Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének beszéde a Hanuka alkalmából

2021 december 5 9:32 du.20 hozzászólás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének beszéde a Hanuka alkalmából tartott menóragyújtáson. Brüsszel, 2021. december 2.

Nagyon szépen köszönöm, kedves Nehama,

Tawil rabbi, Margolin rabbi,

Kedves polgármester úr!

Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim!

Megtiszteltetés számomra, hogy gyertyát gyújthatok ezen a hanukán, amely ma este az európai negyedre vetíti fényét. Csodálatos ez az ötlet. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, köszönöm szépen, hogy meghívtak. Csodálatos, hogy itt lehetek egy ősi zsidó hagyományon, egy több mint kétezer évvel ezelőtti csodát ünnepelve. De azt hiszem, mindannyiunknak – a mai európaiaknak – van mit tanulnunk ebből a zsidó ünnepből. A Hanuka az ellenálló képesség és a kitartás története. Ez a történet arról szól, hogy a zsidó nép hogyan gyújtotta újra a fényt a Templomban, minden esélytelenség ellenére, és kétségbeejtő körülmények között. A hanuka a remény üzenetét hordozza mindannyiunk számára a világjárvány és a felépülés idején.

És ezért a zsidó kultúra oly sokat taníthat nekünk, még azoknak is, akik – mint én – nem osztják a hitüket, de nagyon, nagyon szeretnek tanulni róla. Valójában európai kultúránk nem lenne olyan gazdag, mint amilyen a zsidó kultúra, a zsidó értékek, a zsidó művészet és a zsidó konyha nélkül. Az európai zsidók óriási mértékben hozzájárultak a modern Európa létrejöttéhez és európai identitásunk formálásához. Önök „világosságot jelentettek a nemzeteknek”, akárcsak a gyertyák, amelyeket most meggyújtunk.

És mégis, a zsidó nép története az üldöztetés története is. Az első hanukától a soá tragédiájáig. A holokauszt után Európa megígérte, hogy véget vet az intoleranciának és az antiszemitizmusnak. Az Európai Unió ezekre az ígéretekre épült. És mégis azt látjuk, hogy az antiszemitizmus újra felbukkant Európa-szerte. Túl sok zsidó iskolát és zsinagógát kell ma fegyveres őrökkel védeni. Az európai zsidók megdöbbentő 70%-a nem érzi magát biztonságban, ha kipát vagy Dávid-csillagot visel. És a világjárvány során a zsidók mindenféle összeesküvés-elmélet és gyűlöletbeszéd célpontjává váltak. Hadd mondjam el Önöknek, hogy az európai zsidók elleni támadások az alapvető európai értékeink elleni támadások. És támadások maga Európa ellen is. Ezt soha nem fogjuk eltűrni. Mert legyenek nyugodtak, a zsidó élet mindig is szerves része volt és mindig is része lesz európai életünknek.

Ezért kértem fel a csapatom, hogy dolgozzon az antiszemitizmus elleni küzdelemre, és a zsidó élet támogatására irányuló első európai stratégián. A stratégia gyakorlati intézkedéseket javasol, az online és offline antiszemita propaganda elleni küzdelemtől kezdve az Európa-szerte működő zsidó közösségek védelméig. Ugyanakkor – és ez számomra nagyon fontos – ez a stratégia a zsidó élet előmozdításáról is szól kontinensünkön. Tízből hét európai azt állítja, hogy semmit sem tud a zsidó életről és a zsidóságról. Ez pedig azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyják európai kultúránk egy lényeges részét. A stratégia tehát kiemelten kezeli a zsidó történelem tanítását gyermekeink számára, és a zsidó örökség népszerűsítését városainkban. Mert a zsidó

történelem a mi történelmünk, a zsidó élet a mi életünk, a zsidóság Európa. Tehát ápoljuk és ünnepeljük ezt.

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan városban élhetünk, kedves polgármester úr, amely nagyra értékeli a sokszínűségét. Köszönjük szépen ezt is. Tudom, hogy Brüsszelben híres, élénk zsinagógai élet és zsidó kulturális központok, zsidó múzeumok és emlékhelyek vannak, sőt, úgy hallottam, hogy van egy zsidó rádió is, jó zenével és sok hírrel a zsidó életről. Az évnek ebben az időszakában városszerte láthatunk néhány hanukiát a kirakatokban. Ennek normálisnak kellene lennie, és egyetlen zsidó családnak sem kellene félnie attól, hogy megmutassa identitását. Tegyék meg, büszkék vagyunk rá, látni akarjuk! Olyan Uniót akarok, amely megbecsüli a sokszínűségét, ahol a hanukai fények megvilágítják városainkat és a szívünket.

Ezért ezen a fény ünnepén azt kívánom, hogy mindannyian találjunk erőt és kitartást ahhoz, hogy az egység és a sokszínűség Unióját építsük, ahol a zsidó élet valóban virágozhat.

Chag Chanukkah Sameach.

(Kép: Twitter)

A beszéd eredeti forrása

20 hozzászólás

  • Így legyen, de ne csak szavakban – tettekben is!

  • Erdős Virág: Hatásvizsgálat c. remek versét küldöm Ursula von der Leyen-nek és persze a KMH nagyérdeműjének 🙂

    Választok egy munkacímet: megtelik a Hősök tere.
    Szöszölök a kezdősoron: benyújtja a lemondását.
    Eljátszom egy gondolattal: megnyílnak az ügynökakták.
    Javítok egy vesszőhibát: felépül a Diákváros.

    Leváltom a líraeszményt: megszűnik a korrupció.
    Találok egy szinonimát: Kerekesék lakást kapnak.
    Elrejtek egy belső rímet: csökkennek a várólisták.
    Kihúzok egy töltelékszót: Dominika továbbtanul.

    Bedobok egy kényes témát: kukában az Alaptörvény.
    Sűrítek és kurziválok: nyomdában a Népszabadság.
    Alkotok egy komplex képet: Európai Főügyészség.
    Áttördelem pepitába: LMBTQIAP.

    Betűméretet cserélek: Hercegh Ferenc elnézést kér.
    Átfutom az elejétől: Áder János elsomfordál.
    Mutatom a fiaimnak: a magyar név megint szép lesz.
    Elküldöm egy kiadóhoz: sajnálattal közöljük hogy.

    https://nepszava.hu/3137590_erdos-virag-hatasvizsgalat

  • Orsós Elemér

    Kedves Ursula, a legújabbkori, egyre jobban dühöngő újnémet antiszemitizmust egyértelműen a szelfikkel becsábított újnémeteknek köszönhetik!

  • Amit a mai liberal,humanista, evolucionista, Fraudista, Marxista, bal elkepzelesek kovetoi nem hajlnadok figyelembe venni, hogy valosagban mind az teljesen egyenlo a kb. ket-ezer-evvel ezelotti Helenista eszmei es eletbeli esemenyeivel.
    Ami majdnem teljkesen elsoporte a”Yudaizmus” letet.

    Csupan egy nagyon kis csoport „Tradicionalistak” batorsaga es vakmerosege mentette meg hogy ma is letezhet a Mozes sorai altali erkolcseinek kovetese.

    Batrak voltak szembeszalni a Helenizmus erkolcstelen hatalmaval es fegyveres eroivel, sot meg a Szyriai-helenista hadakkal szemben is sikeresek es gyozedelmesek voltak.

    Ugy a Torah nem kerult a szemetbe, es Yudauzmus letben maradt.

    A Minorah-olaj esete csodanak lett veve, de a csoda a Helenizmus tulerini-folotti gyozelem volt!!!!

    Lenne gyozelem az istentelen humamnizmus folott is a jelen idokben?????????

  • A „Jog-allam”-sag ismetlese igen nepszeru a korlatlan allamhatalom terjesztoivel.

    De vajon miert velik hogy az allam-hatalomnak barmi „joga” is lehetne????

    Miert nem csupan kotelezetsege, a nep, a lakossag biztonsaganak , jogainak es korlatlan lehetosegeinek a biztositasa lenne az egyedulli megszabott KOTELESSEGE a lakossag hatarozata altal???

    Kepes es hajlnado lenne eggyetlen liberalis, humanis, szocialista eszmeju egyen azt bevallani????????

  • A lip service nagyon megy nekik, egytol-egyig. Aztan mindent megtesznek annak erdekeben, hogy Izraelt lesoporjek a terkeprol.
    Csak tudnam mit keres Magyarorszag ebben a korrupt, hipokrita klubban?

  • Az EU-ba „bekerült” muszlimok imádják a zsidókat ….

  • Bendeguz79
    2021 december 6
    12:33 du.

    grizi, sohase’ feledd 2021 Január 6-dikát DC-ben és ami manapság fojik erről kies hazádban, {megj.: GYALÁZAT}

  • Szép gondolatok.Ha épeszű volna a nagyvilág és Európa akkor békében tudna élni bármely nemzettel.Meg kellene találni a más nemzet életében ,és kultúrájában való érdekességet,tanulni valót,azt ami hozzáad a más nemzet kulturális sokszínűségéhez,és gazdasági jólétéhez.Hogy ez miért nem teremtődik meg évezredek óta ,és miért kell polgárháborúkat szítani ,békétlenséget annak egyedüli magyarázata az emberi hülyeség,műveletlenség,pszichiátriai bajok,melyek a modern kor rákfenéi,velejárói.Tanulhatna a magyar nép,de számos más nemzetiségű ember is a zsidó kulturából,mely legalább annyira színes,szórakoztató a kulturált emberek számára mint bármely más nemzet kulturális sajátosságai .

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 december 6
    12:33 du.

    Szerintem most teljesen igazad van és megerősítésként küldök egy, két jogi szakértő általi szakvéleményt:

    https://mandiner.hu/cikk/20211130_jogalom_e_a_jogallam_jogallamisag_vita_a_mandineren

    Azon kívül szíves figyelmedbe ajánlom a fenti tanulmány frappáns, komment szekcióbeli sommázását, melyről már egy régebbi itteni vita során hasonlóképpen vélekedtem:

    „Lehet bárhogy definiálni a jogállamot. Egyetlen kitétel van csak:
    a definíciót minden országra érvényesnek kell tekinteni. Ez egy
    lehetetlen küldetés, mert minden országnak (az EUról beszélek) saját
    jogtörténete van. Vagyis az egész jogállamisági cirkusz egy
    feloldhatatlan problémakupac, még konkrétabban: egy
    kommunikációs lufi vagy ha úgy tetszik: zsarolási apropó.

  • Bendeguz

    „”..Lenne gyozelem az istentelen humamnizmus folott is a jelen idokben?????????..””

    Hamarosan

  • Kedves Eszter

    Sajnálatos, hogy milyen könnyü az ilyen Ursuláknak elkábitani sokakat

    Ugyanmár – ki mellett szavazott az EU az utóbbi hét szavazáson az ENSZ-ben??!
    A HANUKA idején….

    Azt ugye közzé nem teszi semmilyen média …

    Kinek a szekérét tolod, amikor ilyan babaka nyálas cikkeket irsz?
    Az elsötöl az utolsóig hazugság minden szava – GYÖNYÖRÜ SZAVAK
    Mint a kigyó beszéde az Édenkertben …
    Harapod is nem …?
    Hisz olyan szép fényes, pirosságtól kicsattanó

  • Ro0deo;

    Igen, a „DEMOKRACIA” mukodik az a bizopnyiteka.
    S mindenkinek, meg a ‘rodeok’-nak, es minden zaklatott gondolkodasu, es verengzesre is hajlando, meg ostoba, esztelen, gazember egyennek egyenlo es korlatozhatalan jogainak a gyuakorlasa mind az.

    De a lenyeg hogy mindenen a tomeg hatarozata donto, s az itelet is a bunozok eseteiben, es nem az onklenyes kegyetlen minedhato uiralkpok!!!!!!

    Az amit keoptelen vagy felfogni.
    Szokjal mar hozza!!!!!!!!

  • ORSOS ELEMER;

    De mi az ELEMER meglatasa?????

    Miert velned hogy az allamhatalomnak,ill. a politikusoknak lehetne barmi kivaltsagos „jogaik” a lakosssag jogai felett???????

    Arra adjal valaszt, a Te oszinte valaszodat, nem masok sajat elkepzelt propagandait!!!!

    S hogy vajon miert nem lehetne az allamhatalom KOTELEZETTSEGE minden pogar elzalogosithatalan jogainak a biztositas??????

    Hoszen mi mas celja is lehetne barmifele allam-igazgatasnak barhol a Foldon ???????

  • Sajnalatosan Gabriel, ma az emberiseg inkabb a teljes on-pusztitas celjat koveti!!!!!!

    Nem cak a vilag-hoditas celjat kovetve nehany hatalom-ehes ‘uralkodok’, hanem meg az emberiseg letenek a kovetkezmenyei is a Fold-termeszetenek a rohamos pusztitasa igen remenytelenkent tunik vilagszerte.

    Persze a remenyt feladni , hogy valami jelenleg nem-latott kovetkezmeny azt valtoztathatna ,azt nem lehet!!!!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2021 december 8
    2:23 du.

    Már az előbb is maximálisan igazat adtam, akkor minek erölködjek még Téged is túllicitálni?! A fentebb idézet link az más tészta, az az EU „jogállamiság” kettősmércés visszaélésének bizonyításáról szólt!

  • Anita Szaszy
    2021 december 7
    1:39 de.

    A „VILÁG” mint olyan a földlakók összesége – másképpen HUMANITE

    Másképpen szólva nem a világ „megváltásán” kellene agyalni, ilyen semmi szlogenekkel, hogy:
    „..Ha épeszű volna a nagyvilág..”

    Hanem mindenkinek a gyerekeit kellene hogy „épeszüen” nevelje – és akkor talán egyszer eljönne az idö, amikor majd azok egy „ÉPESZÜ” VILÁGOT szerveznének maguk köré

  • Bendeguz79
    2021 december 8
    2:16 du.

    grizi a Cenz Ura kitörölte amit neked ezért írtam… tehát hagyom… mióta kies kalifornyában a „vásárlók” {SIC} hitelkártya hejett kőtörő kalapácsot használnak és Amazon hejett nagy zsákokat… azóta van…. pontosan az amit te leírsz!
    12 legnagyobb USA nagyvárosban a rendőrség nem javasolja a látogatást mert nem lehet tudni hogyan végzi a látogató és nincs elég rendőr és égnek a karácsonyfák a főtereken

  • Gabriel
    2021 december 8
    10:05 du.

    nevelés alatt te mejik műintézetet érted? mert ugye a szülő dolgozik látástól mikulásig és nincs neki erre sem ideje sem tudása

    hogyan is van ez mostanság bolsonáróéknál?

  • Ms.Szaszy;

    Hagyjuk barmely tarsadalmak „kulturait”, hiszen mindenek letrejott a sajat kulturajuk kialakulasai, ,de az erkolcsi magatartast amit Moses sorai hagyott az egesz emberiseg szamara, annak eletbeli alkalmazasai biztositana bekes egyeuttelest a vilag minden nacioival es allandoan, nem csak idolegesen.

    S nem csak a nemzetkozi bekes-eletmod, hanem minden egyen, csalad eletenek, boldogsaganak a biztositasat is lehetove tenne, csupan annak kovetese ami a leg-egyszerubb lehetoseg is.

    Amodon minden emberi csoport boldogan elvezhetne a sajat kifejlesztett „kulturajat” is.