Ferenc pápa kanadai látogatása és a katolikus-őslakossági megbékélés folyamata

2022 július 25 10:24 de.30 hozzászólás

Ferenc pápa megérkezett Kanadába. Egy edmontoni templom újraavatása múlt vasárnap hasznos emlékeztető volt a katolikusok és az őslakosok közötti kapcsolatok jelenlegi állapotára. Ugyanakkor lehet, hogy a politizált félretájékoztatás lavinája  el fogja homályosítani az elért haladást. A kanadai első nemzeteket képviselő nemzeti politikai szervezetek úgy járnak el, ahogyan azt a politikai szervezetektől elvárnánk. Az őslakos politikusok, mint minden politikus, a saját programjukat terjesztik elő.

RoseAnne Archibald, az Első Nemzetek Gyűlésének (AFN) országos vezetője például még azt is megtagadta, hogy részt vegyen az őslakos vezetők történelmi jelentőségű találkozóján Ferenc pápával Rómában az év elején. Nem arról van szó, hogy nem bátor, hiszen heves ellenállással szemben is reformprogramot követett, hogy leleplezze az AFN állítólagos korrupcióját. Mégis úgy tűnik, hogy a katolikus egyházzal való hiteles megbékélés nem szerepel a napirendjén.

A hiteles megbékélés az, ami az edmontoni Szent Szív (Sacred Heart Church of the First Peoples) templomban már három évtizede folyik. Ferenc pápa hétfőn látogat oda.


(Őslakossági szertartás az edmontoni Szent Szív templomban.)

1990 októberében Phil Fontaine – a későbbi háromszoros AFN országos vezető – ténylegesen megtörte a bentlakásos iskolák körüli csendet. (Fontaine, Archibalddal ellentétben, márciusban Rómába utazott, hogy találkozzon Ferenc pápával.) Ő járt egy bentlakásos iskolában, amelyet a Szeplőtlen Szűz Mária Oblátusai (OMI) nevű katolikus vallási rend működtetett. Az OMI összesen 48 bentlakásos iskolát működtetett.

Kilenc hónappal később, 1991 júliusában az OMI átfogó, négyoldalas bocsánatkérést adott ki az Edmonton melletti Lac Ste. Anne-ban összegyűlt mintegy 15 000 őslakosnak, mind az iskolákban elkövetett visszaélésekért, mind maguknak az iskoláknak az indoklásáért. Ferenc pápa kedden látogat el az évente megrendezett Lac Ste. Anne-i zarándoklatra.

A 31 évvel ezelőtti első bocsánatkérést konkrét tettek követték. 1991 októberében Joseph MacNeil érsek az edmontoni Sacred Heartot, egy 1913-ban épült történelmi és impozáns templomot „Első Nemzetek, Métisek és Inuitok plébániájává” nyilvánította. Az OMI biztosította azokat a papokat, akik az őslakos katolikusok hagyományainak megőrzése és ápolása iránt elkötelezett plébánián szolgáltak. Azóta is ezt teszik.

Ez emlékeztet arra, hogy a katolikusok és az őslakosok közötti kapcsolatok nem elsősorban a püspökök és az AFN politikai vezetőinek ügye. Tekintettel arra, hogy sok, ha nem a legtöbb őslakos kanadai keresztény, ez a közösségen belüli gyógyulás kérdése, nem pedig a riválisok közötti. Ez megzavarja azokat a médianarratívákat, amelyek a szemben álló frakciókat részesítik előnyben, és azokat a politikai vezetőket, akik hasznot húznak az ilyen polarizációból.

2020 augusztusában tűzvész pusztított az Első Népek Szent Szíve templomában. A tüzet a Sacred Heartban tartott őslakossági szertartásból származó anyagok nem megfelelő elhelyezése okozta.

Richard Smith edmontoni érsek gyorsan a helyszínre érkezett, és azonnal megígérte, hogy helyreállítja a Sacred Heartot – ami a plébániabezárások valóságát tekintve nem volt automatikus dolog. Valóban, döntés született arról, hogy a Sacred Heart belső terét az őslakosok hagyományaira helyezve a hangsúlyt – egy sátor alakú tabernákulumot és egy élőszegélyű fára helyezett oltárt – újjáépítik.

Mindezt még azelőtt tervezték, hogy tavaly Kamloopsban felfedezték a valószínűsíthető sírhelyeket. Miközben ez politikai tűzvihart váltott ki, amely a mostani pápai látogatáshoz vezetett, a Szent Szívben folytatódott a munka. Amikor eldőlt, hogy Ferenc pápa meglátogatja, a munkálatokat felgyorsították, hogy az újraavatásra időben sor kerülhessen.

Fernie Marty, a Sacred Heart egyik őslakossági vezetője nem az ellentétről, hanem az európai liturgikus hagyományokkal való összhangról beszélt. „Sok hasonlóság van a hagyományainkkal és a szokásainkkal, és úgy tűnik, hogy jól összeillenek” – mondta.

Hogyan néz ki a megbékélés ebben az őslakosok által vezetett plébánián? Az OMI egy fogyatkozó rend Kanadában. Ezért egy indiai papot, Susai Jesu atyát, akit 2000-ben szenteltek fel, 2007-ben hoztak Kanadába. Tizenöt éven át szolgált az itteni őslakosok plébániáin, megtanulva beszélni a cree nyelvet. Ő a Sacred Heart plébánia lelkésze.

A megbékélés azt a kemény munkát is magában foglalja, hogy lelkipásztorokat kell biztosítani az őslakos egyházközségek számára egy olyan időszakban, amikor paphiány van. Az OMI a világ másik feléről hozott egy lelkészt, hogy az őslakosokat a saját nyelvükön szolgálja. Hány, mondjuk, kanadai szövetségi bürokrata tanulta meg a cree nyelvet?

A kormány szervezeteket, intézményeket, bizottságokat és egyre bővülő osztályokat finanszíroz az őslakosok megbékélésének kezelésére. A folyamatok irányítására létrehozott bürokráciák azonban ugyanezen folyamatok fenntartóivá válhatnak. Mind a bürokráciák, mind ügyfeleik a tényleges megbékélés megvalósítása helyett a megbékélési folyamatok irányításának dinamikáját alakíthatják ki.

Szent Pál azt tanítja, hogy ahol sok a bűn, ott még inkább sok a kegyelem. A bentlakásos iskolák öröksége nyilvánvalóvá teszi, hogy a katolikus intézményekben túlságosan is bőséges volt a bűnös magatartás. A türelmes, gondos és elszánt munka évtizedei kegyelmet hoztak ezeknek a sérült kapcsolatoknak. Ami vasárnap az edmontoni Sacred Heartban történt, az egy drámaibb változata annak, amit országszerte látunk helyi szinten, ahol a katolikus egyházközségek őslakos közösségeket szolgálnak.

Ez a megbékélés igazi története. Ezért lesz Ferenc pápa az Első Népek Szent Szíve templomában, Edmontonban.

Raymond J. de Souza atya
A cikk eredetileg angolul jelent meg a National Postban. Magyar Fordítás: KMH.

Raymond J. De Souza atya

30 hozzászólás

  • Succubus Lilith

    Meg egyet a cenzuranak:

    A derek globalista Papank bocsanatot kert azert, mert annak idejen segiteni prpbaltak az indian gyerekeknek. Gratulaljunk a Papa elvtarsnak!

  • Orsós Elemér

    Nagyon megható, mint ahogy az identitásuk és természeti vallásuk, azaz gyökereik teljes feladása is, egy olyan új vallásért, ami a felsőbbrendű civilizációra hivatkozva majdnem teljesen kiirtotta Őket. 🙁

  • Succubus Lilith
    2022 július 27
    12:52 de.
    miben segítettek a tömegsírok lakóinak!
    a pápai látogatás egy gyalázat az egyházra, egyetlen szóval sem merte kihangsúlyozni, hogy a különféleség az emberiség kultúrájában egy hatalmas eredmény és aki vagy ami ezt egységsugarúvá akarja tenni pallosjoggal az nem érdemel kegyelmet, a katolikus egyház ebben a formájában megérett egy ugyanolyan átnevelésre mint amit ők 2000 éven át tűzzel vassal terjesztettek

  • Succubus Lilith

    Csoda, hogy a cenzura atengedte az elsot.
    Most van itt egy erdekes „hir”. Ez egy szatirikus fake-news site, a politkailag korrekt orulteket gunyoljak ki.
    Ebben a cikkben azt az amerikai politikus not is kigunyoljak, aki indiannak hazudta magat korabban, es kiadott nemregiben egy indian szakacskonyvet is valami hulye cimmel:

    https://babylonbee.com/news/pope-prepares-for-meeting-with-elizabeth-warren

  • Succubus Lilith

    Rodeo11 2022 július 27 11:34 de.

    ” miben segítettek a tömegsírok lakóinak! ”

    Ebben csak az egy apro hiba van, hogy csak olyan tomegsirok talalhatok errefele, amik akkor keletkeztek, amikor az indianok irtottak egymast.
    Azokat a „tomegsirokat” amiket a bentlakasos iskolaknal talaltak ki sem hantoltak, mindossze annyit latott egy fold-rontgen hogy a talaj ott meg lett bolygatva korabban. De hogy szemetet astak el, vagy mi van lenn a godor aljan senki sem tudja. Csak a hiszti megy, meg az alsagos bocsanatkeres azert, hogy felneveltek arvakat, es veszelyeztetett gyerekeket.

    ” a pápai látogatás egy gyalázat az egyházra, egyetlen szóval sem merte kihangsúlyozni, hogy a különféleség az emberiség kultúrájában egy hatalmas eredmény ”

    Franky mar csuszott-maszott eleget az illegalis bevandorlok elott, az nem volt neked eleg? 🙂

    Mellesleg, szerintem szegyen lenne az emberisegre nezve ha a kulturakban levo kulonfeleseg akar kis eredmenynek is szamitana.
    Erdekesek ezek a kulturak, es tobbseguk szep, vagy legalabbis elfogadhato, de eredmenynek hivni…????

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2022 július 27 9:13 de.

    ” Nagyon megható, mint ahogy az identitásuk és természeti vallásuk, azaz gyökereik teljes feladása is, egy olyan új vallásért, ami a felsőbbrendű civilizációra hivatkozva majdnem teljesen kiirtotta Őket. ”

    Ejnye-bejnye Elemer… Most csalodtam benned.

    Nem a vallas irtotta az eszak-amerikai indianokat, hanem a politika. Na es ok egymast is.
    Raadasul, itt Kanadaban nem voltak olyan indian-irtasok, mint az USA-ban.

    Az USA-t nem akarom vedeni ez ugyben, de a nyugati reszen valo nepirtashoz az indianok csodas hozzaallasa is sokat segitett. Talan ha nem gyilkolasztak volna le a telepeseket, nem lettek volna irtohadjaratok ellenuk.
    Persze lehetett volna talan bekesebb megoldast is talalni.

    Meg annyit, hogy minden vallasnak megartott a politika. Amint hivatalos vallas lett valamelyikbol mindjart megfeledkezett a sajat tanairol.
    Pl. kevesse ismert teny, hogy Mohamed megszuntette, betiltotta a rabszolgasag intezmenyet, de halala utan „praktikus” okokbol a muszlim uralkodok ujra bevezettek azt. Oly annyira, hogy az utolso orszag, amelyik betiltotta a rabszolgasagot egy muszlim orszag volt, Mauritania. Ha jol remlik 1980 korul.

    Az viszont igaz, hogy tobb politikus is vallasi kontosbe oltoztette fel az aljassagat, de ettol meg nem maga a vallas tehet arrol, ami tortent.

  • Mag ha kesve is de a bocsnatkeres megtortent.

    A kerdes persze hogy mikor fog a teljes esemnyek napvilagravalo jovetele tortenni?

    Kik es miert okoztak volna oly sok remes es kegyetlen korulmenyeket a kiskoru iskolasok eleteben, sot sokak halalt is.

    Mikoer kezdodik majd a felelosegre-vonas es a karterites?????

  • Amivel az itteniek Canadat es a USA-t atkoztak, valojaban az egyhaz kovette el a kiskoruakon.

  • Succubus Lilith
    2022 július 28
    4:45 de.
    nem részletezem!
    amit írsz az tömény rasszizmus,
    (ilyen gusztustalanul lefitymálni népek kultúráját?)

    a telepeseknek meg kuss, betolakodók és útonállók az őslakók a hazájukat védik

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2022 július 28
    4:45 de.”

    „Nem a vallas irtotta az eszak-amerikai indianokat, hanem a politika. Na es ok egymast is.”

    Valóban, elnézést rosszul fogalmaztam, az egyház „csak” hathatósan segédkezett az új honfoglalóknak!

  • Az amerikai oslakosok NEM temttek halottaikat.

    Temetkezesi helyeiken csak megaslati kiteritesben helyeztek es mradvanyaikat a termeszet, ill. mind az elo-allatok reszeibe ment.

    De temetkezesi helyeiket „szent” nek tartottak.

    Talan emlekezzne amikor a Tennessey Valley Authority rajott hogy annak terulete az osi benszulottek temetkezesi helye volt.
    Nem sirokban, de az egesz eromu tervet valtoztattak.

    De a kerdesem volt hogy miert, mi okokbol haltak meg sok kis iskolas gyerkek az egyhazi iskolakban?

    Jarvany az egyik lehetoseg.
    A benszulotteknek NEM volt teremeszetes ellenallasi kepessguk mint az europaiaknak.

    Cortez es Pizarro megjeleneseivel a Maya, Inca, stb. 3/4-e kihalt vorheny, pestis, stbkben.

  • Succubus Lilith
    2022 július 28
    4:33 de.
    ennyire útálod a kanadai őslakosokat? a fennálló törvények szerint az övék az ország a telepesek csak bérlik…

    írád: „Erdekesek ezek a kulturak, es tobbseguk szep, vagy legalabbis elfogadhato, de eredmenynek hivni…????”

    megmarad a kérdés mik „ezek” a kultúrák szerinted és miért nem eredmény az ember örök fejlődése… és milyen másik kultúrákról hallgatsz ha „ezekről” ilyen rossz véleményed van?

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2022 július 29
    12:46 du.

    „Jarvany az egyik lehetoseg.
    A benszulotteknek NEM volt teremeszetes ellenallasi kepessguk mint az europaiaknak.”

    A másik kiváló lehetőség az előszeretettel alkalmazott emberalattiságot okozó tüzesvíz volt, mely még a pénzhelyettesítő üveggyöngynél is hatásosabbnak bizonyult, mert remek függőséget okozott azáltal hogy, ez ellen sem volt „ellenallasi kepessgük”!

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2022 július 30 12:15 du.

    „” A másik kiváló lehetőség az előszeretettel alkalmazott emberalattiságot okozó tüzesvíz volt, mely még a pénzhelyettesítő üveggyöngynél is hatásosabbnak bizonyult, mert remek függőséget okozott azáltal hogy, ez ellen sem volt “ellenallasi kepessgük”! „”

    Kozel jarsz az igazsaghoz. Korabban itt nem engedtek meg az indianoknak az alkohol vasarlasat, mert az o szervezetukben nem alakult ki valami enzim, vagy ki tudja mi, ami a feher emberben meg van, es az segit lebontani az alkoholt hamar.
    De mikor kitort a politikailag korrekt forradalom ezt a gyakorlatot be kellett fejezni.

    Azota meg mar edesmindegy, van itt mar sok mas csodaszer, amit persze nem csak egyes indianok hasznalnak. A legutobbi indian baratnom azon kesergett, hogy ezek a csodaszerek teljesen tonkreteszik a fiatal gyerekeket a rezervatumban (ahonnan ide koltozott).

  • LILITH;

    Ugy Canad mint a USA belattak hogy egyenlo let-lehetosget biztositani az „elso nemzet” fiainak, csupan az egyenlo lehetosgere valo oktatas nyujtotta.

    De azon oktatasokat az egyhazakra biztak, mert azok a hit-terites eredekebn vallatak.

    Sajnos az „elso nemzet” gyermekeiknek az egyenlo oktatasai remes problemak okozott.
    Sajnos maig sem tudva hogy valojaban mi lett volna annak okozoja.

    Mint ORSOS ramutatott,hogy kulombozo nbepcsoposrtok kulombozo eleonyos, vagy rem hatarnyos haj;lamaokat hoztak letre.

    Pelda: az „elso nemzet” tagja az alkohol emlietesen is TOK-RRESZEGGE esnek, amig a tobb-szaz-meteres magassagokon egy par-centi szeles gerendan tancolva mennek.
    Amodon a magas-epiteszetben , a felho-karcolok epitesin az elonyeik.

    Mint pl. az INUIT (eszkimok) allando allati-zsirokon elnek DE NEM letezik szivbajaik a colesterol-altal.

    Leteznek kulombozo genetikai fejlodesek vilagszerte am.

  • Come on Elemer;
    A „honfoglalasaik” a XVI szazadban ment, de az egyenelo kozoktatas az 1870-es evekben lett alkalmazva, az EGYENLOSEG elerhetosegenek celjabol.
    A vallasi celoknak csak az egyhazak erdekei volt, de szabadsagaik persze biztositva mindenkinek.

  • A „Rodeo” -„Szibiscus” kozotti vitan.

    Az „elso nemzet” tagajainak korlatlan es biztositott lehetoseguk letezik maig is ugy Canadaban mint a USA-ban.
    A „reservaciokon” a sajat eletmodjaik alapjan elhetnek, ahol a „feher-ember” torvenyei es szokasai hatalytalanok.

    De mivel amely torzsek nem talaltak valami „jovedelmezo” foglalkozasasokat, mint altalaban a nyeremeny-fogadozasokat, amely TILOS es tortvenytelen masoknak, igen gyatra eletmodon elnek minden torzsek.

    Pl.Itt kozelben a Semeinole nemzet, az u.n. Hard-rock kaszinot mukodteti, s a TV allandoan hirdeti a billio-dollaros nyeremenyek lehetosegeit.
    Slott-machines, black-jack, rulet-asztalok, s minden mas nyeremeny jatekok.

    De tobb mas torzsek a tavolokban az osi-eletmod alapjan igen gyatra eletmododt elnek, sot tobbseguk az u.n. Welfare-eken tengodnek.
    Az osi eletmodjaik nem jovedelmezok am manapsag, mint a vadaszas, halaszas, stb.

    Az 1870-es evekben azt remeltek ugy Canada mint a USA egyenlove tenni a lehetoseget az „elso-nemzet” ivadekainak, a „feher-ember” nevelesevel.
    Sajnos hogy az egyhazak nevelesi, mukodesei nem volt megfeleloen ellenorizve mindeg.

    A „sirok” tartalma megallapitatalan, sem az aldozatok, sem a halal okai.
    De ketsegtelenul igen siralmas esemnyek tanai.

  • Bendeguz
    2022 augusztus 1
    3:17 du.
    grizi, hagyd békén északmerika földjének tulajdonosait, és járjál jan 6-diki committee ülésekre ahol sokat dumálnak mert nem vonták meg tőlük az ivóvizet, pedig 3 hét ivóvíz megvonás egészen egészséges lenne a világnak és nem krumpliorr és keménykalap meg kiscsoportos óvodai homokozás … foglalkozz a recesszióval, hogyan is van az?

  • Persze NEM letezett „katolikus oslakossag”, mert az elso nemzet tagjai a Termeszet Teremtojeben hittek es tiszteltek, a MANITU neven!

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 augusztus 1 1:09 du.

    Gebedjek meg ha ertem mit akartal mindezzel mondani, de egy dolog legalabb ertheto:

    ” Mint pl. az INUIT (eszkimok) allando allati-zsirokon elnek DE NEM letezik szivbajaik a colesterol-altal. ”

    Igen, sok erdekes dolgot lehetett megfigyelni az eszkimokon az utobbi par szaz evben. Pl. mielott a teljesen gonosz feher ember tudott nekik nagy mennyisegben es allando jelleggel elelmiszert szallitani az atlageletkoruk 50 ev korul volt. Elsosorban azert mert kizarolag halat es hust ettek.

    Viszont amiota szallit nekik a kanadai kormany mindenfele zoldseget es gyumolcsot is, azota bar joval tovabb elnek, de pl. a tejfogyasztas kovetkezteben naluk is kialakult a csontritkulas, ami korabban ismeretlen volt kozottuk. (Ugyanezt megfigyeltek bizonyos indiai csoportokon is.)

    Amit a koleszterinrol irsz gyakorlatilag targytalan. Egyreszt azert, mert eleg sok halat is esznek az eszkimok, masreszt meg azert, mert a koleszterin szint egyenre szabott Allah altal. Ami neked jo engem megolhet, es forditva is igaz.

    Ezt ugyan tanitjak az orvosi egyetemeken, de mivel mar legalabb 20 eve, hogy nagy csinnadratta kozepette a mi derek „gyogyszer”-gyartoink beinditottak az antikoleszterin „gyogyszerek” gyartasat, ha tetszik ha nem, a dokiknak fel kell ajanlani valamelyik ilyen merget a gyanutlan pacienseiknek.

  • Succubus Lilith

    Bendeguz 2022 augusztus 1 3:17 du.

    „” Az “elso nemzet” tagajainak korlatlan es biztositott lehetoseguk letezik maig is ugy Canadaban mint a USA-ban.
    A “reservaciokon” a sajat eletmodjaik alapjan elhetnek, ahol a “feher-ember” torvenyei es szokasai hatalytalanok. „”

    Igaz az, amit irsz Bendeguz testver, de nagystiluen atsiklassz azon a teman, hogy miert kell nekik egyaltalan rezervatumokban elni.

    Ez az egyik olyan „segitseg” ami inkabb gatolja oket abban, hogy beilleszkedjenek a gonosz feher ember tarsadalmaba.
    Mert vagy adtak volna nekik valahol egy teljesen fuggetlen orszagot, vagy azt mondtak volna nekik, hogy ha elni akartok, akkor ugyanugy tanultok es dolgoztok, mint mi.
    Ma mar nem lenne semmi problema veluk barmelyiket is valasztottak volna annak idejen.

  • Succubus Lilith

    Rodeo11 2022 augusztus 2 8:33 de.

    ” grizi, hagyd békén északmerika földjének tulajdonosait,”

    Bendeguz testver nem irt az eszak-amerikai foldtulajdonosokrol. Azok amugy is nagy reszben mar regota a bankok tulajdonosai, bar akad meg nehany kisebb farm is.

  • Succubus Lilith;

    Mind az a 327 „resrvations’ amik a teljesen sajat ingatlan nemzeti teruleteik, ahol a feher embernek es a USA-nak KUSS !!!

    Nem, hogy Egyenlojogu allampolgarok,de mint „kiossebsegeiek” barmi kozjutalekokat azonnal ,kapnak, hasonloan mint barmi mas „kissebbsegiek is.
    Jojjon ide es probaljon megkulomboztetest tenni barmi modon is barki ellen.

    Persze soha, senkinek ne mondja hogy azt en adtam a maga otletebe.

  • U.I.

    Nem „kell nekik reservaciokon elni” !!!!!
    Ott elhetnek ahol oahajtanak, de a reservaciopikon minden szovetsegi es orszagok befolyasaitol teljesen mentesek.
    Mint jeleztem a szerncsejatekok, ill. penzfogadasok eseteit.

    Mas a bortonbe juthat meg ha az Irish sors-jegyet vasrolja.
    Ami Irorszagban a korhazak fentartasat biztositja, vagy pl. sasokat, barmi mas „vedett-allatokat” vadszik.

  • Tejfogyasztas a csontritkulast elozi meg, mert kalciumot tartalmaz ami a csont alapanyaga.

    Magacska eppen az ellenkezojet allitja soraival.

    De mi a Maga cholesterol-ja?????

    Eskiomok nem halakat, hanem rozmarokat, balnakat vadsznak es azok szalonnajain es zsiradekaikon elnek.
    De colesterol problemaik nem letezok.
    De NIACIN-t sem fogyasztanak am.

  • Succubus Lilith
    2022 augusztus 2
    2:54 du.

    Ugyan már kedves Lilith, a Bendeguz számára – valamint a hozzá hasonló fajtalankodó indiánvédök számára, mint a hollywood-i stupidok – az indiánok valami speciális majomfélék, akiket reservátumban meg kell örizni, hogy majd a jövö nemzédekei is csodálhassák öket
    Na de van ettöl néhány sokkal fontosabb érdek is – azoké akik fizetik ezeket a „fajvédöket”
    ez alapján lehetett a 70-es, 80-as években az afrikai benszülötteket gyalázni hogy a födjeiken élemiszert akarnak termelni – milyen jól el lehetett adni nekik a a francia gabonát
    aztán annyira elszaporodtak, hogy ma már rég képtelenek a francia gazdák eleget termelni – itt jöttek képbe az ukránok és oroszok – ahonnan eddig az évig csodálatosan meg lehetett termelni a szükséges mennyiséget
    Na de mire is delegálták volnma a macron-szépfiut a hatalomba a bankárok ha itt ejrópában ökelme és az óceánon tul az igazán gazember biden és slepje (na nem a láden!) nem ügyeskedtek volna addig amig az orosz-ukrán sztyeppéket nem aknával kezdték volna bevetni

    Na innentöl visszatér ujra az eredeti helyzett – az africai „tulszaporodás” természetes megoldása – a csecsemök éhenpusztulása által
    Most éppen délamericában készitenek elö valami hasonló „ügyes-megoldást” évek óta condenálják a brazil kormányt az amazonasi erdöpusztitás rémmeséjével
    És mindennek a teteje, hogy néhány kormány, mint a brazil, az indiánokat merészelik oktatni, gyógyitani, a településeket energiával ellátni, és ami nyilván a legszörnyübb, hogy még azt is megengedni számukra, hogy a saját földjeiken (sokezeréves jogon) élelmet termelhessenek!
    Nahát ez már mindenen tulmegy!! Ugye??!!
    Reservátumi majmok rizst vethessenek?!! Merthogy brazilban az indián-területek (nem reservátumok!!) összeségeben nagyobbak mint az egész nyugat-erópa területe!
    Mozgósitani kellett hát ellene az összes hollywoddi ráérö idiótát, Grétákat és had ne soroljam … a CNNbe és az összes fióksajtójába döl a pénz – elátkozni ezt a gyakorlatot
    Hogyne, a végén még a „vademberek” megint tulélik a birodalmi elitet, bankárokat, mint ahogy a történelem során már nemegyszer megesett
    Hogy is ne, hiszen például francia-guayanaban – az amazonasi terület szerves része, franciország tengerentuli megyéje (distrit) – természetesen az indiánok helyén már rég fekete-afrikaik élnek

    Kedves Lilith!
    A hasznos-idiótákból mindig volt elégséges a történelem során – lett légyenek azok csepürágók, egyetemi tanarak (szamarak), jornalisztának álcázott paraziták és hasonlók siserehada (a szabaduszók azon fajtája aki mondhat bármit, bármilyen felelösségre vonás nélkül…)
    Ezeket ma SZAKÉRTÖKÉNT aposztrofálják

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2022 augusztus 4 3:38 du.

    ” Tejfogyasztas a csontritkulast elozi meg, mert kalciumot tartalmaz ami a csont alapanyaga.
    Magacska eppen az ellenkezojet allitja soraival. ”

    1., Poccsel szulettem, nem vagyok „magacska”. 🙂

    2., https://www.scientificamerican.com/article/is-milk-bad-for-your-bones/#
    Ez a cikk, rengeteg mas hasonloval mindenaron be akarja bizonyitani az ellenkezojet annak, ami van. Ha jol odafigyelsz arra amit irnak a cikk elejen talan megerted.

    ” De mi a Maga cholesterol-ja????? ”

    1., Ha a Maga alatt a „Make America Great Again” bowel movementet ertetted, akkor ajanlanam, hogy kerdezd meg a Trump-ot.

    2., Ha ram gondoltal, az en koleszterinemet koleszterinnek hivjak.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 augusztus 5 6:17 de.

    ” Ugyan már kedves Lilith, a Bendeguz számára – valamint a hozzá hasonló fajtalankodó indiánvédök számára, mint a hollywood-i stupidok …”

    Jo hogy irod, talan valaki mas felfigyel erre es hinni fog nekem. 🙂

    Sajnos azonban en ebben az egesz indian-imadatban sokkal tobb gonoszt velek felfedezni, mint csupan az alszent „segitseget”, amivel tonkreteszik oket.
    A szokasos oszd meg es uralkodj (gyuloletkeltessel) mellett azt a ma divatos rasszizmust is felfedezem benne, ami a feher embert, igy osszessegeben, gonosznak es kiirtandonak tartja.

    „” Na innentöl visszatér ujra az eredeti helyzett – az africai “tulszaporodás” természetes megoldása – a csecsemök éhenpusztulása által „”

    Bevallott cel a nepessegcsokkentes. Azt meg tudjuk, hogy a cel szentesiti az eszkozt.

    ” És mindennek a teteje, hogy néhány kormány, mint a brazil, az indiánokat merészelik oktatni, gyógyitani, a településeket energiával ellátni, és ami nyilván a legszörnyübb, hogy még azt is megengedni számukra, hogy a saját földjeiken (sokezeréves jogon) élelmet termelhessenek!
    Nahát ez már mindenen tulmegy!! Ugye??!! ”

    Igen, ez felhaborito! Azonnal kell 777 elitelo ENSZ hatarozat! 🙂

    ” Mozgósitani kellett hát ellene az összes hollywoddi ráérö idiótát, Grétákat …”

    🙂

    ” Hogy is ne, hiszen például francia-guayanaban – az amazonasi terület szerves része, franciország tengerentuli megyéje (distrit) – természetesen az indiánok helyén már rég fekete-afrikaik élnek ”

    De remelem, hogy aze’ demokratikusan lettek kiirtva!

  • Mindenkinek, aki már érezte már véleménye miatt a se**berúgást!

    Mit kezdjek azzal, aki leírja így: „délamericában”? Mert feltétel nélkül elfogadom, hogy másnak más lehet a véleménye, legfeljebb nem értek vele egyet, vagy egyetértek vele; teljesen mindegy. De a forma mégsem lehet ilyen provinciális!

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2022 augusztus 5
    6:17 de.

    „Mozgósitani kellett hát ellene az összes hollywoddi ráérö idiótát, Grétákat és had ne soroljam … a CNNbe és az összes fióksajtójába döl a pénz – elátkozni ezt a gyakorlatot”

    Hájszen tényleg, a mindig -többször, néha még jogosan is- vicsorgó Greenpeace hol van most! Szegény beteg Grétát nem kérdem, nem kárhoztatom, mert naívságát orcátlanul üzletileg meglovagolták és most magába roskadva nem tudhatja felfogni hogy, az eddig általa is szidalmazott környezetszennyező, semmitérő lignit és a talaj súlyos talajkártételt és földrengéseket is okozó palagáz és mindezek megtetézésére már a hírhedt urán is, most mitől lett hertelen újrafeltámadva forradalmi reform energiahordozó!?