Vallásszabadság: 2020 Magyarország

2020 augusztus 30 8:59 de.53 hozzászólás

Mottó: Ha valaki nem hisz Istenben, az még nem feltétlenül ateista, sőt, ha demokrata és ateista, akkor sem tagadja mások hitét

Ma sem vagyok hívő, de fiatal koromban, még ateistaként, azon meditáltam, ha nagyanyám hitét elvenném, mit adhatnék Neki helyette. Semmi jó nem jutott eszembe. Amíg nem bűnös, köztörvényes tetteket végrehajtó szektákról van szó, addig a vallásellenességet bűnnek tartom. Kérem olvassátok Iványi Gábor levelét. Rólunk szól, hazánk vezetőinek romlottságáról, és a mi közönyünkről. Van mit szégyellnünk.

Kedves Barátaink, Támogatóink és Testvéreink!

Szeptember 1-jén elkezdjük az új tanévet. Felkészültünk arra is, hogy esetleg ismételten vírusveszéllyel kell szembenéznünk. Ebben az évben egyéb nehézségeink is adódnak (nem számítva azokat a pereket, melyekben ugyancsak egyházi státuszunk jogtalan elvétele, és a méltatlan, gyermekétkeztetéssel kapcsolatos ügyekben való hátrány okozás miatt vesztésre állunk a bíróságokon, és ezek miatt súlyos fizetési hiányoknak nézhetünk elébe).

Áprilisban kezdeményeztük a következő tanévre vonatkozó köznevelési szerződés megkötését az EMMI-vel. Míg másokkal öt évre, velünk – az utóbbi időben – évente kötött megállapodást a minisztérium. Mivel vitatják egyházi státuszunkat, már hosszabb ideje nem kapjuk az elegengedhetetlenül szükséges normatíva kiegészítést. Körülbelül annak az összegnek a feléből kell gazdálkodnunk, mint amit más egyházi fenntartású iskolák kapnak.

Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én azzal fogadott bennünket, hogy az idei évtől a minisztérium a kiegészítő támogatást nem kívánja a továbbiakban biztosítani. Szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket. Arra a felvetésre, hogy hiszen több száz gyerek végezte el az általános iskola nyolc osztályát, közülük igen sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, s miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés. Válasza nagyjából az volt, hogy ez is lehet egyfajta szempont. 

Nehezményezte az államtitkár úr azt is, hogy a nem kötelező családi háttér index felméréseket alacsony arányban küldték vissza a MET fenntartású oktatási intézmények az Oktatási Hivatalnak, ezért nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel. Válaszunk az volt, hogy az említett ívek visszaküldése nem volt kötelező és egyébként sem összehasonlíthatók a mi intézményeink mondjuk a fővárosi vagy elit egyházi oktatási intézményekkel. Például volt olyan sportolónk, aki a világbajnokságra is eljutott. Államtitkár úr szerint lehetséges ilyen felvetés is.

2012-ben a Minisztérium a MET státuszának „rendezetlensége” miatt 5 éves köznevelési megállapodást kötött az Egyházzal, majd az időtartam lejárta után évente új megállapodás született. Mivel az államtitkár úr szerint már rendeződött a MET státusza, sőt Strassbourg tetemes kártérítést is megítélt nekünk, illetve mivel nincs rálátásuk az oktatási intézményben végzett szakmai munkára, ezért nem kívánnak a továbbiakban köznevelési szerződést kötni a MET-tel. Előadta, hogy a megállapodás megkötése, vagy annak mellőzése a minisztérium diszkrecionális jogköre, és ő személy szerint nem látja új szerződés megkötésének indokoltságát. A búcsúzás pillanataiban felkínálta, hogy esetleg utoljára egy évre a korábbi támogatás 50%-nak megfelelő összeggel megköthető lenne a támogatási szerződés, amennyiben abban a további támogatás megvonására vonatkozó tudomásulvétel szerepel. (Ez az összeg az egyházi kiegészítő támogatásnak kb. az egynegyede lenne). Felvetette, hogy amennyiben a működtetés nem megoldható, úgy a KLIK szeptember 1-től kész fenntartásába venni az intézményeket. Elismerte azt is, hogy bár nem köteles a Minisztérium megállapodást kötni, tény, hogy a támogatási szerződés megkötéséről, vagy annak mellőzéséről korábban kellett volna tájékoztatni a MET-et. Kérdésére azt a választ adtuk, hogy számunkra nem elfogadható az ötven százalékos opció, ő pedig azzal bocsátott el minket, hogy még gondolkozik.

Máig, augusztus 26-áig, még sem telefonon, sem írásban nem érkezett a minisztériumtól végső válasz.

Felháborítónak tartjuk nemcsak azt, hogy teljesen alkotmánysértő módon lassan tíz éve a Fidesz-KDNP kormányzat (több más tisztességesen működő közösség mellett) a MET-től is elvette az egyházi státuszt, és azt mindenféle nemzetközi és hazai szakmai kritika ellenére nem hajlandó helyreállítani, s arra akar kényszeríteni bennünket sok év legalitásban eltöltött idő után, mint ma alakult vallási közösség, mindent kezdjünk nulláról. Ez természetesen összes intézményünk halálát is jelentené. Ez az elbánás nem tisztességes, nem alkotmányos, nem emberséges. Erre a tényre mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény figyelmét fel akarjuk hívni. Amikor tiltakozunk, akkor közöljük azt is, hogy a munkánkat, amíg ebben fizikailag meg nem akadályoznak, folytatjuk, és hálásan köszönjük mindenkinek jószándékú támogatását.

Budapest, 2020. augusztus 26.

Iványi Gábor,
a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke

53 hozzászólás

  • Rezső ismét nagyon remek cikkel jelentkezett!
    Sajnos nagyon fontos és aktuális Iványi Gábor levele.
    Aki tud bármivel is segíteni nekik, kérem tegye meg!
    Itt található a részletes leírás a hogyanról:
    https://oltalom.hu/
    Minden jóakaratú embernek hálás köszönet!

    Az Oltalom hajléktalanszállót és hajléktalankórházat működtet a Dankó utcában, és itt kapott helyet a Wesley óvoda is, ahova sok hátrányos helyzetű család gyermeke jár a 8. kerületből. A MET az ország számos pontján vesz részt a hajléktalanellátásban, óvodákat és iskolákat működtet hátrányos helyzetű gyermekeknek, és vannak idősotthonai is. 2011-ben az Orbán-kormány törvényt hozott, amelynek értelmében a MET elveszítette egyházi státuszát, s így sem állami támogatást, sem egyházi szja-felajánlást nem kaphat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben megállapította, hogy a törvény sérti az uniós jogokat, 2017-ben pedig 3 millió eurós kártérítést ítélt meg a MET-nek. A kormány eddig ennek csak töredékét fizette ki. Innen:
    https://jozsefvaros.hu/hir/75241/a-gyulolet-elszabaditasanal-pokolibb-dolog-keves-van

  • Ismét körültekintően döntött mijóurunk az adóforintok hasznos elköltéséről. Nem hagyja az útszélén a csőd szélére került Magyar Tenisz Szövetséget a kormány, derül ki a Magyar Közlöny vasárnapi számából. A kormányhatározat szerint 2,5 milliárdot kap a szervezet.
    Az ügy több mint bizarr:
    3,5 milliárd forint eltűnt a fideszes Szűcs Lajos vezetése alatt, akit erre leváltottak, és a helyére Lázár Jánost rakták. Mivel a 3,5 milliárd nem lett meg, adott a európai kereszténységet megmentő miniszterelnök nekik 2,5 milliárdot.

  • most mind a 4 beírást törölted? vagy csak én nem látom? kezdelek nem érteni

  • Hit Gyülekezete, alapítva 1979 Budapesten. Orbán elismerte történelmi egyháznak, állami támogatást kap.

  • Nemzetkozi katasztrofak es helyiszuksegletek alkalmaival a magan jotekonyszervezetek, mint az egyhazak az elsok a helyszzinen segiteni a tomegeket.

    Egyszeruen mert az allami szervezetek burokracioi abban csak hatraltatok, s koltsegeik is magasabb mint a magan szervezeteke.

    De amikor egy vallasi szervezet az allamhatalom alkalmazottakent es a kozos-penzekbol fizetve az teljesen ellentmondasban all alapelveikkel.

    Na de Magyarorszagon minden amodon tortenik.

    De mivel ugy a vallas-szabdsag, mint minden lapveto emberi-jogok az allamhatalom alatal sarkalatos torvenyekkel korlatozva, hat hol emlithenenk a „vallas-szabadsag” esetet. Amire WARRIOR ramutatott.

    Ne feledd a tagadhatatlant: AMI KORLAOZVA TORVENYEKKEL AZ NEM SZABAD!!!!!
    Es AMI SZABAD AZ NEM LEHET TORVENYEKKEL KORLATOZOTT !!!!

    Na majd torli a foszerkeszto ezt is, mert az imadott Orban adminisztraciojat az igazsag kijelentese serti. Hm??????

  • Egy kicsit ismerem Iványi Gábor urat, így teljesen egyetértek SzandiMandival. SzandiMandi azonban egy dologról megfeledkezik; Orbánéknak valamivel csak bizonyítania kell hogy Európában üldözik a keresztényeket. Magyarország Európában van? Földrajzilag
    mindenesetre. Na ugye!

  • A kormány a felére csökkentette a hátrányos helyzetűeket segítő Igazgyöngy Alapítvány támogatását is természetesen mijóurunk legnagyobb dicsőségére!
    L.Ritók Nóra, az esélyteremtésért és mélyszegénység felszámolásáért dolgozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője Facebook-oldalán számolt be róla, hogy az alapítvány köznevelési megállapodását is 50 százalékkal csökkentik ettől a tanévtől. A szakember szerint az értesítés a járványhelyzettel indokolja a csökkentést, egyben felajánlja, hogyha nem tudják fenntartani az iskolát, „ott a lehetőség az államnak való átadásra”. Az alapítvány a berettyóújfalui kistérségben működik 1999 óta. Fő tevékenysége a tehetséggondozás és személyiségfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekekre. Az alapítvány által fenntartott alapfokú művészetoktatási iskola a kistérség 6 településén végez művészeti nevelő munkát, ahova 23 faluból mintegy 670 gyereke érkezik.
    https://24.hu/kozelet/2020/08/31/igazgyongy-l-ritok-tamogatas/

  • „Magyarország így működik az orbáni jogállam, ahol a jogot a politikai hűséghez és lojalitáshoz kapcsolják, ahol azonosulni kell az önkénnyel, az elnyomó hatalommal, különben “törvényesen” megsemmisítenek”, felszámolnak, kezedből kicsavarnak mindent. Naponta köti meg Magyarország népe ezeket a kisebb és nagyobb alkukat, kompromisszumokat, így hajtják uralmuk alá az egész országot, hogy senki ne kérdezze meg utána, miből gazdagodik az Orbán-család, mit tud a zseniális gázszerelő, amit más nem, hova jachtoznak a közpénz milliárdokból meggazdagodott oligarchák ajándékain az “urak”.”
    Iványi Gábort ezért ütlegelik, hogy mindenki tanuljon belőle: így jár, aki nem engedelmeskedik. Ki akar még Iványi Gábor lenni?
    https://nepszava.us/ivanyi-gabort-meg-akarjak-torni-hogy-mindenki-tanuljon-belole/

  • Feltételezem ez Iványi „bűne”:

    „1998-2002-ig országgyűlési képviselő az SZDSZ színeiben”

  • Amíg az állami gyermekvédelem meg egyáltalán a szociális rendszer annyi pénzből gazdálkodik, amennyiből, addig szerintem az egyházi iskolák csöndben lehetnének. Ugyanez igaz az Igazgyöngy Alapítványra is.

    Értem én, hogy itt a valódi probléma az, hogy az egyik egyház előnyös bánásmódban részesül, amíg a másik nem, és ez hátrányos megkülönböztetés. De talán nem csak egy konkrét egyház vagy alapítvány iskoláiért kéne szólni a harangnak. Még sokszor a bevett egyházak hívei se tudnak hova fordulni, ha esetleg nem tetszik nekik a vezetés.

  • https://mandiner.hu/cikk/20200901_a_szinmuveszetis_hallgatok_ejjel_elfoglaltak_az_egyetemet

    Közintézményt privatizálnak erőszakkal önmagukat felsőbbrendűnek felkent állami ösztöndíjas magánszemélyek! 😀 Ilyen jót már rég röhögtem! 😀 Rendőr és az ilyenkor szokásos többszáz külföldi liberális jogvédő kamera meg gyanusan sehol, pedig most is igyekeznek a csörgősipkás harcosok egy berkeken belül betanult rendőrpofont eljátszani, csak még nem találták meg a rendőr jelmezt! 😀 Vagy talán ez csak egy rossz BLM adaptációju vizsga előadás? 😀

    Meg kell szüntetni az ingyenes állami anarchista és celeb képzőket, ilyen mutatványokat a jövő koszorús szinművészei tanuljanak kemény magánpénzért magán szinitanodákban! 😀

  • FERENCT;

    Tehat a politikusbol Methodista puspok lett?!

    Vajon melyik foglalkozasa a jovedelmezobb es kieleigetobb?

  • Valojaban a cikk szerzojenek onmagat bemutato kijelentese sokkal jelnetosebb mint a Methodista puspok panasza, hogy az allamhatalom nem bujt nekik elegendo anyagi-takogatast.

    A szerzo nyiltan jelenti hgpy atheista, de racionalis vallasokkal szemben amikor csupan a vallasok es kovetoik bun-tetteit ellenzi.

    Az egyedulli kerdesem all-fen, amikor kerdezem, hogy az allami korlatozasa a vallasok es a vallasszabadsag torvewnyes kirlatozasat vajon velne hasonlian???

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 1
    8:59 de.

    Igazad van, DE a megélhetésieket nem kéne egyháznak nevezni, sőt a valódi egyháznak elfogadott, kedvezményekkel elhalmozottakat sem kellene plussz pénzekkel támogatni, mert gátlástalanul kitermelik meguknak a rászorulóknak adott alamizsnákat Istenük nevében vagy legújabbkori virtuális perselyekkel! Példának okádjunk: add nekem igaz hívőként(még jó hogy nem egybeírva) az 1 %-odat!)

  • Kővendég, 2020 augusztus 31, 10:23 de.
    Hát a tények előtt meg kell hajolnunk 🙂
    De azért szerencsére nem minden keresztényt üldöznek, így mijóurunkért is harcolnak az igaz magyarok: 🙂
    https://coub.com/view/2fw87f

  • Orsós, ott a pont!
    —————–

    A színész-képzős (SzFE) gyerekek még mindig a szüleik
    ál-kommunista álomvilágában élnek. Miközben kb 30 éve piacgazdaság (kapitalizmus) van Magyarországon.

    Értem én. A diákoknak lázadni kell (hivatalból-:), azután majd felnőnek és azt mondják: Hülyék voltunk.

  • Iványi Gábor a klasszikus „jóember” aki a hivatásától függetlenül is azt tenné amit tesz. Mekkora elvetemültség és önhitt hatalmi arrogancia kell ahhoz Orbán részéről, hogy hiúsági kérdést csináljon olyan dolgokból melyek ellen nem tud tenni ha a feje tetejére áll akkor sem, mert pénzt / támogatást el lehet vonni valakitől, hogy ezzel totálisan lebénítsa a tevékenységét, de őt magát, a lelkét, szellemét nem tudja megtörni! Ócska kis búgócsiga ő Iványi mellett, akinek a bokájáig nem ér fel!

  • Ferenct
    2020 augusztus 31
    3:18 du.

    Feltételezem ez Iványi “bűne”:

    “1998-2002-ig országgyűlési képviselő az SZDSZ színeiben”

    ———————————————
    Ezt ugye nem gondolta komolyan?

  • Besancon,2020 szeptember 2, 9:34 de.
    Besancon for president! 🙂 Amúgy hatalmas respekt.

    Ferenct szokásosan elfogulatlan hsz-hoz:
    „A színész-képzős (SzFE) gyerekek még mindig a szüleik
    ál-kommunista álomvilágában élnek. Miközben kb 30 éve piacgazdaság (kapitalizmus) van Magyarországon.”
    – 10 éve pedig aztán nagyon! Sőt, egyre jobban teljesít a NER családoknak.
    „Értem én. A diákoknak lázadni kell (hivatalból-:), azután majd felnőnek és azt mondják: Hülyék voltunk.”
    – Biztosan így lesz, ha Ön mint elismert színházi szakember ezt mondja!
    Mondja már meg mégis, mi az árfolyamuk mostanában az ilyen hozzászólásokat?

  • Hát Elemér, bevallom, nem tételeztem fel rólad, hogy ilyen kicsinyes vagy… 🙁

  • BESANCON;
    Barminek is velne, de Ivanyi a bio-ja lapjan politikusbol lett puspok. Hat az jo vagy nem, de az allitott valosag.

    De maga melyiket velne megbizhatobnak???
    A politikust vagy a puspokot, kulonosen egy Methodista puspokot?

    SZANDI MANDI:
    Az allamhatalom dolga a szineszket kepezni????
    De hajlanbdo maga azert magasabb adokat fizetni, mert minden penzbe kerul am.

    Talan a fiatal szinesz novendekek nem kepesek a sajat pelenkaikat cserelni?
    Meg az is az allambuorkracia dolga. Hm????

  • Ha már idekeveredett a SzFE.
    Schilling Árpád rendező délután a Facebookon többek között ezt írta az SZFE ellenállásáról: „Sokan kérdezik tőlem, hogy van ennek az egyetemfoglalásnak valami értelme. Lesz ebből valami? Elérhető a cél? Tíz éve nem érhető el semmiféle cél. Először a falig tolnak, amikor meg jajgatsz, akkor hisztérikus bajkeverőnek bélyegeznek, megaláznak, majd ellehetetlenítenek. Ez a módszer, és ez ellen nincsen más eszköz, csak a permanens ellenállás, meg hát az apátia. Aki ma még jóhiszemű a hatalommal szemben, az vagy annyira fél, hogy már belebolondult, vagy személyes érdekei miatt menekül a hazugságba. Nincs konszolidáció, és nem lesz soha. Aki tisztességes, emberséges és demokratikus viszonyokra vágyik, az vagy emigrál vagy elkeseredett küzdelmet folytat.”
    -Sajnos nagyon igaza van!

  • Ferenct:
    >>Feltételezem ez Iványi “bűne”:
    “1998-2002-ig országgyűlési képviselő az SZDSZ színeiben”<<

    Szerintem ez teljesen téves feltételezés. Nem egy és nem is két SZDSZ tag volt, aki végül a Fidesz, vagy a – hogy mondjam – az "eredeti" Jobbik környékén landolt. Még csak azt sem hiszem, hogy Iványinak Orbán szemében az lenne a bűne, hogy annak idején Iványi adta őt össze a feleségével, és keresztelte meg első két gyermeküket.

    Szerintem Orbán szemében az a megbocsájthatatlan, halálos bűne, hogy Iványi Gábor intézményei – szűkös, mind szűkösebb lehetőségeik között – próbálnak valamelyest segíteni olyan embereken, akik a mai rezsim szempontjából fölösleges embereknek minősülnek, rokkantaknak, hajléktalanoknak, a legszegényebb települések (gyakran cigány) lakóinak és nem utolsósorban a felsoroltak gyermekeinek. Dosztojevszkij szavaival: a megalázottaknak és megszomorítottaknak.
    Magyarország mai urainak, Orbánnak és társainak (és sajnos, a magyar társadalom őket támogató tapsoló, nem jelentéktelen részének) szemében ennél súlyosabb bűn nem is létezhet.

  • Besancon 9:34 🙂

  • Vajon a kormány miniszterei, államtitkárai, na és a „nagyember” nem beszélnek egymással? Nem szoktak egyeztetni, arról, hogy melyik ügy épp hol tart és miképp áll?
    A nagyember pl tud arról, hogy a kormánya illetékes államtitkára mekkora baromságokkal érvel – vagy a Maruzsa nevű oktatási át. tényleg nincs tudatában annak, hogy 1. a MET „rendezetlen” státusza épp és pont a kormány /nagyember hibájából nem rendeződött, azaz a strasbourgi döntés ellenére sem kapta vissza hivatalosan az egyházi státuszát, 2. miképpen a megítélt „tetemes összegű kártérítésnek” (by Maruzsa) – melynek összege 3 millió euró, azaz kb 9.5 millió forint – csak a töredékét fizette ki eddig a Magyar Állam, miután annak a „magam is jogász volnék” c. feje, úgy tűnik a mai napig nem tudja, mit jelent és milyen kötelezettségekkel jár az államra nézve (is) egy bírósági ítélet, tehát vastagon jogsértést követ el. ( lásd Gyöngyöspata – a klasszikus pávatánc, miután a bíróság döntött a kártérítésről, előbb húzza- halasztja az utolsó percig vitatja annak jogosságát, majd mikor óhatatlanul lépnie kell, kifizet valamennyit, a többit meg majd.. – mint az egyszeri lány, jött is nem is, hozott is ajándékot meg nem is)

    Azt mondja a jó Maruzsa, hogy a minisztérium „diszkrecionális jogköre” hogy köt e köznevelési szerződést a Met -el vagy sem, meg különben is, nincs rálátásuk az intézményben végzett szakmai munkára stb ezért Ő nem látja indokoltnak a szerződés megkötését és a támogatást!
    Mi kellene ahhoz, hogy Maruzsa vagy a jó ég tudja melyik döntéshozó „láthassa az elért eredményeket” és legyen összehasonlítási alapjuk a többi elit egyházi oktatási intézménnyel? Eddig volt? Vagy eddig nem volt feltétele a támogatásnak a szakmai munka megítélése? Mert, azt hinni sem akarom, hogy az elmúlt években bemondásra fizettek, hogy ne lett volna fogalmuk az elért eredményekről, mint ahogy azt sem, hogy épp minisztérium ne tudja mit kell lépnie ahhoz, hogy számára is láthatóvá váljanak a szakmai munkán alapuló eredmények, és teljesítmények!

    Ám ha a Met vezetőjének valamennyi érvelésére csak az a válasz, hogy „lehetséges szempont” ez is, meg az is, akkor mégis mi a fene láttatja úgy az oktatási guruval, hogy a Met nevű intézménnyel nem érdemes szerződést kötni?

    Tehát túl azon, hogy a Strasbourghoz fordulás már eleve kiverte a biztosítékot a nagyembernél – a vonatkozó ítélet még inkább – ám, további szempont lehet még a New York Times -nak 2019. márc.16.-án Iványi által adott interjú, melyben a fasizmus szimbólumának nevezte OV-t, véleményét hosszabban alá is támasztva.
    „Meg van a vaj” – mondaná Salamon Béla, ha élne!

  • Bocsánat, elírtam: 9.5 mill. helyesen 950 mill.

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 2
    12:33 du.

    Ferenct úr-kollega villamosmérnök is.
    Ő mondta itt pár hónapja.
    Na ja..mikor minek van itt az ideje hehehe

  • Besancon
    2020 szeptember 2
    9:34 de.

    Imádom Magát.
    Az ilyen megállapításaiért.
    (Vagy már mondtam ? Mindegy.Akkor is.)

  • Rodeo11
    2020 augusztus 30
    9:00 du.

    ” Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál! „…/Mörfi/

  • gyuri10
    2020 szeptember 2
    4:08 du.

    mit szedsz? nagyon erős lehet, erre még van gyógyír? így SARS idején nem szoktam kezet fogni.

  • Álmaink Almája

    a legújabb link sem nyit ki, lehet, hogy ez valami lokális canadai sajátság? muszáj feladnom, pedig nem szokásom

  • Hexadodekaéder

    Kővendég 2:57
    +Ferenct 3:18

    Csatlakozom azzal, hogy a Kossuth téri Horthy-restauráció lihegve túlbuzgó végrehajtója az SZDSZ egykori vezéregyéniségeként állt be a FidSS-es történelemhamisítás élvonalába „az ország főterének” az 1944. március 19-hez igazításával Ő, mint projekt vezető. Minden ami ott Károlyi Mihály az I.Magyar Köztársaság elnökének és a többi szobordöntés óta történt, az ellenforradalmi emlékművek sokasága felállításáig, mindez az ő „szakszerű” gondozásában történt.

    Tudniillik az említett dátum, a „német megszállás napja” mint Magyarországnak a Holkausztban viselt szűzi ártatlanságának a Vezér által meg, és kijelölt zsinórmértéke lenne, föltéve ha mindez igaz lenne. Azonban egy szó, de annyi sem igaz ebből a sanda antalli, ill. orbáni koncepcióból, mely a kapásból kijelölt fiktív >határidővel<, csupán egyet kiragadva a magyar Holokauszt eseményeiből például a kínos Kamenyec-Podolszk-i 20-ezres deportálást és tömegmészárlást szándékszik már eleve meg nem történtnek tekinteni, ill. letagadni, mely történelemhamisítással bűnrészességet vállal a laikus közvélemény, és jövő generációk tudatos félrevezetésében.

  • Ha valaki tud, pénteken menjen ki a tüntetésre, az SZFE hallgatóival KÖZÖS tüntetést lesz Iványi Gáborékért az Igazgyöngyért az Ambekár Iskoláért. Az esemény HOLNAP, AZAZ PÉNTEKEN 17.30 Budapest Vas utca, SzFE előtt.
    https://www.facebook.com/events/877638032642447/

  • Hexadodi, na meg Kővendi és Ferike!
    1:29

    Bővebben, a félrevezetés abban ölt testet, hogy Waxlernak a kommentedben említett belvárosi, országház körüli területet a német megszállás előtti állapotok szerint . k e l l . helyreállítania, elfelejtve Horthysztán kormányzóság Ágnesasszonyi ’41 kőrösmezői és ’44 nyári csurom-véres lepedőit…

    *
    Mintha március 19. után semmi nem történt volna a magyar igények szerint. Mintha akkor Horthy lemondott volna többekközt a legfőbb hadúri rangjáról és egyéb cafrangjairól. Pedig ő nem mondott le semmiről sőt, a hivatalában maradt.

    *
    Magyarul, a mai Hungaroführer egy volt . S Z D S Z -es renegát vezénylete alatt – ő mindig gondoskodik jól fizetett bűnbakról is – akarja megmerevíteni [ld.még Elkészült az aranyvonat]a történelem akkori fonalát egy nem létező állapotban úgy, hogy szándékosan kihagyja belőle a jobboldal számára kínos igazságokat, miközben más, haladó és progresszív tényeket pedig lebont és kiselejtez úgy, mint Károlyi Mihályt, Nagy Imrét, sőt még Kossuth Lajost is. …Már az is, hogy a darutollat mikor teszi kötelezővé a bocskai-sapka ormára tűzve, az a mai Hunniában csak percek kérdése. Egyelőre ez lesz a horthysta Í-n a pont, míg a folytatást Viktor – ha megteheti – már palástolatlanul az amatőr osztrák piktor, vezér és kancellár, Horthy után az első példaképe receptjei szerint keveri a kártyáját… Kérdés, talál e hozzá még egy másik, palimadár SZDSZ-est is, amit én kötve hiszek…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Voronyezs 2:17

    A szándékosan elfelejtett momentumok közül kihagytad a szintén 1941-es, mondvacsinált casus bellit a hatalmas Szovjetunióval szemben, amelyre Horthymagyarország – legalábbis propagandájában – már a huszas évek óta német nyomás nélkül is egyfolytában készült.

  • Besancon
    Kővendég

    A tévedés jogát fenntartom (Iványi szdsz-es múltjával kapcs:)

    Géza
    Nagyon becsípődtem önnél/nálad miután leírtam. hogy villamos mérnök vagyok. Valamiért nagyon fáj – Isten bocsásson meg.

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 3
    7:38 du.

    Nos, magyarázd el hogy, miért is kellene kizárólagosan szimpatizálni azzal az 500-ból 50 önjelölt prókátor(provokátor?) szinitanonctitánnal (és maximum 5-10 átkosból renszerváltóként átnenekített, Berlinből órát adó „professzorával)”, akik mellesleg és ráadásul állami ösztöndíjra vagyoni helyzetük miatt nem is lennének jogosultak és a saját(szüleik) pénzükön olyan tananyagot, tanári gárdát és magán szinitanodát, sőt még megfelelő közönséget is vehetnének maguknak ami megfelel az ő magasabb rendű individualista neoliberális elvárásaiknak! Te azt akarod hogy, bevált gyakolat legyen az hogy, a gyárigazgató vagy a befektető cipelje a melósa szerszámos ládáját!? Szegény félrevezetett és felsőbbrendűségre félrenevelt gyermekáldások a valóban rászoruló elhivatottaktól játszák így el a művészi kiemelkedés lehetőségét ha mondjuk a fenntartó pénzesgazda azt válaszolja: na kedveskéim, akkor közétek dobom a gyeplőt, megvonom az állami abrakot, aztán boldoguljatok ahogy tudtok!

  • Voronyezs:
    „Waxlernak a kommentedben említett belvárosi, országház körüli területet a német megszállás előtti állapotok szerint . k e l l . helyreállítania,”

    Mostanában itkán járok arrafelé. Amikor legutóbb arra jártam, én azt hittem, hogy az 1945 februári állapotba akarják visszaállítani a Hazugság Ház előtti térséget; akkoriban épp úgy nézett ki, hogy pár bombatölcsér, néhány döglött ló, esetleg egy-két emberi holttest elhelyezésével rekonstruálhatták volna a tér általuk kívánatosnak ítélt állapotának élethű másolatát. És akkor talán kissé tanulságosabb is lett volna a népnek, mint így…

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2020 szeptember 5
    3:49 de.

    Sem a linkeket, sem külön az Amerikai Népszavát sajnos nem tudom megnyitni! Tán indexen vannak?
    Egyébként meg Vidnyánszkyval kapcsolatban csak azt nem értem hogy, csak a magyarsága probléma-e vagy a vallása is vagy a kettő együtt akkora halmazati tényező ami már kimeríti a náci fogalmát?!
    Mellesleg legújabb fejlemény, hogy a -jogos vagy jogtalan, az most ne firtassuk- rebellió vezéralakjai psichológust követelnek maguknak még idejében rájövén hogy, a jövő héten elkezdődhet nélkülük is az egyetemen a tanítás, ha nem szereznek be valami nagyon hatásos diagnózist az idegállapotba kerülésük igazolására, mert azért annyira nem hülyék hogy, kemény pénzeket meg nem szeretnének elpocsékolni egy magán szinitanoda ugyanilyen diplomájáért, amiért itt nem hogy fizetni nem kell, de még ösztöndíjat is kapnak! 😀

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 3
    7:38 du.

    Ha valaki tud, pénteken menjen ki a tüntetésre, az SZFE hallgatóival KÖZÖS tüntetést lesz Iványi Gáborékért az Igazgyöngyért az Ambekár Iskoláért. Az esemény HOLNAP, AZAZ PÉNTEKEN 17.30 Budapest Vas utca, SzFE előtt.

    —————————-
    Jelentem ott voltunk mi is a férjemmel – szemmel látható, és szinte tapintható volt a szimpátia, és együttérzés, ami betöltötte az igencsak szűknek bizonyuló utcát és az azt körbevevő térséget! Jó volt látni az örömöt és a bizakodást L.R. Nóra szemében, amint bejelentette, hogy összejött a pénz, „ezt” a tanévet még eltudják kezdeni, és minden további beérkező forinttal egyelőre Iványiékat fogják segíteni. Nem is értem milyen emberek vannak? Az ország túl feléről helikopter nélkül is (!) felutaznak, hogy jelen legyenek és szolidaritásukról biztosítsák az egyetemistákat, és a velük együtt „valami mellett hitet tevőket” továbbá köszönetet mondjanak olyasmiért ami nem személy szerint az ő boldogulásukat szolgálja, hanem több száz/ezer kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű gyermek és család érdekében történik! Tényleg boldogságot okoz valakiknek hogy másokért gürizhetnek inuk szakadtáig, gyakran alantas és megalázó körülmények között? Igen, vannak ilyen emberek, jó közöttük mozogni, biztonságot és meleget árasztanak, ilyen R. Nóra is és Iványi Gábor is.
    Találkoztunk „Karigerivel” is – már nem először, hiszen alkalom mindig van, a jó főni – aki éppen állig fegyverkezik – mindig gondoskodik róla, hogy ne maradjanak program nélkül a libernyákok se, meg a csak úgy a jó érzésüket a közösbe bedobó egyének sem!

    Azért gondolkodjunk már el: az Igazgyöngyalapítványtól 8 millió forintot vont el ez a kormány, a járványügyi költségekre hivatkozva – ám ennek az összegnek az elvonása gyakorlatilag megbénítja a működésüket ! Összeg ez ma egyáltalán ez a nyolc millió ? Igen, láthatóan sokaknak hatalmas összeg – de mennyi is ez? Egy kétszobás (kb 50 nm) panellakás egynegyede Budapesten, valamelyik külső kerületben! És ugyanez az „összeg” a magáról sűrűn elfelejtkező ficsúr, alias Szíjártó miniszter úr szolgálati Mercijében lehet, a benzinmutatót sem indítaná be!

    2.5 milliárd a teniszszövetségnek, mert szegényeknek „eltűnt” 3.5 milliárdjuk amelyet ugyan a kutya sem keres, de nesze itt van helyette másik, lehet ezt is elsíbolni! 2.3 milliárd az Orbán R. közeli divatcégnek, akit valószínű rettenetesen megcincált a járványügyi gazdasági leállás, vagy más, ki tudja! De ezeknek a szerencsétlen sorsú gyermekeknek és családjaiknak semmi okuk panaszkodni, félni, mert rajtuk majd a civilek segítenek – azon a civilek akiken ahol tudunk ott csavarunk, de akik nélkül ma alighanem működésképtelen lenne az ország ezer és egy szervezete, családok és rászorultak sokasága! Ám ezek a bestia civilek biztos nem gyűjtenének a jó Lázár mesternek a „teniszbe” vagy Récsöl barátnőjének a „szinten tartásban” hát úgy gondolkodik az okos kormányzat, hogy akkor nekik segítek én a ti adóforintjaitokból, ti meg kezdjetek valamit a nyomorultjaitokkal, adjátok össze mire van szükségük és így mindenki kivette a részét a melóból! Mossák kezeiket!

    És meddig megy ez így, hogy a jó érzésű gyakran maguk sem túl jól eleresztett emberek ugranak oda, ha bárkinek segíteni kell, legyen az gyógyszer/műtét nélkül gyógyíthatatlannak ítélt beteg, pl kisgyerek (legutóbbi az emlékezetes 2 x 700 millió) vagy épp kilakoltatás előtt álló sokgyermekes család, esetleg beteg hozzátartozója miatt törlesztésben megrekedt adós, vagy a munkáját elvesztett, addig is nehezen, de valahogy megélő állampolgár!
    Miközben az általunk megtermelt és befizetett ( levont) adóforintjainkból az a társaság aki 2010-ben kérte a bizalmunkat, és azzal kampányolt hogy „elég a luxuskormányból és a bankárkormányból” sosem látott, önös célú pénzszórást rendez – addig az év 365 napjából mindegyiken szükség van ránk !

    Csak hogy tudja, aki még eddig nem tudta, hogy ez egy „családbarát kormány” aki párbeszédre és együttműködésre törekszik mindenkivel – kivéve akivel/akikkel nem! Most épp a értelmiség azon köreivel nem, akik kiállnak a művészetek és úgy általában az alkotás, a tudományok és a szabad gondolkodás mellett, legyen az sajtó, akadémia, oktatás vagy egyszerűen csak a mindennapos szabad lét!

  • Kedves Elemér!
    2020 szeptember 4, 1:30 du.

    Azt hiszem, hogy a számodra megnyugtató magyarázattal már rendelkezel a mandiner és a prostisrácok erre szakosodott anyagaiból.
    Ezenkvül „tisztelhölgyeimésuraim”, 2020 szeptember 5.3:49 de. is adott néhány kitünő írást (linket) a témában.
    De ha még ez sem lenne elég magyarázat számodra akkor itt van még egy link a felelosertelmiseg.com-ról, akik sajnálatodra talán nem is „magasabb rendű individualista neoliberális”-ok, hanem inkább konzervatív, korábban fidesz szimpatizánsokból összeverődött közösség ELÉG VOLT címmel:
    „A kormány a világra és Magyarországra szabadult járványhelyzetet is hatalma növelésére használta, miközben fokozódott a kézivezérlés okozta káosz és a kormányzati arrogancia.

    Elég volt a kormány felforgató, rendbontó intézkedéseiből!
    Elprivatizálták a nemzet vagyonát,
    ellehetetlenítették a független médiát, cenzúrázzák a tudományos kutatómunkát, az államigazgatásból marionett-színházat csináltak,
    a tanszabadságot lábbal tiporják – a közoktatást már régen bedarálták, most az egyetemeken a sor.

    POLGÁRTÁRSAINKHOZ FORDULUNK!
    Felhívjuk az egyetemistákat és oktatóikat, a magyar szellemi élet minden szereplőjét, hogy álljanak ki az az egyetemi autonómia, az oktatás és a kutatás szabadságának védelmében!
    Felszólítjuk a főváros és a kerületek vezetőit: amennyiben a diákok követelése nem teljesül, biztosítsanak helyet a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára, hogy megfelelő körülmények között folytathassák munkájukat!
    Hisszük, hogy olyan országban fogják befejezni tanulmányaikat, amely az ő diplomájukat ismeri el, és nem azt, amin egy megszállt intézmény pecsétje díszeleg.”
    https://felelosertelmiseg.com/?p=325

  • Ferenct
    2020 szeptember 4
    8:07 de.

    Besancon
    Kővendég

    A tévedés jogát fenntartom (Iványi szdsz-es múltjával kapcs:)

    Géza
    Nagyon becsípődtem önnél/nálad miután leírtam. hogy villamos mérnök vagyok. Valamiért nagyon fáj – Isten bocsásson meg.

    ————————
    A tévedés jogát természetesen bárki, bármikor és bármilyen témában fenntarthatja, szerintem ez Önnek is elnézhető!

    Bocsánat, hogy közbeszólok, de miután „egy kalap alatt voltunk” elolvastam azt két sort is ami Geyzának szólt.

    Tehát úgy gondolja, hogy a tény, miszerint Ön valamikor – gondolom az átkosban, vagy nem – villamosmérnöki végzettséget szerzett, az akkora kuriózum lenne, amin Geyza csak hányja – veti magát és képtelen nyugvópontra jutni? Hát, nem tudom érdekes gondolat, bár Geyza sem épp a „Pollákovicsi” szinten áll, ami az elektronikát, meg a villamosságot illeti, szóval nem tegnap kezdte „kiszivattyúzni a légnyomást….” -:)))))

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 5
    12:03 du.

    Kedves SzandiMandi!
    Köszönöm az ilyen élvezetes, sportszerű visszavágásokat, melyek mentesek az egyébként magyar közvéleményben már szokásos és szinte kötelező anyázásoktól és az ellenkező véleményt nyílvánítani merészelő „Ellenfél”(nekem nagy kezdőbetűvel, mert nem ellenség!) lejáratásától! Ezérthát öröm Veled vitázni és bevallom sok mindenben igazat adok, az idézet nagy részével is egyetértek, de az azért szerintem túlzás hogy, a Szinház és Filmművészeti Egyetem bárki által megszállt volna, mert minimum 70 éve(még az átkosban is!) folyamatosan az állam tulajdonában, kezelésében és finanszírozásában van, tehát ennek fejében legalább annyi beleszólásuk lehessen a működéséhez, mint egy magán szinitanoda tulajdonosának az ő kockázat mentesség és jó hírnév elvárásához a tanáraival és diákjaival szemben, mégha az állam a kötelező internacionalista és neoliberális mellett egy kis magyar identitást és életérzést is bátorkodik megkövetelni a világszivonalon kizsigerelt adófizetői pénzéért! Másrészről nem tartom helyesnek a politikai csatározásokat a tantervekbe is bevinni, főleg oda ahol a művészeteknek ezektől a gusztustalan befolyásoló tényezőktől mentesnek kellene lenniük!

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 5
    12:03 du.

    Had tegyek fel egy csúnya indiszkretén -szerintem költői- kérdést:
    vajon létezik-e Magyarországon valódi felelős értelmiség, olyan aki nem jóval a megtörtént események után kullog és előre is mer jóslatokba és megelőző tettekbe bocsátkozni?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Kővendég
    5:53 🙂

    Oh igen, sőt ahogy az imént elhunyt Konrád György még nem is oly rég, szinte felkiáltva idézte fel az akkori helyzetet azzal, hogy Orbánék talán csak nem ezt akarják visszahozni ?! :

    „…amikor a Síp és Király utca sarkán is, mint egymásra rakott fagyott fahasábokból hevenyészett gyermekholttest máglyarakások emelkedtek a pesti flaszter dicső kövezetén…”

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Orsós 10
    00 uram!

    Próbáld meg még egyszer az Amerikai Népszavát goggolásból „előhívni” és írd be a linkben szereplő cikkek címeit…

    Valahogy csak-csak sikerül majd s . akkor
    r ö g t ö n . m e g v i l á g o s o d s z

    Érdekes, hogy SzandíMandinak is elsőre sikerült… Csak nem te vagy indexen ?

    Amúgy meg, mostanában túl gyakran hülyézel ezen a portálon. Nem kéne inkább neked tükörbe nézned ?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    goggolásból helyett: guggolásból

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 4
    1:30 du.

    SzandiMandi
    2020 szeptember 3
    7:38 du.

    „Nos, magyarázd el hogy, miért is kellene kizárólagosan szimpatizálni azzal az 500-ból 50 önjelölt prókátor(provokátor?) szinitanonctitánnal…”

    ——————————–

    Nem kell szimpatizálni velük, hiszen nem is ismerd őket, miként én sem – bőven lehet, hogy van köztük (is) néhány unszimpatikus figura, de ez már részletkérdés.

    A céllal kell/lene szimpatizálnod, de ez addig nem megy míg nem is akarod felfogni – ez ugyanis jelentősen javítaná a befogadás esélyeit! Esetedben pillanatnyilag mindez reménytelen, hisz olyan messzire állsz a valós tényektől és magától az elvtől amiért folyik a küzdelem, hogy lehetetlen dolog neked megmagyarázni, pedig Szandi szemmel láthatóan mindent megtesz, tisztelt hölgyeim meg számtalan, közérthetően megfogalmazott linkkel látott el – de ami nem megy azt nem kell erőltetni! Kicsit közelíteni kellene neked magadnak is, ha tényleg megakarod érteni mi folyik itt, mert a túlsó partról nem lehet senkit csak úgy átrántani, ha ő maga nem közreműködik, és még akkor sem biztos, hogy egyet fogsz érteni vele, de legalább nem tapogatóznál a sötétben – úgy tűnik jelenleg ezt teszed!
    A linkeket egyébként simán meglehet nyitni valamennyit, nem tudom neked miért nem sikerül, de ha csak úgy beírod, hogy népszava, meg egy két szót a link címéből máris felkínál a témával kapcsolatban jó néhány, információkra alkalmas cikket, írást, kedvedre válogathatsz!

    Ami itt és most folyik az már rég nem 50 „szinitanonctitánról” és főleg nem Vidnyánszkyról szól – ez, kedves Elemér az elmúlt 10 év kormányzati arroganciának a lecsapódása, eredménye : Vidnyánszky itt már csak eszköz a hatalom kezében, kérdés ő maga tudja – e, vagy érzi-e ezt, mert kétségei sem lehetnek afelől, hogy a „balhét vele vitetik el” – ám még csak sajnálni sem lehet!

    Szóval amíg nem akarod érteni, hogy itt nem a tárgyalni kész reformer V. meg az 50 „provokátor” áll szemben egymással addig csak olyan ostobaságokat fogsz megfogalmazni mint az alábbiak:

    „Egyébként meg Vidnyánszkyval kapcsolatban csak azt nem értem hogy, csak a magyarsága probléma-e vagy a vallása is vagy a kettő együtt akkora halmazati tényező ami már kimeríti a náci fogalmát?!”

    Kezdetnek talán olvasd el azt a nyílt levelet (kiáltványt?) melyet a „felelős értelmiség” tett közzé, megfogalmazva azt, hogy miből van /volt elegük, írták alá tömegesen, és amelyhez bárki emberfia csatlakozhat, ha az abban foglaltakkal egyetért ( Szandi az Állig felfegyverkezve c. cikk alá belinkelte teljes terjedelmében)