Richter Gedeon gyógyszerész, gyáralapító 74 évvel ezelőtt a nyilas terror áldozatául esett.

2018 december 31 12:01 de.64 hozzászólás

„Igaz ember volt, tudta, mi a tisztesség, maradandót alkotott és neve összeforrt alkotásával.” (Hídvégi Jenő)

Richter Gedeon alkotó személyiség volt. Kiemelkedő egyéniségével, életével és munkásságával, és nem utolsó sorban emberiességével olyan hírnévre tett szert, amely csak keveseknek adatik meg.

1872. szeptember 23-án, a Heves megyei Ecséd községben született, gazdag földbirtokos családban. Korán elvesztette szüleit, édesanyja, Engel Róza közvetlen a születése után, édesapja, Adolf a következő évben hunyt el. Két bátyjával az anyai nagyszülőkhöz került Gyöngyösre. Az Engel családnál nagyon gondos nevelést kapott, és az örökölt vagyonát is jól kezelték.

Richter Gedeon négy elemi elvégzése után 1882-ben a város legnevesebb ferences rendi, ún. „Nagygimnáziumában” kezdte el középiskolai tanulmányait. A gimnázium, amelyből sok neves ember, pl. Bajza József, Bugát Pál, Török Ignác, Vackot Imre, pályája indult el, megalapozta Richter életútját is. A középiskola elvégzését követően egy gyöngyösi gyógyszertárban kezdte meg gyógyszerészgyakornoki pályáját. Három év múlva sikeres vizsgát tett, majd további két évet ebben a gyöngyösi gyógyszertárban dolgozott. Ezt követően az 1893–1894-es tanévben iratkozott be a Budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti, később pedig az Orvosi Karára. Oktatói közül kiemelkednek Than Károly, Margó Tivadar és Eötvös Loránd professzorok. Záró-szigorlatát kitűnő eredménnyel 1895 júniusában tette le. Gyógyszerészi oklevelét ez év június végén nyerte el, és két évig egy budapesti gyógyszertárban dolgozott.

1897-től négy esztendeig tartó külföldi tanulmányútján német, angol, olasz és francia gyógyszertárakban dolgozott, és szerzett széleskörű tapasztalatokat. Különös figyelemmel kísérte az organoterápiával (hormonkészítmények, erősítőszerek) kapcsolatos kutatásokat.

Külföldi tanulmányútjáról visszatérve hasznosította a külföldi tapasztalatait: engedélyt szerzett a marhavágóhídnál, a juhok pajzsmirigyének, a sertések petefészkének gyűjtéséhez, és 1901-ben a családi öröksége egyharmadából megvásárolta az 1887-ben alapított Budapest, Üllői út 105. sz. alatt működő „Sas” patikát, amelynek alagsorában biológiai és vegyészeti labort is berendezett. Itt kezdték el gyártani az első magyar mellékvesehormon-kivonatot tartalmazó készítményét (Tonogen, Suprenale), amelyből 1902-ben mindenütt ismert és megbecsült világmárka lett.

Ezt rövidesen új készítmény követte, a Glanduitrin, amely a szülészetben vált pótolhatatlanná.

1902-ben feleségül vette Winkler Annát, egy szegedi zsidó fűrészáru-gyáros leányát, akivel mindvégig boldog házasságban élt. László fiúk 1903-ban született, aki később Richter közvetlen munkatársává vált.

Az organoterápiás készítményei akkora sikert hoztak, hogy hamarosan szűknek bizonyult a patikája, így vegyészeti gyár megalapítását tűzte ki célul. 1906-ban kőbányai Cserkész utca 63. szám alatti telket megvásárolta, majd a következő év júliusában megkapta az ahhoz szükséges iparengedélyt és megalapította a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárat. Az újabb világmárkák a Hyperol, a Kalmopyrin és a Hydrocodin megteremtésével és még számos új és nagyjelentőségű gyógyszerpreparátummal gazdagította a gyógyszerkincset.

A külföldön is nagyszerű csengésű Richter név lehetővé tette, hogy néhány év leforgása alatt szerte a világon leányvállalatokat és képviseleteket létesítsenek. A gyár folyamatosan lépést tartott az orvostudomány fejlődésével és mindvégig biztosította a szükséges gyógyszereket.

Az organoterápiás és szintetikus profil mellett az 1920-as évek közepétől megkezdődött a növényfeldolgozás is. Készítményeivel az ipari kiállításokon sok díjat és elismerő okleveleket nyert.

A második világháború nemcsak nehezítette a gyár működését, hanem az egyre erősödő totalitarizmus Richter Gedeon személyét zsidó származása miatt – nem kímélte. 1944. áprilisban eltávolították a gyárból, decemberben pedig a nyilas különítményesek a Duna-parton meggyilkolták.

Richter Gedeon életműve azonban – túlélve az alapítót – tovább él és igazolja a gyáralapító terveinek, kezdeményezésének életrevalóságát.

Richter Gedeon emberi nagyságát, szakmai és szervező munkáját Pillich Lajos mérnök, a részvénytársaság egykori elnöke (a hazai gyógyszeripar „koronázatlan királya), Richter volt munkatársa ezekkel a szavakkal jellemezte: A kitüntetéssel diplomázott, vállalkozó szellemű fiatalember az 1901-ben alapította gyárát haláláig irányította. Igen szerény, nagyon közvetlen, de rendkívül következetes egyéniség volt, aki egész életét a gyár fejlesztésének szentelte. Legfontosabb feladatának tekintette az élenjáró természettudományos felfedezések eredményes gyakorlati hasznosítását. Haladó, szociális gondoskodását tükrözte a rászorult dolgozók iránt tanúsított közismert segítőkészsége. Puritán szerénységével számos olyan zseniális adottság párosult, amelynek meghatározó szerepe volt a vállalat fejlődésében. Richter Gedeont alapvetően optimista, humanista szemlélet, nagyfokú jóhiszeműség jellemezte. Rendületlenül hitt a beteg emberek szenvedéseinek enyhítésére törekvő életcélja sikerében és bízott munkássága eredményeinek elismerésében. Elhivatottságát mi sem jellemzőbb, hogy akkor sem hagyta el a hazáját – jóllehet módja lett volna rá –, amikor már életveszély fenyegette. Hitte, hogy őneki nem eshet bántódása, mert egész életében a közösséget szolgálta. Az emberi gonoszság sajnos rácáfolt jóhiszeműségére, és 1944 decemberében nyilas terroristák oltották ki nemes életét.

Garai-Édler Eszter

64 hozzászólás

  • Magyarorszag, Nemetorszag, Ausztria, Olaszorszag es meg nehany mas orszag a 20-as evektol fogva elkovettek sajat maguk ellen azt a legrosszabbat ami egy egesz orszaggal megtortenhet; sajat maguk ideztek elo az orszagaik brain-drain-jet. Raadasul, akik maradtak, azokat legyilkoltak.

    Richter legnagyobb hibaja az volt, hogy nem koltozott Amerikaba meg idoben. Ettol persze a tobbi aldozat ugyanugy aldozatta valt volna.

    De ha mar igy a gyogyszerekrol is szo volt, en bevallom, hogy a hideg futkarozott a hatomon, amikor eloszor talalkoztam azzal, hogy a vagohidrol allatok bizonyos szerveit elhordjak, hogy gyogyszereket keszitesenek beloluk. Ezeknek a gyogyszereknek egy resze nekem gyanus is, valoszinu tobbet art, mint hasznal.
    Brrrrr… Inkabb olyan szereket szedek, amelyek az immun rendszert helyreallitjak. Ezek mind novenyi eredetuek, jobbnak tunnek.

  • .

    Richter Gedeon: a magyar Joseph Süß Oppenheimer * 🙁

    .

    * és sajnos nem az egyetlen…

  • Köszönöm Eszter. Tán annyit még: Richter Gedeon útja a halálával sem fejeződött be. A Richter a háború után Kőbányai Gyógyszergyár néven az ország egyik legsikeresebb cége volt. Bizonyos vagyok abban, hogy az ő és a munkatársai szellemének köszönhető a magyar gyógyszergyártás egyetlen háború utáni nemzetközi sikere, a Cavinton.
    Az is biztos, hogy szerepe volt a versenytársak teljesítményében: a Wanders (Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár, ma Egis), az újpesti Chinoin (ma Sanofi), a hatvanas években alapított debreceni Biogal (ma Tevan), vagy a tiszavasvári Alkaloida mind máig működő cégek.
    Igaz hazafi volt: szemben a hőbörgő látványmagyarokkal: ő adott a hazájának, nem elvett attól.

  • Elismeres es koszonet a jol fogalmazott es jol urt beszamoloert.

    De a kerdest teszi fol azonnal, miert nincsennek ma ottan Richter Gideonok ????

    Talan a sok evtizedes elavult es elvakult szocialista menthalitasanak eredemnye, ami fejukbe verte hogy csupan a mindenhato allamhatalom kepes barmire is. Az egyen az csak a huseges szolga akinek kotelessege a husegesen a part-vezetok kovetese es engedelmessege.
    Nem a joguk a sajat kepesseguk es szorgalmuk kovetese altali onallosagai es sikereik ?!

  • Szoros Gyuri;

    Reszben tevesen latja az akkori es fokent nyugat-europai esemenyeket a haboru utan.

    A 20-as evek volt nevezve es ismerve a „roaring 20s”-nak.

    Az 30-as evek hoztak a szomoru valtozasokat.
    Kezdve a 1929 gazdasagi valsaggal, no meg a nemzeti-szocialistak hatalomra jutasaval nemetoreszegban.

    De magyarorszagon az 1920-40 evig pl. az orvosok es korhazak szamai tobb mint duplazodott.
    Hasonloan a kozoktatas es felsobb oktatas teren is jelentos fejlodesek tortentek.
    A kozlekedes, ipar es a mezogazdasagi termeles jelentosen novekedett.

    Az 1940-es csatlakaozas hozta a nemzeti ongyilkossagra vezeto utat a magyaranak.
    A tobbi a haboru es a nemzetkozi-szocialaizmus eredemnyei a mai napig, sot annak gyakorlasa dul mai is, csak mas-nev alatt.

  • SZOROS GYURI:

    Talan szerencseje hogy nincsen tudataban hogy milyen sok allatok es milyen kegyetlen modon vannak orvostani es gyogyszertani kutatasoknak alavetve.

    A gyogyszer-ipar, pl. az allati probak utan, termekeiket a „harmadik vilagban” teszik ember-altali probakra, persze jol fizetve azert.

    Sot meg a kozmetikai es vegyi-ipari kutatasok altal is nagyon sok es kegyetlenszenvedeseket okozva a kiserleti allatokon.

    Sajnos maskent nincsen elorehaladas?!

  • Göllner András

    @ Szaros Gyuri

    Már megint az áldozatot hibáztatod nyilaskám? Tudod melyik szorosban a helyed ugye ? (megsúgom – nem a bereckeiben.)

  • Göllner András

    @ Garai Édler Eszter

    Nagyszerű megemlékezés erről a csodálatra és tiszteletre méltó emberről. Nyugodjék a lelke békességben és mindazoké akikkel ilyen barbár módon járt el az újonnan divatos Horthy-Szálasi rendszer. Köszönet, hogy időt és figyelmet fordít arra, hogy ne feledkezzünk meg hová vezet az az út amely irányába terelte Horthy Miklós, Szálasi Ferenc s immáron Orbán Viktor is, a magyarokat. Isten óvja a magyarokat és a világ tönbbi népét az ilyen fajta pásztoroktól.

  • Göllner András

    Sajnos az én klaviatúrámon a v és a b egymás mellett lapul. Elnézését mindazoknak, akik bántva érzik magukat az általam meghágott szoros (a Latorca patak menti) miatt.

  • Gollner B.Andras;

    Mindent ki kell forditania, elcsavarni a valosagtol?

    De miert teszi azt amikor egy kepes es tehetseges ottani egyen sikereirol van a szo ???

    Azzal Richter Gedeon emlekeit gyalazzta, s nem a Horthy-k es Szalasy-ak buntetteit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Szoros Gyuri
    2018 december 31
    12:42 de.

    Szeggyél be valamit agymenés ellen.
    Mindannyiunknak jobb lesz ,főleg neked.Te szaros.

  • Richter Gedeon életútja azt erősíti meg nekem, amit eddig is tudtam:

    Nyilasokkal, nácikkal, Jobbikkal SEMMI SZÍN ALATT nem szabad szövetkezni semmire.

    Aki náci párttal áll le bármilyen közös dologra, saját koporsójába verdesi be a szögeket.

  • Bendegúz 3:03

    A „SORS” KÖNYVE:

    Richter Gedeon sorsa szoros összefüggést mutat a

    Horthyrendszer fejlődéstörténetével és bevett munkafolyamatával

    Így a halála is már jóelőre beírattatott e rendszer használati

    utasításába és a garancia passzusaiba az oda eleve beépített

    Numerus Clausus és Zsidótörvények, stb. néven elhíresült

    rasszista és mondjuk ki, a lényegét tekintve náci ideológia*,

    szemlélet és joggyakorlat révén. De nem csak az irredenta és

    antiszemita mozgalmak éltek e fals, törvényadta jogaikkal de

    maga az állam vértezte fel magát és azokat is a törvények útján

    előbb az azokból következő gyilkos propagandával, majd a

    legprofibb tömeggyilkos gyakorlattal is, törvényesnek álcázva

    az ilyeneket [ld: Kamenyec-Podolszkíj; már 1941-ben].

    Ama bizonyos mozgalmak pedig (nyilasok, ébredő magyarok, stb.)

    az államot csupán kezdő amatőr módjára, ti.a halottak számát

    tekintve – ami e szabadcsapatoknál nem érte el a tízezret se –

    ettől sokkal „kisebb eredménnyel”, ám annál véresebben s így

    sokkal „látványosabban” utánozták a gyilkolásban. Az utóbbi a

    tömeggyilkos sorozatba került bele a tudós Richter Gedeon is…

    Viszont ebben a gyilkos „versenyben” a nyilas bandák a

    Horthysta államot lefőzni már képtelenk voltak. Egyrészt, annak

    az uszkve 500-ezres polgári áldozatát, de főleg és elsősorban

    a magyar . r e n d s z e r . e téren tanúsított, logisztikailag

    példás szervezettségét figyelembe véve, mely még a német-náci

    szövetségeseinket is alaposan meglepte…
    .

    Na helló!

    .

    * Azt nem Hitler találta fel, hiszen Horthy a Mein Kampf előtt már 10 évvel gyakorolta is…

  • Az egyetlen ugyen maradt nema a cikk szerzoje,hogy a magyar-allam vissza-adta volna a Richter tulajdonokat eredeti tulajdonossianknak,ill. hatramaradt leszarmazottaiknak ?

    Tett volna jovatetelt mind a veszettessegekert ???

  • Akárhogy is erőlködünk szépítgeni ma a dolgokat a tény az, hogy mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen !
    Úgy 1944 őszén, gyerek fejjel a körúton, megillettődve bámultam a Hungarista, fekete egyenruhás, fényes bakancsos nyilasokat masírozni. Peregtek a dobok, volt jobbra-balra sok esküdözés, zászlóerdő, rabok tovább nem leszünk, nem nem soha, Isten, áldd meg a Magyart – stb, stb, stb,……..
    Hű de fényesen nézett ki a világ !
    Ekkortájt történhetett, mikor a világhírű Richter Gedeont az Üllői úti Sas gyógyszertárából, ezek az aljas, gané fajgyűlölő ideologiákkal megfertőzött HUNGARISTA geci sátánfajzatok kirángatták és másokkal együtt a Dunába lőtték.
    Egy óriási szégyenfolt a történelmünkben.

    Kedves Garai-Édler Eszter – habár sír a lelkem, mégis köszönöm ezt a megemlékezést.

  • Richter Gedeon is a magyar szellemi nagyságok jelentős személye. Halála Magyarország vesztesége.

    ps: Megerőszakolt gondolatmenet hogy a Horthy-korszakból eredt a nyilasok rémuralma ami a német megszállókkal együtt működve a magyar vidéki zsidók szégyenteljes elpusztítását okozta – így Richter Gedeonét is.
    Ugyanúgy megerőszakolt gondolatmenet az orbáni ner-t azonosítani
    a horthizmussal, különösen pedig a nyilas-uralommal. Aki ezt teszi, az feleslegesen és károsan félelmet gerjeszt és „árkokat ás” (ez lenne a cél?!).

  • Richter Gedeont az AKKORI magyar nyilas férgek lőtték a Dunába és a ma élők egészen jól profitálnak a nevéből.Kár,hogy nem lett „idegenbe szakadt hazánk fia”!

  • gyuri10
    2019 január 1
    4:41 du.

    Tudjuk Gyuri, TE pedig kisbarátom MOST ezeknek a nyilas férgeknek a szellemei utódait nyalod ezerrel.

    Aki Jobbikossal barátkozik, Hitler nézeteit és módszereit preferálja. Sajnállak kisöreg. Ide jutottál hülyeségedben.

  • KORDON BLUED;

    NEM a SORS-konyve, hanem az ostovasagok es kegyetlensegek konyve !

    Az vezette a mgyart a haborukba ezer even at.

    A HULYE TRIANON-i onzo gondolkodas ami a leg-elso-okozoja volt hogy a magyarok a nemzeti-szocialista nemet hatalommal csatlossa valt 1940-ben.

    Persze Horthy legalabb belatta azt s probalt ki-ugrani abbol, de arra mar akkor (1944 okb.15en) tul kezo volt.

    S onmaga is az SS fogaja Dahauban volt, sot eletet es fia elete is kivehzessel fenyegetve a kovetkezo napon.

    Na de mi lehetett volna abbol a lecke maguknak meg maig is?

    Mindannyian allanddoan ugyan azt a hulye TRIANONI esztelenseget fujjak itten.

    Tehat ugyan azt a marhasagot kovetik maig is !!!!!!

    S nem ugyan olyan huseges csatlossai lettek Moszkvanak mint annak odejen Berlinnek?????????????????????????

    Latna talan valami kulombseget a maguk felfogasa es az akkori hatalonlevok gondolkodasan ????????????????????
    Ma meg a globalista bankarok es ipar-magnasok ossze-eskuceseinek a vilaghyalmo erdekeiket szolgalva ???????

  • Göllner András

    @ Bendegőz

    „Mindent ki kell forditania, elcsavarni a valosagtol?”

    Figyelj te vesszőtlen elmebajos, ezt mér tőlem kérdezed ? Szerintem a gyuri10-hez kellene fordulnod. Ő majd megmondja neked a tutit. A Géyza nálam sokkal tömörebb tanáccsal szolgálhat, hogyan másszál ki abból a zsákutcából ahol már isten tudja mióta kóvályogsz oly szemérmetlenül 🙂

  • Gratula az irásért!
    El vagyok keseredve, mert az fergeteges teljesitmény, amit alkotott, mára már érzékelve a nemzetközi piacot-elmondhatom, h a magyar gyogyszergyárak baromi drágán és csak a magyar és az unios mesterségesen szigoritott elöirások miatt maradnak életben , mert nem engedik be Ázsiábol és Afrikábol a gyogyszereket, mégha hasonloan hatékonyak is, csak 5-8-szoros az árkülönbség!

  • Richter Gedeon Dunába lövése felháborító gaztett. De UGYANILYEN felháborító gaztett az is, ha uborkatolvajláson kapott buta, iskolázatlan cigányembert fegyveres magánalakulatok bírósági ítélet nélkül a Dunába lőnek. Sőt, ha ezt békés muszlim emberekkel teszik, AKKOR IS.

    Az ilyen gaztetteknek nemcsak a Dunába lőtt emberek az áldozatai, hanem az egész nemzet is, amelynek a tagjai önkéntesen lövöldöznek, és önbíráskodnak. Mert a kollektív emberségünk és mentális állapotunk sérül meg halálosan. Azoknak, akik lőnek, és azoknak, akik ezt helyeslik, vagy csak behunyják a szemüket.

    EZT KELLENE VÉGRE MEGÉRTENI.

  • Bendeguz79 2018 december 31 10:03 de.

    „Reszben tevesen latja az akkori es fokent nyugat-europai esemenyeket a haboru utan.
    A 20-as evek volt nevezve es ismerve a “roaring 20s”-nak.
    Az 30-as evek hoztak a szomoru valtozasokat.”

    Nemetorszagban, valoban. De Magyarorszagon a Numerus Clausus lenyegeben csak a zsidokat celozta, es mi itt most a zsidokrol beszelgetunk. Mashol is volt Numerus Clausus, de tudtommal sehol mashol nem a zsidosag volt a celkeresztben.

    „De magyarorszagon az 1920-40 evig pl. az orvosok es korhazak szamai tobb mint duplazodott.
    Hasonloan a kozoktatas es felsobb oktatas teren is jelentos fejlodesek tortentek.
    A kozlekedes, ipar es a mezogazdasagi termeles jelentosen novekedett.”

    Igen, Horthynak hibai mellett voltak erenyei is.

    „Az 1940-es csatlakaozas hozta a nemzeti ongyilkossagra vezeto utat a magyaranak.”

    Probalt volna meg nem csatlakozni! Akkor nem 500 000 magyarorszagi zsido halt volna meg, hanem az osszes. Nem beszelve a roman, szlovak es horvat megszallas egyeb oromeirol a magyarsag szamara is.

    „A tobbi a haboru es a nemzetkozi-szocialaizmus eredemnyei a mai napig, sot annak gyakorlasa dul mai is, csak mas-nev alatt.”

    Helyes. Ma liberalizmusnak hivjak a kommunizmust az elvtarsak, es azt hiszik nem latjuk miben mesterkednek.

  • Bendeguz79 2018 december 31 10:11 de.

    „A gyogyszer-ipar, pl. az allati probak utan, termekeiket a “harmadik vilagban” teszik ember-altali probakra, persze jol fizetve azert.”

    En szamtalanszor lattam mar itt (Amerikaban) hirdetest, hogy keresnek erre a celra onkenteseket.

    Bendeguz79 2019 január 1 4:08 de.

    „Az egyetlen ugyen maradt nema a cikk szerzoje,hogy a magyar-allam vissza-adta volna a Richter tulajdonokat eredeti tulajdonossianknak,ill. hatramaradt leszarmazottaiknak ?”

    Nem tudom, de gondolom ez attol fugg melyik elvtars utalta ki sajat maganak a hazat, es aztan 1989-tol melyik elvtars vette meg a gyarat az allamtol nehany forintert.
    Ha olyan elvtars volt, akit meg ma is ved az osszes kommunista biro, akkor erre nem kerulhetett sor.

  • Vagyis a dunábalövés nem azért bűn, mert értékes magyar zsidó emberek pusztultak el, hanem azért, mert a korrekt társadalomban semmiféle fegyveres szerv, semmiféle embert – legyen az akár egy többszörösen büntetett előéletű ártalmas gyilkos gazember – NEM ÖLHET MEG, ha békésen ballag az utcán. Ezt még a rendőrség vagy a különleges állami karhatalom sem teheti meg, nemhogy „önkéntes fegyveresek”.

  • Kiss Ferenc 9:36de

    Egy csöppet sem a megerőszakolása a logikának az, mely eszmefuttatás igaz, csak dióhéjban,ámde E G Y E T L E N komplett POLITIKAI . R E N D S Z E R . folyamatát végikísérve, majd annak végső kimenetelét tekinti annak végeredményének is. Mert ami 1944-45-ben Magyarországon történt az bizony SŰRÍTETT formában ugyan, de az 1919-ben elindult, magát büszkén ellenforradalomnak becéző förtelemnek a . V É G K I M E N E T E.

    KordonBlőd barátunk ezen az Antanttól ránk hagyományozott szélsőjobboldali renszeren pásztázott végig, de alaposan.

    Đ

  • Gondoltam.

  • Göllner András
    2019 január 1
    5:59 du.

    Én e?
    Tanácsokat adni??
    Egy Bendeguz-formátumú brilliáns elmének???
    Uggyan kérlek…írni-olvasni alig tudó vasmunkás vok DDD

  • Mindenesetre üdvözítő látvány
    hogy a nagy elmék egymásra találnak itt.
    Például Szarosgyurka meg a briliáns elméjű Bendeguz
    És a félbuzeráns az amazontermészetű náciszimpatizáns banyával

  • SzőrösGyuri 8:13

    Amit itt fent produkálsz, az a legtipikusabb neonáci védőbeszéd Horthy mellett. Egyszerűen undorító.

    Ha tegyük fel, neked csak 1 rokonodat ütne el egy autó a zebrán, vagy 1 kéjgyilkos koncolná fel a feleséged, te biztosan hetekig üvöltöznél, mint a fábaszorult féreg, és nem mondanád azt, hogy hiába, nem volt mit tenni, meg hogy sokkal többen is lehettek volna, ha…

    Vedd tudomásul, hogy azt a védenced rendszere által szánt szándékkal „kinyírt” 500’000 ártatlan magyar állampolgárt is anya szülte. Ez nem csak egy relatív statisztikai adat.

    Mert, ha már ez a hazánkra az Antanttól rátukmált, botcsinálta Fővezér, aztán már Kormányzó is csupán emberi gyengeségből ment bele azokba az intézményesített tömeggyilkosságokba, és mondjuk ezek a hullahegyek őt csak egy csöppet is bántják, vagy hhhm’, még szíven is találják, akkor ő, mint a polgáraiért felelős államfő már előtte lemond, de legkésőbb a németek bevonulásakor, amit már az 1941-es, a mi államunk megszervezte és lebonyolított Kamenyec-Podolszki húszezres tömegmészárlásnál meg tehetett volna. De nem tette meg!

    Így viszont ez az „őfőméltósága” címet bitorló jellemtelen alak bizony nem volt más, mint egy tényleg nem közönséges, ám ettől mégköltélrevalóbb háborús főbűnös. Mely tény akkor is igaz, ha Nürnberget – azt is csak Sztálin jóvoltából – mégis megúszta … Ti meg véditek sőt szobrokat állítotok neki sőt, a rendszerét készültök restaurálni…
    .

    x: cukihara jakumó

    .

  • Gabriel Karikas

    Valamennyi hozzászólás – mondjuk értelemszerűen, hisz a cikk erről szól – a nyilasok rémtettei körül forog.

    Néhány hónappal ezelőtt pontosan a Richter Gedeon Gyógyszergyárat mint példát hoztam fel arra, hogy a rendszerváltáskor hogyan kellett volna privatizálni valamennyi államosított üzemet.

    A Richter Gedeon ma egy prosperáló gyár, Európa számos helyen van saját gyára, leányvállalata.

    Az összes többi gyógyszergyár ki lett árusítva, el lett bagóért kótyavetyélve – úgynevezett szakmai befektetöknek. Ugyanúgy valamennyi más magyar gyár is.

    Ez volt a mocskos, fasiszta Antall-kormány szlogenje, adjuk el szakmai befektetöknek.

    Nem esik le még ma sem senkinek a huszfillér, hogy amikor a NÉP magáévá tette (konfiskálta) 1948/49-ben a háború után megmaradt nemzeti vagyon részét képező üzemeket/gyárakat, akkor azért felelölöséggel tartozott?

    Hány gyártulajdonost lőttek le az elvtársak is, hasonlóan a nyilasokhoz? Hogy az üzemeket a munkások tulajdonába vonják? (ÁLLAMOSÍTOTTÁK)

    És 1990-ben a többség nem tartott semmit a magáénak, nem ügyelt rá mint tulajdonára, pedig negyven éven át fújták az elvtársak, hogy miénk a gyár. AZÉRT GYILKOLTÁK LE AZ EREDETI TULAJDONOSOKAT, UGYANÚGY MINT PÁR ÉVVEL AZELŐTT A NYILASOK.

    Haszontalanul, mert senki sem óvta/féltette, akkor.

    Ma már rájöttek néhányan, hogy a nemzet vagyonát kótyavetyélték el 1990-ben – sírnak is mint a fürdős-kurvák. De a többség ma sem érti, hogy az tulajdon volt bizony – hiszen negyven éven keresztül tudomásul vettük, hogy azért alacsonyabb a fizetés a kommunista országokban, mert az államtól cserébe a meg nem kapott teljes fizetésért, a haszonnak közvetlenül a az államkasszába való befolyásáért cserébe az állam lakásokat épít, felvállalja az oktatás, a közegészség teljes finanszírozását!
    Elosztja azokat „szükségletetek szerint”

    Mintha mindenkinek kifehéredett volna az agyterülete ezen a téren. El lett felejtve???
    Hol a Cavinton, hogy a témánál maradjunk?

    Ezért érdemli meg a magyar nemzet, hogy ne is legyen semmije.

    A fiataloknak meg mindenféle hülyeségekkel tömik a fejét, a jobb meg bal, meg fent meg lent ideológiákkal.
    Mintha nem mi, hanem az ideológiák lennének a hibásak.

    Kinek a fejéből születnek meg a nyomorúságos, elvetélt ideológiák – az E.T.-k hozták a sziriuszról?
    Elvtársak és Vitézek!
    Előbb demokráciát kell tanulni, a Viktor megmondta – 1990-ben!

  • Bendegúz 5,51

    Úgy érzem a „SORS” KÖNYVE cím az 1,16-os kommentemhez magyarázatra szorul, mert ön . j o g g a l . reklamálja azt.

    Pedig ezt a címet én nem is kis . m a l í c i á v a l . az itteni hazai többség ismereteire alapozva adtam a kommentemnek arra utalva, hogy a fidSS kormány egy „holokauszt emlékhelyet” létesített, a Magyarországi Zsidó Hitközségek egyeztetése és megkérdezése nélkül…

    Ennek a helynek a tipikus fidSS cinizmussal megspékelve azt a nevet adták, hogy „S O R S O K” HÁZA, mely oda nem illő . s o r s o k . kifejezésre a fenti kommetjében ön is alaposan ráhúzza vizes lepedőt. E felháborodásval én is teljes mértékben azonosulok.

    Hisz a Holokauszt nem a kiszámíthatatlan . s o r s , hanem a történelm során eddig az előre jólkifundált és jóelőre eltervelt emberi gonoszság, annak is a legalja és a legmocskosabb terméke (volt).

    Üdvözlettel: KB

  • Gabriel Karikas

    P.S. a fentebbi 2019 január 2 7:13 de. bejegyzésemhez.

    Valahol a demokrácia nem ismerete és meg nem értése vezet el ahhoz,hogy minél inkább ideológiákat keressünk és gyártsunk.
    Helyzeteket kimagyarázzunk.

    Ez valami irtózatosan jó taptalaj az ilyen ujnáci üdvöskék kihajtásának is mint ez a szaros jankó, aki képes a horthy nyilas rendszerét védelmébe venni.

    Most-már csak tényleg csak az hiányzik, hogy kinőjenek új Szamuelyi-féle gárdák is.
    Mert ugye toroczkay-féle már van.
    Akkor a forradalom valóban kész lesz. A géppisztolygyárosok és a kötélgyártók jól fognak keresni.

    Jobb lenne inkább egy jó nagy követ tenni a múltra, és keresni annak a megoldását, hogy hogyan lehetne valóban valami-féle demokratikus KÖZGONDOLKODÁST bevezetni.

    A pártokat, illetve a politikusokat nem azon módon „vizslatni” na ez most valóban „jobbos-e, vagy balos” – hanem hogy milyen racionális programja van.

    Nem lesz soha nemzeti közmegegyezés – mert nincs meg az akarat rá.

  • cukihara
    2019 január 2
    6:37 de.

    Miért nem említed azt a kb negyedmillió magyarembert akiket a Fehérterror idején nyírtak ki ezek a hazaáruló Horthysta disznók ?

  • Szoros Gyuri;

    A „Numerus Clasius” nem okozta senki halalat!!!!

    Sot a Numerus Clasius alkalmazva volt majdnem vilagszerte.

    Sot meg a US-ban is.
    Ma pont ellenkezolegi celokbol az u.n. „Affirmative Action”

    De magyarorszagon a nemzeti kisebbsegeknek nyujtott lehetoseget az egyetemkre menni.
    S mivel az atlag lakossag szazalek-aranyaban volt megszabva, sajnos a szorgalmasabbakat sertette, mint Izraelita diakokat.

    De mindenk dacara 1920-40 kozott ugy az altalanos-koz-es felsobb oktatas jelentosen novekedett.
    Sot az orvosok szamai tobb mint duplazodott.

    De barmi „szocialis-celu-programok”-nak mindeg van hatranyai !!!!

    Mint a mai „Affirmative Action”, hogy feher-diak magasabb vefelveteli-vizsga-eredmennyel visszautasithato, hogy egy alacsonyabb felvetelivel levo fekete-diak felveve.
    Az volt 1920 utan a zsido-diakok esete ottan.

    De maskulomben Barak Obama nem lett volna sem ugyesz, sem elnok.
    Na hat hogyan itelned azt ????????????????????????

    Azert a teljes es korlatozatlan lehetoseg az egyedulli sikeres es tisztesseges modszer mindenki szamara !!!!!!

    Na de legyunk oszintek es realisak, az elet szelszoseges!
    Az „igazsag” az egy elvont gondolat !

    S mit velne „igazsag”-nak??? S hogyan ????????????????

    Maradjunk inkabb a szabad-LEHETOSEGgel !!!!!!!!!!!!!!

  • GEYZA soraira CUKIHARAhoz.

    Az allitott 1/4 millio „kinyirasa” bull shit !!!!!!

    Mivel nem eltem 1919-ben csutpan sajat apam altali tenyekre hivatkozhatok.

    Mikor Kun Bela verszomkassai hatalmat ragadtak ,egy kis videki kozsegben ahol en nottem fel es ahol szuleim eltek akkor, az elvtarsak az ejszaka kozepen atmentek a kozsegen es akik a „fekete-listajukon” volt mind elvittek.
    Sorokban osszekotoztek oket a kezeiken egy vonalba.
    A temetoben volt egy nagy asott godor amibe mindeniket agyonlove bedobtak es lefoldeltek.

    Horthy bejovetele utan a hatosagok kivizsgalast kezdtek.
    De ottan azokbol egytelen egy sem lett halalra itelve a gyilkossagaikert.

    Itten mar vitattuk a Lukacs Gyorgy ugyet !!!!!
    Aki dandar-politikai-tiszt volt a Kun Bela hadaiban.

    Lukacs parancsot adott 8 artatlan baka kivegzesere minden szazadbol.
    Az 32 artatlan magyar katona lett volna.

    Persze csupan egy szazad-parancsnok engedelmeskedett aki kivegeztettett 8 artatlan magyar fiatal bakat.

    Azt a szazadparancsnokot a „Horthista”-birosagg csupan 8 evi bortont-buntetesre itelte!!!!

    Egy ev borton egy fiatal artatlan ember gyilkolasaert ???

    Hat az nem a leheto leg-liberalisabb itelet ??????????

    Kadar elvtarsa hany artatlan fiatal magyart, sot meg leanyokat is gyilkolt meg csupan politikai gyuloletukbol?

    Vajon a „GEYZA” nevu troll miert oly verszomjas ????????

  • Eszter Garai-Édler

    Szoros Gyuri, túl azon, hogy virtigli náci dumát nyomsz, úgy tűnik, hogy agyad sem sok van!

    Amikor azt írom, hogy Richter Gedeon engedélyt kapott a marhavágóhídnál a juhok pajzsmirigyének és a sertések petefészkének gyűjtéséhez, ezt a te miért értelmezed úgy, hogy Richter az élő állatokon kísérletezett?

    L a s s an m o n d o m, h o g y TE i s m e g é r t s d! 🙂

    A vagóhídakon vágóállatok vannak, ahol levágják az állatokat! Itt feldolgozzák a vágóállatok húsát. Gondolom, te is ettél már húst ilyen-olyan formában?

    GONDOLOM az állatok petefészkét és pajzsmirigyét nem eszed meg. Mindensetre a húsfeldozó ipar ezeket a szerveket nem használja fel humán táplákozási célokra.

    Richter az itt levágott, már döglött állatok petefészkét és pajzsmirigyét kérte el a gyógyszerei kísérletezéséhez, ami egyébként a vágóhídon a kukában ladolt volna.

    Érted már? Nincs állatkínzás Richter esetében biztosan nem volt.

  • Bendeguz79 2019 január 2 10:49 de.

    Erdekes, hogy te, aki alig tudsz magyarul ertelmesebben irsz, mint azok, akik kivaloan tudnak irni.
    Mivel eszrevettem, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkezoknek irt valaszaim rendszerint elakadnak a vilag legdemokratikusabb es legliberalisabb cenzurajaban, csak neked valaszolok:

    „A “Numerus Clasius” nem okozta senki halalat!!!!”

    Foleg nem kozvetlenul. Viszont akkor is antiszemitizmus es rasszizmus volt a javabol.

    „Mint a mai “Affirmative Action”, hogy feher-diak magasabb vefelveteli-vizsga-eredmennyel visszautasithato, hogy egy alacsonyabb felvetelivel levo fekete-diak felveve. …
    De maskulomben Barak Obama nem lett volna sem ugyesz, sem elnok.
    Na hat hogyan itelned azt ????????????????????????”

    Ugyanolyan rasszizmus, mint a masik volt. Csak most a feherek ellen talaltak ki, es mivel az teljesen normalisnak szamit ma, sot a feher kommunistak kovetelik is azt maguk ellen… hat ez van. Irtam mar, hogy van egy olyan biologiai torveny, amit evolucionak hivnak. The fit survives. A feher – elsosorban a fejlett Nyugaton – ma mar nem fit. Sajat magat irtja ki.

  • Szoros Gyuri;

    Az elso megjegyzesre.
    A US-ban az uj-gyogyszerek emberi probai szigoruan tilos? es torvenytelen !!!!

    Felesegem, kb. 20+ eve, az egyik amerikai gyogyszer-keszito-ceggel,az Orosz Tudomanyos Akademian keresztul egy uj-gyogyszert emberi-probakban ottan tettek tomeg-probakra.(Ne kerdezd a ceg nevet!!!)
    Persze az Orosz Tudomanuos Akademiat jol lefizettek. Hasonloan az egyenek is fizettve voltak.

    A US-ban ,orvosok es klinkak amelyek kezdok valami ismert modszerek alkalmazasan a kezdetben hirdetnek pacienseket toborozni.

  • Bendeguz79 2019 január 2 5:57 du.

    „A US-ban az uj-gyogyszerek emberi probai szigoruan tilos? es torvenytelen !!!!”

    Talan ez a site nem naci, es atmegy a link:
    https://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/ucm143531.htm
    „Clinical trials, also known as clinical studies, test potential treatments in human volunteers to see whether they should be approved for wider use in the general population. A treatment could be a drug, medical device, or biologic, such as a vaccine, blood product, or gene therapy.”

    Ha jol remlik az FDA az amerikai federalis gyogyszer hivatal, amelyik elfogad uj gyogyszereket.

    „A US-ban ,orvosok es klinkak amelyek kezdok valami ismert modszerek alkalmazasan a kezdetben hirdetnek pacienseket toborozni.”

    Ez azt akarja jelenteni, amit az idezett resz is ir:
    „A treatment could be a drug, medical device, or biologic, such as a vaccine, blood product, or gene therapy.”
    Tehat nem mindig gyogyszer kiprobalasara keresnek onkenteseket.

  • 11.11 Bendegúz

    Antant*néven külföldi, ellenséges haderő szorongatta akkor az országot.

    Idehaza hadiállapot volt érvényben, ami egy sajátos jogi helyzet, amikor a polgári jog szükségszerűen szünetel.

    .

    *Ez az azonnali területi követelésekkel fellépő és folyamatosan támadó ellenség(!) ágyazott be, majd ültette Horthyt a kormányzói székbe 25 évre, aminek halálbiztosan egymillió(!) magyar, és ki tudja még hány külföldi állampolgár halála is lett a zárómérlege – ha az anyagi kárt(?) most és itt mellőzzük.

  • Szoros Gyuri;

    A kuldott lap tisztan adta hogy NEM uj-orvossagok human (emberi) probai !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hanem az FDA =Food and Drug (eleelmiszer es orvossag) Adminisztracio.

    Remelem olvasta es megertette, hogy az KLINIKAI probak, az persze „drug” is benne tortenhet, de NEM uj orvossagok emberken valo probai !!!de ha jozben valakinek nyujtanak egy aspirint az persze „drug”.

    A kilnikai tanulmanyok szuksegesek mert barmi modszerek kulombozo modon befolyasolhat bar kit.
    SW a statisztikai adatokra szukseg van a kezdetben.

    Volt mar serv-operacioim is. Az elso bonyadalmas volt.
    A masodik igazi „gyerek-jatek”. mert a sebesz egy ujabb modszert alklamazott.

    Sot most is varok egy olyan klinikai proba-operaciora!!!!
    Mar 18-20 evvel ezelott az orvosok akartak a terdeimet egy par roszda-mentes (golyo-allo) acel terddel potolni.

    De mivel a terdemmel semmi problema, csupan a „miniscus”-aim elkoptak, hat szeretnek egy par uj-miniscust az MRI-rol egy 3-D gepen keszitetni, s azt beultetni terdembe.

    Mivel azt meg nem probaltak, hat varom valaki bator sebeszt aki arra hajlando lenne probalni. Az FDA jovahagyasa es teljes adatol jelentese a koz-erdekeben szukseges.
    Remelm az adna erteheto magyarazatot maganak.
    Az elso „clinical-tryal” az en esetemben.

  • Nehanyan vitaba kerultek itten azon a megjegyzesen a cikkben, hogy a Richter ceg allati-szerveket szerzett es talan alkalmazott a vagohidrol.

    De az valoban kerdore hozta a Richter ceg altal keszitett orvossagok probait.

    Mi adata letezne a szerzonek azon ????

    Vagy talan a Richter ceg csupan mas kulfoldi cegek altal keszitett orvossagi-szereket keszitett. Ill. masolt ?

    A cikkben mincsen szo uj-orvossagok felfedezesen es keszitesen a Richter ceg altal.

  • Cukihara eszmefuttatásával
    az 1944-45-ös vérengzés, a 19-es ellenforradalom és azt követő nagyadszázados politikai rendszer szoros, ok és okozati összefüggésével messzemenőkig egyt kell, hogy értsünk.
    A Numerus Clausust itt védelmébe vevő alattom propagandisták (trollok) is – természetesen félrevezetőleg – csak az etimológiai értelmét boncolgatják e „törvénynek” ahelyett, hogy annak a magyarországi bevezetésének sőt, az ún. „néplélekbe” mint szivacsba, huszon-akárhány év alatt mélyen beszívódó antiszemita szellemét, ill. hatását boncolgatnák.
    E Horthy-rendszernek aposztrofált, szörnyű . f o l y a m a t , amely egyik fő céljaként állami szintre emelt vad és ösztönös „irányzat” akkor, 1919-ben még csupán a . k e z d e t é t . jelentette annak permanens őrületnek, amely majd 1941-re (a Kamenyeci vérengzés idejére) forrja ki magát és vezeti el a 44-45-re már a totális tombolás állapotába hozzott magyar népet ahhoz, hogy akkor már . t ö r v é n y e s e n . lehessen majd akár félmillió /gyerekek, öregek, anyák és apák/ magyarságát megtagadva, őket egyenest halálba átsegítve meggyilkolni – és persze ezek vagyonára szintén törvényi hivatkozással mindjárt, melegibe rátenni mocskos kezüket…
    Ez a magát büszkén keresztény kurzusnak nevező horthysta bűnszövetség az imént ismertetett folyamat során akkora gennyes sebet ejtett az ország és nép mentalitásán, mely fekély láthatólag még 75 év alatt sem képes begyógyulni, márcsak azért sem, mert egy restaurációs szándék van ismét kibontakozóban egy Fidesznek nevezett hárommilliós (választói) mozgalomban.

  • Bendeguz, feladom veled a vitat. Nincs ertelme.

    Nem mintha a cenzura mellett lenne ertelme massal is vitazni, hisz amikor egy kommunista itt hulyet csinal magabol es elveszitene a vitat, a ti cenzuratok gyorsan beugrik, hogy a buta okosnak tunjek.
    A cenzura szerint igy mindig a kommunista, vagy naci elvtars lesz a vita gyoztese.

    Jokat nevetek ezen. Ugy latszik az elvtarsaknak szukseg van egy kis gyozelemre, es azt igy erik el. Igy meg talan aludni is tudnak.

    Ez a cenzurazgatas az o kis hatalmuk. Igy kielik a hatalmivagyukat is. De ha mar itt tartok, egyuttal kivanom is, hogy ez a kis cenzurazgatas legyen a legnagyobb hatalmatok itt a foldon butacskaim!

    Es ne gyozzetek almelkodni, hogy miert vesztetek el minden valasztast Magyarorszagon!

  • Szoros Gyuri;

    Ha tenyeket probal tafadni mint az elvtarsai, hat akkor nincsen semmi lehetosege !!!

    De nagyon ostoban fogalmazta meglatasat amikor engem probal az itteni vereskezuek kozze keverni.

    Szemlyesen azt talan nem igen vennem amodon mint a nyilvanos web-sorokban.

  • ˙

    Bendegúz 5,51 / KORDON BLUED 7.20

    Bizony a „S o r s o k . H á z a” ügyében egészen új fejlemény, hogy orbánék >Izrael államhoz< fordultak tanácsért, hogy a Magyarországi Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és közöttük, az egész kiállítás velük meg nem tárgyalt – és szerintük hamis* – koncepciója, illetve a SORSOK kifejezés körüli vitát is eldöntendő tegyen igazságot.
    Orbán ezzel a valahogy, nyilván már előre lezsírozott újabb trükkel azt akarja elérni, hogy a hozzá hasonló mentalitású Bibi haverjából, vagy egy általa kijelölt úgymond szakértőből, kihozzon egy csak számára kedvező, valamiféle dodonai döntést, amely az ő belpolitikájában, a hazai közvélemény félrevezetése céljából bírna egy igen nagy, "naugye" jelentőséggel a MAZSIHISZ-szal szemben. Teszi ezt arra apellálva, hogy egy kb. 20 éves harc és oly sokféle álságos és sunyi próbálkozás után végre a magyar zsidóságot is a saját, (demokratikusan) választott képviselete ellen fordíthassa. Holott Izraelnek, mint államnak semmiféle felső-hatósági, avagy felülbírálati jogalapja nincs egy választott, legitim testület, v. vezetőség fölött.

    .

    .

    * Tudniillik, a fönti 7,20-as hsz-ben nem ismertettem, hogy a már felújított Józsefvárosi pu. épületét kitöltő, majdani állandó kiállítás, múzeum állami alap-tematikája a H o l o k a u s z t . g y e r m e k á l d o z a t a i . programnak az a hamis illúziója, mintha a többi áldozat, abban csupán egy mellékes, v. mellőzhető epizód lenne. Holott azt a szegény félmillió deportáltat két és fél hónap alatt, együtt vagonírozták be, figyelem nélkül az életkorukra és a nemükre. Mindez egybevág Orbanisztánnak azzal az alapvető történelem-hamisító szándékával, amely folyamatosan és szervezetten . k í v á n j a . g y e n g í t e n i . a Horthyrendszernek a magyar Holokausztban viselt hatalmas és "elévülhetetlen érdemeit", legyen ott szó az 1941-es Kamenyec-Podolszkról, a 44-es gettók és deportálások összehangolt megszervezéséről, de még a 44-45-ös nyílt utcai nyilasterrorról is. Pedig mind-mind ennek a terméke volt…

    .

  • megjegyzés:

    A MAZSIHISZ-nak természetesen rnedelkezésére állnak saját történészek és muzeológusok is, tekintve, hogy a „Dohány Zsinagógában” működik az Európában is egyedülálló Zsidó Múzeum is, amely foglalkozik a Holokauszt és a magyarországi vérzivatar témájával ugyanúgy, mint az (ó)testamentumi időkkel. Ez az egész egy hatalmas háztömb része…

  • CORDON BLUE;

    Maig sem tisztan adja, DE talan a Dohany utcaban letezo Zsido=-muzeum-ra hivatkozott elobbi „Sorsok-haza” jelzese alatt ????

    A maga hosszu es minden aldozatokra , sot meg egy tavoli nemzetre is igen tisztessegtelenul hivatkozo gyuloletes cikke, azt tisztan bizonyotja, hogy ottan NEM LETEZIK semmifele „vallas” sem tarsadalamizabadsag”!!!!!!!!!!!!!!

    Mert barmifele elkepzelesei alapjan sem lehetne az allamuknak, kormanyuknak SEMMI FELE JOGA pofajat beleutni semmi vallas, sem tisztesseges nemzet ugyeibe !

    Vajon miert NEM VOLT KEPES, sem HAJLANDO annyi alapveto dolgokat egesz eleteben elismerni ???????????????

  • Bendegúz79,
    akik Téged akarnak magyarból tanítani,vedd észre,hogy a magyar helyesírás és fogalmazás alapszabályaival sincsenek tisztában. Vedd figyelembe ez irányú gyengeségüket(is).A kanadai egyetemeken aljaskodást jobban tanítanak,mint magyar nyelvet.

  • KORDON BLUED
    2019 január 5
    4:50 de.
    _______________________

    Oszd meg,és uralkodj!
    Magyar zsidó barátaim szerint – de egy régebbi cikksorozatban Göllner András is feszegette ezt itt a KMH-ban – a Köves Slomó féle zsidó szervezet arra való hogy megossza a zsidóságot. Kaptam is néhány nemzetközi elemző cikket ezektől a barátaimtól, merthogy ez a szervezet nem magyar specialitás, hanem a világpolitika egyik játékszere (állítólag). Orbánunk csak – mint minden ilyesfajta megosztó ötletet – ezt is kihasználja.

    Számomra érdekes kérdés, hogy az Izraeli politika is kihasználja ezt a lehetőséget, holott az izraeli zsidóság érdekei homlokegyenest ellenkezőek. Legalább is az én véleményem szerint.

  • Szoros Gyuri
    2019 január 4
    1:05 du.

    Ha azt akarod hogy ne legyenek itt komcsik akkor ne járj ide

  • Almási Alma
    2019 január 5
    11:16 de.
    Kedves Alma, szerintem Te Orbánt alaposan túlértékeled avval, hogy teljesen önállóan gondolkodó lénynek hiszed! 😀

  • Bendeguz79
    2019 január 2
    11:11 de.

    Te idióta.
    30 000 , a FEHÉRTERROR idején ártatlanul kivégzett emberről vannak I R A T O K a hazai katonai levéltárban.
    Érted te barom ?? !

    És olyan 230 ezer ember egyszerűen eltűnt a falvakból.
    Akik a világháborúbal hazatértek ugyan de az általad is imádott , a román és cseh szuronyok árnyékában hatalomra jutott horthysta pribékek elhurcoltak és eltüntettek őket.

    Aztán pedig áldozatul dobták Hitlernek (aki ráadásul nem is kért belőle de ráeröszakolták) az egész Második Magyar Hadsereget . A veszteség kb 120 ezer ember.

    Aztán -mivel Hitler kérte- áldozatul dobtak neki olyan 400 000 magyar állampolgárt, mert azokat Hitler nem kedvelte. Ezért elégették őket a lágerekben.

    Érted te idióta ?? És ebben nincsenek benne a harccselekmények polgári áldozatai.

    Ha alaposabban utánanéznénk, kijönne az egymillió magyarember, akik Horthy miatt váltak kínhalál áldozatává.

    Jobb lenne ha lecsillapodnál ezzel az önjelölt polihisztori vehemenciáddal.

    ANNYIRA nevetséges vagy amint igyekszel valakik kedvéért „igazítani” a múlt eseményein…

    De mindegy is..majd jön a barátod Gurltiz és ékes magyar nyelven megmagyarázza hogy bizony nem voltak ott semmiféle áldozatok.

  • Szarosgyurka szerint ha valami zsidó tudós egy gilisztát kettévág tudományos kutatás céljából, akkor Bíróság előtt a helye a szörnyű viviszekciós állatkínzás miatt.

    Igaz Szaroska te idióta ?

  • Kedves Elemér, a helyedben nem becsülném le Orbán Viktort, aki természetesen a tanácsadóival együtt értendő. Kétségtelen, hogy minél inkább a saját kezébe veszi a dolgokat, annál gyengébb lesz a teljesítménye, különösen, mert szerintem az elmebeli állapota is gyengül. De még korántsem tart ott, hogy le lehetne írni.

  • A Geyza nevu troll irta az IQ kepessege alapjan;

    „Te idiota”, „te barom”

    John Babbitt egy uri-ember volt hozza kepest, s mi tortent vele? Majd talan az lehetene a Geyza esete is ?!

  • ˙

    Bendegúz78 9,18

    Azthiszem, hogy félreértett.
    Mint mondottam, a Dohány-utcai Zsidó Múzeum egy régi létesítmény, melynek anyagában, bár nem fő témaként, de a negyvenes évek második fele óta találhatók meg a vészkorszak, azaz a Holokauszt egyes tárgyi emlékei is.

    A „Sorsok” Háza viszont egy új, az egykori József-városi Pályaudvar épületegyüttesében létesített – a viták miatt eddig meg nem nyitott – múzeum elképzelés, ahol csak a Fidesz szándékosan félrenyomott, hamis kottájából játszó, annak spekulatív és rafinált elképzelése szerint, csak a gyermekáldozatoknak állítanának emléket, mellőzve a többi 60 % emlékét, ezzel és ennyivel direkt, illetve tudatosan csökkentve az egykori a horthysta magyar állam számláját terhelő, teljességében 500’000 máglyára küldött ember valóságos számát, illetve ezek gyászos emlékét.
    Vagyis a méltó emlékállítás helyett itt is, mint mindenűtt más, az antiszemitizmussal összefüggő belpolitikai kérdésben, a Fidesz-féle, részben szerecsenmosdató, másrészt egy szégyenletes, „holokauszt relatívizáló” politikai törekvés valósul meg, míg maga a múzeum létesítése kifelé egyfajta lojális álarcot kölcsönöz a mai Orbanisztánnak.

    Orbán e betegesen rosszindulatú és sanda szánmdékú koncepciós projektje véghezvitele érdekében, a 40-ből(!) egy, EMIH nevet viselő – MAZSIHISZ-tag – hitközségnek ajándékozta e majdani múzeum a kezelési jogát. Csakúgy, ahogy korábbi neki tett „jószolgálataiért” már az Emih vezetőjének adta, az óbudai római romok közelében álló, állami tulajdonú műemlék zsinagóga használati jogát is, stílszerűen a római oszd meg és uralkodj klasszikus „bölcsesség” szellemében Köves Slómóra…

    .

  • A József-városi Pályudvarról indultak a civilruhás munkaszolgálatra kötelezett „megbízhatatlanokat” szállító marhavagon szerelvények…

  • Almási Alma 11.16

    Ha megfigyelted, Orbán a zsidósággal kettős játékot folytat.

    1./ Az „oszd meg” jegyében belfökdön, a legaljasabb trükköket is bevetve.

    2./ A nemzetközi zsidóság felé pedig játssza a lojális filoszemita jóakarót, melynek sajnos egy jórésze még hisz is ennek notórius hazudozó, lelkében és tetteiben is fasiszta machiavellistának.
    Szerencsére Ronald Lauder a World Jewish Congress elnőke ma már átlát a szitán.
    Izrael és miniszterelnöke viszont, a maga sajátos helyzeténél fogva üzleti fantáziát sejthet a felé személyes lojalitást mutató csuti pávatáncos sanda nyüzsgésében. Máskülönben hogyan is hihetne neki az, akinek kezében vannak a Moszad magyarországi jelentései is…

    .

  • Bendegúz
    9.34-hez csatlakozva

    Az . á l s z e n t e s k e d ő k . figyelmét hívnám fel, hogy a vágóhidakon beszerzett(!) sertés szervekből kivont „természetes inzulin” eddig is embermilliók életét mentette és hosszabbította már meg…

    Üdvözlettel Cukihara Jakumo 🙂

  • Almási Alma
    2019 január 5
    4:20 du.
    Szerintem túl sokad röpköd olyan különböző helyekre, ahol legtöbbször ugyanazokkal találkozik akiktől visszautasíthatatlan tanácsokat szokott kapni és ott szemtől-szembe nincs appelláta. 😀
    úgy gondolom, az elmebeli állapota meg azért gyöngül, mert kezdi észrevenni, hogy egyre rövidebb a póráz. 😀

  • CUKIHARA;

    A synteticus eredtu orvossagok kivetelevel mind mas a teremszetes eredetuek anyagokbol nuerve !

  • Mi a fene van a canzorral ma ???

    Meg a Dohanyn utcai Synegouga, es a Haboruk-zsido aldozataira, es a „munka-szolgalatosakra” vonatkozokat sem engedi kozolni KORDON BLUE soraira ????

    Vajon mi a fene a kifogasa lehetne az ellen ???????????