saul volt, romai zsidó aki az egyházat alapította és Jézus kővetője lett. Ö az akinek a leveleit, még ma is a katolikus templomok felolvassák minden misén, és idézik.

  • Tüske Zsófia

    jani: attól tartok, tévedsz. A sátán a hatalommal kísértette Jézust.
    „Majd magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét, és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Ekkor elhagyta őt az ördög, és íme, angyalok mentek oda, és szolgáltak neki.”
    Ami a ballib politikusok megítélésére vonatkozik – bár szerintem a világ civilizáltabb felén a menekültekhez való hozzáállás inkább a humánumra, mint az ideológiai hovatartozásra jellemző – az is a te sajátos szemszöged és nem az egyedülvaló igazság. Ha te szorongani és félni akarsz, én nem gátollak meg benne. Mindenesetre ajánlom neked Tabódy István keresztény alapú recski élményeit az agresszivitás ellen, már, ha tudod, ki volt Tabódy.

  • találomnak

    Mellesleg, Kanadába ígértek 25 ezer menekült érkezését, de tudomásom szerint a számuk meg sokszórosódtak!
    Itt nem, családok vagy politikusok fogadják be őket, hanem minden adófizteő tartja el őket!

  • Tüske Zsófia

    Figyelő, te kevesled a római plébániákon befogadott menekültek számát? Azt gondolod, hogy az összeset Ferencnek kellett volna befogadni?
    Csak szólok, itt egyedül a pannonhalmi apátságban biztosítottak szállást menekülőknek Várszegi Asztrik, később a körmendi plébános is, de a Karitász vezetője Écsy Gábor a lehető legvisszataszítóbb módon nyilvánult meg ebben a kérdésben.

  • Kedves Jani!

    Írod:
    „Viszont a bal-lib politikusokét igen. Nem hiszem, hogy együttérzésből támogatják a más vallású tömegek Európába özönlését. Ez az “együttérzés” sehol nem volt amikor terrorizmusra illetve vegyi fegyverekre hivatkozva szétbombázták Irakot, Afganisztánt, Líbiát. Aztán mégsem találtak vegyi fegyvereket. Most pedig 180 fokos fordulattal csacsiságnak mondják, hogy félünk a terrorizmustól.”

    Ezek szerint, a Te logikád szerint az ifjabb George W. Bush, akit a Republikánus Párt színeiben választottak meg elnöknek, „bal-lib politikus”. Ne haragudj, de Te vagy nagyon rosszindulatú vagy, vagy nagyon hülye, vagy mindkettő!

  • Figyelő
    2017 augusztus 3
    2:36 du.

    Szerintem nem tévedek 🙂
    1. Az evangélium Péterről beszél,
    „De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat. ”
    (Mt 16,18)
    azonban Jézus ilyet aligha mondott, mert az összes tanítása az atyja törvényeinek betartásáról szól. Ami akkor a Tóra betartását jelentette.
    Ellenben ez kiválóan alkalmas volt Constantin-nak így. Erre írtam, hogy valószínűleg ő tette, tetette be a szövegbe ezt a részét az evangéliumnak.

    2. ” Paul, azaz Szent Pál, eredeti neve Saul volt, romai zsidó ”
    Nem egészen. helenizált zsidó volt. A mai (s akkori) görög területre kivándorolt zsidó család leszármazottja. Római protekturátus alatt születvén római polgár volt, de nem római. Ellenben korához képest igen művelt. Ugyanakkor nem volt abban a helyzetben, hogy egyházat alapítson. Többek között azért, mert a leveleit legfeljebb az uralkodó réteg és a tanító-rabszolgák olvashatták volna. Egyszerűen nem tudott mindenki olvasni.

    —-
    Ahogy Péter kiváló bürokrata volt, úgy volt Pál remek ideológus. Azonban tömegbázist csak egy igazi demagóg tudott teremteni egy önálló vallássá alakuló szektás tanításhoz.
    Ő volt András, aki a kereszt apostolaként hirdette a korabeli kivégzőeszköz szakrális jelentőségét.

    Jézus ugyan nem akart önálló vallást alapítani, de a Péter-Pál-András trió megtette. A hierearchia (papság) meg kitermelődött hozzá, mint az összes többi hitrendszerhez. Amióta az első sámán rájött, hogy ebből pompásan meg lehet élni.

  • Tüske Zsófia
    2017 augusztus 3
    2:52 du.
    Nem ismerem az illetőt, sem határozata okát. MIndenhol és mindig vannak ilyen emberek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs segítési akarat a magyarokban.

  • üske Zsófia
    2017 augusztus 3
    2:52 du.
    Kérdésre a válasz, hát aki vizet prédikál, az igyon vizet, szerintem.

  • Tüske Zsófia

    A Sátán nem csak a hatalommal, hanem a „kő kenyérré változtatásával” is megkísértette Jézust. A példázat végén pedig úgy van írva, hogy Jézust csak „EGY IDŐRE hagyta el a Sátán”. Ugyanis még többször megkísértik hol a farizeusok, hol a saját tanítványai Thora értelmezésekkel és emberi okoskodásokkal. Egyébként, a pusztában vándorló zsidók próbatételei az előképe a Jézus negyven napos böjtjének és megkísértésének.

    Ha nagyon okosnak hiszed magad, figyelmedbe ajánlom ezt az igét: „Hálát adok neked Mennyei Atyám, hogy ezeket elrejtetted a bölcsek és az értelmesek elől, és kisdedeknek jelentetted ki magad. Mert senki nem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri senki csak a Fiú és akinek a Fiú akarja megjelenteni.” Van folytatás, nem rég a Llanfairnak idéztem.

  • Tűske Zsófi

    Ezt írod: „Ha te szorongani és félni akarsz, én nem gátollak meg benne.”

    Már mint a muzulmán terroristáktól? Úgy gondolod, hogy „bátorság” kérdése a kerítés lebontása és a muszlim tömegek beengedése?

  • Dienes Erzsébet, 11:28. Kiegészítés: dézsma, vagyis a termés egytized része illette az egyházat a jobbágyok adójából.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 2
    8:19 de.

    Nagyon tetszik ez az írásod!

    Mindenkinek:
    Nekem a pápa „hirdetése” azért nem tetszik, mert az lehet, hogy a menekültek befogadásra sarkalja az embereket, de egy szóval sem jelzi, hogy helytelenítené amit a keresztényekkel csinálnak az arab országokban. Karácsonykor pl. megöltek Egyiptomban egy csomó keresztényt!Soha nem említette egyszer sem, hogy ne bántsák őket!

  • terminus

    Ha már személyeskedsz és fontosnak tartod, hogy az Öbölháború idején George Bush volt az amerikai elnök, felsorolhatnád, hogy a katonai műveletben részt vevő többi harminc országnak akkor épp milyen kormánya volt. Másrészt, Líbia megtámadása már Obama időszakra esik.

    Egyébként, azért említettem ballibeket, mert a migránsok befogadásával kapcsolatban elsősorban velük van a vita. Nekem pedig fogalmazás közben nincs energiám odafigyelni minden részletre.

  • Andy Mage

    Szerintem Figyelő nagyon udvariasan fogalmazott, mikor azt írta, hogy tévedsz. Hiába ollóztál ki innen-onnan tudományosnak látszó eszmefuttatásokat, nagyon látszik, hogy soha nem olvastad a Bibliát és gőzöd nincs arról, amiről vitázol.

  • Figyelő
    2017 augusztus 3
    9:52 du.

    Szerintem alapvető nézeteltérésben vagy(tok) a kreeszténységgel. Ismerve a magyar nem annyira keresztény, mint teokratikus népnevelést a 40-es években, ezt nem csodálom. De azért ismerek olyanokat, akiknek sikerült továbblépni. A pápa is ilyen lehet valószínűleg.

    „hogy helytelenítené amit a keresztényekkel csinálnak az arab országokban. ”
    Valószínűleg helyteleniti, mint magánember. Pápaként kihirdetve olyan politikai nyilatkozat lenne, ami bosszúra sarkalhat. A kereszténység, mármint a Jézus-irány és nem az ErdőPéter-irány nem a bosszút helyezi előtérbe.
    A pápa állásfoglalása, viselkedése, alapvetően Jézust, illetve St. Ferencet követi. Ellentétben a teokretikus megközelítéssel.

    Egyébként az is érdekesen kettős megközelítés a részedről, hogy a megölt koptok érdekében elvárnád, hogy a pápa akár keresztes hadjáratot indítson, de a muszlimok ellen globálisan akarnál fellépni. Annak ellenére, hogy számos imám állt ki a terrorizmus, a néportások ellen.

    Akkor most hogy is van nálad az emberi kettős mérce?

    Egészen biztos, hogy a pápával van baj? Egészen biztos, hogy nem Te vagy az, aki szembe megy az úton?

  • Dienes Erzsébet

    Tüske Zsófia
    (2017 augusztus 3 2:33 du.)

    Mindenki úgy magyarázza a történelmet, ahogy értelmezni akarja. De az igazságot meghamisítani benne egy ideológia érdekében bűn.

    TÉNY(!), hogy nem én hagyom figyelmen kívül az üldözöttek menekülését saját hazájukból, hanem Ferenc pápa nem simogatja saját egyháza üldözöttjeit a megélhetési vándorok látványos lábmosása közben.

  • Tüske Zsófi

    Visszaolvastam, hogy miket írtam. Mielőtt még más szólna – én is kihagytam az istenkísértés bűnét, amikor a Szentírást idézve az ördög arra biztatja Jézust, hogy vesse le magát a hegyről…

  • Azért mókás a kedves olvársak szemellenző kereszténysége.

    Tehát a pápa hibás, amiért a megbocsátást, és az emberi megértést hirdeti, mint Jézus.
    De Orbán nem hibás, amiért 2015-ben a hazájukról elüldözött keresztéyek előtt is elállta az utat (pofázásban, mert különben az ország vezetése transzparensen engedett rá, ellenőrzés nélkül százezreket Európára)

    Aki keletről érkezik a bombázások, kínzások elől menekülve az válogatás nélkül megélhetési menekült, de
    Az, hogy Orbán a gazdasági exodus kormányának a feje és eleddig közel milliós (800 ezer körüli munkacvállaló+család+ott született gyermek) lakosságrész hagyta el az országot, mint egyértelműen gazdasági vándo, az nem gond.

    stb.

  • jani
    2017 augusztus 4
    7:41 de.

    Nem lehet, hogy el kellene olvasnod a Bibliát?

  • Andy, nem látom be, a „kettős mércét” a részemről.
    R.i. a muszlimokat védi a katolikus pápa, a keresztényeket nem!
    Nekem, ez tűnt fel az ő politikájában.
    Más:
    Mellesleg, származása ennek a pápának argentínai, nem olasz.-

  • Andy Mage
    2017 augusztus 3
    4:34 du.
    Most olvastam részletesen ezt a beírást.
    Jézusnak NEM volt ideje, vallást alapítani, csak prédikálni járt és az emberek követték. 33 éves volt,. hogy keresztre feszítették.
    Igenis, Pál és Péter alapította a kereszténységet. Nem csak levelekkel ami a mai Újtestamentumban van, hanem járták a vidéket prédikációikkal is.Követői először az apostolok voltak, akik keresztül utazták az európai kontinenst, és tovább terjesztették.

  • C.Á: szavaidra válaszom:
    a kereszténységet, vagy katolikus hitet és vallást, NEM a kommunizmus törölte el(ahogy szerette volna) a világban, hanem a materializmus, ami a világban elterjedt!
    Amerika déli részén, még vannak nagyon vallásosak, a feketék például, akik szegények ugyan, de mind hívő.-
    Egyszer itt járt nálam Montrealban, egy volt kanadai – magyar követ feleségestől. Neki volt egy jó meglátása .
    Azt mondta, hogy a vallás a szegény embernek kell, a jómódúnak már nem.

  • Meg mindig nem ertem, hogy jon egy budosszaju magat keresztenynek tarto taho, hogy ilyen szavakkal kritizalja Isten foldi helytartojat. Az mar meg sem lep, hogy itt nem elitelik a tahot, hanem mentegetik es magyarazzak.

  • Lemaradt egy fontos pont.
    C.A. említi, hogy a magyar katolikusok nem vallásosak.
    Nagy részük nem olyan idős mint én, és több mint 4O éves
    „szocializmus” ilyen utódokat nevelt!
    Vallásoktatás NEM volt, az egyházak mind „rosszak” voltak , ezt hallották sok éven át, ez volt a köztudat. A templomok ugyan tele voltak, de főleg idősekkel.
    Volt egy rokonom, aki orvos és katonatiszt volt, a kormányhoz is bejutott, valami alcímen. Szegény származású volt és először az egyház segítette az értelmes diákokat, így végezte el a középiskolát. Viszont tovább képzésre már a komcsik, Leningrádba küldték tanulni.
    Szegény, nem mert Budapesten templomba menni a feleségével, közeli falúba ment néha!

  • Llanfair
    2017 augusztus 4
    12:06 du.
    Kire gondoltál?

  • Dienes Erzsébet

    Még ennél mókásabb az álkeresztények kereszténysége.

  • Figyelő
    2017 augusztus 4
    11:36 de.

    Biztos, hogy elolvastad, amit írtam? Mert ha valamit, akkor a pápa származását meg sem említettem.

    2017 augusztus 4
    11:54 de.
    Jézus népi rabbiként tevékenykedett. A továbbiakban a kérdés azonos az előzővel. Biztosan elolvastad azt, amire válaszolsz?
    Jézus tanításaiból a Máté evangéliumán két sorát leszámítva sehonnan nem következik a vallásalapítási szándék. Végig azt kívánja, hogy tartsák be atyja törvényeit. Csakhogy az akkortájt a Tóra volt. Jézus a maga korában a zsidó vallás reformszárnyát képviselte.
    Azt is fenntartom, amit a trióról írtam.
    Pálról tudható, hogy többet levelezett, mint utazott. Péter esetében meg nem igazán van utalás arra, hogy túl sok helyen megfordult volna. Az ő ténykedésük önmagában legfeljebb egy elitista diákkör megalapítására lett volna elég.

  • S még annyit.

    A kereszténység, illetve a Magyarországon létező teokratikus kirakatkatolicizmus még csak nem is azonos univerzumban van. Annyi közük sincs egymáshoz. Mármint a kirakaton, a szövegen, és a jelképeken kívül. Lényegében ellentétesek.

  • Figyelo Bayer T. Zsoltra.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 4
    1:28 du.
    Ahogy már írtam NEM Jézus alapította a kereszténységet, hanem Pál.Péter már nem annyira volt térítő. De mind kettőt keresztre feszítették! Ez történelem.

  • Figyelő

    Amerikában minden fehér ember bevándorló, vagy bevándorlók leszármazottja. A Pápa olasz bevándorlók gyereke, anyanyelvi szinten beszéli az olaszt. Egyébként Argentínában a spanyol után az olasz eredetű európaiak vannak a legtöbben. A Pápa érzelmi alapon párhuzamot lát saját bevándorló szülei és az Európát elárasztó muzulmán migránsok közt.

  • Andy Mage
    2017 augusztus 4
    1:31 du.
    Ha ezt a beírást részleteznéd, hálás lennék.
    2O. században a magyar és más kelet európai országok katolikus vallása üldözést szenvedett elég hosszú ideig! Akik megmaradtak a vallásuk mellett, azok is már lassan elbizonykodtak. Mindszenthy meghalt aki tartotta bennük a hitet. Nincs és nem volt azóta érdemben lelki vezető!

  • Andy Mage

    Nincs a rómaitól eltérő külön hivatalos teológiája a magyar katolikusoknak. A Katolikus Egyház felépítése hierarchikus, a teológiai kérdéseket a zsinat vitatja meg, a Pápa pedig ex cathedra dönti el.

    A „demokratikus egyházak” rendszerint anarchikusak is. A gyülekezetekben össze-vissza vitatkoznak, veszekednek, hacsak nincs egy „erős ember”, aki a maga nézeteit ráerőlteti a többire. Kicsiben ő lesz a „pápa”, csak nem veszi észre. Teológiai kérdésekben neki ugyanúgy nem lehet ellentmondani, mert kirakják a szűröd. A keresztény közösségek osztódással (szakadásokkal) szaporodnak. Folyton újabb gyülekezeteket, egyházakat hoznak létre. A katolikus a legnormálisabb, mert rendszer van benne és ha a társadalom kikényszeríti- ha lassan is, de változik. Sajnos mindig jócskán le van maradva. Egyszer majd a zsinat a „jövevények befogadást” is részletesen meg fogja tárgyalni, hogy hogyan kell értelmezni. Csak nem szabad kivárni, mert akkor már késő lesz.

  • Mo-n a papság sokat tett azért, hogy az emberek ne járjanak templomba. Nem tudom, másutt hogyan van. Amerikai filmekben látom, hogy a templom, a pap részt vesz a közösség életében, vásárokat szerveznek, a prédikációkban nem siránkoznak, meg verik a mellüket, hanem a közösséget éppen érintő kérdésekre keresnek választ. Úgy tudom, az USA-ban kevés a katolikus (tán az ír közösség az), anglikán és metodista gyülekezetek vannak, tán még a baptisták erősek. Nem ismerem a vallásbeli különbséget köztük – miben egyezik, miben tér el a hitük pl.a katolikustól.
    Magyarországon a vallásosságnak végképp betett a mostani kormány: nálunk ugyanis a parlament egyszerű többsége dönti el, melyik közösség lehet egyház.
    Ez itt nagyon fontos, mert az egyházakban nem kell adózni, emellett egy csomó állami pénzt is kapnak. A katolikus klérus teljes mértékben prostituálódott: egészen addig, hogy a szószékről hirdetik, kire kell szavazni. A református közösség vezetői véresszájú soviniszták és antiszemiták: jellemző, hogy az első Horthy szobrot a Hold utcai templomukban állították föl.
    Jellemző, hogy a Hit gyülekezete nevű csapat megkapta a kormánytól a „történelmi egyház” besorolást, mert a tagjai aktívak, és van egy nézett tévécsatornája – az ATV – ami eddig több oldalról tájékoztató sokak által nézett program volt.(Simul már keményen.) Többen nézik, mint a közszolgálati csatornákat. Párszor meghallgattam a Vidám Vasárnap című hitgyülis szeánszot: egyszerűen nem is értem, hogy épeszű emberek hogyan tudnak bedőlni egy fékezett habzású elmének. Németh Sándor a prédikátoruk, hááát… nem a tudósklub rendes tagja. Hogy a teológiai jártassága sem elmélyült, az ordítóan feltűnő – még nekem is, aki nem büszkélkedhetek azzal, hogy alaposan ismerem a bibliát. (Egyik olvasatát sem.)
    A mai kormány megvette kilóra a magyar papságot – nem a vallás erkölcseivel (pláne nem a híveik lelki épülésével) törődnek. Bigott, pénzéhes csapat.

  • talalom
    2017 augusztus 4
    3:26 du.
    Talán a kormány demokratikus akart lenni, és MINDEN „vallásnak”
    megadta azt amit kért.
    Mint az USA-ban és Kanadában.
    T.i. a demokráciák így működnek. Biztos vagyok abban, ha nem engedélyezné a kormány, akkor az lenne a baj, és arról panaszkodnának, hogy nem demokratikus.

  • Még annyit, sajnálom , de Magyarország keresztény ország első királyunk óta!
    Sajnos, volt több mint 4O év a történelmünkben, mikor a komcsi, bocsi, szociális kormány és társadalom vallás TAGADÓ volt!
    Egyesek, abban a korban nőttek fel és ezt a befolyást kapták.

  • mi meg a papság műkődését a hívek életében van rá példám és tapasztalatom ebben is. Pl. Kozma atya, aki életét erre szenteli. De sok más papot ismertem, akik rengeteg munkát végeztek ebben az irányban is.

  • Dienes Erzsébet

    talalom
    (2017 augusztus 4 3:26 du.)

    „Párszor meghallgattam a Vidám Vasárnap című hitgyülis szeánszot: egyszerűen nem is értem, hogy épeszű emberek hogyan tudnak bedőlni egy fékezett habzású elmének. Németh Sándor a prédikátoruk, hááát… nem a tudósklub rendes tagja. Hogy a teológiai jártassága sem elmélyült, az ordítóan feltűnő – még nekem is, aki nem büszkélkedhetek azzal, hogy alaposan ismerem a bibliát. (Egyik olvasatát sem.)”

    Egyszer voltam a szeánszukon. Évekkel ezelőtt. Semmi közük sem Istenhez, sem valláshoz, sem az országhoz. De Fidesznek éppen ilyen felekezetre van szüksége a „Élmény”beszámolóm meg is jelent akkor sajtóban pár évvel ezelőtt egy perükre is meghívót kaptam a bíróságtól.

    Egy Augusztus 20-át követő szeánszon Németh Sándor kiugrott katolikus pap arról prédikált egy óra hosszat, hogy Szent István egy familiáris démon, aki ellen a hívőknek kutya kötelességük HARCOLNI. Miközben Cipollát túlszárnyalva hipnotizálta transzba híveit.

    Iszonyú volt!

    Erről nálam többet tudna mondani Bartus László. Nem tudom, kapcsolatban vagytok-e egymással, de ha nem ajánlom szíves figyelmedbe Fesz van című könyvét.

    Egy normális kormány nem, hogy egyházi rangra nem emelte volna a gyülekezetet, hanem bírói úton betiltatta volna, mint mentális veszélyt a tömeghipnózissal.

  • Dienes Erzsébet

    jani
    (2017 augusztus 4 2:26 du.)

    „A Pápa érzelmi alapon párhuzamot lát saját bevándorló szülei és az Európát elárasztó muzulmán migránsok közt.”
    ——————————————————–

    Ha így lenne, akkor azt is látná, hogy az ő argentínai jelenléte az indiánok kiirtásával vált lehetségessé.

    És ezt a párhuzamot is érzékelné.

  • Figyelő:
    „Még annyit, sajnálom , de Magyarország keresztény ország első királyunk óta.”

    Hát… ha de facto igaz lenne, hogy a mai Magyarország „keresztény ország”, akkor a kereszténység nagy bajban lenne.

    Szerintem Magyarország ma egy igen nagy mértékben szekularizálódott, de facto laikus ország, tehát nem keresztény, nem zsidó, nem iszlám, nem buddhista és nem is ateista ország; a laikus ország fogalmába pedig ez is, az is, amaz is belefér, de egyik sem lehet hegemon, pláne nem kizárólagos.

  • Nagy tisztelettel kérem Figyelő: ne beszéljen hülyeségeket.
    Az MSZMP-ben 1985-ben alakult vallásos tagozat. De már 1990 óta is eltelt 27 év.
    Magyarország nem keresztény ország, az államnak coki a hittől.
    A vallásszabadság teljes megcsúfolása a 2011. évi CCVI. törvény, amely szerint a parlament dönti el, melyik vallásos közösség lehet egyház.
    Nem tudom, Kanadában mit szólnának ehhez a vallásos közösségek.
    Chris???

  • Figyelő
    2017 augusztus 4
    2:16 du.

    „Ahogy már írtam NEM Jézus alapította a kereszténységet, hanem Pál.Péter már nem annyira volt térítő. De mind kettőt keresztre feszítették! Ez történelem.”

    Nem egészen. Pétert valóban keresztre feszítették. Ráadásul elég kegyetlen módon, mert fejjel lefelé. Abba most ne menjünk bele, hogy vajon a rómaiak miért tartották árulónak (zömmel nekik járt ki ez a bünti).

    Pál viszont nem kereszten végezte. Nem is végezhette, mert római polgár volt. Őt lefejezték.

  • Figyelő
    2017 augusztus 4
    2:28 du.

    Abban, hogy ma sincs igazán keresztény egyházi vezető, egyet értünk. Várszegi Asztrik van ehhez legközelebb szerintem. Erdő Péter pedig az egyik legtávolabbi pont.

    Jézus a Biblia szerint nem igazán szerette a teokráciát, a paok hatalmaskodását, és a papság világi hatalmát. Ezzel szemben a nép közt járó tanító volt. Komoly hangsúlyt fektetve arra, hogy mindenkit emberszámba vegyen, ne tápláljon, és ne okozzon gyűlöletet. Az Istenhez való közeledést az isten tanításait tartalmazó gyűjtemény törvényeinek betartásában és nem a papság iránti elköteleződésben látta. Az említett forrásmű akkoriban a Tóra volt. Jézus tehát a zsidó tanítások kezelésének egyfajtja reformere volt. Pontosabban a visszatérést hirdette a tiszta forráshoz. Beleértve az emberi megbocsátást is, mert a bosszú Istené.

    A hazai papság ezzel szemben erősen elköteleződött a világi hatalom iránt. Alkalmasint a kádárkorszakban is, de ebbe se menjünk bele. A ’40-es években kirívóan. Nem véletlenül, mert a pápaság évszázadai alatt ez volt a gyakoribb. Erős hierarchia és világi hatalom, vagyon, befolyás. Teljesen megértem, hogy annak, aki egy ilyen világ egyházi valláshoz szocializálódott a Jézushoz közelebb álló Ferenc antipatikusabb, mint a hatalomharács Erdő. Az olyan kirakatkatolikusok, mint a KDNP széplelkei…. Na őket is hagyjuk.
    De a katolikusoksincsenek egyedül. Jézus, de valószínűleg Luther is péklapáttal kergetne elk egy olyan nyiltan hatalomszolgáló perselypátert, mint Balog, a miniszter

  • jani
    2017 augusztus 4
    2:20 de.

    A lényeg gyakran a részletekben van, ezért legyél legközelebb pontosabb. A menekültek befogadásával kapcsolatban pedig Európában a törésvonal nem a „bal-lib” és köztetek van, hanem szinte az egész rajtatok kívüli Európa (ide értve a keresztény konzervatívok legtöbbjét is) és köztetek van.

  • Dienes Erzsébet

    talalom
    (2017 augusztus 4 5:16 du.)

    Már bocs, de Magyarország keresztény ország, hiszen az összes történelmi egyháza reformátustól a Hit-gyülekezetéig keresztény vallás.

    Az más kérdés, hogy melyik vallása valóban keresztényi. A békepapság nagyon sokat rombolt a keresztény vallásban, legalább annyit, mint a békerabbik az izraeliben. Az amerikai rendszerű HIT-gyülekezet pedig olyan keresztény, amelyiknek semmi köze sincs sem a történelmi egyházainkhoz, sem a történelmünkhöz.

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 4 5:26 du.)

    “Ahogy már írtam NEM Jézus alapította a kereszténységet….”
    ———————————————————–

    Számomra azért Máté hitelesebb! 16/18)

    „De én mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kőszikán építem fel az ÉN anyaszentegyházamat, és a poklok kapui sem vesznek rajta diadalmat”!!!!!!!!!!!!!!

  • Andy Mage:
    „Pál viszont nem kereszten végezte. Nem is végezhette, mert római polgár volt. Őt lefejezték.”

    Érdekes, ezt egyszer már megírtam Figyelőnek, akkor elnézést is kért a tévedéssért (Tévedésért szerintem persze senkinek nem kell elnézés kérnie.)

    Úgy látszik, azóta elfelejtette. Semmi baj, emberek vagyunk..

  • Dienes Erzsébet

    Belzebub
    (2017 augusztus 4 4:51 du.)

    Valóban a kereszténység igen nagy bajban van, de nem csak Magyarországon. Amerikában még annyira sem keresztény, mint a Vatikánban. Tisztelet a nagyon kevés keresztény felekezetnek, melyekben a lelki atyák még érzik, és értik is a vallásalapító tanait.

    Nagyon sok vallásban fel lehet fedezni a közösséget Jézus tanaival. A Zen Buddhizmusban okvetlen. Valami alapjának kell lennie a hitvilágnak, de nem hiszem, hogy ebben politikai században ki akarja valaki kutatni a közös eredőt.

    Érdekes, de éppen Jehova tanúi próbálkoznak vele, nem is kis eredménnyel. De a Biblia szó szerinti szövegétől képtelenek elvonatkoztatni. Sikereik inkább a JELKÉPEK értelmezésében vannak.

  • Nagy tisztelettel kérlek Figyelő: ne beszélj hülyeségeket.
    1. az MSZMP-nek 1985(!)-ben alakult vallásos tagozata.
    2. 27 év telt el már 1990 óta is.
    3. Magyarország nem keresztény és nem ateista, és nem zsidó és nem muzulmán ORSZÁG! Az, hogy mostani urai a lábuknál fogva rángatják le a szenteket az égből, az nem jelenti, hogy keresztény ország lenne. Élnek itt keresztények IS, meg mások is. Az államnak nincs dolga a vallással – azon kívül, hogy nem üldöz senkit a vallása miatt.
    Sajnos ez a mai állam keményen beleszól: nem tudom, Kanadában mit szólna bárki, ha a parlament fele dönthetné el, hogy melyik közösség lehet egyház, melyik nem. Ezt a törvényt 2010 után hozta, a mai kormány. 2011. évi CCVI. tv.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    5:49 du.

    Szegény Máté. Akink nevével jegyeznek egy iratot, melynek „hitelességét” egy császár, és a császár által összehívott zsinat állapította meg. Annak alapján, hogy mi szolgálja a a császár hatalmi harcát.

    Nos, az egész Biblia nem hitelesebb bármelyik másik politikai szöveggyűjteménynél. Constantin akár bele is írhatta az említett sorokat. Azért például, hogy a neki hű papság alkotta hitbeli hierarchiát legitimálja.

    Aztán gondosan megtiltotta az eltérő szövegek terjesztését, és megsemmisített minden apokrif iratot amit csak elért a birodalomban. Igazán nem rajta múlt, hogy néhány fennmaradt.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 4
    5:40 du.

    Ne viccelj már. Mitől történelmi egy egyház? Egyáltalán. Mitől egyház egy egyház? Attól, hogy a parlament jóváhagyásával bejegyzik a cégbíróságon?

    Elképzelem, amint Jézus elmegy a cégbíróságra, hogy bejegyeztesse mondjuk az esszénusokat, mint történelmi, vallásgyakorló gyülekezetet. Aztán felébredek, hogy sikítva röhögök ezen.

    Nem, kedves Erzsébet. Egy vallás attól létezik, hogy gyakorolják, és a „történelmi” plecsni némely egyházon legfeljebb a szabad zsebelés jogosítványával azonos.

    Amúgy jó fejek vagytok Figyelővel. Te közlöd, hogy M.o. keresztény ország, míg Figyelő szerint üldözöttek voltak évtizedeken át.
    Mondjuk mindkét kitétel erős fenntartásokkal (sem) igaz, de ez szinte részletkérdés a hatalmas ismereti résekhez képest. Ld. Pál halála, a jelen ismert Biblia születési körülményei, meg pár „apróság”.

  • Dienes Erzsébet:
    „Tisztelet a nagyon kevés keresztény felekezetnek, melyekben a lelki atyák még érzik, és értik is a vallásalapító tanait.”

    Nem tisztem megítélni a különböző keresztny és keresztyén felekezetek teológiai, hitbuzgalmi és rituális tevékenységét. Megítélhetem viszont – mint világnézetére, vallására tekintet nélkül bárki – bármely felekezetnek és azok bámelyik szervezeti részének politikai, közoktatási, egészségügyi, szociális tevékenységét, föltéve persze, hogy azokról bírok némi ismerettel.

    Ami Ferenc pápának a menedékkérőkkel kapcsolatos nyilvános nyilatkozatait illet, azokkal eljes mértékben egyetértek. A pápa egyéb intézkedéseiről, állásfoglalalasiról, nylatkozatairól, teológiai álláspontjárólnagyon a kevésnél is kevesebbet tudok, úgy olvastam, egyesek túl konzervatívnak, mások túl liberálisnak vagy modernistának tartják, de ez – ha egyáltalán így van – legyen a r.kath. hívek problémája, nekem erről nincs véleményem.

  • találom,
    Nem ismerem a mostani MSZMP-t, 57 ben eljöttem,. Akkori kommunista párt vallás ellenes volt.
    Már írtam máshol, engem 51-ben lecsuktak egy évre, mert azt mondtam: csak Istennek ajánlok fel bármit, Sztálinnak nem.
    Az igaz, hogy ez a legsötétebb idő volt. DE a kommunista párt akárminek mondja magát, az marad elveiben, ami régen volt.
    OK. most szociálízmusnak hívja magát, és „jófiúnak” akar látszani.

  • Bevallom, a tizedik hsz. után én ezt feladtam. Bűnbocsánatért helyette ezt olvastam:
    http://magyarnarancs.hu/publicisztika/janisch-attila-bayer-zsolt-ferenc-papat-gyalazo-mondatainak-igazi-ertelme-105366

  • Dienes E. Nem tudom, a következetlenségei a vakhitből vagy az ismerethiányból adódnak e. Az utóbbira tippelnék.
    A „békepapokat” ugyanis megelőzték a véresszájú purifikátorok, mit Pázmány, vagy Figyelő nagy idolja: Mindszenthy.
    Tudja-e,hogy mitől voltak a „békepapok” békepapok? A római egyetemes (katholikosz) egyház ugyanis még a múlt század közepén is internacionalista felépítés szerint működött: vagyis papjaik és az egyes államokban működő egyházaik nem a nemzeti kormányokhoz, hanem a vatikáni adminisztrációhoz tartoztak: ott döntöttek arról, ki legyen püspök, prépost stb az egyes államokban. Talán az alsóbb papságot – plébános, káplán stb. – már az adott államban működő helyi egyház nevezte ki. Nem tudom pontosan, mikor született az egyezség arról, hogy az államnak egyetértési joga van: tehát megvétózhatja a vatikáni döntést. Akik ezt elfogadták, azok lettek a „békepapok”. Önnek ezzel, mint a „nemzeti kormányok” nagy védelmezőjének egyet kellene értenie: hiszen nem „idegenből” (Vatikánból) irányított ügynökök mérgezték a nemzet lelkületét.
    Figyelő: a franc se akar „jófiú” lenni. Sőt,Önnek egyénileg joga van a szemellenzőit a szemei elé vonni, aztán menjen, amerre lát:DDD De nincs joga megkövetelni, hogy mindenki csukott szemmel menjen Önök után.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Dienes Erzsébet (5:49) szerint Mété-16/18 hitelesebben igazolja azt, hogy mégiscsak Jézus alapította volna a keresztény egyházat.

    Ha az idézett szöveg éppenséggel nem az egyházatyák, ill. Nagy, bíborban született Konstantin betoldása, még akkor is, az azt már hosszú részekkel is megelőzően [Máté 5./17 -19-ig] Jézus kerek-perec . e l u t a s í t j a . nemcsak . e g y . ú j . e g y h á z . (értsd új vallás) megalapítását, de a meglévő, tehát az ő létező vallásának még a legkisebb, minimális reformját is, amikor ezt mondja:

    „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt [értsd: a . T ó r á t ], vagy a próféták tanítását.
    Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem hanem, hogy betöltsem [értsd: m e g e r ő s í t s e m ] azt.
    Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik [értsd: m i n d ö r ö k k é ], egy ióta, vagy egy vessző sem vész el a törvényből [értsd: a . T ó r á b ó l ], míg az be nem teljesedik.
    Tehát, ha csak a kisebb parancsolatok közül akár csak egyet is eltöröl, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mannyek országában, ha pedig valaki ezeket megtartja és úgy tanítja, nagy lesz az a mennyek országában…”

    Figyelőnek tehát ezen az alapon igaza van, hisz’ Jézus itt határozott, egyértelmű í g é r e t e t . és . h a g y o m á n y t . t e s z . arra nézve, hogy nem alapít új vallást, hanem szigorúan megtartja az Ő vallásának minden előírását, méghozzá azzal nyomatékosítva, hogy az első betűtől, az utolsó pontig…

    Azt azonban cáfolnám, éppen a fenti szilárd és . k a t e g ó r i k u s . álláspontja alapján, hogy Jézus >csak azért< nem alapította meg a kereszténységet, mert nem volt rá ideje. Ha Ő akarta volna megteszi, de nem akart, még hasonlót se…

    Vallástörténetileg viszont még abban is, igazat adok Figyelőnek, hogy a római állampolgár(!), zsidó Pál volt az, aki megszegve Jézus fogadalmát, illetve a próféta követőinek meghagyott szigorú parancsát, szakítva népe ősi hagyományával, tudatosan egy új vallás alapítását vette a fejébe, amely rögeszméjét minden áron, tűzön és vízen át követte.

    .

  • Dienes Erzsébet

    talalom
    (2017 augusztus 5 3:45 de. )

    „Tudja-e,hogy mitől voltak a “békepapok” békepapok?”

    Csak a magyarországi békepapokról és békerabbiról tudok. Elég véres és gyalázatos a történetük. Nem kizárólag vatikáni „alkalmazottak, hiszen valamennyi történelmi vallás vezetőit érintette, a „kiegyezés” a kommunista diktatúrával.

    Gyakorlatilag áldozatuk lett a hithű papság, rabbik nagy része is.

    Gyalázatos az, hogy egyházi hivatalukat mindmáig megtartották, hiszen a „rendszerváltás” után az állam már nem szólt bele az egyházak, felekezetek hierarchiájába.

    Ön itt élte át azt a múltat közöttünk, ismernie kell a valódi helyzetet! Kérem, ne rajtam kérje számon a jelenlegi magyarországi hitetlen hitéletet.

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 4 7:44 du.)

    Mitől történelmi egy felekezet, vagy egy egyház? Roppant egyszerű. Attól, hogy van történelme! A zsidóságnak több, mint ötezer éves, a kereszténységnek kétezer éves. Minden plecsni nélkül.

  • Dienes Erzsébet

    Andy Mage
    (2017 augusztus 4 7:34 du.)

    „Nos, az egész Biblia nem hitelesebb bármelyik másik politikai szöveggyűjteménynél.”

    Mert latinul van írva? És héber nyelven? Nem szükséges visszavágni, nem arra utalok, amivel vissza szoktak vágni!!!

    Bizony az Ószövetség legnagyobb része valós történelmi események hiteles leírása. És az benne a érdekes, hogy őszintén leírják még a gyalázatos cselekedeteket is benne. (Említettem Sikhem történetét másutt)

    Néhány prófétával és Mózessel hitvilág is belekerült, hiszen minden történelmi eseménynél rájuk hivatkoznak.

    A vatikáni Újszövetség viszont éppen a lényeget hagyta ki a Bibliából.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”

    Ha Jézus valóban úgy értette volna a mózesi törvények betartását, ahogy azt kora írástudói, illetve ahogy azt az izraeliták ma is értelmezik, akkor annak idején nem vádolták volna meg istenkáromlással és nem feszítették volna meg.

    Az evangélium történeteit olvasgatva világos, hogy a parancsolatok ütközése esetén – szemben az írástudókkal – Jézus mindig a szeretet parancsát részesítette előnyben. Pl. ilyen volt a szombat napon való gyógyítás is, ami az egyik vád volt ellene.

    Egyébként, a későbbiekben a keresztény vezetők is sorra megismételték ugyanazokat a hibákat, amint annak idején zsidó elődeik. Ők is gyakran a parancsolatok betűi, nem pedig a szelleme szerint gondolkodtak. Ez a veszély ma is mindennapos.
    Most épp a migránsok ügyében vagyunk tanácstalanok és megosztottak, hogy vajon Jézus arra szólít-e bennünket, hogy mások segítése közben tegyük félre a józan eszünket?

  • A zsidók Mózes törvényei szerint élnek és eszerint gyakorolják hitüket. A szombati munkamegtagadás is a törvényekhez tartozik
    A zsidó akkor jó vallásos, ha betartja a vallás törvényeit.
    Idők folyamán a törvények szokássá váltak.
    Jó zsidó családban, az Apa ül a főhelyen, ő imádkozik elő, ő vágja meg a húst, vagy kenyeret az asztalon. Soha nem a nő!
    A férfi imádkozik elő, habár a nő gyújtja meg a gyertyát!
    A zsidó vallás hagyományokon és törvényeken alapszik.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Tisztelt Jani 12:47 !

    Márpedig, amikor valaki azt mondja, hogy
    „betölteni jöttem és nem érvényteleníteni”; az nem értelmezés kérdése, azaz azt jelenti, hogy megtartani.

    Ami pedig a vádemelést illeti, azt elsősorban lázadó, vagyis királyként való bevonultatása, váltotta ki, ami RÓMA szemében [a világ minden pontján] főbenjáró bűn volt. És aztán már hiába mondta azt, hogy
    „add meg a császárnak, ami a császáré”,
    ez akkor már nem segített rajta…

    Ami viszont a későbbi keresztény veztők Szentíráshoz való viszonyát illeti, hát azok annak nemcsak a szavak szellemét, ahogy Ön itt említi, de bizony rengeteg helyen már a . b e t ű j é t . is megszegték. Vegyük csak az említett szombat kérdését, amely a párszáz év múlva átalakult vasárnappá, azaz a mindenható által megszabott . h e t e d i k , pihenőnapot emberi parancsra a hét . e l s ő . napját, a vásárnapot alakították át pihenőnappá. Ez bizony már önmagába véve . ü t k ö z i k . a Jézus által a betűkön át, az ékezettől pontig . v a l l o t t . és meghatározott – Mt.5./17-19. – Törvényként tisztelt és nevezett, de elsősorban megszeghetetlennek ítélt és parancsolt ószövetségi „törvényhelyeivel”, azaz . J é z u s . v a l l á s á v a l …

    Üdvölettel

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Figyelő !

    A zsidók egyszerűen szólva is betartják Itennek a szombatra(!), mint pihenőnapra vonatkozó parancsolatát és nem „munkamegtagadást” tartanak, ahogyan ezt ön itt, bizonyára nyelvtudásbeli akadályoztatásában, helytelen szabatossággal méltóztatott jelölni… 😀

    (ld.még: itt fent 3:22 jelű jegyzetemet)

  • „tisztelhölgyeimésuraim”

    Én nem azt vitattam, hogy „betölteni vagy érvényteleníteni” Azt mondtam, hogy értelmezési kérdésekben Jézus gyakran szemben került a farizeusokkal. „Ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába.” Máté 5/20

    Nehogy már azt mond, hogy a mi világunk olyan, hogy pl.a Tízparancsolatot szó szerint be lehet tartani?! Bizony, van az úgy, hogy minden jó szándéka ellenére az ember rákényszerül a parancsolatok megszegésére. Lop, csal, hazudik, gyilkol, stb. azért, hogy túléljen, illetve hogy a szeretet parancsát betarthassa. Nem csak mások szeretetét, hanem az önmagunk szeretetét is. Ezt akkor értettem meg legjobban, mikor a Gulágok világáról olvastam. Mikor Sztálin sanda szándékkal összezárta az elvhű politikai foglyokat az elvtelen köztörvényesekkel. Bizony, a politikai foglyok, ha életben akartak maradni, látszatra le kellett süllyedniük a bűnözők szintjére. Önvédelemből lopniuk, sőt ölniük is kellett. Az irodalom tele van példákkal, mikor a látszat a főhősök ellen szól. Szerencsére Jézus a szándékot részesíti előnyben, nem a látszatot.

  • Igaza van, rosszul fejeztem ki magam.
    A keresztények, meg a vasárnapot tartják annak.

  • Dienes Erzsébet
    2017 augusztus 5
    7:38 de.

    1. A Biblia szövegeinek nagy része nem latinul maradt fenn, és nem is héberül.
    2. Többször leírtam, hogy miért tekintem politikai cikkgyűjteményként. Visszaolvasás a tudás anyja.

  • Dienes Erzsébet:
    „Mert latinul van írva?” (mármint az Újszövetség)

    Ahhoz képest egészen tűrhető ógörög fordítása is van. 🙂 🙂

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 augusztus 4
    3:26 du.

    „Mo-n a papság sokat tett azért, hogy az emberek ne járjanak templomba. Nem tudom, másutt hogyan van.”

    Volt egy 1985-ben, 5 éves emigráció után Canadából visszatántorgó festőművész ismerősöm aki attól volt ott a legjobban kiakadva, amikor a következő újsághirdetést olvasta: „templom eladó hívőkkel együtt”! (Mellesleg, érdekes módon, csak a visszatántorgása után kezdték egy kissé felkapni.)

  • talalom
    2017 augusztus 5
    3:45 de.

    Találom, kissé nevetségesnek tartom, azt az állítását, hogy a hajdani „békepapok” a Vatikán jóvoltából lettek azok.T.i. azokat a papokat megbélyegezte, javában a Vatikán.
    A papok is emberek, épp úgy mint más, befolyásolhatók esetleg, és a nép kedvébe akartak ezzel járni.Az egyszerű papnak nincs sok kapcsolata Vatikánnal , ahhoz befolyásos kapcsolat kell!

  • Kedves Figyelő: azt hiszem, reménytelen, hogy valaha is megértse egy társadalmi szervezet – legyen az egyház, párt, akármi – működési módját. Üljön nyugodtan a „tolószékben”, jó kényelmes -, de ne akarjon mindenkit belelökdösni.
    Képes beszéd volt:ha megnézte a küldött linken az Adás hibá-t- zseniális szatirikus komédia -, akkor tudja, miről beszélek.

  • Almási Alma:
    „Aki azt állítja, hogy Kádár alatt üldözték a vallást, az hazudik,”

    Ahogy az lenni szokott, részben egyetértek Önnel, részben pedig nem. A kádár-rendszeben a vallás természetesen nem üldözték, és nem ülözték (gyakran épp ellenkezőleg) azokat a vallási szervezeteket, egyházi személyeket sem, akik kollaboráltak az állammal, vagy ha nem is kollaboráltak, de oly módon és mértékben voltak lojálisak az állammal, hogy alkalmazkodtak nem csak a jogszabályokhoz, de állami szervek elvárásaihoz. Azokat a vallási szervezeteket és egyházi személyeket, akik nem ezt tették viszont – az éppen aktuális helyzet szerint – vagy üldözték, vagy igyekeztek ellehetetleníteni, jobb esetben megnehezíteni a tevékenységüket.

    2010 óta egyébként mindez nagyon hasonlóan működik.

  • Belzebub
    2017 augusztus 8
    4:41 de.

    Szerintem meg nem lehetne vita tárgya egy demokratának (!), hogy a szocializmusban üldözték a vallást. A Rákosi-rendszerben drasztikusan. A Kádár-rendszerben pedig kevésbé feltűnően, finomabban.

    Volt a befolyásolás, a finom megkérdőjelezés. Pl. hogy „Jézus nem is élt”, Jézus parafenomén volt”, „Jézust több próféta alakjából gyúrták össze”. Ilyeneket én is hallottam az iskolában, töriórán még a rendszerváltás után is.

    De téged tanítsalak, ezzel a névvel, ami neked van? Ez már önmagában egy tagadás …

  • Hazai Lámpa:
    „Volt a befolyásolás, a finom megkérdőjelezés. Pl. hogy “Jézus nem is élt”, Jézus parafenomén volt”, “Jézust több próféta alakjából gyúrták össze”. Ilyeneket én is hallottam az iskolában, töriórán még a rendszerváltás után is.”

    És? Ez Ön szerint vallásüldözés?!

  • talalom
    2017 augusztus 8
    4:34 de.
    Egyelőre, még nem vagyok tolószékben, sajnálom. Különben, hogy tudja, aki tolószékben ül , esetleg okosabb mint az, aki nincs abban a helyzetben!
    Viszont, sok, sok tapasztalatom van, az biztos!
    Tagadja, hogy Magyarország egy keresztény ország, elhiszem.

    Ahogy máshol írtam, a nácizmus és kommunizmus meghagyta bélyegét több generációra!
    Viszont, ha tetszik, ha nem, a többsége a lakosságnak keresztény. Ezért még ma is az.
    Azt én is tudom, hogy a legtöbb vallás nagy bajban van otthon, mert a fenti befolyások meghagyták káros nyomaikat!

  • talalom
    2017 augusztus 8
    4:34 de.
    Bocsi, de én senkit nem akarok meggyőzni. Csak leírom az én véleményem, mint mindenki más.
    Nem ismerem azt amiről írt.

  • Belzebub
    2017 augusztus 9
    4:42 du.

    „És? Ez Ön szerint vallásüldözés?!”

    Szerinted micsoda? Vallásvédelem?

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2017 augusztus 6
    3:22 de.

    Te tényleg ennyire sötét vagy, vagy csak azt hiszed, hogy rajtad kívül itt senki nem olvassa a Bibliát?

    „királyként való bevonultatása, váltotta ki, ami RÓMA szemében [a világ minden pontján] főbenjáró bűn volt.”

  • talalom
    2017 augusztus 4
    6:23 du.

    „Nagy tisztelettel kérlek Figyelő: ne beszélj hülyeségeket.
    1. az MSZMP-nek 1985(!)-ben alakult vallásos tagozata.”

    Az internet nem ismer olyan találatot, amiben MSZMP meg „vallásos tagozat” együtt szerepel.:)

    Azt írják, hogy a reformkommunisták hoztak létre 1985-ben mindenféle köröket.

  • Figyelő
    2017 augusztus 4
    9:35 du.

    Nyugi, a ’89-es MSZMP ugyanolyan vallásellenes volt, mint az ’51-es Magyar Kommunista Párt (MKP). Csak mások voltak a módszerek.

    Jó példa erre szegény talalom, aki szerint „antiszemita ribanc” az unokája hitoktatója.

  • Hazai Lámpa
    “Volt a befolyásolás, a finom megkérdőjelezés. Pl. hogy “Jézus nem is élt”, Jézus parafenomén volt”, “Jézust több próféta alakjából gyúrták össze” Ilyeneket én is hallottam az iskolában, töriórán még a rendszerváltás után is.”

    Belzebub: “És? Ez Ön szerint vallásüldözés?!”

    Hazai Lámpa:
    „Szerinted micsoda? Vallásvédelem?”

    Értem Önt, jóasszony! Ön szerint tehát ha bárki szabadon azt állíthatja,(s még csak máglyára sem vetik !- O tempora, o mores!) hogy Jézus nem élt, vagy a keresztény hiedelem, hagyomány szerinti alakja a valóságban több, korábbi, későbbi, létező vagy mitológikus személy történetéből, vonásaiból állt össze – az vallásüldözés.

    Ön szerint tehát protestáns bibliakritikától, az unitáriusokon át (nem is szólva a nem-keresztény, a vallásilag közömbös és az ateista felfogásokig) minden olyan nézet, ami nem pontosan egyezik az „Enchiridion symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum”-ban írtakkal, az Ön szerint nem egyszerűen esetleges „eretnekség”, hanem egyenesen „vallásüldözés”.

    Ön időben és térben kissé eltévedt. Hogy valaki a vallásszabadságot ennyire elutasító, ennyire sötét személyíség legyen, manapság errefelé azért ritkaság.

  • Hazai Lampa Keresztapa lettem tavaly. Meg nekem is vannak barataim. A templomban a pap hosszan predikalt, kiemelve, hogy a zsidok megoltek Jezust. Talalomnak igaza van. Te minek nevezned ezt az uszito aljassagot? Miert kell kommunistanak lenni, hogy az ilyen aljadek szoveget eliteld?

  • Kedves Figyelő
    2017 augusztus 9
    5:51 du

    Talalom figyelmeztette Önt a tolószéket illetően (nem véletlenül tette idézőjelbe) hogy képes beszéd amiről ír – de nem sejtette, hogy Ön ennek ellenére sem érti majd meg miről beszél! Sajnálatos, bár borítékolható volt. Ennek azt gondolom, köze sincs az Ön életkorához, valószínű 40 évvel ezelőtt sem értette volna mindazt ami nem fekete, fehér, igen nem stb mert alapból másként működik az agya.
    Azt is írja, kedves Figyelő, hogy Magyarországon „..ha tetszik, ha nem a lakosságnak többsége keresztény..” – na ezt meg honnan veszi? Mert Ön keresztény(nek vallja magát)akkor Magyaro.lakossága is keresztény? Ismeri Ön a lakosság többségét,netán egyeztetett velük erről? Vegye már észre, olyasmire hivatkozik tényszerűen, melyről már eleve fogalma sincs, nem is lehet. Önnel megállt az idő 1956-nál, és ma pedig 2017-et írunk! Arról, hogy itt mi történt az elmúlt 60 évben még elképzelése se sincs, hisz ez valamennyi írásából kiderül! Tulajdonképpen miért nyomja folyamatosan az „akár tetszik, akár nem” című kedvenc kiszólását, főleg érvként?
    Érdekes egy vita stílus – csak nem „keresztényi”? Az elmúlt 60 év alatt is itt élő, itt dolgozó, tanuló, családot alapító, vallását gyakorló vagy nem gyakorló, gondolkodásra képes egyedeket akarja kiskegyed helyretenni „vallásideológiailag” hátha a sok zizi nem tudja hogyan élt, mi vette körül és miért, netán képtelenek felismerni a jelen közhangulatban a keresztényi hitet és elkötelezettséget? Egyébként ha a kereszténységet az jellemzi amit Ön is vall és főleg gyakorol, akkor némileg igaza van – Mo.-on a keresztények között sok olyan létezik mint Ön – őszinte tisztelet a kivételeknek, melyek azért szép számmal előfordulnak!
    Az a „keresztény” aki az anyaszentegyház fejéről(Ferenc pápáról) kijelenti, hogy „.. ez lett a pápa, de nekem nem kell, mert vagy beteg, vagy lefizették..”- pusztán azon az alapon, hogy komolyan véve Jézus tanításait embernek tekint és aszerint is kezel minden embert (Jézus teremtményét) nos az az ember minden csak nem keresztény, vagy ha úgy tetszik álkeresztény! És megint csak azt mondom, e szemszögből igaza van, mert ilyen ember nem csak Kanadában, de itthon is van bőven aki féltéglával veri a mellét, hogy ő mekkora keresztény, és e mögé bújva bármit megtesz és gondol és mond – legfeljebb majd meggyónja vasárnap a templomban!
    Magyarországon tehát elsősorban nem az a baj a vallások körül amit Ön megjelölt:

    „Azt én is tudom, hogy a legtöbb vallás nagy bajban van otthon, mert a fenti befolyások meghagyták káros nyomaikat!” ( mármint a nácizmus és a kommunizmus)

    hanem az, hogy állami szinten, (értsd Orbán és körei) parlamenti szavazással döntik el mely egyház működhet elismert egyházként és melyik nem, függetlenül fennállásuk évétől, működésüktől, vagy a híveik számától. Az előzőek mindenfajta adótól mentesülnek, és hatalmas bevételekhez jutnak az „állam által” – azaz a költségvetési pénzekből, amelyekben azoknak a polgároknak az adója is benne van akik nem vallásosak – míg azok az egyházak akik kevésbé bírják az állam (megint értsd:Orbán és körei) szimpátiáját, azok kiestek a „narancsos kosárból” elismert és hasznosan szükséges tevékenységük ellenére. (csak egy példa Iványi G. metodista lelkész egyháza, de van még néhány aki így járt)
    Nos ehhez pl mi köze is a nácizmus vagy a „kommunizmus” begyűrűzésének? Semmi! Annál inkább az emberi gyarlóság, és a piti magánérdek,azaz a bosszú egyik megjelenési formájának.

    Bizony, az egyház, azon belül a papok napi megnyilatkozásai ( megint csak tisztelet a kivételeknek) sokat tettek azért, hogy az emberek mind nagyobb számban elforduljanak tőlük!
    Nem feltétlenül az a vallásos ember, aki minden vasárnap ott virít a templomban – a Jóistent végül is bárki, bárhol, bármikor megtalálhatja, ha úgy hozza a sors akár alkalmatos időben egy hokedlin, csendben félreülve is meghallgat minket. Nekünk végül is vele van dolgunk, nem a földi helytartójukkal a papokkal, akik között bizony mindenféle ember van, mint ahogy Ön is megjegyezte „.. a papok is emberek éppúgy mint más, befolyásolhatók esetleg…” stb

  • Besancon

    Ezt írod: „…állami szinten, (értsd Orbán és körei) parlamenti szavazással döntik el mely egyház működhet elismert egyházként és melyik nem, függetlenül fennállásuk évétől, működésüktől, vagy a híveik számától…”

    Megint elveted a sujkot és félrevezeted az olvasókat. Parlamenti szavazással azt döntötték el, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni egy egyháznak illetve felekezetnek ahhoz, hogy állami támogatásban részesülhessen. Vagy történelminek (elég réginek)kell lennie, vagy egy bizonyos számú tagsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy elismerjék. Utóbbira példa a HIT gyülekezete. De ha te szimpatizálsz Iványi G. metodista lelkész egyházával, akkor lépj be és biztass másokat is.

    Erre pedig azért volt szükség, mert sok volt a visszaélés az „egyház” fogalmával. Sok gazdasági társaság adóelkerülés miatt nevezte így magát. Egyéb ferdítéseidre most nem térek ki.

  • Drizari
    2017 augusztus 7

    A különböző „engedélyezett vallásról”. .Hogy az állam segíti e itt az egyházakat? Itt nincs külön adó az egyházaknak, de lehet támogatni őket. Az egyházak jógairól Magyarországon, nem tudok hozzászólni. Itt, ilyesmi nincs Kanadában. Pl. Házam mellett van a kerületi Baptista templom. De van Metodista is, nem messze.-
    Ezeket az egyházakat a hívek tartják fenn admányokkal, az általános Református templomot is.
    Mindegyiknek van püspöksége , talán ők kapnak állami segélyt.

  • Besancon
    2017 augusztus 10
    7:36 de.
    Sajnálom, nekem más a véleményem.Az én időmben rengeteg magyar szervezet volt ami segítette a szegényeket, felekezet nélkül.
    A Karitász például, igaz, ez keresztény megmozdulás volt.
    Emberi tulajdonság szerintem, valaki személyét szimpatikusnak tartani, vagy nem. Ez bizony, független minden vallási tartózástól! Ezt a pápa kritizálásáról írtam.
    Az igaz, hogy a diktatúrákban NEM volt szabad egyéni véleménynek lenni!
    Szerintem, Besancon még abban a világban él.

  • Besancon
    2017 augusztus 10
    7:36 de.
    Még annyit hosszú írásához, hogy IGENIS van köze generációkon keresztül, befolyása a náci és kommunista ateista befolyásnak Magyarországon.
    Ma, ember legyen a talpán aki otthon papnak megy, vagy a meglévő egyház gondjainak a viselője!
    Ráadásra a nemzetközi ateizmus sem segít senkit vallása,.(bármi legyen az) hűséges követőjének lenni.!

  • Besancon
    2017 augusztus 10
    7:36 de.
    Még egyszer elolvastam hozzám írt sorait.
    Ami meg a maga politikai kavarását illeti, Orbán mostani keresztény uralmáról, nekem az a véleményem, hogy Orbán, akit felesége térített meg elég régen, úgy látja, hogy ez a legjobb filozófia az ő szempontjából.
    Ha nem kedveli Orbánt és kormányát, nevetséges ezt az oldalát szemére vetni. Politikusnál már megtanultam Kanadában, NEM a vallása a fontos, hanem a politikája.
    Orbánnak a legnagyobb ellenségei, a régi komcsi utódok, akik bizony ateisták főleg. Szerintem, ezért nyomja a vallást is és annak fontosságát. Észak Amerikában az első keresztény hitet említő elnök, Trump , Kennedy óta.
    Minden média CSAK rosszat ír róla! Ma ez nem kedvenc tulajdonsága egy elnöknek. EZ van.

  • Belzebub
    2017 augusztus 10
    2:55 de.

    ” a vallásszabadságot ennyire elutasító, ennyire sötét személyíség legyen, manapság errefelé azért ritkaság.”

    Lassítsunk már kicsit! A szocializmusról írtam, annak meg mi köze a vallásszabadsághoz?
    Nem „bárki” állította szabadon, hogy nem élt Jézus. A pártállam hivatalos személyei -tanár, pártfunkcionárus stb.- állíthatták ezt. De a diák vagy állampolgár nem vitatkozhatott vele, vagy csak álvitában.

    Ez csak egy módszer volt, volt ezen kívül más is.

    És mielőtt bárki nekem ugrik. Legkevésbé a tanár tehetett erről a rendszerről. Tegyük hozzá, hogy sajnos minden rendszerben van, aki túlteljesíti az elvárásokat.

  • Llanfair
    2017 augusztus 10
    4:35 de.

    Te ott voltál a templomban vagy csak hallottad másoktól?

    Nem hiszem, hogy kiragadott esetekkel kéne jellemezni a katolikusokat. A zsidó papokat azok szokták kihangsúlyozni, akik Jézust nem tartják zsidónak, és nem hiszem hogy ez lenne jellemző a plébánosok körében. Ezek ellen püspöki körlevélben lépett föl az egyház.

  • Besancon
    2017 augusztus 10
    7:36 de.

    Szerintem elméleti a vita az egyházi törvény miatt.

    Gyakorlatban kevés embert akadályoz ez a mindennapi vallásgyakorlásban. A MET legtöbb híve csak politikai okból lépett be hozzájuk, megjegyzem a bekerült Hitgyüli se egy nagy egyház, csak „jó” oldalon álltak.

    Hozzátenném, hogy egy olyan keresztény (kultúrájú) országban élünk, ahol mesterségesen sorvasztották a vallásos népéletet (a hagyományos életforma felbomlásán felül). Ezért egy demokratikus kormánytól elfogadható, ha szinte abszolutista módszerekkel visszaállítja a normális jogaiba a vallásokat.

    Csak ugye az a baj, hogy Magyarországon a legalapvetőbb kérdésekben sincs közmegegyezés.

  • hazai lámpa Mint írtam, keresztszülőként az egész keresztelőn jelen voltam. Ezzel természetesen nem a kereszténység fölött mondtam ítéletet, hanem jeleztem azt, hogy sajnos találomnak igaza van, a hítoktatást ügyesen használják antiszemitizmus szítására. Teljesen mindegy, hogy egy körlevélben mit írnak le, az a külvilágnak szól, ha közben hagyják a „hítoktatókat” bomolni.
    Én a kereszténység és a magyar keresztény egyház között nem húznék párhúzamot, és egyre kisebb a hasonlóság.
    Két keresztelőn voltam jelen, egyiken részeg volt a pap, a másikon antiszemíta. Kicsi a merítés, de 100%-os a szégyen.
    Az első a Bakáts téren, a második az Ecseri uti templomban történt. Ha hallok valamit és nem én tapasztalom, azt jelezni szoktam. Az én ablakaimból nem látni mindent, és nem is vagyok mindenhol ott. 🙁

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    7:44 de.
    Ma már a keresztszülőségnek csak baráti gesztus szerepe van, de valamikor nagy felelőséget, akár egy életre szóló rokoni kötődést és megtiszteltetést is jelentett. Azt hiszem már csak a moldvai csángóknál él még mindig ez a szép és komolyan vett vállalás.

  • Orsós Elemér Miből gondolod, hogy mi nem gondoljuk komolyan?

  • Llanfair

    Az Ecseri úti plébánost ismerem. Kerényi Lajos Atya. Soká jártam a gyülekezetébe. Ő az, aki önkéntes kísérőkkel vagy nélkülük is járja a bp-i elfekvőket és világnézettől, felekezettől függetlenül beszélget a súlyos betegekkel. Volt, hogy én is elkísértem. Egyébként, a hittan óráin voltak zsidó származású katolikusok is. Meglep, amiket Lajos Atyáról mondasz. Itt az életrajza:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ker%C3%A9nyi_Lajos

  • jani Nem tudom, hogy hívják, egy majdnem 90 éves idős emberről van szó.
    Az életrajza sajnos nem változtat azon a mondaton, amit megengedett magának. ” A zsidók ugye megölték Jézust”. ILyet egy pap, főleg gyerekeknek nem mondhat. Lehetett volna véletlen elszólásnak is venni hajlott korára való tekintettel, ha nem hallom találomtól egészen más helyről is ezt a szöveget.
    De nem is látszott olyannak, aki nem tudja mit beszél, jó erőben volt az öreg.Feleségemmel még barátkozott is, mert volt közös ismerősük. Minden rendben volt, csak ez a mondatot nem lett volna szabad.

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    10:26 de.
    Csak úgy általánosságban írtam az igazi keresztszülőségről, nem kifejezetten Neked szántam a soraimat, de hálásan köszönöm hogy, vannak még hozzád hasonló, példamutató „csodabogarak”!

  • Orsós Elemér Imádom a gyerekeket, és ezt a kislányt is a szívembe zártam elég hamar.
    A gyermeknevetésnél nincs csodálatosabb dolog. Fantasztikus mesélni, tanítani nekik, felébreszteni bennük a tudásvágyat. Kár, hogy elkutyulunk, mikor felnővünk. 🙁
    Ezért (is) gyűlölöm a pedofileket, mert miattuk nem lehet úgy közeliteni egy gyermekhez ahogy kellene, mert mindenki gyanús.
    Pedig a barátságos közeledés egy gyermekhez nagy hasznot hoz a világnak.

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    4:00 du.
    Az összes unokám azt imádja a legjobban bennem, hogy szégyenérzés nélkül -még idegenek előtt is- hajlandó vagyuk velük az ő szinvonalukon cinkosan hülyéskedni, úgy hogy, közben észre sem veszik a nevelő célzatot. Egyelőre nagyon hálásak érte.

  • Orsós Elemér Még nincs unokám. Jövő hónapban megy férjhez a leányom, majd meglátjuk. 🙂

  • Llanfair

    „talalom” arról írt, hogy szerinte a papok a felelősek, hogy kevesen járnak templomba. Ha ezt Lajos Atya „elriasztó mondataival” akartad alátámasztani, akkor rossz példát választottál vagy mások nem olyan „finnyásak”, mint te. Ugyanis ő tömegeket (ezreket) szokott mozgósítani Egerszalókra meg Nagymarosra. Az ő hittanóráin pedig mindig sokan szoktak lenni. A rendszerváltás előtt én is évekig jártam hozzá, de sem a templomban, sem a hittanórán sosem volt téma az antiszemitizmus. Ezt a rendszerváltást követő politika hozta a közbeszédbe.

  • jani. Nem. En csak azt az allitasat tamasztottam ala, hogy a hitoktatok nem csak a tiszteletre oktatnak, hanem antiszemitizmusra is uszitanak.
    De ha mar szoba hoztad, a papok es apacak viselt dolgai eleg riasztoak lehetnek a hiveknek. A hatalmas alazat ahogy a kormanynak lefekudtek sem hasznal, es a Papa gyalazasa sem szerencses a tenyleg Istenben hivoknek. De mivel ugy gondolom, hogy azvIsten hitnek nincs koze az egyhazakhoz, ez legyen a papok gondja.

  • Llanfair

    „.. a papok es apacak viselt dolgai eleg riasztoak lehetnek a hiveknek…”

    „..a Papa gyalazasa sem szerencses a tenyleg Istenben hivoknek.”

    Idézhetnélek tovább. Ezeknek a mondataidnak mi az értelme? Talán a Pápa nem volt pap? Mi az, hogy „tényleg istenen hívők”? Csak a magyar papok és apácák „viselt dolgairól” beszélsz vagy általában?

    Nos, a vak is látja, hogy a bántás és a provokálás a célod, és kígyót-békát összehordasz. Ahogy „talalom” is, aki miközben Bayer Zsolt stílusán sopánkodik, Mindszenty-t „idiótának” nevezi, Figyelőt pedig szellemi „kerekesszékesnek”.

    Egyébként, nem sok egyházi vezető (Pápa stb.)volt olyan hit-és jellempróbáló élet-halál helyzetekben, mint annak idején Mindszenty. De ide sorolnám a református Tőkés Lászlót is, aki szembe mert szállni Ceausescu-val és a securitate-val.

    Azt, hogy most Írországban lehetsz és a feleséged degeszre keresi magát, azt is rendszerváltóknak köszönheted.

  • HL.:1951-ben nem volt MKP. MDP (Magyar Dolgozók Pártja) volt, ami 1948-ban jött létre a Magyar Kommunista Párt(MKP) és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) egyesülésével. Ennek első embere volt Rákosi Mátyás. (Általános iskola VIII. osztályos tananyag.)
    Többeknek: Az MDP a proletárdiktatúra építését hirdette meg – tehát nem variált demokráciával – népakaratot testesített meg – a saját hite szerint, pont úgy, ahogy a mai magyarországi kormány a „nemzetet”.
    1956 után a proletárdiktatúráról átkerült a hangsúly az „ideológiai hegemóniára”. Ez annyit jelentett, hogy a „szocialista demokráciában” az uralkodó(hegemón) nézetrendszer a materialista alapokon nyugvó marxizmus-leninizmus. Ebből lett elegünk, és azt mondtuk: plurális(többelvű)társadalom kell. Erre mi van: „keresztény nemzet”. Csöbörből vödörbe.

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    7:44 de.

    ” találomnak igaza van, a hítoktatást ügyesen használják antiszemitizmus szítására.”

    Én soha nem hallottam hittanon semmi antiszemitizmust, tehát nyugodtan általánosíthatnék is, hogy akkor nincs is.

    Politikai antiszemiták vannak a katolikusok között is, de nem tudom, hogy miért kell miattuk bírálni az egész egyházat vagy az összes templombajárót? Talán a paphiány vagy a balliberálisok gyűlölködő támadásai miatt nem állítják az antiszemitákat pellengérre a saját gyülekezetükben. Ugyanis itt is látszik, hogy Magyarországon a közbeszédben a cél nem a valódi vita, hanem az álviták szítása.
    Lenne nagy felháborodás, de közben elsikkadna, hogy tényleg sok jó dolog köthető a katolikusokhoz.

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    1:34 du.

    90 éves, az még az antijudaizmust tanulhatta a teológián. Ennek lényege a Krisztus gyilkosság, és hogy Isten ezért elvetette a zsidókat. Arra is hivatkoztak, hogy az Újszövetségben Jézus több helyen szidja a zsidó elöljárókat.

    Az istengyilkosság vádját a II. Vatikáni Zsinat vette le a napirendről 1965-ben. A felvilágosult gondolkodás következtében az antijudaizmus visszaszorult, és közeledés van a zsidó és keresztény vallások képviselői között.

  • Llanfair
    2017 augusztus 11
    5:11 du.
    Sok „szívtipró” unokát kívánok! (Nekem is csak négy van, amit három egészséges, ivarérett lánytól elég kevésnek tartok, de az én szaporodási rátámmal már Velük is elégedett lennék!)

  • jani Ha találommal bajod van ne nekem panaszkodjál. Egyébként elég finoman mondta el a véleményét Figyelőről.
    Nem, nem a magyar papokról és apácákról beszéltem, hanem az egész világon történő disznóságokról. Például itt nálunk is, de itt az egyház legalább felvállalta és bocsánatot kért. Nem ér sokat, de legalább megtették.
    Kik az igazi Istenhívők? Magyarázni kell? Nem hiszem. Lehet, hogy a vak is látja mit akarok írni, de Te nem érted. Próbálod magatokra venni, hogy sértődhess és engem szidhass. Ha neked jó, nekem jó, csak nincs értelme. Megint megmutattad, alkalmatlan vagy a párbeszédre. Nem te szólítottál meg és én provokállak? Ugyan. Egyébként barátod mondatát elfelejtetted megmagyarázni, csak gyorsan megsértődtél. Miért?
    Lehet Isten előtt minden ember egyenlő, de valamiért mégis Ferencet választotta Pápának, nem titeket akik bokára támadtok.
    A „bátor” Tőkés rendesen megkapta a jutalomfalatkáját, még a feleségét is verhette bűntetlenül. Rossz példa.
    Azt, hogy Írországban lehetünk, és a feleségem degeszre keresheti magát, az csak magunknak, feleségem tehetségének és a munkabírásának köszönhetjük. Bármilyen módon eljöttünk volna.
    Egyetlen magyar ember nem segített benne, de többen próbáltak keresztbe tenni. Sok embernek sikerült, nekünk is sikerült volna a határátlépés ha nincs EU. Ehhez köze nincs rendszerváltóknak, akik nem is váltottak rendszert, csak királyt cseréltek.
    A templomba járokat nem sértegettem, nem kell belemagyarázni. Azt állítom, hogy Istenhez nem kell templom és nem kell közvetítő. Ezt nem tudod megcáfolni. Ha nem kötögetni akarnál belém, akkor emlékeznél, hogy itt pap barátunk van, és legkedvesebb szomszédaink naponta járnak templomba, és Karácsonykor imába foglaltatták egy hétig a nevűnket, mert feleségem megmentette a férj életét. Mindkettőnk nevét! Az erről szóló papít a falunkat dísziti.Ezek után elmeháborodott az, aki szerint bántom a templomba járokat.

  • hazai lámpa Mint már többször leírtam, vallásos nevelést kaptam, és hosszú ideig ministráltam. Bérmakeresztapám és barátom teológiát végzett, és ma is van itt egy protestáns pap barátom. Sajnos eltávolodtunk, mert áthelyezték Belfastba. Elég sokat tudok a vallásról, a hivőkról, és a képmutató hazugokról is, akik szavakban nagy keresztények, de minden cselekedetük mást mutat.
    Sajnos 6-10 éves gyerekek lelkének antiszemitista mérgezése semmivel nem megmagyarázható. A pap korával sem.

  • Orsós Elemér Köszönöm, majd meglátjuk. Én akkor sem szólok, ha egy sem lesz, mert az Ő döntésük. Az idő majd eldönti. Most az esküvőn legyünk túl, mert embert próbáló tevékenység. 🙂

  • LIanfair!

    „Orsós Elemér Még nincs unokám. Jövő hónapban megy férjhez a leányom, majd meglátjuk. :)”

    Hát azt nagyon helyesen teszi – neki se legyen jobb mint nekünk! -:)))))

  • Llanfair

    ” találomnak igaza van, a hítoktatást ügyesen használják antiszemitizmus szítására.”

    talalom-ot, az antiszemitizmust és Lajos Atyát is te hoztad elő. Megjegyzem, tanári diplomája mellett a feleségem is hitoktató.

    Az, hogy Írországban tisztelnek, nekem csak annyit jelent, hogy az írek udvariasak, te jól helyezkedsz és az írek nem tudnak magyarul, illetve nem olvassák a KMH-t. Egyébként, én is szoktam a bűnösökért imádkozni.

  • Llanfair

    Apropó! Majd’ elfelejtettem. Ezt írtad:

    „.. Azt állítom, hogy Istenhez nem kell templom és nem kell közvetítő..”

    Ezt a szemébe mondtad már az állítólagos „protestáns pap barátodnak, aki most Belfastban van”, vagy csak a szád jár?

  • Besancon
    2017 augusztus 12
    11:42 de.
    Nekünk is ezt ajánlották és ennek ellenére már több mint 41 éve élünk boldog első házasságban. Mellesleg a három lányom közül csak a legkisebb él törvényes házasságban, a másik kettő papirok nélkül is vidáman elboldogul. (Bocs hogy, kéretlenül belekotyogtam!)

  • jani Rossz szokásom, hogy mindenkinek a szemébe mondom a véleményemet. Ezért sokan nem szeretnek, te sem.
    Azért mert szerintem nem kell közvetítő Istenhez, nincs jogom megkövetelni mástól, hogy ne igényelje ezt a segítséget. Ez olyan egyszerű, hogy még neked is meg kell érteni. Barátom megértette.
    Jól helyezkedem? Állítólagos barátom? Te egy igazi irigy seggfej vagy janikám továbbra is. 🙂 Állítolagos barátom tökéletesen beszéli a magyar nyelvet, mert Erdélyben tanított angolt, és erdélyi lány a felesége. Van ilyen.
    Nem hoztam fel Lajos atyát, én egy papot említettem, aki antiszemita megjegyzést tett egy keresztelőn, te voltál szíves nevet adni neki. Nem értem mi köze van ehhez a feleséged munkájának? Remélem Ő nem így végzi feladatát.
    Magadért imádkozzál, engem szeret az Isten. Téged ver ezzel a rosszindulatú kötekedő viselkedéssel, amit te keresztényinek tartasz. Szerintem meg hagyjuk abba, parttalan és értelmetlen ez a beszélgetés. Kár volt megszólítanod, csak irigységed kapott megint tápot. Megérte?
    De ügyesen elterelted a témát arról, hogy milyen mocskos módon vélekedtek Isten földi helytartójáról. Megértem, tényleg szégyellni való, és ezt nem lehet az én gyalázásommal megmagyarázni, kedves jani. Kiszálltam, megint meguntalak.

  • Besancon Ha csak annyira sikerül neki, mint az apjának, akkor boldog lesz. 🙂

  • Llanfair
    2017 augusztus 12
    10:16 de.
    A gyermekvállalással kapcsolatban igazad van, de azért szívből drukkolok a nagyapaság élményének megtapasztalásához! (Nekem a legkisebb, 250 km-re lakó lányom házassági előkészületeivel hatalmas szerencsém volt, mert lelkes és csodálatos nászasszonyom 5 házra lakik a lányoméktól és a harmadik fia kiházasítása számára már rutin feladat volt, nekünk csak telefonon és banki átutalással kellett közreműködnünk az előkészületekben, másrészről a fiatalok szigorúan ragaszkodtak a puritán lebonyolításhoz.)

  • Llanfair, mi ez a ragaszkodás elavult butaságokhoz, mint „esküvő” meg „férjhezmenés”? Én azt hittem a liberálisok már mernek annyira modernek lenni, hogy egy kapcsolatot minek „lepapírozni”, meg ugye a nyitott kapcsolat az önmegvalósítás csúcsa, nem a monogámia?
    Az unoka is marhaság, csak akadályoz a karrierben, meg odaláncolja csak a lányodat a konyhapulthoz. Hagyd meg nekünk maradi jobbereknek ezeket az ósdi hagyományokat.

  • Jani! Tulképpen mi bajod van velünk? Nem állítom, hogy minden hitoktató antiszemita és hazug. De általános a prédikációkban is az ilyen típusú fogalmazás.
    Aki látott már öt méternél közelebbről egy hatéves gyereket – és kíváncsi is volt arra, hogyan gondolkodik -, az tudja,hogy kb. 10-13 éves korban alakul ki az elvonatkoztató képesség, addig a gyerek mindent szó szerint vesz. (Van aki később is: lsd szegény Figyelőt a tolószékkel.) Ha azt mondod, hogy „Jézust a zsidó katonák(vagy zsidók) ölték meg”, akkor az ő fejében az a kép marad meg,hogy gonosz emberek konkrétan megölték Jézust. Ő még nem tudja,hogy mi volt a rómaiakkal, meg a zsidó nagytanáccsal. Csak az marad meg benne, hogy a gonosz zsidók bántották szegény Jézuskát, akit szeretünk. Ha tehát találkozik valakivel, akiről kiderül, hogy zsidó, minimum gyanakodva méregeti, hogy „így néz ki egy gonosz ember”. A hitoktató feleséged nyilván tudja, hogy mást és másképp kell tanítania egy elsőáldozásra készülőnek, mint egy bérmálásra várónak (ha katolikus).

  • charlie Azt hiszem, neked még mindig nincs fogalmad a liberalizmus lényegéről.

  • Orsós Elemér, Én is szurkolok, de mást nem tehetek. Legalább két kislány jó lenne. Ikrek is jók lennének.
    Az átutalás már nálunk is elment. 🙂 A telefonos egyeztetés folyamatban.

  • talalom
    2017 augusztus 12
    4:29 du.
    Nem tudom, miért lennék „szegény ” és miért kívánod nekem a tolószéket.?
    Még nem vagyok annyira öreg, volt valaki a családomban , aki ugyan tolószékben volt, de nagyon okos volt.
    Sem szegénynek, sem rokkantnak nem érzem magam, próbálj engem elfelejteni, és én nem élek a számodra!

  • talalom
    2017 augusztus 12
    6:19 de.
    Kedves találom, sajnos, azt hiszem, te még mindig a marxista gondolkodásban élsz, és nem vagy képes elfogadni, a különböző vallások demokratikus létezését..
    Megértem, mert, egy jó marxista SEMMI vallást nem gyakorol, vagy követ. Az ő vallása a marxizmus. Mert abba hisz, annak a tanításait követi, éppen úgy, mint valaki a vallását!

    Orbán lehet, hogy keresztény, de a zsidó vallás is szépen működik , ahogy az itteni lapon olvastam a zsidó fesztiválról.

  • talalom
    2017 augusztus 12
    4:29 du.

    Mielőtt bármiről szólnék, halkan súgom, hogy Figyelő családjában a tolószék nagyon is valóságos. Paralízises nővére gyerekkorától tolószékbe kényszerült, ezzel a teherrel élt a család. Édesanyja egy életen át ápolta. Figyelő nem mondta, de nyilván ő is kivette ebből a részét. Úgy, hogy a tolószékről ő sajnos tényleg nem tud olyan könnyen elvonatkoztatni.

    A hittan órán való antiszemitizmus kérdése számomra teoretikus. Felnőttem úgy, hogy templomban vagy hittan órán sose találkoztam ilyesmivel. Sőt, a gyerekünk sem, aki egyházi iskolába járt. De természetesen, oda kell figyelni, ha bármi félreérthető dolgot tapasztalunk.

  • Llanfair

    Egyszer már említettem, hogy vitastílusodban sok a feminin vonás. (Hiszti, logika hiány, színészkedés, stb.) Tudod, ha más emberek becsületét sérted, akkor az a tisztességes, hogy aki „hallja”, az nem fordítja félre a fejét – és ha hatalma van rá – akkor számon kér. Persze, ha van értelme. Ez nem kötekedés. Persze, ha vállalod az udvari bolond szerepét, akinek mindent szabad – az más.

    Csak másokra való tekintettel nem firtatom zavaros történeteid. Pl. mitől protestáns lelkész egy erdélyi angol tanár, aki nem a hivatását gyakorolja és mit keres a katolikus írek közt? Főleg nálatok. Esetleg téged is ő tanított angolul? Tőle az információid Tőkésről? Vigyázz, mert lehet hogy csak fontoskodó, aztán téged is kibeszél.

    Mondok egy viccet: Mi a különbség a terrorista és a menstruáló nő között? Az, hogy a terroristával lehet tárgyalni. 🙂

  • Tolószék: Az Adáshiba című szatírikus komédia(1979, Szakonyi Károly) arról szól,hogy egy átlagos magyar család kiadott szobájában egy Emberfi Krisztosz nevű furcsa figura él. A család a fiuk 19-ik szülinapját ünnepli: ebéd, bor, és persze tévé. A fiú rajong az albérlőért, akit behívnak a születésnapi ünnepségre. Jön a krimit megnézni a szomszéd is, aki tolókocsiba ül a lábai miatt. Emberfi mindenféle csodákat művel: a kutya nem figyel rá, mindenki a tévét nézi. A nyomorék szomszédot is meggyógyítja: az izgalmában felugrik a tolószékből, és állva drukkolja végig a gyilkos elfogását. Majd amikor távozni készül,kéri a plédjét, esernyőjét – és visszaül a tolószékbe. Emberfi elképed: Visszaült!
    Vagyis,aki nem akarja,hogy segítsenek rajta, azon az isteni csoda sem segíthet. Képes beszéd – ahogyan jeleztem Figyelőnek is – de úgy tűnik sokan nem ismerik a képes beszéd jelentését.
    Sajnálom.

  • találom, nem tudom nézni a magyar TV-t-!
    A fenti leírás szerint, örülök neki!

  • talalom
    2017 augusztus 13
    8:36 de.
    Az „Adáshiba” tényleg nagyon jó mű, de azért teljes elvonatkoztatásra, általánosításra nem biztos hogy, alkalmas.

  • talalom
    2017 augusztus 12
    4:29 du.
    Továbbá, kétlem, hogy a fent említett TV show erősítené a magyarok antiszemitizmusát!

  • Gyerekorom óta úgy tanultam, hogy Jézust a zsidó törvényhozók adták át a rómaiaknak, de soha életemben nem hallottam, vagy gondoltam a zsidó barátaimat ismerőseimet Jézus „gyilkosának” látni,: Amiről Te beszélsz már hallottam a komcsi időkben, a keresztények üldözések idején ezeket a vádakat.
    Mit tudtak mást felhozni a kereszténység ellen? Nem sokat.
    Arról nem is beszélve, már írtam többször, hogy sok keresztény pap és civil bujtatott zsidókat a náci időkben, köztük anyám is

  • jani „mert Erdélyben tanított angolt, és erdélyi lány a felesége.” Ízlelgesd, hol szerepel ebben a mondatban, hogy nem angol anyanyelvű a tanár? Ha angolt tanít Erdélyben, nem lehet pap? Ki is a bolond?
    Tündökölsz itt a vallástudományoddal, közben még azt sem tudod, hogy Írország 84%-a katolikus csak? Megint tanultál valamit, látod? Főleg itt a határ mellett sok a más vallásu, hiszen Észak-Írországban sok a protestáns (41.5%).
    Gondolom az is újdonság neked, hogy jó barátságban van a Székesegyházunk katolikus papjával, mert itt ez természetes.
    Neked becsületed? Aki képes azért bántani valakit ismeretlenül, mert az én barátom? Nekem ne papolj vitastilusról, mikor négy éve csak forgatod ki a szavaimat, játszod az értetlent, és csak az érdekel, hogy bántani tudj, vagy hazugságon fogjál. Egyik sem fog sikerülni, csak egyre mélyebbre süllyedsz a mocsárban. Értékelésed cseppet sem izgat. Magadat értékelted le, ne csodálkozzál, hogy nem érsz egy fabatkát sem a szememben. Megküzdöttél érte. Nem tudom miért erőlteted a „beszélgetést”. Mindenkinek jobb, ha nem szólítasz meg.

  • Llanfair

    Legközelebb azzal jössz diadallal, hogy Erdélyben románok, szászok stb. is élnek (Jé, tényleg!), én mégis azt hittem, hogy az angol tanárotok felesége magyar, csak azért mert tud magyarul. (Nahát, ekkora tájékozatlanságot!) De az is lehet, hogy a protestáns barátod valójában leszbikus, ugyanis egy szóval sem mondtad, hogy nem az. Úgy tudom Írországban már házasodhatnak az azonos neműek.

  • Llanfair

    Hogy nem tudlak hazugságon fogni? Nem rég azt mondtad, hogy te mindenkinek a szemébe mondod a véleményed. Az Ecseri úti papnak mégsem tetted.

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 12
    2:59 du.

    Besancon
    2017 augusztus 12
    11:42 de.
    „Nekünk is ezt ajánlották és ennek ellenére már több mint 41 éve élünk boldog első házasságban. Mellesleg a három lányom közül csak a legkisebb él törvényes házasságban, a másik kettő papirok nélkül is vidáman elboldogul. (Bocs hogy, kéretlenül belekotyogtam!)”

    Oké, és hol mond ez ellent az én „elmés” megállapításomnak? Remélem,hogy LIanfair, akinek írtam értette,de azért neked is elmesélem az „eredetét” Volt egy kolléganőm 40 évvel ezelőtt,kb 120 kilós, csípős nyelvű szókimondó asszonyság, és bár nem volt még olyan idős,( talán 50 lehetett) mindenki Marika nénizte, mert ő volt a hivatal esze, a megoldás mindenre, mert amit Marika néni nem tudott, vagy nem tudott megoldani az gyakorlatilag megoldhatatlan volt. Nagy hangja ellenére mindenki szerette,és igazán haragudni sem lehetett rá soha semmiért, mert ha baj volt, az első aki segített és az ég világon mindent és mindenkit megértett az ő volt. Különleges bizalmat élvezett minden téren, de kivált a fiatalabb kollégák avatták be előszeretettel a dolgaikba. Az egész hivatal ismerte otthoni életének minden rezdüléseit, problémáit a gyerekeivel, férjével, mert miközben járt a keze meg az esze és végezte a munkáját, aközben szünet nélkül a szája is és rendre kommentálta a körülötte zajló eseményeket. Amikor az esküvőnkre készültünk két hét különbséggel egy másik kolléganőmmel, a mi Marika nénink-sok egyéb mellett – egy bölcs megállapítást is tett: „..nagyon helyes lányok, ezt bizony jól teszitek, nektek se legyen jobb mint nekünk…” majd hangosan heherészett a saját humorán, mi meg vele nevetgéltünk, mert hát igaza volt mint mindig!
    Nos, nem egy nagy sztori, de nálunk ez az elmúlt 40 év alatt szállóigévé vált – ha a családi, baráti, rokoni körben valaki férjhez megy,már kórusban mondjuk: nagyon helyes, neki se legyen jobb mint nekünk!

    Én egyébként egyetlen szót nem írtam papírról vagy papírnélküliségről, boldogságról vagy annak hiányáról, az okairól meg főleg nem! Pusztán nem bírtam ki, hogy az alapintelmeket melyet én kaptam és azóta sokszor sokaknak tovább adtam, el ne süssem L.leánya felé! Rendben?
    Fenti irományomból egyébként az is kiderülhet, hogy 40 éve én házasságban élek, akkoriban még ez volt az általánosabb, de nem hiszem, hogy akár papír nélkül is ez ne lenne lehetséges- ezt eldönteni abszolút az érintettek kiváltsága!

  • jani. Szokjál le a pap barátomról. Milyen senkiházi az a magát vallásosnak hírdető, aki ismeretlenül kikezd egy papot? Tényleg nem sül le az orcádról a bőr? Költői kérdés, tudom, hogy nem.
    A szexuális aberáltság egyébként is nem a protestánsok között divat, öngólt lőttél. Ferenc ez ellen is fellépett, ez is fáj neked?
    Látod, akkora senki vagy, hogy egy olyan embert bántasz a háta mögött, aki tanította erdélyi testvéreidet az angol nyelvre, feleséget választott közülük, megtanult a kedvükért magyarul, te pedig aki annyira oda vagy erdélyi testvéreidért, ezek után megugatod. Nem érzed milyen ciki vagy? Igaz, Ő nem antiszemita, „jogos” a haragod ellene.
    Igen, itt házasodhatnak egynemű párok, sokkal kevesebb korlátolt középkori alak él itt mint Magyarországon. Igen, népszavazáson dőlt el, szép többséggel. Egyetlen megye szavazott kis többséggel ellene. Az emberek itt nem irigylik mástól a boldogságot. Gondolom számodra ez is érthetetlen.
    Te tényleg beteg vagy. Neked az az igazságmondás, hogy mindenkihez odamegyek, és szemébe mondom a véleményemet? Te ennyire beteg vagy? (Neked leírtam a véleményemet rólad, azóta nem térsz észhez, úgy megsértődtél). Tehát a te ferde szemléleted szerint, kérdezetlenül oda kellett volna mennem öreg barátodhoz, és a fejére kellett volna kéretlenül olvasnom, hogy alkalmatlannak tartom a gyerekek nevelésére, ezzel botrányt kavarva és elrontva hat gyerek keresztelőjét? Nyugodj meg, ha megkérdezi, megmondom, de nem rontom el gyerekek ünnepét.
    Vagy jó magyar módjára fel kellett volna jelentenem? Mit értem volna el vele? Annyira szeretnél belémkötni, hogy egyre nagyobb marhaságokat írogatsz. Janika, térj már észhez. 🙁 Komolyan mulattat erőlködésed, dacára, hogy annyira megalázod magad, hogy ismeretlen barátaimat is képes vagy gyalázni, csak azért, hogy engem bánts. De csak szánalmat érzek irántad, nem haragot. Remélem erőlködésednek még nincs szaga. De még mindig nem válaszoltál arra, milyen jogon ugatjátok meg a Pápát. Innen indultam, de te valamiért nem akarsz rá valaszolni. Megértem, mert nincs rá értelmes magyarázat. Terelsz rendesen, de én emlékszem a cikkre. Minnél tovább lovagolsz a témán terelésből, annál nagyobb bolond vagy. Nem tudod elrontani a kedvemet, olyan jó éveim vannak, hogy egy légypiszok kevés az elrontásához, kedves Jani. 🙂 De az egész szarkupac amit összehordtál arra jó, hogy egyértelművé vált, hogy helyesnek tartod azt a gusztustalan mondatot. Mert különben elég lett volna annyi, hogy „biztos figyelmetlen volt, és rossz szavakat használt”. De nem, egy mélyebbre mászol bele a fekáliába. Ha jó neked. Nem hiszem, hogy egy szót is felfogsz abból amit írtam, de most van anyagod rendesen a félreértelmezésre, gyalázkodásra, és emeletes baromságok „papirra vetésére”. De szerintem jobb lenne, ha nem reagálnád le. Saját érdekedből. Ha ha úgy gondolod, tiédnek kell lennie az utolsó szónak, akkor írj. Én abbahagyom, mert nekem már rém kellemetlen veled szóba állni. Sajnálom.

  • Llanfair

    Én nem a pap barátodról írtam, hanem téged parodizáltalak ki, hogyan forgatod ki a szavaim.

    Én pl. egyáltalán nem beszéltem csúnyán a Pápáról. A legsúlyosabb, amit mondtam, hogy „naív”, mégis rám is vonatkoztatod, hogy „gyaláztátok”.

    Egyszer azt írod, hogy „nem kell templom és közvetítő”, aztán meg súlyos szavakkal ítéled azokat, akik tekintély alapon nem fogadják el a Pápa migránsokkal kapcsolatos álláspontját.

    Magyarázd ki magad abból is, hogy látni vélted, hogy Bálványoson megütötték a sípoló lányt.

    Felszólítasz, hogy kapjalak hazugságon, aztán pedig felrovod, hogy „beléd kötök”… stb.

    További kellemes magyarázkodást! 🙂

  • Llanfair
    2017 augusztus 14
    7:52 de.
    Nagyon degradáló a fenti szöveged, Jani számára. Én Janival értek egyet és más normális gondolkodó ember is, aki a homoszexuális házasság kötést hülyeségnek tartja. Az eredeti emberpár nő és férfiból állt. Az emberiség fennállása és szaporodása ezen alapult,. A szexualitás lényege a faj szaporodása. Hogy, amellett egy élvezetes aktus is lehet, az más lapra tartozik.
    A homokosok nagy része perverz befolyás alá került , ezért lett az!
    Ebben nekem tapasztalataim vannak.
    Más, NEM mindenki születik eredetileg annak. Vannak sokan (a többség)akit 16 éves korában elcsábítottak, vagy divatosnak tartja. Nem szabad elfelejteni, hogy egy fiatal, nincs teljesen kifejlődve szexuális orientációban úgy 16-19 éve között! Ezt egy szakembertől tudom.

  • Figyelo. Teljesen ideje mult ez a gondolkodas, de itt nem is errol van szo, hanem jani feneketlen gyuloleterol iranyomban. Annyira elvakitja, hogy mar kontrollalatlanul ir minden fele ostoba aljassagot. Egy papot megvadolni, hogy „bunos” kapcsolatban el hivatalosan? Szerinted normalis az ilyen ember? Sajnos baratod komoly mentalis kihivassal all szemben, neki kellene orvoshoz fordulnia, nem engem analizalnia botcsinalta pszichologuskent. A szokasos magyar stilust alkalmazza, beszel ossze-vissza, majd megprobalja a masikra kenni. Jani belebetegedet a gyuloletbe. Sajnalom, de nem tudok segiteni rajta. A homoszexualitast sem volt erdemes ide citalni, de ha mar szoba hoztad, a tudomany mar reg tulhaladta az allaspontodat. De mindig lesznek oltasellenesek, szellemekben hivok, es a homoszexualitasrol tevhieket vallok. De nem megerteni kell Oket, hanem nem megtagadni nekik jaro jogaikat.

  • Llanfair

    Nem találtam meggyőzőnek a magyarázatod, hogy az Ecseri úti papnak miért nem a szemébe mondtad a véleményed, holott azt állítottad, hogy te mindenkinek a szemébe mondod. Miért nem írtál neki egy udvarias levelet?

    Nem rég vettem észre, hogy miközben a barátod „védted”, nem túl burkoltan engem is antiszemitáztál. Ha ráérsz, ezt is megmagyarázhatod:

    „..Ő nem antiszemita, “jogos” a haragod ellene…”

  • jani A te dolgod. En mar lezartam.

  • Besancon
    2017 augusztus 14
    6:48 de.
    Semmi rosszallást nem volt szándékom feléd közvetíteni, sőt még a belekotyogásért is már előre elnézést kértem, de ha Te úgy érzed, akkor íme, ismét bocsánatot kérek! Egyébbként igaz hogy, én Marika nénit nem ismerem, de a hozzá kapcsolható szállóigét -hozzád hasonlóan- legalább 40 éve. Eszem ágában nem volt személyeskedni, mert akkor lett volna bátorságom tisztelettel megszólítani. Csak a vitába szerettem volna „jópofáskodva” belefolyni. 🙁

  • Nos katolikus létemre is csak azt tudom mondani,hogy Ferenc Pápa
    kicsit „megbuggyant”(bocs,de ő is csak ember…)egy mai újságban
    megjelent cikkben közölték,hogy ő úgy véli mind a kétes migránsok….,mind a menekültek érdekei,jogai megelőzik a nemzetek(többség) érdekeit!
    Hát ez agyrém és túlmegy minden keresztényi együttérzésen,határon!
    Biztosan nincs tisztában őméltósága a szomorú valósággal,tényekkel!