A tüntetés, ami nincs

2022 augusztus 3 8:28 de.32 hozzászólás

Orbán Viktor legutóbbi, fajelméleti fejtegetése a miniszterelnöki retorikában mindenképpen vízválasztó. Nem azért, mert korábban nem lehetett az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, vagy egy portás-effektusos kisebbrendűségi komplexus mindenkit lenéző retorikai fordulatait fellelni a mikrofon-megragadások némely alkalmai esetében. Sokkal inkább azért, mert a nemzetközileg elismert magyar határon kívül történt, és ettől függetlenül, egy nemzetközi biztosíték-kiverés is társul hozzá. Joggal.

Erről a kivert biztosítékról sok fele lehet olvasni. Amiről nem lehet olvasni, az az, hogy ezrek, százezrek mentek volna ki a magyar városok utcáira. Ennek az országot átitató anti-humanizmustól az általános fásultságig sok oka lehet. Az egyes embereknél. De nem a szervezeteknél. Erről, pontosabban arról, hogy még az ellenzéki politikában érdekeltnek gondolt pártok sem szólították ki az utcára a velük szimpatizálókat, a hétköznapi fasizmust elítélőket, mindenkinek meg lehet a maga véleménye. Az enyém például az, hogy a korábbi szervezések lekonyuló részvételei nyomán beárazták a kudarcot. Aminek nem az az oka, hogy mindenki a kebelére ölelné Orbán Viktort, és kormányát. Ezt sokan meghagyják a Hegedűs Zsuzsához hasonló, gerinc nélkül könnyedén, és ingatagon hajladozó sleppnek. Ahogy a Fidesz népszerűsége a legutóbbi mérések alapján csökkent is az utóbbi idők politikája nyomán. Azonban ez a bizonytalanok számának a növekedésével járt csupán.

Ami mögött személy szerint erős deficitet érzek a meggyőző-képességben az ellenzék részéről. Amiben nyilván nem kis része van, illetve lehet annak, hogy az tömegek meggyőzéséhez az “orbántakaroggy” mottóval meghirdetett közös ökölrázás, mint kínálat kevés. Nem mindenkinek, de a tömegeknek a jelek szerint kevés. Ugyanúgy kevés, ahogy a rétegtüntetések azon kínálata is kevés volt, és maradt, ami a “mit nem akarunk” kántálásában merült ki. Ahogy a tömegeknek nem kommunikálható alternatíva hiánya megbuktatta a tanártüntetéseket is annak idején. Szinte törvényszerűen. S minél zártabb körű érdekeltségi klub a szervező, minél emelkedettebbnek öndefiniálják magukat a szervezők, annál kevésbé valószínű, hogy kiterjedt szolidaritást váltson ki a szinte kizárólag negatív üzenet. Mondjuk, százezres részvételi számokkal.

Ennek látszólag semmi köze a pártokhoz.

De csak látszólag. Mert amiatt, hogy a pártok saját meggyőző ereje nem túl nagy, előszeretettel repülnek rá a spontán szerveződő rétegtüntetésekre. Nem véletlen, hogy a szervezők sokszor kérik, hogy a pártok hagyják őket békén. Mert a pártok megjelenése nem növeli, hanem csökkenti a tüntetések erejét. Nem lenne ez törvényszerű, de ez van. Nem kis részben. szerintem, pont azért, amit emlegettem. Hiányoznak a bizonytalanokat is megszólítani képes pozitív üzenetek. Ha pedig esetleg meg is jelennek, azt legtöbbször csak a párthoz, a pártot pedig a pártelnökhöz, lehet csak kötni. Márpedig egy vezérelvű ellenzék már a 2014 -es választásokra készülve, 2013. augusztusában sem volt alternatívája a vezérelvű Fidesznek. Amikor egyébként azt is igyekeztem megfogalmazni, hogy mire lehetne szükség egy választási győzelemhez:

Világos, mindenki számára elfogadható, közös platformról támogatható politikai és gazdasági program;
-Az előbb említett program világos, az átlagemberek szintjén is mindenki számára érthető kommunikációja;
-Az emberek meggyőzése arról, hogy az Orbán kormányt nem csak technikailag lehet, de hosszú távon is érdemes leváltani;
-Az előző pont teljesülése esetén az emberek meggyőzése arról, hogy a megvalósításhoz el kell menniük szavazni;

Amelyhez természetesen egy, az adott program egyes pontjaihoz rendelhető, az adott pont tekintetében hiteles felelős is dukálna. Ezek összességét árnyékkormánynak hívhatjuk. Hívhatnánk, ha lenne. Publikusan. Mert lehet, hogy van, de nem tudjuk. Lehet, hogy van, de nem tudjuk kikből áll. Márpedig innentől valójában háttérmutyit sejtet minden olyan kijelentés, hogy “hidd el kedves tömegegység, ki ott maradsz otthon, hogy van ám ilyenünk, meg elképzelésünk, aztán majd meglátod, ha úgy gondoljuk”. Ezekből, a háttérmutyikból, lássuk be, az Orbán-kormány kritikán alul jól teljesít. Túl jól. Namármost! Bizonytalanék felől nézve, tehát van egy vezérelvű megközelítéssel operáló, közérthető program nélküli, az annak megvalósításában pedig maszatoló ellenzék. Egy, ezekben a paraméterekben töretlenül túl jól teljesítő kormánnyal szemben. Aki azt hiszi, hogy ezzel tömegeket lehet meggyőzni, az rossz szeren van. Aki azt hiszi, hogy ezzel tömegek szólíthatók az utcára, az egy másik moziban ül. Lábával a langyos vízben. Aki pedig ellenzéki közönségszervezőként ennek fényében csak a rózsaszín hurráoptimizmust hajlandó képviselni, kommunikálni, az vagy csak magát csapja be, vagy a környezetét, a közönségét is.

S akkor vissza is kanyarodtunk a keretbe. A magyar egyházak jelentős részéből ki sem nézem, hogy egy xenofób, fajelméleti fejtegetésre szembenyilatkozzanak Orbánnal. Ami nem jelenti azt, hogy számos pap, lelkész, vagy egyszerű hívő ne lenne emberségből jeles. Hiszen annak idején nem egy keresztény mentette a zsidókat, vagy istápolta a menekülteket. ahogy Iványi Gáborék is segítik az elesetteket. Nem is tetszenek a regnáló hatalomnak. De a szervezeti ellenállás kapcsán elég csak emlékezni Erdő Péter hosszúnyelvdíjas csaholására a menekültválság idején. Esetleg arra, hogy a reformátusok egyik lelkésze, publikáltan komoly egyházi ellenállás nélkül avatott Horthy-fétist. De tömegtüntetések szervezése talán nem is egyházi feladat. A saját hurráoptimizmusukba temetett aktivistákon túl is gondolkodni képes pártvezetők esetében pedig teljesen megértem, hogy a jelen megszólítási képességek mérlegelésével inkább nem is próbálkoznak. Egy, a Párbeszéd pár emberes monstre-akciójához hasonló mozgósítási képesség röhejes lenne, százezreket pedig kétségesen tudnának kiszólítani az utcára. Azért vagyok annyira optimista, hogy még megélem, amikor a kínálati eltérés nem csak a vezér személyében kínál alternatívát. Esetleg vezért sem. Csak vezetőt. Felelőst.

 

32 hozzászólás

 • Andrew, nem érted a demokráciát: “Csak vezetőt. Felelőst.” 🙂
  A demokrácia lényege a felelősségre vonhatatlanság és a háttérhatalmasságok bábszínháza, lásd a fődemokrata Bident.

 • Bandi, a cikkről jut eszembe nem tudom te tudsz e erre emlékezni?
  a Nemzeti előtti sarkon, a Blahán a kerek hírdető oszlop mellett a rikkancs {ez még a kis duci kiskopasz idején}
  a napi híreket kiemelve a napi és többi lapokból: teljes hangerővel:
  “megszűnt a nyomor!”

  akkor még volt humor, most csak MZP és ellenzéki rémálmok maradtak?

 • charlie, a példáddal egy baj van. Az USA aligha tekinthető demokráciának a szó klasszikus értelmében. Az elektori-prezidenciális rendszere alig különbözik a kínai oligarchikus vezérválasztástól. Csak a vesztes hangadóit nem ássák el élve.

 • Rodeo11,
  A blog mottójában nem vicc az utalás a sorok közére. Bár a köpcös (R.M) korszakában nem éltem.Azért még én is egy kettős-hármas értelmezési szintben nőttem fel.
  Amúgy Kellérben vagy a tudottan beépült Komlósban több humorérzék volt ehhez is, mint az egész magyar politikai gyimgyomban összesen. A nevettető ugyanis szerintem nem azonos a nevetségessel

 • Bandi? az élet ilyen is lehet???

 • Succubus Lilith

  Endre, nem unalmas meg a gumicsont?

 • Turóczi Béla István

  A jelenlegi teljes ellenzéket nullázni kell, mert alkalmatlanok. Majd, ha valaki(k) megszervezi(k), hogy legalább 100 ezren tüntessenek, álljanak ki a Staatsführer rendszere ellen, akkor beszélhetünk valódi “ellenzékről”. Ettől nagyon messze vagyunk. Gyurcsánynak meg be kellene látni, hogy a Fidesz őt használja vonatkozási (un. mumus) pontnak. Ebből, a jelenlegi fideszes média nagyon erőteljes és hatékony munkája mellett nincs kiút. Ki kell lépni, Gyurcsány Ferenc (meg a többiek is) alkalmatlan(ok) az ellenzék összefogására. Majd, ha jelentkezik egy pozitív, orbánszerű figura, aki nem a saját presztizsét akarja növelni, és az ugyanolyan “hétköznapi” módon tud kommunikálni a “nép” felé, talán előre léphetünk, nem hátra.
  Ötvenhatos műegyetemistaként, szomorúan konstatálom a kilátástalanságot. De hát, én már 85 éves vagyok, és nincs akikkel együtt száguldana, vívna, ujjongana a lelkem:
  Véreim, magyar emberek. (Ady: “Csák Máté földjén” után szabadon). Csak az unokáimat sajnálom!

 • Nem csalódtam – megy a “Lássuk Uramisten mire megyünk ketten?” (Magyar mondás, miszerint a jégesőben a gazda bunkót ragad és csépelni kezdi a termést.) Ez egyébként kedvenc szórakozása az úgymond “független”-eknek. (Többnyire a tényektől függetlenek.)
  A program-mánia se ismeretlen – úgy látszik még mindig nem viszi paripán vágtató futár szattyánbőr kötésben Andrews lábai elé minden párt programját – hátha hajlandó végre valamelyikbe belelapozni.
  Tényleg süketen és vakon él valami erdő mélyén, hogy még áprilisban se jutott el hozzá az ellenzéki összefogás közös álláspontja a legfontosabb kérdésekben?Vagy kizárólag m1-t néz, Kossuth rádiót hallgat.
  Persze, nekem is volt vitám az összefogás néhány megnyilvánulásával. (Koalíciónál ez természetes – csak a Fideszhez hasonló pártok nyírják ki első lépésben a saját oldalon lévő konkurenciát – ahogy Rákosi is csinálta 47-48-ban. (A Főkolompos és tettestársai 2002 után.)

 • Persze a cikk szerzoje nema maradt hogy mifele “faj”-t, vagy fajokat ellenez imadott miniszterelnoke????

  VAGY TALAn ki egyen ellen tehettett volna alkotmany vagy torveny-ellenes megkulomboztetest “faj”-a alapjan??????

 • mindeközben:

  Segítsünk Zsótinak!

  Bár minek, hiszen próbáltunk – én magam is megtettem – mikor szóltunk, hogy: „demens vén gazembernek” nevezni Őszentségét nem éppen comme il faut , vagy hogy a műveletlen sötét bunkóság biztos jele „viktoriánus Robinson” –ról értekezni

  Nem, eszem ágában sincs az egész förmedvényt – szóval szokásos Bayer-iáziánust – felemlegetni. Csupán egy kirohanását ragadom ki. „Segítsünk Lakatos Márknak!” című alkotásában feltett kérdésére válaszolok. A „mérhetetlenül frusztrált szegény, s mivel frusztrált, hát aljas is és gonosz ” Lakatos Márk stylist egy megjegyzése kapcsán vetette fel: „hogy a fenébe jön ide a lélegeztetőgép?”.
  Nos a stylist és médiaszemélyiség a TikTokon reagált a rezsicsökkentés augusztus 1-jén életbe lépett félig-megszüntetésére, felvetvén a kérdést, hogy „mennyibe fog mindez majd nekünk kerülni?”. Amire válaszolt is: „Annyiba, mint a marha olcsó lélegeztetőgép!”.
  Ami persze erős alul-becslés, de igen jól mutat rá a dolgok lényegére. Igen frappánsan mutat rá Orbánia, s benne személy szerint a derék külügyérünk mentalitására, arra hogyan reagálnak a felmerült problémákra. Hic & nunc nem emlékeztetek a több mint 15ezer feleséges, zömében használhatatlan és a piaci ár többszöröséért beszerzett berendezés történetére.
  Csupán megjegyzem, hogy ismert tény – maga sem tagadta: „annyit kérnek az oroszok a gázért, amennyit akarnak, kifizetjük” – hogy Orbánék a piaci árnál sokkal többért szerzik be a ruszkiktól az energiahordozókat!
  Poén nincs? De van! „Féléves mélypontra estek az olajárak csütörtök délután a növekvő recessziós félelmek miatt” – írta meg az MTI a Reuters hírügynökségre hivatkozva!!!

 • BENDEGUZ

  Élöben halgathattad volna ott a szomszédból(Dallasból) Orbán CPAC megnyitóbeszédét.
  kérdéseidre magától az illetékestöl meghallgathatod a válaszokat

  De még bizton megtalálod a YouTube-n, ha nem követted éköben
  Nem mellekélem ide, mert a “progresssista” demokratikus cenzura kivágja
  (mintahogy el is hangzott)

 • Bendegúz! Tényleg nem érted? Amúgy Orbán – mint a laposföld nívők – hisz a fajelméletben. De az antiszemitizmussal megégette párszor a száját. Azóta óvatos. Magyarországon egyébként nincs sok híve az antiszemitizmusnak – csak hangosak. Sokkal veszélyesebb a cigányellenesség. Amit Orbánék felhasználnak a délről-keletről érkező arab,szír, meg más népek menekültjeivel.
  Most egy kicsit megzavarta a szoftvert az orosz-ukrán háború. Nem kérdés: a bombázások harcok elől menekülőnek menedéket kell adni – gondoljon bárki bármit a háború okairól, okozóiról.
  De gondold meg!Eddig 800ezer-1 millió menekült érkezett. Nem egyszerű ellátni őket a rommá vert magyar gazdaságban. De segítenek a civilek, a lakosság, az EU. A magyar nép többsége szolidáris – nem náci. Az ukránok többsége meg nem akar itt maradni: tovább szeretne menni Európába, Amerikába. A másik oldalon is megindult a menekülés: az oroszok főként Moldáviában – azon keresztül Romániában keresnek oltalmat.
  Nehéz próba előtt áll az ún. civilizált világ. Nyomasztó érzés.

 • Mégvalami: a nép nem rasszista uszítani kell ahhoz, hogy nekimenjen a szomszédjának. Proli környezetben nőttem föl (Józsefváros). De csak arról az iskolatársunkról tudtuk, hogy cigány, akinek az apja Nyugaton zenélt. Neki volt először rágója, meg működő golyóstolla…
  Külső jegyek lapján egyszerűen nem tudtam megkülönböztetni cigányt, zsidót. Már felnőtt voltam, amikor a szerkesztőségben beszélgettünk, és az egyik kolléganőm elmesélte, hogy tudtak kimenekülni az óbudai téglagyárból az anyukájával. 44-es születésű, akkor csecsemő volt. A anyukája kioldalazva a tömegből, egy közeli házba kéredzkedett be, vízért. A háziak (magyarok!)segítettek nekik lelépni – bár nem sokáig. KZ-be kerültek, de már nagyon közel volt a front, megúszták. (Mérnök édesapja nem került haza a munkaszolgálatból.)
  Én meg nagy szemeket meresztettem: hogy kerültetek a téglagyárba? Hülye vagy? A nevem – magyarosított neve van -, meg nézd meg az orrom!
  Nem büszkeség, nem is szégyen: az inkább, hogy 90 óta megtanultam felismerni a rasszjegyeket.

 • Succubus Lilith

  Turóczi Béla István 2022 augusztus 4 7:54 de.

  ” A jelenlegi teljes ellenzéket nullázni kell, mert alkalmatlanok. ”

  Igaz.

  De amig ilyeneket irnak a jelenlegi ellenzek tagjai:
  “… álljanak ki a Staatsführer rendszere ellen …” addig el lehet elore konyvelni, hogy az uj ellenzeknek jobb ha meg sem alakul, mert minden normalis ember hulyenek fogja nezi oket.

  Esetleg ha nem lenne vilagos: Az ilyen idiota tulzasok, es a sok hazugsag miatt van a jelenlegi magyar ellenzek a padlon.

 • ad talalom 2022 augusztus 5 5:19 de.
  Azt írod, hogy: “Eddig 800ezer-1 millió menekült érkezett. Nem egyszerű ellátni őket a rommá vert magyar gazdaságban.”!
  A mondat első fele is erős túlzás a legtúlzóbb becslések sem számolnak 600ezernél többel, mármint olyan személy, aki Ukrajnából érkezett menekültként direkt vagy kerülővel.
  Azonban ezek közül összesen – még a kettős polgárokat is számolva – pár 10ezer az, aki itt is maradt! Ezek ellátására Orbánék egy buznyákot sem költöttek, sőt jelentős bevételeket tettek zsebre! =))

 • Gabrielnek mega kitmég érdekel ami bülbülszavú tsz-elnökünk amint kioktatja a tutiból a republikánusokat. Jó szórakozást hozzá … 🙂

  https://telex.hu/zacc/2022/08/05/orban-cpac-beszed-ures-terem-telthaz-felhaz

  https://na.eventscloud.com/website/34479/speakers/
  https://www.conservative.org/cpacnow/

  Ittami büszkeségünk kicsit súritve, aztán dagadjon a kebel.. 🙂

 • talalom
  2022 augusztus 4
  8:21 de.

  Várom a futárt. Szattyán nem kell. De ahogy elnézem a lozungokon, az unalomig ismert pótcselekvőkön kívül hozzád se vittek mást. Mert Bajnai fehér könyve óta valahogy még a realitásoktervezett vázlatának közös kompromisszum-gyanuját sem sikerült felmutani. Neked sem.

 • BENDEGUZ
  2022 augusztus 4
  3:48 du.

  Te milyen fajokat ellenzel. S a kecskét is megkérdezted, hogy ő kíván-e Téged?

 • Succubus Lilith
  2022 augusztus 4
  4:37 de.

  A Te féléd elől járhatnátok a jó példával és a bokátok lefoss..tól az örömtől, amikor vezéretek fasiszta szövegekkel kedveskedik nektek, nyilaskáknak.

 • hexadodekaéder

  RodeoXI.
  8.4.5:57
  kismagyar
  fajvédőknek
  zárolt komm.
  kérdéseire:

  Hogy sajnos a fehérgalléros és nyakkendős bűnöket az elfásult közvélemény már elnézőleg ítéli meg, az mégcsak hagyján. Csakhogy úgy látszik nemcsak ott, azaz tőled délre, de idehaza is, az ellenőrizetlen és fékezetlen, nem független vádhatóság, nem is független ítélethozó, de nem is független végrehajtó szervezetek csak a “fizikai” bűncselekményekkel szemben lépnek fel oly szigorúan, mert azok láthatóak a dicső plebsz előtt. Ennek a rendszernek (ld a hivatkozott cikk vitáját), mély >érdekeltségi< okait kell feltételeznünk és keresnünk…

  A Wall Street-i 200 éves(!), elegant trükökk pedig a plebsz előtt ügyes bűvésztrükökként – mint pl. az általános társadalmi kizsákmányolás, vagy a hadipari gazdasági komplexum viselt dolgai – továbbra is szinte(!) láthatatlanok, mert ez így lett anno kitalálva. Gondoljuk csak végig, van csak "köztörvényes", de és másról már nem is hallunk… Ha a pénztáros kivesz a kasszából 100 dollárt, az bűn, de ha a cég tulajdonosa évi ezer dollárokat csal el a munkás zsebéből, az mégcsak nem is látható. A könyvelésben nem is jelentkezik már csak mint p r o f i t – az összes dolgozóé legfeljebb . e g y . összegben amit a gyáriparosok szövetsége majd elismeréssel konstatál… 😀

  A vallási parancsolatok ott már el vannak felejtve, azt fejtse meg a pap, ugyanúgy mint a középkorban, akiknek persze esze ágában sincs ezeket leleplezni. Ők csak leplezésben érdekeltek.

  Ergo marad az üzleti alapon tartott sajtó, ill. a média, amely viszont nem meri vagy nem hajlandó feltárni a kapitalizmus rejtegetnivalóit, zárt tokjában tartja azt a rejtett óraszerkezetet, amely így ellenőrizetlenül is csodásan működik, a mutatók legalábbis úgy mutatják. (Szándékos az úgy, és nem az azt.)

  A dolog persze nem teljesen kilátástalan, azonban egyelőre korai megoldásról beszélni. Békés megoldást csak egy tökéletes jogrend tudná rendbeszedni, persze nem végleg – történelmileg egy-két száz év, viszont addig a szakszervezetek és a civil szervezeteké a lépéskényszer… Addig a Wall Street-i mágusok, a bookmakerek kezében az egész földi sakktábla…
  ˙
  Ápropó Wall Street; hogy a cikk fő kérdésénél maradjunk. A Wall Street sem amerikai, s mégcsak nem is angol találmány, hanem Holland eredetű. Tehát szimbolikus utcanév. Ezzel is csak azt kívánom hangsúlyozni, hogy a dolgokat n e m . n e m z e t e k, hanem a világgazdaság ebben egységes . t u l a j d o n o s i . rétege alakítja és szabályozza. Ők azok akik megmondják a tuttit, hogy kik is a bűnös "útonállók", illetve melyek a megbocsátható bűnök és melyek nem.
  Geldmann regirt die Welt. – Tulajdonos fogja a kormányt…

  "dodó" ))) 😀 ((( – 🙁 –

 • Hexadodekaéder
  2022.08.07.1:11

  Elnézést, de hozzá kell szólnom a kettőtök párbeszédéhez, mégpedig azt alátámasztandó.

  Mi sem bizonyítja jobban, hogy az imperializmus nemzeti égisze alatt nem nemzetek -pláne nem fajok – közötti torzsalkodás, hanem a tőkés világ újrafelosztásáért folyó gazdasági és területi küzdelem zajlott és zajlik. Ennek legeklatánsabb példája a kf. “”Kelet-Indiai Társaság(ok)”” létrehozása, és állam az államban alapon e . m a g á n . részvénytársaságok létrehozása és működtetése. Ahol ez a (pl.brit) magántársaság n a g y o b b . m a g á n h a d s e r e g g e l . rendelkezett, mint maga a Brit Birodalom.
  Tehát Dél-Afrika szvannáin sem “fajok” vívták a harcaikat egymással, hanem tőkés vállakozások csaptak össze egymással a gyémánt és aranymezők, valamint az ott ingyen dolgoztatott “fekete-bőrű munkásosztály” saját igába hajtásáért, főleg angol és az ellenük lázongó másik gyarmatosítók, a holland-búr telepes szerencselovagok. Attól, hogy mindketten fehérbőrt viseltek, mindkettő a saját elnyomásába óhajtotta vonni a zulu lakosságot.

  Mindehhez megjegyezném, hogy ma sem nemzetek, v. fajok harca zajlik, hanem gazdaságimperialista tőkés magánérdekek vívják harcaikat és felfoirgató prpagandáikat.

 • Tüntetés, ami nincs. Százezres tüntetés(ek) valóban nincs(enek), és nem is lesznek. Ahogyan távolodunk 1990-től, ilyen nagyságrendű tüntetések nem lesznek. És ez nem az ellenzék hibája, még csak Gyurcsányé sem.

  Egyszerűen halad tovább a magyar társadalom fejlődése, akár jó, akár rossz irányban. A történelmet nem lehet leállítani, csak utólag elemezni.

  A magyarok európai történelme a honfoglalással kezdődött, és I. István koronázásával vert gyökeret. Elindult egy fejlődési folyamat, amit befolyásoltak más országok népei. Egykori ellenségeinkkel ma békességben élünk. Legalábbis látszólag.

  1990-ben döntöttünk, hogy folytatjuk hagyományainkat, amit sokan elleneztek, és ideig-óráig meg is akadályozták annak ellenére, hogy nem állították vissza az össznépi társadalmi tulajdont. Mára kérdésként csupán annyi maradt, hogy a társadalmi fejlődésünk iránya folytatódik, vagy visszakanyarodik a 2010 előttihez.

 • A hírblokkoló kikapcsolásával látom a jobboldali sáv hirdetéseit, köztük egy Népszava cikk ajánlását. A cikk szerzője Lendvai Ildikó, volt országgyűlési (MSZP) képviselő.

  Aggódik. Az ország sorsáért. Aggodalmát írhatta volna akár 45 évvel ezelőtt is. Akkor indultunk el a gazdasági csőd felé. 1978-ban bekövetkezett a “népgazdasági helyzet” nagyfokú romlása. A szemléletmód, a politika, nagymértékben járult hozzá az ország nagymértékű eladósodásához. Ebben az időszakban már tagja volt Lendvai Ildikó az MSZMP-nek. De nem látta a fától az erdőt. A KISZ KB kulturális osztályán dolgozott. Most meg riogat. Lemeze a B oldalon forog, a nóta vége felé.

 • Voronyezs
  2022 augusztus 8
  4:25 de.
  olvastad e Matas Maldeikis litván képviselő megfenyegette az oroszokat és kínát (a mongolokat)egyszerre, hogy megsemmisíti őket, ha sokat ugrálnak, mert mi az neki, nem teszem ide a képét de egy tanulmány lehetne az OPNI ban

 • OK andy, megosztanad velemnyedet hogy mit velsz “demokracia”-nak????

  Pejingben igen egyszeruen megy am.
  Csupan a partvezetoseg altal kinevezett nehany BT tagok jovahagyasa a hatarozat, amit Xi elvtars elore meg-hatarozott.

  De vajon MIERT ellenzed azt hogy minden lakos szabaDON , barkit, nevszerint, egyenileg, sot meg on-maga nevet is beirhatja ,A SaJAT DONTESE ALPAJAN VALSZTHAT MEG minden pozicikra a leg-alapvetobb kis-falu minden ugyek fweleleosegrevonhato intezoit,s a szovetsegi kormany minden hivatalanak betoltesere is?????

 • Orsós Elemér

  csak velem képesek szórakozni azok akik a jövö nemzedékét kellett volna tanitani – a gyerekeket

  helyette elkotelezett seggnyaló csicskások, akik nemhogy oktatással nem foglalkoznak zsebükben pedagógus diplomával, hanem gyalázkodnak, parasztoznak, cigányoznak
  merthogy semmi másra nem képesek – mint pedagógusok csödöt mondtak, kiderült hogy szakmailag egy nagy nullák

  Gyümölcséröl ismerszik meg a fa – mondták volt a régiek

  honnan tudnának a szakmájukban is inkompetens valakik bármi értelmes véleményt formálni más kérdésekben?
  Ugye?

 • Voronyezs
  2022 augusztus 8
  4:25 de.

  hexadodekaéder
  2022 augusztus 7
  1:11 du.
  RodeoXI.
  8.4.5:57
  kismagyar
  fajvédőknek
  zárolt komm.
  kérdéseire:

  sok mindent szerettem volna még mondani, de “ez” BINGO!
  kösz, Dodi

 • BENDEGUZ
  2022 augusztus 8
  2:16 du.

  Te vagy azt nem tudod, hogy mit írtál, amire válaszoltam, vagy olvasni nem tudsz.
  C-variáns. Közösen használtok egy nick-et páran ott a troll-csapatban és nem beszéltek egymással.
  Mi köze a fajoknak, mint ember, kecske, stb. a demokráciához?
  Már többször kértem, hogy a trolltartóddal beszéld már meg,. hogy mentsen fel, mert helybe mész a pofonokért így. vagy mentek.

 • Succubus Lilith

  Gabriel 2022 augusztus 8 2:20 du.

  A kommunista csecsemokbol lett magyar ellenzek szegyene, hogy ma ez az egyetlen epkezlab ellenzeki politikus.
  Gondolom az lehet az elsodleges oka, hogy ot nem Brusszelbol iranyitgatjak.
  De most erdekes napok jonnek a magyaroknak odahaza azaltal, hogy ukran testvereink lezartak az olajvezeteket. Ebbol nem tudom hogyan fog kimaszni a Fidesz.

  Tovabbi erdekesseg, hogy a Fenyesseges Nyugat meg mindig nem fizette ki a lengyeleket se, pedig aztan ha valakik teptek a szajukat Putyin ellen, akkor ok igazan jol csinaltak. Es megse.

  Hozzatennem meg, hogy Kanadaban is erdekes napok jonnek, azon belul itt Albertaban is, mert a Kinat imado Partunk es Kormanyunk le akarja zaratni az albertai olajmezoket is. Erdekes lesz…

 • Succubus Lilith

  Voronyezs 2022 augusztus 8 4:25 de.

  ” Mi sem bizonyítja jobban, hogy az imperializmus nemzeti égisze alatt nem nemzetek -pláne nem fajok – közötti torzsalkodás, hanem a tőkés világ újrafelosztásáért folyó gazdasági és területi küzdelem zajlott és zajlik. ”

  Az imperializmussal meg csak egyetertenek, mert a globalizmus lenyegeben imperializmus.

  Abban is van valami, hogy a ket vilaghaboruban (es sok mas egyeb haboruban) gyilkolaszo katonak nem a sajat erdekukben harcoltak, bar ezen lehet vitatkozni, mert legalabbis az USA-ban a haborubol szarmazo fellendules a legtobb embernek nyitott valamifele lehetoseget. Legalabbis egy darabig. Most ezt bontjak le az urak hasznalva az elvtarsakat.

  De azt hiszem abban amit irtal az a legnagyobb hiba, hogy szerinted a gazdag egyenek kozotti versenges ma is zajlik.
  En maskepp latom. Nekem ugy tunik, hogy belattak Amerika urai, hogy mas nemzetek gazdagjait is be kell vonni a tervbe, es bar meg kell osztozkodni a koncon, az egyseges globalis hatalom biztositja mindegyik fel szamara az “ezereves birodalmat”, azaz gazdasagilag (nem politikailag) felosztjak a vilagot egymas kozott es onnantol fogva nem kell felni a konkurrenciatol.

  Ennek persze ugyanaz lesz a veszte, mint a cuculizmusnak, miszerint ha nincs verseny, nincs miert gondolkodni jobb es jobb termekek gyartasarol, a fejlodes megszunik, helyette pangas es erdektelenseg jon.
  Nem is beszelve a hatalmas rabszolga-osztalyrol, amelynek semmi erdeke nem fuzodik ahhoz, hogy szorgalmas legyen, hogy gondolkozzon valami jobb megoldason.

Leave a Reply


Trackbacks