Elitizmus

2021 március 15 11:02 de.88 hozzászólás

A tér szobra előtti lépcsőn áll. Kérdez, és a tüntetők közül mellé lépők kezébe adja a mikrofont. Hallgatjuk a válaszokat. Ismerem, egy proli a sok közül. Világgá kiáltott kérdéseire válaszolók közt van tanár, bolti eladó, idős, és fiatal. Négyen állunk, halkan beszélgetünk, ketten volt országgyűlési képviselők, a harmadik ma is az Országgyűlés alelnöke, a helyi ellenzék fontos alakjai. Hallgatjuk a tüntetés, néha haragtól izzó szavait, arcukon a mosoly egy fölényes változata, szavaikban leereszkedő fölény. Mégis ez a „nép szava”. Mondom.

Ha a csend lehet gúnyos, akkor a következő pillanat csendje az: a naivnak szóló gúnyos csend, amit az alelnök tör meg: „Azért mégis a nyakkendősök döntenek…” pontos válasz, és nekem mégis Goethe Mefisztója jut eszembe, akinek minden döntése pontos, praktikus és döntéseinek következményei mindig tragikusak.

Elitizmusba torzultunk, és eszembe jut a mára semmivé vált ellenzéki párt (Szolidaritás) választási programja, amiben képviselőjelölt csak diplomás lehetett, és kedves ismerőseimmel folytatott beszélgetés, amelyben az egyik párt helyi vezetője hasonlókat pedzeget: hárman vagyunk; a tudományos (több mint doktori) fokozattal rendelkező egyetemi tanár, a többdiplomás mérnök, és én szerény pedagógusi diplomámmal vajon egy köztünk eldőlt értéksorrend szerint beszélgetünk, és csillogó tekintettel nézzük le a prolit. Társadalmi piramis, írja egy elitellenes társaság jeles tagja, és felrémlik előttem a fent és a lent torz világa, amiben mindig az erősebb győz, és az okosabbnak van igaza, ahol minden játszma nulla összegű, ahol a mindenki számára előnyös együttműködés helyére az alá-fölé rendeltség társadalomtorzító hadiállapota kerül.

Az elmúlt harminc év magyarországi demokráciája egy elitista „demokrácia”, már amennyiben az utolsó tíz évet demokráciának lehet nevezni. Sőt -teszem hozzá- a pártok is elitisták, és maga a rendszerváltás is elitista volt, és rendszerváltó tömegek nélkül nem is lehetett más! Nem volt forradalmi lendület, a legvidámabb barakk gulyáskommunizmusát, a tömegek, és a vezető elit is elfogadta, a késő kádárkor is az elitistává válás útján járt, és a kádárkori „elit” lett a rendszerváltás első nyertese.

A pártok taglétszáma katasztrofális, összesen kb. kilencvenezer fő. A pártok néhány okos, lelkes, vagy gazdag ember érdekeitől, ideáitól vezérelten működnek. Ahogy tagságuk, úgy társadalmi beépítettségük sincs. Ez a néhány tízezer ember, a manipulált közvéleményt kutatók adatai alapján dönti el hazám sorsát. Választásokra készülve a pártok nem pártot építenek, hanem választókat gyűjtenek, miközben a pártoktól ösztönösen elhatárolódó kisember szakértői kormányról, civil megváltókról álmodozik. Sőt(!) e vágyra hangolódva még egy civil szerveződés is létrejön (MMM), és tagság helyett, emlékezve a fideszes Polgári Körökre a Kossuth Körökben maga alá szervezi a nép fiait. Elitizmussal az elitizmus ellen. (Avagy a Szcientológia Egyház után szabadon?)

Mára -a parasztságot földjétől, a munkavállalókat szakszervezeteitől megfosztó- „elit” „demokráciáját” felváltotta a diktatúra, amelyben a lehetőség szabadságának helyét a diktátor által kimondott egyetlen helyes út, a kell váltotta fel. „Nincs igazság, szabadság, egyenlőség, szépség. Eltűntek az értékek.„ Írja Csepeli György az ÉS 2021. évi 9. számában.

A Kedves Vezető hasít: háza mellé giccsparádés stadiont emelt, felköltözött a budai Várszínházba, és ma alagutat épít elitpáholya felé a valamikori Népstadionba, közben gazdasági hatalmát vazallusain, strómanjain keresztül, erőszakszervezeteit a vazallusok őrző-védő szervezetein (ld. kopaszok) a TEK-en, és újabban a katonaság helyzetbehozásával építi ki. „Öröktől fogva tapasztaljuk, akinek hatalma van, az egészen addig hajlamos vele visszaélni, míg valamilyen akadályba nem ütközik.” Jut eszembe Montesquieu gondolata.

Undor. Gyakran ez is elég akadály, hiszen ügyes lépésváltással kerüljük ki a kutyaszart, de itt a lépésváltás kevés, és pártok nélkül sem megy, meg tőlünk, civilek nélkül sem, ha kevés az undor, és nincs erőd, akkor marad a remény.

Remény, hogy a pártok felemelkednek a nép közé, elit szervezetekből tagjaik számát növelve a társadalom szerves részévé válnak.

Remény, hogy e pártok képesek demokratikus konszenzusok mentén, átugrani is elég pocsolya helyett kőkemény akadályává válni a diktátornak.

Remény, hogy mi civilek, leszállunk a pártok közé (hiszen mélyen a seggünk alatt vannak), és akár belülről, akár kívülről segítünk, hogy a demokratikus elveket valló pártok valós értékű szervezetként működhessenek egy demokrácia megteremtéséért.

Remény, hogy egy megnyert választással, és az azt követő sikeres együttműködéssel „szilaj hullámok rémítő ereje” nélkül is tudathatjuk a diktátorral, pártjainkkal és önmagunkkal, hogy:

„Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!” (Petőfi S.)

Sopron, 2021. 03. 15.
Szukits Rezső

Fotó: Andrew Kondrakov

88 hozzászólás

  • Vajon mifele „tuntetes”-re, s „ellenzek”-re hivatkozik a kedves Szuki szerzo????

    Mint jelzi, csupan az „undor” es gyulolet a letezo lehetoseg ottan.

    Gratula, mindeg vissza a multba !!!!!
    De har akkor vajon miert rugkapalnak???

  • Göllner András

    Amíg az az „egy proli a sok közűl” ott azon a lépcsőn csak elszigetelten, egymagában duzzog, és nem csap rendet az urak közt, az évszázadok óta átvert,megalázott, lebutított prolitársainak közös erejével, nem lesz igazságoság, esélyegyenlőség, és fenntartható társadlmi jólét Magyarországon.

    A pártoknak nem a saját pöcsükkel kellene játszadozniuk, azt nézegetni kié a hosszabb, hogy kúráshoz állhat é vagy nem, hanem azzal, hogy védjék, társadalmilag felelős és jól informált erőt adjanak a „prolik” kezébe hogy ez által ők – a nép dolgozó fiai és lányai – a töküknél és kisvasútjuknál fogva hajíthassák a magyar történelem szemétdombjára – párt, vallás, és dzenderi hovatartozás nélkül – mind azokat akik átverték, megalázták, hülyét csináltak belőlük, hogy ezáltal mindenükből kifoszthassák őket, akár Jézus, a szabad piac vagy Marx nevében.

  • ez azt akarja mondani, hogy a gyemokrácíjá ott sem műxik, mint ahogy seholsem a világon

    a sok elit meg gőgös arra, hogy illatosat tud fingani sohasem fog rájönni arra, hogy a melós és a kétkezi dolgozó nélkül két hét alatt éhen döglene

    én meg röhögök

    mert alapelvem amit alkalmaztam ha meg tudom tervezni akkor le is tudom gyártani alapon és beálltam azok közé akik csinálták és gyors és eredményes és nagyon hasznos dolgok jöttek ki

    ez politikára is igaz de nem megy mert assziszik amíg a valóság pofán nem vágja őket hogy arról kódúlnak

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Szukits Rezső!

    Tévedhetetlen libsi Elitkém Szukits Rezső, ugyan miről szól hosszúkás hablatyolásod: netán írónak vagy nagy gondolkodónak képzeled magadat!? Szerintem egyik sem vagy. Szerintem a Politika és a Közélet országonként olyan, amilyenné tesszük. Ha gyengébben tájékozott (kevéssé iskolázott) és ezért vagy azért elégedetlen tömeget hamis jelszavakkal azokra uszítjuk, akik az igát húzzák szellemi és gazdasági értelemben, akikhez egyébként igazodni kéne egy normális társadalomban, abból csak ismét kommunizmus (szocializmus) lesz. Arról meg tudhatjuk, hogy mire képes, arra amit a Szukics -félék és a jelenlegi „mindentellenzék” hirdetnek:
    „Az ellenzék 10 éve a lehető legagresszívebb, legbrutálisabb, folyamatos kampányban van.
    Nekik minden egyes intézkedés teljesen rossz és elfogadhatatlan. Nincs tartalmi kritika, nincs jobb javaslat, nincs jövőkép – csak hergelés. Szerintük azok (nagyjából 3 millió ember), akik az aktuális kormányra szavaztak, mind lefizetett birkák. 10 évnyi kőkemény „munkájuk” következtében sikerült valóban teljesen kettéválasztani a magyar társadalmat. És amikor ez már az ő híveik számára is egy kellemetlen, frusztráló állapottá válik, akkor a saját gyűlöletkeltésüket megpróbálják ráfogni a konzervatív oldalra. Vádold azzal az ellenfeledet, amit te magad követsz el. Tisztára mint a kommunisták!”
    „Ha a kormány azt mondja kék, akkor ők meg azt, hogy zöld. No, nem a kékkel van bajuk, hanem hogy ellentmondjanak. Majd ha kompromisszumot kötnek velük, akkor már se a kék, se a zöld, de még a kékeszöld sem kell. A lényeg az anarchia. Így állítják maguk mellé a naív, tudatlan, felszínes, a mindenért is toporzékoló embermasszát. Csak így tudnak a felszínen maradni. Ezt csinálják már a proto-bolsevikok vagyis a jakobinusok óta. Ők a progresszívok, a haladók, a (neo)liberálisok, a kommunisták, a szocialisták, a szocdemek, közülük kerülnek ki a (mű)zöldek és a filantrópok is. A lényeg, mindig változtatni, átalakítani, zűrzavart kelteni és tagadni a valós múltat, átírni a történelmet, tagadni a hitet, a hagyományt és a nemzeti kultúrát. A gyűlölet és a békétlenség élteti őket.” És akkor a hamis próféta Szukits Rezső-féle lelkületben kommunista libernyákok úgy próbálák eladni magukat, mintha az „értemiséghez” a nagy gondolkodókhoz tartoznának és közben nem tesznek mást, mint oltogatják kígyómérget, hintik a mákonyt a társadalomba és azt merik hirdetni, hogy ők a „jóemberek”!!! Nagyon-nagyon vissztetsző viselkedés ez és egyben egy szakadékba vezető út is ez Magyarország számára… Dugulj végre már el! Ti vagytok maga a Diktatúra és közgondolkodás megrontói, mert nem lehet másképpen gondolkodni, csak ahogy ti azt meghatározzátok!

  • Dr.Gollner B.Andras es a tobbi olvasok.

    „Az evszazadokon atvert…”
    Ketsegtelenul, valami okbol vagy talan celbol kihagyta a dicsoseges es a hozzaszollok tobbsege altal ohajtott 45 Moszkovita rendszer idejenek kovetkezmenyeit, de vajon miert ???

    De igen kivancsi lennek, ha lenne kedves ismertetni az olvasokat, hogy Maga pontosn mit vel a Maga „igazsagossag”-a alatt???

    Hiszen az mindenki sajat elkepzelesei, korulmenuei es remenyei alatal egyeni meghatarozasaik.

    A masik hozzaszollo allitasa, hogy a demokracia „nem mukodik”.
    Az tagadhatatlan, hiszen a „demokracia” nem egy mindenek feletti ero-forras, sem energia, hanem a kozosseg altal alaklmazott modszer ahol a kozossegnek van biztositott es elzalogosithatalan emberi jogaik.
    Aminek alapjan a kozosseg hatarozata dont minden kozossegi ugyek intezeseit.

    S legjelentosebb eszkoze az u.n. JURY rendszer barki-elleni vadak itelesen, s a GRAND JURY amely a vadak emeleseit donti el, s nem onkenyes politikai burokratak.

    De sajnos annak emliteset az itteni olvasok nagy tobbsege remesen ellenez, sot gyuloli meg emliteset is.

    Tehat kerdesem ismet, hogy valoban mifele kozosseget ohajtanank a KMH olvasi az elmult Moszkovita rendszeren kivul?????

    Hiszen (a) mindenki elzalogossithatlan jogainak a biztositasa,
    (b)az allamhatalom kozosseg-alatali korlatozasa ,
    es (c)a demokratikus modszerek alaklmazasai-nelkul semmi mar lehetoseg nem letzo.

    S a totalotarian allam-kapitalizmist probalatak mar.

    Ha az amit kedvelnenek, vajon miert nem maradtak azzal, senki nem tagdta meg maguknak annak a lehetoseget!!!!

  • Correction;
    A fenti hozzaszollasom elso mondatban, a 45 eves Szoviet katonai eroszakkal magyuarorszagra kenyszeritet rendszere hoivatkoztam.

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2021 március 15
    2:07 du.

    A kis szaros nácija … 😀 😀

  • T.Göllner. Tanár Úr!
    – Igaza van abban, hogy nem búzdítja a szerzőt hogy további csacsiságokat tegyen ide…
    – Igaz az is hogy a „pártok” a már most ordító megosztottságukban, nem tudni milyen program mentén epedeznek a hatalomért..
    – Annyit tudnak, hogy a tolvajok elhajtása után jönnek a rablók, akik szétbarmolnak mindent ami maradt, eszmei, vagy anyagi értékekből…az őket menedzselő „demokratikus pártokat” lesz@rják random…
    – Mint pályakezdő, kanadai papirokkal a zsebemben szeretném tudni milyen évtizedekre számíthatok…
    – Koromnál fogva rendszer-kritikus vagyok, de nem minden áron…- De itt szeretném leélni az aktív életemet…és nem szeretnék rvid úton a kukába kerülni mint pl. Önök akik mikor idejöttek egy időre és megpróbálkoztak megérteni az itteni valóságot…

  • Hm. Jurásek úr! Tirádáját bármelyik oldali bolsevista (többségi elvű) párt zászlajára tűzhetné. Semmit nem hagyott ki, amit anno a Magyar Szocialista Munkáspárt az ellenzékről, annak szerepéről hirdetett. Magyaroszágon ma a Fidesz az egyetlen számottevő bolsevista párt, annak minden lényeges jellemzőjével -pl. a személyi kultusszal.
    Szukits Rezső írásával is több ponton vitatkozom. Elsőként: sem az „elit”, sem a „párt” önmagukban nem értékjelző fogalmak.
    A „párt” (pars=rész) azt jelzi, hogy az emberek nem egyformák, így különböző elvek, elképzelések alapján képzelik a társadalom szervezését. Ehhez keres támogatókat egyetértőket akár „folyamatos kampány” során,amikor ismerteti ezeket a választókkal.
    Az elire minden nagyobb létszámú csoportnak szüksége van, különben a csoport szétesik. (Még az állatvilágban is létezik elit: a méhrajban, a farkasfalkában stb.)
    Az”elit” hát nem valamiféle kártékony istencsapása, hanem a többmilllió egyedből álló társadalom működőképességének fenntartója, szervezője. Nagyjából ezt jelenti a sokak által szintén gyakran ostorozott politika.
    A való élet persze ennél picit bonyolultabb. Demokráciákban a szavazók többsége dönti el, melyik csoport (párt, elit) kap lehetőséget (hatalmat), hogy elképzeléseit megvalósítsa.
    Itt kap elentőséget az ellenzék ellenörző szerepe. Ami nem merül ki (Magyarországon sem) az aktuálisan elkövetett hibák felemlegetésében: alternatív megoldást is kínálnak a gondok megoldására. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ellenzéki kritkák, javaslatok milyen eséllyel jutnak el a szavazókhoz. Ezért jelentős a kommunikáció szerepe, amit a Fidesz jól tud: ezért véreztet ki minden, az ellenzéki elképzeléseket akárcsak megemlítő eszközt – legutóbb a Klubrádiót.
    Fontos, hogy a részek(pártok) elvek alapján szervezik a társadalmat. Amik persze a mindennapokan nem érvényesülhetnek kristáytisztán – gyakran kell kompromisszumot kötni. Elsősorban a valósággal, de nehéz helyzetben akár az ellenzéki csoportokkal is. (Kádár János ennek volt mestere: ezért tudott 34 évig hatalmon maradni űgy, hogy még a társadalom többsége is támogatta.)
    Az”elit” – mint említettem – nem értékjelző: csupán a társadalomnak azt a csoportját jelöli, amely – anyagi vagy szellemi fölényére alapozva igényt tart a társadalom vezetésére.

  • Orsós Elemér

    „Az elmúlt harminc év magyarországi demokráciája egy elitista “demokrácia”, már amennyiben az utolsó tíz évet demokráciának lehet nevezni. Sőt -teszem hozzá- a pártok is elitisták, és maga a rendszerváltás is elitista volt, és rendszerváltó tömegek nélkül nem is lehetett más! Nem volt forradalmi lendület, a legvidámabb barakk gulyáskommunizmusát, a tömegek, és a vezető elit is elfogadta, a késő kádárkor is az elitistává válás útján járt, és a kádárkori „elit” lett a rendszerváltás első nyertese.”

    Szerintem fenti kiragadás az egész esszé legfőbb tanulsága, bár a demokrácia megkérdőjelezését én már a „rendszerváltó tömegek” antidemokratikus kihagyásával kiagyalt úgynevezett (sarkított)Kerekasztaltól datálnám és a nemzetalkotó tömegek véleményét azóta sem nagyon érdeklik az egymást váltogató -ugyanabból a köpönyegből kibújt- paktumisták és ez az anomália addig fog így maradni, amig a parlamenti kiválasztottak nem lesznek BÁRMIKOR -nem csak 4 évenként- számonkérhetőek kizárólag a honfitársaiknak és nem a pártjuknak vagy saját pénztárcájuknak tett ígéreteik betartásáért!!!

  • Szegény Rezsőnk, hiába próbál egy visszafogott, bár halványan reménykedő társadalomkritikát megfogalmazni az „elitista” közgondolkodásról, – ami így a konyhaablakból visszanézve szerintem teljesen jogos -, azonban Jurasek elvtársat nem lehet átverni. Fábián Sebestyénünk nem csak a szitán lát át, hanem a prófétálkodó, komejnista libernyák, legagresszívabb toporzékoló embermassza jóemberkedő hergelő uszításán meg pláne, akiket csak a „gyűlölet és a békétlenség éltet”. Azért a végére békítőleg hozzáteszi ez a nagy humanista kommenttársunk csak úgy a miheztartás végett, hogy: ” Dugulj végre már el! Ti vagytok maga a Diktatúra és közgondolkodás megrontói..” – azért csak kibújt a szög a zsákból … 🙂 🙂 🙂

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    SzandiMandi és Geyza!

    Amennyiben ti ilyen Szukics Rezső féle írásokra tartotok igényt, akkor betegek vagyok épp, úgy mint fóbiás Rezsőnk… Jó szenvelgést és örökös nyavajgást, a hideg ráz ki tőletek!

  • „…Négyen állunk … ketten volt országgyűlési képviselők, a harmadik ma is az Országgyűlés alelnöke, a helyi ellenzék fontos alakjai…” (hehehe)

    Ne komolytalankodjon Szukits és ne dicsekedjen társaságával – mert még úgy marad-:)

  • SzandiMandi
    2021 március 16
    6:23 de.

    Szerintem mindkettőnek igaza lehetne, ha nem lenne azonos erősségű, de ellenkező előjelű a vakbuzgó ideológiai elfogultságuk! 😀

  • Göllner András

    Bendegrúzia !

    „De igen kivancsi lennek, ha lenne kedves ismertetni az olvasokat, hogy Maga pontosn mit vel a Maga “igazsagossag”-a alatt???”

    Tanulatlankám, kezd az 1848-as Márciusi ifjak 12 pontjával, s majd ha azt már megemésztetted adok további útmutatásokat hová forduljál,szerénysegemen keresztul (a vesszőket neked hagytem most le bocikám, mert őgy látom te így szereted), hogy betalálj a 21. századba, ahol az igazságosság elvei az ENSZ, az EU chartáikba vannak vésve, már rég feltalálták azokat, csak az urak mindenhol szarnak reájuk, maga vesszőtlenkém,meg csak itt szennyezi a levegőt tanulatlan hülyeségeivel. Hogy magát milyen iskolából szabadították ki azt én nem tudom, de azt igen, hogy nálam levizsgázott már évek óta. Nem is csodálom hogy csak álnéven mer itt lenn veszőtlenkedni maga kis torkos borz.

  • Bendeguz79
    2021 március 15
    5:24 du.

    grizi eltaláltad a szarva közt a tőgyit!

    tehát usa ban van demokrácia bármilyen média diktátor szabadon megtilthatja hogy bárki ellentmondjon neki és ez nem moszkovita mint írád vala, hanem McCarthy-smus azaz nagy történelmi hagyományai vannak annak, hogy a Grand Jury felmentsen gyilkosokat, némi bánatpénzt kicsikarva az egységsugarú adófizető által kinyögött adóból lásd a $27 000 000 -t amit Chovin a Floyd családnak

    ez már a csúcsok csücske

  • Göllner András

    @ Slapaj

    Csacsikám. Ne hozzám fordulj a szamárköhögéseddel. Javasolnék egy vesszőtlen ápolót Bendegrúziába, de csak néked. Véd és őriz. Ha pajzsmirigy bántalmaid lennének, arra viszont azt az Izraeli torkos borzot javasolnám aki idelenn Gyuri10 néven szokott megfordulni és csalánkiütéseivel szokta magára felhívi a rosszmájúak figyelmet. Remélem korrekt voltam. Sziókát és helókát küldök a visegrádi négyek sörözőjéből-

  • Nos Szukits irt egy jó hosszú cikket,de ugyan minek és kinek?…
    Az értelmesebbek tudját,hogy régen diktatúra volt,jó sokáig…ma meg demokrácia (túlzottan is nagy…)
    Ezek után kár erőlködni,a mai( egyébként bizonyítottan hazaáruló , leszerepelt
    ajánlgatni,dicsőiteni….
    Csak a régi elvtársak,azok leszármatottjai…..és a jelenlegi idióta baloldali félrevezettek szimptizálnak velük….szerencsére
    egyre kevesebben vannak!

  • egyébként,nem mellékesen: a vírustagadó dr.Gödény=görény 1 milliót fizetett a Hősök teri uszításért,tüntetésért,meg mellesleg elkapta a vírust is „szegény” mint Dobrev Klárika,,is,és sok DK-s politikus is…..maszk nélkül csevegtek…
    Na nem sajnálom őket,de ha szellemileg is netán felépülnének,talán több esélyük lenne a 2022-es választásokban…!
    Jó lenne,ha időközben feltalálnák a szellemi fogyatákosság,leépülés elleni vakcinát is….!

  • A „gyengébbek2 kedvéért: kimaradt kár ajánlgatni,dicsőíteni az ellenzéket!!!!!
    Egyébként nem kívánok nekik semmi rosszat(a hitemmel,becsületemmel ellenkezne)csak kijózanodást,jobbulást!!!!!!!!!!!

  • Idezem Szukits Rezsotol:

    „”Választásokra készülve a pártok nem pártot építenek, hanem választókat gyűjtenek, miközben a pártoktól ösztönösen elhatárolódó kisember szakértői kormányról, civil megváltókról álmodozik. Sőt(!) e vágyra hangolódva még egy civil szerveződés is létrejön (MMM), és tagság helyett, emlékezve a fideszes Polgári Körökre a Kossuth Körökben maga alá szervezi a nép fiait. Elitizmussal az elitizmus ellen. (Avagy a Szcientológia Egyház után szabadon?)””

    Mintha valahogy a „kisemberektöl” itt ezen a portálon is ezt hallanám

    Viszont a volt kommunista diktatúra gyalázatos gazemberei, akiknek van merszük és pofájuk itt szennyezni ezt a lapot, bőszülten követik pontosan azt, amit Rezsö leírt.

    Gyalázkodnak, uszítanak – agyalnak azon, hogy hogyan tudnák visszaállítani a vörösdiktaturát
    Es magukat baloldali szociálliberálisoknak nevezik – pedig aljas élősködök, paraziták voltak és ma is azok
    Élükon gyurcsánnyal és feleségével

    Adnak maguknak valamilyen színezetet a többiek is – a Fidesz narancs, vagy zöldek, kékek – mint a fociban …
    A pártelitet ez jelenti.

    Ha már pártelit – nincs mese, aki ki rí közülük – mint partmunkás – sajnálatos módon ma is csakis Széll Bernadetthez köthető
    Az Alma hogy gúnyolódott – persze neki és a hozzá hasonlóknak akkor volt jó, amikor a civilek nagy többségének szar volt, a kádári diktatúra.
    Mert a trágya mélyén, amivel a népet etették, neki mindig kijutott valami kevésbé rohadt
    Németh Sándor hitesei a liberális pártnak gyűjtöttek szavazatot – ezek a liberálisok aztán a komcsikkal kormányoztak
    Beteg a nép – Széchenyi jól fogalmazott – akik nem kergetik el rögtön a beteg diktátoraikat – ott a nép többsége sajnos beteg

  • GOLLNER B.ANDRAS:

    Hogy venne ha en is a magahoz hasonlo modon gunyolnam a nevet????

    A „Tanulatlankam” megjegyzesevel a sajat szellemi nivojat bizonyototta !

    Hogy van a regi magyar kozmondas, hogy tudast, ertelmet, inteligenciat meg tolcserrel sem lehet nemelyek agyaba onteni?

    Sorai nem csak annak emlekzteteset, hanem bizonyitekat is adta.
    Igazan sajnalom diakjait!
    S nem csodalakozhat senki koz-tudomasra hozott meggyozodottsegeiken. „Halalosan unalmas”.

    Igazan sajnalom hogy nem nyujthatok jobb velemenyt sorai alapjan.

    S ami a Magahoz tett kerdesmet illeti, miert nem probalt reagalni arra?
    Celzatosan tettem, Remelve, hogy egy szep, jolhangzo es nemes maghataroztasat nyujtotta volna.
    Sajnalom hogy remesen csalodotta tett !

    Az 1848-as Marciusi ifjak leszogezett koveteleseivel 100%-osan sikeresek voltak!!!!!

    Amint Petofi Talpra Magyar szavalata utan a Nador palotajahoz masiroztak, a Nador minden alkudozasok, ellenzesek nelkul jovahagyta azt.

    Sot Lipot csaszar is, hasonloan 100%-os jovahagyasa alapjan a Nemzet fuggetlen es onallo lett, a sajat Parlamentjevel, kormanyval.
    Az 100%-os sikeruk volt!

    Csupab ostoba Kossuth szurta el a nemzet minden lehetoseget, a 200 ezer-fos hadsereg toborzasaval.

    Ami egy tagadhatalan „haduzenet”-et jelentett Becsnek.

    Na professzor ur, mivel keptelen volt az igen egyszeru kerdesemre reagalni, vajon tortenesz professzor letere lenne valasza hogy Kossuth miert cselekedet oly remesen ostoba modon?????

    Lassuk ki a „tudatlanka” ?

    De vajon mi alapon veli az EU es az ENSZ chartereit „igazsagogsag”-nak???????

    Hiszen soha, senki nem hagyta jova, sem a lakossag SEHOL NEM szavata azt meg.

    Csupan egy maroknyi on-kijelolt, on-felhatalmazott, bekepzelt ,senki alatal nem valasztott onkenyes hypokratak, veli on-ostobasagaikatt az „igazsag” feltetelezesenek, amig keptelen megnevezni hogy mit lat abban „igazsagoss”-aganak?

    Sajnalom Dr.Gollner, nagyon egyszeru volt kerdesem, lehetosget nyujtva a multban a Rodehoz hasonlo szinvonalat ellenbizonyitani most.

    Bar csak az „F” nel jobbat erdemelne valaszert !!!!

    Lenne valasza a fenti kerdesekre, minden egyeni gyalzkodasok hianyaval???

    Velem, hogy tobb olvasoknak is lenne meglatasaik es velemnyeik azokon.

  • T.Göllner Tanár Úr !
    – Mivel volt szerencsém, vitatható „munkásságán” kicsit közelebbről szörnyűlködni,- ájulattal adózom
    lábvíz árúsból – vesszőtlen emeritus torkos borzig brillirozott karrierjének…
    – Ön javára írandó, 🚴 🚵 a bringa és 🎶 🎸 🎼 a zene
    iranti vonzalma…
    – Hajlott kora, – amit tisztelek – nem sok tapasztalatot sejtet az emberi érintkezések frontján!
    – Külön sérelmezem, hogy a Ligában másik csapatnak drukkol…
    – Az hogy a „poilitikai” kitárúlkozásai Geyzai magasságokban szárnyalnak, – lelke rajta !

  • Sajnalom „talalom”, a FIDESZ nem tobbsegi part!!!!!

    Azt mar reszltesen megvitattuk ANDREW_S-el par-napja.

    A FIDESZ csak COALICIO-ban van az NDKP-val, s ugy a ket part a tobbseget jelent.

    Azt mar igen sokszor irtam itten, hogy az a lehetoseg a Parlamentary rendszerben miert NEM demokratikus!!!!

    Emlekezne ????

    Egyszeruen mert NEM a szavazo lakossag tobbsegenek a figgetlen szabad hatarozata volt!!!!

    Hanem a sekik altal nem valasztott partvezerek alkudozasai a zart ajtok mogott.
    Tehat NEM demokratikus!!!!!

    De a politika pont olyan mint a lo-verseny.
    Mindeg a jobb lo sikerskedik nyerni a versenyt.

    Aki bobb otleteik, kepessegeit, megoldasokat lat es megnyerima szavazok tobbseget, hogy megbizhato es kepes mind azt valaora tenni, a lakossag mindeg a skat erdekeikert amodon szavaznak.

    Sajnalatos, hogy Magyarorszagon senki nem letezik azt belatni, kovetni es sikeresen a kozosseg erdekeit szolgalva azt valora hozni.

  • Tisztelt Szerző! Ez egy nagyon izgalmas, ambivalens írás. Szinte minden mondatával egyetértek, és ugyanakkor szinte minden mondata irritál. Mégis ki legyen bölcs és pártfogója a tanulatlanoknak, ha nem a tanult értelmiség? És mégis kihez forduljon a tanulatlan tanácsért, ha nem a tanult értelmiséghez? Lenézés vagy felfokozott érzékenység? Irigység, vagy elutasított jóakarat?

    Nem tudok dönteni…

  • Találom

    Bizony nagyon sulykolták befelé, tanították és dugták lefele a torkán a népnek ezt a kadári diktatúrában – hogy
    – …”Az „ELIT” mint tudjuk nem istencsapása” ….
    Nem hát persze, minden központi hatalom által alapvetően követett elv pontosan ez.
    Kezdve az egyiptomi fáraóktól, a mai kínai fasiszta diktatúráig bezárólag
    Léteznie kell egy elitnek, aki megmondja a tutit, és lefölözi a tejet, meg gyakorolja az első éjszaka jogát.
    Pontosan a rohadt kommunista rendszer nem volt más, mint néhány despota uralma
    Hogy a kadár idióta is volt, nem csináltatott magának aranyból buditetőt mint a többi uralkodó kollégája???
    Ebbol következne, hogy az egy jó ember volt, na ne?!!
    Merthogy volt a gulyáskommunizmus – amit igazából áttételesen akkor is németek finanszíroztak?
    Egy hazaáruló és gyilkos szörnyeteg volt – 56 után vértöl habzott a szája neki is – gyilkoltatott, kínoztatott
    VAGYIS BENNE TISZTELHETTÜK A PÁRTELIT HATALMAS URÁT!
    Voltak persze csendes gyilkolásozók is, akiknek a keze (puskája) messzire hordott – például a SAKÁL – AKI UGYE A BALATONI PARTÜDÜLŐBEN AZ ÁLLAMI KURVÁK KEBLEIN PIHENTE KI A „KIKÜLDETÉSEIT” mint bérgyilkos
    És a PÁRTELIT akkor is vadászásokkal ütötte el a múló időt …

    Ezt kívánod vissza???
    Még jó hogy már nem érjük meg, korunknál fogva
    De idejárnak, és iderondítanak a volt híveik, a KÖLEVES-GORDONBLOD-AURORA STB… néven jegyzett seggnyalók tábora
    Ezek voltak azok, akik az elit holdudvarába még befértek anno, azért uszítanak ma is itt
    Arra buzdítanak, hogy csináljátok vissza azt a rendszert –
    Engem sem akkor, sem ma nem basznak át a mézes-mázos beszédükkel, aminek mélyén pusztítóbb a méreg, mint bármely kígyóé

    Kibujt a szeg a zsákból – ezzel az alapvető idézettel elmondtál mindent a marxismusról – aljas elitista hazug mocsokság.
    A pszichopata elmebajos bel volt gárgyulva abba, hogy a leggazdagabb német ELIT családból jövő feleségét nem bírta eltartani – se a gyerekeit.
    Ennyi volt, egy bekattant szélhámos – ELITISTA – Most Rezső rátapintott a lényegre!
    Idióta az aki beveszi, hogy közgazdász, történész, szociológus meg mi egyéb volt, nem volt más mint egy szarházi csibész
    Téged ma is lenéz az a komcsi (bolsevista) elitista csürhe akik ma magukat baloldali szociológusoknak mondjak – de nem mások, mint annak a volt diktutarunak az istenitöi

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2021 március 16
    9:49 de.

    Akkor keress megadnak másik oldalt. Seggfej 😀

  • Boda Marcsi
    2021 március 16
    4:28 du.

    Neked nincs se „hited” sem „becsületed”.
    Ezekhez a fogalmakhoz való attitűdödet a mindenkori
    hatalom hivatalos brossúráiból olvasod ki.Ennyi vagy.Egy nulla.

  • slapaj
    2021 március 15
    6:13 du.

    „… hogy nem búzdítja a szerzőt hogy …”

    És még ez mondja magáról hogy „újságíró”.Az analfabétája 😀 😀

  • Boda Marcsi
    2021 március 16
    3:45 du.

    „Nos Szukits irt egy jó hosszú cikket,de ugyan minek és kinek?”

    Hát neked biztos nem,
    mert a csökött agyaddal láthatólag
    egy kukkot sem bíííírtál belőle felfogni.

  • Göllner András
    2021 március 16
    12:50 du.

    csodálkozva olvasom!!!

    1957 Firenze Maggio Musicale Dmitri Mitropoulos Anita Cerqueti aki itt (is?) helyettesítette Callast
    azaz?

    ez számomra mindent elmond CD m szól

  • Igen Kedves Országos Jóbarátom !!!???

    Geyza
    2021 március 15

    5:31 du.
    Jurásek Fábián Sebestyén
    2021 március 15
    2:07 du.

    A kis szaros nácija … 😀 😀

    EZ A „””SZÓKINCS”””, a MÚLTBÓL FAKADT SZAVAK ?, TÁN KÁDER ÜZENTE GYURIFERIVEL? mikor találkoztál antenna ügyben vele???

    ÜDVÖzletével

  • talalom
    2021 március 16
    4:43 de.

    Igen Kedves Találom ???!!!

    Személyi kultusz akkor lenne ha pesten mindig ki kellene menned a terekre , utcákra és éltetni a ” vezért ” , mint északkoreáben !!! Tapsikolni éljenezni , zászlócskát lendegetni , munkahelyen képet tartani asztalodon róla , szomszédokat feljelenteni ha nincs kitéve ” vezérük ” képe , ha reggelente nem hallod őket imádkozni a ” vezér” egészségéért stb.
    Ilyet nem kell csinálnod !!!
    Személyi kultuszt ti,ti,ti akartok teremteni!!!! De jön majd gyuriferi , -né,vagy netán a momentumos :lehet majd szélsőbalos szélsőjobbos, führereket dicsőíteni !!! Ja elfelejtkeztem a kedvenc jobbikos ” vezéretekről” , aki balos tudattal rendelkezik addig amíg hatalomra nem juttatjátok,ott majd elő jön a ” szálas ” féle tudata,gyuriferit zsebre teszi — és akkor tapsikolhattok kötelezően neki a tereken , tértelen helyeken , önmagatokban , imáitokban , reggel,éjjel, nappal és mindenkor
    üdvözletével

  • Kimaradt gondolat az előbbiekből:
    Még az is meg lehet,hogy a gyferis szélsőballos és a jobbikos szélsőjobbbos ,meg a momentumos egymás helyettesei lesznek és akkor mind a ” vezéretek” lesz és semélyi kultuszt csinálhattok nekik , szeretett üdvözletével

  • Nnna. Már hiányoltam Boda naccssasasszonyt.
    Nem lenne teljes a kép az itthoni helyzetről, ha hiányozna belőle az az ostoba, irigy, rosszindulatú népség, amit Boda példaszerűen képvisel. Erre a csapatra épít a szintén irigy – de egyáltalán nem ostoba! – kormányvezéri tábor. Kizárólag ennek a népségnek szerepel – a többieket figyelembe se veszi. Úgy viselkednek, mint a kisgyerek, aki a „mumus” elől becsukott szemmel menekül: Amit nem látunk, amiről nem beszélünk, az nincs is.
    Persze a valóság előbb-utób bekopog az ajtón. Az a nem mindegy, hogy mikor, és hogy bekopog-e, avagy tokostól rárúgja az ajtót a nagyvezírre és bandájára.
    Ez utóbbi lehetőséget kellene elkerülni – „ajtóbeszakítások” árát ugyanis többnyire az „istenadta” nép fizeti meg akát híve, akár ellenzője a kedves vezetőnek.

  • árványkezelés.
    Szögezzük le: nincs olyan kormány a világon, ami egy ilyen súlyos – és többnyire ismeretlen – helyzetet hiba nélkül tudna kezelni.
    Az a nem mindegy, hogy mennyi és milyen súlyos a hibaszázalék. Ez meg attól függ, HOGYAN kezel egy kormány egy ilyen válságot. Nem kérdés: a mindenkori kormány kezeli a válságot, hiszen az övé a hatalom és minden eszköze. És akár a pandémia terjedését akár kezelését nézzük, láthatjuk: itt minden egy lapra van föltéve. A kedves vezető mindehatóságának lapjára. Ez meg nemcsak az ellenzék együttműködését akadályozza meg, hanem a vele egyetértők táborát is gyakran összezavarja.

  • Göllner András

    Bendegríz ! Tudod mikor fogok én veled komolyan beszélni? Ha összecuccolsz a Boda Marcsival itt az aluljáró valamelyik sarkában, örökbefogadjátok azt a szánalmas, magárahagyott kis slapajt, és mindhárman beszálltok a Gyuri10 lábvízkereskedésébe. Az összetartáshoz vessző, s’ nem macskafarok kell, lököttkém. Továbi kérdéseddel kérlek fordulj a Beverly Hilbili irányába. Akár rá is ülhecc.

  • Kedves Gabriel,és a többi normális hozzászóló!
    örömmel tölt el,hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel a cikkel
    kapcsolatban!!!!!

    mellesleg ugye Ti is olvastátok,hallottátok,hogy a vírus elleni
    védekezésben a dicső ellenzék egy percig sem vett részt,mig több normális országban, ahol nem a későbbi választásokkal vannak elfoglalva,de arra van eszük,hogy több baloldali vezetésű önkormányzat polgármestere jellemtelen módon,stikában magát és a családtagjait oltatja be……egy konkrét példa sok közül: a Pesti úti idősek otthona,ahol egy 22 éves „családtag” kapott soron kívűl vakcinát…..!!!!!!!!!!!!!
    Geyzának egy hülyeség elleni vakcinára lenne sűrgősen szüksége,akinek se esze,se hite,se becsülete…..!

  • Göllner maga meg ne törje magát feleslegesen……szerencsére többségben vannak a tájékozott,becsületes és hazaszerető emberek!
    Kár a fáradságért,csak leégeti magát…….

  • Amúgy én egy idős beteg ember vagyok,de épelméjű ,szerencsére nem fanatikus „pártkatona”…mint itt egyesek,igy közelről ismerek tisztességes,korrekt és segítőkész polgármestereket,politikusokat is!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Na pá!

  • Az utolső hozzászólásomból kimaradt:baloldali!!! tisztességes polgármesterekre,politikusokra gondoltam!

    (a gyengébbek kedvéért….)

  • Professzor Gollner B.Andras;

    Minden itten kozolt soraival, sot mondhatnam ,szavaival megerositi az elso-hozzaszollasai alapjan bizonyotott nivojat!

    A Rodeo, Geyza ,Gollner triobol velhetoen soha nem kepes tavozni.

    De miert Professzor ur????

    Meg a fital kanadaban tanulo diak soraira is csupan kanasz modon reagal.

    Hiszen a fiatal ferfiu mindeg nagy tisztelettel ir, cimezi es veli Magat.

    Keptelen lenne csak egyettlen egyszer is sok-eves kepzettsegenek szinvonalat tukrozni velemeny-kifejezeseiben?

    De miert profsszor ur???
    Tenne azt celzatosan eveken at, vagy keptelen lenne szellemi magattartasan valtoztatni?????

    Miert maradt nema ugy a Maga altal felhozott „igazsagossag”, mint Magyarorszag 1848-as tortenelmi esemnyeken is?

    Persze a cikk alanya volt az „elitizmus” aminek Maga professzor ur, a KMH-n a leg-bekepzeltebb ELITISTA.

    Soraval ketsegtelenul tiz-labbal magasabban tartja Magat mindenki folott.

    Szaljon le a magas-lorol professzor ur, mielott leesne!!!

  • Gabriel
    2021 március 16
    6:32 du.

    írád:
    „Pontosan a rohadt kommunista rendszer nem volt más, mint néhány despota uralma
    Hogy a kadár idióta is volt, nem csináltatott magának aranyból buditetőt mint a többi uralkodó kollégája???”

    ugye ezzel azt mondod, hogy ezek a jelenségek kizárólag ott voltak-vannak ahol te beleképzeled?

    usa ban most már van hol és kényelmesen nekik már van lehetőségük, hogy a BIDÉN csinálják amit mások csak úgy odakullantanak és milyen jó most ott?

    mikor voltál arrafelé Texas ban hóvihar után? nyünyüke meg a nyonyó, hogy oda ne rohanjak Baligán semmi luxus nem volt és a vitorlás is kellemes volt

  • Tóth Péter s többek.Azt fogjátok föl már, hogy a személyi kultusz nemcsak külsőség, dicsőítés stb. Hanem rendszer, ami egyetlen ember tévedhetetlenségére épül. A mamelukoknak ez persze jó, kényelmes: nem kell gondolkodni, nincs semmi felelősség.
    A fidesz a kedvesvezető nélkül úgy omlana össze, mint egy üres gatya.

  • talalom!

    Ugyan mire,kire is lenne irígy a normális,tájékozott és itthon élő emberek többsége,vagy a kormány?
    Csak nem a leszerepelt,lecsúszott baloldali ellenzékre gondol?…
    Az ellenzéknek „múltja”van…,szánalmas jelene,jövője meg nincs!!!!!!!!!!!

  • Bendeguz79
    2021 március 16
    5:30 du.

    grizi

    azon túl, hogy bármely állításomat (cáfolatomat a hüjeségeidre) nem reagáltad csak duzzogással, hogy a báci cúnán beszél velem azaz tudatlanságod és pofátlanságod határtalan

  • Tisztelt Jurásek Fábián Sebestyén!
    2021 március 16, 9:49 de.

    Valóban rátapintottál, legalább is én az ilyen Szukics Rezső féle írások miatt járok ide, (Geyza meg majd megírja a véleményét, szerencsére nem is szokta eltitkolni). Engem a hideg nem tőled ráz ki (nem is ismerlek), hanem csak attól a gyűlölködő, parancsra és jelszavakra vágyó mentalitástól ami olyan régóta jellemez benneteket, – na attól viszont igen! Ahogy a nyilasok tömegesen léptek be a komejnista pártba az 50-es években, majd onnan tovább a különböző Isten-Haza-Család pártokba az un. rendszerváltás után, továbbmentve az erőshöz és okoshoz tartozás szent szolgalelkűség illúzióját masírozik most is a még csak alig sejthető de sajnos várható tragédia felé. Az a dzsentri mentalitás ami ma is vezeti az országot semmiféle ideológiával nem terheli magát, csupán jelképekkel és a már jól bevált propaganda szólamokkal hergeli az alattvalókat, ugyanaz az urizáló, vadászgató kiválasztottak akik felismerték, hogy mit is kíván a szent alattvaló. Ezek tökéletes megszemélyesítői a mai magyar politika két meghatározó volt KISZ titkár haverja Orbán és Gyurcsány. A folyamatos műbalhéjuk kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a mindkét oldalon szép számmal található furkosbotok véletlenül észre ne vegyék, hogy százszor több közös van bennük mint az alatvalóikkal, szurkolóikkal. 🙂
    Fábri Zoltánnak volt még régen egy (persze szinte mindegyik az volt) nagyszerű filmje a Magyarok. Tökéletesen bemutatta ezt a szomorú, beprogrammozott alatvalói mentalitást.

    Amúgy meg további jó utálkozást Sebestyén. 🙁
    Bár szerintem mennyivel jobban éreznéd magad a királyi propaganda média bármelyik portálján mint itt ezen az alig ismert kanadai önfentartón? De hát ez a te dolgod (meg talán a tartótisztedé) 🙂

  • Rodeio

    Valahogy a vakegér hozzád képest éleslátású sólyommadár
    Ez a lap itt egy Kanadai fórum – ahová az óhazabeli és új-hazába kitántorgott egyedek rónak fel értelmestől értelmetlenig terjedő skálán sorokat.

    Na de te nagy sólyom – mi a fenét akarsz Amerikáról, mármint az egyesült államokról egyfolytában való fecsegésed kapcsán…
    Nincs sok köze a témához – csak a te kis gárgyu fejecskédben – amiből nem bírod kitörölni a „menj és bomlassz” parancsot
    De csak Kanadáig jutottál, gondolom onnan már kitiltottak, vagy mi a fene ….

    Delet … keresd a DELET gombot

  • Találom

    Bizony felfogtuk …
    És a börünkön is éreztük hogy nemcsak külsőség volt, hanem pontosan néhány idióta gazember pofátlan hatalmaskodása, az orosz fegyverek árnyékában – az MSZMP – A PÁRTUNK ÉS NÉPÜNK mocskos gazembereinek a korlátlan hatalma

    Te nagyokos jó-asszonyság, hányszor elnéztem azokat a gőgös, vadállatokat ott a Városligeti tribünön – ahol „SÜTKÉREZTEK” A NÉP ÁHÍTOTT HATÁRTALAN SZERETETÉBEN ÉS DICSŐÍTÉSÉBEN ….
    Ugy látszik Te sem voltál sohasem a nép között valójában …
    Nem hallottad a nép hangját, az utca hangját …

  • Bruhaha;

    Mi az hogy „nem reagaltal”?

    Ott van hat (6) regalasom „Waiting for moderation”.

    Most azt a felerevezteset jatsza a „foszerkeszto/cemzor”!

    Csak en olvashatom ,de nem a KMH olvasoi.
    Talan teged ohajt „buntetni” most azzal ?

  • Tisztelt Beszélgetők! Kérem, higyjétek el! Magyarországon élnek normális, felelősen gondolkodó konzervatívok, hívő és nem hívő jobboldali polgárok is, nemcsak Boda-félék. Csak a bodák hangosabbak,és kizárólag rájuk épít a jelenlegi uralom, mivel a kedvesvezetővel az élén maga is agresszív, hangos, némelykor ostoba. Elég baj ez a hazámnak,hogy ezek viszik a prímet, megakadályozva minden normális párbeszédet. (Persze, tudom, az ellenkező oldalon is vannak szép számmal hasonlók.)
    Az ilyen, miénkhez hasonló minifórumoknak pedig lenne feladatuk – fennköltséget kedvelőknek:küldetésük. A net jóvoltából lehetőséget kap az is,akinek gyerekkorában nem Platón kötet esett a fejére, hanem a télire eltett befőtt. Jómagam óriási lehetőségnek tartom ezt.Már majdnem azt írtam, hogy az „egyszerű” emberek számára – de nagyon utálom ezt az”egyszerű ember” kifejezést. Nincs „egyszerű” ember – bár „nagyszerű” is ritkán akad.
    Adyval szólva minden ember „titok, idegenség” – tán ezért is vergődünk olyan nehezen együttműködésre. Nem egyetértésre – együttműködésre. A „szeressük egymást gyerekek” nemcsak hamis, kártékony is, mert kiiktatja a kritikus elmét, ami az Ember legfontosabb sajátja.Mi itt többségünkben nem vagyunk magasan képzett szellemi emberek. Ismereteink,tájékozottságunk korlátos – megfelelünk Churchill cinikus, ám pontos meghatározásának az átlagszavazóról. Mert szavazni viszont jogunk van. Ám a joghoz felelősség is társul. Ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk, meggyőződésem szerint hozzájárulnak az ehhez hasonló beszélgetések, morfondírozások is.

  • Boda Mária:
    „Geyzának egy hülyeség elleni vakcinára lenne sűrgősen szüksége”

    Tisztelt nagysasszony, Geyza tudtommal nem orvos, hogy beolthassa Önt.

  • Gabriel
    2021 március 17
    8:35 du.

    a „delet” még keresed de az ébredést sohasem találod a rémálmaidból egyébként csak hogy tudd: „delete” a gomb neve amit arra is lehet használni, hogy téged töröljelek onnan is ahová betüremkedsz pedig azon a nyílásomon inkább távoznak a felesleges dolgaim

  • Bendeguz79
    2021 március 17
    8:48 du.

    grizi

    ismerve a Cenz Ura hunmorát meg kell köszönnöm neki, hogy nem engedte rámömleni ama bömbölménynek álcázott helyesírási hiba sorozatot

  • Szandi Mandi

    „Fábri Zoltánnak volt még régen egy (persze szinte mindegyik az volt) nagyszerű filmje a Magyarok. Tökéletesen bemutatta ezt a szomorú, beprogrammozott alatvalói mentalitást.”

    ————————————————

    A magyarok egy zseniális film, zseniális rendezésben és zseniális színészekkel! Pár éve késő éjjel véletlenül láttam, kapcsolgattam a csatornákat, épp akkor kezdődött, és belenéztem – bizony ott ragadtam! Fel is vettem, hogy a fiamnak is megmutassam mennyire jellemző ez ránk magyarokra, biztos, hogy nagyon megfogta volna őt is, mert az a típusú film volt ami rá nagyon hatott volna. Aztán megnézni már nem tudta, mert jött egy hosszas áramszünet, és valamennyi addig felvett anyagomat törölte! Sajnos a you-toben sincs meg, pedig minden arra fogékony és legalább minimális intelligenciával rendelkező személynek látni kellene (másokra nem biztos, hogy hat), de valószínű hozzá lehet férni és valahonnan letölteni mert megrázó és mélységesen jellemző történet. Apor Noémi a szorosan összezárt ajkaival és a legalább ilyen szorosra kötött kendőjében, ahogy ül a többiek között és esznek a percre beosztott ebéd időben – ha jól emlékszem egy krumpli földön dolgoztak szoros teljesítményi kötelezettséggel – és egy perc sem veszhetett kárba! Az egész közösség, az a hang nélküli, csak a szemét sokat mondóan körbe jártató maroknyi magyar magáért beszélt, már ahogy megérkeztek az utánozhatatlan, otthonról zsákban, kofferben magukkal cipelt élelmekkel meg mindenfélével, hogy egy fillért se kelljen elkölteniük a keresményeikből, amit hiánytalanul haza akartak vinni! Papp Évának afférja támadt a munkavezetővel ( Gera Zoltán ?) a mennyiszer hány láda c. témában, és szinte eszelős munkába kezdett, majd hisztérikusan rakta a ládákat egymásra, hogy bizonyítson, igenis ők teljestettek a legjobban! Olyan tipikusan magyar volt az egész légkör a karimás kalapjuktól, a háromnegyedes kisbíró kabátjuktól az utolsó fonott kosárig, a szigorú könyörtelen morállal/szokásokkal amit beléjük neveltek az évszázadok, de a bármikor kész meghajlás is benne volt – a túlélés művészei voltak ezek az emberek, nem is igen volt más céljuk! Szabó Sándor („uraság”) hozta a formáját a neki kitalált szerepkörben, mert szerintem azt rá szabták, de Koncz Gábor is abszolút hiteles volt, a fiatalasszony ( Papp É.) férjeként! Összességében épp és pont az a film ami engem tökéletesen leköt – tulajdonképpen nem szól semmiről, és mégis, az életképszerű jelenetekkel egy világot tár elénk!

    Ezek a Fábiánok meg nagyon is beleillenek a történetbe – nagy lehet a fejetlenség (látjuk és tapasztaljuk is) a kormánypártban, ha a jó ideje hallgató Fábiánt megint bevetették! Hogy van e gyakorlati haszna, az meg már mellékes! A lényeg, hogy mindent el kell árasztani a baromságaikkal – alátámasztott érvek helyett meg jöhet a minősítés, ami náluk az üres szófosás, így aztán abszolút alkalmatlan!

  • Kővendég
    2021 március 18
    5:15 de.

    Boda Mária:
    “Geyzának egy hülyeség elleni vakcinára lenne sűrgősen szüksége”

    Tisztelt nagysasszony, Geyza tudtommal nem orvos, hogy beolthassa Önt.

    ——————————-

    Amit írtál nem egy túl bonyolult mondat, mégis meggyőződésem, hogy Boda jó ideig törni fogja a fejét mit is jelent!

  • TALALOM 3/17, 5;23 de soraira:

    Allitasa erosen kerdojelezheto, hogy Boda Marcsi barkit is „kepviselne”.

    S hogy Boda megelegedett az ottani mai elettel, az sem tul kerdojelezheto.

    S az „irigyseg” is ,sokkal inkabb a „talalom” ellenzeki oldala a korlatlan hatalomert a lakossag folotti bizonyiteka.

    Boda soraiban soha nem taklalhattam semmit amit „irigy”-elhetet volna magatol, vagy politikai erdekeitol.

  • UUUUUUU.
    Mi fog majd tortenni a vilagban?

    Putin biztositeka valoban kiegett, amint Biden nyilvanosan „gyilkos”-nak velte tetteiert.

    Ugyan-akkor, Kinai kormany is ismetelten kijelentette, hogy Taiwan fuggetlensege nem velheto leheto alanynak sem.

    A UK-ban levo Hong Kong-i menekulteket Kina fenyegeti, megfelelmliti, sot elrablassaikkal es visszatolocolasokra is hajlando.

  • SzandiMandi
    2021 március 17
    2:10 du.

    Köszönet ezért a monológért
    Velős és egyben általánosan is helytálló leírás
    Szóval a TÖKÉLETESSÉG határát súrolja

    (csak azért nem írhatok tökéletest, mert olyan nincs, vagy nagyképűség állítani)
    P.S.
    Az elhíresült 1971-es Vadászati Világkiállításon volt szerencsém részt-venni, mint felszolgáló (cseléd) a nagyságos föuraságok, pfuj … akarom mondani… elvtársak etetése, itatása kapcsán, persze együtt voltak ott valódi német nagyiparosok/politikusok, angol lordok – a kp-i rendezvény (dőzsölések) színhelyén, a városligeti Vajdahunyad-várban!
    Szóval a világ vadászainak krémje

  • talalom!

    Ugye a többség nem hülye,(akár jobb akár baloldali)nem ostoba és nem agressziv?….
    Ez talán a lecsúszott,jellemtelen,hazaáruló ellenzékre jellemző!!!
    Én nem vagyok párttag,de tájékozott,és jobb ha tudja,hogy több
    hasonló és értelmes,tárgyilagos ellenzéki ismerősőm is ezen a véleményen van,pláne azok, akik látják a valóságot,és nem mellékesen nem titokban oltatják be jogtalanul magukat!!!
    na részemről ennyi,kár a „gőzért”!!!!!

  • talalom
    2021 március 17
    1:14 du.
    Örökéletü és az egész világot ő irányitja ! szerintetek !
    üdvözletével

  • Boda Marcsi
    2021 március 18
    2:19 du.

    A többség nem hülye de te igen.

  • toth péter
    2021 március 18
    2:58 du.

    Szeretnéd már irányítani a Világot?
    Náci párt-genosse-iddel együtt? Te idióta 😀

  • Bendeguz79
    2021 március 18
    12:23 du.

    grizi +

    az északkóreai külügyminiszternő röhögve mondja bele a helyi tv be, hogy:
    az usa val nem tárgyalnak… sok minden mást is mondott röhögve de a Bidén bele van sápadva

  • Besancon! Nagy korszaka volt az a magyar filmnek! Sajnálom, hogy a Magyarok-at elmulasztottam. Fontos az alapszituáció: magyarok egy csoportja ÖNKÉNT vállal mezőgazdasági munkát Németországban. Abban a reményben, hogy az ottani keresményükből itthon majd vehetnek némi földecskét.Ezért aztán eszetlenül spórolnak – az evésen is. Sajnos a részletekre nem emlékszem.
    BM Naccsasasszony: Mi lenne, ha a másik szidalmazása helyett – esetleg mellett – néha-néha érvelne is?
    tóth péter: ?????

  • Boda!
    2018.márc.28.

    Ugye a többség nem hülye,(akár jobb akár baloldali)nem ostoba és nem agressziv?….
    Ez talán a lecsúszott,jellemtelen,hazaáruló ellenzékre jellemző!!!
    …………….
    több
    hasonló és értelmes,tárgyilagos ellenzéki ismerősőm is ezen a véleményen van

    ————————————-

    Te szerencsétlen, hát tényleg nem veszed észre miket irkálsz?
    Ezek szerint az „értelmes tárgyilagos ellenzéki” ismerőseid is azon a véleményen vannak, hogy az „ellenzék lecsúszott, jellemtelen hazaáruló?” Mitől is ellenzékiek ők? Ja, ha te azt tudnád!

  • Szerencsétlen Besancon!

    Te azt sem érted amit kérdeznek…(többen is vagytok ezen a szinten itt fórumon)
    Kiforgatod a szavaim…de ismét közlöm,hogy több normális és tárgyilagos (régebben ellenzéki…sőt még ma is párttag!)ismerősöm levonta a konzekvenciát,a vírustagadó,kormányt becsmérlő,és többségében hazaáruló ellenzéki politkusokról…..,meg az „összefogásukról”….no meg a népszerűségükről %-ukról…(ami ugye nem véletlen).,nagy az Isten állatkertje…..szerencsére vannak köztük,értelmesek,kedvesek,szerethetők is,akikkel érdemes beszélgetni,mert meg is értik!!!!!!!!!!! Na pá!!!!!!!!!!!!!

  • Besancon!

    egy jó tanács: Te és a hasonlók forduljatok bizalommal „kezelő orvosotokhoz,gyógyszerészetekhez” talán segítenek!
    Jobbulást kívánok!
    Üdv.Marcsi

  • Rodeio

    Meséled a Bendeguznak, hogy a világ úrnője szavaira reagálva Biden a sápadtság után a budiról gyorsan átült a bidére – mert annyira rájött..
    Ma már van tus, tudod nem kell a bide.

    Szóval szerinted is pontosan úgy reagált a szófosásra, mint amennyit az ér

    A lényeg, a Hölgyike veled együtt azt hiszi, hogy ..”az egekig értek” ….

    Szerintem nagyon várnak Teged Észak-Koreában – hogy mire?
    esetleg rakétatöltelékként még jól is néznél ki – ferdeszemmel

  • toth péter
    2021 március 18
    2:58 du.
    Geyza
    2021 március 18
    5:07 du.
    NEM GONDOLTAM,HOGY ILYEN NEHÉZSÉGEKBE ÜTKÖZIK : FELFOGNI AMI LE VAN ÍRVA !!! MOST MEGKAPTAD A VAKCINÁT VAGY NEM ? HA MEGKAPTAD AZ AGYADRA MENT NEM A TESTEDBE,-HA NEM AKKOR MEG AZ A BAJ,
    ÜDVÖZLETÉVEL

  • Kedves Gabriel!
    2021 március 18, 12:43 du.

    Köszönöm dicsérő szavaidat, de hidd el egyáltalán nem szolgáltam rá. Viszont vannak itt a kommentelők között méltán dicséretre méltó személyek akiket ismeretlenül is nagyra becsülök: elsősorban a hölgyek közül Besancon, talalom és Alma.
    Arra kérnélek, ha lehetséges tiszteld meg őket te is az emberségüket, őszinteségüket és az igazságkeresésüket azzal, hogy nem beszélsz hozzájuk bántóan. Nem kell mindenben egyetértenük de ettől még nem vagyunk ellenségei egymásnak. Köszönöm!

  • Bendeguz79
    2021 március 18
    12:23 du.

    grizi

    hazucc, butaságod határtalan

    ami történt: Putyin azt válaszolta hogy a saját gyilkos voltát vetíti másra a Bidén és jobb egészséget kívánt neki (annál amije van!)

    Hong Kong Kína szerves része,
    Taiwan is Kína szerves része ha hong kongból UK ba dezertál valaki annak nincsenek kínai jogai az UK subject-té válik automatikusan

    akarsz még valamivel bárkit is hülyíteni?

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2021 március 18
    9:05 de.
    talalom
    2021 március 19
    3:38 de.

    Kedves Hölgyek, aztán mennyivel normálisabbak a németek ahhoz képest hogy, ők meg becsalták -keresztény perifériai európai helyett a mégolcsóbb és igénytelenebb, de annál önérzetesebb- törököket és egyébb muszlim vendégmunkásokat szemetet szállítani, takarítani, mosogatni, a saját idős hozzátartozóikat gondozni, spárgát betakarítani, utcát söpörni és egyébb, német felsőbbrendűeknek derogáló alantas munkákat elvégezni és most meg csodálkoznak hogy, a már 6 millió németországi csak törökül és ázsiai nyelveken beszélő állampolgárnak saját pártja, szakszervezete, 5000 mecsetje és rengeteg no-go zónája van, szaporaságuk és a -még német- kormány által törvénnyel támogatott családegyesítés eredményeként pedig 15-20 év múlva a germánok etnikai és vallási kisebbségbe és saját no-go zónáikba szorulnak vissza, oszt majd átjárhatnak a muszlimnak derogáló munkákból tengődni!

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2021 március 19
    6:35 du.

    Biden egy legutóbbi elszólásában -ki tudja szándékosan-e vagy tudat alatt- Kamala Harrist elnökként emlegette, tehát egyre jobban érik a rá Trumpnál még ezerszer jogosabb impicsment, azaz aki Kamalára fogadott az nyer, de biztosra fogadni meg tisztességtelen, mint ahogy láthatóan felügyeletre szorulóra szavazni is! 😀 Azért nagy shaw lehetne egy nyílvános Biden-Putin összeröffenés, még fizetnék is érte! 😀

  • 1. Gabrielnek figyelmébe ajánlom, hogy az 56-os „hősök” sem voltak gáncsnélküli lovagok. Akasztgattak ők az államvédelmi alakulathoz besorozott kiskatonákat is. A mi kispolgári házunkba (Ráday u.) meg bejött egy suhanc, vállán puskával,és ordítozot: Adjátok ki a zsidókat! Az addigi, házbeli lelkesedés elhalkult – holott a családok többsége a közeli Bakáts téri templomot látogatta.
    Ez már csak így van, amikor az érvek versenyét felváltja a fegyverek csörgése.Ezért kéne elkerülni az ilyen végletes helyzeteket.
    Nem győzöm hangsúlyozni: mindenféle erőszakos konfliktus árát a „kisemberek” fizetik meg. A főkolomposok meg simán elhúznak.

  • Orsós Elemér
    2021 március 19
    8:12 du.

    Elemér szeretnélek nagyon szerényen és halkan figyelmeztetni arra, hogy nézzél nemzetközi sport eseményeket és az azokon jól szereplő emberek nevei, kinézete

    a gének természetes keveredése nagyon egészséges, egy egy országon belüli szegregáció sok mindennek lehet a következménye az egyik az emberi hüjeség (SIC) látva a sok beltenyésztett fajtiszta egyed borzalmas kinézetét és viselkedését nekem magamnak borzalmas véleményem van ezen hüjeségek deriváltjairól!

    tegnap a legújabb usa elnök ki kellett, hogy jelentse az alelnök nője által követve azt, hogy mélyen elítélik a rasszizmust, mely alapján tömeggyilkosságok következnek Atlantában és máshol mert az usa állam hatalmas propaganda háborút folytat az ázsiai eredetű mindenféle ellen a SARS eredetét „chinavirus” nak keresztelték hazug álnok gazdasági előnyöket remélve és soha meg nem kapva beleértve a saját ázsiai eredetű állampolgárait is akik most ettől szenvednek a duma mellett az égadta világon semmi sem történik a dzsinn kinn van a palackból és nem tudják visszagyömöszölni…; sem usa sem senki más sem!

    EU mint történelmi átjáróház már régen tanulhatott volna ebből de nem tanul bár ugyanolyan halkan jegyzem meg, hogy a sivatagban személyi védelemként használt burka és hájdzsáb meg turbán az más időjárási zónában anakronisztikus és ugyanolyan segg rasszista mint a rozsdáshajú ír kalimpálása a mészfehér bőrével, hogy ő azért iszik guiness-t mert attól még sötétebb lesz és …

    én sohasem voltam képes ezt alkalmazni és messze tengermélyen leszarom bárki ilyen irányú seggségét

    kilóg a lóláb MAMMON PATÁJA

  • Orsós Elemér
    2021 március 19
    8:12 du.

    Elemér, te meg miről beszélsz? Láttad a szóban forgó filmet? Tudod egyáltalán hogy miről folyik itt a szó? Nem! Hát akkor mi a fenét hőzöngsz, és főleg mit akarsz bizonyítani?

  • toth péter
    2021 március 19
    3:32 du.

    Mit kiabálsz te kis hülye.
    Szerelmes vagy belém, vagy mi ?
    Ott van neked a Gurlic.Annak rinyálj.
    Múltkor már amúgy is benyalt neked 😀 😀 😀

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2021 március 20
    10:09 de.

    Láttam és gyönyörű de, nyomasztó filmnek tartottam, már csak annyira emlékszem belőle hogy, eléggé sajnáltam és szégyeltem magunkat miatta, ha általánosítani lehetne általa! Viszont a „Nehéz emberek” című filmet kétszer is meg tudtam nézni, ami viszont nagyon nem fikció volt. Semmit nem akarok bizonyítani, csak annyit, mi sem vagyunk sokkal alávalóbbak, szánni és szégyelni valóbbak más kitüntetett európai kultúrnépeknél! Nem kell letagadni a hülyeségeinket, de a negativ önreklám keltése elég önsorsrontó lelki hanyatlást tud generálni az itthon élőkben, igaz a kívülre tántorgóknak meg rossz fefogásban önigazoló hamis bizonyítékot!

  • Találom

    Tudom, hogy a hozzá-szólásaimból sokak számára csak a megveszekedett marxizmus-ellenességem domborodik ki.

    Igen, a marxizmust megvetem, de messze nem jelenti azt, hogy egy percig is gyűlölnék bárkit is, akiket ez a tan a hálójába csalt, és máig hisznek benne.
    Tisztázzuk mindezt.

    És még annyira sem jelenti azt, hogy nem tudnám, sőt nem leginkább ennyire ellene lennék bármilyen oldali szélsőségnek – főleg magukból kivetkőzött nácista gyilkolásoknak.

    Nem tudom, hogy-hogy nem látható át, de én első perctől, mióta elkezdtem belebonyolódni itteni polémiákba ezt írom:

    FIZIKAI TÖRVÉNY HOGY A HATÁS ELLENHATÁST VÁLT KI!

    Semmilyen társadalmon belül nem lehet erőszakkal megváltoztatni az emberek érzésvilágát, szemlétét
    Az uszítás gyűlöletet szül, elitizmus irigységet … soroljam ?
    Margitka! Te azon kevesek közé tartozol akik ezt nem csak tudják, át is érzik!

    Ezért vagyok ellene, hogy ma 2021-ben – egy egyszerűen (csak!) MAFFIAKORMÁNY ELLENI GYÓGYSZERKÉNT egy igazi diktatúrát prédikáljanak egyesek.
    Hisz ez soha nem volt és lehet megoldás!! Nekik ez csak simán kapóra jön, ugyanúgy kihasználjak, aminthogy a maffia kormány kihasználja a vírust például.

    A társadalmat – egyszerűbben a tömegeket csak újabb szenvedésbe nyomorba (egymás valóságos gyilkolálásába taszítják – mint ahogy 56-ban is!)
    Sajnos, hogy volt „szerencsém” megismerni jó-néhány ilyen 56-os menekültet is.
    Meg ismertem sajnos másik oldaliakat is …
    Ezért is nem tekintettem soha (ma sem) 56-ot ünnepnek – max. tragédiának.

    Bármilyen társadalomban mindig vannak szélsőségesek – egyesek ezek közül „hétköznapi” törvényen-kívüliek (csalók, rablók, gyilkosok)
    Egy másik hányaduk OKOSABB és az ilyen hajlamait politikai köntösbe öltözteti.
    Most figyelj kérlek – nem azt mondtam ezzel, hogy aki politikával foglakozik az mind ilyen – hiszen orvosok között is vannak bűnözök – politikusok között egyszerűen azért léteznek számban többen, mert ott könnyebben el tudják magukat maskarálni!

    Ezért „prédikálok” az uszítók ellen.
    Az embereket nem egymásnak kell uszítani – hanem gyerekkortól emberséges körülmények között – szélsőséges, „megváltónak” hazudott – ideológiáktól mentesen embernek nevelni.

    Olyan nagy álom ez?

  • Rodeio

    A TÖRVÉNYES KÍNAI KORMÁNY Tajpei-en székel.
    Kína kontinensi részét a sztálinista militáns erők felégették, aztán milliókat kivégeztek, torturáltak – és azóta is uralmuk alatt tartják
    Megszállták Tibetet, Belsö-mongóliát, Ujgur-földet…

    Én meg így látom … és akkor mi van?
    Nálad beesik az eső???

  • SzandiMandi

    Valóban nagyra-becsültem/becsülöm mindkét hölgyet – nyilvánvalóan elismerem emberségüket és jó-szándékukat.
    Akiket nem sokra tartok, és nem véletlenül reagálok megvetően, az a csoport, akik kihasználva a normális emberek természetes igazságérzetét, ezeket a normális embereket uszítják!
    És emiatt sajnos – és a természetes tömegpszichózis alaptétele miatt – ezek a normális emberek azt hívén, hogy szintén egy akaraton vannak velük, ÁTVESZIK AZ ARTIKULÁCIÓT ELŐSZÖR, ÉS UTÁNA BELE ÁLLNAK ABBA A CSAPDÁBA, AMI ÁSVA VOLT – HOGY AKI NEM TART VELÜK AZ ELLENSÉG.
    Kérlek olvasd el, amit Besanconhoz írtam utoljára – pont erről szólt. Ott a kifejezések használatának is magyarázatot adtam, ami pont az ellenkezőjét jelenti (nem pejoratív), minthogyha degradálni akarnék. Magyarul van személyre szóló jelentése.
    Alma „öreglányt” nagyon is kedvelem – és az „öreglány” kifejezést mi öregek érzésem szerint elismerésként is használhatjuk egymás felé …
    (Szerintem ö tudja is)

    Ami borzasztóbb, az ordenáré kifejezések használata, amitől néha hemzseg a lap – de hát …

    Szóval valóban csakis azokkal lehet vitatkozni, akik nyitottak a vitára

    A figyelmeztetésedről vettem a lapot

  • Geyza
    2021 március 20
    10:35 de.
    országos egyetlen Jóbarátom !A BAJ UTOLÉRT ! ?
    üdvözletével

  • Geyza
    2021 március 18
    5:07 du.
    idézet Tőled : „””… Te idióta 😀…”””
    üdvözletével

  • További idézetek tőled :::
    majdnem lemaradt ! ne haragudj ! :
    „””…te kis hülye….””” ,,,,”””…is benyalt neked 😀 😀 😀…”””, „””…a csökött agyaddal…”””,”””…A kis szaros nácija …”””,”””…Seggfej 😀…”””,”””…Az analfabétája 😀 😀…”””,”””…Ennyi vagy.Egy nulla….”””,”””…A többség nem hülye de te igen….”””,”””…benyalt neked 😀 😀 😀…”””
    Egy oldalon tíz értelmes mondatocska !!!
    SEGÍTS!!! Nem tudom eldönteni,hogy ezeket mind a : vírus ,,, a vakcina,,, vagy a pia ( pl.vodka,pálinka … ) hozta elő belőled ???
    Találd meg és ha megvan —– : abból ne kérjél többet !!!
    igen szeretett üdvözletével.?!

  • Gabriel
    2021 március 16
    6:32 du.

    Szép összefoglalás !!!
    Üdvözlettel.

  • toth péter
    2021 március 21
    5:12 du.

    Látom lassan lassan felfogod és elfogadod ki is vagy és hol a helyed.

    Te kis szaros náci-zigóta.

  • Boda Marcsi
    2021 március 19
    1:58 du.

    Ilyen az,amikor egy klinikai eset
    rászabadul a Világra.
    Undorító.