Gizi néni meg a fényes jövő

2019 április 29 12:51 du.2 hozzászólás

Gizi néni, korábbi nevén tanárnő, mióta több minisztérium összevonásával létrejött új „Központi kormányzati igazgatási szerv” az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevet kapta önértékelési zavarral küzd: Az emberi élet alkonyán -túl a hetvenen- emberi erőforráskénti értékén töpreng; mennyit ér a NER-nek(?) vajon ér-e annyit, mint hatvan kiló disznótáp(?) aztán szomorúan állapítja meg, hogy figyelembe véve a feldolgozás költségeit, és a feldolgozás során óhatatlanul keletkező súlyveszteséget, értéke legfeljebb tíz- tizenöt kilogramm disznótáp nettó piaci értékével azonos. A lehangoló következtetés nem hagyja nyugodni, ezért -tanulva NER-ista honvédőitől- gondolatban a disznótáp hasznosításába fog: megeteti magát egy disznóval, majd az immár vágásérett állatot tovább küldi egészen a Hilton szálló éttermi asztalához, onnan egy frissen sült, illatos, kissé ropogós, ám mégis omlósan puha bécsiszelet első falatjaként egészen egy NERlovag szájáig.

A nagy ívű gondolattól büszkesége az egekbe hág, az első-falatsághoz is ragaszkodik, hisz tudjuk, hogy az első falat a legfinomabb. Ő, a néhai disznótáp, ebben a nemes pillanatban már egy „falat kenyér” értékű, sőt -bár mondani nem meri, de gondolni igen(!)- annál is több, már amennyiben az illatos és omlós rántotthús finomabb a száraz kenyérnél.- „Egy kis falat” -egyszerűsíti tovább- az éltető gondolatot, „egy zabálni való kis falat”, ahogy annak idején mosolyogva gügyögte pólyába csomagolt gyermekének.

Gizi néni kávézik, kávéjába cukrot tesz, és boldog, hiszen ő lényegében nem alacsony forgalmi értékű disznótáp, hanem „egy zabálni való kis falat”: aranyos és álomszép. Nem alkony, hanem virradat; nem a sötét múlt, hanem fényes jövő, maga a NER.

Szukits Rezső

2 hozzászólás

  • sajnos, Gizi néni önzetlen NER irányú átlényegülésének esélye sincs – legalább is legálisan nem.
    az Uniós szabályok szerint ugyanis háztartási maradékkal nem lehet a disznókat etetni, hizlalni.

  • most mi a gond? a gizinénik boldogok, mert övék a mennyek országa mert a lelki szegények tápláléka az NER tojásrántottával és kis zászlócskák meg sikoltozás mikor jön aq szivárványos felvonulás arra mindig tiszta bugyit vesznek fel és az erősebb távollátó szemügéjüket, hogy ne vesszenek el a részletek amikről majd borzonganak egy kicsit és a vérnyomásuk is normálisra növexik

    hahahahaha