Önéletrajz a jelenből — Csendek

2018 október 22 10:24 du.78 hozzászólás

Az ötvenes évek eleje. 6 éves vagyok, vagy hét (megnéztem 1953 november 25. tehát hat meg egy kicsi) az első csend. Valahova megyünk, jó lenne, de már nem fogom anyám kezét „naffiú” vagyok. Az ablakok nyitva. Gól! Kiált Szepesi, és hangja nem megtöri, hanem fokozza a csendet, ahogy az ablakok előtt álló, buszt lovaskocsit magára hagyó sofőr, jeges és seprűjére támaszkodó utcaseprő drukkja is. Csend van, amilyen a madárfüttyel, szellő suttogással ékesített erdei csend, csak góllal fűszerezve. 6:3

Aztán a másik, a második csend 1956 november vége, inkább december eleje. Még nem kell nagykabát, de a gallér feltűrve és a nadrág már hosszú. Akkor jönnek be az oroszok, nem felszabadítani, mint korábban, hanem megszállni, leverni valamit. Egy órás csend. Néma tüntetés. Az utca kihalt, nincs gól és hurrá, csak a csend. A verebek is hallgatnak. Állok egy kapu alatt, a túloldalon is állnak, az arcokon nincs mosoly, se dac, se közöny, annyit érezek, hogy állni kell, nem nevetni, nem sírni csak állni. Csak állunk. Egy város áll némán és megcsalatva. Talán a nagyok értik, hogy magunkra maradtunk. Talán …

Pár nap (hét) múlva kiderül, az egyetemisták nem adják fel. Fegyvert rekvirálnak a laktanyából, teherautókat a TEFU telepről és elindulnak a város határába megállítani az orosz tankokat. Nem énekelnek, de beszédes a zaj: a fegyverek rideg koppanása, a teherautóajtók és platók csattanása. Elbúgnak a Csepelek mi, szüleinkkel lepakolunk a légóterembe. Aztán csend, néma fagyott csend, a félelem csendje. A harmadik csend. Az emeleti ablakból nézzük a kihalt utcát, aztán egy-egy sárosan kóválygó egyetemistát, néhányan fegyverrel, mások fegyvertelenül. Aznap csak egy hős van a városomban az a határőrtiszt, (vagy tiszthelyettes) aki hatástalanítja az egyetemistáknak átadott fegyvereket. Az ötven, száz vagy kétszáz sáros egyetemista nem a mennyországba megy, hanem a kollégiumi zuhanyzóba.

A városomban van egy hős, meg a csend, a félelem csendje, amit a téren átzörgő harckocsi zaja sem tör meg. Néma csend, a félelem csendje, de ez a csend nem a behódolás zaja.

Újabban ismét kívánok egy csendet vagy hármat, meg egy hőst vagy százat, de nem bánom lehet hősből akár egy millió vagy tíz. Kellene már egy csend és nem csak a hajléktalanok miatt, miattuk is de nem csak miattuk. Miattunk kellene egy csend, néma és elszánt csend, meg néhány bölcs hős, aki segít elkerülni a pusztulást.

Szukits Rezső

Sopron, 2018. október 22.

78 hozzászólás

  • Erdekes iras! Ha akkor mint „egyetemista”ett VOLNA reszt, MASRA EML:KJEZNE! mint en is. Nem voltam akkor az, de az elmeny meg ma is tisztan el! ITT is csend van es beke! Egyszer a modern tortenelemben, ujra batrak voltak egyes magyarok! Ovek a dicsoseg,, es az elesettekert es kivegzr=ettekert mar valoban csend van, haotti csend!

  • Az nyilvánvaló, hogy pl. keresztény-konzervatívok a fennálló rendszer eltörlésére fogtak fegyvert.

    De arra inkább nem mondanék semmit, aki diákokat, egyetemistákat föltüzelt, és a barikádra küldött valamiféle homályos cél érdekében. Szukits úr ha lehet ne kívánjon semmit, mert azt a kisemberek fogják megszívni, ha az értelmiségiek kívánnak valamit!

    Az 56-os forradalom kiváltó okai között volt, hogy 53-ban meghalt Sztálin, és fény derült a keményvonalas sztálinizmus túlkapásaira. Pl. ilyen volt az erőltetett iparosítás vagy a kíméletlen kultúrharc.
    Ezek ellen viszont nem volt muszáj fegyveresen harcolni, ezt inkább a munkástanácsok sztrájkjai érték el, hogy Kádárnak tartani kellett magát a sztálinistákkal szemben, ha nem akarta elveszteni népszerűségét.

  • Ez a Mű is nagyon szép és nagyon emberi volt! (Egy kategória Almáéval.)

  • Nagy László költő a verseivel vett részt a forradalomban, amiben föltárta a társadalmi valóságot. Nem akart fegyvert fogni olyanokkal együtt, akik 56-ban a leghangosabban szidták a kommunista rendszert, ami őket fölemelte.
    Bizony, nem csak az mutatja meg valakinek a személyiségét, hogy 56-ban a forradalomkor a barikád jó oldalán állt-e ? …

    „Mi, fiatal költők, akik akkortájt indultunk, hittel, nagy lendülettel vettünk részt az ország építésében. Láttuk, csodákat művel a magyar nép, a gazdasági élet máról holnapra helyreállt. Gondoltuk, itt az idő, hogy az ezeréves múlt rosszaságait jóra fordítsuk. 1949-ben Szófiába kerültem írói ösztöndíjjal, hogy a nyelvet megtanulva fordítsam a bolgár költészetet. Ott éltem másfél évig. Hazatérve mást láttam, megdöbbentem, leszegényedve az ország, a mezőgazdaság tönkrement, az egyéni gazdaságok kifosztva. Az állatállomány teljesen lecsökkent, már vitték az anyakocákat is beszolgáltatásba, az előhasi tehénkéket is. Láttunk, láttam egy szomorú, tragikus rablógazdálkodást. Az 56-os dráma akkor kezdődött: Kezdetben azt gondoltam, hogy nézőpontom rossz, s nem okoltam a felső vezetést. Kiderült, hogy a fejétől romlott meg az ország élete. Költészetemben ez úgy jelentkezett, illetve csak jelentkezgetett, mert teljes habozás volt az 52-es év számomra – felemás költészetet írtam, nagyszerű eredményekről, de a rosszról is. Az Aszály című versem, amit otthoni élményből írtam, arról szólt, hogy itt már nagy baj van. Egyre inkább következtek azok a verseim, melyek 48–49-es fölfogásommal ellenkeztek. Ezeknek a teteje a Gyöngyszoknya című versem. ”

    Ez egyébként így volt a szovjet blokk más államaiban is.

  • Hazai Lampa, a forradalom NEM fegyverrel kezdodott hasnem a 14 ponttal, amit a muegyetemistak szerkeztettek es terjesztettek! a a MUzeum körúton a fak torzseire szogeltek eloszor.Majd a radioba akartak beolvasni! A rádiót az AVH vedte es a diakoat fegyverrel oltek ,meg, amelyik a radio epuletehez kozel ment!(Brody Sandor utca,) En is ott voltam es a muzeum kertben bujtam el a lovoldozes hallatara, volegenyemmel.
    A diaksag ezutan szerzett fegyvert,meg ma is bizonytalan, hogy honnan szereztek!?

    A szellemi hattere meg a tuntetesnek es kesobb a forradalomnk, a komany valtasa es az orosz megszallas ellen volt!Minen mas „mese” nem igaz!!

  • A forradalom annyit elert, hogy a vereskezu Rakosi mMatyast levaltoottak ( Orosz orszgba ment es ott is halt meg)Igy neveztek ki, Kadar Janost utana! Kadar ovatos volt es sok mindent tett , hogy ne jusson hasonlo sorsra! Korat jellemezte a gazdasag jvulasa es a nyugat is szep penzzel tamogatta a rendszeret!
    Viszont 36O forradalmárt felakasztatott a rendszer indulasakor!

  • Figyelő:
    1956 nyarán Rákosinak már SEMMI tisztsége nem volt Magyarországon.
    Momentán megbuktatták.

    Sztálin halálával leáldozott az ő politikai szerencséje is.

  • Sajnalom FIGYELO, de Rakosit meg evekkel elobb (53 ben)valtootak le Moszkva.

    Akkor volt meg Nagy Imre is a Minisztertanacs elnoke egy kis idore. Meg Hegedus Andras is.
    1956-ban Gero volt a nagyfonok.

  • Valahogy az utolsó bekezdés sehogy sem illik az előtte leírtakhoz.Nagyon erőltetett gondolkodás jött ki a végére üdvözletével

  • Bendeguz igaza vamivel elobb Gero valtotta le en is 53 rol irtam Sztalin halala sok valtozast hozott! pl. kicsaptak az iskolából is.

  • Figyelo
    2018 október 23
    10:17 de.

    Kedves Figyelő, ahogy mások is írták, 1953-ban meghalt Sztálin. Addigra a SZU-ban létező értelmiség nagy része a Gulágon ücsörgött, és Sztálin még továbbiakat akart odaküldeni. Nem kizárható, hogy már elege volt a híveinek.

    Rákosi a legjobb tanítványának mondta magát. Ezért volt az, hogy 1947-ben még voltak olyan szavazói Rákosinak, akik önként szavaztak rá, mert egy eredményes politikusnak tartották. De aztán szépen kiábrándította még a híveit is magából, mert nem volt olyan szovjet doktrína, amit ne tudott volna magáévá tenni a cél érdekében. Ha éhenhal az ország, akkor is. (De ezt csak az értelmiség látta, a kisemberek nyilván nagyon nehezen kapcsolták össze a vezetőt a helyzettel.)

    1953-tól kezdődően lazult a légkör Magyarországon. Nagy Imre leállította az erőszakos kolhozosítást és a túlméretezett metróépítést, többek között. Arról ma keveset beszélnek az értelmiségiek, hogy enélkül a lazább légkör nélkül (pl. a koncepciós perek áldozatainak újratemetése) nincs ’56-os forradalom, ami különben is csak pár napig tartott.

    Ahhoz, hogy egy teljesen elborult agyú egyetemista a barikádra rohanjon, leginkább pillanatnyi elmebaj kell. Ahhoz, hogy valaki a fennálló rendszert merje kritizálni (aminek egyébként híve!), akár éveken keresztül, hatalmas lelkierő kell. Ugyanis az emberek szeretnek nyájban haladni az erős vezető után. Mégis rá kellett mutatni valahogy, hogy Rákosi elvtárs az éhínségbe viszi az országot, és nem kapott kitüntetést, aki ezt föltárta …

  • Figyelo
    2018 október 23
    10:17 de.

    A barikád mindkét oldalán voltak kommunisták, sőt még ávósok is.

    Attól, hogy egy vérbeli komcsi beáll forradalmárnak, még ugyanúgy híve maradhat a komcsi módszereknek, nem lesz jobb ember. Sőt, volt olyan kommunista ávós, aki legalább 5 rendszert kiszolgált más pozíciókban, és majd a rendszerváltás után ment nyugdíjba.
    Ezek vajon különb emberek, mint az, aki végig kommunista maradt? Mert mondjuk hitt abban, hogy a szocialista rendszer az emberekért van. De nem értett egyet az erőszakos módszerekkel, ahogy más kommunisták boldogítani akarták a népet.

  • Csak Az uItolso beirasodra valaszolok. Akiket emlitesz, ilyennel AKKOR nem talalkoztam!
    Kesobb, biztos voltak opotunistak, mint minden korban!Magyarok soha nem voltak ennyire EGY akaratuak, mint azokban a napokban!

    Latom, valoban ezt NEM elted at!

  • Keresd meg a keresoben, Marai Sandor verset :Menybol az angyal cimu koltemenyet, Bar ezt mar az emigraciban irta akkor!

  • hazai lámpa
    2018 október 24
    4:38 de. Ehhez a linkhez avelemenyem az, hogy a magyar nep a forradalom , azaz a fiatalok lazadasa NEM cSAK EMIATT VOLT! A jELSZO es a tablak a tunteteseken legjobban, az orosz nm=megszzallas ellen volt! ” RUSZKIK HAZA! ” a tabla es a vagy erre iranyult, mert 1945 ota voltak az orszagban!

  • Tovabba, a orosz hatalom emberei voltak vezetoi a magyar kormanynak. Pl. Rakosi, Gero stb..

  • hazai lámpa
    2018 október 24
    4:38 de. Szoval, szerinted az egyetemistak „borult agyuak” voltak, mert a 14 pontot irtak a magyar demokracia erdekeben? Sajnalom, Te valoban, mar maskorban nevelkedtel! Hihetelen batorsag kellett ahoz egy „rendor allamban” a 14 pont megirasa es terjeztese!

  • hazai lámpa
    2018 október 23
    5:08 de. Na, most mar vegleg NEM ertelek. A kereszteny kozeposztalynak a tamadasa. Eloszor is azoknak NEM volt fegyveruk! a diaksag szerzett fegyvert AZUTAN, hogy a Radional lottek oket eloszor az AVOsok!!!!!!!!!!!
    Az atlag lakossag NEM lovoldozott, mert nem volt MIVEL!
    CSAK Amerikaban vehetsz fegyvert ha tetszik. A magyaroknak NEM volt fegyveuk SOHA otthon.

  • Figyelo
    2018 október 24
    11:52 de.

    Tóth Ilonka orvostanhallgató azért injekciózott be egy férfit, mert azt hitték, hogy ávós. Pedig egy teljesen ártatlan ember volt, vagyis a forradalomban nem állt egyik oldalon sem az illető.

    Sok ilyen volt abban az időben (mármint hogy nem tudták eldönteni, hova álljanak). Én az elbeszélések alapján azt látom, hogy a kelet-európai helyzet nem hasonlítható a nyugatihoz.

    Nem lehet a nyugati elvek alapján megítélni, hogy itt milyen rendszer lenne az ideális. A középosztályra nálunk jellemző, hogy majmolja a Nyugatot. Csak éppen a demagóg politikusok meg kihasználják azt, hogy nálunk több millió ember mélyen a nyugati színvonal alatt él.

    Pl. apám kisgyerek volt, de máig emlékszik, ahogy a finánc szurkálta a szalmakazalt, hogy:
    – Fiacskám, hova dugta apád a bort? – de ha megmondta volna, akkor vitték volna a papát a börtönbe. A nővérei megtanították, hogy nem szabad megmondani, mert akkor viszik Apukát a börtönbe.
    Ilyen világ volt sajnos, és nem csak azért, mert a politika ilyen volt. Szegény volt az állam, a gazdaság akkor kezdett beindulni.

  • Tudomasom szerint Toth Illona artatlan volt!
    Ha te mindent elhiszel az akkori napi sajtonak , NINCS ertelme errol veled beszelni.

  • Mi bajod a kozeposztallyal? Tenyleg megfertozott a kommunizmus.!
    A kozeposztaly mindig a gerince volt a tarsadalomnak!
    Pl. Orban Viktor is kitanulta az egyetemet , hogy oda keruljon.Volt egy szegeny rokonom, Isten nyugtassa, okos diak volt es a komunizmus alatt ezt kideritettek es kikuldtek Leningardba tanulni! Hatalmas karriert futott be az atomkorszak kzdeten, magyaroknal.Szegeny sorbol kerult fel.A kozeposztaly sok ilyen es hasonlo emberbol allt pedig!
    pl Apam csadj. Apam apja korn mehalt es nagyanyam nevelre fel 4 fiat es ket lanyat.A z egyik fiu a „Pesti ujsag ” szerkeztoje lett, a masodik feltalo mernok, a harmdik a Nemxeti Bank elnoke lett es Apam, akire mar keves maradt, O csak tisztviselo lett! MIndegyik kozeposztalyhoz tartoztt!

  • hazai lampa
    2018 október 25
    5:52 de.

    Ez sem Orban hibaja. Meg nem volt Orban, mar akkor eszrevettem azt, hogy az arak nem realisak. Nyugati divatot es uzletek sokasaga irtanm, a magyar nep NEM tudja megfizetni az arukat amit nyugati aron ajanlanak! HISZEN A BEVETELE az atlag magyarnak, sokkal alacsonyabb! Engem nem szeditettek meg a belvarosi uzletek sem.Csak kulfoldi latogato tudja megfizetni!

  • Figyelő! Na megint próbáltak leállítani,de most sikerült belépnem!
    Mindent leírtam a témával kapcsolatban „feleltem” akinek kellett!

  • AlMA!

    Hát a lakáspiac cikk is betelt(számomra nem volt lehetőség…),de
    most sikerült,mert ugye türelmes és „megértő” vagyok…..meg ugye
    nem létkérdés,hogy ismét hozzászóljak,a lényeget már sikerült
    megírnom!

  • HAZAI LAMPA;

    Az orszag fuggetlensege, onallosaga, az idegen fegyveres csapatok eltavolitasa, szabadon valasztott kormany a lakossag alatal, minden emberi-lenu jogainak biztositasa,az allami vallalatok a dolgozoik tulajdonaban es dontesei alatal,a a Marcizmus elvei alapjan, a jobb elet lehetosege, az maganak „homalyos cel..” volt ?

    Inkabb maga gondolkodik homalyosan.

    Senki NEM eroszakoskodott senkivel !
    Nem volt senki felvegyverezve !
    Minden diktaturakban az lehetetlen.
    Mert NEM volt senkinek semifele fegyvere !

    A diakok es a Diszesek bekesen es fegyelmesen fejeztek ki remnyeiket nemi reformokert a kormany altal.

    De a kormany sortuzek parancsolt rajuk,ugy a Kossuth teren mint a Kosuth Radio epuletenel is, a Brody sandor utcaban.

    Fegyveretelen, bekesn felvonulokra lottek ra, es gyilkoltak meg igen sokakat.

    Persze hogy aztan a sajat eleteiket menteni a tovabbi tomeggyilkossagoktol ,onvedelemuk-celjabol nemi fegyvereket szereztek a kozeli rendorsegektol.

    Miuatan a „nep-allama” tankokat kuldott a tomegeket gyilkolni valt a helyzet harciassa.

    Hat a nepnek nem lehet joga sajat eletenek onvedelmere ?
    Miert nem mondotta azt szeretett Sztalin elvtarsanak 1941-ben, amikor Hitler hadserege ugyan azt kovetett?

  • hAZAI LAMPA; 2018.10/24 ,10;38 de Figye;lohoz irt soraira;

    A sajat soraibol tisztan tukrozodik, hogy nagyon erossen maga az aki az „eros-kezo” vezetoket, akik vereskezu emberteelen modon uraltak a lakossagot ,akiket maga es tobb magahoz hasonlok nem csak kovettek vakon, de magasztaltak is istennek.

  • Figyelo
    2018 október 25
    1:44 du.

    Tudom, mi az a középosztály. Elvileg nem létezett olyan a szocializmusban, de valójában akkor is volt ilyen.

    A Kádár-korszakban nem volt akkora előny a munkás-paraszt származás, és nem is tartották nyilván pl. az egyetemi felvételinél. Nem voltak arra külön programok, hogy segítsék a munkás-paraszt fiatalok beilleszkedését.
    Bár hivatalosan a rendszer a dolgozókat képviselte, és mondjuk az úttörő mozgalom arra lett volna, hogy a különbségeket kiegyenlítse a gyerekek között.

    A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy voltak jól ellátott városi iskolák, ahol szuper táborokat szerveztek kézműves foglalkozással. Másutt meg csak gyerekmegőrzés folyt, aztán foglalják el magukat a gyerekek, ahogy tudják.

  • Bendeguz79
    2018 október 25
    9:13 du.

    Ma is sok ország van, ahol idegen csapatok tartják megszállva az országot, vagy éppen nincs szabad választás. De ezért még nem rohan az ember a falnak.

    Persze Amerikából ez másképp látszik, ezért az amerikai politikának az az elve, hogy ahol elnyomás van, ott csak az az emberhez méltó magatartás, hogy forradalmat robbantsanak ki.

  • Bendeguz79
    2018 október 25
    9:13 du.

    Az állami vállalatokat néhány száz gyártulajdonostól államosították el 1947-ben. Ez szerinted elképzelhető lett volna a nyugati országokban?

    Volt olyan, akinek elvették a földbirtokát vagy elbocsátották a hivatalnoki vagy lelkészi állásából és kitelepítették, ahol nyomorgott. Az ő esetükben lelkileg érthető, hogy ő vagy a gyereke azért fogott fegyvert a barikádon, mert már mindegy volt neki.

    Az egyetemisták között 56-ban olyanok voltak, akiket az ötvenes évek elején fölvettek. Úri származás kizáró ok volt. Nehéz elképzelni, hogy ezek az egyetemisták azért fogtak volna fegyvert, hogy a kapitalizmust visszaállítsák. Viszont ha valami harmadikutas szocializmusban hittek, akkor elég naivak voltak.

  • Figyelo
    2018 október 25
    1:44 du.

    Figyelő, a háború után a régi középosztály életszínvonala hatalmasat zuhant. A tanárok, orvosok töredékét keresték annak, amit a háború előtt. Magyarországon a lakosság kb. 10%-át alkották.

    A munkások és parasztok nagy részének nőtt az életszínvonala. Pl. ingyenes lett az egészségügy, és nyugdíjat, biztosítást kaptak a mezőgazdasági dolgozók is. Ők alkották a társadalom alapját, 4-5 millió munkavállaló. Az ő helyzetük egy jóléti államban is hasonlóan alakult volna.

    Szerinted a középosztály jogosan várhatja el, hogy az ő kedvéért emberek millió lázadjanak fel egy olyan rendszer ellen, ami a tömegek helyzetében javulást hozott?

  • @lámpa

    „A Kádár-korszakban nem volt akkora előny a munkás-paraszt származás, és nem is tartották nyilván pl. az egyetemi felvételinél. Nem voltak arra külön programok, hogy segítsék a munkás-paraszt fiatalok beilleszkedését.”

    Ja. Az utolsó 10-15 évben… Amikor összeszedted azt a sok gyermeki bölcsességet a Kádár-korszakról, amit most itt elsütsz… Mi lenne, ha nem informálnád félre a kedves idegenbe szakadt hazánkfiait? 😀

  • HAZAI LAMPA;

    Maga igen furcsa-elkepzeleseben el HA venle hogy a gyaridolgozok a 45-elotti uzemektulajdonossai lehettek volna.

    Nem is gondolna hogy meg 19450elott is kik voltak a kozgazdasagi cegek tulajdonossai ???

    Ipari valalatok,bankok,a kozgazdasag oriasi resze reszvenytersasagok voltak.
    Ugy szerzik a penzt az iparicegek lehetosegire.
    Ha maganak lehetne egy jo-otlete a gazdasagi termelesben resztvenni, hat hogy a fenben szerezhetne penzt azt megvalositani???

    S azok a reszvenytulajdonosok az atlag nyugdijasok,meg masok akik fizetesukbol megtakatitanak nehany forintot.
    Sok kicsi sokra megy am a tarsadalomban, csak gondolkodnia szukseges, ha maskent nem tudna.

    A maga elkepzelese a Moszkvai propaganda plakatokbol ered. Ahol kover szivar-szopogatokat mutattak.

    Ketsegtelenul a maga kepzettsege azt nem haldta meg.

    S a magyarnepkoztarsasagban csupan a „munkas-kadereket” engedtek tanulni.
    Meg az „ertelmiesegek” gyereiket sem.

    S Oktober 23-an a felvonulas a muegyetimistak es a Diszsek a Petenyi Sandor rendorfonok engedelyezesevel vonultak.
    Fegyelemezett sorokban, bekesen, minden rikacsolasok, kiabalasok nelkul.

    A maga dicso buszke fegyveres „elvtarsai” lottek rajuk a Brodi Sandor utcaban.
    De miert ????

    Mert kertek hogy a „nep-radioja” nyilvanossagra hozni a 14 pont tartalamat.

    A „nepradioja”-nal levo „nep-fegyveres-eroi” tomeg-gyilkossagot kovettek el, minden provokaciok es szuksegletek nelkul.

    Na arra igazan buszke lehet am maga.

    A vilagon mindenutt az gyilkossag.
    De a jogos onvedelem joga elismerve vilagszerte.
    Ha azt maga ellenzi, hat maganak nincsen semmi joga meg elkepzeleseit sem vedeni meg soraival sem !

  • ALMASI ALMA;

    Nem hiszem hogy maga talan emlekezhet az akkori idok rendszereire.

    Meg a falusi „gep-allomasokon”is dolgozni csupan a helyi part jovahagyasaval, iskolakban mint kozepiskolakba sem engedtek senkit a part kivizsgalasa es javaslata nelkul.

    Csupan a par javaslata alapjan volt leheto minden.

    A Kadar uralma idejen mar a „nepellensegei” nem leteztek tobbe. Kihaltak, vagy elpusztitottak, kivegzve, vagy bortonozve voltak mar akkor ami maradhathato lett volna.

  • Bendeguzkám! Tényleg, honnan szeded ezt a sok blődséget? 😮

  • A többieknek, akik Bendeguznak, vagy más soha itt nem élt idegenbe szakadtnak, vagy a krónikus okoskodóknak hisznek:

    A Kádár korszaknak voltak szakaszai, más-más törvényszerűségekkel.

    A gimnáziumba bárkit felvettek, ha alkalmas volt rá. Már 1957-től is! A felvételben NEM VOLT politikai diszkrimináció, de mindenkiről feljegyezték a származását.

    Az egyetemi felvételnél volt származási diszkrimináció körülbelül a 60-as évek végéig. (és a KISZ tagság is beszámított). Akkoriban megnehezítették a nem megfelelő származásúak felvételét, de azért kivételesen jó felvételi vizsga esetén még a „legborzasztóbb” származásút is felvették.

    Közben viszont indítottak esti gimnáziumokat kevesebb igénnyel, munkásoknak. És egyetemi esti kurzusokat is (azok nem voltak jelentősen gyengítettek). És ezen kívül a 60-as évek vége felé megint bevezették a munkás-származás előnyös felvételét nappali szakokra is, de ott már teljesen ugyanúgy kellett teljesíteni.

    Az, hogy általános iskola után egyenesen az egyetemre felvettek munkásokat, az még 56 előtt volt. Én ismertem még néhány ilyen gyorstalpalós diplomást…

    Én 1957-től 1961-ig voltam gimnazista, és 1961-től 1966-ig egyetemista. A papám akkoriban maszek kisiparos volt, a származásom pedig „egyéb”…

  • ALMASI;

    Ha maga olvas, bizonyara nem emlekszik.

    Hanyszor irtam mar hogy ott szulettem es ott nottem fel. A Leninizmus es Sztlinizmison cuclizva.

    De latva a kulonsget es kepes meg hajlanso vagyok azt a valosag alapjan eldonteni.

    Maganak az elkepzelhetetlen, azt igazan sajnalom.
    De akkor a multjukban fognak elhalni, s soha semmi nem lessz mas mint a multjuk !!!

    Ha azzal boldog lenne, hat akkor nincsen joga semmi panaszkodasokra !!!

  • Almási Alma
    2018 október 26
    8:14 de.

    „Ja. Az utolsó 10-15 évben… Amikor összeszedted azt a sok gyermeki bölcsességet a Kádár-korszakról, amit most itt elsütsz…”
    Almácska, tudod egy példa nem példa! Attól, hogy neked sikerült, még nem kéne általánosítani. Én nemcsak visszaemlékezésekből tudom ezt, hanem oktatáskutatók is ezt állapították meg!

    Hiába vettek föl mindenkit gimnáziumba, részben azért, mert nem volt elég szakközépiskolai férőhely, utána mit kezdett az érettségivel? Ugyanis sokan nem tudtak továbbtanulni, és az érettségivel mentek fizikai, irodai munkára.
    Ezeknek a fiataloknak azért is volt sokszor sikertelen a felvételijük, mert senki nem készítette föl őket! Attól, hogy egy rendszernek hivatalosan a munkás-parasztok felemelése a célja, az megmaradhat szólamokban is.

  • Bendeguz, most az egyszer még elolvastam, mit írtál. De őszintén szólva semmit sem értek belőle.

    Ha itt nőttél fel, miért nem tudsz magyarul?
    A sztálinizmus 53-ig tartott. Már az után is kezdett más világ lenni, hát még 56 után… Ezek szerint te 53-ban, illetve legkésőbb 56-ban mentél ki. Tehát nagyjából annyi idős vagy, mint Figyelő. Akkor meg miért „felejteni mágyár”? Figyelő tökéletesen fogalmaz. (Bár mostanában már sokszor elüt egy billentyűt.)

    Én tudom, hogy az idő megváltoztatja az emlékeket. De miért pont mindig azt felejted el, ami jó volt, és miért mindig pont olyan szörnyűségekkel kötekedsz itt, amik meg se történtek? 😀

  • Almási Alma
    2018 október 26
    10:43 de.

    Lényeg, ami lényeg: az volt az eredeti kérdés, amit Figyelő fölvetett, hogy nálunk mennyire széles a középosztály, mennyire alkotja a társadalom alapját?

    Én erre írtam, hogy a Kádár-korban a hivatalos célkitűzések ellenére, csökkent a társadalmi mobilitás. És ezt nemcsak az oktatáskutatók írásaiban olvastam, hanem saját bőrömön is éreztem, már ha az én esetemben hihetünk egy tízéves gyerek szavának. Nálad ugye az megfellebezhetetlen, amit gyerekfejjel átéltél, pl. a forradalomkor … Egyik iskolába csupa tanár meg orvosgyerek járt, akik pl. zeneiskolába is jártak meg külföldön nyaraltak. Másik iskolában meg sok munkásgyerek, akiknek szűkebbek voltak a lehetőségei.

    Gratulálok, megint tanújelét adtad társadalmi „érzékenységednek”, hogy annyira érdekel mások élete, mint a mákszem …
    Ehhez jön, hogy az elmúlt harminc évben a probléma nem csökkent, sőt. Siratják itt a demokráciát, hogy nem áll ki érte a nép. Az ilyen naiv elemzők egy széles, független középosztály feladatát várnák el egy sokkal nehezebb helyzetben levő népességtől.

  • Bendeguz79
    2018 október 26
    8:56 de.

    A gyártulajdonosok vagy kimenekültek Nyugatra, vagy kimenekítették őket. Olyan is volt, aki a holokausztban elhunyt, mint Goldberger Leó. Valószínű, hogy 1945 után minden kisrészvényes után nem nyúlt az állam külön-külön.

    Annyit írtam, hogy akik a kommunista rendszer vesztesei voltak, azoknál érthető a lázadás.
    Az egyetemistákat két részre osztanám: azok a munkás-paraszt származásúak, akiket Rákosi idején pozitív diszkriminációval fölvettek az egyetemre, érthető módon a rendszert támogatták, mégha látták is a fonákságokat.

    Voltak aztán olyanok is, akiknek szülei már a háború előtt is városi értelmiségiek voltak. Nekik egyszerre volt bajuk a Rákosi-rendszerrel, de a háború előtti rendszerrel is. Rákosi bukását részben a moszkvai fejlemények okozták. A forradalomnak ebben esetleg annyi szerepe volt, hogy megakadályozta a rákosisták visszatérését a politikába.

    A 14 pont biztos nagyon szép volt papíron. De tudni lehetett volna, hogy ha innen kimennek az oroszok, akkor itt visszajön a kapitalizmus, és nem jóléti állam formájában! Vissza kellett volna adni a gyárakat, földeket az eredeti tulajdonosoknak. Vajon ezért harcoltak az egyetemisták?

  • Bendeguz79 (Almási Almához):
    „Ha azt maga ellenzi, hat maganak nincsen semmi joga meg elkepzeleseit sem vedeni meg soraival sem !”

    Magán máig is meglátszik, hogy 1956 előtt Piros László ÁVH vezérőrnagy beosztottja volt!
    Maga most, 2018-ban úgy „dönt”, hogy itt valakinek, pl. Almási Almának „semmi joga elképzeléseit sem védeni meg soraival sem”.
    No, tudja hová menjen maga? Inkább nem írom le, mert joggal kimoderálnák…

  • hazai lámpa
    2018 október 27
    5:49 de.
    _______________

    Az én gyerekeim a 80-as években jártak általánosba egy panel lakótelepen. És képzeld, ott is volt „zenei tagozat”…

    Miről is beszélünk?

    Igaz, gimnáziumba a belső pesti kerületekben jártak a 90-es években, de én ezt kifejezetten azért erőltettem, hogy megismerjék a belvárost és Pestet, mert az egész más világ – nem a „rang”, hanem az építmények, közlekedés, vásárlás és az utcai világ szempontjából – mint a panel lakótelep. A fiam például akkor a saját ötlete alapján rendszeresített egy „aprópénztárcát”, amiből a koldusokat és hajléktalanokat ajnározta az iskola-közeli aluljáróban. Na, erre se tudtam volna megtanítani egy lakótelepen…

  • Nos Alma!

    Köszi a kiokítást ……már megint Orbánnál tartasz(rajtad is kicsapott az Orván-fóbia..)mint többeken,de ugye Kennyről volt szó,aki kint él és itthon 3 lakással rendelkezik,kereskedik szegény…adózni meg nem tetszik neki….
    Egyébként soha nem mondtam,hogy Orbán hátrányos helyzetű,mellesleg egy szegény miniszterelnökről sem hallottam!
    A témáról ennyit!

  • Nem én tehetek róla,hogy nem a Kilián György cikknél jelent meg az utolsó hozzászólásom…….vagy az oldal,vagy a gépem hibás,de a napokban ennél fontosabb és sürgősebb szerelési munkálatokat kellett a lakásomban elvégeztetni…..majd „talán” ez is megoldódik,nem létkérdés,de azért változatlanul elgondolkodtató,hogy nem tudtam simán ….válaszolni Alma „érveire”…

  • Amúgy ezzel a cikkel most nincs időm foglalkozni….

  • Na, Marcsikám, vígasztalásul erre a sok bántásra, amit téged (és Miviktorunkat) állandóan ér a liberálbolsik részéről, most ideteszem neked ezt a képet, amely Miviktorunkat, mint Jézust ábrázolja (dr. Máriás alkotása). Állítólag a Biblia új kiadásának a borítója lesz… Téged biztosan boldoggá fog tenni…

    https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/44753986_2027419167325339_6005523422761713664_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=b481676632e5f2a8f81cf83b17d29fcf&oe=5C8163CF

    _______________________________
    És itt olvastam róla:

    http://nyugatifeny.hu/2018/10/27/breking-orban-viktor-szerepel-a-biblia-uj-kiadasanak-boritojan-foto?fbclid=IwAR0e_x7YQmfbbfauohvDumF-FGEUCThuxS2qbZwYNFXugK8M0HqoEfYaFHw

  • Ajánlom az imént megmutatott Jézus képet nagy műértőnknek, rodeonak is, tanulmányozásra… 😀

  • Tovabba ALMANAK;

    Mar irtam nehanyszor azt is, ha azt sem lett volna kepes erteni, sem emlekezni, hogy a magyar lakossag remenye a 14 pontokban fogalmazva volt barki emberi leny tisztesseges ohaja es remenye barhol a vilagon.

    A nemzet onallosaga,
    a lakossag szabadhatarozata alapjan donteni eletmodjaikat, nemzetuk altalanos alakulasat, semlegesseget.

    Maga furcsa elkepzeleseivel probalta azt helyetesiteni. Mind a regi szelszoseges propagandakbol maradt elemejeben.

    Az 56-os hatrozatuk volt a „dogozoknak” hogy minden munkahelyej, allamtulajdonaban levo, de elkobzott vallalatok a dolgozoik tulajdonakent, sajat hatazorataik es donteseik alapjan mukodni.

    Szollas, sajto, kifejezes, koltozkodes, szabad mozgas-utazas, vallas, eggyuttmukodes, tulajdon, szabad valsztas, stb. mit velhet visszautasitanak azokban ???
    ( 1848-ban a szabadkoltozkodesi jogot mag a becsi-csaszar is megadta. A maga elvtarsai azt szigoruan tiltottak!)

    Volt maganak valahi is talan egy macskaja vagy kutyaja, vagy barmi mas hazi-allata???
    Nem volt kepes azt sem megfigyelni, felfogni, ertelmezni, hogy meg az allatai is szabadon ohajtottak elni ???Meg ha magan fuggotek letukert, mint maga a partjan?!

    A szabad es korlatlan kozgazdasag ami mukodik, s mukodott valaha is ezen a foldon.Csupan a szabad-kozgazdasag teszi lehetove az elohaladast es a jobb eletlehetoseget.

    A diktatura nem csak az egyenek eltet, jogait vette semmibe, de a kozgazdasagoikat is tonkre tette vilagszerte.
    Lassa mi az elet Cubaban, Venezuelaban, stb.srb.
    S miert doglott be a vilag leg-erosebb birodalma, a SzU. Senki nem dobott meg egy ures-soros-eveget sem ra.

    Ahol milliok haltak ehen a kolektivizalas idejen. Ami a vilag remenye volt a maga-fele egyenek altal.

    Miert mindenki csak rohant a retteneres kapitalista nemzetekbe, ma is millioival???

    Miert van itten legalabb 12 millio torvenytelen
    bevandorlott???
    Miert menekultek onnan ezreivel meg az eletuk reszkirozasaval sot veszteseivel is ?
    S miert jon ma is a „karavan” delrol a sok ezrekkel ?

  • Boda Marcsi
    2018 október 27
    12:37 du.

    Tellet a másokból kizsarolt dupla közös költségekből igaz ?

  • hazai lámpa

    2018 október 26
    4:23 de. Igenis tevedsz! Az en ferjemet sem vettek fel az egyetemrert z apja ugyved volt! A középosztály leszarmoazttjait NEM vettek fel az egyetemre . Rakosi es Kadar idwjeben!

  • Kedves Bendeguz, ne fáraszd magad. Ha elolvaslak, se értelek. Az előző hozzászólásodból ennyit fogtam föl:
    „Volt maganak valahi is talan egy macskaja vagy kutyaja, vagy barmi mas hazi-allata???”
    _______________

    Igen, kedves Bendeguz volt:
    _három kutyám
    _tizenkét macskám
    _három sündisznóm
    _egy nyulam
    _két teknősöm
    _egy hörcsögöm
    _négy kakasom
    _nyolc papagájom
    _egy kanárim
    _huszonkettő darab pintyem
    _három darab házi tücsköm (terráriumban)
    _nemtudommenyi sok guppi halacskám
    _egy darab piros aranyhalacskám

    Mindez a lakásomban, persze nem egyszerre, hanem 70 év alatt.

    Remélem meg vagy elégedve…
    😀

  • Bendeguz79:
    „A szabad es korlatlan kozgazdasag ami mukodik, s mukodott valaha is ezen a foldon.

    „Szabad és korlátlan közgazdaság” azaz – Öntől eltérően, normálisan fogalmazva – szabad és korlátlan gazdasági rendszer a történelem során még soha a világon nem volt és ma sincsen sehol sem.

    A szabad és korlátlan gazdaság legalább annyira, sőt még sokkal inkább utópia (pontosabban: disztópia), mint a kommunizmus. (Az utóbbi valamiféle általuk elképzelt változatával 17. században Paraguyban a jezsuita misszionáriusok – nagyon korlátozott és primitiv keretek között – legalább megpróbálkoztak.)

  • Almási Alma
    2018 október 27
    9:29 de.

    Képzeld, a férjem és nővére is egy lakótelepi általánosba jártak a 80-as években. Két iskola volt, és ők nem kerültek be a jobbikba, ahová egyébként körzetileg tartoztak volna. A jobbik iskolában max. 30 lehetett az osztálylétszám. Férjemék 38-an voltak egy osztályban, és volt f meg g osztály is! Sokszor nem volt szabad tanterem, és akkor délután kellett visszamenni tanórára.

    Sokféle végzettséget szereztek, lett közülük asztalostól ápolónőn át német tolmácsig sokminden. A továbbtanulás függ attól, hogy
    1. milyen a gyerek szorgalma, tehetsége,
    2. az iskolai tanítás minősége, a tehetséggondozás,
    3. a szülők foglalkozása, pénztárcája, szabad ideje.

    Magyarországon régi probléma, hogy a harmadik pont fontossági sorrendben inkább az első.

  • Bendeguz79
    2018 október 27
    3:42 du.

    A háború előtt a részvényeseké volt a gyár, a háború után az államé. Persze, legideálisabb az lenne, ha a dolgozók vehetnék meg a részvényeket.

    Erre 56-ban nem sok esély volt. Ugyanis ha kimennek az oroszok, akkor vissza kellett volna adni a gyárat a régi részvényeseknek.

    Miután 1989-ben kivonultak az oroszok Kelet-Európából, a régi tulajdonosok visszakaptak bizonyos dolgokat. Magyarországon csak a kisgazdák kapták vissza földjeiket. Mára ezekből kialakultak a nagybirtokok.
    De például Romániában visszakapták a háború előtti tulajdonosok a kastélyokat és a földbirtokokat! Aztán előfordult, hogy egy elszegényedett, aggastyán gróftól, aki visszakapta a családi birtokot, megvásárolta fillérekért valami újgazdag román vállalkozó.

  • Bendeguz79
    2018 október 27
    3:42 du.

    Nem hinném, hogy azért van az USA-ban sok törvénytelen bevándorló, mert az ottani kapitalizmusban minden gyár a dolgozóké lenne! Inkább arról lehet szó, hogy az USA-ban több a munkahely, máshol meg kevés.
    Ez ugye azért is van, mert az USA-ban van fejlett feldolgozóipar. A latin-amerikai országokban meg nagyüzemi mezőgazdálkodás, nyersanyag kitermelés van, ami kevesebb munkaerőt igényel.

    A bolsevik Szovjetunióban talán azért vezették be a tervgazdálkodást, mert így akartak fellépni a túltermelési válságok ellen. Máshol a fasizmus rendszere alakult ki, amelyik a munkásokat az állami szervezetekbe tömörítette.
    A kapitalista világban Keynes angol közgazdász mutatta ki, hogy az államnak be kell avatkoznia a gazdaságba, mert a gazdaság nem képes önmagát szabályozni. Ahol ezt elfogadták, ott az állam segített megegyezni a szakszervezeteknek és a munkaadóknak. Ez a két világháború között volt.

  • A:MASI ALMA;

    A „Marcsi”-kajanak kuldott web-lapok tisztan bizponyitja az itten gyakran olvashato allitasok ellenkezoit, hogy a sajto mukodik ottan igen szabadon es nyiltan meg mind a hulyesegek kzolesere is.

    Nem hinnem ,hogy az az allitolagos „dr.Matyas” a 60-ban szenvedne ma szatirikus tettein valo jovedelmezeseiert, sem uszitasaiert is.

    Ha tevesen latnam a maga altal kozolt adatokbol,kerem kozoljon ellenkezo adatokat is, es ertesitsen !

  • Valaszoltam ugy az Almasi es Belzebub kerdesere, de a cenzor megsemmisitette azokat.

    Belzebubnak csak rivieden z en 10/26, 8;56 de. sorokban; Olvassa legalabb az elotte levo mondatot ertelemezni hogy mit jelent
    :
    ” nem lehet joga vedeni annak meg elkepzeleseit sem”.

    Az Volt; ” De a jogos onvedelem elismerve vilagszerte.”

    Ha azt nem ismerne el, hat a „nagy honvedu habotu” sem lehetet volna jogos az onvedelmukben.

    Azt Belzebub keptelen volt felfogni.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    A HUSZADIK KONGRESSZUS

    Az tény, hogy Sztálin 1953-as halála indította el az olvadást, ám 1956-márciusában(!!!) a SzKP.XX. Kongresszusa mérte fel a sztálinizmus okozta bűnöket és károkat és ők is számoltak le vele [Pl. Tiszta égbolt c. film].
    Ennek szellemében 1956.júliusában lett M.o.-n leváltva Rákosi, alakult meg a Petőfi-kör harcolva a reformokért, majd tartották meg az ún. Rajk (rehab. 1955.) temetést 1956. október 6-án (!!!) amely a hangulat csillapítása helyett már inkább olaj volt a tűzre…

    .

  • BELZEBUB;

    Nincsen „sehol” szabad kozgazdasag ?

    Hat mi letezik akkor maga meglatasa alapjan???.

    Ahol mindenki azt tesz amit ohajt cselekdni, dolgozni, es a sajat hatarozata es kepessege alpjan nyerni megelheteset, megsporolt penzet befekteteni, szabadon alapitani kepessege alapjan,hat ha az nem szabad kozgazdasag hat mi a fele lehetne ????

    Ahol az allamhatalom, de meg a nagy cegek sem monopolizlahatnak, mert amodon vedve a kis-kezdemnyezok lehetosege.
    Az allam nem rabol el semmit senkitol (az adoztatason kuvul).
    Mindenki szabadon-vasarolhat barki termekeit, mindenki szabdon arusithatja termekeit, stb.
    Hat ha az maganak nem szabad-kozgazdasag, hat talan mifele uj-never adna annak ?

    Karcsi bacsija „kapiyalizmus”-nak nevezte.
    Az egyedulli mas hazdasagi rendeszer volt ami csak „ALLAM-KAPITALIZMUS” volt.

    Az allam volt az egyedulli kapitalista, de nem a kezdemnyezesei aran, hanem a rablas altal.

  • Christopher Adam

    B79–merészség kell ilyen tudatlanság mellett ennyire magazbiztosan és fölényeskedően irni.

  • HAZAI LAMPA:

    Tevesen teszi allitasaait.A magyar kozgazdasag nem az allame volt, hanem az allam egyszeruen eroszakkal elrabolta az eredti jogos tulajdonossaitol. S az volt am minden. Igen, meg a konyha asztalt is.
    Igen, nindent mindenkitol.

    Ahol en nottem fel meg a szegeny borbely, akinek az utcai szobaja volt a „borbely uzlete”, a masik szoba hatul meg a lakasa. Azt is elkoboztak tolle, mint minden mast mindenkitol. S beosztova lett mashol dolgozni, es mast meg a volt borbelyuzleteben dolgoztatva mint allami alakalmazott. U.n. borbely kozossegben.

    A foldmuvesektol meg a par-vekas „osztott” foldeket is.
    Elkoboztak meg a napi elelmiszer-szuksegleteieket is.
    Az volt Nagy Imre beosztasa !

    A jelentosebb termelo vallalatok meg a kisemberek megsporolt penzeinek a befektetesein letezett,s letezik ma is a szabad vilagban.

    Aki egesz eleteben dolgozik, megsporolt fillereit befektteve idoskorara, meg gyermekeinek az a „reszvenytarsasagok” lehetosege.
    Amikor azt elkobozta az allam,mindazokat tette tonkre.

    A foldmuvesek eseteiben, azok meg foldekbe tettek fillereiket gyermekeik jovojeit segiteni.
    De az allam meg a „Lenini igeret” alatali adott foldeket is elkobozta,a TSZ-ekbe kenyszeritve.

    Az allam nem nyujtott semmi karteritest.
    Sem adott vossza semmit senkinek 1990-ben.
    Csupan ertektelen u.n. ‘ertek-papirokat’.
    A tulajdonokat az allami benfektesek, elvtarsaik nyujtottak egymas kezere. Felosztottak a „nep-vagyont” egymaskozott.

    1956-ban a dolgozok remenye es terve volt hogy a szloganok megvalositasai alapjan a szabad hatarozataik alapjan iranyithatnak majd.
    Szabadon hatarozva donteni, valasztani a vezetosegeiket, termelesi, igazgatasi donteseiket.
    De mind azt a szoviet tankoszlopok gazoltak el.

    Az nem az en propagandam, az adatok letezok, olvasson, tanuljon hogy mi volt a valosag.

    A magyardolgozo-nep bekes es jogos folyamodvanyait a maga szeretett allamhatalma tomeggyilkossaggal valaszolt. Ralovetet a bekes folyuamodokra, akik a „nep-kormanya”-hoz folyamodtak kerelmeikkel.
    De az sortuzzzel reagalt es hivta az idegen fegyveres eroket azt eltiporni.Az volt;”dolgozok partja” ,hmmm???

  • Chris Adam;

    A leheto gepelesi hibamon kivul mit talalhatna maga ami nem a teljes megtortent valosag adatai ???

    Es mi a „tudatlansag” es „folenyeskedes” a valosagot megirni ???

    Nem tudni mind azokrol a tudatlansag, kulonosen aki a „kelet-europai” tortenelmi-tanok szak-professzora.

    De allitasai reszben fenyegetoen is hangzik.

    Azt velne maga is „szabadgondolkodasnak”???

  • hazai lámpa

    2018 október 26
    6:29 de.Ha nem tudnad, a legtobb kozeposztalybelit Abban a korban, KITELEPITETTEK falura! A kozeposztaly az ami igazan megszenvedte azt a kort! Ismeroseimet es fiu baratai,mnak családját telepitetek ki, mert „kozeposztalybeli ” volt!

  • Ja, majd ellfelejtettem, es termeszetesen aparttagok es csaladaik koltoztek be abba!

  • Bizony, abban a korban, NEM vot „szabadkereskedelem!” Mikor eloszor hazamentem 2OO6 ban, megdöbbenve lattam, hogy sok magan uzlet, cipesz , mukodik. Addig csak az Allamiaruhaz volt, 1957 ig.

  • Figyelő:
    „Ha nem tudnad, a legtobb kozeposztalybelit Abban a korban, KITELEPITETTEK falura!”

    A budapesti kitelepítésekről röviden:
    http://nol.hu/archivum/archiv-19480-8867

    Megjegyzem, hogy a kitelepítést elrendelő határozatok a 8.130/1939.ME.sz. rendeletre hivatkozva születtek.

    Bővebben: Honukban otthontalanok – Tanulmányok az 1951. évi budapesti kitelepítések történetéből
    Szerkesztette: Gyarmati György és Palasik Mária, ÁBTL, Kronosz Kiadó, 2018

  • Kedves Alma:
    Bmdeguznak irtal rossz magyarsagarol: nem idezem a szoveget! Viszont vannak kulonbsegek a magyar nyelvtudasnal. Magam reszerol, itthon mindig magyarul beszeltunk es mind a 4 gyerekem tokeletesen beszel magyaul. Sot, a legidosebbb mar foditott magyarrol, angolra, ugyvedi levelet is! Viszomt az unokak mar nem tudnak magyarul olvasni, irni ,vagy beszelni!
    En gondolom kivetel vagyok, a tobbi emigranstol, mert volt mikor magyar konyveket terjesztettem lakasmbol, aztan tagja voltam a ” irodalmi tarsassagnak is, is a Study”-nak, ami evente konfereciakat rendez, ahol koze tettem nehany irasomat, foleg magyar koltokrol pl. Radnoty, Babits es Jozsef Attillarol. Tagja voltam a helyi magyar ujsag szerkeztosegenek, 1O evig!tTehat, a magyar nyelvet kulturaltam mindig. Persze mikor dolgoztam az angolt hasznaltam.
    Azert irtam mindezt le, hogy nem minden emigrans tartotta meg , vagy hasznalni tudta az anynyelvet.
    En szerencses voltam!

    Viszont, tisztelem Christoher Adamot , aki ITT szuletett es tokeletesen ir, olvas es beszel magyarul! O a szerkeztoje ennek lapnak.

  • LAMPA; 2018, Okt. 26, 4;29 de soraira;

    Nem hogy eltavoitottak nehany tisztviselot, hanem 350, 000-t B-listazott szerett Rakosi elvtarsa.
    Az az orszag kb. 3-4%-a ,mind a kepzett es gyakorlott egyetemeket vegzett szakertok voltak minden foglalkozasi agakbol.

    S mindazokat az u.n. „gyorstalpalo” , 6 honapos kepzessel munkas-kaderok-kal helyetesitettek.

    Nem csoda hogy a nemzet kozgazdasaga osszeomlott es par-even belul a jegyrendszer lett szukseges.
    Amiert a mezogazdasgi dolgozakat vadoltak „szabottalassokkal”.
    Nagy Imre volt az elelmiszer elkobzoja. 400,000 ellen inditottak birosagi vadakat, mert keptelenek voltak a kovetelemnyeket teljesiteni.
    Sokak, akinek lehetosege volt meg a fogaikbol az arany-tomeseket is kiszedtek fozetni a kovetelt bunteteseket.

    De nem ugy tortent mindenutt? Kezdve a nagy Szoviet Uniotol a 30-as evekben ?
    Meg meg ma is Cubaban, Venezuelaban, s mind a szocialista orszagokban?
    Hat mit velne, miert menekulnek ma is az emberek szaz-ezrei?

    Masik megjegyzeseben. Hol mikor okozott „forradalmat” a US ?
    Obama az Egyptomi Musulman Testveriseget serkentette Hosi Mubarak eltavolitasara.
    Aztan meg a tabornokot lefizette a Musulman Testveriseget eltavolitani.
    Tunisiaban meg a nyomor okozata felkelest.

  • Bendeguz79
    2018 október 28
    9:54 du.

    Az úri középosztály tagjai főként a hadseregben, hivatalokban és állami cégeknél dolgoztak. Valóban történt B-listázás a háború után. A háború alatt meg a zsidó értelmiség egy részét távolították el, akik között ott voltak az ismert művészek, irodalmárok például.

    Pl. a Goldberger-gyárban 1945 után továbbment a munka, mert a termelési mérnök túlélte valahogy a háborút. Igaz, hogy föléje ültettek egy szövőnőt igazgatónak, a koncentrációs táborban elhunyt Goldberger Leó helyére.
    Legalábbis Moldova Szent tehén c. könyve szerint.

    Tehát: igaz, hogy volt szakemberhiány, de a túlzott központosítás is jellemezte a Rákosi-kort. Pl. a Vörös csillagra átkeresztelt Goldberger gyárat gyorsan visszanevezték Rákosi bukása után, mert úgy jobban el lehetett adni a termékeit Nyugaton.

    Termelőszövetkezetek: alapjában véve szükség volt valamifajta szövetkezésre a parasztgazdaságok számára. Kádár idején igyekeztek úgy megszervezni a tsz-eket, hogy a kisember is megtalálja ott a számítását. Pl. az állam garantálta, hogy átveszik a háztájik termékét, hogy a kisember ne károsodjon.

    Persze, jobb lett volna, ha a szövetkezetek alapítása demokratikusan történik, ahogy a skandináv államokban. De sajnos Kelet-Európa nem Skandinávia, ahol nagyobb az egyenlőség az emberek között. Itt rendkívül polarizált a társadalom, ahol megtalálhatók a dúsgazdag oligarchák a társadalmi piramis csúcsán, aminek alján nincstelenek találhatók milliószámra.

  • Bendeguz79:
    „Nem csoda hogy a nemzet kozgazdasaga osszeomlott es par-even belul a jegyrendszer lett szukseges.”

    Mr Lout, a nemzetgazdaságának összeomlásában nem volt esetleg valami apró szerepe a háborúnak, a háborús veszteségeknek és a kártérítési kötelezettségeknek? A jegyrendszert – egészen véletlenül – nem a háború alatt kellett bevezetni, és nem 1952-ben szüntették meg? (Akárcsak Nagy-Britanniában.) Úgye arról sem hallott, hogy nagyjából 1948-ra mindezek ellenére részben sikerült valamennyire, úgy, -ahogy helyreállítani az országot?

    Nem várok választ, mert Önnek ahogyan nincs egy nyelvileg helyes, éppúgy nincs egy tartalmilag valamennyire is helytálló mondata.

  • Figyelő Még nem találkoztam olyan magyar anyanyelvű emberrel, aki így beszélni magyar mint Bendegúz. Tovább megyek, horvát anyanyelvű 56-os hölgyet is ismertem, aki tanulta a magyart és nem felejtette el. Bendegúz sumákol valamiért.

  • FORTIMBRAS,

    elbeszélünk egymás mellett, illetve te bestiális gyilkosoknak gondolod valamennyi Corvin-közist. Mint olvashattad, nagyjából százan vettek részt a pártház megtámadásában, viszont a hivatalos és levéltári adatok szerint 25 halottat számoltak össze a védők részéről.

    Ha mind a százan „vérengzenek”, akkor nem készülhetett volna az elvezetett ávós védők egy részéről (24 fő) ez a felvétel a pártház ablakából:

    https://m.blog.hu/sz/szeretetlang/image//ez%20a%20fot%C3%B3%20bizony%C3%ADtja,%20hogy%20a%20K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g%20t%C3%A9ri%20ostroml%C3%B3k%20nem%20lincseltek%20meg%20minden%20%C3%A1v%C3%B3st.%20Ezt%20a%20csapatot%20foglyul%20ejtett%C3%A9k%20%C3%A9s%20%C3%A9ppen%20elvezetik%20%C5%91ket%20Fot%C3%B3%20Nagy%20Gyula,%20forr%C3%A1s%20Fortepan.jpg

  • HAZAI LAMPA;

    Bar mit is hinne hogy miert jonnek a vila-gminden reszerol bar mi modon is mind a bevandorlok, biztos hogy NEM a magukfele munkas-paradicsomot keresnnek.

    Miert nem mennek a maguk altal igen imadott szocialista orszagokba, mint Cuba es Venezuella, meg Nicaragua ????
    Miert csak rohannak onnan meg eletuket is reszkirozva allandoan es tomegesen ????

    Azt elemezze !!!!

    Sot Cubaban, Venezuelaban nem alnanak szembe a nyelvi problemaikkal sem, hasonloa minden mas kulturalis vonalokon is.

  • Kenny
    2018 október 29
    6:48 de.
    LEHET, EN NEM FOGLALKOZOM MASOK KRITIZALASAVAL> MINDENKIT ELFOGADOK< AHOGY OLVASOM!

  • BELZEBUB;
    Allitsson amit ohajt, DE csak egyetlen peldat adjon ahol a maguk nemzetkozi szocia;lizmussa mukodott valahol ids legalabb felig-meddig !!!!

    Igen, volt haboru.
    193\41-tol a keleti frontra kuldott cspatok tagjai es a munkaszolgalatosak szenvedtek es pusztultak rettenetes nagy szamokban.
    A Voros Hadsereg nem banta hogy kire lottek , mert 50,000 Izraelita hitu munkaszolgalatost is alsozatukul ejtettek.

    Az orszag fokent Budapest 1944-45-ben szenvedte a harcokat.
    De 1946 volt magyaroszagon a leg bpldpgabb elet.
    Mindenki boldog volt es remenyekkel telt egy jobb es teljesen szabad jovo lehetosegen.

    A dolgozo ember, az ujjaepites lehetosegevel es szuksegevel, leheto volt megszabni sajat munkaberet.

    A kozlekedes es kereskedelem helyrealt. Minden szuksegletek ismet lehetove valt.

    Az elso szabad valasztason a Rakosi partja rem-le-egett. 11% osz-szavazatokkal. Azert Rakosi es Malinovskiy is kovetelte a koaliciot.
    Rakosi csak a belugy (rendorseg) es PM helyettesi talcat kovetelte.
    1947 tol 49=-ig sikereskedett a „szalami-szelteles” formajuk politikajaval. Szeltenkjent meghoditani a kormanyt.
    1949 tol a MKP teljes hatalmat uralt mindenben.
    De tetteik a kozgazdasagot tonkre tette.
    1951052-re az elelmiszerket a jegyrendszer altal volt leheto.
    Persze a termeloket vadoltak a hianyosagokert.
    Nagy Imre osztalya meg a vetomagokat is elkobozta a teremelo parasztoktol.
    Sot 400,000 lett buntetve mert nem voltak kepesek a kovetelt „beszolgaltatast” teljesiteni.

    SOHA, SEMI ahoz hasonlo korulmenyek nem tortent magyarorszagon beke-idokben !!!
    Mit velne hogy miert? vagy mirt nem ?

  • KENNY;
    Soha nem latott sem talalkozott…

    Na latod, teaht most buken dicsekedhetsz.S azert is kelett Irorszagba koltoznod.

    Ha nem lennel vagy hajlando belatni hogy idovel,s az en esetemben kozel 3/4 evszazad, de az ember kiesik barminek a gyakorlatabol, ha azt rnedszeresen nem gyakorolja. Igen, meg a gyerek-koraban tanult nyelvel is.
    Rem ostoba, es elet-tapasztalatlan lehet az aki Kenny-hez hasonlo felfogasban elne.

  • ALMASI ALMA;

    Ha maga megdobbenteni ohajtott emgem, hat majdnem elerte celjat. Mert majd nem le-estem a szekemrol olvasva, hogy maga egyesz megjegyzesembol csuan egyetlen mondat felet volt kepes ertelmezni.

    Ha valah is volt valami alatta (az volt a mondat elso fele) de a kerdesem volt, hogy valaha is figyelte-e meg hogy minden alatt termeszetes modon szabadon ohajt elni.
    Az volt akerdesem ???
    S nem hogy mifele allatai voltak.

    De mint jeleztem, nem csak az emberi leny, allatok, sot meg a novenyek es meg a mikrobok (germek, bakteriumok es virosok) is szabadon ohajtanak elni, minden ellenallasok hianyaban.

    Az perssze nem a polgari jogokra vonatkozoan, hanem hogy meg minden noveny is szabadon probal noni a nepfenyt elerni, gyokerei meg a nedvesseget es a tapanyagokat.
    Hasonbloan a virusok is korlatozasok nelkul testeket talalni letezni es azokban szaporodni.

    Tehat minden leny legelso celja a szabad-lehetosege.

    Hat miert hinne el maga ,hogy a „szocialista-emeber” mas lehetett volna ?