Újabb kanadai áldozatok Afganisztánban

2007 július 6 9:37 de. Újabb kanadai áldozatok Afganisztánban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanadai katonai áldozatok 2007. jul 4.Elesett hat kanadai katona Afganisztánban amikor 2007  július 4-én egy elrejtett bomba felrobbantotta gépkocsijukat . A robbantás Kandahartól 20 kilométerre történt. Idáig 66 kanadai katona halt meg a 2001 óta tartó afganisztáni háborúban. A túlnyomó többségük az elmúlt két év alatt esett el.

A legujabb hat áldozatból négyen a Princess Patricia’s Canadian Light Infantry nevű zászlóaljhoz tartoztak, egy pedig a Royal Canadian lovastüzérséghez, és egy a Royal Westminster ezredhez. A katonák közül öten Alberta tartományból származtak és egy pedig British Columbiából. Az elesett katonák névsora: Jordan Anderson, Jefferson Francis, Matthew Johnathan Dawe, Cole Bartsch, Colin Bason és Lane Watkins.

Jack Layton, a baloldali New Democratic Party (NDP) vezetője kijelentette, hogy ideje lenne átgondolni Kanada katonai szerepvállalását Afganisztánban. Ugyanakkor elmondta, hogy az elesett katonákat teljes tisztelet illeti. „Kanadaiak országszerte megemlékeznek az elesett katonákról és az érintett családokat gondolataikban és imáikban tartják”–mondta Layton.

Stephen Harper miniszterelnök azonban elmondta, hogy szerinte most nem lenne helyes az Afganisztánból való kivonulásról beszélni. „A parlament 2009 februárjáig jóváhagyta a jelenlegi missziót. Természetesen a mai nap nem alkalmas arra, hogy megvitassuk a misszió jövőjét. Erre van az alsóház”–mondta Harper újságíróknak Halifaxban. A miniszterelnök korábban kijelentette, hogy csak akkor hosszabbítaná meg az afganisztáni missziót, ammennyiben a három ellenzéki párt is egyetértene ezzel. De erre jelenleg nincs sok esély, hiszen a Liberálisok, az NDP és a szeparatista Bloc Québécois mind ellenzi az esetleges meghosszabbítást.

                                                                                                                                    -Á.C.

Tags:

Comments are closed