Önéletrajz a jelenből — Önkormányzati választás

2018 szeptember 24 8:41 de.37 hozzászólás

Mottó: „Ha abszolút toleránsak vagyunk, még az intoleránsak iránt is, és támadásaikkal szemben nem védjük meg a toleráns társadalmat, akkor a toleránsak meg fognak semmisülni, s velük együtt a tolerancia is” (Karl Popper)

 

Kedves Feri!

Megtisztelő felkérés. Végig gondoltam. Remélem, hogy nem a jóra való restség bűnét követem el, amikor azt írom, hogy nem.

Természetesen fontosnak tartom az önkormányzati választást, ám nem azért, mert megnyerhető, hanem azért, mert a biztos vesztesek nyugalmával megáldottként alkalmunk lenne tiszta és őszinte gondolatokat közzétenni. Nem kellene manipulálni, taktikázgatni, számítgatást végezni, hogy melyik körzetben ki és hogy.

Alkalmunk lenne tiszta értékeket közvetíteni.

Szükség lenne egy értékek mentén kialakított összefogásra, és nem Sopronért, mert ma már nem „Csak Sopron számít”, ennél sokkal többről van szó, még csak nem is Magyarországról vagy Európáról. Magyarország, az ötszáz milliós unió hátsó felén lévő piros pötty. Viszket, de elmúlik, elmúlása pedig Európa számára alig észrevehető megkönnyebbülés lesz. Magyarországnál pedig -nekem- az itt élő emberek fontosabbak. Nem küldeném millióikat halába a hazáért, MINT TETTÉK „NAGY FORMÁTUMÚ” ELŐDEINK. Természetesen nem azért fontosak nekem, mert jót akarok tenni velük, hiszen Ők tudják, hogy mi a jó nekik, és Ők tudják megtenni magukért, és nem én, és helyettük nem tehetik meg a hitetők; a hazámat kifosztó, önmagukat kiválasztottá tevő, demokráciát pusztítók hazug szava.

Fontosak, mert én is ők vagyok. Közéjük tartozom.

Öt éve százezren álltunk az egyetemi rakparton, és kórusban kiabáltuk: „Összefogást! Összefogást! Ha akkor egy nagy formátumú politikus áll a pódiumon, felhívja a pártok ott lévő képviselőit, és egymásba öltött kezeiket magasba emelik, és a belőlünk kitörő hurrá úgy söpört volna végig a hazán, mint nyári zápor a kiszáradt mezőn. Politikusunkat, azonban kötötte a pártfegyelem, nyuszisága miatt az emelkedett pillanat lehetősége szállt el. Akkor gondoltam, hogy elhívom egy gulyásra a demokratikus pártok soproni vezetőit, ha országosan nem megy, talán majd helyben. (Egy kivételével eljöttek, és szerencséjük volt; a gulyást nem sóztam el.)

(Fotó: Szukits Rezső)

Örülök, hogy eszetekbe jutottam, de most nem hívom össze a demokratikus pártok helyi vezetőit.

Ma másként látom a helyzetet, ma egy nagy formátumú politikus hívására a demokratikus pártok vezetői hiába emelnék magasba egymásba öltött kezeiket, elmaradna a hurrá nem lenne hazát tisztára mosó zápor. Csendesen mosolyognék, és ürülnék, ha gúny nem látszana az arcomon.

Természetesen nem mondhatunk le a pártokról, és a párton kívüliség nem rang, nem pártok felettiség.

Szükségünk van rájuk, akár az óvodás gyerekekre. Pártok nélkül nincs demokrácia, gyerekek nélkül nincs jövő, ám fel kell nőniük a feladatra. Pártoknak és ovisoknak egyaránt. Addig figyelniük kell ránk, csak tőlünk tanulhatják meg, hogy mi a jó és mi a rossz. Mi teremtettük őket. Mi demokraták vagyunk a demokratikus pártok szülői, tőlünk tudhatják meg, hogy mi a jó és mi a rossz, ha hallgatunk, és csodavárókként nézzük őket, elbukunk. Nem ők, mi.

Mi a teendő? Kérdezem szabadon, az után a Lenin után, aki Putyint követve ma már csak a második. Sorvezetőnek jó a Sargentini-jelentés, de méltánytalanul kevés. Sargentini ismeri és védi az európai normákat, de nem ismeri mindennapos gondjaink, talán tud az útszélre rakott szaros pelenkáról is, de semmit sem a szelektív hulladékgyűjtők körüli szemétről, a kórházi ágyhoz kötözött haldoklóról, a közterületen élő, közterületről kitiltott hajléktalanról, és általában a mi mindennapi szégyeneinkről. Jelentése demokráciánk hanyatlását írja le felülnézetből, nekünk ugyanezt kell tennünk alulnézetből.

A demokrácia hanyatlása alulnézetből az a hanyatlás, ami rólunk szól. Erről kellene beszélni őszintén és nyersen, kertelés nélkül, ehhez az őszinte beszédhez kellene keresni embert és embereket, és melléjük állni és melléjük állítani a pártokat.

Kedves Feri! Szálljunk le a magas lóról, és ÜLJÜNK VISSZA RÁ, de már ne fordítva, szerkesszünk programot, tűzzünk ki célokat, és keressük azokat, akik hozzáteszik tudásukat és akik egyetértenek velük.

Ebben az együtt gondolkodásban szívesen tartanék Veletek.

Üdvözlettel: Rezső

Sopron, 2018. szeptember 22.

Szukits Rezső

37 hozzászólás

  • Én azért várom -még mindig- a Messiást.
    De…mint említettem párszor, csak a …

  • 1. Parancsolj,a DK programja: http://web.dkp.hu/dk/SOMA.pdf
    az idei választásokra. (F-Kn kívül minden pártnak van programja.)
    2. Van itt egy óriási félreértés szerintem,amiről a pártvezetők érthető módon nem beszélnek,mert nem népszerű, érthetetlen a nagy többség számára.
    Ez az összefogás-mantra.Már a Duna parton sem tetszett. Az ember azért csatlakozik-támogat különböző pártokat, mert nem gondolkodunk egyformán, és ez nem bűn.
    Sőt egyelőre nem is tilos – bár a ner erőteljesen törekszik a másként gondolkodás – sőt,a gondolkodás – betiltására. Egyelőre az elhazudásnál tart.
    Túúúdom, a választási törvény csapda:a pluralizmust csapdába ejtő ocsmány merénylet.
    És nemcsak a sokszínűséget – és az ezzel járó kreativitást irtja mocskos hazugságokkal, hanem az együttműködés lehetőségét is.
    Márpedig a politika lényege, a közös ügyeink irányításának módjára tett sokféle ajánlat versenye lenne. Nem Ferié, Győzőé, Pityipalkóé – hanem a miénk. A mindenkié,”népé” természetesen nem azonos az egyéni célokkal, vágyakkal, és a realitásokat is illik figyelembe venni. Azt már nem is mondom, hogy ha többséget szerez (hatalomhoz jut) egy ajánlat, illik figyelembe venni a teljes közösséget. Márcsak azért is, mert a többség sem időben, sem létszámban nem állandó.
    Persze, lehet sértődötten köpködni (nem bírálni!!) mindent és mindenkit, mert a zsenialitásunkat nem értékeli kellőképpen a „politikai vezetés” holott mi a „nép” érdekére hivatkozunk. Sokan megteszik, (itt is) rengeteget ártva ezzel a szabadgondolkodásnak.

  • „tolerancia”
    ez a szo ma mar csak egy bizonyos retegre ervenyes magyarorszagon!!
    a kormanyra es bensoseges haverjaikra mutyipajtasaikra

  • „Magyarország, az ötszáz milliós unió hátsó felén lévő piros pötty. Viszket, de elmúlik, elmúlása pedig Európa számára alig észrevehető megkönnyebbülés lesz.”

    Drága Dezsőke bácsi! Nem akarom elkeseríteni, de a csillagok mai állása szerint ez a maga szerint piros pötty(ami elvileg a Maga hazája is?) sokkal késöbb fog „elmúlani”, mint az EU, aki az öngyilkos hajlamaival nekünk akar erőszakosan jó példát diktálni! 😀 😀 😀

  • Az országban járkálva nekem úgy tűnik, nincs semmi kormányváltó hangulat. Jó jó, akadnak a helyzettel elégedetlenkedők, a felsorolt hibák valósak, ami hibák a politikában még nem bűnök.

    A tömeg majd akkor eszmél, ha éri valamiféle sokkhatás. Mi lenne ez, ma erre még ötletem sincs.

  • Jelentos ertelme van ma is es mindeg Karl Popper szavainak az ideszesevel.

    Az ramutat arra hogy a korlatlan szabadsag nyujtahatna-e az szabadsag onvedelmi jogat ?

    Vagy kotelezve lehetne a szabadon mukodo szabadsag ellensegeiknek a korlatlan szabdsagot megsemmisiteni ?

    De a korlatlan szabadsag magabafoglalja a szabad onvedelm, ill. a korklatlan szabadsag jogok vedelmet is! Sot, azt kotelezi maga a korlatlan szabadsag elve.

    Tehat NEM kovetelheto meghodolasa a zsarnoksag elott.

    Persze arra nem gonndoltak a Bem teri tunteseken !

    Minden emberi leny korlatozhatatlan jogainak a biztositasa NEM ad jogot masok szabadsagat korlatoznia!

    A baloldaliak es a szocialistak,syb. annak ellensegei.
    S elvuk es letuk csupan annak megsemmisitesen letezheto.

  • Szukits Rezso!

    NE remenykedjen! A kommunizmus megbukott a Szovetunioval egyutt!

  • Tetszik maguknak az az „onkormanyza”-i jelzo.

    De mennyire „ON”-kormantzottak azok mind, amikor minden meg van szabva szamukra a legaprobb reszletekben a szupreme-leg-felsobb hatalom altal ???

    S az „szuporeme-leg-felsobb-hatalom” NEM a nep altal megszavazott Alkotmany, hanem a Parlament.

    Ami valojaban egy maroknyi kivaltsagos on-hatalmazott politikusok es burokratak.

    Az „ON” valojaban a Parlamentet erteheti, nem a megyek varosok, kozsegek, faluk, stb. lakossait, mert azy ok soha sem hataroztak szabadon sajat fonteseik alatal.
    Csupan a Parlamenti politikusok.

    Egy maroknyi on-hatalmu politikusok, vagy egy csaszar, kiraly, vagy a kozponti bizotsag, hat mi a kulombseg ?

  • T.Szukics Úr!
    – Gondolom, tudja, én is azt tapasztaltam, a fiatalabb lakosság köreiben, hogy létező kormány kritikus hangulati elemek vannak…
    – Ezeket felfogni, válaszokat mímelni már a mai lepukkant „politikusoknak” képtelenség!
    – A lakosság korosabb hányada, már meggondolja, hogy a nyugalmát egy újabb hiteltelen akarnok miatt kockára tegye!
    – Megmondó emberekkel,kamu hírterjesztőkkel Dunát lehet rekeszteni, a fiatalok undorodnak tőlük!

  • „Soha nem szabad feladni a reménytelenséget-:”

    Már pedig van esély a reménytelenségre Gyurcsánytól a Jobbikig (hirtelenjében nem jut eszembe a pillanatnyi vezetőjük neve-:).

    Szerintem a NER-t „kívülről” egyik impotens társaság (pártok, civilek) sem fogja tudni megdönteni belátható időn belül.
    Két opciót látok.
    1) A következő EP választásokon Orbán megerősödik valamilyen formában ekkor megszabadul tőle az ország és átadja a kormány-rudat egy általa kiválasztottnak. Erre nem sok esélyt látok.
    2) Orbán EP-s kudarca esetén a fidesz belső elégedetlensége miatt távozik Orbán és átveszi a következő köztársasági elnökséget Ádertől és Gulyás Gergely (Lázár János, Kövér László) lesz Miniszterelnök.

    A baloldali-liberális pártoknak a reménytelenség az osztályrészük még hosszú ideig

  • Miert van az hogy soha senki kozzaszollok altal semmi erdek, aggodalom a nemzet es a nep soran nem olvashato ?

    Mindeg csak az Orban elleneseg es a hatalom megragadasa az egyedulli celja annak az allitolagos ellenzeknek ?

    Mikor kezdenenek majd mint ertelmes politikai szervezet nyujtani egy jobb kormanyzast es jobb elet-lehetoseget nyujtani a nemzet es a szavazo lakossag szamara ?

    Mibol verlnek hogy csupan az Orban elleni egyeni ellensegeskedes sikereket hozzna a semmit nem ajalnlok szamara ?

    Olvasva a 90 lapos u.n. DK alapelveiket, de aki azt valoban meg olvasna is, az ketsegtelen hogy azt nem lenne senki normalis gondolkodassal azt meg egy tiz meteres bottal sem megkozeliteni.

    Nem velenek hogy ideje lenne mar felnott politikai mozgalom alapjan mukodniuk ?

  • slapaj
    2018 szeptember 25
    2:27 de.
    Ameddig nemzedéki problémát sikerül előállítanotok, addig mi baja van Orbánnak? Hisz van kit gyűlölnötök…

  • slapaj
    2018 szeptember 25
    2:27 de.

    „….kamu hírterjesztőkkel Dunát lehet rekeszteni, a fiatalok undorodnak tőlük!”

    Mi meg az ilyen nép nyakán élősköüdő fiatoloktól.

  • A hajléktalanokkal nem az a baj, hogy ki vannak tiltva, hanem hogy ezt a nyomort a rendszerváltás hozta el Magyarországra!

    Aztán a Lipótot még be is zárták a ballibek. Szemmel látható, hogy a hajléktalanok között sok a fizikai, mentális sérült. Lehet, hogy a szép liberális elveknek nem felel meg a kmk, de bizony a hajléktalan, munkanélküli tesz az elvekre, és örül, ha van tsz, gyár meg munkásszálló, akár állami támogatásból. A betegeket meg ellátják az arra szakosodott intézmények.

    A szép elveket nem lehet megenni. Illetve a liberálisok által lenézett proli meg paraszt valahogy többre becsüli a szép BUX-indexnél a meleg szobát, a meleg, gőzölgő vacsorát.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Megegy nondat Szukics Rezsonek: Egy nagyon fontos pont: Nem szabad elfelejteni, hogy Magyaorszagon vegsofokon, SOHA nem volt demokracia! Ertem ezalatt, a nyugati demokraciat!

  • csak a mottót olvastam el eddig,
    .
    DE
    .
    máris fontos mérföldkőhöz érkeztünk!
    a mottója a cikknek ugyanis
    .
    TÖKÉLETESEN MEGMUTATJA AZT AZ IDIOTIZMUSSAL HATÁROS TÚLZÁSBA VITT DOKTRÍNER LIBERALIZMUST, AMINEK KÖSZÖNHETJÜK A HAZÁNKBAN TOMBOLÓ
    .
    BOLSEVIK-FASISZTA-FÉLFEUDÁLIS-JOBBÁGYSÁG=FIDESZ-FIDESZÁLLATOK-BANDÁT!
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • abramovics
    2018 szeptember 26
    3:47 de.
    A demokraciakban nyugaton, a nep valaszt vezetot, rendes nepszavazassal.
    Magyarorszag ban szinten nepszavazas volt es tobbsegben a Fidesz jott be!
    Ez eellen NEM lehet semmit tenni!
    Meg kee
    ll varni a lehkozelebbi valasztast!

  • abramovics
    2018 szeptember 26
    3:47 de.
    A demokraciakban nyugaton, a nep valaszt vezetot, rendes nepszavazassal.
    Magyarorszag ban szinten nepszavazas volt es tobbsegben a Fidesz jott be!
    Ez eellen NEM lehet semmit tenni!
    Meg kell varni a legkozelebbi valasztast!

  • Figyelo
    2018 szeptember 26
    1:24 du.
    .
    értem én, hogy te csüggsz szótlan hosszúcicijén a csutinak, mint gyümölcs a fán,
    .
    DE
    .
    tudod öcsike
    .
    LEHET MÁST IS TENNI!
    .
    például az olyanféléknek – copywright morvai krisztina szutyok – mint te a szemébe mondani, amit Demszki is a csutinak címzett interjújában.
    arról meg ne is beszéljünk, hogy valaki a parlamenti választásokat népszavazásnak nevezi, mint te.
    tudod öcskös, sok dolgunk lesz!
    sok olyanfajtát kell majd a tolvaj hivatásos maffiózók mellett helyretennünk, mint például te.
    nem tudom hózol-e hasznot a csuti geci őrjöngéséből, vagy csak egyszerűen egy szolgalelkű, genetikusan alattvalónak született senkiházi vallási alapon hithű imádója vagy ennek a
    .
    BOLSEVIK-FASISZTA-FÉLFEUDÁLIS-JOBBÁGYSÁG=FIDESZ-FIDESZÁLLATOK-BANDÁNAK
    .
    ám, mint a Mester mondta:
    .
    isten nem kőművesmester!
    .
    el kell, el fogtok számolni mind egy szálig!
    .
    addig is népszavazzál a demokráciában, hisz látszik nem ebben a kis kurvaországban élsz,
    .
    DE
    .
    természetesen csüggsz a csuti geci hosszúcicijén, bár a
    .
    DEMOKRATIKUS JOGÁLLAM
    .
    mibenlétéről fogalmad sincs.
    amúgy a mondandóm, s a mottó lényege, értelme csak annyi, hogy az egy bolond, aki a liberalizmus szekerét túltolja abban a tekintetben, hogy a szólásszabadságot előrébb helyezi az emberi jogoknál.
    tekintettel arra az el nem hanyagolható tényre, miszerint ma magyarországon egy törpe kisebbségben lévő köztörvényes, maffiaszerűen működő bűnszervezet ipari méretekben lopja el az Európai Unióból hazánk felzárkóztatásáért, fejlesztéséért érkező, az uniós állampolgárok százmilliói által befizetett adókból származú közpénzt.
    nézzük csak az Átlátszó ripőortját a repülőről, hajóról!
    indoklás:
    garancsi azért sikeres, mert sikeres, s ez nem ajándék, hanem elviszi magával a csutit, mert ha már ő odamegy, s a csuti is menni akar, akkor legyen!
    az, hogy a közbeszerzésnek csúfolt tachnikával ellopott közpénzbő finanszíroznak mindent, az senkit se zavarjon, ugyeM he? mi? na!
    nem is folytatom, mert falra borső az egész.
    .
    abban azonban mindenki biztos lehet, ennek gyilkolászás lesz a vége!
    .
    szolgálati közlemény:
    .
    a habonyt meg kéne nézni egy kicsinykét, merre jár, mit csinál?
    túl nagy a xcsend körötte, ez nem jelent semmi jót közpénzügyileg ugyebár?
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • Bendeguz79 Amiket leírsz , az érthetetlen, magyartalan, és ráadásul zagyvaság.

  • OROSZ ATTILA:

    Meg tudna jegyezni, vagy legalabb fel-sorolni, hogy mi „zagyvasag”, „erthetetlen” naganak es mi a „magyartalan”t talalt megjegyzesemben ?

    Hol latja maga tisztan ugy az Orban jelen elveiben, mint a Gyurcsany 90 lapos maszlgaiban ami a magayr nemzet es a lakossag szuksegleteinek a kielegotesetre jovedelmezo lehetne ?

    Ha a maga meglatasa mas lenne az persze mas alanyt nyiyhat.Persze azon jogat elismerem ragalmazasok hianyaban !

    Boldogan megirom maganak angolul, ha a magyar nyelv problema lenne !
    Sajnalom, sem oroszut, sem mandarint nem tudok.

  • abramovics
    2018 szeptember 26
    3:47 de.
    Mi van haver kibas…ztak az Amerikai Népszavából?
    Inkább vagyok, mint nem és főleg Bibi-fan, aki egy másik alternativa a soros EU-s csaholás helyett! Bar-Lev sokkal szimpibb mint te, még az új avatarával együtt is, olyannyira hogy viszonzásul nem változtatom meg az enyémet egy bokáját leszaró, vedlő turulkeselyűre! :d

  • Clara Bencsics Figyelo

    abramovics

    2018 szeptember 27
    3:17 de.
    ElOSZOR IS Tevedesben vagy szemelyem korul.
    En 6 ezer km.re elek Magyarorszagtol.
    Ahol elek, igazi demokracia van,de latom hogy nalatok nincs. Ezt oszinten sajnalom! Attol foggetl;enul, hogy az anyad vagy talan a Nagyanyad lehetnek.
    DE van velemenyem. Magyarorsagon KET diktattarsagot eltem at, a nacizmust majd a kommunizmust. Az utobbi barminek hivta magat, de diktatora volt AZ is!
    Most Orbant hivjatok diktatornak, de fogalmatok sincs AZ mit jelent gyakorlatban!!

  • Clara Bencsics Figyelo

    abramovics

    2018 szeptember 27
    3:17 de.
    abramovics

    Igaz, hogy no vagyok es az anyad, vagy nagyanyad lehetnek, de ez mar mindegy!

    koszonom a kioktatast, majd holnap valaszolok, most nincs idom!

  • HAZAI LAMPA sept.25, 6;22 du soraban jelezte;

    Hogy a proletar diktaturaban nem volt „otthontalan’ egyen.

    Persze teljesen figyelemen kivul hagyta annak abrmi kokat.

    A „nepkoztarsasagban” a tomegek otthonait Rakosi es tarsai „allamositottak” !
    A videki tomegeket az ipari helyekre mogositottak.

    S akit a rendor igazoltatott barhol, marmi okbol, s ha nem volt a „munka-konyvi” bizonyiteka hogy dolgozott valami allai-valatnak, minden torvenyes eljarasok nelkul Pocspertribe, Kazoncbarcikan, Recsken, Kistarcsan az internalo munkata-botokban talalta magat.

    S mind a vifekrol mozgositott volt agrar-munkasok a varosi-ipari-uzemekben dolgoztatva es az u.n. „munkas-otthonok”-ban elszallasolva voltak.

    Az mint a laktanyakban a katonak tomegei emeletes agyakon.

    De miert nem tartanak fenn hasonlo („shelter”-eket), hajlekokat ma a nagy varosok ottan ?
    A dolgozo lakossag fizeti az adokat !!!

    Szeretett Orbanjuk a Marxismuson volt cuclizva.
    Ha mindenben az akkori regi modszereket alkalmazza, hat hogyan lehetne ma az a hianyossag ???

  • 2018 szeptember 27
    6:44 du.
    abramovics
    Ha jol emlekszem aprilisban volt a nepszavazas, AKKOR TOBBSEGBEN JOTT BE A Fidesz. A velemenyem valtozatlan: varjak meg a legkozelebbi valasztast!
    FeleSLEGES ITT GYULOLKODO ELLENVELEMENYEKET IRNI>
    Teljesen imnpotens hozzaallas!

  • hazai lampa: Sajnos az egesz vilagon „divatba jott” AZ OTTHONTALAN tarsadalom!
    Montrealban is van egy ilyen csoport, es minden nagy varosban.
    Sok oka lehet. Vannak olyanok akik elveztettek a munkajukat es nincs mas valasztasuk, csak hogy az utcan keregessenek. Lakbert keresetuk elvesztese utan nem tudjak fizetni.Vannak sajnos beteg emberek is, akik vagy mentalis, vagy egszsegi ok miatt erre .

  • Figyelo otthontalanok ugyein.

    Velnem, Canadaban is vannak minden varosoknam u.n. shelterek, amiket fokent a termeszeti cspasok esetein telnek meg, mint a hurrikanok eseten.

    Az otthontalanok visszautasitjak meg a hurrikanok eseten is a rendorok altal bevinni oket oda. Sot eroszakkal is ellenalnak.
    A fo-oka annak hogy ottan az alkohol es drug tiltott !
    Az elmei-problemakkal ;evoket, nem lehet a sajat hatrozataik ellenere intezetekbe vinni.
    Csupan HA az bizonyitva birosagakon hogy veszelyt jelentenek masok es onmaguk szamra.
    Joga a parkoban, ultetvenyeken elni ha azt ohajtjak.

    A kenyszerites alkotmany ellenes, s jogaik elleno kihagas. Mindekinek alapveto joga ugy alni maint ohajt.
    Azt senki masnak nincsen joga itelni.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 28
    12:08 du.

    Az egykori munkásszállók manapság is állnak, és diákok vannak elszállásolva bennük. Ezeket a kollégiumokat persze azóta felújították, újak a bútorok, a tapéta, a berendezés.

    A rendszerváltás után sok gyár tönkrement, amelyek fenntartották a szállókat. A politikusok vagy az új tulajok nem érezték fontosnak, hogy a munkaerőnek így biztosítsanak mobilitást. Ezért is alakult ki, hogy mikor Dunántúlon már munkaerőhiány van, akkor Miskolc környékéről, a szegény falvakból a rengeteg munkanélküli sehova se tud mozdulni.

    Azok mobilak, akik ki tudják fizetni a drága lakásbérlést. A megélhetésen kívül viszont nem tudnak tartalékolni a magyar fizetések mellett. Sokan kivándoroltak.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 28
    12:08 du.

    A rendszerváltás után az volt a gyakorlat, hogy a munkanélküliek segélyt kaptak. Ha nem sikerült elhelyezkedni, akkor szociális segélyt.

    Manapság úgy van, hogy aki szociális segélyt kap, annak automatikusan felajánlják a közmunkát. Ezt vissza lehet utasítani, ha pl. fizikailag alkalmatlan valaki a munkára. A betegeken kívül általában mindenki elfogadja a közmunkát, mert annak több az összege, mint a segély.

  • hazai lámpa
    2018 október 1
    7:01 de.

    Bocsánat, kiegészítés: orvosnak kell igazolni, hogy valaki alkalmatlan a felajánlott közmunkára. Nem csak úgy bemondás alapján megy. Illetve fizikai munkát nem utasíthat vissza szellemi dolgozó azzal az érvvel, hogy neki nincs olyan tapasztalata.

  • hazai lámpa
    2018 október 1
    7:03 de.

    Bocs, még egy kiegészítés:)
    visszautasíthatja a munkát, pl. tanár a hólapátolást, de akkor segélyt se kap.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 28
    12:08 du.

    A Kádár-korban nagy lakás építkezések folytak városokban és falvakban is. A családok lakhelyet találtak maguknak lakótelepen, falvakban és tanyákon is. Az alkoholista, elvált férfiakat ha nem is Recskre vitték, de volt munkájuk, egy kis bérelt szobájuk. Vagy befeküdt a kórházba több hónapra.

    A hajléktalanság legkirívóbb okai a rendszerváltás óta:
    1. Leépült az egészségügy, a betegek az utcán lézengenek. Ez a liberalizmus mellett az alulfinanszírozottság miatt van. A tömegközlekedésen nem tudod, milyen betegséget kapsz el a láthatóan elhanyagolt hajléktalanok mellett. Ezek az emberek bejárnak a hajléktalanszállóba és a tömegkonyhákra, csak éppen nincs pénz a rendes ellátásra.

    2. Manapság a bankok akárkit kirakhatnak a lakásából, még családosokat is! Devizahitel miatt rengetegen eladósodtak. Aztán a bank eladja a lakást áron alul, úgy hogy az adós hitele be legyen hajtva.
    De az albérleti árak ugyanolyan drágák, mint ha részletre veszel egy lakást.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 29
    3:51 du.

    Szerintem azért nem járnak szívesen a hajléktalanszállókra, mert ott sajnos lopnak egyesek a társaiktól.

    Az való igaz, hogy részegek nem mehetnek be, de ennek biztonsági okai vannak.
    Ettől még nem lesz jó, ha a köztéren ülnek és szemetelnek egész álló nap. Joga van hozzá, csak éppen semmi értelme.

  • HAZAI LAMPA Oct 1 tobb bejegyzeseire;

    Mindenek elott koszonom az ertesiteseit a jelenrol !

    1.,Tehat amint leirta mindenkinek van letlehetosege, bar mi is lenne az esete.
    Van munka lehetoseg ma, ha nem, akkor kap munkanelkulli biztositast, vagy kaphat „koz-munka” lehetoseget, ha beteg vagy munka-keptelen letezik annak segelye, de meg ha semmi lehetosege sem akkor is jap segelyt.

    2., Persze balathato hogy az nem tessz senkit dusgazdagga, de nem hal ehen az utcan.

    3., S vannak ottan is „menedek-helyek” ha semmi mas lehetosege nem letezne. De ottan is van alapveto magatartas kovetelve.

    4., Na belatva az altalanos gazdasagi helyzetet az orszagiknak, hogy szegeny, elmaradt,kinlodik a remenyek es a lehetosegek kozott.

    5., S mindazok folott, a valosag hogy az allamhatalom tul-nagy, sot oriasi, tulzott koltsegu, alacsony produkalasi, s sokat veszteget szuksegtelensegekre, propagandakra, esztelensegekre, stb. keves a penz amire igazan kellene.
    Sajnos az az evezrdes magyar modszeruk.

    Adtam mar itten adatokat osszehasonlitas celjabol.
    Pl. az en 21 millios otthonom csupan az allam adminisztracio 101 ezer alaklamzottal mukodik.
    A totalis; allam, megyek (67), varosok ,faluk ossz alkalmazottai alig 400 ezer felett.

    Sot az egesz US (340 millios), minden 50 orszag,3100+ megyek, 80+ ezer varosok ossz alkalmazottaik 7 millio.

    Na hasonlitsa azt a maguk 9 es fel million orszagikhoz.
    S a GDP es ossz kiadasaik alapjan is.

  • GAZAI LAMPA irta 10/1 , 7;18 de fenti soraiban;

    „Aztan a bank eldja a lakast aron alul ugy hogy az ados hitele belegyen hajtva.” *

    De nem vette maga eszre a sajat allitasan hogy akkor meg valaki igen olcso lakast vasarlahoz jut ??? !!!

    Az ingatlan vasarlo kotelezetsge az altala vasarolt lakaerert/ingatlanert fizetni a megeggyezett tortelszteset.

    Barmikor problemaba utkozik a bankok nem csak hogy a sajat erdekeikben hajlandok elhalasztani a fizeteset megy teljes 12 jonapra is.

    Persze minden egyen erdeke hogy azonnal lapcsolatba lepjen a bankkal es a korulmenyei alapjan meghosszabbitsaokra lepjen a bankkal.

    A bank egyedulli erdeke a kolcsont visszakapni, nem masoknak karokat es fajdalmakat okozni.

    Persze van am masik oldala is az esetnek.
    A kolcsonzo bankrupci-t jelent. S az ellen egyaltalan semmit nem tehet a kolcson-ado.
    S az illeto jelenthet banklrupci-t ismetelten is.Kulombozo kifogasai alapjan.

    Azt a bankrupci-bol kivenni penzbe es idobe kerul.
    Sajat tapasztalataim alapjan egy ev az atlag.
    S a lako a lakas felet szetszedheti es darabonkent eladhatja. Az eljaras alatt semmit nem kepes a bank tenni.
    Igen, nem csak hogy a konyha, furdoszoba felszereleseket, de meg a kozfalakat is eltavolithatjak az alatt.
    Az a valosag.Nem elkepzelesbol mondom !

    Vegul a bank kaphat egy birosagi iteletet, ami csak egy ertektelen papir.
    Holtalalja meg a lakas rombolojat es hogyan hajtja vegre a birosagi itelet amig nem volt kepes penzt kapni az illetotol amig lakott a bank lakasaban ?

    * A hitelt a bank nyujtja, a lakas vasrlo az adossagat kotelezi a penz elleneben amit a bank nyujt.
    A bank megy a „reszkiba.”
    A vasarlo eladhatja a lalast/ingatlant mindeg tobbert mint vasarolta, felteve HA nem rpmbolja azt el.

    Maga probalja azt! Befekteni penzet lakas kolcsonokbe !!!! S aztan irjon nekunk azon !!!