Rekordot döntött a kanadai dollár

2007 július 16 10:26 du. Rekordot döntött a kanadai dollár bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanadai dollárKanadai dollárKanadai dollár2007 július 16-án egy 30 éves rekordot döntött a kanadai dollár amikor egy dollár elérte a 96 amerikai centet a napi árfolyamon. Utoljára 1977-ben volt ilyen erős a kanadai dollár az amerikai valutához képest. A CAD emelkedése részben az USA dollár gyengülésének köszönhető, de annak is, hogy az utóbbi hetek során pozitív gazdasági prognózisok láttak napvilágot Kanadában és egyre többet lehetett hallani különböző nagy országos cégek egyesüléseiről.

A kérdés most már csak az, hogy még mennyire emelkedhet a kanadai dollár értéke? Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben egy CAD-ért egy amerikai dollárt kaphatunk a pénzváltásnál. Utoljára 1976-ban volt egyenlőség a két észak-amerikai pénznem között. Jack Spitz, a National Bank Financial egyik igazgatója elmondta a  The Globe and Mail című torontói napilapnak, hogy akár már 2008-ban megszülethet az egység a két pénznem között. Éppen ezért valószínű, hogy most nem éri meg amerikai dollárra váltani megspórolt kanadai pénzünket, hiszen néhány hónapon belül még többet lehet majd kapni érte.

Az utóbbi évek során a kanadai dollár értékének folyamatos emelkedésének lehettünk tanui. 2001-ben még 65 cent körül mozgott egy CAD, de már 2004 elején megközelítette a 75 centet. 2005 elejére pedig már áttörte a 80 centes küszöböt.

-Á.C.

Tags:

Comments are closed