Vienna

2020 július 16 2:03 du.42 hozzászólás

Vienna (hallgatni) Wien (figyelj). Vienaa, ejti az osztrák, wien mondja a német: hallgass és figyelj! Bécs, mondom én, a magyar-szavú, Bécs a császárváros, teszem hozzá. Bécs, nem csak hallgatott és figyelt, hanem szólt is. Hozzánk is, többször. 1741 szeptemberében Mária Terézia volt a szószólója, ott állt a pozsonyi országgyűlésben, gyászruhát viselve, karján fiával és szólt. Nagyjaink kórusban kiáltották: „Életünket és vérünket királyunkért!”, és adták ráadásnak elsőként a mi vérünket, de a pénzüket nem. A nemesi birtokok adómentessége az alkuban -vérünkért cserébe- megmaradt.

Kora reggel egyedül indulok, biciklim lánca frissen olajozva, az ég derült, a szembe-szél szelíden lengedez. Donnerkirchennél átkelek a Lajta hegységen. Az öt kilométer hosszú meredek szerpentin felső szakaszán húszas éveiben járt motoros emlékhelye mellett már alig van levegőm, megállni nem merek, kulacsomhoz nyúlni se, marad a lihegés és a szomjúság. Eddig minden kanyart bevett, gondolok a huszonéves áldozatra, és ez intő jel nekem, hisz a hegy túloldalán lefelé, akár hetvennel’ is gurulhatok, és eddig én is minden kanyart bevettem. A hegy aljából még másfél-két óra tekerés és a schwechati tó tündérkertjének padján pihenek.

A magány a rakoncátlanul száguldó gondolatok ideje, és most száguldanak sebesen, akár a bicajom a szerpentinen lefelé: kanyarogva. Aztán vége lett a kanyargós száguldásnak, és egyszer vége lesz a magány keltette gondolati kanyaroknak is. Jön az esti beszélgetés; a szó, a rakoncátlan gondolat megfékezője, és később az írás, a többször átolvasott gondolat; a gondolat kvintesszenciája (finom-párlata).

A várossal összenőtt Schwechat kis tavától harminc-negyven kilométert bicajozok keresztül-kasul a város forgalmi lámpáinak dzsungelében és kerékpárútjainak útvesztőjén. Telefonom iránymutatását, útjelzéseket és a közlekedőket figyelem. Negyven kilométer kerékpáros őrület, ha nem kéne a kormányt fognom tövig rágnám a körmöm. Az agglomerációjával összenőtt, kétmilliós Bécs nem a kerékpáros turisták álomvárosa.

A tekerek és figyelek. A néhai Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa nem szenved kisebbségi komplexusban, nem fél, hogy néhány tíz vagy százezer bevándorló elveszi kultúráját. Él és boldog. Van itt sötét bőrű barna, ferde szemű sárga nép, meg iszlám kendőbe öltözött asszony, kalapos zsidó, és buddhista sztúpa a szigeten, és mégis itt az európai kultúra egyik közepe: Beethoven, Móczárt, Freud, Musil, Konrád Lorenz és társaik városa, és pompás szobrok, templomok, vízi síelők -a vízi-erőmű duzzasztója mögött tóvá lassult folyón, és meztelen napozók a szigetparti szabad strandon, graffitik a hídon, popkultúra, meg népek zenéi az évente rendezett hárommillió látogatót befogadó mega-partin az ingyenes Dunasziget fesztiválon (Bővebben itt).

A nyitott és szabad Bécs ma Európa legélhetőbb városa.

A városnézést egy építészeti csodával a Hundertwasser-házzal kezdem. (Bővebben itt) Meseszerűen meseszép, majdnem giccs és mégsem az. Megépült és azóta is egyedüli. Csipkerózsikából is egy van, és Hófehérke sem lett divat. Nem akarunk Csipkerózsikák és Hófehérkék lenni, és nem akarunk Hundertwasser-házakat építeni, de szeretjük őket: álmaink megtestesült valóságai. Valóra-vált álmok. Meg kell nézni(!) megérdemeljük.

Hofburg (Bővebben itt) csoda, amit nem értek, ahogy a piramisokat sem. Hatalmas terek, hatalmas szobrok, hatalmas épületek, meg fiákerek, és Oldtimer autók. A volt császári rezidencia akár a piramis: funkcióját veszett látványosság, múzeum: szép és hatalmas.

A „járvány” utáni belváros lassan életre kel, a kávézók teraszain még bőven van szabad asztal, de megjelentek az idegenvezetők magasba tartott esernyőit követő turisták: Bécs élt, él és élni fog, én meg tekerek tovább. A Hofburg ma már csak látvány, és az ember számára mégis több, mint a szivárvány.

Aztán a Stephansdom (Bővebben itt). Nem lehet kihagyni. Minden kövét faragták, cifra dísz, fenséges pompa. Kicsi téren álló, egyben sohasem fényképezhető mesteri alkotás, nem jézusi tanítás, és nem Pál apostol kommunáinak alkotása, hanem valami más. Valami más, amit másfél szobájából, vagy kies kerti lakából idecsöppent látogató ámulattal néz. Nagyot alkotott az ember, ám ez mégsem isteni, csak emberi alkotás; látványosság(?) piramis(?) vagy hirdetése annak, hogy mire képes az ember(?) talán előjátéka az ember a Marsra szállásának(?) vagy tétova üzenet, hogy egyszer majd nem „uraljuk” (kifosztjuk) a természetet, hanem együtt élünk vele. Kerti padunkon írom e sorokat. Előttem apró rovarok raja: Egymást kergetik cikázva, örömmel. Néha egy-egy kisodródik a rajból, ám egyből visszafordul, hogy valamelyik társával összegabalyodva egy pillanatig együtt zuhanjanak a föld felé. Szeretnek együtt lenni, szeretik egymást: táncuk, szerelemtánc. Akkor boldog ez ember is, amikor ezt teszi. A szerelemtánc, nem nemi erőszak, nem kupleráji jatt, nem a másik legyőzése, hanem az érdekek harmóniája, egymásra-találás, nem nulla összegű játszma, hanem együttműködés, amiben mindenki nyer, ez a -Jézus által hirdetett- SZERETET, a kívánatos önzés.

A városból -ami felemel és elnyom, csodálattal és félelemmel tölt- a Duna-szigetre menekülök. A városból, ahol eszembe jut, hogy ember vagyok és büszke, a szigetre, ahol eszembe jut, hogy élőlény vagyok, és hogy élek, és mindkettő öröm. Büszkeség és öröm meg felelősség, teszem hozzá, hogy meglegyen a klasszikus hármas. Felelősségem a harmonikus együttműködés emberekkel és a többi élővel. Fával és fűvel, akár a csapodár asszony, mindenkivel és mégis önmagamhoz hűen. Hűen a hűséghez, tudva, hogy minden élő értünk van. Hangyák nélkül meglenne a világ, és ember nélkül is, de nélkülünk, vagy hangyák nélkül nem lenne a világ sem szebb, sem gazdagabb. A mózesi teremtés könyvének (talán) egyetlen tévedése, amikor az embert minden élőlény fölé helyezi. „Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” (Moz.1.16.) Mondja az írás, pedig nem fölöttük vagyunk, nem is mellettük, hanem velük.

Jogunk van élni, de nincs jogunk uralkodni a teremtetteken, és embertársaink felett sem.

Hazafelé indulok. Már elhagytam Schwechatot, kényelmessé stoppolt futócipőmben tekerek valahol a Münchendorf felé vezető síkon, amikor ellenzéki politikus ismerősömre gondolok, aki a társadalmi piramisról beszél, miközben egyik kezével a csúcsot, másikat vízszintesen, valahol a két-harmad fölött mozgatva jelzi, hogy Ő hol helyezkedik el. Egyetemi tanár, a felső két-harmad jogos, csak a valóságban nincs társadalmi piramis. A piramisnak egy csúcsa van, a társadalomnak sok. Mi mindnyájan csúcsok vagyunk. Társadalmunk csúcsok sokaságából áll, akár az Alpok. Miért ne lenne csúcs hat általánost végzett nagyanyám, aki búbeccéket hajtogatott nekünk és pásztort, miközben mi, a földön ülve ámulattal hallgattuk a hajtogatás mellé szőtt mesét. Miért ne lenne csúcs egy szerető, az anya vagy az apa, és az a suszter, aki oly pedánsan javította bütyköm által kilyuggatott futócipőm? A társadalom szerkezetét vizsgálva sem piramis alakot kapunk, hiszen (ha elfogadjuk az irányt) alul vannak a kisszámú balgák, a csúcsán pedig a kisszámú nagyon okosak (legfelül a legokosabb), más megközelítésben a szegények és gazdagok, a kiszolgáltatottak és a hatalmasok. Ez egy kétcsúcsú forma, amit nem képesek stabilan tartani se a szegények, se a gazdagok kevese. A stabil társadalomnak nem egyformák, de egyenlők a nagyszámú csúcsai. A boldog társadalomban kell a fejlett oktatás, a hatalommegosztás, és egy boldog jövő reményében kell felszámolni a nyomort.

Sopronhoz közeledve ismét hullámzik a táj, dombot lejtő követ. Fárasztó az út, az útszéli fáról túlérett meggyet eszem, hetvenvalahány kilométer, és a csodálatos Bécs után ismét hazámra gondolok.

Béke veled Magyarország!

Szukits Rezső

42 hozzászólás

  • Hú de szépre sikeredett

  • Bécsben, amikor a Mariahilfer végén bementem a kis kávézóba, olyan furán néztek rám a helyiek a kávéik felett.
    Aztán mikor fizettem és felálltam hogy távozzak, mindenki elköszönt tőlem.

    Megértettem:belépéskor illik odaköszönni a törzsvedégeknek.

    Ez már régen volt.Amikor kiszabadultunk Nyugatra.
    De gondolom az attitűd azóta sem változott ott.

  • Göllner András

    Nagyszerű kis mignon ez az írás. Gratulálok hozzá Rezső. Kínai paripámat darabokra törte a parkolóban pár napja egy elszabadult autó – most pár napig bicaj nélkül vagyok kénytelen tekerni saját gondolataim közt, kinn a Szent Lőrinc folyó partján.

  • Szép ez a dolog a bicajjal. Irigy vagyok, meg Becsre is.

  • Igen hangulatos keretes történet.
    Érdekes felvetes, h ne társadalmi piramisban gondolkodjunk.
    Bizonyos szempontbol tenyleg ugy is lehetne nezni.
    Azert meg kell jegyezzem, h a hangyak nelkul nem letezne, felborulna az elet! Megszunne!
    A hangyak össztomege nagyobb, mint az emberiseg össztomege!
    Elengedhetetlenul fontosak a szervesanyagok lebontasaban, ujrahasznositasaban!
    Az emberi faj nelkul a Föld egy boldog termeszeti eletkozosseg lenne az allatoknak es novenyeknek! Mi nem hianyoznank a rendszerből! (Csak kevesebb lenne a csotany, a galamb, a patkany, a kutya es a macska, no meg a haziállataink, haszonallatok. A növenyvilag is diverzebb lenne, mashol allna be az ökologiai egyensuly!)

  • Respect!

  • WIEN,WIEN NUR DU ALLEIN

    Szeretem Bécset. Sokszor szinte érthetetlen, hogy ez a joviális város anno mennyire tárt karokkal fogadta a világtörténelem legnagyobb gazemberét azt, az éppen Wien, azaz a bécsiektől vagy irántuk olyannyira frusztrált egykori falusi suhancot – mai szóval bunkót – az Anschluss vészterhes napjaiban 1938-ban.

    Mégpedig azt az öntelt „”háborús sérültet”” fogadták a százezres diadalittas bécsi tömegek, a Rathaus előtti, ma kutyasétáltató placcon, aki a saját beszámolója szerint is, éppen az ő és e nyugodt fészek hatására, ennek lakóival szemben fejlesztette ki magában azt az ördögien gonosz gondolkodást, amely egy év múltán és egy hajszál híján már, csaknem az egész világ teljes megsemmisítését vonta maga után…

    Aki azt hiszi, hogy a náci és háborús „kollaboráció” dolgában csak a nosztalgiás magyarok játsszák a vergődő vadkacsát, az nagyon téved. Talán ebben a mimikrizésben mégiscsak Ausztria a világelső, mely művészi álcázásban az osztrák állam is egy egészen különleges önvédelmi technikát fejlesztett ki. Ennek mármár megszokott sorrendje, hogy az esetleg fölvetődő kérdésben a „vádat” először kerekperec tagadják, cáfolgatják, nyújtják mint a rétestésztát, aztán már a jog előtt állnak ki az ártatlanságuk mellett, majd mikor mégis szakad a kötél, mindent elismernek, ám nyilatkozataikban a Ausztriát, mint a nácizmus áldozatát tálalják a világnak. Ugye ismerős, kedves olvtársaim…

    Így történt ez a az évekkel ez előtti nácik által „lefoglalt” 5db világhírű Klimt kép iránt, az U~A-ban indított (később megnyert) perben is, minek után a remekművek hamarosan a bécsi Belwedere Állandó Klimt Kiálltásának a faláról átkerülve egy New-York-i aukción több-százezer dollárért kerültek immár ismeretlen tulajdonosok birtokába.

    …De ugyanezzel érveltek azok az Innsbruck-i szálloda tulajdonosok is, akik náci nagyapjuk és apjuk nagyméretű egyenruhás portréját – olajban – függesztették ki a szállodájuk halljának a falán, mire egy (német !!!) vendég megfelelően neheztelő és „nácizó” szöveg kíséretében kirakta őket a Net-re. Erre az osztrák szálloda tulajdonosoknak volt pofájuk még perrel válaszolni, ill. azzal védekezni, hogy a felmenők „csak a Wermacht katonái voltak, akik nem is értettek egyet a náci rendszerrel”… Követelésük az volt, hogy az oldal üzemeltetője vegye le az oldalról. Ellenben alperes a bíróság előtt bizonyította be, hogy igenis, anno mindkét személy belépett a NASDAP, náci pártba…

    Ennek az egész bájolgó népléleknek a már szimbóluma volt Kurt Waldheim az előbb ENSZ főtitkárrá, majd osztrák köztársasági elnökké avanzsált egykori náci is, akit azzal védtek, hogy csak belépett, mert kötelező volt, viszont valahonnan előkerült egy fotó, ahol SS egyenruhában tettle vesz részt egy kivégzésen…

    Útsó’ megjegyzésem: Tudtommal a mi állami Szépművészeti Múzeumunk is alperesként szerepel több, egykor Auschwitzba deportált magánszemély tulajdonát képező
    >a horthysta zsidó törvények alapján úgymond’ letétbe helyezett< 🙁 világhírű festmények tárgyában …

  • gratulálok! egy alapvetően technicus humunculustól ennyi líra igazán irigylésre méltó!

  • O1G666
    2020 július 16
    4:58 du.

    Na igen.
    Karinthy írja egy humoreszkjében,
    amiben Darwin életművi írását mutatja be két sorban :

    „Ázalék átalakul emberré,de nem tudni így jobb e neki?
    Még nincs vége, folyt.köv.”

  • Szép teljesítmény volt ismét Rezső!
    Az írásmű csak úgy mint a bicaj túra. Csodálatos lehet Bécs most a szokásos nyári turista invázió nélkül, (bár nekem úgy is tetszett).

  • málnaszőr
    2020 július 17
    1:05 de.

    Szőr

    a történelem ilyetén szubjektív bemutatása tudománytalan, vulgáris! a társadalmi mozgásokat nem egyes dilisek csinálták sohasem(SIC) „csak” olyan jó a tudatlanoknak beadni a kefét…
    Néró a nagy gyújtogató (igen felgyújtatta Róma bűn negyedeit ahonnan semmilyen más módon nem lehetett kiűzni a bűnözőket és a dekadens római társadalom nem sok mást tudott ellene tenni, mert a felső réteg is ugyanúgy csak márvány medencében a Myrrha kupából (Lásd Petronius) és ugyanez mai napig hajszálpontosan ugyanolyan … bár nincs Néró császár… de volt Nagy Francia Forradalom ahol azért tették ugyanazt mint NÉRÓ CSÁSZÁR, csak emebben a császár is fejétvesztve szabadult meg nyűgeitől

    sohase’ feledd a történelem ugyanolyan tudomány, mint a matematika és a fizika, meg a kémia (bár sok kis kémikus van manapság akik habosra kavarják a nagy lombikokban a….t)

  • Régészeti és paleontológiai leletek igazolják, hogy hosszú évmilliókkal ez előtt míg az emberszabásúak szinte csak nővényi táplálékot fogyasztottak, addig az ősember táplálkozását a „hirtelen”(!!!) megnövekedett húsfogyasztás jellemezte. Ebből a tudományok, de a történettudomány nagyjai is azt a következtetést vonják le, hogy bizony az embert a megnövekedett fehérjebevitel révén a húsfogyasztás tette emberré.
    Amiből meg az következik, hogy cikkírónk téved akkor, amikor azt állítja, hogy „a mózesi teremtés könyvének… t é v e d é s e, amikor az embert minden élőlény fölé helyezi.”.., hogy „…Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a házillatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog”…

    Pedig a cikkírónk se bringázná ma keresztül kasul a szabaddá tett határokat, ha annak idején őseink nem halásznak és nem vadásznak, stb… Azonban talán még izgalmasabb az, hogy a zseniális találmányok, mint a kerékpár is, meg sem születtek volna a húsfogyasztás nélkül. Az emberi elmét pedig mégiscsak agytérfogatunk, vele együtt az agytekervényeink az állatvilágból annyira kiemelkedő nagyságának, illetve bonyolult redőzöttségének köszönhetjük. És nem lehet kihagyni azt sem, hogy az intelligencia fejlődését is éppen a vadászó életmód és az ahhoz való, egyre kifinomultabb eszközök készítése fejlesztette arra fokra, ami végülis – jelen’tudásunk szerint – az univerzum legintelligensebb lényévé tette az Embert.
    Az állatok olyan, tudatos nemesítéséről már nem is beszélve, amely munkavégzésükön túl azokat alkalmassá tette még, hogy az emberi táplálkozás még sokoldalúbb, és még kielégítőbb legyen. Ma már a legtöbb házi és haszonállat olyan fajhoz tartozik amelyet mesterséges evolúcióval szintén az ember hozott létre, „teremtett”, amelyek ember nélkül létre se jöttek volna. Magyarul, „nekünk vannak”, úgy optimálisak, ahogy mi akartuk.

    Persze joggal lehet azon lamentálni, finomkodni, hogy netovább, mostmár elég, mert a Föld nevű bolygón teltház van. Csakhogy ki, és kin kezdje el a lemondást, az éhezést, a nélkülözést(!), miközben az emberiség ma már többet költ fegyverekre, mint a maga táplálására? Ez az amit a Tíz-parancsolat logikusan akadályozhat(na) meg az ölés tilalmával feltéve, ha az álszentek és a félretájékoztatott tömegek is ezt a parancsot komolyan vennék és követnék. Márpedig, még a szögre felakasztott fegyver is előbb, vagy utóbb, de biztosan elsül… és akkor nincs kecmec. Ma is sok helyi háború csillog-villog, Damoklész kardjaként figyelmeztetve de falrahányt borsó. A mélyben az üzleti élet, a fegyvergyárak brókerei osztják a kártyát…

    Még mindig ez az igazi és első-számú veszély Hölgyeim és Uraim, nem pedig cserebogarak harmonikus párzása a naplemete lassan tűnő fényárjában… Amikor majd ezt a lehetőséget az ősi parancsnak megfelelően kiiktatjuk az üzleti lehetőségek és az emberek fals manipulálásának a tárházából, na majd akkor hullassunk krokodilkönnyeket egy hangyaboly veszendő nagyszerűsége felett. Addig pedig inkább féltsük és óvjuk csak gyermekeinket, unokáinkat, a jövőbeli emberi termeszvár fegyvereknek kitett leszármazottait a hamis prófétáktól…

    Pacem ! No circenses!

    Málnaszőr

  • Ha jól tudom, a nemesek az osztrák örökösödési háborúban álltak Mária Terézia mellé. Mert a női királyt az európai nagyhatalmak nem tudták elfogadni. Hát bizony, ez nem illik a baloldali történetmesélésbe. Mert ugye ez nem haladó hagyomány.

    Az bezzeg milyen szép volt, mikor vesztes forradalmakban hullott a magyar vére, amikor Bécs ellen harcolt! Azóta is ezeket kell ünnepelni, szinte kéjelegve a fájdalomban. Bécs a szerző szerint a kultúra szimbóluma (Kék Duna keringőn kívül mi egyebet hoztak is létre?)

    Bécs sajnos a megkövesedett abszolutizmus mintaképe minden értelmiségi számára, aki szeret gondolkodni, de nem szeretne forradalmárkodni, és másokat a barikádokra küldeni.

    Nagy László:
    Balassi Bálint lázbeszéde

    Ördög már veletek, ti álszent hivatalok,
    hites uraságok csipkegallérban, csuhában,
    kik arcomat dongva a kárt örvenditek rajtam,
    dongók, a szentlélek dühödt pirosa kitílt.

    De ti bejöttök sátorom száján szalag gyanánt,
    utatok sötétül Bécsig, hol jó hír a gyászhír.
    Hány sértett fenség marka eresztett szemfedőnek,
    csipeszes inkviziciónak, ti dogma-dongók!

    https://litera.hu/irodalom/elso-kozles/nagy-laszlo-balassi-balint-lazbeszede.html

  • A gazda archetípusa, ahogy Móra Ferenc a Búzamezőkben megrajzolta.

    – Nonono! Embörök! – emelte föl Mátyás a karját. – A pap mög a zsidó, az nem állom! Csak az az állom, amit az úr mondott. Hát ha állom nem lösz, akkor én is vállalom azt az izét, a kominizmust.

    – A komenizmust – javította ki az esernyőcsináló. – Hát állam akkor is lösz, mert a komenizmus is állam, csakhogy az köztársaságállam.

    Mátyás tiszta bort akart önteni a pohárba.

    – Mögálljunk csak. Hát ki lesz abban a köztársaságállamban a királ?

    – Hát ki lönne? Senki se. A köztársaságban nincs király – nevetett a falábú.

    Mátyás fölállt. A diadala önérzetével lépkedett a komenista elé.

    – Mind mese ez, hallja. Ha nincs királ, akkor kinek a képét töszik rá a pénzre? No?

    Az esernyőcsináló is fölállt. Mérgesen hadonászott mind a két kezével. Amerikát magyarázta. De nem ért már az semmit. Az emberek eloldalogtak mellőle. Mátyás megbuktatta a komenizmust, de a győzelem nem tette gőgössé. Elmenőben barátságosan nyújtott kezet az eszmei harcban leterített elvtársnak:

    – No, adjon Isten hasznos munkát.

  • málnaszőr
    2020 július 17
    1:05 de.

    Osztrák történelemszemléletről beszél Ungváry Krisztián történész egy Magyar Narancs interjúban.

    MN: Szokás felemlegetni, hogy az osztrákok, akik szintén a Monarchiából váltak ki, és akiket szintén súlyosan érintett – esetükben a saint-germaini – békeszerződés, mára egészen jól megbékéltek e szituációval meg azzal az országmérettel, amit száz éve nekik szántak a győztes nyugati nagyhatalmak.

    UK: Azt kell mondjam, hogy ez a tényekkel igen szelektíven bánó vélemény. Először is Ausztriának már nincs olyan problémája, hogy a határain kívül nagy létszámú német anyanyelvű csoportok élnének (akiknek ősei még osztrák állampolgárok voltak) – ezt a történelem, így vagy úgy, de megoldotta. Viszont amíg élt három és fél millió német – eredetileg osztrák – Csehországban, addig az osztrák lakosság nem kezelte ezt annyira lazán. Részben ebből is következett, hogy a náci pártnak viszonylagosan éppen Ausztriában volt a legnagyobb támogatottsága.

    MN: De a II. világháború utáni újabb békerendszerrel látszólag már megbékéltek az osztrákok. Lehet az ő példájukból tanulni?

    UK: Az osztrák példa pont azt mutatja, mennyire nem lehet egymástól tanulni. Először is a magyar megfigyelők hajlamosak elfelejteni, hogy osztrák viszonylatban Dél-Tirol kérdése nyitott ügy maradt annak ellenére, hogy a dél-tiroli németek létszáma és a problémái úgy aránylanak az erdélyi magyarokéihoz, mint egy a tízezerhez. Mégis, ez egy osztrák belpolitikai téma maradt egészen a hetvenes évekig – akkor viszont ezt tárgyalásos úton megoldotta a két ország.

    Az osztrák helyzet igen speciális, ugyanis ezt a nemzetiségi-nacionalista problémacsomagot rá lehetett kenni Hitlerre, aki, ugye, nem német, hanem osztrák állampolgárnak született. Az osztrák nemzettudat sokáig élethazugságok igen sajátos gyűjteményéből állt – nem hinném, hogy ezt nekünk másolni kéne. A helyzet az, hogy mire az osztrák fél ki­egyensúlyozottan szembe tudott nézni saját traumáival és túljutott a szélsőséges öngyűlölet és a teljes elhallgatás fázisain, addig csak eltelt 50–70 év. Mi akkor tartanánk a saját nulla évünkben, ha például Romániában holnaptól magyar autonómia lenne, de ilyenre nem számíthatunk, ahogy Szlovákiában sem.

  • málnaszőr
    2020 július 17
    1:05 de.

    Szőr

    olvass Quo vadis-t!

  • Sajnalom HAZAI LAMPA, de miert nem hajlnado Maga elismerni a tagadhatatlan tenyeket?

    A „nagyhatalamak nekik szantak” kijelentese teljes valotlansagot bizonyit!

    Mind a szomszedos nepek 1918 November es Decembereben megallapitottak sajat hazajuk fuggetlenseget az Osztrak-Magyar Monarchiatol.

    S azon hatarokat, egy kis kivetelell a nemzetkozi bekekotes alkalmaval mas-fel-evvel kesobb hivatalossa tettek.

    Csupan annak alapjan jott letre Magayrorszag fuggetlensege is.

    Egyszeruen mert a magyarok nem fejeztek ki onallosagukat 1918 Novembereben.

    Inkabb a kovetkezo evben hadakozssal probalkoztak a szomszedos nemzetek ellen es hazajukat elfoglalni ismet.

    Vajon miert nem hajlando figyelembe venni Maga azon tagadhatatlan tenyeket?????

    Talan mert lelekeben a szomszedso nepek hazajait ohajtana ismet meghoditani????

    Ebredjen fel kerem!
    Amult elmult orokke!!!!

  • MALNASZOR;
    Ketsegtelenul biologiai tudasa „szoros”.

    Nem csask hogy a dinosurok is voltak predetory (husevok), de meg mind a reptilian-ok is.
    Sot mind a mikrobak is, sot canibalistik-ok.

    Az emberi-leny kepessege a beszed es a kez-kepessege ami tette felsobbrenduve!!!

    Persze annak lehetoseget a „cerebral-cortex” agya nyjtja.
    Az allatok csak a „carabelum” az oszton kepesseg.

    Na de vajon mi ero tehette volna azt lehetove?

    Eszmek, emberi-elkepzeleseknek NEM letezik semmi inteligencia, ero/energia/munkavegzo kepessege!!!!

    Mindennek van okozoja, okozo hianyaban nem letzik eredemny/tett !!!
    De mi lehettte volna mind azok okzoja ????

  • Bendeguz79
    2020 július 18
    10:24 de.

    Az idézett cikkben arról beszél a történész, hogy az osztrákok hogyan fogadták el, hogy magukra maradtak? Hát, leginkább úgy, hogy a német közösséghez közeledtek. Úgy a határon túli német kisebbségekhez, mint a németországi nacionalista mozgalmakhoz. Sokáig tiltotta is nekik a győztes antant az Anschlusst.

    Magyarország ugyanúgy átment ezen az időszakon, vagyis egy időben a szétszabdalt nyelvi közösségek újraegyesítése volt a cél. Miután a tengely elvesztette a 2. v.háborút, Kelet-Európában is a szövetségesek politikája érvényesült (főleg a Szovjetunió). Ennek az volt a lényege, hogy a szövetségest jutalmazni kell, az ellenséget meg kell büntetni (vagyis valaki a németek oldalán harcolt vagy sem).

  • A Quo vadissal csak Mórickát lehetett cikizni,amikor anyukája leküldte az üzletbe kávépótlóért.
    A latintanár Papával az utcán összetalálkozott.Ez a beszélgetés rögtönződött köztük:Quo vadis Mauricius?Pro pátria Libertate.

  • Szerintem mai napig megvan a kelet-nyugat ellentét Európában, és az egyik határ pont az osztrák-magyar. Személyes tapasztalatom szerint Soprontól keletre elkezdődik a Balkán vagy Ázsia, nyugati szemmel.
    Ha jól tudom, nincs Bécsben prágai, budai, belgrádi stb kapu. Ugyanígy a budai várban csak Bécsi kapuról tudok. Ezek gondolom régen összekötötték a kereskedelmi útvonalakat. Abban az időben, mikor még a kelet-európai marhát lábon hajtották a bécsi és a német piacra.

    Szép dolog ez a sok modern művészeti ág meg társadalomfilozófiai irányzat, ami kb. 100 évvel ezelőtt Bécsben virágkorát élte. Sem ezek, sem a császárváros egykori pompája nem írja le pontosan, hogy mi kötötte össze ezeket a tartományokat a régi időkben. Többek között ott vannak a mai diákszokások, aminek legtöbbje német eredetű.
    Egy német diák 100 éve írt egy verset, ami manapság vélhetően minden magyar kiránduló előtt ismert Fekete István fordításában. Ha jól tudom, német nyelvterületen nem terjedt el annyira.

    Ez Az erdő fohásza vagy sóhaja címmel ismert versike, ami nálunk sok helyen olvasható papír alapon vagy kitáblázva.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2020 július 19
    7:50 de.
    Arisztidosz és Taszilótusz összetelálkoztak az agórán:
    -Szervusz Arisztidosz! Lesztosz?
    -szervusz Taszilótusz! Ma nem lesztosz, ma szopoklesz!

    (Elnézést kedves chris, de minden hülyéskedés kezdeményre már távolról rá kell vetődnöm! 😀 )

  • Bendegúz 3:12

    Az emberréválással kapcsolatban kihangsúlyoztam, hogy a genomjában velünk 1-2 ezrelék differenciával rokon emberszabásúak . m i n d a d d i g . c s a k . n ö v é n y i . táplálékon éltek, majd amikor rákaptak a húsra, m i n d ö s s z e . 2 – m i l l i ó . é v . alatt az agytérfogatu(n)k és tömegünk meghétszereződött, mely mennyiségi növekmény óhatatlan csapott át minőségibe… Vagyis a korábbi fehérjében szegényebb étrend fehérjében gazdaggá válása, egyben a nővényi étkek megtartása mellett(!) tette lehetővé, hogy . e g y
    k o r á b b i . f e j l ő d é s i . f o k b ó l ” h i r t e l e n” pattantunk ki az állatvilágból, mint emberek.

    Tehát kedves Bendegúz79 Ön félreért engem, amikor azt veti a szememre, hogy a dinoszauruszok, stb is húst ettek. Jómagam ugyanis nem egyedül a húsevésben, fajtól függetlenül állítom, hogy ez önmagában elegendő lett volna… Nem. Hanem én az állatvilág evolúciója során, annak egy bizonyos fokot elért szegmensének a fejlődés által kiváltott mutációjáról beszélek, amelynek legfőbb mutáns „szerve” az emberi agy.

    E forradalmi változáshoz természetesen hozzájárult egyfajta életmód, valamint a vándorlással együttjáró környezeti változások, hátrányok leküzdése pl. kétlábraállással, de geológiai adottságok is, mint pl a közös barlang védő és katalizáló szerepe, a tűzgyújtás felfedezése, de elsősorban a közös vadászatok élet-halál küzdelme, azon belül meg az egymásrautaltságunk frenetikus, közös(!) sikerélmény hatásai együtt, stb.

    Mindezek együttvéve, mint >ok<, a maga szavaival "okozó", energialöket és szerintem mint motiváló tényezők hatottak az ember, mint egyéniség, illetve mint . ú j . f a j . társadalmasodására.

    Az állatokban – tisztelet a főemlős emberszabásúaknak, igen-ritka kivételeknek – nincs meg ez a magas fokú(!), munkával tetézett szocializálódási készsége, mint ami akkor, tizenötmillió évvel ez előtt az ősemberben a külső és a """szubjektív""" tényezők hatására felbuzogott…

    Málnaszőr

  • Tisztelt HAZAI LAMPA;

    Vajon miert igyekszik Magacska a mult tortenelmet megvaltoztatni a sajat ohajai, vagy inkabb elekpzelesei alapjan???

    Ha hajlando,lenne olvasni az adatokat ,tisztan latna, hogy a tenyek teljesen mas volt Ausztria esteben mint a mGacska elkepzelsesei.

    Az 1930-as valasztasokon az Osztrak nacik egyetlen szeket sem voltak kepesek nyerni az Osztrak Parlamentben.

    Persze voltak egyenek akik mindeg almodoztak a Nemtorszaggal-valo egybeolvadason,

    De a 30-as evekben meg az Osztrak nazi-k is elleneztek az egyessulest.

    Az Osztrak nazik inkabb a Musolini-fele diktaturak kedveltek, nem a nemtorszagit.

    1938 Marciusaban az europai korulmenyek kedvezok voltak Hutler tervenek.

    Anglia kifelentett NEM ellenezne az egyesulest.

    Parizsban miniszter-elnoki valsag ment.

    Mussolini semleges maradt NEM beavatkozni, az osztrak nazik elvesztettek Mussolini tamogatasat.

    Az egyesulest ellenzo osztrak kancellar Dullfuss-t meggyilkoltak.

    Hitler parancsara a hadsereg elfoglalta Ausztriat.
    Sot 1938 Februarjaban az Osztrak kormany hadsereget Becs utcaira vezenyelte.

    Az egyettlen eset miatt 1955-ben mind a szovetseges hadak kivonultak Ausztriabol mert Ausztria kormanya SEMLEGES volt a WWII.-ban. ill. nem letezett, Hitler csak eroszakkal elfoglalta es bekebelezte Ausztriat.

    Vahjon miert veli Magacska a tagadhatatlan tenyeket mint nem letzo valosag???
    S miert helyettesiti a tenyeket a sajat elekepzelesivel ?

  • HAZAI LAMPA:

    Szarvas-marhat Magyarorszagrol a becsi piacokra es vago-hidajara hajtani, mire a marah oda-erkezne a sajat laban menve, nem lehet semmi eladhato hus rajtuk.

    Csak csont es bor marad. Azert meg NEM kap penzt.

    Ismet a valosagot kihagyta elkepzelesebol.

    S azt, hogy Ausztria teremelo-kepesebb elelmiszer termelest tulajdonozott mint Magyarorszag.

    A magyarok meg maig is a gabona-mag termelesen rakadtak.
    Az a leg-egyszerubb, mivel az ma gepesitett hat nem kovetel semmi emberi munka-erot.

    Minden mast meg importalnak a nyugati ellatok es elelmiszer ellatok alatl elveznek.

    Lassa mi lett Bogdan Laszlo remenyeinek is a vege!!!
    Keptelenek voltak ertekesiteni (arusitani) termekeiket.

    S a szuksegtelen tarolo-csomagolo koltsege eletebe kerult.

  • Hazai Lámpa:
    „Sokáig tiltotta is nekik a győztes antant az Anschlusst.”

    Ezt nemcsak a Saint Germain-i békeszerződés, hanem 1955 május 15-én kelt, jelenleg érvényes osztrák államszerződés is kifejezetten tiltja.

  • Hazal Lámpa:
    „Egy német diák 100 éve írt egy verset, ami manapság vélhetően minden magyar kiránduló előtt ismert Fekete István fordításában. Ha jól tudom, német nyelvterületen nem terjedt el annyira.
    Ez Az erdő fohásza vagy sóhaja címmel ismert versike, ami nálunk sok helyen olvasható papír alapon vagy kitáblázva.”

    Az eredeti verset (nálam hozzáértőbbek szerint) Bitte des Waldes címmel Hannes Tuch (1906-1986) erdész, író és költő írta 1927-ben.

  • HAZAI LAMPA;

    Vajon mire celzott Maga aZ „osztrakok hogyan fogadtal el, hogy magukra maradtak”?

    Az eletben „mindenki a sajat szerencsejenek a kovaccsa”.

    Nem halotta volna meg azt?

    Az Ausztro-Hungarian birodalom megbelyegezte jovojet amikor 1914-ben haboruk kezdett!!!!

    Probalja nem elfogadni ami Magaval tortenik az eletben.

    Vagy talan halotta volna a szot „sors”???

    De mindennek van am kovetkezmenye az eletben, az sorsanak ke;lentos iranyitoja.

    Probaljon NEM meg-eggyezni azzal !

  • Bendeguz79
    2020 július 18
    10:24 de.

    grizi

    ÍRÁD VALA:

    „S azon hatarokat, egy kis kivetelell a nemzetkozi bekekotes alkalmaval mas-fel-evvel kesobb hivatalossa tettek.

    Csupan annak alapjan jott letre Magayrorszag fuggetlensege is.

    Egyszeruen mert a magyarok nem fejeztek ki onallosagukat 1918 Novembereben.”

    DE NEM FEJEZTED BE!!!:

    ÉS AZONNAL FELKÉSZÜLTEK A II. VH-RA ÉS SOKAN OTTHAGYTÁK A FOGUKAT… usa meg élvezte a sok hülye vitte a lopott holmit

    essetunni, grizi egyre „jobb” leszel

  • hazai lámpa
    2020 július 19
    6:37 de.

    tudtommal az eneszka be volt falazva és nyakig megszállva (mai napig) az endéka bejárható volt igaz, oda a piros útlevél is jó volt és vidám dolgokat lehetett csinálni falun és városban és isteni volt a sör meg a lipcsei csülök lipcsében az eneszkába meg nem engedtek be mert ott volt a demokrácia és keresztbe feküdt

  • Rodeo11
    2020 július 19
    2:19 du.

    Rosszul tudod.
    Mint általában mindent.

  • MALNASZOR;

    A nagy majmok (apes) nem csak ezred reszben, hanem anyagilag tobb mint 90%-ban egyenloek a mai emberilenyek anyagi testeik tartalamainak DNA-jeivel.

    A szor, a bot, a csont, a test-sejtjeik es szerveik DNA-jei alig valtozok az emberi anyagi sejtek letetol.

    Lenyegeben az altalanos megjelenesuk es magatartasaik ami kulombozik.
    De az az oriasi elvalaszto es atlephetetlen szakadek!!!

    De a biologiai kerdes amit senki biologus nem oldott meg, hogyan vesztettek ket (2) chromossom-ot es annak alapjan biologiailag emberilenyekke valtak volna.

    Persze a Down-syndrom-os kisgyermekek persze nyertek egy exta chromossom-ot.
    Mondana hogy azzal evolulnak visszafele, vagy tul az emberi fajon????

    Ha arra nyujt valaszt csupan az oszverek maradnak megolfatlanul az evoluciojanak elhihetosegere.

    Varjuk a biologiai adatait !!!

  • BrunszvikTeri

    ABRAMOVICS „Diktaturha”
    cikk 1:07 komment vége
    felé teszi fel evidens
    kérdését;

    „…ez a kormány …… vajon miért volt annyira érdekelt ennek a pedofil állatnak a megmentésében ?!…”

    Csak annyira, mint az Istambuli Egyezmény NEM-RATIFIKÁLÁSÁBAN, avagy vakkomondoros Fid SS képviselő brutalitásának pofátlan ELKENÉSÉBEN. Csakhát a Führer a sz@rnak azt a kellemetlen tulajdonságát hagyja figyelmen kívül, hogy minél jobban szétkenik, az annál jobban bűzlik…

    Mindkét ÜGY árnyékot vet a maffiaállam – pontosabban diktátorunk – önmaga felé hajló mocskos kezére, amely köntörfalazás esetenként is éppen az ő és környezete elveiből fakadó erőszakosságának a mintapéldáit igyekszik elpalástolni ország és világ szeme elől…

    Gondolom sokan emlékeznek még Hungaroführer saját asszonyára többször is ráemelt durva öklére, melynek „szálfaöklelése” nem egyszer hagyott lilából zöldbe hajló spektrumú, nyilvánvaló monoklikat e nagyszerű és oly szerény firstlady már amúgy is annyira karikás szeme-alján, s melyekről oly sok bulvár sajtóhír adott – persze csak a célzás erejéig – még tudósítást is… Csakhogy az oly jámbor és demokrata jómagyarsszonyt, illetve az ő alattvalói hűsége, és jól felfogott anyagi érdeke, mégse engedte a botrányos családi erőszakot egy profán bíróság elé tárni…

    Ugyanezek, a vezéri magánszférában lezajlott erőszakdrámák példái ösztönözték a FidSS-t a vakkomondor lehetőség szerinti véka alatt tartására, mégpedig a tettes Fid SS-képviselő bírósági ítélete ellenére a parlamentben, és a frakcióban tartására, amíg csak lehetett.

    ÉS:Ugyanebbe a bűnpártoló . g o n d o l a t i-és l é g k ö r b e . tartozik, az illegális pálinkafőzés „felszabadítása” a világon mindenütt bűncselekmény-számba menő bűntétele alól. DE magáért beszél itt Magyarország Európai Ügyészségi tagságának a kormány részről történt hivatalos megtorpedózása is, melynek már az említése is
    >Fid SS körökben egyenlő a tömjénfüst Ördögre tett hatásával<.

    Üdv: BT

  • Bendegúz!

    „Lassa mi lett Bogdan Laszlo remenyeinek is a vege!!!
    Keptelenek voltak ertekesiteni (arusitani) termekeiket.

    S a szuksegtelen tarolo-csomagolo koltsege eletebe kerult.”

    —————————-
    Hogy Ön miket tud, csak kapdosom a fejem – azt már meg sem kérdezem, hogy honnan veszi az értesüléseit, mert nyilván nem tudna rá értékelhető választ adni!

    Bogdán László és az általa vezetett csapat a termékeiket elsősorban saját célra, saját használatra termelték, ennek (is) volt köszönhető, hogy a kis mintafaluban gyakorlatilag nem volt éhező ember! Bizony, nagy szó ez manapság!
    A „felesleget” pedig felajánlották és átadták más, nincstelen településeknek, amennyiben szekérszámra vitték a környező, rászoruló falvakba!
    Bogdán halálának az okát tehát máshol keresgélje, nagyon meglepne viszont, ha meg is találná! Rajta kívül aligha van ember, még a közvetlen közelében élők között sem igen, aki pontos választ tudna adni erre, de azt gondolom egyikünknek sem feladata ezt firtatni, valószínű nagyon sok összetevője lehetett annak ami ide vezette. Egy ritka értelmes, mély érzésű és intelligens embert veszített vele a faluja, a családja és maga az ország!
    Nyugodjon békében!

  • Kővendég
    2020 július 19
    11:13 de.

    Hát ha 1927-ben írta, még diák volt, vagy tévedek? Éppen azért nagy teljesítmény, mert 21 évesen még ritkán rendelkeznek ennyi tapasztalattal. De mindegy is, mert maga a szerző nem ismert. Csak arra próbáltam rámutatni, hogy ismeretlenül is el lehet érni nagy dolgokat.

  • Bendeguz79
    2020 július 19
    10:47 de.

    Vajon a hadsereg fogadta a bécsi Ringen a bevonuló nácikat, és körben lengtek a nagy horogkeresztes zászlók?

    Maga talán a Muzsika hangjai c. musical-t látta, ahol letépi a családapa a náci zászlót a kastély bejáratáról.

    Magyarországot is hasonlóan szállták meg a németek. A fenti kommenteknek ez a lényege, hogy az osztrákok egy fokkal nem voltak különbek a csóri kis kelet-európai országoknál, pedig szeretnek nagyon dicsekedni magukkal. Annyi a különbség, hogy szerencsésebbek, nem tartott évtizedekig a megszállás, és kialakulhatott valamiféle párbeszéd. De sokszor inkább csak bírósági perek során, ami szerintem egyik félre se vet jó fényt.

  • Bendeguz79
    2020 július 19
    11:01 de.

    Összekevered te ezt a cowboy-ok korával? Talán a 19. században vonatokkal vitték a marhát az amerikai városokba. Az is biztos eltartott legalább egy-két hétig.

    Van olyan magyar régész, aki még azt is kiszámolta, hogy mennyi trágyát hagytak maguk után a jószágok, ahol a városokon áthajtották őket.

  • Orsós Elemér,
    csípem,hogy veszed a lapot.Nem először.Nehogy már búskomorságba kergessen a sok idesiránkozó.Nem adjuk fel a reményt.Fél percnyi mosoly egészségesebb,mint az idetévelygők”irodalmi”műveinek osztályozása.Üdv:Gyuri.

  • BESANCON;

    OK. Maga TUD MINDENT A VILAGON;

    De akkor miert keptelen adatokat nyujtani az elkepzelt feltetelzesein kivul???

    Persze minden emberileny halal tragedia, kulonosen amikor egy fiatal 46 even ember felakassza magat.

    Azt tudjuk hogy a falu 368 klakosuu, 500 haktar agarar foldjuk letazik.

    Persze minden falusi mindeg termeli a sajat krumpli, hagyma, uborka, kaposzta, stb.stb. zoldsegeit.

    S hogy tobb allitasok talalhatok, hogy a Cserdiek adakoztak szegenyebbekenk a termelt zoldesgegeiket azoknak akik nem voltak hajlandok termelni a sajat szuksegleteiket, sot sokat ki-is dobtak mert nem tudtak eladni.

    A tagadhatalan teny BESANCON, hogy bar-mit is tremelne barki, amig azt keptelen arusitani penzert, addig nyomorogni fog !!!!!

    Egy 368 lakossu faluban legalabb 45 egyennek jovedelemre van szuksege, hogy a falu eletben maradjon.

    De hogyan van a nyomorgo falunak modern ket-emeletes (harom-szintes) „Foldhivatala”???
    S mi celbol?????
    Latta mikben laknak a falu lakossai?????

    Hogyan fizetik vissza a 1/4 billio Forintos huto-haz koltseget s mind azzal jaro koltsegeket??????

    A falunak egy megbizhato es tevekenu kofara lett volna szuksege.
    Vagy, nagyobb jovedelmkutashoz, egy haszalt fel-tonnas „Picl-up” truckot vasarolni.
    Azzal kepesk lehettek volna termekeiket a kornyeki varosok piacaira vinni es arusitani, jovedelmezni, nem
    lehetetlen on[pusztito adossagpokba ugrani.

    Maguk NEM gondolkodnak jozanul, az a problemaik mindeg.

    Bizontara szerencsetlen Bogdam Laszlo felebredt a sulyos valosagra. S keptelen volt mas megpldast talalni mint felakasztani magat a 1/4 billios hutohazban.

    Na zat cafolja meg kerem tenyekkel !!!!!!!!!!!!!!!
    Nem pedig valaotlan elekpzelesekkel!!!!!!!!!!!!!!!

  • HAZAI LAMPA;

    Megdobbento latni hogy egy inteligens egyent a regi nazi-propaganda maszlagok ma is kepes flre vezetni, s a valo tenyket tagadni.
    Aiszytia semleges volt.
    A defcto nazi bab-kpormany ellenere. Az a teny!!!!!

    Sajnos Magyuarorszag visszautasitotta a jozan-eszi gondpolkodast, mert csak a szomszedos nemzetek elfoglalasait voltak kepesek celban tartani.
    Oriasi ostobasag volt az !!!!!
    Na azt probalja tagadni!!!!!!!

    Az 1830-as evektol volt a vasut.

    Nit fondol miert lett a Chicagoi Commodity Market es a Chocagoi vago-hid a vilag mezohazdasagi termekek kozponti piacca?????

    Barmit termelne, amig azt keptelen deldolgozni, szallitani, elosztani minden szorgalami jelentektelen besztesegek!!!!!

    Na amodon szamoljak ki a magyar tudosok mind a marha-tragya mennyiseget. Bizonyara minden varosok lakoi boldogan vettek mind a tragyajukat.

    De mivel etettek a marhakat a varosokban????

    Ne feledje Magyaroszag es Ausztria hus es elelmiszer termelesenek adatait sem osszehasonlitani!!!!

    Velhetnem, hogy a magyar tudosok azt nem kalkulaltak es nem vettek fifyelembe soha?!

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2020 július 20
    4:13 du.

    Kedves Gyuri, szerintem nem a siránkozókkal van a baj, hanem a kibicekkel és kárörvendőkkel, akik nem tudnak hazában és nemzetben gondolkodni, mert az -általuk is előidézett- infláció miatt le kell mondaniuk a gondolatban már kipipált harmadik Ferrarijukról vagy a második, harmadik vagy negyedik jól és megerőltetés nélkül jövedelmező ciklusukról! 😀